Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός για διάπραξη ένοπλης ληστείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων

 



Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 1-9-2022, στους Αμπελόκηπους, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 40χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ληστεία και παραβάσεις του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Επιπρόσθετα συνελήφθη 40χρονη ημεδαπή για παραβάσεις του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναζήτησης των δραστών ληστείας που διαπράχθηκε την 5-4-2022 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στους Αμπελόκηπους, ταυτοποιήθηκε ο 40χρονος ως ένας εκ των δραστών και κατόπιν ερευνών εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 40χρονου, εντός της οποίας βρέθηκε και η συγκατηγορούμενή του, καθώς και σε άλλες 2 οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:




το χρηματικό ποσό των -25.440- ευρώ

-4.330- πακέτα λαθραίων τσιγάρων

-235- συσκευασίες λαθραίου καπνού

-11,2- γραμμ. κάνναβης

-3- κινητά τηλέφωνα

κλομπ, φυσίγγιο και τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά.

Επίσης κατασχέθηκαν και δύο οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Επικίνδυνη για την διεθνή κοινότητα η Ρωσία - Απειλές και πυρηνικά υποβρύχια στην Μεσόγειο


 

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο φέρεται να καταπλέει στη Μεσόγειο κοντά την Ιταλία, όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Naval News», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Όπως αναφέρει το «Naval News», το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του ρωσικού αντιτορπιλικού «Marshal Ustinov», το οποίο κατέπλεε στη Μεσόγειο μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Τώρα όμως, το ρωσικό αντιτορπιλικό «Marshall Ustinow» διασχίζει τα νερά μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας, συνοδευόμενο από ένα άλλο: το αντιτορπιλικό «Vice-Admiral Kulakov». Πιθανότατα επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, που εντοπίστηκε ανοιχτά της Ιταλίας, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.



«Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο φαίνεται να παίζει τη «γάτα με το ποντίκι» με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», σχολιάζει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Τώρα όμως, όπως αναφέρει το «Naval News», επικαλούμενος αναλυτές του «Open Source Intelligennce» (OSINT), ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο φαίνεται να έχει προστεθεί στην αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Το «Naval News» ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ρωσικού υποβρυχίου τύπου «SSN» ή υποβρυχίου, εξοπλισμένου με πυραύλους Κρουζ, να επιχειρεί κοντά στην Ιταλία.

Νέα ευθεία απειλή εξαπολύει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σημερινός αναπληρωτής πρόεδρος  του Συμβουλίου Ασφαλείας , Ντμίτρι Μεντβέντεφ προς τη Δύση. Με αφορμή τον θάνατο του Γκορμπατσόφ,  εξηγεί ότι οι αναλυτές που ανυπομονούν να δουν μια «κατάρρευση» της Ρωσίας όπως άλλων μεγάλων δυνάμεων, με αφορμή την εισβολή της Ουκρανίας παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Επιτέθηκε παράλληλα στη Δύση, αποκαλώντας «διεστραμμένους» όσους ονειρεύονται την κατάρρευση της χώρας.

Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ, με ανάρτησή του στο μεγαλύτερο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο έγιναν την ίδια ημέρα που έγινε γνωστό ότι ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο φέρεται να βρίσκεται στη Μεσόγειο, κοντά στην Ιταλία.
 
Προχωρώντας σε απειλή προς τις χώρες της Δύσης, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόσθεσε: «Αυτές οι προσπάθειες είναι πραγματικά εξαιρετικά επικίνδυνες» επειδή «αγνοούν ένα απλό αξίωμα: η βίαιη διάσπαση μιας πυρηνικής δύναμης είναι πάντα μια παρτίδα σκάκι με το θάνατο». Τέλος, χαρακτήρισε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ως «την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρηση της Μεγάλης Ρωσίας».

«Οι χώρες της Δύσης κάνουν τα πάντα ώστε οι κρατικοί θεσμοί της Ρωσίας να σταματήσουν να λειτουργούν» έγραψε στην ανάρτησή του. «Θέλουν να στερήσουν από τη χώρα την αποτελεσματική διακυβέρνηση, όπως έγινε το 1991. Και ως αποτέλεσμα, να εξαλειφθεί η Ρωσία από το πολιτικό πεδίο».




Καρακιοζιλίκια και απειλές Ερντογάν - ΥΠΕΞ : Δε θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον εξωφρενικό κατήφορο δηλώσεων και απειλών

 


Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας την Αθήνα να κοιτάξει την ιστορία, λέγοντας: «Αν το παρακάνετε, το τίμημα θα είναι βαρύ».

«Ελλάδα, κοίτα την ιστορία, πήγαινε πίσω στο χρόνο – αν πας πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε ένα πράγμα να πούμε στην Ελλάδα: Θυμηθείτε τη Σμύρνη», απείλησε ο Τούρκος λές και τον φοβάται η Ελλάδα, κάνοντας έτσι μεγαλύτερο κακό στην εικόνα της χώρας του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ελλάδα, λέγοντας ότι η «κατοχή» των νησιών του Αιγαίου από την Αθήνα «δεν μας δεσμεύει». «Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Όπως λέμε, έτσι ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε από την μία μέρα στην άλλη».

Σκληρή απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις δίνει το ΥΠΕΞ, λέγοντας πως δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Θα ενημερώσουμε άμεσα συμμάχους & εταίρους για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών για να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ (ανακοίνωση @GreeceMFA για τον εξωφρενικό & πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων & απειλών Τούρκων αξιωματούχων)



Στα ύψη η νοθεία στα καύσιμα - Ποιες ζημιές προκαλούνται στα αυτοκίνητα

 



Προβληματισμό προκαλεί η σημαντική αύξηση στη νοθεία των καυσίμων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό με τα συνεργεία να γεμίζουν με χαλασμένα αυτοκίνητα.

Παρά τη μείωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες η μέση τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη και αυτό συμπαρασύρει το φαινόμενο της νοθείας τους που μοιάζει να βρίσκεται αυτή την περίοδο σε έξαρση.

Απόδειξη για την αυξημένη νοθεία στα καύσιμα στη χώρα μας είναι τα δεκάδες αυτοκίνητα που πηγαίνουν αυτό τον καιρό στα συνεργεία με βλάβες στο σύστημα τροφοδοσίας τους αλλά και στον ίδιο τον κινητήρα, βλάβες που σχετίζονται με νοθεία στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Οι συχνότερες και δαπανηρές για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου βλάβες από νοθεία στα καύσιμα εντοπίζονται στα μπεκ ψεκασμού καυσίμου αλλά και στην αντλία βενζίνης ή πετρελαίου, ενώ δεν σπανίζουν πλέον και οι ζημιές που αφορούν στον ίδιο τον κινητήρα.

Η επισκευή μάλιστα των ζημιών που προκαλούνται από τη νοθεία μόνο προσιτή δεν είναι, ειδικά από τη στιγμή που είναι ξαφνική και δεν δεν έχει υπολογιστεί στα πάγια έξοδα του ιδιοκτήτη. Τα ποσά ξεκινούν από τα 200-300 ευρώ για αλλαγή αντλίας (στους βενζινοκινητήρες) και μπορεί να φτάσει έως περίπου και τα 2.000 ευρώ αν χρειαστεί να γίνουν επισκευές και στο μοτέρ και όχι απλή αντικατάσταση εξαρτήματος.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που ακολουθεί οι επιτήδειοι που θέλουν να επωφεληθούν οικονομικά από τα νοθευμένα καύσιμα αναμιγνύουν τη βενζίνη ακόμη και με καθαρό νέφτι, ενώ στο diesel κίνησης προσθέτουν βενζίνη.

Ανάλογα με το πόσο νοθευμένο είναι το καύσιμο αλλά και την ποσότητα που εισέρχεται στο ρεζερβουάρ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου μπορεί να καταλάβει τα συμπτώματα της νοθείας -διακοπές και αρρυθμίες στη λειτουργία του μοτέρ- σε ένα χρονικό διάστημα που ξεκινά από τα 15-20 περίπου λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το μοτέρ έως και την άλλη μέρα, εφόσον το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται.

Η μόνη συμβουλή που μπορεί να δοθεί σε αυτό το σημείο προς τους καταναλωτές είναι να μην επιλέγουν πάντα βενζινάδικο με βάση τη χαμηλότερη τιμή και να εφοδιάζονται από σταθμούς που γνωρίζουν καλά, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα νοθείας αλλά και να ξέρουν πού να στραφούν νομικά αν προκύψει κάποια βλάβη στο αυτοκίνητό τους που σχετίζεται με νοθευμένο καύσιμο.


Πηγή : Garandmotor



Η Εθνική μας 85-81 την Ιταλία στην κορυφή του ομίλου


 

Με σιγουριά για τους 16 του Eurobasket 2022 η εθνική ομάδα μπάσκετ, η οποία επικράτησε με 85-81 της Ιταλίας στο «Μεντιολάνουμ Φόρουμ» του Μιλάνο για τη 2η αγωνιστική των ομίλων.

Η Εθνική μας έχει 2 στις 2 νίκες και ουσιαστικά κλειδώνει την πρωτιά στον 3ο όμιλο, αφήνοντας το φαβορί Κροατία και την οικοδέσποινα Ιταλία να παλέψουν για τη δεύτερη θέση.

Για μία ακόμη αναμέτρηση, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ασταμάτητος, με την άμυνα της Ιταλίας να μην μπορεί να τον ανακόψει ούτε με φάουλ.

Τα στατικά των ομάδων

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 14/25 δίποντα, 13/35 τρίποντα, 18/23 βολές, 40 ριμπάουντ (31 αμυντικά - 9 επιθετικά), 14 ασίστ, 6 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 10 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Ιταλίας: 13/32 δίποντα, 13/39 τρίποντα, 16/19 βολές, 50 ριμπάουντ (31 αμυντικά - 19 επιθετικά), 20 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 10 λάθη

Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν οι Ροσό, Καστίγιο, Βοΐνοβιτς






ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-17, 47-40, 71-57, 85-81

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αγραβάνης 13 (2/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Γιάννης Αντετοκούνμπο 25 (7/10 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 8/9 βολές, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Θανάσης Αντετοκούνμπο 2, Καλάθης 6 (3/11 σουτ, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ντόρσεϊ 23 (6/10 τρίποντα, 5/7 βολές), Λαρεντζάκης 3 (1), Παπαγιάννης, Παπανικολάου 6 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας 7 (1)

ΙΤΑΛΙΑ (Ποτσέκο): Ντατόμε 6 (1), Φοντέκιο 26 (7/12 δίποντα, 3/12 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μάνιον 6 (1/7 σουτ), Μέλι 8, Παγιόλα, Πολονάρα 14 (3/5 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Ρίτσι 3 (1), Σπίσου 5 (1), Τονούτ 13 (3)



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πώλησης ναρκωτικών (κοκαΐνη, κάνναβη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη) στη Μύκονο

 



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση διαφόρων ειδών ναρκωτικών (κοκαΐνη, κάνναβη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη), στη Μύκονο.

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 2-9-2022, μετά από οργανωμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Μυκόνου, της ανωτέρω Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, τρεις αλλοδαποί, 25, 27 και 32 ετών, μέλη της οργάνωσης.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, αναφορικά με την δράση εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης, MDMA και ακατέργαστης κάνναβης) στη Μύκονο, επετεύχθη, μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωσης χώρων και δημιουργίας ατομικού "προφίλ", ο εντοπισμός των μελών του και η πιστοποίηση της δράσης τους.

Επιπρόσθετα, εξακριβώθηκε και ο ρόλος εκάστου των μελών του κυκλώματος και συγκεκριμένα του 27χρονου ως διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, επιφορτισμένου με την ανεύρεση και προμήθεια ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, νέων πελατών και τη χρηματική διαχείριση και των 25χρονου και 32χρονου, επιφορτισμένων με την αποθήκευση, φύλαξη και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Ο τρόπος δράσης των ανωτέρω διέθετε τα εξής χαρακτηριστικά:

εκτείνετο σε όλους τους χώρους της τουριστικής δραστηριότητας όπως κέντρα διασκέδασης, μπαρ, ξενοδοχεία, σε καθημερινή βάση, χωρίς χρονικούς περιορισμούς

χρησιμοποιούσαν ως χώρους απόκρυψης των ναρκωτικών πέτρινες μάντρες, σωλήνες υδρορροής, σακιά ζωοτροφών ή τα έθαβαν στο χώμα

διέθεταν γκάμα πελατολογίου με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, γεγονός που πιστοποιείται και από τις υψηλές τιμές πώλησης των ναρκωτικών ανά είδος (κοκαΐνη μέχρι και -150- ευρώ το γραμμάριο, MDMA μέχρι και -80- ευρώ το γραμμάριο, ακατέργαστη κάνναβη μέχρι και -20- ευρώ το γραμμάριο)

χρησιμοποιούσαν μοτοσικλέτες για την ταχεία εξυπηρέτηση των πελατών

διακίνηση από το ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης (τον 25χρονο), με το προκάλυμμα της εργασίας του ως ταχυμεταφορέας

κατοχή προς διακίνηση τριών ειδών ναρκωτικών (κοκαΐνη, MDMA , ακατέργαστη κάνναβη) για την κάλυψη μεγαλύτερης γκάμας πελατών.

Μετά από έρευνες σε οικίες και χώρους πέριξ αυτών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

κοκαΐνη βάρους -15,8- γραμμαρίων

ακατέργαστη κάνναβη βάρους -7,7- γραμμαρίων

κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ( MDMA ) βάρους -46,1- γραμμαρίων

το χρηματικό ποσό των -693- ευρώ

μοτοσικλέτα

-4 -συσκευές κινητής τηλεφωνίας

πλήθος νάιλον συσκευασιών

Από την ενεργηθείσα προανάκριση, έχουν ήδη πιστοποιηθεί 40 περιπτώσεις προμήθειας ναρκωτικών (κοκαΐνης, Μ DMA και ακατέργαστης κάνναβης) από τους συλληφθέντες σε τρίτα άτομα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την αποκάλυψη τυχόν και άλλων συνεργών τους καθώς και των προμηθευτών τους.

Επιπρόσθετα, ο 27χρονος και ο 32χρονος έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές και ο 25χρονος έχει κατηγορηθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.




Η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης

 


Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές.

Τα κυκλώματα τώρα προσπαθούν να παρακάμψουν την νόμιμη φύλαξη των συνόρων με δύο τρόπους: Πρώτον με την χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται δεκάδες ή εκατοντάδες μετανάστες σε σκάφη, σε Τουρκικά λιμάνια. Και δεύτερον με την  εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου, η πρακτική δηλαδή της «ως δια μαγείας» εμφάνισης μεταναστών, σε νησίδες του Έβρου.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα καθημερινά διασώζει ζωές στα σύνορα μας, αλλά δεν δέχεται να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Δηλαδή πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Επεσήμανε σχετικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης:


Η Ελλάδα καθημερινά διασώζει ζωές στα σύνορα μας. Αλλά δεν δέχεται να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745. Φέτος, μέχρι στιγμής έχουμε 8.397 αφίξεις, αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά της δεκαετίες. Σε σχέση με 72 χιλιάδες αφίξεις το 2019 και άνω του 1 εκατομμυρίου το 2015. Αντί 92 χιλιάδες αιτούντες άσυλο να διαμένουν σε 121 δομές, όπως ίσχυσε τα χρόνια της κρίσης, σήμερα διαμένουν, σε 34 δομές, 18.645 αιτούντες.

Εντός του 2022, προχωρούμε στο κλείσιμο του Ελαιώνα στην Αθήνα, δομή που ανήκει ως έκταση στο Δήμο Αθηναίων. Προχωράμε επίσης στις 31/12/22 στο κλείσιμο του προγράμματος χρήσης διαμερισμάτων ΕΣΤΙΑ, καθώς πλέον δεν έχουμε ανάγκη επιπλέον θέσεις διαμονής.

Κανείς δεν παραγνωρίζει την ανθρώπινη διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στην συμφωνία του Ο.Η.Ε. για την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης, προχωρά σε διμερείς σχετικές συμφωνίες. Δρα στο διεθνές ανθρωπιστικό πλαίσιο, προσφέραμε φιλοξενία άμεσα σε γυναίκες σε θέσεις ευθύνης από το Αφγανιστάν και τις οικογένειες τους -άνω των 800 ατόμων- μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Η Ελλάδα στήριξε την διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία.

Για το περιστατικό στον Έβρο, η Ελλάδα παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους 38, το οποίο εξετάζεται. Παρέχει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και, όπου απαιτήθηκε, την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες Αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται.

Επτά δράσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού:


Με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να γίνεται ταχύτερα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες.

Με την κατασκευή σύγχρονων κλειστών ελεγχόμενων δομών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις σε Σάμο, Κω, Λέρο και έπονται οι δομές σε Λέσβο και Χίο, παράλληλα με την επικείμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

Με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Βελτιώνοντας την νομοθεσία, τις διαδικασίες, προχωρώντας σε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Με την κοινή απόφαση (Ιούνιος 2021) των Υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

Με τη θέσπιση κανόνων στην δράση των ΜΚΟ, αλλά και αξιολογικών κριτηρίων για την εγγραφή τους στο Μητρώο του Υπουργείου, καθώς και των μελών τους στο αντίστοιχο Μητρώο.

Με τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και της παροχής στήριξης, ώστε να μην ισχύει το παράλογο να χρηματοδοτούμε εμείς τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.




Δείκτες που απεικονίζουν τα θετικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής


 

Οι πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε και τα μέτρα στήριξης απέναντι στη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστο, αλλά επέφεραν σημαντικά μετρήσιμα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα που ανάμεσα στα άλλα απεικονίζονται στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη μείωση της ανεργίας. Ανάμεσα στα άλλα:


Καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις. Το 2021 οι καθαρές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία τους συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο 2022 όταν οι (ακαθάριστες) ΑΞΕ ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν ήδη στο 86% των ξένων επενδύσεων του συνόλου του 2021.

Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν το 2021, ιστορικό ρεκόρ και ανήλθαν σε 74,3 δισ. ευρώ, με την καλή πορεία τους να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2022  αφού βρίσκονται ήδη στα 45 δισ. ευρώ. Πλέον οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνέχισαν να αυξάνονται και τον Ιούλιο φτάνοντας πλέον τα 183 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46 δισ. ευρώ τα τελευταία 3 έτη.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 102% και στο 95% της αντίστοιχης περιόδου.

Κύκλος εργασιών επιχειρήσεων. Στο σύνολο των επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 που ήταν 153 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται  και στην αύξηση των τιμών.

Ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 12,1% τον Ιούνιο. Οι απασχολούμενοι συνεχίζουν να αυξάνονται φτάνοντας πλέον σχεδόν τα 4,2 εκατ. (η υψηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2011).

Ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές από την έναρξη του καλοκαιριού και μέχρι τα μέσα Αυγούστου έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Βιομηχανική παραγωγή. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά +8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.



Χωρίς μάσκες και τεστ το άνοιγμα των σχολείων

 



Τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:

Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Έτσι:

Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Τήρηση της υγιεινής των χεριών.

Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.




Το σχέδιό της κυβέρνησης για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, και για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία

 



Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

… στο το ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ επτά ακριβώς μηνών: Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος, με άλλα λόγια, επιτέλους, μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

Λυπάμαι, αλλά είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα. Τότε, μάλιστα, είχα μιλήσει προκαλώντας και κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, για το δυσκίνητο «υπερωκεάνιο» της Ευρώπης που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα.

Τώρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της Τσεχικής Προεδρίας, θα πω «κάλιο αργά, παρά ποτέ». Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας, θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους.

Σε εθνικό επίπεδο τώρα, νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις. Το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου και όπως χρειάζεται.

Προσοχή όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες.

Συνεπώς, τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες.

Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δημόσιος διάλογος είναι καλό να βασίζεται στον ρεαλισμό και ο αληθινός πληθωρισμός δεν χτυπιέται με πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις. Και αν, μέχρι στιγμής, πετυχαίνουμε να στηρίζουμε αποτελεσματικά την κοινωνία, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, είναι γιατί ακριβώς εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς όμως να τα καταργούμε.

Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί θα μπορέσω να παρουσιάσω το σχέδιό μας και για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και για την Ελλάδα του 2030.