Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Στά Σκόπια γιόρτασαν την Ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας τους με πτήσεις ελληνικών F-16 της δύναμης του ΝΑΤΟ

 


Η μεγαλύτερη ξεφτίλα είναι να γιορτάζεις την ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην χώρα σου, και να μην έχεις ούτε ένα αεροσκάφος.

Τι κάνεις λοιπόν για να ξεφτιλιστείς περισσότερο; Πετάνε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο σου και μάλιστα Ελληνικά F16.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βόρεια Μακεδονία ο γιορτασμός της Ημέρας της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που συμμετέχουν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

«Το να γιορτάζουμε την Ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μακεδονία με πτήσεις αεροσκαφών άλλης χώρας (επειδή δεν έχει η δική μας!) είναι ντροπή και κρίμα για το κράτος, για τον στρατό και για ολόκληρο το έθνος» έγραψε σε μήνυμά του ο καθηγητής Αλεξάνταρ Νάσεφ.

Η ανάρτηση του Αλεξάνταρ Νάσεφ, έγινε μετά το μήνυμα της υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την «Ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας, μιας μονάδας που αναπτύσσεται συνεχώς από το 1992. Σήμερα είναι μια μονάδα χώρας μέλους του ΝΑΤΟ που καλύπτει τον εναέριο χώρο σε ολόκληρη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας σε συνεργασία με τις χώρες μέλη της Συμμαχίας».


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας MIA για να μην ξεφτιλιστεί το κρατίδιο περισσότερο έκανε λόγο για «επίδειξη πτήσεων από την Αεροπορία του Στρατού (σ.σ.: ελικόπτερα) καθώς και αεροσκαφών F-16 που πραγματοποιούν τακτικές αεροπορικές περιπολίες του ΝΑΤΟ στην επικράτειά μας» χωρίς να αναφέρει την εθνικότητα των F-16 και των καλύτερων πιλότων στον κόσμο.



Μαγιορκίνης: Μας ανησυχεί η βραζιλιάνικη μετάλλαξη

 


Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη μας ανησυχεί, γιατί διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση των εμβολίων, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Παρασκευής, για την πορεία του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του, αναφορικά με την βραζιλιάνικη μετάλλαξη, η οποία δυστυχώς εντοπίστηκε στη χώρα μας με το πρώτο κρούσμα να είναι γεγονός.

Μάλιστα νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, επιβεβαιώνοντας το κρούσμα, επεσήμανε στο CNN Greece, ότι πρόκειται για ένα πολύ μολυσματικό στέλεχος, ενώ ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές του ατόμου που νοσεί. Να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που φέρει τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη, συναντήθηκε με ταξιδιώτη, που ήρθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό.



Έναρξη εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ε. Ε. (EU – MED 7) στην Αθήνα

 


Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο σύνολο της συνόδου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου των επτά μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα (MED-7).

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη :

Σας ευχαριστώ. Είναι πραγματική χαρά που σας φιλοξενούμε εδώ στην Αθήνα για τη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών της Med 7. Έχετε μια πολύ γεμάτη ατζέντα και το καθήκον να προετοιμάσετε τη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί μου στην Κρήτη, και μάλιστα στην πόλη μου, στα Χανιά, στις 17 Σεπτεμβρίου και θα είναι χαρά μου να σας υποδεχθώ και πάλι τότε. Έχουμε επίσης έχουμε λάβει, έχω λάβει, επιστολές από τους Πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Σλοβενίας που ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ομάδα Med 7.


Αυτό είναι επίσης ένα θέμα που καταλαβαίνω ότι θα συζητήσετε επί της αρχής. Είμαστε πολύ, πολύ θετικοί στην ιδέα ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα που έχει μεσογειακή ακτογραμμή θα πρέπει να συμμετέχει στην ομάδα μας. Έτσι, ίσως θα έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε το Med 7 σε Med 9 και να έχουμε την πρώτη εναρκτήρια συνάντηση στην Κρήτη. Αυτό βέβαια εξαρτάται από εσάς. Αν το αποφασίσετε στη συνέχεια θα κάνετε σχετικές εισηγήσεις στους ηγέτες σας. Άλλωστε – όπως σωστά επεσήμανε ο Μιλτιάδης – τους τελευταίους μήνες ήμασταν πολύ, πολύ απασχολημένοι με την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού.


Και νομίζω ότι είναι πάντα σημαντικό να τονίζουμε ότι, παρά τις αρχικές δυσκολίες και καθυστερήσεις, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσει τα εμβόλια συλλογικά και να τα διανείμει αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη ήταν η σωστή απόφαση. Ήταν ένα ξεκάθαρο δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και νομίζω ότι τώρα, καθώς όλοι επιταχύνουμε τις εκστρατείες εμβολιασμού μας, βλέπουμε τα σαφή οφέλη αυτής της προσέγγισης. Στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περίπου 100.000 ανθρώπους την ημέρα και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσουμε το όριο που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης -κάτι που ελπίζουμε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στη διάρκεια του καλοκαιριού.


Και ξέρω ότι όλες οι χώρες έχουν κάνει φανταστική δουλειά στον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών τους. Και φυσικά, αυτό μας επιτρέπει επίσης να χαλαρώσουμε σταδιακά τους περιορισμούς στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Και φυσικά, αυτό είναι κάτι που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδέψουν και πάλι. Ήμασταν πρωτοπόροι στην πρωτοβουλία για την θέσπιση ενός – όπως το αποκαλούμε τώρα – Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία. Όλοι έχουμε κοινό συμφέρον στο να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να ταξιδέψει στις χώρες μας.


Εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να ταξιδεύει απρόσκοπτα, είτε προσκομίζοντας απλώς μια βεβαίωση εμβολιασμού, είτε ένα αρνητικό τεστ, είτε βεβαίωση πως έχει νοσήσει, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, και ιδιαίτερα την Πορτογαλική Προεδρία, για την εξαιρετική δουλειά που κάνατε για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν ήταν εύκολο. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτές οι συζητήσεις διαρκούν χρόνια. Καταφέραμε, όμως, να φτάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις μήνες. Και νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ό,τι πετύχαμε σε αυτό το μέτωπο.


Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος Νext Generation EU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουμε όλοι υποβάλει τα σχέδιά μας. Αναμένουμε την έγκρισή τους και είναι πολύ σημαντικό για τις οικονομίες μας να διασφαλίσουμε ότι τα απαραίτητα κονδύλια θα φτάσουν σε εμάς το συντομότερο δυνατό. Έχουμε όλοι εναρμονιστεί με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κάνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και την πράσινη μετάβαση, αναπόσπαστα μέρη αυτών των σχεδίων.


Και νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό στο δικό μας επίπεδο -επειδή πολλές από τις οικονομικές προκλήσεις αλλά και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές- να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο. Το έχουμε ήδη κάνει ανεπίσημα μπαίνοντας στη διαδικασία να συγκρίνουμε δεδομένα και να ανταλλάξουμε τις βέλτιστες πρακτικές, όσον αφορά στο ποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες ήταν πιο αποτελεσματικές. Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους, σε ό,τι αφορά καινοτόμες λύσεις για την καλύτερη απορρόφηση των κεφαλαίων. Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως διαθέτουμε όλοι τις απαιτούμενες δυνατότητες σε επίπεδο κυβερνήσεων ώστε να εγγυηθούμε ότι αυτά τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν σωστά.


Άλλωστε, το ενδεχόμενο να μετατραπεί αυτός ο μηχανισμός σε έναν μόνιμο μηχανισμό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους ότι θα χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτά τα κεφάλαια. Νομίζω, λοιπόν, ότι έχουμε σίγουρα κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί. Και φυσικά, θα ήθελα να τονίσω πολύ τη σημασία που έχει το γεγονός ότι αυτές οι μεταβάσεις, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή μετάβαση, θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μείνει κανείς πίσω. Επομένως, αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, το οποίο προτάθηκε από την Επιτροπή, και εγκρίθηκε από όλους μας στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο. Αυτό είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς.


Δεν θέλουμε οι πολίτες μας να αισθάνονται ότι αυτή η μετάβαση δεν τους αφορά, ή ακόμη χειρότερα, ότι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω καθώς αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ηλεκτρισμό, τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε τα κτίριά μας ή τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε τις νέες μας συνήθειες στις μετακινήσεις. Τώρα, όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσον αφορά τη μετανάστευση, όλοι γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις λόγω των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών των τελευταίων ετών.


Όλοι συμφωνούμε ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση επί του θέματος. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις με τρόπο εποικοδομητικό σε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, διότι οι αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όλους μας, καθώς γνωρίζουμε πόσο μεγάλη πίεση μπορεί να ασκήσει η μετανάστευση στις χώρες που αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το είδαμε πολύ, πολύ καθαρά τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου. Δεν θέλουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται μια κατάσταση, όπου μετανάστες και πρόσφυγες, απελπισμένοι άνθρωποι, θα χρησιμοποιηθούν ως γεωπολιτικά εργαλεία, ως μοχλοί άσκησης γεωπολιτικής ισχύος.


Το είδαμε αυτό στην Ισπανία πολύ πρόσφατα. Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε ένα πολύ, πολύ σαφές μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Και πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο σε επίπεδο κρατών μελών, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και σε συνέχεια της πολύ σαφούς θέσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την Τουρκία τον Μάρτιο, όπως ξέρετε, έχουμε πετύχει έναν βαθμό αποκλιμάκωσης, που μας επιτρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία.


Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Και φυσικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου. Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).


Και σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αγαπητέ Νίκο, θα ήθελα να επαναδιατυπώσω την ισχυρή δέσμευσή μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έτσι, συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Δεν θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκινήσουν από αυτή την θέση. Ένα τελευταίο σημείο σχετικά με τις περιφερειακές προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε. Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, παραμένουμε όλοι προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να συμβάλουμε στην πολιτική διαδικασία που εκτυλίσσεται στη Λιβύη για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Και φυσικά, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός – που συνήφθη τον Οκτώβριο του 2020 και, φυσικά, στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Η Λιβύη θα πρέπει να αφεθεί μόνη της να αποφασίσει για το μέλλον της χωρίς καμία ξένη παρέμβαση. Επιτρέψτε μου λοιπόν να κλείσω καλωσορίζοντάς σας και πάλι στην Αθήνα. Σας εύχομαι μια γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση που θα αναδείξει τις κοινές μας πεποιθήσεις και, φυσικά, θα προωθήσει τα κοινά μας συμφέροντα. Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω και πάλι στην Κρήτη στις 17 Σεπτεμβρίου, για την επόμενη Σύνοδο Med 7 ή Med 9. Αυτό θα το αποφασίσουμε. Και πάλι καλώς ήρθατε.



Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος ακύρωσαν την συμμετοχή τους στο διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας

 


Την ακύρωση της συμμετοχής τους στο διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας γνωστοποίησαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ντόρα Μπακογιάννη, έπειτα από την κοινοποίηση ότι σε αυτό θα παρευρίσκεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με την ιδιότητα του «προέδρου» του «ψευδοκράτους». 

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε χθες την απόφασή του να μη συμμετάσχει, λέγοντας ότι «η Κύπρος εκπροσωπείται μόνο από τον νόμιμο πρόεδρό της Νίκο Αναστασιάδη». 

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «μετά την επιλογή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να προσκαλέσει στο Antalya Diplomacy Forum τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον ανυπόστατο τίτλο: “Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ακύρωσα τη συμμετοχή μου στο εν λόγω Φόρουμ». 

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος, βεβαίως, έχει προσκληθεί με τη θεσμική ευρωπαϊκή ιδιότητά του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σχοινάς δεν θα βρίσκεται σε συνεδρία που θα έχει σχέση με τον ηγέτη του «ψευδοκράτους». 



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στα παιδιά της Atraktos Kids και στην εκπομπή «Μεγάλες Κουβέντες»


 

Στα ερωτήματα παιδιών της Atraktos Kids, μιας πρωτοβουλίας της Ατράκτου, απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία διαφορετική συνέντευξη.


Η συζήτηση με τους μικρούς δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της εκπομπής επαγγελματικού και κοινωνικού προσανατολισμού «Μεγάλες Κουβέντες», περιστράφηκε γύρω για τα παιδικά του χρόνια, τις ανησυχίες του, τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του, τι θέλει να κάνει μετά το τέλος της πανδημίας αλλά και τι θα έκανε αν είχε τη δύναμη ενός υπερήρωα…



Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού


Παιδιά: Γεια σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Γεια σας παιδιά.


Παιδιά: Είμαι η Αγάπη. Είμαι ο Άγγελος. Εγώ είμαι ο Πάνος. Εγώ είμαι η Κρυσταλλία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ είμαι ο Κυριάκος.


Παιδιά: Εγώ είμαι η Αλίκη. Και εγώ είμαι ο Φίλιππος.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι έτοιμος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με φιλοξενείτε.


Άγγελος: Πριν από όλα, είστε στην Άτρακτο -νομίζω το ξέρετε- και πάμε για τη συνέντευξή μας.


Αγάπη: Λοιπόν, εγώ ήθελα να σας ρωτήσω: όταν ήσασταν μικρός τι σας άρεσε πιο πολύ να κάνετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Να παίζω ποδόσφαιρο και να φτιάχνω συναρμολογούμενα αεροπλανάκια.


Φίλιππος: Θέλατε από μικρός να γίνετε Πρωθυπουργός;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, καθόλου.


Φίλιππος: Γιατί;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μικρός ήθελα να γίνω τελείως διαφορετικά πράγματα.


Αλίκη: Όπως;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οδηγός τραίνου, μετά πιλότος, μετά γιατρός και Πρωθυπουργός…


Φίλιππος: …στο τέλος.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν θέλεις να ασχοληθείς με την πολιτική δεν σκέφτεσαι ότι θα ασχοληθείς με την πολιτική για να γίνεις Πρωθυπουργός κατευθείαν. Ξεκινάς από βουλευτής και όπου φτάσεις.


Άγγελος: Όταν ήσασταν μικρός, σας έλειπε ο μπαμπάς σας όταν έφευγε για να κάνει αυτά που κάνετε εσείς τώρα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι μου έλειπε πολύ γιατί ο μπαμπάς μου δούλευε πάρα πολύ όταν ήμουν μικρός, δεν τον έβλεπα πολύ, αλλά πρέπει να σου πω ότι και τον λίγο χρόνο που με έβλεπε ήταν ένας εξαιρετικός μπαμπάς. Οπότε, ναι, μου έλειπε πολύ όταν μεγάλωνα.


Πάνος: Σαν παιδί είχατε ακούσει να λένε οι άλλοι κακά λόγια για τον μπαμπά σας, λόγω των πολιτικών; Είχατε τσακωθεί ποτέ στο σχολείο γι’ αυτό το θέμα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέβαια. Και είχα ακούσει να λένε άσχημα πράγματα και είχα τσακωθεί στο σχολείο. Και πρέπει να σου πω ότι όταν μεγάλωνα, αισθανόμουν άσχημα όταν έλεγαν άσχημα πράγματα για τον πατέρα μου. Φαντάζομαι ότι κι εσύ το ίδιο θα αισθανόσουν. Νομίζω ότι όλα τα παιδιά αισθάνονται τα ίδια πράγματα αν ακούν να λένε κάτι άσχημο για τον μπαμπά τους. Απλά επειδή εμένα ο μπαμπάς μου ήταν στην πολιτική και ήταν γνωστό πρόσωπο ήταν λογικό να προκαλεί τέτοιου είδους αντιδράσεις από άλλα παιδιά.


Αλίκη: Ξέρουμε ότι είχατε μεγάλη αδυναμία στη μαμά σας. Τι θαυμάζετε, όμως, περισσότερο σε εκείνη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός του ότι ήταν πολύ καλή μαγείρισσα. Ήταν πολύ καλή μαγείρισσα, αλλά η μαμά μου, για να καταλάβεις εγώ είχα τρεις μεγάλες αδερφές, οπότε όταν γεννήθηκα εγώ που ήμουν το πρώτο και το μόνο αγόρι στην οικογένεια κατάλαβες ότι η μαμά μου χάρηκε πάρα πολύ. Και είχαμε μία πολύ στενή σχέση. Ήταν ένας πάρα πολύ ζεστός και καλός άνθρωπος.


Αλίκη: Εσείς δεν είχατε κάνει πρώτα μία άλλη δουλειά πριν γίνετε Πρωθυπουργός, σωστά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς, βέβαια είχα κάνει. Δούλευα.


Αλίκη: Έχετε κάνει; Ποια;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέβαια, δούλευα για δέκα χρόνια. Δούλευα σε τράπεζα, δούλευα σε μία εταιρεία που έδινε συμβουλές σε άλλες εταιρείες. Δούλευα 10 χρόνια πριν μπω στην πολιτική και πριν γίνω Πρωθυπουργός, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς, δεν ξεκινάει κάνει την πολιτική για να γίνει Πρωθυπουργός. Όπως σου είπα, πρώτα εκλέχθηκα βουλευτής για αρκετά χρόνια, μετά έγινα Υπουργός και μετά έγινα Πρωθυπουργός επειδή κέρδισε το κόμμα του οποίου είμαι επικεφαλής, η Νέα Δημοκρατία, τις τελευταίες εκλογές.


Κρυσταλλία: Εσείς τι έχετε σπουδάσει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω σπουδάσει Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες. Πολιτικές Επιστήμες είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πολιτική. Και έχω σπουδάσει, επίσης, ένα πτυχίο που λέγεται Διοίκηση Επιχειρήσεων, πώς θα γίνεις, δηλαδή, ουσιαστικά ένας καλός μάνατζερ ή επιχειρηματίας.


Πάνος: Διευκρινίστε μου λίγο τι ακριβώς κάνετε ως Πρωθυπουργός.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Ως Πρωθυπουργός η δουλειά μου είναι να συντονίζω τους Υπουργούς και να παίρνουμε τις σημαντικές εκείνες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Δεν τις παίρνουμε μόνοι μας, διότι εκτός από την κυβέρνηση υπάρχει και η Βουλή. Άρα, πρέπει να γράφουμε νόμους, οι νόμοι να πηγαίνουν στη Βουλή, να ψηφίζονται από τη Βουλή και μετά να μπορούν να εφαρμόζονται. Και, βέβαια, εμείς είμαστε αυτοί που παίρνουμε τις σημαντικές αποφάσεις για το πώς είναι οργανωμένη η κοινωνία και η οικονομία.


Αλίκη: Σε όλη αυτή την πολιτική καριέρα που έχετε κάνει δεν είχατε πει ποτέ, ας πούμε, «δεν μπορώ, κουράστηκα, θέλω να τα παρατήσω»;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι όλοι το λένε αυτό. Όλοι έχουμε δύσκολες μέρες, όλοι έχουμε μέρες που λέμε «δεν αντέχουμε, κουραστήκαμε». Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσω για να είμαι ειλικρινής, γιατί είμαι αρκετά πεισματάρης, αλλά σίγουρα έχω περάσει και εγώ στη δουλειά μου, ειδικά τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, πολύ δύσκολες μέρες, που γυρνούσα σπίτι πολύ κουρασμένος, απογοητευμένος, στεναχωρημένος και έλεγα «πω, πω, πώς θα τα βγάλουμε πέρα όλα αυτά»;


Αγάπη: Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρετε ως Πρωθυπουργός;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω η πιο δύσκολη απόφαση που πήρα ήταν όταν έπρεπε να τα κλείσουμε όλα για τον κορονοϊό. Καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να σταματήσουν στη χώρα να λειτουργούν τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις, να μείνει ο κόσμος στο σπίτι του. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρω.


Αγάπη: Νομίζετε πως οι Έλληνες τα έχουμε πάει καλά με το θέμα του κορονοϊού ή όχι τόσο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ τι λες;


Αγάπη: Νομίζω πως τα έχουμε πάει καλά, αρκεί να υπάρχουν κανόνες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Τα πήγαμε καλά επειδή υπήρχαν κανόνες και επειδή υπακούσαμε στους κανόνες.


Αγάπη: Ναι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πήγαμε συνολικά καλά, βέβαια σε μία τέτοια μεγάλη κρίση, δυστυχώς, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί όλους πάρα πολύ. Αλλά πιστεύω ότι σαν χώρα τα πήγαμε καλά. Και τα πήγαμε καλά ακριβώς, όπως είπες, επειδή τηρήσαμε τους κανόνες. Γιατί τους κανόνες τους έβαλαν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ήξεραν καλύτερα τι έπρεπε να κάνουμε, όχι εμείς οι πολιτικοί αλλά οι ειδικοί, οι γιατροί, οι επιστήμονές μας.


Αυτοί μας έμαθαν πράγματα τα οποία και εμείς δεν ξέραμε, πώς να κάνουμε τον ιό να μην μας ακουμπάει, να προστατευτούμε από τον ιό. Και επειδή σχεδόν όλοι πιστεύω τηρήσαμε αυτούς τους κανόνες, γι’ αυτό νομίζω ότι πήγαμε καλά.


Φίλιππος: Αν είχατε μία υπερδύναμη, παραδείγματος χάρη του Σούπερμαν, τι θα θέλατε να κάνετε με αυτήν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήθελα να μπορώ να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου. Όταν έχω να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα, αν είχα μία υπερδύναμη αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να σταματήσει η πανδημία τώρα, να έχουμε ας πούμε κάποιου είδους μαγικό φάρμακο.


Αλίκη: Κάτι σαν φίλτρο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι ή σκέψου ένα σπρέι σαν κι αυτά που βάζουμε στη μύτη μας όταν έχουμε συνάχι, για σκέψου τι ωραίο που θα ήταν; Να βάζαμε ένα απλό σπρέι και αν είχαμε αρρωστήσει από την πανδημία, αν είχαμε κολλήσει τον κορονοϊό, να εξαφανιζόταν, αυτό δεν θα ήταν πολύ ωραίο να το είχαμε;


Φίλιππος: Τα έχω δει σε διαφημίσεις.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι αλλά δυστυχώς δεν δουλεύουν για τον κορονοϊό, δουλεύουν μόνο για το συνάχι. Αλλά τέτοιο σπρέι, αν είχαμε ένα τέτοιο σπρέι για την πανδημία θα ήταν πολύ ωραία.


Αλίκη: Ναι, αλλά τα εμβόλια δεν είναι σαν και αυτό το σπρέι που λέτε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς, έχεις πολύ δίκιο.


Αλίκη: Άρα, έχετε την υπερδύναμη αυτή.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν την έχουμε, την αποκτήσαμε όλοι μαζί. Αλλά για να την έχουμε αυτή την υπερδύναμη πρέπει όλοι να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο, γιατί αν κάποιοι δεν το κάνουν ή αν αρκετοί δεν το κάνουν έχουμε πρόβλημα. Και ξέρεις ότι τώρα πια ας πούμε στην Αμερική έχουν δώσει άδεια να κάνουν και τα παιδιά το εμβόλιο. Εσείς εξάλλου έχετε κάνει αρκετά εμβόλια, τα κάνατε όταν ήσασταν πολύ μικροί για μία σειρά από αρρώστιες που δεν υπάρχουν πια.


Ξέρεις ότι κάποτε υπήρχαν αρρώστιες που τώρα έχουν εξαφανιστεί, που δεν τις ξέρουμε καν, και εξαφανίστηκαν επειδή βρέθηκαν τα εμβόλια. Η μαμά μου, ας πούμε, την οποία, όπως με ρώτησες, αγαπούσα πάρα πολύ, είχε αρρωστήσει από μία αρρώστια η οποία λέγεται πολιομυελίτιδα, η οποία δεν είναι γνωστή πια, έχει σχεδόν εξαφανιστεί, η οποία μπορεί να σε αφήσει τελείως παράλυτο. Και όταν η μαμά μου αρρώστησε δεν υπήρχαν τα εμβόλια, όταν ανακαλύφθηκαν όμως τα εμβόλια πριν από 70 χρόνια και εμβολιαστήκαμε όλοι πια, η αρρώστια εξαφανίστηκε. Έτσι θα εξαφανιστεί και ο Covid αν όλοι εμβολιαστούμε.


Πάνος: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν ο κορονοϊός τελειώσει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι αυτό που θα ήθελα να κάνω θα ήταν να πάρω την οικογένειά μου και να κάνω ένα ωραίο, χαλαρό ταξίδι. Να κάνω ένα ταξίδι, δηλαδή να πάω κάπου στην Ελλάδα, αλλά χωρίς μάσκες, χωρίς περιορισμούς. Και βέβαια θα χαρώ πάρα πολύ, επίσης, όταν ξαναπαίξω μπάσκετ με τους φίλους μου.


Πάνος: Ωραία ιδέα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί μπάσκετ δεν μπορούμε ακόμα να παίξουμε, επειδή το μπάσκετ είναι κλειστό, ακόμα δεν τα έχουμε αφήσει αυτά ελεύθερα. Θα χαρώ πολύ να πάω να παίξω μπάσκετ με τους φίλους μου


Πάνος: Αυτό είναι πολύ ωραία ιδέα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ, ποιο είναι το πρώτο πράγμα το οποίο θα έκανες;


Πάνος: Το πρώτο πράγμα το οποίο θα έκανα; Καταρχάς θα οργάνωνα ένα πολύ μεγάλο πάρτι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένα πάρτι, αυτό μάλιστα.


Πάνος: Ένα πολύ μεγάλο πάρτι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μουσική και όλα, έτσι δεν είναι;


Πάνος: Με μουσική. Δεν ξέρω τώρα πού θα πήγαινα να το κάνω, αλλά θα οργάνωνα ένα μεγάλο πάρτι και πολύ ωραίο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλεια.


Πάνος: Επίσης, θα έκαιγα μερικές από τις μάσκες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, και αυτό μάλιστα.


Πάνος: Θα τις έκαιγα κανονικά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τις έχεις σιχαθεί ε;


Πάνος: Δεν μπορώ. Εντάξει, θα κρατούσα μια-δυο μάσκες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ε, όχι, πρέπει να κρατήσεις κάποιες για σουβενίρ, για ενθύμιο.


Πάνος: Μια, δύο για ενθύμιο και άλλη μια αν χρειαστεί ξανά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το είπες, είναι πάρα πολύ σωστό αυτό. Διότι μπορεί να τις χρειαστούμε ξανά. Ελπίζουμε όχι, αλλά σκέψου ότι κάποια στιγμή μπορεί να σκεφτούμε και μετά τον κορονοϊό ότι καλό είναι να έχουμε και καμιά μάσκα. Όχι για να τη φοράμε κάθε μέρα, αλλά ας πούμε αν πάμε σε ένα νοσοκομείο να κάνουμε μία επίσκεψη…


Πάνος: Ναι, τότε ναι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: …δεν θα φορούσαμε μία μάσκα; Δεν θα αισθανόμασταν εμείς πιο ασφαλείς; Ή πολύς κόσμος μπορεί να αισθάνεται ασφαλείς να φοράει τη μάσκα άμα μπει, παραδείγματος χάρη, σε ένα ταξί ή στο λεωφορείο, να το κάνει γιατί η μάσκα δεν μας προστατεύει μόνο από τον κορονοϊό, μας προστατεύει και από τη γρίπη, μας προστατεύει και από το απλό κρύωμα. Και μπορεί τον επόμενο χειμώνα, παρότι ελπίζουμε η μάσκα να μην είναι υποχρεωτική, να θέλεις να έχεις και καμιά στην άκρη, να τη φοράς όποτε εσύ κρίνεις ότι είναι σωστό.


Κρυσταλλία: Υπάρχει κάτι που φοβάστε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν υπάρχει κάτι που φοβάμαι; Βέβαια. Όλοι δεν φοβόμαστε κάτι;


Κρυσταλλία: Ναι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι όλοι αυτό το οποίο φοβόμαστε είναι μην αρρωστήσουμε. Τώρα με τον κορονοϊό, ας πούμε, όλοι νομίζω ότι φοβόμαστε κάπως τον κορονοϊό. Και νομίζω ότι φοβάμαι όχι μόνο τι θα συμβεί σε μένα, πάντα φοβόμαστε τι θα συμβεί στους ανθρώπους που αγαπάμε, ας πούμε μη συμβεί κάτι στα παιδιά μας ή μη συμβεί κάτι στη γυναίκα μου.


Αγάπη: Αν σας ζητούσαμε να χαρακτηρίσετε τη σύζυγό σας με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ωχ, τώρα πρέπει να προσέχω τι θα πω. Λοιπόν, πρώτα είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, με στηρίζει πάρα πολύ, είναι πολύ υποστηρικτική, και είναι και πολύ πεισματάρα.


Αγάπη: Σαν και εσάς.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ είμαι πεισματάρης.


Αγάπη: Και εσείς είστε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ είμαι πεισματάρης, πολύ.


Αγάπη: Το είπατε πριν.


Πάνος: Για πείτε μου, τι ώρα τελειώνετε τη δουλειά σας και γυρνάτε σπίτι;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναλόγως, αν είναι μία συνηθισμένη μέρα θα γυρίσω στο σπίτι μεταξύ 20:00 και 21:00. Αλλά πολλές μέρες μπορεί να έχω υποχρεώσεις το βράδυ, μπορεί να πρέπει να έχω να δώσω μία ομιλία ή να πρέπει να υποδεχτώ κάποιον ξένο Πρωθυπουργό ή Πρόεδρο ο οποίος θα έρθει στην Ελλάδα ή μερικές φορές όταν πηγαίνουμε ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να πρέπει να γυρίσω πολύ αργά το βράδυ.,Αλλά συνήθως θα γυρίσω στο σπίτι μεταξύ οκτώ και εννέα το βράδυ.


Άγγελος: Ποια είναι η σχέση σας με τα αθλήματα; Σας αρέσουν τα σπορ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου αρέσουν πολλά σπορ. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο, μου αρέσει το μπάσκετ, μου αρέσει το τένις, μου αρέσει το περπάτημα, το ποδήλατο, το σκι. Είναι η εκτόνωσή μου τα σπορ.


Άγγελος: Παίζω και εγώ τένις.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, ωραία. Και σένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου τενίστας;


Άγγελος: Είναι ο Τσιτσιπάς…


Κυριάκος Μητσοτάκης: …ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη;


Άγγελος: Ναι, σας προκαλώ μια μέρα να παίξουμε τένις, να βάλουμε στοίχημα να δούμε ποιος θα κερδίσει.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, πρέπει να είσαι πολύ καλός.


Άγγελος: Ε, παίζω με τον μπαμπά μου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάλλον έχεις πολύ εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και αυτό είναι το καλύτερο από όλα, γιατί το τένις δεν είναι μόνο τεχνική, είναι να το πιστεύεις κιόλας στο μυαλό.


Άγγελος: Ακριβώς.


Πάνος: Βλέπετε τηλεόραση; Και αν βλέπετε, τι βλέπετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπω τηλεόραση όταν γυρίζω το βράδυ στο σπίτι και θέλω να χαλαρώσω. Βλέπω ή αθλητικά τα οποία με ξεκουράζουν και με χαλαρώνουν ή μπορεί να δω κάποια σίριαλ στο Netflix.


Πάνος: Και εγώ βλέπω αθλητικά, ποδόσφαιρο βασικά, όχι αθλητικά. Παίζω ποδόσφαιρο, βλέπω ποδόσφαιρο. Ναι και εγώ, γι’ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω αυτό το πράγμα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ βλέπω και ποδόσφαιρο και μου αρέσει και το μπάσκετ, ειδικά τώρα βλέπω πολύ αμερικάνικο μπάσκετ.


Πάνος: NBA.


Κυριάκος Μητσοτάκης: NBA. Είμαι φαν του Γιάννη, μεγάλος.


Πάνος: Του Αντετοκούνμπο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.


Αλίκη: Τώρα ήρθε η ώρα για ένα small game, αλλά να απαντήσετε γρήγορα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, είμαι έτοιμος.


Αγάπη: Είστε έτοιμος; Πανέτοιμος, ωραία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να δούμε, θα φανεί.


Αγάπη: Το αγαπημένο μου φαγητό είναι;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ντολμαδάκια.


Αλίκη: Το προτέρημά μου είναι;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πολύ μεθοδικός και οργανωμένος.


Αγάπη: Το ελάττωμά μου είναι;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μερικές φορές δεν έχω πολλή υπομονή.


Αλίκη: Δεν αποχωρίζομαι ποτέ, μα ποτέ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον μικρό σταυρό που φοράω.


Αγάπη: Μπορεί να με βγάλει από τα ρούχα μου;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανθρωποι που επιμένουν να κάνουν συνέχεια το ίδιο λάθος.


Αλίκη: Αν δεν ήσασταν Πρωθυπουργός, θα ήσασταν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα ήθελα να ήμουν ή τι θα ήμουν;


Αλίκη: Τι θα θέλατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι θα ήθελα να διδάσκω σε ένα πανεπιστήμιο, να ήμουν καθηγητής πανεπιστημίου.


Αλίκη: Και τι θα ήσασταν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήμουν ίσως αυτό το οποίο έκανα πριν, θα ήμουν στέλεχος σε μία τράπεζα.


Αλίκη: Ευχαριστούμε πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Πρέπει να σας πω ότι ήταν καταπληκτική η εμπειρία μου. Οι ερωτήσεις σας ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και πολύ διαφορετικές.


Αγάπη: Ευχαριστούμε.


Αλίκη: Ευχαριστούμε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θέλω, όχι μόνο οι δυο σας, αλλά και όλα τα παιδιά να τη συνεχίσετε αυτή την ωραία προσπάθεια διότι μέσα από τις ερωτήσεις πιστεύω ότι μαθαίνετε και πράγματα για τον εαυτό σας.


Αγάπη: Ναι.


Αλίκη: Αμέ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε αυτή την πολύ ωραία ευκαιρία να σας μιλήσω και να σας απαντήσω.


Αλίκη: Και να παίξουμε και ένα μικρό παιχνίδι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και να παίξουμε και το παιχνιδάκι μας.


Αλίκη: Ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.





Σοκαριστικό βίντεο από το δυστύχημα τουρίστριας στην περιοχή "Ναυάγιο" της Ζακύνθου το 2017.


 

Σοκαριστικό βίντεο από το θανατηφόρο δυστύχημα τουρίστριας στην περιοχή "Ναυάγιο" της Ζακύνθου το 2017.

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από το θανατηφόρο δυστύχημα στην περιοχή “Ναυάγιο” της Ζακύνθου με την πτώση τουρίστριας το 2017. Η νεαρή κοπέλα μαζί με τον σύντροφό της, είχαν επισκεφθεί το πλάτωμα που βρίσκεται πάνω από την παραλία του Ναυαγίου για να τραβήξουν φωτογραφίες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η κοπέλα προτίμησε να βγάλει φωτογραφίες από ένα σημείο που είναι ιδιαίτερα δύσβατο και επικίνδυνο και ξαφνικά βρέθηκε στο κενό και έπεσε στην παραλία του Ναυαγίου.





Προκαλεί τον Μπάιντεν ο καθεστωτικός Πούτιν πλέκοντας το εγκώμιο Τράμπ

 


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν χθες, εξέφρασε την ελπίδα ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν να φανεί λιγότερο παρορμητικός από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ανθρωπος «καριέρας»

Η δήλωση του ρώσου προέδρου γίνεται μερικές ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής των προέδρων ΗΠΑ – Ρωσίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε τον κ. Μπάιντεν ως άνθρωπο «καριέρας», που έχει περάσει «σχεδόν όλη του την ενήλικη ζωή στην πολιτική».

Χαρακτήρισε τον κ. Τραμπ τύπο «πολύ ενδιαφέροντα», «ταλαντούχο» τόσο που κατάφερε να εκλεγεί, πρόσθεσε ότι «μπορεί να σας αρέσει, ή όχι, πάντως δεν ήταν μέρος του πολιτικού κατεστημένου», και τόνισε πως τον «σέβεται».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «διατηρώ την ελπίδα πως ναι, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα, ορισμένα μειονεκτήματα, αλλά δεν θα έχουμε παρορμητικές κινήσεις από μέρους του εν ενεργεία αμερικανού προέδρου», είπε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα αγγλικά από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και τη μετάφρασή τους όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Διαπίστωσε ακόμη πως οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει «στο ναδίρ» τους.

«Αντριλίκι χολιγουντιανού τύπου»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τετάρτη στη Γενεύη, στο τέλος του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να θίξει τις – όχι λίγες – αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, ανάμεσά τους τις υποψίες περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και σε κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει ανοικτά, το 2016, πως υποστήριζε τον κ. Τραμπ. Ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε αναφερθεί επανειλημμένα στον θαυμασμό που έτρεφε για τον ρώσο ηγέτη και είχε φανεί να διαφωνεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως προς το ζήτημα της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα.

Ερωτηθείς για το επίθετο «killer» που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για αυτόν («φονιάς» αν η λέξη ειπώθηκε κυριολεκτικά, «αδίστακτος» αν επρόκειτο για μεταφορά, αν και μάλλον ίσχυε το πρώτο, καθώς απαντούσε σε ερώτηση για τον φόνο του αντιπολιτευόμενου Μπαρίς Νεμτσόφ), ο ένοικος του Κρεμλίνου προτίμησε να το υποβαθμίσει.

«Στη διάρκεια της θητείας μου έχω συνηθίσει να δέχομαι επιθέσεις από όλες τις γωνίες, από όλα τα πεδία, με διαφορετικής λογής προσχήματα ή λόγους, διαφορετικού διαμετρήματος και με διάφορους βαθμούς σφοδρότητας – και καμία δεν με εκπλήσσει», είπε.

Χαρακτήρισε την ταμπέλα «killer» που του έβαλε ο αμερικανός ομόλογός του «αντριλίκι χολιγουντιανού τύπου».

«Ανοησίες»

Ο λόγος αυτού του είδους «είναι μέρος της αμερικανικής πολιτικής κουλτούρας, θεωρείται κάτι φυσιολογικό», παρατήρησε, «αλλά εδώ, όχι στην πραγματικότητα. Αυτό δεν θεωρείται φυσιολογικό εδώ», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, «δεν με ανησυχεί καθόλου».

Ακόμη ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «fake news», «ψευδή είδηση», δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα ετοιμάζεται να προμηθεύσει με τεχνολογικά εξελιγμένο δορυφόρο το Ιράν που θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς την κατασκοπεία.

«Ανοησίες», απάντησε. «Δεν πρόκειται παρά για ψευδή είδηση. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω τίποτα τέτοιο», επέμεινε ο κ. Πούτιν.


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr



Έκανε περήφανους τους Έλληνες ο Τσιτσιπάς πλήν λίγων αριστερών εξαιρέσεων


 

Με χρυσά γράμματα, έπειτα από μία εξοντωτική αναμέτρηση, έγραψε το όνομά του στο πάνθεον του παγκόσμιου τένις ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο Έλληνας τενίστας, ύστερα από τρεισήμισι ώρες παιχνιδιού, νίκησε τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και παίζει στον μεγάλο τελικό του Roland Garros, όπου εκεί θα αντιμετωπίσει τον Σέρβο νο.1 στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος στον άλλο ημιτελικό απέκλεισε με 3-1 σετ τον πολυνίκη του Roland Garros, Ράφαελ Ναδάλ.

Ο 22χρονος τενίστας νίκησε 3-2 τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ο Στέφανος  θα αντιμετωπίσει για όγδοη φορά στην καριέρα του τον Νόβακ Τζόκοβιτς, απ’ τον οποίο έχει χάσει 5 φορές και τον έχει κερδίσει 2. Οι δυο τους είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στον ημιτελικό του 2020 στο Roland Garros, με νικητή τον Σέρβο με 3-2. Ο τελικός θ’ αρχίσει την Κυριακή στις 16:00.

Όλη η Ελλάδα θα είναι μαζί του την Κυριακή εκτός των γνωστών χολερικών αριστερών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.