Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Φωτογραφίες με άνδρα να καλεί τον Όλιβερ να τον ακολουθήσει το βράδυ της επίθεσης έδωσε ο ιδιοκτήτης του

 


Νέα στοιχεία για την υπόθεση του θανάτου του Όλιβερ, στην Αράχωβα, προσκόμισε στην αστυνομία ιδιοκτήτης καταστήματος της περιοχής.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου, ημέρα στην οποία προκλήθηκαν τα τραύματα από τα οποία κατέληξε λίγα 24ωρα αργότερα ο Όλιβερ, από κάμερα καταστήματος στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας. 

Στο καρέ έχουν καταγραφεί οι κινήσεις ενός άντρα που βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από το χάσκι, κοιτάει προς το άτυχο σκύλο και αυτό τον ακολουθεί σαν τον καλεί να τον ακολουθήσει.

Ο άγνωστος άνδρας φοράει κουκούλα, έχει περασμένη φωτογραφική μηχανή στον λαιμό του και κρατάει μια ομπρέλα ενώ δεν βρέχει. 

Στις φωτογραφίες το βλέμμα του άνδρα είναι στραμμένο προς τον σκύλο που φαίνεται να τον ακολουθεί.

Το συγκεκριμένο οπτικό υλικό σε μορφή βίντεο δόθηκε χθες στο κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και ενημερώθηκε ταυτόχρονα ο κηδεμόνας του Όλιβερ. Πρόκειται για το πρώτο βίντεο που δείχνει τον σκύλο διπλα σε άνθρωπο χωρίς να είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής τουλάχιστον εάν ο εν λόγω άνδρας εμπλέκεται στην υπόθεση.

φωτογραφίες απο το protothema.gr









Πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στον Κωτσόβολο για παραπλανητικές εκπτώσεις

 


Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Dixons South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών», μετά από έλεγχο της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το πρόστιμο αφορά παράβαση του άρθρου 15, παρ. 2α του νόμου του ν. 4177/2013 (περί παραπλανητικών εκπτώσεων). Συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες που παρέχονταν για συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνταν υπό καθεστώς ανακοίνωσης μείωσης τιμής δεν περιελάμβανε την τιμή πώλησης πριν και μετά την εφαρμογή μείωσης της τιμής. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το είπαμε και το κάνουμε. Οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης  και η επιβολή των προστίμων θα συνεχιστούν με μοναδικό κριτήριο την εφαρμογή του νόμου. Η αγορά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, έχει νόμους και κανόνες λειτουργίας για όλους. Ελέγχουμε την αγορά, προστατεύουμε τον καταναλωτή. Δεν θα επιτρέψουμε την ασυδοσία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται».



Στη δημοσιότητα οι 5 κακοποιοί που έκλεβαν ηλικιωμένους παριστάνοντας υπαλλήλους της ΔΕΗ

 


Τις φωτογραφίες των πέντε Ρομά κακοποιών που έκλεβε ηλικιωμένους σε περιοχές των νοτίων προαστίων άλλοτε υποδυόμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και άλλοτε του συντηρητές ασανσέρ έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Τα μέλη της σπείρας είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου στα Άνω Λιόσια με τη λεία τους να υπολογίζεται τότε στα 190.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Κωνσταντίνο του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 31-10-1996,

symmoria-1



ΜΟΥΣΤΑΦΑ Αντώνη του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 28-1-2002,

symmoria-2



ΚΑΜΠΕΡΗ Χρήστο του Αποστόλου και της Χρυσής, γεννηθέντα την 6-1-1999


symmoria-3



ΑΛΚΟ Γεώργιο του Ιωάννη και της Αρετής, γεννηθέντα την 15-3-1984

symmoria-4



Και τον μη συλληφθέντα ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ιωάννη του Δημητρίου και της Ειρήνης, γεννηθέντα την 6-3-1994


symmoria-5



Επειδή οι παραπάνω αξιόποινες πράξεις προσβάλλουν το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης, η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί αφενός στην διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους σε βάρος και άλλων θυμάτων και για την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με τα παραπάνω εγκλήματα και αφετέρου στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις, εξηγεί στην ανακοίνωση της η αστυνομία η οποία καλεί τους πολίτες «να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».

Η εγκληματική μέθοδος που ακολουθούσαν

Η εγκληματική δράση της σπείρας είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2023. Τα μέλη της επέλεγαν τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες για να βρουν σπίτια στα οποία διέμεναν ηλικιωμένα άτομα για να μπουν με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Όταν εντόπιζαν τα θύματά τους τα μέλη της σπείρας χτυπούσαν τα κουδούνια των σπιτιών, υποδυόμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων οι οποίοι τους επισκέπτονται δήθεν για διαρροή ρεύματος ή βλάβης του ασανσέρ.

Όταν τα θύματα πείθονταν και οι κατηγορούμενοι κατάφερναν να μπουν στα σπίτια, ένα μέλος της σπείρας αναλάμβανε την απασχόληση του θύματος αποπροσανατολίζοντας τον με διάφορες προφάσεις (έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή οικιακών συσκευών), ώστε τα υπόλοιπα μέλη με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις να ψάξουν τους χώρους και να αρπάξουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ακολουθούσαν ηλικιωμένους κατά την επιστροφή στα σπίτια τους προσεγγίζοντας τους με ανάλογο τρόπο δράσης.

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, είχαν καταφέρει να πείσουν έναν ηλικιωμένο να τους βάλει χρήματα και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα άρπαξαν.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις κλοπών σε Άλιμο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.



Κινητοποίηση οδηγών για να σώσουν ένα τσιουάουα που έτρεχε φοβισμένο σε λεωφόρο

 


Ευοδώθηκαν τελικά οι προσπάθειες πάνω από 20 οδηγών αυτοκινήτων για να σώσουν σκυλάκι ράτσας τσιουάουα που εθεάθη να τρέχει σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί από τους διερχόμενους οδηγούς φαίνεται πώς ευαισθητοποιήθηκαν και προσπάθησαν να βοηθήσουν το μικρόσωμο σκυλάκι να σωθεί, βάζοντας αλάρμ στα αυτοκίνητα κλείνοντας τον δρόμο για να μειώσουν την ταχύτητα των αυτοκινήτων.

Κατόπιν άρχισαν να κλείνουν το σκυλάκι και να το καθοδηγούν σε μια από τις εξόδους της λεωφόρου και κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να το πιάσουν.

Τελικά μια οδηγός κατέβηκε από το όχημά της και κατάφερε στη δεύτερη προσπάθειά της να το πιάσει και να το «γλιτώσει» από τις ρόδες κάποιου αυτοκινήτου. «Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο γρήγορο» δήλωσε η γυναίκα που το έπιασε.

Ο Μπιν, όπως είναι το όνομα του σκυλιού, έφυγε από το σπίτι των ιδιοκτητών του αφού τρόμαξε από ένα άλλο σκυλί ράτσας πίτμπουλ.«Πέρασε κάτω από τον φράχτη, δεν ήξερα ότι εκεί υπήρχε τρύπα» δήλωσε η ιδιοκτήτριά του πανευτυχής που κατάφερε να επανασυνδεθεί με το αγαπημένο της ζώο.





Κουτσούμπας για Κασσελάκη: Αλήθεια, έψαχναν πολύ να βρουν αυτό το φυντάνι;

 


Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Οι διεργασίες που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας μόνο τυχαίες δεν είναι. Σίγουρα, δεν έχουν καμία σχέση με "αγεφύρωτες" ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους ή διαφορές "αρχών".

Όλα αφορούν το ποιοι θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της αστικής τάξης στην προσπάθεια να εγκλωβίσουν το λαό σε νέες αυταπάτες. Για το πάπλωμα και την καρέκλα γίνονται όλα και όχι για την ουσία.

Βέβαια, εκτός από διαφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματός τους και το ύφος του νέου προέδρου, δεν έχουμε ακούσει κάτι άλλο, ουσιώδες. Μόνη εξαίρεση, ίσως, η αναφορά του Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΕΒ, ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν θα δαιμονοποιεί το κεφάλαιο, αλλά θα το βλέπει σαν εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων"!

Το κεφάλαιο, αυτό που δεν υπάρχει έγκλημα που να μην μπορεί να κάνει για τα κέρδη του, αυτό, λέει, θα γίνει εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων! Αλήθεια, έψαχναν να βρουν πολύ αυτό το φυντάνι; Όσοι εμπιστεύτηκαν, ψήφισαν, πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχουν επιλογή: Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ».

«Βέβαια, για να μην τους αδικούμε, πριν από αυτούς υπήρξαν κι άλλα τέτοια ή παρόμοια φυντάνια» είπε ο κ. Κουτσούμπας, και συνέχισε:

«Γιατί, αυτά για τις ανισότητες στον καπιταλισμό, οι οποίες δήθεν θα μειωθούν με τα μαγικά που θα τους κάνουν, τα 'λεγε και το ΠΑΣΟΚ πιο πριν. Πολύ περισσότερο τα έκανε. Όταν τα συνδικαλιστικά του στελέχη στρογγυλοκάθονταν στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου" με τους εργοδότες και δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα.

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι στις ευρωεκλογές πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, γιατί έτσι λέει θα τελειώσει το άλλοθι του 41% του Μητσοτάκη. Κάτι αντίστοιχο λέει και το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Να είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές, για να είναι πρώτο στις επόμενες βουλευτικές, το μακρινό 2027. Ζήσε Μάη μου, δηλαδή...».



Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ελληνικό ΟΧΙ στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρα μας, ότι εάν δεν επιτρέψει η Αλβανία να ορκιστεί ο Φρέντη Μπελέρη δήμαρχος, και εάν δεν σταματήσει ο Έντι Ράμα την καθεστωτική νοοτροπία που δεν ταιριάζει στην Ε.Ε., δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Αντίθετα με την στάση της στην Αλβανία, η Eλλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.



Απειλούν την μητέρα του 18χρονου με βιασμούς και κρέμασμα του παιδιού της έτσι και αποκαλύψει ονόματα κακοποιών

 


Αδίστακτα επικίνδυνα καθάρματα του κοινού ποινικού δικαίου, που πρέπει να τους διαλύσει η αστυνομία και η κυβέρνηση και να τους αποτελειώσει με πολλά χρόνια φυλακή η δικαιοσύνη.

Απειλητικό μήνυμα για τη ζωή του γιου της, κατήγγειλε ότι δέχθηκε στο κινητό της το πρωί της Τετάρτης η μητέρα του 18χρονου που κατηγορείται για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό στα επεισόδια που έγιναν στου Ρέντη.

«Δέχτηκα απειλητικό μήνυμα σήμερα το πρωί με το που άνοιξα το κινητό μου, το έχω καταθέσει στην Ασφάλεια», είπε η μητέρα στον Alpha.

Το μήνυμα σύμφωνα με τη μητέρα έλεγε: «Τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο κανείς. Ο Θεός τιμωρεί οικογένειες σαν τη δική σας. Πόσους βιασμούς θα αντέξει το παιδί πριν κρεμαστεί; Σύντομα δεύτερη κηδεία».



Ολοκλήρωση πέντε μεγάλων ψηφιακών έργων

 



Στην ολοκλήρωση πέντε μεγάλων ψηφιακών έργων προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Όλα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, από την Ευρωπαϊκή Κερκντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους. Ειδικότερα:

  1. Το «Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης» θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και, κατ' επέκταση, θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύγχρονο εργαλείο για τη διασφάλιση της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης των πολιτών καθώς και όλων των κυβερνητικών δομών. Παράλληλα, θα δημιουργήσει μια πολύ σημαντική ιστορική βάση δεδομένων και ανοιχτών πληροφοριών για τη διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, με έμφαση σε αυτά των μέσων ενημέρωσης.
  2. Η «Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης» θα αποτελέσει αφενός τον ηλεκτρονικό κόμβο των κωδικοποιημένων νομοθετημάτων, τα οποία θα είναι οργανωμένα σύμφωνα με επικαιροποιημένα πρότυπα και θα διατίθενται δωρεάν στο ευρύ κοινό και αφετέρου, την πλατφόρμα μέσω της οποίας τυποποιείται το σύνολο της νομοπαραγωγικής και ρυθμιστικής ροής, θα διευκολύνεται η κωδικοποίηση και θα υποστηρίζεται η λειτουργία των δομών καλής νομοθέτησης που περιγράφεται στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας 2018-2020».
  3. Το «Μετοχικό Ταμείο Στρατού», με την ανάπτυξη των Ψηφιακών Υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση του έγχαρτου Αρχείου και τις ενοποιημένες Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας, διαθέτει πλέον δικό του ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και διαδικτυακή πύλη, σε συνεργασία με τον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ) και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΤΑΥΜΤΣ).
  4. Με τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό των διαδικασιών των Προξενικών Υπηρεσιών» βελτιώνονται οι υπηρεσίες που παρέχουν τα 125 ελληνικά προξενεία σε 85 χώρες ανά τον κόσμο προς τους πολίτες. Το έργο περιλαμβάνει Ψηφιακή Υπηρεσία Διαχείρισης των Αιτημάτων των πολιτών καθώς και έναν εικονικό βοηθό που έχει ήδη ενσωματωθεί στις ιστοσελίδες όλων των ελληνικών προξενικών Αρχών και απαντά γραπτά σε ερωτήσεις πολιτών, στα ελληνικά και αγγλικά και 17 ακόμη γλώσσες, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
  5. Τέλος, με τις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Εθνικού Τυπογραφείου» γίνεται ανασχεδιασμός, απλούστευση και μοντελοποίηση της διαδικασίας υποδοχής, επεξεργασίας και δημοσίευσης των ΦΕΚ, με ανάπτυξη ενός νέου σύγχρονου Πληροφοριακού Συστήματος. Έτσι, διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων πολιτών και οργανισμών, με εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, ασφάλεια και φιλικότητα στον χρήστη, καθώς και μια εξελιγμένη, ταχύτερη λειτουργικότητα αναζήτησης ΦΕΚ από το ευρύ κοινό, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενημέρωσης των ενδιαφερομένων.

 



Ξεκινά η εκπόνηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο

 



Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για την ανασυγκρότηση της περιοχής, με μια δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει:

  • Την αναγέννηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής και, ειδικά, του πολύτιμου Δάσους της Δαδιάς, περιλαμβάνοντας παρεμβάσεις αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελος του οικοσυστήματος, αλλά και της περιοχής.
  • Τη δημιουργία υποδομών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πεδινών, αλλά και των περιαστικών περιοχών - όπου χρειάζεται - σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Τη στοχευμένη στήριξη παραγωγικών ομάδων, κλάδων, αλλά και συγκεκριμένων περιοχών που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από την μεγάλη πυρκαγιά.
  • Τη δημιουργία ενός σχεδίου τουριστικής προβολής της πληττόμενης περιοχής, αλλά και δημιουργία δράσεων και παρεμβάσεων πολιτισμού.
  • Την προώθηση έργων υποδομής στην περιοχή με θετικό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα αλλά και ευρύτερα στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής.
  • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών και δράσεων.


Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024

 



Τα 5 βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού:

  1. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης -και για το 2024- είναι η άσκηση μιας αναπτυξιακής και παράλληλα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με:
  • Αυξήσεις στους µισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων
  • Άρση του παγώματος των τριετιών στους µμισθωτούς
  • Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023
  • Νέα αύξηση (+ 3%) των συντάξεων από 1/1/2024
  1. H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Πράγματι το 2023 η Ελλάδα:
  • Απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης
  • Σημείωσε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,4%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Κατέγραψε μείωση της ανεργίας (αναµένεται να µειωθεί σε 11,2% από 12,4%)
  • Πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
  • Πέτυχε να μειώσει το δημόσιο χρέους της ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπυκνώνονται στο ότι χωρίς να αυξηθούν οι φόροι σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 9,1%.

  1. Το 2024 θα προχωρήσουμε με τη βασική συνταγή. Θα επιδιώξουμε δηλαδή να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη φετινή χρονιά, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους και πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Σημειώνω ότι όλα αυτά θα επιτευχθούν μένοντας απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο για ακόμα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με φέτος (2,1%).
  2. Ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τις επενδύσεις. Φέτος είχαμε μια αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1%, ενώ το 2024 προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού μια αύξηση κατά 15,1%. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
  3. Μόνιμες φοροελαφρύνσεις με 7 διαφορετικούς τρόπους:
  • Μονιμοποίηση µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα µε τη δημόσια υγεία (305 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισµό, πυρκαγιά και πλημμύρες  (26 εκατ. ευρώ για το 2024)
  • Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά (135 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Μείωση κατά 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών (21 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (7 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (22 εκατ. ευρώ ετησίως)
  • Κατάργηση παρακράτησης 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Πέραν της μονιμοποίησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), όπως αναφέρεται παραπάνω, την ίδια στιγμή επεκτείνουμε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για το α’ εξάμηνο του 2024 σε καφέ και ταξί ενώ επαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάσταση τον ΦΠΑ μόνο για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά.

Παράλληλη όμως στόχευσή μας για το 2024 είναι η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής

  • Ήδη το κενό ΦΠΑ , δηλαδή τα χρήματα που χάνει το κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ έχουν περιοριστεί από το 23% το 2018 στο 15% φέτος. Στόχος είναι να περιοριστεί περισσότερο το κενό αυτό και να φτάσουμε στο 9% το 2026.
  • Εντωμεταξύ προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: σύνδεση των POS  με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, υποχρεωτικότητα του συστήματος my Data, γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημαντική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Συγκεκριμένα για την Υγεία θα υπάρξει μια αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων συνολικού ποσού 481 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και μια αύξηση των δαπανών για την Παιδεία της τάξεως των 255 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της μείωσης άνω των 50 φόρων που έκανε η Κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία (πχ: μείωση σε ΕΝΦΙΑ,  φόρο επιχειρήσεων, προκαταβολή φόρου) αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. 



Οπαδική βία: Αίτημα της κυβέρνησης στον Άρειο Πάγο για ποινική αναβάθμιση των ερευνών


 


Η κυβέρνηση, δια των αρμόδιων Υπουργών, προσκόμισε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μία σειρά από σοβαρά στοιχεία και ζήτησε την αναβάθμιση της ποινικής δίκης για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

  • Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για στοιχεία που καταδεικνύουν, δια μέσω ξυλοδαρμών και προπηλακισμών διαιτητών αλλά και δημοσιογράφων,  πως πρόκειται για περιστατικά που μπορεί να συνδυαστούν με μία σειρά απαράδεκτων γεγονότων, στα οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.
  • Στόχος της παρέμβασής μας αυτής, είναι να οδηγηθούμε στην εξάρθρωση και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών έκνομων συμπεριφορών  που συνδέονται με αθλητική βία.
  • Η υπόθεση αυτή πρέπει να εξεταστεί σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν εγκληματικές ενέργειες όπως η εμπορία ναρκωτικών, η προστασία, οι διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις και η συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ χρονικό πλαίσιο που δεν θα καλύπτει 2, 3  μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω χρονικά.
  • Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο, εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
  • Υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν εμπρηστικές ανακοινώσεις και λένε θα «χυθεί αίμα» ή «θα μας βρείτε απέναντί σας». Πολιτικά πρόσωπα γίνονται δέκτες υβριστικών και απειλητικών σχολίων μετά από ανακοινώσεις που αφορούν τον αθλητισμό. Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά και χρήζουν ποινικής διερεύνησης. Ασφαλώς δεν θα πούμε εμείς ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος. Οφείλουμε όμως ως εκτελεστική εξουσία να πάμε στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε όλο αυτό να αναβαθμιστεί και να αντιμετωπιστεί στη πραγματική του διάσταση με τη μέγιστη σοβαρότητα.


mAigov: O «Ψηφιακός Βοηθός» του gov.gr στην υπηρεσία των πολιτών

 



Ο νέος ψηφιακός βοηθός αναβαθμίζει σημαντικά τις δυνατότητες του gov.gr παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες/χρήστες της εφαρμογής  να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν και να πάρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

  • Με τη βοήθεια του ψηφιακού βοηθού, ο πολίτης, διατηρώντας την ανωνυμία του, έχει τη δυνατότητα, 24 ώρες το 24ωρο, να πληροφορηθεί σχετικά με την εξέλιξη του αιτήματός του και να το παρακολουθήσει στο πλαίσιο του gov.gr.
  • Με στόχο την  εξυπηρέτηση του πολίτη, ο ψηφιακός βοηθός έχει τη μορφή chatbot. Στην δοκιμαστική φάση θα υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης σε περίπου 240 ερωτημάτων στα ελληνικά ανά λεπτό, αριθμός που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή να βελτιώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου.

 “Είναι μία εφαρμογή η οποία μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε πραγματικά τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Το ότι την αξιοποιούμε σε ένα brand τόσο ισχυρό, όπως το gov.gr, δείχνει ακριβώς ότι θέλουμε πάντα να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις και να εκσυγχρονίζουμε ένα εργαλείο το οποίο έχει γίνει πια αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς  μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.