Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Επιχείρηση Ελευθερία : Άρχισαν οι εμβολιασμοί με τον Πρωθυπουργό, την πρόεδρο δημοκρατίας την νοσηλεύτρια και τον Τσιόδρα

 



H Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο.


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Tην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περίμεναν στην είσοδο του νοσοκομείου ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.



Ακολούθως η κ. Σακελλαροπούλου εισήλθε στο εσωτερικό του νοσοκομείου και ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που εμβολιάστηκε.

Πριν τον εμβολιασμό ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου, η ενημέρωση για το εμβόλιο και μετά τον εμβολιασμό, η παραμονή για μικρό χρονικό διάστημα στο χώρο του νοσοκομείου.



Εμβολιάστηκε λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Νοσοκομείο Αττικόν.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του και ακολούθως χαιρέτησε το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Πρωθυπουργός πριν από τον εμβολιασμό του συμπλήρωσε το σχετικό έγγραφο και ακολούθως μετέβη στην αίθουσα του εμβολιασμού. Μετά το εμβόλιο και με βάση το πρωτόκολλο, ο κ. Μητσοτάκης μεταφέρθηκε σε έναν ειδικό χώρο όπου πρέπει να παραμείνει για 15 λεπτά μετά το εμβόλιο.



Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμβολιάστηκε ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στο Νοσοκομείο Αττικόν.

«Ούτε που το κατάλαβα, ευχαριστώ» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, αφότου του χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Ο εμβολιασμός είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που όλοι περιμέναμε» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας μετά τον εμβολιασμό του.

«Για την ανάπτυξη και την έγκριση των νέων εμβολίων ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια» διευκρίνισε.

«Θέλω να ελπίζω ότι με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων θα μειωθεί η επίπτωση της νέας νόσου».

«Μαζί με το δικό μου εμβολιασμό σήμερα ξεκινάει και ο εμβολιασμός των συναδέλφων μου που εκτίθενται στην πρώτη γραμμή» πρόσθεσε.

«Δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων. Να παραμείνουμε υπομονετικοί και προσεκτικοί» είπε κλείνοντας.




Προκαλεί ο υπουργός άμυνας του δικτάτορα Ερντογάν : Όσα όπλα και να αγοράσετε δεν αρκούν

 



Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας προκαλεί ενόχληση στην Τουρκία κι αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού άμυνας του δικτάτορα Ερντογάν Χουλουσί Ακάρ : «Είναι γνωστή η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Έχουν προβλήματα. Όμως παρά τα προβλήματα και με κόστος τη μείωση του φαγητού, της ένδυσης, του μισθού του κάθε Έλληνα πολίτη, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξοπλισμού, μια μόδα εξοπλισμού. Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στην ομιλία του κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Χαφτάρ έχει απειλήσει ανοικτά τις τουρκικές δυνάμεις του δικτάτορα Ερντογάν, και ο υπουργός άμυνα ςτους καθεστώτος έκανε επίσκεψη στην Λιβύη νομίζοντας ότι θα τον τρομάξει λέγοντας : «ο Xαφτάρ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε επίθεση σε τουρκικά στοιχεία, τότε να ξέρουν πως όλα τα στοιχεία του δολοφόνου Χαφτάρ θα είναι νόμιμοι στόχοι μας. Να το βάλουν στο μυαλό τους. Καθώς μετά απο μια τέτοια επίθεση δεν θα βρίσκουν χώρο να σταθούν».



Άφησε οδηγίες για την κηδεία του, μοίρασε την περιουσία του και αυτοκτόνησε!

 



Σύμφωνα με πληροφορίες του loutrakiblog.gr, γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής του Λουτρακίου έβαλε τέλος στη ζωή του. 

Ο 36χρονος έφυγε χθες βράδυ από το σπίτι του, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την... αυτοκτονία του στην οικογένειά του, όμως οι δικοί του δεν μπόρεσαν να τον σταματήσουν.

Εξαφανίστηκε με την μοτοσικλέτα του προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ αμέσως άρχισε να τον αναζητά η Αστυνομία, αφού ειδοποιήθηκε από την οικογένεια. 

Τελικά, βρέθηκε από τους αστυνομικούς, νεκρός, περίπου στις 7 το πρωί εχθές, κοντά στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λουτρακίου.

Ο 36χρονος επιχειρηματίας έβαλε τέλος στη ζωή του με όπλο, αφήνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιόχειρο σημείωμα, με οδηγίες για την κηδεία του, που αφήνει την περιουσία του κ.ά.

Η ώρα θανάτου του, εικάζεται γύρω στη 1 με 2 τα ξημερώματα. Ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών…



Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες από πυρά σε αίθουσα μπόουλινγκ στην πολιτεία Ιλινόι

 



Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν έπειτα από πυροβολισμούς σε αίθουσα μπόουλινγκ στην πόλη Ρόκφορντ, στην αμερικανική πολιτεία Ιλινόι.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας Νταν Ο’ Σέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Συλλάβαμε έναν ύποπτο. Αυτά έχουμε πάνω-κάτω προς το παρόν», δήλωσε ο κ. Ο’ Σέι.

Κατά πηγές προσκείμενες στην αστυνομία που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης.





Νιγηρία: Τουλάχιστον 40 υλοτόμοι απήχθησαν από τη Μπόκο Χαράμ

 



Περισσότεροι από 40 υλοτόμοι, εκ των οποίων οι τρεις βρέθηκαν νεκροί, απήχθησαν από μαχητές της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως ανέφεραν σήμερα τοπικές και στρατιωτικές πηγές.

«Μια ομάδα περίπου 40 υλοτόμων αναχώρησε την Πέμπτη για το δάσος (του Γούλγκο) και δεν επέστρεψε το βράδυ, όπως συνηθίζεται», εξήγησε ο Ουμάρ Κατσάλα, ένας από τους ηγέτες των τοπικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που μάχονται τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ. «Την Παρασκευή κινητοποιήσαμε τους άνδρες μας για να τους δρούμε και εντοπίσαμε τρία πτώματα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν μέλη της ομάδας εκείνης», πρόσθεσε.

Πολλοί μαχητές της Μπόκο Χαράμ, η οποία σπέρνει τον τρόμο στη βορειοανατολική Νιγηρία εδώ και μια δεκαετία, έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το δάσος, στα σύνορα με το Καμερούν. Συχνά κατηγορούν τους υλοτόμους και τους αγρότες της περιοχής ότι μεταφέρουν πληροφορίες για τις θέσεις τους στον στρατό ή τις τοπικές πολιτοφυλακές.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι απήχθησαν από τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ», είπε ένας άλλος πολιτοφύλακας, ο Σέχου Μάντα. «Οι τρεις άνδρες που βρέθηκαν νεκροί, μάλλον εκτελέστηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν γιατί βρήκαμε πληγές από σφαίρες στην πλάτη τους», διευκρίνισε.

Το βράδυ της Πέμπτης, παραμονή των Χριστουγέννων, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο χωριό Πέμι, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειονότητά τους χριστιανοί. Σκότωσαν 11 ανθρώπους, έκαψαν μια εκκλησία και πήραν όμηρο τον ιερέα. Σήμερα η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο ιερέας μιλάει σε αυτό το βίντεο, λέει ονομάζεται Μπουλούς Γιουκούρα και ότι τον άρπαξαν ενώ προετοιμαζόταν για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (Iswap) δρουν στην περιοχή της λίμνης Τσαντ και ευθύνονται για τουλάχιστον 36.000 θανάτους τα τελευταία χρόνια. Δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν λόγω των βίαιων επιθέσεων και ακόμη δεν μπορούν να επιστρέψουν στα χωριά τους.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr



Νεαρός μουσουλμάνος δέχτηκε επίθεση στην Γαλλία επειδή γιόρτασε τα Χριστούγεννα!

 



Ένας νεαρός Γάλλος μουσουλμάνος και γιος αστυνομικών, κατέθεσε μήνυση αφού δέχτηκε επίθεση από γνωστούς του επειδή ανέβασε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του που τον έδειχναν να γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

Το θύμα, ηλικίας 20 ετών, αρχικά δέχτηκε ένα απειλητικό μήνυμα από έναν γνωστό του που είδε τη φωτογραφία του χριστουγεννιάτικου δείπνου: «Σιχαμένε γιε λευκών, γιε του φιδιού, γιέ αστυνομικών… Θα σου δείξω ποιος είναι ο πραγματικός Άραβας».

Ο αποστολέας του μηνύματος γνωριζόταν με τον 20χρονο από το σχολείο και από την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα.

Ταραγμένος, ο νεαρός θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και πήγε στο ραντεβού που του έκλεισε ο γνωστός του. Εκεί όμως τον περίμεναν πέντε άτομα που τον ξυλοκόπησαν και τον απείλησαν να μην καλέσει την αστυνομία.

«Του είχαν στήσει ενέδρα», είπε η μητέρα του θύματος, που είναι αξιωματικός της δικαστικής αστυνομίας. «Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέχεια. Αυτή είναι ρατσιστική συμπεριφορά. Είναι απαράδεκτο, στον 21ο αιώνα. Ο κανένας είναι ελεύθερος να γιορτάζει ό,τι θέλει και όπως το αισθάνεται», πρόσθεσε.


Πηγή



ο Τραμπ κόβει το επίδομα ανεργίας από εκατομμύρια Αμερικανούς

 



Εκατομμύρια Αμερικανοί βλέπουν σήμερα να λήγουν τα επιδόματα ανεργίας που λάμβαναν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να εγκρίνει το πακέτο ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων που αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τις κρατικές δαπάνες, διαμαρτυρόμενος ότι δεν αρκεί για να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους.

Ο Τραμπ άφησε εμβρόντητους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα, όταν είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το εν λόγω νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη χορήγηση οικονομικής στήριξης ύψους 892 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας – συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των ειδικών επιδομάτων ανεργίας, που έληγαν την 26η Δεκεμβρίου – καθώς και 1,4 τρισ. δολάρια για τις τακτικές δαπάνες της κυβέρνησης.

Χωρίς την υπογραφή του Τραμπ, περίπου 14 εκατ. άνθρωποι μπορεί να χάσουν επιπλέον επιδόματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Από την Τρίτη, θα αρχίσει η μερική αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών (ή shutdown) εκτός κι αν το Κογκρέσο καταφέρει να συμφωνήσει έως τότε σε ένα νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή του Λευκού Οίκου στη διαπραγμάτευση. Ο Τραμπ, που μεταβιβάζει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, δεν αντιτάχθηκε στους όρους της συμφωνίας πριν από την ψήφισή της στο Κογκρέσο το βράδυ της Δευτέρας.

Έκτοτε όμως διαμαρτύρεται ότι το νομοσχέδιο προσφέρει υπερβολικά πολλά χρήματα για ειδικούς σκοπούς, τη χρηματοδότηση πολιτιστικών φορέων ή τη βοήθεια προς ξένες χώρες, ενώ τα επιδόματα των 600 δολαρίων που προβλέπονται ως στήριξη στους Αμερικανούς είναι πολύ μικρά. Ο Τραμπ ζήτησε το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 2.000 δολάρια κατ' άτομο.

«Γιατί δεν θέλουν οι πολιτικοί να δώσουν στον κόσμο 2.000 δολάρια, αντί μόλις 600 δολάρια;(...) Δώστε τα λεφτά στον λαό μας!», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter την ημέρα των Χριστουγέννων, την οποία πέρασε κυρίως παίζοντας γκολφ στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς (Φλόριντα).

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βοήθεια που προσφέρεται με το νομοσχέδιο είναι πολύ μικρή, αλλά επισημαίνουν ότι η άμεση στήριξη συνεχίζει να είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη.

Πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις του Τραμπ στο νομοσχέδιο αιφνιδίασαν πολλούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο. Αν και η στρατηγική του απερχόμενου προέδρου αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας παραμένει ασαφής, ο Τραμπ δεν έχει ασκήσει βέτο στα μέτρα και συνεχίζει να είναι πιθανό να το υπογράψει τις επόμενες ημέρες.

Το Σάββατο, ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου έχει σταλεί το νομοσχέδιο εν αναμονή της απόφασής του. Ο Μπάιντεν, του οποίου την εκλογική νίκη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει ο Τραμπ, περνά τις ημέρες των εορτών στη γενέτειρά του, την πολιτεία Ντέλαγουερ, και δεν έχει στο πρόγραμμά του δημόσιες εκδηλώσεις σήμερα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ: Η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία

 



Η πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία» εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει κατά μέτωπον την κλιματική αλλαγή και δεν φροντίσει να ευημερεί το ζωικό βασίλειο, τονίζει σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καταδικάζει την «επικίνδυνα μυωπική» πολιτική αρκετών ηγετών, που είναι να δαπανούν αλόγιστα όταν μαίνεται μια επιδημία και ταυτόχρονα να μην κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τις χώρες τους για την επόμενη.

Διατυπώνει την προειδοποίηση σε μήνυμα μαγνητοσκοπημένο εκ των προτέρων για τη σημερινή Ημέρα Προετοιμασίας για τις Επιδημίες.

Για τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, είναι πλέον καιρός να αντληθούν μαθήματα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, ο κόσμος λειτουργούσε κάνοντας τον κύκλο από τον πανικό στην αδιαφορία», τόνισε. «Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία και αφού τελειώσει, την ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την επόμενη».

Η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και εξέταζε πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις, μερικούς μήνες προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο πλανήτης ήταν τρομακτικά απροετοίμαστος για δυνητικά καταστροφικές πανδημίες.

«Η ιστορία μας λέει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία», καθώς «οι επιδημίες είναι πραγματικότητα της ζωής», σημειώνει ο Γκεμπρεγέσους στο μήνυμά του.

«Η πανδημία έδειξε πόσο στενή σχέση έχει η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη», συμπληρώνει.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας, η κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, καθώς είχαν υπάρξει επανειλημμένα προειδοποιήσεις.

Κατά τη γνώμη του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όλες οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στην απόκτηση δυνατοτήτων για την αποτροπή, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση επιδημιών ή έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους. Αυτό δεν σημαίνει απλά να προσληφθούν κάποιοι ειδικοί στα συστήματα υγείας η επαγγελματική κάρτα των οποίων θα αναγράφει κάποιον εντυπωσιακό τίτλο, προειδοποιεί: απαιτείται διαφορετική προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει «όλη την κυβέρνηση κι όλη την κοινωνία» σε κάθε χώρα.

Με επενδύσεις στη δημόσια υγεία, λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «θα εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά θα κληρονομήσουν έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Προκλητικοί και γελοίοι οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα για δέσμευση 15 περιοχών στο Αιγαίο! Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

 



Έχουν τρελαθεί τα στελέχη του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία και αντί να μαζευτούν, προκαλούν με γελοιότητες που γυρνάνε σε βάρος τους.

Για ελληνική πρόκληση μέσα από τη… δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο η Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν, επιμένοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που ανεβάζει την ένταση στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για διάλογο και διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα  με Notam κήρυξε 15 περιοχές άσκησης,συμπεριλαμβανομένων των νησιών που είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης κι έκλεισε στο Αιγαίο και την Αντολική Μεσόγειο με μια μεγάλη περιοχή από τις από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει καλώντας την Ελλάδα να «ενεργήσει υπεύθυνα» συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Τουρκίας «να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο κατηγόρησε την Ελλάδα για δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δίνουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α3521/20 δεν ευσταθούν καθώς «σημειώνεται ότι η εν λόγω ΝΟΤΑΜ αφορά τον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια».

«Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ», συνεχίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και προσθέτουν:

«Αναφορικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση.

Η Ελλάδα επιθυμεί ένα εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».




Τραγωδία στην Ευρυτανία κυνηγός πέθανε απο σφαίρα που δέχτηκε από το όπλο του αδερφού του

 



Θανατηφόρο ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 11:00  το πρωί του Σαββάτου 26/12 στην περιοχή της Φουρνάς Ευρυτανίας, στην πρώτη ουσιαστικά ημέρα που επετράπη και πάλι το κυνήγι στη χώρα, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με τον θανάσιμο-εν τέλει- τραυματισμό 52χρονου κυνηγού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του lamiareport.gr, μια παρέα κυνηγών από τους Δομιανούς, μεταξύ των οποίων και δύο αδέλφια 53 και 52 ετών, είχε πάει για κυνήγι αγριόχοιρου στη Φουρνά. Σε κάποια στιγμή ο 53χρονος φέρεται να πυροβόλησε κυνηγώντας το θήραμά του και η σφαίρα εξοστρακίστηκε βρίσκοντας στο κεφάλι λίγο πάνω από το μάτι, τον 52χρονο αδερφό του.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο ΓΝ Καρπενησίου, όπου και διασωληνώθηκε καθώς η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά σοβαρή. Αξιολογήθηκε μάλιστα η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Λαμίας για τη νοσηλεία του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η βολίδα του προξένησε βαρύτατη εγκεφαλική βλάβη και οι γιατροί στο ΓΝ Καρπενησίου όπου και μεταφέρθηκε, τον διασωλήνωσαν και τον έστειλαν για εντατική παρακολούθηση στη ΜΕΘ Λαμίας. Δυστυχώς πριν μπει ουσιαστικά στη ΜΕΘ άφησε την τελευταία του πνοή.