Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ανταλλαγή απειλών Μπάιντεν - Πούτιν για το ουκρανικό

 


Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η αμερικανική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε "κολοσσιαίο λάθος" που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

Μολαταύτα, η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο κ. Πούτιν είναι "ικανοποιημένος" έπειτα από την 50λεπτη "σοβαρή" συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

Και οι δύο ηγέτες έπλεξαν το εγκώμιο της διπλωματίας, που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει μια οδό εξόδου από την κρίση.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου όμως επέμεινε στο ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος περνάει από την "αποκλιμάκωση" στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον ρώσο ομόλογό του –για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα– από την Ουίλμινγκτον, το προπύργιό του στην πολιτεία Ντέλαγουερ, όπου περνάει τις γιορτές.

Η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με "αποφασιστικό τρόπο" εάν υπάρχει "περαιτέρω εισβολή" της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε στον ρώσο ομόλογό του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Από τη δική του πλευρά, το Κρεμλίνο απαίτησε "αποτελέσματα" και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις "εγγυήσεις" ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

"Πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ"

Η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η όξυνση των εντάσεων, κατά την άποψη της Μόσχας, που θεωρεί ιδίως την υποστήριξη των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ στην Ουκρανία άμεση απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες γενικά έχουν κατηγορηθεί πως χειρίζονται διεθνή θέματα χωρίς να σκοτίζονται και πολύ για το πώς τα βλέπουν οι σύμμαχοί τους, επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει στενός συντονισμός με τους Ευρωπαίους και με τους Ουκρανούς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φρόντισε να συζητήσει προχθές Τετάρτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη μια, με τους ομολόγους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας από την άλλη.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως έλαβε διαβεβαιώσεις για την "πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ" για να "αντιμετωπιστεί" η "ρωσική επίθεση".

Καμία παραχώρηση

Οι δυτικοί αποκλείουν μέχρι σήμερα το να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε επίσης στο ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσαν "κολοσσιαίο λάθος", ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και η ελίτ της υφίστανται ήδη αρκετά οικονομικά αντίποινα εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία και της καταστολής εντός της χώρας, αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έκανε το Κρεμλίνο να αλλάξει γραμμή, τουναντίον.

Η Μόσχα άλλωστε αρνείται ότι απειλεί την Ουκρανία, παρότι προσάρτησε ήδη τμήμα της επικράτειάς της, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014, και λέει πως πρέπει να προστατευθεί έναντι της εχθρότητας των δυτικών, που υποστηρίζουν το Κίεβο στον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό της τμήμα.

Αυτοί οι τελευταίοι, παρά τις επανειλημμένες ρωσικές διαψεύσεις, θεωρείται γενικά στη Δύση πως εκτελούν διαταγές του Κρεμλίνου.

Σε μια σαφή ένδειξη πως οι συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για την Ουκρανία και τη στρατηγική σταθερότητα θα είναι πικρές και σκληρές, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε οποιαδήποτε "παραχώρηση".

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν ορισμένες ρωσικές αξιώσεις "απαράδεκτες".

Οι συνομιλίες, που θα γίνουν με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και του ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα ακολουθηθούν τη 12η Ιανουαρίου από τη συνεδρίαση του συμβουλίου NATO-Ρωσίας και τη 13η Ιανουαρίου από συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Πηγή: ΑΜΠΕ

capital



Εκκένωση κατάληψης από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο ΑΠΘ

 



Σύντροφοι αντιεξουσιαστές, και άλλοι περιθωριακοί ακροαριστεροί, είχαν καταλάβει τον χώρο μέσα στο ΑΠΘ, και το είχαν ονομάσει «Στέκι στο Βιολογικό».

Η ΕΛ.ΑΣ. μπήκε μέσα στο ΑΠΘ και έκαναν έρευνες για ύποπτα αντικείμενα, στον χώρο και προχώρησαν σε εκκένωση της κατάληψης.

Το τελευταίο διάστημα οι πρυτανικές αρχές είχαν ζητήσει τη λήξη της κατάληψης που έχει διάρκεια ζωής 30 χρόνια, με την ανοχή της πρυτανείας, που τώρα ζητάει την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. για να εκκενωθεί από τους συντρόφους αντιεξουσιαστές και άλλους περιθωριακούς ακροαριστερούς.

Οι πρυτανικές αρχές έχουν αιτηθεί ο συγκεκριμένος χώρος να διαμορφωθεί σε βιβλιοθήκη. Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ διαπιστώθηκε πως δεν βρισκόταν κανένας μέσα στο χώρο της κατάληψης γιατί μάλλον τους είχαν ειδοποιήσει. 

Από τις έρευνες βρέθηκαν καδρόνια και ξύλα.



Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να θεωρεί ότι είναι καλύτερη επιλογή από την Ν.Δ. και γελάει κόσμος

 



Γελάει και εξοργίζεται ο κόσμος, όταν ακούει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει και επίσημα εκλογές μέσω πανδημίας. Νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν κοντή μνήμη και έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να κυβερνά η αριστερά, που παραλίγο να μας βουλιάξει σαν χώρα, αφού πρώτα μας είχε απαξιώσει σε όλη την υφήλιο.

Το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι καλύτερη κυβέρνηση από την Ν.Δ., και ο Αλέξης Τσίπρας καλύτερος πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει, και μάλλον όπως φαίνεται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις, ζουν στον δικό τους κόσμο.

Μετά την πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη εκλογών (από που προκύπτει η ανάγκη δεν μπορεί να καταλάβει κανένας), το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να επικυρώσει το αίτημα με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού που «έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι φέρουν «εγκληματικές ευθύνες» καθώς, όπως υποστηρίζει «γνώριζαν την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Πρέπει να φύγει και να δοθεί διέξοδος με προοπτική αλλαγής». Για να καταλήξει: «Η μόνη λύση, λοιπόν, που θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο είναι η πολιτική αλλαγή. Είναι ζήτημα ζωής»


Κ.Β.



Τηλεργασία με επιτήρηση στο Δημόσιο μέσω πλατφόρμας

 


Την αύξηση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται από απόσταση επιδιώκει ένα νέο έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, μέσω του οποίου σταδιακά θα αλλάξουν όλα στο μοντέλο τηλεργασίας στο Δημόσιο.

Κατά το πρώτο lockdown, εξάλλου, είχε παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου τα αποτελέσματα της τηλεργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικά και η αποδοτικότητα των εργαζομένων δεν ήταν η αναμενόμενη. Ωστόσο, λόγω και της έξαρσης της πανδημίας, η τηλεργασία στο Δημόσιο ήρθε για να μείνει. Αλλωστε, τον περασμένο Ιούνιο με τον νόμο 4807/2021 καθορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την απομακρυσμένη εργασία, μέσω του οποίου αντιμετωπίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το ωράριο τηλεργασίας και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του υπαλλήλου.

Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσεται το έργο (συμφωνία-πλαίσιο) της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δημοπρατηθεί το 2022 και του οποίου το τεύχος διακήρυξης τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Το νέο μοντέλο τηλεργασίας στο Δημόσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 16 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο με τον ανάδοχο. Η διάρκεια της σύμβασης, όμως, μπορεί να παραταθεί για 18 επιπλέον μήνες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Κοινωνία της Πληροφορίας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και τα δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης αποτελούν τον βασικό καταλύτη της ανάπτυξης και περαιτέρω διείσδυσης της τηλεργασίας, επιτρέποντας τον μετασχηματισμό της παραδοσιακής μορφής εργασίας. Παρότι όμως η ψηφιοποίηση στην εργασία επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου για τους εργαζομένους, η διαχείριση της απόδοσης αποτελεί άλυτο πρόβλημα, όπως αποκαλύφθηκε κατά το πρώτο lockdown, οπότε εφαρμόστηκε η τηλεργασία στο Δημόσιο. Οπως αναφέρεται στο τεύχος διακήρυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθείται η αποδοτικότητα της εργασίας, αλλά και το πώς εξασφαλίζεται ότι ένας εργαζόμενος συμμορφώνεται με τις καθιερωμένες διαδικασίες και εργάζεται τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας, είναι ορισμένα από τα ανοιχτά θέματα της τηλεργασίας.

«Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι παρόντες στον χώρο εργασίας, καθώς και η ανάγκη της μεσολάβησης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της φύσης των σχέσεων μεταξύ της διοικητικής ιεραρχίας και των εργαζομένων, με τους τελευταίους να ελέγχουν τη διαδικασία εκτέλεσης της εργασίας τους», όπως σημειώνεται στο τεύχος διακήρυξης.

Ως εκ τούτου, η τηλεργασία απαιτεί την ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου, «οι οποίοι όμως, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικοί, θα πρέπει να στηρίζονται στην επίτευξη προκαθορισμένων στόχων, στην υποβολή παραδοτέων και στην εκτέλεση συγκεκριμένων αναθέσεων εργασίας». Με άλλα λόγια, προκειμένου το μοντέλο της τηλεργασίας να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο Δημόσιο, απαιτείται να ελέγχεται η ροή της εργασίας και να διασφαλίζεται ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης συγκεκριμένων αναθέσεων εργασίας.

Ειδικές εφαρμογές

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η συνήθως χαμηλή αποτελεσματικότητα όσων απασχολούνται από απόσταση στο Δημόσιο, μέσω του έργου που προωθείται επιδιώκεται, σε πρώτη φάση, η υλοποίηση πιλοτικών ενεργειών σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου (π.χ. υπουργείο, ανεξάρτητη αρχή κτλ.). Ετσι, στο πρότυπο ιδιωτικών εταιρειών που υιοθετούν το μοντέλο της τηλεργασίας εδώ και πολλά χρόνια, προβλέπεται η υιοθέτηση συγκεκριμένων εφαρμογών που επιτρέπουν, για παράδειγμα, την κοινή επεξεργασία ενός εγγράφου, την ενσωμάτωση ψηφιακών υπογραφών ή την αποθήκευση αρχείων στο ψηφιακό νέφος (cloud). Επίσης, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων (π.χ. MS Project) θα σχεδιάζεται και θα παρακολουθείται η πρόοδος υλοποίησης έργων ή εργασιών που ανατίθενται.

O ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου θα δημιουργήσει περιβάλλοντα τηλεδιασκέψεων και απομακρυσμένης συνεργασίας μέσω ειδικών λογισμικών, όπως το Teams, που κατέστη ιδιαίτερα διαδεδομένο εν μέσω πανδημίας. Θα υλοποιήσει ακόμη ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της αποδοτικότητας της εργασίας. Πρόκειται για την εικονική υποδομή περιβάλλοντος εργασίας (VDI), με την οποία αρκετοί εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά στις αρχές του 2020, οπότε πολλές επιχειρήσεις υιοθέτησαν την τηλεργασία. Το VDI επιτρέπει σε έναν εργαζόμενο να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας του εταιρικού υπολογιστή του, καθιστώντας εφικτό τον έλεγχο έναρξης, παύσης ή λήξης απασχόλησης.

Ευρύτερα, μέσω του έργου που πρόκειται να δημοπρατηθεί το 2022 επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος συντονισμός και έλεγχος της εργασίας μέσω εφαρμογών που επιτρέπουν τον προγραμματισμό και την ανάθεση εργασιών, την πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε πραγματικό χρόνο και την προσομοίωση της επιφάνειας εργασίας.

Οσον αφορά τη συχνότητα της τηλεργασίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τεύχος διακήρυξης του έργου, που επικαλείται μελέτη του φορέα Expertise France, ολοκληρωμένα στοιχεία δεν υπάρχουν. Ενδεικτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 2014, το 2,8% του συνόλου του εργατικού δυναμικού βρισκόταν σε καθεστώς τηλεργασίας, ποσοστό που έχει εκτοξευθεί σήμερα στο 45% λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, στον Καναδά, ήδη από το 2016, το 73% του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού αναμενόταν να εμπλακεί σε κάποιας μορφής τηλεργασία.

Σημειώνεται ότι αναθέτουσα αρχή του έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί τον κύριο του έργου.


Δημήτρης Δελεβέγκος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ο προκλητικός Πολάκης επισκέφτηκε δομές ηλικιωμένων με την μάσκα στο πηγούνι

 



O προκλητικός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης επισκέφτηκε χθες κοινωνικές δομές στην Κρήτη, συνοδευόμενος από το Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου.

Σε όλες τις φωτογραφίες που ανέβασε το επίσημο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής βάζοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους, εμφανίζεται να συνομιλεί μαζί τους φορώντας μια απλή χειρουργική μάσκα, τοποθετημένη στο πηγούνι, χωρίς να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.





Σε κάποιες φωτογραφίες ο Πολάκης προκαλώντας περισσότερο και έχοντας την πλήρη κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα,  φαίνεται να έχει βγάλει εντελώς τη μάσκα και να πίνει ρακές με κάποιους ηλικιωμένους, αδιαφορώντας για τους κινδύνους.

Ο Πολάκης επισκέφτηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) του Δήμου Χανίων, στη συνέχεια επισκέφτηκε το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Κρήτης (πρώην Ορφανοτροφείο Αρένων Χανίων) και σε όλα με την ίδια τακτική, αδιαφορώντας για τους κινδύνους.



Γκάγκα: Δεν χρειάζεται PCR τεστ έπειτα από θετικό Rapid


Να αποφύγουν να κάνουν και μοριακό τεστ οι εμβολιασμένοι πολίτες που βγήκαν, προηγουμένως, θετικοί σε rapid test, ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η «επέλαση» της Omicron και στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μεγάλη επιβάρυνση στις υγειονομικές δομές και για το σκοπό αυτό, η κυρία Γκάγκα συνέστησε στους πολίτες, που βγαίνουν θετικοί έπειτα από rapid test, να μείνουν σπίτι και να ακολουθούν το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ως εκ τούτου, μόνον οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ.

«Δεν χρειάζεται μοριακό τεστ μετά από ένα θετικό rapid test. Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι έχουμε και να μην πάμε για pcr. Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη η αναμονή, πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία. Είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι» είπε χαρακτηριστικά.

Όσοι έχουν Omicrom, είπε με τη σειρά της η κυρία Παπαευαγγέλου, θα νομίζουν πως έχουν ένα απλό κρυολόγημα, αλλά «ας μην το προσπεράσουν. Πρέπει να κάνουν έλεγχο».

«Μένει να δούμε αν θα συμβεί στη χώρα μας ό,τι στη Βρετανία, δηλαδή ότι αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα και λίγες νοσηλείες» προσέθεσε.