Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ έπληξε τη δυτική Ιαπωνία



Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών και μια σειρά μετασεισμών που έπληξαν σήμερα την περιφέρεια Τοτόρι καθώς και άλλες περιοχές στη δυτική Ιαπωνία.

Το επίκεντρο του κύριου σεισμού ήταν στο κεντρικό τμήμα της περιφέρειας Τοτόρι, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με το εστιακό βάθος να αναθεωρείται στα 11 χιλιομέτρα περίπου από τα 10 χιλιόμετρα που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Ο κύριος σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 14.00 τοπική ώρα (08.00 Ελλάδος) στην περιφέρεια του Τοτόρι.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 5,0 βαθμών. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Κοΐτσι Χαγκιούντα, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για «σοβαρές ζημίες». Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, υπάρχουν αναφορές για 12 τραυματίες και ζημιές σε πολλά σπίτια. Ο σεισμός προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης περίπου 40.000 νοικοκυριών στην επαρχία Τοτόρι. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετάδωσαν ότι λόγω του σεισμού ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του τρένου υψηλής ταχύτητας Shinkansen μεταξύ της Οσάκα και της Φουκουόκα.

Δεν έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της δυτικής Ιαπωνίας, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Χιροσίγκε Σέκο.



Πηγή : ethnos.gr


Μπαράζ προκλήσεων και νέα αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον σουλτάνο



Το τελευταίο διάστημα εντείνονται άλλωστε οι τουρκικές προκλήσεις. Προχθές, μιλώντας σε κοινοτάρχες στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης αναφέροντας ενδεικτικά: "Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες, μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Οι νέοι μας πρέπει να ερευνήσουν καλά τη Συνθήκη".

Επί της ουσίας ο Ερντογάν εντείνει τις προσπάθειες του για ενίσχυση του θεοκρατικού κράτους προσπαθώντας να "τονώσει" το κοινό του, ενώ από την άλλη τα βάζει με τους κεμαλιστές και τους οπαδούς του Γκιουλέν, τον οποίο εξ αρχής κατηγόρησε ως "υποκινητή" του πραξικοπήματος.

Τέλος, θυμίζουμε πως χθες τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη και δύο CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 28 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Οι περισσότερες σημειώθηκαν από αεροσκάφος CN-235. Δύο από τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις του αεροσκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από την Παναγιά του συγκροτήματος Οινουσών, στα 3.400 πόδια στις 03:39 και 05:32 π.μ. αντίστοιχα.

Όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Είναι η τρίτη φορά που σημειώνεται εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, μετά από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.


Με πληροφορίες από το news247.gr


Υπερβολική εισαγγελική παρέμβαση και προσαγωγές μαθητών για τις καταλήψεις Λυκείων στη Λαμία


Με εισαγγελική παρέμβαση έληξε η κατάληψη που πραγματοποιούσαν γονείς και μαθητές σε δύο σχολικά συγκροτήματα της Λαμίας. Προσήχθησαν 16 μαθητές κι ένας γονέας, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι τα ξημερώματα, με εντολή Εισαγγελέα.

Πρόκειται για τις καταλήψεις στο 5ο Λύκειο και το 2ο ΕΠΑ.Λ. Λαμίας.

Αναλυτικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε επέμβαση της αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, στο 2ο ΕΠΑ.Λ που συστεγάζεται με το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για 10η συνεχόμενη ήμερα. Σύμφωνα με την αστυνομία προσήχθησαν 7 μαθητές, που συμμετείχαν στην κατάληψη.

Μια ώρα αργότερα ο εισαγγελέας και η αστυνομία επενέβησαν στο 5ο Λύκειο Λαμίας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από την Τετάρτη, απ’ όπου προσήχθησαν 9 μαθητές και ένας γονιός.

Έξω από το αστυνομικό τμήμα επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και ένταση, από συγκεντρωμένους μαθητές και γονείς.

Τελικά μετά την ταυτοποίηση και τις καταθέσεις αφέθηκαν όλοι οι μαθητές  ελεύθεροι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνταχθούν δικογραφίες.

Εκπαιδευτικοί του σχολείου, σημείωναν στον Αθήνα 9.84 ότι στις καταλήψεις δεν υπήρχαν εξωσχολικοί ούτε ζημιές στα κτήρια, εκτιμώντας ότι ο εισαγγελέας εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του στα παιδιά. 

Ωστόσο, αυτή την στιγμή τελούν εκ νέου υπό κατάληψη το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ και το Λύκειο Στυλίδας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο 1ο ΕΠΑΛ, την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε επέμβαση αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, η οποία οδήγησε στην προσαγωγή ενός μαθητή και ενός εξωσχολικού. Και οι δύο αφέθησαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Σημειώνεται ότι, με βάση τροπολογία του υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη, την οποία ψήφισε η βουλή στις αρχές του 2016, δεν ποινικοποιούνται οι μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι, «η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα, που αφορούν τόσο τους μαθητές, όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών, οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων».




Νεκτάριος Ανδριόπουλος – Καλλιόπη Ασλανίδου
Πηγή : athina984.gr


Αλεξιάδης: Στα νέα αυτοκίνητα το βάρος για τα τέλη κυκλοφορίας




Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλά για τέλη κυκλοφορίας πιο δίκαια σε σχέση με το 2016, ενώ τόνισε πως στόχος των πλειστηριασμών είναι οι μεγαλοοφειλέτες. Για τη χρήση πλαστικού χρήματος, είπε πως η διαπραγμάτευση δεν έχει οδηγήσει σε νομοσχέδιο που θα δίνει λύση.

Τέλη κυκλοφορίας δικαιότερα σε σχέση με πέρυσι προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει κίνητρα στους πολίτες για να πάρει ο κόσμος πίσω τις πινακίδες.

Γι' αυτό άλλωστε, ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε γνωστό ότι υπάρχει σχέδιο για να μεταφερθεί το βάρος των τελών κυκλοφορίας από τα παλιά αυτοκίνητα στα νεότερα.

Όσον αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες, προσθέτοντας ότι «η εντολή που υπάρχει στις φορολογικές υπηρεσίες είναι να μη γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένους όρους».

Σχετικά με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος αλλά και για τις αδήλωτες καταθέσεις, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει οδηγήσει «σε ένα νομοσχέδιο που θα δίνει λύση».


Πηγή : euro2day.gr


Η Νέα Δημοκρατία και η κοινωνία των πολιτών προασπίζουν τη Δικαιοσύνη



Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τις αντιδημοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί για να παραμείνει λίγο ακόμα στην εξουσία :

«Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε σήμερα ότι είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά, από το Νοέμβριο του 2015, για την υπόθεση του ανώτατου δικαστή, αλλά επέλεξε να μην τη διερευνήσει, καθώς αμφέβαλλε για τη νομιμότητα της προέλευσης του σχετικού υλικού. 

Αξιολόγησε ότι έπρεπε να την κρατήσει στο συρτάρι του για ένα ολόκληρο χρόνο και την ανέσυρε όταν ο δικαστικός λειτουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναβολή της κρίσεως του ανωτάτου δικαστηρίου επί του γνωστού θέματος αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Επομένως, ο κ. Παρασκευόπουλος ενήργησε βάσει ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού, μιας απαράδεκτης μεθόδευσης την οποία ομολόγησε, μιας Κυβέρνησης σε αποδρομή.

Στην προσπάθειά τους να παραμείνουν λίγο ακόμη στην εξουσία, χρησιμοποιούν αντιδημοκρατικές μεθόδους, που δεν αντιστοιχούν σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος δικαίου. 

Η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούν μια μεγάλη “συγγνώμη” στο Σώμα των Ελληνίδων και Ελλήνων Δικαστών, που στοχοποίησε απροκάλυπτα και το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ για να χειραγωγήσει την κρίση και τις αποφάσεις τους, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι δικαστές.

Η Νέα Δημοκρατία και η κοινωνία των πολιτών προασπίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη λειτουργία της Δημοκρατίας».


Η ελληνική τραγωδία : Πως φτάσαμε στη "γενιά των 100 ευρώ"



Από τη «γενιά των 700» στη «γενιά των 100 ευρώ». Η εργασιακή απορρύθμιση στην Ελλάδα της κρίσης με στοιχεία που σοκάρουν.

Το 2007, πολύ πριν η Ελλάδα εισέλθει στους ρυθμούς της κρίσης και κατόπιν της μνημονιακής καθημερινότητας, μια παρέα περίπου δέκα φίλων αποφάσισε να δημιουργήσει έναν διαδικτυακό ιστότοπο που θα έμενε στην ιστορία. Το blog «g700.blogspot.com» έδωσε «διαδικτυακή» φωνή στους νέους ηλικίας 25 έως 30 ετών που παρά τη διάθεση, τις δεξιότητες και την κατάρτισή τους δεν μπορούσαν εκείνη την περίοδο να βρουν μια εργασία με αξιοπρεπείς απολαβές και συνθήκες. Αντιπροσώπευαν τον τελευταίο κρίκο της μισθολογικής αλυσίδας.

Η «γενιά των 700 ευρώ», όπως έγινε γνωστή, αποτελεί σήμερα μια μακρινή ανάμνηση, καθώς από το 2009 και εξής ο «πάτος» της αλυσίδας ολοένα και κατεβαίνει. Από τη «γενιά των 500 ευρώ» το 2013 φτάσαμε στη «γενιά των 400 και των 300 ευρώ» το 2014, για να καταλήξουμε -όσο απίστευτο και αν αυτό ακούγεται- στη «γενιά των 100 ευρώ» το 2016. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας δεν μπορούν παρά να σοκάρουν. Στον ιδιωτικό τομέα, πάνω από εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ, ενώ πάνω από τριακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. Την ίδια στιγμή, μαζί με την έκρηξη της «φτηνής» εργασίας στα χρόνια της ύφεσης παρατηρείται μια έκρηξη της μερικής απασχόλησης κατά 72%.

Στοιχεία σοκ για τη μερική απασχόληση στην Ελλάδα της κρίσης

Τα στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Το 2009 οι ασφαλισμένοι μερικής απασχόλησης ανέρχονταν στους 301.022 με μέσο μισθό 568,46 ευρώ. Το 2012 ο αριθμός των ασφαλισμένων μερικής απασχόλησης έφτασε τους 308,275 με μέσο μισθό 573,23 ευρώ, ενώ το 2014 468.021 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είχαν μέσο μισθό 425,54 ευρώ. Το 2015 ο αριθμός των ασφαλισμένων μερικής απασχόλησης ανήλθε στους 519.359 με μέσο μισθό 401,94 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση μειώθηκαν κατά 218.383 άτομα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΙΚΑ.

Koντολογίς, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αύξηση της τάξης του 72,5% στον αριθμό των μερικώς απασχολούμενων από το 2009 μέχρι το 2015. Μια αύξηση που όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας συνεχίζεται και μετά το 2015 καθώς περίπου 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή ο μισθός των μερικώς απασχολούμενων βαίνει μειούμενος, έχοντας ήδη υποστεί μείωση 30% από το 2009 έως το 2015. Σήμερα πάνω από 550.000 εργαζομένοι βάζουν λιγότερο από 10 ευρώ την ημέρα στην τσέπη τους από την εργασία τους.

Εργασιακή «ζούγκλα» με διήμερη εργασία και 100 ευρώ μισθό

Η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή «ζούγκλα» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην απόλυτη φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ, ενώ 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. 

Πρόκειται για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα, ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου από το σύστημα Εργάνη, αποτυπώνουν την πλήρη ανατροπή σε μια αγορά εργασίας που απορρυθμίζεται όλο και περισσότερο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50% (σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στις νέες προσλήψεις) και ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα την περίοδο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2015 οι προσλήψεις που έγιναν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,50%, έναντι 48,50% της πλήρους απασχόλησης. Την αντίστοιχη περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016 τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 53,38%. Αντίστοιχα, τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω στο 46,62%.

Και το brain drain συνεχίζεται

Tα παραπάνω εξηγούν εν πολλοίς τους αριθμούς των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, από το 2008 μέχρι το 2013, σχεδόν 223.000 νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, εγκατέλειψαν τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών κοινωνικής και οικονομικής προόδου σε πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Σήμερα ο αριθμός εκτιμάται ότι έχει φτάσει στις 500.000. Οι νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα μόνο κατά το 2013 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. 




Πηγή : thetoc.gr


Νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης




Προκλήσεων… συνέχεια από πλευράς του «σουλτάνου», που για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα φέρεται να αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κοινοτάρχες στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε το νέο-οθομανικό του παραλήρημα, ισχυριζόμενος ότι «δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923». 

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο τουρκικός λαός έμαθε κάποιες «αλήθειες» με λάθος τρόπο και προέτρεψε τη νεολαία να «εξετάσει» τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Και ας ενοχληθούν κάποιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε». 

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.



Πηγή : ethnos.gr


Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή 48 εκατ. ευρώ στον Δημήτρη Κοντομηνά

Πηγή: EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ



Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά για φοροδιαφυγή περίπου 48 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων την περίοδο 2006-2008.

Η υπόθεση αφορά σε έλεγχο που διεξάγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς συνδυάζοντας στοιχεία από τις ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκαν και οι αποκλίσεις που αφορούν στον πρόεδρο του ALPHA, ο οποίος ενώπιον των εισαγγελέων αρνήθηκε τη διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης. Ο επιχειρηματίας είχε προσφύγει και στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προσβάλλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από την Φορολογική Διοίκηση, ωστόσο ο επανέλεγχος δεν τον δικαίωσε.

Έτσι, η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε στην άσκηση των ποινικών διώξεων και η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη σε ειδικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου ο επιχειρηματίας θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.


Απροθυμία στις Βρυξέλλες με την επιμονή Τσίπρα για το χρέος



«Άδειασμα» από Σουλτς που αρνήθηκε τα περί πρωτοβουλίας του για το χρέος εκθέτοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό - Σόιμπλε: Η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις - «Πάγος» και από Ντράγκι για την αγορά ελληνικών ομολόγων

Δεν κύλησαν θετικά τα πράγματα για την κυβερνητική προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά την πρώτη ημέρα της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Το κλίμα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα σχόλια γενικότερα και η διάθεση που φάνηκε να υπάρχει εκ μέρους των Ευρωπαίων παραγόντων, μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και ευρύτερα αυτής, δεν δικαιώνουν προς το παρόν τις προσδοκίες της Αθήνας, ίσως ούτε καν την επιλογή του πρωθυπουργού να σηκώσει από τώρα το θέμα τόσο ψηλά.

Η πρώτη αυτή απόπειρα βέβαια του κ. Τσίπρα να θέσει το ελληνικό αίτημα αυτή την ώρα, θα κριθεί το πρωί της Παρασκευής όταν και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στη συνέχεια θα δει και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενδεικτική των επιφυλακτικών, έως αρνητικών διαθέσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η ενόχληση που έδειξε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος. Και μάλιστα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Άκουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως Πρόεδρος του ΕΚ, και δεν μπορώ να απαντήσω. Εξεπλάγην από τις φήμες πως το ΕΚ θα λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία… Θεωρώ πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, (το θέμα του χρέους) θα υπάρξει στην ατζέντα εργασίας της σε επόμενη συνεδρίαση, αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΚ» δήλωσε αρχικά ο κ. Σουλτς, αλλά στη συνέχεια ο εκπρόσωπός του προσπάθησε να ανασκευάσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι εξέθεσε τον κ. Τσίπρα με τη δήλωσή του.

«Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν» σημείωσε ο συνεργάτης του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, ήδη ο πήχης των προσδοκιών έχει χαμηλώσει εξ αντικειμένου, όσο κι αν η ελληνική πλευρά διατηρεί το θέμα «ζωντανό» και εμφανίζει το στόχο άκρως «ρεαλιστικό». Νωρίτερα άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιμένοντας στη σκληρή στάση, δήλωνε ότι «η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα».

Την ίδια ώρα πάντως ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποστήριζε ότι χρειάζονται μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μέχρι να ληφθούν η Ελλάδα δεν μπαίνει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο αρνητικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

«Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική) διοίκηση», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου.

«Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει στις συναντήσεις με Ολάντ και Μέρκελ να αποσπάσει μία πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις τους και διαβεβαιώσεις ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία του περασμένου Μαΐου ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα δοθούν στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα πράγματα για την ελάφρυνση του χρέους.

Το προσφυγικό


Το κύριο βάρος της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν για το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να συγκινήσει του Ευρωπαίους για την ελληνική συμβολή στην αντιμετώπιση του θέματος.

«Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της ΕΕ στο προσφυγικό» είχε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε αποτελεσματική αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης, όπως είπε.

Πρόσθεσε ακόμη «δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές».

Πρότεινε να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».



Πηγή : protothema.gr




Αγανακτισμένοι πολίτες αποδοκίμασαν πάλι τον πρόεδρο του ΣτΕ




Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου έγινε και πάλι στόχος αγανακτισμένων με όσα συμβαίνουν στην δικαιοσύνη πολιτών στην πλατεία Κολωνακίου

Ο πρόεδρος του ΣτΕ βγήκε για την καθιερωμένη βόλτα του στο κέντρο της Αθήνας με τη συνοδεία δύο αστυνομικών και μόλις αναγνωρίστηκε από τους πολίτες άρχισαν οι λεκτικές επιθέσεις. Μάλιστα, μόλις οι πολίτες διαπίστωσαν πως ο κ. Σακελλαρίου φρουρείται οι αντιδράσεις και οι αποδοκιμασίες έγιναν πιο έντονες. 

Πολίτες φώναξαν προς τον πρόεδρο του ΣτΕ «τι τους θες τους αστυνομικούς;»,«Ντροπή σου», «είστε πουλημένοι», «κάνετε συναλλαγές για εσάς», «κοιτάτε μόνο τα λεφτά σας και τίποτα άλλο» . Ο κ. Σακελλαρίου αποχώρησε από το σημείο χωρίς να δοθεί συνέχεια σε αυτή την νέα λεκτική επίθεση και μόλις αποχώρησε ηρέμησαν και οι αγανακτισμένοι πολίτες.