Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Συνελήφθη 79χρονος για αποπλάνηση ανηλίκου



Ένας 79χρονος άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για αποπλάνηση παιδιού.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, το περασμένο Σάββατο, ασέλγησε σε βάρος της ανήλικης, στην εξοχική κατοικία του.

Η ανήλικη είχε πάει στο εξοχικό με τον ενήλικα αδελφό της, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον 79χρονο να κάνει εργασίες στην κατοικία του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.



Πηγή : tvxs.gr


Wikileaks: Τα 300.000 emails δεν έχουν σχέση με θέματα εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας



Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό της πρόσβασης εξαιτίας «της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της δημοσίευσης πληροφοριών που έχουν εξασφαλισθεί με παράνομο τρόπο».

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία έπειτα από τη δημοσίευση 300.000 emails αξιωματούχων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Ο ιστότοπος WikiLeaks διευκρίνισε ότι αυτά τα mails προέρχονται από την ιστοσελίδα του AKP (akparti.org.tr) και αφορούν κυρίως διεθνείς υποθέσεις και όχι «πιο ευαίσθητα θέματα εσωτερικής πολιτικής».

Η οργάνωση προσθέτει ότι η αλληλογραφία αυτή αφορά τη χρονική περίοδο από το 2010 έως τις 6 Ιουλίου, πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η WikiLeaks επέσπευσε τον χρόνο δημοσίευσής τους για να απαντήσει στις διώξεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση» μετά το πραξικόπημα.

Η πηγή αυτής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας «δεν έχει καμία σχέση με τα στοιχεία που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, αντίπαλο πολιτικό κόμμα ή κράτος», διευκρινίζεται από τον ιστότοπο.





Πηγή : newsbomb.gr


Χουριέτ: Ο Ερντογάν έμαθε για το πραξικόπημα 6 ώρες πριν ξεσπάσει



Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την στρατιωτική ηγεσία και τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργεις για την καταστολή του.

Στην αποκάλυψη ότι η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας γνώριζε για την εκδήλωση του πραξικοπήματος και είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας – και κατά συνέπεια τον Ερντογάν – περίπου 5 ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, προχώρησε η εφημερίδα "Χουριέτ". 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι η ΜΙΤ είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα λίγο πριν 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου. 

Αμέσως ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, επισκέφτηκε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ. 

Στη συνέχεια, ο Ακάρ "αξιολόγησε τις πληροφορίες και εξέδωσε όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και τις εντολές εναντίον αυτής "της κατάπτυστης και άθλιας προσπάθειας". 

Οι εντολές περιελάμβαναν την απαγόρευση κίνησης όλων των εναερίων και χερσαίων στρατιωτικών μέσων (αεροπλάνα, τανκ, ελικόπτερα κτλ).

Όταν οι πραξικοπηματίες έμαθαν ότι το σχέδιό τους διέρρευσε, επέσπευσαν τις κινήσεις τους. Έτσι, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί. 

Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ ενημερώθηκαν για ένα "δυνατό κίνημα″ γύρω στις 20:00 το βράδυ και ενώ ο στρατηγός Ακάρ είχε απαχθεί πια από την "χούντα". 

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να επικοινωνήσει μαζί του για να επιστρέψει αμέσως στην Αγκυρα ή την Κωσταντινούπολη από την Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν, αλλά τα αεροδρόμια έιχαν καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες. 

Μόνο όταν ο διοικήτης της 1ης Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ ανακοίνωσε ότι ″εκκαθαρίστηκε″ το αεροδρόμιο Ατατουρκ της Κωνσταντινούπολης, τότε αναχώρησε ο Τούρκος π΄ροεδρος από το ξενοδοχείο του.

Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αν είχε μείνει 15 λεπτά περισσότερο εκεί, οι πραξικοπηματίες θα είχαν προλάβει είτε να τον απαγάγουν είτε να τον σκοτώσουν.  



Ελένη Λογοθέτη
Πηγή : news.gr


Η Ευρώπη φοβάται επιθέσεις από «μοναχικούς λυκους»



Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών από «μοναχικούς λύκους».

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών από φανατικούς ισλαμιστές στο εσωτερικό της χώρας. 

«Η Γερμανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιθέσεων από "μοναχικούς λύκους" αντίστοιχες με την επίθεση που πραγματοποίησε ο 17χρονος με τσεκούρι κατά επιβατών τρένου το βράδυ της Δευτέρας», είπε ο Γερμανός υπουργός.

«Όπως σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία είναι επίσης στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας. Κατά συνέπεια, έχω πει εδώ και καιρό, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης της επίθεσης στο γερμανικό τρένο καταγόταν μάλλον από το Πακιστάν, παρά από το Αφγανιστάν, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Η δραματική προειδοποίηση του κ. Μεζιέρ σε συνδυασμό με την αντίστοιχη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μ. Βαλς, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πιθανότατα οι αρμόδιες αρχές αναμένουν και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από ριζοσπάστες ισλαμιστές που δρουν ως «μοναχικοί λύκοι». 

Η δήλωση του κ. Μεζιέρ έρχεται λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι πρέπει «να μάθουμε να ζούμε με αυτή την απειλή και να την πολεμήσουμε» και φυσικά δύο ημέρες μετά την επίθεση, με μαχαίρι και τσεκούρι,  σε τρένο της Βαυαρίας 17χρονου ισλαμιστή και πέντε ημέρες μετά το μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας προειδοποίησε πως η Γαλλία θα πρέπει να αναμένει «περισσότερες επιθέσεις» και «άλλα αθώα θύματα».

«Παρόλο ότι είναι δύσκολο να προφέρω αυτά τα λόγια, είναι το καθήκον μου να το κάνω: Θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις και άλλοι αθώοι άνθρωποι θα σκοτωθούν», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Βαλς, ενώπιον των βουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης για την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη γαλλική μετά την στην Νίκαια, δείχνοντας ευθέως ότι η Ευρώπη αναμένει και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις ενδεχομένως από μοναχικούς λύκους» στο εσωτερικό της.

«Δεν πρέπει να το συνηθίσουμε, αλλά να μάθουμε να ζούμε με αυτή την απειλή και να την πολεμήσουμε», πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.




Πηγή : thetoc.gr


Στην Αθήνα Τετάρτη και Πέμπτη ο Τζακ Λιου



Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα βρεθεί στην Αθήνα στις 20 και 21 Ιουλίου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για να συζητήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοήνωση ο Αμερικανός αξιωματούχος θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τη σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο τη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους.

Προσφάτως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε διατυπώσει συστάσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να υποχωρήσουν από υπέρμετρες απαιτήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Συγκεκριμένα ο Λιου δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Θα πρέπει να υποχωρήσουν σε αυτές τις συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν συμφοιτητής με τον Τζακ Λιου στην Οξφόρδη όπως και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.



Θανάσης Κουκάκης
Πηγή : Cnn.gr




Το 88% υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων



Την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κατώτατο μισθό,  στηρίζει το 88% των πολιτών από κάθε επαγγελματική ομάδα και πολιτικό χώρο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν 1.201 πολίτες σε ερωτηματολόγιο της Metron Αnalysis και τις οποίες δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ για να ενισχύσει το σχετικό αίτημά της ενόψει των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, το ποσοστό φτάνει το 91% μεταξύ των νέων σε ηλικία 18-34 ετών και παραμένει υψηλό (82%) στις τάξεις των επαγγελματιών.

Το 85% συμφωνεί, εξάλλου, με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή  υψηλών προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά αποδοχής του υποχρεωτικού καθορισμού ενός ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά είδος και μέγεθος επιχείρησης (61%) και της υλικής αμοιβής για όσους καταγγέλλουν ανασφάλιστα απασχολούμενους σε επιχειρήσεις (51%).

Η πάγια θέση της ΓΣΕΕ για την επιβολή υποχρεωτικού αριθμού εργαζομένου (τεκμήρια) ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κοινή γνώμη. Το 61% των ερωτώμενων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρόταση με εξειδικευμένο περιεχόμενο, θεωρούν την υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου καθοριστική για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.



Πηγή : imerisia.gr


Η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη και έτοιμη όσο ποτέ



Μία ώρα και ένα τέταρτο διήρκεσε η συνάντηση Μητσοατάκη - Μειμαράκη.

Στήν συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βαγγέλης Μειμαράκης συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης και για το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.

Η συνάντηση ήταν ουσίας και όχι όπως ακούγεται για να αναθερμανθούν απλά οι σχέσεις, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις και υπήρξε ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα της χώρας και τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

Πηγές της Συγγρού έλεγαν, «και αν υπήρξε στο παρελθόν κάποιο συννεφάκι, δεν υπάρχει πια, ο καιρός είναι αίθριος και η ΝΔ και ειδικά σε ώρες μάχης, δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή της»!

Μετά το τέλος της συνάντησης και τα δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ήταν ευδιάθετα και χαλαρά δείχνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της είναι ενωμένα όσο ποτέ.




«Καμπανάκι» για τους στόχους του Μνημονίου και την ανάπτυξη



«Το τρίτο Μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη».

Το μήνυμα αυτό στέλνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μέσω της έκθεσης του δεύτερου τριμήνου του 2016 για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης, στην οποία συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποιούν ότι «ο κίνδυνος αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος δεν έχει εξαλειφθεί. Δεν συμμεριζόμαστε την ανεπιφύλακτη προσδοκία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Καταγράφοντας μια σειρά από κινδύνους, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ανάκαμψη δεν είναι ορατή.

Οι συνιστώσες του ΑΕΠ, κατανάλωση, εξαγωγές και επενδύσεις, βρίσκονται το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε καθοδική πορεία. Δεν υπάρχει δείκτης που να επιτρέπει αισιοδοξία, κατ’ αρχάς για τους επόμενους μήνες.

Κρίσιμες αποφάσεις

Επίσης εκκρεμούν μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την αξιολόγηση του Νοεμβρίου 2016. «Πρόκειται για αποφάσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, που θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα νέες αναταράξεις» τονίζουν, για να προσθέσουν ότι «οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», εννοώντας τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην έκθεση τονίζεται ότι:

• Δεδομένου του μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση όπως αυτές που θεσπίστηκαν πρόσφατα δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητά της, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί.

• Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης αναπόφευκτα θα δυσχεράνει την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Την περίοδο 2010-15, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων, τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 24%, και τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 5,24%. Το 2015 σε σχέση με το 2014 τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ.

• Το συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή των 3,5 δισ. έως και το 2019. Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι μεγάλες, όπως και οι αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων που θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις. Η εισπραξιμότητα των ταμείων θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα.



ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Πηγή : ethnos.gr