Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Παρουσία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια νέας τυροκομικής μονάδας στη Μαγνησία


 





Τη διάθεση πρόσθετων πόρων ύψους 171 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας ανακοίνωσε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια της νέας τυροκομικής μονάδας της εταιρείας Greek Family Farm στη Μαγνησία.

«Είμαστε έτοιμοι πια και έχουμε βρει τα σχετικά κονδύλια ώστε να διαθέσουμε 171 εκατομμύρια πρόσθετους πόρους στη βιολογική κτηνοτροφία. Θα ικανοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο παραπάνω από τα 2/3 των αιτήσεων των κτηνοτρόφων, ενώ ακόμα 70 εκατομμύρια θα διατεθούν και στη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.


Η επιπλέον χρηματοδότηση θα συμβάλλει στον ευρύτερο μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, που αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με πρόνοιες για επενδύσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα, η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την νέα προγραμματική περίοδο, διατηρώντας αμετάβλητη την κοινοτική στήριξη, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πόροι μειώθηκαν κατά 10%.


«Μοιραζόμαστε μία προσπάθεια που υπηρετεί όλα όσα χρειάζεται σήμερα ο τόπος: σύγχρονη και καθετοποιημένη πρωτογενή παραγωγή, νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές, προστασία του εμβληματικού μας προϊόντος, της φέτας, προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ταυτόχρονα αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021 η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από όσα εισήγαγε». «Είναι μία επίδοση που έχουμε να τη δούμε από το μακρινό 1984 και αποκτά πια χαρακτηριστικά μονιμότητας», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.


Αναφερόμενος στις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε παραγωγούς ότι «θα σταθούμε στο πλευρό σας όσο διαρκεί αυτή η κρίση», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στάθηκε στην προεκλογική υπόσχεσή του για αναβάθμιση της αξίας των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με εργαλείο την ποιότητα και την αναγνώριση της μοναδικότητάς τους.


«Είχα τότε δεσμευτεί ότι θα καταπολεμήσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος για να μπορέσετε να πάρετε τις τιμές που σας αξίζουν», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με ορεινούς κτηνοτρόφους στη Σαμαρίνα το 2018.

«Είναι κάτι το οποίο πετύχαμε» πρόσθεσε.


Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση. «Συγκράτησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την μεγάλη προσοχή την οποία αποδίδεται στους εργαζόμενους της εταιρείας σας. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση αυτή έχει αναγνωρίσει τη σημασία οι εργαζόμενοι να μπορούν να συμμετέχουν στην προστιθέμενη αξία που δημιουργούν οι επιχειρήσεις και για αυτό και είχαμε το θάρρος να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ το μήνα, αρχής γενομενης από την 1η Μαΐου. Στο τέλος του μήνα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πάρουν για πρώτη φορά αυτή τη σημαντική αύξηση η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με έναν ετήσιο μισθό, πρόσθετο στο εισόδημά τους», ανέφερε.


Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη γραμμή παραγωγής φέτας και αλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες είναι σε πλήρη λειτουργία. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους στη μονάδα, ενώ ακολούθησε συζήτηση με κτηνοτρόφους και παραγωγούς προϊόντων ΠΟΠ από όλη την Ελλάδα που συνεργάζονται μεταξύ τους.


Οι νέες υποδομές θα αυξήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες της Greek Family Farm, η οποία εξάγει περίπου το 98% της παραγωγής της έχοντας αγοραστές σε τέσσερις ηπείρους, ενώ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του Hochland Group, κορυφαίου ευρωπαϊκού ομίλου στην αγορά τυριού.


Πέραν της εξωστρέφειας, η εταιρεία έχει αμιγώς «πράσινα» χαρακτηριστικά, με έμφαση στην κυκλική αξιοποίηση της παραγωγής. Ενδεικτικό είναι πως η μονάδα διαθέτει δικό της φωτοβολταϊκό σταθμό ενώ χάρη στη μετατροπή βιοαερίου σε θερμική ενέργεια από τις αρχές του 2023 θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της μονάδας όσον αφορά τα συμβατικά καύσιμα.


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην εξασφάλιση συνθηκών ευζωίας για το ζωικό κεφάλαιο. Η Greek Family Farm είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που έλαβε τη σχετική πιστοποίηση «Animal Welfare Certified».


Ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις


Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Τσαγκάρης παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας. «Οφείλω να τονίσω ότι όλα αυτά γίνονται μέσα από την ασφάλεια που εμπνέει η δική σας διακυβέρνηση, στην οποία βρίσκουμε εμείς οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές ευκαιρίες, καινοτόμες ιδέες και τη στήριξη να ακολουθήσουμε την ανάπτυξη που εσείς χαράζετε για τη χώρα μας», τόνισε.


«Το ένα που είναι αναγκαίο και υπάρχει σήμερα είναι η ασφάλεια που δίνει η παρούσα κυβέρνηση στις επενδύσεις, αλλά όχι μόνο στις μεγάλες, η προσοχή που δίνει, η στήριξη που προσφέρει, μέσα από πολλά προγράμματα, στον κάθε έλληνα κτηνοτρόφο, στον κάθε έλληνα αγρότη που θέλει να επενδύσει» δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει με «κάθε τίμημα» τα ελληνικά προϊόντα. «Μας ενδιαφέρει ο μόχθος του έλληνα κτηνοτρόφου να έχει την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί», είπε.


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη στήριξη που έχει δοθεί ώστε να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κοινωνίας κάθε κρίση ή δυσκολία. «Στις δύσκολες στιγμές ο Πρωθυπουργός ήταν πάντα εδώ». «Ήταν εδώ και ήταν πολλές φορές, στον «Ιανο», στο «Διομήδη» και ήταν εδώ όχι με λόγια», είπε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις στην Μαγνησία έχουν λάβει ενισχύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης, και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής της ΝΔ Θανάσης Μπούρας και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού


Σεβασμιώτατε, κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριοι συνάδελφοι στο κοινοβούλιο, κύριοι Περιφερειάρχες, αγαπητέ Κώστα, αγαπητέ Αλέκο, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,


Καλή η Ουάσιγκτον αλλά καλύτερη η Μαγνησία. Χαίρομαι διπλά κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Μαγνησία διότι θυμάμαι πολύ καλά τον έναν χρόνο τον οποίο πέρασα λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, όταν υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία. Επομένως κάθε επίσκεψη στα όμορφα μέρη σας φέρνει στη μνήμη μου πολύ όμορφες, πολύ δυνατές αναμνήσεις.


Όμως σήμερα είναι πράγματι μία ξεχωριστή μέρα, όχι μόνο γιατί εγκαινιάζουμε τις νέες εγκαταστάσεις μιας πολύ δυναμικής μονάδας, αλλά και γιατί πιστεύω ότι μοιραζόμαστε μία προσπάθεια που, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, υπηρετεί όλα όσα χρειάζεται σήμερα ο τόπος: σύγχρονη και καθετοποιημένη πρωτογενή παραγωγή, νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές, προστασία του εμβληματικού μας προϊόντος, της φέτας, προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ταυτόχρονα αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας.


Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ μου Ανδρέα, σε εσένα, στους συνεργάτες σου και τους 150 εργαζόμενους αυτής της θαυμάσιας μονάδας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι καταφέρατε, μέσα σε μία δεκαετία, να δεκαπλασιάσετε τον κύκλο εργασιών σας και να εφαρμόσετε στην πράξη αυτό το οποίο ακούμε συχνά να λέγεται στα λόγια, ως μία κεντρική κατεύθυνση της ευρωπαϊκής κεντρικής αγροτικής πολιτικής «From farm του fork», «Από το χωράφι στο τραπέζι του καταναλωτή», σύμφωνα με τις επιταγές της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής. Το κάνετε πράξη εδώ, στην Greek Family Farm.


Και είναι, νομίζω, ένα παράδειγμα του πως μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση μετατρέπεται σε εθνική, γιατί εδώ συνυπάρχει ο πρωτογενής με τον δευτερογενή τομέα. 130 ιδιόκτητα στρέμματα, εκτρέφετε 2.500 ζώα, τα φιλοξενείται σε πρότυπους στάβλους με αυστηρή τήρηση όλων των κτηνιατρικών πρωτοκόλλων και με ιδιαίτερη έμφαση – αυτό θέλω να το τονίσω- σε ζητήματα που αφορούν την ευζωία των ζώων.


Τροφοδοτείτε ένα τυροκομείο το οποίο διαχειρίζεται 17.000 τόνους γάλακτος το χρόνο και συνεργάζεστε με 900 ακόμα παραγωγούς από ολόκληρη τη χώρα, τους οποίους θέλω να καλωσορίσω στη σημερινή μας εκδήλωση.


Θέλω να σταθώ σε κάτι το οποίο είπε και ο κύριος Υπουργός και να θυμηθώ μία συνάντηση που είχα πριν γίνω Πρωθυπουργός στη Σαμαρίνα με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους μας, όταν σας είχα τότε δεσμευτεί ότι θα καταπολεμήσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος για να μπορέσετε να πάρετε τις τιμές που σας αξίζουν.


Και πράγματι είναι κάτι το οποίο το πετύχαμε, αν αναλογιστείτε ότι παραλάβαμε τιμές λίγο κάτω από τα 80 λεπτά και σήμερα έχουν φτάσει στο 1 ευρώ και 30 λεπτά. Και αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μόνο η επένδυση στην ποιότητα, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, μπορεί να φέρει στη χώρα μας την προστιθέμενη αξία η οποία αναλογεί στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Είχε δίκιο ο Υπουργός όταν είπε ότι αυτή η προσπάθεια θα μας φέρει σε σύγκρουση, ενδεχομένως, και με κάποια κατεστημένα συμφέροντα. Ας είναι όμως. Έτσι πρέπει να γίνει.


Διότι δεν πρόκειται να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, εάν η φέτα δεν είναι φέτα. Γιατί μόνο αν η φέτα είναι φέτα θα πάρει τις τιμές που η φέτα αξίζει. Επομένως, σε αυτή την προσπάθειά σας χρειαζόμαστε όλες και όλους συμμέτοχους.


Η επένδυση αυτή είναι απόδειξη ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία το κράτος διαθέτει, πραγματικά μπορούν να πιάσουν τόπο. Διότι εδώ, αγαπητέ Ανδρέα, αξιοποιήσατε όλα τα εργαλεία τα οποία ο Έλληνας νομοθέτης έθεσε στη διάθεσή σας: το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, τον αναπτυξιακό νόμο, το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας. Και θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά τα κάνατε με ιδιαίτερη μέριμνα για την περιβαλλοντική φροντίδα.


Μετατρέπετε όλα τα υποπροϊόντα σε βιοαέριο, σε λίπασμα για τους αγρούς της εταιρείας. Και φυσικά παράγετε ταυτόχρονα καθαρή ενέργεια από μία σημαντική επένδυση που έχετε κάνει σε έναν φωτοβολταϊκό σταθμό δυναμικότητας 1 MW.


Και αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο του κτηνοτρόφου- επιχειρηματία που θα οδηγήσει, τελικά, τον αγροτικό μας τομέα στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα. Με μία οικογενειακή επιχείρηση που επεκτείνεται στην Ελλάδα με όπλο του το μεράκι και την ποιότητα. Αλλά ανοίγεται ταυτόχρονα μέσα από σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και στις πιο απαιτητικές ξένες αγορές, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία.


Και χαίρομαι, αγαπητέ Ανδρέα, που έχετε ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να μπορέσετε να διπλασιάσετε την παραγωγή σας, να συνεργαστείτε με ακόμα περισσότερους κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την επικράτεια, να τους δώσετε τις τιμές που αξίζει να παίρνει το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα.


Αλλά ταυτόχρονα συγκράτησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την μεγάλη προσοχή την οποία αποδίδεται στους εργαζόμενους της εταιρείας σας. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση αυτή έχει αναγνωρίσει τη σημασία οι εργαζόμενοι να μπορούν να συμμετέχουν στην προστιθέμενη αξία που δημιουργούν οι επιχειρήσεις και για αυτό και είχαμε το θάρρος να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ το μήνα, αρχής γενομενης από την 1η Μαΐου. Στο τέλος του μήνα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πάρουν για πρώτη φορά αυτή τη σημαντική αύξηση η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με έναν ετήσιο μισθό, πρόσθετο στο εισόδημά τους.


Αλλά δεν σταματάμε μόνο εκεί. Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν στους εργαζόμενους πρόσθετες παροχές σε είδος. Αναφέρθηκε ο Ανδρέας σε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, τη δημιουργία ενός παιδικού σταθμού, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση -άνδρες και γυναίκες- να γνωρίζουν ότι μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους στην επιχείρηση και τα παιδιά να περνούν ποιοτικό χρόνο με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζοντας την πολύ μεγάλη δυσκολία που πολύ συχνά έχουν οι εργαζόμενες γυναίκες στην πράξη.


Τέτοιες πρωτοβουλίες, ακριβώς, μας βοηθούν να συμφιλιώσουμε την προσωπική, την οικογενειακή ζωή με την επαγγελματική ζωή και τελικά ενισχύουν την ίδια την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.


Θέλω να σας πω ότι θα στηρίξουμε με ακόμα περισσότερους πόρους τη βιολογική κτηνοτροφία. Είμαστε έτοιμοι πια και έχουμε βρει τα σχετικά κονδύλια ώστε να διαθέσουμε 171 εκατομμύρια πρόσθετους πόρους στη βιολογική κτηνοτροφία. Θα ικανοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο παραπάνω από τα 2/3 των αιτήσεων των κτηνοτρόφων, ενώ ακόμα 70 εκατομμύρια θα διατεθούν και στη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής.


Φίλες και φίλοι, η σημερινή επένδυση -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό- αποτελεί ένα παράδειγμα το οποίο αξίζει πράγματι να βρει -και θα βρει, πιστεύω- και άλλους μιμητές. Στους δύο αιώνες ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, ο μόνιμος πονοκέφαλος όλων των κυβερνήσεων ήταν η Ελλάδα να κατορθώσει να θρέψει τον πληθυσμό της, να μετατρέψει τον πρωτογενή της τομέα σε πηγή πλούτου, στρέφοντας τον στο εξαγωγικό εμπόριο. Και μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες το κατορθώσαμε.


Έτσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2021 η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από όσα εισήγαγε. Μία επίδοση που έχουμε να τη δούμε από το μακρινό 1984 και αποκτά πια χαρακτηριστικά μονιμότητας, χάρη στη δουλειά ανθρώπων όπως αυτή της Greek Family Farm.


Και πάλι, θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας. Αγαπητέ Ανδρέα και εις ανώτερα και με το καλό στα επόμενα εγκαίνια της επόμενης μεγάλης επένδυσης την οποία δρομολογείτε. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.



Η Μάγδα Φύσσα, ο Ν. Βούτσης και ο Κ. Αρσένης στην δίκη Τοπαλούδη!! Γιατί; Μικροπολιτικά παιχνίδια προβολής

 


Πριν έρθουμε στο ερωτηματικό, ενημερώνουμε ότι ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν πριν από λίγο από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας και οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο.

Η πρόεδρος τους δικαστηρίου ανακοίνωσε την ετυμηγορία  κηρύσσοντας ενόχους τους κατηγορουμένους  για ανθρωποκτονία από πρόθεση  σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για  ομαδικό βιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους στη δίκη έριχναν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για το στυγερό έγκλημα. Σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία της κοπέλας και σε 15 έτη κάθειρξη ο καθένας για τον βιασμό της.

Στο άκουσμα της απόφασης ο πατέρας της φοιτήτριας, Γιάννης Τοπαλούδης, ξέσπασε σε κλάματα συγκινημένος, ενώ η μητέρα της Κούλα Αρμουτίδου δεν βρέθηκε εντός της δικαστικής αίθουσας γιατί ήταν συναισθηματικά φορτισμένη.

Αρνητική εικόνα έδωσε για ακόμα μία φορά η Μάγδα Φύσσα που κανένας δεν κατάλαβε γιατί παρευρέθηκε στην δίκη Τοπαλούδη, και γιατί έστησε σώου με πανό έξω από τα δικαστήρια.

Ποιος ο ρόλος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση; Και ποιός ο ρόλος του βουλευτή του Μερα25 Κρίτων Αρσένης που αναρτούσε την παρουσία του και το twitter;;

Η επίσημη ενημέρωση λέει για ένδειξη συμπαράστασης στους γονείς του θύματος, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ο πόνος των γονιών της Τοπαλούδη δεν θέλει κανένα απο τους τρεις να παίζουν πολιτικά παιχνίδια.



Παρέμβαση τώρα στις τιμές προιόντων και καυσίμων - Δώστε τέλος στους απατεώνες

 


Η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική, και δεν φταίει μόνο η εκτόξευση του κόστους ενέργειας, αλλά και οι πρόθυμοι απατεώνες που κλέβουν ασύστολα και προκλητικά τους πολίτες.

Το πλήγμα και από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, είναι μεγάλο και ανεξέλεγκτο. Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά χωρίς κανένα έλεγχο απο τα αρμόδια υπουργεία, με τη τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης, σήμερα να ξεπερνά τα 2,42 λίτρα στην Αττική, και πάνω απο 2,60 στην περιφέρεια!!

Οι τεράστιες αυτές αυξήσεις εντείνουν την πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις βασικές ανάγκες - υποχρεώσεις τους. 

ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ να αντεπεξέλθουν, αρκετοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να περιορίσουν, όταν αυτό είναι εφικτό, τις μετακινήσεις με τα οχήματά τους. 

Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν μπορούν να τραβήξουν «χειρόφρενο». Οι ανατιμήσεις των καυσίμων συνεπάγονται αυξημένο κόστος μεταφοράς, επηρεάζοντας τόσο το κόστος λειτουργίας όσο και την τελική τιμή προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται περαιτέρω η ακρίβεια.

Και εδώ στήνουν πάρτι οι απατεώνες στην χώρα που δεν είναι λίγοι και το χειρότερο δρουν ανεξέλεγκτοι.

ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ράλι των τιμών να είναι πλέον ανεξέλεγκτο, η κυβέρνηση χρειάζεται να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα και να παρέμβει άμεσα, με στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα, προκειμένου να μπει επιτέλους ένα «φρένο», εντείνοντας παράλληλα τους ελέγχους για την αποτροπή περιπτώσεων αισχροκέρδειας. 

Ο «χώρος» και ο «χρόνος» είναι πραγματικά κρίσιμοι και εάν δεν κάνουν σωστά τα αρμόδια υπουργεία την δουλειά τους, καιρός να απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι υπουργοί και όσοι είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους στην αγορά.



Τα ΡωSSικά στρατεύματα εκτελούν Ουκρανούς στρατιώτες

 



Συγκλονιστικό υλικό που δημοσιεύουν οι New York Times δείχνει πώς εκτελέστηκαν τουλάχιστον οχτώ Ουκρανοί στην Μπούτσα στις 4 Μαρτίου, από τα SS του ΡώSSου δικτάτορα. 

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο ιδιαίτερης σημασίας αφού ενδέχεται να στοιχειοθετεί ένα απεχθές έγκλημα πολέμου στη μαρτυρική πόλη, που έγινε σύμβολο του ουκρανικού αγώνα.

 

Βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και βρέθηκε στην κατοχή της εφημερίδας δείχνει ΡώSSους στρατιώτες να οδηγούν μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων προς μία αυλή, όπου λίγες στιγμές αργότερα θα εκτελούνταν. Το συγκεκριμένο υλικό, μαζί με πλάνα που τράβηξε ένας γείτονας, αποτελούν σύμφωνα με τους NYT τις πιο ξεκάθαρες αποδείξεις που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ότι οι άντρες αυτοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τους Ρώσους προτού εκτελεστούν.

Στα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times εχθές, ΡώSSοι αλεξιπτωτιστές εμφανίζονται να οδηγούν   υπό απειλή όπλου μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων στην αυλή ενός σπιτιού στην Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου. Μερικοί από τους αιχμαλώτους περπατούν σκυφτοί διασχίζοντας τον δρόμο, κρατώντας τη ζώνη του ατόμου που βρίσκεται μπροστά τους. Άλλοι έχουν τα χέρια υψωμένα στο κεφάλι. «Προχωράτε δεξιά» τους φωνάζει ένας στρατιώτης, βρίζοντάς τους.


«Όμηροι κείτονται ξαπλωμένοι εκεί, κοντά στον φράχτη»  ακούγεται να λέει το άτομο που τράβηξε το ένα από τα βίντεο. Μετράει: «Ένας, δύο, σίγουρα τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι…» . Συνολικά εννέα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι στρατιώτες υποχρεώνουν τους άνδρες να ξαπλώσουν στο έδαφος. Ανάμεσά στους Ουκρανούς αιχμαλώτους βρίσκεται και ένας άνδρας με γαλάζιο φούτερ με κουκούλα.

Oκτώ μάρτυρες αποκάλυψαν στην αμερικανική εφημερίδα τη φριχτή συνέχεια. Οι ΡώSSοι στρατιώτες οδήγησαν τους άνδρες πίσω από ένα κτίριο με γραφεία που είχαν καταλάβει, μετατρέποντάς το προσωρινά σε βάση για τις επιχειρήσεις τους. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Οι αιχμάλωτοι δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους.

Ένα βίντεο που καταγράφηκε από drone μία μέρα αργότερα, στις 5 Μαρτίου, αποτελεί σύμφωνα με τους NYT «το πρώτο οπτικό αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει όσα περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες… Δείχνει τα άψυχα σώματα των αιχμάλωτων Ουκρανών να κείτονται δίπλα από το κτίριο γραφείων στο 144 της Οδού Γιάμπλουνσκα, και δύο Ρώσους στρατιώνες να φυλάνε τις σορούς τους». Ανάμεσα στα πτώματα εμφανίζεται κάτι γαλάζιο… είναι ο αιχμάλωτος με το φούτερ που αναφέραμε προηγουμένως.




Πάλι γελάει ο κόσμος με τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψε «άμυλα», αντί για «άμιλλα» για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

 



Δείχνοντας για ακόμα μία φορά το επίπεδο της η Κουμουνδούρου, τα ορθογραφικά λάθη κάνουν πάρτι.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , στην ανακοίνωση του κόμματος για τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου έκανε ένα σοβαρό λάθος που προκάλεσε την οργή και τα γέλια όλων μας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επαινεί το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του συνθέτη, ωστόσο αναφέρεται σε «αθλητική άμυλα» [υδατάνθρακας] και όχι σε «άμιλλα» [συναγωνισμός για την πρώτη θέση], όπως θα έπρεπε να κάνει γιατί απλά δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά οπότε κοπάνησαν ότι τους ήταν εύκολο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του συνθέτη:

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας παγκόσμιος Έλληνας, που στη μουσική του αποτυπώθηκε η αδελφοσύνη των λαών και η φυσική αγωνία της ανθρωπότητας για την κατάκτηση της συμπαντικής γνώσης.

Η ιδιοφυής έμπνευσή του για το soundtrack της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» έγινε το σύγχρονο συνώνυμο του Ολυμπισμού και της φιλίας των λαών. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μουσική υπόκρουση που στο άκουσμά της να ενώνεται όλος ο πλανήτης κάτω από την ιδέα της αθλητικής άμυλας.

Συνέδεσε το όνομά του με την εξερεύνηση του διαστημικού χώρου από τον άνθρωπο. Το έργο του Μυθωδία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αποτέλεσε την επιλογή της NASA για την αποστολή της «2001 Οδύσσεια στον Άρη». Έτσι, κατάφερε κάτι εντελώς σπάνιο: η τέχνη του έγινε συνώνυμο της επιστήμης.

Για εμάς τους Έλληνες οι δύο εργασίες του, «Ραψωδίες» και «Ωδές», επάνω στη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι αντίστοιχα, με την εξέχουσα ερμηνεία της φίλης του Ειρήνης Παππά, μάς άνοιξαν νέους δρόμους ανάγνωσης της ελληνικής παράδοσης.

Είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα θα αναφέρεται στο έργο του και θα τον ευγνωμονεί για πάντα.



Ονειρεύεται πρόωρες εκλογές "Η ΑΥΓΗ"! Μάλλον θέλουν να τελειώνουν με τον Τσίπρα

 


Ο Τσίπρας κάνει τα πάντα για να εδραιωθεί, η αλλιώς λαικά να κατσικωθεί στην ηγεσία του κόμματος, μαγειρεύει εκλογικές διαδικασίες, κατεβαίνει προκλητικά μόνος του για αρχηγός, οργανώνει παιδομάζωμα για να τον ψηφίσουν, γεμίζει τα εκλογικά κέντρα με Πακιστανούς και Ρομά ψηφοφόρους, και η ΑΥΓΗ ονειρεύεται πρόωρες εκλογές για να χάσει ο Αλέξης και να τον τελειώσουν οι σύντροφοι.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» αναφέρει δήθεν φήμες που κυκλοφόρησαν κατά τους ίδιους, για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Σε άρθρο με τίτλο «Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βγάζουν στην κυκλοφορία εκλογικές ημερομηνίες», η «Αυγή» αναφέρει ότι η κυβέρνηση δίνει στα ΜΜΕ πληροφορίες πως η επικρατέστερη ημερομηνία των εκλογών είναι η 2α Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορεί για το ότι ο πρωθυπουργός κρατάει τον λόγο του και έχει αποκλείσει το σενάριο πρόωρων εκλογών και ονειρεύεται εκλογές, που ίσως να τις θέλουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να χάσει γιατί θα χάσει και να αρχίσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Το "ρεπορτάζ" της ΑΥΓΗΣ γράφει για να στηρίξει το αφήγημα :«Αναζωπυρώνεται η σεναριολογία για προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, η πιθανότερη ημερομηνία που εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο αφορά την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ενώ ως εναλλακτικές εμφανίζονται η 25η Σεπτεμβρίου και η 9η Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως το σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών είχε αποκλειστεί επανειλημμένα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, ορισμένοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, εξετάζει για πρώτη φορά σοβαρά τις εισηγήσεις για επίσπευση του εκλογικού χρόνου»



Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία και πάλι πηγή διχόνοιας στο ΝΑΤΟ

 



Το «φρένο» Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ περιγράφεται διεξοδικά σε άρθρα και σχόλια των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων, μικρών και μεγάλων.

Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και την Süddeutsche Zeitung οι αρθρογράφοι κάνουν αναφορά στην επίσημη παράδοση της αίτησης στην έδρα του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που όμως τελείωσε άδοξα.

«Το ιστορικό βήμα εγκατάλειψης της ουδετερότητας από τη Σουηδία και τη Φινλανδία μετά από δεκαετίες, ολοκληρώνεται με μη θεαματικό τρόπο, το πολύ σε 3 λεπτά», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. «Το πρωί της Τετάρτης (18.05) ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, λίγο μετά τις 8 το πρωί, μπήκε σε αίθουσα του κτιρίου , όπου δίπλα στη νατοϊκή υπήρχαν οι σημαίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Τον ακολουθούσαν οι δύο πρέσβεις για να του επιδώσουν σε λευκούς φακέλους τις αιτήσεις ένταξης. Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τις δύο υποψήφιες χώρες ως στενούς εταίρους (…) λίγο αργότερα οι 30 πρέσβεις των χωρών της συμμαχίας συνήλθαν για να τις επεξεργαστούν με ταχύτητα (…) αλλά η Τουρκία φρενάρει, ο πρέσβης της δεν έχει το απαραίτητο το πράσινο φως από την Άγκυρα».

«Και η Ελλάδα παρέμεινε μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη χούντα»

Ο αρθρογράφος της Märkische Oderzeitung υποστηρίζει ότι η Τουρκία αποδεικνύεται και πάλι πηγή διχόνοιας στο ΝΑΤΟ.

«Η απομάκρυνση από τα στάνταρντ του κράτους δικαίου είναι εξίσου ανησυχητική με τις παραβιάσεις δυτικοευρωπαικής εθιμοτυπικής διπλωματίας για την επίτευξη των δικών της στόχων, όπως συμβαίνει τώρα με τον αποκλεισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ», σημειώνει η εφημερίδα.

«Θα ήταν λοιπόν λύση η αποβολή της από το ΝΑΤΟ; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθούμε (στενά) την Τουρκία. Το να την διώξουμε, κάτι τεχνικά σχεδόν αδύνατο, θα ήταν τεράστιο λάθος. Η συμμαχία θα αφαιρούσε την επιρροή της στην Άγκυρα. Και η στρατιωτική ισχύς της με τους 355.000 στρατιώτες την καθιστά σημαντικό πυλώνα του ΝΑΤΟ, εκτός από τη στρατηγικής σημασίας θέση της χώρας. Επιπλέον, η ανοχή μαύρων προβάτων στο ΝΑΤΟ αποτελεί κατά κάποιο τρόπο παράδοση. Η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της συμμαχίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας».

Η εφημερίδα Ludwigsburger Kreiszeitung υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια προκειμένου οι δύο χώρες γίνουν δεκτές στη συμμαχία.

«Όχι μόνο λόγω της απειλής προκλήσεων από τη Ρωσία, αλλά κυρίως με τη μορφή παραχωρήσεων προς την Τουρκία. Η αμυντική συμμαχία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την προσέγγιση με την Τουρκία σε σχέση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη, και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι δεν έλαβαν αποφασιστικά μέτρα κατά των ακτιβιστών του PKK. Επικρίνει επίσης το γεγονός ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν το YPG στη Συρία ως εταίρο στον αγώνα του ISIS. Όσον αφορά στην επιθυμία για νέα μαχητικά αεροσκάφη, η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τυχόν αποτυχία της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς βορρά θα ήταν για εκείνη μια καταστροφή που δεν μπορεί και δεν θέλει να αντέξει οικονομικά».


Πηγή: DW

iefimerida.gr



Ο Μηταράκης δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις Τσαβούσογλου - Πώς τον έβαλε στη θέση του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

 



Έντονη αντιπαράθεση είχαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Νότης Μηταράκης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας κατηγόρησε την Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικό, την παραβίαση της κοινής δήλωσης και την επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Προκλητικός, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις αστήρικτες κατηγορίες κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Frontex για επαναπροώθησεις μεταναστών στο Αιγαίο.

Απαντώντας ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η πολιτική της Ελλάδος έχει μειώσει δραστικά τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών στο Αιγαίο ενώ παράλληλα εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αμπντούλα Σαχίντ, είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προκλήσεις του Μεταναστευτικού σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάγκη συνεργασίας, όπως αναδεικνύεται και μέσα από το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης που τίθεται σε επισκόπηση αυτές τις μέρες στη Γενική Συνέλευση.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε τη σημασία της καταπολέμησης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και των παράνομων διελεύσεων, αλλά και την ανάγκη να ρυθμιστεί αποτελεσματικά η νόμιμη μετανάστευση προς όφελος των χωρών υποδοχής και των ίδιων των μεταναστών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προσέφερε στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γραβάτα στην οποία απεικονίζονται τα «Ξυστά» στο Πυργί της Χίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Η εθνική προσπάθεια που αναπτύσσει ο πρωθυπουργός, αποδίδει, μετά από 40 χρόνια η Βρετανία δέχεται τον διάλογο

 


Ενα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την επιστροφή των Γλυπτών προστίθεται στην εθνική προσπάθεια που αναπτύσσει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητ σοτάκης, καθώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον επαναπατρισμό των πολύτιμων μελών του Παρθενώνα που άρπαξε ο λόρδος Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. 

Το σχετικό έγγραφο των εργασιών της 23ης Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP), η οποία συνεδριάζει από τις 18 έως σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, φαίνεται να δημιουργεί ευοίωνες προϋποθέσεις και νέες ελπίδες στο χρόνιο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και να σηματοδοτεί ένα νέο γύρο επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο πολιτικών ηγεσιών!

Από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζεται συστηματικά για τον εθνικό στόχο της επιστροφής και της επανένωσης των αρχιτεκτονικών Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2021 εκδίδεται Απόφαση από την UNESCO που αφορά ειδικά στο θέμα της επιστροφής των Παρθενώνειων Γλυπτών, χαρακτηρίζοντάς το διακρατικό, που αφορά στις δύο κυβερνήσεις, και όχι διαμουσειακό, όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει η Μεγάλη Βρετανία. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα σε ποσοστό 60%. Στις αρχές του 2022, το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των θραυσμάτων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό 2.500 ετών του ποδιού και του φορέματος της θεάς Αρτέμιδος. Το συγκεκριμένο τμήμα αφαιρέθηκε από τον λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και παραδόθηκε στον Βρετανό πρόξενο της Σικελίας το 1816. Το θραύσμα πήρε τη θέση του σε μια αναπαράσταση πλήρους μεγέθους της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Λίγες ημέρες μετά, στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται οι «Times του Λονδίνου» στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, τονίζοντας σε δημοσίευμά τους πως «πρέπει να επιστραφούν». Η βρετανική εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι επί 50 χρόνια στήριζαν τη μη επιστροφή των Γλυπτών, ανακοινώνοντας ότι αλλάζουν στάση…



Πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο Παρίσι


 

Ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Γαλλία, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Την είδηση ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας και ενώ οι ενδείξεις για εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, πληθαίνουν.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνητότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα φέρεται να βρίσκεται ο ΕΟΔΥ για τη νέα μεταδοτική ασθένεια, έχοντας ήδη στείλει και εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η μολυσματική ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Όπως εξηγείται, αρχικά εμφανίζεται πυρετός και κόπωση και μία έως τρεις ημέρες, εμφανίζεται το γενικευμένο εξάνθημα σε όλο το σώμα.

Στο μεταξύ, πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΗΠΑ – ΝΑΤΟ: Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για το τουρκικό βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία

 


Αμερικανοί Γερουσιαστές εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ, έπειτα από την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  

«Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προκάλεσαν ανησυχία την Τετάρτη στο Καπιτώλιο», σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, υποστηρίζοντας πως αυτή η τελευταία κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί στις ευρύτερες ανησυχίες που ήδη υπάρχουν αναφορικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά ρωσικών S-400 και την άρνηση της Άγκυρας να συμμετάσχει σε δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μενέντεζ σημείωσε μάλιστα ότι αυτός ο τελευταίος τουρκικός ελιγμός πραγματοποιείται την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 από τις ΗΠΑ, πράγμα που για να γίνει θα πρέπει βέβαια πρώτα να λάβει το πράσινο φως από τη διοίκηση Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο. «Ελπίζω η διοίκηση να το προσέξει αυτό καθώς εξετάζει (σ.σ. τη συμφωνία για) τα F-16», είπε ο κ. Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Ερντογάν θα έπρεπε να ενεργεί με διαφορετικό τρόπο εάν θέλει η αμερικανική πλευρά να λάβει υπόψη οποιοδήποτε δικό του αίτημα.

Ο Γερουσιαστής Τομ Τίλις, συμπρόεδρος της ομάδας Senate NATO Observer Group της Γερουσίας, παρουσιάστηκε πάντως από την πλευρά του πιο αισιόδοξος, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα τελικώς θα επιλυθεί, καθώς οι ΗΠΑ έχουν άλλωστε μια σειρά από μοχλούς πίεσης που μπορούν να κινητοποιήσουν έναντι της Τουρκίας.

«Δεν θα πάω στην Τουρκία αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει», δήλωσε από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Με πληροφορίες από Washington Post 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Νάσος Αθανασίου κατά Τσίπρα: «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο»

 


Κριτική στην εσωκομματική διαδικασία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Νάσος Αθανασίου, επικρίνοντας το γεγονός πως δεν υπήρξαν άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία, πέραν του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή επισκόπηση» του καναλιού της Βουλής, ο κ. Αθανασίου είπε πως «όπου βλέπετε κόμμα και δεν υπάρχουν διαφωνίες να υποπτεύεστε αυτή την ομάδα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε, μάλιστα, πως για να εκφραστεί η διαφορετική άποψη θα έπρεπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να υποχρεώσει 4-5 άτομα να θέσουν υποψηφιότητα.

Είναι η πρώτη φορά που βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για το αρχηγικό κόμμα και αφήνει αιχμές για έλλειμμα δημοκρατίας στην εκλογή αρχηγού.

«Κανένας δεν ήθελε, κανένας δεν μπορούσε, κανένας, κανένας, κανένας; Όμως, επαναλαμβάνω, ακόμα και με κλήρωση, να πει δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο, με κλήρωση, 3-5 από τα μέλη, ας μην είναι από τους βουλευτές υποχρεωτικά, να υπάρχει αυτό το πράγμα», κατέληξε με νόημα.

Ας σημειωθεί ότι λόγω του «κόφτη» στην Αττική για τους βουλευτές, έμειναν εκτός Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ οι Χαρά Καφαντάρη, Νίνα Κασιμάτη, Νάσος Αθανασίου και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Την ίδια ώρα, στελέχη του κόμματος αρθρώνουν παράπονα για «κατευθυνόμενες επιλογές» στην εκλογή ορισμένων προσώπων στην Κεντρική Επιτροπή, για «μαγειρέματα» και για «φράξιες».


Πηγή: iefimerida.gr



Περίπου 8 χιλ. περισσότερες από πέρυσι οι θέσεις εισακτέων στα Α.Ε.Ι.

 



Ο συνολικός αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι 68.394. Είναι δηλαδή, περίπου 8.000 περισσότεροι από εκείνους που εισήχθησαν  πέρυσι  που ήταν 60.070, αλλά και πολύ περισσότεροι από αυτούς που ζήτησαν φέτος τα Α.Ε.Ι. και ήταν μόλις 47.620.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα Τμήματα έλαβαν υπόψη:

Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Τη μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές.

Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή-Τμήμα της επιλογής τους.

Πέρυσι, με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 για τα ΓΕΛ και 5,5 για τα ΕΠΑΛ, κανένας υποψήφιος δεν εισήχθη στα Πανεπιστήμια, ενώ το 2020 υποψήφιος από ΓΕΛ εισήχθη σε Α.Ε.Ι. με 0,625 και από ΕΠΑΛ με 2,7! 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Marc (2021) η αποδοχή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην κοινωνία ξεπερνά του 70%, μεταξύ των οποίων το 55% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ! Γεγονός που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, ακόμη και με τη δική του εκλογική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα το 2020 (Έκθεση «Eurostat- Population in Europe») ήταν τελευταία στον ρυθμό αποφοίτησης φοιτητών (9,17%) πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24,05%). 

Σημειώνεται ακόμη ότι, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού, που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, για πρόσβαση στη δημόσια Επαγγελματική Κατάρτιση, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό ανήλθε σε 22.790, εκ των οποίων το 26% υπέβαλε αίτηση για Δημόσιο Ι.Ε.Κ.. Ο αριθμός των νέων ηλικίας 18-20 ετών που εγγράφηκαν στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020 (από 6.715 σε 12.078).



Μεταναστευτικό: Κάτω από το όριο του 1% οι περιφέρειες όλης της χώρας

 


Η χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια, βίωσε μία πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα, εφαρμόζοντας μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Μειώσαμε τις ροές κατά 90% σε σχέση με το 2019.

Κλείσαμε δεκάδες δομές σε όλη τη χώρα.

Αποσυμφορήσαμε τα νησιά μας.

Και πλέον, το 1% ως πληθυσμιακό όριο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχύει για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Το είπαμε, το πράξαμε, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

Tο 0,89% του πληθυσμού αποτελούν, πλέον, οι διαμένοντες στο Βόρειο Αιγαίο, υλοποιώντας έτσι την δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ποσοστού κάτω από 1%. Tον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 5,35%.

Ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων σε όλη την επικράτεια τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάζει μείωση κατά 10% σε σχέση με τον Μάρτιο  του 2022 και αναλυτικότερα υπολογίζεται μείωση 9% στην ενδοχώρα και μείωση 25% στα νησιά. Τον Απρίλιο του 2022, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 24.529 αιτούντες άσυλο, ενώ  τον Απρίλιο του 2021 διέμεναν 55.457.

Συνολικά τον Απρίλιο του 2022 διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα 917.281 μετανάστες. Εξ αυτών το 24% είναι Πολίτες ΕΕ και Ομογενείς, το 70% είναι πολίτες Τρίτων χωρών με ισχυρή άδεια Διαμονής και το 6% είναι Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας με ενεργές ΑΔΕΤ.

Αναφορικά με την μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa),  οι συνολικές εκκρεμότητες αρχικών χορηγήσεων και ανανεώσεων αδειών διαμονής επενδυτή ανέρχονται σε 6.345 και αποτελούν το 18% των αιτημάτων (35.536) που κατατέθηκαν για τα έτη 2018-2022 (έως 30/04).

Τον Απρίλιο του 2022, είχαμε 7.759 αφίξεις Ουκρανών. Το 20,4% αφορούσε ανήλικους, το 26% προερχόταν από την ηλικιακή ομάδα 18-34 έτη και το 53,6% από την ηλικιακή ομάδα 35+ έτη. Μέχρι 30/04/2022 είχαν κατατεθεί 13.147 Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Προκαταγραφής για παροχή προσωρινής Προστασίας σε εκτοπισμένους Πολίτες από την Ουκρανία.




Μπαίνουν κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας

 



Για πρώτη φορά στη χώρα μας ορίζονται αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ). Μετά από δεκαετίες νομικού κενού η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε Υπουργική Απόφαση, η οποία επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς:

Πρώτον, τη ρύθμιση της λειτουργίας και της στελέχωσης, των κτιριολογικών προδιαγραφών και του ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή.

Και δεύτερον, η λειτουργία των δομών να είναι προσανατολισμένη στην εύρεση κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί που στερείται την οικογένειά του. 

Διασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό κανόνες και προδιαγραφές έτσι ώστε αφενός τα παιδιά να βρίσκονται  για όσο καιρό χρειαστεί σε  μη-ιδρυματικές και ασφαλείς δομές και αφετέρου να μην υπάρχει ούτε μια χαραμάδα σε ενδεχόμενο κακοποίησης ή παραμέλησής τους. 

Σημειώνεται ότι σε όλες τις δομές προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση, μέσω της ενδυνάμωσης του θεσμού της Αναδοχής, αλλά και της θέσπισης και χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων, όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης που δίνουν τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου δομές σε μικρά διαμερίσματα και να προετοιμαστούν για την αυτόνομη διαβίωσή τους.