Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Επίθεση από το καθεστώς στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP

 


Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία από το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν.

Εξι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη μερικά 24ωρα αφού εισαγγελείς κίνησαν εκ νέου διαδικασία για το κλείσιμο του τρίτου ισχυρότερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου, που εκπροσωπεί κυρίως την κουρδική μειονότητα και έχει αριστερό πρόγραμμα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη συνοικία Μπέγιογλου, διευκρίνισε η συμπρόεδρος της οργάνωσης του HDP στην Κωνσταντινούπολη, η Ελίφ Μπουλούτ, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του καθεστώτος Anadolu έκανε λόγο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση με στόχο το εκτός νόμου ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Πρόκειται για «τυποποιημένη φρασεολογία» που χρησιμοποιείται «για την κατατρομοκράτηση του HDP», σχολίασε η κυρία Μπουλούτ.

Ο δικτάτορας της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί το κόμμα ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του PKK, οργάνωσης που η κυβέρνησή του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Το HDP απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό.

Το HDP σημείωσε σε ανακοίνωσή του, ότι οι κατηγορίες σε βάρος του κόμματος αφορούν κυρίως γεγονότα που σχετίζονται με μαζικές κινητοποιήσεις το 2014.

Ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και άλλα 107 πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί με το κατηγορητήριο αυτό σε δίκη, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.





Έφεση Νότη Μηταράκη στην παροχή ασύλου στον Τζαβέντ Ασλάμ των Πακιστανών

 


Ο Υπουργός αντιδρά στην αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος για τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας που μυρίζει δάχτυλο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε έφεση από τον Μάρτιο του 2021 κατά της απόφασης με την οποία δόθηκε άσυλο στον πρόεδρο της Πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ.

Λίγες εβδομάδες πριν, η Αρχή Προσφυγών, προέβη στην αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας «Η Ενότητα», κάνοντας δεκτό το αίτημα του σε δεύτερο βαθμό για διεθνή προστασία.


Το αιτήμα παροχής ασύλου πάντως που είχε καταθέσει ο Ασλάμ είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό και είχε οδηγήσει σε κινητοποίηση κομμάτων, συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων, που ισχυρίζονταν ότι ο Πακιστανός είχε πέσει θύμα δίωξης από το Πακιστάν λόγω της αντιδικίας με τον εδώ πρέσβη.

Στον αντίποδα όμως την παροχή ασύλου σε δεύτερο βαθμό είχε προκαλέσει επίσης μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ο Ασλάμ είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο για το οποίο υπήρχε ακόμα και διεθνές ένταλμα σύλληψης στο παρελθόν.

Ο υπουργός Νότης Μηταράκης λοιπόν, προβαίνει σε αυτή την ενέργεια λόγω ακριβώς αυτών των σφοδρών αντιδράσεων και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. 

Δεν ήταν άλλωστε λίγοι αυτοί που είχαν χαρακτηρίσει την παροχή ασύλου στον Ασλάμ ως «κακόγουστο ανέκδοτο».





Έστησε ένταση στην Βουλή ο Τσίπρας για να κάνει ότι υπάρχει μετά το χθεσινό φιάσκο της απεργίας



Δέν άρεσε σε κανένα Συριζαίο η χθεσινή εικόνα της συγκέντρωσης, και ειδικά οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρας με αλλοδαπούς δείχνοντας ότι έχει απαξιωθεί απο τους Έλληνες πολίτες.

Στημένη ένταση στην βουλή έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, εξοργίζοντας τον πρόεδρο του Σώματος, Κωνσταντίνο Τασούλα, στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαίτησε να μιλήσει κατά τη διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων.

Ο πρόεδρος της βουλής ζήτησε και πήρε από το βήμα το λόγο εξηγώντας πως ο κ. Τσίπρας δεν δύναται να λάβει το λόγο καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, έκλεισε τα μικρόφωνα και διέκοψε τη συνεδρίαση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να φωνάζει από τα έδρανα: «Θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα». «Δεν θα μετατρέψουμε τη βουλή σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού», ήταν τα λόγια του κ. Τασούλα.

« Το δικαίωμα των αρχηγών να μιλούν στη Βουλή είναι άπλετο. Άκουσα το αίτημά σας, μας απασχόλησε το θέμα αυτό στη Διάσκεψη, δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια νέα πρακτική μονόλογου που πολιτικός αρχηγός να κρίνει ότι μπορεί στην διαδικασία των επικαίρων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση! Αυτή η διαδικασία πρόεδρε δεν προβλέπεται! Οι αρχηγοί έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε νομοθετική εργασία, επερωτήσεις, εξεταστικές, μομφή παντού! Η μόνη περίπτωση που δεν επιτρέπεται είναι στις επίκαιρες ερωτήσεις που περιορίζονται ρητά στον ερωτώντα και τον υπουργό που απαντάει! Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται! Ή θα το συμπεριλάβουμε στον κανονισμό ή δεν θα συνεχίσουμε την πρακτική!», είπε αρχικά ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί το πράγμα αυτό να γενικευτεί! Και σήμερα ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο παρέμβασης στο κοινοβούλιο! Είμαι ανοιχτός σε πρόταση αλλαγής του κανονισμού αλλά δεν μπορεί να αλλάζει η Βουλή κανονισμό με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται! Φανταστείτε να γενικευτεί θα έχουμε μια ακτιβιστική διαδικασία που θα μετατραπεί η Βουλή σε ένα είδος σκηνικού!».

Μετά τις σαφέστατες απαντήσεις του κ. Τασούλα ο Αλέξης Τσίπρας που γνωρίζει τον κανονισμό έστησε ένταση για να δείξει ότι υπάρχει : Αυτός που παραβιάζει τον κανονισμό είναι ο πρωθυπουργός είπε

«Γνωρίζετε καλά ότι αυτός που παραβιάζει το κανονισμό δεν είμαι εγώ αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη κοινοβουλευτική διαδικασία. Αφήστε τα σκονάκια δεν χρειάζονται ξέρει ο πρόεδρος», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε όπως η παράταξή σας τα ΜΜΕ δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στο ναό της δημοκρατίας. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος βουλής και όχι ως πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Διότι έχετε και σεις ευθύνη ως πρόεδρος της Βουλής να φιμώσετε τη δυνατότητα να ακουστεί ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ το λόγο για 15 λεπτά».

Ο κ.Τασούλας του απάντησε και πάλι :

«Αυτό θα κάνω και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση! Επειδή ακριβώς με νοιάζει η βουλή να σταθεί στο ύψος της περισσότερο από τον εαυτό μου δεν θέλω να μετατρέψουμε όσο είμαι πρόεδρος, τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού η κομματικού ακτιβισμού! Το άρθρο που αναφερθήκατε αφορά στο νομοθετικό έργο! επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε και τη προηγούμενη φορά! Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη σε 7 ερωτήσεις και έχει προκαλέσει 5 συζητήσεις με δική του πρωτοβουλία και δεν έχει ολοκληρωθεί το ήμισυ της παρούσης βουλής όταν στη προηγούμενη σε 160 απαντήθηκαν 8. Επειδή δεν θέλω να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού η Βουλή, η ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμιάς ΚΟ διακόπτω τη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση του κανονισμού!», είπε ο πρόεδρος κλείνοντας τη διαδικασία.

Το θράσος του Τσίπρα συνεχίστηκε και παρέμεινε όρθιος κάνοντας τον επαναστάτη στο εσωτερικό του κόμματος γιατί οι πολίτες γελάνε και συνέχισε να απευθύνεται στον κ. Τασούλα, προειδοποιώντας τον πως «θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα».

Ντροπή του πόσο θα ξεφτιλιστεί;



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Ελλάδας για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID

 



Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές τον κανονισμό για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για τους πολίτες της ΕΕ.

Την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ με ασφάλεια.

Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί (με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ ή και από τον ΠΟΥ), ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από COVID.

Για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να λάβει και την τελική τυπική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την αγορά τεστ, ώστε αυτά να καταστούν πιο οικονομικά για τους πολίτες.



Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

 


Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε να αλλάζουν τα παρακάτω:

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί - όπως και σήμερα - μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου - και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν - το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Από την ίδια ημερομηνία (δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί) αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων, αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν σήμερα την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.



Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές στην ελληνική οικονομία

 


Η Ελλάδα άντλησε την Τετάρτη, μέσω της επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 0,888%. Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή, ξεπερνώντας τα 30 δισ., που σημαίνει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό-στόχο κατά 12 και πλέον φορές. Οι ελληνικοί τίτλοι προσέλκυσαν εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, καθώς το 92% της έκδοσης πήγε σε ξένους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι κατά τη προχθεσινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Επέστρεψε στα επίπεδα του 2008. Περιθώριο, που από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Επίσης, η προχθεσινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

Οι εκδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα. Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.



Πέθανε από κορωνοϊό ο 66χρονος γιατρός Μιχάλης Μάρκου - Σκληρός αντιεμβολιαστής

 


Πολεμούσε με στόμφο τους εμβολιασμούς και μάλιστα έκανε και αναρτήσεις.

Τελικά ο άτυχος γιατρός Μιχάλης Μάρκου πέθανε από κορωνοϊό σε ηλικία 66 ετών. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ ο γιατρός τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δίνοντας μεγάλη μάχη με τον Covid-19. 

Ο γιατρός ήταν γνωστός αντιεμβολιαστής. «Οποιοσδήποτε νομοθετήσει έστω έμμεσο εκβιασμό εμβολιασμού μπορούμε να ζητούμε ασφαλιστικά μέτρα από το δικαστήριο», έγραφε στα social media στις 13 Μαϊου και τελικά η άρνηση του αυτή του κόστισε.





Ποιές ευρωπαϊκές χώρες θεωρουν αντίπαλο την Τουρκία

 


Η Τουρκία αποτελεί σημαντικότερο αντίπαλο της Ε.Ε στην διεθνή σκηνή από ό,τι η Ρωσία ή η Κίνα σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν μάλιστα από την Ε.Ε πιο σοβαρή κριτική για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και 52% των Γερμανών χαρακτήρισαν την Τουρκιά "αντίπαλο" ή "ανταγωνίστρια" της Ευρώπης των 27.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και το 45% των Ολλανδών, το 42% των Δανών και το 40% των Σουηδών.

Ποσοστό περίπου 40% των ερωτηθέντων σε Γερμάνια, Δανία, Αυστρία και Γαλλία δήλωσε ότι η Κίνα είναι ανταγωνίστρια ή αντίπαλος της Ε.Ε.



Επιπλέον η, Τουρκία είναι η μόνη χώρα που βλέπουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ως αντίπαλο παρά ως ένα απαραίτητο εταίρο. Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ - σε αντίθεση με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία, τις οποίες όλοι οι Ευρωπαίοι θεωρούν λιγότερο απειλητικές - αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό. Μόνο το 25% των Ευρωπαίων βλέπει την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο και μόνο το 4% την βλέπει ως σύμμαχο με κοινές αξίες και ενδιαφέροντα.


Πηγή: ecfr.eu

skai.gr



18 μήνες φυλακή, εκ των οποίων 14 με αναστολή στον 28χρονο που χαστούκισε τον Μακρόν


 

Δέκα οκτώ μήνες φυλάκιση πρότεινε ο εισαγγελέας στον άνδρα που επιτέθηκε και χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν στη δίκη που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, δύο ημέρες μετά το περιστατικό.

«Δεν προτείνω χρηματικό πρόστιμο, αλλά ζητώ να εξετάσετε τη στέρηση εξάσκησης δημόσιου αξιώματος εφ' όρου ζωής», είπε ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του, ενώ πρότεινε και τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου για πέντε χρόνια, με παράλληλη απαγόρευση άδειας οπλοκατοχής για το ίδιο διάστημα.

Λίγη ώρα αργότερα, το δικαστήριο επέβαλε τέσσερις μήνες φυλάκιση στον 28χρονο. Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της επίθεσης σε βάρος ανθρώπου που κατέχει δημόσιο αξίωμα και του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 18 μηνών εκ των οποίων οι 14 με διετή αναστολή. Όσο διαρκεί η αναστολή, ο νεαρός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί κοινωνική εργασία ή να λάβει ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης του απαγορεύεται να έχει όπλα στην κατοχή του τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων για τα επόμενα τρία χρόνια. Τέλος, το δικαστήριο αποφάσισε πως απαγορεύεται δια βίου η εξάσκηση από μέρους του οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος.

Ο εισαγγελέας δήλωσε πως δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον κατηγορούμενο στην πράξη του, ενώ σημείωσε πως δεν πείστηκε πως ο 28χρονος δεν θα επαναλάβει κάτι αντίστοιχο.







Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κακοποιών Ρομά σε καταυλισμό

 


Οι Ρομά έχουν αποθρασυνθεί και γίνονται όλο και ποιο επικίνδυνοι

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών στον καταυλισμό των Ρομά στο Πυρί Θηβών, όπου είχαμε και τραυματισμούς.

Τέσσερις γυναίκες (η μία ανήλικη) και ένας ανήλικος, τραυματίστηκαν ελαφρά, σε διάφορα μέρη του σώματος τους, από τα σκάγια κυνηγετικού όπλου και διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής.

Ακολούθησαν εντατικές έρευνες και αναζητήσεις από την ΕΛ.ΑΣ., εντός του καταυλισμού με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών ατόμων εκ των οποίων το ένα 17 ετών και οι άλλοι δύο συγγενείς του 58 και 30 ετών, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμη πέντε, ως εμπλεκόμενα στο αιματηρό περιστατικό.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν για την κακουργηματική πράξη τους ενώπιον του Ανακριτή Θηβών.








Εμβόλιο : Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους

 


Συνηθισμένες παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, κόπωση και πυρετός είναι σημάδια ότι ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά, με τρόπο απολύτως φυσιολογικό απέναντι στον εμβολιασμό. Κι αυτές οι παρενέργειες είναι οι πλέον συνηθισμένες.

Τι συμβαίνει, όμως, και ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με αυτό τον τρόπο;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει στο Associated Press ο δρ. Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής του Τμήματος Εμβολιασμών της Αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος υπήρξε πρόσφατα και ο ίδιος «θύμα» τέτοιων παρενεργειών, σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι της Covid 19.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό μου δεν θα κανόνιζα οποιαδήποτε επίπονη σωματική δραστηριότητα», σημειώνει με νόημα ο δρ. Μαρκς.

Να, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο κεντρικούς βραχίονες, από τους οποίους ο πρώτος ενεργοποιείται αμέσως μόλις το σώμα αντιληφθεί την ύπαρξη ενός ξένου εισβολέα. Αμέσως μόλις γίνει αυτό, λευκά αιμοσφαίρια κατακλύζουν το σημείο του εμβολιασμού, προκαλώντας φλεγμονή, η οποία είναι υπεύθυνη για κρυάδες, μυικούς πόνους, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Αυτή η διαδικασία ταχείας απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος τείνει να εξασθενεί όσο μεγαλώνουμε και γι’ αυτό το λόγο οι μικρότεροι σε ηλικία αναφέρουν πιο συχνά παρενέργειες σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. Επιπλέον, ορισμένα εμβόλια απλώς προκαλούν περισσότερες αντιδράσεις σε σύγκριση με άλλα.

Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο μετά και τον εμβολιασμό του. Το ότι κάποιος μπορεί να μη νιώσει το παραμικρό μία ή δύο ημέρες μετά από κάθε δόση, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό.

Τουναντίον, στο παρασκήνιο τα εμβόλια ενεργοποιούν το δεύτερο κεντρικό βραχίονα του ανοσοποιητικού συστήματος, ο οποίος παρέχει την πραγματική προστασία έναντι του ιού, παράγοντας αντισώματα.

Υπάρχει, όμως κι ακόμη μία ενοχλητική παρενέργεια: Καθώς ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί ορισμένες φορές προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, ιδίως σε αυτούς κάτω από τα μπράτσα. Σε αρκετές γυναίκες συνιστάται η διενέργεια ελέγχων ρουτίνας, όπως για παράδειγμα μαστογραφία, πριν από τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19, για να αποφεύγεται η σύγχυση πρησμένων λεμφαδένων με την εμφάνιση καρκίνου.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι παρενέργειες συνηθισμένες. Όμως έπειτα από εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, έχουν ταυτοποιηθεί πολύ λιγότεροι κίνδυνοι. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΠΟΥ έχει επισημάνει ότι τα οφέλη των εμβολιασμών υπερτερούν των κινδύνων και συστήνει στον κόσμο να προσέρχεται για να εμβολιαστεί.

Ορισμένοι άνθρωποι, εξάλλου, είναι επιρρεπείς σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό τον λόγο στα εμβολιαστικά κέντρα ζητείται από όσους έκαναν το εμβόλιο να παραμείνουν στο χώρο για 15 περίπου λεπτά, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα μια οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση.


Πηγή : Cnn.gr



Μπράβο στους νέους ανάρπαστα τα εμβόλια για 25-29 - Κλείστηκαν 70.000 ραντεβού

 


Η χθεσινή πρεμιέρα για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 25 - 29, με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι μεγάλη, έδειξε ότι η νέοι άνθρωποι είναι πιο υπεύθυνοι απο μεγαλύτερες ηλικίες.

Από τα μεσάνυχτα χιλιάδες 25άρηδες προσπαθούσαν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, εκτός της Astrazeneca.

Μέχρι το απόγευμα πάνω από 70.000 άτομα είχαν κλείσει το ραντεβού τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πιο κοντινές ημερομηνίες που δόθηκαν είναι από 20 Ιουνίου και μετά.

Σε 10 μέρες θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ' οίκον, με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αλλά συνεχίζει η άρνηση στις μεγάλες ηλικίες.