Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Αποκαθίσταται η ιστορική Οικία του Κωστή Παλαμά, στην Πλάκα


 

Την ιστορική Οικία του Κωστή Παλαμά, στην Πλάκα, επί της οδού Περιάνδρου 5, αποκαθιστά το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανάδειξη κτηρίων ιδιοκτησίας του, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον με σκοπό να αποτελέσουν νέους πολιτιστικούς πυρήνες, στο κέντρο της Αθήνας.

  • Το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτήριο ως μνημείο το 1999, ενώ η διαδικασία απαλλοτρίωσής του ξεκίνησε το 2020. Μετά από προσφυγές της τ. ιδιοκτήτριας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τελικά η απαλλοτρίωση συντελέστηκε τον Μάιο του 2023 και το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ.
  • Χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σύλβιας Ιωάννου», ήδη εκπονείται η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη:

  • «Η Οικία Παλαμά αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τοπόσημο για την Αθήνα, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 1943 η εξόδιος ακολουθία του ποιητή συνδέθηκε με την μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση στην Αθήνα της γερμανικής κατοχής, τονώνοντας το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων. Το κτήριο, αποτελεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για την σύγχρονη ιστορία μας.
  • Το αποκατεστημένο κτήριο πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και διάδοσης του έργου του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Η αποκατάσταση του κτηρίου -διατηρώντας τα στοιχεία της δεκαετίας του 1930- εντάσσεται στην πολιτική μας για την προστασία και επαναλειτουργία κτηρίων στην Πλάκα, τη γειτονιά που έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, με τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
  • Μαζί με την Οικία Κωλέττη, το κτήριο επί των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων, που θα στεγάσει το αρχείο Ελύτη, το κτήριο επί της οδού Διοσκούρων 7, το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει το Μουσείο Καρόλου Κουν, και την «οικία Κοκοβίκου» επί της Τριπόδων, δημιουργούν ένα πυρήνα κτηριακών υποδομών για πολιτιστικές χρήσεις, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές εκφάνσεις και εποχές της ιστορίας της πόλης».


Η σημασία της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου


 

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται να συζητηθούν η προετοιμασία της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι δύο ηγέτες σχετικά με την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όλες αυτές οι επαφές πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο που βρίσκει τη χώρα μας ενισχυμένη διεθνώς. Σε αυτό συνηγορούν η επιτυχής συνάντηση, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η “Διακήρυξη της Αθήνας”, καθώς και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας Ναντέρα Μόντι, της 5ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.



Όσο αυξάνεται η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το κράτος θα είναι παρόν

 



Στην αύξηση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν δύο λάθη και κάτι που έχει ξεκαθαριστεί:

  • το ένα λάθος είναι ότι η χονδρική τιμή δεν μπορεί να συγκρίνεται σε ημερήσια αλλά τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, διότι υπάρχουν μέρες εντός του μήνα κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έχουν καταφέρει να καλύπτουν ακόμη και πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες.
  • Το δεύτερο λάθος είναι ότι η τιμή της χονδρικής διαφέρει από τη λιανική τιμή η οποία είναι και αυτή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.
  • Εκείνο που έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση είναι ότι όσο αυξάνεται η λιανική τιμή και οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν περισσότερο καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προφανώς το κράτος θα είναι παρόν.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ότι στηρίζει και ανακουφίζει τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύντομα το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.




Κινήσεις τριών σημείων από την κυβέρνηση για την πολιτική και επιχειρησιακή αποτίμηση των πυρκαγιών και την επόμενη μέρα για τις πληγείσες περιοχές

 



1. Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων για τους κατοίκους στον Έβρο

Κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στον Έβρο, ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις για υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, στον αστικό ιστό, στις καλλιέργειες, στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Συμφωνήθηκαν ενισχύσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για ζημιές, όσο και για προληπτικά μέτρα για περαιτέρω θωράκιση για το μέλλον.

Το κυβερνητικό  κλιμάκιο αποτελείτο από τους Υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, και τους Υφυπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη. Στον Έβρο βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 Ο Υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης κάλεσε εκ μέρους του πρωθυπουργού το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού, τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.

2. Σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών Έβρου και Πάρνηθας

Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς, οι εκτάσεις οι οποίες καίγονται κηρύσσονται βάσει νόμου αυτομάτως αναδασωτέες. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης ή παρερμηνείας. Είναι δεδομένο και θα συνεχίσει να ισχύει. Επίσης, την ώρα που ακόμη δίνεται η μάχη με τις φλόγες, οι εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις και τις συνέπειες στο δασικό κεφάλαιο χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ακόμα περισσότερες κινήσεις και στην κατεύθυνση της κατάσβεσης, και στο επίπεδο της πρόληψης και βέβαια αποκατάστασης, που είναι και το αντικείμενο της σύσκεψης αυτής.

3. Συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τον διάλογο και τη συναίνεση, δεν αποφεύγει τη δημόσια λογοδοσία, αλλά αντιθέτως επιδιώκει τη συζήτηση για το τί βρήκε και τι έφτιαξε μέσα σε τέσσερα χρόνια: πόσο έχει θωρακίσει έως σήμερα την Πολιτική Προστασία, πόσο την έχει προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα. Κυρίως η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη επίγνωση των νέων δεδομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση και των νέων πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή.

 



Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικογένεια

 



Τη συμπερίληψη 9 βασικών σχολικών ειδών καθώς και των θερμοσιφώνων και άλλων προϊόντων παραγωγής ζεστού νερού στα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, προβλέπει Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας. Πρόκειται για συνολικά 10 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στην περίμετρο ισχύος του άρθρου 54 Νόμου 5045/2023 και είναι αναλυτικά οι εξής: Σχολικές τσάντες, Κασετίνες, τετράδια, Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, Χρωματιστοί μαρκαδόροι, Στυλό, Γόμες, -Ξύστρες, Διαβήτες/Χάρακες, Προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως (θερμοσίφωνες, λέβητες και τα αντίστοιχα).

Για τα εν λόγω προϊόντα προβλέπεται από το Νόμο 5045/2023 ότι «από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Τα 9 σχολικά είδη θα αποτελέσουν και την βάση για το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Αυγούστου, με Υπουργική Απόφαση, στην οποία θα περιλαμβάνονται και βελτιωτικές αλλαγές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».




Λουκέτα και πρόστιμα σε καταστήματα για φοροδιαφυγή

 



Δεκάδες καταστήματα έκλεισαν για δύο ημέρες και καλούνται να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα, μετά από τις εφόδους των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της επιχείρησης, POS στο Αιγαίο. Πρόκειται για 43 επιχειρήσεις, με 36.736 παραβάσεις, που απέκρυψαν τζίρο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Πρόκειται για δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε συντονισμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αξιοποιεί τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τα εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, και τα οποία οδηγούν σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Πώς λειτουργούν οι διασταυρώσεις

  • Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν τα στοιχεία των διασταυρώσεων από τις πλατφόρμες e-send και my data, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS.
  • Μέσω αυτής της διαδικασίας, εντόπισαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, που οδήγησαν σε 48ωρα λουκέτα, σε υψηλά πρόστιμα και σε περαιτέρω ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.


Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 


Στην ενδυνάμωση της θέσης του εργαζομένου και στην αντιμετώπιση  χρόνιων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας στοχεύει η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που δόθηκε σε διαβούλευση. Πρόκειται για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και μαζί στη θέσπιση:

  • κανόνων για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και
  • νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο  την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον υγιή ανταγωνισμό.

Με την  προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται σε όλους τους εργαζομένους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, ενιαίος και επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας, όσον αφορά τους όρους εργασίας τους, με παράλληλη διατήρηση της εύλογης ευελιξίας στην άτυπη απασχόληση και στη μείωση των ανισοτήτων λόγω είδους σχέσης ή σύμβασης εργασίας. Έτσι:

  • Διασφαλίζεται η υπεράσπιση συγκεκριμένων δικαιωμάτωνπου περιλαμβάνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και
  • Αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός (social dumping) μέσω της διαμόρφωσης βασικών εργασιακών προτύπων (minimum rights) και της διασφάλισης της τήρησής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

 Με αυτόν πλέον τον τρόπο:

  • Εξοπλίζεται κάθε εργαζόμενος με έγγραφη σύμβαση ή έστω με λεπτομερή έγγραφη ενημέρωση των βασικών όρων εργασίας του, εντός μίας (1) εβδομάδας από την πρόσληψη, αντί του 2μήνου που ίσχυε μέχρι σήμερα.  Έτσι, το αργότερο μία (1) εβδομάδα μετά από την πρόσληψη ο εργαζόμενος  μπορεί να επικαλεστεί επιτυχώς και να αποδείξει όλα τα δικαιώματά του.
  • Αυξάνονται και συμπληρώνονται οι βασικοί όροι της σύμβασης που πρέπει να δίδονται στον εργαζόμενο εντός (μίας) 1 εβδομάδας από την πρόσληψη.
  • Έτσι, πλέον, αν για παράδειγμα ο εργοδότης έχει υποσχεθεί στον εργαζόμενο κατάρτιση, αυτή πρέπει να αναφέρεται στη σύμβαση, για να μην μπορεί ο εργοδότης να ξεγελάσει τον εργαζόμενο.  Το ίδιο ισχύει με τη δοκιμαστική περίοδο, ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί εκ των υστέρων ότι δήθεν  έδιωξε τον εργαζόμενο, επειδή απέτυχε στη δοκιμή, χωρίς να έχει συμφωνήσει δοκιμαστική περίοδο  μαζί του.
  • Ομοίως πρέπει να αναφέρονται εγγράφως τυχόν συμφωνίες για απασχόληση σε βάρδιες και επίσης για το πώς πληρώνονται οι υπερωρίες και η εργασία το Σ/Κ (πράγματα που μέχρι σήμερα δεν χρειαζόταν να αναφέρονται), έτσι ώστε να μην αιφνιδιάζεται ο εργαζόμενος και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά του.
  • Ακόμα κι αν πρόκειται για σύμβαση επί παραγγελία, αντίθετα προς ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, πλέον πρέπει να συμφωνούνται εγγράφως, μεταξύ άλλων, οι εγγυημένες αμειβόμενες ώρες, η αμοιβή τους, η αμοιβή της υπέρβασής τους και ο ελάχιστος χρόνος ειδοποίησης του εργαζομένου, έτσι ώστε να προστατεύονται κι αυτοί οι εργαζόμενοι από καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές και να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
  • Αν πρόκειται για σύμβαση προσωρινής απασχόλησης, πρέπει πλέον να αναφέρεται όχι μόνον ο άμεσος εργοδότης αλλά και ο έμμεσος, έτσι ώστε να γνωρίζει ο εργαζόμενος ποιος πρόκειται να ωφεληθεί πραγματικά από την εργασία του.
  • Τέλος, αντίθετα προς ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, πρέπει να αναφέρονται και ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης και κάθε σχετιζόμενη με την κοινωνική ασφάλιση παροχή του εργοδότη (π.χ. συνταξιοδοτικό πρόγραμμα), ώστε να διασφαλιστούν και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ώστε  να υποστηριχθεί περισσότερο η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.


Στρατηγική η Σχέση Ελλάδας - Ινδίας

 



Η επίσκεψη ύστερα από 40 χρόνια Πρωθυπουργού της Ινδίας, της πολυπληθέστερης χώρας του 1,4 δισ. πολιτών και 5ης οικονομίας παγκοσμίως στην Αθήνα, είναι υψηλού συμβολισμού, με σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, καθώς αναβαθμίζεται η μέχρι τώρα διμερής σχέση συνεργασίας σε Στρατηγική Σχέση(Strategic Partnership). Παράλληλα, αποτυπώνει την κατακόρυφη ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ως πολιτικού και οικονομικού εταίρου. Στρατηγική Σχέση η Ινδία έχει μόνο με δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη Γαλλία και τη Γερμανία. Τρίτη χώρα είναι η Ελλάδα.

Η κοινή δήλωση Ελλάδας - Ινδίας για Στρατηγική Σχέση, όπως φάνηκε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, υποδηλώνει τη δυνατότητα ευρύτατης συνεργασίας και κοινής δράσης σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με την διπλωματία και την ασφάλεια και φυσικά στην οικονομία, την άμυνα, τον τουρισμό, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον αγροτικό τομέα και την κοινή άμυνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.  

  • πρώτος στόχος, ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου, τα επόμενα χρόνια. Το 2022 οι εμπορικές συναλλαγές κινήθηκαν σε ύψη ρεκόρ, στο 1,32 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο όμως είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές δυνατότητες που έχουμε, σε μια τεράστια αγορά 1.4 δισ. πολιτών
  • απόλυτη σύμπλευση στον στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -πεδίο κρίσιμο αν λάβουμε υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό.
  • περαιτέρω ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας
  • εντατικοποίηση των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και ο τομέας της τεχνολογίας
  • απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδος
  • μεταφορά εμπειρίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Ινδία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη δυναμική ανατολική πύλη της Ευρώπης για την Ινδία, ως η χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης που είναι πιο κοντά στην μεγάλη αυτή οικονομική υπερδύναμη. Επισημαίνοντας, ότι αυτό θα ανοίξει ταυτόχρονα και τις ευκαιρίες για μία διηπειρωτική προσέγγιση, κάτι το οποίο σαφώς θα σφράγιζε και μία φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης




Τραγωδία στο πρωτάθλημα MotoGP Βραζιλίας – Νεκροί δύο αναβάτες


 

MotoGP Βραζιλίας: Ένα τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στο MotoGP της Βραζιλίας, όταν δύο αθλητές έχασαν τη ζωή τους, μετά από δυστύχημα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Σε βαθύ πένθος βυθίστηκε ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μετά από μια ακόμη τραγωδία σε αγώνα, που οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους δύο αναβάτες.

Πρόκειται για τους André Veríssimo Cardoso και Érico Veríssimo da Rocha. Ο Cardoso, γλίστρησε σε μια στροφή και έπεσε στην άσφαλτο, περίπου στη μέση της πίστας. Οι περισσότεροι πιλότοι κατάφεραν να τον αποφύγουν, όμως ο Érico Veríssimo da Rocha δεν πρόλαβε και συγκρούστηκε μετωπικά μαζί του.

Ο αγώνας διεκόπη άμεσα και οι δύο οδηγοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί προσπάθησαν να τους κρατήσουν στη ζωή, όμως τα τραύματα τους αποδείχθηκαν πολύ σοβαρά και αμφότεροι έχασαν τη ζωή τους.



Αναλυτικά η ανακοίνωση της MotoGP

«Η Moto1000GP ανακοινώνει το θάνατο του αναβάτη André Veríssimo Cardoso, που ενεπλάκη σε σοβαρό ατύχημα με τον αναβάτη Érico Veríssimo da Rocha κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου της κατηγορίας GP 1000 αυτήν την Κυριακή το απόγευμα (27) κατά τη διάρκεια του τέταρτου γύρου του πρωταθλήματος μοτοσυκλέτας Βραζιλίας στο Cascavel (PR).

Ο André Veríssimo, 42 ετών, στάλθηκε από την ομάδα διάσωσης του πρωταθλήματος σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο αναφοράς. Σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες από το νοσοκομείο, μετά από επείγουσα περίθαλψη, όταν μεταφέρθηκε στο χειρουργικό κέντρο, υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή, και πέθανε.

Δυστυχώς, μια όμορφη μέρα αγώνων μετατράπηκε σε μια από τις πιο θλιβερές μέρες στην ιστορία του Moto1000GP. Αυτή τη στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι αποκλειστικά με τις οικογένειες και τους φίλους μας και τους αναχωρητές πιλότους».



Παραδόθηκε ο Ρομά που εκτέλεσε εν ψυχρώ 28χρονο μετά από καβγά


 

Παραδόθηκε ο Ρομά κακοποιός που σκότωσε τον 28χρονο στον Ασπρόπυργο για ασήμαντη αφορμή μετά από καβγά που είχαν.

Στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι αξιωματικοί της ασφάλειας, οι οποίοι και τον έπεισαν να παραδοθεί.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον Ρομά, ο οποίος μετά από τσακωμό που είχε με ένα 28χρονο στον καταυλισμό στον Ασπρόπυργο, σήκωσε το όπλο και τον δολοφόνησε εν ψυχρώ.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του με την σύζυγο και τα παιδιά του και εξαφανίστηκε, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. 

Ωστόσο οι αστυνομικοί που χειρίζονταν την υπόθεση κατάφεραν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς μαζί του και να τον πείσουν να παραδοθεί.

Σημειώνεται ότι οι συγγενείς του 28χρονου, έκαψαν το σπίτι του Ρομά δολοφόνου.



Γυναίκα λιποθύμησε σε ουρά για ταυτότητες και αρνήθηκε να χάσει την σειρά της

 


Για γέλια και για κλάματα είναι η συμπεριφορά των θυμάτων απατεώνων που με θεωρίες συνωμοσίες ελέγχουν κάποιους λίγους αδαείς.

Το αδιαχώρητο καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα και στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου καθώς δεκάδες πολίτες πηγαίνουν καθημερινά για να προλάβουν να βγάλουν ταυτότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, την Δευτέρα μια γυναίκα, την ώρα που περίμενε στην ουρά, έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε μπροστά στα έντρομα μάτια των υπολοίπων ψεκασμένων.

Οι αστυνομικοί την έβαλαν σε ένα σκιερό μέρος και ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι διασώστες, αφού πήγαν στο σημείο, την έβαλαν μέσα στο ασθενοφόρο και της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

Η γυναίκα, αφού συνήλθε πλήρως, αρνήθηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ξαναπιάσει θέση στην ουρά για να βγάλει την ταυτότητά της.







Άγρια επίθεση αρκούδας σε άνδρα στη Μεσούντα

 


Επίθεση από αρκούδα δέχτηκε ένας άνδρας από τα Τρίκαλα χθες το πρωί της Δευτέρας, στη Μεσούντα στα όρια των Νομών Τρικάλων και Άρτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalaopinion.gr η αρκούδα δάγκωσε τον άνδρα και τον τραυμάτισε σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του. Για καλή του τύχη -μέσα στην ατυχία του- ο άνδρας έπεσε σε ένα δύσβατο για την αρκούδα σημείο και κατάφερε να επικοινωνήσει με το κινητό του για βοήθεια.

Μετά από λίγες ώρες εθελοντές διασώστες και άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να τον εντοπίσουν, του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Άρτας όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου αλλά με σοβαρά τραύματα.









Γελάει ο κόσμος με τους ψεκασμένους - Τεράστιες λίστες αναμονής στη Θεσσαλονίκη για ταυτότητες

 



Τεράστιες είναι οι λίστες αναμονής που έχουν δημιουργηθεί σε Τμήματα Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης, από ψεκασμένους που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίες για... τσιπάκια και παρακολουθήσεις στις νέες ταυτότητες και κλείνουν ραντεβού για να ανανεώσουν την ταυτότητά τους.

Οι λίστες αναμονής των ψεκασμένων είναι μεγάλες και τα ραντεβού σε ορισμένα Τμήματα Ασφαλείας φτάνουν έως και τέλος Νοεμβρίου, μήνας που θα ισχύουν όμως οι νέες ταυτότητες.

Για την φαιδρότητα ορισμένων, ταλαιπωρούνται σοβαροί άνθρωποι που χρειάζονται την έκδοση νέας ταυτότητας για να ταξιδέψουν, γιατί την έχασαν κτλπ.

Το ανησυχητικό είναι το χαμηλό ΙQ αυτών που επηρεάζονται από ηλίθιους, ακόμα και κληρικούς, μοναχούς που είναι διαταραγμένες προσωπικότητες, και πιστεύουν τις διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν, κυρίως, στο διαδίκτυο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες ομάδες ηλίθιων, και βρίσκουν απήχηση στα κοινωνικά δίκτυα, είναι ότι οι άνθρωποι που είναι κατά των ταυτοτήτων νέων τύπου, θεωρούν ότι θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας. 

Μάλιστα, πολλοί για να πετύχουν τους ψεκασμένους σκοπούς τους επικαλούνται ακόμα και τον Άγιο Παΐσιο και άλλους Αγίους της εκκλησίας.

«Δεν ξεχνάμε την επόμενη Κυριακή την μεγάλη συγκέντρωση κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κατά τους αγίους είναι ο αρραβώνας του σφραγίσματος του Αντίχριστου στο δεξί χέρι ή μέτωπο. Αν είδατε πολλές φορές στην τηλεόραση διαφημίζουν το χάραγμα αυτό ,μετά από τις ταυτότητες θα μας πουν να βάλουμε το χάραγμα για λόγους εξυπηρετήσεως, οπότε λέμε μια και καλή όχι. Όχι στον αρραβώνα όχι και στον γάμο ..........Η ταυτότητα είναι άρνηση του Θεού όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος. Εκατομμύρια χριστιανοί θυσιάστηκαν για να μην αρνηθούν τον Χριστό και εμείς για μια ταυτότητα θα τον αρνηθούμε ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΣΚΕΨΟΥ ΕΛΛΗΝΑ», είναι μία από τις δεκάδες αναρτήσεις σε σχετικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στα κοινωνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο ψεκασμένων στη Θεσσαλονίκη κατά των νέων ταυτοτήτων και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.



Παραδόθηκε ο πολίτης που «συνέλαβε» μετανάστες

 



Η αγανάκτηση ορισμένων κατοίκων του Έβρου, τους οδηγούν στο να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους για να μην πλημμυρίσει και πάλι η Ελλάδα από λαθρομετανάστες.

Στην Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης μαζί με το δικηγόρο του εμφανίστηκε ο πολίτης που είχε επιδοθεί στη «σύλληψη» μεταναστών σε χωριό του Έβρου.

O συγκεκριμένος άνδρας είχε «συλλάβει» μετανάστες και είχε ανεβάσει βίντεο στο διαδίκτυο με την πράξη του. Ειδικότερα, το βίντεο που ανέβασε ο Walandi Abrassis,  εμφανίζει τον ίδιο, να φορά στολή παραλλαγής, με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων, να έχουν «συλλάβει» τέσσερις μετανάστες, που βρίσκονται στο έδαφος. Ένας εξ αυτών φαίνεται να έχει τραυματιστεί και να πονά.

Ο χρήστης μάλιστα, κατηγόρησε τα θύματα για εμπρησμό και φώναζε στην κάμερα: «Άλλους τέσσερις, άλλους τέσσερις καλούς επενδυτές... Βλέπετε; Μέρα μεσημέρι. Πού είναι οι Αρχές; Πού είναι οι Αρχές; Πού είναι οι Αρχές; Άλλους τέσσερις επενδυτές. Παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν βγάζει δίκτυο. Δεν βγάζει δίκτυο. Άλλοι τέσσερις επενδυτές. Καίγεται εδώ, καίγεται ο τόπος καίγεται. Κι είδαμε ο στρατός κι η πυροσβεστική καθόταν. Επάνω καίγονται οι κορυφές και δεν έρχεται ούτε αεροπλάνο να τα σβήσει. Τι γίνεται ρε παιδιά; Τι γίνεται ρε παιδιά; Άλλους τέσσερις επενδυτές εδώ. Τι κάνουμε;».

Μετά από αντιδράσεις, έσπευσε να κατεβάσει το βίντεο από τον λογαριασμό του.

Ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διέταξε την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση του περιστατικού.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος δικαίου. Είναι συντεταγμένη πολιτεία, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Αυταπατώνται οικτρά όσοι θεωρούν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την Πολιτεία και τις Αρχές της, ερμηνεύοντας τους νόμους κατά το δοκούν» αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.





Κατέπεσε η κατηγορία απόπειρας εμπρησμού για τους 13 μετανάστες που τους είχαν κλειδώσει σε τρέιλερ

 


Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απάλλαξε από τις κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και τους υπόλοιπους 9 μετανάστες που απολογήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (28/8).

Όπως έγινε και την Παρασκευή με τους άλλους 4 που απολογήθηκαν, η σύλληψή τους παραμένει μόνο για διοικητική απέλαση, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα, σύμφωνα με το evros-news.

Όσον αφορά τον 45χρονο από την Αλβανία και τους άλλους δύο Έλληνες που κλείδωσαν σε τρέιλερ τους 13 μετανάστες στον Έβρο παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και μέσα στην εβδομάδα το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημελλειοδικών θα αποφασίσει αν προφυλακιστούν ή όχι, μετά την διαφωνία Ανακρίτριας και Εισαγγελέως την περασμένη εβδομάδα.



Βούλτεψη : Μιλούν αυτοί που έκαναν τον εμπρησμό πλημμέλημα

 


Απάντηση στην φαιδρή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώνει τα πάντα για να κάνει χυδαία αντιπολίτευση, έδωσε η Σοφία Βούλτεψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσε τα λεγόμενα της βουλευτού της Ν.Δ., για όσα είπε για τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών που αφορούν τις φωτιές.

Σε ανακοίνωση της, η κ. Βούλτεψη επισημαίνει ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχασαν την επαφή τους και με την κοινωνία και με την πραγματικότητα, καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσουν ζωντανή την μοναδική τους, εξίσου αποτυχημένη, δραστηριότητα: Αυτήν της διαστρέβλωσης, της παραπληροφόρησης και του ψεύδους. Σήμερα, οι "πυροσβέστες του πληκτρολογίου" με κατηγόρησαν ότι… επιτέθηκα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποκαλώντας τάχα τα στοιχεία του για τις πυρκαγιές "προπαγάνδα των αριθμών". Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν αμφισβητούνται. Αυτό που αμφισβητείται και αποτελεί προπαγάνδα των αριθμών είναι η αποσπασματική και επιλεκτική χρήση των στοιχείων για πολιτικούς σκοπούς, όπως ακριβώς συνηθίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό που αμφισβητώ είναι η… επιστημοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα κόμμα που το 2019 παρέτεινε την λειτουργία της Βουλής – αν και είχαν ανακοινωθεί οι εκλογές- για να ψηφίσει νέο Ποινικό Κώδικα, μετατρέποντας το βασικό αδίκημα του εμπρησμού από κακούργημα σε πλημμέλημα».



Πυροβολισμοί σε Άγιο Παντελεήμονα και Μενίδι περιοχές που μαστίζονται απο εγκληματικότητα

 


Δύο περιοχές που μαστίζονται από εγκληματικότητα, λαθρομετανάστες και Ρομά κακοποιούς.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 10:30 χθες το βράδυ επί της οδού Καμπάνη στον Άγιο Παντελεήμονα, σε μια περιοχή που γκέτο συμμοριών και κάθε είδους αλλοδαπών κακοποιών.

Ενας 25χρονος Αιγύπτιος τραυματίστηκε από πυροβόλο όπλο στο πόδι του. Τον τραυματισμένο άνδρα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Στις πρώτες του κουβέντες στις αρχές ο 25χρονος ανέφερε πως είδε δύο άτομα να κατεβαίνουν από ΙΧ αυτοκίνητο και να ανοίγουν πυρ εναντίον του.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα και στο Μενίδι, μιά περιοχή γκέτο των Ρομά κακοποιών. Άνδρας βρέθηκε τραυματισμένος στο κεφάλι. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.