Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Αλβανοί, Ρουμάνοι και Έλληνες ανήλικοι κακοποιοί μαχαίρωναν, λήστευαν και έδερναν στον Κολωνό

 


Σκληρή ομάδα ανήλικων κακοποιών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η συγκεκριμένη ήταν από τις πιο σκληρές συμμορίες ανηλίκων κακοποιών της Αθήνας με το όνομα «Kolonos Hooligans family» και ευθύνεται για την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του 17χρονου μαθητή στις 25 Οκτωβρίου στο 1ο ΕΠΑΛ του κέντρου.

Οι επικίνδυνοι κακοποιοί συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και πρόκειται για τρεις ανήλικους με αρχηγό ένα 17χρονο Αλβανό και μέλη, ένα 15χρονο Ρουμάνος, και ένα 16χρονο ημεδαπός.

Η συμμορία αποτελείται και από άλλα επικίνδυνα ανήλικα μέλη κακοποιών.

Ταυτοποιήθηκαν τέσσερα επιπλέον μέλη της συμμορίας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορίας), απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, ληστείας κατά συναυτουργία, απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παράβαση του νόμου περί οπλών. 

Επιπλέον ο 15χρονος και ο 16χρονος κατηγορούνται για απείθεια.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι οι ανήλικοι κακοποιοί, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε συμμορία με διαρκή δράση και διακριτικούς ρόλους. Είχαν συγκεκριμένη ονομασία και συγκεκριμένη δομή, στην κορυφή της οποίας, ως αρχηγικό στέλεχος και οργανωτής επιθέσεων, ήταν ο 17χρονος Αλβανός.

Η εγκληματική ομάδα δρούσε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, των Σεπολίων και του Κολωνού. Κάθε επίθεση είχε στόχο τόσο την αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων των παθόντων όσο και την επίδειξη ισχύος και ανωτερότητας, είτε με την πρόκληση σωματικών βλαβών είτε με την αφαίρεση της ένδυσης.

Μέσω ομαδικής συνομιλίας σε σελίδα στο facebook, οργανώνονταν οι επιθέσεις και καθορίζονταν οι κινήσεις του κάθε μέλους (προπαρασκευαστικές ενέργειες, κλπ). Οι επιθέσεις τους βασίζονταν πάντα στην αριθμητική τους υπεροχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα τους, ενώ έφεραν πάνω τους πλήθος αιχμηρών αντικειμένων, πράγμα που καθιστούσε τη δράση τους άκρως επικίνδυνη. 

Η αθλιότητα των ανήλικων κακοποιών έφτανε στο σημείο για λόγους επίδειξης δύναμης να καταγράφουν βιντεοληπτικά τις περισσότερες επιθέσεις τους.

Από την προανακριτική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση τους σε:

- επίθεση – απόπειρα ανθρωποκτονίας, που διαπράχθηκε σε σχολικό συγκρότημα στο κέντρο της Αθήνας, σε βάρος δύο ανηλίκων κατά την οποία τραυματίσθηκε σοβαρά από αιχμηρό αντικείμενο ένας εξ αυτών. O μαθητής λυκείου δέχτηκε επίθεση από 10 συνομήλικούς του μέσα στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στον Ευαγγελισμό.

- περίπτωση ληστείας,

- τρεις περιπτώσεις επιθέσεων σε βάρος ανήλικων, κάποιες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στον εσωτερικό χώρο σχολικών συγκροτημάτων.



Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν την 6-11-2021, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, τρείς (3) ανήλικοι, 15χρονος και 17χρονος αλλοδαποί και 16χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενοι ως μέλη συμμορίας ανηλίκων. Ταυτοποιήθηκαν τέσσερα (4) επιπλέον μέλη της συμμορίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορίας), απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, ληστείας κατά συναυτουργία, απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παράβαση του νόμου περί οπλών. Επιπλέον ο 15χρονος και ο 16χρονος κατηγορούνται για απείθεια.


Ειδικότερα, από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα (συμμορία) με διαρκή δράση και διακριτικούς ρόλους.


Είχαν συγκεκριμένη ονομασία και συγκεκριμένη δομή, στην κορυφή της οποίας, ως αρχηγικό στέλεχος και οργανωτής επιθέσεων, ήταν ο 17χρονος συλληφθείς.


Ως προς τον τρόπο δράστης, η εγκληματική ομάδα δρούσε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, των Σεπολίων και του Κολωνού.


Κάθε επίθεση είχε στόχο τόσο την αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων των παθόντων όσο και την επίδειξη ισχύος και ανωτερότητας, είτε με την πρόκληση σωματικών βλαβών είτε με την αφαίρεση της ένδυσης.


Μέσω ομαδικής συνομιλίας σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνονταν οι επιθέσεις και καθορίζονταν οι κινήσεις του κάθε μέλους (προπαρασκευαστικές ενέργειες, κλπ).


Οι επιθέσεις τους βασίζονταν πάντα στην αριθμητική τους υπεροχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα τους, ενώ έφεραν πάνω τους πλήθος αιχμηρών αντικειμένων, πράγμα που καθιστούσε τη δράση τους άκρως επικίνδυνη.


Επιπρόσθετα και για λόγους επίδειξης δύναμης της συμμορίας, κατέγραφαν βιντεοληπτικά τις περισσότερες επιθέσεις τους.


Από την προανακριτική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση τους σε:


Επίθεση – απόπειρα ανθρωποκτονίας, που διαπράχθηκε σε σχολικό συγκρότημα στο κέντρο της Αθήνας, σε βάρος δύο (2) ανηλίκων κατά την οποία τραυματίσθηκε σοβαρά από αιχμηρό αντικείμενο ένας εξ αυτών,

περίπτωση ληστείας,

-3- περιπτώσεις επιθέσεων σε βάρος ανήλικων, κάποιες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στον εσωτερικό χώρο σχολικών συγκροτημάτων

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Κυριάκος Μητσοτάκης :"Να τι είναι προοδευτική διακυβέρνηση"

 


Από την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας :

«Τελευταίο τους επιχείρημα είναι η προοδευτική διακυβέρνηση... Τους απαντώ, λάθος διεύθυνση. Προοδευτικό είναι το gov.gr που εξυπηρετεί τον πολίτη, προοδευτικό είναι να μειώνεις την ανεργία. Οι πράσινες πολιτικές είναι προοδευτικές, όχι η υπεράσπιση του λιγνίτη. Προοδευτικό είναι να μειώνεις τους φόρους, να προστατεύεις το εισόδημα από ανατιμήσεις, να φέρνεις ξένα κεφάλαια. Αυτά είναι προοδευτικές πολιτικές για να πάψουν να χάνουν το νόημά τους οι λέξεις. Και πάνω από όλα προοδευτικό είναι να υπερασπίζεσαι και να αναδεικνύεις περήφανα την αναβαθμισμένη εικόνα της χώρας στον κόσμο. Αυτή είναι προοδευτική πολιτική και αυτή την ακολουθεί η δική μας παράταξη, η ΝΔ». 

Στο τέλος της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές: «Όταν λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας το εννοώ. Το λέω για να κάνετε τον προγραμματισμό σας. Στο τέλος της θητείας θα ζητήσουμε από τους πολίτες να συνεχίσουμε το έργο μας».

Κλείνοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη: «Ξέρετε ότι η πόρτα μου και το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό. Έχω δώσει εντολή στους υπουργούς να είναι διαθέσιμοι στην επικοινωνία με τους βουλευτές. Θέλω εσείς να γίνετε οι αγγελιοφόροι του μέλλοντος και της χώρας, που αλλάζει».



Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα :"Υγειονομικός, κοινωνικός και ενίοτε εθνικός σαμποτέρ ο ΣΥΡΙΖΑ"

 


O Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, την πρώτη συνεδρίαση δια ζώσης λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στην γενικά άθλια συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η αμυντική μας ενίσχυση δηλώνει την ετοιμότητα μας να υπερασπιστούμε σε κάθε συνθήκη την εδαφική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. «Πρέπει πάντα να διατηρούμε την ίδια προσήλωση στους εθνικούς μας στόχους έως τις εθνικές εκλογές του 2023. Συναντάμε την αποδοχή των πολιτών, την πάντα καλοδεχούμενη κριτική τους, συναντάμε και τα απολύτως λογικά συναισθήματα της ανασφάλειας σε καιρούς μεγάλων αλλαγών». Ωστόσο, «συναντάμε όμως και τη λαϊκιστική, μηδενιστική και σπασμωδική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχα πει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάσμα αξιακό, αισθητικό, πολιτικό και πολιτισμικό. Είναι το κόμμα του ψέματος που λέει "ναι" στο τίποτα και "όχι" σε όλα. Εξελίσσεται σε υγειονομικό, κοινωνικό και ενίοτε εθνικό σαμποτέρ. Και στην κοινωνία τηρεί την ίδια υπονομευτική τακτική. Ο αρχηγός του ζητούσε να ανοίξουν τα σχολεία, όταν έκλειναν και να κλείσουν όταν άνοιγαν. Συνεχίζει να βάζει τρικλοποδιές και παγίδες στην διαχείριση της πανδημίας. Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ στον κ. Τσίπρα αλλά δεν μπορούσα να μην δώσω μία απάντηση στην επίσκεψη του χθες στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Δεν ρώτησε όμως πόσες ΜΕΘ είχε το νοσοκομείο όταν παρέδωσε την εξουσία: 8 και τώρα έχει 30 ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές συμφωνίες, αλλά ούτε και μέτρα στήριξης της κοινωνίας. «Ο κ. Τσίπρας τολμώ να πω πως γίνεται πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

"Απίστευτη αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα"

«Θέλω να καταγγείλω από αυτό εδώ το βήμα την απίστευτη αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διακινεί χυδαία ψεύδη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα,  την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταγγείλει τους διακινητές αυτών των αθλιοτήτων στην δικαιοσύνη» τόνισε με έμφαση στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φαίνεται πως οι αντίπαλοι μας δεν έχουν διδαχθεί τίποτε και συνεχίζουν να διακινούν μία πραγματικότητα, που δεν υπάρχει για την κυβέρνηση μας» είπε.



Αντιδράσεις για την βίαιη σύλληψη από Γερμανούς και τον θάνατο του 24χρονου ομογενή Γιώργου Ζαντιώτη

 



Στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, η υπόθεση του τραγικού θανάτου του 24χρονου Γιώργου Ζαντιώτη που πέθανε, στα κρατητήρια του Βούπερταλ λίγες ώρες μετά τη βίαιη σύλληψη του από του από Γερμανούς αστυνομικούς.

Το βίντεο από την σύλληψη του νεαρού άνδρα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media εξαιτίας της βίας που χρησιμοποιούν σε βάρος του οι αστυνομικοί, θυμίζοντας έντονα την δολοφονία του George Floyd τον Μάιο του 2020,.

Η σύλληψη έχει καταγραφεί από την αδελφή του με την οποία ο νεαρός φαίνεται να είχε έναν έντονο διαπληκτισμό με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση των αρχών.

Οι Αρχές του Βούπερταλ έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες προκαλούν πολλά ερωτηματικά συγκάλyψης, καθώς γίνεται λόγος πως ο θάνατος του νεαρού αποδίδεται σε υποκείμενο νόσημα σε συνδυασμό με την χρήση ναρκωτικών.



Όπως ανέφερε στα μέσα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κράτους, Jules El-Khatib, τα αίτια θανάτου του 24χρονου πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή: «Έχω μπροστά μου ένα βίντεο της σύλληψης στο οποίο μπορεί κανείς να ακούσει τις κραυγές πόνου του νεαρού. Ο 25χρονος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα όταν ήταν υπό κράτηση. Τα αίτια του θανάτου του πρέπει να διερευνηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή και όχι από άλλο αστυνομικό τμήμα».

Ο πολιτειακός εκπρόσωπος φτάνει στο σημείο να μιλήσει ακόμα για σκάνδαλο «ο θάνατος του νεαρού άνδρα που κρατείται από την αστυνομία δεν δημοσιεύτηκε αμέσως. Ένας θάνατος υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει πάντα να δημοσιοποιείται, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της σύλληψης και μόλις είναι διαθέσιμα τα αίτια του θανάτου».

O εισαγγελέας του Βούπερταλ απέδωσε την καθυστερημένη δημοσίευση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας του.



H Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και το Γενικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ παρέχουν από την πρώτη στιγμή προξενική συνδρομή στους οικείους του.

Οι ελληνικές Αρχές στην Γερμανία βρίσκονται επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες Γερμανικές αρχές, από τις οποίες αναμένεται να επιτελέσουν το έργο τους και να μην συγκαλύψουν την υπόθεση.



Τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν

 


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο να κλείσουν τα σχολεία καθώς μόλις έξι τμήματα είναι κλειστά σε σύνολο 80.000. 

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται με συνέπεια από εκπαιδευτικούς και μαθητές και πώς δεν υπάρχει μαζική διασπορά στα σχολεία.

Η φημολογία για επικείμενο κλείσιμο των σχολείων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook που διακινούνται πολλά ατιμώρητα fake news. 

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα εφημερίδας της Βόρειας Ελλάδας στο οποίο τονιζόταν ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται πλέον είναι να κλείσουν τα σχολεία από τις 15 Νοεμβρίου. 

Το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει κατηγορηματικά, σε όλους τους τόνους, την παραπάνω «πληροφορία».



Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με θέμα την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 


Σύσκεψη με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης με αντικείμενο την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την υπευθυνότητα που ήδη δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων.Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε», τόνισε στην έναρξη της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», πρόσθεσε και απαρίθμησε τρία κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου:

ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,

η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί

Και τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τους εμβολιασμούς: «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν».

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι έμποροι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης και κυβέρνηση είναι συνεργάτες, αφού ο στόχος είναι κοινός και η αντιμετώπιση της πανδημίας συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων. Οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαζαγιά ανοιχτά ενω ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και στη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου οι επαγγελματίες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ότι «δεν θα κλείσουμε». Σημειώθηκε, επίσης, η συνεισφορά των επαγγελματιών στους ελέγχους κι ότι η πρώτη εφαρμογή των μέτρων έγινε χωρίς εντάσεις. Από την πλευρά των εκπροσώπων των φορέων τέθηκαν, επίσης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους.




Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:


«Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα νέο κύκλο επαφών με τους ανθρώπους της αγοράς έτσι ώστε Πολιτεία και πολίτες να συντονίσουμε τα βήματά μας προς την έξοδο από την πανδημία. Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την υπευθυνότητα που ήδη δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε.

Νομίζω ότι όλοι δεχόμαστε ότι δεν μπορεί σε κάθε κατάστημα ή σε κάθε cafe να υπάρχει και από ένας ελεγκτής όσο εξαιρετική δουλειά και αν κάνει η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπώς η υπόθεση της δημόσιας υγείας περνάει και στα δικά μας χέρια. Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Και ακριβώς γι’ αυτό τα γενικά μέτρα που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη που ουσιαστικά δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους η έξαρση που βιώνουμε, αυτό το τέταρτο κύμα είναι κοινή και κοινοί είναι και οι τρόποι άμυνας.

Είμαι πρόθυμος και για αυτό προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση και με τους συναρμόδιους Υπουργούς, για να ακούσω τις προτάσεις σας για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο λειτουργική την καθημερινότητα αυτής της περιόδου. Σε καμία περίπτωση, όμως, μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει.

Νομίζω ότι γνωρίζετε εξάλλου πολύ καλά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε βρεθεί πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα και τα έχουμε συζητήσει. Θυμίζω ότι τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα. Κάλυψη αναστολών εργασίας, παράταση εξόφλησης οφειλών με επιστρεπτέα προκαταβολή, προνομιακές χρηματοδοτήσεις, επαγγελματικά ενοίκια. Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Είναι μία στήριξη βέβαια που συνεχίζεται καθώς συνεχίζεται και η ελάφρυνση από φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη με μειώσεις των συντελεστών και των εργοδοτικών εισφορών. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, η αγορά να ανταποκριθεί με τη σειρά της στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και στις ανάγκες ανάπτυξης της ίδιας της επιχειρηματικότητας. Όπως έχω πει επανειλημμένα ο επίλογος της πανδημίας αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε μία έξαρση του τέταρτου κύματος σε όλη την Ευρώπη. Έβλεπα ενδεικτικά στοιχεία από την Αυστρία, μία χώρα η οποία έχει περίπου αντίστοιχο πληθυσμό με μας και λίγο υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, 9000 κρούσματα, αντίστοιχη πίεση στο Σύστημα Υγείας και είναι σαφές ότι και στην πατρίδα μας θα ακολουθήσουν ακόμα μερικές δύσκολες εβδομάδες.

Όμως, η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Τρία συνεπώς είναι τα κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου: ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν, η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί και φυσικά τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής. Γιατί ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την εύκολη μόλυνση, προστατεύει όμως κυρίως από τη σοβαρή νόσηση όπως διαπίστωσε και ο Υπουργός Ανάπτυξης πρώτος. Η ενισχυτική δόση, τόσο σημαντική, δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ρωγμές στον τοίχο ανοσίας που έχουμε ήδη χτίσει και φυσικά η μάσκα, οι αποστάσεις, αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Τα πολλά τεστ τα οποία γίνονται, περισσότερα με τα μέτρα τα οποία έχουμε επιβάλλει, μας επιτρέπουν να έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας και να περιορίζουμε αυτούς οι οποίοι νοσούν κυρίως τους ασυμπτωματικούς όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μην μολύνουν άλλους συμπολίτες τους.

Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Έχω τα συνολικά στοιχεία εδώ πέρα για τους αριθμούς των εμβολιασμών. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν. Διαπιστώνοντας από τη μία ότι αυτό είναι μία ανάγκη από την άλλη ότι η καθημερινότητά τους γίνεται πιο δύσκολη. Υπάρχει μία μεγαλύτερη ταλαιπωρία και ένα οικονομικό κόστος εάν επιλέξουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό. Ο δρόμος είναι ένας, ο δρόμος της υπεύθυνης δράσης, της συνεννόησης της κοινωνίας, της συνεννόησης όλων των επαγγελματικών ομάδων. Μόνο έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό θέλω να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις για το πώς η συνεργασία μας θα γίνει πιο παραγωγική όπως και στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος ότι το εμπόριο και η εστίαση θα ανταποκριθούν στα ζητούμενα της συγκυρίας, τα οποία είναι ζητούμενα και για την πρόοδο της επιχειρηματικότητας συνολικά στη χώρα. Νομίζω η συνολική εικόνα την οποία έχουμε εμείς επιβεβαιώνεται και εμπειρικά, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα στοιχεία είναι ότι η ανάπτυξη του 2021 είναι πάρα πολύ υγιής. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το διαπιστώνετε κι εσείς στο δικό σας κύκλο εργασιών και αυτό μας δίνει και κάποιες παραπάνω αντοχές να προωθήσουμε μία ακόμα δυσκολία όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα».

Επίσης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής και ο Διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης.

Aπό κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.



Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Ανεμβολίαστοι 3 στους 10 δημοτικούς υπαλλήλους της χώρας

 


Χειρόφρενο στην ταχύτερη απελευθέρωση από τα δεσμά της υγειονομικής κρίσης τραβά η δυσπιστία για τα εμβόλια, τη στιγμή που η άρνηση απέναντι στα ενέσιμα σκευάσματα λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που γυρίζουν την πλάτη στο μοναδικό, μέχρι στιγμής, όπλο κατά του κορωνοϊού. Προβληματίζει, δε, τους ειδικούς η εικόνα συμφόρησης από ανεμβολίαστους στις εντατικές, με σχεδόν εννέα στους δέκα στις ΜΕΘ να μην έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις θωράκισης. Είναι γεγονός ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα εγείρει ανησυχία, σε μια περίοδο που τα υγειονομικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο του κορωνοϊού και την κανονικότητα, χωρίς να αποσκοπούν στην επιβολή οριζόντιων μέτρων, όπως το lockdown, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης και της αγοράς θα αποδεικνυόταν ζημιογόνο για την οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ορισμένους τομείς του δημοσίου, τα ποσοστά ανεμβολίαστων υπαλλήλων στους δήμους εγείρουν προβληματισμό. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάζει το protothema.gr, στους συνολικά 108.913 δημοτικούς υπαλλήλους όλης της χώρας, εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες είναι οι 74.884 και ανεμβολίαστοι οι 34.029, που σημαίνει ότι τρεις στους δέκα που καθημερινά εξυπηρετούν πλήθος κόσμου και έρχονται σε επαφή με πολλούς κατοίκους δεν έχουν τα απαραίτητα αντισώματα απέναντι στη νόσο Covid-19.

Μπορεί το 70%, από το σύνολο των δημοτικών υπαλλήλων των περιφερειών της Ελλάδος να είναι καλυμμένο, όμως το 30% δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, εάν σκεφτεί κανείς ότι αφορά σε πολίτες παραγωγικής ηλικίας που μετακινούνται σε σημαντικό βαθμό και επομένως είναι πιο εύκολο να διασπείρουν σε διάφορες κοινότητες τον ιό.

Διαπιστώνεται από τα ποσοστά εμβολιασμού υπαλλήλων ανά δήμο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο, ότι τα χαμηλά νούμερα κάλυψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ουραγοί στους εμβολιασμούς εμφανίζονται περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκεί όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται στην εντατική, ενώ οι υγειονομικοί στέλνουν καθημερινά δραματικές εκκλήσεις για διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών. Υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων καταγράφεται και σε Θεσσαλία, Αχαΐα, ενώ στην Αττική το πιο προβληματικό πεδίο διαπιστώνεται στη δυτική πλευρά.

Οι πρωταθλητές

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να ρίξει κανείς μια ματιά στους πρωταθλητές. Ο δήμος με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη είναι της Σικίνου με το 100% των δημοτικών υπαλλήλων να έχει θωρακιστεί απέναντι στον ιό. Ακολουθούν ο δήμος Κιμώλου με 95%, Ζαγορίου με 93%, Παξών με 91%, Ανάφης με 90%, Πόρου με 90%, Κέας με 89%, Οινουσσών με 89%, Κύθνου με 88% και Ελαφονήσου με επίσης 88%.

Εάν παρατηρήσει κανείς την πρώτη δεκάδα της επιτυχίας, ως προς την εμβολιαστική κάλυψη, θα αντιληφθεί ότι ανάμεσα σε αυτά τα μέρη βρίσκονται και νησιά που το καλοκαίρι έφεραν των τίτλων των «πράσινων» προορισμών, των απαλλαγμένων δηλαδή περιοχών από υψηλή συγκέντρωση κορωνοϊού.

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού διαπιστώνεται στον δήμο Σύμης, με μόνο το 40% των υπαλλήλων να έχει αντισώματα απέναντι στη σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού.

Το ποσοστό ανεμβολίαστων υπαλλήλων στον δήμο Αθηναίων

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, που κατέχει την αρνητική πρωτιά στα κρούσματα, στον δήμο Αθηναίων οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι είναι σχεδόν τρεις στους δέκα, ενώ το 69% έχει είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Στα προάστια της Αθήνας, στους δήμους Χαλανδρίου και Κηφισιάς το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 69%, ενώ στου Παλαιού Φαλήρου στο 68%.

Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά εάν σκεφτεί κανείς ότι ένας μεγάλος αριθμός, οι 1.990 από τους 6.441 υπαλλήλους του δήμου Αθήνας είναι ανεμβολίαστοι. Στον δήμο Κηφισιάς απασχολούνται, επίσης, πολλοί και όπως αποδεικνύεται 365 από τους 1.162 είναι ανεμβολίαστοι.

Απογοητευτική η εικόνα στη Δυτική Αττική, με 245 από τους 517 υπαλλήλους στον δήμο Απροσπύργου να είναι ανεμβολίαστοι και το 53% μόνο θωρακισμένο. Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, 106 από τους 257 υπαλλήλους είναι απροστάτευτοι απέναντι στη νόσο Covid-19 και μόνο το 59% των εργαζομένων διαθέτει αντισώματα. Στον δήμο Ελευσίνας το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 60%.

Με χαμηλές ταχύτητες, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, κινούνται και ο δήμος Δράμας με 162 από τους 392 υπαλλήλους να μην έχουν εμβολιαστεί και το 59% να έχει θωρακιστεί, ο δήμος Κατερίνης με κάλυψη μόνο 56% και Λαγκαδά με επίσης 56%.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα η οποία έχει μπει στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη.

Μελανά χρώματα παρατηρούνται και στη Δυτική Αχαϊα, με το 58% μόνο των υπαλλήλων εμβολιασμένο, ενώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς και την κατάσταση στα νησιά με τον υψηλότερο βαθμό προσέλευσης τουριστών κατά τους θερινούς μήνες.

Στη Μύκονο, 73 από τους 230 υπαλλήλους είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι εμβολιασμένοι αποτελούν το 68%. Στην Πάρο, από την άλλη, οι αριθμοί εγείρουν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς από τους 237 υπαλλήλους οι 84 είναι ανεμβολίαστοι, με το 65% μόνο να έχει αντισώματα.

Οι ουραγοί

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στην εμβολιαστική κάλυψη οι δήμοι Σκύδρας με 78 από τους 160 υπαλλήλους ανεμβολίαστους και το 51% εμβολιασμένο, Σφακίων με 20 από τους 41 ανεμβολίαστους και εμβολιασμένο το 51%, Λειψών με 24 από τους 49 ανεμβολίαστους και 51% εμβολιασμένο, Αγκιστρίου με εννέα από τους 18 ανεμβολίαστους και το 50% εμβολιασμένο, Σιθωνίας με 149 από τους 283 ανεμβολίαστους και με το 47% εμβολιασμένο και Σύμης με 31 από τους 51 ανεμβολίαστους και με το 40%, μόνο, εμβολιασμένο.

Πάντως, ο Νοέμβριος έχει αποδειχτεί, μέχρι στιγμής, μαύρος μήνας με πάνω από 50.000 κρούσματα, σε ένα οκταήμερο και περισσότερους από 400 νεκρούς.

Ψυχρολουσία καταγράφηκε τη Δευτέρα με 7.335 μολύνσεις, εκ των οποίων οι 1.455 στην Αττική, οι 1.298 στη Θεσσαλονίκη και οι 416 στη Λάρισα, με 22 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Από τους 477 διασωληνωμένους, οι 402, δηλαδή το 84,28%, είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων υγείας όπως του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, σύμφωνα με τον οποίο ένας μόνο στους 100.000 εμβολιασμένους νοσηλεύεται στην εντατική.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες και οι συστάσεις υγειονομικών φορέων όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών, ενώ δημοσιεύματα και στατιστικές ξένων ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως Ρουμανία και Βουλγαρία υποφέρουν από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, την ώρα που το σύστημα υγείας τους καρκινοβατεί.


protothema



Επικό σχόλιο Μπάιντεν σε Γιάννη: «Είστε τρομερή οικογένεια, κερδίσατε τον διαγωνισμό γονιδίων»

 


Οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, αλλά και όλη η ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς βρέθηκαν απόψε στον Λευκό Οίκο για την καθιερωμένη συνάντηση και βράβευση με των Πρωταθλητών του ΝΒΑ από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. αφού υποδέχθηκε τα «ελάφια» μίλησε μπροστά στις κάμερες παρέα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.



Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τόσο την ομάδα του Μιλγουόκι, όσο και τον Έλληνα super star για την κατάκτηση του τίτλου.

«Είναι τιμή να φιλοξενούμε τους Πρωταθλητές του ΝΒΑ της σεζόν 2020/21, Μιλγουόκι Μπακς. Συγχαρητήρια σε όλους για την κατάκτηση του τίτλου, τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο, τους φιλάθλους. Στους Τελικούς ήσασταν πίσω με δύο ήττες, αλλά δεν σταματήσατε να πιστεύετε και να παλεύετε. Συγχαρητήρια σε όλους, εύχομαι τα καλύτερα για τη φετινή σεζόν. Καλή τύχη», ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια μίλησε για τον Γιάννη, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του, με κολακευτικά και εγκωμιαστικά σχόλια:

«Γιάννη, έβαλες 50 πόντους στο Game 6. Πενήντα! Το χειρότερο για εμένα είναι πως θυμάμαι και τα δύο πρωταθλήματα των Μπακς!

Τώρα ξεκινάς εσύ! Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι βρίσκεσαι εδώ με τον αδελφό σου. Είστε παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που πήγαν στην Ελλάδα. Αυτό είναι σπουδαίο. Ξέρω πως η μητέρα σου είναι τόσο περήφανη που σε κοιτάζει, όπως κι ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Νομίζω πως κερδίσατε σε διαγωνισμό γονιδίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, ο Γιάννης πήρε τον λόγο μπροστά στους παρευρισκόμενους και τις κάμερες, τονίζοντας πως είναι μεγάλη τιμή η παρουσία του στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την οικογένειά του για τις θυσίες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους φιλάθλους των Μπακς για τη στήριξή τους.



Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη:

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Εκ μέρους των παικτών, του επιτελείου και του οργανισμού των Μπακς, είμαστε ευγνώμονες γι' αυτή την ευκαιρία. Από τα Σεπόλια και την Αθήνα μέχρι τον Λευκό Οίκο, γεννημένος από Νιγηριανούς γονείς. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία να είμαι στον Λευκό Οίκο. Τιμή μου που είμαι στον Λευκό Οίκο και γνωρίζω από κοντά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Έκανε πολλές θυσίες για να είμαι εδώ, τους ευχαριστώ για όλα. Δεν είναι μαζί μας σήμερα, αλλά πάντα τις κουβαλάμε στην καρδιά μας. Έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να είμαι εδώ.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους φιλάθλους των Μπακς είναι οι κορυφαίοι στον κόσμο. Πριν 7 χρόνια ήμασταν η χειρότερη ομάδα, τώρα είμαστε η καλύτερη. Πάντα προσπαθούσαμε να γινόμαστε καλύτεροι μέσα από σκληρή δουλειά και να παλεύουμε.

Mε σκληρή δουλειά, θυσίες και αν αφοσιωθείς και ξυπνάς κάθε μέρα και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος σε οτιδήποτε κάνεις και αγαπάς μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα στη ζωή». 


Πηγή



45 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας πείνας

 


Τρία εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρσι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) τη Δευτέρα, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση να ανέρχεται πλέον στα 45 εκατομμύρια.

Ο σοκαριστικός αριθμός αφορά ανθρώπους σε 43 χώρες του πλανήτη.

«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου. Οι ένοπλες συρράξεις, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του νέου κορονοϊού αύξησαν τον αριθμό των ανθρώπων σε κατάσταση οξείας πείνας», εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΕΠ, ο Ντέιβιντ Μπίζλι.

Η αύξηση συμπεριλαμβάνει εκείνους που ζουν σε περιοχές κατηγορίας IPC4 (αφορά την ένταση της επισιτιστικής κρίσης) ή χειρότερης στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου το πρόβλημα έχει οξυνθεί, όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Σομαλία, η Αγκόλα, η Κένυα και το Μπουρουντί.

«Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, οι τιμές των διατροφικών προϊόντων αυξάνονται αστραπιαία, τα λιπάσματα είναι ακριβότερα – όλοι αυτοί οι παράγοντες τροφοδοτούν νέα κρίση όπως αυτή που λυσσομανάει αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, καθώς και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που έχουμε εδώ και πολύ καιρό στην Υεμένη και στη Συρία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΠΕΠ.

Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια αναγκάζονται να κάνουν «καταστροφικές επιλογές»: να παντρεύουν μικρά παιδιά, να τα αποσύρουν από το σχολείο, να τα τρέφουν με ακρίδες, φύλλα ή κάκτους, τονίζει το ΠΕΠ.

Μια ανάλυση ευαλωτότητας για τις 43 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη έδειξε ότι οικογένειες αναγκάζονται να φάνε λιγότερο ή ακόμη και να παρακάμψουν πλήρως γεύματα. Ορισμένες φορές οι γονείς θυσιάζουν τα γεύματά τους για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Αφγανιστάν κάνουν λόγο για «οικογένειες που υποχρεώνονται να πουλήσουν τα παιδιά τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβιώσουν», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.



Β. Μακεδονία: Οι εθνικιστές, οι Πρέσπες και η αξιοπιστία ΗΠΑ, ΕΕ

 


Οπως είχε επισημανθεί αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, το σκηνικό στη γειτονική χώρα διολισθαίνει σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον που επιβάλλει εγρήγορση της Αθήνας.

Ηδη, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Ζάεφ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το έκανε με τον πλέον ηχηρό τρόπο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζεφ Πάιατ, στο πρόσφατο Thessaloniki Summit.

Ευρισκόμενος υπό πίεση, ο κ. Μίτσκοσκι φαίνεται να υιοθετεί μια θολή στάση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Παίρνει αποστάσεις από την ευθεία απόρριψη της «απαράδεκτης», όπως την περιέγραφε μέχρι τώρα, Συμφωνίας των Πρεσπών, και δηλώνει πλέον ότι αναγνωρίζει μεν τη συμφωνία, ωστόσο σημειώνει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Αρνείται δηλαδή μια από τις βασικότερες πρόνοιές της.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η παραίτηση του κ. Ζάεφ μετά την ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ήταν μια μάλλον υπερβολική αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα τοπικών εκλογών. Ωστόσο, έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό το οποίο είναι πλέον περίπλοκο αλλά και αβέβαιο.

Και να καταφέρουν οι εθνικιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα εξαντλήσει το υπόλοιπο των δυόμισι ετών της κοινοβουλευτικής θητείας καθώς θα στηρίζεται σε μια οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου (61 έδρες σε σύνολο 120).

Σε ό,τι μας αφορά, είναι δεδομένο ότι στα διεθνή θέματα που μας απασχολούν, και όχι μόνον σε αυτά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί σταθερά της ελληνικής προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών με την Ιταλία.

Αν, όντως, υπάρξει νέα ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να της γίνει κατανοητό με τον πλέον απόλυτο τρόπο, ότι τόσο οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα όσο και η συνεργασία με την ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού και εμπορικού πεδίου – θα επιδεινωθούν.

Τη στιγμή που τα Σκόπια αναζητούν στήριξη στις Βρυξέλλες, η Αθήνα, που αποτελεί σήμερα την πιο ηχηρή υπέρμαχο της ένταξής τους στην Ενωση, θα ενεργήσει με γνώμονα τον σεβασμό μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία έχει κυρωθεί και από τις δυο χώρες και έχει ήδη παράξει αποτελέσματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα απαιτεί τη συνεπή χρήση της σύνθετης ονομασίας Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της γειτονικής χώρας η οποία απορρέει από το διεθνές δίκαιο το οποίο κατισχύει του εθνικού Συντάγματος.

Το ζήτημα υπερβαίνει τις σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων. Αν επιτραπεί στον κ. Μίτσκοσκι ουσιαστικά να παραβιάσει τις Πρέσπες, θα πληγεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ και της ΕΕ σε όλη τη Βαλκανική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιρροή τους, και τη σταθερότητα, σε μια γεωπολιτικά πολύ ευαίσθητη περιοχή.


Αθανάσιος Έλλις

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Λευτέρης Οικονόμου: Οι δικαιωματιστές «αγιοποιούν» τους εγκληματίες και πετροβολούν τους αστυνομικούς

 


Επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συστηματική υπονόμευση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας άσκησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μέρος της αντιπολίτευσης επιτίθεται με μηδενιστική διάθεση στον Έλληνα αστυνομικό ασκώντας κριτική με συνθήματα του 1950. Το Δημοκρατικό μας πολίτευμα είναι κεκτημένο. Η έννοια του δικαιωματισμού αγιοποιεί τον εγκληματία και πετροβολεί τον έλληνα αστυνομικό. Επιχειρούμε για καλύτερη αστυνομία . Οι αστοχίες θα διορθωθούν. Ο Έλληνας αστυνομικός δεν είναι εγκληματίας. Αποστολή του είναι να μάχεται τον εγκληματία. Οι πολιτικές και συμπλεγματικές συμπεριφορές δεν επηρεάζουν την ΕΛΑΣ» είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΜεΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη για την υπόθεση στο Πέραμα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα τόσο για τη δικαστική- πειθαρχική διαδικασία όσο και την επιχειρησιακή αξιολόγηση» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Προτεραιότητά μας είναι η συνεχής εκπαίδευση των αστυνομικών. Ασφάλεια για όλους. Ασφάλεια παντού».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο δικαστικός και πειθαρχικός έλεγχος για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναρωτήθηκε «πώς η αντιπολίτευση καταλήγει τόσο εύκολα σε συμπεράσματα;».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε διαδήλωση κατά την οποία φαίνεται ότι υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών αλλά και της βουλευτού του ΜεΡΑ25 Μαρίας Απατζίδου. «Καταδικάζουμε το περιστατικό διερευνούμε με προσοχή. Θα επιβληθούν κυρώσεις με την δέουσα αυστηρότητα» είπε.

Τέλος κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών καθώς «είμαστε σε περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουμε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές».

Από την πλευρά του ο κ. Γρηγοριάδης κατηγόρησε την ΕΛΑΣ για «δολοφονία του 18χρονου Ρομά» στο Πέραμα και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει: «Τι θα κάνετε για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας; Τον έλεγχο της ψυχολογικής τους κατάστασης και την λογοδοσία για τις πράξεις τους; Τι θα κάνετε με τις στρατικοποιημένες μονάδες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ;»


Πηγή



Δάσκαλος τένις κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικα κορίτσια

 



Συνελήφθη με ένταλμα 5-11-2021, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ημεδαπός κατηγορούμενος για κατάχρηση ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για γενετήσια πράξη με ανήλικο που συμπλήρωσε τα 14 έτη, κατ’ εξακολούθηση. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και σήμερα Τρίτη θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

Σάλος έχει ξεσπάσει με την υπόθεση ασέλγειας σε ανήλικα κορίτσια που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με έναν δάσκαλο τένις που διατηρούσε σχολή στα δυτικά προάστια και εκμεταλλευόταν τη σχέση που είχε τις νεαρές μαθητευόμενες παίκτριες.

Όλα αποκαλύφθηκαν όταν ένα από τα δύο κορίτσια, 17 ετών σήμερα, αποκάλυψε στους γονείς της τι συνέβαινε για χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 17χρονη ήταν θύμα αποπλάνησης από τον προπονητή τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο Τμήμα Ανηλίκων κατέθεσε και η δεύτερη κοπέλα, η οποία σήμερα είναι ενήλικη και αποπλανήθηκε από τον προπονητή τένις από την ηλικία των 13,5 ετών.

Η Αστυνομία ασχολείται με την υπόθεση εδώ και μήνες, ενώ προχώρησε και σε φυσικές παρακολουθήσεις του δράστη. Υπάρχουν υποψίες ότι τα θύματα του προπονητή είναι πολύ περισσότερα γι’ αυτό και γίνονται έρευνες.







Συνταγή Τουρκίας το καθεστώς της Λευκορωσίας - Μάζεψε μετανάστες στα σύνορα

 


Συνταγή του καθεστώτος της Τουρκίας ακολουθεί το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Την τακτική του καθεστώτος της Τουρκίας, την οποία αντιμετώπισε αποτελεσματικά η Ελλάδα, προστατεύοντας τα σύνορα της και τα σύνορα της Ευρώπης, ακολουθεί τώρα το καθεστώς του δικτάτορα Λουκανέσκου.

Τώρα είναι η σειρά της Πολωνίας και της Λιθουανίας να προστατέψουν τα σύνορα από ενέργειες της Λευκορωσίας.



Ο δικτάτορας του Μινσκ, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στέλνει περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες στα σύνορα της Πολωνίαςμε στόχο να περάσουν στη Βαρσοβία.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιοτρ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία .

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο δικτάτορας Λουκασένκο μετά την απόφαση της Ε.Ε να κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λευκορωσία για τα αεροσκάφη που θέλουν να προσγειωθούν στην Ευρώπη.

Έχοντας την αμέριστη βοήθεια από το Κρεμλίνο, οι αρχές του Λουκασένκο έχουν ήδη απαλλάξει την πρωτεύουσα της χώρας από τους πρόσφυγες.




Παραδόθηκε ο 39χρονος που έσφαξε τη νονά του με 42 μαχαιριές


 


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 39χρονος ο οποίος αναζητούνταν από τις Αρχές, μετέβη εχθές Δευτέρα με το μηχανάκι του στο αστυνομικό μέγαρο Μαγνησίας και παραδόθηκε.

Ήταν μόνος του, χωρίς την παρουσία δικηγόρου και θα ξεκινήσει άμεσα η ανάκριση, ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.



Ο 39χρονος δολοφόνος φαίνεται ότι προσπαθούσε να πείσει τους γύρω του ότι δεν είχε σχέση με την εξαφάνισή της, καθώς ρωτούσε την αδελφή του θύματος αλλά και γείτονες «αν είχαν νέα της».

Ο καθ’ ομολογίαν δράστης άλλαξε μάλιστα και φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις 48 ώρες μετά το άγριο έγκλημα.






Έρχεται η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου

 


Από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά περισσότερες από 6.000.000 υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις. Κάθε μία από αυτές, συνεπάγεται μια επίσκεψη σε ΚΕΠ και Αστυνομικά Τμήματα που δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτό σημαίνει κερδισμένο χρόνο, κερδισμένους πόρους, κερδισμένη ενέργεια τόσο για τον πολίτη, όσο και για τη Διοίκηση. Η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού που λέμε ότι με τις ψηφιακές υπηρεσίες «κερδίζουμε ζωή». Θέλουμε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές με το κράτος από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσα από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους.

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η υλοποίηση της υπηρεσίας «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου». Πρόκειται για μια διεύρυνση της υπηρεσίας έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης. Με την νέα υπηρεσία, οι πολίτες θα μπορούν να υπογράφουν ψηφιακά ιδιωτικά συμφωνητικά και να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής τους μέσω του gov.gr σε οποιοδήποτε έγγραφο.

Με μια απλούστατη διαδικασία, θα μπορούν δυο συμβαλόμενοι πολίτες να σκανάρουν ή να φωτογραφίσουν με το κινητό τους το συμφωνητικό, να το ανεβάσουν στην υπηρεσία του gov.gr και να το υπογράψουν διαδοχικά.

Με την ίδια διαδικασία ταυτοποίησης όπως για την έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης και με τη χρήση κωδικού μιας χρήσης στο κινητό τους, θα έχουν στη διάθεσή τους το έγγραφο με επίσημη ψηφιακή σφραγίδα σε κάθε σελίδα, για κάθε νόμιμη χρήση.

Σε λίγες μέρες, λοιπόν, οι πολίτες θα μπορούν να συμβάλλονται χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε κάποιο γκισέ για την επικύρωση του συμφωνητικού τους. Ας σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για Έλληνες του εξωτερικού, για επιχειρηματίες και επαγγελματίες, για τη σύσταση εταιρείας. Ας σκεφτούμε πόσο χρόνο θα κερδίσουν όλοι όταν μπορούν να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό και να επικυρώνουν οποιοδήποτε έγγραφο ψηφιακά.



Μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου


 

Όπως ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Κυβέρνηση -εξαιτίας των ανατιμήσεων στα πετρελαιοειδή- προχωρά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για το 2022 σε νέους αγρότες και αγρότες - μέλη συνεργατικών σχημάτων.

Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, (όπως είναι το είδος και η έκταση της καλλιέργειας) σε συνάρτηση με τις αγορές πετρελαίου που θα γίνουν το 2022.

Το σύνολο των ωφελούμενων εκτιμάται στους 176.000 αγρότες και το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Στη διάρκεια της διετίας οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες τόσο από ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις όσο κ από τη γενικότερη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών . Συγκεκριμένα:

Ειδικά για τον αγροτικό τομέα, εφαρμόστηκαν:

Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Μόνιμη υπαγωγή στον υπερ-μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.

Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων, συνεπώς και των αγροτών.

Παράλληλα οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες ωφελήθηκαν από οριζόντιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως:

Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.

Η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

Η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 28% στο 22%.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Επιπλέον:

Για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν ζημίες εξαιτίας της πανδημίας η συνολική στήριξη, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το 2022 θα φτάσει στα 204 εκατ. ευρώ.

Μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ενισχυθεί περίπου 102.000 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού ύψους 258 εκατ. ευρώ.

Έως σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, ύψους 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 115 εκατ. ευρώ το 2021 και θα δοθούν επιπλέον 170 εκατ. ευρώ, για  την κάλυψη άλλων ζημιών στον αγροτικό τομέα.

Συνολικά, οι ενισχύσεις προς τον πρωτογενή τομέα για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμώνται στα 370 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.



Μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό

 


Τις τελευταίες. μέρες παρατηρείται προοδευτική  αύξηση στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Από τις 7.000 ανά ημέρα που ήταν κατά μέσο όρο για μεγάλο διάστημα, άγγιξαν στις 2 Νοεμβρίου τις 19.000, ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 25.000  και προχθές κατέγραψαν περαιτέρω σημαντική αύξηση φτάνοντας τα 29.872 πρώτα ραντεβού.

Σημειώνεται ότι είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών (εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης) καθώς και η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο  της Johnson & Johnson (εφόσον έχουν συμπληρωθεί  δύο μήνες από την πρώτη).

Είναι ξεκάθαρο -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί-  ότι οι νέες θεραπείες μέσω φαρμάκων δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τα εμβόλια. Δεν εμποδίζουν τη νόσηση  από τον ιό. Αυτό που μπορεί να προσφέρει το νέο αντιικό φάρμακο που εγκρίθηκε στη Μ. Βρετανία είναι να  μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του από τον κορονοϊό αφού όμως είναι ήδη άρρωστος. Άρα το συμπέρασμα είναι ένα: Ο εμβολιασμός είναι το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να μην κολλήσουμε κορονοϊό.

Σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο ελληνικό επίπεδο-άρχισε μια συζήτηση που αφορά στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί -μετά από ένα διάστημα- η διενέργεια τρίτης δόσης για την παράταση ισχύος του. Το θέμα συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. όπου αποφασίστηκε ότι η όποια αλλαγή  θα γίνει μόνο με κεντρική απόφαση Ε.Ε. καθώς το θέμα είναι ευρωπαϊκό. Θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας χωρίς όμως να αναμένεται άμεση απόφαση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να  είναι σαφές ότι:

Δεν τίθεται θέμα μεμονωμένης  ενέργειας από τη  χώρα μας.

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής πολιτικής αυτή τη στιγμή και εάν τεθεί θα είναι με βάση την επιστημονική εξέλιξη και θα συνιστά κοινή απόφαση χωρών Ε.Ε..

Η όποια αλλαγή -επειδή αφορά ευρωπαϊκό πιστοποιητικό- θα γίνει μόνο με κοινή  απόφαση Ε.Ε..

Οι Υπουργοί Υγείας παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις και θα αποφασίσουν ανάλογα με αυτές.