Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Νέος διασυρμός για τον ΣΥΡΙΖΑ το Der Spiegel κατέβασε τα άρθρα για τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο

 


Και τι δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές και ερωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα μαγαζάκια ΜΚΟ με τους δήθεν διασώστες του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να σπιλώσουν την κυβέρνηση, να διαβάλουν την χώρα πρός όφελος της Τουρκίας, και να δείξουν το ανθελληνικό τους μένος.

Το Der Spiegel κατέβασε τα άρθρα του αναφορικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων από την Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σε διευκρίνισή του, η οποία ανέβηκε στην θέση άρθρου για τους 38 πρόσφυγες όπου χαρακτήριζε τα ευρωπαϊκά σύνορα ως «παγίδα θανάτου», το γερμανικό μέσο επικαλείται αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ με αποτέλεσμα να διασύρεται για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξαν το παιχνίδι της Τουρκίας.

Πλέον στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται το εξής μήνυμα: «Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».



Ο φαιδρός ΣΥΡΙΖ εξαπέλυε καθημερινά «πυρά» αναφορικά με την υπόθεση, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας περί νεκρού παιδιού, αλλά και πως βρέθηκαν οι 38 σε ελληνικό έδαφος και αφέθηκαν αβοήθητοι.

Στο ένα tweet ο κ. Κατρούγκαλος δημοσίευε τη λίστα της HumanRights360 που κατατέθηκε στο Στρασβούργο, ενώ σε δεύτερο έδειχνε χάρτη με τη νησίδα στον Έβρο επισημαίνοντας πως αυτή βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας και μάλιστα είναι καταγεγραμμένη στο κτηματολόγιο.

15/9 ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights 360°, Επαμεινώνδας Φαρμάκης είχε δηλώσει ότι «εσφαλμένα θεωρήσαμε ελληνικό έδαφος τη νησίδα στον Έβρο όπου βρέθηκαν αρχικά οι 38 πρόσφυγες», ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος.

«Η μη κυβερνητική οργάνωση «HumanRights360», ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος αντίθεση με τον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που δεν έχουν ίχνος ηθικής.




Εικόνες καταστροφής στην Πολυτεχνική Σχολή - Βρήκαν μολότοφ

 


Είναι απαράδεκτο να έχουν συλληφθεί μόνο 5 και για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εκτός αυτών που που έγιναν μέσα και έξω από το ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το protothema.gr και τον δημοσιογράφο Στράτο Λούβαρη, εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο το βράδυ της Πέμπτης την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας, μετά τις πορείες για την 49η Επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τα άτομα μετέτρεψαν τον χώρο του πανεπιστημίου σε πεδίο μάχης, πετώντας δεκάδες βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, μάρμαρα που έσπαγαν από τις σκάλες, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ παράλληλα έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα ανάβοντας φωτιές σε κάδους και έπιπλα που βρήκαν στην Πολυτεχνική Σχολή και τα έβγαλαν στον προαύλιο χώρο και στην οδό Εγνατία.





Το πρωί της Παρασκευής αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής που αντίκρισαν οι άνθρωποι της καθαριότητας. Τεράστια κομμάτια από μάρμαρα διαλυμένα από τα σκαλοπάτια της εισόδου, σπασμένα τζάμια στους εσωτερικούς χώρους, σωροί σκουπιδιών και συνθήματα σε τοίχους, συνθέτουν τις εικόνες ντροπής στο πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους τα συνεργεία καθαριότητας να επαναφέρουν τον χώρο σε μία νορμάλ κατάσταση για να μπορέσει να λειτουργήσει, εντόπισαν πολεμοφόδια των κουκουλοφόρων που δεν είχαν προλάβει να τα χρησιμοποιήσουν. Συγκεκριμένα, βρήκαν μία μαύρη σακούλα απορριμάτων με βόμβες μολότοφ, την οποία είχαν εναποθέσει στην είσοδο του κτηρίου της Πολυτεχνικής Σχολή.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία προχώρησε σε 87 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων συνελήφθησαν μόλις 5 και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν το πρωί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας συλληφθέντας κατηγορείται για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών, οι τρεις για παράβαση του Νόμου περί όπλων και ο πέμπτος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ενώ δεν προέκυψε η εμπλοκή τους στα επεισόδια. 

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και διεκομίσθησαν στο 424 Γ.Σ.Ν. για παροχή πρώτων βοηθειών. Υπενθυμίζεται, ότι το απόγευμα της Πέμπτης, πριν την έναρξη των πορειών, άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και έκαψαν ολοσχερώς μια υπηρεσιακή μοτοσικλέτα.




Στήσανε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να πει στον Τσίπρα "σε αδίκησα - δεν είσαι λαμόγιο αγαπάς την πατρίδα"

 


Με την ρετσινιά του πολιτικού απατεώνα, του ψεύτη, του λαμόγιου, άνθρωπο του υπόκοσμου, λάτρη Ερντογάν και Πούτιν, ανθέλληνα, και με καταγγελίες στελεχών του ότι τους παρακολουθούσε, πορεύεται και θέλει να κερδίσει και τις εκλογές.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις αλήθειες και για να παραπλανήσει από την πραγματικότητα του ποιος είναι πραγματικά, ο αμετανόητος πολιτικός απατεώνας, στήνει μέλη του κόμματος να λένε διάφορα αντίθετα από αυτά που λέει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, και πιστεύει έτσι ότι με στημένα θα αλλάξει την γνώμη του κόσμου.


Σε περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα, ο πολιτικός απατεώνας που δεν είναι η πρώτη φορά έστησε δήθεν τυχαίο και αυθόρμητο πολίτη να του πει "Σε αδίκησα - Αγαπάς την πατρίδα, δεν είσαι λαμόγιο".

Έλα όμως που αυτός όπως αποδείχθηκε, ήταν στημένος απο το κόμμα γιατί δεν υπάρχει κανένας σοβαρός πολίτης που να πεί τέτοιο ψέμα.

Ο δήθεν "αυθόρμητος" είναι ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Νιγρίτας ο οποίος από το 2016 συμμετέχει σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, ενώ επί 3 έτη βρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο δήθεν αυθόρμητος έχει γράφει μέχρι και άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο Τσίπρας μυαλό δεν βάζει και ξεφτιλίζεται σε κάθε ευκαιρία.




Θεσπίζεται πιλοτική λειτουργία για το «κουμπί πανικού» σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας


 

Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες Πέμπτη στη Βουλή θεσπίζεται η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κουμπί Πανικού» (panic button), η οποία εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά, και ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Εφόσον πατηθεί το κουμπί, θα στέλνει σύντομο γραπτό μήνυμα στην Αστυνομία (sms) για περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ενός θύματος, προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον και την προστασία τους.

Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Για να μπουν στην εφαρμογή -που θα είναι δωρεάν- θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται -όπως τόνισε  η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα- για ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας σε βάρος των γυναικών. Ένα ακόμη βήμα για την ισχυροποίηση της κουλτούρας της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά κακοποίησης.




Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή για την συμβολαιακή γεωργία

 


Σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί – την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου – η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας από παραγωγούς, οι οποίοι πωλούν το 75% των προϊόντων τους σε συγκεκριμένη επιχείρηση-αγοραστή.

Με τη διαδικασία αυτή, οι παραγωγοί θα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

Θα δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων και την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών.

Σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου 4935/2022, η Κυβέρνηση τηρεί έμπρακτα τη δέσμευσή της για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας.




Οι 10 βασικές ρυθμίσεις του ν/σ για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας

 


Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας -που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή-:

Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εστιάζουν στην στήριξη ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, την κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Στηρίζει 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας με την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, διορθώνει αδικίες του παρελθόντος επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων, διασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτησή των πολιτών και αποδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης να βρίσκεται κοντά στον πολίτη.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022 στους ευάλωτους συνταξιούχους, στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, στους ανασφάλιστους υπερήλικες, στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.

Μείωση σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) του χρόνου παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν βεβαιωθεί.

Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.

Επέκταση της άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.

Κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ. Πραγματική αύξηση εισοδήματος.

Επέκταση σε όλους τους ενστόλους του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

Μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη παροχών αναπηρίας για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών.

Θεσπίζεται το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.




Στην τοξικότητα των τελευταίων εβδομάδων, η Κυβέρνηση απαντά με έργα και πρωτοβουλίες για όλους τους πολίτες

 


Στην τοξικότητα των τελευταίων ημερών, εβδομάδων, η Κυβέρνησή θέλει πάντα να απαντά με έργα και πρωτοβουλίες που τελικά αφορούν όλους τους πολίτες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας του στη Φωκίδα. Υπογράμμισε ότι παρά τις εξωγενείς κρίσεις η Κυβέρνηση αποδεικνύει συνέπεια στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες και στέκεται κοντά στους πιο αδύναμους, με την πολιτική της να έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

Σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες, δεν μας αξίζει ένας νέος διχασμός. Και προσωπικά θα αγωνίζομαι πάντα να στρέφω την προσοχή μου και την προσοχή της Κυβέρνησης, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών.

Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μας να αγωνιζόμαστε, αφενός να είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αφετέρου να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και κρίσεις που μας έρχονται απ’ έξω.

Εδώ και τρεις εβδομάδες τρέχει η δράση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού». Λοιδορήθηκε από πολλούς. Είπαμε όμως ότι θα το παλέψουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι τιμές σε ένα βασικό καλάθι προϊόντων, που χρειάζονται τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, θα βαίνουν μειούμενες. Και αυτό γίνεται. Αυτά είναι τα σημαντικά, αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες, αυτά θα κρίνουν και την εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα γίνει το 2023.

Κατατέθηκε στη Βουλή ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά συνταξιοδοτικά ζητήματα. Λύνονται κάποιες χρόνιες εκκρεμότητες από το παρελθόν, ζητήματα παραγραφής χρεών, γονική άδεια για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά νομοθετείται και το επίδομα στήριξης το οποίο θα δώσουμε στους συμπολίτες μας τον Δεκέμβριο, 250 ευρώ, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν -στο βαθμό που αντέχει ο κρατικός Προϋπολογισμός- οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη των τιμών, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την επόμενη πενταετία έχει προγραμματιστεί να διατεθούν 600 εκατ. ευρώ στη Φωκίδα για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες υποδομές οδικών διασυνδέσεων, άρδευσης και παραγωγής, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση, στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση του συνεδριακού κέντρου Δελφών, με πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, που θα συμβάλλει στον  συνεδριακό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 



Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή

 



Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην ηγεσία των Δημοκρατικών το επόμενο έτος, αλλά θα παραμείνει μέλος του Κογκρέσου.

Η ίδια δεν θα ζητήσει την επανεκλογή της στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο ο έλεγχος της Βουλής «περνάει στα χέρια» των Ρεπουμπλικάνων. Η ανακοίνωση ήρθε την επομένη αφότου τα ειδησεογραφικά πρακτορεία προέβλεψαν ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν οριακά την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η Νάνσι Πελόζι είπε ότι θα συνεχίσει «να μιλά για τον λαό του Σαν Φρανσίσκο» ως βουλευτής, αλλά δεν θα επιδιώξει να επανεκλεγεί σε ηγετική θέση. Η ανακοίνωσή της έρχεται αφότου οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή, αλλά διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Η Πελόζι που εκπροσωπεί μια περιφέρεια του Κογκρέσου από το Σαν Φρανσίσκο από το 1987, έχει υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος.




Αν κάποιοι ακούνε φωνές για παραίτηση Μητσοτάκη, είναι κατηγορία Ζαν Ντ'Αρκ

 


Γελάει ο κόσμος στην Νέα Δημοκρατία και εκτός αυτής, με όσα ακούγονται για δήθεν υποψήφιους προέδρους για το κόμμα και παραίτηση Μηστοτάκη.

Είναι τραγικό να υποβαθμίζουν την Νέα Δημοκρατία, βάζοντας σε κάδρο διαδοχής απέναντι σε ένα επιτυχημένο πρωθυπουργό, τον οποιοδήποτε για να παρουσιάσουν δήθεν θέμα.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αν υπάρχουν φωνές εντός της ΝΔ που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού απάντησε ότι δεν υπάρχουν.

«Αν τις ακούει κάποιος είναι κατηγορία Ζαν Ντ'Αρκ, μεταφυσικό», πρόσθεσε.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability»

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε και μίλησε στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability», που διοργανώνει στους Δελφούς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την UNESCO, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.




Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):


Αγαπητή Γενική Διευθύντρια (της UNESCO), κα. Υπουργέ, αγαπητή Πρέσβειρα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι,


Είναι μεγάλη χαρά για μένα προσωπικά αλλά και ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα, το γεγονός ότι γιορτάζουμε την 50η επέτειο της Σύμβασης για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς εδώ, στους Δελφούς, σήμερα.


Εξάλλου, άνθρωποι απ’ όλον τον αρχαίο κόσμο έρχονταν εδώ στους Δελφούς και στο Μαντείο τους για να ακούσουν προφητείες, για να μάθουν ποια τύχη ή τραγωδία τους περίμενε και να αποκτήσουν σοφία για το πώς να ανταποκριθούν σε αυτά. Και, επιτρέψτε μου να προσθέσω, το Μαντείο αποδείχτηκε ιδιαιτέρως «ανθεκτικό» στο να μην δίνει πολύ σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεταν.


Δυόμισι χιλιετίες αργότερα, αυτό το καλοκαίρι, είδαμε όλοι ξεκάθαρα, και πάλι στην περιοχή των Δελφών, μια προειδοποίηση για το μέλλον που ενδέχεται να μάς περιμένει, αν δεν ακούσουμε και δεν αντιδράσουμε.


Η προειδοποίηση αυτή ήρθε με τη μορφή μιας φωτιάς που ξεκίνησε σε ένα χωριό, πολύ κοντά στο σημείο όπου βρισκόμαστε, μόλις 15 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η φωτιά ξέσπασε στη διάρκεια ενός καλοκαιριού που ήταν το θερμότερο της Ευρώπης. Ενισχυμένη από ισχυρούς ανέμους, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη πυρκαγιά που διέσχισε τον αρχαιότερο και μεγαλύτερο καλλιεργούμενο ελαιώνα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις 45.000 δέντρα καταστράφηκαν. Ευτυχώς και χάρη στις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των τοπικών Δήμων, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σε μια περίμετρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, αφήνοντας έτσι άθικτο το μεγαλύτερο τμήμα του Ελαιώνα.


Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ξεκάθαρο παράδειγμα που να αποδεικνύει πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία της φυσικής κληρονομιάς συνιστούν μία ενιαία προσπάθεια. Αυτήν ακριβώς την επαναστατική σύλληψη κατοχύρωσε η Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όταν υπογράφηκε το 1972, στο Παρίσι. Για πρώτη φορά, ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο νομικό έγγραφο συνέδεσε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί η διεθνής συνεργασία για την προστασία κάθε είδους πολιτιστικής κληρονομιάς. Διαμόρφωσε μια κοινή αντίληψη του τι σημαίνει προστασία, αποτέλεσε τη βάση για νέους θεσμούς, νέες διαδικασίες και δράσεις και έγινε σημείο αναφοράς στη συγκέντρωση τεχνογνωσίας γι’ αυτήν την προστασία.


Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά από το 1981, όταν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικύρωσε αυτή την εξαιρετικά σημαντική Συμφωνία, την οποία υπέγραψε ένας άλλος Μητσοτάκης, ο αείμνηστος πατέρας μου Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν Υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού.


Τις δεκαετίες που ακολούθησαν η Ελλάδα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη Σύμβαση, έχοντας εκλεγεί στην Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ τώρα συμμετέχει και στις μικρές ομάδες κρατών που επιλέγουν ποια πολιτιστικά αντικείμενα και μνημεία θα συμπεριληφθούν στη λίστα.


Πόσω μάλλον, δεδομένου ότι από τα 1.154 μνημεία από 167 χώρες που προστατεύονται, τα 18 είναι εδώ στην πατρίδα μας. Αυτοί οι πολιτιστικοί θησαυροί βρίσκονται σε όλη τη χώρα, από την Ακρόπολη της Αθήνας και τα Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, ως τη Μεσαιωνική Ρόδο και τον Μυστρά. Από το Άγιο Όρος έως το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, από τα Μετέωρα ως την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Και σύντομα, ελπίζω, αυτή η λίστα θα συμπεριλάβει τα αρχαία Μινωικά ανάκτορα στην Κρήτη και, φυσικά, την περιοχή του Ζαγορίου.


Το ίδιο ισχύει και για τους αρχαιολογικούς μας χώρους -Δήλος, Ολυμπία, Βεργίνα, Μυκήνες, αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων και φυσικά οι Δελφοί, το μέρος που οι αρχαίοι θεωρούσαν «ομφαλό της Γης».


Όπως πιθανώς γνωρίζετε, σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Δίας θέλησε να εντοπίσει το κέντρο του κόσμου, άφησε δύο αετούς να πετάξουν, τον έναν από τη Δύση, τον άλλο από την Ανατολή. Λέγεται πως οι δυο αετοί διασταυρώθηκαν πάνω από αυτό το πανέμορφο και συμβολικό τοπίο.


Επομένως, πιστεύω ότι κάνατε τη σωστή επιλογή αγαπητή Audrey, αυτός είναι και ο ιδανικός τόπος για να γιορτάσουμε τη σημαντική συνεισφορά της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά, όχι μόνο στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που έχει συμπεριληφθεί στις λίστες της, αλλά και στον εντοπισμό των κινδύνων που τις απειλούν αμφότερες, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.


Σήμερα, 50 χρόνια από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, και με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει νέες και επείγουσες προκλήσεις, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα ανταποκριθούμε στις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης, και τι είδους όραμα έχουμε για τα επόμενα 50 χρόνια. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, και πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές τις οποίες δυστυχώς γνωρίζουμε όλοι καλά, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη βεβήλωση ενός μνημείου που το έχουμε στην καρδιά μας, της Αγίας Σοφίας.


Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος.


Κυρίες και κύριοι, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτό το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε δύο απειλές που γνωρίζουμε ότι ήδη επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά, δύο παράγοντες που αναμένουμε ότι θα έχουν καθοριστικές συνέπειες στο εγγύς μέλλον: αναφέρομαι αφενός στην κλιματική κρίση και αφετέρου στον υπερτουρισμό.


Στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διαθέτει αυτόνομο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουν.


Οι ακραίες θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση του εδάφους και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που οδηγούν σε πλημμύρες, κατολισθήσεις ή σε πυρκαγιές όπως αυτές που είδαμε εδώ στους Δελφούς, πρόκειται για απειλές που δεν επηρεάζουν μόνο τα μνημεία μας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, τα φυσικά τοπία, τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες στηρίζουν την προστασία αυτών των χώρων.


Και εφαρμόζουμε- όπως ανέφερε η Υπουργός- εδώ και 3,5 χρόνια, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO. Το σχέδιο για την Ακρόπολη έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Χρησιμοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για παράδειγμα στο Δίον και στα Μάλια, για αντιπυρική προστασία στους Φιλίππους και στον Μυστρά. Και φυσικά λαμβάνουμε μέτρα για την αποφυγή κατολισθήσεων, πτώσης βράχων, εδώ στους Δελφούς. Πρόκειται για πολύ περίπλοκα και πολύ ακριβά έργα, αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε αυτούς τους μοναδικούς χώρους.


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει, σε συνολικό κόστος, τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Και, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, πέρυσι καθαρίσαμε χιλιάδες στρέμματα δασικής γης γύρω από αρχαιολογικούς χώρους. Έχουμε στοχευμένα συστήματα επιτήρησης και ήμασταν πολύ πιο αποτελεσματικοί στον περιορισμό των ζημιών από τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Είχαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα επειδή δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία ολόκληρης της επικράτειας, και φυσικά των αρχαιολογικών χώρων, όσον αφορά τις απειλές των δασικών πυρκαγιών.


Και φυσικά, για εμάς, όπως ανέφερα, η πράσινη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.


Ανεξάρτητα από την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή -ίσως, παρά την αναταραχή αυτή- συνειδητοποιούμε ότι η μετάβαση προς ένα μέλλον που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια σοφή επιλογή όχι μόνο από κλιματική άποψη, αλλά και από οικονομική και γεωπολιτική άποψη. Δεν θέλουμε ποτέ ξανά να είμαστε εξαρτημένοι από κάποιες χώρες για την παροχή πολύτιμης ενέργειας.


Και γι’ αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 8η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πριν από ένα μήνα, ήταν μια μέρα παρόμοια με τη σημερινή -είχε λιακάδα και άνεμο- καταφέραμε να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα, για πέντε ώρες, με ηλεκτρική ενέργεια που προήλθε από ανανεώσιμες πηγές.


Βλέπουμε, πράγματι, αρκετές ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή και γνωρίζουμε ότι μερικές φορές είναι πολύπλοκο να βρούμε τα σωστά μέρη για να τις τοποθετήσουμε, γιατί βέβαια δεν μπορούν να αλλοιώνουν το χαρακτήρα σε προστατευμένα τοπία. Ταυτόχρονα, αποτελούν το μέλλον και όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε προς μια πιο ουσιαστική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλύψουμε όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες.


Και φυσικά η δεύτερη πρόκληση -στην οποία αναφέρθηκε και ο Υπουργός- είναι η πρόκληση του υπερτουρισμού. Και αν θέλουμε να προστατεύσουμε αυτά τα τόσο πολύτιμα μνημεία, να φροντίσουμε να τα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση πάρα πολύ σοβαρά. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κακή διαχείριση της πρόσβασης μπορεί μόνο να βλάψει τα αγαπημένα μας μνημεία, αλλά μπορεί επίσης να έχει κοινωνικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που ζουν γύρω τους. Μπορεί να βλάψει τις υποδομές στις οποίες βασίζονται και μπορεί να υποβαθμίσει τα εύθραυστα οικοσυστήματα, αποστερώντας την άγρια ζωή από το φυσικό της περιβάλλον.


Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη Σαντορίνη -που είναι ένα μοναδικό νησί- κατά το απόγειο της τουριστικής περιόδου έχουμε θέσει ένα όριο στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών, καθώς και στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να προσεγγίσουν το νησί. Αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις, αλλά είναι απολύτως απαραίτητες. Και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τέτοιου είδους αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος τα σημεία αυτά να κατακλυστούν πλήρως από τουρίστες και ουσιαστικά να μην βάλουμε τα βραχυπρόθεσμα οφέλη -που μερικές φορές δεν είναι καν τόσο ουσιαστικά- πάνω από την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και προστασία γι΄αυτές τις πολύ μοναδικές τοποθεσίες, αυτά τα πολύ μοναδικά οικοσυστήματα.


Και πρέπει να λάβουμε παρόμοια μέτρα με βάση τις προβλέψεις για μελλοντικές τουριστικές εισροές. Γι’ αυτό δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι σημαντικοί αρχαιολογικοί μας χώροι -28 επί του παρόντος- διαθέτουν πλέον ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων. Αντιπροσωπεύουν το 90% των τουριστικών επισκέψεων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει επίσης να παρακολουθούμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τη ροή των τουριστών, πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει μια προφανή ευκολία σε όσους δεν χρειάζεται να σταθούν στην ουρά για να αγοράσουν εισιτήριο.


Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο και θα καταστήσουμε άλλες τοποθεσίες πιο προσβάσιμες. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Και είναι μερικές φορές κρίμα που οι επισκέπτες σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο μέρος, τους Δελφούς, δεν αφιερώνουν χρόνο ώστε να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή. Κοιτάξτε τον Παρνασσό, ακριβώς πάνω από τους Δελφούς. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο -μπορώ να σας πω- όπου μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε σκι τον Απρίλιο και μετά να πάρετε το αυτοκίνητο και σε μισή ώρα να κολυμπήσετε στη θάλασσα.


Αυτές είναι μοναδικές εμπειρίες, που πηγαίνουν πέρα από το επίπεδο της τοποθεσίας: ανοίγουν νέες προοπτικές σε ένα νέο είδος τουρισμού που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα. Αυτό που μπορώ να σας πω, αγαπητή Audrey, είναι ότι δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις όσον αφορά την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος, καθώς αναπτύσσουμε το τουριστικό μας προϊόν.


Και καταλαβαίνουμε ότι και η αγορά μας ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν λάθος από οικονομικής πλευράς, αλλά και ένα λάθος που δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε, δεδομένης της σημασίας που αποδίδουμε στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ιστορία της χώρας, αλλά και της σημασίας που της αποδίδουμε ως μέρος της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής μας.


Και μιλώντας για φυσική ομορφιά, αυτή η αρχαία τοποθεσία των Δελφών μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι μόνο μέσω του σεβασμού στο φυσικό μας περιβάλλον μπορούν τα δημιουργήματα των ανθρώπων να επιβιώσουν στο πέρας των αιώνων.


Οι Δελφοί είναι ουσιαστικά μια κιβωτός. Ταυτόχρονα, είναι μια πυξίδα που υπερβαίνει τις ανθρώπινες αξίες, οδηγώντας μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.


Και επιτρέψτε μου να κλείσω, κυρίες και κύριοι, με μια ακόμη παρατήρηση που δείχνει πώς η ανθρώπινη ιστορία, ο τόπος μας και το παγκόσμιο μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.


Στο Αιγαίο, ανατολικά από εδώ, βρίσκεται το νησί της Δήλου, ένας ακόμα αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα που περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO, εκεί όπου γεννήθηκαν ο θεός Απόλλωνας και η δίδυμη αδελφή του, η Άρτεμις. Σήμερα ολόκληρο το νησί είναι ένα ανοιχτό μουσείο με αρχαία μνημεία τα οποία έχουν ήδη επηρεαστεί από την κλιματική κρίση και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.


Ωστόσο, σε τρία χρόνια από σήμερα, ένας πύραυλος της NASA που θα φέρει το όνομα «Άρτεμις» θα μεταφέρει για πρώτη φορά μία γυναίκα στη Σελήνη, θα ανοίξει νέους ορίζοντες για το ανθρώπινο είδος, και θα φέρει νέα ελπίδα. Έτσι -με αφορμή αυτό- νιώθω ότι πρέπει να κλείσω με την ελπίδα ότι σε άλλα 50 χρόνια θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό το μέρος και να δείξουμε πώς, με βάση τις αρχές της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά, ξεπεράσαμε τις σοβαρές προκλήσεις της εποχής μας και δημιουργήσαμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.


Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.



Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκης : «Είχαμε συμφωνήσει και για… επιστροφή στη δραχμή»

 


Η μία αποκάλυψη μετά την άλλη για τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της χώρας και όλοι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι και τους πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. σχεδίαζε την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή το α’ εξάμηνο του 2015 έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως, πριν μπει στην κυβέρνηση, είχε συμφωνηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά πως ναι μεν θα προσπαθούσαν να βρουν αρχικά λύση για το χρέος εντός της ευρωζώνης, αλλά αν έφταναν σε ρήξη, θα προχωρούσαν αν χρειαζόταν στη μετάβαση στη δραχμή.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης, ανέφερε: «Ο λόγος που μπήκαμε στην κυβέρνηση και που εγώ δέχτηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση του 2015 ήταν ότι γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι θα χτυπήσουμε τοίχο. Δεν είναι ότι κτυπήσαμε τοίχο και δεν το ξέραμε. Το ερώτημα είναι, όταν χτυπάς τον τοίχο, τι κάνεις; Πας πίσω ή βρίσκεις τρόπο ή για να τον τρυπήσεις ή για να τον παρακάμψεις; Και για να μη μιλάμε τώρα γενικόλογα. Ο μόνος λόγος που μπήκα τότε στην κυβέρνηση είναι επειδή είχαμε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους δύο, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά, για να είμαστε ξεκάθαροι, τι θα κάνουμε όταν θα χτυπήσουμε τοίχο. Και εγώ είχα πει: Θέλετε να έρθω; Θα κάνουμε το εξής:

Πρώτον, θα κουρέψουμε τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό δεν θα επιτρέψει μετά στον Ντράγκι να αγοράσει ομόλογα ιταλικά, άρα θα καταρρεύσει η Ιταλία. Μεγάλο πυρηνικό όπλο ήταν εκείνο. Δεύτερον, άλλο σύστημα πληρωμών. Τρίτον, ένα δικό μας πλάνο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% και μια σειρά άλλων μέτρων που θα δημιουργούσαν συνθήκες πραγματικά γρήγορης μεγέθυνσης και αν χρειαζόταν η δραχμή. Αυτά τα είχαμε συμφωνήσει. Ηταν η συμφωνία που κάναμε για να μπω στο υπουργείο. Αυτά όμως ανατράπηκαν από την ηγετική ομάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, πρωθυπουργός ήταν. Εγώ ήμουν υπουργός Οικονομικών. Αλλά είχα θέσει τους όρους μου για να συμμετάσχω.

Και το κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό ποιο ήταν; Δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ, δεν θέλουμε σύγκρουση με την Ευρώπη, θέλουμε μία βιώσιμη λύση εντός της ευρωζώνης, αλλά τα βασικά προαπαιτούμενα είναι αυτά που είπαμε πριν και, αν δεν γίνουν αυτά, τότε θα αναγκαστούμε να πάμε και εμείς σε ρήξη. Αυτό λέγαμε. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, χωρίς κάποιες διαδικασίες, ούτε καν μας το είχε πει, ότι αυτό δεν ισχύει. Συμφώνησε μαζί μας ότι, όταν χτυπάς τοίχο, πας πίσω. Κάποιοι από εμάς, και εγώ συγκεκριμένα, είπαμε όχι, δεν ήταν αυτό το οποίο συμφωνήσαμε. Θεωρώ ότι αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα, είναι καταστροφικό για την ίδια την Ευρώπη.

Βλέπουμε σήμερα την αποδόμηση της Ευρώπης, επειδή εκείνο το “όχι” έγινε “ναι”, η καταστροφή της Αριστεράς, γιατί εκείνη η μετατροπή του “όχι” σε “ναι” ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στη διεθνή, όχι μόνο την ευρωπαϊκή, Αριστερά».




Ακροαριστεροί σύντροφοι κακοποιοί τα έσπασαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

 


Δεν είναι κρυφό ότι ακροαριστερές ομάδες κακοποιών και αντιεξουσιαστές γενικότερα, εντάσσονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και εκτελούν πολλές φορές εντολές του κόμματος.

Εχθές οι ακροαριστεροί κακοποιοί προσπάθησαν να δολοφονήσουν αστυνομικούς στην Θεσσαλονίκη πετώντας μολότοφ εναντίον τους.



Με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή, ομάδες ακροαριστερών κουκουλοφόρων συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, ρίχνοντας βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες, μάρμαρα κι άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Πέντε συλλήψεις, 87 προσαγωγές, και ζημιές στη Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, είναι ο απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων, μετά τις πορείες για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου την οποία αμαύρωσαν και πάλι οι ακροαριστεροί.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, με τη δικογραφία να περιλαμβάνει σωρεία κακουργηματικών πράξεων.




Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και την Πάτρα, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο.

Τα επεισόδια στην Πάτρα, σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8:00 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδα ακροαριστερών κακοποιών που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, η ομάδα των κακοποιών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, ξεκίνησαν να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ όταν έφθασαν στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Ερμού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν, έκαναν χρήση χημικών, ενώ η ομάδα των ατόμων που εκτόξευσε τις βόμβες μολότοφ, κινήθηκε προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που εκτόξευσαν τις βόμβες μολότοφ.



Ξεκινά η δίκη Παππά-Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο

 


Ξεκινά σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο του νόμου περί ευθύνης Υπουργών με κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκο Παππά.

Το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποιος ήταν πάντα ενήμερος για τις κινήσεις του συνεργάτη του,  θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αναφορικά με τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό την τηλεοπτικών αδειών του 2016, ο οποίος στη συνέχεια είχε κριθεί αντισυνταγματικός  από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με λίγα λόγια προσπάθησε να ελέγξει με εντολή Αλέξη Τσίπρα την ενημέρωση στην χώρα, όπως γίνεται σε όλα τα καθεστωτικά κράτη, Τουρκία, Ρωσία, Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα κτλπ.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Νίκος Παππάς είναι η παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Μαζί του δικάζεται και  ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2020 μετά από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι υπήρξε εικονική συναλλαγή με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρι, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ίδιος την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τον Χρ.Καλογρίτσα, ο Νίκος Παππάς είχε οργανώσει το σχέδιο χρηματοδότησης του επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει και να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.

«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας στο πλαίσιο της ανάκρισης που προηγήθηκε.

Από το βήμα του μάρτυρα θα περάσουν 16 πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο ιδιοκτήτης της ALTER EGO Ευάγγελος Μαρινάκης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ALPHA Δημήτρης Φουρλεμάδης, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαχρήστος και Δήμος Βερύκιος και ο εκδότης της εφημερίδας DOCUMENTO Κώστας Βαξεβάνης, ενώ κατά την πρόοδο της δίκης και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να προτείνουν μάρτυρες υπεράσπισης.

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία είχε διατελέσει ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εισαγγελέας κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία σημειωτέον είναι εισαγγελέας και στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.