Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Στο πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ η Ακρίτα επειδή στήριξε δήμαρχο της Ν.Δ. στο Ψυχικό


 

Στο πειθαρχικό, δηλαδή την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παραπέμπει η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) τη Βουλευτή Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, επειδή δεν τους άρεσε ότι στήριξε δήμαρχο αντίπαλου κόμματος.

Την παραπομπή προκάλεσε η στάση που τήρησε η κ. Ακρίτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστηρίζοντας δημόσια τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ στην περιοχή του Ψυχικού και όχι την Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρο και νομική εκπρόσωπο του Κέντρου «Διοτίμα», η οποία υπήρξε η εκλεκτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Σημειωτέον ότι δικαίωμα να παραπέμψει κάποιον στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει κάθε μέλος του κόμματος, ενώ στην περίπτωση της κ. Ακρίτα η απόφαση ελήφθη χθες από το τοπικό, κομματικό όργανο, η πλειοψηφία των μελών του οποίου πρόσκειται στην «Ομπρέλα».

«Πιστεύω και τιμώ τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Ψηφίζω τον καλύτερο για την γειτονιά μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», είχε γράψει τότε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτησή της είχε προκαλέσει εξ αρχή και ορισμένα επικριτικά σχόλια, σχετικά με το κατά πόσο η επιλογή της παραβιάζει ή όχι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιον να της γράφει επικριτικά ότι οι κανόνες δεν τη δεσμεύουν «επειδή σε αντιδιαστολή με τον Στέφανο Τζουμάκα» στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη. «Πήγαινε με στο Πειθαρχικό», ήταν η απάντηση της Έλενας Ακρίτα, που σε άλλο σημείο είχε εξηγήσει ότι την ενδιαφέρει η γειτονιά της «να είναι καθαρή, ασφαλής, φωτισμένη, πράσινη, φιλική και η δημοτική αρχή να εξυπηρετεί τους κατοίκους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην απόφαση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας ζητά την απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών με ψήφους 26 υπέρ 6 κατά 4 αποχές, υποβάλλοντας καταγγελία στην κοινοβουλευτική ομάδα, την πολιτική γραμματεία και παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας της Έλενας Ακρίτα, με ομόφωνη απόφαση.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

-O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τέσσερα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

-Αν και τελικά μετά από ‘’δεύτερη ανάγνωση’’ οι ‘’διαγραφές’’ έγιναν παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογία.

-Αδυνατούμε να καταλάβουμε από πού αντλεί την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού, υλοποιώντας πρακτικές που είναι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές.

-Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί παράλληλα ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπάζεται, σαν κόμμα της δημοκρατικής Αριστεράς.

-Δυστυχώς την αντικαταστατικη αυτή συμπεριφορά στήριξαν και δεν διαχώρισαν την θέση τους αρκετά μέλη της πολιτικής ηγεσίας.

-Θέλουμε να τονίσουμε ότι από μόνη της αυτή η κίνηση είναι απόλυτα διχαστική.

- Εισηγούμαστε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την πολιτική συζήτηση της παραπομπής αυτών των διαγραφών

- Οπως επίσης ζητάμε από τον πρόεδρο Σ. Κασελακη την άμεση απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων συντρόφων.


Δηλώσεις Έλενας Ακρίτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Προς :

-Κοινοβουλευτική ομάδα

-Πολιτική Γραμματεία

- Επιτροπή δεοντολογίας

Εκ μέρους της ΝΕΒΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σας αποστέλλουμε την απόφαση της σχετικά με την σοβαρή παραβίαση στοιχειωδων κανόνων δεοντολογίας του κόμματος

μας από την Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σ. Έλενα Ακρίτα και σας παρακαλούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος μας.

Στις 04.09.2023 η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (Ν.Ε.Β.Α.) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει εννέα (9) δημοτικά σχήματα στην περιοχή ευθύνης της.

Ανάμεσα σε αυτά και το δημοτικό συνδυασμό « ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ- ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ» με υποψήφια δήμαρχο τη δικηγόρο Μαρία Αποστολάκη.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, sites και blogs) της Βόρειας Αθήνας

Με αισθήματα έκπληξης, απογοήτευσης και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. για τη δημόσια στήριξη της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, στο νυν δήμαρχο Ψυχικού – Φιλοθέης κ. Δημήτρη Γαλάνη.

Αποδοκιμάζουμε πολιτικά τη δημόσια στήριξη της σ. Ακρίτα, την οποία θεωρούμε αφενός πως βρίσκεται στον αντίποδα της βούλησης των μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., όπως εκφράστηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ο.Μ. Φιλοθέης – Ψυχικού και της Ν.Ε.Β.Α. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και αφετέρου πως είναι αντίθετη με τις αξίες, ιδέες και αυτοδιοικητικές προτεραιότητες του κόμματός μας !

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα, που έχει θεσμικά όργανα, τα οποία και πρέπει να διασφαλίζουν τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Επειδή ως Νομαρχιακή επιτροπή έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την ενότητα, την αξιοπρέπεια και το κύρος του κόμματος, εισηγούμαστε την παραπομπή στην Επιτροπή δεοντολογίας της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφοράς.Συνεχίζει να ξεφτιλίζεται ο Κασσελάκης με επιλεκτικές αναρτήσεις κρύβοντας πόσα χρέωσε την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

 


Μαρινάκης σε Κασσελάκη: Το κλείσιμο τραπεζών και τα πάνω από €100 εκατ. που φόρτωσαν τη χώρα, φέρουν τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ.

Το νούμερο Στέφανος Κασσελάκης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που χρέωσε την Ελλάδα με πάνω απο 100 δις χρέος, κουνάει το δάχτυλο, γράφει ότι του λένε και συνεχίζει να ξεφτιλίζεται καθημερινά

Στους τόνους που χρησιμοποίησε και στην αρχική δήλωσή του για τον Κώστα Σημίτη που προκάλεσε πολιτική θύελλα, συνέχισε και και σήμερα Τετάρτη το νούμερο  Στέφανος Κασσελάκης και υποχείριο του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη, προκειμένου να απαντήσει σε όσα είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σε ανάρτησή του στο X το νούμερο Κασσελάκης αφενός χαρακτηρίζει τον κ. Μαρινάκη «άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα» και αφετέρου υποστηρίζει ότι είναι «τιμή» για τον ίδιο «ότι η χρεοκοπία της χώρας επιτέθηκε εναντίον μου χθες».

Ο Κασσελάκης συνοδεύει την ανάρτησή του και με έναν πίνακα για το δημόσιο χρέος στον οποίο, ωστόσο, παραλείπει να αναφέρει τι συνέβη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται προσπαθώντας να κρύψει τα αίσχη του κόμματος του, κάτι που δεν ξεχνάει ο Ελληνικός λαός.

Η ανάρτηση του νούμερου Στέφανου Κασελάκη

«Μαθήματα Ιστορίας προς τον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα. Από το 1995 ως το 2015 το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε! Αυξήθηκε κατά 200 δισ.! Το ότι η χρεοκοπία της χώρας επιτέθηκε εναντίον μου χθες, είναι τιμή για μένα».

Απάντηση στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Παύλο Μαρινάκη «άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα» και λέει πως είναι «τιμή του» το γεγονός πως «η χρεοκοπία της χώρας επιτέθηκε εναντίον μου χθες», παραθέτοντας έναν πίνακα για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους στον οποίο, ωστόσο, παραλείπει να αναφέρει τι συνέβη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει πως «τα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσαν στη χώρα μας, το κλείσιμο των τραπεζών και η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στη σύγχρονη ιστορία φέρουν τη σφραγίδα του κόμματός του», ενώ απαντά και στην αιχμή που άφησε ο κ. Κασσελάκης για τον ίδιο, τονίζοντας πως «έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, προσπαθούν και βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα του παρόντος μιλώντας με όρους μέλλοντος».

Αναλυτικά, η ανάρτηση Μαρινάκη:

«Όσες φορές και να προσπαθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά μας, τα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσαν στη χώρα μας, το κλείσιμο των τραπεζών και η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στη σύγχρονη ιστορία φέρουν τη σφραγίδα του κόμματός του.

Κύριε Κασσελάκη, έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, προσπαθούν και βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα του παρόντος μιλώντας με όρους μέλλοντος.

Αφήνουμε σε εσάς τον ρόλο του εκφραστή της ρητορικής του χθες, της τοξικότητας και της παραπληροφόρησης».

Όσες φορές και να προσπαθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά μας, τα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσαν στη χώρα μας, το κλείσιμο των τραπεζών και η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στη σύγχρονη ιστορία φέρουν τη σφραγίδα του κόμματός του.

Κύριε Κασσελάκη, έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, προσπαθούν και βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα του παρόντος μιλώντας με όρους μέλλοντος.

Αφήνουμε σε εσάς τον ρόλο του εκφραστή της ρητορικής του χθες, της τοξικότητας και της παραπληροφόρησης.

77
5
19
Δρυμιώτης για Κασσελάκη: Το παιδί δεν ξέρει τι λέει


 

Kαυστικός ήταν ο Ανδρέας Δρυμιώτης για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την απουσία του από την εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, στην οποία -ως παιδί του λαού- αναρρωτιόταν: «Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού;

Ο εκλογικός αναλυτής στάθηκε ιδιαίτερα στη φράση «ας αναλάβουν άλλοι τον μανδύα του χρέους της χώρας» που χρησιμοποίησε το νούμερο Κασσελάκης, σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ: «Το παιδί δεν ξέρει τι λέει. Τι σημαίνει μανδύας του χρέους; Δεν μεταφράζεται ούτε από τα αγγλικά». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κοτέτσι και έφεραν έναν κύκνο που κάπως δεν μπορεί να ταιριάξει», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Δρυμιώτης για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Εκεί που υποτίθεται οτι τα βρήκαν το πρωί με αγκαλιές και φιλιά (σ.σ. στη συνάντηση Κασσελάκη-Ανδρουλάκη το πρωί της Δευτέρας) και το βράδυ τον περίμεναν στην εκδήλωση, δεν πήγε. Είναι η μεγαλύτερη προσβολή να πεις ότι θα πας κάπου και να μην πας, ακόμα και σε γάμο. Προσβάλεις αυτούς που σε κάλεσαν».

Με αφορμή, δε, τη δημοσκόπηση της Alco και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, ο Ανδρέας Δρυμιώτης παρατήρησε ότι «είτε φύγουν αυτοί είτε περάσει είτε δεν περάσει η πρόταση, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα».

«Μόνος του ο Κασσελάκης δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα και εγκλωβίστηκε. Θα έπρεπε να είναι κήρυκας ενότητας και όχι διάσπασης. Πρέπει να έχει πολύ κακούς συμβούλους. Ό,τι και να κάνει τους μισθούς θα τους χάσει», κατέληξε ο Ανδρέας Δρυμιώτης.Διαλύουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τα παρατράγουδα Κασσελάκης, Πολάκης, Αυγέρη - Λέει αντίο ο Γιώργος Σταθάκης

 


Ήταν θέμα χρόνου τα παρατράγουδα του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης, Πολάκης, Αυγέρη και κάτι νούμερα όπως η Αυλωνίτου, ο Καρανίκας κτλπ, με τις δηλώσεις τους να διώξουν την βάση και τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ είπε μέσα από ένα άρθρο του και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και ιστορικό στέλεχος του κόμματος Γιώργος Σταθάκης.

Ο Γιώργος Σταθάκης με άρθρο του στο news247, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «τελειώσει», και πως πλέον έχει γίνει κάτι άλλο. Ως «ταφόπλακα» ορίζει την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, αναφέροντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα «κόμμα Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη».

Το άρθρο του

«Το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε οριστικά με την εκλογή Κασσελάκη.

Έτσι καταγράφεται στο διεθνή Τύπο και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ως «τίτλοι τέλους» του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στην Ευρώπη (μαζί με τους Podemos). Και αν όντως πρόκειται για το «τέλος» ίσως μία συζήτηση για το τι συνέβη, τι γίνεται και τι έρχεται να είναι αναγκαία.

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Κασσελάκης εκπροσώπησε τη «λαϊκιστική» τάση του, την «Κίνηση Μελών» (Ν. Παπάς, Ρ. Δούρου, Π. Πολάκης, Θ. Τζάκρη, κλπ) και τους νεοεισελθέντες (Αντώναρος, κλπ). Η Αχτσιόγλου από την άλλη εκπροσώπησε την τάση των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα («έξι συν έξι» -Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, κλπ), την «Ομπρέλα» (Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης) και τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικές διαφορές που εκφράστηκαν στην κάλπη των εσωκομματικών εκλογών προϋπήρχαν.

Οι λαϊκιστές είναι θιασώτες της αναβίωσης του παραδοσιακού δικομματισμού, της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το Κέντρο και του απογαλακτισμού του από την Αριστερά, είτε ως κουλτούρα, είτε ως ιστορική παρακαταθήκη του χώρου. Είναι φιλικοί στη χρήση παραδοσιακών εργαλείων πολιτικής, όπως οι πελατειακές σχέσεις, ενώ ο πολιτικός τους λόγος είναι επικεντρωμένος στον «Αντι-Μητσοτακισμό», δηλαδή στην ανάδειξη των στοιχείων διαφθοράς, ανικανότητας, αλαζονείας, από την παρούσα κυβέρνηση και τον «ψεύτο-πατριωτισμό». Προγραμματικά είναι παντελώς ανύπαρκτοι και ως πολιτικό προσωπικό ανίκανοι να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ιδεών για την κατάκτηση της πλειοψηφίας ή την διακυβέρνηση.

Για την τάση της Αχτσιόγλου και εν γίνει για το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέχει η προγραμματική αντιπολίτευση, η ριζοσπαστική ταυτότητα, ο μεταρρυθμιστικός προγραμματικός λόγος και οι θεσμικές αλλαγές. Υπό αυτήν την έννοια στις πρόσφατες εκλογές αυτό το μπλοκ αποτέλεσε τον κληρονόμο της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτήθηκε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο φόντο αυτό, η νίκη της «τάσης Κασσελάκη» στρέφει οριστικά το ΣΥΡΙΖΑ στο «λαϊκισμό» και την πολιτική και ιδεολογική αναβίωση ενός κόμματος που προσομοιάζει στο πάλαι ποτέ, – εκτός τόπου και χρόνου πλέον, «παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ».

Η «νίκη των λαϊκιστών» δεν έπεσε από το ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της απόλυτα καταστροφικής στρατηγικής που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά. Η στρατηγική είχε τέσσερα κομβικά σημεία.

Tην αποσιώπηση και ενίοτε την επικριτική ενοχή επί των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Tο άνοιγμα στην κοινωνία» (εκλογή Τσίπρα από τη βάση). Τα μέλη αυξήθηκαν από 40.000 σε 140.00. Το ένα τρίτο εξ αυτών εξαφανίστηκε αμέσως, ενώ δεύτερο τρίτο συμμετείχε μόνο στις εκλογικές διαδικασίες. Η πρακτική αυτή οδήγησε στην ρευστοποίηση του κόμματος καθώς πλέον σε τοπικό επίπεδο κυριάρχησαν τα προσωπικά δίκτυα των βουλευτών.

Tην διεύρυνση του πολιτικού προσωπικού πρώτης γραμμής μέσα από την ετερογενή συνάθροιση ανεπαρκών, κατά την κρίση πολλών «εντός και εκτός των τειχών», προσωπικοτήτων, με ελάχιστες ίσως σημαντικές εξαιρέσεις.

Την καθήλωση της αντιπολιτευτικής τακτικής στην αποκαθήλωση του «προσώπου του Μητσοτάκη». Εντός αυτού του πλαισίου η όποια πετυχημένη προγραμματική αντιπολίτευση χανόταν μέσα στην «ακατάσχετη πολυλογία» των λαϊκιστών που προτιμούσαν να αναδεικνύουν, συνεχώς και μόνο, την Μαρέβα, τα «πετσωμένα» ΜΜΕ, τον «άριστο» Πρωθυπουργό, τη διαφθορά, την «επικοινωνία» αντί να επικεντρώνονται στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση των καίριων προβλημάτων της κοινωνίας.

Η στρατηγική αυτή κατέρρευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος. Αν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 36% στο 32%, εξαιτίας των απωλειών που είχε κυρίως στα μεσαία στρώματα, το 2023 απώλεσε τη μεγάλη εκλογική του βάση, δηλαδή τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τη νεολαία. Κοινώς η ενίσχυση του «λαϊκιστικού και διευρυμένου» ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από την απώλεια του πολιτικού του ερείσματος των λαϊκά στρωμάτων. Το «άνοιγμα στην κοινωνία» κατέρρευσε μαζί με την αντιπολιτευτική στρατηγική του «αντι- μητσοτακικού λαϊκισμού».

Οι χαμένες εκλογές και ο μύθος της υπονόμευσης

Οι εκλογές του 2023 κρίθηκαν, ως συνήθως, στα «μεγάλα θέματα της Πολιτικής». Οι ποιοτικές έρευνες κατέγραφαν τη υπεροχή του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα στα θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής (40%/20%), ενώ στα θέματα του κοινωνικού κράτους και στα θεσμικά υπήρχε ισορροπία (30%/30%) ή μικρή υπεροχή του Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν έκανε τίποτα για να κλείσει την ψαλίδα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών και η αξιοπιστία προφανώς ήθελαν άλλη στρατηγική, πέραν της Μητσοτάκης ΑΕ και της «ψεύτο πατριωτικής» κριτικής περί ενδοτισμού της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, προς μεγάλη έκπληξη όλων, ήταν αυτό που κατέγραφαν οι ποιοτικές έρευνες στα θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, μήνες πριν από την ίδια την εκλογική αναμέτρηση.

Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές για τρεις στρατηγικούς λόγους. Πρώτον διαμόρφωσε ένα ευρύ και συμπαγές πολιτικό μπλοκ. Με αφετηρία το «Ναι» του δημοψηφίσματος, συσπείρωσε τη ΝΔ, μέρος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι (μετά την αποτυχία της ενοποίησης του με το ΠΑΣΟΚ) και μέρος της Ακροδεξιάς (μέσα από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό, την ενσωμάτωση προσώπων και το φλερτ κατά την άσκηση της εξουσίας με «όψεις» του ακροδεξιού ριζοσπαστισμού). Δεύτερον με κεντρικό σύνθημα την «επιστροφή στην κανονικότητα» αναβίωσε ένα εκτενές σύστημα πελατειακών σχέσεων, δομών ελεγχόμενης διακυβέρνησης και εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων. Τρίτον με το «αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και συνθήματα που προέταξαν το «να τελειώνουμε με την Αριστερά», δεν συσπείρωνε μόνο την διευρυμένη εκλογική της βάση, αλλά διεμβόλισε παράλληλα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενη από την «μιντιακή» υπεροχή της.

Έτσι την περίοδο 2019-2023 οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν «πόλεμο κατά της Αριστεράς». Στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης η Αριστερά παρουσιαζόταν ως να ήταν υπεύθυνη για την ήττα του 2019 (π.χ. 37 δισ. του Τσακαλώτου, -που τώρα πάλι έχει επανέλθει στη δημόσια σφαίρα, το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου, το υποτιθέμενο «ξεζούμισμα» της μεσαίας τάξης που όλα αυτά απειχούσαν τις παραπλανητικές δοξασίες της ΝΔ). Εμφανίζονταν επίσης ως υπαίτια για τη μη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019-2023, καθώς νοούνταν ότι διευκόλυνε τη ΝΔ με την υποτονική αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη καθώς αυτή απείχε από τον αντι-μητσοτακικό «παραλήρημα». Η μεγαλύτερη στρατηγική νίκη της ΝΔ ήταν ότι μετέφερε εντός του ΣΥΡΙΖΑ την ιδέα του «να τελειώνουμε με την Αριστερά». Οι λαϊκιστές έγιναν οι καλύτεροι προπαγανδιστές του «ιδεών του Μητσοτάκη».

Μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 το χάσμα των δυο τάσεων έγινε μεγαλύτερο. Για την «αποτυχία του Τσίπρα» ενεργοποιήθηκε ο αρχέγονος μύθος της «κερκόπορτας», – η υπονόμευση από τις φράξιες και τις ομάδες και ο εσωτερικός εχθρός. Σε αυτό το πλαίσιο κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, στα στελέχη της και φυσικά στην αριστερή ιδεολογία και πολιτική εν γένει. Επικράτησαν ρητορικά μοτίβα που επαναλαμβάνονταν με αυτοματισμούς, για τον «ΣΥΡΙΖΑ του 3%», το «δεν χρειαζόμαστε τον Μαρξ», τις αναφορές στους «καρεκλοκένταυρους», στους «αργόσχολους του κομματικού μισθού», στους «αχάριστους αριστερούς Κατσιφάρες», στους «ανεπάγγελτους», στους «υπονομευτές του Τσίπρα», στα «sms της Αχτσιόγλου», στις «ελίτ και τα ιερατεία» και πολλές άλλες αθλιότητες. Ταυτόχρονα το βήμα της «αντί-αριστερής» υστερίας έγιναν οι life style εκπομπές (πολύ Τατιάνα, πρωινάδικα και φυσικά Ευαγγελάτος). Σύσσωμη η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρέλαυνε στις lifestyle εκπομπές για να δηλώνει πόσο ραδιούργα, υπονομευτική και αναχρονιστική είναι η Αριστερά.

Ενώ κανείς από τους λαϊκιστές δεν διέθετε το πολιτικό βάρος να ενώσει και να νικήσει (Παπάς, Πολάκης, Δούρου) στις εσωκομματικές εκλογές και οι μετριοπαθείς Φάμελος και Τεμπονέρας της πιο ουδέτερης ΡΕΝΕ ήταν διστακτικοί να συμμετέχουν, βρέθηκε ο Κασσελάκης να τους ενώσει. Ως να ήταν έτοιμοι από καιρό. Οι λαϊκιστές νίκησαν με τα πιο κατάπτυστα πολιτικά μέσα. Με κεντρικό σύνθημα να νικήσουμε τους «υπονομευτές του Τσίπρα». Και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ως «ευάλωτος από καιρό» σε μία «επιθετική κίνηση» «κατάληψης του κόμματος».

Η λανθασμένη πολιτική στρατηγική της περιόδου 2019-2023 είχαν προλειάνει το έδαφος. Και η βαριά εκλογική ήττα το επιτάχυνε. Κοινώς το ειδικό βάρος των λαϊκιστών διευρύνθηκε σε ένα αποτυχημένο και συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ακραίος λαϊκισμός ως κεντρική πολιτική

Και σήμερα μένει το πρόσωπο του νέου Προέδρου. Μία απολίτικη ρευστή φιγούρα (θαυμαστής του Μητσοτάκη, ψήφισε Παπανδρέου, αλλά τελικά είναι Αριστερός). Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα «μεγάλα θέματα», την γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως μη πολιτικός δεν θα όφειλε φυσικά να γνωρίζει. Επιβάλλεται όμως εφόσον εμφανίζεται ως κάποιος που μοναδικό του προσόν, κατά το ισχυρισμό του, είναι ότι «εγώ είμαι αυτός που μπορεί να νικήσει το Μητσοτάκη» («εκεί που απέτυχε ο Τσίπρας»).

Αν η κεντρική πολιτική υπόσχεση μπορούσε να συνοψιστεί σε μία φράση είναι το «αμερικάνικο όνειρο» σε ελληνική εκδοχή, ένα όραμα δηλαδή ταυτισμένο με το κοσμοείδωλο που παραδοσιακά προβάλλει η αμερικανική Δεξιά για τον εαυτό της. Ο Κασσελάκης επενδύει στην Τραμπική φαντασίωση της αδιαμεσολάβητης σχέσης με τη μάζα, του «εγώ μιλάω με την κοινωνία απευθείας και δεν χρειάζομαι το κόμμα». Κάθε δημόσια εμφάνιση του Προέδρου έχει επαναλαμβανόμενες κοινοτυπίες περί άμεσων και πρακτικών λύσεων που «θέλει ο λαός», θα τις «λέει ο λαός» και ο Κασσελάκης «θα τις εφαρμόζει». Ο «ακραίος λαϊκισμός» είναι το νέο μοτίβο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν χρειάζονται «πολλά λόγια» ή βαθυστόχαστες αναλύσεις.

Φυσικά το φαινόμενο είναι διεθνές. Η «κοινωνία του θεάματος» έχει παράξει λαϊκιστές πολιτικούς ηγέτες όπως ο Μπέπε Γκρίλο (κωμική εκπομπή), τον Ζελένσκι (κωμικό σήριαλ που υποδυόταν τον έντιμο πρόεδρο) και τον Τραμπ (ριάλιτι σόου). Μόνο που η Αριστερά την είχε γλιτώσει. Όχι πια. Δυστυχώς μας προέκυψε.

Η Αριστερά αναδείχθηκε σε οιονεί ηγεμονική πολιτική δύναμη την περίοδο μετά την χρηματοπιστωτική κρίση για να αλλάξει τη Ελλάδα. Να την κάνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με θεσμούς, διαφάνειας και δημοκρατικής συγκρότησης, με μειωμένες κοινωνικές, έμφυλες και περιφερειακές ανισότητες, και αλλαγή της ίδιας της πολιτικής κουλτούρας του τόπου. Πέτυχε αρκετά. Απέτυχε σε άλλα. Παρέμεινε μία «ενοχλητική» δύναμη για το παραδοσιακό ηγεμονικό μπλοκ εξουσίας και εν δυνάμει βαθιά μεταρρυθμιστική.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πλειάδα των αριστερών υπουργών δεν ήταν ανατρεπτική, αλλά παρέμενε αυτόνομη, ηθική και απαρέγκλιτα προσηλωμένη στο δημόσιο συμφέρον. Τώρα η επιδίωξη των λαϊκιστών είναι να πάψει να είναι «ενοχλητική». Κοινώς να αρθεί το πολιτικό διακύβευμα και να επισφραγιστεί το τέλος της «αριστερής παρένθεσης».

Ένα πικρό τέλος

Το ταξίδι τελείωσε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ταυτίστηκε με τη άνοδο του Τσίπρα του «ηθικού πλεονεκτήματος» και της «αξιοσύνης» της Αριστεράς. Ταυτίστηκε δυστυχώς και με την πτώση του Τσίπρα και την ψευδαίσθηση ότι αντλώντας στοιχεία από ένα «ΠΑΣΟΚ τύπου Αντρέα», θα ήταν εφικτή η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην διακυβέρνηση της χώρας.

Όμως το ΠΑΣΟΚ, όταν έκλεισε ο κύκλος του Αντρέα του 1981, ανανεώθηκε. «Άφησε τον Αντρέα στην άκρη». Άλλαξε ρότα. Το πέτυχε με τον «Εκσυγχρονισμό» του Σημίτη. Εν μια νυκτί, έδωσε ηγεμονία στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στο θέμα της οικονομίας (έστω με μπόλικο νεοφιλελευθερισμό του Τρίτου Δρόμου), προέβαλλε τον έντονο φιλοευρωπαϊσμό του, σε αντίθεση με τα τριτοκοσμικά του Αντρέα και προσέλκυσε αριστερούς προβάλλοντας τις αλλαγές στους αναχρονιστικούς θεσμούς, φτιάχνοντας μια νέα εντυπωσιακή πλειοψηφία.

Με την παραπάνω στρατηγική το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ έδωσε άλλα 15 χρόνια ζωής στο γερασμένο κίνημα. Συγκρούστηκε με την εκκλησία, έβαλε τη χώρα στο Ευρώ, την Κύπρο στην Ευρώπη και χειρίστηκε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αντί-εθνικιστική βάση. Ταυτόχρονα κατέγραψε τρομερές αποτυχίες στα θέματα της διαπλοκής, της διαφθοράς και κυρίως της χρηματοπιστωτικής «φούσκας» που οδήγησε στην χρεοκοπία. Εντούτοις σε σχέση με τη σημερινή συζήτηση για πως «αναγεννάται ένα κόμμα» η κεντρική ιδέα μετράει, η στρατηγική σκέψη, το σχέδιο για την κατάκτηση της ηγεμονίας και η μεγάλη πολιτική σκακιέρα.

Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν να μπολιαστεί με καινούργιες κεντρικές ιδέες, κάποιας μορφής ηγεμονική πολιτική στροφή, κάποιου είδους στρατηγική σύλληψη της μεγάλης εικόνας, που θα του επέτρεπε να επανεφεύρει τον εαυτό του μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Η μόνη ιδέα όμως που υλοποιήθηκε ήταν οργανωτική (αυτή της διεύρυνσης) και ουχί πολιτική. Οι προσθήκες και οι μεταγραφές ήταν μάλλον ασυνάρτητες.

Έτσι χωρίς μία μεγάλη πολιτική στρατηγική ιδέα, ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυε πλέον στην «επόμενη καταστροφή» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι όπως εκείνη ενός επικείμενου «νέου Μνημονίου» που θα ερχόταν λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων των Ευρωπαίων. Μετά ήταν η οικονομική καθίζηση με την πανδημία, η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε και μετά η έκρηξη του πληθωρισμού. με την ενεργειακή κρίση. Μόνο που αυτή η πολυαναμενόμενη κατάρρευση δεν ήρθε.

Τα 45 δισ. δανεικά, οι ευρωπαϊκοί πόροι και η δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση στην Ε.Ε. ήταν το όπλο της κυβέρνησης έναντι της παραπαίουσας οικονομίας, ενώ απορροφούσε χωρίς κραδασμούς τις αλλεπάλληλες θεσμικές εκτροπές της και την απερίγραπτη οικοδόμηση μηχανισμών ελέγχου της δημοκρατίας. Όσο το μπλοκ του 40% έμενε συμπαγές, τίποτα δεν άλλαζε. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε με την κριτική της «χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών», το οποίο από μόνο του δεν κερδίζει εκλογές. Και χωρίς προοπτική κυβερνησιμότητας για όσο διάστημα η κεντροαριστερά παρέμενε διχοτομημένη το αποτέλεσμα ήταν δραματικό. Στις εκλογές του 2023 η Κεντροαριστερά κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό δεκαετιών με άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο 30%.

Η πραγματικότητα είναι ότι στις πρόσφατες εκλογές ουδείς ήξερε τι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνει την επόμενη μέρα. Υπήρχαν οι «αυξήσεις μισθών και συντάξεων και η μείωση των τιμών» που θα τροφοδοτούσε η φορολόγηση των υπερκερδών. Υπήρχε και η «διαγραφή των κόκκινων δάνειων» της πανδημίας, (κατ´ουσίαν όσων δηλαδή εξαιρέθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή). Με όλα τα θετικά ή αρνητικά που είχαν οι εξαγγελίες αυτές ήταν εξόφθαλμα ανεπαρκείς. Το μέλλον επιζητούσε μεγάλες τομές, την ελπίδα για ένα νέο κύμα μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η οικονομία εν μέσω της κλιματικής κρίσης, της πράσινης μετάβασης, της οικονομικής υστέρησης και των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκλογές δεν κερδίζονται χωρίς θετικό διακύβευμα και ηγεμονικό λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυριολεξία αλλού. Και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος αλλού ήταν και οι λαϊκές τάξεις και οι νέοι επίσης.

Τι να κάνουμε;

Και τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Κατ´αρχάς να αναγνωρίσουμε τη τριπλή στρατηγική νίκη της ΝΔ. Πρώτον ο Μητσοτάκης «αποδυνάμωσε» τον Τσίπρα. Οι τελευταίες μετρήσεις καταλληλότητας για πρωθυπουργό ήταν 43%/13%. Δεύτερον με την νίκη Κασσελάκη και των λαϊκιστών διαλύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα και έκλεισε η περίφημη «αριστερή παρένθεση». Και τρίτον εξανεμίστηκε η προοπτική επιστροφής του στην κυβέρνηση, έπαψε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι «κόμμα εξουσίας». Μπορεί άραγες η σημερινή ομάδα πρώτης γραμμής (Παπάς, Δούρου, Γ. Τσίπρας, Τζάκρη, Αποστολάκης, κλπ) και με συντονιστή τον Πολάκη να δώσει αξιοπιστία και προοπτική κυβερνησιμότητας; Ποιός λογικός άνθρωπος θα δώσει μία δεύτερη σκέψη σε αυτό; Το πρόβλημα είναι διπλά δομικό. Είναι ταυτόχρονα έλλειμμα πολιτικής και έλλειμμα προσώπων.

Στην τελευταία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το «νέο» για την ελληνική κοινωνία πολιτικό προσωπικό, του «ΣΥΡΙΖΑ του 3%», εξέπεμπε αξιοπιστία. Πρώτα από όλα αξιοπιστία εξέπεμπε το οικονομικό του επιτελείο. Και πολλοί άλλοι. Με αυτό το πολιτικό προσωπικό ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και κυβέρνησε. Με πολλά προβλήματα, αλλά με αξιοπιστία. Και αυτό εξέπεμπε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών. Αυτοί κράτησαν το ΣΥΡΙΖΑ στο 32%. Παρά το «προπατορικό αμάρτημα» της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, που αποτέλεσε το μεγάλο μειονέκτημα στην ανανέωση της λαϊκής εντολής. Πολιτική και πρόσωπα.

Όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία σήμερα εάν δεν επιβάρυναν το πολιτικό σύστημα της χώρας και δεν το έθεταν σε νέες επικίνδυνες ατραπούς. Η ηγεμονία του Μητσοτάκη είναι απειλητική για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Και η δεύτερη θητεία ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Με την εκλογή Κασσελάκη το πολιτικό σύστημα χάνει κάθε προοπτική να αποκτήσει μία φερέγγυα αντιπολίτευση. Αντίθετα αυτή γίνεται ο καθρέπτης του αντιπάλου που συντηρεί τη χώρα στην παρακμή. Ακυρώνει κάθε ελπίδα για μια πολιτική στροφή μεγάλης εμβέλειας που θα βγάλει τη χώρα από τη «μόνιμη παγίδα φτώχειας», το οικονομικό στάτους κβο και την κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στις πέντε τελευταίες χώρες των 27 χωρών της ΕΕ σε πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Με κίβδηλους πανηγυρισμούς για την επενδυτική βαθμίδα, την ώρα που στην πραγματικότητα η οικονομία παραμένει περιθωρειοποιημένη στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και χωρίς κανένα γεωπολιτικό βάρος.

Το πολιτικό σύστημα της δημοκρατικής παράταξης βρίσκεται βραχυκυκλωμένο με δύο κόμματα του συν πλην 15%, καχεκτικά και αδύναμα με μικρή προοπτική. Στον «κεντρώο χώρο» συνωστίζονται μερίδα της ΝΔ, ένα ΠΑΣΟΚ με υποτονική ηγεσία, που ψάχνει ακόμα την πολιτική του ταυτότητα, και ένα νεόκοπο λαϊκιστικό μόρφωμα με έναν «μη πολιτικό» ηγέτη.

Ο «συνωστισμός στο Κέντρο» φυσικά θα έχει νικητές και ηττημένους. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται επίμονα κάθε επικοινωνία ή αμοιβαία στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένει. Έκανε ένα βήμα μικρό στις βουλευτικές εκλογές. Έφτιαξε μια ευπρόσωπη ομάδα νέων στελεχών με αναφορές στην ηγεσία και εσωτερική συνοχή. Έκανε ένα λίγο μεγαλύτερο βήμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πάλι με νέο πρόσωπο, στην Αθήνα. Θα περιμένει την βασανιστική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας να ηγεμονεύσει, έστω με χαμηλές πτήσεις, στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η «πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» είναι αδιέξοδη. Μπορεί ουκ ολίγοι να μισοαρθρώνουν την ιδέα της από κοινού καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Μερικά στελέχη ποντάρουν στην επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές. Η προσκόλληση φαντάζει ως στρατηγική απόγνωσης. Σίγουρα υποκρύπτει την παραίτηση από το ότι «ο Κασσελάκης θα νικήσει τον Μητσοτάκη». Δυστυχώς από το 2019 και μετά όσοι επενδύουν στη διεύρυνση, στο άνοιγμα, στην κεντρώα στροφή και δεκάδες άλλες ιδέες που οδήγησαν στην «ήττα του 2023», σήμερα βρίσκονται ακόμα πιο μακριά από το να σκεφτούν την «Πολιτική, τη Στρατηγική και τις Συμμαχίες».

Η Αριστερά δεν έχει θέση στο «κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη»

Σέβομαι απόλυτα τους συντρόφους και συντρόφισσες που από τη Δευτέρα μετά τις εσωκομματικές εκλογές τα βρόντηξαν και παραιτήθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,. Σέβομαι και όσους παραμένουν να αναζητήσουν συνθέσεις, πιθανόν αναδιατάξεις, οργανωμένες αποχωρήσεις ή μελλοντικές ανατροπές. Τους σέβομαι και αυτούς. Ειδικά για ένα κόμμα που παραμένει πολύ μεγάλο σε οποιαδήποτε σύγκριση στον ευρωπαϊκό χώρο. Σέβομαι και αυτούς που ψήφισαν Κασσελάκη για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν συναίσθηση της «πολιτικής αυτοκτονίας», όπως δεν την είχαν και οι οπαδοί του Τσοχατζόπουλου το 1996. Αλλά η δημοκρατία είναι δημοκρατία και περιλαμβάνει και την «πολιτική αυτοχειρία». Ούτε η πρώτη φορά θα είναι, ούτε και η τελευταία.

Να συμφωνήσουμε όμως ότι για την Αριστερά έφτασε η απόλυτη στιγμή. Το πολιτικό ζήτημα είναι αξεπέραστο. Η πολιτική στρατηγική της “ήττας του 2023” έγινε η κυρίαρχη πολιτική της επόμενης μέρας στο ΣΥΡΙΖΑ. Με στοιχεία «γελοιοποίησης» πλέον ο «λαϊκισμός», δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε τρόπο, με την ίδια στρατηγική του ασυμβίβαστου «αντιμητσοτακικού λαϊκισμού», των μηνύσεων, και των αιτημάτων παραίτησης των υπουργών. Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν την εκλογή Προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο «κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη».

Το τι θα κάνει η Αριστερά στο μέλλον παραμένει άγνωστο. Το «μέλλον διαρκεί πολύ». Πρώτον για κάποια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας ίσως είναι ακόμα απαραίτητη. Δεύτερον κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης είναι υπαρκτός. Αλλά για την ίδια την Αριστερά ο ρόλος αυτός δεν την τρόμαξε ποτέ. Ήταν εκεί για τις μεγάλες στιγμές και τις μεγάλες εκπλήξεις, από το 1958 μέχρι το 2015.

Για όσο καιρό απέφευγε την περιχαράκωση και επικεντρωνόταν σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να ασκεί δηλαδή την ιδεολογική ηγεμονία για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, την εργασία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία, από ένα σημείο και μετά, για το φεμινισμό, την οικολογία. Αυτό θα κάνει και τώρα. Μπορεί να επιχειρήσει και πιο απτά πολιτικά εγχειρήματα; Ίσως. Το αριστερό κοινό που εγκατέλειψε το ΣΥΡΙΖΑ το 2023 είναι μεγάλο, σίγουρα η πλειοψηφία των 15 μονάδων που απώλεσε. Και η τάση συνεχίζεται. Οι Αριστεροί και Αριστερές θα κρίνουν και είμαστε πολλοί.

* Ο Γιώργος Σταθάκης διετέλεσε διαδοχικά μέλος του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ (1975-2023), πρόεδρος της εφημερίδας «Η Αυγή» (2004-2010), βουλευτής Χανίων (2012-2019), Υπουργός Ανάπτυξης και Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2015-2019), Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1988-2021) και Αντιπρύτανης (2011-2012)».Κυριάκος Μητσοτάκης στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας: Σας είμαστε ευγνώμονες

 


Την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες και τις γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α) εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter), και με αφορμή τη σημερινή ημέρα εορτής της Π.Α.

Ο πρωθυπουργός που συνόδευσε την ανάρτηση του με ένα σύντομο βίντεο από τη δραστηριότητα της Π.Α. ανέφερε: «Ημέρα υπερηφάνειας, ημέρα τιμής, ημέρα συγκίνησης για τις γυναίκες και τους άνδρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Για όλους εκείνους που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την πατρίδα. Σας είμαστε ευγνώμονες».Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών: Ζητά να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα αθέμιτης κερδοφορίας των δύο πολυεθνικών που κλέβουν τους καταναλωτέςΝα γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας των δυο πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή έκλεβαν τους καταναλωτές, ζητάει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με εξώδικη πρόσκλησης της προς την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς και τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Με το εξώδικο η οργάνωση των καταναλωτών ζητάει από το υπουργείο να ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς των προϊόντων, την επωνυμίες και γενικότερα οποιοδήποτε προσδιοριστικό στοιχείο έχει έτσι ώστε να προκύψει η περιγραφή της παράβασης και να υπάρξει ορθή και ακριβής ενημέρωση των καταναλωτών.

Επίσης, ζητάει να ενημερωθεί για ακριβές χρονικό διάστημα που οι δύο πολυεθνικές παραβίασαν τη νομοθεσία, ενώ ρωτάει εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να επιβάλει ανώτατες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες σημαντικά για τη διαβίωση των καταναλωτών.

Παράλληλα, ρωτά εάν έλεγξε η ΔΙΜΕΑ την αρχική τιμή επί της οποίας υπολόγισαν οι δυο πολυεθνικές την έκπτωση τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον 6 μήνες για όσα από τα προϊόντα τους που συμμετέχουν στη σχετική πρωτοβουλία, ώστε να αποκλειστεί ότι υπολογίστηκε η έκπτωση με αυξημένη τιμή.Δολιοφθορά στον ΟΣΕ για να προκαλέσουν νέο δυστύχημα - Στις έρευνες και η ΕΥΠ


 

Μόνο ως τρομοκρατική ενέργεια κάποιων που θέλουν να χαθούν ζωές και να προκαλέσουν νέο δυστύχημα, μπορεί να χαρακτηριστεί η δολιοφθορά στον ΟΣΕ.

Το νέο περιστατικό δολιοφθοράς στο δίκτυο του ΟΣΕ, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, και πριν μήνες έγινε νέα προσπάθεια από δύο μαυροφορεμένους με σακίδια στην Μεταμόρφωση. 

Σίγουρα δεν πρόκειται για κλοπή του χαλκού από τα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καθώς μοναδικός στόχος των δραστών ήταν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ηλεκτροδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου, τα οποία είχαν παραδοθεί για χρήση πριν από τρεις εβδομάδες, να μην βλέπουν οι επόπτες τα τρένα για να προκληθεί δυστύχημα. 

Για το περιστατικό η διοίκηση του ΟΣΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου, ενώ προτίθεται να προβεί σε καταγγελία και ενώπιον του εισαγγελέα Αθηνών.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 7 μ.μ. της Δευτέρας σε εγκατάσταση του ΟΣΕ, 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Αχαρνών. Οι δράστες έσπασαν με βαριοπούλα το τσιμεντένιο προστατευτικό καπάκι ενός φρεατίου και έριξαν μέσα εύφλεκτο υγρό για να καούν οι οπτικές ίνες και να χάσουν επαφή τα τρένα και οι επόπτες. 

Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, από την οποία καταστράφηκαν τα καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν σήμα στο κέντρο τηλεδιοίκησης στον σταθμό ΣΚΑ – Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών.

Το αποτέλεσμα ήταν το κεντρικό σύστημα τηλεδιοίκησης που ελέγχει το τμήμα από τον σταθμό ΣΚΑ έως την Τιθορέα να τεθεί εκτός λειτουργίας. «Στις 7.40 μ.μ. οι οθόνες μαύρισαν και ταυτόχρονα χάσαμε τις θέσεις των συρμών. Μέσω ασυρμάτου ζητήσαμε από τους μηχανοδηγούς να μας γνωρίσουν την ακριβή θέση τους, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες», δήλωσε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Τάκης Τερεζάκης.

«Στις 7.40 μ.μ. οι οθόνες μαύρισαν και χάσαμε τις θέσεις των συρμών. Μέσω ασυρμάτου ζητήσαμε από τους μηχανοδηγούς να μας γνωρίσουν την ακριβή θέση τους».

Προκειμένου να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί, τεχνικά συνεργεία πραγματοποίησαν αυτοψία στον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης Αχαρνών (απ’ όπου ηλεκτροδοτείται το δίκτυο του ΟΣΕ) και διαπίστωσαν τι ακριβώς είχε συμβεί. Κατά την αυτοψία είδαν ακόμη ότι ο δράστης ή οι δράστες είχαν φροντίσει να καταστρέψουν την κάμερα ασφαλείας που λειτουργούσε στο σημείο, διασφαλίζοντας ότι τα πρόσωπά τους δεν θα καταγράφονταν. Μέχρι αργά χθες δεν είχε προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής και επομένως ο χρόνος για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά.

Πριν από μερικούς μήνες περιστατικά δολιοφθοράς και απόπειρες εμπρησμού είχαν καταγραφεί στον σταθμό του προαστιακού στη Μεταμόρφωση. Οι κάμερες ασφαλείας της Αττικής Οδού είχαν καταγράψει αγνώστους με σακίδια πλάτης να πηδούν το προστατευτικό τοιχίο που χωρίζει τον αυτοκινητόδρομο με τη γραμμή του σιδηροδρομικού δικτύου και να προσπαθούν να βάλουν φωτιά.

Στην έρευνα για την υπόθεση είχε εμπλακεί εκτός από την Αστυνομία (Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής) και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ωστόσο μέχρι σήμερα τα κίνητρα καθώς και η ταυτότητα των δραστών παραμένουν και σε αυτή την περίπτωση άγνωστα.Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer

 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της σημαντικής, μακροχρόνιας συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΤΕπ, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές της, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο προσαρμογής.

Ακολούθησε τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης σχετικά με το έργο των έξυπνων μετρητών από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο.

«Χαίρομαι που σας καλωσορίζω ξανά στην Αθήνα. Έχουν επιτευχθεί πολλά από την τελευταία σας επίσκεψη. Όπως γνωρίζετε, ανακτήσαμε εν τέλει την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που μας έχει κάνει όλους πολύ χαρούμενους. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον κ. Hoyer στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τράπεζας. Νομίζω ότι η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα για τη χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών αποτελεί μία πολύ καλή ένδειξη για το πού θέλουμε να κινηθούμε στο μέλλον όσον αφορά στις πολιτικές μας για την κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση ότι τα συστήματα ηλεκτροδότησης είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Τα νοικοκυριά θα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους και θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρήματα, αυτό είναι το νόημα του έξυπνου μετρητή. Θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσης που θα κάνουν, με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Οι τραγωδίες αυτές είναι μια ζοφερή υπενθύμιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Ονομάζονται φυσικές καταστροφές, είναι αφύσικες καταστροφές, ακραία φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, επί μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε μετά την τελετή υπογραφής ο κ. Hoyer.

«Ίσως ο πιο σημαντικός τομέας από όλους όσον αφορά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι τα ενεργειακά δίκτυα. Η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση νέων και περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απολύτως απαραίτητη για την αύξηση της αποδοτικότητας, απολύτως αναγκαία και ζωτικής σημασίας για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες μας. Η σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα με τον διαχειριστή δικτύου διανομής της Ελλάδας αναδεικνύει την εστίαση της ΕΤΕπ στον τομέα αυτό. Τα πιο έξυπνα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι η επένδυση στην ενεργειακή μετάβαση δεν αρκεί», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Werner Hoyer. «Πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προσαρμογή σε ένα θερμότερο, πιο εχθρικό κλίμα και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι η ΕΤΕπ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές για την υπογραφή μιας σημαντικής συνεργασίας που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των αφύσικων καταστροφών. Τα ετήσια αποτελέσματά μας από πέρυσι δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά που υπογράψαμε σήμερα είναι τα νεότερα παραδείγματα της σταθερής υποστήριξής μας για την ελληνική οικονομία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, από την πλευρά του δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει διαχρονικά τον όμιλο ΔΕΗ και φυσικά τον ΔΕΔΔΗΕ. Χαιρετίζουμε την επένδυση, σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας ουσιαστικά και το δρόμο για μια πετυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα, είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο, πιο έξυπνο δίκτυο τώρα περισσότερο από ποτέ».

Εκσυγχρονισμός των υποδομών μεταφοράς ενέργειας με πράσινο και ψηφιακό πρόσημο

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές, καθώς οι έξυπνοι μετρητές θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστηρίζοντας την πρώτη φάση της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών.Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με το νεκρό βρέφος Το τροχαίο δυστύχημα με τη φονική παράσυρση έχουν καταγράψει μια σειρά από κάμερες στην οδό Ιάσονος και το υλικό βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή. 

Ο 33χρονος δικυκλιστής υποστηρίζει πως οδηγούσε με προσοχή, χωρίς να έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο ταχύτητας. Τονίζει από την πρώτη στιγμή ότι δεν είδε τον 53χρονο παππού έγκαιρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην φρενάρει από απόσταση. 

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το thenewspaper.gr, για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην οδό Ιάσονος, το βράδυ του Σαββάτου στις 22.00, όταν δικυκλιστής παρέσυρε 53χρονο άνδρα και το 4 μηνών εγγονάκι του, το οποίο σκοτώθηκε.

Το νέο βίντεο δείχνει καρέ – καρέ το τροχαίο δυστύχημα, δείχνει τον παππού να κοκαλώνει μέσα στην μέση του δρόμου με το βρέφος αγκαλιά, αλλά και τη θέση που είχε νωρίτερα ο 53χρονος και η σύζυγός του. Ο 33χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας απολογήθηκε χθες στην ανακρίτρια, λέγοντας ότι δεν έτρεχε και δεν έκανε επικίνδυνους ελιγμούς.

Όπως είπε δεν είδε τον παππού, ο οποίος προσπάθησε να περάσει από το σημείο με αποτέλεσμα να μην κόψει ταχύτητα και να τον παρασύρει. Υποστήριξε ότι φορούσε προστατευτικό κράνος και δεν είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων, καθώς κινούνταν σε δρόμο που είχε αρκετή κίνηση και παντού υπήρχαν παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα. «Τέλειωσε η ζωή μου, αλλά δεν φταίω για ό,τι συνέβη» φέρεται να είπε.

Ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί, τόνισε ότι πελάτης του οδηγούσε σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΟΚ. «Δεν αποδέχεται την κατηγορία της κακουργηματικής επικίνδυνης οδήγησης. Ερευνώνται οι συνθήκες, θεωρεί ότι η οδήγησή του ήταν σύννομη. Δεν έτρεχε με ταχύτητα υπερβολική».

«Η ταχύτητά του ήταν κοντά στα 45 – 50 χλμ.», σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι η ταχύτητα που συνετέλεσε στο ατύχημα». «Ήταν διαυγής, απολύτως νηφάλιος. Η ανάκριση είναι σε εξέλιξη», κατέληξε. Το άτυχο αγγελούδι κηδεύτηκε χθες στο Κοιμητήριο Βόλου.

Παραιτήθηκε αξιωματούχος της κομητείας της Νέας Υόρκης που έσκιζε αφίσες με ομήρους της Χαμάς

 Η δημόσια συνήγορος της Kομητείας της Νέας Υόρκης, η οποία συνελήφθη να σκίζει αφίσες ομήρων από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, παραιτήθηκε από τη θέση της.

Η προκλητική Βικτόρια Ρουίθ αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της αφότου καταγράφηκε σε βίντεο την περασμένη εβδομάδα να σκίζει μία από τις πολλές αφίσες στη Νέα Υόρκη, και ήταν θέμα χρόνου να την απολύσουν .

Την προκλητική Ρουίθ αναγνώρισε στο βίντεο το παρατηρητήριο StopAntisemitism.

Εκτός από την υπεράσπιση πολιτών που έχουν οικονομικές δυσκολίες στο Μανχάταν, η δικηγόρος είναι τραγουδίστρια των The Downtown Boys, ενός πενταμελούς πανκ συγκροτήματος με ένα μέλος που παίζει πνευστά. Το μουσικό περιοδικό Rolling Stone είχε χαρακτηρίσει το συγκρότημα «το πιο συναρπαστικό πανκ συγκρότημα της Αμερικής», γράφει η New York Post.Οι τρομοκράτες της Χαμάς έκρυβαν εκρηκτικά δίπλα σε λούνα παρκ και πανεπιστήμιο


 

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με τον εντοπισμό σημείων όπου οι δυνάμεις της Χαμάς έκρυβαν πυρομαχικά και άλλο πολεμικό υλικό.

Ομάδα Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών που επιχειρούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρήκαν δύο εξόδους τούνελ της Χαμάς. Η μία ήταν κοντά σε λούνα παρκ και η άλλη κοντά σε πανεπιστήμιο.

Κοντά στο πανεπιστήμιο εντοπίστηκαν μια αποθήκη οπλισμού η οποία περιείχε και χημικά υλικά, αντιαρματικοί πύραυλοι, νάρκες claymore και άλλα υλικά.20 ακροαριστεροί κακοποιοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στα Εξάρχεια


 

Επίθεση από ομάδα 20 ακροαριστερών, αντιεξουσιαστών δέχθηκαν το βράδυ της Τρίτης αστυνομικοί των ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η επίθεση προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Μεταξά, στα Εξάρχεια, έγινε περίπου στις 22:40 το βράδυ της Τρίτης.

Κατά πληροφορίες οι κακοποιοί πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και πυροσβεστήρες στη διμοιρία των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, αλλά ούτε προσαγωγή και σύλληψη για δείγμα.Πρώην υπάλληλος του ΥΠΕΞ της Γαλλίας έσκιζε φωτογραφίες ομήρων της Χαμάς - Έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα


 

Διοικητική έρευνα ξεκίνησε σε βάρος μιας πρώην συνεργάτιδας του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας αφού θεάθηκε να σκίζει φωτογραφίες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, σε έναν δρόμο του Παρισιού, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ δείχνει τη γυναίκα αυτή να σκίζει τις αφίσες και να απαντά στους περαστικούς που την ρωτούσαν γιατί το έκανε φωνάζοντας: «Το Ισραήλ δολοφονεί». Οι φωτογραφίες είχαν αναρτηθεί από μια συλλογικότητα που ζητά την απελευθέρωση των ομήρων, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Γάλλοι.

«Το βίντεο που μεταδόθηκε εκείνη την ημέρα δείχνει μια ευτελή συμπεριφορά και δηλώσεις με βάση τις οποίες αυτό το πρόσωπο κρίνεται εντελώς ακατάλληλο για να διατηρεί την παραμικρή σχέση εργασίας» με το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δείτε το βίντεο με την πρώην υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών να σκίζει τις φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς:

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι είναι σε γνώση του οι αναρτήσεις της συγκεκριμένης γυναίκας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες «συνέκρινε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς με τη γαλλική αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής».

«Μολονότι το πρόσωπο αυτό δεν έχει κάποια σχέση εργασίας με το υπουργείο από το περασμένο καλοκαίρι, θα διενεργηθεί διοικητική έρευνα κατόπιν αιτήματος της υπουργού Κατρίν Κολονά, αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες προσελήφθη», εξήγησε το υπουργείο.

Η Κολονά «επαναλαμβάνει ότι το μίσος, ο εξτρεμισμός και η βία είναι εξ ορισμού ασύμβατα με τη συμμετοχή, εμμέσως ή ευθέως, στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 40 Γάλλοι πολίτες και άλλοι 8 αγνοούνται και πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΑΣΟΚ για Κασσελάκη: Με τις δηλώσεις για Σημίτη αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο Πολάκης


 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Θανάσης Γλαβίνας σχολίασε με καυστικό τρόπο τη δήλωση του κ. Κασσελάκη, με την οποία εξηγησε γιατί τελικά δεν πήγε στην εκδήλωση για το Κώστα Σημίτη.

«Φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η προσφορά του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, αναγνωρίζεται, ακόμη και από τους ορκισμένους ιδεολογικούς του αντιπάλους», ανέφερε ο κ. Γλαβίνας.

«Ο πρώην Πρωθυπουργός πρωταγωνίστησε στα μεγάλα έργα υποδομών, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, προώθησε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος, πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ενίσχυσε το κράτος δικαίου και τα θεσμικά αντίβαρα με την ίδρυση των ανεξάρτητων αρχών, τις οποίες όψιμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται πως υπερασπίζεται» υπογράμμισε ακόμη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ τόνισε ακόμη ότι «επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Τo «μπράβο» του ακροαριστερού τραμπούκου και δεξί χέρι Κασσελάκη, Πολάκη 

Λίγο μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Πολάκης έκανε μία ... συγχαρητήρια ανάρτηση προς τον κ. Κασσελάκη στο Τwitter, επιδιώκοντας ενδεχομένως να πάρει εσωκομματικά εύσημα μιας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με τη δική του, πάγια «γραμμή» κατά του κ. Σημίτη και του «εκσυγχρονισμού». 

Δείτε την ανάρτηση: 

«Τίτλοι τέλους» λέει για Κασσελάκη η Άννα Διαμαντοπούλου

 


Επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε μέσω ανάρτησής της στα social media η Άννα Διαμαντοπούλου, που πρωτοστάτησε στην διοργάνωση της εκδήλωσης  λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του κέντρου».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Σ. Κασσελάκης θα ήταν πολιτισμική ανατροπή. Αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο. Το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της αριστεράς. Προσεχώς: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ

Άννα Διαμαντοπούλου
12 ώρες πριν

Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Σ.Κασσελάκης
θα ήταν πολιτισμική ανατροπή
αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο
το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επι Σημίτη
δημιουργεί αποστροφή στον κοσμο του κέντρου,αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο...

See more
712
53
36