Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Fake News: Μία… μόδα που ξεκίνησε από την Σταλινική Ρωσία



Οι «ψευδείς ειδήσεις» μονοπωλούν την παγκόσμια πολιτική σκηνή και την ειδησεογραφία, με τη Ρωσία να βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς κατακραυγής, κατηγορούμενη ως «εργοστάσιο» παραγωγής και διάδοσης παραπλανητικού υλικού.

Μόλις τα τελευταία χρόνια, όλοι έμαθαν για τις λεγόμενες «ψευδείς ειδήσεις» (fake news), κυρίως εξαιτίας της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο δεν πρόκειται για νέο τρεντ.

Η νέα έκθεση «Κόκκινο Αστέρι Πάνω από τη Ρωσία» που παρουσιάζεται στο μουσείο του Λονδίνου «Tate Modern», με αφορμή την Οκτωβριανή Επανάσταση, περιλαμβάνει έργα, αφίσες και φωτογραφίες που οπτικοποιούν την ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης. Οπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες, μοιραία αποκαλύπτεται ο τρόπος παρουσίασης των «ψευδών ειδήσεων» και της σοβιετικής προπαγάνδας την περίοδο 1905-1955.

«Σχεδιάσαμε την έκθεση με την αφορμή της επετείου των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, όμως αναδύονται μερικές ενδιαφέρουσες συγκρίσεις με τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα», υποστηρίζει ο υπεύθυνος των εκθέσεων του μουσείου, Μάθιου Γκαλ. Οπως σημειώνει ο ίδιος, οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικά πειστικές, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να χειραγωγήσουν τις εντυπώσεις, κάτι το οποίο γινόταν με ευκολία εκείνη την περίοδο.


Ο Γιεβγκενί Καλντέι (φωτογράφος του Κόκκινου Στρατού) χειραγώγησε τη φωτογραφία του με τους Σοβιετικούς στρατιώτες που υψώνουν την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ (1945) για να κρύψει τους στρατιώτες που λεηλατούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια σειρά φωτογραφιών, όπου στην πρώτη ο Στάλιν περιβάλλεται από τέσσερις συντρόφους του, ωστόσο στην επόμενη, 23 χρόνια μετά, οι τρεις τους έχουν «εξαφανιστεί» και στην τέταρτη ο Στάλιν είναι μόνος του. Οι υπόλοιποι –πρώην σύντροφοί του– απλώς διαγράφηκαν από την αρχική φωτογραφία.


Φωτογραφία του 1926 – Ο Στάλιν με τέσσερις συντρόφους του. Ενα από τα διασημότερα παραδείγματα σταλινικής φωτογραφικής επεξεργασίας. Το 1949 μόνο ένας βρίσκεται στο πλευρό του, όμως και αυτός διαγράφηκε.


Ο Μάθιου Γκαλ σημειώνει πως οι φωτογραφίες του τότε και οι «ψευδείς ειδήσεις» του 21ου αιώνα λειτουργούν σε κάποια σημεία σαν παράλληλοι κόσμοι. «Η σχέση μεταξύ της διαγραφής ανθρώπων από την ιστορία και της επεξεργασμένης φωτογραφίας είναι χαρακτηριστική και αναμφίβολα πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι για μας σήμερα. Δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι εικόνες και κατά κάποιο τρόπο αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από την… ιστορία που διαγράφηκε», υποστηρίζει.


Λιθογραφία του Ελ Λισίτζκι (1920) που απεικονίζει τον εμφύλιο πόλεμο με γράφημα: «Χτυπήστε τους Λευκούς με την Κόκκινη Σφήνα». Το έργο αποτελεί δείγμα του κονστρουκτιβισμού και θεωρείται σύμβολο του Ρωσικού Εμφυλίου στη Δύση.

Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο

Μία ακόμη μέθοδος προπαγάνδας της Σοβιετικής περιόδου, όπως αποκαλύπτεται από τις αφίσες και τα μπάνερ που φιλοξενεί η έκθεση, είναι η αξιοποίηση της γυναικείας φυσιογνωμίας. Σε πολλές από τις εικόνες και τις αφίσες που καλούσαν τον λαό να στηρίξει τον αγώνα κατά του φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φιγουράρουν γυναίκες, και φυσικά η επιλογή δεν είναι τυχαία.


Καλλιτεχνική έκθεση στη Σοβιετική Ενωση (1931) από τη Βαλεντίνα Κουλαγκίνα. Στις αφίσες της κυριαρχούν οι γιγαντιαίες μορφές που αναπαριστούν χειρωνακτικές εργασίες.

Η έφορος του μουσείου Ναταλία Σιντλίνα επισημαίνει: «Δεν υπάρχουν εικόνες του Στάλιν σε αφίσες –ήταν πολύ δύσκολο να εμπνεύσεις ανθρώπους να πολεμήσουν ή να πεθάνουν για τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η εικόνα μιας μητέρας ή μιας κόρης λειτουργούσαν πολύ καλύτερα προς αυτή την κατεύθυνση».


Εργο του 1928 των Σοβιετικών καλλιτεχνών Ελ Λισίτζκι και Σεργκέι Σένκιν: «Το έργο του Τύπου είναι η Εκπαίδευση των μαζών».

Επιπλέον, χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου είναι το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες που είχαν αφιερώσει τη δουλειά τους στη στήριξη του καθεστώτος αντιμετώπιζαν την τέχνη τους σαν κάτι που γίνεται για τον κόσμο και όχι για λίγους, την ελίτ. «Η προϋπόθεση για να κάνουν τέχνη εξαρχής ήταν να παρουσιαστεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμά τους στους δρόμους.


Η Νίνα Βατολίνα αξιοποίησε το 1941 τη γειτόνισσά της ως μοντέλο. Στον τίτλο: Φασισμός: Ο πιο διαβολικός εχθρός της γυναίκας.

Εμπνεόμενοι από τον ενθουσιασμό της αφηρημένης τέχνης και του κονστρουκτιβισμού, πολλοί επέλεξαν να εκφραστούν μέσα από αφίσες, σε πινακίδες σιδηροδρόμων, σε αμαξοστοιχίες, εφημερίδες και περιοδικά», αναφέρουν οι ειδικοί του μουσείου.


Χειραφετημένη γυναίκα: Χτίσε τον Σοσιαλισμό. Εικονογράφηση του Αντολφ Στράκοβ το 1926 για τη στήριξη στο βιομηχανικό μέλλον.


Αθηνά Σούτζου


Στιγμές Κιμ Γιόγκ Ούν στήθηκαν για τον Τσίπρα στην Θράκη και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε



Η απόλυτη ξεφτίλα της τριτοκοσμικής χώρας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Καθεστωτικές στιγμές ενημέρωσης ζήσαμε εχθές, με τις στημένες σκηνές επευφημίας στον Τσίπρα από οπαδούς με λουλούδια που τον κυνήγαγαν να τον ευχαριστήσουν για το μέρισμα.

Μόνο που δεν τους έβαλαν να κλαίνε όπως στην Βόρεια Κορέα, και το χειρότερο με το καθεστωτικό τους μυαλό νόμιζαν ότι τσίμπησε ο κόσμος δημιουργώντας την εικόνα του λαοπρόβλητου ηγέτη στον Τσίπρα, που εάν κυκλοφορούσε κανονικά θα μάζευε εκτός από βρισιές και πέτρες και καρέκλες και ότι άλλο βρίσκονταν στα χέρια των αγανακτισμένων πολιτών.

Το καθεστωτικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ με τίτλο : Θερμή υποδοχή του πρωθυπουργού από πολίτες της Θράκης

"Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο χωριό Εράσμιο της Ξάνθης αμέσως μετά την επίσκεψή του στα «Θερμοκήπια Θράκης».
Κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο του δρόμου από όπου θα περνούσε ο πρωθυπουργός και σταμάτησαν την πομπή των αυτοκινήτων εκφράζοντας την επιθυμία να τον δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του.
Στα χέρια τους κρατούσαν λουλούδια και μόλις ο πρωθυπουργός κατέβηκε από το αυτοκίνητο τον αγκάλιασαν και του πρόσφεραν ανθοδέσμες λέγοντάς του: «Σε περιμέναμε πολύ (πολλή, σε σωστά ελληνικά!) ώρα».
Μία γυναίκα τού είπε: «Σε ευχαριστούμε πολύ, Αλέξη, γι΄ αυτά που είπες χθες το βράδυ» (σ.σ. για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος).
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε μαζί τους, τούς ρώτησε πώς περνούν στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι δεν τον άφηναν να φύγει.
Μία άλλη κυρία τον κάλεσε να πάει σε ένα σπίτι όπου στο μπαλκόνι καθόταν ηλικιωμένος ο οποίος ήθελε πολύ να συναντήσει τον πρωθυπουργό αλλά δεν μπορούσε να περπατήσει, όπως και έγινε".

Όσο πλησιάζουμε στις πρόωρες εκλογές θα ζήσουμε και άλλες τέτοιες καθεστωτικές γελοίες στιγμές και μη χειρότερα.




Δημοσιογράφος της ΕΡΤ πήγε τουαλέτα μαζί με το μικρόφωνο σε ζωντανή μετάδοση γελάνε και τα μάρμαρα στο καλλιμάρμαρο



Από ανοργανωσιά η ΕΡΤ φημίζεται όπως και για την αδιαφορία των όσων δουλεύουν για την ποιότητα που παρουσιάζουν σε αυτούς τους λίγους που τους βλέπουν. 

Δεν είναι κάτι σπάνιο να αφήνουν ανοικτά τα μικρόφωνα στην ΕΡΤ και να ξεφτιλίζονται όπως έγινε και τώρα, με αποτέλεσμα να ακουστεί αρχικά ο δημοσιογράφος να ψάχνει τουαλέτα και στη συνέχεια να τραβάει καζανάκι. 

Ακούγεται μάλιστα και ο σκηνοθέτης να φωνάζει για τον ήχο!

Δείτε το βίντεο:




Αιφνιδιασμένοι οι δανειστές από τις ανακοινώσεις Τσίπρα για το μέρισμα



Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα αιφνιδίασαν τους δανειστές. Το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά οι γενικές κατευθύνσεις του μερίσματος δεν φαίνεται να απειλούνται παρά τις αρχικές θέσεις των δανειστών για προτεραιότητα σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η γραμμή των Βρυξελλών για «ήρεμα νερά» φαίνεται να υπερισχύει αν και αρμόδιες πηγές δεν μπορούν να αποκλείσουν πιθανές πολιτικές ενστάσεις στο Eurogroup. Το μέρισμα όμως δεν χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι να δώσουν κυβέρνηση και δανειστές οριστικά τα χέρια θα χρειαστεί έξτρα χρόνος. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν πως «δεν θα δοθεί το τελικό πράσινο φως πριν υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το ύψος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα, παρ' ότι γενικά υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές».

Το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν το διάγγελμα Τσίπρα, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει μεγάλη υπέρβαση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς να έχουν συμφωνηθεί όμως τα νούμερα. Παράλληλα, σε αυτή την τηλεδιάσκεψη σε γενικές γραμμές υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο διανομής. Η τηλεδιάσκεψη έληξε με την ανανέωση του ραντεβού εξ αποστάσεως για αύριο Πέμπτη ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα, κάνοντας τους εκπροσώπους των δανειστών να αναζητούν τι ακριβώς ανακοινώθηκε. Κι αυτό γιατί η συμφωνία δεν ήταν 100% κλεισμένη.
  
Απόσταση 650 εκατ.

Σε άλλο ύψος βάζουν τον πήχη της υπέρβασης οι δανειστές, αλλού τοποθετεί τις προσδοκίες το οικονομικό επιτελείο. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια απόσταση της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ και μέχρι να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι δανειστές επιφυλάσσονται. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε έως και 2,6 δισ. ευρώ (αν και νεότερες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο βάζουν τον πήχη στα 2,2 δισ.) όταν οι δανειστές εκτιμούν πως θα είναι 1,950 δισ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακόμα πιο συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του.

Ξεκινώντας από αυτή τη βάση διαφορετικών εκτιμήσεων, η μοιρασιά του πρωτογενούς πλεονάσματος εγείρει νέα - μικρά και αντιμετωπίσιμα όπως εκτιμάται αρμοδίως - ζητήματα. Για παράδειγμα, οι δανειστές επέμειναν ότι από την υπέρβαση των 1,950 δισ. ευρώ, τουλάχιστον τα 900 εκατ. θα πρέπει να κατευθυνθούν για τη δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας (cash buffer) προκειμένου να  καλυφθεί ο κίνδυνος μελλοντικών αναθεωρήσεων (τον Απρίλιο) από τη Eurostat. Στους υπολογισμούς του ελληνικού οικονομικού επιτελείου το μαξιλάρι αυτό υπολογίζεται σε 800 εκατ.

Τοπίο στην ομίχλη

. Στο «καθαρό» κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα δηλαδή το οποίο σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να δοθεί εφάπαξ σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εντός Δεκεμβρίου, το παζάρι ξεκίνησε, με το οικονομικό επιτελείο να βάζει τον πήχη στα 900 εκατ. και τους δανειστές να αποδέχονται περίπου 700 εκατ. Η απόκλιση των 20 εκατ. σε σχέση με τα 720 εκατ. τα οποία ανακοίνωσε  ο Πρωθυπουργός θεωρείται μικρή. Αντίστοιχα μικρές αποκλίσεις υπάρχουν και στα ποσά τα οποία θα διατεθούν για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών εισφορών υγείας σε συνταξιούχους αλλά και για την κάλυψη του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από τη ΔΕΗ.

Στη μεγάλη εικόνα όμως οι αποκλίσεις είναι αισθητές. Οι δανειστές εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι περίπου 2,75% του ΑΕΠ ή μια μονάδα πάνω από τον στόχο του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τον πήχη πάνω από το 3% του ΑΕΠ. «Ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δημιουργείται δεν είναι 100% ξεκάθαρος ακόμα» υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, επιμένοντας στην ανάγκη μεγαλύτερης καθαρότητας. Ενδεχομένως, με πολιτικά κριτήρια και αυτός ο σκόπελος να ξεπεραστεί. Ισως και όχι. Στην περίπτωση αυτή οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ακόμα και αν οι αποκλίσεις είναι μικρές σίγουρα ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πολιτικά επιθυμητό για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ελενα Λάσκαρη
TA NEA


Η Ν.Δ. μπροστά με 9,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση




Παραμένει η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στην νέα δημοσκόπηση της Pulse για την εφημερίδα «Δημοκρατία».

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου

ΣΥΡΙΖΑ 19%

ΝΔ 28,5%

Χρυσή Αυγή 7%

Δημοκρατική Συμπαράταξη 7%

ΚΚΕ 6,5%

Ποτάμι 1%

ΑΝ.ΕΛ. 1,5%

Ένωση Κεντρώων 1,5

Αναποφάσιστοι/Λευκό/Άκυρο 22,5%


Άρχισαν τα όργανα υπό κατάληψη το Πολυτεχνείο από αντιεξουσιαστές



Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε συναγερμό ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου καθώς προηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ φεστιβάλ με την χαρακτηριστική ονομασία «Εξέγερση» που παρακολούθησαν αντιεξουσιαστές και από άλλες χώρες.

 Μέσω του athens.indymedia ανακοινώθηκε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.  

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε έχει ως εξής:

Η μνήμη κοιτάζει την τρομοκρατία και την υποκρισία της εξουσίας με οργή. Τα κόκκαλα δεν αντέχουν να θαφτούν κάτω από τα λουλούδια που θα σαπίσουν το ίδιο βράδυ. Προσμένουν να αγκαλιαστούν και να ζωντανέψουν από τις νέες σάρκες της εξέγερσης.
Σήμερα 15 Νοέμβρη 2017 προχωρήσαμε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου για να φέρουμε στο προσκήνιο τη ζωντανή εξέγερση που προσπαθεί να ξαναθεριέψει εδώ κι εκεί σε όλο τον πλανήτη. Οι λόγοι βρίσκονται παντού, σε κάθε σημείο της ευρυθμίας και της ειρήνης που επιβάλεται από το κράτος και το κεφάλαιο. Είναι η εγκατάληψη της ζωής στις πολιτικές κλίκες που παράγουν το θάνατο. Είναι η φτώχια που γίνεται κανόνας για να επιβιώσει ένα σύστημα εκμετάλλευσης. Είναι ο αστυνομικός στρατός κατοχής, ο χημικός τους πόλεμος, τ’ αυτόματα όπλα τους και τα θωρακισμένα τζιπ. Είναι οι απαγωγές, η τρομοκρατία και οι ανακρίσεις που βαφτίζονται προσαγωγές. Είναι τα κολαστήρια του ποινικού μηχανισμού, η ψηφιακή φυλακή – βραχιολάκι. Είναι οι φραγμοί στις δημόσιες μετακινήσεις και ο ηλεκτρονικός έλεγχος παντού. Είναι η εξορία της προσφυγιάς, η εξορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η εξορία της απέλασης. Είναι οι βασανισμοί, τα σπασμένα πόδια και χέρια, οι νεκροί από το κρύο και τις αρρώστιες στα αστυνομικά τμήματα. Οι βασανισμοί στην Πέτρου Ράλλη και τη Μόρια. Είναι το κυνήγι των αιχμάλωτων αγωνιστών, οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, οι δεκαετείς καθείρξεις, η πολιτική μαγειρική του dna και των ψηφιακών επικοινωνιών. 

Η μόδα που υποδεικνύει την παράδοση των σωμάτων στα μέτρα των εταιριών, η εξαναγκαστική πορνεία, ο καθημερινός νομιμοποιημένος βιασμός και καταδίκη των βίαιων αντιστάσεων απεναντί του.

Η κατάληψη αυτή, και κάθε συγκρουσιακό γεγονός απέναντι στο καθεστώς φέρνει τον πόλεμο στο φως. Πασχίζουν να κρύψουν με κάθε μέσο την κοινωνική πραγματικότητα όσων εξοντώνονται επειδή αντιστέκονται, όσων εξοντώνονται διότι η ύπαρξη τους η ίδια καθίσταται παράνομη.

Δεν αποδεχόμαστε να ζήσουμε αόρατοι, δεν αποδεχόμαστε να παζαρέψουμε την υπάρξη μας και την επιβίωση μας. Δεν αναγνωρίζουμε το αστικό θέατρο μα, με τους όρους μας, χωρίς ηγεμόνες, με άμεση δράση, συμμετέχουμε στον πόλεμο που πρώτα το κράτος και οι καπιταλιστές κήρυξαν. Έχουν φτιάξει μια επίγεια κόλαση και τώρα με κάθε μέσο θα την φέρουμε στην επιφάνεια για να πάρουν όλοι θέση. Τέρμα στην βολική αναποφασιστικότητα και στην αναβλητικότητα. Πόσο θάνατο και εγκλεισμό θέλει μια κοινωνία για να αποδεχτεί την παταγώδη αποτυχία της σε σχέση με την ελευθερία και επιτέλους να δώσει ένα τέλος στο ψέμα της; 

Ιστορικής σημασίας συνειδητοποίηση είναι ο ρόλος της αριστεράς στους αγώνες. 

Η πίστη της στο κράτος ως εργαλείο αγώνα πάντα έστηνε και θα στήνει γέφυρες με το σύστημα στην ύστατη στιγμή της καταρρευσής του, στην στιγμή της κλιμάκωσης του αγώνα.

Και αφού ανέλθει, αφού κατακτήσει το κομμάτι της εξουσίας που επιθυμούσε, και αφού της προσφερθεί η νομιμοποίηση της, γίνεται σάρκα και οστά του ίδιου καθεστώτος που πολεμούσε. Αποκαλούν την αστική ειρήνη κεκτημένο αγώνα. Καμιά ελπίδα λοιπόν στα αριστερά παραμύθια. 

Στο πολυτεχνείο, ειδικά, που η αριστερά επάνω στους νεκρούς του έστησε τα κάστρα της, το ίδιο αυτό πολυτεχνείο έχουν παραδώσει στις καθεστωτικές δυνάμεις πολλές φορές και οι δυνάμεις της εξέγερσης το διεκδίκησαν μετά την αποχώρησή τους. 

Σε κάθε συγκυρία που η σύγκρουση με τις μονάδες καταστολής ήταν μονόδρομος για την διεκδίκηση του εδάφους, επέλεγαν την υποχώρηση στο όνομα της απούσας κοινωνικής νομιμοποίησης.

Πόσο μάλλον το ΚΚΕ, που σε πολλές συγκυρίες, χρησιμοποίησε την πιο ακραία βία με σκοπό την καταστολή της εξέγερσης. Όλη η αστική τάξη και ειδικά τα ακροδεξιά κομμάτια της μίλησαν με θαυμασμό και ευχαρίστηση για αυτό τον εκλεκτό φύλακα του καθεστώτος.

Το ΚΚΕ που καπηλεύεται την ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απουσίαζε από το ξεσηκωμό του Νοέμβρη 73, χαρακτηρίζοντας ως προβοκάτορες τους καταληψίες του Πολυτεχνείου, ακόμη και τους νεκρούς, τον θάνατο των οποίων χυδαία κεφαλαιοποιεί έκτοτε. Τιμάμε τη μνήμη των νεκρών μας. 

Το ΚΚΕ που η πτωματοφαγία του δεν αφήνει ήσυχους ούτε τους αντάρτες που το ίδιο αφόπλισε. 

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να σπάσουμε την καπηλεία της εξέγερσης και να ακυρώσουμε το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων. Να ακυρώσουμε την διαδικασία που επιτρέπει σε υπουργούς, πρωθυπουργούς και ανθρώπους που προστατεύονται πίσω από τους πάνοπλους φασίστες της ΕΛ.ΑΣ. να καταθέσουν στεφάνια. Άνθρωποι από μια κυβέρνηση που αφου αφομοίωσε και αφόπλισε τεράστια κομμάτια των κινημάτων, μεθοδικά πλέον, προσπαθεί μάταια να διαλύσει τις κοινότητες των εξεγερμένων.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 
ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ 

Η κατάληψη βρίσκεται σε αλληλεγγύη με τους αγώνες για 

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ-ΜΕΛΩΝ 
ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 35 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 8 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ‘’ΣΤΑΣΗΣ’’ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ

κατάληψη πολυτεχνείου


Μητσοτάκης για την υποδοχή Τσίπρα στην Ξάνθη: «Δεν έχουμε μόνο fake news, έχουμε και fake events»



Με έναν χιουμοριστικό και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το περιστατικό της υποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο χωριό Εράσμιο της Ξάνθης, όπου κάτοικοι φέρονται να τον υποδέχθηκαν με λουλούδια.

Ο κ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, αμέσως μετά την ομιλία του στους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, ουσιαστικά αμφισβήτησε την γνησιότητα του περιστατιξκού και έκανε λόγο για fake events λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν έχουμε μόνο fake news έχουμε και fake events. Μπορώ και εγώ τώρα να βγω έξω και να πω ότι θα με υποδεχθούν αυθόρμητα καμιά δεκαριά άτομα, πολίτες του Στρασβούργου, και να με αποθεώσουν με ανθοδέσμες γιατί έκανα μια τέλεια ομιλία».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε με κατοίκους του χωριού Εράσμιο Ξάνθης, οι οποίοι φέρονται να σταμάτησαν την πομπή του πρωθυπουργού με ανθοδέσμες στα χέρια για να τον ευχαριστήσουν για την ανακοίνωση που έκανε για το κοινωνικό μέρισμα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ως η «επόμενη κυβέρνηση», ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση που ακολούθησε, ρώτησαν τον κ. Μητσοτάκη μεταξύ άλλων για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα, για τα θέματα ασφάλειας και τάξης αλλά και για το προσφυγικό.



ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Πηγή:  iefimerida.gr 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο



  • Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη. Έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την εκλογή μιας Κυβέρνησης που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Στο τέλος του 2014, έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Είχε κατορθώσει να επιτύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Η οικονομία αναπτυσσόταν ξανά και η πρόβλεψη ήταν ότι το 2015 η Ελλάδα, όχι μόνο θα έβγαινε από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά ότι θα πετύχαινε και αύξηση του Α.Ε.Π. της κατά 2,9%. Δυστυχώς, αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί για ανάπτυξη το 2015, βιώσαμε ύφεση 0,7%. Και αντί για έξοδο από το Πρόγραμμα, καταλήξαμε να υπογράφουμε ένα νέο τριετές Πρόγραμμα.
  • Η μετάβαση από το λαϊκισμό στον πραγματισμό απαιτεί πολύ περισσότερα από μια δήλωση προθέσεων. Απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, την ιδιοκτησία της νέας πολιτικής ατζέντας, πίστη αλλά και ικανότητες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει ώθηση σε τίποτα από τα παραπάνω. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το Α.Ε.Π. μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δις ευρώ.




  • Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο το Δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή  στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή.
  • Πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη. Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι χαμηλή, δεν πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια συνήθη προσέγγιση. Για αυτό το λόγο το σχέδιό μας είναι τολμηρό και φιλόδοξο, τόσο όσον αφορά στις αλλαγές στο Κόμμα μας όσο και αναφορικά με την παρουσίαση στους Έλληνες πολίτες ενός ξεκάθαρου σχεδίου για το μέλλον. Δεν μπορείς να πολεμήσεις το λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό. Πρέπει να πεις στον κόσμο την αλήθεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να δείξεις ότι έχεις διδαχθεί από τα λάθη σου, να φέρεις νέα και ταλαντούχα στελέχη και να παρουσιάσεις ένα ανανεωμένο πρόσωπο σε ένα κουρασμένο και συχνά κυνικό εκλογικό σώμα. Όμως, το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να μιλήσεις στους ανθρώπους για τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και να τους πείσεις ότι θα κάνεις την καθημερινότητά τους καλύτερη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, για την βελτίωση της εκπαίδευσης, για την ασφάλεια στις γειτονιές και για την εξασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη ενός προστατευτικού κοινωνικού διχτυού.  Το σχέδιό μας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Θα έλεγα ότι είμαστε το μόνο πολιτικό Κόμμα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.




  • Για πολλά χρόνια οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονταν στους Έλληνες πολίτες ως αναγκαίο κακό. Ως το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να λάβουμε την επόμενη δόση του Προγράμματος. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι για την πλειονότητα των Ελλάδα η λέξη μεταρρύθμιση συνδέεται με αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων. Αλλά, οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
  • Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος. Κάτω από την ηγεσία μας, η Ελλάδα θα πάψει να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης. Είμαστε δεσμευμένοι να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.  Το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε νέο μομέντουμ. Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.  Η τραπεζική ένωση απαιτείται να ολοκληρωθεί, ενισχυμένη με ένα κοινό σχέδιο ευρωπαϊκής ασφάλειας καταθέσεων. Και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.  Στο μέλλον, πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λύνουμε τα δικά μας προβλήματα.





  • Οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινή αμυντική πολιτική και σημείωσα με μεγάλο ενδιαφέρον την αναφορά του Προέδρου Γιουνκέρ στο Μόνιμο Μηχανισμό Ασφαλείας και Συνεργασίας ως την «ωραία κοιμωμένη» της Συνθήκης της Λισαβόνας. Δεύτερον, μετανάστευση και κοινή διαχείριση των συνόρων. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστροφα. Η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου για να αποφύγει τις αγορές ασύλου. Χρειάζεται πιο αποδοτικές πολιτικές επαναπατρισμού. Επίσης, χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης. Και φοβάμαι ότι σε αυτό το μέτωπο, τα εθνικά συμφέροντα σε συγκεκριμένη κράτη – μέλη έχουν συγκρουστεί με τα κοινά μας συμφέροντα ως Ένωση. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Η κατανομή των βαρών είναι αναγκαία για να δείξουμε επί της αρχής ότι στεκόμαστε ενωμένοι όταν αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι το γεγονός ότι τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων με τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους.
  • Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μία κυβέρνηση λαϊκιστών. Παρ’ όλα αυτά το  εκκρεμές μετατοπίζεται πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα αποδείξουμε ότι η πολιτική που βασίζεται στην αλήθεια, τη λογική και τη μετριοπάθεια θα επικρατήσει ξανά. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχει αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια με αξιοπρέπεια.  Αλλά δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη φροντίζοντας παράλληλα να μην μένει κανείς πίσω. Το χρωστάμε στις 400.000 νέων Ελλήνων που εγκατέλειψαν την χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.  Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Θα οικοδομήσουμε μία ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μία ισχυρή Ευρώπη. Όλοι όσοι μετέχουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα έχουν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και δεν αξίζει να αποτύχουμε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε. 


Προϋπολογισμός: Έκοψαν τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσουν κοινωνικό μέρισμα!



Σε ρόλο ταχυδακτυλουργού το οικονομικό επιτελείο περιέκοψε τον προϋπολογισμό για την Υγεία και τις ευπαθείς ομάδες για να ισοφαρίσει την υστέρηση εσόδων και να μοιράσει «μποναμά» - Μαχαίρι και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Με μία περίτεχνη άσκηση εσωτερικής «στάσης πληρωμών» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «πάγωσε» δαπάνες 2,9 δισ. για να καλύψει την υστέρηση εσόδων και να εξυπηρετήσει την πολιτική στρατηγική της διανομής κοινωνικού μερίσματος. 


Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση δεν πλήρωσε 350 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας (αφήνοντας ξεκρέμαστες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) καθώς και 1,1  δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (υπονομεύοντας την ανάκαμψη) ώστε να πετύχει τα εξής:

1. Να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τρύπα στα έσοδα και να διατηρήσει το πλεόνασμα άνω του στόχου 

2. Να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα 720 εκατ. ευρώ.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κατάφερε, παρότι τα χρήματα προέρχονται από μία υπερσυγκράτηση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου που πλήττει ευαίσθητους τομείς: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε την πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρά την «τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη:

- Το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έφτασε στα 5,355 δισ. ευρώ. Πριν  τελειώσει δηλαδή η χρονιά, έχει ξεπεράσει κατά 2,2 δισ. ευρώ (!) τον στόχο στο Μνημόνιο που ήταν 1,75% του ΑΕΠ ή περίπου 3,15 δισ. ευρώ. Από όλα αυτά, θα διανείμει τον Δεκέμβριο τα 1,4 δισ. ευρώ (720 για εφάπαξ επιδόματα, 315 για αναδρομικά με δικαστικές αποφάσεις και 360 εκ. στην ΔΕΗ).

- Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 2,842 δισεκατομμύρια λιγότερα από όσα υπολόγιζε τον Μάιο η κυβέρνηση. Ανήλθαν σε 40,6 δισ. έναντι 43,4 δισ. που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο. Κύρια αιτία της υστέρησης ήταν ότι το υπουργείο οικονομικών έπεσε έξω κατά 80% στις προβλέψεις του για επιστροφές φόρων. Τον Μάιο προϋπολόγιζε να δώσει ως τον Οκτώβριο 2,5 δισ. ευρώ (και συνολικά 3,3 δισ. μέχρι τέλος του χρόνου) αλλά όταν βγήκαν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος το δημόσιο αναγκάστηκε  να επιστρέψει ως τώρα 4,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 2 δισ. περισσότερα από όσα υπολόγιζε) για φόρους που είχε προεισπράξει προκαταβολικά, με τις απανωτές αυξήσεις που είχε επιβάλει το 2015 και 2016.

- Για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα, η κυβέρνηση «έκοψε» δαπάνες 3 δισ. ευρώ, που ήταν να πληρωθούν ως τον Οκτώβριο. Αντί για 43,367 δισ. που θα έδινε όπως υπολόγιζε τον Μάιο, έδωσε τελικά μόλις 40,428 δισ. ευρώ. 

- Τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ τα στερήθηκαν οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και η Υγεία. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 101 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 157 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας κατά 73 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 159 εκατ. ευρώ  και τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 51 εκατ. ευρώ.

- Πραγματική «σφαγή» (μείωση 1,1 δισ. ευρώ) καταγράφεται στις δαπάνες για επενδύσεις.  Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δαπανήθηκαν ως τον Οκτώβριο μόλις 1,979 δισ. ευρώ ενώ έπρεπε να φτάνουν ήδη στα 3,1 δισ. ευρώ.

- Η «τρύπα» των εσόδων, πέραν των υψηλών επιστροφών φόρων, αποκαλύπτει και υστέρηση εισπράξεων 247 εκατ. ευρώ. Το πού έλειψαν οι εισπράξεις αυτές θα αποτυπωθεί στα οριστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά προφανώς πρόκειται για απλήρωτες δόσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ του μηνός Οκτωβρίου.



Κωστής Πλάντζος, Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λέσβο


Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, με ορατό τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο «ατύχημα», δεδομένου ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές υπό σφοδρή βροχόπτωση και σε διαρκώς επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση απλώς «σπρώχνει τον χρόνο», ελπίζοντας ότι ο χειμώνας θα σταματήσει τις ροές μεταναστών από την Τουρκία πριν συμβεί η καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων, την κοινωνική συνοχή στα νησιά αλλά και την αξιοπιστία της χώρας που έχει λάβει υψηλή χρηματοδότηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη Λέσβο, ο δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Γαληνός, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα προχωρήσει σε γενική απεργία τη Δευτέρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Την ίδια ημέρα, αναμένεται να διοργανωθεί και συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. «Στη Λέσβο των 32.000 κατοίκων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8.200 μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τονίζει μιλώντας στην «Κ». Περίπου πενήντα πρόσφυγες παραμένουν εδώ και μερικές ημέρες στην κεντρική πλατεία της πόλης, διεκδικώντας να φύγουν από το νησί.

Η ολιγωρία από την άποψη του σχεδιασμού και της οργάνωσης έχει οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Το πρόγραμμα για το «ξεχειμώνιασμα» του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου(!). Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ληφθεί υπόψη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων έχει αυξηθεί από τον Αύγουστο. Aπό τις αρχές Νοεμβρίου έως και χθες στα ελληνικά νησιά είχαν φτάσει 1.603 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τον Σεπτέμβριο έφτασαν στην Ελλάδα 6.000 άτομα και ανάλογος ήταν και ο αριθμός των αφίξεων τον Οκτώβριο.

Στη Λέσβο βρίσκονται 8.293 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 6.500 στη Μόρια, όπου βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot), όπου η εγκατάσταση χωράει 2.300 άτομα. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μόρια υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350-500 ασυνόδευτα ανήλικα. Πάνω από 1.500 άτομα κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές, χωρίς θέρμανση φυσικά αλλά και χωρίς επαρκή ρουχισμό. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο έφτασαν 2.216 άτομα στη Λέσβο, τον Σεπτέμβριο 2.170 και τον Αύγουστο 1.053. Ομως, το πρόγραμμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζει να ισχύει, προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας του υπάρχοντος hotspot κατά 800 θέσεις, «με την αξιοποίηση κάθε ελεύθερου τετραγωνικού», αριθμός βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντικός αριθμός ατόμων (έως και 1.000) προβλέπεται να μετακινηθούν από το νησί προς την ενδοχώρα, υπό την πίεση της τοπικής αντίδρασης. Επίσης, αναμένεται μέσω του προγράμματος για την ενοικίαση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων να βρεθούν 1.000 θέσεις φιλοξενίας σε Λέσβο και Χίο ώστε να μεταφερθούν κυρίως παιδιά. «Αν όμως οι ροές συνεχιστούν και καθημερινά έρχονται περισσότερα από 100 άτομα, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί», παραδέχονται.

Στη Σάμο

Χθες στη Σάμο, οι εκατοντάδες άνθρωποι που παραμένουν στις περίπου 285 καλοκαιρινές σκηνές πέριξ του hotspot, άπλωσαν τα υπάρχοντά τους στον ήλιο για να στεγνώσουν από την έντονη βροχή που έπεσε τη νύχτα. Μικρά παιδιά και μωρά βρέθηκαν στις λάσπες, μέσα σε πλημμυρισμένες σκηνές. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι στη Σάμο, όπου παραμένουν 2.397 άτομα, ενώ η εγκατάσταση έχει χωρητικότητα 700 ατόμων, είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση για να αυξηθεί η χωρητικότητα, καθώς δεν υπάρχει επιπλέον χώρος. «Γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να υπάρχει θέρμανση εντός φυσικά των κοντέινερ. Για εκείνους που παραμένουν στις σκηνές λίγα μπορούν να γίνουν.



ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Καθημερινή


Αεροσυνοδός πέφτει στο κενό από την πόρτα αεροπλάνου (βίντεο)



Όπως φαίνεται στο βίντεο την ώρα που πέφτει προσπαθεί να κρατηθεί, ωστόσο δεν τα καταφέρνει και πέφτει απότομα στο έδαφος από ύψος 2,7 μέτρων.

H άτυχη αεροσυνοδό, η οποία εργάζεται για την Xiamen Air, υπέστη κατάγματα στη σπονδυλική της στήλη. Υποβλήθηκε εσπευσμένα σε χειρουργική επέμβαση, ενώ θα χρειαστεί μια εβδομάδα να ανακάμψει.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, το iFeng.com, η αεροσυνοδός έπεσε ενώ το αεροπλάνο είχε φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Zhengzhou Xinzhou στις 10 Νοεμβρίου.




«Καθάρισαν» τα ποινικά μητρώα γιατρών, οδηγών ταξί, αλλά και υποψηφίων υπαλλήλων για το Δημόσιο



Μετά την ποινή φυλάκισης για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών που χάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου ο καταδικασθείς να διοριστεί στη ΔΕΗ...

Μετά την ποινή φυλάκισης για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών που χάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Σταύρος Κοντονής, προκειμένου ο καταδικασθείς να διοριστεί στη ΔΕΗ, το protothema.gr φέρνει στο “φως” και άλλες περιπτώσεις που προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό.

Αδικήματα πάσης φύσεως, οι συνέπειες των οποίων αίρονται για τα εμπλεκόμενα άτομα, γιατρούς, νοσηλευτές, ακόμη και οδηγούς ταξί, προκειμένου να “καθαριστεί” το ποινικό τους μητρώο και οι “αμαρτίες” του παρελθόντος να μην αποτελούν εμπόδιο στα επόμενα σχέδιά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 883 στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, με Προεδρικά Διατάγματα που εκδόθηκαν στην Αθήνα τον Αύγουστο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την:

* Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της κλοπής, με την οποία είχε καταδικασθεί αλλοδαπός άνδρας, ώστε να έχει το δικαίωμα να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού αλλά και να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

* Ποινή φυλάκισης 30 ημερών με τριετή αναστολή, που είχε επιβληθεί σε γυναίκα για το αδίκημα της κλοπής κατ΄ εξακολούθηση, προκειμένου να εργαστεί ως νοσηλεύτρια στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

*Ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή για απόπειρα κλοπής, ώστε γυναίκα να διοριστεί ως μόνιμη υπάλληλος στο δήμο Ιωαννιτών.

* Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών μετατραπείσα σε χρηματική για το αδίκημα της νόθευσης διαβατηρίου, ώστε ο καταδικασθείς να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση.

Ακόμη, τρία άτομα τα οποία είχαν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης από 7 μήνες έως 2 έτη, για αδικήματα όπως κλοπή κατά συναυτουργία, τετελεσμένη απάτη και πλαστογραφία σε χρήση, μπορούν πλέον είτε να πάρουν άδεια οδήγησης ταξί είτε να την ανανεώσουν - το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για τη χορήγησή της - καθώς αίρονται οι συνέπειες των πράξεών τους.




Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθη Γάλλος που έσπαγε κάμερες κοντά στο Πολυτεχνείο



Γάλλος υπήκοος, ηλικίας 22 ετών συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από αστυνομικούς της Ασφάλειας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, την ώρα που κατέστρεφε κάμερες με έναν λοστό.

Μαζί του ήταν ένας ακόμα νεαρός που κατάφερε να διαφύγει. 

Στην κατοχή του 22χρονου βρέθηκαν ο λοστός και μία κάμερα, που είχε αρπάξει, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει άλλες δύο κάμερες. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για φθορές, κλοπή και αντίσταση



Πηγή:  iefimerida.gr 


Τροπολογία Βουλευτών της Ν.Δ. για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και ίδρυση φυλακών τύπου Γ'



Η Κυβέρνηση αντί να αναγνωρίσει το λάθος της να αποσυμφορήσει τα σωφρονιστικά καταστήματα με χιλιάδες αποφυλακίσεις ακόμη και εγκληματιών για κακουργήματα, σήμερα αποκαλύπτεται ότι προωθεί κάτι εξίσου επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια. Καθιστά ελαστικότερη την χορήγηση ολιγοήμερων αδειών στους κρατουμένους, με συνέπεια ακόμη και οι τρομοκράτες να βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές και να καταστρώνουν ελεύθερα τα επόμενα σχέδιά  τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η γενικευμένη ανομία στην χώρα, συνδέεται ευθέως με τις άφρονες επιλογές της.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τροπολογία η οποία επαναφέρει την ανάγκη ίδρυσης φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’, απαγορεύοντας - μεταξύ άλλων - την χορήγηση αδειών σε τρομοκράτες και ζητεί την άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Αν δεν κατανοεί η Κυβέρνηση το αυτονόητο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, ας ρωτήσει τον ίδιο τον πρώην Υπουργό της, που αναγνώρισε δημοσίως πόσο καταστροφικός απεδείχθη ο νόμος του.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ».

ΘΕΜΑ: Κατάργηση διατάξεων του άρθρου 1 «Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ` τύπου» του ν. ν. 4322/2015  ,  τροποποίηση και κατάργηση  διατάξεων του άρθρου 43 «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» του ν. 4489/2017 (Α' 140).

Αιτιολογική έκθεση

Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των εν λόγω ρυθμίσεων έχει αποδεδειγμένα δημιουργηθεί εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και διασάλευση της έννομης τάξης με κατάλυση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Εκ Δια των διατάξεων του άρθρου 12 του ν. 4322/2015 (Α΄ 42), οι οποίες εν πολλοίς επαναλήφθηκαν στο άρθρο 43 του ν.4489/2017 (Α΄ 140) αποφυλακίσθηκαν πλέον των 12.500 κρατουμένων, εκ των οποίων άνω των 2.000 εξέτιαν ποινή κάθειρξης για την τέλεση ειδεχθών κακουργημάτων. Ειδικότερα δε, απεδείχθη αφενός ότι πολλοί εκ των αποφυλακισθέντων κατά τον τρόπο αυτόν έχουν προβεί σε σημαντικά νέα εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και αφετέρου ότι ουσιαστικά διογκώθηκε η απασχόληση των αστυνομικών οργάνων με την καταστολή της προκληθείσας νέας εγκληματικότητας. Συνέπεια δε των ανωτέρω και σε συνδυασμό με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, δια της πρόωρης αποφυλακίσεως των ατόμων αυτών, είναι να πλήττεται σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο το αίσθημα δικαιοσύνης, η προστασία του ατόμου και των εννόμων αγαθών, καθώς και τελικώς να καθίσταται ανεπιτυχής ο σωφρονισμός των εν λόγω εγκληματιών.
Περαιτέρω, έπειτα από τη δημόσια παραδοχή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, που είχε το πρώτον εισηγηθεί τις σχετικές διατάξεις αποσυμφόρησης των φυλακών, για την ανάγκη κατάργησής τους, προτείνεται η τροποποίηση των άρθρων 12 του ν. 4233/2015 και 43 του ν. 4489/2017, καθώς και η επαναφορά των διατάξεων σχετικά με τα καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου, δυνάμει επιτακτικών λόγων δημόσιας ασφάλειας.   

Προτεινόμενη ρύθμιση

Άρθρο …..
Κατάργηση του άρθρου 1 του ν. 4322/2015 «Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ` τύπου».

1. Το άρθρο 1 του ν. 4322/2015 (Α΄ 42) καταργείται.
2. Τα άρθρα 1, 2 και 3 του ν. 4274/2014 (Α’147),  το π..δ. 168/2014 «Ίδρυση Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας Καταστήματος Κράτησης Γ΄ τύπου Δομοκού και κατάρτιση Κανονισμού Λειτουργίας αυτής (Α΄ 252), η υπ’ αρ. 88741/22.12.2014 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης Γ΄ τύπου και Αυτοτελών Τμημάτων Γ` τύπου» (Β΄ 3455), καθώς και κάθε άλλη διάταξη κατά το μέρος που αναφέρονται στα «καταστήματα κράτησης Γ` τύπου» επαναφέρονται σε ισχύ.
3. Η παρ. 2 του άρθρου 19 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Τα γενικά καταστήματα κράτησης διακρίνονται σε Α`, Β` και Γ` τύπου. Στα Α` τύπου κρατούνται οι υπόδικοι, οι κρατούμενοι για χρέη και οι κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης. Στα Β` τύπου κρατούνται, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου, οι υπόλοιποι κρατούμενοι. Στα Γ` τύπου, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρατούνται, χωρίς επικοινωνία με κρατουμένους άλλων κατηγοριών, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών και κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την ομαλή κοινή συμβίωση στα καταστήματα άλλου τύπου. Οι διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του παρόντος έχουν εφαρμογή και στα καταστήματα τύπου Γ`.»
4. Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο …..
Τροποποίηση του άρθρου 12 του ν. 4322/2015 «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» :

   1. Οι παράγραφοι 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9 και 10 όπως ισχύουν, του άρθρου 12 του ν.4322/2015 για επιτακτικούς λόγους δημόσιας ασφάλειας καταργούνται.
   2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 12 του ν. 4322/2015, αναριθμείται σε παράγραφο 1 και τροποποιείται ως ακολούθως: 
«1. Όσοι κρατούμενοι απολύθηκαν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 27.10.2015 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, αν υποπέσουν μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχαν απολυθεί υπό όρο.
    3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 12 του ν. 4322/2015, αναριθμείται σε παράγραφο 2 και τροποποιείται ως ακολούθως:
   «2. Στους απολυθέντες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 27.10.2015 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο, γ) οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ. κρίνει σκόπιμο. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, κατά την επιβολή των ως άνω όρων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα, καθώς και τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές ανάγκες του απολυόμενου. Σε περίπτωση που ο τελευταίος παραβαίνει τους όρους που του έχουν τεθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης. 
Στους απολυθέντες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 27.10.2015 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, στους οποίους ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών έχει επιβάλλει με ίδια διάταξή του, ήδη, τους κατά τα ανωτέρω όρους και αυτοί προβούν σε παραβίαση αυτών, διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης.
Ανάκληση της απόλυσης πραγματοποιείται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα.»
   4. Προστίθενται νέοι παράγραφοι 3, 4 και 5 στο άρθρο 12 του ν. 4322/2015, ως ακολούθως: 
«3. Απολύσεις κρατουμένων που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 27.10.2015 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, ανακοινώνονται από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες Ποινικού Μητρώου και καταχωρούνται στα οικεία δελτία των απολυθέντων, όσο και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
 4. Οι φάκελοι κρατουμένων, οι οποίοι έχουν υποβληθεί, από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στον Εισαγγελέα του τόπου έκτισης της ποινής, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 27.10.2015 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιστρέφουν και δεν εκδίδεται διάταξη απόλυσης.
Κάθε αμφισβήτηση ως προς την εφαρμογή των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού, λύεται από το συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, προκειμένου δε για ανηλίκους από το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων του τόπου έκτισης.
5. Εάν ο απολυθείς, κατ` εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 27.10.2015 και έως τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τελέσει μέσα σε πέντε (5) έτη από την αποφυλάκισή του νέα αξιόποινη πράξη και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του ενός (1) έτους, εκτίει αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχε απολυθεί υπό όρο. Στην περίπτωση κατά την οποία, στον απολυθέντα κατ’εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 27.10.2015 και έως τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου, να μην τελέσει νέα αξιόποινη πράξη και να μην καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του ενός (1) έτους, ανέρχεται στα δέκα (10) έτη από την αποφυλάκισή του, άλλως εκτίει αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχε απολυθεί υπό όρο.».


Άρθρο …..
Τροποποίηση του άρθρου 43 του ν. 4489/2017 «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης»

   1. Οι παράγραφοι 1, 2, 3, 6, 7, 9, 10, 12 και 13 του άρθρου 43 του ν.4489/2017 για επιτακτικούς λόγους δημόσιας ασφάλειας καταργούνται.
   2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 43 του ν. 4489/2017, αναριθμείται σε παράγραφο 1 και τροποποιείται ως ακολούθως:
   «1. Στους απολυθέντες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 21.09.2017 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο, γ) οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ. κρίνει σκόπιμο. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, κατά την επιβολή των ως άνω όρων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα, καθώς και τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές ανάγκες του απολυόμενου. Σε περίπτωση που ο τελευταίος παραβαίνει τους όρους που του έχουν τεθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης. 
Στους απολυθέντες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 21.09.2017 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, στους οποίους ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών έχει επιβάλλει με ίδια διάταξή του, ήδη, τους κατά τα ανωτέρω όρους και αυτοί προβούν σε παραβίαση αυτών, διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης.
Ανάκληση της απόλυσης πραγματοποιείται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα.»
3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 43 του ν. 4489/2017, αναριθμείται σε παράγραφο 2 και τροποποιείται ως ακολούθως: 
«2. Όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για κακουργήματα που προβλέπονται στα άρθρα 299 παράγραφος 1, 322, 323, 323Α, 324, 336, 338, 339, 342, 348Α, 348Γ, 349, 351,351Α και 380 παράγραφος 1 εδάφιο τρίτο και 380 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα, και εφόσον έχουν ήδη απολυθεί σε εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 21.09.2017 και έως τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τελούν υπό τον όρο της ανάκλησης, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα. Στους απολυθέντες μπορούν να επιβληθούν οι όροι που αναφέρονται στην παράγραφο 1, καθώς και, εφόσον είναι δυνατό, η υποχρέωση του κατ` οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η επιβολή της υποχρέωσης του κατ` οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του χρονικού ορίου της περίπτωσης β` της παραγράφου 1 του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα.».

  
4. Προστίθεται νέα παράγραφος 3 και 4 στο άρθρο 43 του ν. 4489/2017, ως ακολούθως: 
«3. Απολύσεις κρατουμένων που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 21.09.2017 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, ανακοινώνονται από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες Ποινικού Μητρώου και καταχωρούνται στα οικεία δελτία των απολυθέντων, όσο και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
 4. Οι φάκελοι κρατουμένων, οι οποίοι έχουν υποβληθεί, από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στον Εισαγγελέα του τόπου έκτισης της ποινής, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 21.09.2017 και έως τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος άρθρου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιστρέφουν και δεν εκδίδεται διάταξη απόλυσης.
Κάθε αμφισβήτηση ως προς την εφαρμογή των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού, λύεται από το συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, προκειμένου δε για ανηλίκους από το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων του τόπου έκτισης.»
5. Η παράγραφος 8 του άρθρου 43 του ν. 4489/2017, αναριθμείται σε παράγραφο 5 και τροποποιείται ως ακολούθως: 
 «5. Εάν ο απολυθείς, κατ` εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 21.09.2017 και έως τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τελέσει μέσα σε πέντε (5) έτη από την αποφυλάκισή του νέα αξιόποινη πράξη και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του ενός (1) έτους, εκτίει αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχε απολυθεί υπό όρο. Στην περίπτωση κατά την οποία, στον απολυθέντα κατ’εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυσαν από 21.09.2017 και έως τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου, να μην τελέσει νέα αξιόποινη πράξη και να μην καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του ενός (1) έτους, ανέρχεται στα δέκα (10) έτη από την αποφυλάκισή του, άλλως εκτίει αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχε απολυθεί υπό όρο.».
6. Η παράγραφος 11 του άρθρου 43 του ν. 4489/2017 αναριθμείται σε παράγραφο 6 και τροποποιείται ως ακολούθως:
 «6. Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή σε όσους μεταφέρονται σε ελληνικά καταστήματα κράτησης από την αλλοδαπή, σε εφαρμογή του ν. 4307/2014 (Α` 246) ή της Σύμβασης για τη μεταφορά των καταδίκων, η οποία κυρώθηκε με το ν. 1708/1987 (Α` 108), καθώς και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στην ανωτέρω Σύμβαση, το οποίο κυρώθηκε με το ν. 3351/2005 (Α` 147).».

Αθήνα, 13.11.2017

Οι προτείνοντες Βουλευτές

1. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος 


2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος


3. Δένδιας Νικόλαος



Σοκ από βίντεο στο οποίο πουλάνε ανθρώπους σε δημοπρασία ακόμη και για 400 δολάρια




Εικόνες ντροπής σε βίντεο, το οποίο αποκάλυψε το CNN, και αφορά μια δημοπρασία στην οποία δεν πωλείται αντικείμενο, αλλά δύο άνθρωποι. 

Το αμερικανικό δίκτυο ταξίδεψε στη Λιβύη και έκανε έρευνα για το θέμα. Με κρυφές κάμερες, η ρεπόρτερ του κατάφερε να μπει σε ένα ακίνητο έξω από την Τρίπολη, τον προηγούμενο μήνα, και είδε εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στο... σφυρί και να πωλούνται μέσα σε 6-7 λεπτά. Ανθρώπους που δημοπρατούνται για λίγες εκατοντάδες δολάρια και παραδομένοι στη μοίρα τους παραδίδονται στους νέους «ιδιοκτήτες» τους.

Οι άνθρωποι που πωλούνται είναι μετανάστες, που έχουν αφήσει πίσω τους πολέμους, ή φτωχές χώρες, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και από πρόσφυγες μετατρέπονται σε σκλάβους.

Ο Βίκτορι είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που πωλούνται, ο 21χρονος Νιγηριανός πέρασε έναν χρόνο και τέσσερις μήνες προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη. Τελικά κατάφερε να πάει ως τη Λιβύη. Εκεί οι διακινητές κρατούσαν τον ίδιο και άλλους που ήταν στην ίδια θέση σε τραγικές συνθήκες, χωρίς φαγητό, ενώ τους χτυπούσαν.

Οταν τελείωσαν τα χρήματά του, τον πούλησαν. Ομως, έπειτα από μερικές εβδομάδες, οι διακινητές του είπαν ότι το ποσό που «έπιασε» δεν ήταν αρκετό για να καλυφθεί το χρέος του προς εκείνους. Ετσι, επέστρεψε στα χέρια τους και τον ξαναπούλησαν πολλές φορές. Αργότερα, ζήτησαν ακόμη και λύτρα από την οικογένειά του, μέχρι τελικά να τον αφήσουν ελεύθερο. Τώρα, είναι σε κέντρο κράτησης και περιμένει να απελαθεί στη χώρα του.




Capital Controls: Ελεύθερο το άνοιγμα νέου λογαριασμού



Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση που επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση 3 συγκεκριμένων πιστωτικών περιορισμών. Πλέον επιτρέπεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών, η ανάληψη του 100% της κατάθεσης που έρχεται από το εξωτερικό και η αύξηση του ορίου για εισαγωγές.

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής υπουργικής απόφασης, δίνεται το «πράσινο φως» για ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των capital controls.

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού, κ. Ευκ. Τσακαλώτου, προβλέπει τα εξής:

1. Επιτρέπεται στο εξής το άνοιγμα νέων λογαριασμών ακόμη και σε όσους δεν είχαν μέχρι τώρα (επιτρεπόταν μόνο σε όσους διέθεταν κωδικό πελάτη)

2.  Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη εξολοκλήρου του ποσού που κατατέθηκε από το εξωτερικό, δηλαδή θα μπορεί κάποιος να σηκώνει το 100% των κεφαλαίων που κατέθεσε σε ελληνική τράπεζα, μεταφέροντάς τα από τράπεζα του εξωτερικού, έναντι ποσοστού 50% σήμερα

3.  Παράλληλα, διευκολύνονται οι εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το ημερήσιο όριο συναλλαγών, χωρίς τα επιπλέον γραφειοκρατικά δικαιολογητικά, θα αυξηθεί στις  20.000 ευρώ ημερησίως,  για συναλλαγές με το εξωτερικό, αντί για 10.000 ευρώ που ισχύει ως τώρα