Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ερντογανική καθεστωτική συμπεριφορά Τσίπρα στην Κ.Ε. : Αν θέλετε να συλλάβετε κάποιον, πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη




Ο Τσίπρας έχει ξεφύγει πλέον εντελώς βλέποντας ότι τελειώνει.

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε στους συνδικαλιστές αστυνομικούς να συλλάβουν στην Θεσσαλονική τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας μεταξύ σοβαρού και αστείου και με καθεστωτική επικίνδυνη συμπεριφορά είπε για την χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ:

«Είπε χθες ότι θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ από τις προβλεπόμενες αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν μας είπε τι θα σημαίνει αυτό για δασκάλους, γιατρούς, νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, που έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται κατά 40% από το 2010. Άκουγα τους επικεφαλής συνδικαλιστές της αστυνομίας να απευθύνονται στον Χουλιαράκη που ψάχνει να βρει λύση και να λένε ότι θα τον συλλάβουν. Θα τους πρότεινα αυτές τις ημέρες να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη για να συλλάβουν κάποιον, όχι τον Χουλιαράκη». 

Εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο παρά να το αφήσουμε στην κρίση σας.




Ελληνική Αστυνομία Κ-9 στην καταπολέμηση του εγκλήματος



 Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.



Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.



Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.



Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.



Οι Αστυνομικοί σκύλοι είναι ένα συνδρομητικό «εργαλείο» στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.



Πηγή : astynomia.gr



Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων και ο λογαριασμός που έρχεται



Μία νέα αγορά που στήνεται γύρω από τα ακίνητα έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και σε εμπλεκόμενους με την αγορά. 

Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας αποτελεί αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου το οποίο τελικά θεσμοθετήθηκε το 2011, ωστόσο επανέρχεται στο προσκήνιο με την εφαρμογή του, αλλά και τις επιβαρύνσεις που φέρνει για την κατοχή, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου δημιουργούν μια νέα αγορά για τους μηχανικούς, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι το κόστος θα είναι στα 50 ευρώ για κάθε διαμέρισμα, προκαλώντας αυτή τη φορά τις αντιδράσεις των μηχανικών. Ωστόσο η θέση των μηχανικών είναι διαφορετική και κάνουν λόγο για ιστορική αλλαγή εκσυγχρονισμού προς όφελος των πολιτών. 

Αναμφισβήτητα τα νέα βάρη που έρχονται να προστεθούν στα ακίνητα δημιουργούν ένα νέο εκρηκτικό μείγμα, αφού τα ακίνητα επλήγησαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς το ΕΝΦΙΑ, τον συμπληρωματικό φόρο, τα απλήρωτα ενοίκια και κοινόχρηστα, αλλά και την κατακόρυφη πτώση των τιμών για να περιγράψει μία κατάσταση που είναι γνωστή σε όλους. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα ένας νέος πονοκέφαλος, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και γραφειοκρατικό, ήρθε να προστεθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον «Έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», εισάγονται στην εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (η οποία θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων εντός πέντε ετών), το πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ). 

Το κόστος δεν είναι μικρό, αφού παράγοντες της αγοράς, βλέπουν ότι μόνο οι νέες επιβαρύνσεις που θα πρέπει να υποστούν όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους κυμαίνονται, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, κοντά στα 1.000 ευρώ. Μάλιστα το μέγεθος της γραφειοκρατίας μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα δικαιολογητικά θα προστεθούν στο ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται πλέον υποχρεωτικά σε κάθε συναλλαγή (πώληση ή μίσθωση) ακινήτου, αλλά και στην υποχρέωση προσκόμισης εγγράφου πλήρους αποπληρωμής ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και πιστοποιητικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Μάλιστα πολλά από αυτά τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι μηχανικοί, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα και το ενεργειακό πιστοποιητικό, έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να ανανεώνονται... Το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει δεκαετή ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία από την αρχή και η Ταυτότητα Κτιρίου απαιτεί τον συνεχή επανέλεγχό της, που στην περίπτωση των κατοικιών, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε επτά χρόνια. Ιδίως ως προς την Ταυτότητα Κτιρίου, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, καθώς θα πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά για όλα τα ακίνητα της χώρας ανεξάρτητα από το αν ο ιδιοκτήτης κινείται στην αγορά για την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς φορέων του κλάδου, η έκδοσή της θα απαιτήσει περί τα 300-400 ευρώ ως αμοιβή για τον μηχανικό που θα αναλάβει το σχετικό έργο, κάτι που εξαρτάται ανά περίπτωση. Ειδικά για ακίνητα που οι ιδιοκτήτες μπορεί να έχουν μπλέξιμο με τους τίτλους ιδιοκτησίας ή να έχουν κάποια αλλαγή ή αυθαιρεσία, το κόστος σαφώς και ανεβαίνει σημαντικά. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα χρήματα για το ενεργειακό πιστοποιητικό που ξεκινούν από τα 80 ευρώ για ένα μικρό ακίνητο των 50 τ.μ. και αυξάνονται..., αλλά και το πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με τιμές που ξεκινούν από τα 50 ευρώ για μικρά ακίνητα. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τα πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο είναι:

Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου
Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους Δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ)
και πιθανόν το έγγραφο πλήρους αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Τα παραπάνω πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα:

Ενεργειακό πιστοποιητικό
Πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης


Τι λένε οι μηχανικοί για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Επίσημη θέση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο οι αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους συμβολαιογράφους δημιουργούν προβληματισμό στους μηχανικούς που υπεραμύνονται το νέο νόμο. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής  Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας υπογραμμίζει ότι: «Με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, στη χώρα μας συντελείται μια ιστορική αλλαγή εκσυγχρονισμού προς όφελος των πολιτών. Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ένας οργανωμένος ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο. Φυσικά και είναι αναγκαία η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου καθώς βάζει σε τάξη την περιουσία του πολίτη. Είναι αναγκαία για την ασφάλεια και τη διαφάνεια και υπάρχει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο». Για το κόστος επισημαίνει ότι: «Είναι μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και έχει κάποιο κόστος. 

Ένα κόστος που αντιστοιχεί σε μια εύλογη αμοιβή για τις ορθά προσφερόμενες υπηρεσίες. Η παρεχόμενη υπηρεσία απαιτείται να είναι σοβαρή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη και όχι υπηρεσία των 50 ευρώ όπως κάποιοι παραπλανητικά και αυθαίρετα διαδίδουν χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας. Για να εκτιμήσουμε πόσο περίπου θα είναι αυτό το κόστος, θα πρέπει βέβαια πρώτα να δούμε λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου που ακόμα δεν μας έχουν γίνει γνωστές. Ο καθορισμός της αμοιβής θα είναι ελεύθερος χωρίς κανέναν περιορισμό και θα εξαρτάται από τον όγκο εργασίας κάθε υπόθεσης». Ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφοι μιλούν για νέα αγορά υπέρ των μηχανικών.

Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο newsbeast.gr έκανε λόγο για «πανίσχυρη συντεχνία των μηχανικών». Ο ίδιος σημειώνει ότι η ρύθμιση οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων «να γίνουν αναγκαστικοί πελάτες εις το διηνεκές της πανίσχυρης συντεχνίας των μηχανικών για την έκδοση της λεγόμενης ταυτότητας κτιρίων».

Προσθέτει ότι το άρθρο 22 του νομοσχεδίου επιβάλει τον υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των όλων των κατοικιών ανά επταετία, με υποχρεωτικές αμοιβές αγνώστου ύψους των ιδιωτών μηχανικών που θα τους διενεργούν. Κατά τον ίδιο αποκλειστικός στόχος της ρύθμισης είναι «να βρεθούν τρόποι απασχόλησης και οικονομικής ενίσχυσης των μηχανικών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Γιάννης Κόνσουλας μιλώντας στο newsbeast.gr αναφέρει πως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου συνιστά την εφ’ όρου ζωής οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Επίσης, τονίζει ότι «σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αμελήσει να προβεί στη δαπανηρή διαδικασία έκδοσής της (που ουσιαστικά θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική και όχι ηλεκτρονική διαδικασία) ή δεν θα το κάνει για οικονομικούς λόγους, μιας και δεν θα δύναται να πληρώσει το χιλιοπληρωμένο ήδη και νόμιμα υφιστάμενο ακίνητό του, αυτό θα θεωρείται αυθαίρετο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ο ίδιος εκτιμά ότι επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για αμοιβές προς τρίτους και στη συγκεκριμένη περίπτωση προς τους μηχανικούς. «Αν κόπτεται το δημόσιο για όλα αυτά μπορεί να πληρώνει το ίδιο τους επιθεωρητές ή να ορίσει συγκεκριμένη αμοιβή», υπογραμμίζει.

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στις 22 Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο θα πάρει γρήγορα το δρόμο για τη Βουλή τον Οκτώβρη. Από την ημερομηνία εφαρμογής του όλοι οι πολίτες έχουν προθεσμία 5 χρόνια ώστε να συμπληρώσουν την «Ταυτότητα Κτιρίου, το νέο δηλαδή θεσμό, ώστε το κράτος να αποκτήσει σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) στη χώρα.

Μέσα από τρεις μεγάλες κατηγορίες, όλοι οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ανάλογα με το κτίριο τρία, πέντε ή οκτώ χρόνια ώστε να υποβάλουν μετά από έλεγχο επιβλέποντος μηχανικού τα απαιτούμενα σχέδια και πιστοποιητικά που ορίζει ο νόμος στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που φτιάχνεται.

Για παράδειγμα, στη δεύτερη και μεγαλύτερη κατηγορία κτιρίων ανήκουν τα κτίρια με χρήση κατοικίας, τα εμπορικά καταστήματα (όπως τροφίμων, ένδυσης) και τα καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (φαρμακεία, κουρεία – κομμωτήρια, αισθητικής περιποίησης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων – υποδημάτων) και τέλος τα γραφεία επιχειρήσεων, οργανισμών, ελευθέρων επαγγελμάτων, τράπεζες, πρακτορεία στοιχημάτων και ταξιδιών, γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής και αδυνατίσματος.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: οδοντιατρεία και ιατρεία που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδες εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας.

Μέσα σε 5 χρόνια όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν βρει και πληρώσει ένα μηχανικό ώστε να δημιουργήσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο- ταυτότητα του κτιρίου τους, με τον αρμόδιο μηχανικό να επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε επτά χρόνια από την υποβολή της.

Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του.

Χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα απλά το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί.

Την υποχρεωτική εμπλοκή των μηχανικών όμως θεσπίζει η κυβέρνηση σε κάθε δικαιοπραξία που περιλαμβάνει κτίρια. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ορίζεται σαφώς ότι «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού».



Πηγή : newsbeast.gr, newsone.gr







Σταύρος Θεοδωράκης: «Πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»




Υπέρ απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων «οι οποίοι δεν εργάζονται» τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σημείωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ότι «πρέπει επιτέλους να αγγίξουμε την "ιερή αγελάδα" του Δημοσίου».

Κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει σοβαρές ευθύνες από το παρελθόν για την κυριαρχία της λογικής του πελατειακού κράτους, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «απόπειρα εγκαθίδρυσης κομματικού κράτους».

Για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι κάποιοι δίνουν λάθος συμβουλές στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, οι οποίες οδηγούν σε απομόνωση και κομματική περιχαράκωση.


Πηγή : tanea.gr


Τι αποκαλύπτει το πόρισμα-φωτιά για την Τράπεζα Αττικής



Τα ύποπτα «κόκκινα» δάνεια που έχουν φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ - Οι αμφισβητούμενες χορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς η Attica να λάβει υπόψη τραπεζικά κριτήρια - Οι ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε θρίλερ, που κορυφώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, παραπέμπει η πολιτικοοικονομική μάχη, που διεξάγεται μήνες τώρα, για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής. 

Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα ελέγχου στην Attica Bank. Τον έλεγχο στην Τράπεζα Αττικής διενήργησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). 

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια.

Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά και άλλα) τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται.
Στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε γνωστά επιχειρημματικά ονόματα, ενώ εντύπωση προκαλούν ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές που κατά πληροφορίες έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους ομίλους. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αποτελεί γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από κυβερνητικούς -αι όχι μόνο- κύκλους, να μη θιγούν οι ισορροπίες στην τράπεζα σε επίπεδο διοίκησης, διαδικασία που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Παραδοσιακά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν εντελώς καταχρηστικά μέος του τραπεζικού συστήματος ως εργαλείο εξυπηρέτησης φίλιων επιχειρηματικών δυνάμεων, συνδικαλιστών, κομματικών φίλων και εδραίωσης πελατειακών σχέσεων, μοιράζοντας «δανεικά κι αγύριστα». 

Τα κόμματα πριν από την κρίση χρησιμοποίησαν κατά κόρον το τραπεζικό σύστημα ως εργαλείο πολιτικής, ασκώντας άμεσα και έμμεσα, έλεγχο της ροής του χρήματος. Τον Ιανουάριο του 2015, με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η νέα κυβέρνηση επιδίωξε την ανάκτηση του ελέγχου των μεγάλων τραπεζών. Και μπορεί η κρίση να μην το επέτρεπε, αλλά η συγκυρία προσέφερε μια άλλου τύππου ευκαιρία: Τα «κόκκινα» δάνεια και ότι αυτά συνεπάγονται, δηλαδή αποπληρωμές, ρυθμίσεις, πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, η προσπάθεια είχε άδοξο τέλος, καθώς η τραπεζική ενοποίηση μετέφερε τον εποπτικό έλεγχο στον SSM, δίχως την έγκριση του οποίου δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα...

Αργότερα, η... σκληρή διαπραγμάτευση του 2015 οδήγησε στον εκμηδενισμό της αξίας των μετοχών του Δημοσ΄΄ιου, στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και εν τέλει, η κυβέρνηση συμφώνησε και ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο έχασε κάθε δυνατότητα παρέμβασης. 

Έτσι έμεινε η Attica Bank, η οποία μάλιστα ως μη συστημική τράπεζα βρίσκεται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι του SSM. Πρόκειται για μια ταλαιπωρημένη τράπεζα που έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη «θυγατρική» του ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΣΜΕΔΕ έβαζε διαρκώς λεφτά στην τράπεζα, με αποτέλεσμα κάποιοι μηχανικοί να κάνουν διαρκώς τους τραπεζίτες και κάποιοι άλλοι τους επιχειρηματίες με τα λεφτά των ασφαλισμένων. 

Στο τέλος Μαρτίου του 2016, η Τράπεζα Αττικής εμφάνιζε «κόκκινα» δάνεια 57%, όταν ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις άλλες τράπεζες διαμορφωνόταν στο 45%. Σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια στην Τράπεζα Αττικής φτάνουν το 60%!

Μετά τον εποπτικό έλεγχο του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος, η Attica Bank βρέθηηκε ένα βήμα πριν την τοποθέτηση επιτρόπου και την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης. Αυτό απετράπη έπειτα από συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Ιούλιο, για την άμεση αντιικατάσταση της διοίκησης με έμπειρα τραπεζικά στελέχη και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ελεγκτών.  Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Μάλιστα στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε - δίχως καν να έχει ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος- η τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του Γεράσιμου Σαπουντζόγλου στη θέση του προέδρου. 

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την καταλληλότητα των δύο προσώπων για τις συγκεκριμένες θέσεις για τις οποίες προορίζονταν, ενώ την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν ότι αυτό το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής δεν μπορεί να εγκριθεί από την ΤτΕ. Παράλληλα, συνεδρίαση της διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος για την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, παρά την αντίθετη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, το ΤΣΜΕΔΕ, με τη στήριξη της κυβέρνησης, επέμεινε και μάλιστα διατυπώθηκαν εκτιμήσεις ότι η απόρριψη των δύο προσώπων θα προκαλούσε νέα σύγκρουση ΤτΕ-κυβέρνησης. 

Έτσι, η έφοδος των εισαγγελέων διαφθοράς και της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ, δεν μπορούσε παρά να συνδεθεί με την απορριπτική στάση της κεντρικής τράπεζας στο νέο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση. 

Αργά το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης η σύγκρουση κυβέρνησης-Τράπεζας της Ελλάδος κινδύνευσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η απόρριψη της προτεινόμενης διοίκησης στην Attica Bank είναι μια αντίδραση του Γιάννη Στουυρνάρα στον έλεγχο της εταιρείας της συζύγου του. Μάλιστα, το πρωί της προχθεσινής Παρασκευής η εφημερίδα «Αυγή» με το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της κατηγόρησε ευθέως τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. 

Ωστόσο γρήγορα οι τόνοι έπεσαν, έπειτα και από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το θέμα του ΔΣ της Τράπεζας Αττικής άρχισε να ομαλοποιείται όταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε συμφωνία για το νέο ηγετικό δίδυμο της Attica Bank με τον Θόδωρο Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη (που ήθελε η κυβέρνηση ως διευθύνοντα σύμβουλο) στη... διακοσμητική θέση του μη εκτελεστικού προέδρου. 


Πηγή : protothema.gr


Πληρώνεις με πλαστικό χρήμα, κερδίζεις τα ψώνια της ημέρας



Κληρώσεις με έπαθλα αυτοκίνητα και ακίνητα. Ετήσια έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δαπανούν το 10%-30% του ετησίου εισοδήματός τους σε αγορές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking. Τι αλλάζει σε αποδείξεις και αγορές με κάρτες, δώρα της εφορίας για το πλαστικό χρήμα.

Ελκυστικά κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να πραγματοποιούν αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές, τις οποίες έχουν ήδη εγκρίνει οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους θα προβλέπεται ότι οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν για τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» θα συμμετέχουν σε αυτόματες ηλεκτρονικές κληρώσεις με έπαθλα «δωρεάν ψώνια», αυτοκίνητα και ακίνητα. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που πραγματοποιούν αγορές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) θα προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ. Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, τα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές θα είναι τα εξής:

1) Η απαλλαγή του καταναλωτή, που συναλλάσσεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, από την υποχρέωση να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε! Κάθε μέρα σε 50 "τυχερούς" πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα δίδεται η δυνατότητα να αγοράσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο την μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών! Από το σύνολο των πολιτών που θα ψωνίζουν κάθε μέρα από την αγορά μέσω καρτών, 50 τυχεροί θα γλιτώνουν από την πληρωμή του αντιτίμου, καθώς το κράτος θα αναλαμβάνει αυτό να πληρώνει τον "λογαριασμό". Έτσι γι' αυτούς τα ψώνια θα είναι "δωρεάν" και εξοφλούνται από το Δημόσιο.
Δηλαδή αντί τα χρήματα να αφαιρεθούν αυτόματα από τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφαιρούνται από τον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος! Προϋπόθεση για κάθε καταναλωτή να αποκτήσει την πιθανότητα να κάνει δωρεάν τις αγορές του θα είναι να έχει ζητήσει και να έχει λάβει απόδειξη. Από τη στιγμή που θα το πράξει, θα συμμετέχει στην αυτόματη κλήρωση του "επάθλου" που θα είναι η δωρεάν αγορά των προϊόντων που επιθυμεί. Ο καταναλωτής που θα είναι τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα εκτυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε καθώς σ' αυτόν έτυχε το έπαθλο της δωρεάν αγοράς. Άγνωστο παραμένει ακόμη μέχρι ποιο όριο ποσού θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα καλύπτει τα έξοδα που θα πλήρωνε ο καταναλωτής αν δεν κληρωνόταν.

2) Κλήρωση 5 αυτοκινήτων κάθε μήνα. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν τις αγορές τους με «πλαστικό χρήμα», θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το "στοκ" των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ. Συνολικά, κάθε χρόνο θα δίδονται 60 αυτοκίνητα σε ισάριθμους τυχερούς που θα κληρώνονται μέσω των αποδείξεων που θα έχουν λάβει. 3) Κλήρωση ενός ακινήτου κάθε χρόνο. Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο. 4) Εκπτώσεις από 1.900 έως 2.100 ευρώ στον ετήσιο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%. Το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού.

Συγκεκριμένα:

* Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.

* Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 15%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 20%.

* Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 40.000 ευρώ το ποσοστό υποχρεωτικής κάλυψης με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 30% του ετησίου αυτού εισοδήματος.

Oι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται

Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις ή τυχόν άλλα προβλεπόμενα παραστατικά, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ. Κι αυτό διότι οι ίδιες οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking. Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων. Θα εξαιρούνται μόνο μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα. Από την υποχρέωση να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο.


Πηγή: dikaiologitika.gr


Πάρτι αντιεξουσιαστών με μολότοφ και πάλι εχθές το βράδυ



Καθημερινή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας οι μολότοφ, οι πέτρες και οι καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών.

Ξημερώματα της Κυριακής η οδός Πατησίων, στο διάστημα από τις 01.00-03.00,  35 αντιεξουσιαστές βγήκαν από το Πολυτεχνείο ( τώρα γιατί είναι μέσα στο Πολυτεχνείο ρωτήστε την πρυτανεία) και εκτόξευσαν μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή Αβέρωφ και Πατησίων και στη συμβολή Μάρνη και Πατησίων, ενώ έκαψε δύο κάδους απορριμμάτων.

Αυτή την φορά η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.



Λευτέρης Αυγενάκης οργανωτικός και επιτυχημένος με αποδείξεις



Πήρε τα εύσημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οργάνωση της παρουσίας του κόμματος στην ΔΕΘ που ήταν κατά παραδοχή όλων από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Ο Γραμματέας έχει φτάσει στην Μακεδονία εδώ και μία εβδομάδα και η εξαιρετική του παρουσία δεν πέρασε απαρατήρητη ειδικά σε παραγωγικούς φορείς τους οποίους επισκέπτονταν καθημερινά ως εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και οι οργανωτικές του ικανότητες έχουν καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουν τον κομματικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα.






Τραγωδία στη Μεσσηνία: Πέθανε 14χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στη διάρκεια αγώνα



Ο 14χρονος Σωτήρης Νικολακόπουλος κατέρρευσε στο ημίχρονο του φιλικού αγώνας της Βέργας, της οποίας ήταν παίχτης, με τα Λέικα στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης»

Μια ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το Σάββατο στη Μεσσηνία με έναν 14χρονο ποδοσφαιριστή να χάνει τη ζωή του.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο 14χρονος Σωτήρης Νικολακόπουλος κατέρρευσε στο ημίχρονο του φιλικού αγώνας της Βέργας, της οποίας ήταν παίχτης, με τα Λέικα στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης».

Αν και ο άτυχος ποδοσφαιριστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας το θαύμα που όλοι περίμεναν δυστυχώς δεν έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατος του άτυχου νεαρού οφείλεται πιθανότατα σε ανακοπή καρδιάς. 



Πηγή: tharrosnews.gr


Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την επίθεση στον Διοικητή της Τροχαίας



Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται η δικογραφία με κατηγορούμενο σεσημασμένο αντιεξουσιαστή, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είναι αυτός που ξυλοκόπησε και άρπαξε το πηλίκιο του τροχονόμου Γιώργου Διαμαντόπουλου πριν λίγες εβδομάδες στην οδό Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για έναν 24χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί και πριν ένα χρόνο καθώς είχε καταγραφεί σε συνομιλίες να οργανώνει επεισόδια μαζί με άλλα άτομα των Εξαρχείων.

Ο νεαρός, που δεν είχε προφυλακιστεί τότε για τη συμμετοχή του μαζί με άλλους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες», ήταν αυτός, σύμφωνα με τη δικογραφία, που χτύπησε τον αστυνομικό, όταν ο ίδιος και η παρέα του, τον σταμάτησαν για να τον ρωτήσουν δήθεν πληροφορίες για τους κλειστούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό είχε σημειωθεί αμέσως μετά τη λήξη συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν για την εμπρηστική επίθεση σε κατειλημμένο κτίριο στο οποίο μένουν μετανάστες.

Στα χέρια των δικαστικών αρχών εστάλη το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας καθώς υπήρξε υλικό όπως είχαμε αναφέρει και στο CNN Greece το οποίο είχε καταγράψει τον σωματότυπο και λίγο από τις κινήσεις του αντιεξουσιαστή.

Το άτομο αυτό έχει εξαφανιστεί από τα στέκια του στα Εξάρχεια και δεν έχει εντοπιστεί και το σπίτι του για να γίνει έρευνα.

Οι αστυνομικοί θα περιμένουν τώρα αν ο δικαστικός λειτουργός θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης για το δράστη ή εάν θα στείλει το φάκελο σε ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τους «μπαχαλάκηδες» το περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία ήταν κατηγορούμενος και ο δράστης του ξυλοδαρμού του αστυνομικού, ήταν η πρώτη υπόθεση στην οποία αντιεξουσιαστές φαινόταν πως δίνουν ραντεβού για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Στους καταγεγραμμένους μάλιστα διαλόγους από τα κινητά τηλέφωνα είχε φανεί πως σχεδίαζαν οι «μπαχαλάκηδες» όχι μόνο τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης αλλά και στα γήπεδα.




Μίνα Καραμήτρου
Πηγή : cnn.gr


Σε πανικό το Μαξίμου μετά την ομιλία Μητσοτάκη έβγαλε ανακοίνωση να΄χαμε να λέγαμε



Γιάννης Αθανασίου

Ένας σοβαρός Μητσοτάκης έδωσε ελπίδα και πάλι στους Έλληνες και έκανε την σούπερ ομάδα του Τσίπρα να αρχίσει σιγά, σιγά να τα μαζεύει.

Η Εμφάνιση Μητσοτάκη δεν άρεσε καθόλου στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση ειδικά με την τραγική εμφάνιση του Τσίπρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπου έκανε τρεις εξαγγελίες και μέσα στην εβδομάδα αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε μία.

Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει από το ψέμα και την ανασφάλεια, θέλουν να σταματήσει η χώρα να ξεφτιλίζεται διεθνώς από ανίκανους τυχοδιώκτες και στη χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη είδαν ότι δεν έχει χαθεί η σοβαρότητα στην χώρα ευτυχώς.

Στο Μαξίμου πλέον μετράνε μέρες και ο πανικός τους είναι διάχυτος και αναγκάζονται να βγάζουν ανακοινώσεις χωρίς καμία ουσία φυσικά απλά να΄ χαμε να λέγαμε.

Και πραγματικά τι να πεις πάνω σε αυτά που είπε εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποιος να τον αντικρούσει; 
Ο Καρανίκας; 
Ο Αδελφός ράπερ; 
Η Σβίγκου;
Ο Παππάς με τα βοσκοτόπια των εκλεκτών του;
Ο μεγαλύτερος ψεύτης που έχει περάσει από την Ελλάδα και κάνει τον πρωθυπουργό της χώρας; 
Ο Ζαχαριάδης;
Η Αυλωνίτου; 
Η Καφαντάρη και τόσα άλλα "εκλεκτά" μάλη του τσίρκου;
Ποιος γιατί είναι εκατοντάδες τα μπουμπούκια γελοιότητας σε αυτό το κόμμα

Θα έγραφα τι λέει η ανακοίνωση του Μαξίμου αλλά αποφάσισα ότι δεν έχει νόημα να την αναφέρουμε είναι για εσωτερική κατανάλωση του κόμματος εκτός πραγματικότητας και δεν ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό.


«Οχι» φορέων σε νέα hotspots σε Λέσβο, Χίο




Mεγάλους  κραδασμούς έχει προκαλέσει το προσφυγικό στην τοπική κοινωνία των νησιών, στη Λέσβο, όπου παραμένουν 5.587 άτομα, και στη Χίο, όπου οι εγκλωβισμένοι έφθασαν τις 3.555. Το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Εμπορικός σύλλογος Μυτιλήνης, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ίδρυση νέας δομής φιλοξενίας στο νησί. Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί άλλο με το προσφυγικό, δεδομένου ότι όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη με τον υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν εφαρμοστεί. Συζήτηση για το προσφυγικό θα πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χίο την Τρίτη.

Χθες, πάντως, έφθασαν 64 ακόμη άτομα στα νησιά, ενώ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι το 90% των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας έχει εμβολιαστεί. Οσον αφορά τα νέα κέντρα φιλοξενίας σε Χίο και Λέσβο, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα με τη μεταφορά των προσφύγων σε καλύτερες δομές. Οπως ανέφερε και στους τοπικούς παράγοντες του νησιού, «αποσυμφορούμε την ένταση, εφόσον δεν μπορούμε άμεσα να αποσυμφορήσουμε τους αριθμούς». Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή, στη Χίο θα επαναλειτουργήσει η δομή στο Μυρσινίδι ως προαναχωρησιακό κέντρο για όσους μετανάστες εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα κατασκευάζεται νέος χώρος φιλοξενίας στην περιοχή του νησιού όπου υπάρχει αποκατεστημένος ΧΑΔΑ, όπου θα μεταφερθούν όσοι τώρα βρίσκονται στη Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να μη λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών εντός της πόλης. Στη νέα δομή θα φιλοξενηθεί και αριθμός ατόμων από το hotspot στη ΒΙΑΛ έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Προαναχωρησιακό κέντρο προβλέπεται να λειτουργήσει για όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά και στη Λέσβο, ωστόσο ο χώρος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο κ. Μουζάλας χθες από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη «να βάλει πλάτη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και να μην καλύπτει εξεγέρσεις Ελλήνων εις βάρος προσφύγων και μεταναστών. Αποδέχθηκε, ωστόσο, την πρόταση του προεδρεύοντα της συνεδρίασης Νικήτα Κακλαμάνη για έκδοση βιβλιαρίου υγείας στα προσφυγόπουλα.

Ενταση προκλήθηκε χθες στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά όταν οι πρόσφυγες απέκλεισαν την είσοδο σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που επισκέφτηκαν τον χώρο, ζητώντας να μάθουν πότε θα φύγουν από τον καταυλισμό.




ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


“Facebook” για ΑΜΕΑ… made in Greece



Tο πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα δια χειρός Έλληνα προγραμματιστή.

«Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία ανοίγει ο προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης που έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για το πρώτο «facebook» για ΑμεΑ, το disabled book.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής του, Πέτρος Καλούπης «λειτουργεί πάρα πολύ εύκολα όπως το Facebook, μπαίνεις στη σελίδα, αποκτάς λογαριασμό, κάνεις ένα προφίλ και έπειτα μπορείς και ανεβάζεις φωτογραφίες, βίντεο που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να μιλήσεις με μηνύματα με άλλους, να κάνεις like, να ποστάρεις τις απόψεις, τα ενδιαφέροντά, τους προβληματισμούς σου».

Ο κ. Καλούπης διευκρινίζει ότι «η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να "διαβάσει" εάν είναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το "ποντίκι" δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του».

Η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας ήρθε όταν «πριν περίπου από έξι μήνες έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από έναν φίλο με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, ο οποίος μου έλεγε μακάρι να υπήρχε ένα facebook για άτομα που έχουν προβλήματα, όπως εμείς. Έτσι, επειδή κι εγώ αντιμετωπίζω κινητικά προβλήματα, δημιούργησα αυτή την πλατφόρμα από το σπίτι μου, για να καλύψω μια ανάγκη για επικοινωνία και εξωστρέφεια των ανθρώπων με αναπηρία, που είμαστε θα έλεγα αποκλεισμένοι και παραγκωνισμένοι».

Το disabled book μέχρι στιγμής μετρά πάνω από 100.000 χρήστες κι εκτός από τα ελληνικά είναι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά και «τώρα βρίσκομαι σε διαδικασία να ενσωματώσω τα ιταλικά και τα ισπανικά» δηλώνει ο κ. Καλούπης. «Η πλατφόρμα δεν στοχεύει μόνο στους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και στον κόσμο χωρίς αναπηρίες, για να τους δώσει την εμπειρία να έρθουν σε επικοινωνία με όλα τα ΑμεΑ και να αλληλεπιδράσουν θετικά μεταξύ τους, βλέποντας με αυτόν τον τρόπο, όλες τις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην αναπηρία και την υγεία. Εύχομαι να το αγκαλιάσει όλος ο κόσμος και μακάρι τα μέλη μας να φτάσουν μέχρι και 3 εκατομμύρια».

Όπως τονίζει ο κ. Καλούπης «το disabled book είναι φτιαγμένο σε κορυφαία τεχνολογία Facebook χωρίς τα στοιχεία αυτά που το Facebook έχει κατοχυρώσει. Από την έρευνα που έχω κάνει πριν να το ξεκινήσω μέσα από μηχανές αναζήτησης και μέσα από βάσεις δεδομένων που έχω απευθυνθεί, οι μόνοι μου ανταγωνιστές αυτή τη στιγμή είναι τα υπάρχοντα social media και τα οποία δεν έχουν τα βοηθήματα που έχω εγώ τώρα. Δίνει τη δυνατότητα να προβληθούν δράσεις κι ενέργειες από επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της εστίασης ή της ψυχαγωγίας αλλά και σε μέλη φορέων, σωματείων και συλλόγων που απευθύνονται είτε σε άτομα με αναπηρία είτε γενικότερα σε εμποδιζόμενα άτομα».

Ο Έλληνας δημιουργός της πρωτοποριακής πλατφόρμας έχει ολοκληρώσει το νέο plugin για μετατροπή ιστοσελίδων, ώστε να είναι προσβάσιμες από κινητικά ανάπηρους κυρίως με δυσκολίες στα άνω άκρα, τυφλούς και κωφούς, ένα νέο εργαλείο, δηλαδή που προσαρμόζεται σε όλες τις ιστοσελίδες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κοινότητες με όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και γενικά όποιον επιθυμεί να υλοποιηθεί οποιαδήποτε ιδέα αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, την αυτονομία και την αγορά εργασίας γύρω από τα ΑΜΕΑ. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες που μαζί θα χτίσουμε υγιείς κοινωνίες για την αναπηρία, την αυτονομία και την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, στις υπηρεσίες και στην αγορά εργασίας» καταλήγει ο κ. Καλούπης.



Πηγή : antenna.gr


Νέα Υόρκη: 29 τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που «συγκλόνισε» το Μανχάταν



Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν την έκρηξη με τρομοκρατική ενέργεια.

Είκοσι εννέα άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής τραυματιστεί από την ισχυρή έκρηξη έπληξε το βράδυ του Σαββάτου στις 8.30 το βράδυ τοπική ώρα (3.30 ώρα Ελλάδας) την γειτονιά Τσέλσι στο Μανχάταν. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός.

Οι αρχές δήλωσαν πως ερευνούν για την έκρηξη σαν να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια η οποία προς τον παρόν δεν συνδέεται με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση.

Η έκρηξη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης φαίνεται να ήταν μια «σκόπιμη ενέργεια», αλλά δεν υπάρχουν «στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να δείχνουν σύνδεση με την τρομοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε τι προκάλεσε το συμβάν. Πιστεύουμε ότι ήταν σκόπιμη ενέργεια. Διεξάγεται πλήρης έρευνα».

Πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσε πως προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε κάδο σκουπιδιών, όμως η αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. 

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε στο Twitter πως ένας "πιθανός δεύτερος μηχανισμός έχει εντοπιστεί" στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

Το CNN μετέδωσε πως πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πιστεύουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ το Fox News κάνει λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε χύτρα ταχύτητος.




Πηγή: skai.gr