Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Την ώρα που το ΕΛΚ περνάει πειθαρχικό τον Κύρτσο ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ παίρνει το μέρος του

 


Την ώρα που ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ,κινείται πειθαρχική διαδικασία από το ΕΛΚ, κατά του Γιώργου Κύρτσου, ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον αρχηγό του παίρνουν το μέρος του.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γερμανού πολιτικού, το ΕΛΚ «απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γιώργο Κύρτσο. Τις θεωρούμε απαράδεκτες. Μετά από αυτά τα γεγονότα θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία κατά του ευρωβουλευτή» και με αυτή του την ανάρτηση ξεφτιλίζει περισσότερο τον Γιώργο Κύρτσο και απογοητεύει τον ΣΥΡΙΖΑ που νόμιζε ότι θα βρει Ευρωπαικό στήριγμα και άλλοθι για το στήσιμο κατηγοριών σε πολιτικούς του αντιπάλους επί διακυβέρνησης του.

Οι λόγοι στήριξης του Κύρτσου φυσικά και είναι για το συμφέρον Τσίπρα, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν άλλοθι εδώ και καιρό, για τις πολιτικές διώξεις που έστησαν κατά πολιτικών τους αντιπάλων με την βοήθεια δημοσιογράφων και δικαστικών, μέσα από τον Κύρτσο νόμιζαν ότι το βρήκαν.

Οι αναρτήσεις του Κύρτσου, δεν δίνουν μόνο άλλοθι στο έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετούν και το αφήγημα για την πανδημία που το χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει αντιπολίτευση.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο νιώθει περήφανος ο Κύρτσος που ένας απαξιωμένος σαν τον Αλέξη Τσίπρα παίρνει το μέρος του, και ένα κόμμα όπως ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ στέκεται δίπλα του, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει ότι φαιδρό, προκλητικό και γραφικό περισσεύει από τα άλλα κόμματα.

Το ποιος είναι ο Κύρτσος φαίνεται και από το ότι αρνείται να παραδώσει την έδρα του, και θα εισπράττει 20 χιλιάδες ευρώ τον μήνα μέχρι το 2024 από μια έδρα που δεν του ανήκει, γιατί απλά κινείται φαιδρά και όχι τίμια και ηθικά.

Θα έλεγε κανένας και αυτό το ψάχνουμε, ότι ο Κύρτσος έκανε κρυφά την βρώμικη δουλειά του Τσίπρα, να προσπαθεί να σπιλώσει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και την χώρα στην Ευρώπη. Γνωρίζοντας ο Τσίπρας ότι είναι ένας απαξιωμένος πολιτικός απατεώνας, που δεν θέλουν να τον βλέπουν στην Ευρώπη, έβαλε μπροστάρη τον Γιώργο Κύρτσο, μέχρι να απαξιωθεί και αυτός όπως οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αθλιότητες που αναρτούν κατά καιρούς στην προσπάθεια τους να πλήξουν την χώρα μας.




Μητσοτάκης : Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ελέγξει ΜΜΕ και Δικαιοσύνη, αλλά η Δημοκρατία άντεξε

 


Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος το απόγευμα σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Nancy Pelosi και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht, ενώ παρέμβαση έκανε από το κοινό ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Συντονιστής: Αυτό που παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να κατανοήσει κανείς τη δύναμη της δημοκρατίας, είναι να δει την πορεία των κυβερνήσεων μετά το κύμα λαϊκισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η περίπτωση της Ελλάδας. Όπως θυμάστε, πριν από δέκα χρόνια ο κόσμος μιλούσε για την Ελλάδα ως μια χώρα στην οποία δεν μπορούσε να ανακάμψει η δημοκρατία της μετά την οικονομική κρίση, μια χώρα στην οποία οι πολίτες είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία. Μιλώντας, λοιπόν, για την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι το κατάλληλο πρόσωπο να μας μιλήσει για μια ιστορία που προφανώς όλοι θέλουν να ακούσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για αυτή την εισαγωγή. Πράγματι, εάν πάμε 11 χρόνια πίσω στο χρόνο, στο 2010, η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία τεράστια οικονομική κρίση η οποία οδήγησε σε πολλά προγράμματα διάσωσης, στη μείωση του επιπέδου ζωής σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας, στην επιβολή λιτότητας από το εξωτερικό και σε σημαντική δυσαρέσκεια των πολιτών προς τις εγχώριες ελίτ, την εγχώρια πολιτική τάξη, αλλά και προς αυτούς που -δικαίως ή αδίκως- θεωρούνταν υπεύθυνοι για τα μέτρα λιτότητας που υπέστησαν.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2015 εξελέγη η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη. Βρισκόμασταν πιο μπροστά από την τάση που εκδηλωνόταν τότε. Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ. Έχει ενδιαφέρον πως, όταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα. Εκλέχτηκαν τότε επειδή υποσχέθηκαν ξεκάθαρα ένα σύνολο λύσεων που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν. Αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Αυτό που ακολούθησε ήταν τέσσερα χρόνια -και πιστεύω ότι είμαι πολύ επιεικής σε αυτό που λέω- μετριότατης διακυβέρνησης

Και μετά, το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά.

Πιστεύω ότι υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν. Το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν. Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά.

Η άποψή μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό.

Εν τέλει όμως, αυτό που προέχει είναι να μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Πιστεύω ότι από την μέρα της εκλογής μας, ακούμε συνεχώς τις ανησυχίες των πολιτών. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός που πολεμά τους λαϊκιστές, είναι να πιστεύει ότι οι λόγοι για τους οποίους εκλέγονται οι λαϊκιστές είναι όλοι λάθος.

Δεν ισχύει αυτό. Υπήρχε αδικία, υπήρχε ανισότητα, υπήρχε διαφθορά στην Ελλάδα. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα παράπονα είναι εύλογα και πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ότι ο πολιτικός κόσμος δεν κατανοεί πάντα σωστά αυτά τα προβλήματα και υπάρχει ανάγκη να αλλάζουμε πορεία.

Και εν τέλει, το θέμα είναι να μπορούμε να παράγουμε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση διατηρεί υψηλή δημοφιλία, γιατί ουσιαστικά κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο, γιατί η εμπειρία που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν ότι κάποιος εκλέγεται και στη συνέχεια κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί. Συνεπώς, όταν κάνεις αυτό που υποσχέθηκες ότι θα κάνεις, οι πολίτες -πιστεύω- εκπλήσσονται ευχάριστα.

Άρα, το ζήτημα τελικά είναι η ανθεκτικότητα των θεσμών, είναι η ωριμότητα της δημοκρατίας. Λίγοι όμως θα στοιχημάτιζαν, ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, ότι η Ελλάδα θα είχε γυρίσει σελίδα. Έχει γυρίσει σελίδα πλέον. Γύρισε σελίδα για τα καλά.

Και πιστεύω ότι τώρα είμαστε μια πιο ανθεκτική δημοκρατία, ακριβώς επειδή περάσαμε αυτή την πολύ ταραχώδη, την πολύ δύσκολη, την πολύ επίπονη περίοδο. Δεν καταφέραμε απλώς να επιβιώσουμε, αλλά πιστεύω ότι είμαστε πιο δυνατοί πλέον. Είμαστε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά είμαστε επίσης πιο ισχυροί από πλευράς θεσμών και δημοκρατίας.

Μετά από ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στην δημοκρατία, την τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Νομίζω ότι ο Brad έκανε εξαιρετικά χρήσιμες παρατηρήσεις σχετικά με την πολύ γρήγορη διάδοση της παραπληροφόρησης και πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι πηγές της. Θέλω απλώς να προσθέσω μια άλλη διάσταση στη σύνδεση τεχνολογίας και δημοκρατίας. Γιατί φοβάμαι πως όταν μιλάμε για αυτό το θέμα, σχεδόν αυτόματα, ο νους μας πηγαίνει στην παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση, μια πιο θετική ιστορία. Και με αφορμή τα όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας, η τεχνολογία μπορεί να είναι ανεκτίμητη όσον αφορά την απλοποίηση στις συναλλαγές μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα, η πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση -η οποία έχει την θετική αποδοχή του 80% των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης- είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και η ικανότητα απρόσκοπτης συναλλαγής, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία συχνά μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφθοράς. Και αυτό έχει τονώσει την εμπιστοσύνη στο κράτος, γιατί σεβόμαστε τον χρόνο των πολιτών, δεν τους υποχρεώνουμε να ταλαιπωρούνται με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, σε αυτή τη συζήτηση για την τεχνολογία και τη δημοκρατία, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, μια πολύ θετική ιστορία. Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, σχετικά φθηνά, και τα οφέλη όσον αφορά τον χρόνο που εξοικονομούν οι πολίτες, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, είναι τεράστια.



Επίσημη πρόταση για τα μαχητικά F-35 έκαναν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα

 



Επίσκεψη στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της διεύθυνσης Προγραμμάτων F-35 του Department of Defense (DoD) των ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΔΑΕΕ «σκοπός της επίσκεψης ήταν η πληροφοριακή ενημέρωση της Γενικής Δ/νσης σχετικά με το αεροσκάφος (Α/Φ) Joint Strike Fighter (F-35)».


protothema



Άλμα επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια

 


Από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Ιανουάριο του 2022 προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε στους 1.249.387 επιβάτες παρουσιάζοντας άνοδο 223,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν διακινηθεί 386.130 επιβάτες.

Όσον αφορά τις πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 18.218, από τις οποίες 11.314 ήταν εσωτερικού και 6.904 εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 70,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 10.708 πτήσεις.

Ειδικότερα, για τις αφίξεις επιβατών πτήσεων εξωτερικού Ιανουαρίου του 2022 είχαμε άνοδο 350,5% που αναλογεί σε 271.796 επιβάτες, σε σχέση με τον Ιανουάριο του ΄21 που οι αφίξεις εξωτερικού ήταν 60.328 επιβάτες.




Το 99,2% των σχολείων ανταποκρίθηκε στη διαδικασία αξιολόγησης

 



Το συντριπτικό ποσοστό του 99,2% ανταποκρίθηκε στη διαδικασία αξιολόγησης που στοχεύει στη βελτίωση του παρεχομένου εκπαιδευτικού έργου. Στο 0,8% των σχολείων όπου δεν υπήρξε συμμόρφωση (114 σχολεία στα περίπου 13.000 της Επικράτειας), ακολούθησε επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατ’ εφαρμογή του νόμου, δηλαδή αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής και της υπηρεσιακής, του Διευθυντή της σχολικής μονάδας που είναι υπεύθυνος για την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης.  Κατόπιν εντολής της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εστάλη έγγραφο με τις κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων που δεν υπέβαλαν έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Παρά τις Κασσάνδρες, τις αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες και τις απόπειρες των συνδικαλιστών να παρακάμψουν το νόμο, αυτός υλοποιείται για πρώτη φορά στο σύνολο σχεδόν των σχολείων της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.



Σαφή σημεία αποσυμπίεσης στο σύστημα υγείας


 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Ο« και μόλις 2,2% στη μετάλλαξη «Δέλτα», η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει πλέον σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες.

Την τελευταία εβδομάδα είχαμε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά 5% περίπου.    Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς και ο μέσος κυλιόμενος νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε σε λιγότερους από 400 ανά ημέρα.

Η πληρότητα σήμερα στην επικράτεια είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις Μ.Ε.Θ. Covid. 

Σταδιακή μείωση των καθημερινών θανάτων παρατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ το 95% των συνανθρώπων μας που χάνονται είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι  που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.




Η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27

 


Η Δ.Ε.Η. το 2019, ως αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τότε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Αν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αδρανήσει εξαιτίας ιδεοληψιών και έλλειψης τεχνοκρατικής γνώσης, η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ θα είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Δ.Ε.Η., ενδεχομένως, θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες σήμερα συμπίεσης των τιμών. Η χώρα τότε έμεινε  ενεργειακά ανοχύρωτη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Σήμερα, η Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης που της επιτρέπει, στα όρια του διεθνούς νόμιμου, να συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται. Με απλά λόγια, αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου μας, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τον κίνδυνο πολλών blackouts. Αυτό είναι γεγονός επιβεβαιωμένο. 

Ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης της Δ.Ε.Η., αλλά και των ενισχύσεων που παρέχει η Κυβέρνηση, ενισχύσεων που μέχρι τώρα προσεγγίζουν τα 2 δισ. και θα συνεχιστούν όσο κρατά η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27.

Η 7η φθηνότερη τιμή στη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27 δεν είναι πανάκεια ούτε  όμως  είναι κάτι αμελητέο, αλλά είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σχεδιασμού και δυνατοτήτων που έχουμε εξαιτίας της πολιτικής και του σχεδίου που εφαρμόσαμε. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας και άλλες πολιτικές προστασίας της κοινωνίας, δίχως φυσικά να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας.



Μόνη λύση προοπτικής η επένδυση στα εθνικά μας καύσιμα, τον ήλιο και τον αέρα

 


Η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα από λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.. Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έχουν κλείσει, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και μάλιστα το κλείσιμο τους είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι πια η φτηνότερη, εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη. 

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται. Είναι μυθολογία όσα διακινούνται περί εξαιρέσεων. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια, επενδύοντας στις ΑΠΕ, από τις οποίες παράγει ήδη το 60% της ενέργειάς της. 

Με απλά λόγια, αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας και πραγματικότητας, εξαιτίας των υποχρεώσεων που μας δεσμεύουν θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα από ότι σήμερα. Η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες.

Μόνη λύση προοπτικής για οικονομία κλίμακος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι η τάχιστη διεύρυνση των ΑΠΕ, η επένδυση στα εθνικά μας καύσιμα, τον ήλιο και τον αέρα.




Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

 


Διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο επιτετραμμένο. Το Υπουργείο Εξωτερικών:

Υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τόνισε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Επίσης τόνισε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», στη «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.




Στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας


 

Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία: 

Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα επαναβεβαιώσαμε την πίστη μας στο διάλογο και στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας, είτε μέσω του ΟΑΣΕ, είτε μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν με τη Ρωσία.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί (σήμερα) στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας που αποτελούν εξάλλου τις θέσεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.




Βέμπερ: Θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία κατά Κύρτσου στην Ευρωβουλή

 



Με μια σκληρή ανάρτηση στο twitter απαντά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ στον διαγραφέντα από τη ΝΔ ευρωβουλευτή, Γιώργο Κύρτσο προαναγέλλοντας την εκκίνηση εσωτερικών διαδικασιών εναντίον του.

Όπως αναφέρει ο κ. Βέμπερ οι αιτιάσεις του Γιώργου Κύρτσου κατά της ελληνικής κυβέρνησης είναι αβάσιμες και απαράδεκτες.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Τις θεωρούμε απαράδεκτους. Μετά από αυτά τα γεγονότα θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία κατά του ευρωβουλευτή Κύρτσου», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Μετά και από αυτό, λίγη αξιοπρέπεια έχει μείνει στον Κύρτσο να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή; Έδρα που πήρε με την σημαία της Νέας Δημοκρατίας;