Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Η Αλβανική μαφία με εκφραστή τον Έντι Ράμα παρέμεινε την πρωτόδικη υπόθεση για Φρέντι Μπελέρη





Φρέντι Μπελέρης: Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβρη και με εντολή του Μαφιόζου Έντι Ράμα θα παραμείνει ο ευρωβουλευτής Φρέντι Μπελέρη.

Δυστυχώς η Αλβανική μαφία και ο Έντι Ράμα που ελέγχουν την δικαιοσύνη δεν έκανε πίσω στην πρόκληση της φυλάκισης του Φρέντυ Μπέλερη και οι εξελίξεις για την Αλβανία πλέον θα είναι ραγδαίες.

Ο Φρέντη Μπελέρη, είναι ο μοναδικός φυλακισμένος Ευρωβουλευτής που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα παραμένει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο. Το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.  Ο Πέτρος Μπελερης γιος του Φρέντη Μπελέρη σχολιάζοντας την απόφαση είπε: «Το εφετείο έδωσε μια απόφαση ντροπή με μια δίκη παρωδία».

Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να πάρει σοβαρά μέτρα κατά της κυβέρνησης της Αλβανίας που εκφράζεται ξεκάθαρα απο ένα μαφιόζο τον Έντι Ράμα.



Ο Άρειος Πάγος απαντά στην κριτική για την υπόθεση Λύτρα -«Αυτόκλητοι υπερασπιστές σκόπιμα συγχέουν την ανεξαρτησία με το ανεξέλεγκτο»

 


Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη αντίστοιχα.

Η ανακοίνωσή τους αφορά τις επικρίσεις που δέχονται για την εντολή τους να διενεργηθεί προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, οι οποίοι αποφάσισαν τη μη προφυλάκιση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, επίσης δικηγόρου (ενδοοικογενειακή βία).

Η κοινή ανακοίνωση των Ι. Κλάπα και Γ. Αδειλίνη αναφέρει:


«Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας σε βάρος δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, σε υπόθεση με κατηγορούμενο δικηγόρο, κατόπιν αιτήματος της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι οποίες, με βάση τον ν. 4938/2022, ασκούν εποπτεία στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, εμφανίστηκαν στον δημόσιο διάλογο διάφοροι αυτόκλητοι παράγοντες, ως ένθερμοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οι οποίοι, σκόπιμα, συγχέουν την ανεξαρτησία με το ανεξέλεγκτο.

Με τις δηλώσεις τους αμφισβητούν την ανεξάρτητη λειτουργία των αρμοδίων οργάνων της πειθαρχικής διαδικασίας, που επιλήφθηκαν, επιφυλάσσοντας, όμως, για τους ίδιους το δικαίωμα αυθεντικού ελέγχου της επιβολής περιοριστικών όρων ή προσωρινής κράτησης, ή ακόμα και της ασκηθείσας σε βάρος του κατηγορούμενου δικηγόρου ποινικής δίωξης. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Είναι, εξάλλου, γνωστό στη νομική κοινότητα ότι δικηγόροι καταθέτουν σωρεία αναφορών με αίτημα την πειθαρχική δίωξη και καταδίκη δικαστών και εισαγγελέων, βάλλοντας, αποκλειστικά, κατά της ουσιαστικής τους κρίσης. Η προφανής αβασιμότητα της συντριπτικής πλειονότητας των αναφορών αυτών, όπως προκύπτει από τον έλεγχο του καθ' ύλην αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου (Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης), έχει ως αποτέλεσμα τη αρχειοθέτησή τους.

Οφείλουμε, επιπροσθέτως, να επισημάνουμε ότι πολλοί εκ των αυτοαναγορευθέντων ως υπερασπιστών της δικαστικής ανεξαρτησίας επιχειρούν να την πλήξουν, εκφέροντες στις τηλεοπτικές κάμερες, που τους αναμένουν έξω από τις δικαστικές αίθουσες ή τα ανακριτικά γραφεία, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές, κρίσεις, επικρίσεις και απαξιωτικά σχόλια για δικαστικές ενέργειες ή εισαγγελικές προτάσεις, ενόσω, μάλιστα, διαρκεί η δίκη ή η ανακριτική διαδικασία, υποτιμώντας τη θέση, την ακεραιότητα, την επάρκεια και την προσωπικότητα δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, επιδιώκοντας τη χειραγώγησή τους. Συχνά, άλλωστε, γινόμαστε μάρτυρες προσβλητικών, μειωτικών ακόμη και υβριστικών συμπεριφορών συνηγόρων σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κατά τη διάρκεια δικών.

Περαιτέρω, για την αποκατάσταση των ισχυόντων, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους μη γνωρίζοντες και να υπενθυμίσουμε στους επαΐοντες τα ακόλουθα: Βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου αποτελούν η προστασία της ελευθερίας της ουσιαστικής κρίσης κάθε δικαστή και εισαγγελέα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως βαθμού και η συνδυαζόμενη με αυτή αρχή της προστασίας του πολίτη από την αυθαίρετη κρίση. Για την προστασία των αρχών αυτών έχει θεσπισθεί από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών η διενέργεια πειθαρχικών διαδικασιών, αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια προς τούτο όργανα, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ανεξαρτησίας, που πρέπει να έχει κάθε δικαστικός και εισαγγελικός λειτουργός και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς. Από άποψη διαδικασίας στο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπεται το στάδιο της προκαταρτικής πειθαρχικής εξέτασης και εφόσον, στη συνέχεια, κριθεί σκόπιμη η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης, διενεργείται έλεγχος αν η ελευθέρως διατυπωθείσα γνώμη του δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού εκφεύγει των ακροτάτων ορίων της διακριτικής ευχέρειας αυτών (Ολ.Α.Π. 9/2015), έτσι όπως αυτή προσδιορίζεται από τον νόμο και την υπαγωγή σε αυτόν των αποδειχθέντων.

Όσοι αμφισβητούν τη θέση αυτή, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, επιχειρούν να καλλιεργήσουν τεχνητά τη δυσπιστία στους πολίτες για την αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας».



Μεγάλο το κλίμα συμπαράστασης για τον Ήφαιστο, τον γάτο που ΚΤΗΝΟΣ του έκοψε τα πόδια


 

Κλίμα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο σε Ελλάδα και εξωτερικό αγκαλιάζει τον Ήφαιστο, τον γατούλη που παρά του ότι έπεσε σε ένα ΚΤΗΝΟΣ, και βρέθηκε πριν από λίγες μέρες με κομμένα από ανθρώπινο χέρι τα τρία από τα τέσσερα ποδαράκια του σε περιβόλι στον Λαγκαδά, αγαπάει τους ανθρώπους.

Ο Ήφαιστος βρίσκεται στην κλινική του κ. Κυριάκου Αγαθαγγελίδη, όπου δίνεται μάχη να σωθεί η ζωή του από διάφορες δευτερογενείς λοιμώξεις.

Ο κ. Αγαθαγγελίδης αρχικά θεώρησε ότι επρόκειτο για ένα συνηθισμένο περιστατικό χτυπήματος από αυτοκίνητο. Στη συνέχεια όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος στο τηλεοπτικό σταθμό Alpha, είδε ότι οι τομές, οι οποίες ήταν ευθείες και όχι ακανόνιστες, όπως συμβαίνει σε ένα τροχαίο, είχαν γίνει από αιχμηρό αντικείμενο. Έτσι έστειλε τις φωτογραφίες σε ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Καρδίτσας, οι οποίοι απάντησαν ότι πρόκειται για ανθρώπινη πράξη, από ένα ΚΤΗΝΟΣ και όχι άνθρωπο συμπληρώνουμε.



Το πόρισμα του καθηγητή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει:

”Αξιότιμε κ. Αγαθαγγελίδη Κυριάκο.

Μετά από αξιολόγηση των αλλοιώσεων που απεικονίζονται στις πολλαπλές φωτογραφίες που μας αποστείλατε από τη γάτα με ακρωτηριασμένα τα 3 άκρα και τραύμα δέρματος στο 4 άκρο πόδι, η άποψή μας είναι ότι η φύση των τραυμάτων υποδηλώνει ανθρώπινη παρέμβαση (άμεση ή έμμεση, δηλαδή πιθανότερα αλλοιώσεις από χρήση ιδιαίτερα αιχμηρού οργάνου βαρέως τύπου ή λιγότερα πιθανά από παράνομη χρήση παγίδων αγρίων θηλαστικών -«δόκανα») και οι αλλοιώσεις στο ζώο δεν αφορούν σε τυχαία τραύματα (για παράδειγμα ατύχημα).

Τόντης Δημήτρης, DVM, Dr.med.vet.(Bern), Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων & Κτηνιατροδικαστικής”

Ο Ήφαιστος έχει αρκετό δρόμο ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του και σύμφωνα με τον κ. Αγαθαγελλίδη, όταν ο γατούλης, ο οποίος αξίζει να πούμε ότι είναι εξαιρετικά συνεργάσιμος, αναρρώσει πλήρως, θα γίνει προσπάθεια να τοποθετηθούν τεχνητά μέλη ώστε να μπορέσει και πάλι να περπατήσει.

Ο Ήφαιστος δεν είναι μόνος του. Εκτός από τους γιατρούς και την αγάπη του κόσμου, δίπλα του βρίσκεται από την πρώτη στιγμή και η εθελόντρια Βούλα Τζάνου, γνωστή εδώ και πολλά χρόνια για τη μεγάλη φιλοζωική της δράση στη Θεσσαλονίκη, η οποία τον διέσωσε. Η ίδια ανέφερε στον Alpha ότι υπάρχουν ήδη πολλοί συνάνθρωποί μας, εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι έχουν έχουν εκφράσει την επιθυμία να τον υιοθετήσουν.

Για το περιστατικό έχει γίνει μήνυση κατά αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, και είναι θέμα τιμής να βρει το ΚΤΗΝΟΣ η τα ΚΤΗΝΗ. Το φιλοζωικό σωματείο Συνυπάρχω – Φιλοζωικό Σωματείο Λαγκαδά και η κ. Τζάνου κάνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να μη σιωπάσει αλλά να μιλήσει και να καταγγείλει το δράστη στις Αρχές.




Παρακμιακά υποκείμενα πλακώνονται στο ξύλο σε κλάμπ στην Χαλκιδική



Έχουν γεμίσει τα κλαμπ παρακμιακά υποκείμενα, που νομίζουν ότι το να πλακωθούν τους κάνει υπολογίσιμους, γίνονται καραγκιόζηδες με το να κοπανιούνται, να ξεφτιλίζονται, και να χαλάνε την διασκέδαση των υπολοίπων πελατών.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει άγρια συμπλοκή μεταξύ δύο παρακμιακών παρεών, σε καλοκαιρινό μαγαζί διασκέδασης, στην περιοχή της Καλλιθέας, στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, το επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε γνωστό κλαμπ της Χαλκιδικής, με δύο παρέες παρακμιακών τύπων να πιάνονται στα χέρια και να ανταλλάσσουν γροθιές και χτυπήματα, ενώ κατά τη διάρκεια του καβγά εκτοξεύθηκαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Οι θαμώνες του μαγαζιού τους κοιτούσαν αποσβολωμένοι τους παρακμιακούς να ξεφτιλίζονται, ενώ αρκετοί κατέγραφαν το περιστατικό με την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου. Σύμφωνα με τις ίδιες αναρτήσεις, το μαγαζί χρειάστηκε να κλείσει νωρίτερα μετά το περιστατικό για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Όλο το μαγαζί γέμισε αίματα», γράφει σε ανάρτησή της γυναίκα που δημοσίευσε σχετικό βίντεο στο Tik Tok

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το περιστατικό δεν έχει υπάρξει καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν συλλέχθηκαν από τους αστυνομικούς και ενημερώθηκε ο εισαγγελέας.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει πλέον έλεγχος στα κλαμπ, μπαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι, παρακμιακά άτομα, που κάνουν ζημιά στην εικόνα του κλαμπ και στην επίσκεψη σοβαρών που θέλουν να διασκεδάσουν.



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle»


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε απόψε στο συνέδριο «The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle», που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών. Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):



«Σας ευχαριστώ, Καθηγητή Νούνεση, που με προσκαλέσατε σε αυτή την εκδήλωση, που ελπίζω ότι θα είναι η πρώτη από πολλές που θα πραγματοποιηθούν εδώ, σε αυτό το αμφιθέατρο, δίπλα στο Λύκειο του Αριστοτέλη, σε μια εποχή που πιστεύω ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι τιμή μου να παρακολουθήσω σήμερα αυτό που ελπίζω ότι θα είναι μια συναρπαστική συζήτηση μεταξύ δύο εξαιρετικών επιστημόνων, του John Tasioulas από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Josiah Ober από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Τυχαίνει να γνωρίζω τον Josh επί πολλά χρόνια, καθώς, για όσους από εσάς δεν το γνωρίζετε, κατέχει την έδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι ένας επιστήμονας που έχει μελετήσει την αθηναϊκή δημοκρατία ενδελεχώς, έχει γράψει γλαφυρά για τη σημασία της σήμερα, σε αυτές τις εποχές των προκλήσεων για τη δημοκρατία. Θεωρώ ιδιαίτερα συναρπαστικό το γεγονός ότι αγκαλιάζει με μεγάλο ενθουσιασμό την πρόκληση να συνδέσει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη με την κλασική σοφία που προήλθε από αυτή τη μεγάλη πόλη πριν από 2.500 χρόνια.

Και βέβαια, τα συγχαρητήριά μου στον “Δημόκριτο” και στο World Human Forum για τη διοργάνωση μιας, πιστεύω, πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης. Σκέφτηκα, εισαγωγικά, να μοιραστώ μαζί σας μερικές σύντομες σκέψεις σχετικά με τις απαντήσεις που θα προσδοκούσα να λάβω από αυτή τη συζήτηση, ως υπεύθυνος χάραξης πολιτικής.

Επιτρέψτε μου να κάνω τρεις γρήγορες παρατηρήσεις, επισημαίνοντας ότι -δεν πρέπει να το ξεχνάω- ήμουν κι εγώ στο Στάνφορντ πριν από 31 χρόνια, σε μια εποχή που ο παγκόσμιος ιστός έκανε τα πρώτα του βήματα, μόλις που είχαμε κινητά τηλέφωνα και βέβαια η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ακόμη κάτι για το οποίο έγραφαν συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.

Το πρώτο θέμα είναι πολύ βαθύ, ουσιαστικό, φιλοσοφικό: η σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Θυμάμαι όταν σπούδαζα στο Χάρβαρντ για το πτυχίο μου στη διοίκηση επιχειρήσεων, αμέσως μετά την αποχώρησή μου από το Στάνφορντ. Ναι, έκανα αυτό το λάθος, δεν έμεινα στη Δυτική Ακτή. Αλλά όλοι είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη. Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή διαβάζαμε ένα βιβλίο με τίτλο “In the Age of the Smart Machine”. Ήταν οι μέρες που το διαδίκτυο έκανε τα πρώτα του βήματα.

Ασφαλώς, αυτή η συζήτηση, η σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας είναι μια παλιά συζήτηση. Αλλά το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε τώρα είναι αν υπάρχει κάτι ριζικά διαφορετικό όσον αφορά στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, σε σύγκριση με τις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις. Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό, επειδή για πρώτη φορά έχουμε εργαλεία που μπορούν ουσιαστικά να προσομοιώσουν όλο και περισσότερες από τις πραγματικές εκφάνσεις της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Μπορούμε τώρα, όταν μιλάμε με τους ειδικούς για την τεχνητή νοημοσύνη, να οραματιστούμε μια μορφή μηχανικής μάθησης που καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων. Δεν συζητάμε μόνο το να εκτελούν εργασίες καλύτερα από τους ανθρώπους, ώστε να μας βοηθούν στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, αλλά το να γράφουν καλύτερη μουσική, να ζωγραφίζουν, να συζητούν, να συμμετέχουν σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Αυτό ήταν προνόμιο του ανθρώπινου είδους. Αυτό μας κατέστησε διαφορετικούς από τον κόσμο γύρω μας.

Αυτό αλλάζει τώρα. Δημιουργεί μια εντελώς νέα πραγματικότητα, που μας αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την τεχνολογία, η οποία έχει αποκτήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά όταν μιλάμε για την ίδια τη νοημοσύνη. Φυσικά, αυτό εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που θα έχει ο άνθρωπος στην εργασία ή στην ανάπαυση. Τεράστιες επιπτώσεις όσον αφορά τη φύση του εργατικού δυναμικού και τις θέσεις εργασίας που θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Όλα αυτά είναι μνημειώδεις προκλήσεις, για τις οποίες πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε σε βάθος.

Το δεύτερο σημείο που ήθελα να θίξω έχει να κάνει με το ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω από αυτή την εξέλιξη. Ποιος αναπτύσσει αυτή την τεχνολογία; Και για ποιο σκοπό; Είναι αυτό μόνο προνόμιο της επιστημονικής έρευνας; Είναι κάτι που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια προς όφελος της ανθρωπότητας και της έρευνας γενικότερα; Μάλλον όχι.

Πρόκειται πλέον για μια διαδικασία που καθοδηγείται από την αγορά. Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών έχει ως κινητήρια δύναμη μερικές πολύ μεγάλες εταιρείες, με σχεδόν απεριόριστους πόρους, που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν οποιονδήποτε λαμπρό νου, από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Το κάνουν αυτό επειδή είναι επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε καλά το κίνητρο πίσω από αυτές τις εξελίξεις, που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

Βέβαια, πρέπει επίσης να καταλάβουμε. Δεν είμαι μηχανικός, αλλά θαρρώ έχω προσπαθήσει να διαβάσω πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε το προνόμιο στην Ελλάδα να έχουμε μια εξαιρετική Επιτροπή υψηλού επιπέδου που με συμβουλεύει για την τεχνητή νοημοσύνη, οπότε εκπαιδεύομαι για να καταλάβω τι πραγματικά μου λένε αυτοί οι άνθρωποι. Μου φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο που πραγματικά καταλαβαίνουν αυτά τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Αυτό, θα έλεγα, θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο ανησυχίας. Την ίδια στιγμή, όταν οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, δεν είμαι καν σίγουρος ότι οι επιστήμονες που τα αναπτύσσουν κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις του πώς λειτουργούν αυτοί οι αλγόριθμοι.

Χωρίς να πιστεύουμε σε ένα μέλλον όπου οι μηχανές θα καταλάβουν τον κόσμο και θα μας εξαλείψουν όλους, αυτό θα πρέπει να αποτελεί λόγο για να ανησυχούμε. Αν η λογική είναι το κέρδος, τότε η ταχύτητα είναι το ζητούμενο. “Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε, τόσο το καλύτερο”. Αν δείτε τις αποτιμήσεις των αγορών γι’ αυτές τις εταιρείες, υπάρχει λόγος να επιδιώκεται η ταχύτητα.

Αλλά έχουμε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τον χρόνο να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι είναι αυτό που κάνουμε; Αυτή είναι πιθανώς η πιο καλή και αγαθή εκδοχή, διότι υπάρχει μια άλλη εκδοχή με μεγαλύτερο, θα έλεγα, κρατικό έλεγχο. Μια πιο κρατικιστική προσέγγιση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου μπορεί να αντιληφθεί κανείς την τεχνητή νοημοσύνη ως όπλο εναντίον των γεωπολιτικών του αντιπάλων.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να διακόψει κανείς, να κάνει παύση, επειδή επιδιώκει να αποκτήσει κάποιου είδους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος ορίζεται από την τεχνολογία.

Πού μας αφήνει αυτό, ειδικά εμάς στην Ευρώπη; Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια πιο αξιακή προσέγγιση στην κατεύθυνση έξυπνης ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τρίτη παρατήρησή μου, η οποία μας φέρνει στη σημερινή συζήτηση, σχετίζεται με τη φιλοσοφική κληρονομιά και πώς αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε το περίπλοκο έργο, αλλά και τις περίπλοκες επιλογές που πρέπει να κάνουμε.Δεν έχω μελετήσει σε βάθος τον Αριστοτέλη, αλλά έχω διαβάσει πολλά έργα του, και πιστεύω ότι ως στοχαστής που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης φύσης, της ηθικής και της πολιτικής κοινότητας, ναι, υπάρχουν πολλά που ίσως μπορεί να μας διδάξει, παρέχοντας ένα εννοιολογικό και φιλοσοφικό πλαίσιο για να σκεφτούμε αυτά τα βαθιά προβλήματα.

Τι θα σκεφτόταν ο Αριστοτέλης για μια ζωή στην οποία δεν θα χρειαζόταν πλέον να εργαζόμαστε, επειδή τη δουλειά μας θα την έκανε μια μηχανή; Θα ήταν αυτή μια καλή ζωή; Θα ήταν μια “πλούσια” ζωή; Πιθανώς γνωρίζουμε την απάντηση. Ήταν ένας στοχαστής παθιασμένος με την ικανότητα και την ευθύνη να ζούμε μια ζωή που μας “γεμίζει”. Σε αυτές τις επιλογές που κάνουμε σχετικά με το πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, πιστεύω ότι θα βρούμε πολλά ερεθίσματα στη σκέψη του.

Προσωπικά συμφωνώ με εκείνους που θεωρούν την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, ως ένα ευφυές εργαλείο. Ένα εργαλείο, όχι έναν συνάδελφο, όχι έναν φίλο, όχι έναν πολίτη. Γιατί πού μας οδηγεί αυτό; Κάποια στιγμή, τα ρομπότ θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αν τα αναγνωρίσουμε ως πλήρως ανεξάρτητα. Μπορεί να ακούγεται παράλογο τώρα, αλλά αν δεν θέσουμε τα πρέποντα όρια σήμερα, αυτά είναι ερωτήματα που μπορεί πραγματικά να μας προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον. H δυστοπική εικόνα ενός μέλλοντος στο τελευταίο μυθιστόρημα του Ishiguro, “Η Κλάρα και ο Ήλιος”, όπου έχουμε ένα ρομπότ, ουσιαστικά ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, ως φίλο και σύντροφο, δεν απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα σήμερα.

Το τελευταίο σημείο που θέλω να θίξω, φυσικά, ένα κρίσιμο ερώτημα που είμαι σίγουρος ότι θα θελήσετε να σχολιάσετε: οι επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε το δικαίωμα ως άτομα να γνωρίζουμε αν μια απόφαση που επηρεάζει τη ζωή μας έχει ληφθεί από μια μηχανή; Για τα νέα παιδιά στο ακροατήριο, αν ο έλεγχος των βιογραφικών σας γίνεται από έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, έχετε δικαίωμα να το γνωρίζετε αυτό; Και αν ναι, ποιες είναι οι συνέπειες αυτού;

Δεν λέω ότι πρόκειται για καλή ή κακή πρακτική. Απλώς θέτω το ζήτημα, κάτι που συμβαίνει σήμερα, και ποιες είναι οι επιπτώσεις καθώς ανοίγουμε αυτή τη σφαίρα δυνατοτήτων. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές στις ανθρώπινες κοινότητες; Μπορούμε να εμπιστευόμαστε άτομα. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον επειδή αναπτύσσουμε δίκτυα σχέσεων. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις μηχανές; Τι σημαίνει εμπιστοσύνη όταν αλληλεπιδράτε με μια μηχανή;

Αλλά δεν υπάρχει καμία ακμάζουσα κοινότητα, ξεκινώντας από την αρχαία Αθήνα και τις πόλεις-κράτη μέχρι τη σύγχρονη επιτυχία της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που να μην ακμάζει με την έννοια της εμπιστοσύνης. Αλλά η εμπιστοσύνη προϋποθέτει δίκτυα συναναστροφής, τα οποία δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε απαραίτητα να αναπτύξουμε με μηχανές.

Το τελευταίο θέμα που με απασχολεί, το οποίο σχετίζεται περισσότερο με τη βιολογία και την ιατρική παρά με την ηθική και τη φιλοσοφία, έχει να κάνει με τη γνωστική ανάπτυξη. Όταν ήμουν στο Στάνφορντ, πριν από 31 χρόνια, πήρα έναν φίλο μου και διασχίσαμε τις ΗΠΑ με αυτοκίνητο. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η εφαρμογή Google Maps. Χρησιμοποίησα κανονικούς χάρτες. Ο εγκέφαλός μας αναπτύχθηκε σε βάθος εκατομμυρίων ετών και η χωρική κατανόηση και ο προσανατολισμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο της γνωστικής ανάπτυξης.

Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε όλες αυτές τις διαδικασίες με μηχανές που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη; Τι θα σημαίνει αυτό, εν τέλει, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας έχει “προγραμματιστεί” από την εξέλιξη σε βάθος εκατομμυρίων ετών; Μήπως παρακάμπτουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αναπτυχθεί βιολογικά, στερώντας από τον εγκέφαλό μας ορισμένες σημαντικές γνωστικές λειτουργίες, που είναι απολύτως κρίσιμες;

Γνωρίζουμε τι σημαίνει να γράφει κανείς μια ωραία έκθεση και πόσο σημαντικό είναι να συνθέτει κείμενο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα το κάνουν αυτό μάλλον εξίσου καλά με εμάς, ή και καλύτερα. Ο πειρασμός να σταματήσει κανείς να γράφει και απλώς να χρησιμοποιήσει έναν αλγόριθμο είναι υπαρκτός. Ίσως δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, αυτό συμβαίνει, κι όχι μόνο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αλλά ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ζητημάτων;

Μπορώ, πιστεύω, να βάλω μία τελεία εδώ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα και αυτό το μέρος έχουν ρόλο να παίξουν σε αυτές τις συζητήσεις, όσον αφορά στη σύνδεση -είναι ένας όρος που η αδελφή μου, η Αλεξάνδρα, έχει επινοήσει- της προγονικής νοημοσύνης και της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει φυσική σύνδεση; Πιστεύω ότι υπάρχει. Γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτοί οι διάλογοι έχουν μεγάλη αξία.

Θα ήθελα πολύ να δω αυτή την εκδήλωση να γίνεται μια ετήσια παγκόσμια συνάθροιση στοχαστών από πολλά επιστημονικά πεδία, που σκέφτονται σε βάθος αυτά τα ερωτήματα. Ευελπιστώ ότι θα κάνουμε μια καλή αρχή εδώ σήμερα. Σίγουρα αυτό θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου και της Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη που συγκροτήσαμε. Είμαι βέβαιος ότι η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι πολύ συναρπαστική. Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ».



Σύλληψη -2- ατόμων, δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης, για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

 


Σε συνέχεια του από 27-02-2024 Δελτίου Τύπου, σχετικά με επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ανακοινώνεται ότι από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), απογευματινές ώρες της 21 Ιουνίου 2024 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ακόμα -2- άτομα, 40 και 52 ετών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν νομότυπες έρευνες στις οικίες τους, παρουσία δικαστικών λειτουργών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζουμε ότι  :

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:








ημιαυτόματο όπλο,

-3- πιστόλια,

περίστροφο,

καραμπίνα,

εξαρτήματα όπλων,

ποσότητες εκρηκτικής ύλης,

φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),

μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,

-2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και

χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.



Ο Κασσελάκης κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα για μαύρο χρήμα και το επιβεβαιώνει το υπηρετικό προσωπικό Ε. Αποστολάκης

 


Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος και υπηρετικό προσωπικό του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης στα Παραπολιτικά για το μαύρο χρήμα.

Μαύρο χρήμα θεωρούνται και τα λεφτά που είχε δώσει ο ίδιος ο τυχοδιώκτης Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανέλαβε, από μία εταιρία που δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα πόθεν έσχες!!!

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός».

Χθες ο τυχοδιώκτης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μιλήσει για «rebranding» του κόμματος, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές κατά του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «μαύρο χρήμα». Παράλληλα, έκανε στροφή 180 μοιρών στο ενδεχόμενο μιας ενιαίας κεντροαριστεράς και θεωρεί ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό του κόμμα και μόνο.

Εννοείται ότι πρέπει να καλέσει κάποιος εισαγγελέας τον Στέφανο Κασσελάκη να του δώσει τα στοιχεία που έχει για μαύρο χρήμα.

Ο Κασσελάκης παρουσίασε ένα κόμμα με αμιγώς αρχηγοκεντρικό προφίλ ξεχάστε ότι ξέρατε, με μια διαφορετική ιεραρχία και ένα αλλαγμένο πολιτικό προσωπικό που θα είναι υποταγμένο όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης στον τυχοδιώκτη Κασσελάκη, το οποίο θα υλοποιήσει ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Κασσελάκης άφησε υπαινιγμούς για χάος, το οποίο παρέλαβε ως προς τα οικονομικά του κόμματος, ενώ προανήγγειλε ένα νέο κύκλο απολύσεων, λέγοντας πως «δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού». Παράλληλα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε περί «μαύρου χρήματος». Είπε χαρακτηριστικά: «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: ”πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Εντωμεταξύ μαύρο χρήμα θεωρείται και τα λεφτά που είχε δώσει ο ίδιος στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν κάποιους μήνες τα οποία προέρχονται από μία οφσορ εταιρία που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει κανένας που και πόθεν έσχες.

Η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα: «Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα». Μιλώντας στο Action 24 ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ακόμα: «Παρατηρώ μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες».




Χρυσοχοΐδης: Χθες είχαμε 61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία

 



Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε 550 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Ανέφερε ότι εξ αυτών προέκυψαν 350 συλλήψεις, ενώ όπως σημείωσε χθες βράδυ σημειώθηκαν 61 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία τα μισά στην Αττική.

Ακολούθως ανέφερε ότι υπάρχουν 63 γραφεία για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα σχεδόν ένα ανά νομό. Επίσης ανά νομό υπάρχει ένα safe house τη διεύθυνση του οποίου γνωρίζει μόνο η αστυνομία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και για παιδιά και για ηλικιωμένους να αποκτήσουν Panic button.





Απάντηση «χαστούκι» του ΥΠΕΞ για τα καραγκιοζιλίκια του γελοίου Σκοπιανού Χριστιάν Μιτσόσκι

 



Απάντηση «χαστούκι» στις γελοιότητες των Σκοπίων έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στον προκλητικό Σκοπιανό πρωθυπουργό Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος ερμηνεύει κατά τη βούλησή του τα όσα αναφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών και ξεφτιλίζει τον ίδιο και την χώρα του.

Ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης στους ομολόγους του στην ΕΕ είπε: «Ανεπίτρεπτη η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου»

Την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Ο γελοίος Σκοπιανός Μίτσκοσκι υποστήριξε εκ νέου πως «έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου», ενώ εξαπέλυσε μία πρωτοφανή προσωπική επίθεση κατά του κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας: «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται».

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν την νέα προκλητική στάση του γελοίου Σκοπιανού: «Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».




Ο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση και οι Ισραηλινοί τον καλούν να παραιτηθεί

 



Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για διάδοση παραπληροφόρησης γι 'αυτόν κατά τη διάρκεια των οκτώ και πλέον μηνών πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχω ακούσει πάμπολες φορές την ίδια πηγή να λέει ότι ποτέ δεν έχω προβεί σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Χαμάς, ότι ποτέ δεν καταδίκασα τη Χαμάς, ότι είμαι υποστηρικτής της Χαμάς», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την εγκυρότητα των πληροφοριών, χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

«Έχω καταδικάσει τη Χαμάς 102 φορές, 51 από αυτές σε επίσημες ομιλίες, οι άλλες σε διαφορετικά φόρουμ», είπε. «Η αλήθεια, στο τέλος, πάντα κερδίζει».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν τόνισε ότι οι καταδίκες του Γκουτέρες είναι «κούφια λόγια σε σύγκριση με τις ενέργειές του».

«Ο μοναδικός του στόχος είναι να βοηθήσει τη Χαμάς να επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο. Θεωρούμε ελεεινό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας αρνείται να τηρήσει τα πρότυπα του ΟΗΕ και παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα των γεγονότων στο πεδίο», ανέφερε ο Ερντάν, προσθέτοντας «ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι ένας συνεργός του τρόμου και πρέπει να παραιτηθεί σήμερα».

Οι σχέσεις μεταξύ τω Ηνωμένων Εθνών και Ισραήλ ήταν επί μακρόν τεταμένες και έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει κατηγορεί τον ΟΗΕ για μεροληψία εναντίον του και το προσωπικό του ΟΗΕ για συνεργασία με τη Χαμάς και άλλους μαχητές.

Ο ΟΗΕ ερευνά ορισμένες από τις κατηγορίες, αλλά έχει διευκρινίσει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει λάβει ακόμη αποδεικτικά στοιχεία από το Ισραήλ.



Πειραιάς : 23χρονη γνώρισε κακοποιό στο Facebook, και με φίλους του την λήστεψαν και αποπειράθηκαν να την βιάσουν




Εφιαλτικές στιγμές έζησε πριν μερικές μέρες μία γυναίκα στον Πειραιά όταν δέχθηκε επίθεση από τρεις επικίνδυνους κακοποιούς με έναν εξ αυτών να την χτυπά και να αποπειράται να την βιάσει.

Η κοπέλα είχε γνωρίσει τον ένα κακοποιό που αποπειράθηκε να την βιάσει μέσω Facebook και διατηρούσαν επικοινωνία από τον περασμένο Μάιο, χωρίς φυσικά να μπορεί να φανταστεί το τι θα ζούσε στα χέρια του.

Όπως περιέγραψε η 23χρονη χθες Κυριακή (23/6) τους αστυνομικούς, η περιπέτεια της ξεκίνησε ενώ βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού που διαμένει στον Πειραιά μαζί με την πεθερά της και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της.

Τότε την προσέγγισαν οι κακοποιοί και με χρήση σωματικής βίας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, την οδήγησαν σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μάρκας Peugeot με φιμέ τζάμια και τη μετέφεραν σε παραλία της περιοχής Βασιλικών στη Σαλαμίνα.

Εκεί οι κακοποιοί την έβγαλαν από το αμάξι και την έριξαν στο έδαφος. Τότε αυτός που είχε γνωρίσει στο Διαδίκτυο, αφού την χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές σε όλο της το σώμα, αποπειράθηκε να την βιάσει χωρίς να το κατορθώσει, καθ' όσον αυτός και η παρέα του έγιναν αντιληπτοί από περίοικο.

Κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ένας εκ των κακοποιών της αφαίρεσε ένα τσαντάκι το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, το κινητό της τηλέφωνο, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, καθώς και ένα χρυσό μενταγιόν και εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή. 

Το θύμα μετέβη στο Τ.Α. Σαλαμίνας και περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε, με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε εξέλιξη, για την σύλληψη των τριών κακοποιών.



Και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ όπως το Marka2 κατά Κασσελάκη : "Είναι ξένο σώμα"

 



Πυρ και μανία με τον τυχοδιώκτη Στέφανο Κασσελάκη, είναι και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βέλη του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη εξαπολύει για ακόμη μια φορά με αναρτήσεις του στο X (πρώην Twitter), ο γνωστός λογαριασμός- τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, «Marka2!!».

Με αφορμή τη χθεσινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, ο οποίος στρέφεται κατά του Αλέξη Τσίπρα με αναφορές μάλιστα σε χάος στο κόμμα και μαύρο χρήμα, το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Marka2!!, γράφει: «Ως εδώ Στέφανε Κασσελακη. Κάθε δήλωση σου και μια θαλασσοταραχή. Αρκετά δικαιολογήσαμε, κατάπιαμε. Δεν σεβάστηκες την ιστορία του κόμματος και της παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι «μας» και δεν υπάρχουν «μου». Δυστυχώς μας πρόδωσες. Αντίο‼️»

Σε δεύτερη ανάρτησή του ο λογαριασμός «Marka2!!» αναφέρει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «Ο Κασσελάκης απέδειξε σήμερα ότι είναι ξένο σώμα. Δεν αγάπα την Αριστερά. Δεν την θέλει. Την χρησιμοποιεί μόνο ως "οχημα"! Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτο. Ουτε για τον ΣΥΡΙΖΑ ουτε για κανενα κόμμα. Αποτελεί την παρακμή του κοινοβουλευτισμού. Ας κάνει δικό του κόμμα».



Καραγκιοζιλίκια απο τον προκλητικό Φιντάν: Στοχοποιεί Κύπρο και Ελλάδα για εμπλοκή στην κρίση στη Μέση Ανατολή

 



Ένας σοβαρός πολιτικός, και όχι γελοίος όπως ο Φιντάν, θα καταδίκαζε τις απειλές του Νασράλα και δεν θα στοχοποιούσε την Κύπρο για εμπλεκόμενο μέρος και ότι στις επιχειρήσεις στην περιοχή εμπλέκονται και ελληνικά νησιά.

Αυτός ο επικίνδυνος ασόβαρος τούρκος, υποδεικνύει στην Χεζμπολάχ και σε κάθε άλλον «ενδιαφερόμενο» ότι δεν είναι μονο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα που εμπλέκονται στον Πόλεμο της Γάζας υπερ του Ισραήλ, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ούτε ο Νασράλα, ο καραγκιόζης τούρκος Υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν εμφανίσθηκε ουσιαστικά συνήγορος της Χεζμπολάχ κάνοντας μάλιστα και «φιλικές συστάσεις» προς την Αθήνα, χωρίς ίχνος ντροπής.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο Haberturk ο Χ.Φιντάν απαντώντας σε ερώτηση για τις απειλές που εκτόξευσε ο Νασράλα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας προειδοποιώντας να μην εμπλακεί σε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου , αντί να καταδικάσει τις απειλές, σπεύδει να υποδείξει στον Νασράλα ότι η Κύπρος είναι ήδη εμπλεκόμενο μέρος, και να συμπληρώσει μάλιστα ότι και η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα καθώς στις επιχειρήσεις στην περιοχή εμπλέκονται και «ελληνικά νησιά».

Ο Χ.Φιντάν επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει και την Ευρώπη και αλλους περιφερειακούς παράγοντες και το «γεγονός ότι αυτό το μέρος (η Κύπρος) έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων, μετά τις 7 Οκτωβρίου μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, το βλέπουμε σε εκθέσεις πληροφοριών ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας. Δηλαδή, πτήσεις πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς εκεί για τη Γάζα».

Ο επικίνδυνος και γελοίος Τούρκος υπουργός εξωτερικών μάλιστα υποστηρίζει ότι όταν η Τουρκία έφερε αυτό το θεμα στο προσκήνιο τότε «ανακήρυξαν αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Γάζα» αλλά η Τουρκία δήλωσε ότι «αυτή η επιχείρηση βάσης διοικητικής μέριμνας έχει προφανώς μετατραπεί σε μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι στην πραγματικότητα μια στρατιωτική βάση» υποστηρίζοντας δηλαδη ότι ο διάδρομος «Αμάλθεια» για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας , έχει στρατιωτικό χαρακτήρα για την διευκόλυνση του πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα...

Η Τουρκία από την πρώτη στιγμη ηταν αντίθετη με την προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ε.Ε για άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα καθώς ηθελε να αποφύγει την στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και συγχρόνως θεωρεί ότι κάθε προσπαθεια για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα, τελικά περιορίζει την πίεση στο Ισραηλ…

Σε μια πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα προσπαθεια στοχοποίησης όχι μονο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας, ο καραγκιόζης και επικίνδυνος Χ.Φινταν δηλώνει ακομη ότι «το γεγονός ότι αυτό το μέρος (η Κυπριακή Δημοκρατία) και τα ελληνικά νησιά (σ.σ. εννοεί την Κρήτη) χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ούτε την Ελλάδα».

Και αποκαλύπτει χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής ότι έχει δώσει «συμβουλές στους Έλληνες» ότι πρεπει να «μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα, γιατί όταν εμπλακείτε στους συνεχιζόμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή με αυτόν τον τρόπο, όταν γίνετε συμβαλλόμενο μέρος, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σας βρει, και είμαστε στην ίδια γεωγραφία, οπότε θα έρθει και θα βρει και εμάς..».



Δήλωση της συζύγου του δικηγόρου που καταγγέλθηκε ότι χτύπησε ασκούμενη «Δέχομαι bullying από γυναίκα συνάδελφό μου»


 

Νέο περιστατικό βίας ήρθε στην δημοσιότητα με μία ασκούμενη δικηγόρος να καταγγέλει στα τέλη του περασμένου Απριλίου γνωστό ποινικολόγο για ενδοοικογενειακή βία και εξύβριση. 

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται στις 28 Απριλίου 2024 όταν περίπου στις 20:00 το βράδυ η 43χρονη πέρασε το κατώφλι του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Πειραιά και υπέβαλε έγκληση βάρος του δικηγόρου (και φερόμενου ως συντρόφου της, σύμφωνα με το σήμα της ΕΛΑΣ) για «ενδοοικογενειακή βία» και «εξύβριση».

Το περιστατικό έγινε γνωστό και μέσω μιας ανάρτησης που έκανε η ασκούμενη δικηγόρος περιγράφοντας το περιστατικό κακοποίησής της από τον γνωστό ποινικολόγο. Στην εν λόγω ανάρτηση η ασκούμενη γράφει:

«Ξεκίνησα αρχικά ως εξωτερική συνεργάτης, όμως ο άντρας αποφάσισε ότι είμαι υποτίθεται πολύ καλή και θέλησε και εσωτερική συνεργασία. Δουλειά 12 – 13 ώρες τη μέρα, μισθός ψίχουλα και υπόσχεση για κατ’ αποκοπή δουλειές, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ. Όταν τόλμησα να μιλήσω στον άντρα και να διαμαρτυρηθώ, με εξύβρισε χυδαία, με είπε “κ….α”, “δικηγορικό τίποτα” και άλλα πολλά. Όταν αντέδρασα, εκείνος με χαστούκισε, με τράβηξε από τα μαλλιά, με έκλεισε στο αυτοκίνητο (όλα αυτά έγιναν εν κινήσει με κίνδυνο να σκοτωθούμε στο δρόμο) και έφυγε, στην προσπάθειά του να αποφύγει την σύλληψη. Εννοείται πως κάλεσα αμέσως αστυνομία, έκανα μήνυση και με εξέτασε ιατροδικαστής. Εννοείται πως δεν αντέδρασα, διότι αν ακουμπούσα έστω, έναν τύπο 70 ετών, θα βρισκόμουν μπλεγμένη αγρίως. Άλλες θλιβερές λεπτομέρειες δεν θα ήθελα να αναφέρω. Μετά από δύο μέρες αυτός με κάλεσε στο τηλέφωνο, ζητώντας μου να τα βρούμε, αλλά στην πραγματικότητα προσπάθησε να με πείσει να αποσύρω την μήνυση».




Μετά την εν λόγω ανάρτηση, η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, που είναι επίσης δικηγόρος εξέδωσε δήλωση μέσω του συνηγόρου της Γιάννη Απατσίδη απαντώντας στις κατηγορίες. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «υπάρχουν όρια αξιοπρέπειας μέχρι στην αθλιότητα», όπως επίσης πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχω δεχθεί επανειλημμένως διαδικτυακό bullying από γυναίκα συνάδελφό μου η οποία έχει παρουσιαστεί δημοσίως, άλλοτε ως δήθεν συνεργάτης του γραφείου μου, και ιδιωτικώς, ως φερόμενη εφήμερη ερωτική σύντροφος του συζύγου μου, άνευ της δικής μου γνώσεως, για οποιαδήποτε από τις επικαλούμενες δύο εκδοχές της».

«Ως Μητέρα, Γυναίκα, Δικηγόρος, και Ενεργή Πολίτης, δεν ανέχομαι οιασδήποτε μορφής βία, ακόμη και λεκτική, ανεξαρτήτως φύλου, και γι’ αυτό αποκλειστικά αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη, και ουχί η περιρρέουσα Ψυχολογία της Μάζας» λέει επίσης».

Αναλυτικά η δήλωση: 

«Και στην Αθλιότητα ακόμη υπάρχουν Όρια Αξιοπρέπειας!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχω δεχθεί επανειλημμένως διαδικτυακό bullying από γυναίκα συνάδελφό μου, που εσχάτως αναφέρεται ως «ασκούμενη δικηγόρος 43χρονη», η οποία έχει παρουσιαστεί δημοσίως, άλλοτε ως δήθεν συνεργάτης του γραφείου μου, και ιδιωτικώς, ως φερόμενη εφήμερη ερωτική σύντροφος του συζύγου μου, άνευ της δικής μου γνώσεως, για οποιαδήποτε από τις επικαλούμενες δύο -2- εκδοχές της.

Επικαλούμενη περιστατικό εκατέρωθεν αντεγκλήσεων με τον σύζυγό μου, η κρισιολόγηση του οποίου εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη με αντίθετες εγκλήσεις, και με το οποίο ουδεμία απολύτως σχέση είχα, η εν λόγω καταγγέλλουσα, την ύπαρξη της οποίας, είτε ως δήθεν συνεργάτιδος, είτε ως φερόμενης εφήμερης «συντρόφου», ούτε καν γνώριζα, μεθοδευμένα, οργανωμένα και συντονισμένα, αντί να στοχοπροσηλωθεί στο επικαλούμενο απ’ αυτήν «περιστατικό βίας», εάν είναι αληθές όπως παρουσιάζεται αποκλειστικά από την ίδια, λυσσαλέα επεδίωξε να προσβάλει την δική μου προσωπικότητα, τυποποιώντας με τις πράξεις της την παρ. 1 του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται «Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του.», αλλά και την κατ’ εξακολούθηση συκοφαντική δυσφήμηση, σε βάρος μου.

Η εν λόγω εμμονική της συμπεριφορά, η οποία πλέον θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ίσως καταδεικνύει και τα ιδιοτελή κίνητρά της, καθόσον μία Κακοποιημένη Γυναίκα δεν αντιδρά, κακοποιώντας η ίδια συνάδελφό της.

Ως Μητέρα, Γυναίκα, Δικηγόρος, και Ενεργή Πολίτης, δεν ανέχομαι οιασδήποτε μορφής βία, ακόμη και λεκτική, ανεξαρτήτως φύλου, και γι’ αυτό αποκλειστικά αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη, και ουχί η περιρρέουσα Ψυχολογία της Μάζας.

Σημειώνω, τονίζω και υπογραμμίζω ότι δεν θα ανεχθώ και οποιαδήποτε προσπάθεια αντιστροφής των ρόλων, και επιδίωξης ηθικής μου εκβίασης, καθώς σε περίπτωση που επικρατήσει ο Θύτης έναντι των Θυμάτων, και δη των απολύτως αμέτοχων, όπως είμαι εγώ, τότε η Κοινωνία μας, όχι μόνον θα καταντήσει «Ζούγκλα», αλλά θα επιτρέψει στα κάθε είδους «αρπακτικά», όταν δεν καταφέρνουν να ζήσουν τις ζωές των άλλων, να εκδικούνται με συκοφαντικές αναφορές και διαρροές, μήπως κι έτσι αποκτήσουν βαρυσήμαντη υπόσταση.

Σε οιονδήποτε συνηγορήσει στην προσβολή της προσωπικότητάς μου, και στην άλωση της οικογενειακής μου ζωής, διά της παράνομης επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού μας χαρακτήρα, θα υποβληθούν όλα τα δέοντα ένδικα μέσα.-».





Βίντεο-σοκ με τρεις Ισραηλινούς αιμόφυρτους ομήρους των τρομοκρατών της Χαμάς στην καρότσα αγροτικού

 



Στοιβαγμένοι στην καρότσα ενός αγροτικού και αιμόφυρτοι, τρεις Ισραηλινοί όμηροι βιντεοσκοπούνται από τα κτήνη χαρούμενους Παλαιστίνιους τρομοκράτες απαγωγείς τους.

Πρόκειται για τον 23χρονο Χερς Γκόλντεργκ-Πόλιν, τον 26χρονο Ελίγια Κοέν, και τον 33χρονο Ορ Λέβι, που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Οι οικογένειες των τριών ανδρών, που ζητούν απελπισμένα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με την Χαμάς που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων, ενέκριναν τη δημοσιοποίηση του βίντεο σε μέσα ενημέρωσης.

Και οι τρεις άνδρες συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ Nova στο νότιο Ισραήλ, όπου οι τρομοκράτες της Χαμάς έσφαξαν νέους ανθρώπους.

Ο Λέβι βρισκόταν με τη σύζυγό του που σκοτώθηκε εκείνο το πρωινό. Η κοπέλα του Κοέν, θαμμένη κάτω από ένα σωρό πτωμάτων, επέζησε.

Στο βίντεο, ο Γκόλντεργκ-Πόλιν μεταφέρεται αιμόφυρτος στην καρότσα ημιφορτηγού, έχοντας χάσει νωρίτερα μέρος του αριστερού του χεριού.

Τα πλάνα αλλάζουν απότομα δείχνοντας τους τραυματίες ομήρους και τους απαγωγείς τους που ζητωκραυγάζουν καθώς το φορτηγό κινείται με ταχύτητα κατά μήκος ενός στενού δρόμου.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο ένα βίντεο του Γκόλντεργκ-Πόλιν να μιλάει ενώ ήταν αιχμάλωτος.

Ο πατέρας του, Τζον Πόλιν, είπε ότι είδε για πρώτη φορά αυτό το τελευταίο βίντεο της απαγωγής του πριν από μια εβδομάδα και η δημοσίευσή του έχει στόχο να υπενθυμίσει στον κόσμο εκείνους όσους εξακολουθούν να βρίσκονται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, των οποίων οι ζωές κρέμονται από μια κλωστή.

«Αυτό που σου έρχεται μετά από 262 ημέρες, βλέποντας το τραυματισμένο παιδί σου σε ένα φορτηγό να το σπρώχνουν τραβώντας τον από τα μαλλιά και άλλα παιδιά να υποφέρουν, είναι να πιάσεις από το γιακά παγκόσμιους ηγέτες και να τους πεις - κάντε κάτι να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε ο Πόλιν στο Reuters.

«Θα συνεχίσουμε να διοχετεύουμε τη δύναμή μας παραγωγικά και θετικά, αλλά κάντε κάτι να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι».




Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος μετά από 5 χρόνια

 


«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Το τελευταίο κεφάλαιο της «Οδύσσειας» του Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό – ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε εκστασιασμένη η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. «Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».

«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2x3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.

Ο Ασάνζ πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, μια θλιβερή σύγχρονη φυλακή που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Εκεί το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2022 σε μια τελετή με μόλις τέσσερις καλεσμένους -- δύο από τους οποίους ήταν φρουροί.

Τα προηγούμενα επτά χρόνια ο Ασάνζ κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο κεντρικό Λονδίνο όπου είχε καταφύγει προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε έξι κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα, οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Υποστήριζε πάντοτε πως αν αποφασιζόταν η έκδοσή του στη Σουηδία θα στελνόταν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων στον WikiLeaks.

Αφού τον έσυραν έξω από την πρεσβεία το 2019 και φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, οι ΗΠΑ άρχισαν τις διαδικασίες απέλασης.

Οι αμερικανικές αρχές λένε πως οι ενέργειές του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια και έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων. Οι πολλοί υποστηρικτές του λένε πως η δίωξη είναι παρωδία, μια επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου και εκδίκηση επειδή προκάλεσε αμηχανία σε δυτικές κυβερνήσεις.