Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός



Νεκρός είναι ο Χάμζα μπιν Λάντεν, γιος και διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην αλ Κάιντα.

Τον θάνατο του καλύπτει πέπλο μυστηρίου για τις συνθήκες, τον τόπο και τον χρόνο και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την αμερικανική κυβέρνηση. 

Πέρυσι, ο 30χρονος γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, διεκδικούσε ηγετικό ρόλο στους κόλπους των τζιχαντιστών, και απηύθυνε κάλεσμα για εξέγερση στον αραβικό κόσμο, εξαπολύοντας ταυτόχρονα απειλές κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν γεννήθηκε το 1989, στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ το 2001, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν, και είχε μάλιστα παντρευτεί και την κόρη του Μοχάμεντ Άττα, ενός από τους "εγκεφάλους" των εν λόγω επιθέσεων. 


Μητσοτάκης: Συγκροτήσαμε την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από 10 χρόνια κρίσης



Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος.

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συνεδρίασή μας αυτή είναι η πρώτη η οποία γίνεται μετά τις εθνικές εκλογές. Είναι, συνεπώς, μία συνεδρίαση πανηγυρική.  Γιατί στις 7 Ιουλίου, με τη δική σας καθοριστική συμβολή, η Ελλάδα γύρισε σελίδα: Και η Ν.Δ πέτυχε ένα εντυπωσιακό ποσοστό, αγγίξαμε το 40%, συγκεντρώνοντας 2,3 εκατομμύρια ψήφους. Και όχι μόνο αυτό, πετύχαμε τον κεντρικό μας στόχο. Συγκροτήσαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την πρώτη στη χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε και για την αρχή μιας Νέας Μεταπολίτευσης!

Οι πολίτες, λοιπόν, μίλησαν και μας καλούν τώρα να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Και πράγματι, η χώρα βηματίζει ήδη σε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα: αλήθειας, συνέπειας αλλά κυρίως αποτελέσματος.

Είμαστε σήμερα εδώ για να εκλέξουμε νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Η πρότασή μου είναι ο Γιώργος Στεργίου. Ο Γιώργος είναι γνωστός σε όλους σας, γνωρίζει καλά τα οργανωτικά της παράταξης, την υπηρετεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Αλλά γνωρίζει, εκτός από τα οργανωτικά του Κόμματος, όσο λίγοι και τις θέσεις της Παράταξης, καθώς από τη θέση που του είχε ανατεθεί, του επικεφαλής της  Γραμματείας Προγράμματος, μελέτησε το Πρόγραμμά μας και το συνδιαμόρφωσε, μέτρο προς μέτρο, και θέλω να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά την οποία έκανε.  

Το ήθος του, τα ακαδημαϊκά του προσόντα, αλλά και η κομματική εμπειρία και  η αφοσίωσή του στη ΝΔ τον καθιστούν, νομίζω, μία εξαιρετική επιλογή. Με τη βοήθεια όλων, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει στο νέο του ρόλο. Γιώργο, είμαστε όλοι μαζί σου και σε στηρίζουμε!

Φίλες και φίλοι,

Πιστεύω ότι όλοι οι καλόπιστοι συμπολίτες μας, ασχέτως αν μας επέλεξαν ή όχι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις πρώτες τρεις εβδομάδες της διακυβέρνησής μας. Σε χρόνο ρεκόρ συγκροτήθηκε και λειτουργεί η κυβερνητική μηχανή. Ενεργοποιείται όλος ο κρατικός μηχανισμός. Προωθούνται ήδη τα πρώτα νομοσχέδια που κάνουν πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. 

Συνολικά η πολιτική ζωή της χώρας αναβαθμίζεται και ένας άνεμος ελπίδας διαπερνά την Ελλάδα. Η αξιοπιστία της χώρας επιστρέφει στις διεθνείς αγορές. Είδατε ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε με το χαμηλότερο επιτόκιο εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Οι πολίτες κυρίως μπορούν, επιτέλους, να προσδοκούν σε  μια καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι ποτέ στο παρελθόν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν προωθήθηκαν τόσα σημαντικά νομοσχέδια και δεν έγιναν τόσες άμεσες ενέργειες για να δηλώσουν ότι η χώρα κινείται και πάλι στη σωστή κατεύθυνση.

Θεώρησα απολύτως απαραίτητο να κινηθούμε με αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς παρ’ ότι βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού. Είπα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ότι δεν έχουμε μέρα να χάσουμε. Πιστεύω ότι το στίγμα μας, το στίγμα της νέας διακυβέρνησης το έχουμε ήδη δώσει.

Η Βουλή θα έχει ψηφίσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, τρεις μεγάλες τομές: Η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και το διευρυμένο σχέδιο των 120 δόσεων, ψηφίστηκε ήδη χθες. Το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, το οποίο συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές και θα ψηφιστεί στην ολομέλεια στην αρχή της επόμενης εβδομάδος. Και το νομοσχέδιο για τη νέα λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή και θα έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι πρώτες αυτές ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι δίνουν το στίγμα της νέας διακυβέρνησης. Είχα δεσμευτεί προεκλογικά, θυμίζω, από τη ΔΕΘ του 2016, ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει πρώτη πολιτική προτεραιότητα  για τη νέα διακυβέρνηση. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα την υλοποιούσαμε στον προϋπολογισμό του 2020. Το κάναμε πράξη νωρίτερα.  Τον επόμενο μήνα οι πολίτες θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μια μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 22%, και όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα έχουν όφελος από την παρέμβασή μας αυτή. Μεγαλύτερο  όφελος για τις μικρότερες περιουσιες μέχρι 80.000 ευρώ αλλά και σημαντικό όφελος για τις περιουσίες με αξία από 80.000 μέχρι 1.000.000. Διότι για εμάς αποτέλεσε και αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα η στήριξη της μεσαίας τάξης. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη.

Θέλω επίσης να αποδώσω ιδιαίτερη σημασία στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Δίνουν μια ανάσα ανακούφισης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θέλω από το βήμα της Πολιτικής μας Επιτροπής να  καλέσω τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε αυτή τη ρύθμιση, διότι όπως είπα και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση με τόσο γενναιόδωρα χαρακτηριστικά.  Προσβλέπω ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την ρύθμιση, μια συμμετοχή η οποία θα είναι και μια συνολική ανάσα για τα δημόσια ταμεία. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη συγκρότηση της κρατικής μηχανής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελικό κράτος πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του. 

Θα νομοθετήσουμε την επόμενη εβδομάδα για τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνουμε τους δήμους να κυβερνηθούν για να αντιμετωπίσουμε τη δαμόκλειο σπάθη της απλής αναλογικής. Θα ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Και ταυτόχρονα βέβαια σε αυτό το νομοσχέδιο θα εισάγουμε και μια σειρά από άλλες διατάξεις. Ως σημαντικότερη, αξιολογώ την κατάργηση του   Πανεπιστημιακού ασύλου με την παρούσα του μορφή. Δηλαδή, όχι του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών το οποίο και προστατεύουμε, αλλά την κατάργηση της παρανομίας και της εκχώρησης των δημόσιων Πανεπιστημίων σε ομάδες μπαχαλάκηδων, αντιεξουσιαστών, εμπόρων ναρκωτικών. Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια πίσω σε αυτούς που τους ανήκουν. Στους φοιτητές, τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό.  

Αυτά τα τρία, λοιπόν, νομοσχέδια, αποτελούν την άμεση απάντησή μας πριν από τη δεκαήμερη διακοπή της Βουλής σε μεγάλες και κρίσιμες ανάγκες. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση του Φθινοπώρου, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχουν πλαισιωθεί με μια σειρά από καθοριστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις οποίες ήδη έχουμε μιλήσει και για τις οποίες ήδη είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα όμως που νομοθετούμε με αυτή την ταχύτητα, η κοινωνία διαπιστώνει ότι το κράτος υπάρχει, κινείται και νοιάζεται. Φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί αντιμετωπίζονται πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά. Το σύστημα προειδοποίησης «112», αυτό το οποίο κάποιοι δεν μπόρεσαν να  λειτουργήσουν για μια τετραετία, έκανε ήδη τις πρώτες του δοκιμές. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Στο Μάτι, χρειάστηκαν μόλις 72 ώρες και μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης, για να γίνουν όσα δεν έγιναν επί έναν ολόκληρο χρόνο. 

Δεν πετάμε στα σύννεφα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πρώτες αυτές κινήσεις προφανώς δεν μπορούν να λύσουν παθογένειες δεκαετιών. Σηματοδοτούν, όμως, μια άλλη αντίληψη για την πολιτική, τη δική μας αντίληψη, ότι με πολιτική  βούληση, με ενδιαφέρον για τον πολίτη, με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και μπορούν να βελτιωθούν και πολύ γρήγορα.

Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά τα οποία έγιναν τον τελευταίο μήνα δεν έγιναν καθόλου εύκολα. Ούτε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν προδιαγεγραμμένο. Το κόμμα επί τρία χρόνια, χρειάστηκε να δώσει σκληρές μάχες με την ανεπάρκεια, το ψέμα και την δημαγωγία. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά την καθεμία και τον καθένα από εσάς για ό,τι έχετε κάνει για τη ΝΔ. Για τον αγώνα που δώσατε. Δουλέψαμε πολύ σκληρά αυτά τα 3,5 χρόνια. Αποκάλυψε η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα την κυβερνητική ανικανότητα μέσα στη Βουλή αλλά κι έξω από αυτήν.

Αντισταθήκαμε στην επέλαση των φόρων. Αντισταθήκαμε στο εθνικό λάθος των Πρεσπών. Επιμείναμε στον δρόμο της αλήθειας. Μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας, ως την καλύτερη απάντηση στην σκοτεινή και ύπουλη προπαγάνδα. Κερδίσαμε τις εκλογές, τολμώ να πω, με τους δικούς μας όρους. Αποδείξαμε ότι κερδίζεις τους λαϊκιστές όχι αντιγράφοντάς τους, αλλά μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και εμπιστευόμενοι την κρίση των Ελλήνων πολιτών. 

Γι’ αυτό και επιμείναμε πολύ στην επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος το οποίο το διαδώσαμε σε κάθε άκρη της χώρας. Πρώτος εγώ, μαζί με τον Γραμματέα μας,  γύρισα τρεις φορές την επικράτεια, μιλώντας για τις θέσεις μας. Εκπλήσσονται κάποιοι με τον βαθμό  ωριμότητάς μας. Τους λέγαμε προεκλογικά ότι για εμάς το προεκλογικό πρόγραμμα δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό εργαλείο για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα στηριχτούμε για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε την επόμενη μέρα. Εκπλήσσονται κάποιοι με τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Τους λέμε ότι η εποχή που άλλα έλεγες προεκλογικά και άλλα έκανες μετεκλογικά τελείωσε ανεπιστρεπτί. 

Ταυτόχρονα, σε όλο αυτό το διάστημα, η Ν.Δ προχώρησε σε μεγάλα βήματα δημοκρατίας και ανανέωσης: Πραγματοποίησε, μέσα σε τρία χρόνια, τρία συνέδρια. Και θα πραγματοποιήσουμε το 4ο συνέδριό μας μέχρι το τέλος του χρόνου. Επειδή βλέπω μπροστά μου τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών μας, τον Πρόεδρο τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος ήταν γουρλής στο προηγούμενο συνέδριο, λέω να του προτείνουμε να αναλάβει και αυτό το συνέδριο πάλι, γιατί μας έφερε καλή τύχη.   

Εκλέξαμε από τη βάση τον κομματικό κορμό, τον Πρόεδρο, τους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων. Καθιερώσαμε -ήταν μια τολμηρή δική μου πρωτοβουλία- το Μητρώο Στελεχών. Μπορούμε τώρα να κάνουμε τον απολογισμό μας. 50 υποψήφιοι από το Μητρώο Στελεχών βρέθηκαν  στα ψηφοδέλτια του κόμματος. 20 νέοι βουλευτές προέρχονται από το  Μητρώο Στελεχών. Τακτοποιήσαμε, επίσης, τα οικονομικά μας. Και είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι σήμερα είμαστε ένα κόμμα που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών στις ετήσιες συνδρομές που πληρώνουν τα μέλη μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της ΝΔ που στηρίζουν οικονομικά την παράταξή μας.

Κυρίως, όμως, το πιο κρίσιμο που πετύχαμε αυτά τα χρόνια, είναι ότι ανοίξαμε τις πόρτες μας και σε πολίτες που δεν ήταν κοντά μας, ανοίξαμε τη σκέψη μας σε νέες ιδέες. Διευρύναμε, έτσι, την επιρροή της Ν.Δ στην κοινωνία. Αποτελούμε, σήμερα, το μεγαλύτερο -σε οργανωμένα μέλη- κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης.

Για όλα αυτά, θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε δύο ανθρώπους. Στον απερχόμενο Γραμματέα μας, τον Λευτέρη Αυγενάκη και στον έως πρόσφατα Γενικό μας Διευθυντή, τον  Νίκο Παπαθανάση. Αλλά θέλω να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους βουλευτές μας, τους αυτοδιοικητικούς μας, τα στελέχη μας, και τους χιλιάδες εθελοντές μας. Σε αυτόν το δρόμο της μεγάλης, της πολιτικά ευρύχωρης και ανανεωμένης Ν.Δ, θα επιμείνουμε. Και αν ως κυβέρνηση διεκδικούμε και οφείλουμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα των όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων. Παντού στον κόσμο. Ολόκληρου του Ελληνισμού.

Γι’ αυτό και σήμερα θέλω να σας ανακοινώσω την πρόθεσή μου να αποσυνδέσω την ψήφο των ομογενών μας από την διαδικασία αλλαγής του νέου εκλογικού νόμου. Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους καθίσταται, για εμένα, κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Και η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στην Βουλή. Ελπίζω και εύχομαι στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Αλλού μπορεί τα κόμματα να διαφωνούν μεταξύ τους. Στο δικαίωμα, όμως, των αδελφών μας που ζουν εκτός των συνόρων να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας, να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις, ούτε «αστερίσκοι» από κανέναν.

Το στοίχημα των 200 ψήφων που χρειάζεται αυτή η διάταξη βάσει του Συντάγματος για να ισχύσει [από τις επόμενες εκλογές] μένει ανοιχτό και η πρόκληση είναι ανοιχτή για όλους. Όλοι θα κριθούν από τις αποφάσεις τους στη Βουλή. Αν όμως υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί όχι από 200 αλλά από 300 βουλευτές είναι αυτό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω δεν σηματοδοτούν παρά την πρώτη μόνο φάση της μεγάλης πολιτικής μας προσπάθειας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι αντίπαλοί μας μπορεί να ηττήθηκαν, αλλά δεν κατέθεσαν τα όπλα. Και συχνά ακούγοντάς τους στη Βουλή και στα ΜΜΕ είναι σαν να μη έχουν μεσολαβήσει εκλογές, σαν να επιμένουν να περιγράφουν μία εικονική πραγματικότητα για το παρελθόν και να διαστρέφουν την αλήθεια του σήμερα.

Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία:

Μετά την αρχική του αμηχανία, σύντομα ο λαϊκισμός θα αντεπιτεθεί, αξιοποιώντας τα προγεφυρώματα τα οποία διατήρησε στην κοινωνία. Γι΄ αυτό και οι ιδεολογικές μας θέσεις πρέπει να αποκτήσουν μια νέα δυναμική. Γι’ αυτό και η πολιτική μας δράση πρέπει να απλωθεί. Και δύναμή μας να παραμείνει πάντα η ενότητά μας. Στον κοινωνικό στίβο δεν αγωνιζόμαστε μόνοι. Εξακολουθούμε να έχουμε αντίπαλο την οικονομική καθυστέρηση, τις διχαστικές συμπεριφορές, την οπισθοδρομική σκέψη. Όπλα μας, παραμένουν η αλήθεια, η σκληρή δουλειά, οι χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα. Και έχουμε σύμμαχο την πολιτισμένη πολιτική συμπεριφορά.

Κάποιοι πιθανώς να εξακολουθούν να εκλαμβάνουν το ήπιο ύφος μας ως αδυναμία. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι η μετριοπάθεια, η ειλικρίνεια και κυρίως η συνέπεια ήταν αυτά που πρωτίστως επιβράβευσαν οι πολίτες στις εκλογές. Και ότι το δικό τους ύφος και ήθος στην εξουσία ήταν αυτό που αποδοκιμάστηκε και στις τρεις εκλογές που μας ανέδειξαν νικητές. Προχωράμε, λοιπόν, δίχως να ξεχνάμε. Χτίζουμε και δεν βρίζουμε. Και δημιουργούμε αντί να κατηγορούμε.

Στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις είπα πως θα τιμήσουμε όσους μας ψήφισαν. Ότι θα δικαιώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά.  Και ότι θα πείσουμε αυτούς οι οποίοι μας βλέπουν με επιφύλαξη. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι σκέφτηκαν πολύ σοβαρά να μας ψηφίσουν και τελικά δεν το έκαναν για διάφορους λόγους. Πιστεύω ότι αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται μια ικανοποίηση από τα πρώτα δείγματα γραφής τα οποία έχουμε δείξει αυτές τις τρεις εβδομάδες. Αν όμως σήμερα υπάρχει μία ικανοποίηση από αυτά τα πρώτα βήματα, αυτό δεν κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών αλλά τον ανεβάζει. Διότι αυτός ο ρυθμός τον οποίο έχουμε καλλιεργήσει, αυτή η δυνατότητά μας να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με αποτελεσματικότητα, πρέπει να συντηρηθεί και σε βάθος χρόνου. Και από αυτό τελικά θα κριθούμε. 

Σήμερα, το επαναλαμβάνω όμως με μεγαλύτερη βεβαιότητα και με εμπιστοσύνη: Με το έργο μας, σε βάθος 4ετίας, θα ενώσουμε αυτές τις τρεις κατηγορίες συμπολιτών μας σε μία. Σε ένα μεγάλο, ενωμένο προοδευτικό ρεύμα αναγέννησης της Ελλάδας. Και, ακριβώς αυτή η νέα συγκυρία δημιουργεί και νέα καθήκοντα και νέες υποχρεώσεις για τον κομματικό μας μηχανισμό. Οι οργανωμένες δυνάμεις μας καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να μην απορροφηθούν από αυτήν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν ένα κόμμα κερδίζει  και έρχεται στην εξουσία, απογυμνώνεται ο κομματικός μηχανισμός μόνο και μόνο για να τον ξαναθυμηθούμε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Δεν πρέπει να διαπράξουμε το ίδιο σφάλμα και δεν θα το διαπράξουμε. Το κτήριο εδώ στο Μοσχάτο θα είναι ένα ζωντανό κτίριο και η καρδιά της ΝΔ θα χτυπά πάντα εδώ. 

Τα πολιτικά μας στελέχη οφείλουν να γίνουν οι καθημερινοί πολιτικοί βηματοδότες μας. Να μεταφέρουν στο κόμμα και κατά συνέπεια στην Κυβέρνηση τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και να επιστρέφουν δημιουργικά σε αυτήν όλες τις κεντρικές μας επιλογές. Αυτό απαιτεί τολμηρή σκέψη, πρωτότυπη δράση. Απαιτεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει να λειτουργεί ένα κόμμα που ταυτόχρονα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σημαίνει όμως  και καινοτόμες πρωτοβουλίες:

- Σημαίνει ενεργοποίηση των τοπικών μας οργανώσεων μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο: Αποκατάσταση της  τακτικής επικοινωνίας με το κέντρο, χρήση της νέας τεχνολογίας, νέα δυναμική και νέους ρόλους για τους εθελοντές μας. 

- Ταυτόχρονα, όμως, τα οργανωμένα μέλη, τα στελέχη μας, θα πάρουν τη δική τους θέση στην ιδεολογική πορεία της παράταξης: Ημερίδες, συνέργειες με δεξαμενές σκέψης, αξιοποίηση περαιτέρω του Μητρώου Στελεχών, πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Το κόμμα δεν είναι μόνο φυτώριο πολιτικού δυναμικού, είναι και ένα φυτώριο γόνιμου προβληματισμού! Και πολλές φορές μπορεί να είναι και πιο μπροστά από την ίδια την κυβέρνηση, να ανοίγει θέματα στην δημόσια ατζέντα, στον δημόσιο διάλογο, τα οποία να ακουμπούν τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται σήμερα τη σύγχρονη πραγματικότητα. 

- Τέλος -και θα επιμείνω πολύ σε αυτό- ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στις οργανώσεις του εξωτερικού. Όχι μόνο γιατί οι ομογενείς μας πρέπει να ενταχθούν περισσότερο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Αλλά και γιατί έχουμε κι εμείς να μάθουμε πολλά απ’ τις δικές τους εμπειρίες. Όπως επίσης και από την συνεργασία μας με τα συγγενή μας κόμματα στο εξωτερικό. 

Αφορμή για το τελευταίο μπορεί να αποτελέσουν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτή η επέτειος πρέπει να γίνει η αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού. Ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος στον κόσμο. Ευκαιρία να δείξουμε πόσο υπερήφανοι είμαστε για το παρελθόν μας αλλά και με πόση αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ευκαιρία που θα προσφέρει στο Έθνος τη νέα αυτογνωσία του. Και θα του δώσει ξανά αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι ώρα να κάνουμε και εμείς την δική μας επανάσταση στον 21ο αιώνα.

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, 

Θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικότερα για όλα αυτά. Σήμερα είναι, επαναλαμβάνω, μία συνεδρίαση πανηγυρική. Και αν επέμεινα σε ορισμένες αναφορές, ήταν γιατί θέλω σε κάθε ευκαιρία να υπογραμμίζω το πολιτικό περιεχόμενο του έργου μας. Το βάρος που δίνω στα νέα καθήκοντα των στελεχών μας. Και τη σημασία που αποκτά, τώρα, για την παράταξη μας αυτή η γενναία στροφή που θέλουμε να κάνουμε προς την κοινωνία των πολιτών. Αλλά και προς το μέλλον.

Μπροστά  μας, λοιπόν, ανοίγεται μία ενδιαφέρουσα περίοδος γεμάτη προκλήσεις. Σε αυτήν, θα ενωθεί η ομαδική δράση με το προσωπικό παράδειγμα του κάθε στελέχους, που αποκτά τώρα -όπως καταλαβαίνετε- ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Γιατί εκεί θα κριθεί, τελικά, και το αληθινό πολιτικό ηθικό πλεονέκτημα, το ηθικό πλεονέκτημα που τόσο κακοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως και το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης της παράταξης και της χώρας. Όλα είναι στο χέρι μας.  

Είναι βαρύ, λοιπόν, και το έργο όσων αναλαμβάνουν ευθύνες σε αυτήν την νέα σελίδα του κόμματος. Ως νέο Γενικό Διευθυντή του Κόμματος, στη θέση του Νίκου Παπαθανάση επέλεξα τον Γιάννη Μπρατάκο. Και δεν μπορώ να μην πω, αγαπητέ Γιάννη, ότι αισθάνομαι μία συγκίνηση, θυμούμενος ότι ένας άλλος Πρόεδρος της ΝΔ, πριν από ακριβώς 35 χρόνια, είχε κάνει για Γενικό Διευθυντή της ΝΔ τον πατέρα σου, τον Άγγελο τον Μπρατάκο, ο οποίος τόσα πολλά  έχει προσφέρει στο κόμμα μας και του είμαστε όλοι υπόχρεοι. 

Επέλεξα επίσης ως Διευθυντή του Γραφείου μου στο Κόμμα και αναπληρωτή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής τον Στέλιο Κονταδάκη, τον Γραμματέα Οργανωτικού. Και να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά την οποία έκανε και για την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε το Κόμμα. 

Και, όπως σας είπα, προτείνω για Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, τον μέχρι πρότινος Γραμματέα Προγράμματος, τον Γιώργο Στεργίου. 

Τα πρόσωπα αυτά δηλώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι έχουμε και συνέχεια και συνέπεια. Ανανέωση και προοπτική. Πρώτος εγώ θα σταθώ δίπλα τους. Το ίδιο σας καλώ να κάνετε όλοι!

Θέλω και πάλι να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει για το κόμμα, θέλω να σας πω πόσο υπερήφανος αισθάνομαι που είμαι Πρόεδρος της μεγάλης μας Παράταξης, και θέλω να ξέρετε ότι αναλαμβάνω την ευθύνη της πρωθυπουργίας της χώρας με απόλυτη συναίσθηση του βάρους που επωμίζομαι αλλά και με απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι θα οδηγήσουμε την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες, με τη δική σας στήριξη, με τη στήριξη της μεγάλης μας Παράταξης της ΝΔ. 

Σας ευχαριστώ. Το χειροκρότημα είναι για εσάς πάνω από όλα. Για τους αγωνιστές, για τα Μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Για τη ΝΔ. Σας ευχαριστώ πολύ.




Απάνθρωπος ιερέας δεν άφησε παιδιά ΑμεΑ να κοινωνήσουν



Απάνθρωπος και ακατάλληλος στρατιωτικός ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες με την αιτιολογία ότι «δεν καταλαβαίνουν» και γι’ αυτό «μπορεί να το φτύσουν».

Το περιστατικό συνέβει στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς και αφορούσε ομάδα έξι παιδιών από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ).

Κυριακή 28 Ιουλίουτην ώρα της Θείας Κοινωνίας, ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, και ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται.

Μετά τις αντιδράσεις και την καταγγελία σε ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος αναφέρει ότι η ένταξη των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας. Ο σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.




Η απάντηση του Πρώτου Θέματος στον Παύλο Πολάκη : Κύριε Τσίπρα ακόμα και γυναίκες και παιδιά νεκρών;



Το «Πρώτο Θέμα» και η οικογένεια του Θέμου απαντούν για τα ψέματα και τις συκοφαντίες του Τσίπρα και του Πολάκη - 

Ψεύδονται ασύστολα, χυδαιολογούν και συκοφαντούν τον νεκρό Θέμο Αναστασιάδη.

Τις τελευταίες ημέρες ένα άγνωστο σε εμάς έντυπο με το όνομα «Spirto» δημοσίευσε «πληροφορίες» περί της διαθήκης του Θέμου Αναστασιάδη στην οποία υποτίθεται ότι αφήνει στην οικογένεια του σπίτι στην Αθήνα, την Ελβετία, καταπιστεύματα κλπ.

Δεν θελήσαμε να απαντήσουμε στις απολύτως ανακριβείς αυτές πληροφορίες διότι έτσι θα αναπαραγάγουμε τα ανάξια αναφοράς ψεύδη. Αλλά κυρίως γιατί δεν θελήσαμε να ταράξουμε την θλίψη της οικογένειας και των παιδιών του για την πρόσφατη απώλεια του πατέρα τους.

Όμως το ψευδές, ανυπόστατο δημοσίευμα -μιας επαναλαμβάνουμε άγνωστης εφημερίδας- το υιοθέτησε και το έκανε σημαία στη Βουλή ο γνωστός Πολάκης. Και μάλιστα επικαλέστηκε τον πρώην πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι «δεν έλεγε ο Τσίπρας ψέματα όταν αναφερόταν στο σπίτι του Θέμου στην Ελβετία».

Απαντούμε λοιπόν ότι και ο Πολάκης και το αφεντικό του, ο Τσίπρας λένε ψέματα (σιγά το νέο!) για ακόμη μια φορά. Αλλά αυτή την φορά ψεύδονται, συκοφαντούν και ελεεινολογούν τον εδώ και επτά μήνες νεκρό Θέμο.

Τόση αθλιότητα ο Τσίπρας και ο Πολάκης. Τον συκοφαντούν και τον λασπώνουν ακόμα και στον τάφο.

Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω από τις δηλώσεις της συζύγου του και της αδελφής του ο Θέμος δεν τους άφησε ούτε σπίτια, ούτε καταπιστεύματα, μετρητά ή ό,τι άλλο πλήν ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών στο «Πρώτο Θέμα». Λεπτομέρειες για το τελευταίο είναι γνωστές και δημοσιευμένες κατά το νόμο περί Α.Ε και περί Τύπου.


Δήλωση κυρίας Βασιλικής Παναγιωτοπούλου, συζύγου του Θέμου Αναστασιάδη

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας. Δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για σπίτια που αφήνει ο Θέμος Αναστασιάδης στην οικογένειά του στην Αθήνα και την Ελβετία καθώς και για την ύπαρξη μετρητών και καταπιστευμάτων είναι όλα αναληθή και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Δήλωση κυρίας Νταϊάνας Αναστασιάδου, αδελφής του Θέμου Αναστασιάδη

Περιθωριακά έντυπα μερικών εκατοντάδων φύλλων «στην προκειμένη ένα ονόματι «SPIRTO»-καμία σχέση με την καλλιτεχνική ιστοσελίδα-, που δεν έχω ξανακούσει) γράφουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι χωρίς την παραμικρή συνέπεια, επειδή πολύ απλά κανένας δεν τους παίρνει στα σοβαρά, για να τους ασκήσει αγωγή η μήνυση. Στη συνέχεια μεγάλα sites αναπαράγουν τα fake news, χωρίς καμία διασταύρωση!!! Και στο καπάκι πάσης φύσεως σκατόψυχοι τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις των οποίων επικροτούνται από «σεσημασμένους» πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους-βρίσκουν για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να ξεράσουν τον οχετό τους… Όσο, όμως, περισσότερο δηλητήριο χύνουν, τόσο πια αβίαστα βγαίνει και το συμπέρασμα: Ακόμα και εκεί που είναι τους πονάει, διότι στη ζωή δεν μπόρεσαν να τον νικήσουν… 




Πηγή : protothema.gr



Κατασχέθηκαν δέκα τόνοι άμμου που είχαν αφαιρέσει τουρίστες από παραλίες της Σαρδηνίας



Η νήσος της Σαρδηνίας φημίζεται για την ποιότητα και το χρώμα της θάλασσάς της αλλά και για τη μοναδική κρυσταλλική άμμο της (λευκός χαλαζίας), που δυστυχώς λυμαίνονται πολλοί τουρίστες που θέλουν να κρατήσουν ένα ενθύμιο από τις διακοπές τους. Παρ' όλο που απαγορεύεται, αυτοί συνεχίζουν να παίρνουν μαζί τους κάποια ποσότητα που συνήθως οι Αρχές του αεροδρομίου την ανακαλύπτουν και την κατάσχουν. Η μοναδική αυτή άμμος συλλέγεται για να επιστραφεί στον τόπο προορισμού της.

«Πιστεύαμε πως θα ήταν μία φιάλη άμμος, όμως από το αεροδρόμιο της Όλμπια μας προειδοποίησαν: κοιτάξτε, εδώ έχουν μαζευτεί 10 τόνοι άμμου και πετρωμάτων. Κλοπή την κλοπή, μήνα τον μήνα, τόση είναι η ποσότητα που έχει μαζευτεί την τελευταία 10ετία από τους αυτοσχέδιους «αμμολήπτες» μόνο από μία μικρή περιοχή της νήσου.

Το μέγεθος αυτό αναδεικνύει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον από την απερισκεψία και την κακή ανατροφή των ανθρώπων, που θέλουν να βάλουν στη βαλίτσα τους ένα μικρό δείγμα των διακοπών τους σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη της Ιταλίας.

«Είναι εντυπωσιακό, γιατί καταδεικνύει πόσο διαδεδομένη είναι η συνήθεια να παίρνει κανείς άμμο από την παραλία. Τις περισσότερες φορές γεμίζουν μπουκάλια νερού του μισού λίτρου, χωρίς να δίνουν σημασία στη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της προστατευόμενης ζώνης της Ταβολάρα, Αουγκούστο Ναβόνε.

Όμως, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τις Αρχές στην Σαρδηνία, όχι μόνον να αποκαταστήσουν την «κλεμμένη» άμμο, αλλά και να λάβουν δραστικά μέτρα για την αποτροπή της.

Όπως προσθέτει ο Ναβόνε, με τη συνεργασία γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι εντοπίσθηκαν δύο ζώνες συμβατές με την άμμο, τις πέτρες, τα κοχύλια και τα άλλα φυσικά υλικά που λίγο-λίγο κατάσχονταν και γέμισαν τις αποθήκες του αεροδρομίου της Όλμπια. Η άμμος και τα άλλα υλικά επανήλθαν στην παραλία του Πόρτο Σαν Πάολο, νοτίως της Όλμπια και στη νήσο της Ταβολάρα. Μία διαδικασία καθόλου εύκολη, που, όμως, εκτελέστηκε με επιτυχία και έγκαιρα, πριν από την έναρξη της παραθεριστικής περιόδου.

Ωστόσο, ο στόχος είναι πλέον να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής. Μία παραδοσιακή μέθοδος είναι «σε συμφωνία με τις Αρχές του, να τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο της Όλμπια πληροφοριακό υλικό που προειδοποιεί τους παραθεριστές για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν: το να αφαιρούν άμμο αποτελεί αδίκημα και αποτελεί καταστροφή του περιβάλλοντος. «Προβλέπεται να τοποθετήσουμε σε έναν κύλινδρο από πλεξιγκλάς όλα τα κοχύλια που κατασχέσαμε και να τοποθετήσουμε μία επιγραφή σε πολλές γλώσσες», πρόσθεσε ο Ναβόνε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο μετά την αποφυλάκιση Κορκονέα με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ



Επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κατά την πορεία διαμαρτυρίας κατά της πρόωρης αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τους νέους ποινικούς κώδικες δώρο σε συντρόφους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την Χαριλάου Τρικούπη πολύ κοντά στο ιστορικό κτήριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να διαλύσει τους αντιεξουσιαστές.

30 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων αλλά ισχυρές αστυνομικές που είχαν παραταχθεί στη Χαριλάου Τρικούπη τους εμπόδισαν και η πορεία κατέληξε ειρηνικά στην πλατεία Εξαρχείων.

Η αστυνόμευση αυτή την φορά και η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.


Χωρίς ναυαγοσώστη η πισίνα που πνίγηκαν οι δύο αδελφές από τη Γαλλία



Δύο αδελφές από την Γαλλία, που βρίσκονταν στο νησί της Ρόδου για διακοπές, το απόγευμα της Τετάρτης, έχασαν τη ζωή τους σε πισίνα ξενοδοχείου στην περιοχή του Ιαλυσού που δεν διέθετε ναυαγοσώστη εκείνη την ώρα.

Οι νεαρές, ηλικίας 19 και 16 χρονών, βρέθηκαν νεκρές στη πισίνα του ξενοδοχείου στις 6 και 30 το απόγευμα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και χωρίς να έχει καταλάβει ακόμα κανένας. Το ξενοδοχείο ως όφειλε έπρεπε να διαθέτει ναυαγοσώστη μέχρι να κλείσει η πισίνα. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ναυαγοσώστης καθώς είχε λήξει το ωράριό του και δεν υπήρχε αντικαταστάτης.

Ο διευθυντής της ξενοδοχειακής μονάδας και ο ναυαγοσώστης θα οδηγηθούν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα της Ρόδου, που θα αποφασίσει εάν ασκηθούν εναντίον τους κατηγορίες. 

Η αστυνομία κάνει έρευνες για το συμβάν.