Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Αλλεπάλληλες ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεταξύ Ραφήνας - Νέας Μάκρης



Δεκαοκτώ ασθενείς σεισμικές δονήσεις, μεγέθους έως 2,8 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί από το πρωί με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης.

«Πρόκειται για σμήνος σεισμών. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Η περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικά κάποιο μεγάλο σεισμό» δήλωσε ο σεισμολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Χουλιάρας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι μια περιοχή όπου στο παρελθόν μας έχει απασχολήσει, δίνει πολλούς μικρούς σεισμούς και το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι σεισμοί δεν ξεπερνούν τα 3-4 Ρίχτερ, είναι μικρά ρήγματα στην περιοχή. Φαίνεται ότι δεν μπορούν να δώσουν κάτι περισσότερο, παρά το γεγονός αυτό οι σεισμοί γίνονται αντιληπτοί σε κάποιες περιοχές» ανέφερε.


Πηγή : naftemporiki.gr


Ξεπουλάνε την Μακεδονία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»



Αλβανική ενημερωτική ιστοσελίδα και εφημερίδα των Σκοπίων, σύμφωνα αποκαλύπτει στο φύλλο της ότι η τελική πρόταση για την επίσημη ονομασία α της ΠΓΔΜ είναι το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». 

Το ρεπορτάζ της ενημερωτικής πύλης της γειτονικής χώρας www.infoshqip.com, αναφέρεται σε σημαντικές «λεπτομέρειες» της επικείμενης συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων.

Ο αλβανικός ιστότοπος επικαλείται «αξιόπιστες ελληνικές πηγές» για την πληροφόρησή του, εντούτοις εκτιμάται πως η διαρροή δεν είναι ασύνδετη με το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος του Ζ. Ζάεφ είναι το κόμμα των Αλβανόφωνων.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια, η επίσημη  ονομασία που έχει συμφωνηθεί είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και εν συντομία «Νέα Μακεδονία». Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, λύσεις σε ζητήματα εκκλησιαστικά, γλώσσας και ταυτότητας, όχι μόνο των Σκοπιανών αλλά και των Ελλήνων Μακεδόνων.

Το όνομα των Σκοπίων θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά. Συγκεκριμένα:

Τα ονόματα :

Република Нова Македонија (мк-кир)  

Republika Nova Makedonija(mk-lat)

Republic of New Macedonia(eng) 

Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας(gr) 

Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)

Σε συντομογραφία :

Нова Македонија - Nova Makedonija (mk)  

New Macedonia (eng)

Νέα Μακεδονία (gr)

ΓΛΩΣΣΑ

Sovremen Makedonski jazik (мк)

Modern Macedonian/Makedonski (eng)

Σλαβομακεδονική γλώσσα - Slavomakedoniki glossa (gr)

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Македонско (мк)

New Macedonian (eng)

Νεομακεδονική (gr)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Нова Македонска Православна Црква–Охридска Архиепископија (мк)

New Macedonian Orthodox Church–Ohrid Archbishopric (eng), Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας 

Εθνική Ταυτότητα :

Македонец/Македонка/Македонци (мк)
Ethnic Macedonian/Ethnic Macedonians (eng)
Σλαβομακεδόνες/Slavomakedones (gr)

Η συμφωνία περιλαμβάνει πώς θα ονομάζονται απο τους Σκοπιανούς οι αληθινοί Μακεδόνες της Ελλάδας διεθνώς : 

Μακεδονική / Μακεδονικό - Μακεδόνες / Makedones (gr)
Greek Macedon/Greek Macedons (eng) 
Грчки македон / Грчки македони (мк) 


Κυριάκος Μητσοτάκης στους Τομεάρχες της Ν.Δ. : Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση


Αγαπητοί συνάδελφοι, εύχομαι σε όλες και σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά. Το δωδεκάμηνο που ξεκινά είναι καθοριστικό για την Ελλάδα. Θέλω να σας θυμίσω ότι, σε λίγες μέρες από τώρα, ο κ. Τσίπρας κλείνει τρία χρόνια στην εξουσία και η ζημιά η οποία έχει γίνει στην πατρίδα μας είναι, δυστυχώς, τεράστια.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έβαλε πρώτα τη χώρα σε μια περιπέτεια και μετά τη βύθισε σε μια κρίση βαθιά, σε μια κρίση πρωτόγνωρη. Δυστυχώς, ο τυχοδιωκτισμός εναλλάσσεται με το ψέμα και το Κράτος αποτελεί πια, ένα εργαλείο αυταρχισμού. Δεν λειτουργεί πλέον ως αρωγός του πολίτη, ο οποίος είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στην ανομία και απέναντι στην καταστροφή. Η πίεση στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανής και διαρκής.  Με άλλα λόγια, ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ελλάδας, από το 1974 και μετά. Πρέπει να φύγουν.  Και επειδή ξέρουν ότι θα φύγουν, αισθάνεται ο κ. Τσίπρας την ανάγκη, κάθε τρεις και λίγο, να δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Τη χώρα, όμως, την έχει εξαντλήσει ο ίδιος και η Κυβέρνησή του. Είναι πραγματικά απίστευτη η είδηση ότι τα χρέη των Ελλήνων προς τις εφορίες ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, τα 100 δις ευρώ. Είναι η απόλυτη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας τους. Και πάρα ταύτα συνεχίζουν την ίδια καταστροφική, την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Πόσο ακόμα θα πληρώνουν οι Έλληνες τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο; Είναι φανερό ότι δεν μπορούν πλέον να τους πληρώνουν.

Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Είναι μια απλή αλήθεια η οποία τελικά έγινε σύνθημα γιατί εκφράζει την ελληνική κοινωνία. Είναι αυτό που σκέφτεται, είναι αυτό που νιώθει ο κάθε πολίτης. Το 2018, σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η έξοδος από το Πρόγραμμα προϋποθέτει εξαιρετικά κρίσιμους χειρισμούς, που δεν επιτρέπεται να αφεθούν στο έλεος μιας ανίκανης, μιας αδίστακτης, μιας ανεύθυνης Κυβέρνησης, που - θυμίζω για άλλη μια φορά - έχει δεσμεύσει την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, με πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Η νέα χρονιά η οποία μας ξημερώνει έχει 2 δισ. επιπλέον μέτρα. 900 εκ. νέοι φόροι. Μειώσεις στις συντάξεις. Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης. Και φυσικά, επέκταση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από αυτούς που έλεγαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Και έχει μετά ο κ. Τσίπρας το θράσος να λέει ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς κανένα νέο μέτρο.  

Η Κυβέρνηση νομίζει ότι ασκεί ψηφοθηρία κάνοντας παιχνίδια με τα επιδόματα και το ασφαλιστικό στην πλάτη της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που κάνει είναι να επιδεινώνει την κατάσταση για όλους. Προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία, ενθαρρύνοντας και τις αδήλωτες αποδοχές, αλλά και τη μαύρη εργασία. Αποτρέπει - για να μην πω διώχνει - τις επενδύσεις. Διότι προτιμά μια πολιτική επιδομάτων από μια πολιτική ανάπτυξης. Το 2017 απολογιστικά είχαμε μια ανάπτυξη ασήμαντη, σίγουρα πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

Το «φύλλο πορείας» της χώρας είναι, δυστυχώς, ήδη γραμμένο. Eίναι ψηφισμένο και προκαλεί θλίψη και ντροπή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι συντάξεις κόβονται κι άλλο μέχρι 18%. Την 1η Ιανουαρίου του 2020, μειώνεται και το αφορολόγητο, αν δεν απαιτηθεί αυτό να γίνει νωρίτερα από τους δανειστές. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας και η συμπολίτευση έχουν μαυρίσει από τώρα τις επόμενες χρονιές. Αυτή είναι η περίφημη «καθαρή», η «αυτοδύναμη» - όπως την αποκαλεί τελευταία - έξοδος, ο κ. Τσίπρας. Το να βγει τάχα η χώρα από το Πρόγραμμα, έχοντας στην πραγματικότητα  αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια.

Το 2018 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Η ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει μια τέτοια πολιτική. Δεν ξέρει, δεν θέλει, δεν μπορεί. Διότι ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και υπονόμευση των επενδύσεων δεν γίνεται. Και προφανώς ούτε η Παιδεία μπορεί να μεταρρυθμιστεί, με πολιτικές τύπου Γαβρόγλου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με πελατειακό Κράτος, με γερασμένες ιδεοληψίες, ακόμη δυστυχώς και στις εκδρομές των μαθητών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει. Πρέπει να δυναμώσουμε αυτούς που δεν μπορούν σε μια Ελλάδα, όπου κανείς δεν θα μένει πίσω. Όχι να εμποδίζονται συνέχεια αυτοί που μπορούν σε μια Ελλάδα που δυστυχώς διαρκώς μικραίνει, που διαρκώς τη μικραίνει η νοοτροπία του Τσίπρα, του Καμμένου και του Τσακαλώτου.

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια υπεύθυνη και ώριμη πολιτική δύναμη. Ολοκληρώσαμε το 2017 με ένα Συνέδριο που δεν επιβεβαίωσε απλά ότι είμαστε ενωμένοι - αυτό ήταν αυτονόητο - αλλά ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας έτοιμη να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα. Με τις ιδέες και τα κατάλληλα πρόσωπα που έχει ανάγκη η χώρα. Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία των πολιτών και μπορούμε να δώσουμε βήμα σε δυνάμεις πέρα από τα συμβατικά όρια της Παράταξης. Ήρθαν και έρχονται σε εμάς γιατί βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία τη μόνη λύση, τη μόνη ελπίδα, στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας. Έχουμε προγραμματικό λόγο που απαντά σε πραγματικά ερωτήματα. Τον συγκροτήσαμε έχοντας γυρίσει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα και ακούγοντας όλες τις κοινωνικές ομάδες. Θα συνεχίσουμε και το 2018 σε αυτήν τη γραμμή. Θα συνεχίσουμε ώστε όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να βρουν τη δική τους θέση  στο σχέδιό μας για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Το 2018, θα είναι χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης. Και καλώ όλες και όλους να συμπορευτούν μαζί μας ώστε να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να έρθει στα πράγματα μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κοινωνικής αλλαγής. Αυτό αποτελεί πλέον πατριωτικό καθήκον, διότι δυστυχώς η χώρα μας αποδυναμώνεται συστηματικά. Γιατί μια αποδυναμωμένη χώρα με μειωμένη αξιοπιστία και δυνατότητες, πέρα από οικονομικά, καθίσταται και γεωπολιτικά ευάλωτη. Το 2018 ξεκινά, βεβαίως, και με σημαντικές προκλήσεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής. 

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι πάντα μια υπεύθυνη Παράταξη. Και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θέλω, για άλλη μια φορά, να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Η Κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του. Και τον Υπουργό Εξωτερικών να λέει, χθες, ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν τη γλώσσα μας. Αστεία πράγματα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Θυμίζω προς όλους ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Και αυτή προφανώς είναι και η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να θυμίσω, ότι τότε, απέναντι σε πολλές πιέσεις, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την ονομασία. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης (στο erga omnes) αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των Βορείων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων.

Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση.  Είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε για να κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας. Όπως λέει και ο ελληνικός λαός, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σήμερα, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί σε σχέση με το 2008. Στα Σκόπια έχει εκλεγεί μια άλλη Κυβέρνηση. Στα λόγια δείχνει πιο διαλλακτική και αυτό είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στην ιστορία μας. Και ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο εσωτερικό της μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αλλά και η Ελλάδα είναι διαφορετική. Με μια Κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αδυνατεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα για λογαριασμό της. Καλώ την Κυβέρνηση να μας ενημερώσει και να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό, υπεύθυνα και ειλικρινά για όλα τα δεδομένα. Τι συζητά ακριβώς; Τι  διαπραγματεύεται; Δίχως πλήρη γνώση των παραμέτρων, καμία υπεύθυνη τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και κάτι τελευταίο: Να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι ότι, όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν σκληρά, σημερινοί κορυφαίοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο Συνέδριό μας κηρύξαμε το Κόμμα μας σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι το σχέδιό μας. Αυτό που επικύρωσε το 11ο Συνέδριό μας. Θέλω να ευχαριστήσω καθεμία και καθέναν από εσάς για τη συμβολή σας στη διαμόρφωσή του Προγράμματός μας. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και οι Έλληνες το ξέρουν. Το 2018 θα είναι ακόμη πιο απαιτητικός ο ρόλος των κοινοβουλευτικών τομέων ελέγχου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, όπως πρέπει. Όπως πρέπει ταυτόχρονα, όμως, να προβάλλουμε ακόμα πιο συστηματικά τις εναλλακτικές πολιτικές του Προγράμματός μας. Δεν θα δείξουμε μόνο τις αστοχίες της Κυβέρνησης, αυτό είναι η εύκολη άσκηση που έχουμε μπροστά μας, αλλά θα αναδείξουμε - σε κάθε ευκαιρία - τις δικές μας επιλογές και προγραμματικές δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα του δημόσιου βίου.

Μια μεγάλη πρόκληση για το 2018 είναι η προσαρμογή του Προγράμματός μας σε περιφερειακό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δουλειά ενόψει των εθνικών εκλογών. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να διαμορφώσουμε και ένα Πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήτων, που θα υποστηρίξουν τον κεντρικό προγραμματικό μας λόγο. Αλλά και να εντοπίσουμε τους κατάλληλους πρεσβευτές αυτού το Προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου. Και σε αυτή την προσπάθεια θέλω όλους τους τομεάρχες μας αρωγούς. Και ο καθένας θα έχει το δικό του ρόλο, αναλαμβάνοντας την πολιτική εποπτεία μιας περιφέρειας. Ο σκοπός είναι ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων μας ενόψει εθνικών, αλλά και δημοτικών εκλογών, η ανάδειξη νέων στελεχών, αλλά κυρίως η περαιτέρω εξειδίκευση των περιφερειακών και τοπικών μας προγραμμάτων.

Και κάτι ακόμα. Καλώ την Κυβέρνηση άμεσα να ξεκαθαρίσει την ακριβή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και το εκλογικό σύστημα με το οποίο αυτές θα διεξαχθούν. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν ούτε τα κόμματα ούτε οι πολίτες τον ακριβή χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές σε Δήμους και σε Περιφέρειες, μόνο και μόνο επειδή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση σαν ένα ακόμη παιχνίδι στις μικροκομματικές της επιδιώξεις. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω το αυτονόητο: Εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν εντός του 2018 και η Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019 - όπως ορίζει εξάλλου ο νόμος - και με το εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα.

Ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να εντείνουμε και άλλο την παρουσία μας στη Βουλή. Το 2017 βελτιώσαμε σημαντικά την κοινοβουλευτική μας εικόνα. Μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα. Και είμαι σίγουρος ότι το 2018 και στη Βουλή θα πάμε πολύ καλύτερα. Όπως επιβάλλεται, όλοι μας, να είμαστε ακόμα πιο πειθαρχημένοι στην επικοινωνία μας. Πιστεύω ότι η νέα επικοινωνιακή ομάδα έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά, λαμβάνοντας υπόψη και δικές σας παρατηρήσεις, συνοψίζοντας τα καθημερινά μας μηνύματα. Είναι πολύ σημαντικό αυτά να αναπαράγονται με συστηματικότητα και μεθοδικότητα. Και είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε το γήπεδο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη κοινή προσπάθεια. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω λέγοντας, για άλλη μια φορά, πόσα πολλά έχουμε πετύχει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, και πόσο υπόχρεος είμαι και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε. Έχουμε βάλει αυτή τη στιγμή τα θεμέλια για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη δύναμη και να φτάσουμε σε ύψη που κάποιοι και πριν από λίγο καιρό θεωρούσαν ανέφικτα. Αλλά ο τελικός στόχος είναι ακόμα μπροστά μας. Ξέρουμε τι θέλουμε: Μια μεγάλη εκλογική νίκη που θα αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας αναγέννησης της πατρίδας μας. Με σκληρή δουλειά και ομαδικότητα θα τα καταφέρουμε. Και ελπίζω, για το καλό του τόπου, αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι πάλι, σε όλες και σε όλους, να έχουμε μια καλή χρονιά, με υγεία και φυσικά με πολιτικές επιτυχίες. 




Φάλαινα σώζει ανυποψίαστη δύτρια από τα δόντια καρχαρία! Video



Μια φάλαινα φαίνεται να σπρώχνει μακριά μια δύτρια για να την προστατέψει από έναν καρχαρία τίγρη.

Η 63χρονη βιολόγος Ναν Χάουζερ κολυμπούσε στα ανοικτά των ακτών του Ραροτόνγκα, στα νησιά Κουκ, όταν το γιγαντιαίο πλάσμα απέτρεψε μια θανατηφόρα επίθεση εναντίον της, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε ο Independent.

Η βιολόγος υποστήριξε ότι το περιστατικό μπορεί να είναι απόδειξη της διαισθητικής φύσης της φάλαινας για την προστασία άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Πιστεύει ότι αυτό δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά με κάμερα και ότι είναι το πρώτο ντοκουμέντο, στο οποίο μια φάλαινα προστατεύει άνθρωπο από καρχαρία.

Η φάλαινα έσπρωχνε την 63χρονη για περίπου δέκα λεπτά. Τότε, η βιολόγος συνειδητοποίησε ότι ένας καρχαρίας τίγρης βρισκόταν κοντά της και ότι η φάλαινα την απομάκρυνε από αυτόν. Στην αρχή, η επιστήμονας νόμιζε ότι ήταν κάποια άλλη φάλαινα, αλλά μετά είδε την κίνηση της ουράς του θηλαστικού η οποία κινούνταν πλάγια κι όχι πάνω-κάτω.

«Έχω περάσει τα τελευταία 28 χρόνια προστατεύοντας τις φάλαινες και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είχα καταλάβει ότι εκείνες με προστάτευαν», δήλωσε η 63χρονη.



Πηγή : topontiki.gr


Εμπλοκή με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς - Οι θεσμοί ζήτησαν την ένταξή τους στο πολυνομοσχέδιο


Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία επιχείρησε να εξαιρέσει από το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση, αλλά οι θεσμοί είχαν διαφορετικοί άποψη.

Τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε υψηλότερο οι θεσμοί έκλεισαν την πόρτα στο οικονομικό επιτελείο ζητώντας η διάταξη να συμπεριληφθεί και να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, έτσι ώστε το αργότερο το Μάρτιο να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Στην τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο συμμετείχαν ο κ. Τσακαλώτος ο κ. Σταθάκης ο κ. Χουλιαράκης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δ. Λιάκος και ο γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δ. Παπαγιαννάκος και συζητήθηκε η εξέλιξη των 60 προαπαιτούμενων αλλά και ενεργειακά θέματα που αφορούν κυρίως τη ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το πολυνομοσχέδιο θα αριθμεί 600 σελίδες και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κανένα νέο μέτρο.

Δυστυχώς όμως με το νέο σχέδιο νόμου πολλοί φορολογούμενοι θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται. Συγκεκριμένα συρρικνώνονται για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες τα προνοιακά επιδόματα ενώ για χιλιάδες οικογένειες καταργείται. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι ενώ αντίθετα οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και χαμηλά εισοδήματα θα διαπιστώσουν ότι το επίδομα θα αυξηθεί σημαντικά.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μία ακόμη διάταξη που δοκίμασε την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία εν μέσω αντιδράσεων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποσύρθηκε. Πρόκειται για τη διάταξη για την κήρυξη απεργία όπου από το 2018 θα απαιτείται το 50% +1 για να είναι σύννομη.

Το φλέγον όμως θέμα που όπως προαναφέρθηκε δημιούργησε χθες εμπλοκή στο οικονομικό επιτελείο αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα συμπεριληφθεί τελικά η διάταξη που θα προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων (ΚΕΔΕ), ο οποίος θα προβλέπει εκτός από τους φυσικούς πλειστηριασμούς και ηλεκτρονικούς.

Πάντως η διάταξη θα παραπέμπει σε υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου.

Εφόσον ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό δημόσιο ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.


Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Πηγή : liberal.gr


Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό την Τετάρτη τα γραφεία που στεγάζεται η ΛΑΕ



Τα γραφεία της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που βρίσκονται σε κτίριο της στοάς Φεξή επί της οδού Πατησίων 14 στσον 8ο όροφο, εκπλειστηριάζονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιοκτήτη τους ύψους 100.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το iskra.gr που πρόσκειται στην Λαϊκή Ενότητα, σε επικοινωνία της τράπεζας με την ΛΑ.Ε, αφού είχε ανακοινωθεί ο πλειστηριασμός, ελέχθη από την πλευρά της Τράπεζας ότι προχώρησαν στις διαδικασίες πλειστηριασμού χωρίς να γνωρίζουν ότι τα γραφεία νοικιάζονται από την ΛΑ.Ε. Παράλληλα, η Τράπεζα ισχυρίστηκε ότι δεν θέλει να προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα και ότι θα συνεχίσει μετά τον πλειστηριασμό να τηρεί το συμβόλαιο με την ΛΑ.Ε, εφ’ όσον το ακίνητο περιέλθει στην ιδιοκτησία της, μιας και η ίδια θα κάνει προσφορά κατά τον πλειστηριασμό στην τιμή εκκίνησης.

Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους που επικαλείται ο ιστότοπος, «ανεξάρτητα από τους λόγους που η Τράπεζα επικαλείται για τον πλειστηριασμό των γραφείων  που νοικιάζει η ΛΑ.Ε, για το ύψος των οφειλών του δανειολήπτη και τις συνθήκες που οι τελευταίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός προσφέρεται για πολλά και πολυεπίπεδα συμπεράσματα. Αυτός ο πλειστηριασμός δείχνει, επίσης, ότι συχνά τη νύφη του εκπλειστηριασμού δεν την πληρώνει μόνο ο ιδιοκτήτης δανειολήπτης αλλά και τυχόν ενοικιαστές που μένουν η αξιοποιούν επαγγελματικά είτε επιχειρηματικά το ακίνητο, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν δεν διαθέτουν δυνατότητες δημόσιας διαμαρτυρίας ή προσβάσεις στα κέντρα των τραπεζών και της εξουσίας».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παράπονα αντιεξουσιαστών στον Βούτση γιατί τους πήραν κτίρια υπό κατάληψη να τα κάνουν Πανεπιστήμιο




Διαμαρτυρία στον πολυχώρο «Σπούτνικ» στον Κεραμεικό πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, για να παραπονεθούν στον σύντροφο και πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση.

Συγκεκριμένα, έξω από τον χώρο όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με ομιλητή τον  Νίκο Βούτση, βρέθηκαν περίπου 60 με 70 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο σημείο μετά από κάλεσμα στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι αντιεξουσιαστές διαμαρτυρήθηκαν διαβάστε γιατί, για την κατεδάφιση κτιρίων στο Βόλο στο πλαίσιο της επέκτασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Οι αντιεξουσιαστές δηλαδή είχαν την απαίτηση οι χώροι που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη από τους καταληψίες «Τερμίτα», με την κατάληψη να τερματίζεται την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, να παραμείνουν σε καθεστώς ανομίας και να μην γίνουν πανεπιστημιακές αίθουσες.




Ο Απόστολος Δοξιάδης καταγγέλλει: Με παρακολουθούν επειδή στήριξα τους Τούρκους στρατιωτικούς



Στη καταγγελία πως παρακολουθείται τόσο ο ίδιος όσο και οι δικηγόροι των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών προχώρησε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Δοξιάδης ανέφερε πως παρακολουθείται και προειδοποίησε πως αν αυτό συνεχιστεί θα «δουν τα προσωπάκια τους στο Facebook»: «Υπήρξε μια αγαστή συνεργασία κράτους, παρακράτους και κυβέρνησης. Κυβέρνηση εννοώ τις εντολές που έρχονται από τους υπουργούς στην αστυνομία, κράτος εν προκειμένω την υπηρεσία ασύλου και την αστυνομία, ενώ παρακράτος κάτι περίεργους ανθρώπους που δεν ξέρω ποιοι είναι. Όπως για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμαι, όπως και οι νομικοί παραστάτες των Τούρκων παρακολουθούνται. Έχω περάσει Δικτατορία και δεν είμαι χαζός. Έχω δει τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα και τα πρόσωπα. Αν συνεχιστεί αυτό και σήμερα, θα δουν τα προσωπάκια τους και τα αυτοκίνητά τους στο Facebook».

Παράλληλα ο κ. Δοξιάδης έκανε λόγο για «κλίμα τρομοκρατίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθη ο Τούρκος στρατιωτικός αμέσως μετά την αναστολή χορήγησης ασύλου ήταν παράνομες:«Ο Τούρκος συνελήφθη παρανόμως και μάλιστα έγινε ολόκληρη πλεκτάνη. Εγώ, με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Λευτέρη Παπαγιαννάκη και τους συμπαραστάτες νομικούς, ήμασταν μαζί με τον Τούρκο αξιωματικό στην υπηρεσία ασύλου. Και μας ζήτησε η αστυνομία, δίπλα στην Κατεχάκη, να δηλώσουμε δήθεν πού θα μένει, για να έχει προστασία. Και είπαμε εμείς, ευχαρίστως, να έρθουμε να σας δώσουμε τα στοιχεία. Πήγαμε όλοι στο Αρχηγείο και εκείνη την ώρα μπήκαν στην υπηρεσία ασύλου, πρωτοφανές, και τον συνέλαβαν κάποιοι με πολιτικά. Δηλαδή μας κάλεσαν στην αστυνομία, για να φύγουμε και να μην είμαστε μέσα. Γιατί αν πήγαιναν να τον συλλάβουν και ήμασταν μπροστά, θα γίνονταν άλλα πράγματα» δήλωσε ο κ. Δοξιάδης.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Βροχή οι κατασχέσεις από την εφορία – Αδειάζουν λογαριασμούς – Πως θα προστατευτείτε



Τα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία καλπάζουν και πρόσφατα ξεπέρασαν και το ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ ευρώ. Βέβαια αυτό είναι ένα πλασματικό νούμερο, αφού πολλά εξ αυτών δεν μπορούν να εισπραχθούν εις τον αιώνα των αιώνων, αλλά δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να κάνει εκκαθάριση. Ωστόσο ακόμη και μετά από μία ενδεχόμενη εκκαθάριση και πάλι θα ήταν πάρα πολλά . Κάθε μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι ανέρχονται περίπου σε 1 δις. ευρώ κατά μέσο όρο. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και αδυνατούν αν εξοφλήσουν στην ώρα τους τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο του 2017 ακόμη 21.000 φορολογούμενοι έζησαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων ενώ τους επόμενους μήνες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που κινδυνεύουν με κατασχέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του Δημοσίου κρύβει γι’ αυτούς πολλές παγίδες. Συγκεκριμένα η Εφορία δικαιούται:

1. Να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει. Το γράμμα του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων.

2. Να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός της χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

3. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

β) Το ¼ οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

δ) Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

ε) Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)

ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Καταθέσεις

4. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η Εφορία έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία οι νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησής τους περιλαμβάνουν ρητή διάταξη που προβλέπει το ακατάσχετο αυτών. Μοναδική εξαίρεση από τις κατασχέσεις αποτελεί ο μοναδικός ακατάσχετος λογαριασμός μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ ο οποίος θα πρέπει να έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο – δικαιούχο του λογαριασμού.


Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


Απίστευτο: «Αναστήθηκε» σε νεκροτομείο φυλακισμένος στην Ισπανία – Τρείς γιατροί είχαν βεβαιώσει τον θάνατό του!




Ένας φυλακισμένος στη βόρεια Ισπανία ξύπνησε σε νεκροτομείο νοσοκομείου, αφού νωρίτερα τρεις γιατροί είχαν πιστοποιήσει τον θάνατό του, όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο ισπανικά 
ΜΜΕ.

Ο Gonzalo Montoya Jiménez, τρόφιμος φυλακής στην περιοχή της Αστούριας, ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγες μόνο ώρες πριν από την πραγματοποίηση της αυτοψίας.

Σύμφωνα με την οικογένειά του το σώμα του είχε προετοιμαστεί για τη ιατροδικαστική εξέταση και μάλιστα δήλωσαν στην τοπική εφημερίδα La Voz de Asturias ότι ο Montoya «είχε σημάδια αυτοψίας πάνω του, οι γιατροί ήταν έτοιμοι να τον ανοίξουν».

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μονάδα εντατικής φροντίδας σε νοσοκομείο του Οβιέδο.

Υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για περίπτωση νεκροφάνειας, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι Telecinco. Είναι μια κατάσταση όπου τα ζωτικά σημάδια ενός ατόμου επιβραδύνουν έως το σημείο να είναι σχεδόν ανεπαίσθητα.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο «θάνατος» του είχε πιστοποιηθεί από τρεις έμπειρους γιατρούς στη φυλακή, οι οποίοι διέταξαν το σώμα του να σταλεί στο νεκροταφείο για περαιτέρω εξέταση.



Πηγή: BBC, real.gr


Ν.Δ: Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει Κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε.



«Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει Κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της».

Πλήρης Δήλωση

«Ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Αμέσως μετά η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα που έγινε στην γείτονα. Και με αυτό το σκεπτικό χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώτο εξ αυτών. 

Ως εκ τούτου όλες οι εξελίξεις που παρακολουθούμε έκτοτε, γεννώνται από την επιλογή της Κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου μη σεβόμενη έτσι τόσο την ανεξαρτησία της επιτροπής, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. 

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει Κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της».


Βιβλιοθήκες με ωράριο δημοσίου: Κραυγή αγωνίας φοιτητών της Νομικής Αθηνών όπως παρουσιάζει η «Κ»



Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες με ωράριο δημοσίου! Αυτό περιγράφουν φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών ζητώντας με την επανέναρξη του ακαδημαϊκού έτους να γίνει κάτι ώστε τουλάχιστον η σχολή τους να προσεγγίσει το καθεστώς λειτουργίας των βιβλιοθηκών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην πλειονότητα των υπόλοιπων πανεπιστημιακών αναγνωστηρίων της χώρας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα. 

Ειδικότερα, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογής υπογραφών για ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 516 υπογραφές, 173 από μεταπτυχιακούς φοιτητές και 343 από προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο φοιτητής Παναγιώτης Βαλλιανάτος στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook «η κατάσταση είναι γνωστή και εδώ και χρόνια -από το πρώτο έτος μου που έχω ζωντανή μνήμη-. Βιβλιοθήκες πανεπιστημιακές που λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση με ωράριο καταστημάτων, με μέρες που κλείνουν νωρίτερα και μέρες που κλείνουν λιγότερο νωρίς, με βιβλία που ψάχνεις να βρεις χρονολογία έκδοσης που να ξεκινάει από 2, με μόνη ηλεκτρονική βάση το Google, και με μόνη δυνατότητα να μελετήσεις και στο σπίτι σου ένα βιβλίο, να το φωτοτυπήσεις σε κάποιον θαρραλέο φωτοτυπά που δεν θα φοβάται τα πρόστιμα για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Όσοι έχουμε φίλους που σπουδάζουν έξω, συχνά τους ζητάμε κάποιο άρθρο που μπορούν να βρουν με τους κωδικούς τους και να μας το στείλουν. Ακόμα κι αν σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχουν χαμηλότερα δίδακτρα από αυτά που πληρώνουμε εμείς πλέον».

Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση του φοιτητή για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Έχει κατά κάποιον τρόπο εντυπωθεί ως άφευκτη πραγματικότητα, ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα είναι κάτι λίγο καλύτερο από το πάρκινγκ. Ότι απλά περιμένεις έναν χρόνο μέχρι να φύγεις έξω για να κάνεις το καλό μεταπτυχιακό. Ότι εδώ συμπληρώνεις απλά με ένα χαρτί το σι βι σου για τις αιτήσεις που θα κάνεις για έξω. Λες και μπορούμε όλοι να φύγουμε μετά. Και δεν μιλάω για τις απλησίαστες Αμερική και Αγγλία (και όχι δεν φτάνουν οι υποτροφίες που μπορεί να πάρει κάποιος για να φύγει μόνες τους) αλλά ακόμα και για τις πιο φιλικές στα χαμηλά και μέτρια οικονομικά στρώματα Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία κλπ. Λες και έχουμε έναν χρόνο για πέταμα. Ε δεν έχουμε. Και μπορεί και να μην καταφέρουμε ποτέ να φύγουμε για σπουδές έξω. Γιατί είναι ακριβές. Και γιατί δεν τις σηκώνει η τσέπη ούτε η δικιά μας ούτε του σπιτιού μας. Αλλά σηκώνει το κεφάλι μας βαθύτερες σπουδές, σηκώνει η διάθεσή μας την έρευνα, σηκώνει και η καθημερινότητά μας ένα κυνήγι νοήματος μέσα από την επιστήμη. Και γενικώς σηκώνει μια σοβαρότητα σε αποφάσεις για τη ζωή μας, όπως αυτή των σπουδών. Τις οποίες τις θέλουμε ουσιαστικές. Και θέλουμε να ενισχύσουμε και το ερευνητικό δυναμικό της χώρας στην οποία μένουμε και στην οποία σπουδάζουμε».


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εξαφάνιση 17χρονου Μιχαήλ - Άγγελου από την περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης



Την εξαφάνιση του 17χρονου Μιχαήλ - Άγγελου από την περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης δήλωσε σήμερα η μητέρα του στο τμήμα ασφαλείας της Μενεμένης.

Ο Μιχαήλ – Άγγελος Τ. εξαφανίστηκε σήμερα, 08/01/2018, στις 10:30 π.μ..

Ο 17χρονος φορούσε τζιν παντελόνι, μπορντό πουλόβερ, μαύρο μπουφάν με καρό κουκούλα, γκρι – μπεζ παπούτσια και κρατούσε μαύρη σχολική τσάντα.

Ο Μιχαήλ – Άγγελος έχει καστανά μάτια, καστανά μαλλιά, ζυγίζει 70 κιλά και έχει ύψος 1,72 μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 17χρονος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γραμμής 11 από το τέρμα και είχε το κινητό του κλειστό.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.




«Με πλήρωσαν για να σκοτώσω τη Δώρα Ζέμπερη» λέει τώρα ο δράστης



Νέα δεδομένα προκύπτουν στη φρικτή δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β' Νεκροταφείο με 14 μαχαιριές. Με πολυσέλιδο σημείωμά του μέσα από την φυλακή ο καθ' ομολογία δολοφόνος της 32χρονης εφοριακού δηλώνει τώρα ότι δύο άνδρες τον έβαλαν να σκοτώσει την 32χρονη, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο υπόμνημά του ο δράστης, τα δύο άτομα τού έταξαν 30.000 ευρώ για να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, ενώ τον είχαν προμηθεύσει με ναρκωτικά καθώς και με το μαχαίρι του εγκλήματος, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας της εφοριακού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στο μακροσκελές έγγραφό του, ο καθ' ομολογία δολοφόνος της γυναίκας αναφέρει ότι την παρακολουθούσε επί μακρόν και αποφάσισε ο ίδιος να τη σκοτώσει στο Β' Νεκροταφείο, προσθέτοντας ότι είχε λάβει προκαταβολή για την αποτρόπαιη πράξη του και ότι μέσα στην τσάντα του θύματος εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα υπήρχαν και στικάκια με πληροφορίες.

Σημειώνεται πως στην απολογία του ο 58χρονος είχε υποστηρίξει πως σκότωσε την Δώρα Ζέμπερη, βρισκόμενος σε άμυνα λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκε από το θύμα, αρνούμενος παράλληλα τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε δηλώσει ότι αποδέχεται μόνο τις πλημμεληματικές κατηγορίες της οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας και, ανασκευάζοντας όσα ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς στην πρώτη κατάθεση που έδωσε, υποστήριξε την πιθανότητα πάνω στην πάλη με την εφοριακό αυτή να «έπεσε πάνω στο μαχαίρι».


Πηγή : in.gr


Κοτζιάς: Θέλουμε όνομα διακριτά διαφορετικό από τη Μακεδονία



«Θέλουμε στην ονομασία της ΠΓΔΜ να δώσουμε ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση συζητά για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση στο ονοματολογικό, ενώ υποβάθμισε τις ενστάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως κύριος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μια σύνθετη ονομασία που θα καθιστά την ΠΓΔΜ διακριτή από την ελληνική Μακεδονία, χωρίς ωστόσο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Εξαπολύοντας πυρά εναντίον της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το ονοματολογικό δεν είναι πλέον «βρέφος» ασκώντας εντονότατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την στάση της στο θέμα της ονομασίας. «Η ΝΔ αποδείχθηκε ανίκανη ως κυβέρνηση γιατί δημιούργησε το πρόβλημα και αποδεικνύεται, επίσης, ανίκανη ως αντιπολίτευση γιατί δεν θέλει να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αντιτίθεται στη χρήση όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα, κι όχι γενικότερα, δηλώνοντας βέβαιος ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τυχόν συμφωνία.

«Πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή, να είστε σίγουρος για την έγκριση της συμφωνίας», ανέφερε συμπληρώνοντας συνάμα ότι η συμφωνία θα είναι «καλή».

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς νωρίτερα να έχει εξευρεθεί λύση στο ονοματολογικό.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς το απέρριψε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία είναι διατεθειμένη να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες και ικανή να υλοποιήσει τις επιλογές της.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην αντίπερα όχθη, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αυτό περιέχεται μεν στις δηλώσεις των σλαβικών κομμάτων αλλά δεν θεωρείται καλή λύση από τις συμπολιτευόμενες αλβανικές δυνάμεις. «Σε κάθε περίπτωση τυχόν απόρριψη μιας συμφωνίας σε δημοψήφισμα από τους Σκοπιανούς θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στη γειτονική χώρα» είπε χαρακτηριστικά.



TA NEA