Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Διακινητές προσφύγων «προσφέρουν» τώρα ταξίδια Τουρκία - Ιταλία



Διακινητές που έχουν τη βάση τους στην Τουρκία έχουν αρχίσει να «προσφέρουν» σε πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδια προς την Ιταλία αντί την Ελλάδα, όπου και βρίσκονται αντιμέτωποι με επαναπροώθηση μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Διακινητές διαφήμισαν μέσω Facebook ταξίδι από την Μερσίνη με προορισμό την Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο με κόστος 4.000 δολάρια το άτομο, τιμή τετραπλάσια απ' ότι χρεώνουν για ένα ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

«Το ταξίδι είναι για το Σάββατο, από τη Μερσίνη μέχρι την Ιταλία, μ' ένα εμπορικό πλοίο μήκους 110 μέτρων, εξοπλισμένο με τρόφιμα, νερό, σωσίβια και φάρμακα» αναφερόταν στην ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες του πλοίου.

Η διαφήμιση, η οποία δεν υπάρχει πλέον σήμερα στο Facebook, έκανε την εμφάνισή της μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ περί επιστροφής προσφύγων και μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα.

Αντιδρώντας στην διαφήμιση, ορισμένοι πρόσφυγες αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται για απάτη από τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι ξεγελάστηκαν το 2014 και το 2015 από άτομα που παρίσταναν τους οργανωτές αντίστοιχων ταξιδιών.

Σε απάντηση, το άτομο που ανάρτησε την επίμαχη διαφήμιση ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα των προσφύγων θα τα συγκέντρωνε άτομο που εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές, πρόσφυγες και διακινητές, υπαινισσόμενος ότι οι τελευταίοι δεν έχουν συμφέρον να μην φθάσουν οι «πελάτες» τους στην Ιταλία.

Ανεξαρτήτως ποια είναι η αλήθεια, σημειώνει ο Guardian, η εξέλιξη καταδεικνύει αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη.

Υπεύθυνος του Facebook δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation πως η εταιρεία ερευνά από πού προήλθε η διαφήμιση αυτή.

Τα δύο τελευταία χρόνια, πολλοί επίδοξοι μετανάστες, που επεδίωκαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποίησαν το Facebook σαν πυξίδα για να βρίσκουν τους διακινητές ανθρώπων που ήλπιζαν ότι θα τους οδηγήσουν σε μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ


ΙΣΑ: «Χάνονται ζωές εξαιτίας της πολιτικής Πολάκη στο υπουργείο Υγείας»




Ανταλλαγή …»φιλοφρονήσεων» ανταλλάσσουν τελευταία ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη που δεν κρύβουν πόσο πολύ εκτιμά το ένας την εργασία του άλλου… Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ είναι η σημερινή ανακοίνωση του ΙΣΑ με την οποία ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα…

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, "αντί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης να χρησιμοποιεί τα social media, για να παραπλανά τους πολίτες και να συκοφαντεί τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ας απαντήσει ξεκάθαρα στα παρακάτω":

-Πότε επιτέλους θα στελεχωθούν οι Μ.Ε.Θ. των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό, ώστε να μην χάνονται άδικα καθημερινά ανθρώπινες ζωές;

-Πόσες ζωές θα είχαν σωθεί από τη γρίπη H1N1, αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση και προληπτικός εμβολιασμός του πληθυσμού;

-Πότε θα μάθει να προκηρύσσει σωστά προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και δεν θα επαναλάβει γκάφες σαν αυτή της 28ης Μαρτίου, όπου ανακοίνωσε προσλήψεις ακτινοφυσικών και γιατρών ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας ,σε νοσοκομεία της Αττικής που δεν διαθέτουν Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα.

και καταλήγουν: "Ας ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και να σταματήσουν να παραπλανούν την κοινή γνώμη".



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Ζαχαρούλα Γκριέλα μια μαχόμενη δικηγόρος υποψήφια για σύνεδρος στην Ν.Δ.



Πολλά νέα και αξιόλογα στελέχη βάζουν υποψηφιότητα για σύνεδροι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα από αυτά είναι η Ζαχαρούλα Γκριέλα Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω η οποία είναι μαχόμενη ποινικολόγος τα τελευταία χρόνια.



Επίσης έχει πλούσιο κοινωνικό έργο και είναι ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια.

Η Ζαχαρούλα Γκριέλα θα είναι υποψήφια σύνεδρος Κυριακή 3 Απριλίου στην Α2 ΝΟΔΕ Αθήνας στο ψηφοδέλτιο των γυναικών.


Πανελλήνιες: Ενας στους τρεις θα μείνει εκτος ΑΕΙ και ΤΕΙ


Συνολικά 103.366 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν φέτος στην μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων διεκδικώντας μία από τις 69.985 θέσεις που ορίσθηκαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Δηλαδή, 33.381 υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 μιλούσε για ελεύθερη πρόσβαση και λαϊκίστικα επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν «άνοιγαν» τα ΑΕΙ, παριστάνοντας ότι δεν κατανοεί τόσο τις δυνατότητες των ΑΕΙ (σε προσωπικό και σε υποδομές), όσο και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια του, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου ανακοινώνουν ότι το ένας στους τρεις (το 32,2% το ακριβές ποσοστό) δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς ωστόσο να εξηγούν γιατί δεν αποφασίζουν την ελεύθερη πρόσβαση.

Ειδικότερα, το γενικό ποσοστό επιτυχίας είναι 67,7% (69.985 θέσεις για 103.366 υποψηφίους). Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί με δεδομένο ότι πάντα, δεν μετέχουν στις εξετάσεις όσοι δήλωσαν συμμετοχή λιγότεροι υποψήφιοι μετέχουν στις εξετάσεις και ακόμη λιγότεροι υποψήφιοι, σε σχέση με όσους δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, που μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο.

Η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των Γενικών Λυκείων, ημερήσιων και εσπερινών: συνολικά 85.313 υποψήφιοι, και εξ αυτών οι περισσότεροι - 83.318 - είναι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερήσιου λυκείου.

Από αυτούς οι 79.923 θα εξετασθούν με το νέο σύστημα (4+1 μαθήματα) και οι 3.395 με το παλαιό (6 μαθήματα). Άρα, το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ επέλεξε το παλαιό σύστημα.


Πηγή: kathimerini.gr


Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 4%



Ο λόγος για τον οποίο καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί έχει συναινέσει σε μια μη εφαρμόσιμη δημοσιονομική πολιτική, υποστήριξε σε συνέντευξη του στο βρετανικό περιοδικό ο Γιάνης Βαρουφάκης. Oποιαδήποτε κυβέρνηση υιοθετεί την στάση αυτή εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη, τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί στο χώρα που άφησε κενό το ΠΑΣΟΚ δήλωσε σε συνέντευξη του στον Ecomonist o Γιάνης Βαρουφάκης, προβλέποντας ότι το κόμμα θα επιστρέψει από το 40% στο 4%.

«Θα καταρρεύσει. Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Και θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Δεν ξέρω τι θα το αντικαταστήσει αλλά δεν έχει μέλλον» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση για το αν η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοίρα κάθε κόμματος που προσπαθεί να τα βάλει με τους νόμους της παγκοσμιοποίησης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε:

«Α όχι, αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον οποίο καταρρέει είναι γιατί έχει συναινέσει σε μια μη εφαρμόσιμη δημοσιονομική πολιτική. Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και από τότε έχουμε ένα πρόγραμμα “παράτασης και προσποίησης”. Eίναι σαν μια εταιρεία που έχει χρεοκοπήσει και έχει πάρει ένα ακόμα δάνειο από ένα τραπεζίτη που αισθάνεται πως αν κηρύξει πτώχευση τα βιβλία του θα μπουν σε μπελάδες, οπότε συνεχίζει να παρατείνει δάνεια και να προσποιείται ότι αποδίδουν. Αυτή είναι η Ελλάδα με την τρόικα στο ρόλο του υποχθόνιου τραπεζίτη. Οποιαδήποτε κυβέρνηση υιοθετεί την στάση αυτή και συναινεί στο πρόγραμμα αυτό αποτυγχάνει και εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη».


Πηγή : euro2day.gr


Τώρα τι του λες του Καμμένου; Να γιατί ξεφτιλιζόμαστε διεθνώς!



Έστειλε η κυβέρνηση τον εταίρο της κύριο Καμμένο στην Κύπρο ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου.

Στο τέλος  ο κύριος  Καμμένος, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και σοβαρό άνθρωπο καθώς και τον Κυπριακό λαό για την έξοδο τους από το μνημόνιο σε μόλις 3 χρόνια από την ημέρα που αντιμετώπισε την κρίση και μόλις τα είπε ο κύριος Καμμένος τον έπιασε μια ζήλια και είπε και αυτός ενώπιον όλων :

«Φαίνεται πως μέχρι το Πάσχα, ή λίγες μέρες μετά το Πάσχα και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Κύπρο στην έξοδο από τη θλιβερή αυτή εποχή που ζήσαμε και θα προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή, όπου θα έρθει πάλι η ανάπτυξη και το χαμόγελο»

Άλαλα τα χείλη των Κυπρίων αδελφών και της διεθνής κοινότητας γενικότερα, για τα δικά μας εδώ και ενάμιση χρόνο σε αυτή την κατάσταση.




"Τέρατα" μορφώσεως το επιτελείο του Πρωθυπουργού! Η γκάφα ...«μετά βδελυγμίας»




Άλλη μια γκάφα σε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να προστεθεί στα γραμματικά και συντακτικά λάθη των προηγούμενων.

Μετά τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη του επιτελείου του πρωθυπουργού στο Twitter το τελευταίο διάστημα, την Πέμπτη άλλη μια γκάφα σε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να προστεθεί στις προηγούμενες. 

Σε δήλωση - απάντηση προς τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπερασπιζόταν μετά βδελυγμίας» (!) τον πρώην σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου. 

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ανακοίνωση είχε σταλθεί και δεύτερη φορά ως «ορθή επανάληψη», καθώς η πρώτη είχε και άλλα λάθη. 

Το απόσπασμα της επίμαχης ανακοίνωσης:

«Τουλάχιστον ο κ. Κουμουτσάκος αποφάσισε να πάρει- έστω και κατόπιν εορτής- κάποιες αποστάσεις από τον κ. Παπασταύρου των αδήλωτων λογαριασμών και της οφσορ, δηλώνοντας τώρα ότι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για την υπόθεσή του.  Δεν μας εξηγεί βέβαια για ποιους λόγους όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ τον υπερασπιζόταν μετά βδελυγμίας και ο κ.Μητσοτάκης δεν τολμά να ψελλίσει ούτε το όνομά του κ. Παπασταύρου».


Πηγή : thetoc.gr


Βουλγαράκης: Τέσσερις ξένοι επικεφαλής στους πιο σημαντικούς φορείς πολιτισμού της χώρας




Σκληρή ανακοίνωση μέσω ανάρτησης στο Facebook από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού

Ντροπή χαρακτηρίζει ο Γιώργος Βουλγαράκης την επιλογή του υπουργείου Πολιτισμού να τοποθετήσει στους τέσσερις πιο σημαντικούς φορείς πολιτισμού της χώρας ξένους ως επικεφαλής. 

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού αναφέρεται στους υπεύθυνους του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Βουλγαράκη έχει ως εξής:

«Αυτός ό τύπος λοιπόν που κάνει τον Υπουργό στο Υπ. Πολιτισμού (τον θυμόμαστε απ τη κορυφαία προσφορά του στο Υπ. Παιδείας...) είναι πραγματικά απίστευτος. Ακούστε τοποθετήσεις υπευθύνων : Μουσείο Μπενάκη: ΓΑΛΛΟΣ, Κέντρο Κινηματογράφου: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: ΓΑΛΛΙΔΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ: ΒΕΛΓΟΣ !!! Όλα αυτά στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό.... Τι να πει κανείς πια. Ντροπή !!!».





Πηγή : protothema.gr


Ο Χρήστος Μπιτουλιώτης υποψήφιος για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας



Ένα αξιόλογο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας βάζει υποψηφιότητα 3 Απριλίου για  την παρουσία του ως σύνεδρος στο 10ο Συνέδριο της Ν.Δ. 

Ο Χρήστος Μπιτουλιώτης είναι χρόνια στις επάλξεις και έχει δώσει αγώνες για την παράταξη έχοντας θητεύσει ως Πρόεδρος της Δ Νομαρχιακής Επιτροπής της Αθήνας και ως αναπληρωτής υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης, στο εκτελεστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ το 1998. Έχει θητεύσει επίσης ως  συνεργάτης στο Πολιτικό γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και στο πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη.


Αξίζει να επισημανθούν οι στενές επαφές του με την εκκλησία και ενδεικτικές είναι οι φιλικές σχέσεις του με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.



Ο Χρήστος Μπιτουλιώτης θα είναι υποψήφιος στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων 1ο, 2ο και 3ο στην Α1 Νομαρχιακή για να δώσει τη μάχη για την αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στον Πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη.





Επιφυλάξεις Βρυξελλών για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Απριλίου


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου, στις Βρυξέλλες παραμένουν επιφυλακτικοί και βλέπουν ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία το τέλος Μαΐου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μία σειρά από μέτωπα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Συγχρόνως ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αν η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Δημοψήφισμα

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης των Ελλήνων», λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». «Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα, τότε από τον Μάιο τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα, καθώς θα υπάρχει πολύ λίγη διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι τις 23 Ιουνίου», λέει ο ίδιος.

Και η 23η Ιουνίου είναι ημερομηνία-κλειδί, καθώς είναι η ημέρα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, που θα κρίνει αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι. Υπάρχει η άποψη ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η ελληνική πλευρά μπορεί και να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική την καθυστέρηση, ώστε να φτάσουν οι αποφάσεις κοντά στο διάστημα που θα εξελίσσεται το βρετανικό δημοψήφισμα.

Με αυτό τον τρόπο, καθώς η Ε.Ε. θα είναι ευάλωτη μη θέλοντας άλλη μία κρίση πριν κληθούν οι Βρετανοί να πάνε στις κάλπες, η ελληνική πλευρά θα πετύχει καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν όντως αυτή είναι η ελληνική τακτική «τότε οι Ελληνες έχουν υπολογίσει λάθος, καθώς από το τέλος Μαΐου και μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση», λέει ευρωπαϊκή πηγή στην «Κ».

Τώρα όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα, αυτά παραμένουν πολλά, αλλά τα πλέον σημαντικά είναι τα εξής τέσσερα. Πρώτον, η φορολογική μεταρρύθμιση, όπου σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά. Δεύτερον, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία αρκετή απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές. Τρίτον, το θέμα των «κόκκινων» δανείων, στο όποιο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης φαίνεται να δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και τέταρτον, η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και για το οποίο έχουν γίνει πολύ λίγα. Συγχρόνως το ΔΝΤ έχει φέρει στο τραπέζι και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα, κάτι που βρίσκει τους Ευρωπαίους εταίρους αντίθετους, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει αργότερα και υπάρχει διαφωνία μεταξύ των θεσμών για το κατά πόσον πρέπει να υλοποιηθεί ή όχι ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Επιπλέον μέτρα

Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνεχίζει να θεωρεί ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα, ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Το Ταμείο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα με οποιονδήποτε τρόπο», λέει αξιωματούχος στην «Κ» και εξηγεί ότι αν αλλάξουν οι στόχοι, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, για την οποία θα εκφράσουν την αντίθεσή τους μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία. Κάποια στιγμή όμως θα τεθεί το ερώτημα στη Γερμανία: «Τι προτιμάτε, πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ ή μεγάλη ελάφρυνση του χρέους;» λέει χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών. Αυτή η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε αρχικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στα μέσα Απριλίου.

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με θέμα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Είναι περισσότερο μία τηλεδιάσκεψη για να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις, καθώς μία σειρά από αξιωματούχους έχουν εκφράσει παράπονα ότι ενημερώνονται περισσότερο από τον Τύπο παρά από τους θεσμούς.



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Έντυπη Καθημερινή


Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Γαλλία κατά της εργατικής μεταρρύθμισης



Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και σπουδαστές κατέκλυσαν την Πέμπτη τους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ επεισόδια και συλλήψεις σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές 390.000 άνθρωποι – 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σύμφωνα με συνδικαλιστικές ενώσεις – συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από την 9η Μαρτίου όταν διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις με τον ίδιο σκοπό και οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 200.000 και 450.000.

Τα συνδικάτα, που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την 5η και 9η Απριλίου.

«Νομοσχέδιο για την Απασχόληση, είσαι για πέταμα, οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους!» ή «1916: βορά των κανονιών, 2016: βορά των εργοδοτών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποτελεί κακό οιωνό για την σοσιαλιστική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της αντίθεσης μερίδας του εκλογικού σώματος της Αριστεράς σε αυτή τη μεταρρύθμιση, μόλις 13 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο περιθώριο των κινητοποιήσεων στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών η Ρεν και η Νάντη (δυτικά), η Ρουέν (βορειοδυτικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Λιόν (κεντροανατολικά).

Χρήση δακρυγόνων και ρίψεις αντικειμένων

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων στις οποίες επιδόθηκαν νεαροί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Αυτή η ημέρα κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν και απεργίες, ακολουθεί την πολιτική ήττα που υπέστη την Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποχρεώθηκε να αποσύρει λόγω έλλειψης πολιτικής συναίνεσης σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Δυναμικό παρών επιπλέον έδωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Προβλήματα καταγράφθηκαν σε περίπου 200 λύκεια όπου είτε παιδιά απέκλεισαν την είσοδο είτε η διεύθυνσή τους αποφάσισε να μη λειτουργήσουν προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές και τους καθηγητές από ενδεχόμενα επεισόδια. 

«Με αυτόν τον νόμο, ο εργοδότης θα επιβάλλεται στους εργαζόμενους (…) Είναι το μέλλον μας, εναπόκειται σε εμάς να κινητοποιηθούμε τώρα για το μέλλον μας (…), θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει» εξήγησε ο Γκιγιόμ, μαθητής Λυκείου από τη Νάντη.

«Αποδεδειγμένα αυτό το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλει στην απαραίτητη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα γενικεύσει την ανασφάλεια και θα επιδεινώσει τις επαγγελματικές ανισότητες, ιδίως απέναντι στις γυναίκες και τους νέους» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις.

«Εξυπνη, τολμηρή και απαραίτητη μεταρρύθμιση»

Η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ ελ Κόμρι, επανέλαβε ότι «ακούει τις ανησυχίες των νέων» και προασπίστηκε έναν «απαραίτητο και δίκαιο νόμο».

Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί αυτή η «έξυπνη, τολμηρή και απαραίτητη μεταρρύθμιση» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, το μετρό και τις αερομεταφορές, όπου υπήρξαν προβλήματα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Πύργος του Αιφελ παρέμεινε κλειστός.


Πηγή : tanea.gr


Σε ύφεση παρέμεινε η μεταποίηση τον Μάρτιο


O δείκτης PMI παραμένει σε επίπεδα συρρίκνωσης παρά τη μικρή αύξηση τον Μάρτιο. Μειώθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα τόσο των εισερχόμενων νέων παραγγελιών, όσο και τα επίπεδα παραγωγής. Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, παρά τη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των εισερχόμενων νέων εργασιών, διαπιστώνει η Markit.

Όπως τονίζει, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους, συνδέοντας την υποχώρηση με την έλλειψη ζήτησης στην αγορά. Παρ' όλ' αυτά, το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε ελαφρώς. Οι τιμολογιακές πιέσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τόσο το κόστος εισροών όσο και οι τιμές εκροών μειώθηκαν.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, γεγονός που υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα PMI), ο οποίος έκλεισε στις 49 μονάδες. Υψηλότερα από τις 48.4 μονάδες του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη τιμή του PMI υπέδειξε μικρότερη ύφεση στον τομέα.

Οι όγκοι παραγωγής στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα πλησίασαν τα όρια σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, παρέμειναν ωστόσο σε πλαίσιο συρρίκνωσης. Επιπλέον, τα επίπεδα παραγωγής μειώνονται κατά τη διάρκεια καθενός από τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεδομένου ότι μειώθηκαν οι όγκοι παραγωγής, οι εταιρείες κατέγραψαν υποχώρηση των επιπέδων αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Η μείωση της ζήτησης, η οποία καταγράφηκε σε ευρεία κλίμακα, οδήγησε στην πρόσφατη συρρίκνωση της παραγωγής, δεδομένου ότι περιορισμένη ζήτηση καταγράφηκε τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Το σύνολο των νέων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ οι νέες εργασίες από το εξωτερικό συρρικνώνονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις εργασίες σε εκκρεμότητα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς τα επίπεδα των ανεκτέλεστων εργασιών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι αδιεκπεραίωτες εργασίες ήταν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, και σε γενικές γραμμές σταθερός.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των εργαζομένων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατέγραψε αύξηση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Η πρόσφατη αύξηση ήταν η τρίτη που καταγράφηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών, παρόλο που ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν σχετικά ασθενής.

Οι αγορές εισροών από τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών περιορίστηκαν για δέκατο ένατο συνεχή μήνα τον Μάρτιο. Η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω υποχώρησης των αποθεμάτων αγορών για ενενηκοστό δεύτερο συνεχή μήνα.

Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν τα αποθέματα ήταν δριμύς και εντονότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Οι τιμολογιακές πιέσεις στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας παρέμειναν υποτονικές κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Οι εταιρείες οι οποίες περιόρισαν τις τιμές χρέωσης συνέδεσαν τη μείωση με την υποχώρηση των τιμών εισροών, ιδίως στην τιμή του πετρελαίου. Το μέσο κόστος μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα. 

Τέλος, ο μέσος χρόνος παράδοσης επιμηκύνθηκε για δέκατο έκτο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: «Τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου υπέδειξαν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ύφεση εξασθένησε σημαντικά σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, δεδομένου ότι η μέση τιμή του δείκτη PMI για το πρώτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Παρ' όλ' αυτά, παραμένοντας χαμηλότερα από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, ο δείκτης υποδεικνύει συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2016.

»Όπως παρατηρείται από τον Σεπτέμβριο του 2014, η ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα εξακολουθεί να περιορίζεται. Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν περαιτέρω και η παραγωγή, η οποία αν και φαίνεται να σταθεροποιείται, παραμένει σε πλαίσιο συρρίκνωσης. Το ενθαρρυντικό στοιχείο από τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας έγκειται στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στα εργοστάσια της Ελλάδας, παρότι η αύξηση αυτή ήταν πολύ μικρή».



Πηγή : euro2day.gr


Μητσοτάκης για επιλογή Φαμπρ: Ο Τσίπρας αποδέχτηκε τον αφελληνισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ



«Έστω και τώρα ζητώ από τον κ. Τσίπρα να αναιρέσει αυτή την άστοχη απόφαση» επισημαίνει στην δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Την έκπληξη και την λύπη του για τις αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού και της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την κατάργηση της παρουσίας Ελλήνων δημιουργών στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Ενώ παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης»

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι το ακόλουθο:


«Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, για σχεδόν 60 χρόνια, αγκαλιάζει και αναδεικνύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική δημιουργία.

Μέσα από αυτόν το θεσμό ουσιαστικά αναπαράγεται, εξελίσσεται και μεταδίδεται στις επόμενες γενιές το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Κυρίως όμως τροφοδοτείται η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. 

Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη, πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, προχωρά ανάμεσα στα άλλα και στην κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών. 

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης.

Έστω και τώρα, ζητώ από τον κ. Τσίπρα να αναιρέσει αυτήν την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση. 

Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό».


Πηγή : protothema.gr


Σωματοφύλακες του Ερντογάν χτύπησαν δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον



Επίθεση από τους σωματοφύλακες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκαν Τούρκοι δημοσιογράφοι, με κλωτσιές, σπρωξίματα και λεκτικές επιθέσεις την Πέμπτη ενώ προσπάθησαν να τους απαγορεύσουν την είσοδο από ομιλία του Τούρκου ηγέτη στην Ουάσινγκτον.

Πηγή προσκείμενη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Brookings δήλωσε στην Guardian πως έφτασαν στο σημείο να σκεφτούν την ακύρωση της εμφάνισης του Προέδρου μέχρι που παρενέβη η τουρκική πρεσβεία και έπεισε τους σωματοφύλακες να υποχωρήσουν.

Ο Αντέμ Αρσλάμ, δημοσιογράφος στην νέα φιλελεύθερη καθημερινή εφημερίδα «Özgür Düşünce» δήλωσε πως είχε προεγγραφεί για να παρακολουθήσει την ομιλία και βρισκόταν στο λόμπι του Brookings συνομιλώντας με τον διευθυντή επικοινωνιών της εξωτερικής πολιτικής Γκέιλ Σαλέφ. «Ενώ συνομιλούσαμε, ένας άνθρωπος του Ερντογάν ήρθε και με απείλησε ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να με πετάξει έξω» λέει ο δημοσιογράφος.

«Ο Γκέιλ τους είπε: 'Είναι δημοσιογράφος και τον προσκαλέσαμε'. Τότε οι σωματοφύλακες του Ερντογάν απάντησαν πως δεν τους νοιάζει και μου επιτέθηκαν σωματικά και λεκτικά. Με άρπαξαν και με έσπρωξαν έξω από το κτίριο και με ανάγκασαν να βγω στο δρόμο».

Ο Αρσλάν υποστηρίζει πως δέχτηκε περαιτέρω παρενοχλήσεις, αλλά τελικά το προσωπικό του Brookingsτου είπε ότι μπορούσε να μπει σε μια αίθουσα ακρόασης. Αλλά ακόμη και τότε, δήλωσε, οι σωματοφύλακες του Ερντογάν προσπάθησαν να τον απομακρύνουν για δεύτερη φορά, αλλά τους απομάκρυνε ένας Αμερικανός αξιωματικός ασφαλείας που του πρόσφερε προστασία.



«Με πλησίασε μιλώντας μου πολύ άσχημα. Ένας από αυτούς είπε: 'Θα σε σκοτώσουμε γιατί είσαι προδότης'. Νομίζουν ότι είμαι πράκτορας της CIA επειδή δεν είμαι υποστηρικτής του Ερντογάν» δήλωσε ο Αρσλάν.

Ο Αρσλάν, ένας δημοσιογράφος που έχει γράψει χιλιάδες άρθρα και δύο βιβλία και έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον για δύο χρόνια, δήλωσε πως είναι «πολύ θυμωμένος και απογοητευμένος» από το συμβάν. Πρόσθεσε πως ο ίδιος ήταν κάποτε οπαδός της κυβέρνησης αλλά μετά από το άρθρο του για μια υπόθεση διαφθοράς, έπεσε σε δυσμένεια και σήμερα θεωρείται «εχθρός».

Αυτή είναι η κατάσταση για τον τουρκικό Τύπο σήμερα, είτε στην Τουρκία είτε σε κάποια άλλη χώρα» δήλωσε ο Αρσλάν.

Μάλιστα, ένας από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν χτύπησε επίσης έναν Αμερικανό δημοσιογράφος που προσπαθούσε να κινηματογραφήσεις τις πράξεις τους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πηγή: Guardian, ethnos.gr


Σε ανένδοτο για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ καλεί ο Ιάσων Φωτήλας



Ο βουλευτής του Ποταμιού χαρακτήρισε την κυβέρνηση «δήθεν δημοκράτες που λυμαίνονται τον τόπο».

Όλο και περισσότερο πολώνεται το πολιτικό σκηνικό, με το Ποτάμι να κλιμακώνει την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης.

Μπροστάρης ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, που κάλεσε ευθέως από το βήμα της Βουλής σε ανένδοτο για την πτώση της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη μάλιστα ότι λυμαίνεται τον τόπο.

Ανεβάζοντας στο κατακόρυφο τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε με έμφαση «οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμμαχήσουμε σε έναν σκοπό. Να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κηρύξουμε έναν νέο ανένδοτο κατά τω δήθεν δημοκρατών, που λυμαίνονται τον τόπο μας».

Ο βαρύτατος χαρακτηρισμός του κ. Φωτήλα πυροδότησε την έκρηξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος τον κάλεσε να ανακαλέσει άμεσα, για να πάρει την ειρωνική απάντηση του βουλευτή από το Ποτάμι «μπορείτε να μου κάνετε μήνυση» και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα να ευχηθεί με νόημα χρόνια πολλά στην κυβέρνηση για την Πρωταπριλιά. «Είναι η ονομαστική της εορτή σήμερα», σχολίασε σκωπτικά.

Νωρίτερα, ο βουλευτής από το Ποτάμι, είχε καταλογίσει στην κυβέρνηση ανικανότητα στην αντιμετώπιση τόσο του προσφυγικού όσο και όλων των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων, σημειώνοντας ότι η έκκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει είναι «σαν να βάζεις έναν τυφλό παρατηρητή σε ποδοσφαιρικό αγώνα και να του ζητάς να κρίνει αν μία φάση είναι οφσάιντ ή όχι».

Παράλληλα, ο Ιάσων Φωτήλας επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του Γιάννη Μουζάλα, υποστηρίζοντας ότι αν και καλύτερος από την προκάτοχό του Τασία Χριστοδουλοπούλου αποδείχτηκε «μόνος και λίγος. Και έρμαιο του Καμμένου».

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε η κα Χριστοδουλοπούλου για την οποία σχολίασε καυστικά ότι θα έπρεπε να ανακηρυχθεί από τους διακινητές «παγκόσμια ευεργέτιδα».

Ξεφεύγοντας για λίγο από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, που συζητείται στην Ολομέλεια, ο κ. Φωτήλας έβαλε και εναντίον του Υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά για την επιλογή του διευθυντή Φεστιβάλ Αθηνών, αναφέροντας: «έχει κάνει τον πολιτισμό συνώνυμο της αριστερής ιδεολογίας της τσουτσούνας».

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο του προσφυγικού εξαπέλυσε και ο Βασίλης Κικίλιας από τη ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα το καταψηφίσει επί της αρχής και θα στηρίξει μόνο τα άρθρα που αφορούν στην ευρωπαική οδηγία για το άσυλο.

«Κατά τα λοιπά ζητάτε συμμέτοχους στο έγκλημα και την μπίζνα για το προσφυγικό. Η ΝΔ δεν θα γίνει συμμέτοχος», σημείωσε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Μνημείο χυδαιότητας που χρησιμοποιούν κύκλοι της λούμπεν ακροδεξιάς χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του τις δηλώσεις Φωτήλα. 

«Ο βουλευτής του Ποταμιού ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το «ήθος» του ως "ευρωπαϊστής" και "αντί-λαϊκιστής", όπως ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του. Μετά από αυτά, οι αναφορές του κ. Φωτήλα περί "δήθεν δημοκρατών" συνιστούν ακραία πρόκληση» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, να αποδοκιμάσει τις αθλιότητες του βουλευτή του κόμματός του. 


Πηγή: skai.gr


Χίο : Φεύγουν οι μετανάστες απο τα hotspot μετά επεισόδια και κατευθύνονται στο λιμάνι




Πρόσφυγες και μετανάστες κόβοντας τα συρματοπλέγματα στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ εγκατέλειψαν το χώρο φιλοξενίας, μετά από τα χτεσινά βίαια επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Σύρων.

Η τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr, αναφέρει ότι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν μαζικά τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και κατευθύνονται προς το λιμάνι.



Η αστυνομία ακολουθεί τους πρόσφυγες και μετανάστες διακριτικά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επέμβει για να τους εμποδίσει.


Νέα Δημοκρατία : Τα 10 ψέματα του Αλέξη Τσίπρα



Μέρα που είναι σήμερα Πρωταπριλιά και μαζί με ένα Καλό Μήνα η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Αλέξη Τσίπρα και τα ψέματα που έχει χρησιμοποιήσει για να εξαπατήσει τον Ελληνικό Λαό και να καταφέρει να τον ψηφίσουν.

Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε τα κυριότερα και τα σοβαρότερα τα οποία όπως λέει δεν ειπώθηκαν Πρωταπριλιά.

Συγκεκριμένα αναφέρει τις εξής φράσεις του κ. Τσίπρα:

1. «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ»
2. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»
3. «Θα δώσουμε 13η Σύνταξη»
4. «Θα επαναφέρουμε το βασικό μισθό στα 751 ευρώ»
5. «Καμία αύξηση στον Φ.Π.Α.. Δεν πειράζουμε την έκπτωση Φ.Π.Α. στα νησιά»
6. «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων»
7. «Θα δώσουμε 2 δις ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση»
8. «Θα διαγράψουμε περισσότερο από 50% του χρέους»
9. «Καταργούμε το Μνημόνιο με ένα Νόμο και ένα 'Αρθρο. Αυτή η Βουλή δεν υπογράφει νέο Μνημόνιο».
10. «Με ΣΥΡΙΖΑ έρχονται καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες»


Οργή και χλεύη που έβαλαν στο αρχείο το πόθεν έσχες Σταθάκη για τα 1,8 εκατ. και τα 36 ακίνητα



Δεν έγινε αντικειμενική έρευνα, αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις και τα στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός!

ή Στο αρχείο αποφάσισε να θέσει την υπόθεση του κ. Γιώργου Σταθάκη με τα ξεχασμένα 1.800.000 ευρώ και τα αδήλωτα 36 ακίνητα η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, μόλις μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής.

Η απόφαση ελήφθη με έξι θετικές ψήφους έναντι μίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν ο κ. Γιώργος Βαρεμένος (πρόεδρος) και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ και τέσσερις ακόμα εκπρόσωποι από τη Δικαιοσύνη και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «υπήρξε ενδελεχής εξέταση των στοιχείων που προσκόμισε ο κ. Σταθάκης και ερευνήθηκε η προέλευση των χρημάτων, χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε επιλήψιμο». 

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός οι έρευνες περιορίστηκαν μόνο στα στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός και δεν επεκτάθηκαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση της Επιτροπής. Σύμφωνα, δε, με μέλος της Επιτροπής, η «εξαφάνιση» του 1,8 εκατ. ευρώ οφείλεται σε δανεισμό. 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ο υπουργός μετέφερε τα χρήματα σε λογαριασμό του αδελφού του, προκειμένου να γίνει μια σχεδιαζόμενη επένδυση, η οποία τελικά ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να επιστραφεί το ποσό.

Εκτός αυτών, τα μέλη της Επιτροπής αναμένουν την ανταπόκριση του κ. Σταύρου Ψυχάρη στο αίτημά τους να τους διαβιβάσει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης περασμένων ετών που είτε δεν απέστειλε ποτέ είτε χάθηκαν από το αρχείο της Επιτροπής. 

Η σχετική προθεσμία λήγει την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα μέλη της Επιτροπής δεν είναι σε θέση να πουν τι θα αποφασίσουν, εάν ο εκδότης δεν ανταποκριθεί στο αίτημά τους.

Τέλος, για την υπόθεση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, ώστε η αντίστοιχη επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας να αποστείλει κάθε σχετική πληροφορία με πιθανές τραπεζικές καταθέσεις του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο.










Πηγή : protothema.gr


Τηλέφωνα, SMS και Μail επιστρατεύει η ΓΓΔΕ για τη μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών




Περίπου 227 τηλεφωνήματα την ημέρα θα κάνει το 2016 η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων και την καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών τους.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ για το 2016 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα προβλέπει πως η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης θα διενεργήσει εφέτος τουλάχιστον 83.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες, από το τηλεφωνικό κέντρο της προκειμένου να «επαγρυπνήσει» τους φορολογουμένους.

Σημειώνεται πως ο στόχος των 83.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών – και όχι απλά κλήσεων – είναι κατά 17.000 μικρότερος σε σχέση με το 2015, οπότε η ΓΓΔΕ είχε προγραμματίσει και προχώρησε στη διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της. Ο αισθητός περιορισμός των τηλεφωνικών οχλήσεων πιθανώς οφείλεται στο γεγονός, ότι η σχετική παρέμβαση έχει αποτιμηθεί έως «μερικώς αποτελεσματική» για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Πέρα από τις τηλεφωνικές «παροτρύνσεις» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρεί διαρκώς σε αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης καταβολής δόσεων (βάσει δηλώσεων), πριν να καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες, καθώς και στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμου χρέους σε μικροοφειλέτες παλιότερων ετών, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 20 Μαΐου.

Στην ίδια βάση η ΓΓΔΕ θα προχωρήσει έως τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου στην ανάπτυξη πλάνου υλοποίησης ενημερωτικών δράσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Στις προτεραιότητες της ΓΓΔΕ είναι και η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης των νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση, κάτι που αναμένεται ωστόσο να δρομολογηθεί προς το τέλος του 2016.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να προτείνει έως το τέλος του 2016 σε κυβέρνηση και θεσμούς ένα μοντέλο επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.



Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: cnn.gr


Μπακογιάννη: Ανεξέλεγκτο πάρτι εκατομμυρίων με το νόμο για το προσφυγικό



Διατάξεις που αφήνουν περιθώριο εκμετάλλευσης κρατικών κονδυλίων από ΜΚΟ και ύποπτους φορείς, κατήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, προειδοποιώντας Μουζάλα και Βίτσα ότι θα είναι υπόλογοι

Παράθυρα για πάρτι εκατομμυρίων ευρώ κατήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η βουλευτής της ΝΔ κατακεραύνωσε τους αρμόδιους Υπουργούς Γιάννη Μουζάλα και Δημήτρη Βίτσα για τις γκρίζες διατάξεις του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας τους ευθέως ότι θα είναι υπόλογοι.

Η αιχμηρή κριτική της κας Μπακογιάννη εστιάστηκε σε άρθρο, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα διεκδίκησης κρατικών κονδυλίων -για την παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες - από «φορείς της κοινωνίας των πολιτών» χωρίς προκαθορισμένα και σαφή κριτήρια, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει πάρτι εκατομμυρίων.

«Τι θα πει φορείς της κοινωνίας των πολιτών; Να μαζέψω εγώ μια ομάδα κολλητών μου και να πάω να διεκδικώ χρήματα από το ελληνικό κράτος και τον έλληνα φορολογούμενο; Να έχουμε τις σκηνές αλληλέγγυων στην Ειδομένη που θέλουν να κάνουν πολιτική πάνω στις πλάτες φτωχών προσφύγων;;», τόνισε η «γαλάζια» βουλευτής.

Απευθυνόμενη προσωπικά στους κυρίους Μουζάλα και Βίτσα μάλιστα τους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι κινδυνεύουν να συνεργαστούν με «ΜΚΟ λωποδυτών».

«Πού ακούστηκε ότι δίνουμε με νόμο της Βουλής λεφτά σε φορείς πολιτών με ποια κριτήρια; Που θα τα αποφασίσει ο Κουρουμπλής; Δεν τον εμπιστευόμαστε. Βάλτε κριτήρια όπως στην Ευρώπη. Θα είναι πάρτι και θα είστε υπόλογοι. Θα πληρώσετε το μάρμαρο εσείς που δεν φταιτε, γιατί θα γίνει σε βάρος των προσφύγων και θα ντρέπεστε», είπε χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι χτύπησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη διάταξη, που εξαιρεί από κάθε διαδικασία διαγωνισμού οποιαδήποτε μορφής προμήθεια για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας την πρόβλεψη «ξετσίπωτη», αφού όπως σημείωσε δεν υπάρχει καν πρόβλεψη έστω για την πιο συμφέρουσα προσφορά. 

«Αυτό λέγεται ξετσίπωτο. Σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Θα μπλέξετε πάρα πολύ άσχημα. Το πάρτι εκατομμυρίων που θα γίνει δεν θα μπορέσετε να το ελέγξετε. Έτσι πέρα από το απόλυτο αλαλούμ στο προσφυγικό τώρα θα έχουμε αλαλούμ και με νόμο».

Η κα Μπακογιάννη επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, κατηγορώντας την ότι κάνει «κάνει την ιδεολογία της αποτυχία άσκησης προσφυγικής πολιτικής», εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς.




Πηγή: skai.gr


Νέες βίαιες συγκρούσεις και μαχαιρώματα μεταξύ προσφύγων - μεταναστών στην Χίο




Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ στο Χαλκειός στη Χίο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, Αφγανοί και Σύροι συνεπλάκησαν άγρια και μετέτρεψαν το hotspot σε πεδίο μάχης. 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άνθρωποι, στο κεφάλι και τα πόδια.

Από την καταστροφική μανία αυτής της ομάδας δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot, καθώς οι εξαγριωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα σήμερα να ανακοινώσουν οι γιατροί του κόσμου ότι φεύγουν από την Χίο διότι έσπασαν οι μετανάστες τις εγκαταστάσεις τους και θέτουν θέμα ασφαλείας.

Η  αστυνομία επιχείρησε στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και σήμερα αναμένονται ενισχύσεις των ΜΑΤ από την Αθήνα

Ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στο Χαλκειός εμφανίζονται και οι πολίτες της Χίου, που αυτή την στιγμή προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίες στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.


Χωρίς κανένα έλεγχο οι ΜΚΟ στα κέντρα φιλοξενίας.Έτοιμα να εκραγούν τα κέντρα φιλοξενίας σε Πειραιά και Ειδομένη.



Επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Πειραιά και Ειδομένη, καθώς ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, και δη σε κέντρα κλειστού τύπου, και η παρατεινόμενη τραγωδία στην Ειδομένη οξύνουν την ατμόσφαιρα, ενόψει και της έναρξης των επαναπροωθήσεων.

Την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου πεντακόσιοι μετανάστες για αρχή.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, στη Λέσβο. Πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα και πλακάτ, ζητώντας την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα.

Προβληματίζει και ο ρόλος των ΜΚΟ που δρουν σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν πρόσφυγες για τις οποίες δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε για το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν ούτε για την νομιμότητα στις οποίες κινείται η κάθε μία από αυτές. Ειδικά στις ξένων συμφερόντων ΜΚΟ που το προσωπικό τους δεν γνωρίζει κανένας ποιοι είναι από που έρχονται και ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος τους.

Οι Ελληνικές και οι ξένες ΜΚΟ πρέπει να καταγραφούν και να δοθεί άδεια μόνο στις νόμιμες καταγράφοντας και το προσωπικό τους το οποίο οι αρχές θα πρέπει να ελέγξουν ένα ένα για την ασφάλεια των προσφύγων - μεταναστών αλλά και της χώρας.

Όπως επίσης θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τα χρήματα που λαμβάνουν οι ΜΚΟ για τις ανάγκες των προσφύγων - μεταναστών ώστε να υπάρξει έλεγχος για το εάν πηγαίνουν τα χρήματα αυτά όλα για να καλυφθούν οι ανάγκες.


Σύντομο τετ-α-τετ Ομπάμα-Ερντογάν μετά τις πιέσεις



Συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από αφόρητες πιέσεις που άσκησε η τουρκική πλευρά στον Λευκό Οίκο.

Η συνομιλία έγινε στο περιθώριο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, μετά το δείπνο των ηγετών και χαρακτηρίστηκε από τη διαφωνία των Αμερικανών και των Τούρκων για τους Κούρδους της Συρίας.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης, μία απόφαση που εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η αμερικανική πλευρά δέχθηκε μόνο διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Ερντογάν διαφώνησαν έντονα για τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν συμμάχους τους.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία κράτησε 50 λεπτά. Ο Λευκός Οίκος δεν αναφέρει τίποτα για τον χρόνο της συνομιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έδειξε τον προβληματισμό του για την καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα και ο κ. Ερντογάν συζήτησαν την τουρκο-αμερικανική συνεργασία για θέματα ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και μετανάστευσης.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εκ μέρους του αμερικανικού λαού γι' αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυμτίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιάρμπακίρ, και επαναβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη για την ασφάλεια της Τουρκίας, και τη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή : ethnos.gr


Αποζημίωση 300.000 ευρώ για τον Κύπριο που ξυλοκοπήθηκε στην Μύκονο



Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ και μηνιαία καταβολή 1.000 ευρώ για τουλάχιστον δύο χρόνια θα λάβει η οικογένεια του 32χρονου Κύπριου Βαγγέλη Πέππου ο οποίος εδώ και εφτά μήνες βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη τον περασμένο Σεπτέμβριο από υπάλληλο σεκιούριτι έξω από κέντρο διασκέδασης της Μυκόνου. 

Η οικογένεια του Βαγγέλη Πέππου κέρδισε αγωγή ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά του 32χρονου από το νοσοκομείο της Λευκωσίας στο εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης Hadassah - IMER στην Ιερουσαλήμ. 

Η σύζυγος του Βαγγέλη Πέππου, Αφροδίτη, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα για να μεταφερθεί ο 32χρονος στο εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης.



Πηγή : tanea.gr


Κατασχέσεις σε καταθέσεις και θυρίδες τραπεζών!



Έρχονται ηλεκτρονικά κατασχετήρια από την εφορία, αλλάζουν όλα στους ελέγχους.
Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτοι εκείνοι που έχουν χρέη στο Δημόσιο. Έρχονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις στις μετοχές, τα ομόλογα, τα ρέπος αλλά και του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων.
Την ίδια ώρα επεκτείνεται το αυτόματο σύστημα ελέγχων σε όλες τις τραπεζικές κινήσεις, καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές δανείων κλπ.

Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΓΓΔΕ προβλέπει την επέκταση του μητρώου τήρησης τραπεζικών λογαριασμών σε δανειακές συναλλαγές και χρηματιστηριακά προϊόντα, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. Παράλληλα, ως τον Ιούνιο του 2017, προβλέπεται ότι θα συνδεθεί το μητρώο Taxis με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να παρακολουθεί αυτόματα τα στοιχεία μεταβολών στο ληξιαρχείο. Επίσης, έως τον Ιούνιο του 2017, θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, βασικοί τομείς της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων για το 2016 αναμένεται να αποτελέσουν:

- Η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πλαισίου στοχοθεσίας των εισπράξεων έναντι των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών. Ο καθορισμός είτε υψηλών (σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση) είτε χαμηλών στόχων έχει αποφευχθεί, καθόσον πλήττουν την αξιοπιστία της φορολογικής διοίκησης με τις προκαλούμενες αρνητικές συνέπειές τους.

- Η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες εντός και εκτός φορολογικής διοίκησης θα οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

- Η συνεχιζόμενη επέκταση και ολοκλήρωση διαφόρων αυτοματοποιημένων διαδικασιών (η ενσωμάτωση είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση, η επέκταση του ειδικού λογισμικού διενέργειας ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, η ηλεκτρονική είσπραξη οφειλόμενων ποσών από πωλήσεις ειδών που εκποιούνται από τη Δ.Δ.Δ.Υ. και η διασύνδεση με πληροφοριακά συστήματα εκτός του υπ. Οικονομικών).

Αναλυτικά, οι στρατηγικοί στόχοι που θέτει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ είναι οι ακόλουθοι:

Στρατηγικός Στόχος 1: Μεγιστοποίηση Δημοσίων Εσόδων

1. Αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν από τις υπερεισπράξεις των ΔΟΥ. Αυτοματοποίηση διαδικασίας συμψηφισμού υπερεισπράξεων.

2. Επανεξέταση πλαισίου εφαρμογής μέτρων είσπραξης. Εξορθολογισμός νομικού πλαισίου λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απλούστευση, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής Taxisnet, της διαδικασίας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και ενιαία αντιμετώπιση στις παρακρατήσεις για όλες τις ρυθμίσεις.

3. Επανεξέταση πλαισίου για άμεση απόδοση από τα τραπεζικά ιδρύματα των κατασχεθέντων χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς οφειλετών. Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κ.Ε.Δ.Ε.

4. Απλοποίηση της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών και σύνδεση των όρων της ρύθμισης με τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου, μέσω μεθόδων ανάλυσης κινδύνου. Εξέταση δυνατότητας παροχής προσωποποιημένων λύσεων ρύθμισης με αναφορά στους όρους της ρύθμισης (επιτόκιο, εξασφαλίσεις, κ.λπ.).

Στρατηγικός Στόχος 2: Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης

1. Διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

2. Εκστρατείες ενίσχυσης της φορολογικής συνείδησης

3. Επιβράβευση των φορολογουμένων που είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, με παροχή κινήτρων

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

1. Επαναξιολόγηση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου των προς έλεγχο υποθέσεων

2. Στοχευμένοι έλεγχοι σε κατηγορίες επαγγελματιών και δημοσιοποίηση πρώτων αποτελεσμάτων, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της συμμόρφωσης

3. Παροχή κινήτρων για εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές

4. Κατάρτιση Επιχειρησιακών Σχεδίων ελέγχων ανά κλάδο δραστηριότητας

5. Συνεχής εκπαίδευση των ελεγκτών

6. Επέκταση της παροχής στοιχείων από τρίτους. Βελτίωση της διεθνούς συνδρομής στην παροχή πληροφοριών

7. Συνεργασία με Οικονομική Αστυνομία για τη διενέργεια ελέγχων

8. Μείωση των ελεγκτών ανά εποπτεία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των διενεργούμενων ελέγχων

9. Επανεξέταση διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ., (όπως πρόσθετα βιβλία, κλπ)

10. Τυποποίηση διαδικασιών ελέγχου και παροχή κατευθυντήριων οδηγιών από την κεντρική διοίκηση

11. Πλήρης πρόσβαση των ελεγκτών στο διαδίκτυο και σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα

12. Εξοπλισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών με μέσα προηγμένης τεχνολογίας

13. Διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε στοχευμένες κατηγορίες επαγγελματιών

Στρατηγικός Στόχος 3: Ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και προστασία της δημόσιας υγείας 1. Αξιοποίηση στοιχείων του συστήματος εισροών-εκροών των πρατηρίων καυσίμων

2. Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης μεταφορικών μέσων πετρελαίου. GPS σε βυτιοφόρα και παρακολούθηση μεταβολών βάρους

3. Εντατικοί έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων

4. Ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.)

5. Προμήθεια και χρήση καμερών κατά τις διαδικασίες ελέγχου και ανακρίσεων στα τελωνεία

6. Αποτελεσματικότερη στόχευση, μέσω της τροφοδότησης του risk analysis από τα τελωνεία

7. Εντατικοί έλεγχοι στις συνοριακές μεταφορές προς τη χώρα μας και διασταύρωση παραστατικών στοιχείων διακίνησης για τη διασφάλιση του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ και τη μείωση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής

8. Επανεξέταση του καθεστώτος λειτουργίας των μικρών αποσταγματοποιών (καθεστώς διημέρων)

9. Ενίσχυση τελωνειακών υπηρεσιών με μέσα δίωξης

Στρατηγικός Στόχος 4: Αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη Διοίκηση με σεβασμό στον πολίτη

Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

1. Άμεση πλήρωση κενών θέσεων στην ιεραρχία των υπηρεσιών

2. Αύξηση προσωπικού τελωνείων, (σύμφωνα με τον Π.Ο.Τ. θα έπρεπε να είναι 4.500)

3. Πρόσληψη έμπειρων νομικών στα τμήματα Δικαστικού των τελωνείων

4. Επανεξέταση του θεσμού των πιστοποιημένων ελεγκτών βεβαίωσης και είσπραξης

5. Πρόσληψη προσωπικού με εξειδικευμένα προσόντα και συνεχής εκπαίδευση

6. Αξιολόγηση του προσωπικού με επιστημονικά κριτήρια και αποτελεσματική αξιοποίησή του

7. Ανάπτυξη συστήματος επιβράβευσης του προσωπικού

8. Μεταβίβαση γνώσεων-εμπειριών στους νέους ελεγκτές με μικτά συνεργεία ελέγχου

9. Σύσταση Σχολής Επιμόρφωσης μόνο για τη Γ.Γ.Δ.Ε.

10. Σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα

11. Υποχρεωτική εναλλαγή θέσεων και ρόλων (job rotation)

Καταπολέμηση της Διαφθοράς

1. Περαιτέρω ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, στο πλαίσιο μείωσης της συναλλαγής με το κοινό

2. Τιμωρία της ηθικής αυτουργίας

3. Αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο/νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών

1. Σταθερό φορολογικό σύστημα. Απλοποίηση των φορολογικών διατάξεων

2. Επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών

3. Εξυπηρέτηση μέσω ραντεβού

4. Σύσταση γραφείου υποδοχής φορολογουμένων στις ΔΟΥ

5. Θέσπιση διαδικασιών για ηλεκτρονική επικοινωνία με φορολογούμενους

6. Περαιτέρω τυποποίηση των διαδικασιών, με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση των συναλλασσόμενων

Συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών

1 Πρόσβαση όλων των υπηρεσιών σε κωδικοποιημένη βάση νομικών πληροφοριών

2 Εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων της Γ.Γ.Δ.Ε. και πλήρης διαλειτουργικότητα

3 Διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων της Γ.Γ.Δ.Ε. με πληροφοριακά συστήματα τρίτων φορέων

4 Απλοποίηση και περαιτέρω τυποποίηση των διαδικασιών με βάση πρότυπα ποιότητας

5 Επανεξέταση της λειτουργίας του Γραφείου Αυτοκινήτων και του Τμήματος Φορολογικής Συμμόρφωσης στις ΔΟΥ

6 Επανεξέταση του θεσμού των Γ.Ε.Φ.

7 Ψηφιοποίηση Αρχείων

8 Εναρμόνιση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας

9 Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών

10 Κωδικοποίηση και παροχή τυποποιημένων οδηγιών/διευκρινίσεων

12. Ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων εσωτερικής επικοινωνίας και πληροφόρησης (π.χ. τηλεδιάσκεψη, forum, δημιουργία νέου site


Πηγή : newsit.gr