Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Γελάνε οι Έλληνες με τον προκλητικό Ερντογάν «Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς»

 


Νέο προκλητικό τρισδιάστατο βίντεο ανήρτησε η τουρκική προεδρία με αφορμή τη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου και γελάει η Ελλάδα και όλες οι σοβαρές χώρες στην υφήλιο.

Στο προκλητικό βίντεο επισημαίνεται μεταξύ άλλων και για να κοροιδεύει τους Τούρκους, πως “Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς” και πως “τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας”.

“Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία, Ριζώσαμε και γίναμε πλάτανος σε τρεις ηπείρους και σε επτά κλίματα. Στον αέρα είμαστε οι αετοί  που φοβίζουν τον εχθρό. Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας. Xαίρε  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μας οδηγείς στον Αιώνα της Τουρκίας. Χαίρε αιώνα της Τουρκίας”, ακούγεται μεταξύ άλλων στο βίντεο και δεν μας έχει μείνει άντερο απο τα γέλια με τον προκλητικό Τούρκο καραγκιόζη!!!





Νέες δολοφονικές επιθέσεις απο τους ΡώSSους του δικτάτορα Πούτιν

 


«Μαζική επίθεση» εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας η ΡωSSία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ζελένσκι, δύο ημέρες έπειτα από μια επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες για μία ακόμη φορά εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του ενεργειακού συστήματος σε αρκετές επαρχίες», επεσήμανε ο Κίριλο Τιμοσένκο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Κάποιοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλοι πέτυχαν τον στόχο τους», πρόσθεσε. Όπως έγινε γνωστό, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν πάνω από 50 πυραύλους κρουζ κατά ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων, με τους 44 να αναχαιτίζονται, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο.

Λίγο νωρίτερα σειρά εκρήξεων ακούστηκε στο Κίεβο, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για πυραυλικές επιθέσεις.

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ο μοναδικός στόχος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ο θάνατος και η καταστροφή», υπογράμμισε.

Διπλό χτύπημα καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας και στη Ζαπορίζια. «Ο εχθρός επιτίθεται και πάλι στη Ζαπορόζια. Μείνετε σε ασφαλή μέρη!» έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος της πόλης, Ανατόλι Κούρτεβ.



Υψηλή διπλωματία Μητσοτάκη στην Λιθουανία καραγκιοζιλίκι Τσίπρα στην ΕΑΒ

 


Είναι τεράστια η διαφορά ενός πατριώτη σοβαρού πρωθυπουργού, και ενός ακροαριστερού πολιτικού απατεώνα που θέλει να εξαπατήσει όπως ακριβώς έκανε το 2014.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Λιθουανή ομόλογός του Ίνγκριντα Σιμονίτε, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο υπουργών ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

«Θα είναι αποτυχία αν οι υπουργοί Ενέργειας δεν συμφωνήσουν. Το θέμα μετά θα περάσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Οι λύσεις που έχουν σχεδιαστεί δίνουν απάντηση στις ανησυχίες των χωρών. Τώρα που το TTF έχει εξισορροπήσει σε ακριβά αλλά αποδεκτά επίπεδα, είναι η στιγμή να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πρωθυπουργό της Λιθουανίας που από την πρώτη στιγμή στηρίζει τις ελληνικές θέσεις. «Είναι η σωστή συγκυρία και η σωστή στιγμή για να βρεθεί λύσει. Η Λιθουανία υποστηρίζει αυτή την ιδέα από την αρχή των εντάσεων και των διακυμάνσεων στην αγορά ενέργειας», δήλωσε η κυρία Σιμονίτε.

Οι δυο ηγέτες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία. «Καταλαβαίνουμε τους στόχους», ανέφερε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας υπογραμμίζοντας ότι με την Ελλάδα υπάρχει κοινός τόπος ώστε η απάντηση να είναι πανευρωπαϊκή. «Το πλαφόν στην ενέργεια πρέπει να τεθεί σε έγκαιρο χρόνο», συνέχισε. «Η ευρωπαϊκή λύση έχει δυστυχώς καθυστερήσει . Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε οτι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και πρόσθεσε ότι καταδίκασαν και οι δυο την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία σε ουκρανικές πόλεις.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δήλωσε πως η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα και την την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και πως το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα έχει ανοικτό παράθυρο στο διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε.

Επιπλέον επέκρινε την στάση της Τουρκίας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά σαν να μην υπάρχει σωστό και λάθος», τόνισε και αναφερμένος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας είπε ότι έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομίας επισημαίνονται πως πρέπει όλες οι χώρες να ευθυγραμμιστούν.

Και την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει σοβαρό πρωθυπουργό, με σοβαρές συνομιλίες και υψηλή διπλωματία, έχουμε και τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, που κάνει επίσκεψη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, με σκοπό να εξαπατήσει όσους περισσότερους μπορεί.

Ο εθνικός απατεώνας και ψεύτης Αλέξης Τσίπρας, είπε ανεύθυνα χωρίς ίχνος σοβαρότητας και ευθύνης πώς αποτελεί εθνικό έγκλημα το γεγονός ότι από 14 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα σε δύο χρόνια, δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία και δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων, ώστε αυτό να αλλάξει.

Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζομενους της ΕΑΒ ο πολιτικός απατεώνας και προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλεξης Τσιπρας, είπε σοκάροντας τους εργαζόμενους και τους πολίτες στην Ελλάδα πώς θα διαπραγματευτεί εάν εκλεγεί κυβέρνηση, και όλοι ξέρουμε πώς θα διαπραγματευτεί, έχει γονατίσει η Ελλάδα απο τις διαπραγματεύσεις του.

Η δήλωση του πολιτικού απατεώνα χωρίς ίχνος σοβαρότητας και ευθύνης : 

“Είχα την ευκαιρία σήμερα να ξεναγηθώ εδώ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας. 

Και είχα τη χαρά να αντικρίσω ότι τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F 16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P 3. 

Έκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις ένοπλες δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της. 

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα. 

Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας. Δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων. 

Σχεδιάζουμε την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και γενικής γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία. Και ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου. 

Πρέπει να στηρίξουμε την αμυντική βιομηχανία, να στηρίξουμε τη δυνατότητα η χώρα να μπορεί να εξοικονομεί πόρους από εξοπλιστικά προγράμματα - πολλά από αυτά είναι αναγκαία – διότι αλλιώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική. Διότι πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα στις ένοπλες δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως να διατηρούμε την δυνατότητα να μην βγαίνουμε έξω από τον προϋπολογισμό μας, να μην σπαταλάμε πόρους που είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την εθνική οικονομία.”



Τραγωδία στο Μάτι ξεφτίλα με την οργάνωση της αίθουσας που χωράει 20 αντί 200 άτομα

 


Τις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και των συνηγόρων τους προκάλεσε σήμερα η έναρξη της δίκης σε βαθμό για πλημμελήματος για τις 104 δολοφονίες των θυμάτων στο Μάτι,  σε μία ιδιαίτερα μικρή αίθουσα των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Η συγκεκριμένη αίθουσα είναι τόσο μικρή που δεν χωράει ούτε τους συνηγόρους των θυμάτων ούτε βεβαίως και τους εκπροσώπους του Τύπου έχουν σπεύσει να καλύψουν τη διαδικασία, και ψάχνουν να βρουν ποιος ανεύθυνος έβαλε τέτοια αίθουσα.

Συγγενείς των θυμάτων που έφτασαν ως μάρτυρες στα δικαστήρια στις μεταξύ τους συζητήσεις έκαναν λόγο για ντροπή των υπευθύνων στα δικαστήρια που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη η ανευθυνότητα τους, δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης αλλά και της γνώσης της πολιτείας για τον μεγάλο αριθμό των μαρτύρων των συνηγόρων κ.λπ.

Η προεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε χωρίς να ευθύνεται να ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δηλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Η πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ακολούθως θα ξεκινήσει -άγνωστο ποτέ- η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Στη κεντρική πύλη των δικαστηρίων συγγενείς θυμάτων είχαν τοποθετήσει ένα πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί ζητούν δικαίωση» αλλά αυτό δεν έφτανε για να σοβαρευτούν οι υπάλληλοι που έβαλαν αυτοί την αίθουσα ξεφτιλίζοντας την δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν γνωστές στους αρμόδιους των δικαστηρίων και η ημερομηνία αλλά και ο αριθμός όσων παρευρεθούν στην αίθουσα, οπότε μόνο επίτηδες μπορεί να δωθεί τόσο μικρή αίθουσα!!

Η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Δευτέρα. Οι επόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής 7, 8, 11 και 14 Νοεμβρίου. 




Επικίνδυνος οδηγός λεωφορείου ξυλοκόπησε μαθητή επειδή του έκανε παρατήρηση για τη διάβαση πεζών

 


Ένα εξοργιστικό περιστατικό με οδηγό λεωφορείου να χτυπάει μαθητή λυκείου.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης με πρωταγωνιστές ένα κακοποιό και επικίνδυνο οδηγό και δύο μαθητές Λυκείου.

Σε κεντρικό δρόμο της πόλης οδηγός που δεν σταμάτησε στη διάβαση πεζών ως όφειλε, έδειρε δύο μαθητές όταν εκείνοι του έκαναν παρατήρηση.

Το ένα από τα δύο παιδιά φέρει σοβαρά τραύματα σε πρόσωπο και αυχένα και διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο όπου και υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν συγγενείς των δύο παιδιών στο cretapost.gr, τα δύο αγόρια ηλικίας 16 και 17 ετών αντίστοιχα επιχείρησαν να περάσουν κεντρική λεωφόρο για να πάνε στο σχολείο τους από τη διάβαση πεζών. Ο οδηγός όμως του οχήματος δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα το ένα από τα δύο αγόρια, να του κάνει παρατήρηση, λέγοντας του «Πού πας; Διάβαση…»




Ο επικίνδυνος νταής οδηγός, τραβάει χειρόφρενο και χωρίς να πει τίποτα, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και δίνει μία μπουνιά στο 17χρονο αγόρι ρίχνοντας το στο οδόστρωμα ενώ επιτέθηκε με σπρωξιές και στον 16χρονο φίλο του. Διερχόμενοι μάλιστα οδηγοί επιτέθηκαν στον νταή οδηγό ενώ κάλεσαν την αστυνομία.

Άνδρες της Άμεσης Δράσης μέσα σε λίγα λεπτά, είχαν περάσει χειροπέδες στον 20χρονο θερμόαιμο οδηγό και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο 17χρονος μαθητής διεκομίσθη στο νοσοκομείο με εμφανή τα σημάδια από τα χτυπήματα στο πρόσωπο του. Γονείς και διερχόμενοι οδηγοί μετέβησαν και εκείνοι στο Αστυνομικό Μέγαρο για να υποβάλλουν μηνύσεις και να καταθέσουν για το περιστατικό.




Ακροαριστεροί κακοποιοί σε κατάληψη πέταγαν αντικείμενα σε αστυνομικούς

 


Ολοκληρώθηκε περίπου το πρωί της Δευτέρας με οκτώ προσαγωγές ακροαριστερών η αστυνομική επιχείρηση στο κτίριο επί της οδού Τζαβέλα, όπου επί χρόνια βρίσκονταν η κατάληψη «Ντουγρού»…



Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 π.μ. όταν στο σημείο έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια στον τόπο αφίχθησαν και πυροσβέστες ώστε να ανοίξουν την πόρτα του κτιρίου η οποία ήταν κλειδωμένη.




Η ΕΛ.ΑΣ  απελευθέρωσε τον χώρο του δημοτικού γηροκομείου Λάρισας που τελούσε υπό κατάληψη από ακροαριστερούς.

Μόλις οι ακροαριστεροί που βρίσκονταν μέσα κατάλαβαν όσα εξελίσσονταν εκτός κτιρίου ξεκίνησαν να πετούν αντικείμενα – έπιπλα, μπουκάλια κ.α. στους αστυνομικούς με κίνδυνο την ζωή των αστυνομικών.

Οι ακροαριστεροί πετούσαν αντικείμενα, ενώ ανέβαιναν τους ορόφους με τους αστυνομικούς να ακολουθούν.

Οι ακροαριστεροί κακοποιοί βρέθηκαν και στην ταράτσα διπλανού κτιρίου με τους αστυνομικούς τελικά να τους περικυκλώνουν και να γίνονται οι οκτώ προσαγωγές.

Θεοδωρικάκος: Άβατα και ανομία δεν μπορούν να έχουν σχέση με την δημοκρατία μας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έγραψε: «Η ΕΛ.ΑΣ σήμερα το πρωί απελευθέρωσε στη Λάρισα άλλο ένα δημόσιο κτήριο που επί 7 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Πρόκειται για τον χώρο του δημοτικού γηροκομείου του Δήμου Λάρισας. Άβατα και ανομία δεν μπορούν να έχουν σχέση με την δημοκρατία μας. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά!».

Τάκης Θεοδωρικάκος - Takis Theodorikakos
3 ώρες πριν

Η ΕΛ.ΑΣ σήμερα το πρωί απελευθέρωσε στη Λάρισα άλλο ένα δημόσιο κτήριο που επί 7 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Πρόκειται για τον χώρο του δημοτικού γηροκομείου του Δήμου Λάρισας.

Άβατα και ανομία δεν μπορούν να έχουν σχέση με την δημοκρατία μας. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά!

622
59
31




Οι αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης «στις ράγες»

 


Ως σύγχρονος μουσειακός χώρος, έκθεσης και αποθήκευσης, θα λειτουργήσει το κτήριο στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (crossover) στον Σταθμό «Σιντριβάνι» για τις αποσπασμένες αρχαιότητες και τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Το νέο μουσείο θα έχει ως κύριο άξονα αφήγησης την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης, κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της.

Το Μουσείο θα φιλοξενήσει και θα αναδείξει μέρος των κινητών ευρημάτων και τις αποσπασμένες αρχαιότητες, που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό, και χωροθετείται εντός της Πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης.

Οι πολυετείς ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου, στη Θεσσαλονίκη, έφεραν στο φως περίπου 300.000 κινητά ευρήματα και απέδωσαν έναν μεγάλο αριθμό αποσπασμένων αρχαιοτήτων.

Το Μουσείο στο κτήριο του Crossover θα λειτουργεί αυτόνομα και, συγχρόνως, παράλληλα με το Μουσείο του Μετρό, που ήδη διαμορφώνεται για να λειτουργήσει, εντός του διατηρητέου κτηρίου στρατωνισμού, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Με απόλυτη συνέπεια τηρείται το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μελετών επανατοποθέτησης των προσωρινά αποσπασθεισών αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στη Θεσσαλονίκη τον παρελθόντα Σεπτέμβριο.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του διμήνου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι μελέτες επανατοποθέτησης των προσωρινά αποσπασθέντων ευρημάτων σε συνδυασμό με τις μελέτες συντήρησης και ανάδειξής τους.

Ήδη το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά για την μελέτη επαναφοράς του κρηναίου οικοδομήματος, που είχε αποσπασθεί το 2017, στη βόρεια είσοδο του σταθμού «Αγία Σοφία», ανατολικά της μαρμαρόστρωτης πλατείας. Η επανατοποθέτηση του μνημείου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Προ μερικών εβδομάδων ολοκληρώθηκε η επαναφορά της μαρμαρόστρωτης πλατείας, του στυλοβάτη και των κιόνων. Το μνημειακό σύνολο αποτελεί το πλέον επιβλητικό και πολυτελές αρχιτεκτόνημα του είδους, που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Θεσσαλονίκη, όχι μόνον ως προς τις διαστάσεις του αλλά και ως προς την κατάσταση διατήρησής του.




Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027

 


Τέθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027. Είναι η πρώτη φορά -όπως τονίζει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος- που η Ελλάδα εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται αλλά και μεταρρυθμίσεις που επίκεινται. Η Κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ήδη υλοποιήσει μια πληθώρα παρεμβάσεων υπέρ της προστασίας των ανήλικων θυμάτων τόσο στο πεδίο της δικαιοσύνης, όσο και στα πεδία της εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας. Το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει, με ένα πλέγμα πολιτικών, σε τρία επίπεδα:

Πρώτο: Στη διευκόλυνση της καταγγελίας του εγκλήματος για τον περιορισμό των δραστών και την έγκαιρη διάσωση των θυμάτων που συχνά υποφέρουν σιωπηλά επί χρόνια.

Δεύτερο: Στη μείωση των πραγματικών κρουσμάτων με αύξηση της διοικητικής και κοινωνικής επαγρύπνησης.

Τρίτο: Στην αναπροσαρμογή των θεσμικών διαδικασιών, ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά προς το παιδί-θύμα και την οικογένειά του.

Στις επιδιώξεις του Σχεδίου είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση όλης της κοινωνίας ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξουν πολιτικές και δράσεις ενδυνάμωσης που θα οδηγήσουν σε ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν στις αρμόδιες Αρχές ανάλογα περιστατικά και ταυτόχρονα θα αποτρέψουν τη δευτερογενή θυματοποίησή τους κατά τη διαδικασία της προανάκρισης και της δικαστικής διερεύνησης. Σημειώνεται ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου.



Μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης τον Νοέμβριο

 



Η Κυβέρνηση συνεχίζει την μάχη απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια  κινούμενη αφενός σε ευρωπαϊκό και αφετέρου σε εθνικό επίπεδο με μέτρα που μειώνουν το βάρος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτοντας πόρους του Προϋπολογισμού απορροφά  το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στηρίζοντας στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Αυτό ακριβώς γίνεται και για το Νοέμβριο με επιχορηγήσεις που συνολικά φανούν τα 430 εκατ. ευρώ.  Συγκεκριμένα:

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια. Η κλιμακωτή επιδότηση για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας -που  παρέχεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου- για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh -δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών- η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ ανά MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, -δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών- η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ ανά MWh. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά MWh με αποτέλεσμα να απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.

Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε επαγγελματικά τιμολόγια:

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για το Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά MWh.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση φυσικού αερίου στα οικιακά τιμολόγια. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

 Παραδείγματα λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος Νοεμβρίου:

Νοικοκυριό με κατανάλωση 400 kwh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.

Νοικοκυριό με κατανάλωση 700 kwh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 278 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 111 ευρώ.

Νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 kwh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 476 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 209 ευρώ.



Οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα της επικαιρότητας


 

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Le Point και στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αδιαμφισβήτητη κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, με μια πρωτοφανή επιθετική γλώσσα, εξωφρενικές δηλώσεις κατά της χώρας μου, αλλά και εναντίον εμού προσωπικά. Ο Πρόεδρος Erdogan συχνά αφήνει υπονοούμενα και δηλώνει τώρα ότι μπορεί να εισβάλει στη χώρα μου νύχτα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα γιατί «δεν είμαστε στο επίπεδό τους». Πρόκειται ίσως για μία γλωσσική υπερβολή που χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, εκλογικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν μία επιθετική και επεκτατική προσέγγιση έναντι της Ελλάδας.

Οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα της επικαιρότητας:

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην ήπειρό της για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη χώρα μου, είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως το μόνο μέσο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών.

Από την πλευρά μας, αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Έχουμε στη διάθεσή μας μόνο ένα μέσο επίλυσης (αυτής της διαφοράς) – και αυτό το μέσο δεν είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο. Αν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν καν η μία την άλλη, κατορθώνουν να λύνουν τις διαφορές τους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία.




ΝΔ: «Η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη κατρακυλά στον κατήφορο της ψευδολογίας»

 


«Η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη, από Κυριακή σε Κυριακή, κατρακυλά όλο και περισσότερο στον κατήφορο της ψευδολογίας και της καταρράκωσης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη, από Κυριακή σε Κυριακή, κατρακυλά όλο και περισσότερο στον κατήφορο της ψευδολογίας και της καταρράκωσης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επιδίδεται σε μια απροκάλυπτα ασύδοτη κατασκευή ψευδών ειδήσεων, με εμμονικό και ψυχαναγκαστικό μένος εναντίον του Πρωθυπουργού. Σήμερα σειρά έχει ο κατά φαντασίαν λογογράφος του Πρωθυπουργού. Πρωτοσέλιδο και παρουσίαση teaser ως δεδομένο, ενώ στο ίδιο το άρθρο αναφέρεται ρητά ότι δεν γνωρίζουν αν είναι πράγματι λογογράφος, καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.





Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης από ακροαριστερούς στην Λάρισα

 


Η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης «Ντουγρού» στο κέντρο της Λάρισας, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας (31/10).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του onlarissa.gr, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το σημείο, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να μπουν στο χώρο και να ρίχνουν νερό με πιεστικό εντός του κτιρίου. 

Οι ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές που βρίσκονται εντός της κατάληψης απαντούν πετώντας αντικείμενα και φωνάζοντας συνθήματα.

Το ακίνητο όπου στεγάζεται εδώ και αρκετό καιρό η συγκεκριμένη κατάληψη, αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας, το οποίο έχει προσφύγει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στη δικαιοσύνη. 

Στο σημείο έχει συγκεντρωθεί και μικρή ομάδα ακροαριστερών που φωνάζει συνθήματα κατά της αστυνομίας, ενώ προς στιγμή προκλήθηκε ένταση.






Κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία

 



Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της κρεμαστής γέφυρας στην πολιτεία Γκουτζαράτ στην δυτική Ινδία που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (30/10).

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι αρχές της Ινδίας οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 132.

Οι αρχές εκτιμούν πως περίπου 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, βρίσκονταν πάνω και γύρω από τη γέφυρα, λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις για θρησκευτική γιορτή, όταν τα καλώδια που την κράταγαν υποχώρησαν.

15 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Η γέφυρα στον ποταμό Ματσού, που διαπερνά τη Μόρμπι, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά από την Αχμενταμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Γκουτζαράτ, κατασκευάστηκε την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας. Μόλις είχε ανοίξει ξανά για το κοινό έπειτα από πολύμηνες εργασίες συντήρησης.

Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων, κατασκευάστηκε το 1880, με υλικά που μεταφέρθηκαν στην Γκουτζαράτ από την Αγγλία, κατά ινδικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, άνοιξε ξανά για το κοινό την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από επτά μήνες εργασιών συντήρησης, χωρίς να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας από τις αρχές.









Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ με τους 104 νεκρούς στο Μάτι - 21 κατηγορούμενοι

 


Σήμερα ξεκινάει η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι. Η δίκη θα ξεκινήσει στο ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο τέσσερα χρόνια μετά, καλείται να δικάσει 21 κατηγορούμενους, υπεύθυνοι τότε υπηρεσιών και φορέων, για ευθύνες που τους καταλογίζονται σε όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά που άφησε πίσω της 104 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.

Στο εδώλιο θα καθίσουν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο ιδιώτης που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Οι κατηγορούμενοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως.

Στο δικαστήριο θα προσέλθουν σήμερα και τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, οι άνθρωποι που οικείοι τους χάθηκαν με μαρτυρικό θάνατο, που τραυματίστηκαν σοβαρά οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους.

Ο Ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση ζήτησε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Η θέση του, υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την αναβάθμιση σε κακούργημα και εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν 21 από τους 23 κατηγορούμενους, για πλημμελήματα. Οι εφέτες απάλλαξαν τρεις κατηγορούμενους από την Αστυνομία που είχαν κατηγορηθεί, κρίνοντας ότι έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ενέργειες τους.

Μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί 213 πρόσωπα, ενώ δεκάδες θα είναι και οι μάρτυρες που θα κληθούν από τους κατηγορούμενους να τους υπερασπιστούν.

Εφόσον η δίκη ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, αναμένεται ότι θα διαρκέσει επί σειρά μηνών με τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων (2026) να έρχεται όλο και πιο κοντά.



Στην Αλβανία τα ίχνη του Αλβανού βιαστή

 



Στο φως της δημοσιότητας έρχονται φωτογραφίες του Αλβανού βιαστή του Παλαιού Φαλήρου, που, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, με την απειλή μαχαιριού, βίασε μια 34χρονη γυναίκα και λίγο νωρίτερα αποπειράθηκε να βιάσει και μια 24χρονη.

Ο άνδρας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., την περασμένη Πέμπτη έφυγε από την Ελλάδα και βρήκε καταφύγιο στην Αλβανία, όμως το DNA που άφησε στο αυτοκίνητο της γυναίκας τον «κάρφωσε».

Ο κακοποιός έχει προβλήματα με το αλκοόλ, είναι χωρισμένος και πατέρας δύο παιδιών, κακοποιούσε την μητέρα του, και υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει κακοποιήσει και άλλη γυναίκα.

Αυτός είναι ο 45χρονος: