Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς μοιάζει η μαγειρική με τη ζωή;




Σεπτέμβριος 2007. Ετών 18. Πάτρα. Το σπίτι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τη φοιτητική μου ζωή. Μεταξύ άλλων επίπλων και συσκευών, στον χώρο βρίσκεται ένα φουρνάκι το οποίο αγοράστηκε με τη συγκατάθεσή μου μεν, χωρίς να υπόσχομαι δε ότι θα μπαίνει σε καθημερινή λειτουργία. Αμελής, αφηρημένη, και "πέρα-βρέχει", αν και λάτρης του φαγητού, δεν αναρωτήθηκα ποτέ "αφού δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, τι θα τρως;".

Όπως και να έχει, αυτό το κομμάτι της ζωής μου δεν με άγχωσε ποτέ και ούτε το φοβήθηκα. Με πλήρη αυτογνωσία, λίγη "προσεκτικότητα" και αυθορμητισμό, ξεκίνησαν οι πρώτοι μαγειρικοί πειραματισμοί, με μακαρονάδες, φιλετάκια κοτόπουλου, παράδοξες ομελέτες, αρακά με πατατούλες. Μια φορά έφτιαξα με επιτυχία τσιπούρα, αφού πρώτα ζήτησα από το ιχθυοπωλείο να μου την καθαρίσουν. Η φάση "είμαι cool".

Βέβαια αυτά συνέβησαν σε έναν δεύτερο χρόνο, καθώς τον πρώτο καιρό, έπεσα θύμα του ζεστού χωριάτικου ψωμιού, από έναν εκπληκτικό γειτονικό φούρνο των παλιών μου -πλέον- λημεριών, στο οποίο άπλωνα με γενναιοδωρία Philadelphia, και στις λιγούρες, μερέντα. Το έκανα για πολύ καιρό. Η φάση της υπερβολής.


Μετά από τις κραιπάλες και τις επιλογές φαγητών που στην πραγματικότητα δεν ήταν φαγητά, κάποια στιγμή στη ζωή σου οι γευστικοί σου κάλυκες, όπως και το στομάχι σου, επιθυμούν να φάνε κάτι πιο νορμάλ και λησμονείς το ισορροπημένο τραπέζι της Ελληνίδας μάνας, η οποία έχει χρυσά χέρια και μενού που ζηλεύουν εστιατόρια με αστέρια μισελέν. Αυτό έπαθα και εγώ.

Σε έναν τρίτο χρόνο, λοιπόν, ξεκίνησα ένα εν δυνάμει διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο πρόσταζε μαζί με το κοτόπουλο να υπάρχει σαλάτα, να τρώω και λίγο ψάρι (έτσι προέκυψε η τσιπούρα που λέγαμε), ενώ μια μέρα έπρεπε να βαφτιστεί "η ημέρα των οσπρίων". Και έτσι κι έγινε. 

Ωστόσο, όχι, δεν πειραματίστηκα ποτέ με σπέσιαλ συνταγές, δεν άνοιξα τσελεμεντέδες και δεν με ενδιέφερε να ακούσω τον τρόπο εκτέλεσης περίεργων πιάτων, όσο κι αν στην άλλη γραμμή του ακουστικού είχα τη μάνα μου να με προστάζει να τρώω μία φορά κάθε 15 και λίγο μοσχάρι. Δεν έφτιαξα ποτέ. Η φάση της άρνησης.


Ένα βήμα πριν την ορκωμοσία και ούσα πλέον φοιτήτρια έτοιμη και σίγουρη πως θα τελειώσει στα 4 χρόνια, όπως και έγινε (αν και καμία σημασία δεν παίζει, όπως κατάλαβα αργότερα), είδα “το φως το αληθινό”, να πλημμυρίζει το μυαλό μου. Αν και γυμναζόμουν παροδικά, εμβόλιμα και εν ολίγοις όχι σοβαρά, μπαίνοντας και βγαίνοντας από αίθουσες χορού και γυμναστηρίων, αποφάσισα πως κάτι πρέπει να αλλάξει.

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, όπως λέει και το άσμα, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Αποφασίζοντας, έτσι, να αφήσω πίσω μου πολλά, χαράζω νέους ορίζοντες, και περνάω κάτι σαν δεύτερη δυνατή εφηβεία. Μπορεί να ήταν και η πρώτη. Όπως και να έχει “κάλιο αργά παρά ποτέ”, όπως λέει και η ελληνική παροιμία.

Το καθαρό μυαλό θέλει σπιτικό φαγητό. Το σώμα χρειάζεται ύπνο. Θα πίνω φυσικό χυμό πορτοκάλι, και μία κουταλιά μέλι την ημέρα (γιατί κάπου είχα διαβάσει πως το μέλι μάς κρατάει νέους). Η φάση της αποφασιστικότητας.

Γρήγορα θυμήθηκα ότι δεν τα πάω καλά με τη μαγειρική. Έπρεπε να αφιερώνω χρόνο, να προσέχω το φαγητό, να κοιτάω την κατσαρόλα, (αρκετές φορές έχασα πιρούνια κατά τη διάρκεια της βράσης), και γενικότερα να είμαι εκεί, κοιτάζοντας, παρεμβαίνοντας, πρώτα υπομένοντας και έπειτα απολαμβάνοντας. Το έκανα. Η φάση της "πρόσωπο με πρόσωπο" αντιμετώπισης.


Έμαθα να σκέφτομαι τι θα φάω, πώς θα το μαγειρέψω και τι υλικά χρειάζονται, πριν ανοίξω τη φωτιά. Με λίγα λόγια, για εμένα η μαγειρική, αποτελούσε μία περίεργη διαδικασία, μέσα από την οποία ανακαλύπτεις τη συνθετική σκέψη, ενώ είσαι πάντα έτοιμος να αλλάξεις σχέδιο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Και στην δική μου περίπτωση, ήταν πολλές αυτές οι φορές. 

Κάποιος θα μπορούσε να με ρωτήσει “καλά, γιατί τόση σκέψη;”. Η απάντηση για εμένα ήταν και παραμένει απλή: “γιατί η τροφή που θα μαγειρέψω θα μπει στο σώμα μου”. 

Με οδηγό την ανωτέρω σκέψη, οι απαιτήσεις από τον εαυτό μου όλο και αυξάνονταν. Μερικές από αυτές ήταν να αρχίσω να τρώω μόνο σπιτικό φαγητό, φτιαγμένο με απλά υλικά, δίχως πολλά-πολλά και αντιπαθητικές σος που αποπροσανατολίζουν την αίσθηση της γεύσης.

Η γενικότερη προσοχή των διατροφικών μου συνηθειών, τρώγοντας από όλα, φτιαγμένα όμως από χέρι σπιτικό, άρχισαν να ωριμάζουν(;) τον εγκέφαλό μου, πριν ξεκινήσει ο ίδιος να “μαγειρεύει ιστορίες και σκέψεις”. Όταν το έκανε, κατάλαβα ότι τη μαγειρική μπορείς να την πεις και ζωή. Η φάση της αμπελοφιλοσοφίας.

Πριν ρίξεις λάδι στη φωτιά, αναρωτήσου αν χρειάζεται αυτή η πινελιά, για να νοστιμέψει το φαγητό... ”

Αυτό έμαθα, τελικά, από τη μαγειρική και ας συνεχίζω να μην είμαι καλή μαγείρισσα. Τουλάχιστον έμαθα να μετράω τα γραμμάρια, να σκέφτομαι τι θα ρίξω στην κατσαρόλα, και φυσικά να είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε αναποδιά όταν διαβάζω λάθος τον τσελεμεντέ, όσο βαριά και αν την παίρνω στην αρχή. 

Κάπως έτσι δεν είναι και η ζωή; Αντικατάστησε τα "γραμμάρια" με τους "ανθρώπους", την "κατσαρόλα" με το "κρεβάτι" και τον "τσελεμεντέ" με τα "συναισθήματα" και θα το δεις. Στη ζωή, όπως και στη μαγειρική, καμιά φορά ρίχνουμε περισσότερη ποσότητα από πιπεράτες και καυτές γεύσεις, άλλοτε λιγότερο έντονες και ανάλατες, αναζητώντας εν τέλει τη “χρυσή” συνταγή της ισορροπίας. 


Τώρα, αν υπάρχει ισορροπία είναι άλλο θέμα...Προσωπικά, όσες φορές και αν έφαγα το ίδιο φαγητό, κάθε φορά είχε άλλη γεύση...

Εν τω μεταξύ, από το διπλανό δωμάτιο ακούω τον πατέρα μου να συγχαίρει τη μητέρα μου για τα γεμιστά, γιατί αυτήν την φορά δεν είχαν τόσο κιμά, όσο την προηγούμενη. Παρόμοια συζήτηση είχε γίνει πριν λίγο καιρό για την μπεσαμέλ του παστίτσιου, και για την ποσότητα των καρότων στη φασολάδα. Και αναρωτιέμαι "πώς η μαγειρική μοιάζει με τη ζωή;".


Πηγή : pathfinder.gr


Brexit αποτελέσματα – Σοκ: Αλλάζουν όλα για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους



Τσουνάμι αλλαγών και διόλου ευχάριστων, φέρνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, για τους Έλληνες που φοιτούν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επόμενη μέρα του Brexit θα είναι δύσκολη...

Μέχρι και σήμερα τόσο οι Έλληνες φοιτητές όσο και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της ΕΕ, χαρακτηρίζονται "home students" και χρεώνονται το ίδιο με τους Βρετανούς πολίτες ενώ έχουν και πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια.

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές, οι "international students"  όπως αποκαλούνται, καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Για τους "home students" τα δίδακτρα κατά προσέγγιση αγγίζουν τις 11.500 ευρώ ετησίως ενώ για τους "international students", το ποσό αυξάνεται κατά περίπου 6.000 ευρώ.

Οι Έλληνες φοιτητές αποτελούσαν έως το 2015 την πέμπτη πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών σπουδαστών στα ανώτατα ιδρύματα της Βρετανίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Έλληνες φοιτητές. Οι Έλληνες σπουδαστές υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι φτάνουν τις 35.000.

Πλέον, μετά το Brexit, οι φοιτητές θα δουν τα δίδακτρά τους να αυξάνονται σε ποσοστό που μπορεί ν’ αγγίξει και το 40% ενώ αναμένεται να αποκλειστούν από τα φοιτητικά δάνεια, τα οποία συμβάλουν τα μέγιστα στην ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε μια χώρα με υψηλό κόστος ζωής.

Πάντως, καθώς οι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το βρετανικό κράτος, είναι προφανές ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην το χάσει, «στέλνοντας» με όλες αυτές τις αλλαγές, τους φοιτητές σε άλλα ευρωπαϊκά ή και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τι θα συμβεί με τους Έλληνες εργαζόμενους

Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το τι θα πρέπει να περιμένουν όσοι Έλληνες εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Brexit μπορεί να τους μετατρέψει τους ξένους, σε εργαζόμενους β’ κατηγορίας, να χρειάζονται δηλαδή αυστηρά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί, όπως μορφωτικό επίπεδο, αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, πιθανά να τους ζητείται κάποιου είδους βίζα εργασίας καθώς και σκληρές γραφειοκρατικές διαδικασίες έως ότου λάβουν την τελική αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία.

Πιθανά επίσης, θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε παροχές του κοινωνικού κράτους, όπως τα επιδόματα αλλά και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, σε σχέση με τους Βρετανούς. Όπως αναφέρει εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (SocialMarketFoundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη χώρα, δεν θα πληροί τα κριτήρια για μια άδεια εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη Βρετανία φτάνουν το 1,6 εκατομμύριο, με τους Έλληνες να είναι 52.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση έως το τέλος του 2014 και χωρίς να προσθέσουμε σε αυτούς, τον μεγάλο αριθμό που έφυγε από τη χώρα μας το 2015.

Καθώς ήδη από τις 20/2 μετά και τη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας, οι συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (δεν λαμβάνουν πλέον τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά και αν δεν έχουν βρει εντός εξαμήνου πρέπει να φύγουν από τη χώρα) τα πράγματα μετά το Brexit θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.





Πηγή : newsbomb.gr


«Παράπλευρη απώλεια» του Brexit το διμερές εμπόριο ύψους 2,5 δισ. ευρώ με την Ελλάδα



Η βρετανική αγορά αποτελεί τον έβδομο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η Βρετανία αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας

Πέπλο αβεβαιότητας απλώνεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο, επηρεάζοντας σαφώς και το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας, ειδικά σε διμερές επίπεδο, μετά την απόφαση υπέρ του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία. 

Και αυτό γιατί η βρετανική αγορά αποτελεί τον έβδομο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η Βρετανία αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία ανήλθε το 2015 στο 1,07 δισ. ευρώ, ακολουθώντας θετικούς ρυθμούς αύξησης της τάξης του 2,1%, σε επίπεδο τελευταίας 5ετίας (2011-2015). Μάλιστα, πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 10,8% σε σχέση με το 2014. Στον αντίποδα, οι ελληνικές εισαγωγές από τη Βρετανία, ακολουθούν πτωτικούς ρυθμούς (-2,3% σε μέσο όρο 5ετίας) και διαμορφώνονται στα επίπεδα του 1,19 δισ. ευρώ.

Όπως σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε από πρώτο χέρι στην πραγματική οικονομία τις συνέπειες της αβεβαιότητας επί των μακροοικονομικών προοπτικών της οικονομίας. Καθίσταται σαφές ότι η αστάθεια αυτή μεταφέρεται πλέον πολλαπλάσια και στην οικονομία της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν και οι πρώτες αντιδράσεις των κεφαλαιαγορών».

Το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με τη Βρετανία υπολογίζεται σε 2,27 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 1,07 δισ. ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών) και 1,19 δισ. ευρώ ελληνικές εισαγωγές από τη βρετανική αγορά (2,9% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών). 

Την τελευταία πενταετία, προκύπτει τάση εξισορρόπησης στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται (ξεπερνώντας το ένα δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2015), ενώ οι εισαγωγές, έπειτα από μία μεγάλη υποχώρηση τη διετία 2012-2013, δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το εξαγωγικό πρότυπο της Ελλάδας προς τη Βρετανία χαρακτηρίζεται ως εξελιγμένο, καθώς αφορά σε ποσοστό 60,5% βιομηχανικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν με 29,5% τα αγροτικά προϊόντα. Η Ελλάδα, επίσης εισάγει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα από την Βρετανία (77,4% των εισαγωγών).

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξάγει προς τη Βρετανία φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτό. Οι εισαγωγές της χώρας μας συνίστανται κυρίως από αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά (ουίσκι και τζιν) και καταναλωτικά προϊόντα (ρούχα, βιντεοπαιχνίδια κ.ά.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ, η υπόθεση του Brexit θα επηρεάσει και άλλους διεθνοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επιδρώντας συνολικά στα επίπεδα εξωστρέφειάς της. Συγκεκριμένα, την Ελλάδα επισκέπτονται ετησίως περί τα 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι δαπανούν σχεδόν δύο δισ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των εσόδων της ελληνικής ναυτιλίας συνδέονται με επενδύσεις στο Σίτι του Λονδίνου.

Οι επιπτώσεις επεκτείνονται ακόμη και σε επίπεδο εισαγωγών και εξαγωγών «συναλλάγματος» από Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, με όρους ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, και οι οποίοι ενδέχεται να επαναπροσδιοριστούν στο προσεχές μέλλον.


Πηγή : protothema.gr


Στους 56.975 οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες σε όλη τη χώρα




Σε 56.975 ανέρχονται οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. 

Οι νέες αφίξεις ήταν 78 και ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά 8.556.

Στα κέντρα της βόρειας Ελλάδας φιλοξενούνται 23.786 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.122 και στη νότια Ελλάδα 240.

Στην Αττική διαμένουν 9.960 στις οργανωμένες δομές και 4.915 στις μη οργανωμένες. 

Στις δομές που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενούνται 5.896 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες . 

Τέλος εκτιμάται ότι 1.500 άτομα βρίσκονται εκτός δομών. 




Η Ελλάδα διέλυσε την Τουρκία με 78-52



Πραγματοποιώντας μία πειστική εμφάνιση στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας της, ενόψει του Προολυμπιακού Τουρνουά του Τορίνο (4-9/7), η Εθνική Ανδρών δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στην Τουρκία, φτάνοντας στη νίκη με 78-52. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «ξεδίπλωσε» στο παρκέ του ΟΑΚΑ τη φιλοσοφία του Φώτη Κατσικάρη, η οποία βασίζεται σε ταχύτητα και άμυνα, και απλοποίησε από το τρίτο δεκάλεπτο το έργο του απέναντι στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν που είχε περισσότερα φιλικά στα… πόδια της. Μοναδικό «μελανό» σημείο των διεθνών σε αυτό το πρώτο φιλικό τα 20 λάθη, τα οποία όμως δικαιολογούνται βάσει του μικρού χρονικού διαστήματος που βρίσκονται μαζί οι παίκτες. Το επόμενο «ραντεβού» των δύο ομάδων έχει οριστεί για την προσεχή Κυριακή (26/6, 14:00) στην Κωνσταντινούπολη.

Πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο σημερινό πρώτο και τελευταίο φιλικό των διεθνών εντός των συνόρων αναδείχθηκε ο Κώστας Κουφός με 17 πόντους, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τελείωσε με 13, εκ των οποίων οι 10 «γράφτηκαν» στο… ρεσιτάλ του «αστέρα» των Μπακς στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ ο Ιωάννης Παπαπέτρου, στην πρώτη συμμετοχή του στην Εθνική Ανδρών, σημείωσε 15! Ο Φώτης Κατσικάρης έδωσε χρόνο συμμετοχής και στους 13 παίκτες που είχε μαζί του, με τον τραυματία Κώστα Σλούκα να παρακολουθεί την αναμέτρηση και τον Στράτο Περπέρογλου να αναμένεται να ενταχθεί στην προετοιμασία τις επόμενες ημέρες, μετά την χθεσινή ολοκλήρωση του ισπανικού πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα 18-13, 42-34, 60-41, 78-52

Με τον Κουφό να πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης απέναντι στους ψηλούς της Τουρκίας και στη συνέχεια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (10π. στο α’ δεκ.) να δίνει ρεσιτάλ ενέργειας και να αξιοποιεί τους αιφνιδιασμούς, η Εθνική εξασφάλισε γρήγορα μία διαφορά ασφαλείας και προηγήθηκε με 13-3 στο 4΄, μετά από σερί 10-0. Ωστόσο κάποια λάθη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος βοήθησαν την Τουρκία να «μαζέψει» τη διαφορά και να «κλείσει» το πρώτο δεκάλεπτο στο -5 (18-13). Οι Έλληνες διεθνείς δεν απειλήθηκαν στην δεύτερη περίοδο, σούταραν με καλύτερα ποσοστά ευστοχίας, συνέχισαν να έχουν μεγάλη διάθεση σε ενέργεια και ταχύτητα, ήλεγξαν τα ριμπάουντ, έβγαλαν ωραίες άμυνες και, αν δεν υπήρχαν κάποια λάθη, τότε η διαφορά υπέρ της Εθνικής θα ήταν μεγαλύτερη από το +8 του ημιχρόνου (42-34).

Στην τρίτη περίοδο η Εθνική απλοποίησε τα πράγματα… Με εξαιρετική άμυνα με προσαρμογές που κράτησε τους Τούρκους στους 7 πόντους, τους Μπουρούση, Αγραβάνη να «εκτελούν» από τα 6.75 και τον Θανάση Αντετοκούνμπο να ξεσηκώνει με εντυπωσιακά καρφώματα τους θεατές, η Εθνική έτρεξε επιμέρους σκορ 18-7 και έκλεισε την περίοδο στο +19 (60-41). Χωρίς να κατεβάσει… ταχύτητα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν απειλήθηκε στον «επίλογο» της αναμέτρησης και έφτασε απρόσκοπτα στη νίκη με 78-52.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Φώτης Κατσικάρης): Αθηναίου 3 (1), Μπουρούσης 6 (2), Καλάθης 8, Καββαδάς, Μάντζαρης 2, Αγραβάνης 8 (1), Παπαπέτρου 15 (1), Ντόρσεϊ, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης 2, Γ. Αντετοκούνμπο 13, Κουφός 17, Θ. Αντετοκούνμπο 4.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Εργκίν Αταμάν): Αρσλάν 1, Ασίκ 4, Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6 (2), Οσμάν 12, Ερσέκ, Ερντέν 15, Μαχμούτογλου 3 (1), Σαβάς 2, Γκεγίκ 3 (1), Μουχάμεντ 5 (1), Μπατούκ, Κορκμάζ 1, Μουτάφ, Σιπάχι.




Αυτά προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ σε περίπτωση αποχώρησης κράτους-μέλους



Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218 (3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Άρθρο 238 (3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.




Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ, enikos.gr


Κατάθεση Πολάκη για την επίθεση στους δικαστές




Απαντήσεις στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλα, σχετικά με τις δηλώσεις του κατά των δικαστών έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας  Παύλος Πολάκης. Η κατάθεση ελήφθη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Ευτέρπης Κουτζαμάνη μετά τις δηλώσεις του αν. υπουργού ότι "υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά -έχει δεσμεύσεις ή - για να το πω λιγότερο κομψά - είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος".

Η κατάθεση ελήφθη στο υπουργείο Υγείας καθώς ο νόμος ορίζει, ότι οι καταθέσεις υπουργών, κλπ λαμβάνονται στα γραφεία τους και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός προσπάθησε να γίνει πιο συγκεκριμένος, επικαλούμενος υποθέσεις που αφορούν σε θέματα υγείας και  έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα για όλες αυτές. Πρόκειται για παρελθούσες υποθέσεις που ερευνήθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας αλλά και δεν "παρήχθη" προς ώρας ποινικό αποτέλεσμα. 

Ο έμπειρος αντεισαγγελέας θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της Υπουργικής κατάθεσης προκειμένου να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Αν μεν κρίνει αναγκαίο ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση  θα  προχωρήσει την ερευνά του, ενώ σε διαφορετική  περίπτωση, αν δηλαδή  κρίνει ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα θα θέσει τη δικογραφία στο αρχείο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας. Αναλυτικά αναφέρει:

"Τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα, δέχθηκε στις 11:30 περίπου το πρωί, στο γραφείο του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, προκειμένου να καταθέσει στα πλαίσια της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατόπιν δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού, σχετικές με τη Δικαιοσύνη, σε εκδήλωση στο Περιστέρι, στις 16/06/2016.

Στην κατάθεσή του, η οποία διήρκησε 5 ώρες περίπου, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταγγέλλονται κακώς κείμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου, το 2010. Ο κος Πολάκης υπογράμμισε ότι ενώ οι τότε καταγγελίες ενός κορυφαίου πρώην λειτουργού της Δικαιοσύνης περί "αναξιοκρατίας, οσφυοκαμψίας, αριβισμού, ιδιοτέλειας, ανεπάρκειας και αρνησιδικίας στον ευαίσθητο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης" ήταν πολύ σοβαρότερες από τις δικές του, κανένας εισαγγελέας δεν είχε ασκήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε στον αντεισαγγελέα, τον παρακάτω ενδεικτικό  κατάλογο 23 υποθέσεων (σε σύνολο 350), οι οποίες έχουν διαβιβαστεί από το 2009 έως και το 2015, από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στις αρμόδιες εισαγγελίες και το υπουργείο δεν έχει ενημέρωση αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, με βάση τα ευρήματα των πορισμάτων. Για μερικές μάλιστα από τις υποθέσεις αυτές το ΣΕΥΥΠ έχει καταθέσει νέα πορίσματα εντός του τρέχοντος έτους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό στην υπόθεση διάθεσης πόρων (10 εκατ. ευρώ) στον ΟΚΑΝΑ, με βάση την από 17/05/2011 Προγραμματική Σύμπραξη μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ, η οποία βασίστηκε σε έγγραφο του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, περί ανάγκης ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ με νέο προσωπικό, για το οποίο δεν εκδόθηκε ΠΟΤΕ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρξε μονομερής μετατροπή της σύμβασης για τη χρήση των χρημάτων αυτών από πλευράς του ΟΚΑΝΑ, καταγγέλθηκε η σύμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε καταγγελία στον Εισαγγελέα διαφθοράς, ξεκίνησε έρευνα και παράλληλα εκδόθηκε πόρισμα ελέγχου από το ΣΕΥΥΠ, το οποίο περιήλθε στα χέρια της Εισαγγελίας και από τα ευρήματα του οποίου φαίνεται ότι υπήρξε διασπάθιση του ανωτέρω ποσού. Ενώ με τα ευρήματα του εν λόγω πορίσματος με ημερομηνία 31/01/2014, θα μπορούσε να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ο αρμόδιος ανακριτής με έγγραφό του προς το ΣΕΥΥΠ, το Νοέμβριο του 2014, διέταξε τη διενέργεια νέου ελέγχου. Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ την επίμαχη περίοδο ήταν η κα Μένη Μαλλιώρη, ενώ την αντίστοιχη θέση στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατείχε η κα Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού.

Ιδιαίτερη μνεία στην κατάθεσή του έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εφημερίδα των Συντακτών", στο οποίο αναφέρονται ουκ ολίγες υποθέσεις στο χώρο της Υγείας, για τις οποίες έχουν εκδοθεί πορίσματα του ΣΕΥΥΠ από το 1990, αλλά δεν έχουν ακόμα τελεσιδικίσει.

Τέλος, ο κος Πολάκης επανέλαβε στον αντεισαγγελέα, την αναγνώρισή του προς κάθε λειτουργό της Δικαιοσύνης, ο οποίος με εντιμότητα και ευσυνειδησία ασκεί τα καθήκοντά του, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Επισήμανε όμως ότι η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν είναι δυνατόν να οφείλεται πάντα στον μεγάλο όγκο υποθέσεων και στην έλλειψη προσωπικού, η οποία παρ’ όλα αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την είσοδο "νέου αίματος" στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είχε υποστηρίξει και στις αρχικές του δηλώσεις.".


Πηγή : capital.gr


ΚΕΕΛΠΝΟ: έρευνα για τον νεκρό απο την μαζική δηλητηρίαση σε τραπέζι βάπτισης



Συνολικά 45 κρούσματα γαστρεντερίτιδας - εκ των οποίων ένα κατέληξε - κατέγραψε το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά απο τραπέζι βάπτισης στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, όπου παρατηρήθηκε μαζική δηλητηρίαση των καλεσμένων.

Σύμφωνα με το Κέντρο, εχουν νοσηλευθεί 25 καλεσμένοι, εκ των οποίων 9 παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι διερευνώνται τα ακριβή αίτια του θανάτου του ενός καλεσμένου, ο οποίος απεβίωσε στη διάρκεια της νοσηλείας του.

Στην περιοχή μετέβη σήμερα κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έχει προχωρήσει σε εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση της επιδημίας.   

Με αφορμή το περιστατικό, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής στο χειρισμό και στη μεταφορά των τροφίμων, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο που καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η βάπτιση και το τραπέζι στην παραλία του Διστόμου, Άσπρα Σπίτια έγιναν το Σάββατο. Λίγες ώρες μετά το γλέντι, δεκάδες άνθρωποι άρχιζαν να παρουσιάζουν συμπτώματα βαριάς γαστρεντερίτιδας, ενώ σύμφωνα με το Lamiareport.gr, την επόμενη μέρα παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα πελάτες του ίδιου καταστήματος.

Ο 55χρονος που κατέληξε, αφού είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, ήταν θείος του νεοφώτιστου παιδιού (σημ: αδελφός του πατέρα του), ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο 23χρονος γιός του αποθανόντος επίσης κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.

Στο επίκεντρο της έρευνας είναι η τροφή που προκάλεσε την δηλητηρίαση, για να προκύψει ακολούθως ο υπαίτιος της αλλοίωσης του τροφίμου, αν δηλαδή ευθύνεται ο εστιάτορας ή κάποιος προμηθευτής του. Το μόνο κοινό στοιχείο των ασθενών είναι ότι όλοι είχαν φάει τυρί φέτα. Πάντως, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου διευκρινίζει ότι εκτός απο τα φαγητά που ετοιμάστηκαν στην κουζίνα του, τα οποία όπως είπε συνιστούσαν "μικρό μέρος του μενού", προσφέρθηκαν στους καλεσμένους πολλά άλλα φαγώσιμα που μεταφέρθηκαν στο κατάστημα του απο τους συγγενείς του παιδιού που βαπτίστηκε.



Πηγή : antenna.gr


Η αστυνομία πραγματοποιεί την ευχή 6χρονου μπόμπιρα... προσλαμβάνοντάς τον!



Την ευχή ενός μπόμπιρα 6 ετών, πραγματοποίησε η Ελληνική αστυνομία, έπειτα από αίτημα του φιλανθρωπικού οργανισμού «Make-A-Wish» (Κάνε μια ευχή).

Ο μικρός είχε την ευκαιρία όχι μόνο να βρεθεί ανάμεσα στους ήρωές του, αλλά και να γίνει ένας από αυτούς “συλλαμβάνοντας” μάλιστα ακόμη και κακοποιούς, κατά τη διάρκεια ενός... εικονικού σεναρίου.




Ο 6χρονος ντύθηκε αστυνομικός, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στους χώρους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ενώ μπήκε και στο ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.



Η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως “ανταποκρίνεται πάντα, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας, στα αιτήματα για να προσφέρει χαρά σε παιδιά και εύχεται στον μικρό της φίλο να εκπληρωθούν όλες του οι ευχές.”


Πηγή : newsit.gr


Δημοκρατία - Δημοπρασία




Γράφει ο Πάνος Παπαγιαννόπουλος

Ήρθε λοιπόν ο Γιούνγκερ κι έφυγε σε ένα κλίμα αγκαλίτσας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα "τι ωραία που είναι η ζωή όταν χαμογελάς," ... 

Αγκαλιές, φιλιά, χαριεντίσματα και δήθεν στήριξη.. Γνωστό το θέαμα και από παλιότερες εμφανίσεις του γραφικού Ζαν Κλωντ.. 

Το Σεπτέμβρη όμως τα σπουδαία.. Το Σεπτέμβρη που η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα εργασιακά. 

Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ άουτ), περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, πιο δύσκολες απεργίες και άλλα μέτρα που επιτείνουν την απορρύθμιση της ελληνικής αγοράς εργασίας.. 

Μέτρα που λογικά είναι εντελώς αντίθετα από το πολιτικό D.N.A πολλών στελεχών του Σύριζα ..Θα μου πείτε, τόσα μέτρα θεσμοθετήθηκαν αγόγγυστα και μάλιστα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, στα εργασιακά θα κολώσουμε?? Κι όμως εδώ θα δοκιμαστεί η "Αριστεροσύνη" της κυβέρνησης και όλων όσων κάποτε ξεσήκωναν τον λαό ενάντια στον καπιταλισμό και στους αποκαλούμενους "Γερμανοτσολιάδες"... 

Θα έχει λοιπόν εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις κυβερνητικές αντιπροτάσεις και ελιγμούς διότι ο οποιαδήποτε συμβιβασμός με τις απαιτήσεις των δανειστών, λογικά θα σημάνει την" ώρα του αποχωρισμού" από την διακυβέρνηση της χώρας μιας και το ξεγύμνωμα των ιδεολογιών θα είναι παταγώδες... Όλα αυτά βέβαια εικάζοντας ότι ο Ελληνικός λαός θα συνέλθει από το λήθαργο της εμπιστοσύνης που δείχνει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα η οποία λογικά θα πάψει να είναι τυφλή.. 

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει και η στάση που θα πρέπει να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία προσπαθώντας να κερδίσει την στήριξη του Ελληνικού λαού θα πρέπει να αντιταχθεί στις απαιτήσεις των δανειστών και να υιοθετήσει μία πολιτική ενάντια στο φιλελευθερισμό που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί,παρουσιάζοντας ένα προφίλ πιό φιλολαικό από ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα... 

Την εποχή λοιπόν που οι πολιτικοί χώροι της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΔΕΞΙΆΣ  έχουν γίνει έννοιες με πλατύτερη σημασία, η φράση της λαϊκής αργκό "Γκόμενες και παληκάρια, γίναμε μαλλιά κουβάρια" είναι εξαιρετικά επίκαιρη και χαρακτηριστική της ισοπέδωσης των ιδεολογιών..

Μένει λοιπόν να δούμε, αναμένοντας έναν ακόμα "επαναστατικό "Σεπτέμβρη, ποιος από τους εκφυλισμένους πρωταγωνιστές της πολιτικής μας σκηνής θα κάνει την καλύτερη προσφορά σε μιά Δημοκρατία - δημοπρασία της χώρας και των κατοίκων της... 
Μία το σφυράκι, δύο, τρεις........



Δουλειά δεν έχουν και κάνουν αγρυπνία για το Gay Pride




Μια από τα ίδια για την εκκλησία. Ξανά αγρυπνία κατά του Gay Pride απόψε σε Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης.

Με αγρυπνία διαμαρτύρεται η εκκλησία κατά του 5ου Thessaloniki Pride. 

Συγκεκριμένα, απόψε στις 21:00 στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αχειροποιήτου θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία, με μορφή διαμαρτυρίας για το 5ο Thessaloniki Pride. 

Το 5ο Thessaloniki Pride, ξεκίνησε από χθες στη πόλη με διάφορες εκδηλώσεις και θα κορυφωθεί το Σάββατο με την πορεία στο κέντρο της πόλης και το μεγάλο πάρτι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εκκλησία αντιδρά με τον ακραίο αυτόν τρόπο στο δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε πάσης φύσεως εκδηλώσεων. Και πέρυσι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είχε αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο Thessaloniki Pride. 




Πηγή : thetoc.gr


Ένας νεκρός ύστερα από άγρια συμπλοκή Αιγύπτιων λαθρομεταναστών στο hot spot της Χίου




Νεκρός από μαχαιριά συμπατριώτη του έπεσε 32χρονος Αιγύπτιος λαθρομετανάστης στη διάρκεια συμπλοκής, σήμερα το πρωί στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Σούδα της Χίου.

Ο άτυχος 32χρονος δεν συμμετείχε στη συμπλοκή, αλλά  επιχείρησε να χωρίσει δύο συμπατριώτες του που ήρθαν στα χέρια για προσωπικούς λόγους και στην προσπάθειά του αυτή δέχτηκε μαχαιριά από έναν 31 ετών συμπατριώτη του στην καρωτίδα.

Ο 32χρονος μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο της Χίου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο 31χρονος δράστης συνελήφθη και ανακρίνεται, ενώ ο τρίτος Αιγύπτιος λαθορμετανάστης, που είχε συμπλακεί μαζί του μεταφέρθηκε κι αυτός στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.





Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε αλλαγή εκλογικού νόμου



«Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Οι μόνες αλλαγές που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να επιτραπεί η ψήφος στους ομογενείς στο τόπο διαμονής τους και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εξυπηρετεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, επισήμανε ακόμη.

Υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη κιόλας συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε θέσει το ζήτημα της ανάγκης ευρείας αναθεώρησης του Συντάγματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με την συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία επιθυμεί να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμα μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που του παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν άκουσε «κάποια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα αυτά. Θα αναμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Όλη η δήλωση Μητσοτάκη

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που διήρκεσε περίπου μία ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Τσίπρα έθεσα το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει μια ευρεία Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα προσαρμόσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας στις επιταγές του 21ου αιώνα.

Επιμένουμε στην πρότασή μας. Αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους.

Στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις.

Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία. Μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους πτυχές, που αφορούν στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες πολίτες, εκτός Ελλάδας, στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Θα ήταν εύκολο για την Κυβέρνηση και σήμερα ακόμα να την υπερψηφίσει.

Και το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιπροσώπευση των βουλευτών από ένα μικρότερο εκλογικό σώμα.

Από εκεί και πέρα, δεν συζητάμε απολύτως τίποτε άλλο. 

Η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις και θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος αυτήν τη σημαντική ανάγκη την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στον ενικό μεν, αλλά...

Η πρόθεση και οι θέσεις του Κ.Μητσοτάκη ξεκαθαρίστηκαν από την αρχή της συνάντησης, από το διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες -μιλώντας μάλιστα στον ενικό- μπροστά στις κάμερες.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός του είπε: «Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα».

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου. «Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.


Newsroom ΔΟΛ


Κύπρος: Εκτέλεσαν τον επιχειρηματία που γλίτωσε το 2012!



Νεκρός ο επιχειρηματίας, ένας αστυνομικός με τη γυναίκα του και ένας δράστης - Ο επιχειρηματίας ήταν στόχος εγκληματικής ενέργειας στις 23 Ιουνίου του 2012(!) στον ίδιο ακριβώς δρόμο, όταν και είχαν σκοτωθεί πέντε φρουροί του - Η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων τουριστών  

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Αγία Νάπα μπροστά στα μάτια εκατοντάδων τουριστών που βρίσκονται στο κυπριακό θέρετρο!

Νεκρός είναι ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης ο οποίος ήταν και ο στόχος της εγκληματικής ενέργειας του 2012 όταν είχαν σκοτωθεί πέντε άτομα που εργαζόντουσαν ως φρουροί του. Επίσης νεκρός είναι ένας αστυνομικός με τη γυναίκα του και ένας εκ των δραστών. Σοβαρά τραυματισμένος είναι ακόμα ένας αστυνομικός ο οποίος φέρεται να είναι αυτό που πυροβόλησε και σκότωσε τον έναν δράστη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε και δεύτερος δράστης ο οποίος διέφυγε κουτσαίνοντας.

Το αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα καμένο στο νεκροταφείο της Αγίας Νάπας και στο εσωτερικό του υπήρχε ένα αυτόματο Καλασνίκοφ.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι ο επιχειρηματίας συνέτρωγε μαζί με τους δύο αστυνομικούς και τη σύζυγο του ενός όταν εμφανίστηκαν οι δύο δράστες και άρχισαν να πυροβολούν. Ο ένας εκ των αστυνομικών έβγαλε το όπλο του και ανταπέδωσε τα πύρα σκοτώνοντας τον έναν δράστη ο οποίος είναι αλλοδαπός και μάλλον εκτελούσε «συμβόλαιο θανάτου». Στο εστιατόριο βρισκόντουσαν και τα παιδιά του αστυνομικού που σκοτώθηκε τα οποία είδαν τους γονείς τους να πέφτουν νεκροί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πληρωμένοι δολοφόνοι από την Ελλάδα είχαν επίσης εκτελέσει στις 23 Ιουνίου του 2012 τους πέντε φρουρούς του επιχειρηματία, στον ίδιο ακριβώς δρόμο. Επίσης στις 21 Ιουνίου του 2014 είχε δολοφονηθεί ο πατέρας του επιχειρηματία, Φάνου Καλοψιδιώτη. 


Τι είχε γίνει το 2012

Η δολοφονία του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη αργά χθες το βράδυ στην Αγία Νάπα της Κύπρου, είναι η συνέχεια μια ιστορίας αίματος. Ο Φάνος Καλοψιδιώτης ήταν ο στόχος του πενταπλού φόνου ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν (23/6/2102) στην ίδια οδό (οδός Καταλυμάτων). Τότε οι δράστες νομίζοντας πως επέβαινε σε αυτοκίνητο εκτέλεσαν τους πέντε σωματοφύλακες του. Δράστες οι Έλληνες υπήκοοι Δ. Μαμαλικόπουλος και  Α. Τσεχειλίδης που είχαν «μισθωθεί» για να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου. Και οι δύο ήταν γνωστοί στον αντιεξουσιαστικό χώρο στην Ελλάδα ενώ ο Μαμαλικόπουλος θεωρήθηκε και πιθανός δράστης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Μαμαλικόπουλος και Τσεχειλίδης  εκτίουν ποινές πεντάκις ισοβίων.

Στις 21 Ιουνίου του 2014 στην Αγία Νάπα δολοφονήθηκε ο πατέρας του Φάνου Καλοψιδιώτη, Γιάννης 77 ετών.

Οι επίμονοι δράστες πέτυχαν τελικώς να σκοτώσουν και τον Φάνο Καλοψιδιώτη μετά από αλλεπάλληλες απόπειρες εναντίον του μερικές εκ των οποίων αποτράπηκαν τη τελευταία στιγμή.

Το 1996 είχε σκοτωθεί από έκρηξη βόμβας ο αδελφός του Φάνου Καλοψιδιώτη, Άντρος.

Ο Φάνος Καλοψιδιώτης από το 1984 ζούσε στις ΗΠΑ όπου παρέμεινε μετά τις σπουδές του. Μετά την δολοφονία του αδελφού του το 1996 ο πατέρας του τον προέτρεπε να επιστρέψει στη Κύπρο, κάτι που έγινε το 2004. Η δραστηριότητα του φαίνεται να ενόχλησε συμφέροντα στη περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου και αυτό οδήγησε σε καταστάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την προσπάθεια φυσικής του εξόντωσης.



Πηγή : protothema.gr




Παγκόσμιος «σεισμός»: Μπροστά το Brexit με 51,7%



Στο 48,3% το Bremain σε 338 από τα 382 εκλογικά τμήματα - Σκωτία, Β. Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ - Έξοδο προτίμησαν Ουαλία και το συντριπτικό κομμάτι της χώρας - Δείτε πώς ψηφίζει κάθε περιφέρεια - Στο 72,2% η συμμετοχή - Το ολονύχτιο θρίλερ που τελικά «έβγαλε» έξοδο

Σε πλήρη ανατροπή των προβλέψεων των τελευταίων δημοσκοπήσεων αλλά και των γραφείων στοιχημάτων οδηγεί το αποτέλεσμα της κάλπης για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία καθώς όπως ξεκίνησαν να ανακοινώνουν λίγο μετά τις 6:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) όλα τα μεγάλα βρετανικά δικτυα, το Brexit φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα αρχικά αποτελέσματα με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) έδιναν προβάδισμα στο Βremain.

«Δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει το Remain» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του παρουσιαστή του BBC.

Έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν Ουαλία και το συντριπτικό κομμάτι της Αγγλίας ενώ Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Οι κάλπες, που είχαν ανοίξει στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος), έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και, πλέον, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα 382 εκλογικά κέντρα ανά τη βρετανική επικράτεια, για να μάθουν τι αποφάσισαν 46,5 εκατ. ψηφοφόροι στο νησί.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 297 από τα 382 εκλογικά τμήματα, το Brexit έχει προβάδισμα με ποσοστό 51,7%, έναντι 48,3% του Bremain. Οι δύο πλευρές εναλλάσσονταν αρχικά στο προβάδισμα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες η πλάστιγγα έδειχνε να γέρνει προς την πλευρά του Brexit.



Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα

Σύμφωνα, δε, με τα επίσημα αποτελέσματα από το Νιούκαστλ, το Bremain επικράτησε οριακά του Brexit με ποσοστό 50,7% έναντι 49,3% (οι ψήφοι ήταν 65.404 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 63.598 υπέρ της αποχώρησης).

Στο Σάντερλαντ, υπέρ της παραμονής της χώρας στην την ΕΕ ψήφισε μόλις το 38,7% (51.930), ενώ το 61,3% (82.394) ψήφισε υπέρ του Brexit. 

Το Φόιλ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 78,3% (32.064) και υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 21,7% (8.905).

Το Σουίντον ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 45,3% (51.220) και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 54,7% (61.745).

Το Μπρόξμπορν ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 33,7% (17.166) και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 66,3% (33.706).

Το Κέτερινγκ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 39,0% (21.030) και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 61,0% (32.877). 

Το αρχιπέλαγος Σέτλαντ ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ σε ποσοστό 43,5% και υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 56,5%.

Το Νότιο Τάινσαϊντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 38,0% (30.014) και υπέρ της αποχώρησης σε ποσοστό 62,0% (49.065).

Το Δυτικό Ντάνμπαρτονσιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 62,0% (26.794) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 38,0% (16.426).

Το Βόρειο Άντριμ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 37,8% (18.782) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 62,2% (30.938).

Το Λάγκαν Βάλλεϋ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 46,9% (22.710) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 53,1% (25.704).

Το Νταντί της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 59,8% (39.688) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 40,2% (26.697).

Το Μπάζιλντον ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 31,4% (30.748) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 68,6% (67.251).

Το Ανατολικό Αϊρσιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 58,6% (33.891) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 41,4% (23.942).

Το Χάρτλπουλ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 30,4% (14.029) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 69,6% (32.071).

Το Στόκτον-ον-Τις ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 38,3% (38.433) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 61,7% (61.982).

Το Μιντλόθιαν ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 62,1% (28.217) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 37,9% (17.251).

Το Ρένφριουσαϊρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 64,8% (57.119) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 35,2% (31.010).

Το Ρότσφορντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 33,4% (17.510) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 66,6% (34.937).

Το Σίτι του Λονδίνου ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 78,3% (3.912) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 21,7% (1.087).

Το Μπλανάου Γκουέντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 38,0% (13.215) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 62,0% (21.587).

Το Σουόνσι ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 48,5% (58.307) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 51,5% (61.936).

Το Φλίντσιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 43,6% (37.867) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 56,4% (48.930).

Το Γουελινγκμπόρο ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 37,6% (15.462) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 62,4% (25.679).

Η Οξφόρδη ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 70,3% (49.424) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 29,7% (20.913).

Το Έξετερ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 55,3% (35.270) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 44,7% (28.533).

Η Γλασκώβη ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 66,6% (168.335) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 33,4% (84.474).

Το Μπέλφαστ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 50,4% (20.128) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 49,6% (19.844). 

Το Νότιο Λάνκασιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 63,1% (102.568) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 36,9% (60.024).

Το Χάμερσμιθ και Φούλαμ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 70,0% (56.188) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 30,0% (24.054).

Το Πίτερμπορο ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 39,1% (34.176) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 60,9% (53.216).

Το Λίβερπουλ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 58,2% και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 41,8%.  

Το Ρίτσμοντ επί του Τάμεση ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 43,2% (11.945) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 56,8% (15.691).

Το Γουεστμίνστερ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 69,0% (53.928) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 31,0% (24.268).

Το Κόβεντρι ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 44,4% (67.967) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 55,6% (85.097).

Στο Σέφιλντ το Brexit προηγείται κατά 6.000 ψήφους.

Το Εδιμβούργο ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 74,4% (187.792) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 25,6% (64.498).

Το Καντέρμπερι ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 49,0% (40.169) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 51,0% (41.879).

Το Μάντσεστερ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 60,4% (121.823) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 39,6% (79.991).

Το Κάρντιφ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 60,0% (101.788) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 40,0% (67.816).


Το Μάνσφιλντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 29,1% (16.417) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 70,9% (39.927).

Το Μπρίστολ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 61,7% (141.027) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 38,3% (87.418).

Το Τάουερ Χάμλετς ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 67,5% (73.011) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 32.5% (35.224).


Οι δημοσκοπήσεις μετά την κάλπη

Στην πρώτη δημοσκόπηση, δε, που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (δεν διενεργήθηκαν exit polls) και διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης.

Ηλικιακά, στη δημοσκόπηση αυτή οι Βρετανοί ψήφισαν ως εξής:

- 18-24: 75% Remain
- 25-49: 56% Remain
- 50-64: 44% Remain
- 65+: 39% Remain

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov έχει καταγραφεί και το μορφωτικό επίπεδο των υποστηρικτών του «Leave». Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολίτες που εγκατέλειψαν το σχολείο σε ηλικία 16 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 66% υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ μόλις το 29% των πτυχιούχων ψήφισε υπέρ του Leave.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, από το 52% των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, το 8% αποφάσισε την ημέρα του δημοψηφίσματος τι θα ψηφίσει, το 19% περίμενε ότι θα επικρατούσε το Leave, το 75% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το 7% των ψηφοφόρων του ευρωσκεπτικιστικού UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, τελικά υποστήριξαν το Remain. 

Την ίδια ώρα, η εταιρεία Ipsos Mori δίνει ποσοστό 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.

Την ίδια ώρα και αντίθετα με τις δύο προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, το δίκτυο Sky News αναφέρει πως, σύμφωνα με ιδιωτικό γκάλοπ για λογαριασμό του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, το ποσοστό υπέρ του Brexit αγγίζει το 52%, ενώ εκείνο του Remain το 48%.

Κατά πληροφορίες, δε, το 69% των ψηφοφόρων των Εργατικών τάχθηκε υπέρ του Bremain.


Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Το πρώτο αποτέλεσμα ήρθε περί τις 01:35 (ώρα Ελλάδος) από το Γιβραλτάρ, στο οποίο η συμμετοχή ανήλθε στο 84%, σύμφωνα με το BBC. Εκεί, επί συνόλου 20.172 ψήφων, το Bremain έλαβε 19.322 ψήφους και το Brexit μόλις 823.

Στις Ορκάδες, αρχιπέλαγος που βρίσκεται κοντά στις βόρειες ακτές της Σκωτίας, υπέρ της παραμονής ψήφισε το 63,2% (7.189) και υπέρ της αποχώρησης το 36,8% (4.193). 

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανέρχεται στο 71,2%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν στην κάλπη φαίνεται ότι πήρε την απόφαση για την ψήφο της μόλις το τελευταίο 24ωρο.

Μόλις στο 56,2% ήταν η συμμετοχή στη Γλασκώβη, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα.


Πηγή : protothema.gr