Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Το επικό video για την έναρξη της EuroLeague με Σπανούλη, Καλάθη, Παπαλουκά!!



Kάθε χρόνο η EuroLeague φτιάχνει ένα promo-video πριν από την έναρξη κάθε σεζόν και όπως κάθε χρόνο εντυπωσιάζει.
Δείτε το video:



Προφυλακιστέος ο καθηγητής του ΤΕΙ, περουκίνης η φακελάκιας



Προφυλακιστέος κρίθηκε ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών με την σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα και του ανακριτή. Προφυλακιστέος και ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου που φέρεται να  είναι συνεργός του καθηγητή στις παράνομες συναλλαγές με φοιτητές.

Η γυναίκα που εμπλέκεται στην υπόθεση αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. 

Ο καθηγητής διώκεται για δωροληψία και εκβιασμό, ενώ οι συνεργοί του για άμεση συνέργεια σε δωροληψία. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος.


Συνελήφθησαν δύο άτομα για απάτες με το πρόσχημα ευκαιριακών χρηματιστηριακών επενδύσεων



Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 3-10-2018 στη Νέα Σμύρνη, έπειτα από ενδελεχή έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, δύο (2) άτομα, εκ των οποίων ένας 61χρονος ημεδαπός και μία 39χρονη αλλοδαπή, για απάτες σε βάρος πολιτών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι ανωτέρω προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα τους, συστηνόμενοι ως εύποροι επιχειρηματίες και με το πρόσχημα αύξησης των χρηματικών τους κεφαλαίων μέσω ευκαιριακών χρηματιστηριακών επενδύσεων, τους έπειθαν να τους καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά προς επένδυση.

Επιπρόσθετα, προφασιζόμενοι ότι είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που διαθέτουν χρήματα σε φιλανθρωπίες, παρότρυναν τα θύματά τους να προσφέρουν από κοινού χρηματικά ποσά για δωρεές.

Περαιτέρω, για να γίνουν περισσότερο πειστικοί, τους διαβεβαίωναν για την ασφάλεια των υπό επένδυση χρημάτων, παραδίδοντάς τους ως εγγύηση κλειστό χρηματοκιβώτιο, περιέχον υποτίθεται το αντίστοιχο χρηματικό ποσό.

Όταν τα θύματα αντιλαμβανόντουσαν την απάτη σε βάρος τους, απασφάλιζαν τα χρηματοκιβώτια και διαπίστωναν ότι στο εσωτερικό τους αντί χρημάτων υπήρχαν αποκόμματα εφημερίδων σε δεσμίδες, σε σχήμα και μέγεθος χαρτονομισμάτων.

Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν δύο (2) περιπτώσεις στην Γλυφάδα που σημειώθηκαν τον Μάιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, με το συνολικό ποσό που απέσπασαν από τους εξαπατηθέντες πολίτες, να ανέρχεται στις -135.000- ευρώ.

Στην κατοχή τους καθώς και από την κατ’ οίκον έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -108.700- ευρώ, δύο (2) χρηματοκιβώτια, ένας (1) χαρτοφύλακας και πλήθος αποκομμάτων εφημερίδων σε δεσμίδες, σχήματος και μεγέθους χαρτονομισμάτων. Επίσης κατασχέθηκε και ένα (1) αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο 61χρονος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών, απάτες, πλαστογραφία, παράνομη οπλοφορία και απόδραση κρατουμένου.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.


Ντόρα: «Η κυβέρνηση παραπλανά τους πολίτες με πλασματικά στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ».



Δήλωση της Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. κυρίας Ντ. Μπακογιάννη για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

H Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να παραπλανά τους Έλληνες πολίτες, θριαμβολογώντας με πλασματικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.9.2018), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 16η θέση στις πληρωμές των έργων (19%) και στην 21η θέση στη συμβασιοποίησή τους (56%), δηλαδή κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας επωφελήθηκε από την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ κατά την εκκίνηση της προγραμματικής περιόδου, καθώς και από τις διπλάσιες προκαταβολές που έλαβε συγκριτικά με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι επιδόσεις της -ιδιαίτερα το 2018- παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Επιπλέον, η κυβέρνηση παραμένει απολύτως άπραγη στην υλοποίηση δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Σε μία χρονική περίοδο στην οποία η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την οικονομία, είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αφήνει αναξιοποίητη την κυριότερη πηγή δημόσιας χρηματοδότησης της εγχώριας ανάπτυξης».  


Εξαφανίστηκε ο αρχηγός της Interpol -Την υπόθεση ερευνά η γαλλική αστυνομία



Έρευνα για την εξαφάνιση του αρχηγού της Ιντερπόλ ξεκίνησε η γαλλική αστυνομία.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ο Μενγκ Χονγκγουέι έχει εξαφανιστεί εδώ και μια εβδομάδα αφότου ταξίδεψε στην πατρίδα του, την Κίνα.

Ο 64χρονος ζει στη Λυών, όπου έχει την έδρα της η υπηρεσία,  με τη γυναίκα του, η οποία ειδοποίησε τις Γαλλικές Αρχές ότι είχε να ακούσει νέα του αφότου αναχώρησε στις 29 Σεπτεμβρίου για την Κϊνα.

Eκπρόσωπος της Ιντερπόλ αρνήθηκε να σχολιάσει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ο Μενγκ είχε διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Δημόσιας Τάξης στην Κίνα και εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016, διαδεχόμενος την Γαλλίδα Μιρέιγ Μπαλεστρατσί.

Η εκλογή του - η πρώτη Κινέζου αξιωματούχου στην 95χρονη ιστορία της Ιντερπόλ- είχε σημάνει συναγερμό τότε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, που εξέφρασαν ανησυχίες μήπως το Πεκίνο χρησιμοποιήσει την Ιντερπόλ για να συλλαμβάνει αντιφρονούντες και φυγάδες στο εξωτερικό.

Η θητεία του Χονγκγουέι στην Ιντερπόλ λήγει το 2020.

H εξαφάνισή του έρχεται μετά από εκείνη της διάσημης συμπατριώτισσάς του ηθοποιού Φαν Μπινγκμπίνγκ, που ζήτησε προ ημερών συγνώμη μέσω των social media για φοροδιαφυγή μετά το πρόστιμο μαμούθ που της επέβαλαν οι κινεζικές Αρχές.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Γερμανικός Τύπος: Ανησυχητικές πολιτικά για τον Τσίπρα oι αναταράξεις στο χρηματιστήριο



Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη του πιεζόμενου τραπεζικού κλάδου αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να επωμιστούν βάρη οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα.

O γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. "Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank", σχολιάζει στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "μεγάλη μερίδα τραπεζικών μετοχών απώλεσαν σε διάστημα μιας ημέρας (σ.σ. την Τετάρτη) μέχρι και 20% της αξίας τους. Η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών οδήγησε σε βιαστικές κινήσεις την αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα ελέχθη ότι το υπουργικό συμβούλιο εργάζεται από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών πάνω σε ένα "σχέδιο δράσης" προκειμένου να ελαφρύνουν τις τράπεζες από δάνεια υψηλού ρίσκου. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές σε πρώτη φάση. […] Τώρα γίνεται λόγος για μία Bad Bank, στην οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών".

Σύμφωνα με την FAZ, "για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως οικονομική εξασφάλιση (σ.σ. εγγύηση) μέρος του μαξιλαριού ρευστότητας των 24,1 δις ευρώ, για το οποίο είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στις Βρυξέλλες έχει διαψευσθεί συμμετοχή του ESM στα σχέδια" αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες ενυπόθηκων δανείων".

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της

"Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες", γράφει για το ίδιο θέμα η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι "οι απώλειες λάμβαναν ολοένα και πιο απειλητικές διαστάσεις" την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. "Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς αισθάνθηκε φόβο και αντέδρασε άμεσα. Τώρα μια διάσωση (σ.σ. των τραπεζών) φαίνεται να είναι κοντά –ωστόσο ενδεχομένως με έξοδα των φορολογουμένων", επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου σε σχέση με το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού κλάδου που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί μεταξύ άλλων ότι "τα τοξικά δάνεια θα πρέπει να διασφαλιστούν. Επί της αρχής αυτό θα ήταν δυνατό εάν μια Bad Bank πωλούσε σε επενδυτές ομόλογα, μερικά εκ των οποίων θα λάμβαναν κρατικές εγγυήσεις. Τις πιθανές απώλειες θα καλούνταν να επωμιστούν σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι".

Η Handelsblatt αναφέρεται σε ανταπόκρισή της σε "σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες της Ελλάδας". Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, η απομάκρυνση των επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές έχει δύο βασικούς λόγους: τον κίνδυνο που απορρέει από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και τις ανησυχίες για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία του τριμήνου που δημοσιεύθηκαν στο τέλος Αυγούστου.

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα" τον τρόπο στήριξης των τραπεζών, αναφέρει η Handelsblatt, ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι "το σχέδιο είναι παρόμοιο με το μοντέλο που είχε συμφωνήσει το 2016 η Ιταλία με την ΕΕ για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και το οποίο εφήρμοσε με επιτυχία".

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιρρίπτει τώρα την ευθύνη σε "κερδοσκόπους", οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές πολιτικά για τον Τσίπρα. Η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες τρομάζει τους ξένους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου η οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά. Και το αξιόχρεο της χώρας πλήττεται από αυτήν την εξέλιξη".

Έλληνες, ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης

Στον εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ικανοποίησης των Ελλήνων πολιτών από την προσωπική τους κατάσταση αναφέρεται το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διενεργείται για την έκδοση του "Άτλαντα Ευτυχίας" για λογαριασμό των Γερμανικών Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τον "Άτλαντα Ευτυχίας 2018", που θα παρουσιαστεί στις 11 Οκτωβρίου στο Αμβούργο, "οι Έλληνες βρίσκονται σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, πίσω ακόμη και από τον φτωχό τους γείτονα, την Αλβανία", αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι "η κρίση έχει αφήσει σοβαρά ίχνη στην Ελλάδα".

Η συντάκτρια του άρθρου μίλησε για το θέμα με τον οικονομολόγο Σταύρο Δρακόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, "έχει ερευνήσει επιστημονικά τις δραματικές επιπτώσεις (σ.σ. της κρίσης) στο αίσθημα ευτυχίας των συμπατριωτών τους". Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, "το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας είναι αποφασιστικοί παράγοντες για το επίπεδο ευτυχίας μιας χώρας". Ο Σταύρος Δρακόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "μια τόσο ραγδαία επιδείνωση των σημαντικών οικονομικών δεικτών αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό μπορεί να συγκριθεί στην πραγματικότητα μόνο με εξελίξεις σε εμπόλεμες περιόδους".

Εκτός από τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και την αύξηση της ανεργίας, σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρή δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών είναι, κατά τον Έλληνα καθηγητή, η διαφθορά. "Μια πολιτική που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά στην Ελλάδα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η διαφθορά μειώνει το αίσθημα ευτυχίας. Επειδή η φοροδιαφυγή είναι μια σημαντική έκφανση της διαφθοράς, μια αποφασιστική πολιτική που θα μεριμνά ώστε να πληρώνουν όλοι φόρους θα πρέπει να έχει έντονα θετική επίδραση στο αίσθημα ευτυχίας", εκτιμά ο Σταύρος Δρακόπουλος.

Άρης Καλτιριμτζής
capital.gr


Εξκάλιμπερ; 8χρονη βρήκε σπαθί 1.500 ετών σε μια λίμνη στη Σουηδία (φωτό)



Από την Κυρά της Λίμνης, της γνωστής σάγκα του βασιλιά Αρθούρου, σε μια μικρή ονόματι... Saga μιας λίμνης στη Σουηδία ένα σπαθί ενώνει το μύθο με την πραγματικότητα του 21ου αιώνα! Ο λόγος για μια οχτάχρονη, που βρήκε ένα σπαθί που χρονολογείται πριν από την εποχή των Βίκινγκ, ενώ κολυμπούσε αμέριμνα σε μια λίμνη στη Σουηδία το καλοκαίρι.

Η μικρή Σουηδέζα Saga Vanecek βρήκε το καλοδιατηρημένο στη λίμνη Vidöstern ενώ βρισκόταν στην εξοχική κατοικία της οικογένειάς της στην κομητεία Jönköping.

Το σπαθί είχε αρχικά αναφερθεί ότι ήταν 1.000 ετών, αλλά εμπειρογνώμονες στο τοπικό μουσείο πιστεύουν τώρα ότι μπορεί να κατασκευάστηκε πριν από 1.500 χρόνια.


Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να βρίσκεις ένα σπαθί στη λίμνη!" δήλωσε ο Mikael Nordström από το τοπικό μουσείο της κομητείας Jönköping.

Το επίπεδο του νερού ήταν εξαιρετικά χαμηλό εκείνη την εποχή, εξαιτίας της ξηρασίας, κάτι που πιθανόν εξηγεί γιατί η μικρή Saga βρήκε το αρχαίο όπλο.

"Ένιωσα κάτι στο νερό και το σήκωσα, έπειτα υπήρξε μια λαβή και πήγα να πω στον πατέρα μου ότι έμοιαζε με ένα σπαθί", διηγήθηκε η Saga σε σουηδικό ραδιόφωνο. 

Η ανακάλυψη της Saga οδήγησε το μουσείο και το τοπικό συμβούλιο να πραγματοποιήσουν περαιτέρω ανασκαφές στο χώρο, βρίσκοντας και μια καρφίτσα του 3ου αιώνα μετά Χριστόν. 

Το μουσείο της κομητείας Jönköping ανακοίνωσε ότι η έρευνά του στη λίμνη είναι ημιτελής και ακόμα πιο αρχαία αντικείμενα θα μπορούσα να εντοπιστούν.

Εξκάλιμπερ α λα... Σουηδικά; 



Πηγή: skai.gr


Νέα τουρκική πρόκληση για την κυπριακή ΑΟΖ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διεξάγει έρευνες




Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου να καλέσει τις εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απάντησε σε υψηλούς τόνους στα σχέδια της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι μία απόδειξη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται ισότιμα, ενώ κάνει λόγο «για δικαιώματα και συμφέροντα στο νησί και στους φυσικούς του πόρους».

«Εκφράζουμε την ανησυχία ότι η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για την λεγόμενη αδειοδότηση του τεμαχίου 7, περιορίζοντας μονομερώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η απόφαση αυτή είναι απόδειξη ότι εξακολουθούν να αγνοούν τα ισότιμα και αναπόσπαστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Από την άλλη, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής. Ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 7, που ονομάζεται περιοχή αδειών, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την εξής προειδοποίηση:

«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους 1,5 δισ. για τη «δωρεάν» παιδεία


Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» οι γονείς μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου πλήρωναν το 2016 κατά μέσο όρο 1.548 ευρώ επιπλέον για φροντιστήρια, ιδιαίτερα και ξένες γλώσσες
Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολόγισε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» το συνολικό ποσό που δαπανούν οι γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την έρευνα μια οικογένεια που το παιδί της φοιτούσε το 2016 σε δημόσιο σχολείο πλήρωνε κατά μέσο όρο 1.548 ευρώ επιπλέον για φροντιστήρια, ιδιαίτερα και ξένες γλώσσες.

Αν, μάλιστα, στα κόστη προστεθούν τα χρήματα που δαπανούνται για δραστηριότητες όπως μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωδεία, γυμναστήρια και σχολές χορού, το συνολικό ποσό που δαπανούν οι γονείς εκτοξεύεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Όσο για τη μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα, αυτή σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ ανέρχεται στα 3.200 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΦΙΜ:

- Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%).

- Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή γυμνασίου ή λυκείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 1.548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).

Οι ερευνητές, πάντως, καταγράφουν και το γεγονός οτι η συμπληρωματική εκπαίδευση δεν αποτελεί ελληνικό «φαινόμενο» καθώς μεγάλα ποσά διαθέτουν και οι Κύπριοι γονείς ενώ από κοντά ακολουθούν οι γονείς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με αυξητική τάση να παρατηρείται και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης λόγω του υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Διαβάστε τη συνολική έρευνα εδώ



Ν.Δ. : Που πήγαν τα 1,6 δισ, ποιες Μ.Κ.Ο έλαβαν χρήματα, τι ποσά και τι απέγιναν αυτά;



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου εγείρουν μείζονα ερωτήματα γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. 

Ο πλέον αρμόδιος που έχει οριστεί από την ίδια την κυβέρνηση, καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων, ζητά την επέμβαση της Δικαιοσύνης και διαπιστώνει ότι “έχει χαθεί ο έλεγχος”.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις: 

Που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή και διεθνή βοήθεια για την διαχείριση του προσφυγικού;

Ποιες Μ.Κ.Ο έλαβαν χρήματα, τι ποσά και τι απέγιναν αυτά;

Τι έχει συμβεί με τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας και για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της OLAF;

Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αντιστράτηγου ε.α.  κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου;

Καλούμε τη Δικαιοσύνη να κινήσει τη σχετική διαδικασία ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στη δυσώδη αυτή υπόθεση που εκθέτει τη χώρα και προσβάλλει τους Έλληνες».


Αντί να αναλογιστεί ο Παππάς το κακό που έχει κάνει στην ΕΡΤ συγκρίνει Φίλη με Μητσοτάκη



Ένας φυσιολογικός άνθρωπος που έχει ήθος και δεν αδιαφορεί, θα έπρεπε μετά από τέτοια κριτική και κράξιμο εντός και εκτός κόμματος να αναλογιστεί το κακό που κάνει στην ΕΡΤ, και ειδικά στους υπαλλήλους που δεν έχουν σχέση με το καθεστώς.

Αντί να αλλάξει ρώτα και να αφήσει την ΕΡΤ να κάνει την δουλειά της εκτός καθεστώτος, προκαλεί ο Ν. Παππάς και χαρακτηρίζει, ταυτόσημες τις απόψεις των κ. Μητσοτάκη και Φίλη, ως προς την κριτική που ασκούν στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στον News 24/7 και ερωτηθείς για την κριτική που έχει ασκήσει  ο πρόεδρος της ΝΔ, ο  Παππάς αντί να ζητήσει συγνώμη για το κακό που έχει κάνει, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει μια κλειστή ΕΡΤ, κάτι που αποδεικνύεται από τις τοποθετήσεις του για τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους» και πρόσθεσε ότι «καλά θα κάνει η ΝΔ να σκεφτεί ξανά τα επιχειρήματά της».

Για την κριτική που του ασκήθηκε από τον Ν. Φίλη, ο Παππάς απάντησε: «Δεν θέλω να πω τίποτα για τις δηλώσεις Φίλη, απάντησα στον κ. Μητσοτάκη Είναι ταυτόσημη η κριτική».




Προσοχή οι selfie …σκοτώνουν – 259 νεκροί για μια φωτογραφία!



Οι selfie αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι για τους χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όμως πολλές φορές μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.
Και αυτό συμβαίνει όταν οι selfie τραβιούνται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε κάνει ένα επικίνδυνο… ακροβατικό για να βγάλετε μια φωτογραφία.

Και πόσος κόσμος στην προσπάθειά του να βγάλει μια ασυνήθιστη ή τέλεια φωτογραφία εκθέτει τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του εν τέλει σε κίνδυνο.

Από το 2011 έως το 2017, είχαμε 259 θανάτους ανθρώπων που προσπάθησαν να τραβήξουν μια επικίνδυνη selfie. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου ήταν οι πνιγμοί, τα μέσα μεταφοράς, οι πτώσεις ενώ υπήρξαν θάνατοι από ζώα, από ηλεκτροπληξία και από πυροβολισμούς.

Ο μέσος όρος των θυμάτων ήταν 23 ετών, ενώ το 72,5% ήταν άνδρες και το 27,5% γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν στην Ινδία και ακολούθως σε Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν.

Τα περιστατικά θανάτου από selfie αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, καθώς το 2011 είχαν σημειωθεί μόλις τρεις θάνατοι, ενώ το 2016 έφτασαν τους 98 και το 2017 τους 93. Μάλιστα ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος αν υπολογιστούν π.χ και κάποια θανατηφόρα τροχαία.

Οι μόδα των selfie σαρώνει όλο τον κόσμο καθώς εκτιμάται πως ένα εκατομμύριο selfie τραβιούνται κάθε μέρα από νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Μάλιστα οι ερευνητές προτείνουν κάποια τουριστικά μέρη αλλά και άλλες περιοχές να χαρακτηριστούν “ζώνες χωρίς selfe”. Τέτοια μέρη είναι οι λίμνες, οι κορυφές βουνών, τα ψηλά κτίρια και όποια άλλη περιοχή θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα θανατηφόρου περιστατικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
newsit.gr




ΓΓ Διεθνούς Αμνηστίας: «Η κατάσταση στη Μόρια είναι σοκαριστική»



Στη Μυτιλήνη βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού. Μαζί με τον διευθυντή του Ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Γαβριήλ Σακελλαρίδη, είχε επαφές με φορείς του νησιού και επισκέφθηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο. Επίσης επισκέφθηκε το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν τη διαχείρισκ της προσφυγικής κρίσης.

Λίγο προτού αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα (το βράδυ της Πέμπτης), ο κ. Κούμι Ναϊντού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ιδιαίτερα για τις εντυπώσεις του από τον καταυλισμό της Μόριας.

«Το πιο σπουδαίο που κάναμε σήμερα ήταν να πάμε στον καταυλισμό της Μόριας, που το βρήκαμε σοκαριστικό και αποτρόπαιο. Το γεγονός ότι βρίσκονται στον καταυλισμό σήμερα πολύ περισσότερα άτομα από όσα μπορούν να στεγαστούν, σημαίνει ότι αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες δυσχέρειες. Ιδιαίτερα στην περιοχή όπου υπάρχουν κυρίως σκηνές εκτός του κυρίως καταυλισμού, που θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ζούγκλα, οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, «το γεγονός ότι περιμένουν τέσσερις ώρες για να πάρουν φαγητό αυτό σημαίνει δώδεκα ώρες την ημέρα, είναι από μόνο του ένα γεγονός ντροπιαστικό. Σήμερα εξήντα οικογένειες δεν πήραν φαγητό από ότι μας είπαν μέσα, γι' αυτό πηγαίνουν πολύ νωρίς. Μια γυναίκα από το Αφγανιστάν μας έλεγε σήμερα το πρωί ότι πήγε από τις τέσσερις το πρωί για να πάρει πρωινό γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει φαγητό γι' αυτήν και τα παιδιά της. Το βασικότερο πρόβλημα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι δεν ξέρουν τι πρόκειται να τους συμβεί, δεν ξέρουν ποια είναι η προοπτική τους».

Όπως είπε ο κ. Ναϊντού, «Χαρακτηριστικό της κατάστασης γεγονός είναι για παράδειγμα ότι μπορεί πολλοί να μετακινήθηκαν και να έχουν πάει στην ενδοχώρα αλλά δεν τους είχε γίνει σαφές από πριν ότι θα έπρεπε στην ουσία να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο για να κάνουν την τελική τους συνέντευξη για να γίνει αξιολόγηση για την αίτησή τους για άσυλο. Ο υποδιοικητής του καταυλισμού μας είπε ότι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό γιατί στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα πληρώσει το εισιτήριό τους να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο και μετά να ξαναπάνε πίσω στον καταυλισμό της ενδοχώρας. Και ας το αντιμετωπίσουμε επιτέλους σοβαρά δεν είναι πυρηνική φυσική για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αντί να προσπαθούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα στο νησί ας προσπαθούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα στην ενδοχώρα και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να είναι και φτηνότερο από οικονομικής άποψης για το κράτος γιατί δεν θα σπαταλά πόρους να πηγαινοέρχονται αυτοί οι άνθρωποι».

Τέλος ο κ. Ναϊντού είπε: «Για τους ανθρώπους που μένουν έξω από τα όρια του καταυλισμού η κατάσταση είναι εξαιρετικά προβληματική. Μένουν σε κακής ποιότητας σκηνές, εκτεθειμένοι στη βροχή. Είναι πολύ δύσκολο να μένουν μέσα σ' αυτές τις σκηνές ή να κυκλοφορούν γύρω από αυτές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη. Δεν υπάρχει φωτισμός σε αυτό το μέρος και οι τουαλέτες δεν έχουν κλειδαριές.».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ
φωτό reuters
Thetoc.gr


ΗΠΑ: Φάρσα με κραυγαλέες, fake έρευνες εξέθεσε επιστημονικά περιοδικά



Τρεις άνθρωποι οργάνωσαν μια εντυπωσιακή φάρσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταφέρνοντας να δημοσιεύσουν σε διάφορες κοινωνιολογικές επιθεωρήσεις "επιστημονικά" άρθρα που είχαν επινοήσει οι ίδιοι, με συμπεράσματα εντελώς γελοία, για να δείξουν, όπως υποστηρίζουν, ότι τα έντυπα αυτά στερούνται σοβαρότητας και ότι επηρεάζονται από την ιδεολογική τοποθέτησή τους.

Συνολικά, επτά από τα 20 άρθρα που έγραψαν έγιναν δεκτά από τα επιστημονικά περιοδικά, αφού πέρασαν το αμφισβητούμενο εμπόδιο των "επιτροπών" που υποτίθεται ότι ελέγχουν την ακαδημαϊκή αξιοπιστία τους.

"Τα πάρκα για σκύλους είναι τα τριβλία Πέτρι για την καλλιέργεια της κουλτούρας του βιασμού μεταξύ σκύλων" γράφει η Έλεν Γουίλσον, η ανύπαρκτη επιστήμονας, συγγραφέας μιας "μελέτης" που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στο περιοδικό Gender, Place & Culture. Το άρθρο προτείνει να εκπαιδεύονται οι άνδρες όπως οι σκύλοι, γιατί έτσι θα μπορούσε να περιοστεί η σεξουαλική βία (των ανθρώπων).

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες –με γνωστότερο τον φυσικό Άλαν Σοκάλ το 1996– παρουσιάζουν ανύπαρκτες ή παράλογες έρευνες για να καταγγείλουν την ανεπάρκεια των επιστημονικών περιοδικών, προκαλώντας σύγχυση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτή τη φορά, τα ψεύτικα άρθρα είχαν ως κοινό στοιχείο ότι εξέταζαν κοινωνιολογικά ζητήματα αιχμής: το φύλο, τον ρατσισμό, τη σεξουαλικότητα. Οι συγγραφείς, τρεις ερευνητές που έγραφαν με διάφορα ψευδώνυμα, σκόπευαν να αποδείξουν ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα στον τομέα αυτό είναι έτοιμη να υιοθετήσει οποιαδήποτε υπόθεση, αρκεί να αποκηρύσσει την κυριαρχία των λευκών ανδρών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Τζέιμς Λίντσεϊ, ο οποίος έλαβε διδακτορικό στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί το 2010 και εδώ και ενάμιση χρόνο είχε αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό το σχέδιο.

Ένα από τα άρθρα εξηγεί γιατί ένας άνδρας που αυτοϊκανοποιείται σκεπτόμενος μια γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της διαπράττει σεξουαλική επίθεση. Ένα άλλο είναι ένα κεφάλαιο του βιβλίου "Ο Αγών μου" του Αδόλφου Χίτλερ, ξαναγραμμένο από φεμινιστική σκοπιά. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ορισμένα άρθρα υποτίθεται ότι βασίζονταν σε απτά στοιχεία, όπως σε συνεντεύξεις, κάτι που θεωρητικά είναι εύκολο να επαληθευτεί – αυτή ήταν η περίπτωση μιας "μελέτης" που εξέταζε πώς οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την τρανσφοβία τους χρησιμοποιώντας έναν δονητή. Οι συγγραφείς έγραφαν ότι βάσισαν τα συμπεράσματά τους στις απαντήσεις 13 ανδρών.

Στη μελέτη για τους σκύλους οι συγγραφείς δήλωναν ότι είχαν εξετάσει τα γεννητικά όργανα περίπου 10.000 σκύλων.

"Αν το σχέδιό μας δείχνει κάτι, αυτό είναι ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη σημερινή έρευνα σε αυτούς τους επιστημονικούς κλάδους" είπε ο Λίντσεϊ, τονίζοντας όμως ότι ο στόχος δεν είναι να "καταργηθούν" αυτοί οι κλάδοι αλλά να αναμορφωθούν.

Οι δύο άλλοι φαρσέρ είναι ο Πίτερ Μπογκόσιαν, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ και η Έλεν Πλάκροουζ, αρχισυντάκτρια στον ιστότοπο AreoMagazine.com.

Το άρθρο για τους σκύλους τελικά αποσύρθηκε, αφού ο εκδότης αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι η "Έλεν Γουίλσον" ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο.

Η προσωρινή διευθύντρια της φεμινιστικής επιθεώρησης Hypatia, Αν Γκάρι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε "βαθύτατα απογοητευμένη". Και εξήγησε ότι "η ιδέα ότι υποβάλλονται απατηλές ακαδημαϊκές εργασίες παραβιάζει πολλούς ακαδημαϊκούς και ηθικούς κανόνες".

Ο Ρομπέρτο Ρεφινέτι, ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Sexuality & Culture, είπε ότι το άρθρο για τους δονητές διαβάστηκε από τρεις πανεπιστημιακούς και κανείς τους δεν υποπτεύθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα. Όπως είπε, η υπόθεση αποδεικνύει την αναξιοπιστία των συγγραφέων και όχι του περιοδικού.

Σε όλον τον κόσμο κυκλοφορούν χιλιάδες επιστημονικά περιοδικά και δεν είναι βέβαιο ότι όλα τους τηρούν τους κανόνες διαφάνειας που έχουν καθορίσει οι διάφορες ενώσεις ή οργανισμοί. Για τις ιατρικές ή βιολογικές επιστήμες, για παράδειγμα, τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο άρθρο εξετάζονται από επιτροπές ώστε να επαληθευτούν τα αποτελέσματα. Στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών όμως, το να δοθεί σε έναν τρίτο το ερωτηματολόγιο ή η συνέντευξη που παραχώρησε το αντικείμενο της μελέτης μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες της εμπιστευτικότητας, όπως εξήγησε ο Ντέιβιντ Μέλορ, του Center for Open Science. Όμως "εμείς ενθαρρύνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια", πρόσθεσε.

Ο Νίκολας Μάτσα, εκδότης του Journal of Poetry Therapy, ο οποίος δέχτηκε να δημοσιεύσει ένα ασυνάρτητο φεμινιστικό άρθρο κατά των ανδρών, όπως ανέφεραν οι φαρσέρ, είπε ότι σκοπεύει να λάβει στοιχειώδη μέτρα: στο εξής θα επαληθεύει την ταυτότητα των "επιστημόνων" και των ινστιτούτων που εκπροσωπούν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πολιτικός εμφύλιος στην ΠΓΔΜ, προθεσμία έως 10 Οκτωβρίου δίνει ο Ζάεφ



Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμος να επισπεύσει την προσφυγή στις κάλπες εάν δεν πετύχει συνταγματική αναθεώρηση στην Βουλή, σενάριο που φαντάζει πλέον δύσκολο με δεδομένη την ρήξη της κυβέρνησης με το εθνικιστικό VMRO.

Ανοιχτή σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εθνικιστική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να διαμηνύει πως οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Ζάεφ απέρριψε αιτήματα του κόμματος VMRO για τεχνοκρατική κυβέρνηση θητείας 100 ημερών και για ειδική έρευνά με καινούργιο γενικό εισαγγελέα όσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στην ψηφοφορία.

Άφησε παράλληλα να εννοηθεί πως πρόθεσή του είναι να επισπεύσει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εάν δεν συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων για αναθεώρηση του Συντάγματος – σενάριο που φαντάζει πλέον όλο και πιθανότερο δεδομένων των διαφωνιών με το VMRO.

«Γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων», δήλωσε ο κ. Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.


Η σκοπιανή νομοθεσία προβλέπει προεκλογική περίοδο 100 ημερών σε περίπτωση εκλογών όμως ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι η απώλεια τόσων μηνών δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον, αφήνοντας έτσι υπονοούμενο ότι μπορεί να ενεργοποιήσει έκτακτες πρόνοιες που επιτρέπουν προσφυγή στις κάλπες ακόμα και σε 45 ημέρες.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαντάζει πλέον ιδιαίτερα πιθανό, καθώς δίχως την βοήθεια της αντιπολίτευσης δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή των Σκοπίων.

Σε μια ακόμα ένδειξη του πολιτικού χάσματος, ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς δεν υπάρχει τίποτε να συζητήσουν.



Πηγή: skai.gr


Oμιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος




Κύριοι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, φίλες και φίλοι, παλιοί και νέοι συναγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας,


Καλώς ήλθατε στη γιορτή για τα σαράντα τέσσερα χρόνια της παράταξής μας. Μια γιορτή που αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Μια γιορτή όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά της ίδιας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Βλέποντας αυτό το μικρό ιστορικό βίντεο πριν από λίγο, πιστεύω ότι νιώσαμε όλοι μας πολύ υπερήφανοι. Υπερήφανοι για την προσφορά της παράταξής μας στην πατρίδα. Ταυτόχρονα όμως, νιώσαμε και το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στο μέλλον. Οφείλουμε πάντα να έχουμε ως στόχο να γινόμαστε  καλύτεροι. Να ανανεώνουμε τις αρχές μας. Να προσαρμόζουμε διαρκώς τις αξίες μας στους καιρούς που μεταβάλλονται. Να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις προκλήσεις κάθε εποχής. Άρα να αλλάζουμε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε την κοινωνία που μας αξίζει. 


Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, όταν υπέγραφε την ιδρυτική μας διακήρυξη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραφε τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, αυτή παραμένει η πολιτική μας ταυτότητα. Και αυτή είναι η ζωντανή μας παρακαταθήκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι, απλώς, ένα μεγάλο -το μεγαλύτερο- κόμμα της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Είναι μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπως την όρισε από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο ιδρυτής της. Γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιλαμβανόταν τη Νέα Δημοκρατία όχι απλά ως ένα κόμμα, αλλά ως ένα ευρύ πολιτικό ρεύμα, που ενσαρκώνει διαρκώς κάθε προοδευτική ιδέα και εγγυάται την ενότητα των Ελλήνων. Όπως εγγυάται και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.


Σήμερα, γυρνώντας τις σελίδες της ιστορίας μας ξέρουμε τι προσφέραμε στην πατρίδα. Είμαστε η παράταξη που θεμελίωσε την αρτιότερη και μακροβιότερη Δημοκρατία στην ιστορία της Ελλάδος. Η παράταξη που επούλωσε την ιστορική πληγή του Πολιτειακού προβλήματος. Είμαστε η παράταξη που έκανε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση και την οριστική άρση των συνεπειών του Εμφυλίου. Είμαστε η παράταξη που, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης τότε της αντιπολίτευσης, έβαλε τη χώρα στην τροχιά της Ευρώπης. Εξασφαλίζοντας γεωπολιτική σταθερότητα αλλά και οικονομική ευημερία. Και είμαστε η παράταξη που, δείχνοντας εθνική συνέπεια και πολιτική αυταπάρνηση, κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη. Κόντρα στο κύμα του λαϊκισμού που γέννησε η οικονομική κρίση.


Έχουμε πολλά να μάθουμε από τα σαράντα τέσσερα χρόνια της ιστορίας μας. Από επιτεύγματα, αλλά και από σφάλματα. Από θριάμβους, αλλά και από ήττες. Τα χρόνια όμως αυτά μας άφησαν δύο παρακαταθήκες -που είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες παρά ποτέ. Παρακαταθήκη πρώτη: να ταυτίζουμε την πρόοδο με το συμφέρον των πολλών. Παρακαταθήκη δεύτερη: να αλλάζουμε με τόλμη ώστε να συμπορευόμαστε με τις προκλήσεις των καιρών.  Εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη της προόδου. Και ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ένα κόμμα λαϊκό. Ένα κόμμα λαϊκό. Εμείς -σε αντίθεση με όσους καπηλεύτηκαν αυτούς τους δύο όρους- ξέρουμε τι είναι στα αλήθεια προοδευτικό και τι είναι πραγματικά λαϊκό. Από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία, αντιτάχθηκε στις ταξικές εκδοχές και τις στενές ερμηνείες των ιδεολογικών ρευμάτων. Αντιτάχθηκε στις ιδεολογικές ετικέτες που συχνά διαστρεβλώνονται σε ρηχούς πολιτικούς μονολόγους.


Σήμερα, μάλιστα, που οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν, η αναφορά-σταθμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ: «Η Νέα Δημοκρατία θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Η γραμμή του δικού μας ορίζοντα είναι το κοινό μέλλον όλων των Ελλήνων. Κυρίως, όσων δεν έχουν την αρωγή ενός «ονόματος» ή μιας περιουσίας, αλλά που έχουν ικανότητες και δίψα για προκοπή. Και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που διατρέχουν οριζόντια όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σπάζοντας τα ψεύτικα στεγανά των υποτιθέμενων ελίτ. Εμείς ξέρουμε πως η λαϊκή ευημερία είναι αποτέλεσμα της συνολικής προόδου της χώρας. Βασίζεται σε ένα δίκαιο «κοινωνικό συμβόλαιο» που να διασφαλίζει ότι μαζί με τον συνολικό πλούτο αυξάνεται και το μερίδιο συμμετοχής του κάθε πολίτη στην πρόοδο. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολλούς. Όπως εξάλλου είχε πει ο ιδρυτής μας: «… η Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγότεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν –και σε τελική ανάλυση υπηρετούν– και περισσότερους και ανώνυμους».


Σήμερα η παραίνεση αυτή αποκτά ξεχωριστό νόημα γιατί είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε φωνή σε αυτούς που νιώθουν ξεχασμένοι από ένα απρόσωπο κράτος που νοιάζεται τελικά μόνο για αυτούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα σε αυτούς -και είναι πολλοί- που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα. Είμαστε εδώ, με άλλα λόγια, για να δώσουμε ατομικά εργαλεία προόδου στον καθένα ξεχωριστά. Γιατί ο λαϊκός χαρακτήρας της παράταξή μας δεν προκύπτει από την αντιμετώπιση της κοινωνίας ως ενός άμορφου αθροίσματος, αλλά ενός συνόλου από μοναδικούς από ξεχωριστούς πολίτες. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αλλά και στην πρωτοβουλία του κάθε Έλληνα. Προστασία και ασφάλεια στον καθένα  -πλούσιο ή φτωχό, άνδρα, γυναίκα ή παιδί. Αλλά κυρίως ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Όχι με γενικές διακηρύξεις προς μία απρόσωπη «μάζα». Αλλά με πρόνοιες και ρυθμίσεις που απευθύνονται στον κάθε πολίτη, με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.


Όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να μπορούν να υλοποιούν ελεύθεροι το δικό τους όραμα. Δεν πιστεύω -και είμαι σίγουρος ότι δεν πιστεύετε και εσείς- σε ένα πατερναλιστικό κράτος που απλά προσφέρει μια αυταπάτη προστασίας, ευνουχίζοντας τους πολίτες από κάθε δημιουργική αλλαγή. Ούτε με συγκινούν οι λυρικές αναφορές για μια επιστροφή σε μία Ιθάκη που δεν υπάρχει πια. Γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε, ούτε πρέπει, να γυρίσουμε στο χθες. Και ο ιδρυτής μας ήταν εξόχως επίκαιρος και όταν έλεγε ότι: «… συντηρούμε από την παράδοσή μας μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωράμε διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά και ασφαλή βήματα στις διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». Και είναι αυτό το κάλεσμα για μεγάλα, τολμηρά βήματα που πρέπει η δική μας γενιά να το κάνουμε πράξη.   


Για κοιτάξτε λίγο τον κόσμο γύρω μας. Τις πρωτοφανείς τεχνολογικές ανακατατάξεις.  Την κλιματική αλλαγή. Τον εφιάλτη της δημογραφικής συρρίκνωσης. Αναλογιστείτε μαζί μου ότι το παιδί που ξεκινά σήμερα την πρώτη δημοτικού θα τελειώσει το σχολείο το 2030. Πού θα βρισκόμαστε τότε; Θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα με το μέλλον ή θα έχουμε μείνει πίσω να σκιαμαχούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος; Κυρίες και κύριοι, κανείς δεν μας εγγυάται ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα θα είναι μαζί με τους νικητές της Ιστορίας. Για να το πετύχουμε πρέπει να μην φοβηθούμε την αλλαγή. Και πρέπει εμείς, η μεγάλη προοδευτική φιλελεύθερη παράταξη, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ακούω κριτική από πολλούς καλόπιστους συμπολίτες μας για τα παλιά κόμματα. Τους απαντώ ότι, παρά τα λάθη μας, η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που δεν σαρώθηκε από τους ανέμους της αμφισβήτησης και του λαϊκισμού. Γιατί αποδείξαμε ότι είχαμε βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Και γιατί η ιδεολογία μας ενείχε πάντα ένα ισχυρό στοιχείο υπέρβασης.


Λέω λοιπόν σε όσους ασκούν αυτή την καλοπροαίρετη κριτική: ας είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους επαγγέλθηκαν το νέο αλλά αποδείχθηκαν παλιότεροι του πιο παλιού. Είναι αυτοί που αναβίωσαν τις πιο προβληματικές πτυχές της Μεταπολίτευσης, ρίχνοντας σκιά πάνω στα σημαντικά της επιτεύγματα. Αυτοί που διαστρέβλωσαν την πολιτική και παραμόρφωσαν την Ιστορία. Τους θυμίζω ότι η σημαντικότερη κατάκτηση μας, η μεγάλη παρακαταθήκη του ιδρυτή μας -το να έχουμε μια σταθερή Δημοκρατία- δεν είναι δεδομένη. Διότι σήμερα  οι δημοκρατίες  δεν συντρίβονται με πάταγο κάτω από τις ερπύστριες των τανκς. Αλλά διαβρώνονται σιγά σιγά από το σαράκι του λαϊκισμού και του αυταρχισμού. Αλλά, κυρίως, από τον ιό της απάθειας και της αδιαφορίας.  Διαβρώνονται όταν οι πολίτες δεν ταυτίζουν το ατομικό τους συμφέρον με το καλό της Πολιτείας.


Τους ζητώ να αφήσουν για λίγο στην άκρη τον Όμηρο και τον Οδυσσέα και να ξαναδιαβάσουν τα τελευταία λόγια του Περικλή, όπως τα αναπαράγει ο Θουκυδίδης.  Στη διάρκεια του λοιμού θύμιζε στους Αθηναίους ότι «… όταν ευημερεί η πόλις ωφελεί τον κάθε πολίτη περισσότερο παρά όταν ευημερεί ο καθένας ατομικά, ενώ η ίδια η πόλη έχει πάρει την κατιούσα. Γιατί αυτός που ευδοκιμεί ιδιωτικά εάν καταστραφεί η πατρίδα του έχει την ίδια μοίρα, αν όμως κακοτυχήσει σε πόλη που ευημερεί είναι πιθανό να διασωθεί». Τα δημοκρατικά κόμματα αποτελούν τα θεμέλια του πολιτεύματος. Και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά τα κάνει στοιβαρά. Τα κάνει να αντέχουν στον χρόνο. Και για αυτό το ίδιο μας το όνομα -Νέα Δημοκρατία- αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία. Γιατί καλούμαστε να το κάνουμε πράξη κάθε μέρα. Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς να είναι Νέα. Ούτε Νέα χωρίς Δημοκρατία.


Φίλες και φίλοι,

Ο ιστορικός μας ρόλος μας καλεί να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος. Είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτούς που αμφισβητούν τη δυνατότητά μας να διευρύνουμε την απήχηση του κόμματός μας. Τους θυμίζω πως όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε, θριαμβεύσαμε. Όταν διευρύναμε τον πολιτικό μας ορίζοντα και ζητήσαμε από την κοινωνία να συμπορευτεί μαζί μας σε μια μεγάλη δημοκρατική κοίτη, πετύχαμε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: 54% το 1974, 47% το 1990, 45% το 2004. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά μας. Και όλα προέκυψαν όταν, σε συνθήκες διαφορετικές, κάναμε πράξη το ίδιο σύνθημα. Ανανεώνουμε το κόμμα, ενώνουμε τους Έλληνες, πάμε την Ελλάδα μπροστά. Μπορέσαμε τότε, μπορούμε και σήμερα. Όταν, πριν από τρία χρόνια έθετα υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχα ένα μεγάλο όραμα για μια μεγάλη παράταξη.


Είχα πει τότε: «Θέλω ένα κόμμα αξίων που θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης. Που θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αλληλεγγύη, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες. Που θα επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος πατριώτης στον 21ο αιώνα. Είχα πει ότι θέλω ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, μακριά από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Που θα εστιάζει περισσότερο στη δημόσια ευημερία, στο καλό της πόλης με την έννοια του Θουκυδίδη και λιγότερο στην παραγωγή ατομικού πλούτου. Είχα πει ότι θέλω ένα κόμμα που θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.  Που θα τους κάνει να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια. Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό, που θα διαβουλεύεται με τους πολίτες. Που θα στηρίζεται στα μέλη του.  Που θα ανοίξει τα κομματικά παράθυρα για να μπει οξυγόνο. Θέλω ένα κόμμα που θα μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα σε μια κοινωνία που μπούχτισε στο ψέμα και αναζητεί ακόμα σωτήρες εκεί που δεν υπάρχουν.  Είχα πει ότι θέλω να ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία μεγάλο κόμμα εξουσίας, κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Θέλω να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους πολίτες το μέλλον του κοινού μας σπιτιού. Να δεσμευτούμε ότι όλοι μαζί, με συλλογικότητα, με ενότητα, με ομόνοια θα πορευτούμε την επόμενη μέρα. Αρκετά πληρώσαμε τους διχασμούς».


Αυτά είχα πει, αυτά είχα προτείνει εδώ και τρία χρόνια. Σε αυτά είχα δεσμευτεί. Και αυτά έθεσα ως στόχους από την πρώτη ημέρα που με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και ανέλαβα  την ευθύνη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ομολογώ ότι χάρη στους ενεργούς πολίτες, χάρη στα μέλη μας, χάρη σε όλους εσάς, το σημερινό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μου.  Μαζί -και σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία- επαναπροσδιορίζουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο το χτίσιμο μιας κοινωνίας που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Και που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Σχεδιάζουμε μια οικονομία με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές, με περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές. Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό. Ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του πολίτη. Μια Παιδεία που πάνω απ’ όλα θα ετοιμάζει το μέλλον, πάντα σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ένα κράτος, όπου το Δίκαιο και η ασφάλεια είναι προϋποθέσεις δημοκρατίας. Και μια Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ισότιμη με τους εταίρους μας, οπλισμένη με τη δύναμη του Ελληνισμού -παντού στον κόσμο. Όλα αυτά ενώ μαζί ανανεώνουμε τη Νέα Δημοκρατία.


Θέλω να εκφράσω σήμερα, ημέρα γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας, τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στα περίπου 150.000 μέλη μας που μας συνδράμουν οικονομικά, ακόμα και σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Γιατί τα παλιά και τα νέα μέλη μας έχουν πάρει τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Και καθορίζουν την πορεία της. Για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη εκλέξαμε με άμεση ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη μας, τους νέους προέδρους των νομαρχιακών μας επιτροπών. Δίνουμε τέλος στις λειτουργίες των μηχανισμών. Ενισχύουμε τη διαφάνεια, τη δημοκρατική λογοδοσία, τη συλλογικότητα. Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα σε μια σημαντική καινοτομία, την οποία εισαγάγαμε στη Νέα Δημοκρατία μετά το 10ο συνέδριό μας. Το Μητρώο Στελεχών. Είχα πει τότε ότι χρειάζεται επειγόντως η πολιτική να αποκτήσει ξανά νόημα. Και για να γίνει αυτό, το οξυγόνο για να γίνει αυτό, είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, αλλά και η ανάδειξη των καταλληλότερων που θα τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Έτσι γεννήθηκε το Μητρώο Στελεχών. Μια πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες. Χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αξιοκρατικά σε σχέση με τις δυνατότητές τους, ώστε να μπολιάσουν το κόμμα μας, να αποτελέσουν τα νέα μας πολιτικά στελέχη. Και σήμερα είναι μαζί μας οι πρώτοι 150 συμπολίτες μας που αναδείχθηκαν από τις διαδικασίες του Μητρώου. Τους καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερες προσδοκίες. Αρκετοί από αυτούς θα είναι και στα εθνικά μας ψηφοδέλτια. Είναι άνθρωποι που δεν ανήκαν στον κομματικό μηχανισμό. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την ενεργό πολιτική. Ήταν όμως ενεργοί πολίτες. Είναι άνθρωποι που εμπνέονται από το κοινό μας όραμα και αποφάσισαν να συμπορευτούν μαζί μας.


Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, φίλες και φίλοι. Βλέπει μπροστά χωρίς να φοβάται.  Το κάνει όμως αυτό, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της. Και τιμά την ιστορία της.  Είναι σήμερα μαζί μας μέλη του «Συνδέσμου 74». Και στο πρόσωπο του αδικοχαμένου Κυριάκου Γριβέα αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων όσοι έκαναν το κόμμα μας αυτό που είναι σήμερα και έριξαν το σπόρο για αυτό που θα γίνει αύριο.  Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Είμαστε μια παράταξη μεγάλης αντοχής. Είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Αλλά είμαστε και μια δύναμη μεγάλων αλλαγών, κάθε φορά που οι καιροί το επιβάλλουν. Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη. Έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα. Έτοιμη να επαναθεμελιώσει τη Νέα Ελληνική Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι όμως να κάνουμε και κάτι ακόμα. Να συμμετέχουμε, όπως ταιριάζει στη μεγάλη μας ιστορία,  στην επαναθεμελίωση της Νέας Ευρώπης. Μπορούμε. Μπορούμε γιατί είμαστε μπροστά, στην πρώτη γραμμή. Απέναντι στο λαϊκισμό, απέναντι στον στείρο ευρω-αρνητισμό, που απειλούν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και είμαστε απέναντι στις επικίνδυνες τάσεις που ξεφυτρώνουν από τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που προστατεύει εκεί που χρειάζεται και που δίνει ευκαιρίες εκεί που πρέπει. Που αναγνωρίζει την ισχύ της συνεργασίας, αλλά σέβεται ταυτόχρονα και τις εθνικές ευαισθησίες. Που ξέρει τι πρέπει να κάνει και το κάνει καλά και αναγνωρίζει το τι δε χρειάζεται να κάνει. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να πάρουμε και πάλι τη θέση που μας αξίζει. Και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Όχι ως επαίτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά ως περήφανος συνδιαμορφωτής μιας Ευρώπης που θα πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο στερέωμα.


Φίλες και φίλοι, Κυρίες και κύριοι,


Την Ελλάδα περιβάλλουν, σήμερα, απειλές χωρίς προηγούμενο: Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η υπονόμευση των αρμών της Δημοκρατίας μας, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος ως εγγυητή ασφάλειας και ίσων ευκαιριών.  Όλα αυτά, ενώ η περιοχή μας μπαίνει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας. Πάμε σε φουρτουνιασμένα νερά χωρίς καπετάνιο και με εξαντλημένο το πλήρωμα της κοινωνίας. Και η χώρα, δυστυχώς, συχνά, θυμίζει φτερό στον άνεμο. Είχα προειδοποιήσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια είναι μια οφθαλμαπάτη. Η πατρίδα μας  βρίσκεται εκτός αγορών και οι κίνδυνοι για την οικονομία, από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τη Δ.Ε.Η., πολλαπλασιάζονται. Και κάθε μέρα που περνά η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπονομεύεται. Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Και μόνο μία ισχυρή πολιτική επικράτηση της Ν.Δ. θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να μπορούμε, επιτέλους, να δανειζόμαστε, όπως όλα τα κανονικά κράτη. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών είναι το κλειδί για να μας εμπιστευθούν και πάλι οι επενδυτές. Στο λαϊκισμό, την ιδεοληψία, την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αντιπαραβάλλουμε την ευθυκρισία, τον προγραμματισμό,  τη σοβαρότητα. Φαίνεται να το έχει η μοίρα της παράταξής μας να αναλαμβάνει τις τύχες του τόπου σε δύσκολες συγκυρίες. Θα σταθούμε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων.  Και θα πάμε επιτέλους και πάλι την Ελλάδα μπροστά.


Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο θλιβερός επίλογος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σηματοδοτεί το πραγματικό τέλος αυτού που ονομάζουμε «Μεταπολίτευση». Δεν το ξέρω. Θα πω, όμως, απλά ότι η Μεταπολίτευση είχε μεγάλες κατακτήσεις, αλλά και χαμένες ευκαιρίες. Και στο έδαφος αυτών των χαμένων ευκαιριών ξεφύτρωσε ο λαϊκισμός τον οποίο καλλιέργησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Κυβέρνησαν με ψέμα και δημαγωγία, πληγώνοντας τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, με στόχο τι; Κυρίως να αλλοιώσουν την ορθολογική σκέψη των πολιτών. Να επικαλεστούν το συναίσθημα και όχι τη λογική. Σήμερα ζούμε τις τελευταίες μέρες μιας τραγικής εποχής. Είναι μια εποχή που τελειώνει με οδύνη. Δυστυχώς, τελειώνει και με τη σιωπηλή παραίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων.


Όμως, οι δημοκρατικοί πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους. Θα τους διώξουν όπως τους αξίζει. Όχι μόνο πολιτικά ηττημένους, αλλά και ηθικά απαξιωμένους. Για μας, λοιπόν, οι εκλογές  που έρχονται είναι, πράγματι, σύγκρουση δύο κόσμων: Από τη μία, η δυναμική Ελλάδα της παραγωγής, της εξωστρέφειας και των μεγάλων αλλαγών. Και από την άλλη, η καθηλωμένη Ελλάδα της εσωστρέφειας και της επιδοτούμενης φτώχειας εν μέσω κοινωνικών ερειπίων. Με τη μεσαία τάξη να συνθλίβεται. Όμως, στις στάχτες αυτής της καμένης Ελλάδας, της αυταπάτης και του ψέματος, φυτρώνει -το έχω ξαναπεί- σιωπηλά ένας σπόρος δημιουργίας. Και αν κοιτάξουμε γύρω μας θα τον δούμε παντού. Είναι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που, σε πείσμα των καιρών, επιμένουν και τα καταφέρνουν να παράγουν, να δημιουργούν, να διακρίνονται, να ελπίζουν. Είναι αυτοί που πραγματικά αλλάζουν τη χώρα. Και έχουμε χρέος, εμείς, ως Ν.Δ., να γίνουμε ο καταλύτης αυτής της μεγάλης αλλαγής. Να απελευθερώσουμε αυτές τις δημιουργικές δυνάμεις. Να αναδείξουμε αξίες οι οποίες φαίνεται ότι απομακρύνονται από το λεξιλόγιό μας, όπως το φιλότιμο, τη διάθεση για προκοπή, την αλληλεγγύη. Να χτίσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα των ονείρων μας.


Φίλες και φίλοι,

Υποδεχόμαστε σήμερα το νέο σύμβολο της παράταξης, που θα μας συνοδεύσει στις επόμενες  εκλογικές μάχες μας. Σηματοδοτεί με τον τρόπο του τον ρόλο που θα υπηρετήσει το κόμμα μας. Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και στις νέες ιδέες. Ένα κόμμα που θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική. Ένα κόμμα που θέλει να ενώσει τους Έλληνες, εμπνέοντας με μια συμφωνία αλήθειας και ένα σχέδιο πράξης. Ένα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες μιας νέας εποχής. Το σήμα μας εξακολουθεί να έχει στον πυρήνα του το μονόγραμμά μας: Το «Ν» της διαρκούς νεότητας και το «Δ» της παντοτινής δημοκρατικής μας αναφοράς. Ένα σήμα που δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως άξονα τον παραδοσιακό μας πυρσό σε μία λίγο πιο αφαιρετική εκδοχή και να τυλίγεται από το γαλάζιο φόντο της πατρίδας αλλά κι από το λευκό χρώμα, το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα.  Ένα σήμα που κινείται σε ένα περιβάλλον ελεύθερο και ευμετάβλητο, όσο και ο κόσμος γύρω μας. Και που στοχεύει μόνο ψηλά, εκεί που όλοι θέλουμε να πάμε. Το καινούργιο σήμα μας είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και, ταυτόχρονα, τόσο αφαιρετικό, ώστε να  μπορούν να προβάλλουν πάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες. Γιατί τελικά αυτό συμβόλιζε πάντα η Νέα Δημοκρατία: Την ελπίδα του απλού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή.  Είναι το σήμα ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Ότι είναι ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ότι ανανεώνει την ιδεολογία της. Πάντα πιστή στις θεμελιώδεις αξίες της. Η Νέα Δημοκρατία ενώνει. Ενώνει ιδέες. Ενώνει αξίες. Ενώνει πρόσωπα. Ενώνει ομάδες. Ενώνει οράματα. Αυτή είναι η σημερινή νέα Νέα Δημοκρατία.


Ένα κόμμα ζωντανό και κυρίως ανοιχτό σε όλους τους πολίτες. Έτοιμο να ανανεώσει και να ενώσει. Οδηγώντας τις δυνάμεις της κοινωνίας σε μια δημιουργική ανασύνθεση που θα  αναζωογονήσει τη χώρα. Στην καινούργια, στην ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για να κάνουμε μαζί πράξη την αναγέννηση της χώρας μας. Είπα και άλλοτε πως υπάρχουν ιστορικές περίοδοι που οι επιμέρους διαφορές μας υποχωρούν μπροστά σε μια εθνική πρόκληση. Είναι εποχές που και οι κομματικές αποχρώσεις υποχωρούν και προβάλλει η ανάγκη να φύγει το σκοτάδι που σκεπάζει την κοινή μοίρα όλων μας. Μία ανάλογη συγκυρία πιστεύω ότι βιώνουμε και τώρα, ύστερα από οκτώ, σχεδόν εννιά χρόνια κρίσης, δύο πτωχεύσεις, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ψεύδους και ανικανότητας. Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνον προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας στις τελευταίες εκλογές, αλλά και σε εκείνους που μας ψήφισαν από το 2004 και μετά. Πολλοί μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Ήρθε η ώρα να γυρίσουν  στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στον απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Απευθύνομαι σε όλους. Όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Θέλω να στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα. Η χώρα σήμερα  χρειάζεται μια νέα εθνική συμπόρευση που θα μας κάνει ξανά όλους περήφανους που είμαστε Έλληνες. Όχι άλλα ψέματα. Η Ελλάδα θέλει σχέδιο αλήθειας. Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που θα παραλάβουμε. Περιμένω παγίδες που στήνονται από τώρα. Ξέρω όμως πως υπάρχει κάτι που όλοι οι Έλληνες το  θέλουν: Επιτέλους να πάμε μπροστά. Μπορούμε! Μαζί μπορούμε! Μπορούμε ενεργοποιώντας ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα. Όπου θα έχουν θέση όλοι και χάρη στο οποίο θα δουν όλοι τη ζωή τους να αλλάζει. Επιτέλους να βελτιώνεται. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχω πει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με ένα αποφασισμένο κυβερνητικό  σχήμα που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο που καθηλώνει σήμερα την πρόοδο της χώρας μας. Μία τέτοια τιτάνια προσπάθεια απαιτεί εθνική συμπόρευση. Για αυτό και επιμένω στην ανάγκη ενότητας στη βάση της κοινωνίας αλλά  και συνεννόησης στην κορυφή μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Αλλά επιμένω και στην κινητοποίηση του απλού πολίτη, που πρέπει, επιτέλους, να βγει από το τέλμα της απογοήτευσης.

Για να συναντηθούμε όλοι στην ίδια διαδρομή που θα μας κάνει να αφήσουμε πίσω μας την νύχτα του ψέματος και του λάθους για να έρθει η μέρα της ελπίδας. Να έρθει μια φωτεινή μέρα για την Ελλάδα. Μιλώ καθαρά και απευθύνομαι σε όλους. Και κλείνω με αυτή την αποστροφή:

Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι. Και μας πήγαν πολύ πίσω για να μένουμε ακίνητοι. Ώρα να πάμε μπροστά. Μπορούμε. Η παράταξη μας θα μεγαλώσει για να ενώσει. Για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Όλοι μαζί. Γιατί μαζί μπορούμε!