Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Μετά την νέα ήττα Τσίπρα στην βουλή για τις πυρκαγιές, πάμε πάλι στην πανδημία

 


Δεν έχει τέλος η κατάντια του Αλέξη Τσίπρα, που μαζί με τους συνεργάτες του παίρνει στον λαιμό του όλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο νούμερο τον Αλέξη Τσίπρα είχε ακόμα μία πολιτική ήττα στη Βουλή γιατί πολύ απλά η νέα επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δεν του βγήκε. Πραγματικά αυτή η τακτική του λέμε ψέματα και διαστρεβλώνουμε την πραγματικότα, πώς νομίζουν ότι κάποτε θα πιάσει;

Πάνε οι πυρκαγιές, δεν μας βγήκαν οι εμπρησμοί, δεν ξεσηκώθηκε όπως περιμέναμε ο κόσμος, πάμε να ποντάρουμε και πάλι στην πανδημία κοροιδεύοντας εμβολιασμένους, και ανεμβολίαστους γιατί είμαστε φαιδροί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν ο θίασος της Κουμουνδούρου, και οι συνεργάτες του Τσίπρα, στρέφουν την προσοχή τους στο μεγάλο ζήτημα των επόμενων ημερών, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση της πανδημίας και πως το θέμα μάλιστα αυτό συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, για να επιβιώσει ο ίδιος στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αποτυχημένος σε όλα Τσίπρας, δεν τα πήγε λοιπόν καλά προχθές στη Βουλή, και το κόμμα του για να διασώσει την κατάντια προσπαθεί άρον άρον να γυρίσει σελίδα. Τέλος οι πυρκαγιές, πάλι πίσω στην πανδημία μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε ζημιά στην αποδεδειγμένα σοβαρή κυβέρνηση Μητσοτάκη, και διασώσουμε τον αποτυχημένο και απαξιωμένο Αλέξη Τσίπρα για λίγο ακόμα στην αρχηγία του κόμματος.



Στην Ιατρική Πατρών ο Δημήτρης Καρακώστας που έχασε τους γονείς του από κορωνοϊό

 


Ο Δημήτρης Καρακώστας, ο νεαρός Ναυπάκτιος που έχασε και τους δύο γονείς του από κορωνοϊό πριν λίγους μήνες, τα κατάφερε! Πέρασε στην πρώτη του επιλογή και θα είναι φοιτητής Ιατρικής! Αυτό ήταν και το μεγάλο του όνειρο. Συγκέντρωσε 18.685 μόρια και έπιασε την βάση για την ιατρική Πατρών.

Ο νεαρός έγινε viral, καθώς θεωρήθηκε παράδειγμα για κάθε παιδί που βρίσκει δυσκολίες στην πορεία του. Ο Δημήτρης, μετά την απώλεια των δύο του γονιών στο νοσοκομείο του Ρίο, πέρασε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όμως, όταν κατανόησε πως οι γονείς του «περιμένουν» ακόμα από αυτόν, στάθηκε στα πόδια του, συνέχισε το διάβασμα και σάρωσε στις Πανελλαδικές.

Μάλιστα δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, ενώ ήταν και επίσημα προσκεκλημένος στο ετήσιο προεδρικό δείπνο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.


Πηγή : protothema.gr




Σχεδόν 57.000 υποψήφιοι εισάγονται σε ΑΕΙ

 


Συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού. Για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων απεστάλησαν με μήνυμα SMS. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 - 21.368). Επισημαίνεται παράλληλα πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους.

Με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια. Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20. Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη πως το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.

Από την ανάλυση προκύπτει ακόμη πως υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό οφείλεται: 1) Στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων. 2) Στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.

Επισημαίνεται ακόμη πως πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν ΔΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους, ενώ τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ.


Πηγή: skai.gr



Αυτοκτόνησε ο 30χρονος διοικητής της αστυνομίας στην Ερέτρια


 

Δύο σελίδες φυλαγμένες στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, από έναν ευγενή και εύθραυστο άνθρωπο, λύνουν το μυστήριο του θανάτου του νεαρού διοικητή του Α.Τ Ερέτριας. 

Ο 30χρονος αξιωματικός που χθες το βράδυ βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο του, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από την υπηρεσία του. Μετά και την ιατροδικαστική εξέταση από την κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, δεν άφησε αμφιβολία για κάτι άλλο εκτός από αυτοκτονία.

Από το περιβάλλον του ακούγεται ότι ήταν τόσο τελειωμανής που αδυνατούσε να αντέξει την πίεση της δουλειάς και τις απαιτήσεις που είχε ο ίδιος από τον εαυτό του. 

Ο αυτόχειρας αξιωματικός έφυγε από την υπηρεσία του στις 15:00 χωρίς όμως ποτέ να φθάσει στο σπίτι του. Η σύζυγος του, με την οποία απέκτησε τον Ιούνιο το πρώτο τους παιδί τον έψαχνε εναγωνίως καθώς δεν της είχε πει το παραμικρό και ανησυχούσε που απουσίαζε τόσες ώρες. Στις 21:15 διερχόμενος πολίτης βρίσκει το Ι.Χ του διοικητή ακινητοποιημένο σε ένα παρκάκι, περίπου 30 μέτρα από το τμήμα και τον αξιωματικό μέσα. Πλησιάζοντας είδε οτι ο 30χρονος ήταν πεσμένος στη θέση του οδηγού, έφερε διαμπερές τραύμα από τη δεξιά πλευρά στην αριστερή με σπασμένο το παράθυρο του αυτοκινήτου ενώ στη δεξια πλευρά ηταν πεσμένο το υπηρεσιακο του πιστόλι τύπου Glock με το δάκτυλο του μπερδεμένο στη σκανδάλη. 

Ο νεαρός αξιωματικός, υπαστυνόμος Α’ στον βαθμό, με προϋπηρεσία στο Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής και τα τελευταία δυο χρόνια στην Ερέτρια, δεν είχε εκδηλώσει περίεργη ή ανησυχητική συμπεριφορά. Συνάδελφοι του κάνουν λόγο για ένα άτομο που δεν δημιουργούσε προβλήματα. Άνθρωπο ευγενή και ευαίσθητο τον χαρακτηρίζουν που είχε υψηλές απαιτήσεις από τον ίδιο του τον εαυτό και όπως λένε ίσως αυτό να του δημιουργούσε πίεση που τελικά δεν κατάφερε να διαχειριστεί. 

Το κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών που μετέβη στο σημείο και ο ιατροδικάστης κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να λύσουν το μυστήριο του θανάτου του νεαρού διοικητή και να δώσει τέλος στο θρίλερ.



Κορονοπάρτι στην Λιβαδειά με τον Δήμαρχο παρών στο γλέντι

 



Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού οι οποίες καταγράφηκαν πρόσφατα σε συναυλία στη Λιβαδειά.

Περίπατο πήγε το το υγειονομικό πρωτόκολλο στη Λιβαδειά καθώς πλήθος κόσμου ανεύθυνα χωρίς κανένα είδος προστασίας χόρεψε σε συναυλία που έγινε, με τον Δήμαρχο να παρακολουθεί.

Ο ένας δίπλα στον άλλο, πιασμένοι χέρι-χέρι χόρεψαν με τα τραγούδια της Ματούλας Ζαμάνη, με τον συνωστισμό να είναι, αν μη τι άλλο, φανερός και τον προβληματισμό για τα φαινόμενα υπερμετάδοσης να μπαίνει ξανά στο τραπέζι.

Ο κ. Ταγκαλέγκας, δήμαρχος Λιβαδειάς, ο οποίος ήταν παρών και στην εκδήλωση, προσπάθησε να μαζέψει αυτή την εγκληματική ανευθυνότητα και ισχυρίστηκε πώς, πως όταν η κατάσταση ξέφυγε ζήτησε από την ερμηνεύτρια να κλείσει τη συναυλία, κάτι το οποίο έγινε.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» ο δήμαρχος είπε: «Τηρήσαμε στο απόλυτο τα μέτρα, είχαμε το 70% με αριθμημένα κουπόνια, παρουσία και της αστυνομικής Αρχής κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Κάποια στιγμή αυθόρμητα το κοινό κατέβηκε να χορέψει στην σκηνή, για ένα λεπτό, ήμουν εκεί και ζήτησα στην καλλιτέχνιδα να σταματήσει την συναυλία, όπως και έγινε. Είπε ένα τελευταίο τραγούδι και σταμάτησε. Ηταν ένα κακό γεγονός που συνέβη μόνο για 1 λεπτό».



Αυτός είναι ο καμικάζι του ISIS που ανατινάχθηκε στην Καμπούλ

 


Τη φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ΙSIS στο Αφγανιστάν.

Στην ανάρτηση στον λογαριασμό της τρομοκρατικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη  για το μακελειό στην Καμπούλ το ISIS-K υποστηρίζει ότι ο καμικάζι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπαν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.



Όπως αναφέρει δράστης της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων. 

Οι δύο εκρήξεις, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη στο ξενοδοχείο Baron προκάλεσαν 103 νεκρούς, ανάμεσά τους 90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, και 158 τραυματίες.



Νέα μέτρα δημόσιας υγείας από 13 Σεπτεμβρίου


 

Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία. Αναλυτικά:

Υποχρεωτικά διαγνωστικά test COVID-19 από 13/9/2021 έως 31/3/2022 για τις ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα θα κάνουν υποχρεωτικά 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, στην εστίαση, στον Τουρισμό, στις τηλεοπτικές-κινηματογραφικές-θεατρικές-μουσικές-χορευτικές παραγωγές οφείλουν να κάνουν δύο rapid tests την εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν 2 self tests / εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες με όλα τα μέσα συγκοινωνίας προς όλους τους ηπειρωτικούς ή νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να κάνουν:

1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.

Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Λειτουργία δημόσιων χώρων συνάθροισης από 13/9/2021 έως 31/3/2022

Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης)

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Λειτουργία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

*Θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Κλειστά γυμναστήρια

Λειτουργία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

*Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους

Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Χρήση Μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Επίσης:

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.



Ταλιμπάν: Καταδικάζουμε την επίθεση

 


Οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο», έγραψε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, είπε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί από όλον τον κόσμο. Υποστήριξε επίσης ότι για το γεγονός αυτό ευθύνεται η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο αεροδρόμιο και φύγουν οι ξένες δυνάμεις, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις. Εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις», υποστήριξε ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι, που είναι μέλος της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας

 



Σε δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα opengov έως τις 3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις πυλώνες:


Παιδική Προστασία και μέτρα εξάλειψης παιδικής κακοποίησης.

Θεσμοθετείται πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων, σε δομές παιδικής προστασίας όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις. Μεταξύ άλλων:

Ορίζεται Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων ανά δομή, ο οποίος υποχρεούται να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά περιστατικού κακοποίησης από τους ωφελούμενους των μονάδων.

Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών, υπό το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), το οποίο θα είναι ο συντονιστικός μηχανισμός, μέσω του οποίου θα γίνεται η καταγραφή των γνωστοποιήσεων των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.

Ορίζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ότι η πρόσληψη προσωπικού στις δομές αυτές θα γίνεται με την κατάθεση λευκού Ποινικού Μητρώου του εργαζόμενου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Εισάγεται ο θεσμός του Συντονιστή για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την προώθηση ίσων ευκαιριών. Εθνικός Συντονιστής για την Εγγύηση για το Παιδί ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

Άτομα με Αναπηρία και Ηλικιωμένοι

Καθιερώνεται ο Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με αναπηρία. Θα είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους, για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.

Θεσπίζεται πλαίσιο για την έγκαιρη πρόληψη του φαινομένου της κακοποίησης ευάλωτων ομάδων και συγκεκριμένα ενηλίκων ΑμεΑ, ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων σε φορείς και δομές που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, μέσω της υιοθέτησης μέτρων ικανών να αποτρέψουν τα περιστατικά κακοποίησης.

Πρόγραμμα «Κυψέλη» για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Δημιουργείται ένα ενιαίο, ολιστικό, καθημερινό πρόγραμμα, κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα προσφέρει στα βρέφη και τα νήπια την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων και στους γονείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Καθιερώνεται ο τακτικός έλεγχος όλων των βρεφών και νηπίων για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αδυναμιών και δυσκολιών.

Θεσπίζεται Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης για το συντονισμό της προσχολικής αγωγής και την ενιαία διαχείριση του νέου προγράμματος.

Αναδοχή – Υιοθεσία – Αποϊδρυματοποίηση

Θεσμοθετούνται τα Διαμερίσματα Αυτόνομης Διαβίωσης. Τα διαμερίσματα αυτά θα βρίσκονται εντός αστικού ιστού, θα είναι μη-ιδρυματικού τύπου και θα προσομοιάζουν κατά το δυνατόν περισσότερο συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος για να επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση και η ομαλή ένταξη των εφήβων που ζουν σε ιδρύματα.

Ενισχύεται ο ρόλος του Κοινωνικού Συμβούλου για την επίβλεψη και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλες τις προνοιακές δομές της χώρας.



Ξεκινούν οι εγγραφές σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με κρατικά voucher


 

Από 24 Αυγούστου ξεκίνησαν οι εγγραφές των παιδιών με κρατικά voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Κατά τη φετινή περίοδο 2021-2022 τίθενται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε εφαρμογή δύο παράλληλα προγράμματα κουπονιών (vouchers) για βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠμεΑ προς ωφελούμενες μητέρες με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσχολικής ηλικίας (βρεφονηπιακοί) και σχολικής ηλικίας κατά τις απογευματινές ώρες (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ).

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταφέρνει έτσι να μην αφήσει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και, σε σχέση με το 2019, να εντάξει 15.000 (16%) περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», προϋπολογισμού 279 εκατ. ευρώ , διανέμει περίπου 150.000 vouchers σε άνεργες και εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα για απασχόληση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.

Το παράλληλο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ διανέμει άλλα 15.000 vouchers σε οικογένειες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια (έως 33.000 ευρώ για οικογένεια με 1-2 παιδιά) και εντάσσει και τις γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμπεριληφθούν με επιπλέον προϋπολογισμό, 1.500 παιδιά ακόμη, στο πρόγραμμα διανομής voucher.

Σε μια δύσκολη χρονιά συνεχίζουμε την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και διασφαλίζουμε την πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλα τα παιδιά.



Τρίτη δόση εμβολίου για ευάλωτα στην λοίμωξη άτομα

 


Η τρίτη δόση, η λεγόμενη «αναμνηστική», θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό. Επίσης δρα ως υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.


Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) για όλους, ακόμα κι αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J.

Η σύσταση της επιτροπής είναι η 3η δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους

Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες

Άτομα με HIV λοίμωξη

Το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο του ραντεβού  θα ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τα στατιστικά του εμβολιασμού:


Ξεπεράστηκαν οι 11.160.000 εμβολιασμοί:

Περισσότεροι από 5.900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.  

Επίσης, περισσότεροι από 5.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% στο γενικό πληθυσμό και 62,7% στον ενήλικο πληθυσμό.  



Έχουμε σαφές σχέδιο έναντι ενδεχόμενης όξυνσης του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος

 


Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Ιστορικά, ως Έθνος, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και από προσφυγιά και από μετανάστευση. Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, σε ανήμπορους ανθρώπους που «λιάζονται» παρατημένοι σε χωράφια, δόμους και πλατείες, σε ανθρώπους θύματα επιτηδείων διακινητών και δουλεμπόρων, σε ανθρώπους που άθελά τους εργαλειοποιούνται, ακόμα και ως πολιορκητικός κριός.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χειριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη όξυνση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος με αφέλεια. Έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μηνύματα, έχουμε σαφές σχέδιο, διαθέτουμε εργαλεία, είμαστε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τις χώρες της Μεσογείου ώστε να επιλύσουμε αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα το όποιο πρόβλημα όποτε παρουσιαστεί.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, η χώρα μας κάνει το καθήκον της προστατεύοντας τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.



Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο τους ανεμβολίαστους


 

Τα δεδομένα από όλο τον πλανήτη δείχνουν ότι η πανδημία επιμένει και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ακόμα. Έχουμε μια έξαρση της πανδημίας που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Αυτό δείχνει ότι η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στην βούληση όσων αρνούνται να εμβολιαστούν.

Όταν άρχισε να μας απασχολεί ο Covid, πριν από περίπου 19 μήνες, η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε. Υπενθυμίζω ότι η ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία, βάσει λεπτομερούς σχεδίου. Εφαρμόστηκαν ακαριαία υγειονομικά μέτρα και περιορισμοί που στόχευαν σε δύο άξονες: Στην προστασία του πληθυσμού και την αγορά πολύτιμου χρόνου έως ότου η επιστήμη να μας παράσχει λύσεις.

Στα τέλη του 2020 η επιστημονική κοινότητα μας προσέφερε τα εμβόλια, τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τάχιστα οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εμβολιασμών και λίγους μήνες αργότερα βρισκόμαστε στη θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και εν πολλοίς όπου θέλει. Να σημειώσω ότι για πολλές χώρες του πλανήτη αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ουτοπία.

Με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού, με δεδομένη την ουσιαστική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής. Με δεδομένα όσα προηγήθηκαν κατανοούμε πλήρως ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων σε όλους και όλες, ώστε να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο, όσοι και όσες βρίσκονται εντός της επικράτειας να εργαστούν, να σπουδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν.

Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία -σήμερα το απόγευμα- και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις.

Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας.



ΝΔ : Το πρόγραμμα «Ελευθερία» θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους


 

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έδωσε να ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Οπως έχει επανηλειμμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός, σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή προέχει η συναίνεση και οι πολιτικές διαφορές πρέπει να παραμερίζονται», αναφέρει το κυβερνών κόμμα, σχολιάζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εκφράστηκε με επίσημο τρόπο μετά από συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου.

Η ΝΔ συνεχίζει: «Για το λόγο αυτό δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω την ανακοίνωση του ΣυΡιζΑ και τις εσωτερικές αντιφάσεις του. Το πρόγραμμα Ελευθερία, που επιτρέπει σε όποιον θέλει να εμβολιαστεί δωρεάν με όποιο εμβόλιο θέλει, θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους».



Χειροπέδες σε 25χρονο Πακιστανό που βίασε γυναίκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


 

Αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 25χρονο Πακιστανό ο οποίος φέρεται ότι βίασε μια κοπέλα. Το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πριν περίπου 10 μέρες.

Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε από αστυνομικούς και στην κατοχή του βρέθηκε ποσότητα χασίς ενώ, στη συνέχεια, αναγνωρίστηκε από την παθούσα. Μετά την επ’αυτοφώρω σύλληψη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, σήμερα θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και τα περαιτέρω.

Εις βάρος του 25χρονου αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για το βιασμό της νεαρής γυναίκας, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr.

Ο συλληφθείς φέρεται ότι προσέγγισε την κοπέλα που βάδιζε επί της οδού Βιζυηνού, στην περιοχή 40 Εκκλησιών, τα ξημερώματα της 18ης Αυγούστου. Την έριξε στο έδαφος και την κακοποίησε σεξουαλικά, όπως αναφέρεται στη δικογραφία.

Ύστερα από σχετική καταγγελία, ξεκίνησαν αναζητήσεις από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου και ο 25χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκαν ποσότητες χασίς. Όταν κλήθηκε στο τμήμα, η κοπέλα αναγνώρισε στο πρόσωπο του συγκεκριμένου άνδρα τον δράστη του βιασμού της.


Πηγή: grtimes.gr



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γερουσιαστή Robert Menendez

 


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή Robert Menendez.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γερουσιαστή Robert Menendez, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 200ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.



Στην έναρξη της συνάντησής τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Menendez είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι κ. Πρόεδρε στην Αθήνα. Γνωρίζω ότι υποδέχομαι έναν πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ανυπομονούμε πραγματικά για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία – ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.

Και εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξατε πάντοτε ένας άνθρωπος με αρχές, προσηλωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους. Και πάλι, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να σας συναντώ και να συζητώ μαζί σας.

Robert Menendez: Ευχαριστώ, καλημέρα (στα ελληνικά). Είναι μεγάλη μου τιμή, κ. Πρωθυπουργέ, που σας συναντώ και πάλι. Νομίζω πως η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Washington όταν σας έδωσα και ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του νόμου East Med Act. Η Ελλάδα αποτελεί κύριο παράγοντα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας. Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η Κλιματική Αλλαγή και η σκέψη μου είναι με τους Έλληνες που έχασαν περιουσίες. Εκτιμώ τον ηγετικό σας ρόλο και το πως ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι πως, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό. Επομένως, θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τον ηγετικό ρόλο που επιδείξατε στο ζήτημα αυτό. Προφανώς η Κλιματική Αλλαγή είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ελλάδα.

Επομένως, εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το πεδίο και, τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τις χώρες μας, που αποτελεί και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διεθνώς και αναφέρομαι και στα ζητήματα δημοκρατίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και πάλι λοιπόν. Ανυπομονώ για την συζήτησή μας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή.

Κατά τη συνάντηση με τον Γερουσιαστή Menendez, διαχρονικό φίλο της Ελλάδας και του Ελληνισμού, ο Πρωθυπουργός προέβη σε επισκόπηση των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν.

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση περί του υψηλότατου επιπέδου των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπως επίσης και περί των ακόμα μεγαλύτερων δυνατοτήτων για συνεχή επέκταση και εμβάθυνσή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.



Δωρεά 150.000 εμβολίων από την Ελλάδα στην Ιορδανία

 


Σε δωρεά 150.000 εμβολίων προχώρησε η Ελλάδα στην Ιορδανία, όπως είχε ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση του Βασιλιά Αμπντάλα Β μπιν Αλ Χουσεΐν (Abdullah II bin Al-Hussein) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των εργασιών της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, τον Ιούλιο στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής και ο επικεφαλής της Z' γενικής διεύθυνσης διεθνούς αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής αρωγής Αλέξανδρος Διακόπουλος συναντήθηκαν σήμερα με τον πρέσβη της Ιορδανίας Ahed Ali Sweidat για τη δωρεά των εμβολίων, τα οποία θα παραδοθούν στις ιορδανικές αρχές με έκτακτη πτήση της Royal Jordanian Airlines.



Επίθεση της οργάνωσης Ρουβίκωνας στο σπίτι του υπουργού Κώστα Σκρέκα

 



Επίθεση της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας» υπήρξε το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Οι αντιεξουσιαστές έγραφαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Με ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα και σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έκαναν γνωστή την πράξη τους και αναφέρουν τους λόγους που προέβησαν σε αυτή την κίνηση.



Επίθεση καμικάζι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με 72 νεκρούς και 150 τραυματίες

 



Διπλή επίθεση αυτοκτονίας εχθές το απόγευμα στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο που ανεβαίνει συνέχει τουλάχιστον 100 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τον τραυματισμό περίπου 150 πολιτών. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Αμερικανοί στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία. 

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ  είχαν 13 νεκρούς Αμερικανούς και 18 τραυματίες, ενώ την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε και επισήμως με δήλωσή του η τρομοκρατική Ισλαμιστική οργάνωση ISIS. Λίγη ώρα αργότερα, η τρομοκρατική οργάνωση κατονόμασε τον «καμικάζι» που έπληξε τους Αμερικανούς στρατιώτες. Πρόκειται το μέλος της τζιχαντιστικής ομάδας της Καμπούλ, Abdul Rehman Al-Loghri, ο οποίος ανατινάχθηκε στην Abbey Gate, στο σημείο ελέγχου στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου του αεροδρομίου της Καμπούλ.



Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμηνύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί κανονικά έως την καταληκτική εκείνη ημερομηνία. 

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου έκανε, νωρίτερα, λόγο για σύνθετη επίθεση έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου, με θύματα Αμερικανούς και πολίτες. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης «τουλάχιστον άλλη μία έκρηξη κοντά στο Baron Hotel, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση». Στο ξενοδοχείο τις τελευταίες ημέρες έμεναν Αμερικανοί που περίμεναν να μπουν σε αεροπλάνο για να αποχωρήσουν από την Καμπούλ.

Αμέσως μετά την επίθεση, η Αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να ταξιδεύουν προς το αεροδρόμιο και να εγκαταλείψουν τις πύλες εξόδου.



Οι Αμερικανοί πεζοναύτες ήδη από την προηγούμενη ημέρα της έκρηξης είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένα εκρηκτικά ωστόσο συνέχισαν τη διαδικασία εκκένωσης.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, με βάση τις πρώτες αναφορές, η έκρηξη προκλήθηκε από τουλάχιστον έναν καμικάζι βομβιστή που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά.






Νεκρός στο αυτοκίνητο του ο διοικητής του Α.Τ. Ερέτριας

 


Ο διοικητής του Τμήματος βρέθηκε, την Πέμπτη το βράδυ, να έχει δεχθεί πυροβολισμούς στο αυτοκίνητό του.

Ο αξιωματικος της ΕΛ.ΑΣ. είχε να δώσει σημεία ζωής από το μεσημέρι και το βράδυ, λίγο μετά τις 9, βρέθηκε νεκρός μέσα στο όχημα του, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα. 

Δίπλα του βρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο, τύπου γκλοκ. 

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών προκειμένου να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Μέχρι στιγμής εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Από το να έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας, μέχρι να πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο 30χρονος αστυνομικός είχε παντρευτεί πρόσφατα και είχε με τη σύζυγό του ένα μωρό μόλις δύο μηνών. Τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν την αυτοκτονία, καθώς ο νεαρός διοικητής δεν είχε δώσει σημάδια για τέτοια τάση, ούτε φέρεται να είχε συμβεί κάτι στη ζωή του που να τον ώθησε στη συγκεκριμένη ενέργεια.