Στην άσκηση βαριάς κακουργηματικής αλλά και πλημμεληματικής ποινικής δίωξης σε βάρος των ανηλίκων, οι οποίοι σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα επιτέθηκαν σε συνομήλικό τους στην Αγία Παρασκευή, απειλώντας τον ακόμα και για τη ζωή του, ενώ δεν δίστασαν να βιντεοσκοπήσουν τις πράξεις τους, προχώρησε η εισαγγελία.
Παράλληλα, η εισαγγελία σχημάτισε ξεχωριστή δικογραφία για τους γονείς των παιδιών για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων σε βαθμό πλημμελήματος.
Πλεον, οι ανήλικοι διώκονται για ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα.
Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:
- ληστεία από κοινού (κακούργημα)
- απλή σωματική βλάβη από κοινού (πλημμέλημα)
- παράνομη βία από κοινού (πλημμέλημα)
- παράβαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα από κοινού (πλημμέλημα)
- φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού (πλημμέλημα).
Μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή ανηλίκων ενώπιον του οποίου οι κατηγορούμενοι θα κληθούν άμεσα σε απολογία.
Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και καλή χρονιά. Στο πρώτο μας Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024 και μάλιστα με νέα σύνθεση. Να ευχηθώ υγεία και δύναμη. Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.
Θυμίζω, άλλωστε, ότι αύριο -αν δεν κάνω λάθος- ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για άμεση ψήφιση. Σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Και βέβαια, την καλύτερη ζωή των πολιτών υπηρετούν και τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Υπουργικού μας Συμβουλίου. Από το σύνολό τους επιτρέψτε μου να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο και να προτάξω το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια.
Είναι μία εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες. Δυστυχώς διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα, εξού και πολύ συχνά στην πολεοδομική νομοθεσία -το ξέρετε καλά- αναφερόμαστε στους προ του 1923 δρόμους. Αυτό κάτι λέει για το πώς έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.
Τώρα, όμως, με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόβλημα αυτό επιτέλους διεκδικεί τη λύση του. Έτσι δρομολογείται πια η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, εντός αλλά και εκτός σχεδίου και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής.
Θα οριοθετηθούν, επίσης, οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 Δημοτικές Ενότητες. Και βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό, με τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων. Το τελευταίο είναι ένα ζητούμενο που ξέρετε ότι απασχολεί επί χρόνια, ειδικά την ελληνική περιφέρεια.
Τις λεπτομέρειες, τις φάσεις του προγράμματος, τις πολύ σημαντικές μεταβατικές διατάξεις έτσι ώστε να μπορούμε να ευθυγραμμιστούμε και με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα τις παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος, μαζί με τις νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και νομίζω ότι η μεγάλη καινοτομία της πρότασης την οποία θα παρουσιάσει το Υπουργείο είναι ότι πια θα μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας, να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια.
Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, θα έλεγα με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει πια ουσιαστικά τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές, τονώνει την τοπική απασχόληση, αλλά απεγκλωβίζει και χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας, δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Και, φυσικά, όλα αυτά πια θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Θα είμαι σύντομος στην εισαγωγή μου, είναι πολλά αυτά τα οποία έχουμε να συζητήσουμε: πρωτοβουλίες, παραδείγματος χάρη, από την Πολιτική Προστασία έτσι ώστε πια να βάλουμε ένα πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη.
Η επιστολική ψήφος θα συμπληρωθεί από ένα πολύ καλά δουλεμένο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό το οποίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών. Και βέβαια, συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών από το Υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια θα μιλήσουμε και για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων μας, μια ακόμα προσπάθεια με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο.
Να κλείσω, λοιπόν, επαναλαμβάνοντας ότι βαδίζουμε συντονισμένα, πάντα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας.
Και σίγουρα οι επόμενοι μήνες -καθώς πια έχουμε κλείσει έξι μήνες κυβερνητικής θητείας μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής στις διπλές εκλογές του περασμένου έτους-, θα είναι μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων. Σύντομα μάλιστα, αύριο, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Και βέβαια, να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος, συγχαίροντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θυμάστε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκαν στην αρχή τα πολύχρωμα τιμολόγια, όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας. Ο ανταγωνισμός δούλεψε, έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουν τις επιλογές που τους συμφέρουν με βάση τα δικά τους κριτήρια και τις δικές τους προϋποθέσεις που θέτουν για τα νοικοκυριά τους.
Συνέπεια και δουλειά, λοιπόν, είναι αυτά τα οποία θα μας χαρακτηρίσουν και με το νέο χρόνο. Καλωσορίζω λοιπόν και πάλι νέους Υπουργούς, παλιούς Υπουργούς σε νέες θέσεις ή παλιούς Υπουργούς σε θέσεις και χαρτοφυλάκια που τα γνωρίζουν καλά.
Να ευχηθώ και πάλι σε όλες και σε όλους να έχουμε μια καλή χρονιά, πρώτα και πάνω από όλα με υγεία.
Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το βράδυ στα Πατήσια.
Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Γιαννάρη, στα Πατήσια, κακοποιοί πυροβόλησαν περίπου 7 φορές εναντίον καφετέριας.
Το καφέ ανήκει σε υπήκοο Αλβανίας και εκείνη την ώρα ήταν κλειστό.
Από τις έρευνες της αστυνομίας βρέθηκε μια βολίδα, ενώ δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός. Ο ιδιοκτήτης του καφέ στα Πατήσια φέρεται αρχικά να δήλωσε ότι υποψιάζεται κάποιο άτομο, όμως δεν έχει καταθέσει ακόμα.
Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες της 6-1-2024, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 44χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για απόπειρα κλοπής κατ’ εξακολούθηση και κλοπή από αυτοκίνητα.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος κινούμενος πεζός στην περιοχή του Αμαρουσίου, περιεργαζόταν αυτοκίνητα, ενώ διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε φθορές (θραύση υαλοπίνακα) σε 4 σταθμευμένα οχήματα, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάτι.
Κληθέντες αστυνομικοί κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων και οδηγιών από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, εντόπισαν σε κοντινό σημείο λίγο αργότερα τον 44χρονο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, όπου ταυτοποιήθηκε ως δράστης των αξιόποινων πράξεων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος αφού περιεργαζόταν σταθμευμένα οχήματα, προέβαινε συνήθως σε θραύση του τζαμιού του οδηγού, με σκοπό την κλοπή. Ορισμένες φορές αφαιρούσε αντικείμενα ευρισκόμενα στο εσωτερικό τους.
Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου εξιχνιάστηκαν επιπλέον 8 περιπτώσεις.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Ένας άνδρας στη Νορβηγία έχει χαρακτηριστεί ως «ο τελευταίος Βίκινγκ πάνω στη Γη» και πρόσφατα αποκάλυψε πώς πραγματοποίησε ένα τολμηρό άλμα από ύψος 40 μέτρων.
Ο Ken Stornes εθεάθη να πηδάει από ένα περβάζι και να πέφτει με φόρα μέσα σε ένα παγωμένο νορβηγικό ποτάμι. Το τολμηρό κόλπο του γενναίου άνδρα στις 3 Δεκεμβρίου καταγράφηκε σε βιντεο και έχει πλέον προβληθεί περισσότερες από 20 εκατομμύρια φορές στο διαδίκτυο.
Με αυτή τη βουτιά ο Κεν κατέγραψε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο της βουτιάς του σε όλα του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έγραψε χαρακτηριστικά πως «για άλλη μια φορά επιστρέφουμε το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης στη Νορβηγία, όπου και ανήκει».
Μιλώντας στην εφημερίδα The Sun, ο Ken αποκάλυψε ότι «περίμενε ότι πεθάνει μετά την πτώση. "«Δεν υπήρχε περιθώριο για φόβο», δήλωσε ο μυώδης άνδρας.
«Δεν είναι επειδή είμαι σκληρός ή κάτι τέτοιο, είναι επειδή είναι τόσο επικίνδυνο όλο αυτό που λειτουργείς με το ένστικτο της επιβίωσης. Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι, θα πεθάνεις» είπε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας εξετάζει την επαναφορά σε εθνικό επίπεδο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, ενώ στην Ιταλία τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού καταγράφουν ρεκόρ, καθώς τα κρούσματα γρίπης και Covid-19 εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει στους Ευρωπαίους να μένουν στο σπίτι εάν αισθάνονται άρρωστοι και να σκεφτούν σοβαρά τη χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό ή σε δομές υγειονομικής περίθαλψης. Συμβουλεύει επίσης τους πολίτες να ακολουθούν τις εθνικές οδηγίες για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται ταχύτερα από εκείνα άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
Ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας κατέστησαν ήδη υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και επισκέπτες σε νοσοκομεία. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου σε εθνικό επίπεδο, το οποίο απορρίπτουν αρκετές περιφερειακές υγειονομικές αρχές, και η τελική απόφαση αναμένεται την Τετάρτη.
Η ισπανίδα υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η δυνατότητα να επιτραπεί σε εργαζόμενους που νοσούν – έστω και ελαφρά – να απουσιάσουν για διάστημα 3 ημερών από τη δουλειά τους χωρίς να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
Η Ισπανία ήταν μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που κατήργησαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην πανδημία Covid-19. Η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν υποχρεωτική μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ σε δομές υγείας και φαρμακεία ήταν υποχρεωτική μέχρι τον Ιούλιο.
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης».
Αγαπητέ κ. Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγαπητή Ylva, καλωσήρθες για μια ακόμα φορά στην Αθήνα, κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, αγαπητοί εργαζόμενοι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα Υπουργείο το οποίο -ας μην ξεχνάμε- γεννήθηκε μέσα από την κρίση του μεταναστευτικού, όμως πατάει πια σήμερα καλά στα πόδια του, κυρίες και κύριοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ήδη από τις αρχές του 2024, είμαστε εδώ στην Αθήνα και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και μάλιστα με την παρουσία τόσο του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της Επιτρόπου Johansson, για να συζητήσουμε σε μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Είναι απόδειξη ότι πρόκειται για ένα φλέγον, θα έλεγα διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα, του οποίου η διαχείριση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τελικά και την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας.
Έτσι, ως μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαϊκή μας ήπειρο απαιτούν και μία ευρωπαϊκή λύση. Λύση, που πριν απ’ όλα σημαίνει συμπόρευση, κοινή δράση των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα.
Γιατί ό,τι μπορεί να συμβαίνει και σήμερα στον Έβρο ή στα νησιά του Αιγαίου δεν εκδηλώνεται εξαιτίας μόνο της φύσης αυτών των περιοχών. Αποτελούν τα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ευρώπης. Αυτή είναι μία αλήθεια που πρέπει να διαπερνά κάθε σκέψη μας.
Όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι τα πρωτογενή κύματα παράνομων μετακινήσεων προς την Ελλάδα τελικά μετατρέπονται συχνά και σε δευτερογενείς μετακινήσεις προς τη Γερμανία, προς τη Σκανδιναβία, προς την κεντρική Ευρώπη.
Όπως γνωρίζουμε, οι ροές που καλούμαστε εμείς να διαχειριστούμε καθημερινά έχουν συχνά ως βασικό προορισμό τον ευρωπαϊκό βορρά. Η χώρα μας, έτσι, γίνεται ουσιαστικά πολύ συχνά απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός, κάτι το οποίο περιλαμβάνει και τις δικές του ξεχωριστές αντιφάσεις.
Ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, σημαίνει και κάτι ακόμα: την ειλικρινή απάντηση αν μπορούμε, με νόμιμες, με ευρωπαϊκές διαδικασίες, με διαδικασίες οι οποίες είναι γειωμένες στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, στις ευρωπαϊκές αξίες, να αντιμετωπίσουμε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Και βέβαια, αν διαθέτουμε τελικά το σθένος αλλά και την τόλμη να συνδέσουμε τις αρχές του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με την ίδια τελικά την προάσπισή τους. Με άλλα λόγια, να αποδείξουμε αν τελικά η Ένωσή μας μπορεί και ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια ενιαία και αποτελεσματική πολιτική.
Και όπως ακούσαμε και από τον Υπουργό και από τον Αντιπρόεδρο και είμαι σίγουρος ότι θα ακούσουμε μετά και από την Επίτροπο, η απάντηση είναι: ναι, μπορούμε. Μπορέσαμε και μπορούμε.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, η κυβέρνηση σήμερα που αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, κάνει πράξη αυτή την πολιτική. Εφαρμόζοντας μια πολιτική αυστηρή αλλά ταυτόχρονα δίκαιη. Μια πολιτική πάντα εντός του νόμου και των ανθρωπιστικών μας αξιών. Αλλά και αδιαπραγμάτευτη όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί, για να μπορούμε να εκπέμπουμε παντού τις αξίες μας, έχουμε πρώτο χρέος να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τις προστατεύουμε.
Γνωρίζω ασφαλώς ότι κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα και να επιτεθούν συλλήβδην στην πατρίδα μας, στη Frontex, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, δεν δίστασαν ακόμα και να κατασκευάσουν τραγωδίες, για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν ουσιαστικά τα σχέδια των λαθροδιακινητών.
Κάνουν λάθος όμως. Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα. Σημαίνει κανόνες, ανθρωπιά και ευαισθησία δίπλα στο νόμο και την ευταξία.
Αυτούς ακριβώς τους κανόνες τηρήσαμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της προσφυγικής κρίσης. Μια απάντηση η οποία χαιρετήθηκε τότε από όλη την Ευρώπη, με την παρουσία των εκπροσώπων όλων των ευρωπαϊκών θεσμών στα σύνορα του Έβρου.
Και τους ίδιους αντιτάσσουμε σε όσους καλλιεργούν σήμερα και στην πατρίδα μας την εχθροπάθεια και την ξενοφοβία, αυτή την επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού, που με ευκολία φορτώνει κάθε πρόβλημα της κοινωνίας μας σε αυτόν τον ανώνυμο ξένο. Ενώ αντίπαλος της ισότιμης πολιτείας δεν είναι κανείς «δικός μας», δεν είναι κανείς ξένος, αλλά είναι κάθε παράνομος και κάθε παραβάτης.
Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, το 2023 μάς αφήνει πίσω του, πιστεύουμε, σημαντικές επιτυχίες στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική. Διαχειριστήκαμε αυτή τη διεθνώς αυξημένη μεταναστευτική πίεση, πιστεύω, καλύτερα από πολλούς εταίρους μας. Οι παράνομες ροές αφίξεων ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση και με τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο και με τον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μία περαιτέρω μείωση των ροών, χάρη και στην καλύτερη συνεργασία την οποία πετύχαμε με την Τουρκία.
Όσοι φτάνουν στα νησιά μας, καταγράφονται και ταυτοποιούνται σε σύγχρονες και καλά οργανωμένες δομές υποδοχής, φιλοξενίας και ταυτοποίησης.
Ανοίγω μία παρένθεση: κάντε την αντιδιαστολή με την κατάσταση η οποία επικρατούσε το 2019, την κατάσταση την οποία βρήκαμε μπροστά μας μετά την καταστροφική πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στη Μόρια. Μιλάμε για μια άλλη εικόνα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και αυτή την επιτυχία, την πιστώνεται ισότιμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μας στήριξε σε αυτή την προσπάθεια, και η Ελληνική Κυβέρνηση.
Έχουμε αυτοματοποιήσει πια και αποδίδουμε γρήγορα άσυλο εκεί που πρέπει, με τυποποιημένες διαδικασίες. Και βέβαια, αυτή η μεγάλη πρόοδος, η οποία συντελέστηκε στην πατρίδα μας, έρχεται, θα έλεγα, να «κουμπώσει» με την πολύ σημαντική εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της επίτευξης συμφωνίας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, μία συμφωνία η οποία βαδίζει πια προς την οριστική της επικύρωση την άνοιξη.
Χρειάστηκε χρόνος, χρειάστηκε επιμονή. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και πρωτίστως στην ίδια την Επίτροπο, την κα Johansson, για την επιμονή με την οποία διαπραγματεύτηκε με όλους τους εμπλεκόμενους αυτή τη συμφωνία. Δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία πριν από κάποιους μήνες.
Είναι μία συμφωνία που προφανώς δεν επιλύει από μόνη της, μονομιάς, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όμως είναι μια πολύ σημαντική τομή. Εξοπλίζει, επιτέλους, την Ένωσή μας με σημαντικά, με απαραίτητα εργαλεία για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Και βέβαια, για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε πια έναν θεσμοθετημένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μηχανισμό αλληλεγγύης, αλλά και μία νομική αναγνώριση της περίπτωσης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφτονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για να προωθούν τους δικούς τους γεωπολιτικούς στόχους. Κάτι το οποίο δυστυχώς έχει γίνει ιστορικά και στα ελληνικά σύνορα, αλλά και στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, έχουμε πετύχει μία σημαντική πρόοδο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, στο να αναγνωρίσουμε ότι πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εξάρθρωση των δικτύων λαθραίας διακίνησης των ανθρώπινων ζωών. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Επίτροπος Johansson τον περασμένο Νοέμβριο στη σχετική διάσκεψη για τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας στην κατεύθυνση αυτή, αποτελεί μια πολύ σημαντική αφετηρία.
Ένα ξεκίνημα και με νέους συνοδοιπόρους, καθώς πια υποδεχόμαστε στη Ζώνη του Σένγκεν και τη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Και η Ελλάδα θα πάψει έτσι να είναι η μοναδική χώρα που δεν θα συνορεύει με κράτος-μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ασπίδας ασφάλειας.
Κι επειδή έχουμε κοντά μας σήμερα Πρέσβεις από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ ειδικά στους Πρέσβεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και να συγχαρώ τις δύο αυτές φιλικές χώρες. Είναι μία επιτυχία δική τους, ταυτόχρονα και μία ευρωπαϊκή επιτυχία.
Και βέβαια, επιτρέψτε μου να αναφερθώ εν τάχει και σε ένα ακόμα θετικό γεγονός: την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάλι με τη δική σου συμφωνία, αγαπητή Ylva, της διευκόλυνσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες που θα θέλουν να έρθουν για τουρισμό σε 10 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μία προοπτική η οποία χαιρετίστηκε και από την ίδια την Τουρκία και πιστεύω ότι χαιρετίστηκε, κ. Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, και από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.
Αυτό τουλάχιστον, δηλώνει και η δική σας παρουσία σήμερα εδώ, νησιά τα οποία σήκωσαν -ειδικά τα νησιά τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή οργανωμένες δομές- ένα δυσανάλογο βάρος, μαζί με τον Έβρο, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Είναι κάτι το οποίο ολόκληρη η Ευρώπη το αναγνωρίζει και προσωπικά είμαι ευγνώμων στον αγώνα όλων των τοπικών κοινωνιών και ικανοποιημένος από το γεγονός ότι σήμερα πια η κατάσταση που επικρατεί και στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είπα και πριν, είναι τελείως διαφορετική και σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτή την οποία κληρονομήσαμε το 2019.
Να γνωρίζουν οι κάτοικοι των νησιών ότι στεκόμαστε πάντα δίπλα τους και βέβαια, ελπίζουμε, με ακόμα περισσότερους πόρους στη διάθεση και της πατρίδας μας.
Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε εν μέσω μιας περίπλοκης διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα έχει καταστήσει απολύτως σαφή τη θέση της -μαζί σχεδόν με όλες, θα έλεγα, τις ευρωπαϊκές χώρες- ότι μπορεί να δεχθεί να λήξει αυτή η διαπραγμάτευση μόνο εφόσον αξιοποιηθούν οι δυνατότητες να αυξήσουμε κι άλλο τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας, για τα πολύ σημαντικά ταμεία τα οποία υποστηρίζουν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος σε όλη την Ευρώπη.
Κλείνω, με δυο σκέψεις για το σήμερα και για το αύριο. Με την πρώτη να σημειώνει ότι ήδη η Ελληνική Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες ενέκρινε με μια εντυπωσιακή, μια συντριπτική πλειοψηφία, την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την πρόσβαση στη νόμιμη εργασία μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν προσφορά για να εργαστούν. Όπως όμως και τη θεσμοθέτηση του συντονιστή απελάσεων.
Στα δε ζητήματα των επιστροφών, εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε, αγαπητέ μου Υπουργέ, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού πυλώνα της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Νομίζω ότι αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο ότι στην πατρίδα μας, σε αντίθεση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μεταναστευτικό δεν είναι απαραίτητα ένα πεδίο διχασμού, αλλά ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τόπου, αρκεί να έχουμε μια συνεπή πολιτική που να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες.
Από τη μια, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την άλλη τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη και τα κενά που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας της πατρίδας μας. Με σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας μας, τις ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας.
Σε αυτή την ισορροπία πιστεύουμε. Μπορούμε να την κάνουμε πράξη, μπορεί η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση αυτής της πολυπόθητης ισορροπίας η οποία αποτελεί και το ζητούμενο για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Ο Υπουργός, ο Δημήτρης Καιρίδης, έχει αναλάβει βαρύ φορτίο, καθώς έχουν υπογραφεί και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες για την εργασιακή κινητικότητα με φίλες χώρες.
Οπότε, αυτός ο συντονισμός πια της νόμιμης μετανάστευσης, που, κατά την άποψή μας πρέπει να οργανωθεί υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει ακόμα να δείξει πολλά δείγματα γραφής ώστε, παραδείγματος χάρη, άδειες διαμονής, ανανεώσεις, μετακλήσεις εργαζόμενων να διεκπεραιώνονται γρήγορα και αξιόπιστα, σε ένα διαρκές ισοζύγιο με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας.
Είναι μία σύνθετη διαδικασία, που συνδέεται τόσο με ευρωπαϊκές ενταξιακές πολιτικές όσο και με εθνικές λειτουργίες ενσωμάτωσης. Να μη φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση στην πατρίδα μας. Είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία, που έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από το να υποδεχθούμε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και -γιατί όχι;- σε βάθος χρόνου να κάνουν μόνιμα τη ζωή τους εδώ.
Έχουμε, εξάλλου, παραδείγματα από το παρελθόν δεύτερης γενιάς οικονομικών μεταναστών με πολύ επιτυχημένη ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία. Αυτά είναι ζητήματα και προκλήσεις της εποχής για τα οποία εμείς είμαστε πια έτοιμοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.
Και η δεύτερη σκέψη, που αποτελεί και τον επίλογό μου: αισθάνομαι, κυρίες και κύριοι, ότι η πατρίδα μας τάχθηκε από την συγκυρία να υπηρετήσει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αποστολή στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Να αποδείξει ότι αυτός ο κυματισμός της ιστορίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανατρέψει τις πανανθρώπινες και δημοκρατικές αξίες της Ένωσής μας, ούτε, όμως, ταυτόχρονα, να απειλήσει το σκάφος με το οποίο ταξιδεύουμε μέσα στον χρόνο και πάνω από τα σύνορα.
Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις ευρωεκλογές, όσοι είμαστε Ευρώπη και αγαπούμε την Ευρώπη, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την μεγάλη πρόκληση και με τόλμη και με σύνεση, κλείνοντας την πόρτα στην παρανομία και την εκμετάλλευση, ταυτόχρονα ανοίγοντας το παράθυρο στη συνεργασία με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά και με πυξίδα μας το μέλλον.
Κάναμε μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι στο χέρι μας αυτή την πολύ σοβαρή προσπάθεια να τη συνεχίσουμε με ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά στη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Τοξικότητα και χυδαιότητα καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, σχολιάζοντας το βίντεο που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο κ. Κασσελάκης «μάς υπενθυμίζει τη χειρότερη εκδοχή της τοξικότητας, της πολιτικής χυδαιότητας και επιβεβαιώνει τις βαθιές ρίζες του πολακισμού στο κόμμα του», αναφέρει και επισημαίνει ότι «δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε αυτήν την αντιπαράθεση».
Σχετικά με όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτά αν «είναι αντίθετος ο κύριος Κασσελάκης με μία επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, η οποία επαναβεβαίωσε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, γεγονός που λειτουργεί θετικά για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας μας».
Στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει:
«Ο κ. Κασσελάκης με κάθε του ανάρτηση μας υπενθυμίζει τη χειρότερη εκδοχή της τοξικότητας, της πολιτικής χυδαιότητας και επιβεβαιώνει τις βαθιές ρίζες του πολακισμού στο κόμμα του.
» Δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε αυτήν την αντιπαράθεση. Την απορρίπτουμε στην ουσία της, όπως την απέρριψε και την απορρίπτει ο ελληνικός λαός.
» Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει με τέτοιο τρόπο την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας.
» Αναρωτιόμαστε:
- Είναι αντίθετος ο κύριος Κασσελάκης με μία επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, η οποία επαναβεβαίωσε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, γεγονός που λειτουργεί θετικά για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας μας;
- Είναι ποτέ δυνατόν να δείχνει τόσο μικροπολιτικό επίπεδο και να δηλώνει ο κ. Κασσελάκης ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έγινε με έξοδα του ελληνικού κράτους;
Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση ας μην ανησυχεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα καλτσούνια και η ρακή που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του ελληνικού κράτους».
Ένδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα όταν σημειώθηκε έκρηξη σε ξενοδοχείο του κέντρου της πόλης Φορτ Γουόρθ, στην πολιτεία Τέξας (νότια), ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Εικόνες από το σημείο εικονίζουν συντρίμμια σε δρόμο και σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων MedStar, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, άλλοι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι έχουν ελαφρά τραύματα.
Υπάρχει ένα άτομο που αυτή τη στιγμή αγνοείται, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Δεν έγινε αμέσως σαφές εάν ο αγνοούμενος ήταν υπάλληλος ή φιλοξενούμενος.
«Εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή για ένα σοβαρό συμβάν. Παρακαλούμε αποφύγετε την περιοχή του κέντρου», ανέφερε η αστυνομία του Φορτ Γουόρθ μέσω X (του πρώην Twitter).
Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής δήλωσαν ότι μέρος του συμβάντος ήταν διαρροή αερίου, αλλά δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν αμέσως αν προκάλεσε την έκρηξη.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πρώτες βοήθειες συνεχίζουν τις έρευνες σε όλο το κτίριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO παρουσίασε την έρευνα στον ALPHA στην οποία τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα για την ψήφο των ευρωεκλογών, που παραδοσιακά λειτουργούν αποσυσπειρωτικά για τα μεγαλύτερα κόμματα.
Άνετο προβάδισμα στη ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών δίνει η πρώτη δημοσκόπηση του 2024, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha.
Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 30,3% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων,
με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 12,2% που δεν μπορεί όμως να πάει ψηλότερα,
και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και στο 11,8%.
Σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, που καταγράφεται στο 9,7% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με την Ελληνική Λύση να έχει επίσης κέρδη, στο 5,9%. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν σχετικά σταθερά ποσοστά.
Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το 2024 θα είναι για την Ελλάδα «χειρότερο» ή «εξίσου κακό» με το 2023, ενώ το 37% μίλησε είτε για μία καλύτερη χρονιά, είτε για μία εξίσου καλή με το 2023. Στην ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες για τα οικογενειακά οικονομικά, το 60% απάντησε ότι το 2024 θα είναι χειρότερο ή εξίσου κακό με το 2023.
Χαρακτηριστική της ψυχολογίας των πολιτών είναι ότι το 42% αναφέρει ως μεγαλύτερο φόβο το να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα και το 24% ένα πρόβλημα υγείας, ενώ το 16% δηλώνει ότι φοβάται μήπως πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας και το 13% μιλά για τον κίνδυνο επέκτασης των πολεμικών συρράξεων.
Το 49% λέει ότι διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - ένα ποσοστό που φτάνει στο 58% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στο σύνολο του δείγματος, συμφωνία εκφράζει το 35%, που μειώνεται στο 28% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Αναρτήθηκε προς διαβούλευση (http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2996) το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφενός εισάγουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζουν λειτουργικά ζητήματα και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες).
Στόχοι του σχεδίου νόμου:
Δημιουργεί κτηνοτροφικά πάρκα για τον σταυλισμό των ζώων στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών.
Εισάγει ρυθμίσεις για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
Δημιουργεί επαρκές πλαίσιο για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων καιλειτουργία φωτοβολταϊκώνσε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Βοηθά την καθημερινότητα των παραγωγών και επιλύει χρόνια προβλήματά τους, εξασφαλίζοντας την εν γένει βιωσιμότητά τους.
Διευθετεί και εξορθολογίζει λειτουργικά, κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα πάσης φύσεως.
Εξασφαλίζει την βελτίωση της λειτουργίας οργανισμών.
Συστήνει Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο ολοκληρώνονται οι θεσμικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ (Ελ. Βενιζέλος) στο Χρηματιστήριοενώ κυρώνεται παράλληλα η συμφωνία με την Aegean για την αγορά των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών της εταιρείας (warrants) έναντι 85,4 εκατ. ευρώ που ήδη εισέπραξε το Δημόσιο.
Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο κυρώνεται η συμφωνία που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την οποία τροποποιείται η αρχική (1995) Σύμβαση Ανάπτυξης του Αεροδρομίου στα σημεία που απαιτείται προκειμένου να καταστεί δυνατή η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Οι βασικότερες τροποποιήσεις που επέρχονται αφορούν:
Την κατάργηση των περιορισμών ως προς το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του Αερολιμένα που έθετε η αρχική σύμβαση.
Αλλαγές που απορρέουν από τη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης. Με το σημερινό καθεστώς ο γενικός διευθυντής της εταιρείας δεν είναι μέλος του ΔΣ. Μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ορίζεται ότι ο γενικός διευθυντής αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (CEO) και θα είναι παράλληλα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Την διαδικασία με την οποία η εταιρεία συνάπτει διαφόρων ειδών συμβάσεις μεγάλης διάρκειας (μίσθωσης, παραχώρησης κλπ.), με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερη από τη λήξη της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου, μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η αλλαγή που επέρχεται είναι ότι από εδώ και στο εξής αυτό μπορεί να συμβαίνει εφόσον πιστοποιείται από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο ότι οι εν λόγω συμβάσεις είναι προς όφελος του αεροδρομίου και από τη φύση τους δεν θα μπορούσαν να είναι μικρότερης διάρκειας.
Σημειώνεται ότι μέτοχοι της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» είναι σήμερα το Υπερταμείο με ποσοστό 25 %, το ΤΑΙΠΕΔ (30 %), η εταιρεία Avi Alliance Gmbh (40 % + 60 μετοχές) συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% - 60 μετοχές). Tο 30% που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές και στο επενδυτικό κοινό, καθώς και στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Υπερταμείο θα διατηρήσει τη συμμετοχή του 25%.
Το 2023 η εθνική οικονομία κατέγραψε υψηλές επιδόσεις και παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη στην οποία οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν καθοριστικά.Το 2023 εκτελέστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο σύνολό του (ποσοστό 100%), ενισχύοντας την πραγματική οικονομία με συνολικούς πόρους ύψους 11,2 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 176 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα:
Στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, οι πληρωμές ανήλθαν σε 7,4 δισ. ευρώ (ποσοστό 100,11%).
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι τελικές πληρωμές έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ (ποσοστό 100,84%). Ταυτόχρονα, εκταμιεύτηκε η 3η δόση ευρωπαϊκών πόρων 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τη χώρα μας για επιχορηγήσεις και δάνεια, που συνδέεται άμεσα με την επίτευξη των οροσήμων των κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ 2023 αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στην αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών (450 εκατ. ευρώ) και στην εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ (350 εκατ. ευρώ).
Τα αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Λοιπά Προγράμματα ανήλθαν στα 4,074 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τον ετήσιο στόχο (4,008 δισ. ευρώ) και ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα.
Καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματική εκτέλεση του ΠΔΕ αποτέλεσε η εκτέλεση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κατά το τελευταίο έτος υλοποίησης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Τα Προγράμματα εκτελέστηκαν στο σύνολό τους (23,4 δισ. ευρώ σε όρους Δημόσιας Δαπάνης) αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο για τη χρηματοδότηση έργων στις δημόσιες υποδομές, σε επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια και σε δράσεις για το ανθρώπινο δυναμικό και την κοινωνική συνοχή. Σημειώνεται ότι, ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ 2014-2020 αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος REACT-EU για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να αποτελούν μια υπαρκτή -εθνική και ευρωπαϊκή- πρόκληση, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά και σε μόνιμη βάση το πρόβλημα:
Με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, που περιλαμβάνουν:
Αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια
Αύξηση συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά.
Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται
Άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα
Κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
Αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων όπως έγινε άλλωστε και το 2023.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Με συστηματικούς ελέγχους στην αγορά και την επιβολή προστίμων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας:
Από το 2020 μέχρι σήμερα, η ΔΙ.Μ.Ε.Α έχει διενεργήσει περισσότερους από 95 χιλ. ελέγχους και έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα άνω των 21 εκ. ευρώ.
Εντός του 2023 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις.
Το 50% -σχεδόν- των προστίμων που έχουν επιβληθεί εντός του 2023 έχει ήδη εισπραχθεί.
Με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής».
Στην τελευταία, συμμετέχουν άνω των 1.200 κωδικών προϊόντων με το 90% αυτών να αφορούν σε επώνυμα προϊόντα. Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν 100 εταιρείες (πολυεθνικές, μεγάλες ελληνικές εταιρείες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).
Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατά την έναρξη της συνάντησής τους στα Χανιά:
Κυριάκος Μητσοτάκης: …δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή πουειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ ...
Antony Blinken: … Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. …δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με τη στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό…. Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ.Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.