Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έστειλε ο εισαγγελέας την "παρουσιάστρια"


Η 44χρονη γυναίκα είχε παραπεμφθεί να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο σήμερα ωστόσο πήρε αναβολή για τις 12 Ιουνίου.

Ο εισαγγελέας διέταξε παράλληλα και την ακούσια νοσηλεία της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου μεταβαίνει τώρα.

Όπως δήλωσε η δικηγόρος της "παρουσιάστριας", Ανθούλα Ανάσογλου, η επιθυμία της είναι "να μιλήσει με τον πνευματικό της και να υπάρξει μια μετάνοια και μια κατανόηση" ενώ χαρακτήρισε τον εγκλεισμό στο ψυχιατρείο επαχθές μέτρο για την ίδια και τους γύρω της καθώς όπως είπες υπάρχει ένα ανήλικο παιδί στη μέση και" οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε".

Έχει δίκιο η δικηγόρος της, ότι πρέπει να το σεβόμαστε όλοι το ανήλικο, αλλά πρώτη από όλους η μητέρα του και μετά όλοι οι υπόλοιποι όπως ο εισαγγελέας που θέλει να το προστατέψει από την συμπεριφορά της μητέρας του και να βοηθήσει και την ίδια!!!!




Τι είναι η ΑΟΖ- Πού διαφέρει με τα χωρικά ύδατα και με την υφαλοκρηπίδα




Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η χρήση του όρου μπορεί να περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα, ονομαστικά και μόνο. Σε επίπεδο ουσίας δικαίου και συνεπαγόμενων δικαιωμάτων είναι δύο διαφορετικές ζώνες. Η ΑΟΖ δεν συμπεριλαμβάνει τα χωρικά ύδατα, ούτε και την υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 ν.μ. Η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό "κυριαρχικό δικαίωμα", το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα.

Ορισμός της ΑΟΖ

Γενικά, η ΑΟΖ μιας χώρας εκτείνεται από τα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων και μέχρι τα 200 ν.μ. (370 χλμ), τα οποία υπολογίζονται από τις γραμμές βάσης/ baseline (Άρθρο 57 της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας), οι οποίες δεν συμπίπτουν ακριβώς με την ακτογραμμή . Εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα αποτελούν οι περιπτώσεις όπου οι ΑΟΖ δύο ή περισσοτέρων χωρών αλληλοεφάπτονται, όταν δηλαδή οι ακτογραμμές των εν λόγω χωρών απέχουν λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια (740 χλμ). Στην περίπτωση που οι ΑΟΖ αλληλοεφάπτονται, έγκειται στις χώρες που τις διεκδικούν να ορίσουν από κοινού θαλάσσια σύνορα. Γενικά, κάθε σημείο εντός αλληλοεφαπτόμενης περιοχής περιέρχεται στη δικαιοδοσία της εγγύτερης χώρας.

Στην έκταση της ΑΟΖ συνυπολογίζεται και η συνορεύουσα ζώνη, η οποία εκτείνεται για 12 ν.μ. πέραν του ορίου των εθνικών υδάτων. Οι χώρες μπορούν να αξιώνουν δικαίωμα και στην υφαλοκρηπίδα, η οποία μπορεί να εκτείνεται έως και 350 ν.μ. από την ακτογραμμή και πέραν την ΑΟΖ, ωστόσο αυτές οι περιοχές δεν λογίζονται ως μέρος της ΑΟΖ τους. Ο δια νόμου ορισμός της υφαλοκρηπίδας δεν αντιστοιχεί επακριβώς στη γεωλογική σημασία του όρου, καθώς περιλαμβάνει το υποθαλάσσιο μέρος της ξηράς, καθώς και τον πυθμένα εντός της ΑΟΖ.


Ιστορική αναδρομή

Μόλις στα τέλη του 20ύ αιώνα υιοθετήθηκε η ιδέα της κατάτμησης θαλασσίων περιοχών εν είδει ΑΟΖ, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αλιευτικών υποθέσεων εκτός εθνικών υδάτων.

Αρχικά, τα εθνικά ύδατα μιας χώρας εκτείνονταν για 3 ν.μ. (6 χλμ) από την ακτογραμμή της -όσο περίπου είναι το βεληνεκές ενός κανονιού. Στη νεότερη εποχή, τα εθνικά ύδατα επεκτάθηκαν στα 12 ναυτικά μίλια (περ. 19 χλμ). Στις αρχές του 1970, το Εκουαδόρ διεκδίκησε την επέκταση των εθνικών του υδάτων στα 200 ν.μ.· κατέσχεσαν έτσι αμερικανικά αλιευτικά και υποχρέωσαν τις ΗΠΑ να πληρώσουν βαριά πρόστιμα για καταπάτηση περιοχής εθνικής κυριαρχίας. Εν τέλει, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τεθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό υπήρξε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση των 12 ν.μ. ως νόρμα των εθνικών υδάτων μιας χώρας. Παράλληλα, με την Τρίτη Συμβαση του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας το 1982, αναγνωρίστηκε διεθνώς ο ορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα 200 ν.μ.

Το Άρθρο 55, μέρος Ε΄της Σύμβασης, ορίζει τα εξής:

Ειδικό νομικό καθεστώς της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης

Η αποκλειστική οικονομική ζώνη ορίζεται ως η θαλάσσια περιοχή πέραν και εφαπτομένης των εθνικών υδάτων, και υπόκειται σε συγκεκριμένο νομικό καθεστώς όπως ορίζεται στο παρόν παράρτημα, υπό το οποίο τα δικαιώματα και η δικαιοδοσία του οριζόμενου Κράτους, και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων Κρατών καθορίζονται από τις διατάξεις της παρούσας Συνθήκης.


ΑΟΖ υπό αμφισβήτηση

Η ακριβής έκταση της ΑΟΖ είναι συχνά θέμα διαμάχης μεταξύ δύο ή περισσότερων χωρών. Ακολουθεί ένας κατάλογος με μερικές σημαντικές έριδες κάποιων χωρών, επί των θαλασσίων υδάτων τους.

Το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισλανδίας, γνωστό και ως Πόλεμοι του μπακαλιάρου.

Η Νορβηγία βρίσκεται σε έριδα με τη Ρωσία επί των εθνικών τους υδάτων και της ΑΟΖ, όσον αφορά στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαμάχη με την Τουρκία, επί της έκτασης της υφαλοκρηπίδας.

Η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί μήλο της έριδος μεταξύ πολλών όμορων χωρών.

Υπάρχει μια διαφιλονικούμενη περιοχή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τη λεγόμενη Θάλασσα Μποφόρ. Στην περιοχή υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία οι δύο χώρες διεκδικούν.

Η διαμάχη επί της νησίδας Rockall (βρίσκεται μεταξύ Ιρλανδίας και Ισλανδίας). Η έριδα είναι επί θέματος ΑΟΖ, παρά για τους πόρους, ή τη γεωστρατηγική σημασία της.

Ενα μέρος της Καναδικής ΑΟΖ διεκδικεί η Γαλλία, για λογαριασμό των νήσων Σαιν Πιερ και Μικελόν, των οποίων διατηρεί την κυριαρχία από το 1763 (επίσημα από το 1985). Οι νήσοι περικλείονται ολοκληρωτικά από την ΑΟΖ του Καναδά.

Περιοχές όπου παγετώνες καλύπτουν τη θαλάσσια περιοχή μιας χώρας πέραν της ακτογραμμής της, αποτελούν επίσης πιθανές διαφιλονικούμενες εκτάσεις.


Η Ελλάδα και η ΑΟΖ

Η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ΑΟΖ με καμία γείτονα χώρα, αν και έχει το δικαίωμα να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή νομοθεσία. Ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια τέτοιου είδους διεκδίκηση.

Η τουρκική δήλωση περί πολέμου δεν αφορά την ΑΟΖ· η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο, ως ημίκλειστη θαλάσσια περιοχή, πρέπει να τεθεί υπό ειδικό καθεστώς, εν αντιθέσει με άλλες ημίκλειστες θάλασσες όπως την Αδριατική θάλασσα, ή πλήρως κλειστές όπως τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας, με την οποία τα εθνικά ύδατα μιας χώρας μπορούν να επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια. Αν και φέρει μόνιμη αντίρρηση στο σχετικό άρθρο της Συνθήκης, η ίδια έχει επεκτείνει τα εθνικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα στα 12 ν.μ. Το 1995, κατά την επικύρωση της Συνθήκης από το ελληνικό κοινοβούλιο, η Τουρκία δήλωσε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα επέκτεινε τα εθνικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ., αυτό θα εκλαμβανόταν ως απόπειρα περιορισμού της καθώς και άμεση προσβολή της εθνικής της κυριαρχίας. Με αυτόν τον ισχυρισμό ισχύει ακόμη και σήμερα το λεγόμενο casus belli.

Την ίδια ώρα, ενώ η Αίγυπτος και η Λιβύη δείχνουν - μετά και το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης- διστακτικές στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ήδη τις ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Στα σχέδιά του είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου που θα εξορύσσεται από το κοίτασμα Λεβιάθαν, μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα διέρχεται και από την Ελληνική ΑΟΖ. Κατά το σχέδιο αυτό τεκμαίρεται η αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ από το Ισραήλ, κάτι που αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό "χαρτί" για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Είναι γεγονός ότι μια τέτοια σύμπραξη θα αποτελέσει μια ισχυρή ενεργειακή συμμαχία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, αν και την εξόρυξη και παραγωγή έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία American Νoble Εnergy Ltd[8]. Ο ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Gaby Levy, δήλωσε στην τουρκική οικονομική εφημερίδα Hürriyet Daily News & Economic Review: "Κατ' ουσίαν, στην απόπειρα να προστατέψουμε και να εξασφαλίσουμε τα ισραηλινά συμφέροντα στη Μεσόγειο, το Ισραήλ υποχρεώθηκε να οριοθετήσει επίσημα τα θαλάσσια σύνορά του".


Πηγή: Wikipedia


Καμία σχέση με τον Τόμ Χάνκς το κέρινο ομοίωμα στην Καβάλα


Όπως και να το δεις, όσο και να το δεις, από όποια πλευρά και να το δείς μόνο ομοίωμα του Τόμ Χάνκς δεν είναι δυστυχώς.

Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα ανοίξουν εκ νέου τα Μουσεία σε όλη τη χώρα, μετά το αναγκαστικό κλείσιμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη στα Κηπιά Καβάλας θα υποδεχθεί τους φίλους και επισκέπτες με μια νέα δημιουργία που δεν μοιάζει όμως σε γνωστό χολιγουντιανό ηθοποιό.



Πρόκειται όπως λέει και παρουσιάζει ο καλλιτέχνης για τον δημοφιλή ηθοποιό και λάτρη της Ελλάδας Τομ Χάνκς, που πήρε τη θέση του στο κεντρικό σαλόνι του Μουσείου, ανάμεσα σε πολλά άλλα κέρινα ομοιώματα Ελλήνων και ξένων.

Ο Τομ Χάνκς είναι το 31ο κέρινο ομοίωμα στο Μουσείο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του καλλιτέχνη δεν μοιάζει όμως καθόλου.

Ο κ. Κοκκινίδης  επέλεξε να φιλοτεχνήσει τον κορυφαίο ηθοποιό στα χρόνια της ωριμότητάς του και όχι νεότερο, όπως τον έχουμε συνηθίσει στις περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες, καθώς θεωρεί ότι σε αυτή την ηλικία αποτυπώνεται καλύτερα η ολοκληρωμένη προσωπικότητα ενός μεγάλου καλλιτέχνη, που πρόσφερε πολλά στον παγκόσμιο κινηματόγραφο. Πριν από λίγο καιρό, στον Τομ Χανκς, την σύζυγό του και τα παιδιά τους χορηγήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα.



Το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά του Δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, ανοίγει ξανά τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε μικροί και μεγάλοι που θα το επισκεφθούν να μπορούν να δουν από κοντά και να φωτογραφίσουν τις δημιουργίες του μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.


«Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσω την προετοιμασία για τη σχεδίαση και τη φιλοτέχνηση των κέρινων ομοιωμάτων δυο σημαντικών πρωταγωνιστών του 1821 που συνέβαλαν καθοριστικά στην ελληνική επανάσταση. Έτσι, μαζί με το ομοίωμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, που φιλοτεχνήθηκε το 2019, θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα ότι η πατρίδα μας θυμάται και τιμά όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της», αναφέρει ο Θοδωρής Κοκκινίδης, ο οποίος προετοιμάζεται για τη συμμετοχή και του δικού του Μουσείου στον επετειακό εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.



Χαφτάρ προς Αθήνα: Να κάνουμε συμφωνία για την ΑΟΖ όπως με την Ιταλία



Την υποστήριξή της στη συμφωνία για ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, απορρίπτοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Χαιρετίζοντας την ελληνοϊταλική συμφωνία, η προσκείμενη στον Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή ζητά μάλιστα την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας, μεταξύ των εκλεγμένων κοινοβουλίων Ελλάδας – Λιβύης απευθύνοντας σχετική επιστολή που δημοσιεύθηκε μέσω του ανεπίσημου λογαριασμού του στρατού του Χαφτάρ στο Twitter. 

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες των δυνάμεων του Χαφτάρ, προσκείμενες στην Τουρκία πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Σάρατζ εισέβαλαν στο πετρελαϊκό συγκρότημα Μελίτα και σταμάτησαν την άντληση φυσικού αερίου προς την Ιταλία, ως αντίποινα στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Στην παράκτια περιοχή Μελίτα βρίσκεται ένα μεγάλο συγκρότημα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. 


Πηγή : skai.gr


Προκλητική και όχι μετανιωμένη στην εισαγγελία η "παρουσιάστρια" για το νερό στον Χαρδαλία


Στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης έφτασε πριν λίγα λεπτά, η κατά δήλωση της "παρουσιάστρια" που επιτέθηκε χθες το απόγευμα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για εξύβριση και απειλή.

Η Θεσσαλονικιά αυτοαποκαλούμενη ως "παρουσιάστρια", η οποία έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν με διάφορα προκλητικά βιντεάκια, πήγε να προκαλέσει και πάλι για να ξεφτιλιστεί αλλά δεν της βγήκε και πετώντας ένα ποτήρι νερό στον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά βρίζοντας τον επιτέλους συνελήφθη.

Ο υφυπουργός γευμάτιζε μαζί με τον υπουργό κ. Θεόδωρο Καράογλου, αμέσως επενέβησαν οι άνδρες ασφαλείας συνέλαβαν την προκλητική δήθεν "παρουσιάστρια" και κλήθηκε η αστυνομία, κατασχέθηκε και το τηλέφωνο της φίλης της που τραβούσε video για να κάνει θέμα και πάλι στα social media.

Ο υπουργός υπέβαλε μήνυση και η γυναίκα οδηγήθηκε στην Διεύθυνση ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Η κατηγορούμενη μόλις έφτασε στην εισαγγελία συνέχισε να είναι προκλητική και αμετανόητη και σε ερώτηση γιατί πέταξε νερό στον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά απάντησε " Γιατί άραγε; Αυτός και όλοι άλλοι καταστρέφουν την Ελλάδα μας με τους λαθρομετανάστες".




Ντόρα για Πολάκη: Ο φουκαράς κάνει την προσπάθειά του...




Η Ντόρα δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της και λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

"Εργάτης της Κρήτης, όχι… Κρητικάρχης" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον SUPER FM 89.6.

Απαντώντας μάλιστα σε πρόσφατη τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη, στην οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε το σύνθημά της, οτι "τα Χανιά έχουν φωνή" είπε "ο Παύλος Πολάκης ξέρει οτι τα Χανιά έχουν φωνή, όμως ξέρει πολύ καλά πόσα προβλήματα έχουν λυθεί, οτι το Νοσοκομείο είναι διαφορετικό πια, αφού προστίθενται ΜΕΘ, που ήταν από τα μεγάλα αιτήματα των Χανιωτών, δεδομένου οτι υπήρχαν λίγες, ξέρει οτι προχωρούν έργα, αφού τα παρακολουθεί από κοντά. Ο φουκαράς κάνει την προσπάθειά του να πει τα δικά του".

"Δεν είναι δύσκολο να κάνεις αντιπολίτευση, διότι μπαίνουμε σε κρίση και οι λαϊκισμοί είναι πάντα μια καλή συνταγή, όχι όμως συνταγή για επίλυση προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή είναι ώρα να στρωθούμε στη δουλειά για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση", τόνισε η βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.


Ήρθε από Αγγλία μέσω Βουλγαρίας στην Ελλάδα είχε κορωνοϊό και έκανε πάρτι αντί να κάτσει καραντίνα


Φοιτήτρια από την Αγγλία ήρθε πονηρά μέσω Βουλγαρίας στην Ελλάδα και αντί να κάτσει όπως όφειλε καραντίνα 14 ημέρες, έκανε πάρτι όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, και όπως διαπιστώθηκε έχει κορωνοϊό.

Εστία εξάπλωσης του ιού έγινε το πάρτι της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη καθώς ήδη, έχει διαπιστωθεί, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και ιχνηλατούνται όλοι οι καλεσμένοι.

Η φοιτήτρια από την Αγγλία έκανε ανεύθυνα πάρτι για να γιορτάσει την επιστροφή της και λίγες ημέρες αργότερα, εμφάνισε συμπτώματα του ιού. Πήγε στο νοσοκομείο όπου έκανε το τεστ και διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον κορωνοϊό. Ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτιση των επαφών της για να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα.

Το σπίτι της οικογένειας της φοιτήτριας βρίσκεται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, η οποία ήρθε μέσω Βουλγαρίας γιατί απαγορεύεται να έρθει απευθείας στην Ελλάδα (σ.σ. με πτήση από το Λονδίνο στη Σόφια κι έπειτα οδικώς από τη γειτονική χώρα που δεν απαγορεύεται και δεν γίνεται όπως φαίνεται έλεγχος στα σύνορα). Η κοπέλα που είναι κόρη γνωστού επιχειρηματία της πόλης «έσπασε» την καραντίνα των 14 ημερών. Μάλιστα, λίγο πριν από το πάρτι - μπάρμπεκιου στον κήπο του σπιτιού, σε έλεγχο των αρχών είχε διαπιστωθεί και πάλι ότι είχε σπάσει την καραντίνα και της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Ωστόσο το πρόστιμο δεν την εμπόδισε να διοργανώσει λίγες ημέρες αργότερα στην περιοχή Σταυροκίνητα της Θεσσαλονίκης πάρτι με 30 περίπου καλεσμένους και υπερθέαμα πυροτεχνημάτων.

Επίκεντρο των ιχνηλατίσεων είναι οι μετέχοντες στο μπάρμπεκιου πάρτι και οι πελάτισσες κι εργαζόμενοι του κομμωτηρίου - κέντρου περιποίησης, όπου πήγε για να καλλωπιστεί μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με το τοπικό site makthes.gr ήδη συγγενικό της άτομο έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό.

Εγκληματική ανευθυνότητα!!!





Ο προκλητικός Παπαδημούλης κάνει άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ! Απειλεί με ανεξαρτητοποίηση ο Κούλογλου




Φιτίλια είναι γεμάτος πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και αρκεί κάποιος να τα πυροδοτήσει για να διαλυθούν όλα!

Ο Στέλιος Κούλογλου άδειασε για την υπόθεση του "πόθεν έσχες" τον σύντροφο Παπαδημούλη και κράτησε αποστάσεις όταν ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Briefing του Action24, και κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα με το πόθεν έσχες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και τα δημοσιεύματα για τα διαμερίσματα που εμφανίζεται να ενοικιάζει σε ΜΚΟ για τη φιλοξενία μεταναστών μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

"Παρότι με φέρνετε σε δύσκολη θέση, εντούτοις έχω υπάρξει πάντα ειλικρινής και στην εκπομπή σας, και θα είμαι ειλικρινής και τώρα. Δεν μπορεί η Αριστερά να επικαλείται τις ατασθαλίες της Δεξιάς, να λέει δηλαδή ότι ο τάδε υπουργός χρωστάει πάρα πολλά ή ότι το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθαρό και τα λοιπά. Δεν μπορούμε να πάμε στη λογική το μη χείρον βέλτιστον", σχολίασε ο Κούλογλου για να προσθέσει με μία σαφή αιχμή: "Στην Αριστερά, όμως, έχει ξεκαθαρίσει: ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό".

Ο Στέλιος Κούλογλου διαβίβασε την δυσφορία του για τον προκλητικό Δημήτρη Παπαδημούλη και σε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και διατύπωσε, μάλιστα, εν είδει "τελεσιγράφου” το αίτημα να πάψει να είναι επικεφαλής της ευρωομάδας ο αντιπρόεδρος τpu EK. Εισέπραξε, όπως αναμενόταν, την άρνηση της Κουμουνδούρου αλλά και των συναδέλφων του ευρωβουλευτών, όταν, όπως λένε οι πληροφορίες, έφερε το θέμα προς συζήτηση.

Όπως μαθαίνουμε η στελεχάρα και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συνάντησε στην Αίγινα τον Κούλογλου και το έπεισε να μην ανεξαρτητοποιηθεί και χάσει το κόμμα τέτοια στελεχάρα!!


Ο πλέον ακατάλληλος για ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς που πρωτοστάτησε στις Πρέσπες τολμάει να κάνει κριτική



Εκεί που αρχίσαμε να τον ξεχνάμε εμφανίστηκε για λίγα λεπτά δημοσιότητας

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι μαζί με τον Κατρούγκαλο ότι χειρότερο υπήρξε ποτέ για ΥΠΕΞ! 

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι μεγαλύτερη δυσφήμηση για την Ελλάδα στο εξωτερικό, και ήταν έτοιμος όπως απέδειξε μαζί με τον Τσίπρα να ξεπουλήσει τα πάντα για το συμφέρον της αριστεράς και μόνο.

Ποιος ξεχνάει την δήλωση του για το Καστελόριζο και την ΑΟΖ με την Τουρκία που είπε «Να μην εiμαστε μοναχοφάηδες»!!!

Σοβαρά ερωτηματικά είχε εγείρει η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στους Δελφούς, καθώς έσπευσε δημοσίως να αποδεχθεί εκ των προτέρων την τουρκική διαπραγματευτική θέση για μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες και συγχρόνως με τρόπο που δεν διευκρινίζει ζητά να βάλουμε και την «Τουρκία στο παιγνίδι» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προβάλλοντας την θέση ότι πρέπει να βάλεις τον «άλλο στο παιγνίδι για να τον κατευνάζεις » o πρώην υπουργός ΥΠΕΞ είχε τονίσει αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή ότι «δεν πρέπει να φαίνεσαι μοναχοφάης και να λες είναι όλα δικά μου, γιατί τότε γίνεσαι μέρος του προβλήματος».


Τώρα μετά την επιτυχημένη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ, τόλμησε φανερά μπερδεμένος στο μυαλό του όπως πάντα, να κάνει κριτική χωρίς ίχνος ντροπή και ηθική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook για λίγα λεπτά δημοσιότητας:

«Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.
Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.
Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.
Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.
Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή».

«ΥΓ Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ», σημείωσε καταλήγοντας στην ανάρτησή του χωρίς να ντρέπεται για αυτά που λέει και για λίγα λεπτά δημοσιότητας.


Νίκος Κοτζιάς
19 ώρες πριν
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΝ.ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά μ...
Δείτε περισσότερα


Προκλητικός Ερντογάν προς Αθήνα: Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τι θα κάνει



Σε νέα πρόκληση κατά της χώρας μας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας με χάρτες για τα οικόπεδα στα οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να συστήσει στην Ελλάδα «να μαζευτεί».

«Η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα. Βγαίνει και λέει αβάσιμα πράγματα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου! Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τι θα κάνει» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Δείχνοντας χάρτες και πίνακες με τις επτά περιοχές κοντά στην Κρήτη ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Σε αυτό τον πίνακα φαίνεται η περιοχή με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης. Όποιος είναι έξυπνος γνωρίζει ότι η Τουρκία εδώ δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Στο παρελθόν δεν είχαμε ούτε ερευνητικά πλοία ούτε γεωτρύπανα. Τώρα, δόξα τω Θεώ, έχουμε τρία πλωτά γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία και τώρα όλα βρίσκονται και συνεχίζουν να δουλεύουν στην περιοχή εδώ. Όλα αυτά τους έχουν ανησυχήσει πολύ (τους Έλληνες). Όταν έρθουν εδώ τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν το μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες. Έρχονται εδώ προετοιμασμένα για το οτιδήποτε. Κοιτάξτε, εδώ έτσι και γίνει το παραμικρό λάθος, θα απαντήσουμε όπως πρέπει».

Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και τις αντιδράσεις από την πλευρά της Αθήνας είπε: «Τώρα μιλούν για την Αγία Σοφία. Λένε δεν θα την μετατρέψετε σε τζαμί. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης; Επιτίθενται στα τζαμιά μας, τους προειδοποιούμε και δεν μας ακούνε» προκάλεσε ακόμη, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ελλάδας. Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αυτή που διοικεί αυτή τη χώρα, συνεπώς θα έπρεπε να αποφύγει να κάνει τέτοια σχόλια. Εάν η Ελλάδα δεν ξέρει τη θέση της, η Τουρκία ξέρει πως να απαντήσει».

Ο Τούρκος πρόεδρος έφερε ως παραδείγματα τα περιστατικά με τα τζαμιά στην Κύπρο. «Στη νότια Κύπρο προσπάθησαν να κάνουν σαμποτάζ σε δύο τζαμιά μας και να τα κάψουν με μολότοφ. Μετά, από τη μια κρεμάνε μία ελληνική σημαία και από την άλλη κουρέλια. Όταν εσείς κάνετε τέτοια, θα μείνουν χωρίς απάντηση; Εσείς κάνετε ότι δεν ακούτε τις προειδοποιήσεις», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απίστευτη αποκάλυψη τούρκου καθηγητή: Τι είναι κρυμμένο κάτω από την Αγία Σοφία



Σε μία πρωτοφανής αποκάλυψη έχει προχωρήσει ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης κ. Aslan.

Σε συνέντευξή του στην τούρκικη εφημερίδα Sabah, ο καθηγητής αποκάλυψε ότι κάτω κάτω από τον ιστορικό ναό, οι Βυζαντινοί έχουν θάψει τεράστιες ποσότητες από χρυσό και ασήμι.

Ειδικότερα ο Ferhat Aslan υποστηρίζει ότι οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία, Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις περιβάλλει όλη την οικουμένη, ένας πολύ χαρακτηριστικός συμβολισμός για την Αγία Σοφία.

Επίσης, ο Τούρκος καθηγητής, ο οποίος έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια πάνω στην έρευνα γύρω από την Αγία Σοφία, ισχυρίζεται πως τα θεμέλιά της στηρίζονται σε βάθος 70 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και πως στην αρχή των θεμελίων του ιστορικού ναού, έχουν θαφτεί μεγάλες ποσότητες χρυσού και ασημιού.

Ο λόγος ο οποίος οι Βυζαντινοί έχτισαν στα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς ναού χρυσό και ασήμι, δεν είναι άλλος -κατά τον Τούρκο καθηγητή- απλό τη προστασία του ναού από κάθε καταστροφή.

Τέλος ο Aslan υποστηρίζει ότι κάτω από την Αγία Σοφία υπάρχει ένας ακόμη ναός, υπόγειος αυτή τη φορά, τον οποίο επίσης έχτισαν οι Βυζαντινοί, και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος. Μάλιστα, ο Aslan στο βιβλίο του κάνει λόγο για εσχατολογικό συμβολισμό.


Πηγή : in.gr


Novartis: Έγγραφο - «βόμβα» αποκαλύπτει ότι οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες στόχευαν σε αμοιβή




Η Εισαγγελία Διαφθοράς σε επιστολή της παραδέχεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές - Υποστηρίζει ότι η προσδοκία αμοιβής από αλλοδαπή αρχή δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίηση από τη χώρα μας - Τι προβλέπει η νομοθεσία.

Έντονο προβληματισμό για την παροχή και διατήρηση του καθεστώτος προστασίας στους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες προκαλούν τα έγγραφα-φωτιά που διαβιβάζονται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Το protothema.gr αποκαλύπτει επιστολή της εισαγγελίας Διαφθοράς προς τον επόπτη της, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, με την οποία παραδέχεται -για μια ακόμα φορά - ότι ο περίφημος «Μάξιμος Σαράφης» συνεργάζεται και με τις αμερικανικές αρχές και προσθέτει ότι η προσδοκία αμοιβής απο την αλλοδαπή αρχή δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίησή του απο τη χώρα μας.

Ειδικότερα η επιστολή με ημερομηνία 6.11.2019 αναφέρει:

«Διευκρινίζω ότι οι Εισαγγελείς που χειρίζονται την δικογραφία Novartis έχουν την βεβαιότητα ότι ο μάρτυρας, που καταθέτει με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” είναι και μάρτυρας ενώπιον των Αμερικανικών αρχών. Οπως σας έχω αναφέρει, αυτή η βεβαιότητα δεν εδράζεται σε επίσημη ενημέρωση. Κατόπιν τούτου θέτουμε υπόψη σας το ανωτέρω γεγονός, όχι για να γνωμοδοτήσετε αλλά για να κρίνετε αν συντρέχει περίπτωση άρσης της κατά το άρθρο 47 παράγραφος 1 νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έγκρισής σας. Ειδικότερα κατά την κρίση μας, δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση ανάκλησης του χαρακτηρισμού του συγκεριμένου μάρτυρα ως Δημοσίου Συμφέροντος καθώς παραμένει σταθερή η νομική άποψη του Γραφείου μας ότι δεν υφίσταται κάποιο νομικό κώλυμα εαν ο συγκεκριμένος μάρτυρας δικαιούται αμοιβής απο Ξένη Αρχή ένεκα στοιχείων που κατέθεσε με οποιοδήποτε τρόπο ενώπιόν της. Σε περίπτωση, όμως, που εσείς έχετε διαφορετική νομική άποψη, ήτοι εαν θεωρείτε ότι τα ανωτέρω συνιστούν κώλυμα που προβλέπεται απο τη διάταξη του άρθρου 47 άρ. 1 ΚΠΔ θέτουμε υπόψιν σας τα ανωτέρω, προκειμένου να προβείτε στις κατά την κρίση σας νομικές ενέργειες».





Να σημειωθεί ότι το άρθρο 47 παρ.1 του ΚΠΔ περί αποχής από την ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αναφέρει ρητά οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δεν πρέπει να εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην υπόθεση και δεν πρέπει να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.

Αναλυτικά:

Άρθρο 47 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Αποχή από την ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

«1. Σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α, 235, 236, 237 και 237Α ΠΚ και τις συναφείς με αυτές πράξεις, είναι δυνατόν, μετά από έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των εισαγγελέων εγκλημάτων διαφθοράς, να χαρακτηρίζεται ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με πράξη του κατά τόπον αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς όποιος, χωρίς να εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος, συμβάλλει ουσιωδώς, με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές, στην αποκάλυψη και δίωξή τους. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο πράξη του εισαγγελέα μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο και σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής δίκης, αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην έκδοσή της”».

Τι υποστηρίζει η Ελένη Τουλουπάκη

Η κυρία Τουλουπάκη, στην πολυσέλιδη γραπτή κατάθεσή της προς τον Αρειο Πάγο, αναφέρει ότι η επιστολή της παρέμεινε αναπάντητη απο τον επόπτη της Π. Μπρακουμάτσο με αποτέλεσμα να εκλάβει την συγκεκριμένη στάση ως «σιωπηρή συμφωνία του με τις θέσεις μας».

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας Διαφθοράς στην ίδια γραπτή κατάθεση διεύρυνε ακόμα περισσότερο τις αποκαλύψεις για τον «Μάξιμο Σαράφη», «καρφώνοντας» τα στοιχεία της πραγματικής του ταυτότητας. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Τουλουπάκη ο συγκεκριμένος προστατευόμενος μάρτυρας είναι το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.


Βενιζέλος: Να ανακληθεί άμεσα ο παράνομος χαρακτηρισμός


Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον περασμένο Φεβρουάριο σε ανοικτη επιστολή προς τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και την προανακριτική επιτροπή της Βουλής εξηγησε οτι οι μάρτυρες δεν είναι «ούτε προστατευόμενοι ουτε δημοσίου συμφέροντος» καθώς:


- Πρώτον, όλες οι καταθέσεις τους στη δικογραφία Novartis πάσχουν από απόλυτη ακυρότητα.
- Δεύτερον, δεν είχαν χαρακτηρισθεί νομίμως ως «προστατευόμενοι» πριν χαρακτηρισθούν ως «δημοσίου συμφέροντος».
- Τρίτον, παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν «δημοσίου συμφέροντος», εφόσον έχουν εμπλοκή και προσδοκούν όφελος έστω στις ΗΠΑ.
- Τέταρτον, πρέπει άμεσα να ανακληθεί ο παράνομος χαρακτηρισμός τους ως «δημοσίου συμφέροντος», όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 47 παρ. 1 ΚΠΔ.
- Πέμπτον, πρέπει, ούτως ή άλλως, να αρθεί και o χαρακτηρισμός τους ως «προστατευόμενων» που παρακολουθεί τον χαρακτηρισμό τους ως «δημοσίου συμφέροντος» κατά την παρ. 7 του άρθρου 9 ν. 2928/2001"


Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr




Δήλωση του Πρωθυπουργού για την συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας



Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.

Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής.




9 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, 1 νεκρός, 10 διασωληνωμένοι



Εννιά νέα κρούσματα κοροναϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 3.058, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Τα 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα, 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Μετά την συμφωνία με την Ιταλία έρχεται και η συμφωνία με Αίγυπτο!


Στο Κάιρο μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου προκειμένου, όπως δήλωσε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο».

Κατά τη διάρκεια τηλεπτικής του συνέντευξης («Αντέννα») ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν της σημερινής υπογραφής με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ:  Την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα. Κατέληξαν χθες το βράδυ, γύρω στις 10:45, είπ,ε όποτε και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «ότι επιτέλους τελειώσαμε».

«Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.

Από εκεί και πέρα, επισήμανε, υφίσταται πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στη βάση πλέον μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία. «Όμως είναι άλλο το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε και υπογράμμισε πως επιλύθηκαν και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία είχε η χώρα μας με τους Ιταλούς, προστατεύοντας απολύτως τα δικαιώματα των δικών μας αλιέων. «Στα 6 έως 12 μίλια αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν» προσέθεσε και τόνισε πως αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι. «Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ανώτατο όριο 68 σκάφη και θα ψαρεύουν τέσσερις κατηγορίες ειδών. Η κατηγορία ειδών, τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας» αποσαφήνισε.

«Αναμενόμενος» ο εκνευρισμός Ερντογάν

Ερωτηθείς για τον εκνευρισμό του Τούρκου Προέδρου από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας είπε πως ήταν απολύτως αναμενόμενος. «Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως πλέον με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της, την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Τα νησιά έχουν την επήρειά τους, η μέση γραμμή είναι εκεί. Μόνο η Τουρκία επιμένει σε αυτή τη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν οικονομική ζώνη και έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία δεν έχει πλειοψηφούσα αντίληψη στο Διεθνές Δίκαιο και γι' αυτό και είναι πολύ επιφυλακτική να οδηγήσει τα πράγματα με την Ελλάδα σε δικαστική επίλυση, δεν το θέλει» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτός είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν δυσκολίες. Ειδικότερα, είπε πως είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προσπαθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Ειδική μνεία έκανε στις «πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο», σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με όποια μέθοδο και τόνισε ότι θα αποτύχει. «Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι το οποίο ανήκει στην Τουρκία» διαμήνυσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει ένα γείτονα με τον οποίο να έχει εγκάρδιες σχέσεις, να μπορεί να συνεννοηθεί, να αναπτύξει το εμπόριο, να αναπτύξει τον πολιτισμό, να αναπτύξει τις ανταλλαγές, και εξέφρασε τη λύπη του που έχει μια Τουρκία με αυτή τη συμπεριφορά.

Ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο, οι ενέργειες της Τουρκίας

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου ότι θα επιχειρήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, ο κ. Δένδιας είπε πως τον ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες οι οποίες δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και κατέστησε σαφές: «Η Κρήτη είναι ένα πολύ μεγάλο νησί, είναι το 4ο νησί της Μεσογείου. Το να ισχυρίζεται τώρα η Τουρκία ότι ένα τόσο μεγάλο νησί δεν έχει οικονομική ζώνη, δεν έχει υφαλοκρηπίδα και έχει μόνο 6 μίλια χωρικά ύδατα είναι πρόκληση στην κοινή λογική. Η ελληνική θέση, όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, είναι μια θέση που είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή έθιμα».

Παραλογισμοί

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι οδηγείται σε παραλογισμούς «και γι' αυτό ο εκνευρισμός της όταν η Ιταλία προσυπογράφει όχι τις ελληνικές απόψεις, αλλά του διεθνούς δικαίου».

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει αν βγει ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, σε χώρο που μας ανήκει, διαμήνυσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα εκχωρήσει τα εθνικά δικαιώματα και ότι θα κάνουμε το καθήκον μας.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ