Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Νέο Τούρκικο καραγκιοζιλίκι με δήθεν Έλληνα κατάσκοπο - Απάντηση της Αθήνας


 

Δεν έχουν τέλος τα καραγκιοζιλίκια των Τούρκων στην προσπάθεια τους να πλήξουν την χώρα μας.

Η προνοητικότητα τους στο ψέμα και την προπαγάνδα δεν έχει όριο.

Σε σχόλιο για την νέα τουρκική προσπάθεια προβοκάτσιας προχώρησαν διπλωματικές πηγές, που απαντούν για τη σύλληψη Έλληνα πολίτη στην Τουρκία.

Αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, επισημαίνεται ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Έκτοτε, η Ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλλημένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση, προσθέτουν.

Σύμφωνα με την απόπειρα προβοκάτσιας τουρκικών ΜΜΕ, όπως το NTV, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνελήφθη για κατασκοπεία από τις μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ).

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, έρευνες της ΜΙΤ έδειξαν ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, στην πραγματικότητα ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με εντολή της ΕΥΠ, ο Αμπάρα συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες. Παράλληλα, ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία και επιχειρηματίες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο συλληφθείς δεν κατασκόπευε μόνο για λογαριασμό της Ελλάδας αλλά και για επιχειρηματίες στην Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.





Θα κάψουν την Ελλάδα οι σύντροφοι μέχρι τις εκλογές - Φωτιά στον Άγιο Στέφανο

 



Θα το γράφουμε σε κάθε φωτιά, μεγάλη προσοχή στις προεκλογικές φωτιές των συντρόφων, σχέδιο για να υπάρξει πάτημα αντιπολίτευσης!!!

Φωτιά ξέσπασε  το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, επί της οδού Τραπεζούντος, στον οικισμό Ποντίων. 

Στην περιοχή επιχειρούν 35 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 12 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει οριοθετηθεί και δεν απειλεί σπίτια. 

Ένας εθελοντής πυροσβέστης  τραυματίστηκε από πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.




Η ΕΛ.ΑΣ. μαζεύει μπράβους κακοποιούς από τα μαγαζιά στην Μύκονο


 

Μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Μυκόνου και της Δίωξης Εκβιαστών στα 19 μεγαλύτερα μαγαζιά της Μύκονου προκειμένου να συλληφθούν και να απομακρυνθούν ακατάλληλοι μπράβοι κακοποιοί που λυμαίνονται την νύχτα του νησιού. Το θέμα είναι εάν ήξεραν τα μαγαζιά την έφοδο και εάν ήταν ξαφνική χωρίς να τους το έχει σφυρίξει κανένας, που το πιθανότερο είναι να ήξεραν και να μην εμφανίστηκαν μπροστινοί μπράβοι κακοποιοί.

Ορισμένα απο τα κλαμπ που μπήκαν στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο Scorpios, το Nàmmos, το Guzel μέχρι και γνωστά μπαρ όπως το Aroma χωρίς όμως να σημειωθούν στα περισσότερα από αυτά προσαγωγές ή συλλήψεις. 

Συμφωνά με τη δικογραφία που αποκαλύπτει το protothema.gr χθες τη νύχτα από τις 21:00’ ώρα έως την 05:00’ ώρα, Ειδική Ομάδα Ελέγχων-Προσαγωγών-Συλλήψεων της Αστυνομίας Μυκόνου, από κοινού, τόσο, με την Ο.Π.Κ.Ε της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με κωδικό κλήσεως Κ-213, όσο και με Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, Αστυνομικό Υποδιευθυντή και κλιμάκιο Αστυνομικών πραγματοποίησε τους εξής ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, στις 22:00’ εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «CAFÉ 1975», που εδρεύει στον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου, ελέγχθησαν 11 ατομα. Την 22:30’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «SCORPIOS» , που εδρεύει στην Παράγκα Μυκόνου, 3 άτομα.

Την 23:00’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «NAMMOS» , που εδρεύει στην Ψαρού, δυο άτομα.

Την 00:45’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «GUZEL GARDEN» , που εδρεύει στην οδό Ματθαίου Ανδρονίκου και δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 00:55’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «AROMA» , που εδρεύει στην οδό Ματογιάννη αριθ. 55 στην Χώρα Μυκόνου τρια άτομα.

Την 01:00’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «COSI» , που εδρεύει στην συμβολή των οδών οδό Ματθαίου Ανδρονίκου και Ενόπλων Δυνάμεων και δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 01:05’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «QUEEN BAR» , που εδρεύει στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων, στην Χώρα Μυκόνου τρια άτομα.

Την 01:10’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «LIO» , που εδρεύει στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων, στην Χώρα Μυκόνου ένα άτομο.

Την 01:15’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «ASTRA», που εδρεύει στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων, στην Χώρα Μυκόνου τρια ατομα.

Την 01:45’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «TOYROOM», που εδρεύει στην οδό Ξενίας στην Χώρα Μυκόνου δυο ατομα.

Την 01:50’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «SCARPA», που εδρεύει στην Μικρή Βενετία δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 01:55’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «VERANDA», που εδρεύει στην Μικρή Βενετία δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 02:00’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «SEMELI», που εδρεύει στην Μικρή Βενετία και δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 02:05’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «BAOS», που εδρεύει στην οδό Λάμπρου Κατσώνη και δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 02:10’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «NEGRITA», που εδρεύει στην Μικρή Βενετία και δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 02:15’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «CAPRICE», που εδρεύει στην Μικρή Βενετία και δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 02:20’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «ΘΑΛΑΜΙ», που εδρεύει στην Μικρή Βενετία και δεν κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος κάποιου ατόμου.

Την 02:25’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «PROMENADE», που εδρεύει στην Ακτή Καμπάνη ελεγχθηκε ενα ατομο.

Την 02:25’ ώρα εντός του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «SANCTUS» , που εδρεύει στην οδό Φλώρου Ζουγανέλη, δυο ατομα.

Έξω από τα καταστήματα «ASTRA και BONBONNIERE» ελέγχθηκε ένας 37χρονος Βούλγαρος ο οποίος κατελήφθη να κατέχει σε τσαντάκι μέσης που έφερε μαζί του ένα 1 παράνομο σπρέι πιπεριού, χρώματος μαύρου, και 1 παράνομο πτυσσόμενο μαχαίρι-σουγιά, μάρκας WALTHER, με συνολικό μήκος 27. 5 εκατοστών και μήκος λάμας 15 εκατοστών.

Απο τη «σκούπα» της Αστυνομίας Μυκόνου, ελέγχθησαν συνολικά: 30 άτομα, παρευρισκόμενα σε 19 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων προσήχθησαν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου τα 8 άτομα και ακόμη 1 άτομο συνελήφθη.

Τέλος, η επιχειρησιακή δράση, μέσω και της διασφάλισης της αυτοπρόσωπης αστυνομικής αντίληψης των Αστυνομικών Δυνάμεων της Μυκόνου, στα σημεία όπου υπήρξε η αστυνομική επέμβαση, έχει ως απώτερο στόχο και σκοπό, την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των ενταύθα Πολιτών, τουριστών-επισκεπτών, και πάσης φύσεως εργαζομένων και επιχειρηματιών.

Τώρα εάν στα καταστήματα είχε πέσει σύρμα για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. και οι μπροστινοί ήταν απλά εικόνα, αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει υπόκοσμος στο νησί της Μυκόνου και μία έφοδο δεν θα έχει αποτέλεσμα. γιατί ο σχεδιασμός πρέπει να είναι κρυφός.



Πέθανε ο Κωνσταντίνος Τζούμας

 



Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε σήμερα ο ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Κωνσταντίνος Τζούμας.



Ευφυολόγος, παραδοξολόγος, κοσμοπολίτης, εστέτ, εναλλακτικός, επικριτικός, καυστικός, υπερφίαλος, σνομπ, δανδής, flâneur, ταλαντούχος θεατρίνος, εμβληματικός παραγωγός του ραδιοφώνου. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας αποτέλεσε για περισσότερες από τρεις  δεκαετίες  από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και εναλλακτικής Αθήνας. Χαρακτηριστική φιγούρα ενός ψιλόλιγνου άντρα, με φουλάρι – κασκόλ γύρω από το λαιμό, και μαύρα γυαλιά ντίβας, μόνιμος θαμώνας τα τελευταία χρόνια του Φίλιον, το καφέ των συγγραφέων και των διανοούμενων της οδού Σκουφά μεταξύ Κολωνάκι και Εξαρχείων. Συχνά περιτριγυρισμένος από ωραίες, πάντα νεότερες του, γυναίκες. 

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και χορό στη Νέα Υόρκη.

Η καριέρα του ήταν αναμφίβολα μεγάλη, έχοντας περάσει από ελληνικές ταινίες σταθμούς όπως: Γλυκιά Συμμορία, Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927, Ρεμπέτικο, «Happy day», Ο δράκουλας των Εξαρχείων. κ.α.

Το βιογραφικό του έχει σημαντικά έργα στο θέατρο όπως: Περιμένοντας τον Γκοντό, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, «Εγώ δεν…».

Ακόμα επίσης μνημονεύονται τα περάσματά του από τις σειρές: Οι Απαράδεκτοι, Οι Τρεις Χάριτες, Οι Μεν και οι Δεν και Δύο Ξένοι.

Εκτός από ηθοποιός ήταν και ραδιοφωνικός παραγωγός, με καθημερινή εκπομπή στο «Εν Λευκώ».




Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που κατέβασε 11χρονο επειδή δεν φορούσε μάσκα


 


Στη σύλληψη οδηγού λεωφορείου, ο οποίος κατέβασε από το όχημα 11χρονο επιβάτη, επειδή δεν φορούσε μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό, προχώρησε η Αστυνομία.

Το περιστατικό έγινε το πρωί, στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη. Η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς του παιδιού.

Ο οδηγός κρατείται και αναμένεται αύριο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα καθώς σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.



Θράσος Σκοπιανών - Θύμωσαν με Μακρόν γιατί τους αποκάλεσε Βορειομακεδόνες

 


Τα αποτελέσματα του ξεπουλήματος Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για το οποίο αισθάνεται περήφανος.

Η φράση «Βορειομακεδόνες» που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ ήταν αρκετή για να δημιουργήσει διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα σε Γαλλία και Βόρεια Μακεδονία, που έχει και θράσος.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο γαλλικό σχέδιο έτσι ώστε να αρθεί το βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία στην πρόταση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

«Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που αποδίδει δικαιοσύνη στα βουλγαρικά αιτήματα και είναι συμβατό με αυτά που η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει. Χρειάζεται διορατικότητα και εμπιστοσύνη. Τις επόμενες ώρες θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Θα έχουμε το βλέμμα μας στον Βούλγαρο πρόεδρο και στα κόμματα της πλειοψηφίας, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία», ανέφερε. 

Τα λεγόμενα του Μακρόν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι να σημειώνει με θράσος χωρίς ίχνος ντροπής και σοβαρότητας πως επρόκειτο για ακούσιο λάθος. 

«Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Γαλλίας για το πόσο θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι τύποι, αλλά από χθες έχει υπάρξει και επικοινωνία με τη γαλλική αποστολή. Ο πρωθυπουργός μας επικοινώνησε με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ακούσιο λάθος. Ο Μακρόν δεν έχει διλήμματα για το όνομα και την ταυτότητα και για τα ζητήματα που έχουν καθοριστεί εδώ και στα Ηνωμένα Έθνη», επεσήμανε ο θρασύτατος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.



ΗΠΑ σε Άγκυρα : «Όχι» στην χρήση του όρου «Turkaegean» για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς


 

Τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις προσπάθησε να κατοχυρώσει η Τουρκία στις ΗΠΑ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. 

Η προσπάθεια όμως των Τούρκων δεν απέδωσε.

Οι Τούρκοι και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Τουρισμού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη- ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. 

Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν στο σύνολό του το τουρκικό αίτημα, με το οποίο ουσιαστικά το καθεστώς Ερντογάν επιχειρούσε να θέσει στο περιθώριο την ορολογία «Aegean». 

Οι Τούρκοι πονηρά χωρίς ίχνος ηθικής, επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκτοπίσουν το «Aegean» από την αγορά. Συνόδευαν μάλιστα την πρότασή τους προς τις ΗΠΑ με ένα βίντεο, με τίτλο «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και την εξής λεζάντα: «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία».

Οι αμερικανικές αρχές,  ωστόσο, δεν «τσίμπησαν» και δεν έδωσαν το «πράσινο φως».



Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου

 


Την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Αυγούστου 2022 εως τον Ιούλιο του 2023 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

«Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 εως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής» αναφέρει χαρακτηριστικά η ρύθμιση ενώ σημειώνεται πως η περίοδος ισχύος της αναστολής μπορεί να επεκταθεί με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει πως οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση, τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας στα τιμολόγιά τους ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πελάτες να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

Επίσης, για όλη τη διάρκεια ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων:


-        Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας συνέπεια της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας, αζημίως για τους πελάτες και χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή


-        Αποτυπώνονται σε ειδικό πεδίο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, οι χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο κατανάλωσης.


-        Αναγράφονται διακριτά στους λογαριασμούς κατανάλωσης όλες οι χρεώσεις προμήθειας για τα προαναφερόμενα τιμολόγια καθώς και το ποσό της επιδότησης από πόρους του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»



Δέν άρεσε στους ΡώSSους η απόφαση της Ε.Ε. για ένταξη της Ουκρανίας και την Μολδαβίας


 

Η ΡωSSία καθημερινά απομονώνεται και αντιδρά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την απόφαση των 27 να χορηγήσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεσούσης της ρωσικής επίθεσης στη γειτονική της Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι μια γεωπολιτική μονοπώληση του χώρου ΚΑΚ συνεχίζεται ενεργά προκειμένου να περιοριστεί η Ρωσία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν Μαρία Ζαχάροβα.

«Με την απόφαση να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ενεργά τον χώρο της Κοινότητας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ / που αποτελείται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) σε γεωπολιτικό επίπεδο, για να τον χρησιμοποιεί ώστε να ‘περιορίσει’ τη Ρωσία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος των ΡώSSων.

«Δεν σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα», τόνισε σε ανακοίνωση, απειλώντας και πάλι.



Συνελήφθη στο Παλαιό Φάληρο προπονητής πολεμικών τεχνών που ασελγούσε σε 15χρονη μαθήτριά του


 

Συνελήφθη 46χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανήλικου κοριτσιού, πέρασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας να τον εντοπίσουν και να του περάσουν χειροπέδες το απόγευμα της Πέμπτης (23/6) στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Είχε προηγηθεί καταγγελία σε βάρος του, σύμφωνα με την οποία στο παρελθόν εκμεταλλεύτηκε ανήλικη και ασέλγησε σε βάρος της. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, η ασέλγεια σε βάρος του κοριτσιού έγινε το 2017, όταν η καταγγέλλουσα ήταν 15 χρονών.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο σκληροί δίσκοι, κινητό τηλέφωνο και φορητές μονάδες αποθήκευσης (usb sticks).




Νιγηριανός πολτικός και η σύζυγός του μετέφεραν 15χρονο στο Λονδίνο για να του πάρουν τα όργανα



Ένας Νιγηριανός πολιτικός και η σύζυγος του συνελήφθη την Τρίτη στο αεροδρόμιο Χίθροου, λίγο πριν πετάξει για την Τουρκία. 

Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να μεταφέρουν ένα άστεγο 15χρονο αγόρι στη Βρετανία για να πάρουν τα όργανά του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

Ο 60χρονος Ίκε Εκουερεμάντου, πρώην αντιπρόεδρος της Γερουσίας, και η 55χρονη σύζυγός του, Μπεατρίς Νουανέκα Εκουερεμάντου, εμφανίστηκαν σε δικαστήριο στο δυτικό Λονδίνο την Πέμπτη 23 Ιουνίου. 

Το ζευγάρι συνελήφθη την Τρίτη στο αεροδρόμιο Χίθροου, λίγο πριν πετάξει για την Τουρκία. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η αστυνομία δήλωσε ότι το αγόρι ήταν άστεγο. 

Στην 55χρονη Μπεατρίς Νουανέκα Εκουερεμάντου και τον 60χρονο Ίκε Εκουερεμάντου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία για την οργάνωση του ταξιδιού ενός άλλου ανθρώπου στη Βρετανία με στόχο την εκμετάλλευσή του, συγκεκριμένα την αφαίρεση οργάνων. Το 15χρονο αγόρι τέθηκε υπό προστασία και γίνονται ενέργειες για να του παρασχεθεί επιπρόσθετη στήριξη, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Ο Εκουερεμάντου είναι γερουσιαστής της αντιπολίτευσης και διευθυντής, επίσης, σε δικηγορικό γραφείο και έχει επιρροή στην πολιτική κατάσταση της Νιγηρίας εδώ και αρκετές δεκαετίες. 

Το ζευγάρι τέθηκε υπό κράτηση μέχρι την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο στις 7 Ιουλίου. Η σύζυγός του, λογίστρια, αρνήθηκε, επίσης, τις κατηγορίες.

Η έρευνα ξεκίνησε από την ειδική ομάδα εγκλημάτων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας τον Μάιο. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον πολιτικό ανέφερε ότι, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σοβαρή κατηγορία. Ο πελάτης μου είναι μέλος της Γερουσίας στη Νιγηρία. Στο παρελθόν κατείχε έναν ακόμη πιο υψηλόβαθμο ρόλο ως αναπληρωτής πρόεδρος της Γερουσίας. Είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου στη Νιγηρία. Επίσης, είναι επικεφαλής σε δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του. Οι ισχυρισμοί είναι ‘’εντελώς παράλογοι’’». 

Ο Νιγηριανός πολιτικός έγινε πρόσφατα επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν. Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι, «ανησυχούμε βαθύτατα για τη φύση αυτών των ισχυρισμών, αλλά καθώς πρόκειται για αστυνομική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω σε αυτό το στάδιο».

Μια έκθεση της Ιντερπόλ πέρυσι διαπίστωσε ότι η παράνομη διακίνηση για αφαίρεση οργάνων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία κυρίως στη βόρεια και δυτική Αφρική, καθώς «οι φτωχές κοινότητες και οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκμετάλλευσης».

 



Σε ισχύ τα νέα κόμιστρα στα ταξί

 



Αναλυτικά, το τιμολόγιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. 13%, διαμορφώνεται ως εξής:


Το κόμιστρο για τη διαδρομή Αεροδρόμιο – Κέντρο Αθήνας του πίνακα αφορά τις κάτωθι διαδρομές που εκτελούνται από Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα – ΤΑΞΙ:

α. Διαδρομή Α’:

Έναρξη: Εντός του δακτυλίου, που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Α. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας (συμπεριλαμβανομένων και των αναφερομένων λεωφόρων-οδών) και

Τέλος: Στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος».


β. Διαδρομή Β’:

Έναρξη: Από το διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και

Τέλος: Εντός του δακτυλίου, που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Α. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας. (συμπεριλαμβανομένων και των αναφερομένων λεωφόρων-οδών).

 Το κόμιστρο για τη διαδρομή Αεροδρόμιο – Κέντρο Καβάλας του πίνακα της παρ. 1 αφορά τις κάτωθι διαδρομές που εκτελούνται από Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα – ΤΑΞΙ:

Διαδρομή με σημείο έναρξης τον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και τέλος οποιοδήποτε σημείο της Δ.Ε. Καβάλας που περικλείεται εντός της περιοχής που οριοθετείται από το τέρμα της οδού Νυρεμβέργης (Δημοτικά Κοιμητήρια), το τέρμα της οδού Τενέδου, την Περιμετρική οδό, το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο και την Ιερά Μονή του «ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΑ», και αντίστροφα.

Το κόμιστρο για τη διαδρομή Αεροδρόμιο – Κέντρο Θεσσαλονίκης του πίνακα της παρ. 1 αφορά τις κάτωθι διαδρομές που εκτελούνται από Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα – ΤΑΞΙ:

Διαδρομή με σημείο έναρξης τον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και σημείο λήξης οποιοδήποτε σημείο στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης που περικλείεται εντός της περιοχής που οριοθετείται από τις οδούς Αγίας Σοφίας- Ολυμπιάδος- Ηφαιστίωνος- Αγίου Δημητρίου- Δραγουμάνου- Μαργαροπούλου- Αγίων Πάντων- Γιαννιτσών- Στ. Βουτυρά- Σταθμού- Καρατάσου- Ναυάρχου Κουντουριώτου- Λεωφόρο Νίκης, και αντίστροφα.

Μεταφορά επιβάτη κατόπιν προμίσθωσης (είτε άμεση είτε σε προσυμφωνημένη ώρα εκκίνησης) από 0 έως 5,65 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι τιμές ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές είναι διαφορετικές από το ποσό του 13% οι τιμές του πίνακα του παρόντος άρθρου διαμορφώνονται ανάλογα.

Ειδικές Επιβαρύνσεις

1. Στις περιπτώσεις όπου το Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ αυτοκίνητο παραμένει, καθ’ υπόδειξη του επιβάτη, σταθμευμένο σε σημείο εκτός των ορίων της έδρας- διοικητικής μονάδας για χρονικό διάστημα πλέον του εικοσαλέπτου, τότε πέραν της ειδικής επιβάρυνσης των 15 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ανά ώρα, σύμφωνα με τον πίνακα του άρθρου 1, εισπράττεται, κατόπιν ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ του οδηγού του αυτοκινήτου και του επιβάτη, επιπλέον κόμιστρο κατ’ ανώτατο όριο 25 € ανά ώρα, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

2. Για κάθε μία  αποσκευή των επιβατών το βάρος της οποίας υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά καθορίζεται κόμιστρο 0,39 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

3. α. Στις περιπτώσεις όπου Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ αυτοκίνητο κατά την εκτέλεση διαδρομής, το σύνολο της οποίας πραγματοποιείται εντός των ορίων της έδρας- διοικητικής μονάδας, παραμείνει καθ’ υπόδειξη του επιβάτη και για οποιονδήποτε λόγο υποχρεωτικά σταθμευμένο αναμένοντας την επανεπιβίβαση αυτού σε σημείο εντός των ορίων της έδρας- διοικητικής μονάδας για χρονικό διάστημα πλέον των είκοσι (20’) λεπτών, τότε εισπράττεται, κατόπιν ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ του οδηγού του αυτοκινήτου και του επιβάτη η οποία συνάπτεται εξαρχής και πριν την έναρξη της διαδρομής του Ε.Δ.Χ.ΤΑΞΙ αυτοκινήτου, κόμιστρο κατ’ ανώτατο όριο 25 € ανά ώρα, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

β. Κατά την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών η λειτουργία του ταξιμέτρου είναι υποχρεωτική ενώ η τιμολόγηση γίνεται με την έκδοση σχετικού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως των αναγραφόμενων στο ταξίμετρο ενδείξεων. Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων – ΤΑΞΙ είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με το σχετικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, το οποίο εκδίδεται με την επιβίβαση του πελάτη και στο οποίο αναγράφεται η συγκεκριμένη ημέρα και ώρα επιβίβασης (έναρξη της διαδρομής) καθώς και το ονοματεπώνυμο αυτού, ενώ το τελικό προς πληρωμή ποσό συμπληρώνεται με την ολοκλήρωση της παρεχόμενης υπηρεσίας και την αποβίβαση του επιβάτη.

 Λειτουργία ταξιμέτρου στις περιπτώσεις μίσθωσης και προμίσθωσης

Στις περιπτώσεις προμίσθωσης και μίσθωσης Ε.Δ.Χ.- ΤΑΞΙ αυτοκινήτου το ταξίμετρο τίθεται σε λειτουργία στο σημείο επιβίβασης του επιβάτη και λειτουργεί έως το τέλος της διαδρομής με χρήση τιμολογίου 1 για την απόσταση που διανύεται εντός της περιμετρικής ζώνης ή εντός των διοικητικών ορίων της έδρας – διοικητικής μονάδας του Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ αυτοκινήτου, εφόσον δεν υφίσταται περιμετρική ζώνη, και με χρήση τιμολογίου 2 για την απόσταση που διανύεται εκτός της περιμετρικής ζώνης ή εκτός των διοικητικών ορίων της έδρας- διοικητικής μονάδας του Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ αυτοκινήτου, εφόσον δεν υφίσταται περιμετρική ζώνη. Επίσης, τιμολόγιο 2 εφαρμόζεται για τις ώρες 00:00’ έως 05:00’ για κάθε χιλιόμετρο διαδρομής που το Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ εκτελεί είτε εντός είτε εκτός της περιμετρικής ζώνης ή των διοικητικών ορίων της έδρας- διοικητικής μονάδας του Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ αυτοκινήτου, εφόσον δεν υφίσταται περιμετρική ζώνη

Η εταιρεία Beat μείωσε στο 1,20 ευρώ το επιπλέον κόστος της χρέωσης προμίσθωσης των ταξί για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα social media για την αρχική της απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε  αρχικά ανακοινώσει πως  θα επιβάλλει νέα χρέωση προμίσθωσης ταξί μεταξύ 1,92 ευρώ και 2 ευρώ στους επιβάτες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή της προκειμένου να μπορέσουν οι οδηγοί να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα.

Η ανακοίνωση της Beat

Η Beat αναφέρει σε ανακοίνωση της τα εξής  ” Έπειτα από την αναπροσαρμογή στον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών ταξί η οποία ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, η χρέωση προμίσθωσης στο Beat μειώνεται από 2 ευρώ σε 1,20 ευρώ. Η μείωση θα εφαρμοστεί σε όλες τις διαδρομές μας  από την Παρασκευή 24/6 και ώρα 12:00 το μεσημέρι. Σκοπός μας με αυτή τη μείωση είναι να συγκρατήσουμε το τελικό κόστος των Beat διαδρομών σου, προσφέροντας παράλληλα κίνητρο στους οδηγούς για καλύτερες υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι τη χρέωση προμίσθωσης εισπράττουν οι συνεργάτες οδηγοί, ενώ από την πλευρά μας θα αξιολογούμε διαρκώς την ανάγκη επιβολής χρέωσης όπως και το ύψος της χρέωσης, ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης και προσφοράς.

Τι είδαμε ήδη από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της χρέωσης προμίσθωσης;

8 στους 10 επιβάτες του Beat εξυπηρετούνται πλέον άμεσα.

Οι 8.000 συνεργάτες οδηγοί μας διπλασίασαν το χρόνο που μένουν ενεργοί στην πλατφόρμα εξυπηρετώντας διαδρομές.

Οι διαδρομές μέσω του app αυξήθηκαν κατά 5%” .



Aμβλώσεις - Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω στον σκοταδισμό

 


«Θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο» χαρακτήρισε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».



Η απόφαση γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες 150 χρόνια πίσω, είπε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και διαμηνύοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

O Tζο Μπάιντεν απέδωσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στους τρεις δικαστές που όρισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως πρόκειται για την «εφαρμογή στην πράξη μίας ακραίας ιδεολογίας».

«Ήταν τρεις δικαστές που ορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής απόφασης να ανατραπεί η πλάστιγγα της δικαιοσύνης και να εξαλειφθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μίας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να διαταραχθεί η ισορροπία του νόμου μας» ανέφερε.

«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Αφαιρεί ρητά ένα τόσο θεμελιώδες δικαίωμα για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Η απόφαση θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως κινδυνεύει η υγεία των γυναικών και διακυβεύονται οι προσωπικές ελευθερίες.

«Οκτώ νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις τίθενται αυτόματα σε ισχύ σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων γυναικών. Κάποιοι χωρίς εξαιρέσεις, τόσο ακραίοι, που οι γυναίκες μπορεί να τιμωρηθούν για την προστασία της υγείας τους, τόσο ακραίοι που γυναίκες και κορίτσια αναγκάζονται να κυοφορήσουν το παιδί του βιαστή τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως θα κάνει ό,τι περνά από τις δυνάμεις του για να υπερασπίσει τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία και την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντισύλληψη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας για να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες οι άλλες προσωπικές ελευθερίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αφαίρεσε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης· πρόκειται για την πιο σημαντική γνωμοδότησή του εδώ και δεκαετίες, η οποία έρχεται να μεταβάλλει ραγδαία το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, είχαν δεσμευθεί να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές, υπέρμαχοι και πολέμιοι της άμβλωσης,, έχουν κατακλύσει το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν της ανακοίνωσης της απόφασης.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί στην ιστορική απόφασή του 1973 ότι το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και επιβεβαίωσε το 1992 το δικαίωμα αυτό για όσο διάστημα της κύησης το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι τις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Όμως εξαιτίας της αλλαγής των ισορροπιών στην σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πλέον κυριαρχείται από συντηρητικούς δικαστές, πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας, εξαπέλυσαν «επίθεση» κατά της απόφασης Roe v. Wade υιοθετώντας περιοριστικούς για την άμβλωση νόμους, ορισμένοι από τους οποίους αντιβαίνουν προς την νομολογία, για να προκαλέσουν την παραπομπή του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης.

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade που επέτρεπε τις αμβλώσεις ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου», αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Roe v. Wade αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα «υπερβολικό βάρος» στην πρόσβαση στην άμβλωση.


Cnn.gr



Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 



Καλό σας μεσημέρι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, με προοπτική απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας και στη Γεωργία, αλλά και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Είναι, πιστεύω, μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία στέλνει ένα μήνυμα στην Ουκρανία, στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στην ενωμένη Ευρώπη, εφόσον προφανώς η Ουκρανία υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αλλά, νομίζω ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία την οποία αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Zelenskyy και ο ουκρανικός λαός, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει με αυτόν τον τρόπο στην Ουκρανία, χωρίς -το τονίζω- να «νοθεύσει» την περίπλοκη διαδικασία προσέγγισης μίας χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας.

Ταυτόχρονα με τη συζήτηση η οποία έγινε για την Ουκρανία χθες, είχαμε και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο μαζί με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στη Θεσσαλονίκη όταν τους φιλοξένησα πριν από κάποιες εβδομάδες, υπάρχει μία -πιστεύω δικαιολογημένη- καχυποψία για τις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στη διαδικασία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης, ανήκουν στη γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης και θα πρέπει εμείς ταυτόχρονα να επιδείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον προσέγγισης με τα Δυτικά Βαλκάνια, τα δε Δυτικά Βαλκάνια να κινηθούν με μεγαλύτερο θάρρος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό, τονίστηκε αυτό, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες οι οποίες έχουν προκύψει ως προς τις σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεχομένως στο πεδίο αυτό, μετά από κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται και στη Βουλγαρία, να έχουμε -θέλω να ελπίζω- ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις.

Δεν έχω να πω πολλά πράγματα για τα ζητήματα της Τουρκίας, παρά μόνο να επαναλάβω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς -θα έλεγα- μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόσκληση προς την Τουρκία, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Σήμερα, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για τα ζητήματα της οικονομίας όπου πάλι εκφράστηκε η έντονη ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού. Ένας πληθωρισμός ο οποίος σε μεγάλο βαθμό -όπως έχουμε πει πολλές φορές και έχω πει πολλές φορές και από αυτό το βήμα- τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας και ιδίως τις τιμές του φυσικού αερίου. Και πιστεύω ότι πια έχει ωριμάσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συζήτηση να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να υπάρξει, δηλαδή, αυτή η πολυσυζητημένη αποσύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμώ ότι αυτή η δουλειά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία -τονίζω- είναι εξαιρετικά περίπλοκη, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ληφθούν, επιτέλους, κάποιες οριστικές αποφάσεις.

Θα επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι προφανώς η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως το έχει κάνει τους τελευταίους μήνες με μια σειρά από παρεμβάσεις, είτε αυτές αφορούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτές αφορούν τα καύσιμα, είτε αφορούν τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από προγράμματα ηλεκτρικών συσκευών.

Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες έτσι ώστε να μπορέσουμε, στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις από αυτήν την παγκόσμια αύξηση των τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και την οποία θα πρέπει να διαχειριστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.




Ναντίν Χαρδαλιά (ΣΚΑΙ): Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Ήθελα να ρωτήσω τι κλίμα εισπράξατε από τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα και αν εκτιμάτε πως αν η Άγκυρα συνεχίσει την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές, αν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μία ακόμη πιο αυστηρή αντίδραση, ενδεχομένως και σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, κυρία Χαρδαλιά. Νομίζω ότι τα μηνύματα τα οποία έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο με τα Συμπεράσματα τα οποία υιοθέτησε σήμερα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών όπου συζητούμε τα θέματα αυτά, είναι πάρα πολύ σαφή.


Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει, δυστυχώς, και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς και θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων.


Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή -όπως έχω πει πολλές φορές- είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μια ρητορική η οποία είναι παντελώς, μα παντελώς, νομικά ανυπόστατη. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή fora πολύ εμπεριστατωμένα, ακυρώνοντας όλη την «τουρκική επιχειρηματολογία» και εγώ θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, έτσι ώστε σαν γείτονες να μπορούμε να συζητήσουμε και να επιλύουμε, με κανόνες καλής γειτονίας, τα θέματα τα οποία έχουμε.


Άρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω για το ζήτημα αυτό και θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η ελληνική Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο.


Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και θα διαχωρίζουμε πάντα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από τα θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.


Σπύρος Μουρελάτος (ANT1): Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από μια πολύ κρίσιμη Σύνοδο, τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα και θέλω να ρωτήσω ποια είναι η στρατηγική της Αθήνας. Τι θα κάνετε εάν ο Tayyip Erdoğan πραγματοποιήσει την απειλή του και θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και αν μου επιτρέπετε, αν σε αυτό το περιβάλλον θα ήταν χρήσιμη και που θα αποσκοπούσε, μία πιθανή συνάντησή σας με τον κύριο Ερντογάν; Ευχαριστώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ως προς το δεύτερο, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Erdoğan. Τον ίδιο θα πρέπει να ρωτήσετε. Εγώ έχω πει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να μπορούμε να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και προφανώς, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις.


Μαρία Ψαρά (STAR): Κύριε Πρόεδρε, θα σας πάω ξανά στην εσωτερική επικαιρότητα και θα σας ρωτήσω για τις πρόωρες εκλογές. Όλοι συζητούν για πρόωρες εκλογές με αφορμή τα όσα είπατε για την αποφυγή μιας μακράς, τοξικής προεκλογικής περιόδου. Σας ανησυχεί μήπως οι υπουργοί κατεβάσουν τα μολύβια απλώς; Και επίσης, η ένσταση λόγω της τουρκικής προκλητικότητας επιτρέπει εκλογές, και μάλιστα διπλές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα για το θέμα αυτό, κυρία Ψαρά. Νομίζω ότι έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις σε συνεντεύξεις που έχω δώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Θα πω μόνο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι και έχουμε ακόμα πλούσια δουλειά να κάνουμε. Αναφέρω ενδεικτικά το Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο εκτιμώ ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα πολιτικής. Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, απερίσπαστη από την όλη φιλολογία η οποία αναπτύσσεται γύρω μας.


Εξάλλου, θα εισέλθουμε σύντομα στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας. Έχω πια αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα στα οποία διαρκώς επανέρχεστε, όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε.


Μαρία Ψαρά (STAR): Για την Τουρκία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας απάντησα.


Σοφία Φασουλάκη (OPEN): Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή σας είπατε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και το πιο δύσκολο σενάριο, το χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, όπως απειλεί άλλωστε τις τελευταίες ημέρες.


Ήθελα να ρωτήσω, πώς η Ελλάδα θα το πετύχει αυτό; Πώς διασφαλίζεται ότι η Ελλάδα θα είναι επαρκής ενεργειακά μέσα στον χειμώνα και αν υπάρχουν κάποιες ενέργειες μεταξύ Ελλάδας και κάποιων άλλων χωρών που εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε, σε αυτό το επίπεδο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς έχουμε υποχρέωση, κυρία Φασουλάκη, να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Και πράγματι, το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη θα ήταν μια πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τις ευρωπαϊκές αγορές.


Και φυσικά, για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο σενάριο χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός. Δεν μπορεί κάθε χώρα να κινείται από μόνη της και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς, όπως καταλαβαίνετε, σε διασυνδεδεμένες αγορές έχουμε υποχρέωση να πρέπει να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε, για να μπορούμε συνολικά να διαχειριστούμε επιπτώσεις ενός τόσο αρνητικού σεναρίου.


Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βοηθάει πολύ τη Βουλγαρία. Καθώς έχουν διακοπεί οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Βουλγαρία, η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της Βουλγαρίας. Και βέβαια με την ολοκλήρωση του διασυνδετηρίου αγωγού IGB να τροφοδοτηθεί η Βουλγαρία και από αζέρικο αέριο.


Και βέβαια, επειδή θέλω να σας θυμίσω ότι το 70% της εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας κατευθύνεται προς την ηλεκτροπαραγωγή, έχουμε ήδη εκπονήσει -σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου- σενάρια, έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές, να αυξήσουμε δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες οι οποίες καταναλώνουν λιγνίτη, πριν φτάσουμε σε πιο -ας το πούμε- ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας.


Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο και φυσικά εάν αυτό συμβεί, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν και επιπτώσεις συνολικά για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης.


Η χώρα μας όμως -όπως έχω πει πολλές φορές- είναι έτοιμη, οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί, θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος, διότι όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι και κάτι το οποίο θα είχε πολύ μεγάλο κόστος οικονομικό και για τη Ρωσία. Αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σενάριο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι.


Νίκος Αρμένης (MEGA και ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, η πολυπόθητη ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια πότε θα έρθει; Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου ή θα έχουμε μια έκτακτη Σύνοδο τώρα τον Ιούλιο;

Και επίσης, επιβεβαίωσε το Συμβούλιο ότι βγαίνουμε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αν πάει καλά ο τουρισμός, μπορεί να έχουμε και σε εθνικό επίπεδο κάτι παραπάνω από αυτό που ξέρουμε, την ώρα που η εκλογολογία φουντώνει και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές του να είναι έτοιμοι;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει πολλές φορές, κ. Αρμένη, ότι δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Και βέβαια οι εθνικοί προϋπολογισμοί όλων των ευρωπαϊκών χωρών, η κάθε μία με τον τρόπο της σύμφωνα με τις επιλογές που κάνει, στηρίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες απέναντι σε μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών.


Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει. Θα τονίσω μόνο ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά ειδικά στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος, είμαστε σε θέση να τα πάρουμε, ακριβώς επειδή έχουμε επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία. Και επειδή είχαμε μια απόδοση της οικονομίας μας η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Και πράγματι, όσο πιο πολύ αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία τόσο περισσότερα περιθώρια στήριξης έχουμε.


Όμως, θα εξακολουθούμε να υιοθετούμε μέτρα στοχευμένα τα οποία να στηρίζουν περισσότερο αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Και μάλιστα και σήμερα η σύσταση της κυρίας Lagarde, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν ακριβώς αυτή, ότι τα οριζόντια μέτρα πολλές φορές δεν αποδίδουν.


Ακούστηκε κατά κόρον και από συναδέλφους μου ότι πολύ συχνά οι μειώσεις του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν περνούν τελικά στον καταναλωτή. Άλλες χώρες το δοκίμασαν και διαπίστωσαν ότι ουσιαστικά δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα θα εξακολουθούμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει.


Και οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν καλά σήμερα ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους: το Power Pass το οποίο θα δώσει την δυνατότητα σε πολίτες να εισπράξουν πίσω στο λογαριασμό τους σημαντικά ποσά, έως 600 ευρώ, για τις υπερβολικές χρεώσεις τις οποίες κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.


Το Fuel Pass, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Μειώνουμε σημαντικά τις τιμές της βενζίνης για 60 λίτρα το μήνα. Είναι μια ανάσα για τους συμπολίτες μας, τουλάχιστον αυτούς οι οποίοι μπορεί και να κινηθούν το καλοκαίρι και να κάνουν τις διακοπές τους χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό τους.


Και βέβαια να επαναλάβω ότι συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει στηριχθεί με παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των φόρων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μια έμμεση στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.


Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας πρωτίστως σε αυτούς και για αυτό και -όπως σας είπα- δεν υλοποιούμε οριζόντια μέτρα τα οποία θα είχαν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα.


Και κάτι τελευταίο, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους στην αγορά. Τις τελευταίες μέρες, παραδείγματος χάρη, είδαμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Αυτή η αποκλιμάκωση πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι πολύ σαφής εδώ. Και έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα σε περίπτωση που αυτό δεν θα συμβεί.


Δυστυχώς η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ δεν δουλεύει υπέρ μας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι τιμές να αυξάνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα όταν αυξάνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν οι τιμές.


Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα καλό είναι να το αντιληφθούν όλοι και να γνωρίζουν ότι το κράτος έχει τις κανονιστικές δυνατότητες να παρεμβαίνει, όποτε θεωρεί ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά που λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών.


Γεωργία Σκιντζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, η κοινή πρότασή σας με την Ιταλία για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου η οποία απ’ ό,τι φαίνεται αγκαλιάστηκε και από τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, ποιά αντίδραση βρήκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους, ποιές ήταν οι αντιρρήσεις, οι προβληματισμοί και αν υπήρχε και εναλλακτική πρόταση για να μπει, επιτέλους, φρένο στις ξέφρενες αυτές τιμές του φυσικού αερίου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει πολλές φορές ότι η επίτευξη Ευρωπαϊκής συμφωνίας ως προς τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας, είναι εξαιρετικά σύνθετη, γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.


Και αρκεί μία χώρα, όπως γνωρίζετε, για να μπλοκάρει μία Ευρωπαϊκή απόφαση. Βλέπετε το πόσο ευμετάβολες είναι οι αγορές στο φυσικό αέριο. Μικρές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.


Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτήν την πρόταση ως μία πιθανή επιλογή. Αλλά πάλι θα στρέψουμε ταυτόχρονα την προσοχή μας στο πως θα αποσυνδέσουμε την αγορά και τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί θα επαναλάβω ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στη χώρα μας κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή.


Αν καταφέρουμε λοιπόν να «ξεκλειδώσουμε» αυτό το πρόβλημα, τότε θα δούμε μία αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις της έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει, άρα με μικρότερη, τελικά, επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς μας.



Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

 







Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν.


Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται.



Νέο σύγχρονο σύστημα ασφαλείας τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης


 

Με σύγχρονα μέσα ασφαλείας θωρακίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και των Κλιτύων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος λήψης, ανάλυσης, αποθήκευσης και διαχείρισης εικόνας και συναφών δεδομένων.

Ο σχεδιασμός του συστήματος ακολουθεί τις βασικές αρχές της αποτελεσματικής ανίχνευσης, της αξιοπιστίας της λειτουργίας του συστήματος σε φυσιολογικές συνθήκες και σε συνθήκες προβλέψιμων προβλημάτων, της αυτοματοποιημένης και εύχρηστης λειτουργίας χειρισμού.

Ως προς την παθητική ασφάλεια του χώρου, προβλέπεται η αντικατάσταση και ενίσχυση τμημάτων της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου των Κλιτύων της Ακρόπολης σε ευαίσθητα σημεία με αυξημένες απαιτήσεις φύλαξης και όπου η περίφραξη κρίνεται ανεπαρκής.

Οι μελέτες, επί των οποίων γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εκπόνησαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Η αναβάθμιση και ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου, εντάσσονται στο πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης προστασίας του παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείου. Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας, με δυνατότητες επιπλέον επέκτασης, προστασίας από καιρικές, περιβαλλοντικές συνθήκες και βανδαλισμούς ενισχύει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και των Κλιτύων.



Ψηφιακή κάρτα και στο Δημόσιο


 

Την ψηφιακή κάρτα του δημοσίου υπαλλήλου, ένα εξειδικευμένο σύστημα λογισμικού που θα καταγράφει ενιαία όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Πρόκειται, ωστόσο, για μία μόνο από τις εφαρμογές της εγκατάστασης του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΗRMS) στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HMRS), θα ενσωματώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο Μητρώο του Ανθρώπινου Δυναμικού (apografi.gov.gr), τα Ψηφιακά Οργανογράμματα κάθε υπουργείου και φορέα του Δημοσίου και τα περιγράμματα θέσης.

Θα υπάρχουν πληροφορίες χρήσιμες για τον προγραμματισμό προσλήψεων, την κινητικότητα και την ενσωμάτωση νεοπροσλαμβανομενων, καθώς θα είναι άμεση η καταγραφή και ο έλεγχος των αναγκών σε προσωπικό.

Στο νέο σύστημα θα ενσωματωθούν επίσης πληροφορίες για κάθε υπάλληλο, όπως οι σπουδές του, η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την υπηρεσία του, οι απουσίες του, οι άδειες, η αξιολόγησή του και οι ηθικες ανταμοιβες που τυχόν έχει λάβει.

Θα παρακολουθεί, επιπλέον, τις προαγωγές και τις τοποθετήσεις προϊσταμένων, ενώ θα είναι συνδεδεμένο με τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση και θα παρακολουθεί τις πειθαρχικές διαδικασίες.

Ο κάθε υπάλληλος θα έχει πρόσβαση στην ατομική του καρτέλα.

Ταυτόχρονα, το σύνολο των πληροφοριών, νόμων, κανονισμών και εγγράφων που αφορούν στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες.

Στο παρελθόν έχουν γίνει τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου (τα έτη 1997, 2004, 2014), ενώ ενεργοποιήθηκε το 2019 με τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με την ΚτΠ για την από κοινού οργάνωση, σχεδιασμό και παρακολούθηση του έργου.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που περιλαμβάνει την ωρίμανση του έργου, την κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών, την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, την επιλογή του αναδόχου και την υπογραφή της σύμβασης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί από τον ανάδοχο σε 36 μήνες, ενώ οι πρώτες λειτουργίες του συστήματος θα είναι έτοιμες προς χρήση σε 18 μήνες.

Το ΗRMS προβλέπεται ότι θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα συστήματα, σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (ΑΣΕΠ, ΕΚΔΔΑ, Εθνικό Τυπογραφείο, e-ΔΑΥΚ της Υπηρεσίας Συντάξεων, Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, Διαύγεια, ΓΓΠΣ κ.α.), με αποτέλεσμα το υπουργείο Εσωτερικών να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τη διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου, ενώ σήμερα αυτή η εικόνα είναι αποσπασματική.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές στην λειτουργία του Δημοσίου Τομέα και κατέχει περίοπτη θέση στην ψηφιακή ατζέντα της κυβέρνησης και η υλοποίησή του θα συμβάλει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην ευρύτερη εθνική προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 10 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ 24%) και υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ.



Νέα στρατηγική επένδυση 840 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Σαρωνίδας Αττικής

 


Μία νέα στρατηγική επένδυση ύψους 840 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση  «SARONIDA OLYMPOS GOLF PROJECT» της εταιρείας «ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.», στην περιοχή της Σαρωνίδας Αττικής.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της ενώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με γήπεδο golf, ελικοδρόμιο, τουριστικό χωριό, τουριστικό λιμένα καθώς και  εγκαταστάσεις παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Πρόκειται για ένα νέο αναβαθμισμένο και εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν ολοκληρωμένης και πολυσύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, πλήρως ενσωματωμένης στο περιβάλλον, εναρμονισμένης στις αρχές της «πράσινης» λειτουργίας των επιχειρήσεων με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.



Υποχρεωτική η κλαδική Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό

 


Από προχθές οι μισθοί και οι ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του επισιτισμού, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση. Σχετική απόφαση με την οποία κηρύσσεται υποχρεωτική η κλαδική Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, υπέγραψε -μετά την σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας- ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής. Το Υπουργείο  προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.):

Για τις ειδικότητες του Αρχιμάγειρα στα 964,42 ευρώ, του Μάγειρα Α’ στα 756,29 ευρώ και του Μπάρμαν στα 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό.