Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Αυτό είναι το χρηματοκιβώτιο του διοικητή της ΕΛ.ΑΣ. με τις 320.000€

 


Ανακοινώσεις για την εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην παράνομη έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ..

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, 2 απόστρατοι, πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες ενώ συνελήφθησαν 2 ιδιώτες ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, 9 αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα 5 ιδιώτες ως μέλη.

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν -κυρίως στην Αττική- στις παράνομες ελληνοποιήσεις, μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, προχθές Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων τα δύο (2) ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, εννιά (9) αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε (5) ιδιώτες ως μέλη, καθώς και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος.



Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.α.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.




Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:

ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή

στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή

στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή

τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν – κατά περίπτωση – πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:

την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,

την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,

την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),

την έκδοση αδειών οδήγησης,

την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και

τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην  υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.

Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν  καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,

φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,

κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,

15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,

συσκευές gps tracker,

025 ευρώ,

37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,

ψηφιακή κάμερα,

μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,

4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,

ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,

έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στην ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς προς διενέργεια κύριας ανάκρισης.



Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε και σκότωσε ΑΜΕΑ σε καροτσάκι

 


Ένας αστυνομικός στο Τούσον της Αριζόνας των ΗΠΑ σκότωσε με εννέα σφαίρες έναν 61χρονο άνδρα, ύποπτο για κλοπή από κατάστημα, ο οποίος κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο, αρνήθηκε να σταματήσει και του είχε στρέψει την πλάτη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τούσον, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο της τραγωδίας, είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόλυσης του αστυνομικού Ράιαν Ρέμινγκτον. Ο τελευταίος δεν ήταν σε υπηρεσία όταν πυροβόλησε τον άνδρα, το βράδυ της Δευτέρας, αλλά εργαζόταν ως φύλακας στο σουπερμάρκετ όπου φέρεται να έγινε η κλοπή.






Κύπρος: Αντιεμβολιαστές έβαλαν βόμβα σε σχολείο


 

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στη 1:30 τα ξημερώματα στο ΙΣΤ’ Δημοτικό Σχολείο Ζακακίου στην Λεμεσό, με δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό να εντοπίζεται στη σκηνή από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σημείο έσπευσαν άμεσα μέλη της Αστυνομίας καθώς επίσης και πυροτεχνουργός, σύμφωνα με τον οποίο η έκρηξη οφειλόταν σε πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού αντικειμένου το οποίο τοποθετήθηκε στη βάση πόρτας.



Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην πόρτα και τα παράθυρα της αίθουσας, καθώς επίσης και στα παράθυρα διπλανής αίθουσας. Ζημιές προκλήθηκαν και στα παράθυρα εκκλησίας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε και δεύτερο αυτοσχέδιο εκρηκτικό αντικείμενο το οποίο πυροδοτήθηκε, ωστόσο δεν εξερράγη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας οι δράστες είναι άτομα που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς και στην χρήση μάσκας από τα παιδιά του Δημοτικού. Προχθές βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας στην Λεμεσό.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Απάντηση Παπαδημητρίου για το σώου Γερακαράκου που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά

 


Όσοι είδαν το σώου του προέδρου της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρη Γερακαράκου, δεν τους άρεσε καθόλου η στημένη στάση του.

Όπως είδαν όλοι, ο Γερακαράκος αποχώρησε από το πάνελ της εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Σήμερα», καταγγέλλοντας ότι χθες Τετάρτη στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, εξύβρισε τους αστυνομικούς χαρακτηρίζοντάς τους «μπάτσους».

Το θέμα είναι ότι ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, η δεν είδε όσα είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., η ήθελε απλά να κάνει το νούμερο που είχε ετοιμάσει το οποίο γύρισε σε βάρος του.

Η πραγματικότητα είναι ότι κατά την εκπομπή της Τετάρτης, ο κ. Παπαδημητρίου διασταύρωσε τα ξίφη του για το θέμα της υποχρεωτικότητας με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος ζητούσε επέκταση σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι αστυνομικοί. Με αιχμή την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα, ο βουλευτικής της ΝΔ ανέφερε: «Δηλαδή σας ενδιαφέρει να ‘’τρυπήσουμε’’ τους ‘’μπάτσους’’ αλλά δεν σας νοιάζει για τους γέροντες που πεθαίνουνε;».

Αυτή η αποστροφή που είχε άλλο νόημα, εξόργισε τον κ. Γερακαράκο γιατί μάλλον δεν την κατάλαβε, ο οποίος έκανε λόγο για εξύβριση χιλιάδων συναδέλφων του και διερωτήθηκε εάν συμφωνεί ο πρωθυπουργός με τον βουλευτή του.

Στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ απάντησε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου κάνοντας λόγο για «τηλεοπτικό θέαμα», ψευδή ισχυρισμό ότι θεωρεί «μπάτσους» τους αστυνομικούς και αναίτια επίθεση σε βάρος του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου: 

Πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι δημιουργήσατε σήμερα τηλεοπτικό θέαμα και ότι καταφέρεστε δημοσίως σε βάρος μου διακινώντας τον απαράδεκτο και ψευδή ισχυρισμό ότι θεωρώ "μπάτσους" τους αστυνομικούς. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι δεν καταλάβατε ή ότι κάπως μπερδευτήκατε. Ότι δηλαδή δεν αντιληφθήκατε πως απευθυνόμενος με ειρωνική και επικριτική διάθεση προς τον συνομιλητή μου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησα πως το μόνο που ενδιαφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι "να τρυπήσουμε τους μπάτσους", αναφορά που με απόλυτη σαφήνεια καταδικάζει την υποτιμητική αντίληψη που διακινείται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο σε βάρος των αστυνομικών.

Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της αναίτιας επίθεσης εναντίον μου. Δεν σας επιτρέπω όμως να με κατηγορείτε, με τον τρόπο μάλιστα που το κάνατε, όταν σταθερά και αταλάντευτα, ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές, είμαι από τους λίγους που υπερασπίζεται χωρίς υπεκφυγές το έργο και κυρίως τις γυναίκες και τους άνδρες της Αστυνομίας. 

Όταν θυμώνετε και κυνηγάτε και προσβάλλετε έναν άνθρωπο, δημοσιογράφο, βουλευτή, καλά θα κάνετε να γνωρίζετε την προσωπικότητα, το έργο του και τη στάση ζωής του. Διαφορετικά με τη συγκεκριμένη στάση σας, επιβεβαιώνετε όσους δηλητηριάζουν τους συμπολίτες μας εναντίον του δύσκολου έργου των αστυνομικών.



Ο Κοντονής ξεφτιλίζει πάλι ΣΥΡΙΖΑ : Αυτό που γίνεται με την πανδημία και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη

 


Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και ερωτηθείς για τις βολές του κ. Τσίπρα περί «αυταρχικότητας», αντέτεινε ότι το μέτρο δεν είναι αυταρχικό, τονίζοντας ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν περίμενε να ακούσει κάτι άλλο.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

«Τόσο καιρό ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους νεκρούς που έχουμε κάθε μέρα. Ποιο είναι το μέτρο; Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα; Σκοπίμως και τυχοδιωκτικά δεν προτείνει κάτι. Όταν η κυβέρνηση λοιπόν παίρνει το μοναδικό μέτρο το οποίο μπορεί και πρέπει να λάβει, δηλαδή την υποχρεωτικότητα -και πρέπει να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν το έλαβε το μέτρο αυτό όταν έπρεπε και έχουμε εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα- έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για αυταρχισμό. Αυτό το πράγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκή κλίμακα δεν έχει ξαναγίνει. Να γίνεται σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης το αυτονόητο και το ζήτημα της δημόσιας Υγείας. Οι παλινωδίες του σε σχέση με το ζήτημα αυτό είναι ενδεικτικές του τρόπου που ασκεί πολιτική. Τυχοδιωκτική πολιτική προς όφελος κομματικό», είπε ο Κοντονής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι σε οποιονδήποτε βρίσκει μπροστά του να διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε λόγο. Είναι μοναδικό αυτό το πράγμα που γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια. Και με τους κυνηγούς και με τους Οικολόγους. Και με τους αντιεμβολιαστές και με το εμβόλιο. Δεν υπάρχει αυτό στην Ευρώπη, δεν συμβαίνει πουθενά», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές και στους αρνητές, καθώς «επί ένα χρόνο έλεγε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό, μετά υποστήριζε ότι τα εμβόλια δεν φτάνουν, μετά έλεγε για ξεστοκάρισμα εμβολίων».

«Τι να πω;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «κάποια στιγμή, ευτυχώς, η στάση του Ανδρέα Ξανθού που είναι σοβαρός, φαίνεται ότι λειτούργησε προς την αντίθεση κατεύθυνση. Είπαμε ότι “ευτυχώς σοβαρεύουν τα πράγματα”, γιατί μας ενδιαφέρει για το πολιτικό σύστημα να ακούγονται σοβαρές προτάσεις και τοποθετήσεις, αλλά επανήλθαμε τώρα στα ίδια», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει σωτηρία καμία», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εισπράττει τη φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση εξαιτίας των πολιτικών και των ενεργειών της, αλλά καταγράφει και πτώση στις δημοσκοπήσεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε πώς σκέφτονται, ούτε πώς ενεργούν. Είναι μια παρατεταμένη κατάσταση, η οποία δεν έχει καμία πολιτική εξήγηση. Απορώ γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν πει τα σωστά και τα πρέποντα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα τεθεί στο μέλλον θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά: «είμαι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνουν, ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός, ειλικρινά».



Τρεις λαλούν… στον ΣΥΡΙΖΑ – Λένε-ξελένε» και αλληλοκαρφώνονται


 

Η προχθεσινή δεν ήταν μία καλή ημέρα στην Κουμουνδούρου. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μόλις έμαθαν την απόφαση του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 και το πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους μείνουν ανεμβολίαστοι μετά τη 16η Ιανουαρίου 2022 άρχισαν να σκέπτονται με ποιον τρόπο θα καλύψουν αφενός τις «κωλοτούμπες» του κ. Τσίπρα σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου και τον εμβολιασμό γενικότερα κι αφετέρου την πρόσφατη πρόταση του καθηγητή και συμβούλου Γρηγόρη Γεροτζιάφα για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί.

Η λύση που προκρίθηκε ήταν η συνήθης: Πολύς θόρυβος, μήπως και καλυφθεί η διγλωσσία, καιροσκοπισμός, ανευθυνότητα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «σαμποτέρ» του εμβολιασμού τον πρωθυπουργό, ενώ ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου ξεκίνησε να διαρρέει δήθεν πρόβλημα αντισυνταγματικότητας της απόφασης της κυβέρνησης.

Διπλή ανακολουθία

Το πράγμα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη είχε στραβώσει.

Αφενός επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λίγους μήνες μετά τη διαφωνία του με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς ζήτησε δημοσίως την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι αστυνομικοί ή οι στρατιωτικοί. Αρα πώς θα μπορούσε να στηρίξει τη διαφωνία του.

Αφετέρου, επειδή ήδη ο στενός του σύμβουλος, καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας, είχε προτείνει με άρθρο του στο ieidiseis.gr καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενηλίκους πολίτες. Χωρίς πρόστιμο, αλλά με αυστηρά μέτρα προς όλους τους ανεμβολίαστους (μέσα και οι άνω των 60 δηλαδή), όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας με τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, η μη δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας κ.λπ.

Η πρόταση Γεροτζιάφα «χτύπησε» σαν ηλεκτρικό ρεύμα κάποια εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν ότι η βασική άποψη του κόμματος ήταν και είναι αντίθετη στην ευρύτερη υποχρεωτικότητα. Λέγεται μάλιστα ότι ένας από εκείνους που αντέδρασε σφόδρα ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που ούτως ή άλλως είχε ανοίξει… βεντέτα με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, με επίκεντρο τη γνώμη του για τα μονοκλωνικά αλλά και τη γενικότερη αντιεμβολιαστική του στάση, η οποία συνεχίζεται.

Καρφί…

Πρόσφατα, ο κ. Γεροτζιάφας «κάρφωσε» Πολάκη (και μαζί και Τσίπρα που το είχε πει στη Βουλή) όταν είπε στην ΕΡΤ ότι τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί, είναι ασφαλή και είναι σκοταδιστές όσοι λένε ότι προκαλούν θρομβώσεις. Λίγες ημέρες πριν, όταν ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του εμφάνιζε τα μονοκλωνικά φάρμακα ως τη μόνη λύση έναντι της πανδημίας, του είχε «απαντήσει» ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, γράφοντας: «Τα μονοκλωνικά αντισώματα σχεδιάστηκαν έναντι του αρχικού στελέχους της Whuan και η αποτελεσματικότητά τους είναι ελαττωμένη κατά περίπου 40% έναντι του στελέχους “Δ”. Χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθούν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι συνθηματολογία του τύπου “δώστε τα φάρμακα στον λαό”».

Υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν βάλει στο μάτι τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Κυρίως από την ημέρα που βγήκε και συμφώνησε με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα.

Από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με δύο γραμμές τόσο έναντι του εμβολιασμού και της επέκτασης της υποχρεωτικότητας όσο και έναντι των μονοκλωνικών. Κατά τη συνήθη τακτική του, ο κ. Τσίπρας ευνοούσε και τη διασπορά των απόψεων Πολάκη και τη διασπορά των απόψεων Γεροτζιάφα, πιστεύοντας ότι έτσι ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και συνομιλεί με περισσότερα ακροατήρια.

Μπούμερανγκ

Από τη στιγμή όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει το βήμα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 (σ.σ.: και υποχρεωτικότητα χωρίς κυρώσεις δεν υπάρχει), η διπλή γλώσσα Τσίπρα άρχισε πάλι να γυρίζει μπούμερανγκ για την αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι ο ένας δρα και αναλαμβάνει ευθύνη την κρίσιμη στιγμή παίρνοντας δύσκολες αλλά κρίσιμες αποφάσεις και ο άλλος χάνεται και πάλι στη βαβέλ που επικρατεί στο κόμμα του.

Στο μεταξύ, πάντως, εξακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν «δύο γραμμές» σε σχέση με τα περιβόητα μονοκλωνικά, τα οποία εξακολουθεί να κάνει παντιέρα ο Παύλος Πολάκης, παλαιότερα δε και σε βάρος της αναγκαιότητας του εμβολιασμού.

Τώρα, επειδή ο κ. Τσίπρας έχει πάλι κάποιους να τον πιέζουν για τις απόψεις Γεροτζιάφα (σ.σ.: και για την προβολή τους, καθώς ο καθηγητής έχει πέραση και ζήτηση από τα ΜΜΕ), για να μη γίνει πάλι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χαμός, προφανώς πίεσε τον κ. Γεροτζιάφα να «διορθώσει» γραμμή. Αρχικά, έκανε αυτήν την ανάρτηση εναντίον του προστίμου των 100 ευρώ και στη συνέχεια σε νέο του άρθρο, πάλι στο ieidiseis.gr, με τίτλο «Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Καθολικά και για όλους χωρίς πρόστιμο 100 ευρώ – Οι προϋποθέσεις Γεροτζιάφα», ο κ. Γεροτζιάφας:

Πρώτον, διαφωνεί με το πρόστιμο των 100 ευρώ γράφοντας, όπως η Κουμουνδούρου είπε λίγες ώρες πριν, περί οικονομικού εκβιασμού των συνταξιούχων κ.λπ., χωρίς καν να υποστηρίζει -αυτό που λέει εδώ και μήνες- να στραφούν όλοι στη δωρεάν λύση του εμβολίου.

Δεύτερον, εμμένει στην άποψή του για «υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικους πολίτες», προτείνοντας και πάλι «να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κ.λπ.». Την πρόταση, δηλαδή, για την οποία «χτύπαγαν» τα τηλέφωνα της Κουμουνδούρου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονταν και έλεγαν «ο Γεροτζιάφας μάς εκθέτει με αυτά που λέει».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Έρευνα έχει ξεκινήσει για τον αντιεμβολιαστή σύζυγο της Παρθένας Κουτμερίδου και ένα κληρικό

 



Πριν λίγο έγινε η κηδεία της Παρθένας Κουτμερίδου, η οποία πέθανε από κοροναϊό έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, ούσα ανεμβολίαστη.

Η 42χρονη δικηγόρος ήταν 7 μηνών έγκυος όταν νόσησε από τον φονικό ιό, με τους γιατρούς να καταφέρνουν να βγάλουν το μωρό με καισαρική, αλλά να μην μπορούν εντέλει να σώσουν και τη μητέρα, έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Μιλώντας στο MEGA, ο γυναικολόγος της 42χρονης είπε ότι αιτία του δισταγμού της ήταν η στάση του «φανατικού αντιεμβολιαστή συζύγου της».

Ο γυναικολόγος που δεν μάσησε τα λόγια του είπε : «Τη συμβούλεψα να κάνει εμβόλιο, και αυτή και ο σύζυγός της, από την πρώτη στιγμή. Είμαι φανατικά υπέρ του εμβολιασμού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επανειλημμένα και φορτικά, προσπάθησα να πείσω αυτήν τη γυναίκα, που δεν ήταν μόνο πελάτισσα αλλά και πολύ καλή μου φίλη εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά, από ό,τι καταλαβαίνω, ο σύζυγός της ο οποίος είναι φανατικός αντιεμβολιαστής, αυτός και η οικογένειά του, την απέτρεψαν από το να εμβολιαστεί, πιθανώς και λόγω κάποιου πνευματικού».

Όπως σημειώνει ο γυναικολόγος, οι κινήσεις του πνευματικού της οικογένειας είναι άκρως ύποπτες, καθώς σε συνδυασμό με τις απόψεις του συζύγου της, την οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

«Υποπτεύομαι ότι ο πνευματικός της είναι αυτός που υποκίνησε και τον άντρα της. Δεν ξέρω πώς εμφανίστηκε η φημολογία ότι ο γιατρός της της είπε να μην κάνει εμβόλιο. Εγώ δεν το είπα ποτέ αυτό, το αντίθετο» καταλήγει ο γιατρός.

Ο σύζυγος της Πάττυ Κουτμερίδου, Π.Α., ανέβαζε συχνά προκλητικές αναρτήσεις αντιεμβολιαστών, στο προφίλ του στο Facebook.










Το πρώτο κρούσμα με μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας

 


Την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ελληνικής καταγωγής, μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ, που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική και βρίσκεται στην Κρήτη, όπου μετέβη ενόψει των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης έχει ξεκινήσει λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση. Το κρούσμα εντοπίστηκε στην ΠΕ Χανίων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης διευκρίνισε ότι ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test που προέκυψε θετικό στις 29 Νοεμβρίου.

Ο έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. Ακόμη, τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ολοκληρωθεί και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Έως τώρα όλες οι επαφές του είναι αρνητικές στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι ο ασθενής, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.



Τουρκία: Ο Ερντογάν αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών

 


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε αργά το βράδυ της Τετάρτης νέο υπουργό Οικονομικών με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, τη νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός του κράτους αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ο κ. Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο κ. Έλβαν και διόρισε στη θέση του τον κ. Νεμπάτι.

Στο αξίωμα από τον Νοέμβριο του 2020, ο κ. Έλβαν διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του κ. Ερντογάν.

Ο διορισμός του είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές.

Αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από κρίσεις.

Χθες το πρωί, η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σ’ έναν μήνα.

Όπως επιθυμούσε ο πρόεδρος, ο θεσμός –επισήμως ανεξάρτητος– μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό, βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.

Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.

Εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΠΕ, AFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σώου Γερακαράκου στον ΣΚΑΙ - Αποχώρησε άδικα προκαλώντας ερωτηματικά για την στάση του

 


Συνδικαλιστικά τερτίπια από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρη Γερακαράκο.

Καλεσμένος στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, ο οποίος ήθελε να προκαλέσει κάνοντας σώου.

Ο Γερακαράκος αρχίζοντας το σώου εμφανίστηκε, για να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τον βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου για ύβρεις προς τους αστυνομικούς με τον όρο «μπάτσους» και διαμαρτυρόμενος προς τους δημοσιογράφους που δεν τον επέπληξαν.

Να το έλεγε άλλος βουλευτής, άλλης παράταξης, τότε μπορεί και να το εννοούσε, αλλά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να πει τον όρο «μπάτσος» και να τον εννοεί δεν υπάρχει, αυτό το ξέρει ο Γερακαράκος και προκαλεί εντύπωση αυτό το σώου.

Πριν αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ είπε «Απόρησα χθες για ποιον λόγο δεν επαναφέρατε τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ. Παπαδημητρίου όταν εξύβρισε με τον όρο «μπάτσους» χιλιάδες συναδέλφους αστυνομικούς. Συμφωνεί ο πρωθυπουργός με τον βουλευτή του;» είπε ο κ. Γερακαράκος με τον Δημήτρη Οικονόμου να παραδέχεται πως αυτό ακούστηκε στον αέρα της εκπομπής ωστόσο δεν είχε κυριολεκτική έννοια σημειώνοντας ότι ειπώθηκε από τον βουλευτή για να δείξει ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο αυτό. Και αυτό ήθελε να δείξει ο βουλευτής, οπότε ο λόγος που ο Γερακαράκος έκανε ότι δεν το κατάλαβε, η δεν ήθελε για δικούς του λόγους να το καταλάβει, προκάλεσε σε όλους ερωτηματικά;;;;

Ο Γερακαράκος έκανε ότι δεν πείστηκε πάντως από τις εξηγήσεις του Οικονόμου, και αποχώρησε από το πάνελ την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συζήτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στους ένστολους, κάνοντας κακό στην εικόνα της ΠΟΑΣΥ.

«Εδώ που καθόταν ο υβριστής δεν μπορεί να κάθεται ο πρόεδρος των αστυνομικών όλης της χώρας» είπε και αποχώρησε για να ολοκληρώσει το σώου του, ξέροντας και ο ίδιος ότι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει περίπτωση να έλεγε «μπάτσος», για να προσβάλει!! Τον όρο αυτό άλλοι τον χρησιμοποιούν και το εννοούν!!

Έπειτα οι δημοσιογράφοι Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρης Οικονόμου έκαναν λόγο για «προσχεδιασμένο σόου» και «συνδικαλιστικά τερτίπια».



Εισαγγελική παρέμβαση για την επιστροφή του Πατέλη στη φυλακή

 


Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης, ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Μωυσίδης.

Στη δίκη που διεξήχθη χθες στο Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, ο εισαγγελέας ζήτησε να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή ο Γ. Πατέλης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σε ποινή 10 ετών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.

Ο κατηγορούμενος είχε αποφυλακιστεί με απόφαση του Εφετείου, ενώ είχε παραμείνει λιγότερο από 3 χρόνια στη φυλακή. Απόφαση που σύμφωνα με τον εισαγγελέα κ. Μωυσίδη πρέπει να αναιρεθεί, αφού «διαλαμβάνει αόριστα ότι ο κατηγορούμενος δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα», αν και -όπως είπε- «πρόκειται για άτομο που είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις».

Ο κ. Μωυσίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του ανήλικου παιδιού του Γ. Πατέλη, το οποίο κατά την εφετειακή απόφαση υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη από τη φυλάκιση του πατέρα του. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ωστόσο, αυτό «δεν εξηγείται επαρκώς στην απόφαση των δικαστών του Εφετείου».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένειά του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου», τονίζοντας ότι η σύζυγός του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, υποστήριξε πως «ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο». Κατέθεσε μάλιστα και γνωμάτευση παιδοψυχολόγου, αναφέροντας πως «στην ευαίσθητη ηλικία των 15,5 ετών, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και τη συναισθηματική έκφραση, υφίσταται μπούλινγκ στο σχολείο, υφίσταται την απομόνωση ακόμα και από τους ίδιους του τους συγγενείς».

Παράλληλα, χθες, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας απέρριψε τα αιτήματα αποφυλάκισης δύο καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγή και συγκεκριμένα του πρώην βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση και του Κ. Κορκοβίλη.

Αναφορικά με τον Κ. Μπαρμπαρούση, που εκτίει ποινή 6 ετών, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο υπερήλικας και ανάπηρος πατέρας του, καθώς και η σύντροφος και μητέρα του πέμπτου παιδιού του, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Για την αίτηση του Κ. Κορκοβίλη, που εκτίει ποινή 9 ετών, κατέθεσε ο αδελφός του, ο οποίος επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας του. Ωστόσο, οι μαρτυρικές καταθέσεις δεν έπεισαν τους δικαστές, που απέρριψαν ομόφωνα τις δύο αιτήσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες


 

Κατατέθηκε στη Βουλή  Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), που θα είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας, με διευρυμένο αντικείμενο, νέο οργανωτικό σχήμα, σύγχρονα εργαλεία χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και δυνατότητες συνεργασίας με επιστήμονες, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλους φορείς. Επιδιώκεται η θεμελίωση ενός μηχανισμού διαχείρισης του συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας που μεταξύ άλλων προβλέπει:

Ίδρυση ενός σύγχρονου φορέα για την παρακολούθηση της ανάλωσης, της κατανάλωσης και της τιμολόγησης όλου του εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του Συστήματος Υγείας.

Σύνταξη Στρατηγικής των Κεντρικών Προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των κεντρικών προμηθειών, που διενεργούνται από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας:

Υποστηρίζει συγκεκριμένους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους, με την διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών, φαρμακευτικών αγαθών και συναφών υπηρεσιών.

Έχει την επιχειρησιακή λειτουργία και την συνεχή επικαιροποίηση τεσσάρων Μητρώων, για την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συστήματος προμηθειών Υγείας.



Αλλάζουν τα κριτήρια της ετήσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ

 


Από το επόμενο οικονομικό έτος, 2022, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα πραγματοποιείται βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ο καθορισμός των οποίων βασίστηκε σε εισήγηση της Εθνικής Αρχικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, «θα προσμετρηθεί στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ η αξιολόγησή τους σε ποιοτικούς δείκτες στους τομείς που τα ίδια επιλέγουν». Ειδικότερα:


Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του.

Το 20% αφορά ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ από πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε ΑΕΙ αξιολογείται σε τρεις. Οι πέντε ενότητες είναι:

«Συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ», ενότητα που είναι υποχρεωτική για όλα τα ΑΕΙ,

«Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού»,

«Διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης»,

«Διεθνοποίηση» και

«Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος».

Από τις τελευταίες τέσσερις ενότητες τα ΑΕΙ θα επιλέξουν δύο.


Χτίζοντας πάνω και σε προηγούμενες προσπάθειες κυβερνήσεων, εφαρμόζεται στην πράξη για πρώτη φορά ένα σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης κατά την κατανομή των τακτικών πόρων των πανεπιστημίων, που συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητές τους, αλλά και τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν τους τομείς στους οποίους επιθυμούν τα ίδια να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να αναδειχθούν σε πρωτοπόρους της επιστημονικής κοινότητας.



Επώδυνη η πράσινη μετάβαση χωρίς αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας


 

Τη θέση του ότι απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης, εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis». Ο πρωθυπουργός:

Υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια». Τόνισε, δε, ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

Υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028. Έδωσε, μάλιστα έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου, ως ενός μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλισης ότι ενδιάμεσοι στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040 θα τηρηθούν.

Χαρακτήρισε ορόσημο την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της αύξησης του φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που αποκτά συν τω χρόνω η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ.

Τόνισε ότι πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας, καθώς και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον άνθρακα.

Προειδοποίησε ότι εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να «χάσουμε» τις κοινωνίες μας, καθώς η «πράσινη» μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους.



17 Τούρκοι δηλώνουν «φυγάδες» και ζήτησαν άσυλο

 



Σύμφωνα με το  evros-news.gr,  Τούρκοι εντοπίστηκαν σε νησίδα του ποταμού στη θέση Νεραιδότοπος κοντά στις Φέρρες. Ανάμεσα τους και πέντε παιδιά.

Πρόκειται για 8 άνδρες, 4 γυναίκες και 5 παιδιά, που πέρασαν το μεσημέρι τα σύνορα στο Δέλτα του ποταμού Έβρου στην περιοχή Νεραϊδότοπος, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο γιατί κινδυνεύουν στην χώρα τους.

Όμως εγκλωβίστηκαν στην περιοχή και ενημέρωσαν με διάφορους τρόπους δημοσιεύοντας την παρουσία τους εκεί, προκειμένου να υπάρξει διάσωση τους, γιατί ήταν αποκλεισμένοι.

Οι αλλοδαποί, μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις πρώτες βοήθειες και πλέον θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.



Καραγκιόζηδες αρνητές έκαναν έλεγχο σε μαγαζί λέγοντας ότι είναι «Συνταγματική Αστυνομία»


 

Ένα πρωτοφανές καραγκιοζιλίκι εκτυλίχθηκε εχτές σε κατάστημα που διενεργεί rapid test στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα τεσσάρων ατόμων γελοίων αρνητών εμφανίστηκε στην είσοδο του καταστήματος στην περιοχή της Τούμπας και ζήτησε από τον υπεύθυνο να επιδείξει την άδεια νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης.

Όταν εκείνος αναρωτήθηκε γιατί να τους υπακούσει, εκείνοι απάντησαν ότι είναι όργανα της «Συνταγματικής Αστυνομίας», ενώ όλοι τους έφεραν καρτελάκια που έγραφαν «Θεματοφύλακας του Άρθρου 120 του Συντάγματος» και ισχυρίστηκαν πως μπορούν να ελέγξουν τους πάντες και τα πάντα.

Το καραγκιοζιλίκι τους συνεχίστηκε, μιλώντας και κατά του εμβολίου για τον κορονοϊό και είπαν ότι τα rapid tests είναι παράνομα.

Ο υπεύθυνος του καταστήματος ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία έφτασε άμεσα στο σημείο και προχώρησε στη σύλληψη των τεσσάρων αρνητών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αντιποίηση αρχής και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.



Μητσοτάκης σε Πολάκη στη Βουλή: «Με αντιεμβολιαστές δεν συζητώ»

 


Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του φαιδρού Παύλου Πολάκη στη Βουλή. Τον Πολάκη είχε αμολήσει ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσει το μάτι στους ανεμβολίαστους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού ο φαιδρός τραμούκος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης φώναξε «άσχετε» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως δεν συνομιλεί με αντιεμβολιαστές. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν βουλευτή που «κλείνει το μάτι στις αντιεμβολιαστές και κάνει κρυφή καμπάνια κατά του εμβολιασμού».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν ανέχεται έναν συνεργάτη του σαν τον κ. Πολάκη που με χυδαίο και αγοραίο ύφος προσβάλλει τους πάντες και κάνει κρυφή καμπάνια στους ανεμβολίαστους. 

Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και τότε συζητάμε είπε ο πρωθυπουργός.

«Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κύριε Τσίπρα αλλά δεν άκουσα καμιά πρόταση και δεν άκουσα κυρίως πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, που είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Μας είπατε κάτω πιο επιστημονικά είναι απολύτως εσφαλμένο. Ό,τι κι αν ήμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας και της Δανίας δεν θα λύναμε το πρόβλημα μας. Το πρόβλημα δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε, το ζητούμενο είναι να μη φτάνουν οι άνθρωποι στο σημείο να χρειάζονται μονάδες εντατικής θεραπείας. Η γενεσιουργός αιτία είναι η έλλειψη εμβολιασμού», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μόνο που συνεισέφερε στην καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού, ήταν ένα σποτ έπειτα από 15 μήνες.

Μιλήσατε εικοσιπέντε λεπτά… τελικά θα μας πείτε αν θα καταψηφίσετε την συγκεκριμένη πρόταση και τελικά τι προτείνετε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους, οι οποίοι δεν θέλουν εμβολιαστούν, λες κι αν πάμε εσείς και εγώ θα πειστούν αυτοί με κάποιο μαγικό τρόπο; Εκτός αν θέλετε να στείλετε τον κύριο Πολάκη που έχει πολύ μεγάλη πειθώ και μπορεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Εδώ σας πήρε ένα χρόνο να φτιάξετε ένα σποτάκι. Τι ακριβώς κάνατε εσείς, για να στηρίξετε τον εμβολιασμό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του διοικητικού προστίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Τι μας είπατε κύριε Τσίπρα; Ό,τι το πρόστιμο των 100 € που επιβάλαμε είναι πολύ για έναν συνταξιούχο οποίος παίρνει 500 €, αλλά είναι λίγο για ένα συνταξιούχο οποίος παίρνει 2000 €. Άρα μας είπε ουσιαστικά ότι τα πρόστιμα πρέπει να είναι αναλογικά. Όταν σας κόβουν πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ είναι αναλογικό το πρόστιμο; Έχετε μπλέξει τους φόρους που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να είναι αναλογικοί, με τα διοικητικά πρόστιμα που δεν μπορούν να είναι αναλογικά».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματικές, φέρνοντας ως παράδειγμα την τοποθέτηση του κ. Γεροτζιάφα. «Θέλω να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με την ενδιαφέρουσα άποψη, την οποία διάβασα από τον κύριο Γεροτζιάφα, στην επιτροπή των σοφών που σας συμβουλεύει για τα θέματα δημόσιας υγείας και τον σέβομαι ως επιστήμονα. Τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Μια απλή ιδέα είναι οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα. Δηλαδή ο συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις, δεν θα μπορεί να παίρνει φορολογική ενημερότητα, δεν θα μπορεί να παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ούτε είναι να είναι κάποιος αντί συνταγματολόγος για να δει πως ότι αντισυνταγματικές είναι αυτές προτάσεις».





Νέο αντιεμβολιαστικό παραλήρημα Πολάκη - Κοροιδεύουν τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Κοροιδεύουν τον κόσμο στον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν ότι είναι υπέρ των εμβολιασμών και παράλληλα κλείνουν το μάτι υπέρ των ανεμβολίαστων.

Νέο αντιεμβολιαστικό μήνυμα έστειλε σήμερα από τη Βουλή ο Παύλος Πολάκης ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για τους θανάτους των πλήρως εμβολιασμένων.

Ο επικίνδυνος και εγκληματικά ανεύθυνος Πολάκης, στην τοποθέτηση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και την τροπολογία τους τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και είπε: «η μεγαλύτερη σας αποτυχία είναι ότι με βάση επίσημα στοιχεία του κ. Τσιόδρα που ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από αρχή της πανδημίας που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 701! Στις 7/11 οι νεκροί είναι 1.047! Δηλαδή από τις 10/10 μέχρι τις 7/11 πέθαναν δυστυχώς 346 πλήρως εμβολιασμένοι! Πόσοι πέθαναν ακριβώς το ίδιο διάστημα συνολικά στη χώρα; 1.118! Τι ποσοστό είναι οι 346 στους 118; Αυτό είναι η επιτυχία σας;».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Θάνος Πλεύρης λέγοντας ότι δεν είναι σωστό το μήνυμα που εκπέμπεται με αυτή την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την εκρηκτική αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος μίλησε για καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. «Δεν θα μας μιλήσετε εσείς για επιστήμη. Έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους εγώ στην ζωή μου. Τι ποσοστό είναι αυτό από τα επίσημα στοιχεία», είπε.

Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης λέγοντας ψέματα είπε: «Τώρα που μιλάμε στις λίστες ΜΕΘ βρίσκονται διασωληνωμένοι και ψάχνουν κρεβάτι ΜΕΘ 136 ασθενείς. Σήμερα εμφανίζουμε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από covid μεταξύ των προηγμένων χωρών της ΕΕ».



Γιατί αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

 


Ως μία απόφαση «που τον βασάνισε προσωπικά» χαρακτήρισε το μέτρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, πέντε ήταν τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας. 

Ειδικότερα:


9 στους 10 θανάτους από COVID αφορουν πολίτες άνω των 60 ετών.

7 στους 10 διασωληνωμενους ασθενείς είναι άνω των 60 ετών.

8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.

Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.  Συγκεκριμένα:

Στην Ελλάδα με το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες  60 και άνω να είναι στο 83%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι 657 και οι ημερήσιοι θάνατοι 92.

Στην Πορτογαλία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών να είναι στο 99,5% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid  είναι 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι 13.

Στη Δανία με το ποσοστό  εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 99,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι 10.

Στη Σουηδία το ποσοστό  εμβολιασμένων άνω των 60 ετών  στο 93,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 32  και οι ημερήσιοι θάνατοι 5.