Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Προσφυγικό: Πώς γινόταν το κόλπο με τα χρυσοπληρωμένα συσσίτιαΤο Protagon και o δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας έφεραν στο φως της δημοσιότητας συνταρακτικά στοιχεία για τη μεγάλη κομπίνα με τα προσφυγικά κονδύλια που δόθηκαν για τη σίτιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.

Οι νέες αποκαλύψεις «δένουν» ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες που έχουν γίνει για «μεγάλο φαγοπότι» ημετέρων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και βάζουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με υπουργό τον Πάνο Καμμένο, διότι αυτό χειρίστηκε τα εκατομμύρια που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείας τροφοδοσίας.

Η ώρα του εισαγγελέα είναι πλέον κοντά καθώς τα στοιχεία ερευνώνται και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Τα νέα αυτά στοιχεία που δημοσιεύει το Protagon και ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας, δείχνουν ξεκάθαρα ότι σε πολλές περιπτώσεις σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς κανένα λόγο. Με απλά λόγια, εμφανιζόταν να δίνονται χρήματα για μερίδες φαγητού σε αριθμό φιλοξενούμενων σε hot spots των νησιών που δεν… υπήρχαν.

Κανείς δε γνωρίζει αν αυτές οι μερίδες παραλαμβάνονταν και πετάγονταν στα σκουπίδια αφού δεν υπήρχαν οι άνθρωποι για να τραφούν.

Ενδεχομένως να είναι έτσι, ίσως όμως και να υπήρχαν παραστατικά για συγκεκριμένο αριθμό μερίδων –περισσότερων από αυτές που χρειάζονταν- και κάποιοι να έβαζαν στην τσέπη τους τη διαφορά.

Στο ρεπορτάζ του Χ. Καρανίκα, φαίνεται ότι οι μερίδες φαγητού που καταγράφονταν ήταν περισσότερες από αυτές που είχε καταγράψει η Υπατη Αρμοστεία.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τις καταγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Μόρια, στις 20 Ιουνίου 2018, βρίσκονταν 6.000 φιλοξενούμενοι. Για την εβδομάδα 13 Ιουνίου με 20 Ιουνίου οι πληρωμές προς την κοινοπραξία εταιρειών catering που είχε κερδίσει την απευθείας ανάθεση σίτισης ήταν 330.834 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η τιμή που είχε υποβάλει ως προσφορά η κοινοπραξία ήταν 5,01 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τα γεύματα μίας ημέρας ενός μετανάστη. Από αυτά προκύπτει ότι πληρώθηκε φαγητό που θα μπορούσε να καλύψει 8.254 σιτιζόμενους, δηλαδή 2.250 παραπάνω απ’ όσους είχαν καταγραφεί την τελευταία ημέρα της εβδομάδας τροφοδοσίας από την Ύπατη Αρμοστεία.

Το παραπανίσιο κόστος του φαγητού, εάν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων εκείνη την εβδομάδα ήταν περί τους 6.000, φτάνει τις 106.000 ευρώ για το επταήμερο διάστημα από τις 13 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουνίου 2018. Από την επόμενη ημέρα έως και το τέλος του μήνα, οι πληρωμές που έγιναν αφορούσαν 8.371 σιτιζομένους – το οποίο σημαίνει ότι ενδεχομένως συνεχίστηκαν οι παραγγελίες επιπλέον ποσοτήτων που κόστιζαν τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Την ίδια χρονική περίοδο στο Βαθύ της Σάμου, στις 14 Ιουνίου 2018 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγράφει στα δελτία της την ύπαρξη 2.137 φιλοξενουμένων.

Από στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται ότι για το φαγητό των προσφύγων και μεταναστών πληρώθηκαν 341.181 ευρώ για το χρονικό διάστημα από τις 6 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου 2018. Αυτό το ποσό για 25 ημέρες, με 5,01 ευρώ που ήταν η προσφορά για το κόστος της ημερήσιας μερίδας ανά μετανάστη που κέρδισε την απευθείας ανάθεση, αντιστοιχεί σε 2.724 φιλοξενούμενους.

Η διαφορά μεταξύ της καταγραφής της Ύπατης Αρμοστείας και των μεταναστών για τους οποίους αγοράζονταν οι ποσότητες φαγητού ανέρχεται σε περίπου 600 ημερήσιες μερίδες. Για χρονικό διάστημα 25 ημερών η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε φαγητό αξίας σχεδόν 88.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Στη Χίο: Η καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας στις 9 Ιουλίου 2018 αναφέρει την ύπαρξη 1.896 φιλοξενουμένων στο κέντρο ΒΙΑΛ. Η απευθείας ανάθεση που πραγματοποιήθηκε για το διάστημα ολόκληρου του Ιουλίου (1-30) φαινόταν ότι αφορούσε 2.100 σιτιζομένους.

Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που περιήλθαν σε γνώση του Protagon, φαίνεται ότι πληρώθηκαν 315.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για ολόκληρο τον μήνα. Η ένωση εταιρειών που κέρδισε την απευθείας ανάθεση είχε κάνει προσφορά με 4,72 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την ημερήσια μερίδα ανά μετανάστη. Κάνοντας τις πράξεις 315.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) διά 4,72 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) διά 31 ημέρες σίτισης, ίσον 2.152 σιτιζόμενοι. Η διαφορά φτάνει τις 50.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για ολόκληρο το μήνα.

Απευθείας αναθέσεις

Στις περισσότερες από τις απευθείας αναθέσεις και πληρωμές του ΥΠΕΘΑ με ευρωπαϊκό χρήμα που εξέτασε το Protagon εμφανίζονταν τιμές ανά ημερήσια μερίδα μετανάστη κοντά στα 5 ευρώ.

Ωστόσο σε μία, τον Ιανουάριο του 2018 στη Χίο, εμφανίζονται πολύ χαμηλότερες τιμές, στα 3,12 ευρώ από εταιρεία τροφοδοσίας η οποία δραστηριοποιείται και στη τροφοδοσία του κέντρου της Μόριας. Εκείνη την περίοδο, στις 29 Ιανουαρίου 2018, η Ύπατη Αρμοστεία είχε καταμετρήσει περίπου 1.400 φιλοξενούμενους στο κέντρο ΒΙΑΛ της Χίου. Η διακήρυξη για την απευθείας ανάθεση εκείνη την περίοδο ανέφερε ότι επρόκειτο για 2.600 άτομα και ότι ο προϋπολογισμός για το έργο σίτισης ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 390.000 ευρώ.

Τελικά όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πληρώθηκαν στην εταιρεία catering 243.000 ευρώ, ένα ποσό που δεν κινεί υποψίες καθώς είναι αρκετά χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό. Όμως: με τιμή 3,12 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά ημερήσια μερίδα ανά μετανάστη και πρόσφυγα, όταν πληρώνονται 243.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για χρονικό διάστημα ενός μήνα, αυτό σημαίνει ότι αγοράστηκαν ποσότητες για 2.500 σιτιζόμενους, αντί για 1.400 που είχαν καταγραφεί στο τέλος του μήνα από την Ύπατη Αρμοστεία.

Το οποίο προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με την ξαφνική μείωση της τιμής και τους λόγους για τους οποίους έγινε.

Επιπλέον, τι μπορεί να απέγιναν 1.100 μερίδες σε μία περίοδο που οι ροές ήταν σε ελεγχόμενα επίπεδα; Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2018 κατέφθασαν στα νησιά του Αιγαίου 1.963 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ βάσει στατιστικών για το πρώτο 8μηνο του 2018, η Χίος ελάμβανε κατά μέσο όρο μόλις το 13% των ροών.

Το οποίο σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ενδεχομένως να έφθασαν στο νησί 250-300 πρόσφυγες και μετανάστες – αύξηση η οποία δεν δικαιολογεί τη διαφορά των 1.100 παραπανίσιων ημερησίων μερίδων. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η χαμηλή τιμή στις ημερήσιες μερίδες συνεχίστηκε στη Χίο και τον Φεβρουάριο του 2018, στα 3 ευρώ, μόνο που αυτή τη φορά η προσφορά είχε γίνει από την ανταγωνίστρια εταιρεία αυτής που είχε αναλάβει την τροφοδοσία τον Ιανουάριο.

Για τη σίτιση των μεταναστών και των προσφύγων αγοράστηκε κατά τη διάρκεια του μήνα φαγητό αξίας 191.000 ευρώ, και πάλι αρκετά χαμηλότερο ποσό τις 320.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί και αναγραφεί στη διακήρυξη για την απευθείας ανάθεση. Με την τιμή των 3 ευρώ ανά ημερήσια μερίδα και τα 191.000 ευρώ που τελικά πληρώθηκαν (και τα δύο ποσά χωρίς ΦΠΑ), προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2018 σιτίζονταν κατά μέσο όρο πάνω από 2.190 άτομα την ημέρα. Η συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση παρατάθηκε και για το πρώτο μισό του επόμενου μήνα, έως τις 14 Μαρτίου 2018.

Πάντως, στην καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας στις 15 Μαρτίου 2018, οι φιλοξενούμενοι στο κέντρο ΒΙΑΛ της Χίου ανέρχονταν σε 1.272, δηλαδή τουλάχιστον 100 λιγότεροι απ’ όσους είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο…

Τα ίδια όσον αφορά το σκέλος της παράτασης παρατηρήθηκαν και στη Σάμο, με την διαφορά ότι εκεί στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγιναν τόσο χαμηλές προσφορές για τις ημερήσιες μερίδες. Στη διακήρυξη για την απευθείας ανάθεση σίτισης του Ιανουαρίου 2018 ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ήταν 409.000 ευρώ και αφορούσε έως και 2.800 σιτιζόμενους.

Η καταγραφή της 26ης Ιανουαρίου από την Ύπατη Αρμοστεία έκανε λόγο για 1.689 φιλοξενούμενος στο κέντρο στο Βαθύ. Για τον Ιανουάριο τελικά πληρώθηκαν 395.000 ευρώ, με την ημερήσια μερίδα να στοιχίζει 5,01, το οποίο αντιστοιχεί στην καθημερινή σίτιση 2.463 ατόμων, 774 παραπάνω από αυτά που αναφέρονταν στην καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας στα τέλη του μήνα. Περιλαμβάνοντας το ΦΠΑ, οι 774 επιπλέον ημερήσιες μερίδες κοστίζουν σε χρονικό διάστημα ενός μηνός περίπου 140.000 ευρώ. Τον Φεβρουάριο πληρώθηκαν για το φαγητό των φιλοξενουμένων 350.000 ευρώ με το ίδιο κόστος ανά ημερήσια μερίδα, ποσό που αντιστοιχούσε σε περίπου 2.490 σιτιζομένους.

Όμως η καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας την 1η Μαρτίου 2018 έδειχνε ότι στο κέντρο φιλοξενίας υπήρχαν 1.386 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 300 λιγότεροι απ’ ό,τι στις 26 Ιανουαρίου. Η απευθείας ανάθεση του Φεβρουαρίου, την οποία είχε κερδίσει η ίδια εταιρεία που τροφοδοτούσε το κέντρο και τον Ιανουάριο, παρατάθηκε 12 ημέρες μέσα στον Μάρτιο.

Η παράταση αυτή δόθηκε για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης «λαµβανοµένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δηµόσιας τάξης, που καθιστούν αδύνατη την τήρηση των προθεσµιών» που προβλέπονται για την διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού.

Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη μία σειρά προϋποθέσεων, όπως για παράδειγμα ότι το κόστος της παράτασης είναι κάτω από το 50% της προηγούμενης σύμβασης. Και έτσι συνεχίστηκε η τροφοδοσία από την ίδια εταιρεία που την είχε αναλάβει και τους προηγούμενους μήνες, με την ίδια ακριβώς τιμή ημερήσιας μερίδας.

Για τις 12 ημέρες παράτασης εντός του Μαρτίου πληρώθηκαν σχεδόν 138.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 2.295 σιτιζόμενους. Στην αρχή του συγκεκριμένου δωδεκαημέρου η καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας είχε μετρήσει τουλάχιστον 900 λιγότερους. Η αξία αυτών των επιπλέον μερίδων, εάν υποθέσει κανείς ότι δεν αυξήθηκε ο αριθμός των σιτιζομένων μέσα στο δωδεκαήμερο, ξεπερνά τις 60.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Οι πολιτικά αρμόδιοι

Στις 24 Ιουλίου 2015, ενώ είχε ξεσπάσει η προσφυγική κρίση και πριν αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη σίτιση των hotspots, δημοσιεύθηκε το φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης όπου περιγράφονταν οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή ΥΕΘΑ. Ανάμεσα σε άλλα αναφερόταν ότι «αποφασίζει σε ότι αφορά τις αρμοδιότητές του, για τα θέματα που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα, τον προϋπολογισμό και την εποπτεία για τη διαχείριση των διατιθεμένων πιστώσεων».

Λίγο καιρό μετά, τον Φεβρουάριο του 2016 το υπουργείο ανέλαβε τη σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής.

Σημειώνεται ότι τα κονδύλια με τα οποία πληρώνονται τα γεύματα είναι ευρωπαϊκά και ως εκ τούτου εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας. Κατά την περίοδο του 2018 που εντοπίστηκε το πάρτι με τα συσσίτια και το ευρωπαϊκό χρήμα στις δομές της Μόριας, της Χίου και της Σάμου, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Δημήτρης Βίτσας.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 αναπληρωτής υπουργός του ΥΕΘΑ ανέλαβε ο Παναγιώτης Ρήγας που ήταν προηγουμένως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών του, τον Οκτώβριο του 2018, διακηρύχθηκε ηλεκτρονικός ανοικτός διαγωνισμός για την τροφοδοσία των κέντρων σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, για χρονικό διάστημα ενός έτους. Στις 5 Ιουλίου 2019, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, εγκρίθηκαν και κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχων σε Χίο, Κω και Λέρο.


Τη σίτιση του κέντρου στη Χίο ανέλαβαν εταιρείες οι οποίες είχαν την τροφοδοσία της Λέσβου και της Χίου στη διάρκεια του 2018, ενώ στην Κω, η μία από τις δύο εταιρείες που ανέλαβαν, τροφοδοτούσε τη Σάμο κατά την περίοδο των μεγάλων αποκλίσεων.Πηγή: Protagon.gr
omadaalithias.gr


Ξεφτίλισαν τον Τσίπρα στο αεροπλάνο : «Ξεπούλησες τη Μακεδονία, είσαι προδότης, έπρεπε να είσαι φυλακή»Όπως φαίνεται στο βίντεο η Γεωργία Μπιτάκου, πλησίασε τις θέσεις στις οποίες κάθονταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Έφη Αχτσιόγλου και τον ρώτησε εάν ξέρει τον Καραβίτη.

“Κάτι μου λέει, αλλά”, απάντησε ο κ. Τσίπρας.

“Α, κάτι σας λέει.

Ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Παύλου Μελά”, σημείωσε και συνέχισε κατηγορώντας τον πρώην Πρωθυπουργό ότι καταπάτησε το Σύνταγμα.

“Γελάτε, κυκλοφορείτε ελεύθερος, αλλά πολύ σύντομα θα βρεθείτε και στη φυλακή. Εκεί είναι η θέση σας κανονικά”, είπε στον Αλέξη Τσίπρα.

“Ο χειρότερος φασίστας που γεννήθηκε και προδότης και καταδότης στην πατρίδα είστε εσείς” φώναξε, την ώρα που η ασφάλεια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να την απομακρύνει διακριτικά.

“Κατέστρεψε την χώρα, ξεπούλησε τη Ιστορία των προγόνων μου και κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος”, κατέληξε φωνάζοντας.
Συνεχίζει ανεξέλεγκτη η δράση του Ρουβίκωνα! Ντού στο γραφείο του ΚικίλιαΣτο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια εισέβαλαν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα μέλη του Ρουβίκωνα, πριν από λίγο. 

Μία γυναίκα χτύπησε το κουδούνι του γραφείου και όταν άνοιξε την πόρτα μια συνεργάτιδα του υπουργού, μπήκαν στον χώρο τέσσερα άτομα, πέταξαν τρικάκια και μπογιές στην πόρτα και αποχώρησαν.

Αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί τους καταδίωξαν και κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν εξ αυτών, ο οποίος οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.


Ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε μέσα απο το twitter : 

Προς τους ΑΝΑΝΔΡΟΥΣ ρουβίκωνες που εισεβαλαν με βία στο πολιτικό μου γραφείο και εκφόβισαν, απείλησαν και τραμπούκισαν τους εργαζόμενους: ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΙ.
Στο πρόσωπο του αστυνομικού που συνέλαβε τον 1 από τους 4, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αστυνομία @hellenicpolice
View image on TwitterView image on Twitter


Συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για κατάπαυση πυρός στη Συρία


Η Τουρκία συμφώνησε σήμερα να αναστείλει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο μιας «κοινής τουρκο-αμερικανικής διακήρυξης στη βορειοανατολική Συρία» και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το βράδυ. «Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε», αποσαφήνισε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

«Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση μόνο όταν (οι κουρδικές δυνάμεις) αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή», πρόσθεσε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε. Ο Πενς δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν όταν η Τουρκία τερματίσει την στρατιωτική επίθεση όπως αναφέρεται στη σημερινή συμφωνία.

Η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων, και έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Η συμφωνία έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «σπουδαία μέρα» για την Τουρκία και τους Κούρδους. «Έχουμε μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας. «Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».


Εντούτοις οι Τούρκοι ηγέτες θεωρούν ότι με αυτήν πέτυχαν μια απόλυτη νίκη.

Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οχτώ μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Μάλιστα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Απίστευτα προκλητική, οργισμένη ανακοίνωση της Τουρκίας κατά Ελλάδας-Κύπρου
Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Ο Πενς ανέφερε ότι βασικός σκοπός της Ουάσινγκτον ήταν η παύση των εχθροπραξιών και αυτόν τον σκοπό τον πέτυχε.

 Ο Ερντογάν δηλώνει πως η κοινή προσπάθεια με τις ΗΠΑ στη Συρία θα προάγει την ειρήνη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για «σπουδαία νέα».

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διοικητής κουρδικών δυνάμεων: Αποδεχόμαστε τη συμφωνία εκεχειρίας
Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

«Ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας, δηλώνει σύμβουλος του Άσαντ
Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.

Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Βίαζε τη γυναίκα του και κακοποιούσε την ανήλικη κόρη τους


Ο 46χρονος κατηγορείτο πως βίαζε επί σειρά ετών την 36χρονη σύζυγό του και χτυπούσε τόσο την ίδια όσο και την 16χρονη κόρη τους με πιρούνι, βέργες και ό,τι άλλο έβρισκε μπροστά του.

Μετά τον γάμο, που έγινε με προξενιό σε περιοχή του νοτίου Πληλίου, ο ίδιος απόκοψε από τους δικούς της την άτυχη γυναίκα, την παρακολουθούσε ακόμα και με κυάλια ακόμα και όταν πήγαινε στον μπακάλη, ενώ της ζητούσε διαρκώς να έρχονται σε επαφή.

Όταν η 36χρονη προσπαθούσε να το αποφύγει, ο 46χρονος τη βίαζε και την κτυπούσε. Ιδιαίτερη βιαιότητα έδειχνε και στην κόρη του, που έφτανε στο σημείο να την κλειδώνει στο υπόγειο και να βάζει τον γιό του να τη φυλάει για να μην βγει.

Εν τέλει καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, απόφαση που τον οδηγεί εκ νέου στη φυλακή για να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του.


Νίκος Μανιαδάκης : «Δέχτηκα πιέσεις να εμπλέξω πολιτικούς»Πολύωρη σημαντική κατάθεση, έδωσε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis , Νίκος Μανιαδάκης εξεταζόμενος ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή  στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τους δικονομικούς χειρισμούς στην  πολύκροτη αυτή υπόθεση.

"Προσωπικά ούτε είδα , ούτε συμμετείχα , ούτε γνωρίζω παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων" κατέθεσε ο Ν. Μανιαδάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πιέσεις που, όπως λέει, δέχθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Άδωνις Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Ν. Μανιάδακης φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εισαγγελείς δεν λειτουργούσαν αυτοβούλως ,αλλά λογοδοτούσαν για τους χειρισμούς τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Ο Μανιαδάκης κατέθεσε ότι δέχθηκε ψυχολογικό εκβιασμό από τους αρμόδιους εισαγγελείς οι οποίοι τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου αν δεν μιλήσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

"Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί , η ίδια η δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει " είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μανιαδάκης ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στους προστατευόμενους μάρτυρες λέγοντας πως πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι " ανακριβή και αναξιόπιστα" και έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος στην περίπτωση που τιμωρηθεί η Novartis στην Αμερική.
Ισοπέδωσαν μισό τετράγωνο για να ανατινάξουν ΑΤΜ στην ΓλυφάδαΚακοποιοί ανατίναξαν μηχάνημα ΑΤΜ σε εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Γλυφάδας.

Από την ισχυρή έκρηξη διαλύθηκε το κιόσκι στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης και τραυματίστηκε ένας υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι ελαφρά στο χέρι από τα θραύσματα.

Οι κακοποιοί που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό ήταν τρεις και έφτασαν στην περιοχή με μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού στις 04:00 τα ξημερώματα όπου τοποθέτησαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης με αποτέλεσμα να σημειωθεί η ισχυρή έκρηξη.

Από τις τρεις κασετίνες με χρήματα στο ΑΤΜ, η μια καταστράφηκε ολοσχερώς, στη δεύτερη τα χαρτονομίσματα διαλύθηκαν με τους αγνώστους να παίρνουν τελικά άθικτη μόνο την τρίτη κασετίνα.

Τους τρεις κακοποιούς περίμεναν σε μικρή απόσταση συνεργοί τους με αυτοκίνητα στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος του Ελληνικού.


Έτοιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κρίτων Αρσένης: Έκανε ο ερώτηση στον ΥΠΕΣ της Κύπρου για τον... ΧΥΤΑ ΦυλήςΟύτε ξέρουν που είναι και που βρίσκονται!!

Δέν είναι τυχαίο ότι τέτοια φυντάνια βρίσκονται μόνο στο ΜέΡΑ 25 και στον ΣΥΡΙΖΑ, με την μερίδα του λέοντος στον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά.

Ερώτηση σχετικά με τη «δημοσιοποίηση στοιχείων για την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών στο ΧΥΤΑ Φυλής» έκανε ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ 25, αλλά όχι στον ΥΠΕΣ της Ελλάδας, Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά στον υπουργό Εσωτερικών... της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Από την δημοσίευση της απίστευτης και ανεύθυνης γκάφας του Αρσένη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να θορυβείται και αναρωτιέται πώς τους ξέφυγε τέτοιο παλικάρι και δεν είναι στις τάξεις του κόμματος που μαζεύει μόνο τέτοιους.