Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Συνελήφθη 42χρονος που έκλεβε συστηματικά ποδήλατα σε περιοχές της Αττικής


 


Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μεσημβρινές ώρες της 20-5-2021 στο Μαρούσι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, 42χρονος ημεδαπός για κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικού κλοπής ποδηλάτου στο Γέρακα, ταυτοποιήθηκε ο δράστης της κλοπής και κατόπιν αναζητήσεων, εντοπίστηκε και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση στις κλοπές ποδηλάτων.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποδήλατο και πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 42χρονος τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2019 προέβαινε συστηματικά σε κλοπές ποδηλάτων, σε διάφορες περιοχές περιοχές της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης, κατά τις πρωινές ώρες αφαιρούσε τα ποδήλατα από αυλές ή πυλωτές οικιών, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τα αφαιρούσε έξω από εμπορικά καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους.



Στις περιπτώσεις που τα ποδήλατα ήταν ασφαλισμένα με αντικλεπτικούς μηχανισμούς, χρησιμοποιούσε διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία μετέφερε εντός σακιδίου πλάτης.

Για τη μετάβασή του στις διάφορες περιοχές, χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ακολούθως κινούνταν πεζός, διανύοντας έως και αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να βρει ποδήλατο να αφαιρέσει και να διαφύγει με αυτό.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -31- περιπτώσεις κλοπών ποδηλάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν πιλότοι για να πετάξουν τα τουρκικά F-16

 


Στο όνομα της πολιτικής, η Τουρκία έχει εκκαθαρίσει την πολεμική της αεροπορία τόσο πολύ που δεν έχει αρκετούς πιλότους για να πετάξουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως υποστηρίζει σε άρθρο το αμερικανικό περιοδικό The American Interest.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η τουρκική κυβέρνηση αποδέσμευσε από τα καθήκοντά τους περισσότερους από 300 πιλότους F-16, και αυτό έχει αφήσει την τουρκική πολεμική αεροπορία χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό, σημειώνει ο αρθρογράφος Michael Peck. Αντ’ αυτού, η τουρκική κυβέρνηση ψάχνει στο εξωτερικό για μια λύση.

“Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέρριψε ένα αίτημα της Τουρκίας για αποστολή εκπαιδευτών. Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει βοήθεια από το Πακιστάν”, ανέφερε ο αναλυτής, επικαλούμενος μια έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, που αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση, “σε ένδειξη απελπισίας”, διέταξε 330 πρώην πιλότους να επιστρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία για τέσσερα χρόνια, για να μη χάσουν τις άδειες πτήσης τους.

Η έλλειψη πιλότων που προκαλεί κενά στο σύστημα άμυνας της Τουρκίας είναι ένας λόγος για τον οποίο η Άγκυρα ήταν τόσο πρόθυμη να αγοράσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Peck.

Ο Peck επικαλέστηκε τον Τούρκο αναλυτή Verda Özer, ο οποίος είπε ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 δημιούργησε “την ανάγκη ανάπτυξης της αεροπορικής μας άμυνας”. “Αλλά οι S-400 από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί”, είχε προσθέσει ο Özer.


Πηγή : newsbeast.gr



Και όμως το ΚΚΕ υπέρ της Λευκορωσίας και του κομουνιστή δικτάτορα και κατά Ελλάδας - Ε.Ε. και ΗΠΑ


 

Σταλινικά απολιθώματα του ΚΚΕ που στηρίζουν κομουνιστικά καθεστώτα.

Απίστευτη αυτή η κατάντια του ΚΚΕ που μιλάει για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις αντιδράσεις για την κρατική αεροπειρατεία από τον «μόνιμο» (σ.σ. στην εξουσία από το 1994) πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, παίρνει θέση υπέρ του δικτάτορα και του καθεστώτος.

Και επειδή είναι μπερδεμένοι και δεν ξέρουν τι να γράψουν για να μην τους κακοχαρακτηρίσουν, κακοχαρακτηρίζονται μόνοι τους αφού γράφουν πώς  ναι μεν η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, υπό την απειλή των Μιγκ του Λουκασένκο, χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη ενέργεια», αλλά και η «ωμή ιμπεριαλιστική παρέμβαση» όπως την χαρακτηρίζουν προς την αντιμετώπιση του δικτατορικού καθεστώτος στην πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι επίσης απαράδεκτη.

«Μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας (και εδώ γελάει όλη η υφήλιος), χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες», αναφέρει το ΚΚΕ, θέλοντας να παρουσιάσει την Λευκορωσία δημοκρατία αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι ένα δικτατορικό καθεστώς με ένα πρόεδρο που βρίσκεται στην προεδρία επί 27 συναπτά έτη (έξι συνεχόμενες θητείες) με σταλινικά ποσοστά εκλογής…

Η ανακοίνωση:

  



Προκλητικοί ακροαριστεροί καταληψίες πήγαν να ξανά καταλάβουν το Θέατρο Εμπρός

 


Στο κτήριο που τελούσε υπό κατάληψη από ακροαριστερούς αντιεξουσιαστές έγινε επιχείρηση της Αστυνομίας την περασμένη Τετάρτη με τον χώρο να εκκενώνεται και εν συνεχεία να σφραγίζεται μέχρι να παραδοθεί στον δήμο για εκδηλώσεις. 

Πόρτες και παράθυρα χτίστηκαν καθώς συνεργεία τοποθέτησαν τσιμεντόλιθους ώστε να σφραγίσουν το κτήριο για μην ξανά μπούν μέσα περιθωριακά άτομα και ακροαριστεροί του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το Σαββατοκύριακο ακροαριστεροί έσπασαν τους πρόχειρους τοίχους που είχαν ανεγερθεί και ανακατέλαβαν το κτήριο. 

Σήμερα το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν και πάλι στο σημείο μαζί με συνεργείο ώστε να τοποθετήσει λαμαρίνες στις εισόδους.

Ο ακροαριστερός της Κουμουνδούρου Νάσος Ηλιόπουλος προκαλώντας περισσότερο, στέκεται δίπλα στους ακροαριστερούς καταληψίες και μάλιστα καταθέτει και μήνυση γιατί τοποθετούνται λαμαρίνες. Όλα αυτά τα χρόνια όμως δεν κατέθετε μήνυση σε κανένα σύντροφο που είχαν κάνει το κτίριο χωματερή και έκτρωμα.

Ο Ηλιόπουλος έγραψε :

"Αυτή τη στιγμή σφραγίζουν ξανά το Θέατρο εμπρός.

Με λαμαρίνες!

Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει. 

Ο πολιτισμός και η ζωή θα νικήσουν!

ΥΓ. Για άλλη μια φορά ζούμε τον βανδαλισμό ενός μνημείου αρχιτεκτονικής μνήμης της πόλης χωρίς καμία άδεια από την υπηρεσία νεώτερων μνημείων."

Παρακάτω οι φωτογραφίες από τον βανδαλισμό που έχουν υποστεί οι εξωτερικοί τόσα χρόνια το κτίριο από τους συντρόφους του Ηλιόπουλου και οι εσωτερικοί χώροι είναι σε χειρότερη κατάσταση:




app-facebook
Νάσος Ηλιόπουλος
7 ώρες πριν

Αυτή τη στιγμή σφραγίζουν ξανά το Θέατρο εμπρός.
Με λαμαρίνες!
Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.
Ο πολιτισμός και η ζωή θα νικήσουν!

...Δείτε περισσότερα


Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον αντιπυρικό σχεδιασμό

 


«Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας” ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, όπου έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και 11 Δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές που έχουν χαρακτηριστικά επικινδυνότητας.

«Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση. Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, κι επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικού κρατικού μηχανισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές.

«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των υποδομών και των δυνατοτήτων του όλου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας. «Είμαστε έτοιμοι με μηχανισμούς, με ανθρώπινο δυναμικό, με εναέρια μέσα, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνουμε αποτρεπτικοί και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και το περιβάλλον στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην ταχύτητα αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς και στη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, που δόθηκε εγκαίρως στους Δήμους, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στους Δήμους της Αττικής. Επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη δοθεί για αντίστοιχες δράσεις στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση και θα συνδράμει με οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργειες αν χρειαστεί. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αξιοποίησης των εθελοντών, ιδίως σε θέματα πρόληψης και επιτήρησης.

«Κάθε φορά που θα βρίσκεστε εδώ θα έχουμε κι ένα λιθαράκι να προσθέσουμε και να σας παρουσιάσουμε σε σχέση με την οργάνωσή μας και τις υποδομές μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. «Καθημερινά έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, από πολύ νωρίς στην αντιπυρική περίοδο, δύσκολες καταστάσεις, αλλά στην τελικά ανάλυση από το αποτέλεσμα κρινόμαστε και για εμάς το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο», είπε.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ζήτησε από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η έκτακτη επιχορήγηση.

Οι 18 περιοχές στις οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας είναι:


1. Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής

2. Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής

3. Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου

4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου

5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

6. Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

7. Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

8. Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα

9. Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα

10. Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς

11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού

12. Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού

13. Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού

14. Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών

15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

17. Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

18. Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας


Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσης Δημακογιάννης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Επιτελάρχης του ΠΣ Αντιστράτηγος Αλέξης Ράπανος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων ΠΣ, Υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης ΠΣ, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Χιώνης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων ΠΣ, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Γιαννάκης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρος Κοκκινάκης.

Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της σύσκεψης:

Επισκέπτομαι για ακόμα μία φορά έναν χώρο ο οποίος μας είναι πια εξαιρετικά οικείος, προκειμένου να ενημερωθούμε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου 2021 από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Είχαμε ήδη μία πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία. Η άμεση αντίδραση της πολιτείας ευτυχώς έσωσε ζωές, περιόρισε όσο αυτό ήταν εφικτό τις απώλειες, ενώ η ειδοποίηση και η απομάκρυνση των κατοίκων -όπου και όποτε χρειάστηκε- λειτούργησε υποδειγματικά. και βέβαια οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν.

Θέλω να τονίσω ότι έγινε μία σημαντική καταστροφή ως προς το φυσικό περιβάλλον και σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός ότι είδαμε μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά στα μέσα Μαΐου. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία τα οποία είδα είχαμε 25 χρόνια, τουλάχιστον, να δούμε ένα τέτοιο φαινόμενο.

Η κυβέρνηση μας έχει διευρύνει από το 2019 την περίοδο επιφυλακής για τις φωτιές. Φαίνεται όμως, και για τους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς, ότι ούτε αυτό ενδεχομένως να είναι πια αρκετό και θα πρέπει να συγχρονιστεί με τα χρονοδιαγράμματα και την προμήθεια των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων που η χώρα μας χρησιμοποιεί κάθε χρόνο.

Το δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία είναι ότι καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι.

Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια. Και ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε και τη νομική αντιμετώπιση της καταστροφικής αμέλειας.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε τεχνικά μέσα είναι ήδη μεγάλη, είναι ήδη σημαντική. Βάρος όμως πρέπει να δοθεί και στον τομέα της παρακολούθησης, ώστε η επέμβαση να είναι έγκαιρη και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, διότι οι άνεμοι μετατρέπονται εύκολα -το είδαμε και στην περίπτωση της τελευταίας πυρκαγιάς- σε παντοδύναμο εχθρό.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ ακριβώς για να παρακολουθήσω το σχέδιό μας για το καλοκαίρι. Θα έχουμε στη συνέχεια την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τους δημοτικούς άρχοντες της Αττικής, επειδή για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας έχει καταρτιστεί ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο το οποίο εντοπίζει -στην Αττική σε πρώτη φάση- ζώνες επικινδυνότητας. Υποσύνολα Δήμων δηλαδή τα οποία έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκεί δηλαδή όπου συνυπάρχει ουσιαστικά η οικιστική ανάπτυξη με τον δασικό χαρακτήρα των περιοχών. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Είναι απολύτως επιβεβλημένο, με τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης όσον αφορά τους χρηματοδοτικούς πόρους, να υπάρξει απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών και καθαρισμός των περιαστικών περιοχών. Αυτό είναι μία αρμοδιότητα η οποία ανήκει στους Δήμους. Εμείς είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε και να την κάνουμε πράξη.

Γνωρίζουμε ότι η «Μήδεια» άφησε πίσω της πάρα πολλά πεσμένα δέντρα τα οποία έχουν επιβαρύνει την εύφλεκτη ύλη η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την πρωτοφανή αυτή χιονόπτωση. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε, στο μέτρο του εφικτού, να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τις περιαστικές περιοχές αλλά και τα δάση μας -και αναφέρομαι ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση της Αττικής- από όσο το δυνατόν περισσότερη εύφλεκτη ύλη, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για τη δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.

Και βέβαια από ό,τι αντιλαμβάνομαι -και θα το δούμε και στη συνέχεια- έχει εκπονηθεί ένα ακόμα πιο εξειδικευμένο σχέδιο για την προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο μεγάλη σημασία έχουν για το περιβαλλοντικό μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Σταματώ εδώ ζητώντας για ακόμα μία φορά την εγρήγορση όλων. Όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού, αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Θα ευχαριστήσω προκαταβολικά τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος για όλα όσα έχουν κάνει και για όλα όσα θα κληθούν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι. Να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές μας οι οποίοι συνεπικουρούν αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο για να περιορίσουμε στο ελάχιστο το αποτύπωμα των καταστροφικών πυρκαγιών.

Και εύχομαι και ελπίζω, είμαι σίγουρος, ότι θα κάνουμε και φέτος, όπως κάναμε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια τα οποία η πολιτική ηγεσία είναι υπόλογη, το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών.

Δηλώσεις κατά την ξενάγηση στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας

Να προσθέσω μόνο μία κουβέντα, ότι αρκεί μία σύντομη ξενάγηση σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο για να αντιληφθεί κανείς το επίπεδο της αναβάθμισης των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας.

Ακριβώς στη διπλανή αίθουσα είναι εγκατεστημένη η ομάδα η οποία διαχειρίζεται την εξαιρετικά επιτυχημένη Επιχείρηση «Ελευθερία», με real-time δεδομένα, τα οποία προβάλλονται σε μία εντυπωσιακή γιγαντοοθόνη, μία επιχείρηση η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των ελλήνων πολιτών.

Και μάλιστα σήμερα εκτιμούμε ότι, κάποια στιγμή το απόγευμα, θα φτάσουμε και στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών που θα έχουν γίνει συνολικά στη χώρα μας.

Να προσθέσω επίσης ότι, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού και με εξειδίκευση στη συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, η Πολιτική Προστασία αποκτά το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα στο επόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας επιτρέψει επιτέλους να αποκτήσουμε τις υποδομές εκείνες που οι καιροί απαιτούν και όταν αναφέρομαι στους καιρούς αναφέρομαι στη νέα εποχή της κλιματικής αλλαγής η οποία απαιτεί και από τον κρατικό μηχανισμό άλλου επιπέδου υποδομές, άλλου επιπέδου οργάνωση, άλλου επίπεδου αξιοποίηση της τεχνολογίας, έτσι ώστε να επιτελούμε αυτό το οποίο αποτελεί το βασικό, το πρωταρχικό καθήκον κάθε οργανωμένης πολιτείας, που δεν είναι άλλο από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

Δεν θέλω να επαναλάβω πράγματα τα οποία ήδη γνωρίζετε και τα οποία έχετε συζητήσει στις δύο προηγούμενες συσκέψεις τις οποίες είχατε.

Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση. Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω -το γνωρίζετε και αυτό πολύ καλά- είναι ότι η «Μήδεια» έχει αφήσει πίσω της πολλές πληγές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι για μένα απόλυτη προτεραιότητα είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες καθαρισμού που αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων, στα όρια τουλάχιστον των οικισμών, όπως ορίζει ο νόμος.

Αντιλαμβάνομαι Στέλιο ότι έχουμε εγκρίνει κάποιες χρηματοδοτήσεις για όλη την Ελλάδα αλλά και για τους 11 Δήμους οι οποίοι συμμετέχουν σήμερα εδώ. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: ο Υπουργός Εσωτερικών έχει την εξουσιοδότηση μου σε περίπτωση που απαιτούνται περισσότεροι πόροι και αυτοί οι πόροι μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα -το τονίζω αυτό- έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό το οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει, να προχωρήσει στην εκταμίευση και πρόσθετων πόρων προκειμένου να υποστηριχθούν οι 11 αυτοί Δήμοι. Αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα προφτάσουμε να κάνουμε τη δουλειά.

Να τονίσω τέλος ότι έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι ακόμα, όπως είπα, έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της «Μήδειας» ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί.

Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε.




Οι Λευκορώσοι δεν αφήνουν αεροπλάνο της Lufthansa να απογειωθεί δήθεν για απειλή βόμβας

 


Νέο θρίλερ στο Μινσκ στη Λευκορωσία, αυτή την φορά με ένα αεροπλάνο της Lufthansa που όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters λίγο πριν απογειωθεί η πτήση από το Μινσκ προς την Φρανκφούρτη το πλήρωμα ενημερώθηκε ότι υπάρχει απειλή για βόμβα.

Το καθεστώς φέρεται να είχε πληροφορία για πιθανή τρομοκρατική επίθεση με απειλή η οποία ελήφθη μέσω μέιλ.

Το αεροδρόμιο του Μινσκ απαγόρευσε την επιβίβαση στο αεροσκάφος για λόγους ασφαλείας, ενώ ελέγχθηκε το αεροσκάφος και τελικά είναι αυτή την ώρα σε κατάσταση απογείωσης.



Νέο σώου Φουρθιώτη που έστησε ολόκληρη επιχείρηση για να νοσηλευθεί στο Δρομοκαΐτειο


Εχθές Κυριακή, ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού Μένιος Φουρθιώτης είχε καταφέρει με τους ισχυρισμούς του να προκαλέσει ανησυχία στο σωφρονιστικό κατάστημα, που έκρινε απαραίτητη τη μετάβαση του στο ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο Μένιος Φουρθιώτης, δεν κατάφερε με το κόλπο του να του περάσει μετά την εξέτασή του από τους γιατρούς, όπου δεν είχε τίποτα επέστρεψε στις φυλακές.

Οι γιατροί έκριναν πως δεν αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχιατρικής φύσεως, γι' αυτό και τον έστειλαν πίσω στις φυλακές. Το σίγουρο είναι πως, για να πείσει τους αστυνομικούς να τον φέρουν στο Δρομοκαΐτειο, κάτι έκανε, κάτι τους είπε, κάτι είχε στήσει καλά για να ανησυχήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλιώς δεν θα τον μετέφεραν με το παραμικρό. 

Ο Φουρθιώτης πήγε στην εφημερία γύρω στις 12:30 με 13:00 και περίμενε μέχρι τις 14:00, για να τον δουν οι γιατροί του νοσοκομείου. Τον συνόδευαν τέσσερις αστυνομικοί και κάποια στιγμή τους ζήτησε νερό. Του έφεραν, αλλά επειδή ήταν από τον ψύκτη, τους είπε “πίνω μόνο εμφιαλωμένο”. 

Στη συνέχεια τον είδαν οι γιατροί και κατάλαβαν αμέσως πως δεν χρήζει εισαγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί τους εξετάζουν μέσα από ερωτήσεις που τους κάνουν αν έχουν τάση αυτοκτονίας κι άλλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρουμε ο Φουρθιώτης τι ισχυρίστηκε, ωστόσο δεν έπεισε κανέναν. Εκείνος θα προτιμούσε να νοσηλευτεί βέβαια εκεί και να μην επιστρέψει στο κελί του, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο.



Τι θα ισχύσει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

 


Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσης του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Προκρίθηκε η ΕΒΕ σε ποσοστό και όχι σε απόλυτο μέγεθος, π.χ. 10, για να μην εξαρτάται το ποσοστό επιτυχόντων/αποτυχόντων κάθε χρόνο από την εκάστοτε ευκολία/δυσκολία των θεμάτων.

Επίσης, δεν είναι η ίδια η ΕΒΕ για όλα τα τμήματα, γιατί τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σ' αυτά.

Αριθμός εισακτέων, αύξηση σε κάποιες σχολές, μείωση σε άλλες

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Μείωση εξεταστέας ύλης, επαναφορά Συντελεστών Βαρύτητας

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι Συντελεστές Βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ίσχυε και το 2019.

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Αναμένεται αναλυτικό πρωτόκολλο, όταν συζητηθεί με την αρμόδια επιτροπή των ειδικών.

Επίσης, οι συνθήκες διεξαγωγής των Πανελλαδικών θα ανακοινωθούν όσο πλησιάζει ο καιρός των εξετάσεων, καθώς θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

Ενημέρωση υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.



Άμεσες παρεμβάσεις στήριξης των πυροπλήκτων

 


Άμεσες δράσεις ανακούφισης και ένα ευρύ πλέγμα στήριξης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο από το Αλεποχώρι, όπου βρέθηκε χθες το πρωί. Τα μέτρα αφορούν σε δράσεις: α) κοινωνικής προστασίας, β) στεγαστικής συνδρομής, γ) αποκατάστασης των υποδομών, δ) οικονομικής ενίσχυσης, ε) στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ε) αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών, προχωράει, άμεσα, στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, μετά την καταγραφή που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων. Τα χρήματα αφορούν στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί, άμεσα, τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφές. Δρομολογείται, επίσης, η αποκατάσταση των υποδομών και του οδικού δικτύου, με τη συνδρομή των δήμων και των περιφερειών.

Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομικής στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται: α) επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, β) αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γ) αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων, δ) απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, ε) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά, άμεσα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Δρομολογείται, επίσης, ειδική πολεοδομική μελέτη, με σκοπό να αποτυπωθούν και να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι χείμαρροι που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.

Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Ειδική μνεία έγινε για τη στήριξη και των κτηνοτρόφων, ιδίως για την τροφή των ζώων τους, καθώς όλες οι δράσεις -συμπεριλαμβανομένης της βόσκησης- αναστέλλονται, δεδομένου ότι η περιοχή κρίνεται άμεσα αναδασωτέα.

Η καταγραφή των ζημιών ξεκινάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, των περιφερειών και των συναρμόδιων υπουργείων από τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, τόσο για την κοινωνική προστασία, όσο και για τη στεγαστική συνδρομή. Οι διαδικασίες θα είναι ταχείες, βάσει του «μοντέλου» που λειτούργησε από την κακοκαιρία του «Ιανού», στην Καρδίτσα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα γίνουν οι μεταφορές πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατόπιν των αιτημάτων και των τεχνικών δελτίων από τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε και αυτά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.



Αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ - Καλογρίτσας: «Έφυγα από Documento γιατί μου ζητούσαν να γράφω για τη Μαρέβα»

 


Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τακτικές υπόκοσμου και λάσπης.

Ο Καλογρίτσας δεν χαρίστηκε ούτε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά και εκτός των άλλων αναφέρθηκε και για τους λόγους που αποχώρησε από την εφημερίδα Documento.

Ο Καλογρίστας ρίχνοντας την βόμβα είπε ότι αποχώρησε όταν του ασκήθηκαν πιέσεις να αρχίσει να γράφει “αποκαλύψεις” για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μαρέβα, και τη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Τι είπε ο Καλογρίτσας: Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα ότι δεν θέλω να συνεχίσω, γιατί θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την εφημερίδα Πρώτη, έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες, όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα.



Είπε ο Φίλης που είναι στο κόμμα του «Syriza Channel»:«Έχουμε πρόβλημα ελευθεροτυπίας»

 


Απίστευτο θράσος από το ακροαριστερό στέλεχος και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη.

Αυτός που το κόμμα του χρησιμοποιούσε αυτόφωρο για να συλλάβει δημοσιογράφους.

Που έβαζε συζύγους υπουργών να μιλούν απευθείας με αστυνομικούς για να καθορίζουν ποιοι και πότε θα συλληφθούν; 

Που ελέγχεται αυτή την στιγμή σε προανακριτική γιατί προσπάθησε να φτιάξει φιλικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να σπιλώσει πολιτικούς του αντιπάλους και που μέσα στην επιτροπή ακούγονται τα αίσχη του υπόκοσμου.

Αυτός λοιπόν ήθελε πολιτική αντιπαράθεση για την ελευθεροτυπία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, με αφορμή την αεροπειρατεία του λευκορωσικού καθεστώτος Λουκασένκο στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, βρέθηκε σε πάνελ με τον ακροαριστερό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε με θράσος ξεχνώντας σε ποιο κόμμα βρίσκεται : «στις διεθνείς κατατάξεις έχουμε την ελευθεροτυπία δυστυχώς να πηγαίνει όλο και πιο κάτω. Δηλαδή μια επιδείνωση της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου» και πρόσθεσε «πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα στην ελευθεροτυπία στην Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι «για τώρα μιλάμε, όχι για τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και διαχρονικά υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Έχουμε νεκρό δημοσιογράφο, διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και σταθμών. Οι δημοσιογράφοι είναι στο στόχαστρο όλων των εξουσιών. Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε εδώ και χρόνια να αλλάξει η νομοθεσία περί Τύπου».

Ο Βορίδης απάντησε αμέσως : «Το θεσμικό οπλοστάσιο στην Ελλάδα είναι ισορροπημένο και επαρκές. Βεβαίως υπάρχει ελευθεροτυπία, ελευθερία λόγου, οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν ελεύθερα την δουλειά τους, όμως και αυτοί έχουν κανόνες δεοντολογίας. Ούτε με το πρόσχημα της ελευθεροτυπίας ο καθένας μπορεί να διακινεί ή να λέει ότι θέλει. Οι δολοφονίες δημοσιογράφων και του αείμνηστου Καραϊβάζ, πρέπει να απασχολήσουν. Όμως αν κάποιος αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα ελευθερίας του τύπου, να δούμε ποια είναι αυτά. Στόχος πρέπει να είναι μια υπεύθυνη και ελεύθερη δημοσιογραφία».

Ο Φίλης θρασύτατος ακροαριστερός επέμεινε, κάνοντας λόγο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπραξε κάτι «ατιμωτικό εις βάρος του τύπου με την λίστα Πέτσα» αλλά και «έχτισε προνομιακή σχέση με μέσα ενημέρωσης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι επιθέσεις στους δημοσιογράφους, αλλά και η εύνοια που δημιουργείται με μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Για να του απαντήσει ο Βορίδης μια και καλή ώστε να τελειώνουμε μαζί του «Η δική μας η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε αυτόφωρο για να συλλάβει δημοσιογράφους; Η δική μας κυβέρνηση έβαζε συζύγους υπουργών να μιλούν απευθείας με αστυνομικούς για να καθορίζουν ποιοι και πότε θα συλληφθούν; Η δική μας κυβέρνηση ελέγχεται σε προανακριτική γιατί προσπάθησε να φτιάξει φιλικά μέσα ενημέρωσης;» 



Ο Καλογρίτσας είπε ότι 3 εκατ. ευρώ πήγαν για τη δημιουργία του Documento

 



Απαντήσεις ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία στα ερωτήματα που εγείρονται από την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από το 2017 βουλευτές της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή για την προέλευση των χρημάτων της εφημερίδας Documento. 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ φυσικά σιωπούσε. 

Ο κ. Καλογρίτσας, στη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή, ανέφερε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία "Syriza Channel", τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ-εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας Documento, η οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κ. Καλογρίτσας έπαιρνε εντολές μόνο από τον κ. Παππά και όταν διαφώνησε για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του "Syriza press" σε βάρος συζύγων πολιτικών αντιπάλων του επιβλήθηκε να αποχωρήσει λαμβάνοντας απειλητικά μηνύματα από τον κ.  Παππά, όπως ο ίδιος επικαλέστηκε. 

Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ; 

Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης; 

Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel;

Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα; 

Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν.»



Το US Navy ζητά τα ελληνικά F-16 Block 50/30, η πρόταση που κάνει

 


F-35Α Lightning II με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για την Ελλάδα – Μια ακόμη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί; Mε βάση δημοσιεύματα που έκαναν το γύρο του κόσμου πρόσφατα, μέσω διαδικτύου φυσικά, το Ναυτικό των ΗΠΑ αναζητά άμεσα τον αντικαταστάτη των μαχητικών F/A-18A/B και C/D που έχει εδώ και πολλά χρόνια ενταγμένα σε υπηρεσία στις τάξεις των Aggressor Squadrons και το Naval Fighter Weapons School. To γνωστό σε όλους τους ενασχολούμενους με την Αεροπορία, Top Gun.

H είδηση αυτή δεν θα είχε το παραμικρό ελληνικό ενδιαφέρον, αν το USN δεν αναζητούσε μεταχειρισμένα F-16 εν ενεργεία και σε καλή κατάσταση, για να αντικαταστήσει τα γηραιά F/A-18 Hornet.

Επιπρόσθετα όμως παρουσιάζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ελληνικό ενδιαφέρον γιατί όπως πληροφορηθήκαμε, η αμερικανική πλευρά προσέγγισε πριν από ενάμιση χρόνο την Πολεμική Αεροπορία, εκδηλώνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά ακόμη και όλων των F-16C/D Block 30 και Block 50 που διαθέτει. Ή την ανταλλαγή τους με μικρότερο αριθμό μαχητικών F-35A!

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία είναι απορίας άξιο το ότι δεν έχει δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας… Θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε ήταν που επισήμως η αμερικανική πλευρά μέσω της στρατιωτικής αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα παλιά F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας. Τι πληροφορίες; Διαθεσιμότητας και τιμής. Price and availability που λένε και οι Αμερικανοί πηγαίνοντας στο προκείμενο, χωρίς χρονοτριβή.

Γιατί όμως οι Αμερικανοί ήθελαν να μάθουν αν διαθέτουμε τα Block 30 και Block 50 προς πώληση και σε ποια τιμή; Την απάντηση δίνουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την ανάγκη αντικατάστασης των Hornet της δεκαετίας του ‘80 (ή και του πρώτου μισού της δεκαετίας του ‘90 στην καλύτερη περίπτωση…). Απευθυνθήκαμε σε αυτό του The Drive/The war zone, που με λεπτομέρειες αναφέρει ότι το USN εξακολουθεί να αναζητά λύσεις και μάλιστα άμεσες, για την αντικατάσταση των παλιών Hornet που αξιοποιεί ενταγμένα στις Μοίρες Aggressor, VFC-12 “Fighting Omars” που επιχειρεί από τη βάση NAS Oceana της Βιρτζίνια, VFA-204 “River Rattlers” (NAS New Orleans) στη Λουϊζιάνα, της Σχολής του Top Gun και της Σχολής Δοκιμαστών του USN (NTPS – Naval Test Pilots School).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αριθμός μαχητικών F-16A αξιοποιείται ως F-16N από το Naval Fighter Weapons School (Top Gun) εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο Μοίρες Aggressor, εξοπλισμένες με 31 μαχητικά F-5N/F Tiger II. Πρόκειται για τις VFC-13 με έδρα τη NAS Fallon (Νεβάδα) και VFC-111 (NAS Key West) στη Φλόριντα. Και οι δύο θα ενισχυθούν με 11 ακόμη F-5E/F που θα προέλθουν από την Ελβετική Αεροπορία, εντός του 2022.

Με βάση το δημοσίευμα που επικαλούμαστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα του USN σε ό,τι αφορά με την περαιτέρω αξιοποίηση του παλιού F/A-18 Hornet των εκδόσεων -A/-B/-C/-D, εντοπίζεται στο ότι λόγω ηλικίας και αριθμού ωρών πτήσης που έχουν βάλει τα αεροπλάνα, παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης. Κάτι που με τη σειρά του έχει ανεβάσει (με βάση ασφαλείς υπολογισμούς) το κόστος ανά ώρα πτήσης σε 44.000 δολάρια!

Οι Αμερικανοί ασφαλώς δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν τέτοια ποσά για την εκπαίδευση των ιπταμένων μαχητικών σε τακτικές εναέριας μάχης (κατά κύριο λόγο…). Επομένως, η ανάγκη που έχουν για μονοκινητήρια, χαμηλού κόστους εκμετάλλευσης μαχητικά, για τις Μοίρες Aggressors του USN, παραμένει υπαρκτή.


Το ιστορικό της ελληνικής εμπλοκής

Τον Οκτώβριο του 2019, απαντώντας στο αμερικανικό αίτημα, η Πολεμική Αεροπορία κοστολόγησε τα 70 Block 30 (32 μονάδες) και Block 50 (38 μονάδες…), μαζί με τον εξοπλισμό υποστήριξης και συντήρησης τους, καθώς και τους κινητήρες και το στόκ ανταλλακτικών σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εννοείται ότι η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία δεν ενεργούσε με δική της πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν εντολής που είχε λάβει…

Προς διερεύνηση της προοπτικής απόκτησης των παλιών ελληνικών F-16 μέσω διακρατικής συμφωνίας φυσικά. Βάσει των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας, η αμερικανική πλευρά δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να καταβάλλει αυτό το πόσο. Άλλωστε γνώριζε ότι τα ελληνικά μαχητικά είναι σε άριστη κατάσταση από δομικής πλευράς…

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν και την επίσημη αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε ως αντάλλαγμα την απόκτηση μίας Μοίρας μαχητικών F-35A, μαζί με το σύνολο των απαιτούμενων υποδομών και του εξοπλισμού εκπαίδευσης (ιπταμένων και τεχνικών), συντήρησης και υποστήριξης/εξυπηρέτησης στο έδαφος.

Η ελληνική αντιπρόταση βασίστηκε στο δεδομένο ότι η Αμερικανική Αεροπορία (USAF), είχε αγοράσει τα έξι τουρκικά F-35A έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση αυτή την τιμή θα μπορούσε να αποκτήσει ώς αντάλλαγμα από την USAF μέσω διακρατικής συμφωνίας 24 αεροσκάφη έναντι 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 18 έως 20 μαζί με πακέτο εκπαιδεύσεων και υποστήριξης.

Σε περίπτωση δε που επέλεγε να αποκτήσει κάποια από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς μεταχειρισμένα, θα μπορούσε να αποσπάσει μέχρι και 24 μονάδες, μαζί με ολόκληρη την υποδομή και τον εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης στα ίδια ίσως χρήματα (στην ίδια αξία…) που θα μεταβίβαζε τα 70 Block 30 και Βlock 50 στις ΗΠΑ…

Η βασική ιδέα ήταν να μετατραπεί η 111 Πτέρυγα Μάχης σε κέντρο υποστήριξης μαχητικών F-35A και για λογαριασμό των δυνάμεων της USAF στην Ευρώπη (USAFE), αλλά και να ενταχθεί η Ελλάδα στο δίκτυο των χωρών της ανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Ισραήλ) που αξιοποιούν τον τύπο όχι μόνο σε ρόλους αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, αλλά και σαν προηγμένη πλατφόρμα ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης δηλαδή… Ένα δίκτυο στο οποίο αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία στο ΝΑΤΟ όπως θα δούμε.

Δεν θα πρέπει όμως προπαντός να μας διαφεύγει ότι η απόκτηση των μαχητικών και των αναγκαίων για την εκμετάλλευσή τους υποδομών και εξοπλισμού, θα γινόταν πρακτικά χωρίς κόστος! Όπως και το ότι το Φθινόπωρο του 2019 η Πολεμική Αεροπορία αναζητούσε εν όψει χρόνιας έλλειψης κονδυλίων, τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό τίμημα…

Πέρα από όλα αυτά βέβαια, τα πλεονεκτήματα της λύσης που ΑΚΟΜΗ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ για την ελληνική πλευρά, αρκεί να θελήσει να διαπραγματευθεί και να κλείσει τη συμφωνία, ήταν (και είναι…) πολλά. Οπωσδήποτε περισσότερα από τα μειονεκτήματα που θα δούμε παρακάτω…

– Πλεονέκτημα λοιπόν είναι το ότι η Πολεμική Αεροπορία μέσω μίας τέτοιας εξέλιξης θα περάσει ταχύτατα σε άλλο τεχνολογικό επίπεδο, ξεκινώντας ουσιαστικά μία διαδικασία εισαγωγής στη φιλοσοφία αεροπορικών επιχειρήσεων, όπως αυτές θα διαμορφωθούν στις επόμενες δεκαετίες. Μέσα από την ίδια διαδικασία θα αναβαθμίσει παράλληλα, μέσω πιστώσεων FMF ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα (πολύ σημαντική εξέλιξη), καθολικά τις υποδομές της 111 Πτέρυγας Μάχης.

– Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι εφόσον η Πολεμική Αεροπορία αποκτήσει την πρώτη Mοίρα F-35A και “στήσει” τις αναγκαίες για την υποστήριξη και τις εκπαιδεύσεις στο νέο τύπο, υποδομές, θα εξασφαλίσει αυτόματα τη δυνατότητα απόκτησης και δεύτερης Μοίρας με σημαντικά χαμηλότερο κόστος στο εγγύς μέλλον. Δηλαδή από την προσφορά των τριών δισ. δολαρίων που κατέθεσε η κατασκευάστρια εταιρία, μπορούμε με ασφάλεια να αφαιρέσουμε τα κόστη των υποδομών και του εξοπλισμού υποστήριξης και εκπαίδευσης, ή ένα μεγάλο μέρος τους…

– Το κόστος της αγοράς δεύτερης Μοίρας F-35A θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, αν οι Αμερικανοί δεχθούν να αγοράσουν και τα συστήματα που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των 84 ελληνικών Block 52+ και Block 52+ Advanced, στο επίπεδο Viper. Εναλλακτικά δηλαδή, θα μπορούσε να εμπλακεί στη συμφωνία και η ΕΑΒ σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία (LM), προσφέροντας τα 70 παλιά F-16, αναβαθμισμένα στο USN.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από δέκα χρόνια (2011), η ΕΑΒ είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τον εκσυγχρονισμό 74 F-16 της USAFΕ (CCIP – Common Configuration Implementation Program) σε συνδυασμό και με δομική αναβάθμιση (FALCON STAR).

– Τέταρτο και εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα (γιατί εξασφαλίζει ανταλλάγματα…) για την ελληνική πλευρά, αποτελεί και το γεγονός ότι η “βαρύτητα” της Πολεμικής Αεροπορίας εντός του ΝΑΤΟ θα καταστεί ακόμη μεγαλύτερη. Η συμμαχία για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους και φυσικά και για λόγους προώθησης του F-35, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των χωρών που είναι ήδη χρήστες του.

Με άλλα λόγια οι χώρες αυτές (ΗΠΑ, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ιταλία) αντιμετωπίζονται (μαζί με τη Γαλλία που αξιοποιεί αποκλειστικά δικά της συστήματα μεν, αλλά είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη…) ως το κλειστό κλαμπ του σκληρού πυρήνα από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις αεροπορικές δυνάμεις των προαναφερόμενων χωρών, δεν πλησιάζουν ούτε κατ’ ελάχιστο το εύρος και την ποικιλία των καθημερινών δραστηριοτήτων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και την εμπειρία της.

ΘΑ ΗΤΑΝ πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ επομένως, η προσθήκη και της Ελλάδας σε αυτό το κλαμπ… Επειδή δεν επιθυμούμε να φανούμε υπερβολικοί, θεωρούμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι μία τέτοια εξέλιξη βέβαια, δηλαδή αυτή της ανταλλαγής 70 F-16C/D Block 30 και – 50 με 20 έως 24 F-35A (άμεσα…) ή 40 (μεσοπρόθεσμα…) έχει και μειονεκτήματα.

Το σημαντικότερο είναι ότι ενώ το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 στο επίπεδο Viper εξελίσσεται, τα F-16C/D Block 30 και Block 50 θα κληθούν να σηκώσουν ακόμα μεγαλύτερο επιχειρησιακό βάρος στα χρόνια που έρχονται. Η Ελλάδα χρειάζεται τα μαχητικά αυτά δηλαδή και βασίζεται και στους αριθμούς.

Προκειμένου να μην προκύψουν για την Πολεμική Αεροπορία προβλήματα επάρκειας μαχητικών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της σε εκπαιδεύσεις και ετοιμότητες – επιφυλακές, οι Αμερικανοί έχουν δεχθεί την σταδιακή παράδοσή τους. Δηλαδή σε χρονικό διάστημα δύο έως τριών ετών.

Αρχικά θα μεταβιβαστούν τα 32 Block 30 και σε δεύτερο χρόνο τα 38 Block 50. Όσο για το δεύτερο μειονέκτημα, κατά την άποψή μας είναι σχετικό με τα προβλήματα που ταλανίζουν το πρόγραμμα F-35, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις κόστους. Οι οποίες βέβαια θα επηρεάσουν αρνητικά και τη διαμόρφωση του κόστους αναβάθμισης όλων των Block στο επίπεδο Block 4. Αυτό δηλαδή που θα εισάγει σε υπηρεσία πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες (FOC – Full Operational Capabilities) και στις τρεις βασικές εκδόσεις του αεροπλάνου. Αυτό το πρόσθετο κόστος φυσικά θα επιβαρύνει και την ελληνική πλευρά.

Άλλα μειονεκτήματα δεν μπορούμε να δούμε σε μία συμφωνία όπως την περιγράψαμε και αναλύσαμε. Επειδή παρακολουθούμε κατά το δυνατόν σε καθημερινή σχεδόν βάση τις εξελίξεις στο πρόγραμμα F-35, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν ο αριθμός των μαχητικών που θα παραλάβει τελικά η USAF (που είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος χρήστης του…) περικοπεί δραστικά, το F-35A θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της δύναμης μαχητικών της για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια.

Το έχουμε γράψει στο παρελθόν και θα το επαναλάβουμε: Οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει πακτωλό χρημάτων στο F-35 Lightning II μέχρι σήμερα. ΔΕΝ θα κάνουν πίσω τώρα… Θα μαζέψουν τους χρόνους και τα κόστη με όποιους τρόπους μπορούν. Αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καλείται να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα. Από τη στιγμή που το USN εξακολουθεί να ψάχνει για άμεσο και με χαμηλό κόστος αντικαταστάτη του Hornet, το “παράθυρο ευκαιρίας” παραμένει ανοικτό για την Πολεμική Αεροπορία.

Είμαστε ασφαλώς υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 30 και Block 50 για λόγους που έχουμε αναλύσει, παραθέτοντας στοιχεία, αριθμούς και … κοινή λογική. ΟΜΩΣ, από τη στιγμή που υπήρξε και εξακολουθεί να υφίσταται εναλλακτική αξιοποίησης αυτών των παλιών μαχητικών για να αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (2 έως 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια…) δύο Μοίρες F-35A, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να την επιλέξει.

Επαναλαμβάνουμε… Βάσει των πληροφοριών που έχουμε, οι Αμερικανοί είναι απόλυτα θετικοί στην προοπτική της ανταλλαγής, όπως την περιγράψαμε. Διότι έχουν να κερδίσουν και όχι να χάσουν… Και αυτό ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις εμπλεκόμενες πλευρές, όπως δείχνουν τα δεδομένα.

Έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 18 τουλάχιστον μηνών από τότε που ξεκίνησε η όλη διαδικασία. Αγνοούμε την τύχη της, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο χρόνο να χαθεί και να συμπεριφερθούμε ώς πραγματικοί σύμμαχοι και εταίροι. Όχι ως πελάτες…



Πηγή : defence-point.gr



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους «Financial Times»

 


Οι ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους «Financial Times», αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.

Μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογράμμισε.



Συνελήφθησαν δύο άτομα για πορνογραφία ανηλίκων


 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος δύο ατόμων, καθώς και τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων.

Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι με χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους – εφαρμογές και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν (3) κινητά τηλέφωνα, (4) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, καθώς και (2) κάρτες μνήμης τύπου microSD .

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια των δύο συλληφθέντων, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ για τον τρίτο δράστη προέκυψε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι δύο συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του τρίτου δράστη υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:


Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD



Εξιχνιάστηκε η ληστεία πανάκριβου ρολογιού στην Μύκονο - Συνέλαβαν τον ένα από την συμμορία

 


Εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστείας σε βάρος ημεδαπού στη Μύκονο, από τον οποίο πήραν αφού τον γρονθοκόπησαν ένα ρολόι Patek Philippe Aquanaut αξίας 103.000 ευρώ.

Συνελήφθη προχθές Παρασκευή ένας 40χρονος αλλοδαπός.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει άλλους τρεις αλλοδαπούς, συνεργούς του συλληφθέντα, τα στοιχεία των οποίων έχουν προσδιοριστεί και αναζητούνται.

Ειδικότερα όπως εξακριβώθηκε, την Πέμπτη (20 Μαΐου 2021) πρώτες πρωινές ώρες οι κατηγορούμενοι αφού εντόπισαν ημεδαπό που κινούταν πεζός στη Χώρα Μυκόνου, δύο από αυτούς του αφαίρεσαν με σωματική βία ρολόι χειρός μεγάλης χρηματικής αξίας.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και έπειτα από ενδελεχή αξιοποίηση στοιχείων την Παρασκευή (21 Μαΐου 2021) το μεσημέρι συνελήφθη ο 40χρονος δράστης.

Στην κατοχή του βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν το χρηματικό πόσο των 245 ευρώ, αεροπορικά - ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κινητό τηλέφωνο και χειρόγραφες σημειώσεις.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, του ασκήθηκε ποινική δίωξη, κρατείται και παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Σύρου «Ο Osman Α., κινούμενος πεζός, κατά μόνας εντόπιζε τα υποψήφια θύματα που έφεραν ρολόγια πολυτελείας και τα επιτηρούσε διακριτικά έως ότου φθάσουν στο κατάλληλο σημείο ενημερώνοντας τηλεφωνικώς προφανώς με ιντερνετικές εφαρμογές τα έτερα μέλη και εν συνεχεία αποχωρούσε ώστε να μη γίνεται αντιληπτός και να μην έχει καμία περαιτέρω εμπλοκή. Ακολούθως οι άλλοι προσέγγιζαν το θύμα και ο Hakim B., αρχικά απηύθυνε στο θύμα χαιρετισμό με χειραψία ώστε το θύμα να τείνει το χέρι που έφερε το ρολόι και στη συνέχεια ασκούσε βια σε βάρος του γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο και το στήθος. Στη συνέχεια ο Righi Μ. αφαιρούσε με αστραπιαίες κινήσεις το ρολόι ενώ ο Mahdi A. βρισκόταν σε απόσταση επιτηρώντας τον χώρο και τις κινήσεις των άλλων μελών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους και της οργάνωσης είναι ότι άμεσα μετα την τέλεση της πράξης, τα επιχειρησιακά μέλη άλλαζαν ενδυμασία και αποχωρούσαν από τη Μύκονο με το πρώτο διαθέσιμο μέσο. Ακτοπλοικώς και αεροπορικώς».



Στους 14 οι νεκροί από το δυστύχημα με τελεφερίκ στην Ιταλία

 


Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και Ισραηλινοί τουρίστες, σκοτώθηκαν όταν έπεσε την Κυριακή η καμπίνα ενός τελεφερίκ που συνδέει τη Λίμνη Ματζιόρε της Ιταλίας με ένα κοντινό βουνό.

Το τελεφερίκ Στρέσα-Μοταρόνε μεταφέρει τουρίστες και ντόπιους από την πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, στην κορυφή του όρους Μοταρόνε, καλύπτοντας τη διαδρομή αυτή μέσα σε 20 λεπτά.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές ότι μεταξύ των νεκρών είναι και Ισραηλινοί πολίτες.

«Είμαστε συντετριμμένοι, αισθανόμαστε οδύνη», είπε η Μαρσέλα Σεβερίνο, η δήμαρχος της Στρέζα, μιλώντας στη RAI. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Το τελεφερίκ ανέβαινε προς το βουνό όταν η καμπίνα έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων στο έδαφος, αναποδογύρισε πολλές φορές και σταμάτησε όταν χτύπησε σε δέντρα, εξήγησε η Σεβερίνο. Κάποιοι πεζοπόροι που βρίσκονταν κοντά άκουσαν έναν δυνατό, συριστικό ήχο πριν από τη συντριβή που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από το σπάσιμο ενός καλωδίου, πρόσθεσε η δήμαρχος.

Η κα Σεβερίνο είπε ότι κάποια από τα θύματα βρέθηκαν μέσα στην καμπίνα, όμως ορισμένοι από τους επιβάτες είχαν εκτιναχθεί στα δέντρα.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία έχει ξεκινήσει το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των νεκρών. Η δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ξένοι υπήκοοι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η υπηρεσία ορεινής διάσωσης της Ιταλίας ανέφερε ότι έλαβε την πρώτη κλήση για βοήθεια λίγο μετά το μεσημέρι. Οι διασώστες βρήκαν την καμπίνα του τελεφερίκ διαλυμένη στο δάσος. Δύο παιδιά που είχαν τραυματιστεί σοβαρά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Τορίνο. Το μεγαλύτερο, ηλικίας περίπου 9-10 ετών, πέθανε λίγο αργότερα, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Τζοβάνι Λα Βάλε, είπε ότι οι γιατροί δεν έχουν κανένα στοιχείο για τα δύο παιδιά και κανείς δεν έχει επικοινωνήσει με το νοσοκομείο για αυτά, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι οι συγγενείς τους βρίσκονταν και αυτοί στο τελεφερίκ.

Το μικρότερο παιδί, ηλικίας περίπου 5 ετών, είχε τις αισθήσεις του όταν έφτασε στο νοσοκομείο και μιλούσε ιταλικά. Εισήχθη στο χειρουργείο καθώς έφερε πολλαπλά κατάγματα, πρόσθεσε ο Λα Βάλε.

Το τελεφερίκ Στρέζα-Μοταρόνε επαναλειτούργησε πρόσφατα, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας της Covid-19. «Είναι μια φρικτή στιγμή για μένα, για την κοινότητά μας και πιστεύω για όλη την Ιταλία. Ιδίως τώρα που μόλις αρχίσαμε να επανεκκινούμε» μετά την πανδημία, είπε η κα Σεβερίνο. «Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε», πρόσθεσε.

Η κορυφή του Μοταρόνε είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, αφού εκεί υπάρχει πανοραμική θέα στη Λίμνη Ματζόρε και τις Άλπεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Μάιος 1961: 60 χρόνια απο την αεροπορική τραγωδία που συνέβη στο Καλαμάκι

 


Στις 16 Μαϊου 1961, ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροπλανοφόρο Franklin Roosevelt που βρισκόταν στο Δέλτα Φαλήρου, με προορισμό το Ελληνικό.

Λίγο πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη πάνω απο το Καλαμάκι και προσπαθώντας να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στους δρόμους Φιλελλήνων και Ανδρούτσου, προσέκρουσε με το ένα φτερό στο κτήριο όπου στεγαζότανε το Αμερικάνικο Κολέγιο και κατέπεσε στον κήπο της βίλλας Πιρπίρογλου, στο λόφο του Αγίου Νικολάου (Το Αμερικάνικο Κολλέγιο ήταν ακριβώς απέναντι από την βίλλα).

Το αεροπλάνο πήρε φωτιά και τα δύο μέλη του πληρώματος βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Η βίλλα Πιρπίρογλου βρίσκεται στο Καλαμάκι, στην οδό Φιλελλήνων ανάμεσα από τις οδού Υψηλάντου και Ανδρούτσου.

Μετά από αυτό το θλιβερό δυστύχημα το Κολλέγιο μεταφέρθηκε στα βόρεια προάστια και σε αυτό το κτήριο στεγάστηκαν λίγο αργότερα τα Εκπαιδευτήρια Χατζηκωνσταντίνου (το κτήριο διακρίνεται στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας).


Πηγή