Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Νέο βίντεο του Δημήτρη Σταρόβα μετά την περιπέτεια υγείας του

 


Ο δημοφιλής και αγαπητός καλλιτέχνης, του οποίου η αιφνίδια περιπέτεια υγείας τον περασμένο Μάιο, προκάλεσε σοκ στον πανελλήνιο, κάθε μέρα βελτιώνεται, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε στο κανάλι στο ΥouTube, με τίτλο «Ελπίζω να με θυμάστε..!!!»





ΙΕΛΚΑ: Σε πτωτική πορεία οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο

 



Αρνητικός πληθωρισμός καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο, τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ καταγράφονται μειωμένες κατά μέσο όρο 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 ενώ οι 14 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων σουπερμάρκετ καταγράφουν μείωση τιμών.

Τι αναφέρει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Αναλυτικότερα, η καθαρή μείωση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι αρνητικός της τάξης του -1,08 (έναντι -1,56% τον Ιούλιο, -1,92% τον Ιούνιο. -1,25% τον Μάιο, +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3,00% τον Ιανουάριο 2024). Σύμφωνα με την έρευνα, η μεταβολή του Αυγούστου οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών και εν μέρει στην επίδραση της εποχικότητας λόγω καλοκαιριού.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-6,68%), χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-5,16%), τροφές και είδη για κατοικίδια (-4,78%), βρεφικές και παιδικές τροφές (-4,28%), φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-2,84%). Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ευνοηθεί από τις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες στις αρχές καλοκαιριού σε σχέση με το 2023. Στα υπόλοιπα είδη, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα. Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζομενα είδη (+5,52%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,09%), τρόφιμα παντοπωλείου (+3,51%), μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+3,41%), οινοπνευματώδη ποτά (+2,07%). Τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από την εποχική ζήτηση λόγω καλοκαιριού (π.χ. ψάρια, αλκοολούχα) και τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών, τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο και από άλλα κόστη παραγωγής. Σημειώνεται ότι από τις 23 κατηγορίες που εξετάζονται οι 14 κατέγραψαν μείωση και οι 9 αύξηση.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η τάση συγκράτησης των τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι:

-Σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού. Οι τιμές παρουσιάζουν μείωση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής/τεχνολογικής ετοιμότητας τους και της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

-Η πορεία των τιμών των πρώτων υλών τους προηγούμενους μήνες στις διεθνείς αγορές και η ομαλοποίηση της αγοράς. Οι διεθνείς δείκτες πρώτων υλών τροφίμων (π.χ. FAO Food Price Index) καταγράφουν μείωση τους πρώτους μήνες του 2024 στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις όπως ο καφές και το κακάο όμως, η επίδραση είναι αντίστροφη.

Καλύτερες συγκριτικά με το 2023 καιρικές συνθήκες το 2024 και εποχικότητα. Οι περσινές βροχές είχαν αυξήσει σημαντικά το κόστος στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα η εποχικότητα στα προϊόντα της κατηγορίας επηρεάζει περισσότερο την πορεία του συνολικού δείκτη.

Κυβερνητικές θεσμικές παρεμβάσεις. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο (π.χ. Απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση ανατιμήσεων 6969/2024).

Προσφορές και εκπτώσεις. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων.

Υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων. Η συγκράτηση στις τιμές εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγάλα σημεία πώλησης λόγω μεγαλύτερης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων. Δηλαδή διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμα τους και προβαίνουν πιο σύντομα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου, ενώ την τελευταία διετία καταγράφουν αύξηση.




ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ορκίστηκε η Πόπη Τσαπανίδου και δεν αποκλείει να την διαγράψουν και αυτή


 

Oρκίστηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις 10 το πρωί, η Πόπη Τσαπανίδου. Η κυρία Τσαπανίδου, που ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο, πήρε τη θέση του Όθωνα Ηλιόπουλου ο οποίος παραιτήθηκε, και πήρε μιά έδρα που ο τυχοδιώκτης είχε βάλει λυτούς και δεμένους για την κλέψει για λογαριασμό του.

Ο α΄ αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης ευχήθηκε στην κυρία Τσαπανίδου εκ μέρους του Σώματος καλή επιτυχία στο έργο της. Το «παρών» στη διαδικασία από το κόμμα της έδωσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης και η βουλευτής επικρατείας Έλενα Ακρίτα.

Η κυρία Τσαπανίδου προσερχόμενη στην Βουλή κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την μομφή που δέχεται για την αποδοχή της έδρας και την παρεμπόδιση του κ. Στέφανου Κασσελάκη να μπει στο κοινοβούλιο. «Είπαμε πράγματα και στην ανακοίνωση, έχουμε να πούμε πολλά πράγματα και στη συνέχεια» σημείωσε η κυρία Τσαπανίδου ενώ στο ερώτημα αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο διαγραφής της είπε: “Θα δούμε τι θα γίνει».



Όλα τα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο αδελφός του Κασσελάκη τους έλειπε να τους κάνει μάθημα συμπεριφοράς


 


Μιλάμε για θράσος της οικογένειας Κασσελάκη που με μόλις ένα χρόνο να λυμαίνονται τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν και λόγο, και μάλιστα παραδίδουν μαθήματα συμπεριφοράς σε έμπειρους πολιτικούς.

Όλα τα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αδελφός του τυχοδιώκτη με το θολό οικονομικό παρελθόν Στέφανου Κασσελάκη, Στέλιος τους έλειπε, να μιλάει ξανά για μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας γνώστη ο ίδιος του τρόπου να βρεις μαύρο χρήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με λίγα λόγια περίμενε την οικογένεια Κασσελάκη για να σωθεί που δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά και απλά είδε φως και μπήκε.

Να συμπορευθεί με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη κάλεσε τον Νίκο Φαραντούρη ο αδερφός του προέδρου του κόμματος, Στέλιος Κασσελάκης, με ανάρτηση στο X, και όλοι αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχει ο αδελφός του Στέφανου και ποια η προσφορά του στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ για να έχει δικαίωμα να μιλάει;

Ο αδερφός του Στέφανου Κασσελάκη με θράσος κάνει ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την Όλγα Γεροβασίλη χαρακτηρίζοντάς τους υπονομευτές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς θα ξανακάνετε εκλογές; Με τι χρήματα; Ας βάλει το χέρι στη τσέπη ο Κος Τσίπρας και η Κα Γεροβασίλη που συνεχώς υπονόμευαν τον Στέφανο όπως και αποδέχθηκε έμπρακτα στο Συνέδριο», γράφει χαρακτηριστικά, εννοώντας πώς ο Κασσελάκης έχει λεφτά που κανένας δεν ξέρει από που προέρχονται και καλά θα κάνετε να μην μιλάτε να υποταγείτε.

Αναφέρεται επίσης στο θέμα του μαύρου χρήματος και τονίζει: «το μαύρο/άσπρο χρήμα που στήριζε το κόμμα και γι’αυτό το λόγο τα κομματικά ΜΜΕ πληρώνονταν πώς θα το λύσει ο “νέος” αρχηγός; Θα δωρίσεις και εσύ όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές άσπρα στο κόμμα; Άλλωστε τη γνωρίζεις πολύ καλά την κατάσταση».

Η ανάρτηση του αδερφού του Στέφανου Κασσελάκη

Αγαπητέ Νικόλα, με βάση αυτά που είχαμε συζητήσει το Μάιο στο Χούστον, θα σου κάνω μερικες υπενθυμίσεις:

1. Το μαύρο/ασπρο χρήμα που στήριζε το κόμμα και γι’αυτο το λόγο τα κομματικά ΜΜΕ πληρώνονταν πως θα το λύσει ο «νέος» αρχηγός; Θα δωρίσεις και εσυ όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές άσπρα στο κόμμα; Άλλωστε τη γνωρίζεις πολύ καλά την κατάσταση

2. Τις εσωκομματικές εκλογές που προσωπικά μου είχες πει πως η Ομπρέλα αμφισβήτησε τη θέληση του λαού γιατί τις αμφισβητείς τώρα;

3. Ο κόσμος έχασε το χρόνο του και ταλαιπωρήθηκε άδικα; Δυο Κυριακές στις ουρές;

4. Τα 600,000 Euro που πλήρωσε ο κόσμος θα του τα γυρίσετε πίσω;

4.1 Και πως θα ξανακάνετε εκλογές; Με τι χρήματα; Ας βάλει το χέρι στη τσέπη ο Κος Τσίπρας και η Κα Γεροβασίλη που συνεχώς υπονόμευαν τον Στέφανο όπως και αποδείχθηκε έμπρακτα στο Συνέδριο.

4.2 θα είναι ντροπή να ξανά ζητήσετε από τον κόσμο να στηθεί στις ουρές και να πληρώσει πάλι.

5. Εάν ο Στέφανος σου έκανε πόλεμο εσωκομματικό πριν τις εκλογές και δεν σε στήριζε, όπως όλοι μας, θα είχες επιτυχία;

6. Λες και ξαναλές ότι χιλιάδες κόσμος σε ψήφησε ο κόσμος στις Ευροεκλογες…γιατί απλά είσαι αξιόλογο άτομο; Η γιατί ο κόσμος επίσης ψήφησε το κόμμα του Κασσελακη; Και εγώ σε ψήφισα Νικόλα, και ένα κόμμα που είχε κινητοποιηθεί υπέρ σου με το Στέφανο να λιώνει σόλες όπως και εσύ.

7. Θέματα στην Ευρωβουλη δεν έχεις να ασχοληθείς; Η η Ευρώπη έχει λύσει όλα τα θέματα της; Είναι όλα τέλεια; Μήπως έχεις καταλάβει ότι είμαστε στα πρόθυρα τρίτου παγκόσμιου με τους Γάλλους να επαινούν να χτυπάνε τη Ρωσία στη χώρα τους; Όλα καλά.

Αυτά όλα με λυπούν και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν γιατί εγώ αλλά και ο πιο πολύς κόσμος απεχθάνεται τους πολιτικούς και εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ένα επάγγελμα υποχθόνιο. Με φίδια. Φοβάμαι ότι έμπλεξε ο αδελφός μου με ενα “sneak pit” στη πολιτική Όπως εσυ μου είπες, «ότι θέλει ο Στέφανος, να του πεις ότι είμαι πάντα εδώ να τον στηρίξω, όποτε και όπου θέλει» ελπίζω να το κανείς έμπρακτα και όχι από συμφέροντα που υπονομεύουν, που έχουν μόνο κερδίσει από το κόμμα στο παρελθόν.

Προσωπικά σε θεωρώ πολύ αξιόλογο άτομο και σε συμπαθώ φιλικά. Πολιτικός δεν είμαι, και δεν με ενδιαφέρει, αλλά η αδικία με πειράζει. Και εγώ ταξίδεψα από την Αμερική να ψηφίσω και το κόμμα και εσένα και σε παρακαλώ να συμπορευτείς με τη βάση που έχει ψηφήσει τρεις φορές από πέρυσι, πριν πάτε όλοι στον πάτο.



Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα στη Μύκονο που προωθούσε γυναίκες στην πορνεία

 



Τρεις γυναίκες, θύματα εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν στη Μύκονο, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 27ης Αυγούστου 2024 από ειδικό κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου.

Είχε προηγηθεί κατάλληλη έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα, αποτελούμενη από τρεις ημεδαπούς, ηλικίας 31, 32 και 41 ετών, προέβαινε στην προαγωγή στην πορνεία γυναικών στη Μύκονο, με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, για να πετύχουν τον σκοπό τους, κανόνιζαν τα ραντεβού μέσω «γραφείου» που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου εμφανίζονταν σχετικές αγγελίες με τα στοιχεία των εκδιδόμενων γυναικών, το τηλέφωνο του «γραφείου» καθώς και το χρηματικό αντίτιμο για τις ερωτικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η χρηματική αμοιβή καθορίζονταν ανάλογα με τη διάρκεια του ραντεβού, το οποίο μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε χώρο της εγκληματικής ομάδας («incall» ραντεβού) ή στην οικία των πελατών ή σε ξενοδοχεία που επιλέγουν οι πελάτες («outcall» ραντεβού).

Ως προς τον ρόλο καθενός από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ο 31χρονος ήταν ο υπεύθυνος – συντονιστής των ραντεβού ενώ οι άλλοι δύο λειτουργούσαν ως οδηγοί.

Για τον τερματισμό της δράσης τους οργανώθηκε και υλοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία, από τα οποία το ένα χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική ομάδα για την πραγματοποίηση incall ραντεβού.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν ο 31χρονος και ο 32χρονος, οι οποίοι μετέφεραν με αυτοκίνητο δύο γυναίκες θύματα της οργάνωσης, ενώ στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνταν incall ραντεβού εντοπίστηκε ακόμη μία γυναίκα.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:




  • το χρηματικό ποσό των -3.015- ευρώ και -70- λιρών Βρετανίας,
  • ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνης και ροζ κοκαΐνης,
  • -4- κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Στις τρεις γυναίκες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, με τη συνδρομή της εξειδικευμένης MKO σε ζητήματα εμπορίας ανθρώπων “OUR GREECE”.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Η κυβέρνηση διόρθωσε την αθλιότητα της ΕΡΤ να φιμώσει ραδιοφωνικό παραγωγό για να ευχαριστηθούν οι Παλαιστίνιοι

 



Η ΕΡΤ τον έστειλε στο Πειθαρχικό μετά από διαμαρτυρία της Παλαιστινιακής Αρχής, καταπατώντας την ελευθερία του λόγου, θέλοντας να τον φιμώσει.

Επιστρέφει στην ΕΡΤ ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ιωσήφ Βάγγερ μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης για την πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε κακός σε βάρος του με αφορμή σχόλια που διατύπωσε από την εκπομπή του για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο παραγωγός ανέφερε:

«Η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και είπε αυτά που περιμέναμε να πει...πρώτη η ΕΡΤ πριν έναν μήνα !

Ωστόσο η διοίκηση, όχι μόνο δε με προστάτεψε στον βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσε η γνωστή συμμορία του ντοκουμέντου εις βάρος μου αλλά αντίθετα έριξε κι άλλο νερό στον μύλο της στοχοποιησής μου.

Αυτή η αντιμετώπιση με έκανε να νοιώσω μόνος, ευάλωτος και πολύ απογοητευμένος απο την στάση των "συναδέλφων" που αποφάσισαν αμέσως να με απομακρύνουν από το πρόγραμμα και να με παραπέμψουν στο πειθαρχικό, ενώ ήμουν σε άδεια.

Σήμερα επιτέλους νοιώθω ότι αυτό που θεωρούμε αυτονόητο δεν είναι ένας ακόμα μύθος.

Ραντεβού το ΣΚ 16:00 στο kosmos με "Μουσικές Ιστορίες"


Ο Ιωσήφ Βάγγερ στην επίμαχη εκπομπή στον Kosmos FM της ΕΡΤ για την οποία κινήθηκε σε βάρος του η πειθαρχική διαδικασία, έκανε σχόλια για την Παλαιστίνη, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συναυλία του συγκροτήματος Thievery Corporation όπου υψώθηκε η σημαία του κράτους της Παλαιστίνης και μίλησε για τον αντισημιτισμό που έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις.

Ο Ιωσήφ Βάγγερ είχε επικρίνει τα μέλη του συγκροτήματος Thievery Corporation, ενώ αναφέρθηκε και στις επιθέσεις στο Ισραήλ από άνδρες της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που είχαν ως τραγική κατάληξη τη δολοφονία περισσότερων από 1.150 αμάχων, βιασμούς, βασανιστήρια, πολλούς τραυματίες και την ομηρεία 132 πολιτών, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν και σήμερα να κρατούνται.

Μετά από αυτό, υπήρξε αντίδραση από την διπλωματική αποστολή της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, η οποία διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην ΕΡΤ. Η διοίκηση της ΕΡΤ κίνησε χωρίς ίχνος σοβαρότητας πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Βάγγερ, όπως ζήτησε με την επιστολή της η Παλαιστινιακή Αρχή και απομακρύνθηκε από τη συχνότητα του σταθμού για να ευχαριστήσει του Παλαιστίνιους.

Το θέμα έφτασε στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο για την ΕΡΤ υφυπουργό Παύλο Μαρινάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και αφού ενημερώθηκε, φέρεται να διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελευθερία του λόγου δεν μπαίνει στο ζύγι και δεν είναι δυνατόν να διώκεται ένας ραδιοφωνικός παραγωγός επειδή εξέφρασε τις απόψεις του.

Μετά από όλα αυτά, ο Ιωσήφ Βάγγερ τον Σεπτέμβριο θα επανέλθει κανονικά στην εκπομπή του στον Kosmos FM.




Στρίμωξαν στο γκαράζ πλοίου τη Μυρτώ και το αμάξι ΑΜΕΑ

 



Στριμωγμένη σε γκαράζ πλοίου της Blue Star Ferries βρέθηκε η Μυρτώ, όπως καταγγέλλει η μητέρα της, Μαίρη Κοτρώτσου.

Σημειώνουμε ότι φέτος υπήρχαν πολλά παράπονα για την συγκεκριμένη εταιρία που ταξίδεψε η Μυρτώ, όπως και για την συμπεριφορά ορισμένων από το πλήρωμα,  π.χ. λογιστών. Λογιστής της εταιρίας υποχρέωσε διαβητικό επιβάτη με διαβήτη τύπου Ι, που έχασε το πλοίο στις 18:30 και πήρε το άλλο της ίδιας εταιρίας στις 19:00 την ίδια ημέρα να πληρώσει και άλλο εισιτήριο, και όταν τόλμησε ο επιβάτης να παραπονεθεί στην εταιρία, δεν απολογήθηκαν ποτέ.

Η κυρία Κοτρώτσου μιλώντας στο Mega είπε όσα βίωσε η ίδια και η κόρη της στο πλοίο ενώ επέστρεφαν από την Αστυπάλαια: «Σήμερα γυρίσαμε το πρωί, τα ξημερώματα, από Αστυπάλαια. Όταν είχαμε πάει -και πάλι με το ίδιο καράβι- είχε παρουσιαστεί και πάλι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είχα δώσει σημασία, γιατί δεν ταλαιπωρηθήκαμε στην κάθοδο. Σήμερα, όμως, ενώ το αυτοκίνητο το έχω δηλώσει ότι είναι για ΑμεΑ, ενώ το είπα και στο Λιμεναρχείο αλλά και στον άνθρωπο κατά την επιβίβαση ότι χρειάζεται λίγο χώρο πίσω, για να μπαινοβγαίνει το ΑμεΑ, σήμερα το στρίμωξαν. Όχι μόνο το στρίμωξαν, το έβαλαν και άκρη άκρη» ανέφερε χαρακτηριστικά.




Παράλληλα τόνισε ότι: «Μας κατεβάσανε, λοιπόν, όταν ήταν να βγούμε, ένα τέταρτο νωρίτερα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να είναι η Μυρτώ μέσα στο καυσαέριο, ούσα σε άσχημη κατάσταση εκ των προτέρων, γιατί στο σαλόνι πάνω είχε χρειαστεί να της βάλουμε οξυγόνο από παροχή. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μας πήγαν πιο πέρα, εκεί που κατεβαίνει όλος ο κόσμος. Με τα πολλά, την πήγαν πάνω. Αφού άδειασε το καράβι, μπήκαμε κι εμείς να φύγουμε».

Βγαίνοντας από το πλοίο, η μητέρα της Μυρτώς ζήτησε να μιλήσει με έναν υπεύθυνο για την κατάσταση που αντιμετώπισε και της απάντησαν ότι θα πρέπει να μιλήσει με τον ύπαρχο.



«Είπα στον ύπαρχο ότι αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο. Ήταν αδιάφορος και μου κάνει "εεε". Του λέω τι "εεε". Του ζήτησα το όνομά του, για να κάνω καταγγελία και δεν μου έλεγε το όνομά του. […] Βγάζει και το κινητό του και πάει μπροστά, για να με καταγράψει. Του λέω: "Έχω κι εγώ κινητό" κι αρχίζει και φωνάζει: "Λιμεναρχείο, Λιμεναρχείο, με καταγράφει!". Για κακή του τύχη, όμως, το αυτοκίνητο του Λιμεναρχείου ήταν πίσω και είχε δει όλη τη σκηνή. Έρχεται ο άνθρωπος του Λιμεναρχείου και του λέει: "Γιατί με φωνάζεις; Φταίει εκείνη ή εσύ; Αντί να ζητήσεις συγγνώμη…"».

Από την πλευρά τους, λιμενικές πηγές τόνισαν πως ό,τι αφορά την επιβίβαση και την αποβίβαση της Μυρτώς και της μητέρας της από το πλοίο, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Όπως υπογράμμισαν, επιχείρησαν να κατεβάσουν τη Μυρτώ στο γκαράζ του πλοίου για να αποβιβαστεί και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του κόσμου, την ανέβασαν πάλι πάνω. Μόλις άδειασε το γκαράζ κατέβασαν τη Μυρτώ όπου και αποβιβάστηκε μαζί με τη μητέρα της.



Παπακώστα σε Κασιμάτη: Όποιος υπερασπίζεται αυτές τις ενέργειες κινδυνεύει να γίνει συνένοχος στη διαιώνιση του μισογυνισμού

 



«Όποιος υπερασπίζεται αυτές τις ενέργειες κινδυνεύει να γίνει συνένοχος στη διαιώνιση του μισογυνισμού» είναι το σχόλιο της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνας Παπακώστα- Παλιούρα προς την ακροαριστερή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη για την πλήρη στήριξη της προς τον ακροαριστερό τραμπούκο Παύλο Πολάκη.



Στην ανάρτησή της τονίζει: «Νίνα Κασιμάτη, τέτοια σχόλια όχι μόνο αντανακλούν μια βαθιά έλλειψη ενσυναίσθησης, αλλά αποκαλύπτουν επίσης μια ανησυχητική περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αξίες του σεβασμού και της ισότητας που πρέπει να διέπουν την κοινωνία μας. Όποιος υπερασπίζεται αυτές τις ενέργειες, κινδυνεύει να γίνει συνένοχος στη διαιώνιση της κουλτούρας του μισογυνισμού.

Η προθυμία σας να παραβλέψετε αυτό το παράπτωμα λέει πολλά για τις προτεραιότητές σας. Φαίνεται ότι, για εσάς, η πολιτική υποτέλεια υπερισχύει της βασικής ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αν και αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα… Είναι ένα ΗΘΙΚΟ ζήτημα. Αφορά το είδος της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζούμε, το είδος της προτύπου που θέλουμε να περάσουμε και το είδος του παραδείγματος που θέλουμε να δώσουμε στις μελλοντικές γενιές.

Αυτή είναι η διαφορά μας… Αν εσείς ήσασταν θύμα μιας τέτοιας σεξιστικής επίθεσης, είναι αυτονόητο ότι θα ήμασταν μαζί σας. Επειδή ο σεξισμός και η κακοποιητική συμπεριφορά είναι πάνω από κόμματα, πάνω από κάθε πολιτική συζήτηση…



Με σχέδιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η ασφαλή ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου που επιτέθηκαν οι Χούθι

 



«Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για τη ρυμούλκηση του «Sounion» με στόχο την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής» αναφέρει το Bloomberg, αποδίδοντας τα εύσημα για το σχέδιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά την ασφαλή ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου «Sounion», που πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα αφότου επλήγη την προηγούμενη εβδομάδα από τους αντάρτες Χούθι, με συνέπεια να υπάρχει ανησυχία για μεγάλη οικολογική καταστροφή σε περίπτωση διαρροής του φορτίου του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το σχέδιο είναι αποτέλεσμα στενού συντονισμού μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Ευρωπαίων εταίρων και βασικών περιφερειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιοποίησε επίσης διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους μαχητές Χούθι.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, το πετρέλαιο από το «Sounion» θα μεταφερθεί σε άλλο πλοίο, ενώ το δεξαμενόπλοιο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια και ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι Χούθι είχαν αρχικά απειλήσει οποιαδήποτε προσπάθεια ρυμούλκησης ου πλοίου, όμως τελικά συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση του «Sounion». Το τάνκερ θα συνοδεύεται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι Σαουδάραβες είναι πιθανόν να επιβλέπουν τη μεταφορά του πετρελαίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Το πρακτορείο παραθέτει δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε ότι μίλησε με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών για να διασφαλίσει ότι «αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Το Bloomberg σημειώνει ότι το υπό ελληνική σημαία «Sounion» μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου από το Ιράκ όταν χτυπήθηκε από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης. Το πλήρωμα διασώθηκε, αλλά τμήματα του πλοίου τυλίχθηκαν στις φλόγες, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει διαρροή πετρελαίου. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε δηλώσει προχθές, Τρίτη, ότι το πλοίο φαίνεται να έχει διαρροή, εγείροντας το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής, ωστόσο εκπρόσωποι της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» το είχαν αρνηθεί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι σε περίπτωση μεγάλης διαρροής πετρελαίου, αυτή θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ακτές της Υεμένης, καθώς και γειτονικών χωρών. Στο χειρότερο σενάριο μάλιστα, δηλαδή της διαρροής ολόκληρου του φορτίου του «Sounion», θα επρόκειτο για την πέμπτη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στα χρονικά, ξεπερνώντας περιστατικά όπως η διαρροή του Sanchi το 2018 κοντά στην Κίνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατο εκπρόσπωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συζητήσαμε για τη συνδρομή της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ στην ασφαλή ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου MV Sounion και την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής», έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο «Χ» ο κ. Δένδιας.



Ο Χρυσοχοΐδης στην Κρήτη που ακόμα ψάχνει τους κακοποιούς που σακάτεψαν τον Ελληνοκαναδό

 


Στην Κρήτη βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπου και ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του «ελληνικού FBI». 

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν έχουν συλληφθεί ακόμα οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του Ελληνοκαναδού Εμμανουήλ Κακουλάκη, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη κάνουν καλά τη δουλειά τους». Παράλληλα όμως, τόνισε πως δεν υπάρχουν άβατα στην Κρήτη και Εξέφρασε απόλυτη εμπιστοσύνη στην τοπική υπηρεσία όταν ρωτήθηκε για τους δράστες της επίθεσης στον Ελληνοκαναδό επιχειρηματία.

Ο Χρυσοχοΐδης εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κρήτη, μίλησε για «πολύ ικανά στελέχη» και «χαμηλή εγκληματικότητα», ενώ, αναφερόμενος κυρίως στο ζήτημα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, τόνισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχουν άβατα στο νησί» και αν κάποιοι πιστεύουν κάτι τέτοιο «να το ξεχάσουν».

Τώρα το ότι παραμένουν μέχρι σήμερα, εδώ και ενάμιση μήνα ελεύθεροι οι κακοποιοί, και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί  μόνο δύο δράστες και όχι όλοι, το μόνο συμπέρασμα που βγάζει ο πολίτης είναι ότι κάτι δεν κάνει καλά η ΕΛ.ΑΣ. του νησιού, και ας μην θέλει να το πει ο υπουργός.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ελληνικού FBI (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος), με έδρα την Αθήνα, που θα ασχολείται με το «βαρύ» και οργανωμένο έγκλημα και θα έχει πανελλαδική εμβέλεια, και σε αυτή τη Διεύθυνση θα υπαχθεί το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στην Κρήτη, λειτουργώντας ουσιαστικά ως παράρτημα της Κεντρικής Υπηρεσίας (άλλο ένα παράρτημα θα υπάρχει στη Θεσσαλονίκη).

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τροχαίων, ειδικά στον ΒΟΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. «κάνουν ότι μπορούν και θα κάνουν επιπλέον, με πιο εντατικούς ελέγχους σε στοχευμένα σημεία, όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών». Ανακοίνωσε, ακόμα, την τοποθέτηση σύγχρονων καμερών στο εθνικό οδικό δίκτυο. Όπως είπε έχουν γίνει ενέργειες για να εγκατασταθούν κάμερες τελευταίας τεχνολογίας επί του ΒΟΑΚ.

Σε ότι αφορά τα θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, επεσήμανε την αύξηση των περιστατικών, υποστήριξε ωστόσο ότι δημιουργεί αισιοδοξία και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πλέον, με αφορμή και την δουλειά που έχει γίνει από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες "ανοίγουν περισσότερα στόματα" και ζητείται πιο εύκολα από τα θύματα η βοήθεια.

Παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία για το τρέχον έτος, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως από την αρχή του 2024 και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί στην Κρήτη 608 τέτοια περιστατικά και έχουν γίνει 738 συλλήψεις, εκ των οποίων πολλοί από τους κατηγορούμενους κακοποιητές έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. Σύμφωνα με τον Υπουργό από τα 608 περιστατικά, τα 263 αφορούσαν σε σωματική βία και τα 418 σε ψυχολογική.

Για το Γραφείο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drone), που αναμένεται να λειτουργήσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, ο υπουργός μίλησε για ένα «πολύ σημαντικό εργαλείο για τη δουλειά των αστυνομικών», επανέλαβε ωστόσο πως «πιο σημαντικός ο ανθρώπινος παράγοντας». «Γι αυτό βρίσκομαι εδώ, καθώς οφείλω να υπάρχει από μέρους μου διαρκής εποπτεία, να είναι διαρκής ο ανασχεδιασμός αλλά και διαρκής η αξιολόγηση».






Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την κτηματογράφηση και το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

 



Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριος Παπαστεργίου , το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

  • η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,
  • η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,
  • η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
  • η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Να αναφέρουμε ότι στη δημόσια διαβούλευση καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024.

 



Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση για οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα ύψους 101,5 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

 


Η Επιτροπή προτείνει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε οικονομική στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για να βοηθήσει την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των σοβαρών πλημμυρών που έπληξαν αυτές τις χώρες το 2023. Για την Ελλάδα, η πρόταση αφορά σε 101,5 εκατ. ευρώ  για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αυτή η πρόταση χρηματοδότησης ακολουθεί τα αιτήματα για συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες.



«Σχολικό καλάθι»: Μειωμένες κατά 5% φέτος οι τιμές μεσοσταθμικά

 



Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους και τις ανατιμήσεις στα σχολικά είδη καθώς τέθηκε σε ισχύ έως και τις 15 Οκτωβρίου, το καλάθι με τα σχολικά είδη για το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια  μείωσης του κέρδους και οι τιμές να είναι καλύτερες από πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για σχετικές παραβάσεις έχει πενταπλαστιαστεί και έχει ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο e-katanalotis από τις υπόχρεες επιχειρήσεις:

  • Προκύπτει μεσοσταθμική μείωση του κόστους για το νοικοκυριό μεγαλύτερης του 5%. 
  • Οι  μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο φτάνουν και στο 10% σε μεγάλες αλυσίδες, ενώ υπάρχουν και προϊόντα που πωλούνται με πολύ μεγαλύτερη μείωση από πέρυσι.

Είναι προφανές ότι η μάχη για τη μείωση των τιμών είναι συνεχής. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη η υγιής επιχειρηματικότητα να δείξει κοινωνική ευθύνη και οι καταναλωτές να ενημερώνονται και να επιλέγουν ανάλογα.



Χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αθροιστικά ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Ιουλίου 2024


 


  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος:
    • Η εξέλιξη του ποσοστού πληθωρισμού στην Ελλάδα σωρευτικά για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Ιουλίου 2024, τοποθετείται σαφώς χαμηλότερα από εκείνο της ΕΕ των 27 (16,7% για την ΕΕ, στο 14% για την Ελλάδα).
    • Και για την περίπτωση  των τροφίμων, ο σωρευτικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ στο διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Ιουλίου 2024 (Ε.Ε.: 26,1% -  Ελλάδα: 25,8%).
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, από τον Μάιο 2024 καταγράφεται μείωση τιμών στις αλυσίδες σουπερμάρκετ ( Μάιος 2024: -1,25%, Ιούνιος 2024: -1,92%, Ιούλιος 2024 : -1,56%).

Τα μέτρα που έχει λάβει το Yπ. Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων:

  1. Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση στην αγορά, όπως: α) το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, με πρόστιμο έως 5 εκ.ευρώ (πενταπλασιασμός τον Ιούνιο 2024), επεκτάθηκε έως και 31/12/2024 β) η απαγόρευση της διενέργειας εκπτώσεων και προσφορών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση του προϊόντος, με πρόστιμο έως 6 εκ. ευρώ (τριπλασιασμός τον Ιούνιο 2024), επεκτάθηκε έως και 31/12/2024.
  2. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με την σημαντική αύξηση του ελεγκτικού προσωπικού της ΔΙΜΕΑ (30 άτομα), την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προσωπικό και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών της χώρας
  3. Αύξηση των δυνατοτήτων έρευνας αγοράς για τους καταναλωτές μέσω ψηφιακών εργαλείων όπως η πλατφόρμα e-katanalotis και το «καλάθι του νοικοκυριού».
  4. Επεξεργασία περαιτέρω διαρθρωτικών μέτρων για την κατάργηση ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο.

 



Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα

 




Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Στο επίκεντρο και της σημερινής μας συνάντησης είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της, κάτι που μου δίνει μία αφορμή, ξεκινώντας, να σχολιάσω το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  • Τα στοιχεία θα δείξουν ότι τα «αναχώματα» τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και ότι αυτή η δύσκολη φάση, την οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος της. Βέβαια, η μάχη είναι μία μάχη η οποία συνεχίζεται. 
  • Για να μην παρεξηγηθώ, το έχουμε πει πολλές φορές, κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα.
  • Θα το ξαναπώ, οι ανατιμήσεις, μάλιστα, στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, μάλιστα, αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά.

Κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε, βέβαια, και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.