Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Χώρα-«πτωχοκομείο» η Ελλάδα – Δεν μπορεί να πείσει τις αγορές



Από τη μια οι αγορές με τη «συμπεριφορά» τους στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές και από την άλλη ο ξένος Τύπος αποδεικνύουν καθημερινά ότι η 20ή Αυγούστου θα σημάνει για την Ελλάδα μόνο μια τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης αλλά όχι. και το τέλος της κρίσης.

Με το επίσημο επόμενο «ραντεβού» της ελληνικής οικονομίας με τις αγορές να αναβάλλεται επ’ αόριστο μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωση του τέλους των Μνημονίων η ελληνική οικονομία δείχνει πόσο ευάλωτη είναι στον παραμικρό κλυδωνισμό των αγορών. Από την άνοιξη γράφει κάθε μέρα ζημιές τόσο στην κεφαλαιαγορά όσο και στη χρηματαγορά, στην αρχή με την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και τις τελευταίες ημέρες με τη νομισματική κρίση στην Τουρκία.

Χθες ενώ ο εμπορικός -και νομισματικός πόλεμος- μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και παρά την πρόσφατη διπλή αναβάθμιση από τη Fitch τα ελληνικά ομόλογα είχαν πολύ περισσότερους πωλητές από ό,τι αγοραστές. Το αποτέλεσμα ήταν η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να βρεθεί σε πολλά χρονικά σημεία πάνω από το 4,3% ενώ το πενταετές ομόλογο βρισκόταν σταθερά πάνω από το 3,3% αποτρέποντας προς το παρόν κάθε σκέψη για νέα έκδοση.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο έκλεινε με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,74% (6,2% στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις), θύματα όλα σχεδόν τα βαριά χαρτιά. Από τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, η Eurobank κατέγραφε χθες απώλειες 3,31%, η Alpha Bank 1,25%, η Εθνική 0,58%. Από το υπόλοιπα βαριά χαρτιά απώλειες κατέγραψαν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ ενώ από το πτωτικό ρεύμα παρασύρθηκαν μετοχές και των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, και Viohalco.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες οι οποίες είχαν χθες απώλειες έχουν σημαντικές επενδύσεις στη γειτονική Τουρκία, οι οποίες πλέον βρίσκονται στον αέρα λόγω της κατάστασης.

Εκτός όμως από το κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, η Ελλάδα ξαναγίνεται κακό πρωτοσέλιδο σε μερίδα του γερμανικού αλλά και του αγγλοσαξονικού Τύπου, που δείχνει αν μη τι άλλο να αμφισβητεί την υπέρβαση της κρίσης.

Η γερμανική Handelsblatt αναφέρεται στο μακρύ δρόμο που καλείται να διανύσει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προκειμένου να επιστρέψει με επιτυχία στις διεθνείς αγορές.

«Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να επιστρέψει τις κεφαλαιαγορές», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι παρά το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που κλήθηκε να υλοποιήσει η χώρα «οι μεταρρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να ατονήσουν μετά την τελευταία δανειακή δόση από την Ε.Ε.». Παράλληλα, αμφισβητεί το αφήγημα του Πιερ Μοσκοβισί περί επιστροφής στην ομαλότητα.

Σε άλλο σημείο του άρθρου η εφημερίδα τονίζει την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης για την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. «Ακόμη πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να προσπαθήσει να κερδίσει εμπιστοσύνη παραμένοντας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Ομως δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει το αντίθετο», αναφέρει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα για δηλώσεις περί λήψης μέτρων στα οποία ο ίδιος δεν πιστεύει, αλλά αναγκάζεται να εφαρμόσει υπό την πίεση των δανειστών, σχολιάζοντας ότι «αυτά είναι λανθασμένα μηνύματα». Ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει, δεν μπορεί να περιμένει «πολιτικές εκπτώσεις στις αγορές. Αυτές δεν δείχνουν έλεος».

Η επίσης γερμανική Stuttgarter Nachrichten, στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα σημειώνει ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου, αλλά «δεν είναι ορατή καμία αποκλιμάκωση της κατάστασης για τους ανθρώπους στη χώρα – αντιθέτως: Πολλοί Ελληνες απειλούνται να βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με τη φτώχεια και να μείνουν άστεγοι».

Η εφημερίδα αναφέρει παραδείγματα εξαιρετικά φτωχών νοικοκυριών στην Αθήνα, ανθρώπων που μετά βίας κατορθώνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ατόμων που έχασαν τις δουλειές τους και φοβούνται για το τι τους περιμένει στη συνέχεια.

Σε δικό της δημοσίευμα η Hamburger Abendblatt αναφερόμενη στην Ελλάδα μιλά για μια χώρα φτωχοκομείο: «Στα χαρτιά η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση (…) Αλλά αυτό λέει ελάχιστα καθώς ολοένα και λιγότεροι έχουν πλήρη απασχόληση», σημειώνει η εφημερίδα. «Από τα 1,7 εκ. των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ο ένας στους τρεις απασχολείται μερικώς για 394 ευρώ το μήνα. Κι αυτοί οι μερικώς απασχολούμενοι δεν έχουν καμιά ελπίδα να βγάλουν σύνταξη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα. “Φοβούμαι μια έκρηξη της φτώχειας”, λέει στην εφημερίδα ο καθηγητής Οικονομικών Σάββας Ρομπόλης».

Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση», σημειώνουν σε δικό τους άρθρο οι Financial Times. Το άρθρο αναφέρει εκτίμηση του ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη ότι από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό περίπου 350.000-400.000 Ελληνες ηλικίας 20-30 ετών, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού.

«Η μετανάστευση έγινε μια επιλογή που αξίζει να μελετηθεί και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν», επισημαίνει ο Ελληνας ερευνητής.


ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μετάθεση παίρνουν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης




Φεύγουν από τον Εβρο που υπηρετούσαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, καθώς θα πάρουν μετάθεση. Επειτα από τις μέρες ξεκούρασης που ήδη ξεκίνησαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί θα
επιστρέψουν στη μονάδα τους αλλά για λίγο.

Σύμφωνα με το Star, oι δύο στρατιωτικοί αναμένεται να πάρουν μετάθεση σε άλλη μονάδα από αυτή που υπηρετούσαν στον Έβρο. Αυτό είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο για τον Άγγελο και το Δημήτρη, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δεκαήμερη άδεια. Μόλις αυτή τελειώσει, θα δώσουν και τις καταθέσεις τους για το τι ακριβώς συνέβη όταν τους συνέλαβαν, στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διενεργεί το ΓΕΣ.

Ο πατέρας του ανθυπολοχαγού χαρακτήρισε «σύμβολα ενότητας» τους δύο στρατιωτικούς μας, οι οποίοι πάντως αναμένεται να πάρουν μετάθεση μόλις τελειώσει η άδειά τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.

Συγκινημένος, αλλά χαρούμενος, ο πατέρας του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη, αποκαλύπτει τι ζήτησε ο γιός του μόλις γύρισε στο σπίτι του στην Καστοριά.

«Διψούσε να μάθει νέα από τους φίλους του, πραγματικά διψούσε… είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος, ολιγαρκής, συνετός…»

Ο Δημήτρης Κούκλατζης βρίσκεται ακόμα με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου μένει η αδελφή του που γέννησε πρόσφατα. Αργότερα θα πάει στην Ορεστιάδα από όπου κατάγεται.


ΤΑ ΝΕΑ


Λαμία: Οι selfie πρόδωσαν τον… κλέφτη και η αστυνομία τον βρήκε μέσω της τεχνολογίας!




Ο ληστής υπολόγιζε χωρίς την τεχνολογία! Ένα περιστατικό το οποίο έρχεται στην επιφάνεια και “ανοίγει” τα μάτια σε πολλούς αν πέσουν θύματα κλοπής εκτυλίχθηκε τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λαμίας. Νεαρός Ρομά έκλεψε κινητό από Λαμιώτη αλλά υπολόγιζε χωρίς το… cloud. Ο ληστής μετά την αφαίρεση της συγκεκριμένης συσκευής άρχιζε να βγάζει selfie φωτογραφίες αλλά το μυαλό του δεν μπορούσε να πάει στο το οτι οι συγκεκριμένες φωτό θα έφταναν στο… άνθρωπο από τον οποίο αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνο.

Το θύμα της ληστείας μετέβη στην αστυνομία όπου παρέδωσε τις εικόνες όπου ο Ρομά απεικονιζόταν ξεκάθαρα -άλλωστε selfie έβγαζε- με την ΕΛ.ΑΣ να αναλαμβάνει ρόλο. Αφού εντόπισε τον ληστή οδηγήθηκε στο σπίτι του χθες το μεσημέρι όπου βρήκε στην κατοχή του το κλαπέν κινητό χωρίς την κάρτα SIM.

O δράστης προσήχθη και ελήφθη απολογία αλλά δεν συνελήφθη λόγω της παρέλευσης του αυτόφωρου. Το κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, ενώ εις βάρος του νεαρού Ρομά σχηματίστηκε δικογραφία!


Πηγή : lamianow.gr


Η Γερμανία στέλνει πίσω στην Ελλάδα 2.000 πρόσφυγες



Έως την Τρίτη αναμένονται οι υπογραφές της συμφωνίας επαναπροώθησης μεταξύ Αθήνας - Βερολίνου , ενώ αντίστοιχη υπεγράφη ήδη με τη Μαδρίτη.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα που αποτελεί χώρα εισόδου. 

Όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα, έως την Τρίτη αναμένονται οι υπογραφές με την Αθήνα, ενώ ανάλογη διμερής συμφωνία υπεγράφη ήδη μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης. 

Βάσει της συμφωνίας αυτής η Αθήνα θα υποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχθεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω. 

Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.

«Οι επαναπατρισμοί παραμένουν μείζον πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ στη Δρέσδη έπειτα από μια συνάντηση με την τοπική οργάνωση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι κρατιδιακές κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια των ομοσπονδιακών αρχών, που πρέπει να επεξεργάζονται ταχύτερα τα αναγκαία έγγραφα ώστε να διευκολύνονται οι επαναπατρισμοί.

«Είναι σαφές, συνέχισε η καγκελάριος, ότι «το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί», αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, έχει εξανεμιστεί πλέον η πεποίθηση ότι η Γερμανία μπορούσε να ελέγξει και να οργανώσει την υποδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.


Πηγή : protothema.gr


Γερμανική ραδιοφωνία: Χαλασμένα μηχανήματα, ελλείψεις φαρμάκων και περικοπές στο ελληνικό ΕΣΥ



Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ  της δημόσιας γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandfunk (DLF).

«Χαλασμένα (ιατρικά) μηχανήματα, ελλείψεις σε φάρμακα και περικοπές στον προϋπολογισμό – η ελληνική πολιτική λιτότητας άφησε τα ίχνη της στο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η δημοσιογράφος μίλησε με την Δέσποινα Τοσονίδου, ακτινολόγο στο Ακληπιείο Βούλας, η οποία της μετέφερε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει καθημερινά στο εργασιακό της περιβάλλον. Η γιατρός τονίζει μεταξύ άλλων την έλλειψη αξονικού τομογράφου μετά τη βλάβη που παρουσίασε ο τομογράφος που βρίσκεται στο νοσοκομείο. Όπως λέει, όποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία πρέπει να μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία.

Η Δέσποινα Τοσονίδου επισημαίνει ότι ο χαλασμένος αξονικός τομογράφος δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. «Συχνά μας λείπουν φάρμακα. Τυχαίνει να πρέπει να δουλέψουμε με παλιά χειρουργικά εργαλεία που δεν λειτουργούν καλά ή έχουμε έλλειψη σημαντικών χημικών ουσιών στο εργαστήριο και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις».

Η επιδείνωση των συνθηκών στο ΕΣΥ γίνονται αντιληπτές και από τους ασθενείς, επισημαίνει το ρεπορτάζ, αναφέροντας την περίπτωση του Άγγελου Γαλάτη, ο οποίος σε πρόσφατη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο παρατήρησε ότι «έλειπαν γάζες, χαρτί υγείας και σεντόνια. Το χειρότερο όμως ήταν η έλλειψη προσωπικού», λέει ο 50χρονος ασθενής.

Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού επιβεβαιώνει και η Δέσποινα Τοσονίδου, η οποία ήταν άλλοτε μέλος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα παίρνει αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης ενώ έχει αποχωρήσει προ πολλού από το κόμμα», αναφέρει το Deutschlandfunk. Κατά τη γνώμη της, «μόνο ένα μέτρο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι καλό: το άνοιγμα των (δημόσιων) νοσοκομείων για ανασφάλιστους ασθενείς».

Πηγή: DW


Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών



"Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης στην Ελλάδα, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, ωστόσο οι πληγές παραμένουν παντού", αναφέρει το βρετανικό περιοδικό στο αφιέρωμα που δημοσιεύει για την ελληνική οκταετή κρίση.

‘’Ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους’’ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το βρετανικό περιοδικό Economist σε αφιέρωμά του για την ελληνική οκταετή κρίση. 

Τονίζει πάντως, ότι "υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης στην Ελλάδα, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, ωστόσο οι πληγές παραμένουν παντού", αναφέρει o Economist.

"Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά", επισημαίνει, ότι "μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει πλέον για 'success story'".

Προσθέτει δε, ότι τώρα που η Ελλάδα έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όταν η κρίση ξεκινούσε και εκείνος έκανε λόγο για μια νέα Οδύσσεια, το βρετανικό περιοδικό  εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα. Οι προβλέψεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν λανθασμένες και αυτό είναι το μάθημα του οκταετούς πόνου της Ελλάδας, γράφει το βρετανικό περιοδικό.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ιδιοτελές σε αυτήν την υπόθεση. Η Ελλάδα δημιούργησε τα δικά της προβλήματα, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό θεατής καθώς οι "λύσεις" επιβλήθηκαν από άλλους. Οι κανόνες των προγραμμάτων διάσωσής της αντικατόπτριζαν την εγκατάσταση της απόλυτης λιτότητας ως επίσημου δόγματος της ευρωζώνης. Και ήταν το θύμα της κακής πολιτικής καθώς και της πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της αποδείχθηκαν αμείλικτα αισιόδοξες, καθώς η λιτότητα που επισκέφθηκε στη χώρα, προκάλεσε, όπως ήταν εντελώς προβλέψιμο, την εμβάθυνση της ύφεσης και καθιστούσε τα χρέη της όλο και πιο αδύνατο να αποπληρωθούν.

Ο αρθρογράφος βάλλει και κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι ‘’πολύ συχνά στη σημερινή Ευρώπη, τα οξεία προβλήματα δεν διαλύονται από αργυρούς διπλωμάτες, αλλά μάλλον μετατρέπονται σε χρόνιες ασθένειες που παραμένουν ανεκτές, έως ότου δεν είναι. Είναι αλήθεια ότι οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές αλλαγές έχουν καταστήσει την ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Αυτός ήταν ο λόγος, εξηγεί ο δημοσιογράφος, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους το 2015, είδαν τη δική τους μαγική θεώρηση αντι-λιτότητας να συνθλίβεται γρήγορα. (Οι παράπλευρες απώλειες ήταν οι έλεγχοι κεφαλαίων που δεν έχουν ακόμη καταργηθεί, όπως παραπονιούνται οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στις οικοδομές στο Καστελόριζο). ‘’Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είχε απλή επιλογή: ένα καταστροφικό Grexit ή συνθηκολόγηση στους τιμωρητικούς όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές της για να την κρατήσουν στο ευρώ. Αλλά η αποτυχία της ευρωζώνης να καταρρεύσει εξέθρεψε τον εφησυχασμό’’ σημειώνεται στο άρθρο.

‘’Η ικανότητα της ΕΕ να αναβάλει δύσκολες αποφάσεις κάποτε ήταν δείγμα της  ανθεκτικότητάς της, ή τουλάχιστον της ικανότητά της να διαχειρίζεται τις διαφωνίες. Αλλά σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, όπου η Ευρώπη αγωνίζεται κατά της αστάθειας εκτός των συνόρων της και κατά του λαϊκισμού στο εσωτερικό της, κινδυνεύει να γίνει η αδυναμία της’’ επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Όπως προειδοποιεί, ‘’εναλλακτικά μοντέλα, από τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό έως τον κακοποιημένο εθνικισμό της Ρωσίας, είναι διαθέσιμα και κερδίζουν υποστηρικτές όταν οι ψηφοφόροι χάνουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Το νιώθεις ιδιαίτερα έντονα στο Καστελόριζο, μόλις 20 λεπτά από την αυταρχική Τουρκία του Ερντογάν. Αλλά η προειδοποίηση πρέπει να αντηχεί σε ολόκληρη την ήπειρο’’.



Πηγή: skai.gr


Αναφορά Σπίρτζη στην εισαγγελία για παράνομες κατασχέσεις επιδομάτων σε πυρόπληκτους



Η αναφορά έγινε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατασχέσεις από Τραπεζικά Ιδρύματα.

Αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για παράνομες κατασχέσεις από τραπεζικά ιδρύματα των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται στους πυρόπληκτους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε την Τρίτη 14 Αυγούστου αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την άμεση διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν δεσμεύσεις ποσών από τράπεζες, τα οποία έχουν καταβληθεί ως οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «κατέβαλαν και συνεχίζουν χωρίς διακοπή, την καθημερινή μάχη για την εξυπηρέτηση των πληγέντων. Ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες, καταβάλουν τα βοηθήματα, συνεργάζονται με άλλους δημόσιους φορείς και υπουργεία, ώστε οι αυτοψίες να διευκολύνουν τις διαδικασίες και τους ελέγχους. Καταπολέμησαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε συνεχή συνεργασία με την ΑΔΑΕ προχωρούν σε ελέγχους για την έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των βοηθημάτων».

Παράλληλα, τονίζεται πως «την ώρα που πρώτη προτεραιότητα όλων είναι η διευκόλυνση των πληγέντων και υπάρχει συνεχής εγρήγορση των Υπηρεσιών, υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα αδιαφορούν χωρίς να υπολογίζουν τον ανθρώπινο πόνο».

«Χωρίς να υπολογίζουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξεδόθη μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, (ΦΕΚ Α 128/26-07-2018) και με την οποία τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, όπου προβλέπεται ρητά, η εξαίρεση αποζημιώσεων και βοηθημάτων, τα οποία "θεωρούνται αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων"», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει ότι υπάρχει ρητή διατύπωση με την ένδειξη «χορήγηση επιδόματος έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντες, καταβολή της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης της παραγράφου 1 του άρθρου 12 της από 26-7-2018 Π.Ν.Π».

Τέλος, επισημαίνεται πως για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, ζητά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τις διερευνήσει και να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την τήρηση και διασφάλιση της νομιμότητας και την αποφυγή τυχόν έκνομων ενεργειών.


Πηγή : protothema.gr


Πέθανε η Αρίθα Φράνκλιν



Στα 76 της χρόνια πέθανε, η «βασίλισσα» της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν, η αιτία του θανάτου της ήταν ο  καρκίνος στο πάγκρεας

Η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν η Αρίθα ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα.

Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν όπου ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν απέκτησε φήμη ως κήρυκας. Η Αρίθα, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο.

Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το «Songs of Faith”. Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της.

Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το «Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)”, «Today I Sing The Blues”, «Won’t Be Long” και «Operation Heartbreak”. Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, «με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν”.

Το 1985, ο τότε κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, James Blanchard ανακήρυξε την φωνή της Αρίθα Φράνκλιν «εθνικό αγαθό».

Στις 3 Ιανουαρίου του 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το βραβείο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Κλίντον.

Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την έβαλε στην 9η θέση στον κατάλογο των 100 Greatest Artists of All Time. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις πιο πάνω θέσεις προηγούνται οι Μπητλς, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι Ρόλιγκ Στόουνς, ο Τσακ Μπέρι, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζέιμς Μπράουν και ο Λιτλ Ρίτσαρντ, ενώ ακολούθησε ο Ρέι Τσάρλς στην 10η θέση.

Το 2005 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους

Δισκογραφία

1967 I Never Loved a Man the Way I Love You

1967 Aretha Arrives

1968 Lady Soul

1968 Aretha Now

1969 Soul ’69

1970 This Girl’s in Love with You

1970 Spirit in the Dark

1971 Aretha Live at Fillmore West

1971 Young, Gifted and Black

1972 Amazing Grace

1973 Hey Now Hey (The Other Side of the Sky)

1974 Let Me in Your Life

1974 With Everything I Feel in Me

1975 You

1976 Sparkle

1977 Sweet Passion

1978 Almighty Fire

1979 La Diva

1980 Aretha

1981 Love All the Hurt Away

1982 Jump to It

1983 Get It Right’

1985 Who’s Zoomin’ Who?

1986 Aretha

1987 One Lord, One Faith, One Baptism

1987 The Collection

1989 Through the Storm

1991 What You See Is What You Sweat

1994 Greatest Hits 1980-1994

1998 A Rose Is Still a Rose

2002 The Queen in Waiting

2003 So Damn Happy

2007 Jewels in the Crown: All-Star Duets with the Queen

Με πληροφορίες από wikipedia


The Economist: Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «success story»



Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όταν η κρίση ξεκινούσε και εκείνος έκανε λόγο για μια νέα Οδύσσεια, το βρετανικό περιοδικό «Economist» εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα.

Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, όπως και στο Καστελόριζο. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει αν και μάταια. Οι πληγές παραμένουν παντού.

Όπως οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «success story».

Οι προβλέψεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν λανθασμένες και αυτό είναι το μάθημα του οκταετούς πόνου της Ελλάδας.

Μια καλή άποψη που θα πρέπει να τεθεί σχετικά με τις επίπονες διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι μετασχηματίζουν φλεγμονώδη πολιτικά επιχειρήματα σε τεχνικά θέματα που καλούνται να εξομαλύνουν ανώνυμοι, απολιτικοί γραφειοκράτες.

Όταν κάποτε οι χώρες πολεμούσαν για πόρους ή για εδάφη, τώρα η ένταξή τους σε μια ομάδα κρατών με κοινούς κανόνες οδηγεί τις διαφωνίες τους σε μακρές διαπραγματεύσεις που με τη σειρά τους καταλήγουν σε ανακοινώσεις που κανείς δεν διαβάζει. Πολύ βαρετό και ίσως λίγο αντιδημοκρατικό. Αλλά καλύτερο απ’ ό, τι προηγείτο.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ιδιοτελές σε αυτήν την υπόθεση. Η Ελλάδα δημιούργησε τα δικά της προβλήματα, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό θεατής καθώς οι «λύσεις» επιβλήθηκαν από άλλους.

Οι κανόνες των προγραμμάτων διάσωσής της αντικατόπτριζαν την εγκατάσταση της απόλυτης λιτότητας ως επίσημου δόγματος της ευρωζώνης. Και ήταν το θύμα της κακής πολιτικής, καθώς και της πολιτικής εξουσίας.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της αποδείχθηκαν αμείλικτα αισιόδοξες, καθώς η λιτότητα που επισκέφθηκε στη χώρα, προκάλεσε, όπως ήταν εντελώς προβλέψιμο, την εμβάθυνση της ύφεσης και καθιστούσε τα χρέη της όλο και πιο αδύνατο να αποπληρωθούν. Ήταν ο πιο καταστροφικός τρόπος να φανταστεί κανείς.

Τώρα, η Ελλάδα, που έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή πριν από την καταβολή τόκων) για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Αυτή είναι η μαγική σκέψη που μεταμφιέζεται ως πολιτική. Πολύ συχνά στη σημερινή Ευρώπη, τα οξεία προβλήματα δεν διαλύονται από αργυρούς διπλωμάτες, αλλά μάλλον μετατρέπονται σε χρόνιες ασθένειες που παραμένουν ανεκτές, έως ότου δεν είναι.

Είναι αλήθεια ότι οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές αλλαγές έχουν καταστήσει την ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους το 2015, είδαν τη δική τους μαγική θεώρηση αντι-λιτότητας να συνθλίβεται γρήγορα. (Οι παράπλευρες απώλειες ήταν οι έλεγχοι κεφαλαίων που δεν έχουν ακόμη καταργηθεί, όπως παραπονιούνται οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στις οικοδομές στο Καστελόριζο).

Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είχε απλή επιλογή: ένα καταστροφικό Grexit ή συνθηκολόγηση στους τιμωρητικούς όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές της για να την κρατήσουν στο ευρώ.

Αλλά η αποτυχία της ευρωζώνης να καταρρεύσει εξέθρεψε τον εφησυχασμό. Τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω ασυνήθιστα θετικών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βούληση να δημιουργήσουν την άμυνα της ζώνης του ευρώ ενάντια στον επόμενο σοκ.

Επίσης, δεν χρησιμοποίησαν το χώρο που τους παρείχαν οι μικρότεροι αριθμοί μεσογειακών διαβάσεων για να παράγουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το άσυλο.

Αντ’ αυτού καταναλώθηκαν σε άσκοπη μάστιγα αντιπαραθέσεων για τις ποσοστώσεις. Οι πρόχειρες λύσεις στην Τουρκία και τη Λιβύη δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

Αυτά τα ζητήματα συνεχίζονται για χρόνια, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη εντός και μεταξύ των χωρών.

Όπως φαίνεται, οι κυβερνήσεις επιλέγουν την εύκολη διέξοδο. Είναι απλούστερο να περιφρονούν και να καθυστερούν παρά να σπάσουν τα ταμπού, όπως η διαγραφή του ελληνικού χρέους ή η σφυρηλάτηση μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου.

Ένα μάθημα, λοιπόν, από την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δύσκολο να σπάσει απ’ ό,τι προέβλεπαν οι επικριτές του. Ένα άλλο θέμα είναι ότι η ΕΕ θα φτάσει στα άκρα, συμπεριλαμβανομένης και της εξαθλίωσης των δικών της μελών, για να αποφύγει τη λήψη σκληρών αποφάσεων.

Ασταθής, αλλά ακόμα όρθια

Η ικανότητα της ΕΕ να αναβάλει δύσκολες αποφάσεις  κάποτε ήταν δείγμα της  ανθεκτικότητάς της, ή τουλάχιστον της ικανότητά της να διαχειρίζεται τις διαφωνίες. Αλλά σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, όπου η Ευρώπη αγωνίζεται κατά της αστάθειας εκτός των συνόρων της και κατά του λαϊκισμού στο εσωτερικό της, κινδυνεύει να γίνει η αδυναμία της.

Εναλλακτικά μοντέλα, από τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό έως τον κακοποιημένο εθνικισμό της Ρωσίας, είναι διαθέσιμα και κερδίζουν υποστηρικτές όταν οι ψηφοφόροι χάνουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Το νιώθεις ιδιαίτερα έντονα στο Καστελόριζο, μόλις 20 λεπτά από την αυταρχική Τουρκία του Ερντογάν. Αλλά η προειδοποίηση πρέπει να αντηχεί σε ολόκληρη την ήπειρο.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πήγε να κάνει την πονηρή η Σβίγκου και ξεφτιλίστηκε για τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ



Διαβάσαμε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ότι η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου πήγε να κάνει την πονηρή στην Νέα Δημοκρατία και ξεφτιλίστηκε όπως γίνεται πάντα με τους Συριζαίους που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, παρανομούν σε όλα και μετά κουνάνε το δάχτυλο.

Κάνοντας λοιπόν τη πονηρή και για να απαντήσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον του Θανάση Κρατερού έγραψε : «Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση», σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτηση της στο twitter και προσθέτει: «Μετά τα fake news περί SMS,η ΝΔ επικαλείται σήμερα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν κ τα… μαρούλια του Τσέρνομπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ.Καρτερό. Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία,το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση».



Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
Η Ράνια Σβίγκου που θέλει να κάνει και την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με λίγα λόγια  δεν ήξερε το άθρο 5 της ΕΣΗΕΑ και αυτό είναι ντροπή για την θέση που κατέχει.
Το μόνο που ήθελε η Ράνια Σβίγκου με αυτό το μήνυμα χωρίς επιχειρηματολογία ήταν να βρίσει την Νέα Δημοκρατία, και το μίσος της δεν την άφησε  να  διαβάσει σωστά τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, και έτσι δεν διάβασε το άρθρο 5 που κάνει λόγο για ασυμβίβαστο και από ότι φαίνεται δεν ήξερε καν ότι υπάρχει και αυτό εκτός της ξεφτίλας την αφήνει εκτεθειμένη.
Το άρθρο 5 μεταξύ άλλων γράφει καθαρά για όποιον ξέρει να διαβάζει πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην δέχεται επ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του».
Απάντηση μέσα από το twitter, στην εκτεθειμένη Ράνια Σβίγκου έδωσε και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωσταντίνος Ζούλας . «Επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να την διευκολύνω» έγραψε στο twitter ο κ. Ζούλας.






Προσγείωση αεροσκάφους με 281 επιβάτες μετά από συναγερμό για βόμβα στα Χανιά -Απογειώθηκαν F16



Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες της πτήσης της Condor Airlines που εκτελούσε πτήση από την Χουργκάντα της Αιγύπτου για το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όταν πληροφορίες για ύπαρξη βόμβας, το “έστειλαν” για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Χανίων.

To αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 20:47 με τη συνοδεία μαχητικών F-16 που είχαν διαταχθεί για αναγνώριση και αναχαίτηση.

Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή και της Αμερικανικής Βάσης.

Οι 281 επιβάτες και το πλήρωμα είναι όλοι καλά στην υγεία τους και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.

Το χρονικό

Κατά τη διάρκεια της πτήσης ενώ το αεροσκάφος πετούσε στη Μεσόγειο εντοπίστηκε απειλητικό μήνυμα για βόμβα στην τουαλέτα. Στη συνέχεια ο πιλότος ειδοποιήθηκε ότι η αναγκαστική προσγείωση θα γινόταν στα Χανιά. Κανονικά το αεροσκάφος επρόκειτο να φτάσει στο Ντίσελντορφ στις 23:23.

Στις 20:30 περίπου, στο αεροδρόμιο σήμανε γενικός συναγερμός και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 20:47 με τη συνοδεία μαχητικών F-16.



με πληροφορίες από το zarpanews.gr


Νέα Δημοκρατία : Τα φερέφωνα του Μαξίμου επιτίθενται σε δημοσιογράφους που κριτικάρουν την κυβέρνηση και αποκαλύπτουν την προπαγάνδα



Αυτά τα μαρούλια δεν τρώγονται

«Τα φερέφωνα του Μαξίμου εξακολουθούν να επιτίθενται σε όσους δημοσιογράφους έχουν το... θράσος να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση και να αποκαλύπτουν τον μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καρτερός, ωστόσο, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους, πόσο μάλλον να ζητεί τις πειθαρχικές διώξεις τους. Όχι μόνον γιατί έχει αποδείξει την “ανεξαρτησία” και το “κύρος” του από την εποχή που καλούσε τους πολίτες να τρώνε άφοβα μαρούλια μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ. Αλλά και γιατί έχει το θράσος να επικαλείται τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ ο ίδιος την εξευτελίζει καθημερινά αρθρογραφώντας στην Αυγή. Και επειδή είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται τους λόγους, ας διαβάσει το άρθρο 5 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ρητά απαγορεύεται σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου, να αρθρογραφούν σε οποιαδήποτε εφημερίδα. Ακόμη και στην Αυγή…».