Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης σε υπουργούς: Δουλέψτε ή να σας απαλλάξω για να αφοσιωθείτε στις εκλογές

 


Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς στο τέλος της συνεδρίασης :

Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα.

Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου. Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών.

Το λέω χαριτολογώντας αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.



Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

Στην τελευταία μας ψηφιακή συνεδρίαση, γιατί καθώς αίρονται σταδιακά και οι τελευταίοι περιορισμοί της πανδημίας, το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -μετά από παραπάνω από δύο χρόνια- θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μελών του.

Το σημερινό, πάντως, γίνεται στη σκιά των νέων ρωσικών εκβιασμών με αιχμή τη διακίνηση του φυσικού αερίου. Δεν έχω να πω πολλά. Σε ό,τι μας αφορά, δύο μόνο σχόλια: πρώτον, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεύτερον, οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Αν χρειαστεί, στη συνέχεια, θα κάνουμε και μια πιο αναλυτική συζήτηση με παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας.


Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη συνδράμουμε τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία, ενώ την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά.

Πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα.

Από τη Δευτέρα -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει- ο κατώτατος μισθός, η βασική αμοιβή, αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα. Από τα 663 ευρώ πηγαίνει στα 713 ευρώ. Σε συνδυασμό με την πρώτη δόση, του Ιανουαρίου, είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο.

Είναι μία πολύ σημαντική αύξηση, μια κίνηση στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Ένα μήνυμα ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και ένας δίκαιος τρόπος να επιμερίζεται το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας.

Ανάλογα, φυσικά, αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα. Επίσης, να θυμίσω ότι τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και επιμένω πολύ -και θέλω και εσείς να το κάνετε- στις συγκεκριμένες πολιτικές μας, γιατί τις θεωρώ σφραγίδες της κοινωνικής μας πολιτικής. Δεν δίνουν λύσεις στις ανάγκες όλων των πολιτών, καταδεικνύουν όμως τη δική μας συστηματική προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει η χώρα.

Είναι, προφανώς, μέτρα τα οποία διαδέχονται άλλες ελαφρύνσεις, ισχύουν παράλληλα και με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Είναι μέτρα τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση, αν σκεφτείτε ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass.

Θα το ξαναπώ: είναι μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Γιατί αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση.


Σε εθνικό όμως επίπεδο εμείς στήνουμε τα δικά μας αναχώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται, σε καμία περίπτωση, με «πληθωρισμό εντυπώσεων». Αλλά μόνο με επιλογές οι οποίες είναι συνετές και αποτελεσματικές.

Κλείνω, λοιπόν, αυτή τη σύντομη αναφορά μου στην επικαιρότητα με τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Χωρίς ποτέ να κρύβουμε τα εμπόδια της συγκυρίας, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας.

«Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε»: αυτά είναι τρία ρήματα που πρέπει να διαπερνούν την καθημερινότητά μας. Το πρώτο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι μία αναλυτική παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εντός του 2022, που θα δώσουν σε όλους μας μια καλύτερη εντύπωση και μία καλύτερη εικόνα για τα πραγματικά περιθώρια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για την άσκηση τέτοιων πολιτικών.


Έχουμε μία πλούσια ατζέντα στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουμε 11 θέματα. Θα ήθελα να αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο πολύ σημαντικά. Το πρώτο λύνει ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 1929. Κανένας νόμος μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το ρυθμίσει. Αναφέρομαι στο σύνθετο ζήτημα των δημοσίων ακινήτων τα οποία κατά καιρούς έχουν καταπατηθεί. Μιλάμε για 90.000 περιπτώσεις, για το 92% των δημοσίων ακινήτων που επί δεκαετίες έχουν γίνει, σπίτια, κτήματα, επαγγελματικές στέγες πολιτών. Αυτοί πλέον θα μπορούν να τα εξαγοράσουν, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με το τίμημα και τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Και όλα αυτά, βεβαίως, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες κοινωνικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως το ακανθώδες ζήτημα που αφορά πάρα πολλές γυναίκες, πάρα πολλά ζευγάρια: το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και με το νέο και εξαιρετικά καινοτόμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, εκσυγχρονίζεται και στη χώρα μας, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις, το πλαίσιο το οποίο διέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Για παράδειγμα, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, ιδρύεται επίσημη τράπεζα γεννητικού υλικού. Κυρίως όμως, με τις νέες ρυθμίσεις θεραπεύονται δεκάδες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν καταγραφεί στα διάφορα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας και ταλαιπωρούσαν αφόρητα γυναίκες αλλά και ζευγάρια που επέλεγαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να κάνουν οικογένεια.

Όπως διαπιστώνετε, έχουμε πολλά να πούμε και ακόμα περισσότερα να κάνουμε, την ώρα που η αντιπολίτευση ασχολείται πότε με μύθους της καταστροφολογίας και πότε με παραμύθια, στα οποία πρωταγωνιστούν βασιλιάδες, πρίγκιπες, δράκοι. Ούτε το ψέμα, ούτε και η γελοιότητα -βλέπετε- έχουν όρια.

Εμάς, όμως, μάς περιμένει πολλή δουλειά, για τα προβλήματα τα οποία αφορούν όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Ελπίζω όλοι να πήρατε δυνάμεις τις λίγες ελεύθερες μέρες που είχαμε, τις μέρες της Λαμπρής. Ανανεώσαμε τις αντοχές μας, οπότε στα «χρόνια πολλά» να προσθέσω και την «καλή δύναμη», για να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας.



Ο εκλεκτός του Τσίπρα Γιαν Φαμπρ, καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση

 


Για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος χορευτών καταδικάστηκε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ., εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα επί πρωθυπουργίας του.

Ο Βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ, ο οποίος δικάσθηκε κατηγορούμενος για βία, παρενόχληση, σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς στην εργασία από τις χορεύτριες του θιάσου του, που κατήγγειλαν τις πράξεις του με ανοικτή επιστολή το 2018, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή από δικαστήριο της Αμβέρσας.



Το 2016 διορίστηκε, από τον ΣΥΡΙΖΑ ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ωστόσο αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν οι ιθύνοντες διαπίστωσαν πως το πρόγραμμα ήταν κυρίως βελγικό.




 Σημειώνεται πως ο Γιαν Φαμπρ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας καθώς θέλησε να παρουσιάσει στην Ελλάδα την παράστασή του «Mount Olympus» και την αμφιλεγόμενη σκηνή με τα «Παλλόμενα Πέη».

Κατά την διάρκεια της δίκης, οι ενάγουσες περιέγραψαν τον Γιαν Φαμπρ ως άνθρωπο τυραννικό, που ταπείνωνε συστηματικά τις χορεύτριες και εξασκούσε σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικό εκβιασμό εναντίον τους.

Πολλά από τα θύματα περιέγραψαν φωτογραφίσεις ερωτικού χαρακτήρα υπό την καθοδήγηση του 63χρονου καλλιτέχνη, με πρόσχημα δημοσιεύσεις σε επιθεωρήσεις τέχνης. Ορισμένες από τις φωτογραφίσεις τελείωναν με ερωτικές πράξεις.

Η υπεράσπιση παρουσίασε κατά την διάρκεια της δίκης μια διαφορετική εικόνα ενός «ρομαντικού αναρχικού», αλλά σε καμία περίπτωση ενός «εγκληματία». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι έχει αδυναμία στους ακροαριστερούς αντιεξουσιαστές, όπως και οι ακροαριστεροί γενικότερα με την σεξουαλική παρενόχληση βλέπε πρέσβη Βενεζουέλας, παρενόχληση που συγκάλυψε χυδαία ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.



Αυτά είναι τα βενζινάδικα που κλέβουν ή νοθεύουν τα καύσιμα!

 


Και σίγουρα δεν είναι τα μόνα, απλά είναι αυτά που ελέγχθηκαν.

Στα νέα κρούσματα παραβατικότητας διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ιδιοκτήτες πρατηρίων δεν διστάζουν ακόμη και να κόβουν προκλητικά τις ταινίες ασφαλείας.

Πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ βεβαίωσε η Περιφέρεια Αττικής σε πρατήρια υγρών καυσίμων και τον Απρίλιο στα οποία διαπιστώθηκε ότι έβαζαν μικρότερες ποσότητες καυσίμων στους καταναλωτές ή είχαν αναμείξει την αμόλυβδη βενζίνη με διαλύτες.

Στα νέα κρούσματα παραβατικότητας διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ιδιοκτήτες πρατηρίων δεν διστάζουν ακόμη και να κόβουν προκλητικά τις ταινίες ασφαλείας που έχουν τοποθετήσει ειδικά συνεργεία στις αντλίες των καυσίμων.

Τα πλήρη στοιχεία των βενζινάδικων στα οποία έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα έχουν δημοσιοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής όπως επίσης και οι λόγοι και οι αιτίες επιβολής του προστίμου.

Οι καταναλωτές πολύ εύκολα μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Ενότητα «Ανακοινώσεις» και κατόπιν να επιλέξουν την Υποενότητα «Διοικητικά Πρόστιμα».

Ελλιποβαρή παράδοση ποσότητας υγρών καυσίμων

Με την υπ. αρ. πρωτ. 349647/20-04-2022 απόφαση της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Πειραιά και Νήσων επεβλήθη πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση πρατήριο υγρών καυσίμων με την επωνυμία … που βρίσκεται στη Νίκαια, διότι κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από την υπηρεσία μας στις 18/04/2022 ημέρα Δευτέρα βρέθηκε μία αντλία και προϊόν βενζίνη αμόλυβδη 95 οκτανίων με απόκλιση μετρητή -0,8% (με μέγιστο επιτρεπτό όριο -0,5%) κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ. 3α του Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ 173 Α΄-8/8/2013) όπως ισχύει.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ

Με απόφαση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Π.Ε Πειραιά & Νήσων επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ σε πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στην Καλλιθέα.

Ειδικότερα τα δείγματα βενζίνης αμόλυβδης 95 RON που έλαβαν στις 05/02/2021 ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. από το πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στην Καλλιθέα καθώς και το αντίστοιχο δείγμα βυτιοφόρου της εταιρείας εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους και βρέθηκαν Μη Κανονικά διότι περιείχαν τον ιχνηθέτη κινιζαρίνη σε συγκέντρωση 2,1 mg/L αντί της προβλεπόμενης 3,0 mg/L, παράβαση για την οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ.5 του ν. 4177/13 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 8.1 περ. ii της Υ.Α. Δ19/Φ11/οικ. 13098/1156/2010.

Μη παράδοση δείγματος βυτιοφόρου κατά τη δειγματοληψία του αντίστοιχου καυσίμου

Με Απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε πρατήριο υγρών καυσίμων για παράβαση του άρθρου 102 παρ. 1 της με αριθ. 91354/2017 Υπουργικής Απόφασης «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) (Φ.Ε.Κ. 2983/τ.Β΄/30-08-17),  γιατί κατά τη δειγματοληψία του καυσίμου ‘βενζίνη αμόλυβδη 100 ron’ που διενήργησε κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας στις 05-04-2022 στο υποκατάστημα της επιχείρησης στου Παπάγου, δεν παραδόθηκε το αντίστοιχο δείγμα βυτιοφόρου και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 102 παρ. 5 της ίδιας Υ.Α.

Παραβίαση ταινιών ασφαλείας αντλιών παροχής υγρών καυσίμων

Με την απόφαση της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής επεβλήθη, πρόστιμο 10.000 ευρώ σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Πικέρμι Αττικής διότι κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε την 01/12/2021 από την υπηρεσία μας στο κατάστημά της βρέθηκαν παραβιασμένες οι σφραγίδες (ταινίες ασφαλείας), που ασφαλίζoυν την πόρτα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στους δύο ογκομετρητές του διανομέα και βρέθηκαν ασφράγιστες οι βάνες της γραμμής επιστροφής του ανωτέρω αναφερομένου διανομέα (άρθρο 85 παρ. 4 της Υ.Α. 91354 (ΦΕΚ 2983/Β΄/30.08.2017) – (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 109034/2018 (ΦΕΚ 4913/Β΄/2018) και ισχύει).


Γιώργος Κ. Ανδρής

newsauto.gr



Βόρεια Κορέα η Ρωσία, ο δικτάτορας κάνει πρόβες παρέλασης με πυρηνικά

 


Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ο δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν, από το συνάδελφο του Κιμ Γιονγκ Ούν, και εκτός από προκλητικός, απειλητικός, φαιδρός, σχεδιάζει και "ψαρωτικές" παρελάσεις μήπως και φοβηθεί κανένας

Η πρώτη πρόβα της παρέλασης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με πυρηνικά όπλα.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση θα διεξαχθεί  9ης Μαΐου, με αφορμή την 77η επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά των Ναζί στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» του 1941-1945. Το περίεργο είναι ότι ο ίδιος ο Πούτιν χρησιμοποιεί τακτικές των Ναζί, και ειδικά τα στρατεύματα του που λειτουργούν σαν κτήνη στην Ουκρανία.

Η πρώτη πρόβα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με τις πεζές μονάδες και τη μηχανοκίνητη φάλαγγα, που είχε τα πυρηνικά σε πρώτο πλάνο, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν.



Δάσκαλε που δίδασκες! Τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που κατηγορεί την κυβέρνηση

 


Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ πραγματοποίησε περισσότερες από 700.000 διακοπές σύνδεσης, αλλά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ «κόπτεται» να μη διακοπεί καμία σύνδεση, να μην εξεταστούν καν τα αιτήματα.

Δεν ασχολήθηκε με την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πέρσι ή πρόπερσι, ενώ ποσώς ενδιαφέρεται για το αν με την πολιτική του προσφέρει κάλυψη σε όσους έχοντες και κατέχοντες κρύβονται πίσω από τους πραγματικά αδύναμους να πληρώσουν τα χρέη τους στη ΔΕΗ. Ανέλαβε τη ΔΕΗ κερδοφόρα και την άφησε καταχρεωμένη και αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το κοινωνικό σύνολο, θα ζητούσε να εξεταστούν τα αιτήματα διακοπής σύνδεσης ένα προς ένα, ώστε κατόπιν να ληφθούν σωστές και δίκαιες αποφάσεις. Αντ’ αυτού, όπως απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτιμά να επανέλθει στο «δεν πληρώνω», διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Για πλειστηριασμούς

Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε το «πράσινο φως» για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά ως αντιπολίτευση έκανε τους πλειστηριασμούς «σημαία» δήθεν κοινωνικής πολιτικής καλύπτοντας -σε πολλές περιπτώσεις εν πλήρη γνώσει της Κουμουνδούρου ονοματεπωνύμων και διευθύνσεων- ότι καλύπτει μεγαλόσχημους κακοπληρωτές που κρύβονταν για να μην πληρώσουν ενώ μπορούσαν, σε βάρος των πραγματικά εχόντων αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για το ΕΣΥ

Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ΕΣΥ και το άφησε ανέτοιμο να ανταποκριθεί όχι μόνο σε πανδημική κρίση αλλά ακόμα και στις ανάγκες της καθημερινότητας. Ως αντιπολίτευση καταγγέλλει γενικώς ενώ γνωρίζει και σε τι κατάσταση το άφησε, όπως και πόσες εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ δημιουργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 και μετά.

Για δημόσια περιουσία

Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε με απόφασή του και χωρίς καμία πίεση εκ μέρους των Βρυξελλών για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία της χώρας ως εγγύηση για να «βγει» προεκλογικά από το 3ο, δικό του, αχρείαστο Μνημόνιο και τώρα «κόπτεται» επειδή χρήσεις του Τατοΐου θα δοθούν -με ανταλλάγματα- σε ιδιώτες.

Με την ίδια συνταγή ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί σήμερα να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Χθες, γνωρίζοντας την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι δικηγορικοί σύλλογοι, προκειμένου να γίνουν μαζικές αγωγές ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό, ενώ κατέθεσε και τροπολογία με την οποία ζητά «να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας:

Κάλεσε τους πολίτες να εξουσιοδοτήσουν τους δικηγορικούς συλλόγους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στη δικαστική μάχη έναντι της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση με τα μνημονιακά χρόνια και κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος», ενώ ο κ. Τσίπρας φωνάζει «κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα».

Χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «καλώντας» την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, αποκρύπτοντας σκοπίμως από τους Ελληνες πολίτες τις μεγάλες διαφορές στο ενεργειακό τοπίο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία από τη μία και την Ελλάδα από την άλλη.

Απάντηση από ΥΠΕΝ

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να στρέφεται στο ψέμα και την παραπλάνηση για να ξεπεράσει τα πολιτικά του αδιέξοδα. Σήμερα (χθες), στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού και υποσχέθηκε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης. Το πόσο κόστισαν και κοστίζουν στους Ελληνες τα ανεύθυνα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλους γνωστό», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, όπου επισημαίνεται επίσης ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο, με τις κρατικές επιδοτήσεις, απορροφάται η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών σε ποσοστό άνω του 80%. Το ίδιο ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής. Οι επιχειρήσεις αυτές, που ανέρχονται σε 1.240.000, επιδοτούνται για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης με 230 ευρώ/MWh.

«Σε ό,τι αφορά στις διακοπές ηλεκτροδότησης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δικής του διακυβέρνησης ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διεκόπη η παροχή ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2017, οι διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 233.092 και το 2018 σε 220.314. Αντίστοιχα, το 2020 μειώθηκαν σε 186.887 και το 2021 σε 168.471», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα ρίχνουν στην απολιγνιτοποίηση και στον πρωθυπουργό

Και μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να πραγματοποιεί επίσημες επισκέψεις σε άλλες χώρες σε περίοδο ακρίβειας, αποδίδει την άνοδο των τιμών στο ρεύμα όχι στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση αλλά στην απολιγνιτοποίηση, με την οποία κατά τα άλλα… συμφωνεί, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΗΕ, με την οποία διαφωνεί! Και παράλληλα, ο κ. Τσίπρας «κρύβεται» πίσω από δημοσιεύματα εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου κ. Στάσση, έχοντας άριστη εικόνα για τη γνησιότητα ή τη μη γνησιότητά τους, με δηλώσεις του τύπου «δεν τον ξέρω τον κ. Στάσση προσωπικά, ούτε υπαινίσσομαι κάτι, η Αρχή θα κάνει τη δουλειά της».

Λαϊκισμός

Το κύμα ακρίβειας που πλήττει κυρίως μεσαία και χαμηλά εισοδήματα χρησιμοποιείται από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν τη διετία 2019-2020 η πανδημία και τη διετία 2012-2014 το Μνημόνιο. Με λαϊκισμό και υποκρισία.

Δεν πτοείται ο κ. Τσίπρας που κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -που δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι δεν ασκούν σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού- δεν τον ακολουθεί ούτε στο λαϊκισμό ούτε στην υποκρισία. Για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η ακρίβεια να συνεχιστεί, διότι μόνο έτσι -όπως του λένε οι στενοί του σύμβουλοι- δεν θα χρειαστεί να βρει δικό του αντιπολιτευτικό αφήγημα για να πλήξει την κυβέρνηση και κυρίως δεν θα χρειαστεί να εκπονήσει και να παρουσιάσει δικές του προτάσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο δικτάτορας κτύπησε το Κίεβο κατά την ώρα επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

 


Ο δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν εξελίσσεται σε ένα αδίστακτο κτήνος που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα και για κανένα.

Το καθεστώς στην Ρωσία γνωρίζοντας, ότι στο Κίεβο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες βομβάρδισε την περιοχή βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή του.

Οι εκρήξεις έγιναν σχεδόν μόλις τελείωσε η συνάντηση και συνέντευξη Τύπου του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έγραψε στο Twitter ότι το χτύπημα στο Κίεβο ήρθε από τις ρωσικές δυνάμεις, με πυραύλους τύπου κρουζ, «όσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, επισκέπτονταν την πρωτεύουσά μας. Με αυτή τη φρικτή, βάρβαρη ενέργεια η Ρωσία δείχνει για μια ακόμα φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο».




Ύμνοι από τον Guardian για την Ελλάδα

 


Νέο αφιέρωμα στην Ελλάδα ετοίμασε ο Guardian με το οποίο εξυμνεί τις ομορφιές της χώρας μας, προτείνει τους προορισμούς για αλησμόνητες διακοπές ενώ προβλέπει αριθμό επισκεπτών που θα αγγίξει το ρεκόρ του 2019.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και ξεκινούν ήδη οι προκρατήσεις όλο και περισσότερα είναι τα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα για τη χώρα μας και τον τουρισμό που τείνει να καταστεί εκ νέου η ατμομηχανή της οικονομίας μας.

Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Ελλάδα οδεύει σε μία σεζόν με ανοδικές επιδόσεις που ενδεχόμενα να φτάσουν μέχρι και το 80% ή 90% των αφίξεων του 2019».

Στη πρώτη θέση λοιπόν, κατατάσσει την Αλόννησο, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα εντυπωσιάζει με το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου, το υποβρύχιο μουσείο και τη πρόσθετη δυνατότητα για «βουτιές» στο αρχαίο ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Έπειτα, ακολουθεί η Κύθνος με τον Guardian να σημειώνει πως «με την απλότητα εκτός δικτύου και τις πολυάριθμες παρθένες παραλίες, θα ξυπνήσει την εσωτερική ηδονή ακόμα και στον πιο κυνικό τουρίστα».

Επίσης, τον σχετικό κατάλογο συμπληρώνει και η Αστυπάλαια, που χαρακτηρίζεται ως «το νησί σε σχήμα πεταλούδας, που μπορεί να ανήκει στα κάποτε ιταλικά Δωδεκάνησα, όμως αποτελεί γέφυρα πολιτισμού με τις Κυκλάδες».

Δεν λείπουν επίσης, η μαγευτική Γιάλοβα, τα Ιωάννινα με τις μοναδικές διαδρομές στη φύση και ο Άθως με τα επιβλητικά μοναστήρια και τα κρυστάλλινα νερά.


newsit.gr



Η Ελλάδα απαντά στην προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν

 


Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκική προκλητικότητα και θα αναδείξει παντού, σε όλα τα φόρα, και στους πάντες τις… “απειλές” Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε από εχθές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις Τουρκικές προκλήσεις ζητώντας να σταματήσουν άμεσα.

Η δήλωση Μητσοτάκη :  “Κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Stoltenberg ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες.

Η Ελλάδα “πάγωσε” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί προσχηματικά ως δήθεν κίνηση καλής θέλησης. “Οι ενέργειες αυτές συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη, ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ακύρωση της συμμετοχής της τουρκικής αεροπορίας στην αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο, από τις 9 έως τις 20 Μαΐου, αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου αναπτύχθηκαν σε θέσεις εκτός των στρατοπέδων, όπως προβλέπει ο σχετικός αμυντικός σχεδιασμός της αντιαεροπορικής άμυνας σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, και είναι έτοιμα να λοκάρουν επάνω στα τουρκικά F-16, αν χρειαστεί.

Με λίγα λόγια αυτός που πρέπει να φοβάται είναι η Τουρκία, γιατί οτιδήποτε συμβεί δεν θα αρέσει σε κανένα εταίρο της Ελλάδας, και οι επιπτώσεις για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν θα είναι σκληρές.



Τέλος τα πιστοποιητικά από 1η Μαΐου

 


Καταργείται η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου και η χωρητικότητα στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας επανέρχεται στο 100%. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναστέλλεται η χρήση πιστοποιητικού EUDCC για τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, η χρήση παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους μέχρι τέλος Μαΐου, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ακόμη, μειώνεται σε ένα το rapid test που υποχρεούνται κάθε εβδομάδα να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

- Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

- 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου διατηρούνται τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

- 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Παιδείας.

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι από την 3η Μαΐου που θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς self test, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας.

Ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά (self) test στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.



Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ρ/φ σταθμούς

 


Η κυβέρνηση με την κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου, αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις και την ιδιότυπη ομηρία των ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούν μέσα σε ένα άναρχο ραδιοφωνικό τοπίο.

Είναι αυτονόητο ότι πριν την οριστική διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα οδηγήσει στην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, θα υπάρξει διάλογος και πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, το ΕΣΡ και όλους τους εμπλεκόμενους.

Μετά την ψήφιση του ν. 4779/21 και τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξεκινά, με πρωτοβουλία του κυβερνητικού εκπροσώπου, συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Σε επόμενη φάση, μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ραδιοφώνων θα ακολουθήσουν και οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.




Μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ

 



Μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ. Τη θετική αυτή εξέλιξη μαζί με τον προγραμματισμό για την οριστική εξάλειψη τόσο των εκκρεμών επικουρικών όσο και των εφάπαξ παρουσίασε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του ΝΑΤ.

Το ΝΑΤ συμπεριλαμβανόταν, μέχρι πρότινος, στα πλέον προβληματικά Ταμεία με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων.

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2021 ανέρχονταν σε 3.100, ενώ σήμερα εκκρεμεί η εκκαθάριση μόλις 12 ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ έχουν καταφέρει να εκδίδουν νέες συντάξεις εντός των 90 ημερών, χωρίς αυτές δηλαδή να καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες ένα πλέγμα δράσεων σε διοικητικό, οργανωτικό, ψηφιακό και υλικοτεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

Με νομοθετικές παρεμβάσεις απλοποιήθηκε η διαδικασία απονομής για επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων, όπου οι συντάξεις τους εκκρεμούσαν για χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τις 444 χήρες ναυτικών, όπου περίμεναν κάποιες από αυτές ακόμη και έξι χρόνια την οριστική τους σύνταξη. Το πρόβλημα λύθηκε οριστικά.

Υπήρξε αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και καλύτερος καταμερισμός εργασιών μεταξύ των υπαλλήλων. Ειδικότερα, ενισχύθηκαν με επιπλέον άτομα τα τμήματα απονομών συντάξεων, απασχολήθηκαν 20 άτομα, μέσω επιδοτούμενης εργασίας από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55-67, οι οποίοι προσελήφθησαν με συγκεκριμένες απαιτήσεις προϋπηρεσίας-εμπειρίας, ενώ συγκροτήθηκε εσωτερικό helpdesk από 12 υπαλλήλους του ΝΑΤ, ώστε να βοηθούν σε εργασίες διεκπεραίωσης, τηλεφωνικής επικοινωνίας με ασφαλισμένους, ακόμα και λήψης δικαιολογητικών από την πόρτα του σπιτιού τους.

Υπήρξε σημαντική ανανέωση του μηχανογραφικού εξοπλισμού και του λογισμικού. Αντικαταστάθηκε άμεσα το 35% του εξοπλισμού και των απαρχαιωμένων λογισμικών (Windows 98) και το 50% αναβαθμίστηκε. Το υπόλοιπο 15% είναι οκταετίας, οπότε κρίθηκε επαρκές.

Εντοπίστηκαν με επιτόπια έρευνα οι "προβληματικοί" φάκελοι και αναλύθηκαν διαδικασίες και τρόποι επίλυσης των προβλημάτων. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν έλεγχοι που δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο, ενώ ακολουθήθηκε διαδικασία ελέγχου ταυτόχρονη της επεξεργασίας φακέλου.

Αναπτύχθηκε ένας "mini Πύργος Ελέγχου" εντός του ΝΑΤ για την παρακολούθηση σε συνεχή ροή της παραγωγικότητας ανά διεύθυνση, τμήμα και υπάλληλο.

Υλοποιήθηκαν έργα διασύνδεσης του ΝΑΤ με άλλους φορείς του Δημοσίου. Το ΝΑΤ έχει δώσει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους συναρμόδιους φορείς. Θεαματική είναι η επιτάχυνση που επέφερε η διασύνδεση με την Υπηρεσία Ναυτικού Μητρώου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά πριμ παραγωγικότητας για τους αποδοτικούς υπαλλήλους. Συμμετείχαν σε αυτό, έπειτα από δική τους αίτηση, τα 2/3 των υπαλλήλων.

Πλέον, όλο το βάρος ρίχνεται στην οριστική εξάλειψη και του στοκ των εκκρεμών επικουρικών, που σήμερα ανέρχονται σε 831, αλλά και των εφάπαξ, που σήμερα ανέρχονται σε 345. Στόχος της Διοίκησης του ΝΑΤ είναι το σύνολο των εκκρεμοτήτων να έχει εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, μέχρι το τέλος Μαΐου, το ΝΑΤ πρόκειται να ενταχθεί στους φορείς που καλύπτονται από τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης 1555.



Περιμένουμε μία καλή τουριστική χρονιά

 


Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, με αντικείμενο την πορεία και τις προοπτικές του τουρισμού για τη φετινή σεζόν:

Το 2022 θα είναι το πρώτο καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια όπου δε θα έχουμε ουσιαστικά πανδημικούς περιορισμούς και σκοπός μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την καλή εικόνα της χώρας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη τουριστική περίοδο φέτος την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και -γιατί όχι- τον χειμώνα. Διότι κεντρικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Ευελπιστούμε ότι το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι του 2022 θα είναι και εξαιρετικά προσοδοφόρο για την ελληνική οικονομία, για τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού.

Και μιας και μιλάμε και για εργαζόμενους, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού: ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει κι αυτοί να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλύτερες απολαβές, σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους που θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι και δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα φαινόμενο κατάχρησης ισχύος του εργοδότη εις βάρος των εργαζόμενων στον ελληνικό τουρισμό.

Αποδίδω, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Πιστεύω ότι σχετικά σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις ώστε να διευρυνθούν τα προγράμματα αυτά.

Περιμένουμε, λοιπόν, μία καλή χρονιά. Όλες οι πρώτες ενδείξεις, όλοι οι πρώιμοι δείκτες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί. Το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου πήγε πάρα πολύ καλά και ως προς τον εισαγόμενο τουρισμό και ως προς τον εγχώριο τουρισμό.



Επιτυχής η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου

 


Η Ελλάδα προχώρησε χθες, με επιτυχία, στην επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, συνεχίζοντας σταθερά και μεθοδικά την υλοποίηση του δανειακού της προγράμματος για το 2022. Άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%.

Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα – όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας– έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), συνεχίζει με διορατικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική, ενισχύοντας σημαντικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας. Εκδοτική στρατηγική που συνδυαστικά με την περαιτέρω υλοποίηση του δανειακού προγράμματος και σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου, στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς τους. Έχοντας, πλέον, καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.



Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις αποφάσεις της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι νωρίτερα  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ότι αφορά το ζήτημα των πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. 

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο, από το Υπουργείο  Ενέργειας έχει καταρτιστεί σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Ανάμεσα στ’ άλλα:


Ο ΔΕΣΦΑ προωθεί την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Εξετάζεται η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.

Η Δ.Ε.Η. έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη  εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.

Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.

Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.

Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις.

Στο σχέδιο της χώρας μας εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.



O  πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση της Πελόζι


 

Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο ο Μητσοτάκης.

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, θα γίνει την Τρίτη 17 Μαΐου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι τιμή μου να σας προσκαλέσω να μιλήσετε σε μια κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, που θα συγκληθεί στην Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ.

Είναι μεγάλο μας προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε γι’ αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, που δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι γερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και αξίες. Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση. Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα μας, καθώς και τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες στον κόσμο.

Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας.»