Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Με παράδειγμα τον ίδιο που κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος είπε ο Τσίπρας :«Στην Ευρώπη η Δικαιοσύνη λειτουργεί»

 


Εάν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο κράτος της Ευρώπης, ειδικά στο Βέλγιο με όσα έχει κάνει σε βάρος της χώρας, και μετά πο τόσες επώνυμες καταγγελίες σε βάρος του και όχι στημένα δημοσιεύματα, θα τον είχαν συλλάβει με συνοπτικές διαδικασίες και θα τον είχαν οδηγήσει στην φυλακή, τελειώνοντας την πολιτική του καριέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τυχερός γιατί ζει στην Ελλάδα, που διαχρονικά, όλοι οι απατεώνες πολιτικοί εκτός λίγων εξαιρέσεων, την γλιτώνουν και δεν δικάζονται.

Στη σημερινή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν προσήλθε, ενώ αντίθετα παρίσταται, ως παρατηρητής και μόνο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εξήγηση που δόθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο και καλά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έμεινε στην Αθήνα για να προετοιμάσει την ομιλία του για την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα γίνει την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου.

Ο  Αλέξης Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις εισερχόμενος στην προπαρασκευαστική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και μέσα στις φαιδρότητες που είπε ανέφερε το παρακάτω χωρίς ίχνος ηθικής και φόβου γιατί ζει στην Ελλάδα της ανοχής : «Αυτό, όμως, που οφείλουμε να ασχοληθούμε όλοι είναι το πώς θα διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές διαφθοράς. Και αν αυτό είναι σημαντικό μια φορά για την Ευρώπη, που από ό,τι φαίνεται ο θεσμός της δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμη, είναι δυο φορές πιο σημαντικό και επιτακτικό για την Ελλάδα, που από ό,τι φαίνεται πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, το κράτους δικαίου και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη παντού».



Χαστούκι στον στριμωγμένο Ανδρουλάκη από Εύα Καϊλή - Θα έμενε ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει συμφωνία με ΝΔ

 


Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δεν είχε κάνει ποτέ καμία συμφωνία με τη ΝΔ -Θα έμενε στο ΠΑΣΟΚ.

Τη δήλωση αυτή της Εύας Καϊλή μετέφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μέσω του δελτίου ειδήσεων του Star, τονίζοντας τη βούληση της ευρωβουλευτή, η οποία παραμένει υπό κράτηση στις Βρυξέλλες, να επικοινωνηθεί αυτό το μήνυμά της. «Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις της κυρίας Καϊλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν ήταν οι καλύτερες» συνέχισε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι οι δυο τους «είχαν διακόψει την κοινή πολιτική πορεία εδώ και πολύ καιρό».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επιτεθεί ευθέως στην κυρία Καϊλή λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι τέθηκε υπό κράτηση, και προσπάθησε ο φαιδρός πάνω στον πανικό του να βάλει στο κάδρο την Ν.Δ. λέγοντας:   «Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου με τη ΝΔ».



Συνεχίζονται οι καταθέσεις για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι

 


Για την τραγωδία που έζησαν όταν βρήκαν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων απανθρακωμένες στο οικόπεδο Φράγκου μετά τη φωτιά στο Μάτι που είναι έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Τσίπρα, καταθέτουν και σήμερα οι μάρτυρες.

Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψαν τα όσα βίωσαν εκείνες τις τραγικές ώρες, όπου αναζητούσαν τους συγγενείς του στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας, όπου τα καΐκια αποβίβαζαν επιζήσαντες αλλά και νεκρούς της τραγωδίας.



Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του κ. Αριστομένη Γραικιώτη, η σύντροφος του οποίου βρέθηκε απανθρακωμένη στο κτήμα της οικογένειας Φράγκου, το οποίο έγινε ο τάφος 26 ανθρώπων. Ο μάρτυρας περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε να βρει τη σύντροφο του, πέφτοντας στη θάλασσα, όπου ένα καΐκι τον περισυνέλεξε. Αυτό το καΐκι, όπως ανέφερε, που άνηκε σε ιδιώτη, περισυνέλλεξε και τη σορό της 13χρονης Εβίτας Φύτρου, η οποία έπεσε από τα βράχια στη θάλασσα για να σωθεί.

Στην κατάθεσή του ο κ. Γραικιώτης, ο οποίος έχασε τη σύντροφό του, Στέλλα, στις φλόγες περιέγραψε τα όσα βίωσε μέχρι να εντοπιστεί η σορός της γυναίκας απανθρακωμένη μαζί με άλλες μέσα στο οικόπεδο της οικογένειας Φράγκου. Όπως είπε, γύρω στις 4:45, πήγαν με τη σύντροφό του με τη μηχανή τους προς το βουνό, όπου έβλεπαν καπνούς για να δουν τι συμβαίνει.

«Κοιτάγαμε προς τα πού πήγαινε η φωτιά, ήταν πίσω από το βουνό, δεν τη βλέπαμε. Ο καπνός πήγαινε προς τη Νέα Μάκρη. Είδαμε δυο πυροσβεστικά στην κορυφή του βουνού, χωρίς όμως να επιχειρούν. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε προς το Μάτι. Είδα ένα ελικόπτερο πέρασε το βουνό και εξαφανίστηκε. Δεν μπόρεσα να δω αν έκανε κάτι», είπε ο μάρτυρας λέγοντας πως την ώρα εκείνη δέχθηκε τηλεφώνημα από ένα φίλο του για να πάει μαζί με τη σύντροφό του προς τη Λεωφόρο Ποσειδώνος σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα:

«Πήγαμε και ο καπνός αυξάνονταν και έρχονταν προς τη θάλασσα. Φτάσαμε στο σπίτι και από την παραλία βλέπαμε απίστευτο καπνό με φλόγες. Επειδή ανησύχησα είπα στη Στέλλα να πάω προς την εκκλησία του Ματιού να δω που έχει φτάσει η φωτιά. Έφτασα στην εκκλησία, είχε πιάσει φωτιά ένα οικόπεδο, διάσπαρτες φλόγες παντού. Φοβήθηκα. Έφυγα».

Στη συνέχεια, ο κ. Γραικιώτης τηλεφώνησε  στη σύντροφό του και της είπε να πάνε μαζί στο σπίτι τους στο Μάτι να πάρουν κάποια βασικά αντικείμενα και να φύγουν. «Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Είδαμε κόσμο αλαφιασμένο που πήγαινε προς τη θάλασσα. Δεν άκουσα τίποτα, καμία πυροσβεστική, καμία καμπάνα να χτυπά. Ο κόσμος έκανε ότι μπορούσε μόνος για να σωθεί. Η φωτιά είχε κατέβει. Για να φτάσουμε γρηγορότερα στο σπίτι έστριψα στην οδό Πάρου να κόψω δρόμο και να φτάσω πιο γρήγορα. Από τον καπνό δε βλέπαμε μπροστά μας. Φτάσαμε στο σπίτι εκεί δεν βλέπαμε ούτε στο 1,5 μέτρο. Ερχόταν λάβα. Φωτιά δεν βλέπαμε. Πήραμε δυο τρία πράγματα και χωριστήκαμε. Εγώ πήρα τη μηχανή και κατευθύνθηκα προς το Κόκκινο Λιμανάκι όπου είχαμε δώσει ραντεβού να βρεθούμε» είπε ο μάρτυρας για να συνεχίσει:

«Περίπου 1500 μέτρα ήταν η απόσταση προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Στο δρόμο είδα ένα φίλο τον Παναγιώτη, του είπα να φύγει. Τον έχασα, μετά έμαθα ότι ξεκληρίστηκε ολόκληρη η οικογένειά του. Πήγα στο Κόκκινο Λιμανάκι και περίμενα εκεί τη Στέλλα. Με το που έφτασα την πήρα τηλέφωνο. Λίγο πριν τις 7 μου απάντησε. Μου είπε ότι είχε αφήσει το αυτοκίνητο και ότι έχει φοβερή φωτιά και ότι τρέχει προς τη θάλασσα. Μετά από 2 λεπτά την πήρα ξανά αλλά δεν απάντησε. Το τηλέφωνο καλούσε. Συνέχισα να την καλώ αλλά δεν απάντησε».

Ο μάρτυρας ήδη ανήσυχος πήρε, όπως είπε, την απόφαση του να πάει προς τη Ραφήνα για να ψάξει τη σύντροφό του. «Αποφάσισα να φύγω να πάω προς Ραφήνα να αφήσω τη μηχανή και να ψάξω να βρω τη Στέλλα, να γυρίσω πίσω δηλαδή. Έκανα ελιγμούς ανάμεσα από τα αυτοκίνητα. Φτάνοντας στη Λ. Δημοκρατίας μου προξένησε τρομερή εντύπωση ότι δεν υπήρχε έστω ένας αστυνομικός. Ένας να υπήρχε – 200 μέτρα παρακάτω ήταν το τμήμα – να μην αφήνει τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στο Μάτι, αυτά δε θα μπλόκαραν και δεν θα καίγονταν ο κόσμος. Πήγα στη Ραφήνα, άφησα τη μηχανή και ξεκίνησα προς τη παραλία με σκοπό κολυμπώντας να φτάσω στην παραλία που νόμιζα ότι μπορεί να έχει κατέβει η Στέλλα» είπε ο κ. Γκρεκιώτης, περιγράφοντας στη συνέχεια πως μέσα στη λάβα και τη φωτιά και δυνατό αέρα προσπαθούσε, είτε κολυμπώντας, είτε σκαρφαλώνοντας στα βράχια να φτάσει στο Μπλε Λιμανάκι.

«Εκεί μέσα στους καπνούς είδα ένα φουσκωτό και του φώναξα να πάω στο φουσκωτό για να σωθώ. Κολυμπώντας έφτασα στο φουσκωτό, ανέβηκα πάνω. Ήταν ιδιωτικό και πάνω εκτός από τον ιδιοκτήτη του σκάφους, υπήρχε και ένας λιμενικός που μετά έμαθα ότι ήταν ο Λιμενάρχης. Το φουσκωτό με προβολείς -δεν υπήρχε ορατότητα – πήγαινε προς τη Κυανή Ακτή. Μας φώναζαν όμως άνθρωποι να τους διασώσουμε. Η φωτιά ήταν πάνω από τα κεφάλια τους. Πήδηξα από το φουσκωτό και κολυμπώντας τους βοηθούσα να ανέβουν πάνω. Τους πήγαμε στο Λιμάνι της Ραφήνας και τους αφήσαμε. Πήγαμε πάλι προς τη Κυανή Ακτή, μας σταματήσανε πάλι. Παραλάβαμε και έναν εγκαυματία. Δεν ήξερα από πού να το πιάσω για να τον ανεβάσω πάνω».

Ξεσπώντας σε λυγμούς αναφέρθηκε στη κλήση που δέχθηκε ο Λιμενικός που επέβαινε στο φουσκωτό για να περισυλλέξει τη 13χρονη Εβίτα Φύτρου. «Ο Λιμενικός δέχθηκε μια κλήση να πάμε προς τη Κυανή Ακτή του είπαν ότι ήταν κάποιο άτομο. Ήταν το κοριτσάκι που είχε πέσει από τα βράχια. Δεν άντεξα να βγω. Το κοριτσάκι το βάλαμε στο φουσκωτό στο πίσω μέρος πήγαμε στη Ραφήνα. Μετά αρχίσαμε να βλέπουμε και άλλες βάρκες που πήγαιναν να πάρουν κόσμο. Ήταν ιδιωτικές όλες. Δεν είδα κανένα σκάφος του Λιμενικού, δεν ξέρω αν ήταν πιο μέσα και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Κάθε πέντε λεπτά ανέβαινα στο Λιμεναρχείο που καταγράφανε τα περιστατικά και προσπαθούσα να δω αν ήταν το όνομα της Στέλλας. Δεν ήταν. Ήρθαν η κόρη της και η αδελφή της».

Την επόμενη της τραγωδίας ο κ. Γραικιώτης πήγε στο Μάτι. «Το σπίτι είχε καταστραφεί τελείως, έψαξα να δω αν υπήρχε κάτι. Τίποτα. Πήγαμε με τα πόδια τη διαδρομή που υποτίθεται ότι θα είχε ακολουθήσει η Στέλλα, σε ένα οικόπεδο εντοπίσαμε το αυτοκίνητό της, δεν είχε πάθει τίποτα. Ήταν σε ένα οικόπεδο που το είχανε καθαρίσει, δεν είχε κλαδιά ούτε τίποτα. Συνεχίσαμε στη Κυανή Ακτή. Φτάσαμε στην ταβέρνα. Εκεί είδα τα απανθρακωμένα πτώματα. Φώναξα κάποιους του Ερυθρού Σταυρού. Έφυγα και έφτασα έξω από το σπίτι της οικογένειας Φράγκου. Πολλά αυτοκίνητα ήταν καμένα, δεν μπήκαμε μέσα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Γυρίσαμε στο καμένο σπίτι και μετά στη Ραφήνα. Βρέθηκε στο οικόπεδο Φράγκου απανθρακωμένη μαζί με άλλους», είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπήρχε από πουθενά βοήθεια. Από κανένα κρατικό φορέα. Κανείς δεν ειδοποίησε, κανείς δεν βοήθησε. Αυτοβούλως ο κάθε ένας προσπαθούσε να κάνει ότι μπορούσε».

Η κ. Αγγελική Κωνσταντάκη αναφέρθηκε στις στιγμές όπου ενώ προσπαθούσε να σώσει τη μητέρα της, η ίδια τυλίχτηκε στις φλόγες. Τότε ο άνδρας της βλέποντας ότι δεν μπόρεσε να σώσει τη πεθερά του έσπευσε να βοηθήσει εκείνη. «Με καταδίκασαν να έχω τύψεις ότι εγκατέλειψα τη μητέρα μου και να το έχω βάρος σε όλη μου τη ζωή. Έχασα φίλους, κινδύνεψα εγώ και κόντεψα να χάσω τα παιδιά μου. Δυστυχώς δεν έχω ακούσει από κανένα μια συγγνώμη. Όλα έγιναν καλά μας είπαν. Αν δεν ήταν καλά καμωμένα δεν ξέρω πόσους θα κλαίγαμε. Καήκαμε. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δουλέψουν από τις βλάβες και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Ούτε αυτό δεν αναγνωρίστηκε» είπε η μάρτυρας.

Οι αδελφές Παναγιώτα και Αθηνά Νικολάου, οι οποίες έχασαν τη μητέρα τους, Στέλλα, στις φλόγες, κατέθεσαν ότι μόνες τους συμπέραναν ότι είχε απανθρακωθεί στο οικόπεδο Φράγκου. «Την κάλεσα γύρω στις 5. Βρίσκονταν με το σύντροφό της στο Ν. Βουτζά. Βλέπανε καπνούς, την άκουσα ψύχραιμη. Της είπα να φύγουν, εκείνη μου είπε "βεβαίως γιατί δεν θέλω να καώ". Ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσα από εκείνη. Ήμουν ήσυχη. Περίπου μια ώρα μετά ανοίγω την τηλεόραση και είδα ότι υπήρχε φωτιά στο Βουτζά. Την καλούσα αλλά δεν απαντούσε. Δεν έβρισκα ούτε τους γείτονες να ρωτήσω. Βρήκα αργά το απόγευμα τον σύντροφό της. Μου είπε: "ψάχνω να βρω τη μαμά σου" και μου έκλεισε το τηλέφωνο», κατέθεσε η κυρία Παναγιώτα Νικολάου και συνέχισε:

«Στις 12:30 το βράδυ η κόρη του συντρόφου της μητέρας μου, μου είπε να πάρω την αδελφή της μαμάς μου και να πάμε στο Λιμάνι της Ραφήνας. Ψάχναμε τη μητέρα μου στις βάρκες με τις σορούς που φέρνανε. Μετά ξεκίνησε η αναζήτηση στα νοσοκομεία. Στις 25 Ιουλίου η αδελφή μου έδωσε δείγμα DNA. Πηγαίναμε κάθε μέρα στη περιοχή και τη ψάχναμε. Η αδελφή μου μπήκε μέσα στο οικόπεδο Φράγκου και βρήκε διάφορα αντικείμενα ανθρώπων. Μας τηλεφώνησαν στις 30 Ιουλίου ότι ταυτοποιήθηκε. Καταλάβαμε ότι η μητέρα μου βρίσκονταν στο οικόπεδο Φράγκου από προσωπικά της αντικείμενα που βρέθηκαν».

Η κυρία Αθηνά Νικολάου είπε στην κατάθεσή της: «Έψαχνα στα νοσοκομεία που υπήρχαν θύματα. Είδα πτώματα καμένα. Έλεγα μήπως η μαμά μου ήταν εκεί. Δεν ήταν. Πήγα στο Μάτι να τη ψάξω. Μπήκα μέσα στο κτήμα Φράγκου. Δεν το είχαν κλείσει. Είδα διάφορα αντικείμενα, βρήκα ένα κλειδί καμένο. Με ενημέρωσαν ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της. Πήγα να υπογράψω τα χαρτιά….».

Η κατάθεση της κ. Αγγελικής Κωνσταντάκη, η οποία έχασε τη μητέρα της στις φλόγες. «Βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Γύρω στις 4:15 με πήρε μια φίλη από το Βουτζά και μου είπε πως παίρνει τα παιδιά της και φεύγει Βγήκαμε να δούμε τι γίνεται. Βλέπαμε τηλεόραση αλλά λέγανε για τη φωτιά στη Κινέττα. Ακούσαμε το Δήμαρχο πολύ καθησυχαστικό. Βγήκε στη τηλεόραση και έκανε δηλώσεις. Είπε πως δεν υπάρχει θέμα για το Μάτι. Κάποια στιγμή ο μεγάλος μου γιος άρχισε να ταράζεται. Να μου λέει να φύγουμε. Έδιωξα τα παιδιά τους είπα να πάνε στο Λιμάνι. Είχα τη μητέρα μου μαζί», είπε η μάρτυρας φορτισμένη και συνέχισε περιγράφοντας τις προσπάθειες που έκανε εκείνη και ο σύζυγός της για να κατεβάσουν την μητέρα της στη θάλασσα:

«Πήρα τη μητέρα μου και αρχίσαμε να κατεβαίναμε. Άρχισε να βρέχει κάφτρες. Φτάσαμε στον παραλιακό πεζόδρομο και σε κάποια στιγμή η μαμά σκόνταψε και έπεσε. Πρέπει να σας πω ότι αυτός ο δρόμος δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Ο άντρας μου που προπορεύονταν γύρισε να πάρουμε τη μητέρα μου….. Δεν μπορούσαμε να τη σηκώσουμε. Όταν κατάλαβε ότι δε μπορούσε να κάνει τίποτα και ενώ και εγώ είχα πιάσει φωτιά αποφάσισε να σώσει εμένα. Με άφησε στα σκαλιά λίγο πιο πέρα. Με βάλανε και μένα μέσα στη θάλασσα. Είχα αφόρητους πόνους από το έγκαυμα και βγήκα. Έρχονταν ένα παιδί και μου έδινε μια βρεγμένη μπλούζα να με σκεπάσει. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Ήξερα ότι έχω τη μητέρα μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Άκουγα ανθρώπους να φωνάζουν ονόματα των δικών τους και παντού εκρήξεις. Και εμείς ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε. Κατά τις 12:30 ήρθαν δυο πυροσβέστες να μας βγάλουν από τη παραλία. Αρχίσανε κάποιες εκρήξεις και κατεβήκαμε τα σκαλιά ξανά. Δεν βλέπαμε. Τα καταφέραμε. Επειδή δεν μπορούσα να ξαναμπώ στη θάλασσα με βάλανε πάνω σε μια καρέκλα και κυριολεκτικά με πετάξανε σε ένα σκάφος. Με πήγαν αρκετά μέτρα από το Λιμάνι της Ραφήνας. Πήγα περπατώντας στο Λιμάνι. Οι γιοί μου ξυπόλυτοι στα βράχια και κολυμπώντας φτάσανε στο Λιμάνι. Βρέθηκα μόνη μου καμένη, πονεμένη και χωρίς να ξέρω τι είχε γίνει. Συνάντησα φίλους και γνωστούς που είχαν χάσει παιδιά και έψαχναν όλοι να δουν τι έγινε. Ο άντρας μου πήγε και βρήκε μετά τη μητέρα μου. Είδε κάποιους πυροσβέστες και τους είπε ήταν εκείνη. Στις 7 το πρωί ξεκίνησα να πάω στο Μάτι. Ήθελα να δω τι έγινε. Από το πόδι μου έτρεχε υγρό. Πήγα σε γιατρό μου έκανε το πρώτο καθαρισμό και μετά με έστειλε στο Γ. Γεννηματάς, εκεί έμεινα 17 ημέρες».

Ο μάρτυρας Αντώνης Κάκαρης είπε, κατέθεσε στο δικαστήριο για τα όσα έμαθε σχετικά με τον θάνατο του αδελφού του. Ο μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεσή του: «Πληροφορήθηκα το γεγονός από την κόρη της συντρόφου του αδελφού μου. Τον ψάχναμε, κάναμε αναρτήσεις, μέσω φίλων, γνωστών. Ήταν αλεξιπτωτιστής, δυνατός, θεωρούσα αδύνατον να πάθει κάτι. Ψάχναμε πέντε ημέρες που ήταν αγνοούμενος μέχρι που έγινε ταυτοποίηση. Μάθαμε ότι κατευθύνθηκε προς θάλασσα με αποτέλεσμα να πέσει στο μποτιλιάρισμα. Δυστυχώς με όλα αυτά που έγιναν, έχασε τη ζωή του, στη Ποσειδώνος. Όπως και η σύντροφος. Εγκλωβίστηκε, περπάτησε προς θάλασσα και δεν κατάφερε να γλιτώσει».




Διάσωση επιβαινόντων από μονοκινητήριο που προσθαλασσώθηκε στην Κρήτη

 


Βίντεο ντοκουμέντο έδωσε στην δημοσιότητα το λιμενικό που περιλαμβάνει πλάνα τόσο από την επιχείρηση διάσωσης των δύο επιβαινόντων στο μονοκινητήριο αεροσκάφος νηολογίου Ινδονησίας το οποίο έπεσε στη θάλασσα το πρωί της Πέμπτης (15/12) στο ύψος της Κακού Όρους, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όσο και από το αεροσκάφος μέσα στο νερό

Δύο ήταν οι επιβαίνοντες, ένας 68χρονος Ινδονήσιο που κατέληξε και ένας 26χρονο Νοτιοαφρικανός που επέζησε, με το μονοκινητήριο αεροσκάφος να έχει βυθιστεί κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:15 το πρωί όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με προορισμό την Αίγυπτο.

Αμέσως μετά την απογείωση εστάλη σήμα «Emergency» στο αεροδρόμιο καθώς όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ο πιλότος είτε έχασε το σήμα, είτε είδε ότι υπήρχε βλάβη. Λίγη ώρα αργότερα το αεροσκάφος έχασε απότομα ύψος και κατέληξε στη θάλασσα.

Μετά την πτώση του αεροσκάφους και την ενεργοποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων, το λιμενικό έστειλε τρία σκάφη ενώ στις έρευνες συμμετείχαν και δύο ταχύπλοα από τον Όμιλο Φουσκωτών.

Λίγο μετά τις 10:30 εντοπίστηκε πρώτος ο 26χρονος Νοτιοαφρικανός ο οποίος ανέβηκε στο σκάφος του Λιμενικού. Δυστυχώς δεν είχε την ίδια κατάληξη η επιχείρηση για τον 68χρονο καθώς αν και του έγινε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση στο σκάφος του λιμενικού, τελικά δεν υπήρξε ανταπόκριση με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να τον παραλαμβάνει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο διασωθείς είπε ότι ο άτυχος άνδρας από την Ινδονησία του παραπονέθηκε για πόνους στο στήθος αλλά οριστικές απαντήσεις για την αιτία θανάτου θα δώσει η νεκροψία-νεκροτομή.





Από το 2021 παρακολουθούσε η Βέλγικη ΕΥΠ ύποπτους για την διαφθορά και ο νοών νοείτω

 


Ρεπορτάζ του βελγικού Knack σε συνεργασία με τη γαλλική Le Soir που επιβεβαιώνει ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν, η δικαστική έρευνα για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από έρευνα πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου.

Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν και ευρωβουλευτές που τους παρακολουθούσαν στενά και εντός και εκτός Βρυξελλών, και ο νοών νοείτω.

Οι ερευνητές διερευνούν εάν το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπο που να ξεπερνά τις κλασικές τακτικές των λόμπι.

Με βάση πολλές καλά ενημερωμένες πηγές, οι Knack και Le Soir αποκαλύπτουν τώρα τι προηγήθηκε της αποτελεσματικής έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Διαφθοράς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου δεν διαχειρίζεται υποθέσεις πολιτικών κομμάτων ή παραγόντων, αλλά πραγματικές απειλές.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ονόματα των πολιτικών, ή των κομμάτων ενδέχεται να συνεχίσουν να μπαίνουν στο στόχαστρο της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η σημαντικότερη αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας είναι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όπως η «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Ήδη από το 2021 η Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα πληροφοριών για παρέμβαση ξένων δυνάμεων, η οποία είναι και εκείνη που τελικά οδήγησε στη δικαστική έρευνα, που κρατάει σήμερα δέσμια των αποκαλύψεων ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τον διεθνή Τύπο, δεν είναι ασυνήθιστο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις -όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι σκιώδεις επιχειρήσεις. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες των Knack και Le Soir, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου συνεργάστηκε με αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω θέμα και ο νοών νοείτω.





Σταϊκούρας: Επί δύο ώρες «μπινελικωνόμασταν» με τους τραπεζίτες

 



Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε με έντονο τρόπο την δίωρη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Επι δύο ώρες μπινελικονόμασταν» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη».

«Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή η συζήτηση κακή, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί (σ.σ. οι διοικήσεις των τραπεζών)» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η νέα συνάντηση.



Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονου από νεαρούς στην Χαλκιδική

 



Μαθητής δέχθηκε επίθεση από «νταήδες» την περασμένη Παρασκευή  στο Γαλαρινό Χαλκιδικής. Τη στιγμή που μαθητές αποβιβάστηκαν από το σχολικό λεωφορείο -με αφετηρία τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης- δύο νεαρά αγόρια πλησίασαν έναν 15χρονο και άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός του.

Στο ξυλοδαρμό φέρεται να συμμετείχε και μία μαθήτρια η οποία, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στις Αρχές, εξύβριζε τον 15χρονο θύμα, χωρίς να συμμετέχει στις πράξεις σωματικής βίας.

Ο 15χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ενώ η μητέρα του κατέθεσε μήνυση για το άγριο περιστατικό και διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου.


app-facebook
κατερινα νοταριδου
την Τρίτη

Αυτός είναι ο 15χρονος γιος μου, Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος, όπως τον βρήκα στο σπίτι γυρίζοντας από τη δουλειά την Παρασκευή 9-12-2022.
Την προηγούμενη ημέρα, είχε λογομαχήσει με ένα μαθητή του ΕΠΑΛ Βασιλικών, κάτοικο Γαλάτιστας για ασήμαντη αφορμή. Ο λεβέντης της Γαλάτιστας, που σημειωτέον είναι ενήλικος, έχει κλείσει τα 18, μάλλον επειδή τον είδε λίγο ψηλό, θεώρησε καλή ιδέα να συνεννοηθεί με ένα φίλο του, μαθητή του ΕΠΑΛ και από Γαλάτιστα επίσης, και μία φίλη τους για κερκ...

Δείτε περισσότερα


Συνελήφθη και ο "Μιχάλης" για τον βιασμό της 12χρονης


 

Συνταξιούχος ναυτικός, ηλικίας 57 ετών και πατέρας ενός πεντάχρονου κοριτσιού. 

Αυτός είναι ο «Μιχάλης» που εμπλέκεται στην υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης ανήλικης από τον Κολωνό, ο οποίος από το απόγευμα της Τετάρτης βρίσκεται στα χέρια των ανδρών του τμήματος Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. 

Ο 57χρονος άνδρας σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης συνελήφθη νωρίτερα το απόγευμα στο σπίτι του στον Πειραιά. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι του  όπου και προχώρησαν σε κατ' οίκον έρευνα και βάσει του εντάλματος που εκκρεμούσε σε βάρος του, του πέρασαν χειροπέδες.

Ο άνδρας έκλεινε τα ραντεβού του κοριτσιού μέσω του Instagram και άλλων εφαρμογών ενώ φέρεται να έπαιρνε ποσοστά επί των εσόδων. Παράλληλα φέρεται να προέβαινε στην αδιανόητη κίνηση, να μοιράζει το τηλέφωνο του κοριτσιού σε γνωστό «ροζ» σάιτ.




Τουρκία ένα επικίνδυνο καθεστώς - Ερντογάν φυλακίζει πολιτικούς του αντιπάλους

 



Τουρκία ένα επικίνδυνο καθεστώς, που δεν σέβεται την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άδικη ποινή που δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την καταδίκη, σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών -καθώς και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για το ίδιο διάστημα- του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου από τουρκικό δικαστήριο.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, καταδικάστηκε για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου, σχεδόν έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες Προεδρικές Εκλογές του Ιουνίου και αυτό δείχνει ότι ο αδίστακτος Ερντογάν δεν έχει μπέσα.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση, στην οποία θα ασκήσει έφεση όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας συνθήματα όπως : «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη».

Μετά την άσκηση έφεσης ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θα παραμείνει στη θέση του, καθώς έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Εάν καταδικαστεί και στο εφετείο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα του επιτρέψει να τεθεί επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.




Μητσοτάκης για Ανδρουλάκη: Μικρότητα να μας φορτώνει την Καϊλή έχει γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ

 



Με επίθεση στον πρόεδρο στον Νίκο Ανδρουλάκη συνοδεύτηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Τετάρτης, σε κομματικά στελέχη της ΝΔ στη βελγική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός αφού τόνισε αρχικά πως ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία «προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα», επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «και οι άλλες δυνάμεις έχουν κάνει τις επιλογές τους» σημειώνοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης το είπε πολύ καθαρά, θέλει να συγκυβερνήσει με Τσίπρα. Να πει καθαρά ότι έχει αποφασίσει να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με ακόμα πιο σκληρά λόγια για τον κ. Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνοντας πως το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων ανοίγει ξανά. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς» προσθέτοντας πως: «Δείχνει πανικό και μικρότητα να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Επειδή στις Βρυξέλλες γνωρίζεστε δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Καθένας κρίνεται για αυτά που λέει και κάνει» είπε. Από τη ΝΔ επικαλούνται άλλωστε και τις δηλώσεις της ίδιας της κ. Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της κ. Δημητρακόπουλου, ο οποίος δήλωσε στο Star ότι η κ. Καϊλή του είπε πως δεν ήταν σε καμία συζήτηση με τη ΝΔ και θα έμενε πιστή στο κόμμα της.

«Το είπε πολύ καθαρά ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και η αναφορά του αυτή μοιάζει να απευθύνεται περισσότερο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν αντί-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. «Αν θέλει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα ας το πει με ειλικρίνεια κι όχι με μισόλογα», συνέχισε για να χτυπήσει το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης σε αυτό που συνεργάτες του θεωρούν το μαλακό υπογάστριο της: «την πολιτική και ταυτοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους ψηφοφόρους που έμειναν πιστοί στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίστηκε κυβερνητικά με τους ΑΝΕΛ».



Σε εφαρμογή από σήμερα το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Άη Βασίλη»

 


Από σήμερα Τετάρτη, καθώς μπαίνουμε στην έβδομη εβδομάδα εφαρμογής του και την περίοδο των γιορτών το «Καλάθι του νοικοκυριού» διευρύνεται με την προσθήκη προϊόντων που αφορούν το γιορτινό τραπέζι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται το «Καλάθι του Άη Βασίλη» με 10 κατηγορίες παιχνιδιών.

Ειδικότερα, από σήμερα έως και τις 4 Ιανουαρίου 2023, θα υπάρχει το «Καλάθι των Χριστουγέννων», με το οποίο προστίθενται  στο ήδη υπάρχον «καλάθι»: γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι-βασιλόπιτα και σοκολάτα. Στο «καλάθι» αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθούν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες για να μην προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός προς τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, που παραδοσιακά πουλούν  κυρίως τα συγκεκριμένα προϊόντα κατά το διάστημα των γιορτών.

Επίσης,  από σήμερα έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 μπαίνει σε εφαρμογή το «Καλάθι του Αη Βασίλη». Περιλαμβάνει 10 κατηγορίες παιχνιδιών και όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν σε αυτό ένα προϊόν από την κάθε κατηγορία. Σημειώνεται ότι και για το συγκεκριμένο «καλάθι» θα υπάρχει παρακολούθηση των τιμών, ενώ στο e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, σε ειδικό πεδίο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε κάθε αλυσίδα τις τιμές των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν. Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος από τη ΔΙΜΕΑ ως προς το περιθώριο κέρδους.



Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.. για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου

 



Οι Υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν χθες με βασικό αντικείμενο  την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία και το θέμα θα επανεξεταστεί  στην προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας. Σημειώνεται ότι υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απεμπλοκής από το πλαφόν, αλλά παραμένει ακόμη σημαντική απόσταση  για το ύψος του πλαφόν.

Υπογραμμίζεται ότι από τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα πραγματοποιήθηκαν  προπαρασκευαστικές επαφές και διαπραγματεύσεις για την επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου, από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε., ενώ οργανώθηκαν συσκέψεις των Υπουργών που συντάσσονται με την ελληνική πρόταση. 

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.       



Προϋπολογισμός συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας

 



Ξεκίνησε προχθές, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023. Μια συζήτηση που μπορεί να αναδείξει αφενός τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα και αφετέρου την αισιόδοξη προοπτική που διαγράφεται  χάρη στην ακολουθούμενη πολιτική. Ο Προϋπολογισμός του 2023 -όπως επισήμαναν στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης- είναι Προϋπολογισμός συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς συντάχθηκε σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας. Είναι ο 4ος που καταθέτει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και ο 3ος που συντάσσεται σε συνθήκες διεθνών κρίσεων, σφραγίζοντας μια «πυκνή» - σε εξελίξεις και επιτεύγματα - τετραετία.


Ο Προϋπολογισμός έχει ως βασικές προτεραιότητες αφενός τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της Πατρίδας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Συγκεκριμένα:


1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολύ-επίπεδων κρίσεων, όπως: Οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η οικονομική ενίσχυση των πολιτών, με κοινωνικά κριτήρια, για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης στα καύσιμα. Η στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με επιδοτήσεις, με τη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, με την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας.

2η Προτεραιότητα: Η συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι, κοντά στις περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας, έρχονται να προστεθούν:

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, του τέλους επιτηδεύματος.

Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ.

Η επέκταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.

3η Προτεραιότητα: Η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η Κυβέρνηση προχωρά  μεταξύ άλλων, σε:

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων.

Στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ..

Στην άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

4η Προτεραιότητα: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.  Προχωρά η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. συμπατριωτών μας, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων, δικαιούχων επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχων επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ. Παράλληλα, πέραν της αύξησης των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, της επιδότησης του ρεύματος και των καυσίμων η Κυβέρνηση προχωρά:

Στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Στην υλοποίηση πλέγματος παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια.

5η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του Προγράμματος θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

6η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για παραλαβές οπλικών συστημάτων. Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.