Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

 


Ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε από τη Βέροια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στον φράχτη στον Έβρο - ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ απάντησε στους «υπερπατριώτες πολεμοχαρείς» τονίζοντας ότι συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον διόρθωσε όσον αφορά τα ζητήματα της μειονότητας.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την πίστη. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν παίζει κανεις με την πίστη, να γυρίσετε την πλάτη σε όσους προσπαθούν με τον άθλιο τρόπο να αξιοποιήσουν τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός ασκώντας εκ νέου κριτική στην αντιπολίτευση που «τάζει λεφτόδεντρα».

«Οι εκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όλη η αντιπολίτευση είτε από δεξιά είτε από αριστερά έχει στρατευθεί για να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, χωρίς να λένε κουβέντα για την Ευρώπη. Εχουμε από τα δεξιά τους υπερπατριώτες πολεμοχαρείς που θεωρούν ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική, επειδή ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και να τον διορθώσει όσον αφορά τα ζητήματα της μειονότητας», είπα κάνοντας αναφορά για τις ευρωεκλογές.

«Όσον αφορά τις εκκρεμότητες με τον βόρειο γείτονα μας θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλα είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Αν πιστεύουν ότι κάποιοι μπορούν να την αμφισβητήσουν θα γνωρίζουν δύο πράγματα: Ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία» συνέχισε ο πρωθυπουργός με μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία.

«Βλέπω στο βλέμμα σας το χαμόγελο και την αισιοδοξία για τη μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου» είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

«Η ΝΔ είναι ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας καθώς ο εθνάρχης Μακεδόνας Κώστας Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη κόντρα στα κόμματα που φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει στη συνέχεια ότι «το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπετε γύρω σας, στα έργα της περιφέρειας, στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου στις Αιγές. Αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 5 χρόνια για να στηρίξουμε μαζί με την Ευρώπη τις τοπικές κοινωνίες, να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση που δεν δοκίμασε μόνο τα νησιά αλλά και ολόκληρη την Μακεδονία, τα κάναμε γιατί δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη. Τα καταφέραμε και γιατί η Ελλάδα δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά η Ευρώπη την ακούει. Η Ευρώπη ακούει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού».

«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έκανε η κυβέρνηση. Νωρίτερα πήγαμε στα Ριζώματα για να παρουσιάσουμε μια νέα ψηφιακή δράση του υπουργείου Παιδείας που έχει πια διαδραστικούς πίνακες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανακάμψης και τα 36 δισ. που διαπραγματεύτηκα προσωπικά στην Ευρώπη. Ψηφιακό φροντιστήριο θα σημαίνει ότι τα παιδιά από του χρόνου που είναι στην Τρίτη Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από καθηγητές του δημόσιου σχολείου» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «πείσαμε την Ευρώπη να στηρίξει μια πολιτική ασφαλούς φύλαξης των συνόρων. Γι' αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ώστε εμείς να καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην επικράτεια και όχι ο κάθε άθλιος διακινητής». Υπενθύμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «αν δεν είχαμε βγάλει την Ελλάδα από το φάσμα της χρεοκοπίας, δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 500 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε την ΕΛΓΑ ωστε να στηρίζει τους αγρότες. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Γι αυτό θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου».

Επανέλαβε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο; Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις χώρες της ΕΕ ώστε να μπορούμε αύριο να αποκτήσουμε π.χ. μια ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα iron dome, μια θωράκιση που δεν θα περνάει κουνούπι από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για το δημογραφικό; Εμείς θα στηρίζουμε πάντα έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Το επίδομα γέννας εμείς το θεσμοθετήσαμε, το επίδομα μητρότητας το δώσαμε στις ελεύθερες επαγγελματίες. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι υπάρχει θέμα ακριβείας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να το αντιμετωπίσουμε».

«Το να είναι ισχυρή η ΝΔ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει περισσότερη προκοπή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Έστειλε, επίσης, μήνυμα προς τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ λέγοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την πίστη. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν παίζει κανεις με την πίστη, να γυρίσετε την πλάτη με όσους προσπαθούν με τον άθλιο τρόπο να αξιοποιήσουν τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας» ενώ άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση που «τάζει λεφτόδεντερα. Άκουσα ότι θέλουν να δαπανήσουν 11 δισ. ευρώ παραπάνω, κι εγώ θα το ήθελα αλλά δεν έχω τα χρήματα».

Ειδικά, δε, για το κλίμα της τοξικότητας και των πολιτικών ψεμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η τοξικότητα καταστρέψει τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με fake news. Εγώ το απόφευγα. Καλώ να αποφύγουμε τον λόγο που προκαλεί βια. Στην Ελλάδα του 2024 είμαστε πολιτικοί αντιπαλοι δεν είμαστε εχθροί. Όταν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν πόλεμος μόνο άσχημα πράγματα θα προκύψουν για τη χώρα».

«Δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το βράδυ των ευρωεκλογών να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της ΝΔ. Σας ζητώ να στείλετε μήνυμα συνέχειας σταθερότητας συνέπειας και συνέχειας της πολιτικής της ΝΔ. Όσο για τις εθνικές εκλογές θα κάνουν λίγο υπομονή, θα γίνουν το 2027 όπως σας έλεγα και το 2019 ότι εκλογές θα γίνουν το 2023» πρόσθεσε με εμφάση ο πρωθυπουργός ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Η ΝΔ θα βγει δυνατή από αυτή τη μάχη. Η βάση συσμπειρώνεται, οι πολίτες που συντάσσονται με τη ΝΔ είναι εδώ για να μας στηρίξουν. Έχει σημασία να πολεμήσουμε την αποχή, την αίσθηση ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ θα είναι εκεί που της αξίζει, πρώτη και ισχυρή, το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη».



Γεραπετρίτης για Μονή της Χώρας: «Η Τουρκία θα επαναξιολογήσει το θέμα»

 


Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα της Μονής της Χώρας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΚΟ του κόμματος ΝΙΚΗ, Ν. Παπαδόπουλου με θέμα «Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί αποτελεί νέα Τουρκική πρόκληση εις βάρος της Χώρας μας», 

ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα της Μονής της Χώρας, ενώπιον της τουρκικής αντιπροσωπείας και του προέδρου Ερντογάν και ζήτησε να παραμείνει η Μονή της Χώρας, μουσειακή στον χαρακτηρισμό της, και να καταστεί εκ νέου κτήμα της ανθρωπότητας, με δυνατότητα του οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά τα οποία περιέχονται εντός της μονής. Εκτιμώ ότι, με βάση την επίσκεψη αυτή και τα όσα διεμείφθησαν, θα υπάρξει επαναξιολόγηση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.




Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας, δύο κατηγορουμένων που διέπρατταν διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με το μέθοδο του ριφιφί

 


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος δύο αλλοδαπών, οι οποίοι συνελήφθησαν την 24-4-2024 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία από δύο ή περισσότερους δράστες, που είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση με συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων, η οποία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους:

(επ) JOVANOVIC ή MANGALOV (ον) ZORAN ή ANGEL του ZIVAN ή STOIMENOV και της IVANKA ή SVETLANA, γεννηθέντα την 11-10-1971 στη Σερβία και




(επ) TESIC ή PESIC (ον) SLADJAN του SVETOZAR και της SVETLANA, γεννηθέντα την 1-3-1974 στη Σερβία ή Σλοβενία




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην πρωταρχική ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις που προσβάλλουν το έννομο αγαθό της ιδιοκτησίας και στη διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από τους ανωτέρω κατηγορούμενους σε βάρος και άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476202 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έως 2-7-2024, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Η στιγμή που φορτηγό τρακάρει σε γέφυρα και κρέμεται στο νερό

 


Ένα νέο βίντεο καταγράφει την τρομακτική σύγκρουση μετά την οποία ένα φορτηγό κατέληξε να κρέμεται από την άκρη γέφυρας πάνω από τον ποταμό Οχάιο κοντά στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Το βίντεο από κάμερα προσαρμοσμένη στο ταμπλό του φορτηγού καταγράφει τη στιγμή που ένα βαν στρίβει απότομα και να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να αποφύγει προπορευόμενο όχημα που είχε ακινητοποιηθεί στη γέφυρα Clark Memorial την 1η Μαρτίου με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο φορτηγό.

Πανικόβλητη η 26χρονη οδηγός του, Σίντνεϊ Τόμας, έχασε τον έλεγχο του φορτηγού, που έσπασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα και αιωρείτο στο κενό, 23 μέτρα πάνω από τον ποταμό Οχάιο, επί μιάμιση ώρα μέχρι να διασωθεί.

Το βίντεο παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, όπου εκδικάστηκε το παραλίγο μοιραίο τροχαίο με τον 33χρονο οδηγό του βαν, Τρέβορ Μπράναμ στο εδώλιο. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο 33χρονος οδηγούσε επικίνδυνα προτού μπει στο αντίθετο ρεύμα και πέσει πάνω στο φορτηγό.

Στον Μπράναμ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εσκεμμένη έκθεση σε κίνδυνο και χειρισμό οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε ανασταλεί. Η υπόθεση θα επανεξεταστεί τον επόμενο μήνα.





Ο παπατζής ινφλουένσερ Στέφανος Κασσελάκης σκουπίζει τα χέρια του μόλις σε χαιρετάει

 



Μέρος του σώου Κασσελάκη, είναι και η δήθεν αγάπη του στον κόσμο, αλλά τα βίντεο που έρχονται στην δημοσιότητα τον εκθέτουν για ακόμα μία φορά, γιατί απο την ημέρα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα δεν κάνει και άλλη δουλειά απο το να λέει ψέματα, να εκτοξεύει λάσπη και να στηρίζει fake news.

Τα βίντεο που δείχνουν τον ινφλουένσερ Στέφανο Κασσελάκη κατά την περιοδεία του ενόψει ευρωεκλογών, να σκουπίζει διακριτικά τα χέρια του στο παντελόνι του, μετά από χειραψία με πολίτες, δείχνουν για ακόμα μία φορά ποιος είναι όσο και εάν προσπαθεί να το κρύψει.

Με λίγα λόγια τα "Καθαρά τα χέρια του μόχθου", όπως τα αποκαλεί ο Κασσελάκης, καλό θα ήταν μόλις τα ακουμπάμε να σκουπιζόμαστε.

Το νούμερο λοιπόν Στέφανος Κασσελάκης με το βανάκι του καραγκιόζη που δεν γράφει πουθενά ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγει στον δρόμο, και μέσα σε όλα χαιρετά διά χειραψίας μια εργαζόμενη που μάλιστα δηλώνει και θαυμαστής ο αισχρός παπατζής. 

Και αφού τη χαιρετά, την ώρα που της μιλά, θρασύτατος χωρίς ίχνος συναίσθησης  σκουπίζει τα χέρια του στο παντελόνι, και το κάνει προκλητικά αφού έχει χαιρετήσει «τα καθαρά χέρια του μόχθου», όπως τα αναφέρει ο παπατζής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μόλις κατάλαβε ο ινφλουένσερ ότι τον πήραν χαμπάρι και άρχισαν να τον ξεφτιλίζουν, τα έβαλε με το Πρώτο Θέμα που έκανε την δημοσίευση και μάλιστα ο αισχρός πήγε να το καλύψει ότι δήθεν είχε χαιδέψει ένα σκύλο πριν την εργαζόμενη και γιαυτό τα καθάρισε.


Και όπως γράφει το Πρώτο Θέμα : Με μία ανάρτηση που ξεχειλίζει από χυδαιότητα κατά του Πρώτου Θέματος, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να δικαιολογήσει την κίνησή του να σκουπίσει τα χέρια του στο παντελόνι του μετά από την χειραψία που αντάλλαξε με τη νεαρή εργαζόμενη στη Δράμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πόσταρε μία φωτογραφία με ένα σκυλάκι που είχε χαΐδέψει νωρίτερα και ισχυρίζεται ότι σκούπισε τα χέρια του από τις τρίχες του, ενώ μόλις είχε κάνει χειραψία με τη νεαρή κοπέλα. 

Για του λόγου το αληθές, δείτε ξανά το σχετικό βίντεο σε αργή κίνηση και θαυμάστε το πεντακάθαρο από τρίχες σκύλου παντελόνι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ : 


Στην ανάρτησή του ο φαιδρός ινφλουένσερ, γράφει: Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει το μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη να πάμε σε εκλογές…

Ας δουν εκεί στο φερέφωνο του Μαξίμου από τι σκούπιζα τα χέρια μου.

Αν σκουπιστούν κι εκείνοι, ίσως φύγει λίγη από τη λάσπη τους.

ΥΓ: Ό,τι και να κάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουν να αλλάξω. Ούτε στην αγκαλιά μου με τους ανθρώπους, ούτε με τα ζώα.

Δείτε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη: 

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει το μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη να πάμε σε εκλογές…

Ας δουν εκεί στο φερέφωνο του Μαξίμου από τι σκούπιζα τα χέρια μου.
Αν σκουπιστούν κι εκείνοι, ίσως φύγει λίγη από τη λάσπη τους.

...Δείτε περισσότερα
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο που λέει "ΘΕΜΑ 16.05.24 17:22 59 Στέφανος Κασσελάκης: Σκουπίζει τα χέρια του μετά από χειραψία με "










Θράσος οι Σκοπιανοί που συνεχίζουν να προκαλούν αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος τους

 


Στην προκλητική γραμμή που χάραξε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα φαίνεται πως κινείται ο πρόεδρος του VMRO και νεορκισθείς πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μιτσκόσκι, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχωρώντας σε νέα πρόκληση αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος της χώρας του.

Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί ενώ ερωτηθείς από δημοσιογράφο ο οποίος τον κάλεσε να σχολιάσει τις δηλώσιες της Σιλιάνοφσκα στην ορκωμοσία της, τόνισε ότι ήταν αξιοπρεπής και ότι «περίμενε συγχαρητήρια από τον νότιο γείτονά μας». Μεταξύ άλλων κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις- όπως τις χαρακτήρισε- προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα να πάει στο δικαστήριο της Χάγης.

«Περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO και η κυβέρνηση εκεί υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συμφωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι, χαρακτηρίζοντας «βασικό του ανθρώπινο δικαίωμα» να αποκαλεί τη χώρα του όπως εκείνος επιθυμεί στον δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ.

«Δεν έχουμε καμία παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί μπορούμε να τα πούμε. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μίτσκοσκι.

«Θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μου, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε, καθώς και τις εταιρείες μας να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και αναμένω να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε τη συνεργασία στον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση και ούτω καθεξής» κατέληξε ο Μίτσκοσκι.

Λίγο αργότερα σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) ο Μιτσκόσκι συνέχισε να αποκαλεί την χώρα του Μακεδονία και τους πολίτες της Μακεδόνες, προκαλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα :

«Σήμερα ήμουν μέρος του Summit Macedonia 2025. Η διασπορά, οι Μακεδόνες εκτός Μακεδονίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μακεδονικής ταυτότητας. Η μελλοντική Κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θέλει να είναι καλός οικοδεσπότης και να είναι μέρος των επενδυτικών τους σχεδίων στην πατρίδα τους».

Νέο μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jan Lipavský.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία. Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Και πρόσθεσε: «Όλα τα κράτη μέλη θα κριθούν τελικά στα θεμελιώδη. Πρέπει να τηρούν το σημείο αναφοράς που έχει τεθεί για τη χώρα τους και, ασφαλώς, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων».



Τρεις φορές είχε καταγγείλει τον σύζυγό για ενδοοικογενειακή βία το 40χρονο θύμα και η δικαιοσύνη τον είχε ελεύθερο

 



Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο τα περιστατικά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, που ανεύθυνοι και επικίνδυνοι δικαστές αφήνουν ελεύθερο ένα επικίνδυνο κακοποιό που εκμεταλλεύεται την ανευθυνότητα των δικαστών και ολοκληρώνει το έγκλημα του.

Αυτό που είναι σίγουρο πλέον και το απαιτούν οι πολίτες αυτής της χώρας, είναι ηγεσία της δικαιοσύνης που αποτελείται από έμπειρους δικαστές να αξιολογήσουν τους συναδέλφους τους, ώστε να κριθούν εάν μπορούν να δικάζουν σωστά με ευθύνη και όχι άρπα κόλα να τελειώνουμε.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προκύπτει πως η 40χρονη, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και προ δεκαετίας, είχε απευθυνθεί στις Αρχές τρεις φορές και είχε καταγγείλει τον εν διαστάσει σύζυγό της για ενδοοικογενεικακή βία.

Ειδικότερα, η πρώτη καταγγελία έγινε στις 3 Απριλίου 2013 με την γυναίκα να υποβάλει έγκληση κατά του πρώην συντρόφου της για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. Τότε ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Η δεύτερη καταγγελία έγινα στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 με το θύμα να καταγγέλλει τον εν διαστάσει σύζυγό της για απειλή, σωματική βλάβη και εξύβριση. Ο άνδρας συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι υπήρχε δικαστική απόφαση βάσει της οποίας ο άνδρας απαγορευόταν να διαμένει με το θύμα, πλην όμως η ίδια του το είχε επιτρέψει από το 2018.

Η τελευταία καταγγελία έγινε στις 7 Μαΐου 2024 και πάλι για ενδοοικογενειακή βία (απειλή, σωματική βλάβη και εξύβριση). Ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ έλαβε ρητή δικάσιμο για Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, αντί να εκτιμηθεί το ιστορικό του, να προσδιοριστεί η δίκη άμεσα και να κρατηθεί μέχρι τότε. 

Ο διοικητής του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας ενδιαφέρθηκε όχι μία αλλά πολλές φορές, καλώντας την στο τηλέφωνο να ρωτάει εάν είναι καλά και το θύμα του απαντούσε ότι είναι εντάξει.

Στη 40χρονη χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση και δόθηκαν πληροφορίες, οδηγίες και έντυπο υλικό, προκειμένου να λάβει εάν επιθυμεί την αναγκαία υλική συνδρομή από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον ενημερώθηκε για την δυνατότητα εγκατάστασης, στο κινητό της τηλέφωνο, της εφαρμογής «Panic Button» και της χορηγήθηκε κωδικός για πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή. Παράλληλα ενημερώθηκε για τη δυνατότητα μεταφορά της σε δομή φιλοξενίας και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί.

Ο δράστης είχε στήσει ενέδρα θανάτου στην πρώην γυναίκα του και όταν την είδε να διασχίζει τον δρόμο την πλησίασε και άρχισε να την μαχαιρώνει επανειλημμένα καταφέρνοντας της περισσότερα από 10 χτυπήματα.

Στη συνέχεια αποχώρησε από το σημείο, πήγε σε ένα ξενοδοχείο και προσπάθησε να κρυφτεί σε μία οικοδομή στην οποία, κατά αναφορές, είχε εργαστεί. Μαζί του είχε και κουτάκια μπύρας καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Κάτι που άλλωστε συνήθιζε να κάνει και όταν ζούσε με το θύμα του. Έπινε και στη συνέχεια την χτυπούσε. Τελικά αστυνομικοί του τμήματος την περιοχής τον εντόπισαν κατά τη διάρκεια περιπολίας και του πέρασαν χειροπέδες.

Κατά τη σύλληψή του ο δράστης ήταν εμφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ και έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο κυνικό που δεν έδειξε ούτε μια στιγμή να μετανιώνει για την πράξη του.

 «Ξύπνησα το πρωί και πήγα στο συγκεκριμένο γιατί ήξερα ότι περνάει από εκεί στις 5.30 το πρωί. Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω. Στη συνέχεια έφυγα με τα πόδια και πήγα σε ένα ξενοδοχείο. Έκατσα λίγο εκεί και μετά πήγα με τα πόδια στην οικοδομή και ήπια κάτι μπύρες μέχρι που τελικά με συνέλαβαν».

Στην ερώτηση των αστυνομικών γιατί προέβη στο ειδεχθές έγκλημα, ο καθ’ ομολογίαν δράστης φέρεται να απάντησε πως «Δεν άντεχα να βλέπω τον γκόμενο της να οδηγά το αμάξι μου. Εγώ δούλευα και εκείνη μου έτρωγε τα λεφτά».



Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την Ευρωζώνη


 

Δημοσιεύτηκαν χθες οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας των Ευρωπαϊκών χωρών.

  • Η ανάπτυξη για το μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% για το 2024 και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025.
    • Αυτό υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το τρέχον έτος αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
    • Οι ανωτέρω προβλέψεις είναι παραπλήσιες με αυτές των χειμερινών προβλέψεων της ΕΕ όπου η πρόβλεψη για τα έτη 2024 και 2025 ήταν για την Ευρωζώνη 0,8% και 1,5% αντίστοιχα και για την Ελλάδα 2,3% και 2,2% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι προβλέψεις αυτές βρίσκονται πλησίον των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας, όπου προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων.
  • Αναφορικά με τις επενδύσεις για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 , τη στιγμή που στον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση επενδύσεων το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025.
    • Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση (και με μακρά διαφορά από τη δεύτερη χώρα τη Μάλτα που προβλέπεται ρυθμός αύξησης 4,5%) στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024, όσο και για το 2025.
    • Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2024 και το 2025 η Ελλάδα θα παρουσιάσει το δεύτερο και το πρώτο αντίστοιχα ποσοστό αύξησης επενδύσεων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμη υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025 και οι οποίες βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των Ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό 2024 έχουν προβλεφθεί κονδύλια 12,167 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απορροφήσει πλήρως εντός του τρέχοντος έτους, ενώ όπως προβλέφθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ο Προϋπολογισμός του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται από φέτος κατά επιπλέον 360 εκατ. ευρώ αυξάνοντας του διαθέσιμους δημόσιους επενδυτικούς πόρους στα 12,527 δισ. ευρώ.
    • Σημαντική επίσης είναι και η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπέρ-τετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).
  • Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για τα ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% (έναντι 10,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας) και το 2025 στο 9,7% (έναντι 9,9% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας).

Συμπερασματικά, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώνουν επίσης την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και την συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας.




Με τους υφιστάμενους κανόνες το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο

 


Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90.1: 

Είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα;

Στη δημοσίευση Ageing Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδίδεται κάθε τρία χρόνια, διαπιστώνεται ότι αν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες τότε το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδους, δηλαδή το 2070.

Ποιο είναι το όριο της σύνταξης μέχρι το 2027;

Ισχύει το όριο που ισχύει σήμερα δηλαδή 62 για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη σύνταξη με μικρή ποινή και 67 ως γενικό όριο χωρίς πέναλτι ή ακόμα και για μειωμένες συντάξεις. Η χώρα μας έχει διανεμητικό σύστημα, δηλαδή οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Γι’ αυτό και σε όλες ανεξαιρέτως τις ανεπτυγμένες χώρες όταν διαπίστωσαν το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού τους έλαβαν μέτρα, πρώτον, για να ανασχέσουν την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος και, δεύτερον, για να διαφοροποιήσουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους. Στην Ελλάδα αλλαγές ως προς το πρώτο μεταρρυθμίσεις έγιναν στην περίοδο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής ενώ ως προς το δεύτερο οι σχετικές μεταρρυθμίσεις έγιναν πρόσφατα με την ίδρυση του ΤΕΚΑ και την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση.

Πόσοι νέοι ασφαλισμένοι έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ;

Το ΤΕΚΑ έχει αυτή τη στιγμή γύρω στις 370 χιλιάδες ασφαλισμένους και κάτι λιγότερο από 150 χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται ενώ, τα κεφάλαια υπό διαχείριση να είναι γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Μπορεί ένα νέος να βάζει περισσότερα χρήματα στον ατομικό κουμπαρά του ΤΕΚΑ;

Οι κανόνες είναι δεδομένοι, δηλαδή 3% από τον εργοδότη, 3% από τον εργαζόμενο. Στην Ελλάδα η εθελοντική συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ενθάρρυνε τους πολίτες να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα είτε του δεύτερου πυλώνα, είτε του τρίτου πυλώνα ώστε να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα στο μέλλον.

Ποιο το χρονοδιάγραμμα απονομής των επικουρικών συντάξεων;

Ο μέσος χρόνος αναμονής απονομής ήταν ενάμιση με δύο χρόνια όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, νούμερο που έχει περιοριστεί στους δύο μήνες κατά μέσο όρο. Η πρόοδος στον τομέα αυτό είναι θεαματική.

Τι καινούρια στοιχεία υπάρχουν για την ανεργία;

Από όταν αναλάβαμε μέχρι τώρα η ανεργία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 7 ποσοστιαίες μονάδες και σήμερα βρισκόμαστε γύρω στο 10% με την τάση να εξακολουθεί να δείχνει προς τα κάτω. Από το 2019 και μετά έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, έχει μειωθεί σημαντικά σε απόλυτο αριθμό ο αριθμός των ανέργων -πάνω από 250 χιλιάδες- και, αντίθετα από ότι θα περιμέναμε με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό.



Παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών:

  • Νομίζω ότι δίνουμε συνέχεια σε μία σιωπηλή επανάσταση η οποία γίνεται συνολικά στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα. Γιατί τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όσο και το εξαιρετικά υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών. Από τη μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, οποιαδήποτε επένδυση, μικρή, μεγάλη, και από την άλλη δίνοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια. Έτσι, με λίγα κλικ στον υπολογιστή ουσιαστικά θα φτάσουμε στο σημείο να καταργήσουμε μια τεράστια γραφειοκρατία.
  • Την ίδια ώρα τα άλματα στην κτηματογράφηση είναι δηλωτικά: από το 31% το 2018, τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεπεράσουμε το 87%. Στο τέλος του 2025 η χώρα επιτέλους, μετά από δεκαετίες, αιώνες θα έλεγα, θα διαθέτει Κτηματολόγιο και μία βάση για τη νέα εθνική πύλη ψηφιακών χαρτών, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βλέπει αυτόματα τη χρήση γης σε κάθε οικόπεδο. Είναι κάτι που εσείς θα εκτιμήσετε, αφού μέχρι τώρα εργάζεστε με αεροφωτογραφίες που δεν αποτυπώνουν την αλήθεια, συχνά με παρωχημένους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.
  • Ναι, έγιναν πολλά, αλλά είμαστε στη μέση αυτής της διαδρομής. Απομένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες, για παράδειγμα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε μεσοπρόθεσμα να μηδενιστεί η ταλαιπωρία για να χτιστεί μία κατοικία ή να ολοκληρωθεί μία επένδυση. Έτσι η Ελλάδα θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης, μία ανάπτυξη που φέρνει και θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα. Αλλά και ο πολίτης θα εμπιστευτεί το κράτος με δράσεις που βελτιώνουν τελικά τη δική του προκοπή.


Τα διλήμματα των ευρωεκλογών

 



Από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας», στο πλαίσιο του συνεδρίου «ygeiamou 2024 – Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος»:

Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές στις 9 Ιουνίου, και για τη σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου. Ψηφίζουμε, όμως, ταυτόχρονα για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, για το πόσο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στην Ευρώπη και το πόσο θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε σε θέματα όπως αυτά στα οποία αναφερθήκαμε, αλλά και σε ζητήματα τα οποία μπορεί να άπτονται ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών.

  • Αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης,
  • αν θα έχουμε ή αν δεν θα έχουμε ένα Κοινό Αμυντικό Ταμείο για να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ερωτηματικών και ασταθειών.
  • Για το πώς θα διαμορφώσουμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ψηφίζουμε, με άλλα λόγια, για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο και κατά προέκταση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το ισχυρότερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και ναι, θέλει να διατηρήσει αυτά τα πρωτεία και να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εξελίξεις. Και αν οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι καλά τα καταφέραμε στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια -και νομίζω ότι καλά τα καταφέραμε-, έχουν λόγο να μας ανταμείψουν για τα ευρωπαϊκά, για την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών.

Έχουν όμως και οι εκλογές και μία εθνική διάσταση. Είναι μία εθνική κάλπη και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέψει αυτές τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, μιλώντας μόνο αρνητικά, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σηκώσουμε το γάντι και να πούμε: ναι, την επόμενη μέρα θέλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε ισχυροί ώστε με σταθερότητα να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. … Γι’ αυτό και επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές και αυτό θα σας έλεγα είναι και το ζητούμενο που αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Αλλά, μην ξεχνάμε ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση τελικά της Ελλάδας στην Ευρώπη και για το πώς θα έρθουμε πιο κοντά στην Ευρώπη. Το σύνθημά μας είναι “σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη” και αυτό το “πιο κοντά στην Ευρώπη” έχει να κάνει και με αυτά τα οποία συζητήσαμε. Και υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να ξεπεράσουμε την Ευρώπη.



Τέσσερις δημοσκοπήσεις δείχνουν απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ - Οι πολίτες ψηφίζουν σταθερότητα και σοβαρότητα

 



Οι εκτιμήσεις ψήφου των τεσσάρων δημοσκοπήσεων

Στην εκτίμηση ψήφου της MRB, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32,3%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16% και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 14%. Η Ελληνική Λύση στο 9,9%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%, ενώ η Νέα Αριστεράείναι στο 3,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%. Η Νίκη βρίσκεται στο 2,9%, η Φωνή Λογικής στο 2,8%, οι Δημοκράτες στο 2,4% και το ΜέΡΑ25 στο 2,2%.


Στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας της MARC το εύρος των ποσοστών των κομμάτων και η μεσαία τιμή τους είναι:

Νέα Δημοκρατία από 31,1% έως 36,5% με μέση τιμή 33,8%

 ΣΥΡΙΖΑ από 13,2% έως 17,2% με μέση τιμή 15,2%

 ΠΑΣΟΚ από 10,3% έως 14,1% με μέση τιμή 12,2%

 Ελληνική Λύση από 6,7% έως 9,9% με μέση τιμή 8,3%

 ΚΚΕ από 6,5% έως 9,5% με μέση τιμή 8%

 Πλεύση Ελευθερίας από 3,3% έως 5,7% με μέση τιμή 4,5%

 Νίκη από 2,2% έως 4,2% με μέση τιμή 3,2%

 ΜέΡΑ25 από 2% έως 4%, με μέση τιμή 3%

 Νέα Αριστερά από 2% έως 4% με μέση τιμή 3%

 Φωνή Λογικής από 1,9% έως 3,7% με μέση τιμή 2,8%

 Δημοκράτες από 1,6% έως 3,4% με μέση τιμή 2,5%


Το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας της Alco διαμορφώνεται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία από 30,5% έως 34,5%

 ΣΥΡΙΖΑ από 14,5% έως 17,5%

 ΠΑΣΟΚ από 11,5 έως 14,5%

 Ελληνική Λύση από 9% έως 11%

 ΚΚΕ από 8% έως 10%

 Νίκη από 2,5% έως 4,5%

 Πλεύση Ελευθερίας από 2,3% έως 4,3%

 Νέα Αριστερά από 2,2% έως 3,7%

 ΜέΡΑ25 από 1,5% έως 3,5%

 Δημοκράτες από 1,8% έως 3,3%

 Φωνή Λογικής από 1,7% έως 3,2%



Στην έρευνα της Pulse, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16%, το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας από 3,5%, το ΜέΡΑ25 στο 3%, η Φωνή Λογικής στο 2,4%, οι Δημοκράτες στο 2,1% και οι Πατριώτες στο 1,2%.