Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στον Αλβανό Ράμα για την σύλληψη του Μπελέρη

 



Μετά την αθλιότητα της Αλβανικής κυβέρνησης, με προκλητικό τόνο τοποθετήθηκε ο Έντι Ράμα , επί της σύλληψης του ομογενή υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας,  Φρέντι Μπελέρη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την σύλληψη Μπελέρη ως «δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». 

Σημειώνεται ότι ο ομογενής υποψήφιος συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.



Οι κατηγορίες που οδήγησαν στη σύλληψη κάνουν λόγο για άτομο το οποίο ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν εκ μέρους του Μπελέρη και του υποσχέθηκαν πως θα του έδινε 100.000 αλβανικά λεκ με αντάλλαγμα την ψήφο του.

Όλη η δήλωση του προκλητικού Αλβανού Ράμα: «Η σύλληψη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη Χειμάρρα Φρ. Μπελέρι με εντολή της εισαγγελίας αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για τη δικαιοσύνη παραμονές των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι η παράβαση του νόμου από την πλευρά του πρέπει να αποδειχθεί και η σύλληψή του να έχει νόμιμο κίνητρο! Η κόντρα μας με αυτόν τον υποψήφιο δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες ή τα συμπεράσματα της εισαγγελίας, επομένως, σεβόμενοι την πλήρη ανεξαρτησία των δικαστικών οργάνων, καλώ όλους να μην βιαστούν σε πολιτικά συμπεράσματα περιμένοντας υπομονετικά τον λόγο και τα στοιχεία της δικαιοσύνης».

Μετά την σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου και μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας Φρέντι Μπελέρη, ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Λέσβο όπου βρίσκεται, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης. Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Kyriakos Mitsotakis
19 ώρες πριν

Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

2,5 χιλ.
185
157

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέροντας στην ανακοίνωσή του: «Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας τόνισε πως «έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα τους για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων.

Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα.

Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συνεργάζονται με άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου