Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: Συνελήφθη υποψήφιος βουλευτής - Πλήρωσε άνδρες για να πυροβολήσουν τους αντιπάλους του

 


Συνελήφθη ένας πρώην υποψήφιος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι πλήρωσε άνδρες για να πυροβολήσουν εναντίον των σπιτιών τεσσάρων πολιτικών των Δημοκρατικών.

Ο Σόλομον Πένα, 39 ετών, που δεν κατάφερε τελικά να εκλεγεί, κατηγορείται ότι πλήρωσε κάποιους για να πυροβολήσουν εναντίον των σπιτών δύο μελών της κομητείας και δύο βουλευτών της πολιτείας.

«Κατηγορείται για συνωμοσία» και ότι «πλήρωσε τέσσερις άλλους άνδρες για να πυροβολήσουν εναντίον των σπιτιών τεσσάρων πολιτικών των Δημοκρατικών», έγραψε στο Twitter ο Χάρολντ Μεντίνα επικεφαλής της αστυνομίας της Αλμπουκέρκι.

Σύμφωνα με το CBS News, ο Πένα έχει προφυλακιστεί, αφού συνελήφθη στο σπίτι του στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Από τα περιστατικά, που σημειώθηκαν μεταξύ της 4ης Δεκεμβρίου και της 3ης Ιανουαρίου, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Στις 3 Ιανουαρίου σφαίρες έπληξαν το σπίτι της γερουσιάστριας Λίντα Λόπες, με τρεις να περνούν το παράθυρο του δωματίου της 10χρονης κόρης της.

Στο περιστατικό αυτό η αστυνομία εντόπισε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος ο Πένα «τράβηξε τη σκανδάλη ενός από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκε».

Όπως μετέδωσε το NBC News, ο Γκίλμπερτ Γκαλέγκος, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε πως ο Πένα πίστευε ότι έχασε στις εκλογές του Νοεμβρίου λόγω νοθείας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο Παππάς έκανε το λάθος να καταθέσει μήνυση στην μάρτυρα Ευθαλία Διαμαντή - Τώρα θα μάθουμε και άλλα για το μαύρο χρήμα

 


Προφανώς πιεζόμενος απο τον Αλέξη Τσίπρα, και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς έκανε αυτό που δεν έπρεπε να κάνει και τώρα θα αντιμετωπίσει και αυτές τις συνέπειες, μαθαίνοντας οι πολίτες νέες αποκαλύψεις για την διαφθορά ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυση κατά της γραμματέως του κ. Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή κατέθεσε ο Νίκος Παππάς, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου σε βάρος του.

Η γραμματέας στο Ειδικό Δικαστήριο, ήταν ξεκάθαρη “έκανε λόγο για “φακέλους και τσάντες με χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)”. Όπως είπε, “τα χρήματα δινόντουσαν και σε δημοσιογράφους και σε άλλα πρόσωπα τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας”.

Το θέμα είναι ότι δεν μήνυσε ο ΣΥΡΙΖΑ την μάρτυρα, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο Νίκος Παππάς για τον οποίο δεν είπε ότι πήρε λεφτά, αλλά τα λεφτά τα πήρε το κόμμα.

Αυτό κάνει τους πολίτες να γελάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να καλύψει τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ζητήθηκε από τον Καλογρίτσα να βοηθήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού που θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος “στο οποίο κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς και το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)”. Σε σημείο της κατάθεσης της η κα. Διαμαντή ανέφερε ότι ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα. “Ερχόταν πριν πάει ο κ. Παππάς στο Μαξίμου στα γραφεία της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, συζητούσαν για καμιά ώρα περίπου και έφευγε. Οι σχέσεις τους ήταν οικογενειακές, φιλικές και κοινωνικές”.



Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι, συγκλονίζουν καθημερινά οι καταθέσεις

 


Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα, Τρίτη (17/1) για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στο Εφετείο. 

Η μαρτυρία της Αθηνάς Μουτάφη για όσα έζησε προσπαθώντας να σώσει τα παιδιά της: «Μπήκαμε στη θάλασσα. Μου λέει ο υιός μου παθαίνω κράμπες, θα πεθάνω. Απανωτά κύματα μας χτύπησαν. Τον γυρίζω ανάσκελα και του μιλάω. “Βίκτωρα, Βίκτωρα!” Είχε μαυρίσει. Τον χειρότερο εφιάλτη ενός γονιού, εγώ τον έβλεπα μπροστά μου. Αποφάσισα ότι έπρεπε να αφήσω τον Βίκτωρα για να σώσω τη Βάσια».

«Τα κουκουνάρια που καίγονταν έπεφταν πάνω μας. Και για να μην καούμε τρέχοντας μπήκαμε στο νερό. Μετά από αρκετή ώρα, η φίλη μας, η Αιμιλία πέθανε. Η μητέρα μου θεώρησε σωστό να την κρατήσει δίπλα της γιατί πιστεύαμε ότι κάποιος θα έρθει να μας μαζέψει. Ήθελε να την πάει στα παιδιά της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αδελφός της Αθηνάς Μουτάφη, Βίκτωρας άρχισε να παραπονείται για κράμπες στα πόδια. «Μόλις αντιλήφθηκε ότι η Αιμιλία δεν ήταν στη ζωή πανικοβλήθηκε. Μετά από δύο κύματα ο Βίκτωρας έφυγε. Ήταν γυρισμένος ανάποδα. Η μαμά μου δεν ξέρω πως άντεξε και το αντιμετώπισε. Τον γύρισε είδε το πρόσωπο του και ήταν μαύρος. Δεν το πίστευα ότι είχε φύγει. Μου έλεγε ο Βίκτωρας δεν είναι, πλέον, στη ζωή. Περίμενα κάποιον να έρθει. Τον κρατούσα. Μου είπε αν συνεχίσεις να τον κρατάς θα φύγεις και εσύ ,θα φύγω και εγώ….» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Οι δυο γυναίκες, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους, έδεσαν τους καρπούς τους με ένα ρούχο για να μη χωριστούν. «Είχαμε μόνο η μία τη άλλη και κοιτούσαμε τον ουρανό περιμένοντας κάποιος να μας πετάξει ένα σωσίβιο. Τρέμαμε από το κρύο και την κούραση. Γυρνάω και λέω στη μαμά μου. «Θα πεθάνουμε και εμείς;» Δεν μου απαντούσε. Το πρόσωπο της ήταν μαύρο. Ήξερα πως αν έφευγε η μάνα μου θα έφευγα και εγώ. Δεν θα τα κατάφερνα» είπε η μάρτυρας. Τελικά, περίπου στις 11 το βράδυ τις περισυνέλεξε ένα καΐκι. «Μας πέταξαν σωσίβια. Εκείνη την ώρα έκλαιγα. Δεν ήξερα τι έπρεπε να αισθανθώ. Είχα αφήσει πίσω μου τον αδερφό μου. Λες και με είχαν κόψει στα δύο! Φτάσαμε στη Ραφήνα και βρεθήκαμε στο έλεος του Θεού. Λες και αποβιβαστήκαμε από το πλοίο που ερχόμαστε από τις διακοπές μας».

Απαιτήθηκαν οκτώ ημέρες για να εντοπιστεί η σωρός του Βίκτωρα και με δάκρυα στα μάτια είπε στους δικαστές:«Σε ποιον άνθρωπο αξίζει κάτι τέτοιο, μαρτύριο. Τον αποχαιρετήσαμε μέσα σε ένα κλειστό φέρετρο. Στα πρώτα γενέθλια του αδερφού μου τη μητέρα μου την έπιασε κρίση πανικού γιατί δεν μπορούσε να το αντέξει».

Η περιγραφή της μητέρας του Βίκτωρα, που κλήθηκε να περιγράψει το πως αποφάσισε να αφήσει τον νεκρό γιο της στη θάλασσα για να σώσει την κόρη της.

«Μέχρι να μπούμε στη θάλασσα λες και ανοίξαμε μια πόρτα και βρεθήκαμε στην κόλαση.’Κάποια στιγμή ο Βίκτωρας μου έλεγε δεν αισθάνεται καλά και πως θα πεθάνει. Μου λέγε δεν θα αντέξω. Προσπαθούσα να τον ηρεμήσω. Εκείνη την ώρα δεν βλέπαμε ούτε στεριά ούτε τίποτα. Μας κουκούλωναν τα κύματα. Λες και μας είχες ρίξει στην άβυσσο. Η έγνοια μου ήταν να μην χαθούμε». Δυο ώρες αργότερα, η φίλη της η Αιμιλία της έκανε ένα νεύμα… «πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπάω πολύ». Αυτό επιβάρυνε περισσότερο την κατάσταση του γιου της, που από ώρα δεν αισθανόταν καλά.

«Κάποια στιγμή η Αιμιλία εγκατέλειψε. Ήμουν σε κατάσταση πανικού. Ήθελα να τη βγάλω έξω να τη δουν τα παιδιά της γιατί ήμουν σίγουρη ότι κάποιος θα έρθει να μας μαζέψει. Γι αυτό και δεν την άφηνα».

Ομως λίγη ώρα αργότερα, η κατάσταση έγινε ακόμη σκληρότερη. «Είδα τον Βίκτωρα μπρούμυτα να επιπλέει. Τον γύρισα ανάσκελα και του μιλούσα και δεν απαντούσε. Ήταν μαύρος παντού. Ο χειρότερος εφιάλτης που φαντάζεστε εσείς οι γονείς, εγώ τον έβλεπα μπροστά μου. Ή θα πήγαινα μαζί του ή θα άφηνα τον Βίκτωρα να σώσω τη Βάσια. Δεν ξέρω πώς το έκανα μη με ρωτάτε. Λειτούργησε το μητρικό ένστικτο. Αποφάσισα να πάρω τη Βάσια και να φύγουμε. Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω εκείνες τις στιγμές. Δεν υπάρχουν λέξεις στο ελληνικό λεξικό. Τελικά συνεχίσαμε. Τον άφησα και έφυγα. Ήθελα να ουρλιαξω… Ήθελα να βουτήξω στη θάλασσα να πάω να τον φέρω πίσω. Δεν το πίστευα αλλά της έλεγα θα τα καταφέρουμε. Έβγαλα το εσώρουχο μου και δέσαμε τους καρπούς μας για να μη χαθούμε. Μας πήγαιναν τα κύματα όπου ήθελαν. Στις τρεις ώρες μέσα στη θάλασσα έφυγε το παιδί μου».

Ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα ένας κύριος έδιωξε από δίπλα τους το πτώμα μιας γυναίκας για να μην φοβηθούν . «Δεν ήξερε ότι εγώ είχα αφήσει δύο αγαπημένα μου πρόσωπα στη θάλασσα και είχα θάψει τη ψυχή μου εκεί. Μου ήταν εντελώς αδιάφορο ότι θα με έσωζαν. Οταν ήρθε το ψαροκάικο είχα το αίσθημα ασφάλειας για το παιδί μου αλλά εγώ δεν είχα κανένα συναίσθημα χαράς» είπε και κατέληξε λέγοντας:

«Αυτή είναι η ιστορία μου. Άκουγα, μετά τι είχε γίνει όσο ήμουν στη θάλασσα και έμαθα για την εκκένωση στην Κινέττα. Και μετά άρχισαν τα «γιατί» να γεμίζουν το μυαλό μου. Όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι που έπρεπε να κάνουν το καθήκον τους δεν έκαναν τίποτα, ούτε καν προσπάθησαν. Ακούστηκαν αφύσικα πράγματα από τους αρχηγούς αστυνομίας, πυροσβεστικής, λιμεναρχείου οι οποίοι εκείνη τη μέρα φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων Θέλω να σας πω να μη φανείτε και εσείς κατώτεροι των περιστάσεων».





Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο»

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.



«Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του Μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο σχετικά με την μείωση των μεταναστευτικών ροών αναφέροντας πως «Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας».

«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι «προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το Λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης».

Κάποιοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα.

Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο, δυστυχώς, απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη «μικρή Μαρία» που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στη διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. «Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015- 2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και με την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργείου και του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη. Το λύσαμε το ζήτημα αυτό. Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους».

«Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Εργαστήκατε όλοι πολύ σκληρά για να πετύχετε, στις πιο δύσκολες ώρες με μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό

«Η χώρα σας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έχοντας καταγράψει σημαντική πρόοδο με την δική μας στήριξη και την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε πολλούς τομείς. Καταφέρατε, ανάμεσα σε άλλα, να αντιμετωπίσετε τον συνωστισμό στα κέντρα, να δημιουργήσετε νέα κέντρα στα νησιά, να βελτιώσετε το σύστημα υποδοχής στην ενδοχώρα, να επιταχύνετε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να μειώσετε τον αριθμό των εκκρεμών αιτημάτων, να βελτιώσετε το καθεστώς προστασίας και φροντίδας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και να θεμελιώσετε ένα νέο μηχανισμό ελέγχου για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εργαστήκατε όλοι πολύ σκληρά για να το πετύχετε, στις πιο δύσκολες ώρες με μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό», σημείωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Beate Gminder.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού


Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Γενικοί, κύριοι Ειδικοί Γραμματείς, φίλες και φίλοι, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού μας.

Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα.

Το διοικητικό χάος που επικρατούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019 διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό Υπουργείο: το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Θυμάμαι πολύ καλά την απόφαση την οποία πήραμε τότε να ιδρύσουμε το Υπουργείο. Θεωρώ ότι το έργο το οποίο σας παρουσίασε ο Υπουργός αλλά και ο Γενικός Γραμματέας δικαιώνουν απόλυτα την επιλογή αυτή.

Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από τη δημιουργία του Υπουργείου, θωρακίσαμε τα σύνορά μας στον Έβρο. Kαι αυτά που τάχα δεν υπήρχαν, υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου. Ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης, έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται σήμερα να επαναλάβω, όσα βίωσε από πρώτο χέρι ο λαός μας στις μεταναστευτικές εισβολές το Μάρτιο του 2020. Θυμήθηκε ο Υπουργός αυτό το κρίσιμο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου αυτού του έτους, όταν πήραμε την πολιτική απόφαση να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων που κατά δεκάδες χιλιάδες επιχείρησαν τότε να εισβάλουν στη χώρα μας από τα βορειανατολικά μας σύνορα.

Ήταν λοιπόν αυτή μία βόμβα, την οποία απασφάλισε η αποφασιστική ετοιμότητα της πολιτείας, αλλά και η ενότητα των πολιτών, ειδικά των ακριτών μας στον Έβρο, αλλά και στα νησιά μας.

Θα επισημάνω, ωστόσο, την τεράστια σημασία που είχε εκείνες τις ώρες, η επίσημη και επί του πεδίου καθιέρωση των συνόρων μας ως των ανατολικών ορίων της Ευρώπης.

Θυμάμαι πως 48 ώρες μετά την πρώτη αποτροπή αυτής της εισβολής, βρέθηκαν στα σύνορά μας στον Έβρο όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Κροατίας αλλά και ο David Sassoli, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος δεν είναι σήμερα πια μαζί μας.

Και, βέβαια, μετά από αυτή την αποτελεσματική άμυνα την οποία υψώσαμε, ακολούθησε ένα πολύ σημαντικό έργο. Ένα έργο το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία, αποτυπώνεται όμως και στην καθημερινότητα, ειδικά των ακριτικών περιοχών μας.

Πέρυσι, για παράδειγμα, εισήλθαν στη χώρα μας 17.000 μετανάστες. Μόνο το 2015 είχαν εισέλθει παραπάνω από 900.000. Το νούμερο το οποίο ακούσατε είναι ενδεικτικό.

Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας.

Ταυτόχρονα, ανέπνευσαν και τα νησιά μας. 40.000 βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου το 2019. Σήμερα εκεί είναι μόλις 5.000. Και, βέβαια, αποσυμπίεση υπήρξε σε όλη τη χώρα. Από τους 92.000 μετανάστες του 2019, υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερο από 15.000 που βρίσκονται πια, όλοι σε κλειστές ελεγχόμενες δομές. Αλλά και αυτές οι δομές μειώνονται διαρκώς. 121 ήταν το 2019, 33 είναι σήμερα. Με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες όπως έγινε πρόσφατα στον Ελαιώνα, πριν από ένα χρόνο περίπου στη Σάμο.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα διαμερίσματα, τα οποία είχαν δεσμευτεί και τα οποία στο εξής θα διατίθενται για τη στέγαση ευάλωτων συμπολιτών μας.

Με άλλα λόγια η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών.

Κονδύλια άνω των 100 εκατομμυρίων έχουν διατεθεί στους 41 δήμους που υποδέχθηκαν τέτοιες δομές. Είναι χρήματα τα οποία διατέθηκαν σε δρόμους, σε έργα φωτισμού, έργα ύδρευσης, έργα αποχέτευσης. Και καθώς σταδιακά οι μετανάστες μειώνονται, οι υποδομές αυτές μένουν σε δημόσια χρήση.

Άλλωστε, αξίζει να σημειώσουμε ότι 15.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί ή έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες τους. Ενώ από τα 202.000, παραπάνω από 200.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου κληρονόμησε η Κυβέρνησή μας το 2019, σήμερα αυτά είναι λιγότερα των 20.000. Θερμά συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που μπόρεσαν, απλοποίησαν τη διαδικασία και έφεραν εις πέρας την επίλυση αυτού του πολύ μεγάλου εκκρεμούς προβλήματος που μας κληρονόμησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Τι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι; Πρώτον ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων.

Για αυτό και τώρα, επεκτείνει τον αποτρεπτικό φράχτη του Έβρου, ενισχύοντας τις μεθοριακές της δυνάμεις. Προστατεύει, όμως, και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων περνούν στην Επικράτεια σε σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Κάντε μία σύγκριση, σας παρακαλώ πολύ, της αθλιότητας η οποία υπήρχε στη Σάμο -ένας καταυλισμός ο οποίος με το ζόρι σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί 1.000 ανθρώπους, κάποια στιγμή έφτασε να φιλοξενεί 7.000. Συγκρίνετε αυτή την κατάσταση με την υπερσύγχρονη δομή η οποία χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους που λειτουργεί σήμερα στη Σάμο.

Θέλω να τονίσω ότι προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης.

Και έχει δίκιο ο Υπουργός όταν λέει ότι αυστηρή, αλλά δίκαιη προστασία των συνόρων είναι τελικά μία πολιτική η οποία προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Γιατί όσο αποτρέπονται αυτές οι ροές, τόσο λιγότεροι άνθρωποι στατιστικά θα βρίσκονται στη θάλασσα. Άρα τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015- 2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και με την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργείου και του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη. Το λύσαμε το ζήτημα αυτό.

Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους. Όσα παραμένουν εδώ, είναι όλα σε ασφαλείς δομές, εκπαιδεύονται με την ευθύνη της πολιτείας και κατά την άποψή μου, αυτοδικαίως όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια εκπαίδευσης, να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας και εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή την πολιτική την οποία ακολουθήσαμε, που όπως σας είπα είναι δίκαιη, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή, σίγουρα δεν χωρούν ετικέτες και προελεύσεις.

Την ίδια ώρα που η χώρα δεχόταν πρωτοφανείς πιέσεις από την Τουρκία, εμείς μόνοι σηκώσαμε το χέρι μας και είπαμε, ναι, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε ευάλωτες γυναίκες από το Αφγανιστάν. Δεν το έκαναν άλλες χώρες. Εμείς το κάναμε. Σχεδόν 1.000 γυναίκες ήρθαν, οι περισσότερες στην Ευρώπη μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Όπως φιλοξενήσαμε και εμείς χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, θύματα της Ρωσικής εισβολής.

Έχουμε εκπονήσει, το μεγαλύτερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη. Υποδεχτήκαμε 600 παιδιά πέρυσι από τη δοκιμαζόμενη χώρα για διακοπές στον τόπο μας. Ήταν πολύ όμορφες οι εικόνες αυτών των παιδιών που ήρθαν με τον πόνο χαραγμένο στα πρόσωπά τους, αλλά έφυγαν με περισσότερο χαμόγελο και περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον τους.

Τέταρτο σημείο το οποίο θέλω να αναδείξω, είναι η σημασία της πανευρωπαϊκής συνεργασίας. Αναφέρθηκε σε αυτό ο Υπουργός. Μπορεί να πρωτοστατούμε σε αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορούμε όμως να είμαστε μόνοι και τελικά έχω πει πολλές φορές ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει και μπορεί να είναι μόνο Ευρωπαϊκή. Έχουν γίνει βήματα, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Μετέχουμε όμως στο σχήμα ΜΕD5 με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, μετέχουμε στην πρωτοβουλία του Vilnius δίπλα σε 16 ακόμα χώρες που ζητούν την αποτελεσματική και ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας.

Και σε μία περίοδο διεθνούς αστάθειας, το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε στοίχημα διαρκείας, καθώς οι μορφές και οι εντάσεις του θα μεταβάλλονται συνέχεια και θα απαιτούν συνέχεια νέες πρωτοβουλίες. Συνεπώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ετοιμότητα πρέπει να είναι σταθερές, με τις χώρες πρώτης υποδοχής σε προτεραιότητα.

Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο και την εξαιρετική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι σημαντικοί οι πόροι οι οποίοι διατίθενται πια μέσα από την κοινή ομπρέλα των ταμείων για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις.

Είναι πολύ σημαντική αυτή η διάσταση, είναι πολύ σημαντικό όμως να αναδείξουμε θα έλεγα και την γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος. Διότι, δυστυχώς, οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά, μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών, αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Για να το πω καθαρά, οι σαφείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και οφείλει να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.

Που εδώ, να είμαι ειλικρινής, είναι φορές που η συνεργασία με την Τουρκία είναι καλή, είναι άλλες φορές που δεν είναι τόσο καλή. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στη συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Και, βέβαια, είναι και απολύτως αναγκαίος πλέον ένας μηχανισμός που θα ρυθμίζει τις μετεγκαταστάσεις των αιτούντων ασύλου, την μετακίνηση εντός Ένωσης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κάτι που άλλωστε συνέβη και με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Κυρίες και κύριοι, αυτά τα 3,5 χρόνια και ειδικά τα 3 χρόνια από τη σύσταση του Υπουργείου, δεν θωρακίσαμε μόνο τη χώρα και την Ευρώπη, θωρακίσαμε θα έλεγα και τους ίδιους τους μετανάστες οι οποίοι γίνονται θύματα των λαθροδιακινητών.

Είναι καιρός, πάντως, να δούμε υπεύθυνα και μερικές άλλες πτυχές του προβλήματος, όπως τη δράση ορισμένων λίγων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δεν υπηρετούν το ρόλο τους. Νομίζω, μάλιστα, πως λέει πολλά το γεγονός, ότι στο εθνικό μητρώο το οποίο οργανώσαμε εγκρίθηκαν 81 φορείς, απορρίφθηκαν όμως και πολλοί ακόμα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα.

Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο δυστυχώς απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη «μικρή Μαρία» που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού.

Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν, κάποιοι στην πατρίδα μας, δυστυχώς, δεν είχαν το σθένος να αρθρώσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με χυδαία fake news.

Είναι ακριβώς αυτό που δείχνει το μέγεθος αλλά και τη σύνθετη διάσταση του προβλήματος. Διότι το μεταναστευτικό αναδεικνύεται, δυστυχώς, σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news. Προσέξτε, αυτά εξάγονται στο εξωτερικό ως δήθεν αλήθειες, γράφονται σε μέσα του εξωτερικού και στη συνέχεια επανεισάγονται στη χώρα μας ως αντιπολιτευτικά επιχειρήματα.

Την έχουμε δει πολλές φορές αυτή την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και, όμως, η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας. 42.000 μετανάστες, έχουν παρακολουθήσει επαγγελματικές συμβουλευτικές συνεδρίες, περισσότεροι από 9.000 συμμετείχαν σε μαθήματα κοινωνικής ένταξης, 15.000 αφού μάθουν τη γλώσσα μας μπορούν να ενταχθούν σε νέα προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να βρουν δουλειά στη νέα τους πατρίδα.

Προσέξτε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ξέρουμε ότι ο πρωτογενής μας τομέας, οι κατασκευές, ο τουρισμός έχουν μεγάλη ανάγκη από προσωπικό. Όπως και πολλές επιχειρήσεις αιχμής.

Για το πρώτο η χώρα μας συνάπτει ήδη συμφωνίες συνεργασίας με τρίτα κράτη ώστε να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: οργανωμένοι δίαυλοι νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις επιχειρήσεις αιχμής αρκεί να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο Υπουργός, το παράδειγμα της μετακόμισης του κέντρου της Deutsche Telecom, κέντρο λογισμικού από την Αγία Πετρούπολη και την Αττάλεια στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάζονται ήδη 500 μηχανικοί υπολογιστών που έφτασαν στη χώρα μας από το εξωτερικό με διατυπώσεις fast track.

Κλείνω, λοιπόν, απευθύνοντας και πάλι συγχαρητήρια εκ μέρους όλων μας στους πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου επιτεύγματος. Ο Υπουργός μού είχε πει, όταν του ανέθεσα την αποστολή του Υπουργείου, ότι πολλοί θα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα άντεχε ούτε ένα μήνα. Το λέω αυτό διότι θέλω να θυμηθείτε την ασφυκτική πίεση κάτω από την οποία βρεθήκαμε το Φεβρουάριο του 2020.

Και όμως τα καταφέραμε. Μετατρέψαμε το άγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης και δημιουργικότητας.

Θέλω να πω ένα ξεχωριστό μεγάλο ευχαριστώ στους ένστολους της συνοριοφυλακής, του Στρατού, κυρίως όμως στα πληρώματα του Λιμενικού, κύριε Αρχηγέ. 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο προστατεύετε τα θαλάσσια σύνορά μας. Και τα ίδια εύσημα πρέπει να αποδώσουμε και σε όσους βρίσκονται νυχθημερόν στα δύσκολα σύνορα του Έβρου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ όμως και στα στελέχη που αγκαλιάζουν τους μετανάστες, που διαχειρίζονται με ανθρωπιά και με αξιοπρέπεια τα αιτήματά τους, σε όλους όσοι φροντίζουν για την ενσωμάτωσή τους. Η ενσωμάτωση θα είναι η μεγάλη πρόκληση, σε ένα βαθμό, της επόμενης τετραετίας.

Όπως και στο Υπουργείο, βέβαια, που συντονίζει όλη αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια. Και για αυτό και πιστεύω ότι η διάθεση παραπάνω από 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι και με τον τρόπο τους μία επιβράβευση, μία αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εδώ υπάρχει ένας σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής ο οποίος μπορεί να διαχειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα αυτούς τους πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους.

Έχουμε κάνει πολλά σε αυτό τον τομέα, αν υπάρχει, όμως, ένας τομέας κυβερνητικής πολιτικής όπου μπορούμε να πούμε με συνέπεια «το είπαμε και το κάναμε» είναι ο τομέας της μετανάστευσης. Μένουν πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε για ακόμα περισσότερες εθνικές και ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια. Σας ευχαριστώ πολύ.



Προβάδισμα 8,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Θεωρούν ειλικρινή τον Μητσοτάκη, ΨΕΥΤΗ τον Τσίπρα

 


Στο 8,2% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία, είναι μπροστά με ποσοστό στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή 34.2% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό της ιστοσελίδας TheTOC, τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με πεσμένα ποσοστά 10,5, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,7, η Ελληνική Λύση 4,2 και το ΜΕΡΑ25 2,8.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με 48,2 % θετικές και μάλλον θετικές απόψεις. Ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης με 30.7%, τρίτος ο Α. Τσίπρας με  30.3%, ακολουθούν ο Κουτσούμπας 29.3%, ο Βαρουφάκης με 19% και ο Κ. Βελόπουλος με 15.6%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην δυνατότητα διαχείρισης κρίσιμων κυβερνητικών τομέων έναντι του Α. Τσίπρα¨

Στην εξωτερική πολιτική με 58.3% έναντι μόλις 18.1% του ΣΥΡΙΖΑ, 

στο Μεταναστευτικό με 48.4% έναντι μόλις 19.3% του ΣΥΡΙΖΑ, 

στα θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης με 47.5% έναντι μόλις 22.7% του ΣΥΡΙΖΑ, 

στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας με 46.2% έναντι μόλις 18.6% του ΣΥΡΙΖΑ.



Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύονται γενικά οι πολίτες σε ποσοστό 42,7%, ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα είναι μόλις στο 22,3%. 

Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη πιο ειλικρινή, σε σχέση με τον κ. Τσίπρα που τον θεωρεί ψεύτη.

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36.9% έναντι 26.4% του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η αριστερά θεωρείται πιο γενναιόδωρη στις παροχές και στην στήριξη της κοινωνίας με επιδόματα.

Ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό επιλέγει το 45.4% τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι μόλις του 22.9% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και του 29.6% που επιλέγει τον Κανένα. 

Η παράσταση νίκης δίνει συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της Ν.Δ στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό πιστεύει το 64.7% έναντι 18.9% που θεωρεί ότι θα νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.



Είναι σαφής η τάση ενίσχυσης των δύο πρώτων κομμάτων, με ταυτόχρονη συμπίεση των ποσοστών των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ αυξάνει την δημοσκοπική επίδοσή της κατά 2.5%, και ο ΣΥΡΙΖΑ 1.4% (άθροισμα 4% ) και διαμορφώνεται Ν.Δ 35.1% ( 36.7% επί των εγκύρων, κοντά δηλαδή στην αυτοδυναμία) και ΣΥΡΙΖΑ 26.2% (27.4%).

Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα πέφτει από το 10% στην πρόθεση ψήφου, στο 8.8% ( 9.2) , το Κ.Κ.Ε χάνει ελάχιστα και από το 4,5% πέφτει στο 4.2% (4.4%), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ χάνει 0,4% και πέφτει στο 3.6% ( 3.8%), το ΜΕΡΑ25 χάνει επίσης μικρό αριθμό ψηφοφόρων και πηγαίνει στο 2.2% (2.3%), ενώ απώλειες σημειώνει και το κόμμα Κασιδιάρη, δηλαδή το ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ που φέτει στο 1.9% (2%). Με τους Αναποφάσιστους να είναι στο 10.8% (11.3%)



Υπέρ της γνωμοδότησης Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

 



Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με αφορμή τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για το απόρρητο των επικοινωνιών και τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, με ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της ΕΕΕ έχει ως εξής:

«Κατά το Σύνταγμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντάσσονται στη δικαστική λειτουργία της Πολιτείας και απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Καθήκον της εισαγγελικής Αρχής, μεταξύ άλλων, είναι η τήρηση της νομιμότητας, παρέχεται δε από το νόμο και ειδικότερα από τη διάταξη του άρθρου 29 παρ. 2 Ν. 4938/2022 (ΚΟΚΔΛ), στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον, ερμηνεύοντας διατάξεις νόμων.

Σχετικά δε με διατάξεις νόμων που αφορούσαν το απόρρητο των επικοινωνιών, έχουν εκδοθεί στο παρελθόν οι με αριθμούς 9/2009, 12/2009 και 9/2011 γνωμοδοτήσεις εισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Αμφισβητήσεις ως προς το αντικείμενο και τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως και της με αριθμό 1/2023 γνωμοδότησής του, θα μπορούσαν να εγερθούν εάν το περιεχόμενο αυτής αφορούσε συγκεκριμένο θέμα για το οποίο είχαν επιληφθεί τα αρμόδια δικαστικά όργανα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επηρεασμού της κρίσης τους, περίπτωση που δεν συντρέχει εν προκειμένω.

Η έκφραση επιστημονικών και άλλων απόψεων που αξιολογούν ή παρερμηνεύουν το περιεχόμενό της δεν μπορεί να αποτελεί την αφορμή για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων και αφενός μεν να βάλλεται ο θεσμός και αφετέρου δε να επιχειρείται να παρεμποδιστεί η δικαιοδοτική κρίση και η έκφραση γνώμης δικαστικής Αρχής».





Νεκρός ο καταζητούμενος Τούρκος αξιωματικός που διέταξε την εκτέλεση του Σολωμού

 


Πέθανε ο καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης, κακοποιός αξιωματικός του στρατού του ψευδοκράτους που έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον Σολομώντα Σολωμού στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όταν ο Ελληνοκύπριος ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την σημαία του ψευδοκράτους. 

Ο κακοποιός αντιστράτηγος εν αποστρατεία του κατοχικού στρατού Χασάν Κουντακτσί, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή να εκτελεστεί ο Σολωμού στις 14 Αυγούστου του 1996 πέθανε σε ιδιωτική κλινική.

Όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ειδικού Πολέμου του κατοχικού στρατού, γνωστός με το παρατσούκλι «Ταμπουραλί Πασάς» και καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης, αισθάνθηκε αδιαθεσία το πρωί της Δευτέρας (16/1) ενώ βρισκόταν στο σπίτι του και διακομίστηκε στο νοσηλευτήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.

Ο τουρκοκύπριος κακοποιός είχε δηλώσει αμετανόητος για τη στυγερή δολοφονία του Σολομώντα Σολωμού, τον μοιραίο εκείνο Αύγουστο. Η Ιντερπόλ είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κι έκτοτε δεν εγκατέλειψε ποτέ το ψευδοκράτος για να μην συλληφθεί.



Όταν ο Σολωμού επιχείρησε να κατεβάσει τη σημαία της κατοχής από τον ιστό, με ένα νεύμα του κακοποιού Κουντακτσί ο τουρκοκύπριος στρατιώτης εκτέλεσε με μια σφαίρα τον Σολωμού. Το όνομα του είχε εμπλακεί πρόσφατα στην υπόθεση δολοφονίας του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996 στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου τότε διατελούσε ως επικεφαλής της «ειρηνευτικής δύναμης» του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα, και αυτό δείχνει ότι ήταν ένας Τούρκος του υπόκοσμου και όχι ένας σοβαρός αξιωματικός.

Όπως και να έχει γλίτωσε η ανθρωπότητα από ένα αμετανόητο Τούρκο κακοποιό



Αναζητούσε τον λογιστή για να τον σκοτώσει

 


Οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα στην 47χρονη και στον λογιστή στο Μοσχάτο φαίνεται πως ήταν η αιτία να απαγχονιστεί ο 50χρονος.

Η 47χρονη, η οποία έχει συλληφθεί, υποστήριξε πως ο λογιστής τις είχε «φάει» 200.000 ευρώ και αυτή ήταν η αιτία για την οποία ξέσπασε ο καβγάς και οδήγησε στον θάνατο του 50χρονου.

Βίντεο με την 47χρονη να αναζητεί το σπίτι του λογιστή



Όπως φαίνεται, η 47χρονη έψαχνε να βρει τον λογιστή, καθώς κάμερα ασφαλείας από τη γειτονιά του 50χρονου στο Μοσχάτο την κατέγραψε να αναζητεί το σπίτι του.

Ο άνδρας εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στο Μοσχάτο χθες το βράδυ. 

Η ασφάλεια έφτασε στα ίχνη της γυναίκας, η οποία κατέθεσε ότι έσπρωξε την καρέκλα, και ο λογιστής απαγχονίστηκε

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η 47χρονη υποστήριξε πως είχε πάει σπίτι του προκειμένου να συζητήσουν για κάποιες οικονομικές διαφορές. Ωστόσο, η συζήτηση ξέφυγε από τα όρια της κουβέντας και ξέσπασε καβγάς ανάμεσα στους δύο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η 47χρονη στους αστυνομικούς, τσακώθηκαν και η ίδια επιχείρησε να πνίξει με κορδόνι τον 50χρονο. 

Για να δικαιολογήσει την πράξη της, ισχυρίστηκε στη συνέχεια πώς ο 50χρονος ανέβηκε σε μια καρέκλα και πέρασε μια ζώνη στον λαιμό του. Τότε η 47χρονη έσπρωξε την καρέκλα στην οποία είχε ανεβεί το θύμα, με αποτέλεσμα να απαγχονιστεί ο λογιστής.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά.



Το 41% των Ελλήνων δηλώνει ότι με ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα ήταν χειρότερα - Αυξάνονται όσοι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση

 



Χθες στον Alpha, η Alco παρουσίασε το πρώτο μέρος δημοσκόπησης, σήμερα θα παρουσιάσει την πρόθεση ψήφου.

Στο ερώτημα ένα οι πολίτες θέλουν μια δεύτερη Μητσοτάκη, το 33% ήταν υπέρ, το 24% υπέρ του Τσίπρα, ενώ το 29% υποστήριξε «κανένας από τους δύο». 

Στην έρευνα, ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό θα φανεί ξεκάθαρα στις δεύτερες κάλπες εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Στο δίλημμα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης, ποσοστό που αυξάνεται συνέχεια πλησιάζοντας προς τις εκλογές. 

Στο κρίσιμο ερώτημα πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 41% δηλώνει χειρότερα, ίδια το 27% και μόλις 23% αναφέρει καλύτερα. Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες, καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε απάντησε το 21%, όσο την περίμεναν στο 12%, ενώ χειρότερη το 31%. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, το 38% δηλώνει ότι ευθύνεται η διεθνής κρίση, το 25% λέει η κυβέρνηση και το 32% αναφέρει και οι δύο.




72 ώρες ένοχης αφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ για τις σακούλες με λεφτά στο κόμμα

 


Το νέο μέλος της ακροαριστερής συμμορίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, δεν έδωσε απαντήσεις στην συνέντευξη της «εφ’ όλης της ύλης» στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» γιατί απλά δεν την ρώτησαν αυτές ήταν οι εντολές. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις για την Πόπη Στεφανίδου μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μόνο νέο αέρα δεν έφερε, αντίθετα αφομοιώθηκε στην φαιδρότητα, με την οποία αντιπολιτεύεται το κόμμα.

Αντί λοιπόν να απαντάνε για τις σακούλες και τις τσάντες με τα μαύρα λεφτά, και την διαφθορά στην οποία είναι βουτηγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθούν να σπιλώσουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, του οποίου τη θητεία ανανέωσε χθες το ΚΥΣΕΑ, κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να λυσσάξει στην κυριολεξία.

Σφυρίζοντας αδιάφορα, εχθές αναλώθηκαν και στο γιατί η δημόσια τηλεόραση έκανε ζωντανές συνδέσεις με τη Μητρόπολη χθες για την κηδεία του τέως βασιλιά, προσπαθώντας χωρίς αποτέλεσμα και επειδή η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα άριστα, να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα εκεί που εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει.

Έχουν περάσει 72 ώρες και περιμένουμε ακόμα μια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ για το μέχρι που φτάνει η διαφθορά στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.



Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις για έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι

 


Η κ. Μαρία Διονυσιώτη, έχασε κόρη και εγγονάκι στην πυρκαγιά ενώ λίγα χρόνια πριν είχε χάσει και τον γιο της. Στη κατάθεσή της στη δίκη μίλησε για το σημείωμα που άφησε η κόρη της ευχαριστώντας σύζυγο και γονείς για την ευτυχισμένη ζωή που της χάρισαν. «Αυτό το σημείωμα το χαράξαμε και το έχουμε μαζί με τις φωτογραφίες των παιδιών μας» είπε η κ. Δονυσιώτη περιγράφοντας στη συνέχεια τις στιγμές που έμαθε για την απώλεια της κόρης της: «Με πλησίασε ο γαμπρός μου, και έκανε την ίδια κίνηση, όπως όταν μου είπε ότι χάσαμε το μπέμπη μας. Τότε νερούλιασε το αίμα μου, μούδιασα ολόκληρη. Μου είπε: «Η Μαργαριτουλα μας έφυγε, δεν άντεξε μακριά από τον μπέμπη μας. Πήγε μαζί του». Χάσαμε τα παιδιά μας μαζί με άλλους 103 ανθρώπους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαρτύρησαν, πόνεσαν, υπέφεραν… Εγώ δεν κάηκα, αλλά έχει καεί η ψυχή μου. Δεν ζω, απλά υπάρχω, μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Η Μαργαρίτα μας ήταν η ζωή μας όλη μετά το θάνατο του γιου μας. Το σπίτι μου δεν το έφτιαξα, ούτε θέλω να το φτιάξω. Την επιδότηση που δικαιούμαι για το καμένο μου σπίτι να την πάρει ο κ. Ψινάκης…».

Ο κ. Χαράλαμπος Διονυσιώτης μίλησε για τα όσα έζησε όταν κατάφερε να εντοπίσει την κόρη του και τον εγγονό του στην Αργυρά Ακτή. «Η Μαργαρίτα ήταν ημιλιπόθυμη και το βρέφος της αναίσθητο στην αγκαλιά της» είπε μάρτυρας αναφέροντας πως ο εγγονός του κατέληξε στο νοσοκομείο Παίδων. «Οι γιατροί μας είπαν πως αργήσαμε. Αν υπήρχε βοήθεια από θαλασσής, θα μπορούσε σήμερα να ζει», ανέφερε.

Ο κ. Γεώργιος Μίχας, ο οποίος έχασε στη φονική πυρκαγιά, τον γιο του Βίκτωρα, 23 ετών, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν είχα ενημέρωση από κανέναν. Η ώρα είχε περάσει. Δέχθηκα ένα τηλέφωνο από άγνωστο νούμερο. Ήταν μια κυρία και μου είπε ότι είναι φίλη της μητέρας του Βίκτωρα. Ρώτησα για τον Βίκτωρα. Την άκουσα ταραγμένη. Ο νους μου πήγε στο απόλυτο κακό… » είπε ο μάρτυρας και συνέχισε με δάκρυα στα μάτια: «Της είπα ότι αν δεν βρω τον Βίκτωρα δεν γυρίζω πίσω… Μετά η κυρία μου είπε ότι θα έρθει εκείνη εκεί που ήμουν. Ήρθαν και με βρήκαν στο λιμάνι. Καθόμουν στο παγκάκι και ήρθε η μαμά του Βίκτωρα και κάθισε στην αγκαλιά μου. Μου είπε ο Βίκτωρας πάει … Με το που μου το είπε αυτό, την πέταξε από πάνω μου. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Μετά από αυτό το γεγονός η οικογένεια μου διαλύθηκε».

Η μάρτυρας Ιωάννα Καρακουκάλη περιέγραψε δραματικές στιγμές «…Την έπαιρνα συνεχώς τηλέφωνο και δεν μου απαντούσε. Κάποια στιγμή μου απάντησε ξανά στο τηλέφωνο. Άκουγα κραυγές, ουρλιαχτά, δεν μπορούσα να καταλάβω αν κάποιος μου μιλάει. Πήρα την αστυνομία και τους είπα ακριβώς που βρισκόταν» τόνισε η μάρτυρας για να συνεχίσει: «Στις 21.06 το βράδυ μιλήσαμε για τελευταία φορά, ήταν ζωντανή και ήταν καλά. Πριν το κλείσουμε τότε, μου είπε ότι θα πεθάνει και ότι με αγαπάει. Δεν μου ξαναμίλησε. Δε μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν ζωντανή μέχρι εκείνη την ώρα, ότι ήταν 48 ετών και έκανε προσπάθεια να μείνει στη ζωή αλλά κανείς δεν τη βοήθησε».

Η κ. Πλυμνία Κόσσορα αναφέρθηκε στον σύζυγό της ο οποίος ήταν ένας από τους 26 νεκρούς που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο οικόπεδο Φράγκου : «Ο άντρας μου ήταν ένας από αυτούς που είχαν εκτραπεί από τη λεωφόρο χωρίς να έχουν καμία δουλειά εκεί. Πήγε το γιο μου στο αεροδρόμιο και επέστρεφε. Έχασε τη ζωή του αναίτια, λόγω της εγκληματικής διαχείριση της φωτιάς από τις αρχές. Μια αρχή να είχε κάνει τη δουλειά της δεν θα είχαμε τόσα θύματα…».



Περισσότερα από 360 έργα, προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ για την Αν. Μακεδονία και Θράκη

 


Περισσότερα από 360 έργα, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την Αν. Μακεδονία και Θράκη. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Κομοτηνή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρχών και φορέων της περιοχής.

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, την προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων επενδύσεων στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρομικών υποδομών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, εγκαθιστώντας ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση και βελτιώνοντας τη σύνδεση με το βουλγαρικό σιδηρόδρομο, η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής 206 χλμ. στο Τμήμα Θεσσαλονίκη – Τοξότες, η οποία θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης µε το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης και τη συντήρηση και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βορείου Ελλάδας στα τμήματα μεταξύ Στρυμόνα – Αλεξανδρούπολης και Πλατέως – Φλώρινας μέσω ΣΔΙΤ.

Για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η κατασκευή των τμημάτων Σμίνθη – Εχίνος και Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και του τμήματος Άγιος Αθανάσιος – Α/Κ Κρηνίδων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες – Δράμα – Καβάλα. Για τη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία Οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της πόλης, ενώ παράλληλα εκτελείται και το έργο για την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, μέσα από την υλοποίηση έργων αποκατάστασης βαθών και την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την οδική σύνδεση νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030 έχει ενταχθεί η κατασκευή του φράγματος Ιάσμου, για την οποία ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 223 εκατ. ευρώ, προκειμένου η υφιστάμενη χρήση υπόγειων υδάτων να αντικατασταθεί από τη διάθεση επιφανειακού νερού, δρομολογώντας την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής. Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται εν τω μεταξύ το έργο για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε πέντε περιοχές στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, συνολικής έκτασης 250 χιλιάδων στρεμμάτων.

Στο μέτωπο της ενέργειας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, αναπτύσσονται νέα δίκτυα φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια, τα οποία θα καλύψουν έξι πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Για τη δημόσια Υγεία έχουν προϋπολογιστεί 143,8 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμότειχου και των κέντρων υγείας. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υλοποιηθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του Πολιτισμού προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 80,8 εκατ. ευρώ πρωτίστως για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων.

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις ύψους 71,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτηρίων του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στα έργα για την ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνονται η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή και η κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.




Άμεσα μέσω gov.gr η ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων

 


Άλλο ένα βήμα στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του Κράτους γίνεται με την  Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών (ΕΠΔΔ) και τη νέα ψηφιακή υπηρεσία ίδρυσης ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr που παρουσίασαν χθες Παρασκευή ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr μπαίνει τέλος  στην γραφειοκρατία, καθώς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνταν η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου πολίτη για πέντε διαδικασίες σε διαφορετικές υπηρεσίες. Πλέον, η διαδικασία ενοποιείται σε μία μόνο πράξη και ψηφιοποιείται πλήρως για τον πολίτη. Η νέα υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας, στο atomiki.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr.

 Σε ό,τι αφορά την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών, στόχος είναι  η καταγραφή του  συνόλου των διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα, ώστε να είναι εφικτό οι διαδικασίες αυτές να αξιολογηθούν, να απλουστευτούν, να ανασχεδιαστούν, να ψηφιοποιηθούν και να γίνουν πιο φιλικές και εύχρηστες για πολίτες και επιχειρήσεις. Συγκροτήθηκε ως μια συνεκτική πολιτική με τον 4961/2022 για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και θα κωδικοποιηθεί με το νέο Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών, ο οποίας θα έρθει στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.



Από 1η Απριλίου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός

 



Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, ορίζεται ότι:


Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023.

Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023.

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Τέλος, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

 




Η οικονομία μας έχει πια τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και εφαρμόσαμε, ουσιαστικά αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να εφαρμόσουμε μια αυστηρή αλλά και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική η οποία στηρίζεται στην προστασία των συνόρων, αλλά ταυτόχρονα και στην φροντίδα και στην απόδοση ασύλου σε αυτούς οι οποίοι έχουν το δικαίωμα και οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όμως, θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Ο φράχτης ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε, ένα κομμάτι του θα συνεχίσει να κατασκευάζεται, θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους αν αυτό είναι απαραίτητο, διότι δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν χρηματοδοτεί αυτό το οποίο αποκαλούμε τεχνητά εμπόδια. Δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας πια τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.




Οι πολίτες θα κατανοήσουν ποιος έχει πραγματικό σχέδιο για την Ελλάδα


 

Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη:

Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η πλήρης ένδεια θέσεων και προτάσεων της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το μέλλον της χώρας. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές και θα μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα της προεκλογικής περιόδου, πιστεύω ότι θα αναδειχθεί και θα το κατανοήσουν οι πολίτες. Ποιος τελικά έχει πραγματικό σχέδιο για την Ελλάδα και ποιος επίσης έχει τα εχέγγυα να το υλοποιήσει αυτό το σχέδιο.

Διότι εμείς πια έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας στην πλάτη μας. Οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά. Αλλά γνωρίζουν κατά βάση ότι έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις με αποτελεσματικότητα και έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας σχέδιο.

Άρα πιστεύω ότι με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω «αυτά θέλω να κάνω στη δεύτερη τετραετία» και πιστέψτε με ότι μπορώ να τα υλοποιήσω, διότι αυτά τα οποία σας είπα το ’19 ότι θα έκανα, τα υλοποίησα.