Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης σε Ερντογάν : Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς - Συμφωνίες Ελλάδας - Τουρκίας σε Οικονομικά, Πολιτική Προστασία

 


Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου οι δύο ηγέτες «κοντραρίστηκαν» για την μειονότητα στη Θράκη, την Μονή της Χώρας και τον ρόλο της Χαμάς.Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, αλλά αποκάλεσε τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα. Διαφώνησαν επίσης για το Ισραήλ και τη Χαμάς. «Εργαζόμαστε με στόχο αν ανεβάσουμε στα 10δις δολάρια το μεταξύ μας εμπόριο», είπε ακόμη. «Να λύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το κουρδικό και το Κυπριακό.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σαφή αναφορά σε τουρκική μειονότητα της Θράκης λέγοντας πως «πιστεύει ότι μπορεί να ενισχύσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε απατώντας στον Τούρκο Πρόεδρο γοα να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για τουρκική αλλά για μουσουλμανική μειονότητα, ότι οι μειονότητες στις χώρες μας που καθορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Η ελληνική μειονότητα, δραστικά μειωμένη, συμβάλει στην πολιτισμική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται στήριξη.

Στην Θράκη, οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο.

Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία. Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς.

Σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσβλημένος, ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνη. Έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, ισονομία και ισοπολιτεία. Αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Ευχαριστώ τον «αξιότιμο Κυριάκο για την ειλικρίνειά του στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» κάνοντας λόγο για «άκρως παραγωγική ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία».

Ο κ. Ερντογάν μίλησε για την συμφωνία δημιουργίας κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου των δύο χωρών αλλά και για το μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών που υπεγράφη σήμερα στην Άγκυρα.

Είπε: Νιώθω ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα. Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους. Καταγράψαμε αυτή τη συναντίληψη με τη διακήρυξη των Αθηνών. Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Είχαμε άκρως παραγωγική ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία, εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας. Εργαζόμαστε με στόχο να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές εμπόριο. Η συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας. Το μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών που υπεγράφη σήμερα στερέωσε τη βάση των συμφωνιών μας.

Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις σχέσεις μας. Είμαστε προσηλωμένοι να κλείσουμε τα προβλήματα στο πλαισίου ειλικρινούς διαλόγου και του διεθνούς δικαίου. Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα μας, είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για αυτές στην περιοχή μας. Σημαντικό να βρεθεί λύση για το Κυπριακό. Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα για τη γενοκτονία στη Γάζα.

Είχα εκφράσει την πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας που δεν μπορεί να λυθεί. Οι ελπίδες μας για το μέλλον της συνεργασίας αυξάνονται περισσότερο. Παρά τις διαφορές απόψεων διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους και εστιάζουμε στη θετική ατζέντα. Η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τη Μονή της Χώρας την ανοίξαμε ξανά ως τζαμί μετά από σχολαστικές εργασίες αποκατάστασης και είναι ανοιχτό για επίσκεψη προς όλους. Είμαστε αποφασισμένοι να εστιάσουμε σε θετική ατζέντα και σε απτές και εποικοδομητικές ιδέες. Θέλω να ευχαριστήσω πάλι τον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό για την επίσκεψή του. Εύχομαι ότι οι συνομιλίες μας και οι συμφωνίες θα έχουν καλά αποτελέσματα για όλον τον κόσμο και για τις χώρες μας. Περιμένουμε ξανά τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές.

«Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά», συμπλήρωσε.

«Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», υπογράμμισε.

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν γέφυρα φιλίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας», πρόσθεσε. «Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», συνέχισε. «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ' ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Για το κυπριακό είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράψαν σήμερα στην 'Αγκυρα.

«Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά

Πέραν των όσων είπαμε, οι υπουργοί μας υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία, στην οποία αντιμετωπίζουμε παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Με το βλέμμα στα πολλά που μας ενώνουν, επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις επαφές μας, να συνεχίσουμε στον θετικό δρόμο. Να σας ευχαριστήσω πάλι για την εξαιρετική φιλοξενία, προσβλέποντας να συναντηθούμε εκ νέου.


Μητσοτάκης - Ερντογά για τη Χαμάς

Ερντογάν: Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς -αντιθέτως έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη, είναι αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνει τις 45.000 προσπαθεί να δώσει αγώνα προστασίας. Είναι αντιστασιακή οργάνωση, θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Θα ήταν βάναυση προσέγγιση να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους. Θα ήθελα και εσείς, άλλωστε και εσείς είχατε δώσει θετική ψήφο στα ΗΕ και δεν γίνατε συνεργοί σε αυτό και σας ευχαρίστησα αλλά αν την πείτε τρομοκρατική οργάνωση αυτό θα μας λυπούσε. Εγώ δεν τη θεωρώ και από εδω και πέρα παρακολουθώ τη Χαμάς και στη χώρα μου υπάρχουν πάνω από 1000 μέλη που νοσηλεύονται και συνεχίζω και πιστεύω ότι με εσάς έχουμε μια λανθασμένη προσέγγιση που δεν μπορώ να συμφωνήσω, θα ήταν αδικία, διότι σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς αλλά όλη η Δύση τους επιτίθεται με κάθε όπλο, με κάθε πυρομαχικό. Αυτοί έχουν εκτοπιστεί συνέχεια από αυτά τα εδάφη, αν την ονομάστε τρομοκρατική αυτό θα με λυπούσε.

Μητσοτάκης: Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε αυτό, αλλά να συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και για να προστατευτούν οι Παλαιστίνιοι που είναι τα θύματα.

Ερντογάν: Αυτό μπορεί να γίνει, σας ευχαριστώ.
Κασσελάκης - Ανδρουλάκης διακίνησαν fake news για δήθεν κλοπή στο ΥΠΕΣ - Πολιτικά έκθετοι

 


Δεν έγινε διάρρηξη ούτε εκλάπησαν δεδομένα από υπολογιστές αναφέρει η ΕΛΑΣ για την καταγγελόμενη διάρρηξη σε γραφείο του ΥΠΕΣ, ενώ σε οξείς τόνους είναι η ανακοίνωση του υπουργείου και δικαιολογημένα, ειδικά με την φαιδρότητα των Κασσελάκη, Ανδρουλάκη για το όπως αντιμετώπισαν το fake news.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ ζητά συγκεκριμένα από τους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και της κυρίες Πούλου και Λιακούλη να ανακαλέσουν, «γιατί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ευαίσθητα θέματα για κομματικά οφέλη δίχως καν να περιμένουν τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών και γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τις εκλογικές διαδικασίες που εδώ και 50 χρόνια διεξάγονται με άψογο τρόπο στη χώρα μας».

Για το ζήτημα της φερόμενης διάρρηξης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως καταθέτει αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ μετά το πόρισμα της ΕΛΑΣ για την καταγγελόμενη διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου

Σε συνέχεια του πορίσματος που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτει καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου επισημαίνει τα εξής:

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφήνει πολιτικά και ηθικά έκθετους όλους όσοι, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμόδιων αρχών, έσπευσαν να μιλήσουν για παραβίαση συστημάτων και κλοπή σημαντικών εγγράφων, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Το ΥΠΕΣ είχε εξαρχής μιλήσει για «φερόμενη» διάρρηξη, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών των αρμόδιων αρχών και ενώ τα πρώτα πορίσματα ερευνών του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είχαν δείξει οποιοδήποτε στοιχείο παρείσφρησης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει εν τέλει ότι «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Αναμένουμε από τους κυρίους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και τις κυρίες Πούλου και Λιακούλη, να ανακαλέσουν γιατί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ευαίσθητα θέματα για κομματικά οφέλη δίχως καν να περιμένουν τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών και γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τις εκλογικές διαδικασίες που εδώ και 50 χρόνια διεξάγονται με άψογο τρόπο στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.: 

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ολοκληρώθηκε προανακριτική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για την εξαγωγή του συμπεράσματος, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά προανακριτικά και ερευνητικά δεδομένα και συγκεκριμένα:

η εξερεύνηση και εξέταση του χώρου από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών,

η εξέταση και ανάλυση ψηφιακών συσκευών,

η εξέταση εργαζομένων στο Υπουργείο.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Έκαψε 8 αυτοκίνητα αθώων πολιτών συνελήφθη και ο ανακριτής τον άφησε ελεύθερο

 Ειλικρινά οι πολίτες τρέμουν με την ποιότητα και την επάρκεια των δικαστικών λειτουργών ειδικά μετά τις προκλητικές αποφυλακίσεις και αποφάσεις ξέπλυμα εγκλημάτων από δικαστές.

Ελεύθερος αφέθηκε, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 32χρονος κακοποιός που κατηγορείται, ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για οκτώ εμπρησμούς οχημάτων και ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού, στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στον κατηγορούμενο που πέρασε σήμερα το κατώφλι του Ανακριτικού Γραφείου, επιβλήθηκαν απλά οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αφήνοντας τον ελεύθερο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 32χρονος κατηγορείται ότι τον τελευταίο μήνα προέβη σε οκτώ εμπρησμούς σταθμευμένων οχημάτων αθώων πολιτών, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και σε ένα παράπηγμα.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, φέρεται να προσκόμισε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως, ενώ ο ίδιος κατά την απολογία του δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για τα κίνητρα της πράξης του, και αντί να κλειστεί ο εγκλεισμός του για να παρακολουθηθεί αφέθηκε ελεύθερος. 

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του 32χρονου ημεδαπού ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για εμπρησμό κατά συρροή και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Τα τελευταία τρία περιστατικά εμπρησμού σε σταθμευμένα οχήματα σημειώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης από την οδό Τζελίλη που οδηγεί στα Λουτρά Λαγκαδά μέχρι το γυμνάσιο της περιοχής. Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας στις φλόγες τυλίχθηκε και εγκαταλελειμμένο παρακείμενο παράπηγμα.
Παραδόθηκε και συνελήφθη ο «Ρουμάνος» για την δολοφονία Λυγγερίδη


 

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ακόμη ένα άτομο που εμπλέκεται στα επεισόδια στο Ρέντη, κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 36 ετών που στη δικογραφία αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Ρουμάνος», για τον οποίο εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 36χρονος παραδόθηκε μόνος του, συνοδευόμενος από τον δικηγόρου του κι οδηγείται στον ανακριτή. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανήκει στην ηγετική ομάδα των ατόμων που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες προφυλακίστηκε ένας 31χρονος με το παρατσούκλι «Shark».

Στο παρελθόν είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές, σε μια περίπτωση για την πρόκληση φθορών σε συρμούς του Ηλεκτρικού και άλλες δύο φορές μετά από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από συντρόφους του.Αεροπλάνο προσγειώθηκε με την «κοιλιά»


 

Ένα ελαφρύ αεροπλάνο με τρία άτομα προσγειώθηκε με ασφάλεια χωρίς εξοπλισμό προσγείωσης τη Δευτέρα στη Μελβούρνη, αφού έκανε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο για σχεδόν τρεις ώρες για να κάψει καύσιμα.

Το αεροπλάνο είχε μόλις απογειωθεί από το Νιούκαστλ για μια πτήση 180 χιλιομέτρων (112 μίλια) βόρεια προς το Πορτ Μακκουάρι, όταν ο πιλότος σήμανε συναγερμός σχετικά με το σύστημα προσγείωσης.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο περίπου τρεις ώρες αργότερα στις 12:20 μ.μ. χωρίς πρόβλημα όπως φαίνεται και σε βίντεο.

Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα ήταν μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που ήταν σε ετοιμότητα.

Το αεροπλάνο ανήκει στην Eastern Air Services με έδρα το Port Macquarie, και ο πιλότος αποδείχθηκε πολύ έμπειρος.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν,  53χρονος πιλότος και οι επιβάτες του, ένας 60χρονος άνδρας και μια 65χρονη γυναίκα.

Βίαιοι εγκληματίες το 40% όσων κακοποιούν ζώα

 


«Ενας κακοποιητής σε βάρος των ζώων έχει πολλές πιθανότητες να τελέσει εγκλήματα και σε βάρος των ανθρώπων». Αυτό είναι το μήνυμα προς δικαστές και εισαγγελείς που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά των ζώων, στο διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το «Zero Stray Pawject».

Παρούσης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, αλλά και της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργίας Αδειλίνη, υψηλόβαθμοι και εξειδικευμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί από χώρες του εξωτερικού παρέθεσαν τη δική τους εμπειρία, αναφέροντας σημαντικά στατιστικά στοιχεία που μπορούν να δείξουν το δρόμο για την ενίσχυση της πρόληψης της εγκληματικότητας.

Τόσο η κ. Κλάπα όσο και η κ. Αδειλίνη στο χαιρετισμό τους τόνισαν τη σημασία της προβολής περιστατικών κακοποίησης για τη δημόσια εικόνα, αλλά και τον σημαντικό ρόλο της Δικαιοσύνης για την αποτροπή των φαινομένων κακοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το νομικό πλαίσιο για τα εγκλήματα κατά των ζώων πρόσφατα αυστηροποιήθηκε, ούτως ώστε να προβλέπονται ποινές κακουργήματος για τους δράστες βαριών εγκλημάτων, όπως η θανάτωση ή ο βασανισμός ζώου.

Το νομικό πλαίσιο, το οποίο πρόσφατα αυστηροποιήθηκε, αναλύθηκε εκτενώς από την αρμόδια αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, αλλά και από την υπεύθυνη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αικατερίνη Μήτρου.

Οπως ανέφερε η Μισέλ Ουέλτς, αντεισαγγελέας και διευθύντρια της μονάδας δικαίου για τα ζώα στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βιρτζίνια, έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πως το 70% όλων εκείνων που κακοποίησαν ζώα έχει διαπράξει τουλάχιστον άλλο ένα ποινικό αδίκημα, ενώ το 40% όλων των κακοποιητών ζώων έχει διαπράξει βίαια εγκλήματα κατά ανθρώπων.

Κατά την έμπειρη εισαγγελική λειτουργό, «η βαναυσότητα απέναντι στα ζώα είναι πρόδρομος βίαιων εγκλημάτων, όπως οι κατά συρροή δολοφονίες, οι μαζικές δολοφονίες και οι πυροβολισμοί σε σχολεία». Οπως ανέφερε η κ. Ουέλτς, το 43% των σχολικών μακελάρηδων (οι οποίοι στις ΗΠΑ είναι δυστυχώς ένας διαδεδομένος τρόπος μαζικών δολοφονιών) είχε στο παρελθόν διαπράξει πράξεις κακοποίησης των ζώων.

Ιδιαίτερα έντονη σύνδεση υπάρχει και με τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας: ένα ποσοστό της τάξης του 50-70% των επιζώντων αναφέρουν ότι οι θύτες τους στόχευσαν ή σκότωσαν το κατοικίδιό τους.

Συμπεράσματα που έχουν προκαλέσει συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, αφού αποτελεί κοινό τόπο πως ο εντοπισμός των κακοποιητών ζώων μπορεί να αποτρέψει άλλα εγκλήματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η NSA (National Sheriff’s Association), «πρέπει να αλλάξουν η νοοτροπία και η στάση μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου, ώστε να είναι σαφές ότι τα εγκλήματα κατά των ζώων είναι εξίσου σημαντικά και χρήζουν προσοχής».

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα περιπτώσεων όπου η εξιχνίαση εγκλημάτων κατά των ζώων οδήγησε και σε άλλα ευρήματα: Δύο παραμελημένα σκυλιά στο Ρίτσμοντ οδήγησαν στην ανακάλυψη κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων, που εξόπλιζαν τις συμμορίες της πόλης.

Σε άλλη περίπτωση, ένας άνδρας συνελήφθη επειδή κλότσησε έναν μικρό σκύλο, με την έρευνα που ακολούθησε να δείχνει τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που ο κατηγορούμενος έκρυβε κάτω από το μαξιλάρι ενός 3χρονου παιδιού.

Σημαντικές πληροφορίες για τη στάση των βρετανικών αρχών ανέφερε ο εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των ζώων, απόστρατος αξιωματικός, Μαρκ Ράντελ. «Συχνά με ρωτούν όσοι είναι ήδη απασχολημένοι με καθήκοντα αστυνόμευσης και με υπερφορτωμένα ωράρια εργασίας πώς μπορώ να ασχολούμαι με υποθέσεις ζώων πέρα από όλα τα άλλα που έχω να κάνω; Ομως δεν λειτουργεί έτσι η πρόληψη του εγκλήματος. Οταν γίνεται αποτελεσματικά, η πρόληψη του εγκλήματος δημιουργεί έξτρα χρόνο (σ.σ.: για την αστυνόμευση) και μπορεί να εξοικονομήσει πόρους».

Ο κ. Ράντελ αναφέρθηκε και αυτός σε διαφωτιστικά παραδείγματα: Μία βάναυση δολοφονία εξιχνιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή οι διωκτικές αρχές είχαν στο φάκελό τους στοιχεία για παλαιότερες κακοποιήσεις ζώων από τον δράστη. Μέσω της έρευνας, αναδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συγκεντρώσει μια «εργαλειοθήκη φόνου» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δολοφονία.

Συμπεράσματα που αναμφίβολα μπορούν να φανούν χρήσιμα και προς τις ελληνικές διωκτικές Αρχές, που τα τελευταία χρόνια επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερη μέριμνα για τα εγκλήματα κατά των ζώων, μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου.


Πηγή
Μητσοτάκης για Σκόπια: Προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη η στάση της Σιλιάνοφσκα

 


Μητσοτάκης για Σκόπια: Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτήρισε τη χυδαία πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, να αποκαλέσει τα Σκόπια με σκέτο Μακεδονία.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού :

Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων.

Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότ...

Δείτε περισσότερα
447
32
61


Γελάει η υφήλιος με τις φαντασιώσεις Ράμα ότι η «Η Μπουμπουλίνα προέρχεται από οικογένεια που μιλούσε αλβανικά»!

 Γελάει όλη η υφήλιος με τις εθνικές φαντασιώσεις του Αλβανού Έντι Ράμα, που δεν κρατήθηκε με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, εκτός από επικίνδυνος είναι και ανιστόρητος, δίνοντας ένα ρεσιτάλ εθνικισμού καθώς δεν δίστασε χωρίς ντροπή να αναφέρει πως η Ηρωίδα του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν... Αλβανίδα, κάνοντας όλους τους ιστορικούς, την Ελλάδα και την υφήλιο να γελάει μαζί του.Πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ στο τροχόσπιτο Κασσελάκη παρά μόνο η φάτσα του.

 


Στην κυριολεξία ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε δικό του, χάνοντας το κόμμα την ταυτότητα του και τον τρόπο που λειτουργούσε.

Ο Κασσελάκης θεωρεί ότι έχει ρεύμα στην κοινωνία και κάνει περιοδείες γιατί τον θέλει ο λαός, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. 

Σε κάθε του εμφάνιση είναι πρώτος και θέλει να φαίνεται πρώτος, αγνοώντας τους υποψηφίους του που πρέπει να έχουν αυτοί την πρώτη προβολή για να τους γνωρίσει ο κόσμος.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για ευρωπαϊκές εκλογές και ενώ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αναδείξει εκείνος ο "διάσημος" τους άσημους υποψηφίους του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ, όλα στην προεκλογική καμπάνια κινούνται γύρω από το πρόσωπό του, και δεν υπάρχουν πουθενά οι υποψήφιοι.

Ότι ο Σ. Κασσελάκης αδιαφορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ιστορία του, φαίνεται με το τροχόσπιτο που νοίκιασε για να κάνει περιοδεία σε όλη τη χώρα και δεν υπάρχει το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό που κυριαρχεί και πάλι είναι το πρόσωπο του προέδρου και μόνο του προέδρου.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές φωνάζουν ανοικτά «Είναι υποψήφιος και έχει βάλει το πρόσωπό του;», και μαζί με αυτούς και τα στελέχη του κόμματος που τραβάνε τα μαλλιά τους με αυτόν που μπλέξανε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, θεωρεί τον εαυτό του πρωταγωνιστή και δεν τα έχει πάει καλά μέχρι σήμερα, γιατί το μόνο που κάνει είναι να πετάει λάσπη, να λέει χυδαιότητες, να εργαλειοποιεί τραγωδίες, να κατηγορεί κόσμο, να εκτοξεύει fake news χωρίς ίχνος πολιτικού λόγου, μοναδική του έννοια να φαίνεται ο ίδιος παντού αδιαφορώντας για την αρνητική εικόνα που έχει περάσει στον κόσμο.

Νομίζει ότι μπορεί να συγκριθεί με τον Μητσοτάκη, και θεωρεί ότι αυτό που λέει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι πίσω από κάθε υποψήφιο ευρωβουλευτή «ψηφίζετε εμένα», ισχύει και για τον τίποτα τον Στέφανο Κασσελάκη.

Είναι τόσο λάθος αυτά που κάνει ο Κασσελάκης , που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μέχρι και τον Πίνατ το σκυλάκι του Μαξίμου, δήθεν ότι το εκμεταλλεύεται για ψήφους ο πρωθυπουργός, επειδή τον είπε κομματόσκυλο, και έπαιξε ένα βίντεο στο τικ τοκ με την Φάρλι δήθεν ότι δεν την εκμεταλλεύεται αυτός για ψήφους, αλλά όλο το βίντεο ήταν η εκμετάλλευση της Φάρλι απο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με λίγα λόγια πρέπει να πάρει ένα καλό μάθημα ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Ελληνικό λαό μήπως προσγειωθεί στην πραγματικότητα και δει πραγματικά τα πράγματα πώς είναι για τον ίδιο, και πώς τον αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.Όλη η Ευρώπη κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Σιλιάνοφσκα - Θέμα εκγυρότητας της ορκωμοσίας θέτει το Υ.Δικαιοσύνης της χώρας

 


Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις  μετά την πρώτη προκλητική απόπειρα της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, και να αποκαλέσει την Βόρεια Μακεδονία σκέτο Μακεδονία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, έβγαλαν σκληρές ανακοινώσεις. 

Η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και οδηγεί στην απομόνωση της. 

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.

Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, έστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκομωσίας την χώρα της «Μακεδονία».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Φον ντερ Λάιεν.

Εκτός από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, οι αντιδράσεις για την πρόκληση Σιλιάνοφσκα εκδηλώνονται και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας. 

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο... Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο 'Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Β. Μακεδονίας θέτει θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας μετά την αναφορά τηςΣιλιάνοφσκα στον όρο «Μακεδονία».

Ο Κρέναλ Λόγκα, αναφέρθηκε στη δήλωση, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας, της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Ο Λόγκα με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.