Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η επιστήμη και ο λόγος του Θεού απαιτούν να προστατευθούμε


Ερχόμενος σε αντίθεση με τη γραμμή της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τονίζει ότι κανείς δεν πρέπει να επικριθεί για την επιλογή του να απέχει από τις εκκλησιαστικές λειτουργίες και επισημαίνει ότι «τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στη θραυσμένη φύση του πεσμένου μας κόσμου..»

Στο μήνυμά του προς τους κληρικούς και τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει ότι «η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας» και ότι «κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική «αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης» και συμβουλεύει τους αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους, καθώς «η ακολούθηση των βασικών βημάτων της καλής υγείας, όπως συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους».

«Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές όπως σχολαστικό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυροί, εικόνες κ.λπ.).

«Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύονται με την αποφυγή της παρακολούθησης εκκλησιαστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της κρίσης», προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο μήνυμά του.

Επίσης, συμβουλεύει όλοι όσοι ταξιδεύουν σε διεθνές επίπεδο, να αποφύγουν να έρθουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης).

«Χάρη στα θαύματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Ακολούθως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στις οδηγίες που στέλνει προς τους κληρικούς αναφέρει τα εξής:

«1) Όλες οι ενορίες θα παρέχουν σταθμούς στο νάρθηκα και / ή στον κυρίως ναό για τους πιστούς ώστε να απολυμαίνουν τα χέρια τους καθώς εισέρχονται στην Εκκλησία.

2) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην είσοδο, οι οποίες θα συνιστούν σε άρρωστα άτομα να μην παρευρίσκονται στις λειτουργίες, αλλά συμμετέχουν μέσω τηλεόρασης ή Διαδικτύου (η διεύθυνση URL πρέπει επίσης να αναρτηθεί).

3) Οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία είτε με εναγκαλισμό.

4) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν συνιστώντας ο σεβασμός στις εικόνες και στον σταυρό να αποδίδεται μόνο με κλίση.

5) Κανένα βιβλίο – Λειτουργική ή Γραφή δεν θα φυλάσσεται στις θήκες. Οι ενορίτες θα λάβουν οδηγίες να φέρουν τα δικά τους βιβλία από το σπίτι τους.

6) Οι πιστοί δεν θα λάβουν το Αντίδωρον από τους Κληρικούς, αλλά από μόνοι τους όταν φεύγουν από την εκκλησία. Την Τετάρτη (Άγιο Ευχέλαιο), κάθε ιερέας θα χρίσει τον κάθε πιστό χρησιμοποιώντας ξεχωριστά βαμβακάκια.

7) Η Ευχαριστία θα διανεμηθεί όπως συνήθως.

8) Στις τελετές, ο «ασπασμός ειρήνης των κληρικών (“Kiss of Peace”)  θα εγίνεται μέσω υπόκλισης τους ενός στον άλλο. Στις ενορίες όπου ο λαός ανταλλάσσει το “Kiss of Peace”, θα αποφύγουν την επαφή με το να υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.

9) Μετά από κάθε λειτουργία όλα τα λειτουργικά αντικείμενα και επιφάνειες να καθαρίζονται προσεκτικά»

AP Photo/Julius Motal

liberal.gr


Μετά τους Κύπριους, Αυστριακοί και Πολωνοί στέλνουν δυνάμεις να φυλάξουν τα σύνορα μας



Αστυνομικούς στα σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο στέλνουν μετά την Κύπρο Αυστρία και Πολωνία.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να στείλει στην Ελλάδα 100 στελέχη των ειδικών δυνάμεων της πολωνικής αστυνομίας, ενώ δήλωσε διατεθειμένη να διαθέσει και επιπλέον δύναμη, εάν αυτό ζητηθεί. Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία προχωρεί,και η Αυστρία που έχει ήδη δρομολογήσει την αποστολή στον Εβρο 13 στελεχών από τις ειδικές δυνάμεις της αυστριακής αστυνομίας.

Στον Εβρο βρίσκονται από χθες και οι 22 Κύπριοι αστυνομικοί της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης, ύστερα από συμφωνία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στην πολυεθνική δύναμη πρόκειται να προστεθούν την Τετάρτη και οι 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες που αναμένεται να έρθουν υπό την ομπρέλα του Frontex. Όλοι οι ξένοι αστυνομικοί θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο.




Με κορωνοϊό ο Βαγγέλης Μαρινάκης- To ανακοίνωσε ο ίδιος



Θετικός στον κορωναϊό βγήκε ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο επιχειρηματίας δημοσίευσε την είδηση στον προσωπικό στους λογαριασμούς του στα social media, με την οποία εκτός από το ότι ενημερώνει τους ακολούθους του ότι νοσεί από τον ιό, συνιστά ψυχραιμία και πειθάρχηση στις οδηγίες των γιατρών.

Ο ίδιος νιώθει πολύ καλά και ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών κάτι μάλιστα που συνιστά και στους υπόλοιπους πολίτες.

«Ο γνωστός ιός με “επισκέφθηκε” και θεώρησα υποχρέωσή μου να το δημοσιοποιήσω. Νιώθω καλά καθώς λαμβάνω όλα τα απαραίτητα μέτρα και πειθαρχώ στις οδηγίες των γιατρών και το ίδιο συνιστώ στους συμπολίτες μου. Περαστικά σε όλους μας», έγραψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ανάρτησή του.

Βαγγέλης Μαρινάκης / Evangelos Marinakis
πριν από 35 λεπτά


Κλητεύθηκε ώς ύποπτη η Τουλουπάκη από τους αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου κ. Ζάχαρη και κ. Σοφουλάκη



Η κλήτευση της Ελένης Τουλουπάκι για ανωμοτί (ως ύποπτη) κατάθεση έγινε μετά και την διαβίβαση από την προανακριτική των πρακτικών από τις καταθέσεις Αθανασίου, Τσατάνη, Ράικου, Αγγελή, Μιωνή και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

Οι αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου Ευάγγελος Ζάχαρης και Λάμπρος Σοφουλάκης έστειλαν κλήτευση στην κυρία Τουλουπάκη στις 4 Μαρτίου 2020 προκειμένου να καταθέσει ενώπιόν τους και πήρε προθεσμία εώς σήμερα 10/3. Η προθεσμία της αρχικής κλήτευσης έληξε σήμερα στις 10 το πρωί με την Ελένη Τουλουπάκη να παίρνει εκ νέου προθεσμία για να καταθέσει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή. Να σημειωθεί ότι εκτός απο την κυρία Τουλουπάκη, κλήση για ανωμοτί κατάθεση έλαβαν και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται για εξηγήσεις είναι κατάχρηση εξουσίας, (κακούργημα) παράβαση καθήκοντος,παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου, σύσταση συμμορίας (πλημμελήματα) που είχαν περιγραφεί και στις μηνύσεις των πολιτικών, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον τους για την ενοχοποίησή τους χωρίς στοιχεία

Οι δύο αντεισαγγελείς, Ευάγγελος Ζάχαρης και Λάμπρος Σοφουλάκης διεξάγουν παράλληλη έρευνα που εστιάζει στους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνέργησαν στο στήσιμο της σκευωρίας ή σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει καταγγελία εμπλοκής του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.





Εφημερίδες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν ανθελληνικές κραυγές και ο Μητσοτάκης προστατεύει την χώρα


Είναι τραγική η κατάσταση εντός της Ελλάδας με την ανθελληνική αντεθνική και ακροαριστερή λύσσα εφημερίδων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του.

Την ώρα που 9 στους 10 Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό και επικροτούν τις ενέργειες Μητσοτάκη, ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται ανθελληνικά και αντεθνικά προς όφελος του ακροδεξιού καθεστωτικού Τούρκου Ερνντογάν.

Τρία βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακούφιση της χώρας από το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος υιοθέτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη επιτυχημένη συνάντηση που είχε την Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του ελληνογερμανικού οικονομικού Forum.

Η συμφωνία αυτή που θα προετοιμαστεί, με χρονικό ορίζοντα να οριστικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, θα προβλέπει τα εξής:

1: Το καθεστώς Ερντογάν θα αποσύρει το συντομότερο δυνατό από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες μεταναστών που μετακίνησε εκεί το τελευταίο δεκαήμερο και που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστούν «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος». Η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα του οικονομικού forum χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τόσο σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» στάση της Άγκυρας που, όπως είπε, «προσπαθεί στις πλάτες των μεταναστών και προσφύγων να λύσει εσωτερικά της ζητήματα».

2 : Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να παίρνει πίσω και όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα θα γίνει δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία μιας μεγάλης μερίδας από τους σχεδόν 80.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.

3 : Θα καθιερωθούν κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών. Έως τώρα η Τουρκία περιόριζε τους ελέγχους έξω από τα δικά της θαλάσσια σύνορα, αλλά την ίδια ώρα κώφευε στα μηνύματα της Frontex και του Λιμενικού Σώματος που έστελναν μηνύματα μόλις εντόπιζαν τον απόπλου λέμβων με μετανάστες από τα μικρασιατικά παράλια.

Με λίγα λόγια τέρμα η ακραία «εργαλειοποίηση» των μεταναστών και προσφύγων που επεχείρησε ο Ταγίπ Ερντογάν. 


Πέντε νέα κρούσματα -Στα 89 συνολικά


Πέντε νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρας μας ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Μαζί με τα πέντε νέα περιστατικά, το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89.






Απόρρητες αναφορές της ΕΥΠ: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκονται 1.000 Τούρκοι κομάντο στα σύνορα



Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται καθημερινά για τις κινήσεις των γειτόνων από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, που υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου.

Τον τρόπο αντίδρασης των 1.000 Τούρκων κομάντο που έχουν σταλεί από την Άγκυρα στα σύνορα του Έβρου προσπαθεί να προβλέψει η ελληνική πλευρά και αυτό ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του απόρρητες αναφορές από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων (που ως γνωστός υπάγεται πλέον απευθείας στον πρωθυπουργό) καθώς επίσης και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για το πού το πάνε οι γείτονές μας με την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι πως ο ρόλος των 1.000 Τούρκων κομάντο που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων είναι να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υποχώρησης των μεταναστών προς την ενδοχώρα. Μάλιστα οι αναφορές της Ε.Υ.Π. επισημαίνουν ότι ετοιμάζονται να κινηθούν με ταχύπλοα σκάφη κατά μήκος του ποταμού Έβρου προκειμένου να εμποδίσουν τις επαναπροωθήσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει, στην έσχατη λύση δεν θα πρέπει να διστάσουν να πνίξουν μετανάστες στο ποτάμι έτσι ώστε να αποτραπεί ο μαζική οπισθοχώρηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Απέναντί τους, στην ελληνική πλευρά έχουν παραταχθεί μονάδες των ΕΚΑΜ που έχουν σταλεί από την Αθήνα καθώς στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμο να εμφανιστεί περαιτέρω στρατός καθώς στην άμυνα συνδράμουν πάνω από 30 διμοιρίες των ΜΑΤ και 10 ομάδες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας, οι άνδρες της οποίας θα αλλάζουν κάθε 10 με 15 ημέρες.

Γ. Σαρρής
Πηγή : newbeast.gr


Κορονοϊός - Ιταλία: Όλη η χώρα γίνεται "κόκκινη ζώνη"



«Δεν θα υπάρχουν πια δύο Ιταλίες. Είναι η στιγμή της ευθύνης και είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι τα μέτρα περιορισμού του ιού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Α' Εθνικής.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.


Πηγή : news247.gr


Μητσοτάκης στο German Council on Foreign Relations : «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»



Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations, παραβρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε πάνελ διαλόγου και απάντησε στις ερωτήσεις που δέχτηκε από το κοινό και τα μέλη του φορέα που έλαβαν μέρος στη συζήτηση.

Το θέμα ήταν η ανάκαμψη της Ελλάδας, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο ρόλο της.

«Μέσα σε 10 χρόνια περάσαμε μια διπλή κρίση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίζοντας την προηγούμενη δεκαετία στην περίοδο πριν και μετά το 2015. «Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για άλλες χώρες της Ευρώπης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν ανήκω σε αυτούς που δίνουν υπερβολικό βάρος στις δημοσκοπήσεις (…) αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης εμφανίζονται σήμερα υψηλότερα από τότε που αναλάβαμε την εξουσία -και ήδη έχουν περάσει 8 μήνες» ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης πως παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, έχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κορονοϊός. «Από οικονομικής άποψης, το 2020 μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό μέλημα είναι να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τα τελευταία γεγονότα, τονίζοντας την αλλαγή πολιτικής στο σημείο αυτό σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Περάσαμε πολλές άγρυπνες νύχτες» τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια.

«Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή. Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί» τόνισε.

«Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι΄αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία» ανέφερε υπό το χειροκρότημα των παριστάμενων στην αίθουσα.

«Ημουν πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας του τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα η υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα προκλητική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε μια ουσιαστική διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Διεθνή Δικαιοδοσία»

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες έκανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο δύσκολες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ελλάδα κρατεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και καυτηρίασε τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ευχαρίστησε δημόσια το λιμενικό σώμα για το γεγονός ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 2015 μέχρι και σήμερα.

«Επρεπε να είμαστε παρόντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Είμαστε δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι δεν ήμασταν προσκεκλημένοι» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Η κυβέρνηση Σάρατζ υπεγραψε μια συμφωνία με τη Λιβύη που είναι απολύτως άκυρη και παραβιάζει θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στη Λιβύη αφορούν την Ελλάδα».

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του German Council on Foreign Relations, Dr Thomas Enders και η Γενική Διευθύντρια, Dr Daniela Schwarzer ενώ πριν από τη συζήτηση με το κοινό και τα μέλη του φορέα είχαν μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση.




Δόμνα Μιχαηλίδου για σχολικά γεύματα: Διανεμήθηκαν σε περισσότερα σχολεία σε σχέση με πέρσι



Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και τη Θεανώ Φωτίου, συγκεκριμένα στη δήλωσή της ότι στην κυβέρνηση «δεν αρέσουν τα σχολικά γεύματα»

Αυξημένος κατά 18% σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των σχολικών μονάδων στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα διανομή; των σχολικών γευμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Ειδικότερα:

- Ο αριθμός των σχολικών μονάδων είναι κατά 18,2% υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό (Μάρτιος 2019: 839, Μάρτιος 2020: 992)

- Ο αριθμός των τμημάτων στα οποία υλοποιείται το πρόγραμμα είναι κατά 10,9% αυξημένος (Μάρτιος 2019: 55 τμήματα από τα 63, Μάρτιος 2020: 61 από τα 74 τμήματα)

- Ο αριθμός γευμάτων που διανέμονται είναι αυξημένος κατά 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Μάρτιος 2019: 138.293, Μάρτιος 2020: 145.759)

- Το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα είναι κατά 7,5% υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι (Μάρτιος 2019: 76,5%, Μάρτιος 2020: 84%)

Τα στοιχεία αυτά, τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της κυρίας Φωτίου ότι δήθεν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αρέσουν τα σχολικά γεύματα. «Επιτύχαμε, όπως επιβεβαιώνουν και τα συγκριτικά στοιχεία, την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών γευμάτων ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε τη δυσκολία που έχουν οικογένειες μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να εξασφαλίσουν καθημερινό γεύμα. Απλοποιούμε τις διαδικασίες, συγκεκριμενοποιούμε το πλαίσιο για να μην υπάρχουν ασάφειες που δημιουργούν καθυστερήσεις, ενισχύουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, ώστε ο θεσμός των σχολικών γευμάτων να καλύπτει τις ανάγκες για τις οποίες θεσπίστηκε», επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας.


Μαίρη Λαμπαδίτη
Πηγή : protothema.gr


Κορωνοϊός: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους επειδή... έβηξε επιβάτης



Παράνοια σε άνοδο, αεροσκάφος σε κάθοδο. Μια μικρή ομάδα επιβατών θορυβημένων από τα φταρνίσματα και τον βήχα συνεπιβάτη τους, που τους οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ήταν φορέας του νέου κορωνοϊού, διαμαρτυρήθηκε τόσο έντονα με αποτέλεσμα οι χειριστές του αεροσκάφους αποφάσισαν να το προσγειώσουν εκτάκτως για να την αφήσουν να κατέβει.

Η πτήση της United Airlines το απόγευμα της Κυριακής συνέδεε την κομητεία Ιγκλ του Κολοράντο (δυτικά) με το Νούαρκ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, εξήγησε η εταιρεία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναγκάστηκε να κάνει απρογραμμάτιστο σταθμό στο Ντένβερ, όπου τρεις επιβάτες κατέβηκαν, πριν το αεροσκάφος συνεχίσει το δρομολόγιο.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ότι δεν επρόκειτο «επ’ ουδενί για έκτακτο ιατρικό περιστατικό», αλλά για συμβάν που προκάλεσαν επιβάτες που φοβούνταν ότι θα μολύνονταν από συνεπιβάτη τους διότι φταρνιζόταν και έβηχε.

Ο επιβάτης αυτός που εξετάστηκε στο Ντένβερ, είχε απλώς αλλεργία, δεν είχε πυρετό και του επιτράπηκε να συνεχίσει το ταξίδι.

«Τρεις άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για την παρουσία του προτίμησαν αντιθέτως να κατέβουν από το αεροσκάφος και να συνεχίσουν το ταξίδι με άλλα μέσα», ανέφερε η αστυνομία του Ντένβερ.


Πηγή : cnn.gr


Κίνδυνος από τον κοροναϊό για τον διοικητή του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη



Ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, μαζί με αρκετά μέλη προσωπικού, ενδέχεται να εκτέθηκαν στον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εργάζεται από απόσταση

Ο αντιστράτηγος Κρίστοφερ Καβολί παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του και εργάζεται από απόσταση προς το παρόν, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι στο συνέδριο συμμετείχαν διοικητές χερσαίων δυνάμεων και πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βισμπάντεν της Γερμανίας, την περασμένη εβδομάδα.

Ενας από τους ξένους συμμετέχοντες επιβεβαιώθηκε ότι ήταν μολυσμένος από τον ιό, τόνισε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Έπιασαν κακοποιούς αντιεξουσιαστές που έβαζαν φωτιές σε ΙΧ-ΑΤΜ και επιχειρήσεις


Πρωινές εχθές συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Αθηνών, 26χρονος ημεδαπός, ο οποίος όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα συμμετείχε στην εμπρηστική επίθεση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ», την 06-01-2020.

Την ευθύνη για την παραπάνω εμπρηστική επίθεση είχε αναλάβει η αναρχική οργάνωση «σύντροφοι, συντρόφισσες», με ανάρτησή της την 23-1-2020, όπως και για τις ακόλουθες εμπρηστικές ενέργειες της 21-01-2020:

σε αντιπροσωπεία της «MERCEDES» στην Γλυφάδα,
σε Α.Τ.Μ. της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Πολυγώνου,
σε Α.Τ.Μ. της Τράπεζας «ALPHA BANK» στην Νέα Ιωνία,
σε (4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα του «Ο.Τ.Ε.» στο Ελληνικό Αττικής,
σε (2) φορτηγά του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και της Ελληνογερμανικής Σχολής «Εράσμιος» στο Πολύγωνο.

Επιπλέον, η ιδία αναρχική ομάδα ενέχεται και σε άλλες εμπρηστικές ενέργειες καθώς και σε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων με βόμβες μολότοφ.

Ακολούθησε έρευνα στην οικία του συλληφθέντα όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

έντυπο υλικό του αναρχικού χώρου,
φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάρτα μνήμης,
κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και σκληροί δίσκοι,
αναδιπλούμενοι σουγιάδες,
μεταλλικές σιδερογροθιές,
ξύλινα κοντάρια
μάσκα τύπου full face και
μικροποσότητες κάνναβης

Για την ίδια υπόθεση πραγματοποιήθηκαν παράλληλες έρευνες σε τρεις οικίες, όπου συνελήφθησαν (2) άνδρες και (1) γυναίκα (ημεδαποί), καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

μικροποσότητες ναρκωτικών,
ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
μεταλλικές σιδερογροθιές,
μαχαίρια,
κινητά τηλέφωνα,
κάρτες μνήμης και φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων,
ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σκληροί δίσκοι και
ιδιόχειρες σημειώσεις

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους - κατά περίπτωση - σχηματισθείσα δικογραφία, θα αποσταλούν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.


Αντίδραση του Ισραηλιτικού Συμβουλίου για την δήλωση του Τούρκου υπουργού περί Άουσβιτς



Προκλητική ανάρτηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στο Twitter.

«Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από το Άουσβιτς αλλά από το Παζάρ Κουλέ», «η Ελλάδα παίρνει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες, τα ρούχα αθώων μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα και τους στέλνει πίσω», έγραψε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Bu fotoğraflar Auschwitz’den değil, Pazarkule’den.. Yunanistan sınırı geçen masum göçmenlerin paralarını, telefonlarını, kimliklerini, giysilerini alıp, geri yolluyor. Avrupa ve dünya üç maymunu oynuyor..
3:41 μ.μ. · 7 Μαρ 2020Twitter for iPhone

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο: «Να ζητήσει συγγνώμη»

Η αναφορά στο Άουσβιτς, προκάλεσε την οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει και αποδοκιμάζει, «τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό των συνθηκών του Άουσβιτς και της κατάστασης που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, που έκανε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Έξι εκατομμύρια Εβραίοι εκδιώχθηκαν, κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από τους Ναζί με την πλέον βιομηχανοποιημένη και βάρβαρη μέθοδο στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς και των άλλων γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης. Η εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων και η δημιουργία εντυπώσεων με τον ευτελισμό του Ολοκαυτώματος από την Τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν είναι παρά μια άθλια και χυδαία επιχείρηση παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΙΣΕ καλεί τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών «να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη για τον ανυπόστατο αυτό παραλληλισμό που προσβάλλει τη μνήμη όλων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Η ανάρτηση του Τούρκου αξιωματούχου

 ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας



Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,




Ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων»



Αγαπητή Άνγκελα, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνδιοργανωτές αυτού του ελληνογερμανικού forum, θέλω καταρχάς να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά για την πολύ σημαντική συμμετοχή σε αυτό το φόρουμ, σε δύσκολους καιρούς. Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κορονοϊό. Κάτι το οποίο το αναγνωρίζω ως ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό αλλά βρίσκομαι στο Βερολίνο σε μία συγκυρία η οποία είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, κρίσιμη για την Ευρώπη, γιατί δίπλα στο μέτωπο της οικονομίας, αντιμετωπίζουμε και δύο πρόσθετες προκλήσεις:
Την απόπειρα της Τουρκίας να καταστήσει ουσιαστικά παράνομους εισβολείς, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες -για δικά της ανταλλάγματα- παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Καλούμαστε όμως να αντιμετωπίσουμε και την επιδημία του κορονοϊού, που εξαπλώνεται, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, δυστυχώς, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών σε όλη την υφήλιο. Και με -καθώς φαίνεται- σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Πράγματι, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης, τα νέα προβλήματα την οδηγούν ουσιαστικά να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές που ούτως ή αλλιώς σχεδίαζε.
Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών, αναδιατάσσει εκ των πραμάτων τις εθνικές της προτεραιότητες. Και η υγειονομική κρίση είναι αλήθεια, ότι κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας.
Θέλω, όμως, να είμαι αισιόδοξος: Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια. Όπως και η χώρα μου. Δείξαμε τις τελευταίες δέκα μέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική, αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται από κανέναν. Αποδείξαμε τη στιγμή της κρίσης ότι έχουμε τόσο τη βούληση, όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα. Εξ αντικειμένου, λοιπόν, και η ατζέντα της σημερινής μας συνάντησης διευρύνεται από τα θέματα της επικαιρότητας. Με πρώτο το Μεταναστευτικό. Τα λόγια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ότι «η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης» αποτελούν την πυξίδα μας. Και η παρουσία όλης της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από λίγες μέρες στον Έβρο δεν υπήρξε μόνο μία συμβολική κίνηση. Αλλά ένα πολύ ουσιαστικό, ένα πολύ σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός. Και βέβαια η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε, αγαπητή Άνγκελα, τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά, αλλά και υλικά, γιατί και εμείς προστατεύουμε ένα από τα πιο σοβαρά ευρωπαϊκά κεκτημένα, την ακεραιότητα των εξωτερικών μας συνόρων.
Στο Μεταναστευτικό, λοιπόν, εισερχόμαστε σε μία νέα φάση. Και είναι καιρός να αποδείξουν όλοι, αν εννοούν, αν επιδιώκουν, τη σοβαρή αντιμετώπισή του. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτήν την εξέλιξη. Και ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης. Όμως, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας. Αν ο κύριος Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για το μεταναστευτικό, μία δήλωση που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων.
Πρώτα απ’ όλα να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο. Να πάψει να χρησιμοποιεί και να τους υποκινεί διασπείροντας fake news και προπαγάνδα. Να δεχθεί πίσω με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.
Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Όπως π.χ. κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για τον έλεγχο των ροών από την περιοχή του. Τόσο από την ξηρά, όσο και από την θάλασσα.
Και βέβαια, οι επιστροφές όσων παρανόμως, περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να γίνονται πλέον, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου που τόσο έχουν δοκιμαστεί. Αλλά και από την ενδοχώρα της πατρίδας μου.
Η Ελλάδα πάντοτε -και θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με την Καγκελάριο- αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης για να το κάνει. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει -και αυτό νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται πια- υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια σε γεωπολιτικές φιλοδοξίες.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετήσω και την απόφαση την οποία πήρε ο κυβερνητικός συνασπισμός, χθες το βράδυ, η Γερμανία να ηγηθεί μιας προσπάθειας την οποία έχουμε αναλάβει εδώ και πολύ καιρό ως Ελλάδα, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Των παιδιών, των εφήβων πού βρίσκονται εγκαταλελειμμένα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην πατρίδα μου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχουμε την ευκαιρία την Πέμπτη, στην Αθήνα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να υποδεχτούμε, για άλλη μία φορά, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αρμόδια Επίτροπο, για να συνδιαμορφώσουμε ένα σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και καλώ εδώ, από το Βερολίνο, όσο το δυνατόν περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν σε αυτήν την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης. Δεν είναι ένα βάρος το οποίο πρέπει να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα. Ή μόνη της η Ελλάδα και η Γερμανία. Πρέπει και άλλες χώρες να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Μιλάμε περίπου για 5.000 παιδιά. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των παιδιών και εφήβων μπορεί να τα κρατήσει και να τα φιλοξενήσει η Ελλάδα, τα υπόλοιπα θα έπρεπε κανονικά να κατανεμηθούν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα ήταν ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα έμπρακτης αλληλεγγύης για αυτούς οι οποίοι δοκιμάζονται περισσότερο από αυτήν την κρίση.
Έρχομαι τώρα, στο δεύτερο μέτωπο το οποίο κυριαρχεί στην επικαιρότητα, αυτό της επιδημίας του κορονοϊού. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στη χώρα μας ευτυχώς μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ακόμα καμία απώλεια, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια επιδημία η οποία εξαπλώνεται. Εξαπλώνεται γρήγορα και η πρώτη προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η λήψη μέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων, αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτήν την επιδημία.
Σήμερα ανακοινώσαμε και ένα πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά και στήριξης του κόσμου της εργασίας, καθώς όλοι προσαρμοζόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα όπου πολλοί συμπολίτες μας θα πρέπει να απουσιάζουν, δυστυχώς από τη δουλειά τους, είτε γιατί θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, είτε γιατί μπορεί να πρέπει να φροντίζουν παιδιά, τα οποία θα μένουν στο σπίτι καθώς ολοένα και περισσότερα σχολεία θα κλείνουν.
Κανένα μαζικό μέτρο, ωστόσο, θέλω να το τονίσω αυτό και πάλι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Στις ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες, όπως οι δικές μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμερίζονται πρώτα και πάνω απ’ όλα οι ίδιοι οι πολίτες. Μερικά απλά μέτρα για τα οποία μιλάμε συνέχεια, προσωπική υγιεινή, αποφεύγουμε μέχρι και τις χειραψίες, το κάναμε πράξη με την κυρία Καγκελάριο, μην νομίζετε ότι είμαστε τσακωμένοι αν δείτε τα σχετικά πλάνα, αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της υγιεινής. Αποφυγή των συναθροίσεων, των μεγάλων συναθροίσεων, κυρίως η προφύλαξη των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων, αυτά είναι τα μέτρα στα οποία πρέπει όλοι να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα. Και ναι, βέβαια, απαιτείται αγαπητή Άνγκελα και περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόλις ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου ότι δρομολογείται μία τηλεδιάσκεψη για να δούμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα την ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα αυτό. Μία απάντηση που έχει μία πτυχή δημόσιας υγείας, αλλά έχει και μία οικονομική πτυχή. Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρόνια από αυτήν την οποία προβλέπαμε. Και είναι επίσης βέβαιο ότι και δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε αυτήν την οικονομική κρίση να μας θυμίσει παλιές, κακές εποχές.
Έρχομαι τώρα φίλες και φίλοι στο κυρίως αντικείμενο του φόρουμ. Ενός οικονομικού φόρουμ το οποίο έχει ως σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και όταν σχεδιάστηκε το φόρουμ αυτό μαζί με την καγκελάριο στην πρώτη μου επίσκεψη τον Σεπτέμβριο, βλέπαμε ήδη ότι το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει. Από μία σχέση η οποία στηριζόταν στη σχέση του πιστωτή και του δανειολήπτη, πήγαμε πια σε μία σχέση ισότιμων εταίρων, η οποία θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο μερών. Και θέλω να σας μιλήσω από καρδιάς λέγοντάς σας ότι η οικονομική, η κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε, μας υποχρεώνει το κύριό μας διακύβευμα, το οποίο είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, να το δρομολογήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Δεν αποτελεί άλλοθι η κρίση για να σταματήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Αν μη τι άλλο, μας επιβάλλει να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα, για να μπορέσουμε να την απορροφήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Διότι η κατάσταση στην Ελλάδα, αν αφήσει κάνεις στην άκρη τις εξαιρετικές συγκυρίες που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες που αφορούν όλη την παγκόσμια οικονομία, είναι μία κατάσταση εξαιρετικά θετική.
Το Φεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για την Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από το 2000. Οι εξαγωγές σημειώνουν ιστορικό υψηλό, παρά την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο. Οι επιχειρήσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται πια ήδη λιγότερο, με 24%. Ένας νέος αναπτυξιακός νόμος έχει καταργήσει πολλές από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμπόδιζαν επενδύσεις στο παρελθόν. Και η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία είναι ανοιχτή στις επενδύσεις και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει δυστοκίες και δυσκολίες του παρελθόντος.
Έχουμε ψηφίσει μέσα σε 7 μήνες, 52 νομοσχέδια και ένα καινούργιο Σύνταγμα. Έχουμε μία πολύ ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση κάτι το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά να υλοποιούμε τις κεντρικές πολιτικές μας αποφάσεις. Και βέβαια την Παρασκευή θα αναλάβει η πρώτη Ελληνίδα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή. Θα έχουμε την πρώτη γυναίκα της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την Παρασκευή που μας έρχεται.
Και σε αυτήν τη νέα πορεία, προσβλέπουμε στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο. Θέλουμε πολύ περισσότερες από τις 162 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας. Απασχολούμε σχεδόν 30.000 εργαζόμενους και θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις άντεξαν και στήριξαν τη χώρα και ουσιαστικά διατήρησαν σχεδόν όλες τις θέσεις απασχόλησης τα 10 δύσκολα χρόνια της κρίσης. Τώρα είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και βέβαια θέλουμε – έχουμε εδώ πέρα βλέπω και εκπροσώπους από πολλές ελληνικές περιφέρειες- να αυξήσουμε και τα 4,5 εκατομμύρια των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι, θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές, όχι μόνο το καλοκαίρι για τα ελληνικά μας νησιά να ανακαλύπτετε και τις υπόλοιπες ομορφιές της πατρίδας μας, εκτός από τις ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά, τα οποία πρέπει να ανακαλύψετε, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να στηρίξουμε περισσότερο και τον τουρισμό μας.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία μας να αναπτυχθεί και να κατευθυνθεί προς καινούργιους τομείς οι οποίοι είναι πολύ πιο δυναμικοί. Το αντικείμενο σε μεγάλο βαθμό του σημερινού συνεδρίου, η πράσινη ενέργεια, φαρμακευτική τεχνολογία, νέα αγροτική οικονομία, διαχείριση των απορριμμάτων, όπου έχουμε ακόμα πολύ σημαντικά βήματα να κάνουμε και όπου η Γερμανία έχει πολύ σημαντική τεχνογνωσία να μας προσφέρει και μετράμε, άλλωστε, ήδη κάποιες πρώτες εξαιρετικά ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες.
Η κυβέρνηση πχ εξετάζει, εδώ και μήνες, μαζί με την Volkswagen μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα τεχνολογικό έργο αιχμής το οποίο θα καταλήξει τελικά να μετατρέψουμε ένα ελληνικό νησί όχι απλά σε «πράσινο νησί», αλλά σε πρότυπο καινοτομίας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και κυρίως στην αυτόνομη οδήγηση. Δύο προοπτικές, από το μέλλον, που σύντομα θα αφορούν το παρόν.
Γερμανική σφραγίδα υπάρχει και σε ένα άλλο έργο που υπογράφηκε προ ημερών: Στην κατασκευή ενός απ’ τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, στην περιοχή της Κοζάνης, βλέπω εδώ και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με ισχύ λίγο παραπάνω από 200 MW.
«Ελληνικά Πετρέλαια» και «Juwi», επενδύουν συνολικά 130 εκατομμύρια. Δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και μας βοηθούν να κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε μία “πράσινη” οικονομία, υλοποιώντας τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.
Έχουμε ένα νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» το οποίο προβλέπει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 40 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Δημιουργία παραπάνω από 60.000 μόνιμων θέσεων απασχόλησης και έχουμε τολμήσει να πάρουμε πολύ κρίσιμες και σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις όπως η δέσμευσή μας για μια γρήγορη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης». Αφορά πρωτίστως την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και έναν Δήμο της Πελοποννήσου, τη Μεγαλόπολη. Έχουμε πει ότι μέχρι το 2028 θέλουμε έχουμε φύγει τελείως από τον λιγνίτη. Μέχρι το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες με εξαίρεση μία στη δυτική Μακεδονία. Και ξέρω πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση και η Γερμανία και αυτή καλείται να την κάνει με το δικό της χρονοδιάγραμμα. Βρισκόμαστε εμείς όμως ως Ελλάδα στην πρώτη γραμμή αυτής της γρήγορης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή και γι’ αυτό και διεκδικούμε μεγάλο μερίδιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Πόσο μάλλον όταν ολόκληρες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Και αυτές είναι οι περιφέρειες όπως και πολλές περιφέρειες στην Γερμανία ή στην Πολωνία που πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, παραγωγικό μοντέλο, να γίνουν πρότυπα, να αξιοποιήσουν άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Την πράσινη ενέργεια, καθώς οι περιοχές αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο των δικτύων διανομής ενέργειας, έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, να γίνουν κέντρα για καινούργιες βιομηχανικές επενδύσεις. Να αξιοποιήσουν και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει μια διακυβερνητική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση και θα προσφέρει πολύ συγκεκριμένα κίνητρα σε αυτές τις περιοχές και φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις ώστε η απολιγνιτοποίηση να μην είναι απλά μία απειλή για τους πολίτες αλλά μια ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο χωρίς λιγνίτη και χωρίς τη ρύπανση βέβαια που η εκμετάλλευση του λιγνίτη συνεπάγεται. Δεν αφορά μόνο το διοξείδιο του άνθρακα αφορά δυστυχώς και την ποιότητα ζωής σε περιοχές οι οποίες για πολλές δεκαετίες είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.
Και βέβαια κεντρικό μοχλό σε αυτήν την απολιγνιτοποίηση αποτελεί η ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, την παραλάβαμε πριν από 8 μήνες στα πρόθυρα περίπου της χρεοκοπίας. Κάναμε ένα πολύ γρήγορο «turn around». Είναι μια επιχείρηση η οποία σήμερα ατενίζει το πράσινο μέλλον με αισιοδοξία. Φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απολιγνιτοποίηση, στην πράσινη ενέργεια και φυσικά στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία έχει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να δρομολογήσει γρήγορα ένα δίκτυο ανάπτυξης σταθμών φόρτισης, οι οποίοι μεσοπρόθεσμα πρέπει να ξεπεράσουν τις 10.000.
Και γι’ αυτό και θεωρώ και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπογράφεται εδώ πέρα στο Βερολίνο εμβληματική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE στον τομέα της απολιγνιτοποίησης και της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ΔΕΗ έχει το μέγεθος, τις τεράστιες εκτάσεις, το περιβάλλον -γη, ήλιο, άνεμο- το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό για πολλές κοινές «πράσινες» δράσεις. Η RWE διαθέτει πλούσια παράδοση, σοβαρότατη τεχνογνωσία στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι μια συνεργασία η οποία μπορεί πραγματικά να αποδεχθεί εξαιρετικά επικερδής και σημαντική για τις δύο επιχειρήσεις και για τις δύο χώρες.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητή Καγκελάριε,
κλείνω, λέγοντας για ακόμα μία φορά πόσο πιστεύω στη σημασία αυτού του νέου κεφαλαίου που καλούμαστε από κοινού να γράψουμε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σχέσεις οι οποίες δοκιμάστηκαν, μπορεί να τραυματίστηκαν τα χρόνια της κρίσης, άντεξαν όμως. Άντεξαν και έχουμε τη δυνατότητα τώρα να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, βλέποντας το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε κυρίως η κρίση του κορονοϊού θα περάσει κάποια στιγμή και ευχόμαστε να είναι μια κρίση που θα περάσει σύντομα. Εδώ πέρα βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα και σε αυτήν την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα σας θέλουμε όλους συμμάχους, συν επενδυτές, αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια την οποία κάνουμε. Και βέβαια καθώς και η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος προσβλέπουμε και στην παρουσία της Καγκελαρίου στην έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού, για να σηματοδοτήσουμε όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στην Ελλάδα αυτό το νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας.