Ο ακροαριστερός φασίστας Παύλος Πολάκης δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος κρύβεται πίσω από το Ρουβίκωνα και αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας και κάθε ακροαριστερό παρτάλι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε νέο παραλήρημα με ανάρτηση του ο ακροαριστερός φασίστας Πάυλος Πολάκης επανέρχεται στο θέμα της επίθεσης του Ρουβίκωνα κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και τον καλεί να «βγάλει το σκασμό»
«Αδωνη ,Παρε τη σκούπα μάζεψε τα τρικακια ,φτιαξε καμία μακαρονάδα και βγάλε το σκασμό!!!!» γράφει στη νέα του ανάρτηση υποστηρίζοντας πως «Όταν οι ακροδεξιοί σου ακόλουθοι και ψεύτο πατριώτες πέταγαν πυρσούς και πέτρες στα σπίτια των βουλευτών μας δε σε είδα να συγκινηθείς !!»
Και καταλήγει ο ακροαριστερός φασίστας: «Γελοιε που έβγαλες και ανακοίνωση-διάγγελμα για πέντε χαρτάκια και τρία μακαρόνια !!»
Αδωνη ,Παρε τη σκούπα μάζεψε τα τρικακια ,φτιαξε καμία μακαρονάδα και βγάλε το σκασμό!!!! Όταν οι ακροδεξιοί σου ακόλουθοι και ψεύτο πατριώτες πέταγαν πυρσούς και πέτρες στα σπίτια των βουλευτών μας δε σε είδα να συγκινηθείς !! Γελοιε που έβγαλες και ανακοίνωση-διάγγελμα για πέντε χαρτάκια και τρία μακαρόνια !!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο κλειδί στο ΝΑΤΟ που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.
Η τοποθέτηση του κ. Πατέλ ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση στημένου από το καθεστώς Ερντογάν Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας και σωστά αρνήθηκε να αποβιβαστεί στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντήσει την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια μετέβη στην Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό, ο Τούρκος δημοσιογράφος επανήλθε ζητώντας να μάθει εάν είναι σύμφωνο με την πολιτική των ΗΠΑ το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Χαφτάρ και όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο, και σε αυτή την ερώτηση ο Βεντάντ Πατέλ επανέλαβε την ίδια απάντηση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βοηθά τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη, «αυτό που απλώς θα έλεγα, καθώς δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αντίδραση να προσφέρω, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».
Κοινωνικό μήνυμα στέλνει η Ελληνική Αστυνομία και το υπ. Προστασίας του Πολίτη, μέσω βίντεο για την νέα τηλεφωνική γραμμή που αφορά την κακοποίηση ζώων και πρέπει όλοι να χρησιμοποιούμε ώστε να συλλαμβάνονται άμεσα οι κακοποιοί.
Σε ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Ζουγανέλη, η ΕΛ.ΑΣ. κάνει γνωστό στο κοινό ότι πλέον υπάρχει ο πενταψήφιος αριθμός 10410, όπου οι πολίτες μπορούν να καλούν και να καταγγέλλουν τυχόν κακοποιήσεις ζώων.
Δίωξη για κακούργημα και συγκεκριμένα της εγκατάλειψης ζωών άσκησε ο εισαγγελέας σε έναν υπάλληλο και τον αντιδήμαρχο του δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Ο εργαζόμενος με εντολή του αντιδημάρχου εγκατέλειψε νεογέννητα κουτάβια κοντά στο φράγμα Καλαμά, στα σκουπίδια.
Και οι δυο παλιάνθρωποι έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.
Τα κουτάβια, λίγων ημερών, είχαν εξαφανιστεί από την κωμόπολη την Τετάρτη και ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου ενημερώθηκε η αστυνομία πως ο εν λόγω εργαζόμενος στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων εγκατέλειψε κάποια κουτάβια κοντά στο φράγμα Καλαμά.
Την Πέμπτη το μεσημέρι με τηλεφώνημα αγνώστου ενημερώθηκε η Αστυνομία πως εργαζόμενος στο Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων πέταξε στα σκουπίδια κάποια κουτάβια.
Κατά την έρευνα που ακολούθησε, δεν βρέθηκαν τα άτυχα ζωάκια, όμως ο εργαζόμενος, όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς, είπε πως κατ' εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου πέταξε στα σκουπίδια έξι κουτάβια και συνελήφθη.
Αεροσκάφος της γραμμής στη φάση της απογείωσης συγκρούστηκε χθες Παρασκευή με φορτηγό της πυροσβεστικής που μπήκε στον διάδρομο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο πυροσβέστες, να πάρει φωτιά φτερό και μέρος της ατράκτου και να χρειαστεί να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι επιβάτες.
Η Lima Airports Partners (LAP), η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χόρχε Τσάβες, «λυπάται βαθιά για την απώλεια της ζωής δυο μελών της αεροναυτικής πυροσβεστικής υπηρεσίας της στο δυστύχημα της πτήσης LA2213».
Η αεροπορική εταιρεία LATAM, που εκτελεί την εσωτερική πτήση, τόνισε από την πλευρά της ότι «κανένας επιβάτης ή μέλος του πληρώματος δεν έχασε τη ζωή του», χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος (επρόκειτο για Airbus A320, σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστότοπους παρακολούθησης της αεροπορικής κίνησης).
Το υπουργείο Μεταφορών του Περού επιβεβαίωσε πως καταγράφηκε «δυστύχημα στον διάδρομο του αεροδρομίου Χόρχε Τσάβες».
Η πυροσβεστική της Λίμας ανακοίνωσε πως ειδοποιήθηκε στις 15:25 (τοπική ώρα· 22:25 ώρα Ελλάδας) και ότι επιχείρησαν τέσσερα ασθενοφόρα και μονάδες πρώτων βοηθειών.
Απάντηση σε fake δημοσίευμα της ΕφΣυν δίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με ανάρτησή του στα social media.
Η Εφημερίδα των Συντακτών, ισχυρίζεται για να σπιλώσει τον υπουργό, ότι λειτουργούσε από το 2013 σύστημα παρακολούθησης και φτάνει στο σημείο να συνδέσει την υπόθεση των υποκλοπών με την τραγωδία στο Μάτι, κάνοντας λόγο για «υπουργό που έσωσε την οικογένειά του με τη βοήθεια του συστήματος».
Απαντώντας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εγκαλεί την Εφημερίδα των Συντακτών και γράφει:
«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών: Τον Ιούλιο του 2018 στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι παραλίγο να χάσω την οικογένεια μου ενώ βρισκόμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Η διάσωση τους, όπως και εκατοντάδων άλλων ανθρώπων, έγινε από το λιμενικό και τα στελέχη του, καθώς και από κατοίκους της περιοχής, που υπερέβησαν εαυτούς εκείνη την ημέρα και στους οποίους θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες. Ήταν η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μας. Η Εφημερίδα των Συντακτών επιλέγει να αναφερθεί σε μια ιδιωτική και βαθιά τραυματική στιγμή για την οποία η οικογένεια μου και εγώ δεν έχουμε δημοσίως κάνει λόγο μέχρι σήμερα και αντί για οτιδήποτε άλλο, να τη …συνδέσει με την υπόθεση του παράνομου λογισμικού! Τα πράγματα αυτά είναι προφανές πως δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική και την πραγματικότητα παρά μόνο με κακογραμμένη επιστημονική φαντασία και κατασκοπευτική λογοτεχνία. Και αποκτούν πλέον χαρακτήρα προσωπικής εμμονής. Το δημοσίευμα προσβάλλει ηθικά τη σύζυγο μου και τη μητέρα της, καθώς και τα στελέχη του λιμενικού και τους απλούς πολίτες που κατάφεραν να σώσουν τρία μικρά παιδιά μέσα από τις φλόγες. Κυρίως, όμως, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων αυτής της καταστροφής και τις οικογένειες τους».
Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών:
Τον Ιούλιο του 2018 στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι παραλίγο να χάσω την οικογένεια μου ενώ βρισκόμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό.
Η διάσωση τους, όπως και εκατοντάδων άλλων ανθρώπων, έγινε από το λιμενικό και τα στελέχη του, καθώς και από κατοίκους της περιοχής, που υπερέβησαν εαυτούς εκείνη την ημέρα και στους οποίους θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες. Ήταν η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μας.
Σε 942.164 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Οκτώβριο του 2022, έναντι 889.465 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2022 (ποσοστιαία μεταβολή 5,92%) και έναντι 987.763 ατόμων τον Οκτώβριο του 2021 (ποσοστιαία μεταβολή -4,62%), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2022, ανήλθε σε 936.419 άτομα. Από αυτά, 524.852 (ποσοστό 56,05%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 411.567 (ποσοστό 43,95%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 325.401 (ποσοστό 34,75%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 611.018 (ποσοστό 65,25%).
Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2022, ανήλθε σε 5.745 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 2.071 (ποσοστό 36,05%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 3.674 (ποσοστό 63,95%).
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Οκτώβριο του 2022, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 114.077 άτομα, από τα οποία οι 102.799 (ποσοστό 90,11%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 11.278 (ποσοστό 9,89%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανήλθαν σε 46.056 (ποσοστό 40,37%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 68.021 (ποσοστό 59,63%).
Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 94.526 (ποσοστό 82,86%) είναι κοινοί, 1.213 (ποσοστό 1,06%) είναι οικοδόμοι, 11.278 (ποσοστό 9,89%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.161 (ποσοστό 1,02%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 5.843 (ποσοστό 5,12%) είναι εκπαιδευτικοί και 56 (ποσοστό 0,05%) είναι λοιποί.
Έναν ακόμη ισχυρό σύμμαχο απέκτησε η Ελλάδα από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. Πρόκειται για γιο του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ Tζούνιορ, ο οποίος ήταν ο νικητής στην 8η Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ κι εξελέγη βουλευτής.
Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Τουρκίας και ξεκαθαρίζει ότι με την προκλητική της συμπεριφορά δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά της για αγορά ή αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Τη δέσμευση ότι Ελλάδα και Κύπρος θα βρουν στο πρόσωπό του έναν ουσιαστικό και σταθερό σύμμαχο εκφράζει ο Ρομπερτ Μενεντεζ τζούνιορ, ο οποίος ήδη συμμετέχει στα καθημερινά σεμινάρια του Κογκρέσου για τους νέους βουλευτές.
Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας
Ο κ. Μενεντεζ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες και την πολυπλοκότητα της χώρας, τονίζει ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι άκρως αποσταθεροποιητικός και γι᾽αυτό η Αμερική πρέπει να θέτει τα όρια. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι «Η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας δύσκολος παράγοντας στην περιοχή και μια δύναμη αποσταθεροποίησης. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε τοποθετήσει τα κατάλληλα “προστατευτικά κιγκλιδώματα” στην Τουρκία και την κυβέρνησή της, ώστε να γίνει ένας καλύτερος σύμμαχος και καλύτερος γείτονας με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Η Τουρκία δεν θα βρει στήριξη για αγορά ή αναβάθμιση των F-16
Αναφερόμενος στα F-16 σημειώνει ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει με την ίδια προκλητική συμπεριφορά δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά της για αγορά ή αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών. «Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει θέσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, όσο συνεχίζει να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, δεν βλέπω τον λόγο να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές της να αποκτήσει πρόσβαση στο F-16. Αυτό ισχύει τώρα. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς μια πολύ καλύτερη κατεύθυνση, αλλά μέχρι να το κάνει δεν βλέπω κανένα λόγο να την υποστηρίξω στις προσπάθειές της να προμηθευτεί τα F-16», είπε ξεκάθαρα ο κ. Μενέντεζ.
«Η οριστική επίλυση του Κυπριακού είναι μια υποχρέωση», όπως λέει, «που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα».
«Η οικογένειά μου εξοικειώθηκε με το Κυπριακό, από ανθρώπους που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού κατά τη διάρκεια της εισβολής. Όπως οι Κουβανοί παππούδες μου, έπρεπε να μετακομίσουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ενώ είναι ιδιαίτερα πετυχημένοι άνθρωποι και σημαντικοί παράγοντες στην κοινότητά μας, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου, στην οποία οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι λοιπόν ο μακροπρόθεσμος στόχος. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να φτάσουμε εκεί. Αλλά αυτή είναι η σημαντική αποστολή που έχουμε ως σύμμαχοι της Κύπρου και της Ελλάδας», υπογράμμισε.
«Είμαι τυχερός που έμαθα τόσα για τα διεθνή ζητήματα δίπλα στον πατέρα μου»
Επιπρόσθετα, ο κ. Μενέντεζ μιλάει με θαυμασμό για τον πατέρα του και λέει μάλιστα ότι η τύχη που είχε να διδαχθεί όλα αυτά τα χρόνια δίπλα του, του δίνει σήμερα την δυνατότητα να έχει μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα για τα πλέον πολύπλοκα διεθνή ζητήματα. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο πατέρας μου είχε μια εξαιρετική καριέρα και συνεχίζει να έχει μια εξαιρετική καριέρα ως δημόσιος λειτουργός. Είμαι τυχερός που έμαθα πολλά δίπλα του σε όλη τη ζωή μου και βλέπω αυτή την τύχη ως μια μοναδική ευκαιρία να αρχίσω από ένα σημείο, όπου μπορώ να αντιλαμβάνομαι σε βάθος πολλά από τα δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να αρχίσω τη δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα».
«Το τέλος του καλοκαιριού, η λήξη της αντιπυρικής περιόδου πράγματι μάς έφερε φέτος καλά νέα. Αν και είχαμε περισσότερες φωτιές από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών, οι απώλειες, όπως είδαμε, ήταν συντριπτικά μικρότερες», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Φέτος χάσαμε 238.000 στρέμματα, όταν η Ισπανία έχασε 2,5 εκατομμύρια και η Πορτογαλία λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο. Εμείς πέρυσι, βέβαια, χάσαμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα. Αλλά ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων (την 15ετία) ήταν γύρω στις 500.000 στρέμματα. Λιγότερα από τα μισά χάθηκαν φέτος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος στο πλαίσιο της ημέρας DUOday, συνοδευόταν στην εκδήλωση από τον 26χρονο Γιώργο Τσεβά, που διαγνώσθηκε σε νεαρή ηλικία με λειτουργικό αυτισμό.
«Φίλες και φίλοι, η ισχύς, η αποτελεσματικότητα, αυτού του νέου Υπουργείου το οποίο έχουμε συστήσει, δεν εδράζεται μόνο στη διαρκή του ενίσχυση σε προσωπικό και σε τεχνογνωσία, αλλά και στην αποφασιστικότητά του, στην αποφασιστικότητά μας να διδασκόμαστε από την εμπειρία, διορθώνοντας μέρα με τη μέρα κάθε αστοχία. Και πιστεύω ότι όταν κάναμε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια την αξιολόγηση του τι δεν πήγε καλά στο καλοκαίρι του ’21, αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινηθούμε σε μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτά τα οποία μπορεί να συζητούσαμε στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε είχαμε υλοποιήσει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τις προσωπικές εμπειρίες τους από τη μάχη που έδωσαν το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές μετέφεραν στην εκδήλωση οι πρωταγωνιστές της αντιπυρικής περιόδου: ο Πυραγός Βασίλης Κατσιάδας, Επιχειρησιακός Αξιωματικός στο Γραφείο Επιχειρησιακού Συντονιστή Αττικής, ο Αντισμήναρχος Ηλίας Βελούδος, Διοικητής της 355 Μοίρας που έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης, από τη Δασική Υπηρεσία ο Γενικός Διευθυντής Δασών Βαγγέλης Γκουντούφας, από το Λιμενικό Σώμα ο Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, ο αστυφύλακας της Ομάδας ΔΙΑΣ Μαρίνος Συνοδινός, ο Διασώστης του ΕΚΑΒ Απόστολος Δάμκαλης, η Πυροσβέστης της ΕΜΟΔΕ Σοφία Πιπιλακίδου, και εκ μέρους των εθελοντών, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος.
«Εσείς είστε οι πραγματικοί ήρωες της φωτιάς. Εσείς είστε οι ήρωες που τρέχετε στα ατυχήματα, σε βουνά, σε θάλασσα, στους σεισμούς, σε κάθε επίθεση της φύσης. Σας θαυμάζουμε όταν σας βλέπουμε να σώζετε ζωές. Και συγκινούμαστε μαζί σας όταν ακούμε τις δικές σας ανθρώπινες ιστορίες. Οι οποίες πηγαίνουν πολύ πέρα από την τυπική αίσθηση του καθήκοντος. Σε κάτι πολύ παραπάνω, το οποίο κάνει το δικό σας ρόλο και τη δική σας δουλειά τόσο ξεχωριστή. Εσείς αγρυπνείτε 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο για να αισθανόμαστε όλοι μας ασφαλείς» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Δασικής Υπηρεσίας, στους εθελοντές και στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Τι άλλαξε φέτος στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου
· Ένα νέο «δόγμα»: Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα, Άμεση Επέμβαση
· Επιχειρησιακές ασκήσεις ΠΣ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας
· Νέα αερομεταφερόμενη δύναμη 500 «δασοκομάντος» (Ε.ΜΟ.ΔΕ)
· Αυξημένη εναέρια επιτήρηση με ελαφρά αεροσκάφη Air Tractor και PZL τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας για άμεση πρώτη προσβολή
· Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών – 4.000
· Επιπλέον 2.100 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας
· 100% αύξηση περιπολιών με συμμετοχή ΠΣ, ΓΕΕΘΑ, Δασικών Υπηρεσιών, εθελοντών
· Πλήρες πρόγραμμα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας σε συνεργασία με ΥΠΠΟΑ και σε περιαστικά δάση
· Ασκήσεις ετοιμότητας και οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας / με μεγάλη τουριστική κίνηση και σε αρχαιολογικούς χώρους
· Μετά από 24 χρόνια, 7 συναντήσεις ανά την Ελλάδα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας ΥΠΕΝ για ενίσχυση της συνεργασίας τους – 3.000 δασικοί υπάλληλοι συνέδραμαν σε πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
· Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του κινδύνου, ιδίως για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών
· Νομοθετικά εργαλεία στους Δήμους για άμεσους καθαρισμούς οικοπέδων
· Απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας
· Θεσμοθέτηση «αντιπύρ»
«Εφαρμόστηκε φέτος ένα νέο δόγμα στην αντιπυρική. Συνδυάσαμε την πρόληψη και την προετοιμασία – ετοιμότητα μαζί με την άμεση επέμβαση. Την άμεση ανταπόκριση στα συμβάντα. Με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Στόχος να αποτρέψουμε οι μικρές πυρκαγιές να εξελιχθούν σε μεσαίες και μεγάλες. Στο νέο δόγμα ο συντονισμός ήταν η λέξη κλειδί. Η συλλογική δράση γίνεται αποτελεσματική δράση», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε συνεχή εγρήγορση. Συνεχίζουμε στη βάση του νέου δόγματος που υιοθετήσαμε. Επιταχύνουμε την προσπάθεια να στήσουμε ένα σύστημα και δομές που να υπηρετεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Με βραχίονα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Κεντρικός άξονας του συστήματος το νέο Συντονιστικό Κέντρο. Η Εθνική Πλατφόρμα Δεδομένων είναι το όχημα για επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση. Μέγιστος στόχος οι επιχειρησιακές αποφάσεις να βασίζονται στην επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση. Η γεφύρωση επιστήμης και επιχειρησιακών δράσεων», σημείωσε.
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υλοποίησε ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών 120 ευάλωτων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας απομακρύνοντας τη συσσωρευμένη επί δεκαετίες καύσιμη ύλη από 60.000 στρέμματα δάσους. Διάνοιξε αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων, συντήρησε και διάνοιξε κλεισμένους δασικούς δρόμους από νεροφαγώματα και πεσμένα δέντρα συνολικού μήκους 12.600 χιλιομέτρων, επισκεύασε δεκάδες πυροφυλάκια, τοποθέτησε υδατοδεξαμενές. Επίσης, καθάρισε χιλιάδες στρέμματα περιμετρικά των αρχαιολογικών χώρων, περιαστικά δάση και άλση. Όλα αυτά έγιναν με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκ. ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό», σημείωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Όπως πρόσθεσε, «όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην ανασύνταξη των δασικών υπηρεσιών μετά την κάθετη υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση δεν αστειεύεται και η απάντηση είναι η πρόληψη και η συνεργασία».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Κυρίες και κύριοι,
Αισθάνομαι πραγματικά ότι λίγα μπορώ να προσθέσω μετά από τις πολύ συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες για τις οποίες μάς μίλησαν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της αντιπυρικής περιόδου.
Θέλω να σας πω ότι, κ. Υπουργέ, νιώθω διπλή χαρά που ξαναβρίσκομαι σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτή τη φορά δεν με οδηγεί εδώ κάποιος ξαφνικός φυσικός κίνδυνος που απαιτεί άμεση διαχείριση, αλλά κυρίως γιατί -όπως παρουσιάστηκε και από τους προλαλήσαντες- το τέλος του καλοκαιριού, η λήξη της αντιπυρικής περιόδου πράγματι μάς έφερε φέτος καλά νέα.
Αν και είχαμε περισσότερες φωτιές από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών, οι απώλειες, όπως είδαμε, ήταν συντριπτικά μικρότερες. Χάσαμε 262.000 λιγότερα στρέμματα από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Kαι 347.000 στρέμματα δάσους με σταθερή προτεραιότητα, βέβαια, πάντα την ανθρώπινη ζωή.
Και μιλώντας σε ένα περιβάλλον όπως αυτό γύρω μας, θυμάμαι ότι πριν από 3,5 χρόνια, όταν μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, η συγκεκριμένη δομή, η Πολιτική Προστασία, ήταν ουσιαστικά -ας μην κοροϊδευόμαστε- ένα απαξιωμένο γραφείο.
Κι όμως, αυτή η υποβαθμισμένη υπηρεσία του 2019, μεταμορφώθηκε αμέσως σε μία δυναμική Γενική Γραμματεία, με Κέντρο Επιχειρήσεων, σαφές οργανόγραμμα, με εξειδικευμένο προσωπικό, με το 112, επιτέλους, σε λειτουργία.
Χαίρομαι που ο φίλος διασώστης μας μίλησε από την καρδιά του, λέγοντας ότι ναι οι εκκενώσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται στη χώρα μας σαν ταμπού και είναι κατάκτηση πια η λειτουργία του 112, αλλά και η συνεργασία όλων των φορέων έτσι ώστε οι εκκενώσεις να μπορούν να γίνονται με ταχύτητα και με ασφάλεια.
Και βέβαια, αυτή η νέα υπηρεσία πρωτοστάτησε όχι μόνο στις θεομηνίες. Αγαπητέ μου Γενικέ, θέλω να εξάρω εδώ τη μεγάλη υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και στην κρίση της πανδημίας, στη διαδικασία του εμβολιασμού. Βρισκόμαστε άλλωστε εδώ σε ένα χώρο που είναι ταυτισμένος στη συνείδηση των πολιτών με την Επιχείρηση «Ελευθερία». Και έτσι, βέβαια, αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία για να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα. Και με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, που τόσο μας άγγιξαν όλους όσοι βρεθήκαμε με τον τρόπο μας ο καθένας στην πρώτη γραμμή του Αυγούστου του 2021, πήρα την απόφαση τότε να συγκροτήσουμε ένα αυτόνομο Υπουργείο: Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια τότε, ενώπιον του ελληνικού λαού, ανέλαβα τις ευθύνες που αναλογούσαν στην Πολιτεία. Και δεσμεύτηκα ότι πρέπει να μάθουμε από τις αστοχίες μας και από τα λάθη μας και πρέπει την επόμενη φορά, το επόμενο καλοκαίρι, να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.
Και πιστεύω ότι αυτή η επιλογή μας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον Υπουργέ μου, κ. Υφυπουργέ, κ. Υπουργοί, μας έχει δικαιώσει. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η σύνδεση μεταξύ των φυσικών απειλών και της κλιματικής αλλαγής. Κλιματική κρίση πρέπει να την αποκαλούμε, έχει δίκιο ο Γιώργος Αμυράς να μιλάει όχι απλά για κλιματική κρίση, αλλά σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να την αναστρέψουμε, θα μιλάμε για μία πραγματική κλιματική καταστροφή.
Θέλω, λοιπόν, να συγχαρώ -και γι’ αυτό πρωτίστως είμαι εδώ- εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού τα στελέχη του Υπουργείου αλλά και όλων των δυνάμεων που συστρατεύονται σαν μια ασπίδα του πολίτη: Την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Στρατό, το Λιμενικό και δίπλα τους φυσικά θα αναφερθώ, αγαπητέ μου κ. Γκουντούφα και σε εσάς πιο εκτενώς, τις δασικές υπηρεσίες, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές μας. Τους ευχαριστώ πραγματικά από καρδιάς ξεχωριστά. Την Αυτοδιοίκηση, αγαπητέ Βλάσση (Σιώμο), αγαπητοί Δήμαρχοι, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Εσείς είστε οι πραγματικοί ήρωες της φωτιάς. Εσείς είστε οι ήρωες που τρέχετε στα ατυχήματα, σε βουνά, σε θάλασσα, στους σεισμούς, σε κάθε επίθεση της φύσης. Σας θαυμάζουμε όταν σας βλέπουμε να σώζετε ζωές.
Και συγκινούμαστε μαζί σας όταν ακούμε τις δικές σας ανθρώπινες ιστορίες. Οι οποίες πηγαίνουν πολύ πέρα από την τυπική αίσθηση του καθήκοντος. Σε κάτι πολύ παραπάνω, το οποίο κάνει το δικό σας ρόλο και τη δική σας δουλειά τόσο ξεχωριστή. Εσείς αγρυπνείτε 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο για να αισθανόμαστε όλοι μας ασφαλείς.
Φίλες και φίλοι, η ισχύς, η αποτελεσματικότητα, αυτού του νέου Υπουργείου το οποίο έχουμε συστήσει, δεν εδράζεται μόνο στη διαρκή του ενίσχυση σε προσωπικό και σε τεχνογνωσία, αλλά και στην αποφασιστικότητά του, στην αποφασιστικότητά μας να διδασκόμαστε από την εμπειρία, διορθώνοντας μέρα με τη μέρα κάθε αστοχία.
Και πιστεύω ότι όταν κάναμε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια την αξιολόγηση του τι δεν πήγε καλά στο καλοκαίρι του ’21, αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινηθούμε σε μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτά τα οποία μπορεί να συζητούσαμε στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε είχαμε υλοποιήσει.
Πρώτη έμφαση η πρόληψη. Σας έδωσε ο Γενικός και ο Υφυπουργός τα στοιχεία, πόσες δεκάδες χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων καθαρίστηκαν, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.
Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι παρά την πολύ μεγάλη δυσκολία που μας προκάλεσε η πυρκαγιά στη Δαδιά, είχαμε παρέμβει στην Δαδιά. Και θυμάμαι τις συζητήσεις που είχαμε κάνει μαζί με τις δασικές υπηρεσίες όταν είχαμε συναποφασίσει να προτάξουμε τα κρίσιμα οικοσυστήματα για τη χώρα μας και να στρέψουμε εκεί την προσοχή μας.
Διότι προφανώς με μία χώρα με εκατομμύρια στρέμματα δασών δεν μπορεί κανείς να παρέμβει σε όλη την έκταση της επικράτειας. Αλλά αποφασίσαμε να προτεραιοποιήσουμε τις παρεμβάσεις μας μέσα από το πρόγραμμα Antinero και η Δαδιά ήταν αποδέκτης αυτής της πρωτοβουλίας. Και αυτό έκανε την εξαιρετικά δύσκολη δουλειά των πυροσβεστών μας, όταν βρέθηκαν στη Δαδιά, λίγο πιο εύκολη.
Το ίδιο κάναμε με του αρχαιολογικούς μας χώρους. Χθες βρέθηκα στους Δελφούς για τα 50 χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μιλήσαμε για την ανάγκη της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αλλά και αυτό απαιτεί σχέδιο, δράση -ναι Βλάση (Σιώμο) έχεις δίκιο- έγκαιρη χρηματοδότηση. Πόσο παράλογο ήταν στο παρελθόν τα χρήματα να φτάνουν στους Δήμους μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
Όλα αυτά είμαστε πια σε θέση να τα διορθώνουμε, χάρη -και θέλω να το πω αυτό- σε εξαιρετικά επίμονες και φιλότιμες προσπάθειες και του Υπουργού και του Υφυπουργού, είχαμε περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη φορά.
Και κ. Αντισμήναρχε, όχι μόνο είχαμε τα εναέρια μέσα, αλλά κάναμε κάτι το οποίο πάντα ήθελα να το δρομολογήσουμε, γιατί μου φαινόταν -δεν είμαι ειδικός- αλλά ήταν στο μυαλό μου τελείως αυτονόητο- να μπορούμε να κάνουμε περιπολίες με τα αεροπλάνα μας φορτωμένα, ώστε η πρώτη προσβολή να γίνεται σχετικά γρήγορα και με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο θέλω να κρατήσετε από την παρουσίαση την οποία είδατε, στις χιλιάδες, 7 χιλιάδες τόσες φωτιές, 7 μόνο ξέφυγαν και έγιναν μεγαλύτερες και έκαψαν παραπάνω από πέντε χιλιάδες στρέμματα.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες με κάποιο τρόπο σβήστηκαν. Και πάρα πολλές εν τη γενέσει τους και πολλές χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, όχι μόνο των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των νέων μέσων. Οι τράκτορες, νομίζω, απέδειξαν τη δυναμική τους και τη χρησιμότητά τους και γι΄ αυτό και θα ενταχθούν πιο συστηματικά στον δικό μας σχεδιασμό. Και βέβαια και με νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να καθαρίζουν αφρόντιστα ιδιωτικά οικόπεδα.
Και θα ενισχύσουμε κι άλλο το νομοθετικό πλαίσιο. Γιατί έχουμε δει κάποιες διαδικαστικές αδυναμίες στον τομέα αυτό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή τη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε, θέλουμε τον πολίτη αρωγό. Και πιστεύω ότι και η ευαισθησία του πολίτη πια, να αντιλαμβάνεται ότι κι αυτός έχει μια ευθύνη για το τι γίνεται στον δικό του κήπο, έχει ενισχυθεί από αυτή την προσπάθεια.
Διότι όταν το κράτος είναι συνεπές και αποτελεσματικό, τότε όλοι μας αναρωτιόμαστε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια.
Θέλω να κάνω μία ειδική μνεία στους 500 δασοκομάντος, οι οποίοι για πρώτη φορά εντάχθηκαν οργανικά στη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ήταν κάτι που πάντα θέλαμε να το κάνουμε. Νομίζω απέδειξαν τη δυνατότητά τους, την τεχνογνωσία τους, τη διάθεσή τους στην κυριολεξία να πέφτουν μέσα στη φωτιά, από το να την περιμένουμε απλά σε κάποιους δρόμους.
Κινηθήκαμε και έχουμε πια τη νομική κατοχύρωση να χρησιμοποιούμε καινούργιες τεχνολογίες, όπως το «αντιπύρ», δοκιμασμένες σε άλλες χώρες. Μάθαμε και θέλουμε να μαθαίνουμε πάντα από τους καλύτερους.
Και βέβαια, είχαμε στο πλευρό μας και παραπάνω από 200 δασοπυροσβέστες από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Αξιοποιώντας την εκ των υστέρων εμπειρία μας από πέρυσι, είπαμε γιατί να μην τους έχουμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, να μπορούμε να τους αξιοποιούμε, εφόσον χρειάζεται, στα πλαίσια μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής λογικής καλύτερης συνεργασίας.
Και ναι, τα είδαμε τα αποτελέσματα: 238.000 στρέμματα χάσαμε φέτος, όταν η Ισπανία έχασε 2,5 εκατομμύρια και η Πορτογαλία λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο. Εμείς πέρυσι, βέβαια, χάσαμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα. Αλλά ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων (την 15ετία) ήταν γύρω στις 500.000 στρέμματα. Λιγότερα από τα μισά χάθηκαν φέτος.
Αν έπρεπε να κρατήσουμε κάτι, νομίζω, από τις ανθρώπινες ιστορίες τις οποίες ακούσατε, θα έλεγα ότι είναι η συνεργασία. Η συνεργασία και ο επαγγελματισμός.
Ήταν προσωπική μου απόφαση να εντάξω τις δασικές υπηρεσίες εκεί που οργανικά έπρεπε να ανήκουν πάντα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό απελευθέρωσε μια μεγάλη δυναμική και βελτίωσε τη συνεργασία των δασικών με την πυροσβεστική και στην πρόληψη αλλά και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Νομίζω ότι ήταν μια λύση η οποία δοκιμάστηκε στο πεδίο και απεδείχθη σωστή. Όπως και η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς να δείχνουμε ο ένας με το δάχτυλο τον άλλον για το ποιος φταίει. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας. Και η παράκλησή μου, γιατί ποτέ δεν τελειώνει αυτή η δουλειά, είναι να τα αφήσουμε πίσω μας ως μία θεσμική κατάκτηση της διαδικασίας της Πολιτικής Προστασίας.
Όλοι μαζί πετυχαίνουμε, όλοι μαζί αποτυγχάνουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ότι πρέπει να μπορέσουμε να το κερδίσουμε πια και να το ενστερνιστούμε. Και όταν μιλάω για όλους μαζί, αναφέρομαι και στον ιδιωτικό τομέα. Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορέσαμε να απλοποιήσουμε το πλαίσιο των μελετών και των δράσεων αναδάσωσης και να αναθέσουμε στον ιδιωτικό τομέα δράσεις που, παρά τη μεγαλύτερη ταχύτητα που επιδεικνύουν τώρα οι δασικές υπηρεσίες, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει πολύ πιο γρήγορα και στον τομέα της πρόληψης αλλά και στον τομέα της αποκατάστασης
Και, ήδη, έχουμε δει πολλές τέτοιες δωρεές να υλοποιούνται. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά αποκατάστασης των πληγών των πυρκαγιών του 2021 και στην Εύβοια, όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και στην προστασία βέβαια και στις αντιπυρικές που ανοίξαμε για να προστατεύσουμε την υπόλοιπη Εύβοια. Αλλά και στο κομμάτι της Αττικής, ιδιωτικοί φορείς, δημόσια Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν κινητοποιηθεί να βοηθήσουμε τη φύση, η οποία αν την αφήσουμε ήσυχη και κάνουμε τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, ήδη, η φύση κάνει τη δουλειά της και τα δάση αυτά θα ξαναγεννηθούν.
Αλλά θέλω να μιλήσω λίγο και για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Διότι έχουμε φιλόδοξα σχέδια. Έχουμε, καταρχάς, ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία: Το αναβαπτισμένο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», κοντά στα 2 δισεκατομμύρια συνολικοί πόροι, καθώς συνενώνεται και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μπορούμε να κάνουμε με αυτό πολύ σπουδαία πράγματα, όπως το να προμηθευτούμε καινούργια Canadair μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω να πω κάτι από την καρδιά μου, κ. Αντισμήναρχε. Πώς καταφέρνετε να πετάτε αυτά τα αεροπλάνα 50 ετών και σας αξίζει πραγματικά ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.
Η δική μας δουλειά είναι να σας φέρουμε τα καινούργια αεροπλάνα. Και να τα φέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Να βάλουμε μπροστά τη γραμμή παραγωγής, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πια έχουμε και τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να το κάνουμε, μαζί με ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, που εξάλλου συνεχίζεται ιδιαίτερα. Αλλά και ζητήματα που αφορούν εργασιακές σχέσεις, συμβασιούχοι, καλά τα είπες Βλάσση (Σιώμο). Είναι θέματα που τα γνωρίζουμε καλά. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα.
Θα ήθελα, λοιπόν, να κλείσω επιστρέφοντας και πάλι στους πρωταγωνιστές της ημέρας. Σε όλους εσάς που είστε εδώ, στους χιλιάδες, στους δεκάδες χιλιάδες που δεν είστε εδώ σήμερα, αλλά που βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή όποτε χρειάστηκε. Στις γυναίκες και στους άνδρες όλων των υπηρεσιών που σώζουν ζωές, σώζουν περιουσίες, προστατεύουν κρίσιμες υποδομές -μην ξεχνάτε αυτή την πολύ σημαντική διάσταση της δουλειάς που κάνουν- προστατεύουν τα δάση μας σε μια διαρκή αναμέτρηση με το απρόοπτο. Τιμάτε το εθνόσημο και την αποστολή σας. Υπάρχουν κι άλλοι που δε φοράνε εθνόσημο αλλά αισθάνονται σα να το φοράνε κι αυτό έχει και αυτό τη δική του ξεχωριστή σημασία.
Το δικό μου, λοιπόν, ευχαριστώ σε σας δεν είναι απλά μια λέξη, είναι ένα μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω από 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες: Να είστε όλες και όλοι γεροί, ασφαλείς και αξιόμαχοι και του χρόνου να συναντηθούμε πάλι εδώ, έχοντας να παρουσιάσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Επικίνδυνοι, ανθέλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα τα σοβαρά εθνικά θέματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σταθερά και ανθελληνικά για να μην στεναχωρήσει τον Ερντογάν, αναφερόμενος στο προχθεσινό επεισόδιο στη Λιβύη και την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να προσγειωθεί στην Τρίπολη, είπε εάν είναι δυνατόν: «Οποιαδήποτε περιθώρια διείσδυσής μας στη χώρα αυτή εξαφανίστηκαν χθες με μια ερασιτεχνικά προετοιμασμένη επίσκεψη».
Δεν είναι απλά ντροπή του αυτή η δήλωση, δείχνοντας ότι δεν κατάλαβε τι έγινε στην Λιβύη, που εάν ήταν κάποιος σοβαρός πολιτικός θα το επικροτούσε, είναι και επικίνδυνος για την χώρα, γιατί η ανευθυνότητα του αυτή βγαίνει και εκτός Ελλάδας.
Προσπάθησε στην βουλή να κάνει ότι γνωρίζει απο εθνικά θέματα και είναι και αυτός καλός διπλωμάτης όπως ο Μητσοτάκης, και αντί να δώσει μέτρο σύγκρισης ξεφτιλίστηκε και έδειξε ακόμα μία φορά πόσο ανθέλληνας και ανεπαρκής είναι.
Είπε ο απαράδεκτος πολιτικός απατεώνας χωρίς ίχνος σοβαρότητας «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τα εθνικά μας θέματα. Στο παραλήρημα του διχασμού δεν θα τον ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η αγάπη για την πατρίδα δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και σήμερα προνόμιο καμίας παράταξης».
«Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παιχνίδια του διχασμού και τις επιθέσεις εθνικοφροσύνης στην Αριστερά και τη δημοκρατική παράταξη. Και ας γνωρίζουν ότι σήμερα η ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι ισχυρή και αδιαπέραστη», κατέληξε χωρίς ίχνος ντροπής για όσα λέει.
Αυτή την εβδομάδα έφαγε τα χαστούκια του ο Αλέξης Τσίπρας και έδειξε στους πολίτες για ακόμα μία φορά. πόσο μεγάλος πολιτικός απατεώνας είναι, ανθέλληνας και επικίνδυνος για την Ελλάδα.
Μαντζουράνης, Φωτίου και η στημένη ανθελληνική προσπάθεια Τουρκίας και ΣΥΡΙΖΑ με τους 38 μετανάστες στον Έβρο, δεν ήταν ικανές να ντροπιάσουν τον Αλέξη Τσίπρα που δείχνει να μην καταλαβαίνει απο ξεφτίλα όσο μεγάλη και εάν είναι.
Αυτό το θράσος το έχει δικαίως, γιατί απλά τόσα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, κρύβεται πίσω από κάθε σκάνδαλο, απο κάθε ψέμα, από κάθε στημένη απάτη, από κάθε ανθελληνική στάση και δεν τον τιμωρεί κανένας, οπότε συνεχίζει την δράση του.
Τόσο κόπο, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσπαθήσει πάλι να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση δεν θα του το χαλάσει ο Μαντζουράνης και η Φωτίου λέγοντας την αλήθεια.
Ο με αποδεικτικά στοιχεία πλέον "χρήσιμος ηλίθιος", με λίγα λόγια μπροστινός συμφερόντων εγχώριων που δεν "έφαγαν" και εξωτερικών που δεν τους βγαίνει με κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζει να φωνάζει για παρακολουθήσεις.
Καμία απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα που προέκυψαν στην υπόθεση των υποκλοπών από τις δηλώσεις της Θεανούς Φωτίου και του Γιάννη Μαντζουράνη δεν έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς την Κ.Ο. του κόμματος του, σαν μην άκουσε τίποτα, για τον Τσίπρα είναι και τι έγινε εγώ θα συνεχίσω το αφήγημα και ας αποκαλύφθηκε.
Ο φαιδρός και χυδαίος Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίζοντας ξανά το ρόλο του υπερασπιστή της Δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε «Δημοκρατία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν ντρέπεται που το λέει.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με θράσος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επιχείρησε να στήσει ένα καθεστώς που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον» και υποστήριξε ότι «οι παρακολουθήσεις δεν είναι για τον κύριο Μητσοτάκη ένα ατύχημα. Είναι μέθοδος διακυβέρνησης». Και το λέει αυτός που παρακολουθούσε αποδεδειγμένα με επώνυμες καταγγελίες τα ίδια του στα στελέχη, και δεν τα λένε στημένη κουκουλοφόροι μάρτυρες και χωρίς στοιχεία.