Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Καλιφόρνια : Βάζουν σε ρυμουλκά ψυγεία τους νεκρούς – Ενας θάνατος κάθε 15′ στο Λος Αντζελες

 


Οι καλιφορνέζικες αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ανέπτυξαν 166 ρυμουλκά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινοί νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία, που βρίσκονται αντιμέτωπα με πλημμύρα θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

Τουλάχιστον 2.5000 νεκροί κάθε εβδομάδα

Με τουλάχιστον 2.500 νεκρούς την εβδομάδα εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, η Καλιφόρνια έχει μετατραπεί σε μια από τις βασικές εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ και οι νεκροθάλαμοι είναι γεμάτοι.

Οι μολύνσεις άρχισαν να πολλαπλασιάζονται ήδη πριν τη μεγάλη οικογενειακή γιορτή των Ευχαριστιών στα τέλη Νοεμβρίου και η πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία ετοιμάζεται πλέον για δεύτερη «έκρηξη» των κρουσμάτων, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο Μαρκ Γκιλαρντούτσι, διευθυντής των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων στην Καλιφόρνια, ενεργοποίησε έτσι το «σχέδιο αντιμετώπισης μαζικών θανάτων», ώστε όλα τα θύματα να έχουν «μεταχείριση με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Τα περισσότερα από τα ρυμουλκά ψυγεία δεν είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργούν ως νεκροθάλαμοι.

Ενας θάνατος κάθε 15′

Σχεδιάζεται να τροποποιηθούν ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πτωμάτων που χωρούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Μέλη της Εθνοφρουράς στάλθηκαν αυτή την εβδομάδα να βοηθήσουν την ιατροδικαστική υπηρεσία του Λος Αντζελες, όπου ένας άνθρωπος υποκύπτει εξαιτίας της COVID-19 κάθε δεκαπέντε λεπτά της ώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, γραφεία κηδειών είναι αναγκασμένα να αρνούνται τις υπηρεσίες τους σε οικογένειες που πενθούν, καθώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστούν άλλους νεκρούς.

Οι αρχές στις περισσότερες κομητείες της Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Λος Αντζελες – όπου τα ασθενοφόρα συχνά περιφέρονται για ατελείωτες ώρες προτού βρεθεί τελικά κρεβάτι σε νοσοκομείο για τους ανθρώπους που παραλαμβάνουν – έχουν επιβάλει μέτρα που περιορίζουν τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες.


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr



Η εσωκομματική αντιπολίτευση βγαίνει μπροστά στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας πρέπει να ανησυχεί

 



Κείμενο που θα αφορά στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσουν σήμερα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Πολιτικού  Συμβουλίου του κόμματος.

Όπως είναι φυσικό, η επανεκκίνηση που ζητάει η αντιπολίτευση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα γιατί θεωρείται και είναι πολιτικά τελειωμένος.

Οι «53+» μαζί με τις υπογραφές των Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα, Δ. Παπαδημούλη και Κ. Πουλάκη θα καταθέσουν την δική τους πρόταση σε ό,τι αφορά το προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα  και τους Ε. Τσακαλώτο, Π. Σκουρλέτη, Δ. Παπαδημούλη, Δ. Βίτσα, Έφη Καλαμαρά προκειμένου να ενημερώσουν τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για αν ξέρει τι τον περιμένει.

Στην συνάντηση με την αντιπολίτευση του κόμματος ο Τσίπρας είπε ότι το κείμενο των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι καλοδεχούμενο, τονίζοντας  πως παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες θα συμβάλει στον προγραμματικό διάλογο και σημείωσε ότι αναμένει ανάλογες παρεμβάσεις και από τις άλλες πλευρές.

Αναφερόμενος στη διαδικασία αναβίωσης των ρευμάτων μέσα στο κόμμα την χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να συμβάλει στον διάλογο που γίνεται μέσα στο κόμμα κόντρα στην λογική των κλειστών ομάδων.

Στελέχη των 53+  λένε «ναι» στη διεύρυνση και στις συμμαχίες υπό όρους γιατί αλλιώς δεν επιβιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας, ωστόσο πως το κόμμα πρέπει να παραμείνει ένα αριστερό κόμμα.

Το κείμενο των 53+  κινείται προς την ενωτική κατεύθυνση του κόμματος και δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει νέες αντιπαραθέσεις και προβλήματα στον εσωτερικό του κόμματος στοχοποιώντας τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν δείχνουν οι προθέσεις των 53+ που θεωρούν τελειωμένο πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και βαρίδι.

Στο κείμενο δεν μπαίνει θέμα ηγεσίας προς το παρών αλλά γίνονται σαφείς αναφορές για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές αλλάζοντας χαρακτηριστικά στην πολιτική και στην αντιπολίτευση που ασκεί. 



Η Σακελαροπούλου υπενθύμισε στον Τσίπρα ότι "η Ελλάδα, τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά έως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας"

 


Ραντεβού με την πρόεδρο της δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελαροπούλου ζήτησε και έγινε ο Αλέξης Τσίπρας, για να κάνει ότι υπάρχει και να δείξει  ότι έχει δήθεν σχέδιο δικό του για την πανδημία.

Μάλιστα για να δείξει σοβαρότερος ζήτησε Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ και με τη συμμετοχή επιστημόνων, λες και τώρα δεν διαχειρίζονται και συμβουλεύουν την κυβέρνηση η καλύτεροι επιστήμονες.

Η πρόεδρος της δημοκρατίας για να τον προσγειώσει του μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Την ανάγκη μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας, γιατί -πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές- αυτό που έχει σημασία αυτήν την ώρα είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορούμε να δούμε το μέλλον, το αύριο, με αισιοδοξία και επισήμανε: «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδίως οι πιο ευάλωτοι».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πανδημία και η εξέλιξή της είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και μια πρόκληση για όλους μας. «Για όλους την διαχειρίζονται, πρωτίστως την κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, και βέβαια για τους πολίτες, που δοκιμάζονται και αγωνιούν, έχουν κόπωση, κυρίως λόγω των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί, είναι αναγκαίο όμως να συνεχίσουμε να τους τηρούμε, γιατί είναι ο μόνος δρόμος να ξεπεράσουμε αυτή την δοκιμασία» επισήμανε ειδικότερα. Παρατήρησε, επίσης, ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης, του καθενός από εμάς, αλλά και των συλλογικών φορέων, που πρέπει κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλο τον κόσμο, και ανέφερε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει και των συνεχών μεταβολών των δεδομένων, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Μάλιστα, τόνισε ότι βλέποντας και τις άλλες χώρες, δεν υπάρχει, δυστυχώς, ευθεία οδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Και βέβαια κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι μοναδική, δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα, τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά έως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.





Πομπέο και Μνούτσιν συζήτησαν την πρόωρη απομάκρυνση Τραμπ

 


Δηλωτικές του πόσο έχει στενεύσει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από τον Τραμπ, ειδικά μετά και την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, είναι οι πληροφορίες που δημοσιεύει το CNBC, ότι ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είναι ανάμεσα στους υπουργούς που συζήτησαν σοβαρά την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η 25η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, που οδηγεί στην καθαίρεση του προέδρου και την ανάληψη της προεδρίας από τον αντιπρόεδρο.

Το CNBC, επικαλούμενο τρεις πηγές, σημειώνει ότι οι μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ έθεσαν σοβαρά επί τάπητος το θέμα, την ώρα ειδικά που οι Δημοκρατικοί πιέζουν για άμεση δράση, διαφορετικά -όπως προανήγγειλε η Νάνσι Πελόζι– θα προχωρήσει σε διαδικασίες για μια εσπευσμένη παραπομπή (impeachment).

Φωνές για ενεργοποίηση της 25ης Τροποποίησης ακούστηκαν από Ρεπουμπλικάνους, αμέσως μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ωστόσο η ιδέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, απομακρύνεται καθώς η διαδικασία θα έχει διάρκεια μιας εβδομάδας και έως τότε ενδεχομένως να μην έχει κανένα νόημα, δεδομένης της αλλαγής εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ένα ακόμα επιχείρημα που λειτούργησε αποτρεπτικά, ήταν η πιθανότητα η αποπομπή του Αμερικανού προέδρου να ρίξει λάδι στη φωτιά της ακροδεξιάς, «ηρωοποιώντας» τον Τραμπ στα μάτια τους.

Όπως εκτίμησαν, κάτι τέτοιο θα έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παρά βραχυπρόθεσμα κέρδη, δοθέντος του ότι ο Τραμπ σε λίγες μέρες αποχωρεί από το Λευκό Οίκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εναντιώθηκε στη χρήση της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του που επικαλούνται το Business Insider, οι New York Times και το Reuters.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες και από το επίσημο περιβάλλον τους υπήρχε άρνηση ότι αυτές οι συζητήσεις, περί απομάκρυνσης Τραμπ, έγιναν.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό

 



Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα.

Παράλληλα ανακοινώνονται και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Η νέα notam που έχει ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους.

Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Όσον αφορά τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:

*Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.

* Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

*Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

*Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

*Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

*Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.

*Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Η οικογένεια Τραμπ διασκέδαζε και χόρευε βλέποντας την εισβολή στο Καπιτώλιο

 


Γλέντι είχε στήσει η οικογένεια Τραμπ, παρακολουθώντας την εισβολή οπαδών του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού πρόεδρου των ΗΠΑ, στο Καπιτώλιο και τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με την οικογένειά του, διασκεδάζουν και χορεύουν από χαρά βλέποντας τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ, παρακολουθούσε ικανοποιημένος το πλήθος υποστηρικτών του μέσα από τις οθόνες φορώντας κόκκινα γάντια του μπόξ.

Μαζί με τον Τράμπ, στο σημείο βρίσκονταν τα παιδιά του Ιβάνκα και Ντον Τζούνιορ, η σύμβουλος του Τραμπ και σύντροφος του γιου του, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να χορεύει, καθώς και στενοί συνεργάτες του και όλοι μαζί παρακολουθούσαν μέσα από τις οθόνες το συγκεντρωμένο πλήθος που διαδήλωνε. 







Κυριάκος Μητσοτάκης : Αυξάνονται στους 8.000 οι εμβολιασμοί ημερησίως

 


«Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τον COVID-19.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. Επενδύουμε όπως είπα στη διαφάνεια και στη λογοδοσία και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Είναι μία διαδικασία -θέλω να το τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

« Καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη, έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα.

Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο. Επενδύουμε στην ασφάλεια και τη μεθοδικότητα και σε αυτό το πλαίσιο μετά την αρχική δοκιμαστική φάση -στην οποία είχαν ενταχθεί 9 νοσοκομεία- η πρώτη φάση των εμβολιασμών ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου και λήγει στις 20 αυτού του μήνα. Η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: Εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα.

Αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. Επενδύουμε, όπως είπα, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Είναι μία διαδικασία -θέλω να το τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν 5.538 εμβολιασμοί. Συνολικά ως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 27.000 συμπολίτες μας. Και βέβαια, πολύ σημαντικό, θα πρέπει να το λέμε συνέχεια και να το υποστηρίζουμε και επικοινωνιακά από τη Δευτέρα 11/1 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και άνω. Όσοι εξ αυτών είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ένα sms με το προτεινόμενο ραντεβού. Οι υπόλοιποι ή προφανώς οι συγγενείς τους που θα τους βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν τρεις τρόπους για να κλείσουν το ραντεβού τους από τις 20 του μήνα και μετά. Είτε να επισκεφθούν την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, είτε να επισκεφθούν το κοντινότερο φαρμακείο τους και να ζητήσουν την υποστήριξη του φαρμακοποιού της γειτονιάς τους, είτε να πάνε στο ΚΕΠ της γειτονιάς τους, στο πιο κοντινό τους ΚΕΠ.

Έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται τη διαδικασία των ραντεβού για να υποστηρίξουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όσων έχουν ανάγκη τον εμβολιασμό και ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και ειδικά στον Μάριο (Θεμιστοκλέους), ο οποίος έχει την εποπτεία της διαδικασίας του εμβολιασμού και είμαστε εδώ για να υποστηρίζουμε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια σε κάθε βήμα της».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.​





Οδηγός ταξί και επιβάτης κινδύνεψαν από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι

 



Μενίδι περιοχή που λυμαίνεται από επικίνδυνους και ανεξέλεγκτους Ρομά. Περιοχή γκέτο γεμάτη κακοποιούς κάθε είδους.

Ένας οδηγός ταξί και ο επιβάτης του γλίτωσαν από αδέσποτη σφαίρα που έριξε κακοποιός της περιοχής. Όλα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης (07.01.2021) και ενώ ο οδηγός ταξί κινούνταν σε κεντρικό δρόμο στο Μενίδι, μεταφέροντας επιβάτη στον προορισμό του.

Όταν ο οδηγός του ταξί άκουσε έναν θόρυβο στην οροφή του αυτοκινήτου σταμάτησε στην άκρη νομίζοντας ότι κάποιος του πέταξε πέτρα, και είδε στην οροφή του αυτοκινήτου μια τρύπα.

Πήγε στην αστυνομία κι εκεί διαπιστώθηκε ότι στην οροφή του ταξί του είχε «καρφωθεί» μια βολίδα 9 χιλιοστών! Το εύρημα μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και εξετάζεται.



Γαλλία: Κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου εστιατόρια και καφέ

 


Την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και βλέπουμε.

Παράλληλα, ο Καστέξ γνωστοποίησε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα ενδέχεται να μην ανοίξουν ξανά πριν από τις διακοπές του Φεβρουαρίου. Η πίεση στα γαλλικά νοσοκομεία παραμένει υψηλή καθώς το ποσοστό λοίμωξης από κορωνοϊό παραμένει επίσης υψηλό, δήλωσε ο Καστεξ. 




ΟΗΕ: Διπλωματική ήττα της Τουρκίας για το Δίκαιο της Θάλασσας

 



Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από λίγες ημέρες την ετήσια Απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, όπως κάθε χρόνο συγκηδεμονεύεται από τη χώρα μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 

Επισημαίνουν ότι στη σχετική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η Τουρκία, την εν λόγω έκθεση υπερψήφισαν 152 χώρες, ενώ 4 (Κολομβία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία και Βενεζουέλα) απείχαν. 

Η μόνη χώρα που την καταψήφισε ήταν η Τουρκία με τη δικαιολογία ότι η εν λόγω έκθεση κάνει αναφορές στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνουν.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι με τη στάση της αυτή η Τουρκία, για μια ακόμα φορά, δείχνει την πλήρη απομόνωση της όσον αφορά στη μη αποδοχή της οικουμενικότητας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι αποτελεί τμήμα όχι μόνο του συμβατικού αλλά και του εθιμικού διεθνούς δικαίου.



 Πηγή: skai.gr





Θα δώσει προεδρική χάρη και στον εαυτό του ο Τράμπ γιατί φοβάται ποινικές διώξεις

 



Θα το κάνει και αυτό ο Ντόναλντ Τράμπ κάτι που δεν έχει κάνει κανένας πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Φοβούμενος ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να τον καθαιρέσουν από πρόεδρο λίγες μόλις ημέρες πριν τελειώσει η θητεία του, ο Τράμπ έκανε διάγγελμα μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο λέγοντας: «Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας»

Εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του για να αποφύγει τυχόν ποινικές ευθύνες και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που θα το κάνει.

Η εισβολή οπαδών του Τράμπ στο Καπιτώλιο για την οποία ευθύνεται ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος την Τετάρτη, ώθησε τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εισηγηθούν την παραπομπή του σε νέα δίκη και την παύση του από το αξίωμα «άμεσα» χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο.

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν πάντως ότι το να δώσει ο πρόεδρος χάρη στον εαυτό του θα είναι αντισυνταγματικό, αφού αντίκειται προς την αρχή ότι κανένας δεν μπορεί να είναι δικαστής στην δική του υπόθεση.


Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος με την ουρά στα σκέλια δείχνοντας ότι φοβάται την ποινική δίωξη έκανε το παρακάτω διάγγελμα : 

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με την εισβολή στον Καπιτώλιο. Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από τη βία. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Αυτοι που παραβιάσαν τους Νόμους πρέπει να τιμωρηθούν.  Περάσαμε από μια έντονη εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι επίσης έντονα. Όμως τώρα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία.

Μοναδικός μου στόχος ήταν να διασφαλίσω την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εκλογικούς μας νόμους. Στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας και οφείλω να διασφαλίσω πως αυτό θα γίνει ομαλά. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε.

Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία.

Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».».



Αστυνομικός το πέμπτο θύμα της εισβολής στο Καπιτώλιο

 



Και πέμπτος άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της εισβολής οπαδών του Τραμπ, με σκοπό να εμποδιστεί το αμερικανικό Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ανέφερε το CNN.

Ο άτυχος αστυνομικός, 43 ετών από την Βιρτζίνια όπως έγινε γνωστό, είχε δεχτεί επίθεση από τους διαδηλωτές στην διάρκεια των επεισοδίων στο Καπιτώλιο στην προσπάθεια του να προστατέψει το κτίριο.