Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Η παρέλαση των Φαραώ προς το Εθνικό Μουσείο Πολιτισμού

 


Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου, παρήλασαν εχθές το βράδυ του Σαββάτου, στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα. 

Προορισμός, το καινούριο τους «σπίτι», το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.



Τα άρματα, ήταν μαύρα και έφεραν χρυσά μοτίβα θυμίζοντας ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, και αναχώρησαν στις 8 το βράδυ από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου, όπου αναπαύονταν οι Φαραώ εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Σε όλη την διάρκεια της παρέλασης ακούγοντας κανονιοβολισμοί, τα άρματα έφτασαν στο ολοκαίνουριο μουσείο μισή ώρα αργότερα και τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

Το πρώτο άρμα ήταν του φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», και το τελευταίο ήταν Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν απόψε το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή'.



Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον Πρωθυπουργό


 

Επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση να μην ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα, όπως και σε Αχαΐα και Κοζάνη. 

Η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος τα μέλη του, τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους καταναλωτές, είναι αυτός που έκλεισε την αγορά της πόλης μας στις 13 Μαρτίου 2020, πέντε μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.

Πιστεύοντας, από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε και να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν για μας και τα μέλη μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου 2021, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανατρέπεται η παραπάνω απόφαση και οι αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση .

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.

Με εκτίμηση

Παντελής Φιλιππίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης».

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
9 ώρες πριν

Επείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αίτημα για άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.
Θέτουμε υπό΄ψιν σας το κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021. ...

See more
131
24
24


Τζαμάλ Κασόγκι: CIA και NSA «έδειξαν» τον πρίγκιπα Σαλμάν


 

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προκάλεσε τριγμούς ανάμεσα στον πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν και τον διάδοχο στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας-Η φδρικιαστική δολοφονία του δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη,  από τις  «Τίγρεις» της Αλ Μουκαμπαράτ με εντολή από τον πρίγκιπα του σκότους.

Χρειάστηκε να δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση που συνέταξαν CIA και NSA για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να διαπιστώσουμε και επίσημα ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν αυτός που έδωσε την εντολή της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Ο νέος πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν που τοποθετήθηκε επί του θέματος ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα-διάδοχο, παρά τους πολύ στενούς δεσμούς που διατηρούν οι δύο χώρες εδώ και δεκαετίες. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης που συνέταξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έδειξε κατευθείαν το «βασίλειο του σκότους» εκεί όπου άρχισαν όλα.

Ήταν μια πολύ ζεστή μέρα στις αρχές του καλοκαιριού το 2018, όταν μια ομάδα ανδρών με προεξάρχοντα τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συζητούσε σε μια δροσερή αίθουσα του παλατιού του στο Ριάντ. Ανάμεσα στους εξ απορρήτων και απόλυτα έμπιστους συνεργάτες ήταν φυσικά και ο διοικητής της διαβόητης Αλ Μουκαμπαράτ, στρατηγός Αχμέντ Αλ Ασίρι. Αυτός που είχε ήδη δημιουργήσει μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα με την κωδική ονομασία «Τίγρεις» η οποία ήταν επιφορτισμένη με ειδικές αποστολές απαγωγής στο εξωτερικό.

Ήταν σε εκείνο το meeting που ο διάδοχος του θρόνου φέρεται να ζήτησε από τον Αλ Ασίρι να «φέρει» στο βασίλειο τον «ενοχλητικό» δημοσιογράφο της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του.

Τότε άρχισε να σφραγίζεται η φρικτή μοίρα του αρθρογράφου της Post, που τέσσερις μήνες αργότερα φτάνει  το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου του 2018, στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί του είναι η αρραβωνιαστικιά του Χατιτζέ, στην οποία λέει να τον περιμένει έξω, μέχρι να πάρει ένα απαραίτητο για τον επικείμενο γάμο τους έγγραφο.

Στις μία και τέταρτο, εισέρχεται στο προξενείο και από εκείνη την στιγμή εξαφανίζεται από προσώπου γης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον ασκό του Αιόλου σε ένα γεωπολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ που συγκλόνισε  την υφήλιο. Μόνο που εκείνη την ημέρα και τουλάχιστον μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα κανείς δεν ήξερε τι είχε διαδραματιστεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας. Η αρραβωνιαστικιά του ανησυχεί όσο περνάει η ώρα και ο Τζαμάλ δεν εμφανίζεται, ούτε απαντάει στο κινητό του τηλέφωνο, οποτε και επικοινωνεί με τον σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού, Γιασίν Ακτάϊ.

Αυτός ενημερώνει άμεσα τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό της Αστυνομίας και αμέσως μετά επικοινωνεί με τον πρεσβευτή της Σαουδικής Σαραβίας. Ο τελευταίος εκπλήσσεται από το τηλεφώνημα και δηλώνει παντελή άγνοια για το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή στα κεντρικά της ΜΙΤ, οι Τούρκοι αναλύουν ένα βίντεο από το εσωτερικό του προξενείου. Το θρίλερ μόλις έχει αρχίσει….

Ανομολόγητη φρίκη, χωρίς τέλος

Την Παρασκευή το απόγευμα στις 3 Οκτωβρίου γίνεται γνωστό ότι οι Τουρκικές Υπηρεσίες Ασφαλείας έχουν εντοπίσει τον ακριβή χώρο μέσα στο προξενείο, όπου ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε από μια ομάδα 15 εκτελεστών. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του Al Jazeera, ο τεμαχισμός του 60χρονου δημοσιογράφου από τον αντισυνταγματάρχη Σαλάχ Αλ Τουμπάϊγκι άρχισε αμέσως μετά την τελευταία του αναπνοή.

Προηγήθηκε ο άγριος ξυλοδαρμός του, το κόψιμο των δαχτύλων από τα χέρια του και ο αποκεφαλισμός του ενώ ήταν-σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή της υπόθεσης-ζωντανός αλλά ναρκωμένος. Εμπειρότατοι πρώην επιχειρησιακοί πράκτορες Δυτικών Υπηρεσιών λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους ότι πρόκειται αναμφίβολα για την πιο αποτρόπαια εκτέλεση που έχει πραγματοποιήσει μυστική υπηρεσία. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μόνο καλά οργανωμένη δεν ήταν, αφού η Τουρκική ΜΙΤ κατόρθωσε την ίδια κιόλας ημέρα να εντοπίσει τους 15 εκτελεστές της επιχειρησιακής ομάδας «Τίγρης».

Τα μέλη της κατέφθασαν τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου με δύο lear jet στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, επέδειξαν διαβατήρια με τα πραγματικά τους ονόματα και διέμειναν σε δύο ξενοδοχεία πολύ κοντά στο προξενείο. Όταν χτύπησε ο «συναγερμός» για την εξαφάνιση του Κασόγκι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας βρήκαν σχεδόν αμέσως την άφιξη των δύο lear jet το προηγούμενο βράδυ.

Κλιμάκιο πρακτόρων της ΜΙΤ κατέφτασε στο αεροδρόμιο και πρόλαβε να ελέγξει εξονυχιστικά– φορώντας στολές υπαλλήλων του αεροδρομίου –το ένα από τα δύο lear jet, χωρίς όμως να ανακαλύψει κάτι, ενώ και οι επιβαίνοντες σε αυτό ήταν «καθαροί» όταν σκάναραν τις αποσκευές τους. Το άλλο είχε φύγει νωρίτερα, επιστρέφοντας στο βασίλειο του σκότους, που για αρκετές εβδομάδες τήρησε σιγή ιχθύος γύρω από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου της Washington Post. Προσπάθησε μάλιστα ανεπιτυχώς να τον συνδέσει με την τρομοκρατία μέσω δημοσιεύματος στο οποίο χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα απο ένα βιβλίο, το οποίο έλεγε ότι ο Κασόγκι ήταν φίλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Κάτι που αν ίσχυε, θα ήταν ένας de facto απαγορευτικός παράγοντας, στο να του παραχωρηθεί η Αμερικάνικη υπηκοότητα, την οποία κατείχε και είναι αυτή που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην σχέση των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία.

Τα τελικά αποτελέσματα των Τουρκικών Υπηρεσιών Ασφαλείας ήταν καταλυτικά για την αποτρόπαιη εκτέλεση, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο αυτά του βασιλείου εμφάνισαν τον πρίγκιπα Σαλμάν ως μια λευκή περιστερά, που δεν ήξερε τίποτε για την απόρρητη επιχείρηση της δικής του Αλ Μουκαμπαράτ. Επίσης όλοι οι εμπλεκόμενοι πράκτορες και στρατιωτικοί που εκτέλεσαν την επιχείρηση, έντεκα εκ των οποίων φέρονται να είναι πολύ κοντά στον πρίγκιπα-διάδοχο, ανακοινώθηκε μήνες μετά ότι συνελήφθησαν. Έκτοτε η τύχη τους αγνοείται στο βασίλειο του σκότους όπου και δικάστηκαν, την ίδια στιγμή που ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν παρέμεινε στο απυρόβλητο, μόνο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Για όλα τα ΜΜΕ στηνΔύση είναι αυτός που ζήτησε να του φέρουν στο βασίλειο τον δημοσιογράφο, χωρίς να διευκρινίσει αν τον ήθελε ζωντανό ή σε κομμάτια.

Η συνέχεια γράφτηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας όπου οι κραυγές του Κασόγκι δεν βγήκαν προς τα έξω, όταν του έκοβαν τα δάχτυλα πάνω σε ένα τραπέζι, πριν τον αποκεφαλίσουν και τον τεμαχίσουν την τελευταία ημέρα της ζωής του. Τις άκουσαν πολλοί όπως η τότε διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ και αξιωματούχοι του ΟΗΕ που ερευνούσαν την εκτέλεση του ανθρώπου που βίωσε έναν φρικιαστικό θάνατο.

Η ζωή του εκείνο το μεσημέρι του Οκτώβρη δεν είχε καμία σημασία για τους «Τίγρεις» του πρίγκιπα που αστειεύονταν μάλιστα λίγο πριν μπει ο Κασόγκι στο προξενείο ρωτώντας «Πότε θα έρθει το ζώο που πρόκειται να θυσιαστεί»;

Ο ενοχλητικός δημοσιογράφος

Το «ζώο» βέβαια ήταν ένας άνθρωπος που αντίκρυσε το φως για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου του 1958 στην ιερή πόλη της Μεδίνα και μεγάλωσε μέσα στους κόλπους μιας οικογένειας, η οποία είχε ανέκαθεν στενούς δεσμούς με την δυναστεία των Σαούντ.

Ο παππούς του Μοχάμεντ ήταν ο προσωπικός γιατρός του  Αμπντούλαζίζ Αλ Σαούντ, του ανθρώπου που ίδρυσε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ θείος του ήταν ο διάσημος έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι και ξάδερφος του ο αδικοχαμένος Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Έξυπνος, οξυδερκής και με οξεία αντίληψη τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια  εκπαίδευση στην χώρα του, ενώ το 1981 ταξίδεψε γαι σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων στην Αμερική. Εντρύφησε από νεαρός στην δημοσιογραφία, ξεκινώντας από την Saudi Gazette στην ηλικία των 24 ετών και πέρασε από διάφορες εφημερίδες μέχρι να γίνει αρχισυντάκτης στην Al Medina το 1991, όπου και παρέμεινε για οχτώ χρόνια.

Αμέσως μετά επέλεξε να εργαστεί ως ανταποκριτής σε διάφορες χώρες και στην Μέση Ανατολή και εκεί συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες της  χώρας του, ως πληροφοριοδότης. Εκείνη την περίοδο γνώρισε και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, από τον οποίο πήρε συνέντευξη τρεις τουλάχιστον φορές, ενώ απέκτησε στενότατη σχέση με τον πρίγκιπα Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, τον παντοδύναμο τότε αρχηγό της Αλ Μουκαμπαράτ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι χάρη σε αυτή την πολύ στενή σχέση, ο Κασόγκι απέκτησε πρόσβαση σε πολλά απόρρητα μυστικά του βασιλείου και σε «πηγές» που τον τροφοδοτούσαν με πληροφορίες που δεν είχε κανείς άλλος ακόμη και τώρα.

Η επιστροφή του ως επιτελικού έγινε το 1999 στην εφημερίδα Arab News ως διευθυντής σύνταξης όπου και περέμεινε τέσσερα χρόνια πριν πάρει μεταγραφή στην Al Watan, με το ίδιο αξίωμα. Απολύθηκε σε δύο μήνες από το Υπουργείο Τύπου του βασιλείου με την κατηγορία ότι επέτρεψε σε συντάκτη της εφημερίδας να ασκήσει κριτική στον λόγιο Ιμπν Ταϊμίγια που θεωρείται ο ιδρυτής του Ουαχαμπισμού, ενός υπερσυντηρικού και φονταμενταλιστικού ισλαμικού κινήματος. Έγινε έτσι ευρύτερα γνωστός στηνΔύση ως ένας φιλευλεύθερος και προοδευτικός δημοσιογράφος που τολμά να ασκεί κριτική στα πιο ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ.

Αυτοξεορίστηκε τότε στο Λονδίνο όπου  έγινε ένας από τους συμβούλους του Αλ Φαϊζάλ πριν επιστρέψει ξανά το 2007 στην Al Watan, από όπου απολύθηκε ξανά τρία χρόνια αργότερα. Αυτή την φορά αιτία ήταν η στήλη ενός ποιητή στην εφημερίδα που αμφισβητούσε τις βασικές αρχές του Σαλαφισμού και οδήγησε τον Κασόγκι σε παραίτηση. Διατήρησε όμως τις υψηλές γνωριμίες του μέσα στην βασιλική οικογένεια και εργάστηκε σε διαφορα κανάλια, όμως τον Δεκέμβριο του 2016 η εντονότατη κρτική που άσκησε στον Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από τον βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του σημερινού διαδόχου.

Εξορίστηκε από την Σαουδική Αραβία και το καλοκαίρι του 2017 μετακόμισε μόνιμα στην Αμερική και άρχισε να αρθρογραφεί για την Washington Post.

Η κριτική του στον νέο διάδοχο του θρόνου ήταν από την αρχή πολύ έντονη, όμως υπήρξαν και άρθρα που ήταν θετικά για τον Σαλμάν, όπως αυτά για τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε, μεταξύ των οποίων ήταν και το δικαίωμα στις γυναίκες να οδηγούν. Κατήγγειλε όμως δριμύτατα τις συλλήψεις επτά ακτιβιστριών που ζητούσαν επιτακτικά το δικαίωμα να αποφασίζουν οι γυναίκες του βασιλείου χωρίς την ανδρική κηδεμονία του συζύγου, του πατέρα ή του αδερφού για τη ζωή τους.

Με πάνω από 2.000.000 followers στο Tweeter ήταν σύμφωνα με τον Spectator η πιο δυνατή φωνή κρτικής απέναντι στο βασίλειο του σκότους, με συχνότατες εμφανίσεις στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου. Κι αυτό τελικά ενοχλούσε πολύ τον διάδοχο που φέρεται να αποφάσισε την τελική λύση για τον Κασόγκι, ο οποίος κατέληξε κομμάτια μέσα σε ένα μαύρο βαν.

Το βαν, η φάρμα και οι νέες αποκαλύψεις                             

Ήταν το βαν  με τις χαρακτηριστικές πράσινες διπλωματικές πινακίδες, που βγήκε από τον χώρο στάθμευσης κάπου στο κέντρο της πόλης και ανέπτυξε αμέσως ταχύτητα. Λίγη ώρα μετά, το διαλυμένο και βγαλμένο GPS του οχήματος πετάχτηκε στον δρόμο, δείγμα ότι οι επιβαίνοντες σε αυτό δεν ήθελαν επ’ ουδενί να γνωρίζει κανείς την διαδρομή τους. Αυτό που δεν φαντάζονταν ήταν ότι δύο εβδομάδες μετά η διπλή διαδρομή τους προς το δάσος του Μπελγκράντ και μια δασώδη περιοχή στο προάστιο Γκαζί της Πόλης, θα ερχόταν στο φώς.

Οι ενδελεχείς έρευνες της  ΜΙΤ αλλά και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας αποκάλυψαν τις κινήσεις 14 οχημάτων που πάρκαραν και έφυγαν από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας την ημέρα που ο Τζαμάλ Κασόγκι διάβηκε την είσοδό του αλλά δεν ξαναβγήκε ποτέ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι με προεξάρχοντα τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν είχαν εστιάσει από τις πρώτες ημέρες των ερευνών στις κινήσεις των συγκεκριμένων οχημάτων.

Δεκάδες πράκτορες και αστυνομικοί παρακολούθησαν εξονυχιστικά το υλικό από εκατόν πενήντα κάμερες παρακολούθησης-οι λεγόμενες CCTV-και κατόρθωσαν να εντοπίσουν που διασκορπίστηκαν τα 14 οχήματα. Κάποια στιγμή ένα κονβόι αυτοκινήτων εισήλθε σε χώρο στάθμευσης και σταμάτησε σε σημείο που δεν το «έπιαναν» οι κάμερες του πάρκινγκ. Λίγη ώρα αργότερα βγήκε από το πάρκινγκ το μαύρο βαν με τις πράσινες διπλωματικές πινακίδες το οποίο κατέληξε στα βόρεια της πόλης μέσα από την δασώδη περιοχή του Γκαζί και το δάσος του Μπελγκράντ, πριν επιστρέψει πίσω.

Λίγες ώρες μετά ειδικές ερευνητικές ομάδες του εγκληματολογικού χτενίζουν βράδυ τις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, αναζητώντας τα απομεινάρια της σωρού του Κασόγκι. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη έρευνα στην προξενική κατοικία, όπου οι αστυνομικοί «χτένισαν» έναν μικρό παρακείμενο ελαιώνα χωρίς όμως να ανακαλύψουν κάτι.

Στο στόχαστρο των Τούρκων πρακτόρων μπήκε και μια συγκεκριμένη έκταση γεωργικής γης στην περιοχή της Γιάλοβα, ενενήντα χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Al Jazzeera, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως γράφτηκε εξετάζεται η πιθανότητα μετά το διαμελισμό του σώματος του δημοσιογράφου οι εκτελεστές του να διέλυσαν εκεί τα μέρη του κορμιού του με εδικό οξύ και να έθαψαν τα όποια υπολείμματα.

Οι διαρροές σε Δυτικά και Αραβικά ΜΜΕ με νέα στοιχεία και φωτογραφίες από την ομάδα των 15 φερόμενων εκτελεστών του Κασόγκι συνεχίστηκαν και τις επόμενες εβδομάδες. Στις φωτογραφία απεικονίζεται ξεκάθαρα ο συνταγματάρχης Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουχέρ που ήταν ο αρχηγός της ομάδας των «Τίγρεων».

Φορώντας κουστούμι και λευκό πουκάμισο εισήλθε στο προξενείο στις δέκα παρά πέντε το πρωί, ακολουθούμενος από αρκετούς άλλους, όλοι τους μέλη της ομάδας που προχώρησε στον βασανισμό, τον ακρωτηριασμό και τον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τις διαρροές προς τα ΜΜΕ εκεί εντοπίστηκαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα του αντισυνταγματάρχη Σαλάχ Αλ Τουμπάϊγκι, του στρατιωτικού ιατροδικαστή που φέρεται να «διαμέλισε» το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι. Λίγο πριν γίνει αυτό έλεγε στον Μουχέρ ότι όταν «κόβει» πτώματα του αρέσει να ακούει κλασσική μουσική, ή να απολαμβάνει καφέ μαζί με ένα καλό πούρο.

Μέρες μετά την δολοφονία Κασόγκι έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε σε «ύποπτο τροχαίο» ο Μασάντ Σαλάντ Μ. Αλ Μποστάνι, υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας και εις εκ των 15 που προσγειώθηκαν στο Κεμάλ Ατατούρκ τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου με δύο lear jet.

Ο θάνατος του κατέδειξε σύμφωνα με αναλυτές Δυτικών υπηρεσιών τον πανικό που κυριαρχούσε στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια του βασιλείου που έψαχναν να βρουν τον αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο θα φορτωθούν όλα ώστε ο διάδοχος να εμφανιστεί «καθαρός» και έκπληκτος!

Κι αυτός σύμφωνα με τους New York Times ήταν ο εξ απορρήτων του πρίγκιπα Σαλμάν και επικεφαλής της Αλ Μουκαμπαράτ-της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Βασιλείου-στρατηγός Αχμέντ Αλ Ασίρι. Ο πιο πιστός στρατηγός του πρίγκιπα-διαδόχου και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας καθαιρέθηκε τελικά από το αξίωμα του και σύμφωνα με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ του βασιλείου ενήργησε μόνος του.

Αποφάσισε δηλαδή, να συλλάβει τον Κασόγκι και έστειλε χωρίς να ενημερώσει τον de facto ηγέτη της χώρας, μια ομάδα 15 ατόμων η πλειονότητα εκ των οποίων  ήταν πολύ κοντά στον Σαλμάν, να εκτελέσουν την επιχείρηση. Η συνέχεια ήταν πιθανότατα η πιο φριχτή δολοφονία που εκτέλεσε ποτέ μυστική υπηρεσία για να εξοντώσει έναν άνθρωπο στέλνοντας μια αγέλη δολοφόνων να τον κομματιάσει, κυριολεκτικά χωρίς έλεος.


Διονύσης Θανάσουλας

newsauto.gr



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο καταφύγιο ζώων της Ηλιούπολης

 


Επίσκεψη, στο καταφύγιο για άστεγα και εγκαταλελειμμένα ζώα στην Ηλιούπολη, πραγματοποίησε εχθές Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφή με τους υπεύθυνους και με τα σκυλάκια που φιλοξενούνται στο καταφύγιο περιμένοντας να υιοθετηθούν.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε : «Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων ήθελα να βρεθώ μαζί σας, να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε και να συζητήσουμε, βέβαια, και για το καινούργιο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων 10 ημερών. Θα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλιά σας και πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου».



Το προσωπικό του καταφυγίου σημείωσε ότι συντάσσεται με τις πρόνοιες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, που αποβλέπει στην επίλυση πολύπλευρων και χρόνιων προβλημάτων. Ζήτησε μάλιστα από τον Πρωθυπουργό να επιμείνει, ειδικά στο θέμα των στειρώσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα των ζώων συντροφιάς και ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν εκτενούς προεργασίας, σε συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, όμως προσβλέπει σε γόνιμη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση, ειδικά ανθρώπων της «πρώτης γραμμής» στα θέματα φιλοζωίας.

Ο Πρωθυπουργός είπε προτρέποντας τους πολίτες : «Οι φίλοι δεν αγοράζονται. Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο».



Υπόθεση Παπαγγελόπουλου: Καταθέτει ο Κοντονής, ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ

 


Κλήση για την Παρασκευή 9 Απριλίου εστάλη στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, από την ανακρίτρια – αρεοπαγίτη, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση της φερόμενης σκευωρίας, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην πολιτικό υφιστάμενο του κ. Κοντονή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η κατάθεση του κ. Κοντονή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημόσια διαχωρίσει τη θέση του από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αλλά και συνολικότερα από χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Άλλωστε, πρόσφατα ο κ. Κοντονής εξαπέλυσε «βολές» σε συνέντευξή του και για το θέμα της ψήφισης του Ποινικού Κώδικα, αναφορές που ερευνώνται από την Εισαγγελία Εφετών για το ενδεχόμενο να βγει από το αρχείο η σχετική δικογραφία.

Εκτός του κ. Κοντονή, κλήση για τις 22 Απριλίου εστάλη στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, που έχει καταγγείλει τον Δ. Παπαγγελόπουλο για απόπειρα εκβιασμού του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Άλλωστε, η ανάκριση για τη φερόμενη  σκευωρία συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς στον Άρειο Πάγο, μετά την ανάρρωση της κ. Αλεβιζοπούλου, που είχε ταλαιπωρηθεί αρκετές ημέρες από τον κορονοϊό.

Στο γραφείο της ανακρίτριας – αρεοπαγίτη προσήλθε και κατέθεσε ως μάρτυρας η πρώην εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, που είχε καταγγείλει πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε επιχειρήσει να παρέμβει στην έρευνά της για τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδ. Βγενόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην εισαγγελική λειτουργός φέρεται να επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της και ενώπιον της κ. Αλεβιζοπούλου.

Ως μάρτυρας κατέθεσε επίσης και η πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία επίσης φέρεται να επιβεβαίωσε όσα είχε ισχυριστεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη, διαψεύδοντας τις αναφορές που της αποδίδουν γνώση για την πορεία της έρευνας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Γέμισαν οι δρόμοι στην Θεσσαλονίκη με κόσμο να πίνει ποτά και μετά αντιδρούν για το λιανεμπόριο

 


Οι έμποροι αντιδρούν που θα μείνουν τα μαγαζιά τους κλειστά, την ίδια ώρα που εκατοντάδες άτομα με κοκτέιλ είχαν συγκεντρωθεί έξω από καταστήματα που λειτουργούν take away στη διασταύρωση των οδών Καρόλου Ντηλ και Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, αδιφορώντας για τις επιπτώσεις. 

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να σταματήσει ο μεγάλος συνωστισμός που συνέβαινε έξω από τα καταστήματα και παρά τις συστάσεις των αστυνομικών αρκετοί ήταν αυτοί που συνέχισαν για τα επόμενα λεπτά να κάθονται και να πίνουν το ποτό τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει η αστυνομία.

Από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες είναι ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά την παραλία της Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες – κυρίως νεαρής ηλικίας – να γεμίζουν και τα πεζοδρόμια έξω από καταστήματα take away.






SOS για τα ζώα συντροφιάς: Γιατί αυξήθηκαν τα αδέσποτα και πώς τα προστατεύει το νέο νομοσχέδιο



Αόρατα θύματα» της πανδημίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα αδέσποτα ζώα. Τα lockdowns, η καραντίνα των πολιτών στα σπίτια και τα μαγαζιά που έκλεισαν τα έφεραν αντιμέτωπα με την απόλυτη πείνα. Η αναζήτηση τροφής έγινε πιο δύσκολη από ποτέ ενώ πολλά σκυλιά βρέθηκαν στους δρόμους γιατί οι ιδιοκτήτες τους θεώρησαν πως μπορεί να τους μεταφέρουν τον κορονοϊό.

«Τα αδέσποτα ζώα είναι άμεσα εξαρτώμενα για την επιβίωσή τους από τον άνθρωπο. Αν τους δώσουμε τροφή θα φάνε, αν όχι θα μείνουν νηστικά. Χιλιάδες αδέσποτα, σκύλοι και γάτες ταΐζονταν από τις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τις καφετέριες είτε από τους φιλόζωους ιδιοκτήτες είτε από εργαζόμενους. Επίσης χιλιάδες αδέσποτα σιτίζονταν από πολίτες, μέλη ή εθελοντές φιλοζωικών συλλόγων σε όμορους δήμους που δεν υπήρχαν φιλοζωικά σωματεία. Λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό όμως οι πολίτες δεν μπορούσαν να μεταβούν στα σημεία σίτισης με αποτέλεσμα χιλιάδες αδέσποτα, ιδίως σκύλοι, να λιμοκτονούν» τονίζει στο newsbeast.gr η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη.

«Ο αριθμός των αδέσποτων τα τελευταία 20 χρόνια αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σήμερα εμείς οι φιλοζωικές οργανώσεις υπολογίζουμε με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι κατά τόπους φιλοζωικοί σύλλογοι ότι είναι 1.000.000 σκύλοι και 2.000.000 γάτες» προσθέτει.

Η αύξηση των αδέσποτων ζώων παρατηρήθηκε κυρίως του πρώτους μήνες του περσινού lockdown σύμφωνα με την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. «Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν διάφορα άρθρα και ρεπορτάζ που διέδιδαν απόψεις εντελώς αντιεπιστημονικές για το αν τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταφέρουν το κορονοϊό στον άνθρωπο. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια κυρίως από την Ομοσπονδία μας ώστε οι ειδικοί επιστήμονες στη χώρα μας να ενημερώσουν ότι τα κατοικίδια δεν μεταφέρουν τον ιό» επισημαίνει εξηγώντας «μετά από τη σωστή ενημέρωση ο αριθμός των ζώων που τα εγκατέλειπαν οι κηδεμόνες τους για να μην κολλήσουν άρχισε να μειώνεται αισθητά».

Η μοναξιά αλλά και ο κωδικός 6 ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για υιοθεσία

Ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι και η μοναξιά έγινε πιο ορατή από ποτέ. Αρκετοί αποφάσισαν να μοιραστούν τον εγκλεισμό με ένα κατοικίδιο ή ακόμη και να το υιοθετήσουν για να το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα ώστε να βγουν βόλτα, επισημαίνει η Νατάσα Μπομπολάκη στο newsbeast.gr σημειώνοντας «επίσης είδαμε να αυξάνει ο αριθμός των ζώων που οι κηδεμόνες τους τα έβγαλαν για περίπατο και για πολλά από αυτά ήταν και η πρώτη τους φορά που πήγαιναν βόλτα».

Ποιος ευθύνεται για τον αυξημένο αριθμό αδέσποτων ζώων της χώρας μας;

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τεράστιες ευθύνες για τον αυξημένο αριθμό των ζώων που ζουν εγκαταλελειμμένα στους δρόμους της Ελλάδας φέρνει η Πολιτεία και οι δομές της, τα υπουργεία αλλά και οι δήμοι είτε λόγω απουσίας σχεδιασμού για την εξάλειψη της αθλιότητας των εκατομμυρίων αδέσποτων είτε λόγω λανθασμένων εντελώς πολιτικών που διόγκωναν συνεχώς τον αριθμό τους.

«Βεβαίως μεγάλες είναι και ατομικές ευθύνες των κηδεμόνων ζώων που στην παραμικρή δυσκολία τους τα εγκατέλειπαν στους δρόμους αλλά και οι μη υπεύθυνες υιοθεσίες από τα φιλοζωικά σωματεία» εξηγεί η Νατάσα Μπομπολάκη και προσθέτει: «Οι αιτίες είναι πολλές. Συνοψίζονται δε κατά την γνώμη μου στο δίπτυχο της πλήρους έλλειψης παιδείας στα σχολεία και της απουσίας ενημέρωσης γενικά του κόσμου. Επίσης στην ανυπαρξία σχεδιασμού από την Πολιτεία γεγονός που επέτρεψε την ασυδοσία κυκλωμάτων που θησαυρίζουν παράνομα από εκτροφές, εισαγωγές, πωλήσεις ζώων συντροφιάς.

Η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης απέναντι στα ζώα είχε και έχει σαν αποτέλεσμα τις αθρόες εγκαταλείψεις ζώων είτε ενήλικων, τα οποία ως αδέσποτα γεννούσαν ανεξέλεγκτα είτε των νεογέννητων κουταβιών ή γατών τα οποία τα παρατούσαν οι ιδιοκτήτες παντού.

Αν δεν σπάσει με στοχευμένες και πολυσύνθετες ενέργειες ο φαύλος αυτός κύκλος θα συνεχίσουμε να είμαστε μια αντι-ευρωπαική και τριτοκοσμική χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα που θα βασανίζονται κάθε μέρα και κάθε λεπτό».

«Οι Έλληνες δεν είναι φιλόζωοι»

Οι Έλληνες δεν είναι φιλόζωος λαός όπως εξηγεί η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας αναφέροντας: «Φυσικά χάριν στις προσπάθειες σχεδόν αποκλειστικά των φιλοζωικών συλλόγων και των πολιτών το κλίμα αλλάζει αλλά με αργούς ρυθμούς γιατί ο εθελοντισμός μας δεν αρκεί για να νικήσει το ”τέρας” της αφιλοζωίας. Η υπόχρεη Πολιτεία όμως πρέπει να πάρει μέτρα κυρίως πρόληψης δηλαδή παιδεία στα σχολεία, ενημέρωση, κίνητρα στους ανθρώπους που υιοθετούν αδέσποτα αλλά και μέτρα κατασταλτικής μορφής για την πάταξη της ασυδοσίας των παράνομων εκτροφέων και εμπόρων που τροφοδοτούν συνέχεια τους δρόμους με νέα αδέσποτα».

Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

«Πριν ένα μηνά περίπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τους άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Υπάρχουν δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και θεωρούμε λογικό να έχετε προβληματιστεί. Είμαστε όμως βέβαιοι, πως αν λάβετε υπόψη σας, αφενός ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει την προστασία των ζώων και όχι των ανθρώπων που νόμιμα ή παράνομα βιοπορίζονται ή εκμεταλλεύονται τα ζώα και αφετέρου, ότι παγκόσμια ως πυλώνας προστασίας τους θεωρούνται και είναι οι άνθρωποι που αγωνίζονται γι’ αυτά με τεράστιο ψυχικό, σωματικό και οικονομικό κόστο , τότε εύκολα θα εξάγετε τα απαραίτητα συμπεράσματα του γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών φορέων αλλά και των χιλιάδων πολιτών που ασχολούνται απολύτως εθελοντικά και από το υστέρημά τους με αυτά, το υποστηρίζει και γιατί τα παράνομα κυκλώματα ή οι διάφερες επαγγελματικές συντεχνίες το καταγγέλλουν και ζητούν την απόσυρσή του ή την απογύμνωσή του από τις καινοτόμες και σωτήριες για τα ζώα και την κοινωνία διατάξεις του» επισημαίνει η Νατάσα Μπομπολάκη επικαλούμενη την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

«Το γεγονός δε ότι όλοι σχεδόν αυτοί που αντιδρούν ποτέ δεν έχουν καταγγείλει την ασυδοσία γύρω από την εκμετάλλευση των ζώων συντροφιάς εμάς τουλάχιστον μας πείθει – πέραν των αναρίθμητων στοιχείων που υπάρχουν – ότι είναι μέρος του προβλήματος και θίγονται από τις διατάξεις – άξονες του νομοσχεδίου.

Αυτό είναι το παράνομο εμπόριο και η στυγνή εκμετάλλευση των ζώων συντροφιάς και όχι τα φιλοζωικά σωματεία, όπως δυστυχώς διάφοροι ευθέως και απολύτως σκόπιμα και συνειδητά χρόνια τώρα αναφέρουν ή υπονοούν λασπολογώντας εις βάρος της ανιδιοτελούς προσφοράς, που φθάνει στα όρια της αυτοθυσίας των φιλοζωικών οργανώσεων» προσθέτει.

«Θεωρούμε, ότι είναι απόλυτη η ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων από κάθε κατεύθυνση προκειμένου επιτέλους η χώρα μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σοβαρότατα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Θέματα που σέρνονται επί δεκαετίες και μας εκθέτουν διεθνώς δίνοντας μια εικόνα απουσίας πολιτισμού, ενώ τα χρήματα που δίνονται στην ουσία αποτελούν κατασπατάληση αφού το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αλλά ”μπαλώνεται” και επιστρέφει αμέσως σοβαρότερο και πιο διογκωμένο» εξηγεί η Νατάσα Μπομπολάκη.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δύο είναι τα βασικά θέματα που αναδεικνύονται ως επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου. «Η αλλαγή της αρμοδιότητας από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ και η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς να τα στειρώνουν, αφού γεννήσουν για μια φορά, εφόσον το επιθυμούν. Εξ όσων δε πληροφορούμαστε η υποχρέωση αυτή προβλέπεται μόνο για τα επόμενα 5 έτη».

«Ξεκινώντας από την υποχρεωτική στείρωση και των δεσποζόμενων ζώων, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: Ο λόγος που συμφωνούμε σε κάτι κάτι τέτοιο είναι αφενός για να δοθεί χρόνος και να γίνει συνείδηση η ευθύνη που φέρουμε ως πολίτες για την αναπαραγωγή των ζώων μας μέχρι της ορθής/ υγιούς υιοθεσίας αυτών των νέων μελών, αφετέρου για να ελεγχθεί ο αριθμός των εγκαταλειμμένων νεογέννητων, που ανέρχονται το χρόνο σε χιλιάδες, όλα προερχόμενα από γέννες δεσποζόμενων ζώων αλλά και των αστείρωτων ενήλικων εγκαταλειμμένων ζώων που ως αδέσποτα πλέον γεννούν ανεξέλεγκτα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Είναι δε σε όλους γνωστό ότι διάφορες ομάδες για παράδειγμα κυνηγοί εκτρέφουν συνέχεια και παράνομα και πουλούν χιλιάδες κυνηγόσκυλα γι’ αυτό και τόσο έντονα αντιδρούν στην μια γέννα μόνο και μετά στείρωση. Λάβετε δε υπόψη σας, ότι το επιχείρημα ότι ο κυνηγετικός σκύλος χάνει ή περιορίζεται η ικανότητά του να θηρεύει είναι παντελώς αντιεπιστημονικό. Βεβαίως και η πρότασή μας είναι οι νόμιμοι επαγγελματίες εκτροφείς να εξαιρούνται του μέτρου της στείρωσης εντελώς για αυτονόητους λόγους. Ενδεικτικά και για να μιλήσουμε με αριθμούς, θα σας αναφέρουμε ότι ένα θηλυκό σκυλί δύναται να γεννήσει μέχρι 3 φορές σε έναν χρόνο, κάθε γέννα κατά μέσο όρο φέρνει 6 με 7 νέα άτομα. Στην ηλικία περίπου 7 μηνών ξεκινάει η περίοδος αναπαραγωγής τους. Ένα λοιπόν θηλυκό σκυλί και τα παιδιά του του δημιουργούν 67,000 περίπου νέα μέλη μέσα σε 6 χρόνια. Ομοίως μια γάτα δύναται να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο από ένα μέχρι 8 γατιά. Η περίοδος αναπαραγωγής της επίσης ξεκινά περίπου στους 7 μήνες ζωής της. Σε 7 χρόνια από τη γάτα και τα παιδιά που θα προκύψουν θα έχουν γεννηθεί περίπου 420. 000 νέα άτομα» επισημαίνεται.

«Η υποχρέωση στείρωσης, με τις εξαιρέσεις που έχουμε λεπτομερώς αναφέρει πάλι και πάλι, είναι μονόδρομος , είναι η μόνη πολιτισμένη λύση στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι λύση σε αυτή τη χρονική περίοδο με τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα ούτε καν η μία γέννα.

Αυτοί που μάχονται το προτεινόμενο αυτό μέτρο και προσπαθούν να το χρωματίσουν ως ”ανήθικο” δήθεν, είναι αφενός οι θεωρητικοί που απέχουν από την καθημερινότητα του δρόμου και τους καταλαβαίνουμε, αφετέρου οι ισχυρότεροι πολέμιοι αυτοί που εμπορεύονται, κερδοσκοπούν, και γενικά έχουν συμφέροντα (όπως παράνομοι εκτροφείς, κυνηγοί και μεσολαβητές για αγοραπωλησίες ζώων), αυτοί που κερδοσκοπούν εις βάρος των ζώων, και εις βάρος ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας, τους οποίους αυτή τη φορά θα πρέπει να αγνοήσουμε για να προχωρήσουμε.

Αναφορικά με το ηθικό μέρος, να είστε σίγουροι πως κανείς φιλόζωος δεν θα ήθελε να είναι απολύτως απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο. Άλλωστε η φύση από μόνη της έχει ισορροπίες και ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τις λειτουργίες όλων των όντων και να μην επιβάλλει καμία πράξη σε βάρος ατόμων άλλων ειδών. Μα είμαστε ήδη πολύ μακριά από αυτό. Κατά συνέπεια καλούμαστε να βάλουμε ένα τέλος στην εγκληματικότητα και την ανεξέλεγκτη επικράτηση των συμφερόντων ομάδων εις βάρος αδύναμων πλασμάτων και της κοινωνίας» αναφέρει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.


Πηγή : newsbeast.gr