Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοριτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο....



Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοριτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974!... 

Η Ελένη Κυριακού – Θεμιστοκλέους 46 χρόνων, οι κόρες της Σούλλα 11, Μάρω 19, Θεμιστούλα 21 και η Αγγελική 25 χρόνων μαζί με το εξάμηνο βρέφος της Ανδρέα, πριν από την τουρκική εισβολή διέμεναν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο Τραχώνι Κυθρέας. Ήταν μια ενωμένη κυπριακή οικογένεια που ζούσε ήρεμα και ειρηνικά.... 

Στις 14 Αυγούστου 1974, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, η περιοχή Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντη – Τραχωνίου Κυθρέας, δέχτηκε βομβαρδισμούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία και από ισχυρές δυνάμεις στρατού και μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης... 


Λίγο πριν από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, τα τουρκικά στρατεύματα διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς και κινήθηκαν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας. Οι κάτοικοι του Τραχωνίου όταν πληροφορήθηκαν ότι τα τουρκικά στρατεύματα κινούνταν προς το χωριό τους άρχισαν αμέσως να το εγκαταλείπουν και να κατευθύνθηκαν προς το Παλαίκυθρο και τη Λευκωσία. 

Η Ελένη μαζί με τις κόρες της και τον εγγονό της, τους υπόλοιπους συγγενείς και άλλους κατοίκους  τους Τραχωνίου,  με απόγνωση και αγωνία έτρεχαν μέσα από τους αγρούς για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους πάνοπλους Τούρκους που τους καταδίωκαν. Πεζοπόρα τμήματα του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενα από τεθωρακοσμένα, είχαν πλησιάσει το χωριό και άρχισαν να βάλλουν κατά των κατοίκων οι οποίοι το εγκατέλειπαν.... 

Η πιπίλα του βρέφους και άλλα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Φωτογραφίες που δημοσίευσε το sigmalive...

Από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων τραυματίστηκε ένας από την ομάδα και έπεσε στο έδαφος.  Αμέσως, η σύζυγος και ο γιος του, αλλά και η Ελένη με τις τέσσερις κόρες της έτρεξαν προς βοήθεια του. Η Αγγελική κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της, Ανδρέα. Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί… Έκτοτε η Ελένη, η Μάρω, η Θεμιστούλα, η Σούλλα, η Αγγελική και ο Ανδρέας όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι Τραχωνίου οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο τραυματισμού του συγγενή τους, δεν έδωσαν σημεία ζωής. 

Τελικά μετά από 41 χρόνια τα οστά των αγνοουμένων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι  Κυθρέας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. ... 

Τα τέσσερα κορίτσια της Ελένης: Αγγελική Κυριάκου Θεμιστοκλέους, Θεμιστούλα Θεμιστοκλέους, Ελένη Θεμιστοκλέους, Μάρω Θεμιστοκλέους και Σούλλα Θεμιστοκλέους.

Το τέλος αυτής της τραγωδίας γράφτηκε στην Κύπρο όπου τα πέντε παιδιά και η ηρωική μάνα κηδεύτηκαν από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. 

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος και Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 


Πηγές: sigmalive, mixanitouxronou.com.cy



Η νέα ΥΕΝΕΔ του Νίκου Παππά



Της Αλίκης Χατζή

Το Σάββατο βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κύριος Μπιρσίμ εγκαινίασε την επιστροφή του στη δημόσια τηλεόραση (στη θέση του προέδρου της επιτροπής ενημερωτικού προγράμματος), μ’ ένα βίντεο για την επέτειο της «3ης του Σεπτέμβρη» προσαρμοσμένο στην προπαγάνδα του Μαξίμου, στο ίδιο μήκος κύματος με το περιεχόμενο του άρθρου του πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Documento.

Σε αυτό λοιπόν το ενημερωτικό βίντεο, οι τηλεθεατές βρέθηκαν εμβρόντητοι αντιμέτωποι με τα εκθειαστικά σχόλια στο άρθρο του κύριου Τσίπρα για τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνοδεύονταν με τη φωτογραφία του πρωθυπουργού… εναλλάξ με φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου! Προς το τέλος του βίντεο, κι αφού τιμήθηκε δια του Αλέξη Τσίπρα η ιστορική επέτειος του ΠΑΣΟΚ (5 λεπτά διάρκεια), οι τηλεθεατές ενημερώθηκαν για την... υποβολή των υποψηφιοτήτων για το νέο Αρχηγό της Κεντροαριστεράς: Πρώτα, αναφέρθηκε ότι η υποψήφια Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει σε εκδήλωση με αφορμή την «3η του Σεπτέμβρη», ακολούθως ακούσαμε δυο λόγια από τους Καμίνη, Ανδρουλάκη και Θεοδωράκη (1 λεπτό και 30 δεύτερα, διάρκεια) και η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά έκλεισε με δηλώσεις των: Νίκου Παππά, «κεντροαριστερά με Μητσοτάκη, Βορίδη και Γεωργιάδη δεν γίνεται», Κώστα Λαλιώτη, «σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» και Παύλου Γερουλάνου, «όχι στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ» (1 λεπτό και 25 δεύτερα, διάρκεια)!

Είναι, πραγματικά, απορίας άξιο πώς αυτός ο άνθρωπος, ο Τάσος Μπιρσίμ, που πέραν όλων των άλλων συνέδεσε το όνομα του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δέχθηκε να προβάλει αυτή την πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση, που θα τολμούσαν μόνο δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής!

Η γκεμπελικής μορφής διαστρέβλωση της αλήθειας (ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της ελληνικής Κεντροαριστεράς και διάδοχος του Αντρέα κι οι… δελφίνοι που… πρόδωσαν τα οράματα του Παπανδρέου για τις… καρέκλες) και η ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις σύμφωνα με την ιδεολογική ερμηνεία του κυρίου Παππά, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους πολίτες αλλά πρωτίστως τη δημοκρατία. Το πώς εννοεί ο υπουργός «τσιφλικάς» της ΕΡΤ την αστική Δημοκρατία, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας  προβληματίσει όλους το συντομότερο δυνατόν, όσο ακόμα υπάρχει δυνατότητα και επιτρέπονται οι προβληματισμοί.

Αυτή η ολοκληρωτικά καθεστωτική αντίληψη και η ξεδιάντροπη παραχάραξη της πραγματικότητας έχει εισβάλει επικίνδυνα στην καθημερινότητά μας. Δεν πρόκειται φυσικά μόνο για σύμπτωμα ακραίου λαϊκισμού ή επιδημία γραφικότητας, αλλά για συστηματική προσπάθεια να εμπεδωθεί ο παραλογισμός του ολοκληρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης, για την επιβολή της μιας άποψης, μέσα από την κατάργηση της αλήθειας, την καταστρατήγηση της κοινής λογικής και εν τέλει τη συντριβή της δημοκρατίας...

Πόση προπαγάνδα αντέχουμε να δεχθούμε ακόμα;


Πηγή : liberal.gr


Μητσοτάκης: Από εμένα θα ακούτε μόνο προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν


«Από εμένα θα ακούτε μόνο προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη μέρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ενόψει της προετοιμασίας της επίσκεψης του στην 82η ΔΕΘ στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι μαζί επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν ξανά την Ελλάδα σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Και συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

«Και αυτό» είπε, «αφορά ιδιαίτερα εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία μόνο να κερδίσει έχει από την εφαρμογή του δικού μας προγράμματος».

«Στην περσινή ΔΕΘ είχα δεσμευτεί να υπογράψω με την ελληνική κοινωνία, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, μια Συμφωνία Αλήθειας» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στις 5.00 το απόγευμα με εκπροσώπους των εργαζομένων στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.


Πηγή : cretalive.gr


Αντί να τους καταργήσουν... τους τριπλασιάζουν! Πλειστηριασμοί: Κα(θ)ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!



Από σήμερα οι τράπεζες ξεπουλούν ακίνητα με ηλεκτρονική δημοπρασία τρεις φορές την εβδομάδα σε διπλή βάρδια (10:00 - 14:00 και 14:00 - 18:00) - Σε πρώτη δόση 5.000 σπίτια βγαίνουν στο σφυρί - ΔΝΤ: Καταργήστε το νόμο Κατσέλη

Με τριπλές βάρδιες κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εντελώς νέα και δύσκολη κοινωνικά πραγματικότητα, καθώς μέχρι τώρα ακούγαμε ότι επρόκειτο απλώς για «πιλοτικό πρόγραμμα πλειστηριασμών». Να όμως που ήρθε η ώρα της πραγματικής αποτύπωσης ενός δύσκολου μέτρου, το οποίο η κυβέρνηση επί μήνες απέφευγε, όχι όμως με την ψήφιση νομοσχεδίου που θα απέτρεπε πλήρως τις κατασχέσεις σπιτιών.

Εξάλλου, όσο κι αν το υπουργείο Οικονομικών  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επικοινωνούσε ότι «κανένα σπίτι δεν θα χαθεί», να που τώρα το όλο σύστημα είναι έτοιμο και ξεκινά μια εντελώς καινούρια συνθήκη. Ηδη οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ενημερωθεί, ενώ το σύστημα είναι 100% έτοιμο μετά από μια σειρά τεστ που εξελίχθηκαν εντός του Αυγούστου και συνολικά το φετινό καλοκαίρι. Από την πλευρά των δανειστών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και στην αλλαγή του κλίματος ως προς τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό έχουν ζητηθεί διαδικασίες-εξπρές, γρήγορες εκτελέσεις και καμία χρονοτριβή. Βασικός στόχος είναι οι πλειστηριασμοί να διεξαχθούν σε φουλ ρυθμούς μέχρι και τα Χριστούγεννα, αν και πλέον το πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο, με τις διαδικασίες να ξεκινούν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου. 

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που αναδεικνύει η γνωστή δικηγόρος, ειδική σε θέματα κόκκινων δανείων, Αριάδνη Νούκα: «Πλέον μ’ ένα απλό κουμπί, με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, θα συμμετέχουν στη διαδικασία πλειστηριασμών και πολλοί ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό αλλάζοντας όλα όσα γνωρίζαμε». Οπως ορίζει η καινούρια αυτή διαδικασία, θα πρέπει εντός 15 ημερών από την κατάσχεση να δρομολογείται χωρίς άλλη χρονοτριβή ο πλειστηριασμός και μόλις πέντε ημέρες μετά από αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο, τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες. Οπως όμως και να έχει, το νέο αυτό σύστημα δεν επιτρέπει να περνάει ο καιρός δίχως να χάνεται το ακίνητο. 

Ποια διαδικασία θα ακολουθείται


Η «βιασύνη» του πράγματος φαίνεται ακόμη και σε άλλα πράγματα και κατευθύνσεις. Οπως υπογραμμίζει η κυρία Νούκα, «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται αντί για μία ημέρα που μέχρι σήμερα οριζόταν (κάθε Τετάρτη), τρεις ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή και Τετάρτη, και Πέμπτη, και Παρασκευή. Παράλληλα, είναι τέτοια η βιασύνη να βγάλουν τα σπίτια στο σφυρί ώστε θα υπάρχει και διευρυμένο ωράριο. Δηλαδή δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί μόνο σε ώρες Δημοσίου, το πρωί, αλλά θα ξεκινούν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. ή εναλλακτικά από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.». Οπως πληροφορούμαστε από τα τεστ που γίνονταν όλο το καλοκαίρι, η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η ακόλουθη: κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του στον  πλειστηριασμό που τον ενδιαφέρει αφού προηγουμένως αποδώσει ένα μικρό ποσό ως εγγύηση. Και λέμε «μικρό», καθώς τα χρήματα αυτά δεν θα είναι ανάλογα με το σύνολο της προσφοράς του, αλλά η εγγύηση θα ισούται μόλις με το 1/3 της τιμής της πρώτης προσφοράς. 

Η πλατφόρμα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς: παρά τις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ξεκινούν αυτή την εβδομάδα


Επίσης, θα υπάρχει ένα πάγιο τέλος «χρήσης των συστημάτων». Τα συστήματα αυτά για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση προ ημερών θα τα διαχειρίζεται συγκεκριμένη εταιρεία την οποία επέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης με κατάτμηση των ποσών. Ωστόσο η κυριότητα των συστημάτων, η διοίκηση και η διαχείριση θα ανήκουν στους κατά τόπους αρμόδιους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, οι οποίοι, αν και αντιδρούν (να θυμίσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους που απέτρεψαν τους πλειστηριασμούς τον χειμώνα), δεν έχουν πλέον δυνατότητα για μεγαλύτερη παρέμβαση. Σημαντικό στοιχείο επίσης στην όλη διαδικασία είναι ότι ο ηλεκτρονικός χαρακτήρας των πλειστηριασμών θα διευκολύνει όσους δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με ομάδες και συλλογικότητες πολιτών που αντιδρούν, άρα η όλη κατάσταση θα είναι απρόσωπη και σαφώς λιγότερο επικίνδυνη για την κυβέρνηση και όσους θελήσουν να αγοράσουν κατασχεμένο ακίνητο. 

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού τύπου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές, σε μια διαδικασία «μπινταρίσματος», όπως λέγεται στην αγορά. Πάντως, η ευρισκόμενη σε προφανή δυσκολία αριστερή κυβέρνηση επιδιώκει τις τελευταίες ημέρες να θολώσει εκ νέου τα νερά και να δημιουργήσει μια προσδοκία ότι ενδεχομένως θα υπάρξει εκ νέου αποφυγή του μέτρου, το οποίο όμως η ίδια έχει προωθήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την πλευρά του υπουργού Σταύρου Κοντονή διαρρέεται τελευταία ότι ενδεχομένως και έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, και ότι γενικά θα βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτεί η κατοικία. Οσο όμως κι αν για προφανώς επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση επιδιώκει να απεγκλωβιστεί, την ίδια στιγμή το σύστημα κατασχέσεων και τελικών πλειστηριασμών έχει προχωρήσει και σε πρώτη φάση αφορά πλήθος ακινήτων, κυρίως εξοχικών και πατρικών σπιτιών, πολλών κόκκινων δανειοληπτών. 

Καταφύγιο ο νόμος Κατσέλη, όμως για λίγο


Η ετοιμότητα του μηχανισμού φάνηκε και από την ανακοίνωση που δόθηκε και διαβεβαιώνει ότι αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς «η Πολιτεία, συνεργαζόμενη στενά με τους συμβολαιογράφους προς τη διαμόρφωση του νέου αυτού συστήματος, διασφαλίζει μέσω της διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποκλειστικά από τον συμβολαιογράφο τον δημόσιο χαρακτήρα της αναγκαστικής εκτέλεσης, τη διαφάνεια της διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών (δικονομική και οικονομική)». 

«Δυστυχώς, τίποτα δεν σταματά τους πλειστηριασμούς και πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε φαινόμενα αντίστοιχα με της Ισπανίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, ή της Ιρλανδίας, στην οποία για να σταματήσει ο κατήφορος τέθηκε έως και πλαφόν στα ενοίκια των σπιτιών λόγω του μεγάλου κύματος φυγής που υπήρξε από τις ιδιόκτητες κατοικίες», αναφέρει η κυρία Νούκα. Οπως τονίζουν καλά ενημερωμένοι ακτιβιστές, η προστασία της στέγης κατοχυρώνεται μόνο μέσω της ένταξης στον νόμο Κατσέλη, όμως μετά το 2018 αυτή η δυνατότητα δεν θα υφίσταται. Ηδη υπάρχουν κινήσεις ενδιαφερόμενων αγοραστών, ακόμα και επιχειρηματικών σχημάτων, που ψάχνουν ευκαιρίες στα κατασχεμένα σπίτια, αλλά και πιέσεις προς δανειολήπτες από τράπεζες να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους για να μην υπάρξουν χειρότερες εξελίξεις. 

Πάντως, σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι οι καταγγελίες από οργανώσεις υπέρ των δανειοληπτών ότι δεν διασφαλίζεται ούτε η πρώτη κατοικία και ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει εκφράσει φόβους και αμφιβολίες για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, για αμιγώς πολιτικούς λόγους η κατεύθυνση που έχει δοθεί πάλι είναι να μην υπάρξει προτεραιότητα στην πρώτη κατοικία (να υπάρξει ελαστική αντιμετώπιση) και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να επικεντρωθούν αρχικά σε πλήθος εξοχικών ή ακριβών σπιτιών, για να δοθεί μια αίσθηση «κοινωνικής δικαιοσύνης» και αυτοματισμού. Μάλιστα πρόσφατα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε δηλώσεις του και για να κατευνάσει τα πνεύματα τόνιζε ότι «το 97% όσων έχουν κόκκινο δάνειο που αφορά πρώτη κατοικία προστατεύονται και θα συνεχίσουν να προστατεύονται», προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό πιθανότατα θα αφορούν εμπορικά καταστήματα. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μείζον πρόβλημα για ανθρώπους που θα χάσουν κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να τονίσουμε ότι τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 100.000 αφορούν πρώτη κατοικία. 



Δημήτρης Μαρκόπουλος
Πηγή : protothema.gr


Γελάει ο κόσμος ο Στέλιος Παππάς αυτοσυγχαίρεται : Πολύ καλή επιλογή η τοποθέτησή μου στον ΟΑΣΘ



Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο μπαμπάς του Νίκου ο Στέλιος Παππάς αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στην προεδρία του ΟΑΣΘ δήλωσε ότι ήταν «πολύ καλή επιλογή και με εχέγγυα...»

Μάλιστα είπε με περηφάνια «Αυτή τη δουλειά την έχουν αναλάβει δύο πρόεδροι, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου», εννοώντας τον Χρήστο Σπίρτζη και τον εαυτό του, θεωρώντας και οι δυο τους είναι επιτυχημένοι.

Και με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε αλλά μακριά από την ουσία είπε : «Εγώ δεν είμαι πατέρας του Νίκου, είμαι γιος του μπάρμπα Νίκου… Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου, σημασία έχει οι γιοι να σέβονται τους πατέρες»  απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν για οικογενειοκρατία, λες και ο γιος του δεν λέγεται Νίκος και ο παππούς του Νίκου και πατέρας του Στέλιου δεν λεγόταν Νίκος και με λίγα λόγια άσε μας ρε Στέλιο με τα παλαβά σου!!

Και μη χειρότερα με αυτούς που έχουμε μπλέξει θα μας τρελάνουν.


«Είναι πνιγμένοι στην αμαρτία» φώναζε ισλαμιστής στην Αθήνα



Ένας αυτοπροσδιοριζόμενος ιμάμης από το Μπαγκλαντές προκάλεσε το ενδιαφέρον ειδικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Κοιτάξτε πως ντύνονται οι γυναίκες τους και πως διασκεδάζουν. Είναι αμαρτωλοί. Είναι πνιγμένοι στην αμαρτία» έλεγε διαρκώς ένας από τους μουσουλμάνους που προσεύχεται σε ένα από τα τρία «επίφοβα» τζαμιά και τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση. 

Την ίδια ώρα ένας αυτοπροσδιοριζόμενος ιμάμης από το Μπαγκλαντές προκάλεσε το ενδιαφέρον ειδικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξετάζουν τον κύκλο επαφών του, καθώς επισκεπτόταν καθημερινά «ύποπτο» χώρο λατρείας στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον συγκεκριμένο άνδρα, ηλικίας περίπου 30 χρόνων, ο οποίος εξέφραζε ακραίες θέσεις για την Δύση, καθώς δεν είχε έγγραφα παραμονής του στη χώρα και αναμένεται να απελαθεί. Συνολικά προσήχθησαν πέντε άτομα, τα οποία είχαν μετατρέψει μια αποθήκη σε άτυπο χώρο λατρείας. Η πληροφορία για τις δραστηριότητές του έφθασε στη Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. και διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Οι προσαχθέντες, σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές, έφθαναν στο σημείο να προβαίνουν σε παρατηρήσεις σε βάρος γυναικών που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα χωρίς να τηρούν τους κώδικες ντυσίματος και συμπεριφοράς που ορίζει το Ισλάμ. Για τα άλλα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν μαζί με τον «ιμάμη», επίσης από το Μπαγκλαντές, δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθερα. Η συγκεκριμένη ομάδα επιχειρούσε να «καθοδηγήσει» ομοθρήσκους τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαν προκαλέσει εντάσεις σε βάρος «δυτικών» εξαιτίας της… ενδυμασίας!

 Οι επικεφαλής υπηρεσιών της αστυνομίας, που έχουν προβεί σε μία χαρτογράφηση των χώρων λατρείας των μουσουλμάνων, ιεραρχώντας εκείνους στους οποίους συχνάζουν άτομα με ακραίες αντιλήψεις, γνώριζαν ότι ο αυτοαποκαλούμενος ιμάμης, ήταν παράνομα στη χώρα μας και λειτουργούσε αυτόνομα και μεμονωμένα ενώ στις επαφές και συνομιλίες του εμφάνιζε ακραίες και απόλυτες αντιλήψεις για Ευρώπη και ΗΠΑ, και εξέφραζε την ανησυχία του για τα εμπόλεμα μέρη στη Συρία. Οι αστυνομικές αρχές μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας απέκτησαν μια σαφή εικόνα των παράνομων τζαμιών, τρία από τα οποία συγκέντρωσαν το ερευνητικό ενδιαφέρον. Σε αυτά συχνάζουν εβδομαδιαίως τουλάχιστον 100 μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν τεθεί κάτω από την διακριτική παρακολούθηση στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών, με καθημερινή αναφορά για τις επαφές, συζητήσεις και τον κύκλο γνωριμιών τους.


 Η ένταση της παρακολούθησης αυξήθηκε μετά την αιματηρή επίθεση της Βαρκελώνης, προκειμένου οι Αρχές της χώρας να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για τους μουσουλμάνους που κινούνται στους χώρους λατρείας και προσευχής. Από την πορεία των ερευνών δεν έχουν προκύψει προς το παρόν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης, ωστόσο οι υπηρεσίες της αστυνομίας επιδιώκουν να έχουν σε στενό κλοιό χώρους και πρόσωπα, στους οποίους κινούνται άτομα με ακραίες θέσεις.

 Σε αυτό το πλαίσιο οι επικεφαλής αξιωματικοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της επίσημης μουσουλμανικής κοινότητας, που ενδεχομένως παρατηρούν αλλαγή στη συμπεριφορά ατόμων, τα οποία πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω.



Πηγή: thetoc.gr


Ερντογάν δολοφόνε φώναζε γυμνή ακτιβίστρια



Μιά δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Σουλτάνο στο παιχνίδι που έγινε στο Χάρκοβο, όπου οι Ουκρανοί επικράτησαν 2-0 της Τουρκίας, πριν από την σέντρα, μία νεαρή γυναίκα, εισέβαλε topless στο γήπεδο και στο σώμα της υπήρχε το μήνυμα «Ερντογάν δολοφόνε».

Η κοπέλα είναι μέλος της φεμινιστικής συμμαχίας Femen και η διαμαρτυρία ήταν για το καθεστώς που έχει επιβάλει ο Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Μάλιστα, η συμμαχία έγραψε στην ιστοσελίδα της για την διαμαρτυρία: «Η Femen διαμαρτυρήθηκε ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν. Το καθεστώς Ερντογάν σκοτώνει την ελευθερία και σκοτώνει γενικότερα».


Αυξάνονται οι αφίξεις μεταναστών & προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου



Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βοείου Αιγαίου, καταγράφηκαν οι αφίξεις συνολικά 493 ατόμων από τα οποία 305 στη Λέσβο, 29 στη Χίο και 159 στη Σάμο.

Σημαντική αύξηση του αριθμού μεταναστών και προσφύγων παρατηρήθηκε στα νησιά του βορείου Αιγαίου, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής (1 Σεπτεμβρίου) έως σήμερα (Δευτέρα) το πρωί.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βοείου Αιγαίου, καταγράφηκαν οι αφίξεις συνολικά 493 ατόμων από τα οποία 305 στη Λέσβο, 29 στη Χίο και 159 στη Σάμο.

Από το πρωί σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έως και τις 09:30 έχουν εντοπισθεί οι αφίξεις άλλων 149 ατόμων από τα οποία 90 στη Λέσβο, 13 στη Χίο και 46 στη Σάμο. Στο σύνολό τους δεν έχουν μεταφερθεί σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου να ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Στο ίδιο διάστημα, από 1 έως και 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής έτσι όπως αυτά δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, αντιμετωπίσθηκαν έξη περιστατικά μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων στα νησιά από σκάφη της υπηρεσίας της. Και επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές συνολικά 286 άτομα.



Πηγή: skai.gr


Νέα Δημοκρατία : Πριν από λίγες ημέρες είδαμε για πρώτη φορά σύνταξη 185 ευρώ.



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» που αποκαλύπτει ότι λόγω του νόμου Κατρούγκαλου καλούνται οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν ποσά, που έχουν εισπράξει ως προσωρινή σύνταξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται οι ολέθριες επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου αναφορικά με το ύψος των συντάξεων. Πριν από λίγες ημέρες είδαμε για πρώτη φορά σύνταξη 185 ευρώ. 

Σήμερα, οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν νέο σοκ για τους συνταξιούχους, οδηγώντας τους στο απόλυτο αδιέξοδο. 

Χιλιάδες πλέον συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν ποσά, που έχουν εισπράξει ως προσωρινή σύνταξη.

Αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες μειώσεις πάνω στις ήδη μειωμένες κατά 40% - σε σχέση με το 2014 – συντάξεις.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνθλίβει τους συνταξιούχους οι οποίοι χωρίς καμία ευθύνη πληρώνουν τα λάθη και την ανικανότητά της».


Χάλασε το σώου Τσίπρα η κερήθρα που του κόλλησε στα δόντια




Γελάγανε και οι τοίχοι του κτηρίου κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην εταιρεία Apivita, γιατί το παίζει τελευταία για να εξαπατήσει fun της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Η εταιρεία Apivita, η οποία μετά από διαπραγματεύσεις με σειρά ελληνικών και ξένων ομίλων καλλυντικών, κατέληξε τον Μάρτιο του 2017 σε συμφωνία εξαγοράς της από την ισπανική εταιρία Puig, που εδρεύει στη Βαρκελώνη.

Ο κ. Τσίπρας έχοντας στήσει το σώου, συνομίλησε με  Έλληνες και ξένους εκπροσώπους της Apivita ενώ δοκίμασε προϊόντα όπως τσάι και κερήθρα. 

Την κερήθρα θα την θυμάται για χρόνια αφού του χάλασε το σώου γιατί προκάλεσε πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς κόλλησε στα δόντια του με τον ίδιο να προσπαθεί για αρκετά δευτερόλεπτα να την ξεκολλήσει από στόμα του.



Ο Αλκέτ Ριζάι συγκέντρωσε χρήματα για τη μικρή Ευαγγελία



Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η περιπέτεια της μικρής Ευαγγελίας από τα Χανιά, η οποία δίνει τη δική της μάχη με τον καρκίνο.

Στην έκκληση της οικογένειάς της για οικονομική βοήθεια, προκειμένου να μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο θεραπείας στο Λονδίνο, χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείτο για να μεταφερθεί η 8χρονη στο εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών που ευαισθητοποιήθηκαν από την ιστορία της μικρής Ευαγγελίας ήταν και ο ισοβίτης Αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος ξεκίνησε έρανο μέσα στις φυλακές, προκειμένου να βοηθήσουν όλοι το μικρό κορίτσι.

Την είδηση έκανε γνωστή ο παππούς της μικρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού Αλκέτ Ριζάι τηλεφώνησε στον πατέρα της Ευαγγελίας και του είπε ότι συγκέντρωσε χρήματα από τους συγκρατούμενους του για να τα δώσει για τη θεραπεία της.

Μάλιστα ζήτησε, σύμφωνα με το flashnews.gr, υπουργική απόφαση για να βγουν τα χρήματα με νόμιμο τρόπο από το σωφρονιστικό κατάστημα και να φθάσουν στην οικογένεια της 8χρονης, η οποία ξεκινά σήμερα το ταξίδι ελπίδας στο Λονδίνο.



Πηγή : antenna.gr


Κρήτη: Ιερέας εγκατέλειψε την οικογένεια του…και έφυγε με την αγαπημένη του




Προτού κοπάσει ο θόρυβος, που είχε αναστατώσει την τοπική κοινωνία της Κρήτης με τη σύλληψη του 49χρονου ιερέα, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί δενδρύλλια κάνναβης και ποσότητα χασίς, άλλο ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή ιερέα απασχόλησε και πάλι το προηγούμενο διάστημα το νησί.

Αυτή τη φορά πρόκειται για την ιστορία αγάπης ενός ιερέα από χωριό της Κρήτης, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένεια του…για να ζήσει τον έρωτα της ζωής του.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η παπαδιά κατήγγειλε στις αρχές την εξαφάνιση του συζύγου της, με την αστυνομία να ξεκινάει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια και μετά από ενδελεχή έρευνα, ο ιερέας φέρεται να έχει ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής μαζί με μία άλλη γυναίκα εκτός Κρήτης.

Συντετριμμένη η παπαδιά δε μπορεί να πιστέψει, πώς ο σύζυγος της την εγκατέλειψε για μία άλλη γυναίκα.

Την ίδια ώρα η Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει ο συγκεκριμένος ιερέας τον καλεί σε απολογία, προκειμένου να δικαιολογήσει…τα αδικαιολόγητα για την “άτακτη” συμπεριφορά του.



Πηγή: cretapost.gr


Αποφάσεις βόμβα για χιλιάδες πολίτες που καλούνται να επιστρέψουν τις συντάξεις τους



Αποφάσεις-σοκ με επιστροφή συντάξεων παίρνουν στα χέρια τους οι νέοι συνταξιούχοι καθώς καλούνται όχι μόνο να «χωνέψουν» τις μεγάλες μειώσεις που βγάζει ο νέος νόμος (Κατρούγκαλου), αλλά και να αποδεχτούν το γεγονός ότι θα επιστρέψουν ένα μέρος της οριστικής τους σύνταξης, ή ακόμη και ολόκληρη, γιατί η προσωρινή σύνταξη που πήραν ήταν μεγαλύτερη από την οριστική.

Οι πρώτες αποφάσεις που κρύβουν αυτές τις «βόμβες» δείχνουν διαφορές μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης που φτάνουν και στα 1.500 ευρώ!

Το σοκ είναι ακόμη μεγαλύτερο γιατί, όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα με τις πρώτες αποφάσεις του ΕΦΚΑ για συμψηφισμό οριστικών και προσωρινών συντάξεων, που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καλούνται να γυρίσουν πίσω τη διαφορά μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης ακόμη και συνταξιούχοι που με το νόμο Κατρούγκαλου πέφτουν στα 454 ευρώ!

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΦΚΑ, που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής:

1 Συνταξιούχος πήρε οριστική 454 ευρώ με το νόμο Κατρούγκαλου και θα πρέπει να γυρίσει πίσω στον ΕΦΚΑ 1.108 ευρώ για 12 μήνες από τη διαφορά της προσωρινής που ήταν μεγαλύτερη, στα 546 ευρώ. Η επιστροφή βάσει νόμου θα γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 7 μήνες, με παρακράτηση 151 ευρώ από την οριστική σύνταξη. Για το διάστημα αυτό θα ζει με 302 ευρώ το μήνα! Αν τα πάρουν εφάπαξ, θα μείνει απλήρωτος για δυόμισι μήνες!

2 Συνταξιούχος πήρε οριστική απόφαση με 488 ευρώ και του ζητούν να επιστρέψει τη διαφορά οριστικής-προσωρινής για 12 μήνες, που είναι 1.447 ευρώ! Αν τα πάρουν εφάπαξ, θα μείνει απλήρωτος για 3 μήνες. Με δόσεις θα του κρατούν 162 ευρώ για 8,5 μήνες και θα πρέπει να ζει με 325 ευρώ!

Το πρόβλημα θα ενταθεί καθώς οι διαφορές που θα ζητηθούν πίσω από τους συνταξιούχους -ιδίως απ’ όσους προέρχονται από τον ΟΑΕΕ- δεν θα είναι μόνο από την προσωρινή τους σύνταξη, που κατά κανόνα είναι μεγαλύτερη, αλλά θα προστεθούν και οι τυχόν οφειλές τους στα Ταμεία.

Και αυτό θα συμβεί διότι βάσει νόμου αλλά και βάσει εγκυκλίων που εκδόθηκαν, δεν προβλέφθηκε καμία παρακράτηση χρεών στα ταμεία από τις προσωρινές συντάξεις και έτσι ο λογαριασμός θα πρέπει να πληρωθεί από την οριστική σύνταξη.

Στην πράξη, όσοι είχαν οφειλή μέχρι 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και μέχρι 15.000 στο ΕΤΑΑ, παίρνουν την προσωρινή σύνταξη χωρίς καμία παρακράτηση ποσού έναντι των οφειλών τους. Οταν βγει όμως η οριστική, αυτές οι οφειλές παρακρατούνται σε δόσεις. Οι δόσεις πληρωμής όμως δεν έχουν καθοριστεί για όσους παίρνουν σύνταξη και έχουν αφήσει απλήρωτες εισφορές. Η πάγια διάταξη για τέτοιες περιπτώσεις είναι να πληρώνονται με το 25% της μηνιαίας σύνταξης και μέχρι 40 μήνες. Ομως, το πρόβλημα που ανακύπτει πλέον είναι ότι χιλιάδες συνταξιούχοι που βγαίνουν με το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) καλούνται από τη μια να επιστρέψουν τα ποσά της προσωρινής σύνταξης και από την άλλη, όσοι εξ αυτών έχουν και χρέη ως 20.000 ευρώ, θα κληθούν να τα «ρυθμίσουν» με μια πρόσθετη παρακράτηση από το ποσό της οριστικής τους σύνταξης!

Με τα… ρέστα από τη σύνταξη που θα μείνουν «στο τέλος της ημέρας» θα πρέπει να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι «βόμβες» που κρύβουν οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ για τις νέες συντάξεις δεν είναι μόνο ότι βγαίνουν με μειώσεις άνω και του 30% σε σχέση με τα ποσά που θα είχαν οι συνταξιούχοι χωρίς την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, όπως αποκαλύπτεται στα ντοκουμέντα που για πρώτη φορά έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής. Επιπλέον, οι νέες συντάξεις βγαίνουν για χιλιάδες δικαιούχους και μειωμένες αλλά και με ρήτρα αυτόματης επιστροφής ποσών επειδή η προσωρινή ήταν μεγαλύτερη από την τελική σύνταξη!

Ο νόμος 4387/2016 λέει ότι η προσωρινή σύνταξη υπολογίζεται στο 50% του μέσου μισθού του τελευταίου δωδεκαμήνου για τους μισθωτούς και στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) και τους αγρότες.

Η προσωρινή έχει πλαφόν τα 384 ευρώ ως κατώτατο όριο και τα 768 ευρώ ως ανώτατο ποσό, ακόμη και αν το 50% του μισθού ή του εισοδήματος του προηγούμενου δωδεκαμήνου είναι πάνω από τα 768 ευρώ.

Αυτό που συνέβη με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ είναι ότι η προσωρινή υπολογίστηκε επί του εισοδήματος που αντιστοιχεί στις εισφορές της ασφαλιστικής κλάσης που είχαν τον τελευταίο χρόνο (π.χ. το 2015) και έτσι σε πολλές περιπτώσεις βγήκαν προσωρινές 700 και 750 ευρώ καθώς οι περισσότεροι είχαν υψηλή κλάση εισφορών για το 2015.

Η οριστική σύνταξη όμως υπολογίστηκε με το μέσο μηνιαίο εισόδημα που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν από το 2002 και μετά, που σημαίνει ότι το εισόδημα αυτό βγαίνει μικρότερο γιατί είχαν χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις από αυτές που ήταν το 2015.

Σε χειρότερη θέση, από όσους πήραν μεγαλύτερη προσωρινή και βγαίνουν με μικρότερη οριστική σύνταξη, είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που χρωστούν και εισφορές. Στις περιπτώσεις αυτές κινδυνεύουν να μείνουν με μηδενική σύνταξη γιατί από τη μια θα έχουν την παρακράτηση της διαφοράς από την προσωρινή σύνταξη και από την άλλη θα παρακρατούνται και οι οφειλές τους από όση σύνταξη απομένει!

Στο Δημόσιο δε, το πρόβλημα θα είναι ίσως και μεγαλύτερο, ιδίως για όσους αποχωρούν με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Στρατιωτικοί και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας παίρνουν προσωρινή σύνταξη με πλαφόν τα 768 ευρώ, από το φετινό Ιούλιο και μετά, ενώ όσοι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, πήραν ως προκαταβολή το 50% των συνολικών τους αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι σε αποδοχές (μισθοί και επιδόματα) των 2.200 ευρώ, βγήκαν προκαταβολές σύνταξης 1.100 ευρώ. Η οριστική σύνταξη όμως δεν θα βγει στα 1.100 με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά πιο κάτω γιατί θα μετρήσουν όχι οι τελευταίες αποδοχές, αλλά οι αποδοχές μιας 15ετίας. Ηδη, στο Γενικό Λογιστήριο επικρατεί αναβρασμός γιατί σύντομα και καθώς θα αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του Δημοσίου με το νόμο Κατρούγκαλου, θα διαπιστωθούν διαφορές ως και 300 ευρώ μεταξύ προκαταβολής και οριστικής σύνταξης. Αυτές οι διαφορές θα παρακρατηθούν από τις ήδη μειωμένες αποδοχές που θα παίρνουν οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Στην ουσία, θα έχουν μια φανερή μείωση λόγω των χαμηλών συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων και μια κρυφή μείωση που θα είναι άμεση στην τσέπη με την παρακράτηση των προκαταβολών που παίρνουν και είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες από τις οριστικές τους συντάξεις.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Υπερχρεωμένη επιχείρηση πουλήθηκε «καθαρή» σε εταιρεία μιας εβδομάδας



Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού σχολείου Αμαρύνθου στην Εύβοια είναι γεμάτη αυτό το καλοκαιρινό βράδυ. Καμιά 40αριά επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα έχουν έρθει για να ακούσουν τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Μαυραγάνη, που με μια ομάδα συνεργατών του θέλει να εξηγήσει στους συμπατριώτες του πώς μπορούν να πετύχουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δεν είναι όλοι «κόκκινοι» εδώ, όπως ο συνταξιούχος του ΟΤΕ δίπλα στον υπογράφοντα, που έχει αποφασίσει να μην εξυπηρετεί πλέον το στεγαστικό του δάνειο με το οποίο έκτισε ένα σπίτι στη Βάθεια. Πήρε 20 εκατ. δραχμές δάνειο, 25 εκατ. εφάπαξ από τον ΟΤΕ και στο τέλος κέρδισε και 5 εκατομμύρια στο λαχείο, όπως εξομολογείται εκτιμώντας, ότι «οι τράπεζες τα έχουν πάρει τα λεφτά τους από μένα» (σ.σ. δανείστηκε 70.000 ευρώ κεφάλαιο και έχει αποπληρώσει 73.000). Από τους παρευρισκομένους αρκετοί έχουν την ίδια αντίληψη. Ενας επιχειρηματίας ρωτάει τον υφυπουργό αν μπορεί να ρυθμίσει δάνειο 300.000 ευρώ με ακίνητη περιουσία 1 εκατομμυρίου για να αναρωτηθεί μετά την εκδήλωση ο κ. Μαυραγάνης, δικηγόρος ειδικευμένος στα ζητήματα αυτά, «πώς σχημάτισε την περιουσία του 1 εκατομμυρίου».

Στη συγκέντρωση αυτή σηκώθηκε ένα πρώην μέλος της διοίκησης της συνεταιριστικής τράπεζας της Χαλκίδας, ο κ. Δ. Σταματούκος, για να ρωτήσει τι γίνεται με «τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής που διαγράφονται τα χρέη τους».

Ο λόγος είναι για τη μεγαλύτερη επιχείρηση λευκού κρέατος της Εύβοιας «Δ. Κελαηδίτης και ΣΙΑ», που βρίσκεται σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Την ημέρα της εκδήλωσης στην Αμάρυνθο παραδόθηκαν στον ειδικό εκκαθαριστή δύο προσφορές, 5 και 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από δύο εταιρείες. Η εταιρεία που έδωσε τη μεγαλύτερη προσφορά είχε ιδρυθεί μόλις μία εβδομάδα πριν από την πρόσκληση διενέργειας του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο επιμελητήριο της Χαλκίδας.

Η προσφορά της εταιρείας αυτής καλύπτει την αξία του ενεργητικού (ακίνητα, εγκαταστάσεις, εννέα χοιροτροφικές μονάδες, τέσσερις πτηνοτροφικές μονάδες, τρεις κτηνοτροφικές, δύο μονάδες ζωοτροφών, μονάδα σφαγής και τυποποίησης κρέατος, μεταφορικά μέσα και εργαλεία και κυκλοφορούν ενεργητικό 1,3 εκατ. ευρώ), κατά τα άρθρα της παλιάς προ πτωχευτικής διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο η εκκαθάριση της «κακής» ΑΤΕ ελπίζει να εισπράξει 1,7 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το Δημόσιο. Οι ενέγγυοι δανειστές προσεγγίζουν τις 6.500, ενώ το ΙΚΑ δεν είναι ενέγγυο. Πηγές κοντά στην εκκαθάριση δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το χρέος προς το ΙΚΑ, ενώ πηγές του ΕΦΚΑ ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι αυτό ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο οργανισμός δηλώθηκε στη λίστα των πιστωτών.

Τα χρέη αυτά κληρονομήθηκαν από τη επόμενη γενιά των επιχειρηματιών το 2015. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση, έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να ρυθμιστούν, χωρίς το ΙΚΑ να αποδέχεται τις προτάσεις. Οι νομικοί παραστάτες του ΙΚΑ προσπάθησαν, με βάση μια παλαιότερη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, να αποδείξουν ότι οι διάδοχοι του επιχειρηματία που είχε δημιουργήσει τα χρέη ευθύνονται έναντι του ΙΚΑ. Το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιδρύματος. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του ΙΚΑ δημιουργήθηκε πριν από το 2000 και μετά την κρίση των πουλερικών το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ισολογισμού της, η εταιρεία εμφανίζει υποχρεώσεις 40 εκατ. ευρώ. Πηγές της αγοράς κρέατος αναφέρουν ότι οι πλειοδότες είναι στο περιβάλλον των παλαιών μετόχων, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη μετοχική σύνθεση της παλιάς εταιρείας ούτε από τα στοιχεία του νέου πλειοδότη. Οι κληρονόμοι εξάλλου του επιχειρηματία που δημιούργησε τα χρέη κληρονόμησαν τις μετοχές τους με το ευεργέτημα της απογραφής (σ.σ. το ενεργητικό). Ταυτόχρονα ο πλειοδότης έχει εγγυηθεί στους 102 εργαζομένους τη συνέχιση της απασχόλησής τους με όλα τα προνόμια που είχαν, ενώ έχει προβλέψει ένα ποσό 800.000 ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων.

Ο Γ. Κελαηδίτης το 2015 σε μια συνέντευξή του σε τοπικό μέσο της Εύβοιας είχε πει ότι η εταιρεία ήταν σε κακή κατάσταση επειδή δανειζόταν «με ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, που έφθαναν το 30% και 35% επί σειράν ετών, κάτι που οδήγησε σε κατάσταση που δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εμείς αποφασίσαμε να μην το βάλουμε κάτω χωρίς να ρευστοποιήσουμε το ζωικό κεφάλαιο, αλλά με ίδιο ΑΦΜ...» (Eviazoom 6 Ιουνίου 2015).

H εταιρεία προχώρησε σε δύο αιτήσεις εξυγίανσης, η πρώτη το 2015 και η δεύτερη ένα χρόνο αργότερα, ενώ τον Μάιο του 2017, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας ενέκρινε την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία. Ταυτόχρονα, το Πρωτοδικείο διέταξε την αναστολή όλων των ατομικών διώξεων, καθώς και πιθανών μέτρων διοικητικής εκτέλεσης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.


TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βελτιώθηκε αλλά έχασε ξανά η Εθνική, 78-72 από τη Σλοβενία


Τη δεύτερη ήττα της υπέστη η Εθνική στο Ευρωμπάσκετ, 78-72, από την αήττητη σε 3 αγωνιστικές Σλοβενία (1ος Όμιλος), αφού απώλεσε διαφορά 8 πόντων, 50-58, στα τέλη της 3ης περιόδου και δέχτηκε επιμέρους σκορ, 16-6, μετά το υπέρ της 62-66. 

Οι Ντόντσιτς (22π.) και Ντράγκιτς (20π.) ήταν οι δήμιοι της «γαλανόλευκης», ενώ 16 πόντους πρόσθεσε ο Πρέπελιτς. 

Ο Κώστας Σλούκας με 18 πόντους και 6 ασίστ ήταν εξαιρετικός για την Εθνική, ενώ Μπουρούσης και Παπαγιάννης έδωσαν μάχες στη ρακέτα, αλλά τα 3/20 τρίποντα απέτρεψαν μία νίκη που θα άλλαζε τις ισορροπίες στον πρώτο όμιλο για τους παίκτες του Κώστα Μίσσα.

Με τον Παπαγιάννη αντί του Μπουρούση στο «5» παρέταξε την αρχική πεντάδα ο Μίσσας. Ο νεαρός σέντερ της Εθνικής είχε σαφή εντολή να κλείνει τους διαδρόμους στον μεγάλο σταρ της Σλοβενίας, Γκόραν Ντράγκιτς και να του αλλοιώνει τα σουτ, με το τεράστιο κορμί του. Η απόπειρα αυτή δεν ήταν επιτυχής, ομως στα πρώτα λεπτά, αφού ο Ντράγκιτς είχε σημειώσει ήδη 6 πόντους, στο 10-4 της ομάδας του. 

Ο Μπουρούσης πέρασε στη θέση του Παπαγιάννη και η Ελλάδα μείωσε σε 15-12, με δικούς του πόντους, καθώς και του Πρίντεζη. Το zone press 2-2-1 του Ιγκόρ Κοκόσκοφ δημιουργούσε προβλήματα στην επίθεση της Εθνικής, αλλά κυρίως ήταν τα μόλις 4 ριμπάουντ που μάζεψαν οι Έλληνες διεθνείς (11 οι Σλοβένοι στην 1η περίοδο) που οδήγησαν στο +10, 23-13, της αντιπάλου, με το τέλος της 1ης περιόδου. 

Ο Ντόντσιτς με 2 τρίποντα (1 σημείωσε ο Πρέπελιτς) είχαν κάνει ζημιά στην Εθνική που ανέβαζε το σκορ μόνο μέσα από τη ρακέτα. Το +12 «έγραψε» ο Ράντολφ, 25-13, για τη Σλοβενία με την έναρξη της 2ης περιόδου και η Εθνική συνέχισε να κηνυγά στο σκορ. Παρά τα 1/9 τρίποντα, η Εθνική έγινε απειλητική χάρη στα ριμπάουντ που μάζεψαν οι Πρίντεζης (4), Μπουρούσης (3) και Παπαπέτρου (3), 20 η Σλοβενία, 18 η Ελλάδα στο ημίχρονο που είχε ισορροπήσει! 

Η πρώτη φορά που μείωσε η εθνική ήταν το -5, 26-21, με τον Παππά, για το 30-26 πάλι με τον ίδιο και το 32-30 με τον Παπαγιάννη. Ομως, ο Ντόντσιτς στην εκπνοή του πρώτου μέρους «έπιασε στον ύπνο» την ελληνική άμυνα, για το 38-35, έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Η 3η περίοδος ανήκε στους παίκτες του Κώστα Μίσσα: Αρχικά με σερί 9-0 που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Σλούκα, η Εθνική ξέφυγε με +4, 35-39 (ο Παπαγιάννης της είχε δώσει προβάδισμα, 35-36). Ο Σλούκας ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδας μοιράζοντας ασίστ και κλέβοντας μπάλες. Αυτός έδωσε στην τιμή τη μέγιστη τιμή της υπέρ της «γαλανόλευκης» έως εκείνη τη στιγμή, +7, 38-45, με 2/2 βολές, ενώ με νέο δικό του τρίποντο η Εθνική έκανε το 43-48. 

Οι αλλαγές του Μίσσα είχαν μπερδέψει τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, ο Παπαγιάννης είχε βρει τα πατήματά του και έκανε σημαντική δουλειά, σε επίθεση και άμυνα, ενώ ο Μπουρούσης ήταν σταθερά «πύργος». Ο Καρδιτσιώτης σέντερ «έγραψε» το 50-58 (+8), με τον Γκόραν Ντράγκιτς να μειώνει σε 52-58, στο τέλος της 3ης περιόδου. Μέχρι το 62-66, η Εθνική είχε τον έλεγχο, αλλά εν συνεχεία δέχτηκε σερί 8-0 για το 70-66 των Σλοβένων (από Μούριτς, Ντόντσιτς και Βίντμαρ). 

Ο Σλούκας έκανε το 71-70 με 2/2 βολές, 1:42 πριν τη λήξη. Ο Ντράγκιτς απάντησε με 4 σερί πόντους, 75-70, ο Σλούκας φώναξε πάλι παρών, 75-72, αλλά απέμεναν μόλις 16''. Ο Παπανικολάου έκανε φάουλ στον Πρέπελιτς που ευστόχησε σε 1 βολή, 76-72, αλλά στην τελευταία επίθεση της Εθνικής ο Καλάθης αστόχησε δύο φορές για 3 κι ενώ το επιθετικό ριμπάουντ, είχε πάρει ο Πρίντεζης. Από τη γραμμή του φάουλ, ο Ράντολφ «σφράγισε» την 3η νίκη, 78-72, της Σλοβενίας.

Διαιτητές: Μαράνιο (Βραζιλία), Κόντε (Ισπανία), Κοζλόφσκις (Λετονία)

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 35-30, 52-58, 78-72

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ιγκόρ Κοκόσκοφ): Ράντολφ 8, Ντράγκιτς 20, Νίκολιτς, Πρέπελιτς 16, Μούριτς 6, Μπλάζιτς, Βίτνμαρ 6 (9ρ.), Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 22 (7/12σ.)

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 6, Μπουρούσης 9, Σλούκας 18 (6ασ.), Παππάς 10, Παπαγιάννης 10 (3κ.), Πρίντεζης 10 (10ρ.), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου 5 (6ρ.), Μπόγρης, Αντετοκούνμπο


Πηγή : in.gr


To Eλληνικό spotlight: 50 χρόνια βιαστής ανηλίκων στον Πειραιά



Διευθυντής ορφανοτροφείου στον Πειραιά καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή - Η σκοτεινή ιστορία ενός «ευυπόληπτου» άνδρα που φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα ικανοποιώντας τη διαστροφή του να βασανίζει χωρίς έλεος δεκάδες απροστάτευτα παιδιά

Υπάρχουν ρεπορτάζ που όσα κι αν έχεις δει και ακούσει, όσες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κι αν έχεις καταγράψει σε μνήμες φρίκης, όσα κι αν είναι τα χρόνια σου στην πιάτσα της δημοσιογραφίας και όσα χιλιόμετρα κι αν έχεις διανύσει στα μονοπάτια της, γεννιούνται για να σε σοκάρουν. 

Δεν είναι μόνο το βάθος της δια­στροφής των πρωταγωνιστών τους που σε τσακίζει, ούτε οι αποτρόπαιες πράξεις τους που σκάνε μέσα σου σαν γροθιές. Είναι που στάθηκες αδύναμος και ανίκανος να τα αποκαλύψεις πριν προλάβουν να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των θυμάτων εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα την προοπτική κάθε σωτηρίας. Πενήντα χρόνια. Μισός αιώνας.

Τόσο πέρασε από τη στιγμή που ένας άνδρας, ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης, οικειοποιήθηκε τη μάσκα του σωτήρα βασανίζοντας χωρίς έλεος δεκάδες ανήλικα παιδιά. Η μάσκα μόλις έπεσε αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο: το πρόσωπο ενός δυνάστη, ενός τυράννου, ενός τέρατος που επί σειρά ετών κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά ανήλικα αγόρια, παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον της οικογένειάς τους για να βρουν αγάπη και θαλπωρή. Δεν τις συνάντησαν ποτέ. Στη θέση τους ο «ευυπόληπτος» κύριος Λαλαούνης τοποθέτησε μόνο την απόλυτη φρίκη. Αυτό είναι η εικόνα που αποκαλύφθηκε από τη δικογραφία και τη δίκη που ακολούθησε.

Ο ατάραχος βασανιστής και τα θαρραλέα αγόρια


22 Αυγούστου 2017. Στην Αίθουσα 1 του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών λαμβάνει χώρα η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση μιας υπόθεσης που συγκλονίζει όσους τυχαίνει να την παρακολουθούν. Ενας 86χρονος άνδρας, ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης, βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου για αποπλάνηση ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, όπως και σε βάρος ατόμου του οποίου καταχράστηκε τη διανοητική αναπηρία, και ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή τελεσθείσα από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας. Οι παραπάνω πράξεις για τις οποίες κατηγορείται αφορούν 12 παιδιά, 5 εκ των οποίων είναι ακόμη και σήμερα ανήλικα και τα οποία δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο, αλλά διαβάστηκαν οι καταθέσεις που είχαν δώσει κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας. Μοιάζει ατάραχος. Το υπεροπτικό του χαμόγελο, σε πλήρη αντιδιαστολή με το βάρος των κατηγοριών που απειλούν την ελευθερία του, προκαλεί ρίγη σε όσους γνωρίζουν την αλήθεια και αποτροπιασμό σε εκείνους που έχουν βιώσει το κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή ψέμα του. Δίπλα του στέκουν τρεις δικηγόροι και κάποιοι μάρτυρες υπεράσπισης που μιλούν για έναν πραγματικό ήρωα, για την προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της αγάπης για τα παιδιά. 

Απέναντί του στέκουν τέσσερα παιδιά, 20 έως 25 ετών, μερικοί μάρτυρες κατηγορίας και μια νεαρή δικηγόρος, η κυρία Σοφία-Αλεξία Βέννη, που δέχθηκε να τα εκπροσωπήσει αφιλοκερδώς. Τα παιδιά ξεκινούν να διηγούνται όλα όσα έζησαν στο ίδρυμα με την επωνυμία «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά από την τρυφερή ηλικία των 4 ετών. Κάποιες στιγμές η φωνή τους σπάει, τα δάκρυα κατακλύζουν τα μάτια τους, οι μνήμες τούς κόβουν τα πόδια, η αναπαραγωγή του πόνου τα λυγίζει. Παρ’ όλα αυτά στέκονται όρθια και χωρίς να κοιτούν τον κατηγορούμενο και με τη ματιά στραμμένη αποκλειστικά και μόνο προς την πλευρά της έδρας, συνεχίζουν να μιλούν για την κόλαση που βίωσαν δίπλα του. 

Για το ασταμάτητο ξύλο, τις επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τις βάναυσες τιμωρίες, τα αμέτρητα βασανιστήρια και την απομόνωσή τους από τον έξω κόσμο. Λίγες ώρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης καταδικάζεται σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή και τραβά τον δρόμο για τις Φυλακές Τριπόλεως, εκεί όπου κρατούνταν από τις 24 Οκτωβρίου του 2016 όταν, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, είχε κριθεί προφυλακιστέος λόγω επαρκών ενδείξεων. 

Στην Αίθουσα 1 του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών επικρατεί τώρα χαρά και στις ψυχές των θυμάτων του Λαλαούνη η αίσθηση της δικαίωσης. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να σβήσει την ηχώ της φράσης που βγήκε από τα ενήλικα χείλη ενός πρώην ανήλικου τροφίμου: «Επιθυμώ να τιμωρηθεί ο Λαλαούνης, αν και δεν πιστεύω ότι η τιμωρία του θα αλλάξει το παρελθόν μου».

Ο «ευυπόληπτος» Πειραιώτης με το μαστίγιο 

Το ημερολόγιο γράφει 1958 όταν ο 27χρονος τότε Κωνσταντίνος Λαλαούνης, απόφοιτος Θεολογίας, διορίζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμελητής ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιώς. «Στα 40 χρόνια που εργάστηκα ως προϊστάμενος διευθυντής στο Δικαστήριο Ανηλίκων Πειραιά διαπίστωσα ότι πολλά από τα παιδιά που έφταναν στη δικαστική αίθουσα δεν είχαν παρουσιάσει παραβατικές συμπεριφορές, αλλά είχαν αφεθεί από τους γονείς τους οι οποίοι δεν ήθελαν να τα μεγαλώσουν και τα είχαν εγκαταλείψει. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου ήρθα αντιμέτωπος με εξαιρετικά σκληρές υποθέσεις που με συγκίνησαν και με άγγιξαν ως άνθρωπο. Ετσι, αποφάσισα να κάνω κάτι γι’ αυτά τα παιδιά», είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια σε ένα από τα πολλά εγκωμιαστικά αφιερώματα που είχαν γίνει από τα ΜΜΕ στο πρόσωπό του. 


Ο 86χρονος Κωνσταντίνος Λαλαούνης καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη και σήμερα κρατείται στις Φυλακές Τριπόλεως




Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Λαλαούνης νοικιάζει ένα διαμέρισμα στο Πασαλιμάνι και αφού συγκεντρώνει τον οβολό της επώνυμης και ανώνυμης πειραϊκής κοινωνίας ξεκινά να φιλοξενεί κακοποιημένα παιδιά στο ίδρυμα με την επωνυμία «Παιδικό Σπίτι», ενώ το 1962 οι κοινωνικές του ευαισθησίες απέναντι στα άτυχα παιδιά μετακομίζουν μαζί με τα τελευταία σε ένα νέο κτίριο στο κέντρο του Πειραιά. Ο Λαλαούνης διατείνεται ότι προσφέρει στα παιδιά στέγη, ασφάλεια και μόρφωση, η οποία τελείται σε κεντρικά σχολεία της πόλης: «Οι ώρες που πηγαίναμε στο σχολείο, οι στιγμές που δραπετεύαμε από αυτό το κολαστήριο ήταν οι μοναδικές που μπορούσαμε να αισθανθούμε άνθρωποι», λέει σήμερα ένας πρώην τρόφιμος. Ο εργένης «φιλάνθρωπος» περνά σχεδόν όλες τις ώρες τις ημέρας μέσα στο ίδρυμα και δίπλα στα παιδιά στα οποία απαγορεύει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο. «Πάνε επτά χρόνια απ’ όταν τον γνώρισα τον κ. Λαλαούνη, πρόεδρο του ‘‘Παιδικού Σπιτιού’’», λέει σήμερα μία γυναίκα που είχε υποψιαστεί την αρρωστημένη ψυχοσύνθεσή του και συνεχίζει: «Σ’ ένα τηλεφώνημα μου έβαλε τις φωνές γιατί ζήτησα να πάω μια βόλτα κάποια παιδιά που δικαιούμουν να πάω.

Το ίδρυμα-κολαστήριο στον Πειραιά


“Απαγορεύεται από τον κανονισμό’’ ήταν η απάντησή του, συνοδευόμενη από φωνές και απειλές. Τότε κατάλαβα ότι έχει κάτι να κρύψει. Κάποιες ελάχιστες φορές που μου επέτρεψε να δω τα παιδιά οι συναντήσεις μας έγιναν εκτός ιδρύματος, σε κάποιον σκοτεινό διάδρομο ενός ισόγειου διαμερίσματος του Πειραιά. Τα παιδιά ήταν θλιμμένα και δεν απαντούσαν σε απλές ερωτήσεις. Εμοιαζαν κλεισμένα σε έναν άλλο κόσμο. Στη συνέχεια έρχονταν στη ζωή μου άνθρωποι και γεγονότα που μου επιβεβαίωναν τους χειρότερους φόβους μου. Κάποιοι κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αυτό το λίγο που περνούσε από το χέρι μας προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια». 

Την αλήθεια, ωστόσο, σε όλο της το μέγεθος και το απύθμενο βάθος δεν μπορούσε να τη φανταστεί κανείς - ή σχεδόν κανείς. Ο «ευυπόληπτος» κύριος Λαλαούνης, που είχε βραβευτεί πολλάκις για το έργο του λαμβάνοντας ακόμη και έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, είχε φροντίσει, μέσω των ισχυρών κοινωνικών δεσμών που διατηρούσε με πολλά μέλη της πειραϊκής ελίτ, να παρουσιάζει τον εαυτό του ως σωτήρα των παιδιών και να διαφημίζεται από τα ΜΜΕ ως ο «ακούραστος επιμελητής ανηλίκων και ιδρυτής του “Παιδικού Σπιτιού” με το πρωτοποριακό και ανεκτίμητο έργο». Ως «ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει εκατοντάδες παιδιά να ξαναβρούν κοντά του την οικογενειακή ζεστασιά», «ο ήρωας της ανθρωπιάς, της κατανόησης και της αγάπης για τα παιδιά». Για τα παιδιά ωστόσο που μεγάλωσαν μέσα στο «Παιδικό Σπίτι» το τελευταίο ισούται με «φυλακή», «χούντα», «Κατοχή» και «Γκουαντάναμο» και ο Λαλαούνης με έναν δυνάστη που τα γέμιζε ξύλο με το ζωνάρι του, προσβολές με τα λόγια του, τρόμο με τις απειλές του και ντροπή με τις σεξουαλικές του διαστροφές... 

Τέσσερα τρίκλινα δωμάτια, μία κουζίνα, τρεις τουαλέτες, ένα σαλόνι, ένας χώρος υποδοχής, ένα μικρό προαύλιο, δεκάδες (ποιος ξέρει;) ίσως και εκατοντάδες, κακοποιημένα παιδιά. Αυτή είναι η εικόνα που προέκυψε κατά τη δικαστική διαδικασία για το θεάρεστο έργο του «κυρίου» Λαλαούνη. Στο πλάι των παιδιών έστεκαν μια παιδοκόμος-μαγείρισσα, ένας φύλακας κι ένας δάσκαλος πρώην οικότροφος του ιδρύματος. Ποτέ ψυχολόγος. Ποτέ κοινωνική λειτουργός. Αρχηγός όλων, ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης, ο απόλυτος δυνάστης. Το περιβάλλον τιμωρητικό, οι κανόνες άκαμπτοι, η αυστηρότητα ισόβια. Τα παιδιά αποκλεισμένα από συμμαθητές, φίλους και συγγενείς, σαν φαντάσματα ενός καταραμένου σπιτιού στο κέντρο μιας ολοζώντανης πόλης. «Με έβαλαν στο ίδρυμα όταν ήμουν τεσσάρων χρονών. Δεν είχα την αίσθηση ότι ζω. Σχολείο-σπίτι- σπίτι-σχολείο. Ηταν σαν να βρίσκομαι στη φυλακή. Δεν είχα ελευθερία. Πίστευα ότι στη φυλακή είναι καλύτερα γιατί εκεί τους αφήνουν τουλάχιστον να παίζουν μπάσκετ. Πολλές φορές είχα σκεφτεί να το σκάσω, αλλά δεν είχα πού να πάω. 

Ο Λαλαούνης μάς δημιουργούσε ψυχολογικά τραύματα λέγοντάς μας ότι δεν θα πάμε ποτέ στους γονείς μας, ότι οι γονείς μας μάς είχαν εγκαταλείψει, ότι είμαστε ανίκανοι και ότι δεν θα προοδεύσουμε ποτέ. Στους γονείς μας, όταν έρχονταν να μας δουν, έλεγε ότι είχαμε πρόγραμμα με το σχολείο και ότι δεν μπορούσαν να μας συναντήσουν. Το πρόγραμμά μας ήταν σχολείο, διάβασμα και μετά δουλειές. Καθαρίζαμε τους χώρους του ιδρύματος και μεταφέραμε πράγματα από τις αποθήκες», λέει ένας πρώην τρόφιμος και συνεχίζει: «Δεν μας επιτρεπόταν καμία επικοινωνία με τους συμμαθητές μας. Κάποια παιδιά τα απογεύματα πηδούσαν από τα παράθυρα για να συναντήσουν τους φίλους τους. Μας χτυπούσε στο κεφάλι, μας έδινε να τρώμε ληγμένα τρόφιμα και όταν παραπονιόμασταν, μας έβαζε τιμωρία. Από το στόμα του Λαλαούνη συνεχώς ακούγαμε “είστε ένα τίποτα, ένα μηδέν, δεν υπάρχει μάνα και πατέρας για εσάς, δεν υπάρχετε πουθενά αν δεν κάνετε ό,τι σας λέω εγώ”. Οταν δεν έκανα σωστά κάποια δουλειά, με έσπρωχνε και με χτυπούσε με σφαλιάρες. Μερικές φορές μας έριχνε στο πάτωμα και με κλωτσιές ούρλιαζε: “Σήκω, ζώον!”. Κάθε φορά που θεωρούσε ότι δεν κάναμε κάτι σωστά, μας έριχνε χαστούκια και φάπες για να μας τιμωρήσει. Είχε χτυπήσει μια φορά ένα παιδί άσχημα με κλωτσιές στην κοιλιά επειδή κουβαλούσε ένα δοχείο με λάδι και δεν τα κατάφερε και του χύθηκε το λάδι. Εφτυνε στο φαγητό μας και έλεγε πως μόνο αν το φάμε θα μας πάει βόλτα, μας έκλεινε στο δωμάτιο και μας χτυπούσε με μπουνιές στην κοιλιά. Ενιωθα κι εγώ σαν τοίχος του σπιτιού». 

Η αρρωστημένη ψυχοσύνθεση του βασανιστή Λαλαούνη δεν εξαντλούνταν ωστόσο μόνο στο ξύλο και την ψυχολογική βία απέναντι στα μικρά παιδιά, αλλά, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, και στην πραγμάτωση των αρρωστημένων σεξουαλικών του φαντασιώσεων τόσο μέσα στο κτίριο του Πειραιά όσο και σε ένα εξοχικό σπίτι στη Δροσιά, όπου πήγαινε με τα παιδιά κάποια Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας πρώην τρόφιμος, «τριβόταν πάνω μας με τα γεννητικά του όργανα, μας τσιμπούσε στα οπίσθια, μας δάγκωνε στα χείλη, υποχρέωνε κάποιους σε αυνανισμό. Μας έλεγε να μην κάνουμε παρέα με κορίτσια γιατί αυτό είναι ανήθικο. Στη Δροσιά, όταν καθόμασταν στον καναπέ για να δούμε τηλεόραση, μας έβαζε να καθόμαστε στα πόδια του. Αυτά τα γεγονότα γινόντουσαν όταν πήγαινα τρίτη, τετάρτη και πέμπτη Δημοτικού. Οταν πήγα στην έκτη άρχισα να αντιδρώ, είχα πονηρευτεί, τον έσπρωχνα και του έλεγα να μη με ακουμπάει. Την περίοδο εκείνη έκανε τα ίδια και σε άλλα παιδιά, τα οποία όμως δεν αντιδρούσαν γιατί ήταν μικρά. Αν δεν υπήρχε ο Γ., που μίλησε σε κάποια καθηγήτρια για τα μαρτύρια που βιώνει, σήμερα όλα θα ήταν τα ίδια». 

Η στιγμή της φρικτής αποκάλυψης και τα κλειστά στόματα


Στις αρχές του 2012, ένα 14χρονο παιδί με μετρίου βαθμού νοητική στέρηση εκμυστηρεύεται τα μαρτύριά του και τη σεξουαλική κακοποίηση που υφίσταται από τον Λαλαούνη σε μια εκπαιδευτικό του σχολείου όπου φοιτά με τα παρακάτω λόγια: «Ο κύριος Λαλαούνης με έχει σαν το κορίτσι του, έτσι με φωνάζει μπροστά στα παιδιά. Με χουφτώνει, με αγκαλιάζει, με χαϊδεύει, πιάνει τα γεννητικά μου όργανα και με αυνανίζει». Εκείνη τον ακούει, τον πιστεύει και χωρίς δεύτερη σκέψη απευθύνεται στον Συνήγορο του Παιδιού. 


Στις 22 Δεκεμβρίου του 2012 υποβάλλεται στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών εμπιστευτική αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργου Μόσχου, με την οποία εκφράζονται υπόνοιες για ενδεχόμενη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών που φιλοξενούνται στο «Παιδικό Σπίτι», τόσο στον χώρο όπου στεγάζεται το ίδρυμα στο κέντρο του Πειραιά όσο και στον χώρο διαμερίσματος που ανήκει στο φιλανθρωπικό σωματείο στην περιοχή της Δροσιάς, από τον υπεύθυνο του ιδρύματος και πρόεδρο του φιλανθρωπικού σωματείου Κωνσταντίνο Λαλαούνη. 

Ο εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών παραγγέλλει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Τα στόματα ανοίγουν και ο οχετός του Λαλαούνη ξεκινά να ανεβαίνει στην επιφάνεια. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος του οικοτροφείου: «Παραβιάζονταν όλα τα δικαιώματα των παιδιών και κανείς δεν έκανε κάτι γι’ αυτό. Κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν νοιαζόταν για τα παιδιά αυτά και κανένας δεν ήθελε να γνωρίζει πώς περνάνε και τι βιώνουν. Εγώ φοβόμουν να μιλήσω. Ο Λαλαούνης είχε τους πάντες με το μέρος του, έχει σοβαρές γνωριμίες και συμμετέχει σε πολλά δίκτυα», ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα των εργαζομένων: «Ο κ. Λαλαούνης είχε εκτροπή των κλήσεων του οικοτροφείου στο κινητό του τηλέφωνο, ελέγχοντας κάθε επικοινωνία και αποφασίζοντας ο ίδιος για κάθε θέμα που προέκυπτε χωρίς να αναφέρεται σε κανέναν. Αποφάσιζε για τις τιμωρίες των παιδιών, το φαγητό, αν και πότε θα έχουν έξοδο, αν και γιατί θα μετακινηθούν έπιπλα στο σπίτι, αν και σε ποια παιδιά θα δοθούν παιχνίδια».

Η δικηγόρος Σοφία-Αλεξία Βέννη ανέλαβε αφιλοκερδώς της υπεράσπιση των παιδιών



Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ισχυρίστηκαν από την πλευρά τους ότι δεν είχαν ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθώς τα πάντα ορίζονταν, κατευθύνονταν και υλοποιούνταν από τον πρόεδρο του σωματείου Κωνσταντίνο Λαλαούνη. Οτι δεν γνώριζαν τίποτα. Ούτε τη νομική μορφή του οικοτροφείου, ούτε τον ρόλο και τις ευθύνες τους, ούτε τις συνθήκες διαβίωσης και τις ανάγκες των παιδιών, προφανώς ούτε καν τα πρόσωπά τους.  Ταυτόχρονα μιλούν και τα παιδιά. Ο πόνος, η πικρία και η αγανάκτηση τα καταβάλλει. Κάποια από αυτά καταρρέουν μέσα από τις μνήμες. Στο ερώτημα των ανακριτικών αρχών γιατί δεν μιλούσαν εκείνα απαντούσαν με δάκρια στα μάτια: «Από τη στιγμή που ερχόταν στο ίδρυμα παπάς για να μας εξομολογήσει και την εξομολόγησή μας την έλεγε χαρτί και καλαμάρι στον Λαλαούνη και μας έβαζε τιμωρία μετά, σε ποιον να μιλήσουμε και τι να του πούμε; 

Στο σχολείο μάς συκοφαντούσε λέγοντας στους καθηγητές ότι είμαστε παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα προκειμένου να μη λαμβάνουν στα σοβαρά αυτά που τους λέγαμε. Αν κάποιος αποκάλυπτε κάτι, είχε τιμωρία από τον Λαλαούνη. Εγώ έχω τιμωρηθεί με στέρηση φαγητού και από τη συμμετοχή μου στο παιχνίδι με άλλα παιδιά», λέει ένας πρώην τρόφιμος και συνεχίζει: «Στο ίδρυμα δεν ήρθε ποτέ κοινωνικός λειτουργός να μας ρωτήσει πώς ζούμε, πώς περνάμε. Μάθαινα ότι ερχόντουσαν κάποιοι για έλεγχο του ιδρύματος, οι οποίοι αφού έπιναν έναν καφέ με τον κ. Λαλαούνη έφευγαν. Οταν ερχόταν η υγειονομική επιτροπή για έλεγχο, βάζαμε τα κιβώτια των ληγμένων εμπορευμάτων σε εμφανές σημείο προκειμένου να τα δουν, εκείνοι όμως δεν έδιναν σημασία. Πολλές φορές σκέφτηκα να πάρω τον νόμο στα χέρια μου και να τον τιμωρήσω ο ίδιος. Καλύτερα όμως που ήρθαν έτσι τα πράγματα».


Τον Ιανουάριο του 2013, όταν ξεκινά η προανακριτική διαδικασία, ο Λαλαούνης αποπέμπεται με εισαγγελική διάταξη από το ίδρυμα, διακόπτεται υποχρεωτικά κάθε επικοινωνία του με αυτό, ενώ στις 24 Οκτωβρίου του 2016, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, κρίνεται προφυλακιστέος λόγω επαρκών ενδείξεων και οδηγείται στις Φυλακές Τριπόλεως. Πριν από λίγες ημέρες, μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, οδηγήθηκε ξανά εκεί ως ο μοναδικός ένοχος αυτής της φρικιαστικής ιστορίας. Πολλά ακόμη ερωτήματα παραμένουν ωστόσο αναπάντητα: ήταν ο μοναδικός ένοχος; Τόσος κόσμος δεν γνώριζε τίποτα; Τόση κακοποίηση και κανένα ίχνος ενήλικης ντροπής; Τόσα βασανιστήρια κι ούτε ένας άνθρωπος δεν κατήγγειλε το παραμικρό; 

«Η υπόθεση δεν έκλεισε, μόλις άνοιξε» 


Τα παραπάνω ερωτήματα που συνόδευσαν την καταδίκη του Κωνσταντίνου Λαλαούνη δεν απασχολούν μόνο την κοινή λογική αλλά και τους ανθρώπους που πάλεψαν προκειμένου να αποκαλυφθούν τα έργα και οι ημέρες του. Οπως εύλογα επισημαίνει μια μάρτυρας, «ο ένοχος τιμωρήθηκε. Η υπόθεση έκλεισε; Πιστεύω ότι μόλις άνοιξε. Η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που μένουν ακόμη εκεί κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη, όπως ακριβώς κι εκείνη των πρώην τροφίμων που είναι πλέον ενήλικες και κατέθεσαν στη δίκη -και μάλιστα με φροντίδα και έξοδα της Πολιτείας. Επίσης θα πρέπει να αποκαλυφθούν και οι προστάτες του “αξιοπρεπούς” κυρίου Λαλαούνη, αλλά και να λογοδοτήσουν οι κοινωνικές αρχές που με περίσσια άνεση υπέγραφαν επί σειρά ετών έγγραφα τα οποία απέδιδαν στο εν λόγω ίδρυμα τον χαρακτηρισμό “Αριστο”».

Εκκληση προς την Πολιτεία για την τύχη όχι μόνο αυτών των παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών που βρίσκονται σήμερα σε ιδρύματα απευθύνει μέσω του «ΘΕΜΑτος» και η δικηγόρος Σοφία-Αλεξία Βέννη: «Τα αρμόδια υπουργεία και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να συγκροτηθεί ειδικό σώμα κοινωνικών λειτουργών και παιδοψυχολόγων που θα επισκέπτονται τακτικότατα τα ιδρύματα αυτά, θα προβαίνουν σε λεπτομερείς ελέγχους και θα έρχονται σε άμεση και προσωπική επαφή με τα παιδιά ώστε να μαθαίνουν τα προβλήματά τους και να τα στηρίζουν. Τέλος, θέλω να πω ότι στα παιδιά που υπερασπίστηκα αξίζουν θερμά συγχαρητήρια διότι βρήκαν το ψυχικό σθένος να ξεπεράσουν τον φόβο και την ντροπή για όσα άσχημα βίωσαν και να μιλήσουν. Τα παιδιά αυτά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αισθάνονται σήμερα ηθικά δικαιωμένα και ευχαριστούν όλους αλλά και τον καθένα ξεχωριστά για τη στήριξη στον δύσκολο αυτό αγώνα τους». Σε αυτά τα παιδιά οφείλουμε ωστόσο κι εμείς κάτι: μια μεγάλη συγγνώμη που δεν καταφέραμε, που δεν μπορέσαμε, που δεν προλάβαμε να σταθούμε δίπλα τους ως σύμμαχοι και, κυρίως, ως άνθρωποι.


Ρομίνα Ξύδα
Πηγή : protothema.gr


Τρίτη συνεχόμενη νύχτα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι κάνοντας δολοφονικές επιθέσεις οι αντιεξουσιαστές



Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας ομάδα αντιεξουσιαστών προσπαθεί να κτυπήσει με δολοφονικά κίνητρα αστυνομικούς.

Στις 10.15 το βράδυ και για 40 λεπτά πετούσαν βροχή μολότοφ και πέτρες στην διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. 

Ευτυχώς και πάλι δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικών η πολιτών, ενώ όπως γίνεται πάντα δεν προσήχθη ή συνελήφθη κάποιος από τους κακοποιούς αντιεξουσιαστές. 






Ελλάδα - Βέλγιο 1-2


Η εθνική Ελλάδος έκανε ένα σπουδαίο ματς, αλλά ηττήθηκε με 2-1 από το Βέλγιο στο Καραϊσκάκη και... πληρώνει την ζημιά που έγινε με την Εσθονία. Πλέον «έπεσε» στην 3η θέση και περιμένει γκέλα της Βοσνίας προκειμένου να βρεθεί αυτή στα μπαράζ. Γκολ ο Ζέκα, δοκάρι ο Σταφυλίδης. 

Στο τέλος του ομίλου εάν δεν βρισκόμαστε στην δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ θα θυμόμαστε δύο πράγματα. Τους δύο βαθμούς που χάσαμε εντός έδρας από την Εσθονία (0-0) και τον Λουκάκου. Ο σέντερ φορ των 100 εκατομμυρίων ευρώ μας την... έκανε δύο φορές. Και τις δύο μας «πόνεσε» εξίσου. Στις Βρυξέλλες είχαμε το παιχνίδι μέχρι το 89' και έβαλε ένα γκολ της δικής του κλάσης για να μας στερήσει άλλους δύο βαθμούς και στο «Καραϊσκάκης» μας προσγείωσε την στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να... απογειωθούμε μετά το γκολ της ισοφάρισης του Κάρλος Ζέκα.

Ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού; Δοκίμασε την τύχη σου και διεκδίκησε ένα Opel Adam και πολλά ακόμα πλούσια δώρα (21+)!

Οπως και να 'χει πλέον δεν έχουμε την τύχη στα χέρια μας. Η Βοσνία μας προσπέρασε στον όμιλο και πλέον ελπίζουμε να μη νικήσει το βαθμολογικά αδιάφορο Βέλγιο την επόμενη αγωνιστική (07/10) και εμείς να κάνουμε το απόλυτο με Κύπρο (εκτός) και Γιβραλτάρ (εντός). «Πληρώσαμε» ακριβά λοιπόν την γκέλα μας με την Εσθονία και στο σπουδαίο μας ματς κόντρα σε αυτή τη Εθνική Βελγίου δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε βαθμό ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει και τη νίκη.

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Μπορεί το σύστημα με τους Ζέκα (δεξιά), Σάμαρη, Τζιόλη και Σταφυλίδη (αριστερά) να παίζουν μπροστά από την τετράδα της άμυνας να... ξένισε λίγο, αλλά αν μη τι άλλο στο πρώτο ημίχρονο αποδείχθηκε όχι μόνο αποτελεσματικό αλλά ικανό να δημιουργήσει προβλήματα και στην άμυνα των Βέλγων.

Η Εθνική μπορεί να έδωσε στο Βέλγιο πολλά μέτρα αλλά με τις γραμμές κλειστές δεν έδωσε χώρο στον αντίπαλο ν' απειλήσει την εστία του Καρνέζη. Αντίθετα το έκανε η Ελλάδα. Και στο 12' με την ατομική ενέργεια του Δώνη, ο οποίος έπαιζε ως ο μοναδικός προωθημένος, και στο 18' με το απίστευτο σουτ του Σταφυλίδη που έβγαλε με τ' ακροδάκτυλα το Κουρτουά με την μπάλα να σταματάει και στο δοκάρι.

Στο υπόλοιπο διάστημα του ημιχρόνου η Εθνική προσπάθησε με βαθιές μπαλιές να βρει Δώνη και Φορτούνη με αποτέλεσμα να αποσυντονίσει τελείως την άμυνα του Βελγίου, να κερδίσουμε κάποιες στημένες μπάλες τις οποίες όμως δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε.  

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ

Και όσοι πίστευαν ότι οι διεθνείς μας θα έμεναν από δυνάμεις στο δεύτερο ημίχρονο, είδαν όχι μόνο να συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο, αλλά να έχουν κι εναλλακτικό πλάνο. Ο Σκίμπε έδωσε εντολή στον Ζέκα σε κάθε μας επίθεση να γίνεται φορ και να πάρει περισσότερα μέτρα στο γήπεδο. Το πλάνο τηρήθηκε και βγάλαμε φάση στο 52' (κεφαλιά του Τζιόλη άουτ) και δείχναμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε ακόμα και τη νίκη απέναντι σε αυτό το Βέλγιο.

Ομως στο 70' πληρώσαμε τη μοναδική μας αδράνεια (μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο) στο ανασταλτικό κομμάτι. Ο Βερτόνγκεν έμεινε μόνος του έξω από την περιοχή, έπιασε το αριστερό σουτ και νίκησε τον Καρνέζη (70'). Η αντίδραση μας ήταν εντυπωσιακή. Δεν απογοητευτήκαμε και απαντήσαμε αμέσως. Ο Τζαβέλλας έβγαλε την σέντρα και ο Ζέκα ως φορ με αριστερό μονοκόμματο σουτ έστειλε την μπάλα εκεί που δεν θα μπορούσε ν' αντιδράσει ο Κουρτουά (73'). 

Είναι τέτοια ομάδα το Βέλγιο ωστόσο που κάθε λάθος, κάθε αδράνεια το τιμωρεί. Για πρώτη φορά στο ματς αφήσαμε στον Μενιέ να σεντράρει. Το έκανε στο 75' (δύο λεπτά μετά το δικό μας γκολ) ο Λουκάκου μπήκε ανάμεσα στους δύο μας στόπερ και με κεφαλιά νίκησε τον Καρνέζη. Εκεί δεν υπήρχε ελληνική αντίδραση. Οι δυνάμεις μας (μαζί με την ψυχολογία) έπεσαν, οι αλλαγές άργησαν και ουσιαστικά δεν απειλήσαμε ποτέ ξανά την εστία του Κουρτουά κάτι που έκαναν οι Βέλγοι στην δική μας μιας και βρήκαν χώρους αλλά ο Καρνέζης κράτησε το σκορ στο 2-1.

Οπως γράφει και ο τίτλος. Περηφάνια γι' αυτήν την εμφάνιση η οποία αφήνει πίσω μια και καλή την πολύ κακή παρένθεση που είχαμε στον όμιλο με τα Νησιά Φερόε αλλά κρίμα για τους δύο βαθμούς που χάσαμε με την Εσθονία. Ο όμιλος δεν τελείωσε, ελπίδες υπάρχουν και αν μη τι άλλο η Εθνική έχει βρει τον δρόμο της...

Mvp: Κάρλος Ζέκα. Εκανε σπουδαίο παιχνίδι. Δεν είναι μόνο το γκολ της ισοφάρισης, αλλά η συνολική του παρουσία σε άμυνα και επίθεση.

Αδύναμος κρίκος: Βερμάλεν. Η απουσία του Κομπανί φαινόταν στο κέντρο της άμυνας του Βελγίου μιας και έγιναν αρκετά λάθη τα οποία δεν τα εκμεταλλευτήκαμε.

Στο ύψος του: Τάσος Δώνης. Ετρεξε αρκετά, ταλαιπώρησε τους Βέλγους στόπερ που τον «ένιωσαν» και αν μη τι άλλο έκανε καλά μια δουλειά (αυτή του φορ) που δεν την ξέρει καλά.

Η γκάφα: Το γκολ του Λουκάκου. Δεν είναι ότι γίνεται κάποιο λάθος αλλά αμέσως μετά την ισοφάριση του Ζέκα η Εθνική δέχεται ένα φθηνό γκολ από μια σέντρα και μια κεφαλιά μέσα στην μικρή περιοχή.

Το στραγάλι: Κανένα πρόβλημα για τον Πόλωνο ρέφερι. Ισως να έχασε κάποια μαρκαρίσματα των Βέλγων αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή διαιτησία.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Το πρόβλημα δεν ήταν το παιχνίδι με το Βέλγιο. Ηταν οι δύο χαμένοι βαθμοί με την Εσθονία. Ομως η Ελλάδα έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι κόντρα στο πανίσχυρο Βέλγιο και σίγουρα δεν της άξιζε να χάσει. Πλέον ελπίζει στο Βέλγιο (αδιάφορο βαθμολογικά) να μην χάσει στην Βοσνία και εμείς φυσικά να κάνουμε το 2 στα 2 (με Κύπρο και Γιβραλτάρ).

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Μανιάτης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Σάμαρης, Ζέκα, Σταφυλίδης (68' Λυκογιάννης), Τζιόλης, Φορτούνης (89' Βέλλιος), Δώνης

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνες): Κουρτουά, Αλντερβέιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνγκεν, Ντε Μπρούινε, Φελαϊνί (89' Ντεντονκέρ), Λουκάκου, Μέρτενς, Μενιέ, Ντεμπελέ (74' Αζάρ), Καράσκο (79' Τσαντλί).


Πηγή : gazzetta.gr