Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε αναρχικούς: Έχω υπογράψει για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού!


Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας με ομάδα αναρχικών που πραγματοποίησε κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, αποκάλυψε μια παλιότερη υπογραφή του, σε κείμενο που ζητούσε την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην “17 Νοέμβρη”.

Ο Υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους καταληψίες, οι οποίοι τον ρώτησαν και για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται παρά την αναπηρία του, τους μιλά για την “προσωπική του άποψη”, αποκαλύπτοντας πως “εγώ έχω υπογράψει κείμενο όταν ήμουν συνδικαλιστής νοσοκομειακός γιατρός για την αποφυλάκιση του Ξηρού”.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη αποκάλυψη γίνεται δεκτή με ένα ειρωνικό “μπράβο” και με ένα “τα στερνά τιμούν τα πρώτα” από τους συνομιλητές του, ενώ ο υπουργός επισημαίνει ξανά και ξανά, πως πρόκειται για “προσωπική” του “άποψη”.

Το απόσπασμα μπορείτε να ακούσετε από το 8:50 του βίντεο και έπειτα, στο βίντεο που έχει αναρτήσει ο λογαριασμός της “Αναρχικής Ομοσπονδίας”.




Πηγή : newsit.gr


Μανώλης Σφακιανάκης: Το διαδίκτυο είναι το φως



Ολοκληρώθηκε το επιτυχημένο Διήμερο εργαστηρίων, παρουσίασεων και εισηγήσεων για το Δημιουργικό και Ασφαλές Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα τησ δεύτερη ημέρας (Παρασκευή) περιελάμβανε αρχικά την εισήγηση με τίτλο «Διαδίκτυο, ασφαλώς ναι ! Μύθοι και πραγματικότητα … τι μέλλει γενέσθαι …» με τον Μανώλη Σφακιανάκη, τ. Διοικητής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η εισήγηση με τίτλο «Η προστασία της ιδιωτικότητας και της προσωπικότητας των ανηλίκων στο διαδίκτυο» από την Δρ Λίλιαν Μήτρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην συνέχεια ο Δρ Χαράλαμπος Τσέκερης, Εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Ακαδημία Αθηνών μίλησε για την «Ψηφιακή ευημερία και αριστεία στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» ενώ έπειτα ο Δρ Βασίλειος Κωτούλας, Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Καρδίτσας ανέπτυξε το θέμα «Πρόταση για την κατάρτιση προγράμματος Ενημέρωσης / Επιμόρφωσης γονέων στην ασφαλή & δημιουργική χρήση του διαδικτύου».

Ο ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 1995, απόστρατος πλέον, ανακοίνωσε πως το υπό σύσταση ελληνικό ψηφιακό CSI, το ινστιτούτο που θα  δραστηροποιείται στο χώρο του διαδικτύου και θα ενημερώνει πολίτες, γονείς και παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενώ θα παρέχει και δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης, θα έχει μεταξύ των ιδρυτικών μελών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο είχε συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πριν την έναρξη της ομιλίας του.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, απόλυτα ταυτισμένος με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τόνισε πως το διαδίκτυο είναι το φως, μονόδρομος για την πρόοδο και κάνει τον κόσμο καλύτερο γιατί το 98% του διαδικτύου είναι θετικό.

Ανέφερε πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο και τόνισε πως τελευταία είναι της μόδας και το χτίσιμο φήμης στο διαδίκτυο όπως και η σπίλωσή της , κυρίως από αντιπάλους πολιτικών ή επιχειρήσεων και εξ αυτού έχει αναπτυχθεί το reputation management.

Η διαχείριση της ψηφιακής φήμης – εικόνας γίνεται εντονότερη στον πολιτικό χώρο όσο πλησιάζουν εκλογές και πολιτικοί για τους οποίους γράφονται αρνητικά σχόλια, θέλουν να τα εξαφανίσουν. Στην αρχή γίνεται καταγραφή με τη βοήθεια υπηρεσιών όπως το trackur, το google alerts ή ιστοσελίδων όπως ReviewPro.com και Revinate.com), μετά αξιολόγηση και στη συνέχεια καθάρισμα από ειδικές εταιρίες «καθαρίστριες» που χρησιμοποιούν μεθόδους ακόμη και του «πνιγμού» (η εταιρεία στέλνει τις ενοχλητικές αναρτήσεις πολύ χαμηλά στη μηχανή αναζήτησης, δημιουργώντας πλήθος ιστοσελίδων με το όνομά της, στις οποίες διοχετεύει θετικά νέα, όπου συνήθως εμπεριέχονται λέξεις-κλειδιά).

Με αναφορές και σε περιπτώσεις που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής της Δίωξης, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο καθώς το ηλεκτρονικό ίχνος κάθε σύνδεσης, όπως ο αριθμός κινητού, εντοπίζεται. Επίσης τόνισε ότι οι μηχανές που κρατάνε δεδομένα καταγράφουν τα πάντα και ας νομίζουμε  εμείς ότι σβήσαμε ή καταστρέψαμε δεδομένα. «Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία. Ακόμη και μέσω email που στέλνουμε, μπορούν οι επιτήδιοι να μας παγιδέψουν και να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή μας. Ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής και εκτός πρίζας.

Τέλος, χαρακτήρισε υπερβολικό τον θόρυβο για το Διαδικτυακό εκφοβισμό (Cyberbullying. «Τα τελευταία δέκα χρόνια είχαμε στην ΕΛΑΣ περίπου 16-17 περιστατικά Cyberbullying. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα υπάρχει μεγάλη υπερβολή όταν γίνεται λόγος για Cyberbullying. Η καζούρα που λέγαμε στα χρόνια μας και με την οποία μεγαλώσαμε, είναι αυτό που σήμερα αποκαλείται από πολλούς Διαδικτυακός εκφοβισμός. Υπάρχει μεγάλη υπεροβολή» ανέφερε.


Πηγή : myvolos.net


Το σχέδιο αποκαλύφθηκε



Όποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις και τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για τις εφημερίδες του ΔΟΛ, αρκεί να ακούσει ή να διαβάσει αυτά που είπε ο κ.Τσίπρας στη Βουλή.

Διαστρέφοντας απολύτως την πραγματικότητα,παρουσιάζοντας ψευδή ή ανυπόστατα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του. Η δήθεν υποκριτική συμπαράσταση του στους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά,ήταν απλώς μια ακόμα,από τις συνήθεις μεγαλοστομίες του χωρίς αντίκρισμα.

Την ώρα που το δικαστήριο συζητούσε τη νέα προσφυγή για απελευθέρωση ενός λογαριασμού,ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων, ο κ.Τσίπρας υποστήριζε ότι υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση και δεν μπορεί να γίνει τίποτε.Με την ίδια ευκολία,υποβάθμισε και διαστρέβλωσε το ρόλο της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι τώρα δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα έδινε λύση στο πρόβλημα.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ θέλει το κλείσιμο των δύο ιστορικών εφημερίδων.Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν ούτε νέα δάνεια,ούτε τη σωτηρία της επιχείρησης με βάση το παλιό καθεστώς.

Τον κ.Τσίπρα, τον κ.Παππά, που είχε δώσει τη "γραμμή" από προχθές,δεν τους απασχολεί ούτε η πολυφωνία των Μέσων Ενημέρωσης, ούτε φυσικά η διάσωση δύο εφημερίδων που έχουν σημαδέψει με την παρουσία τους την πολιτική,πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο στόχος τους είναι να παραδοθούν σε φιλικά χέρια μετά τη διαδικασία εκκαθάρισης, αδιαφορώντας και για την τύχη των εργαζομένων και για το τι θα έχει απομείνει όρθιο από τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα του οργανισμού.Δεν τους αρέσει, δεν αντέχουν την κριτική,δεν θέλουν την πολυφωνία,παρά μόνο πρόθυμους υποτακτικούς της εξουσίας.

Οι εφημερίδες, τα Μέσα ενημέρωσης γενικότερα είναι κουφάρια αδειανά χωρίς την ψυχή τους. Που δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενους τους.Το σχέδιο τους μπορεί λοιπόν να πετύχει στη θεωρία,αλλά θα αποτύχει στην πράξη...



Πολυμίλης Σήφης
Πηγή : tovima.gr


Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας παραδέχεται ότι θα υπογράψει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος προκάλεσε με την ανικανότητα και την αποτυχία του.




Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας - Απάντηση στην ομιλία του κ. Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας έχει ένα μοναδικό ταλέντο να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. 

Παραδέχεται ότι θα υπογράψει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος προκάλεσε με την ανικανότητα και την αποτυχία του.  

Ταυτόχρονα επιτίθεται στους “κακούς δανειστές” και στην Αντιπολίτευση, για να δώσει άλλοθι στους βουλευτές του να τα ψηφίσουν.

Την ίδια στιγμή, η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην αβεβαιότητα και τα σενάρια του Grexit επανέρχονται.    

Και όλα αυτά, για να σκηνοθετήσει ο κ. Τσίπρας  άλλη μια κυβίστηση ... μετά τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για την οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη. 

Όσο για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία, να μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. 

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.  

Και αυτή είναι γαλανόλευκη, χωρίς ροζ αποχρώσεις».




Καταγραφές-σοκ από την απελπισία στη Βενεζουέλα: Πλέον οι άνθρωποι σκοτώνουν και τρώνε φλαμίνγκο και μυρμηγκοφάγους



Η αθλιότητα και η πείνα στη Βενεζουέλα έστρεψαν τους ανθρώπους σε θηράματα που ποτέ έως τώρα δεν είχαν γίνει τροφή.

O φοιτητής της βιολογίας Luis Sibira βρήκε τις πρώτες ενδείξεις τον περασμένο Νοέμβριο. Οκτώ ροζ φλαμίνγκο είχαν σφαγιαστεί, το στήθος και οι κορμοί τους είχαν αφαιρεθεί και το μόνο που είχαν αφήσει στα κουφάρια τους ήταν τα κεφάλια, τα πόδια και τα φτερά τους. Τα νεκρά πουλιά βρέθηκαν διάσπαρτα στα ελώδη εδάφη της λιμνοθάλασσας Las Peonias στη δυτική Βενεζουέλα.

Το κυνήγι των φλαμίνγκο είναι παράνομο και ασυνήθιστο στη λιμνοθάλασσα που απέχει λιγότερο από 200 μίλια από τα κολομβιανή σύνορα και αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε καταγραφεί ένα τέτοιο περιστατικό.

Έκτοτε, οι βιολόγοι κατέγραψαν ακόμη 20 παρόμοιες περιπτώσεις και πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο, βρέθηκαν πολλά νεκρά πουλιά κρυμμένα κάτω από θάμνους, ενώ υπήρχαν και φυσίγγια σε κοντινή απόσταση. Όμως τα περιστατικά αυτά δεν χαρακτηρίζονται λαθροθηρία από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Zulia, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Μαρακαΐμπο. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα προστατευόμενα πουλιά έχουν γίνει τα τελευταία θύματα της αυξανόμενης κρίσης της πείνας που μαστίζει την Βενεζουέλα. Οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι που κυνηγούν, σκοτώνουν και τρώνε το κρέας των εξωτικών πουλιών που έχουν βρει καταφύγιο στη λιμνοθάλασσα. 

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι ή έλλειψη τροφίμων οδήγησε στη σφαγή ζώων που παραδοσιακά δεν αποτελούσαν τροφή για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους βιολόγους, εκτός από τα φλαμίνγκο, θήραμα των ανθρώπων αποτελούν πλέον και οι γιγαντιαίοι μυρμηγκοφάγοι, τα αργοκίνητα πλάσματα, που ταξινομούνται ως «ευάλωτα» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Διαμελισμένoι σκύλοι και γάτες, γαϊδούρια, άλογα και περιστέρια έχουν βρεθεί σε χωματερές Όλα τα κουφάρια των ζώων έφεραν τα σημάδια της σφαγής και είχε αφαιρεθεί το περισσότερο κρέας τους.

Σε χωματερή της πόλης υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την απελπισία που προκαλεί η μεγάλη πείνα: διαμελισμένoι σκύλοι και γάτες, γαϊδούρια, άλογα και περιστέρια έχουν βρεθεί εκεί κατά το περασμένο έτος. Όλα τα κουφάρια των ζώων έφεραν τα σημάδια της σφαγής και είχε αφαιρεθεί το περισσότερο κρέας τους. «Μερικές φορές βρίσκουμε μόνο τα κεφάλια, τα εντόσθια και τα πόδια του ζώου. Είναι κάτι που σπάνια βλέπαμε στο παρελθόν, αλλά αυτή η πρακτική είναι πλέον εκτός ελέγχου και όλο και πιο συχνή», δήλωσε ο Robert Linares, ο οποίος εργάζεται στον τομέα της διάθεσης των αποβλήτων στην χωματερή.

Η άλλοτε πλούσια χώρα που υπό την προεδρία του Μαδούρο βρέθηκε να μαστίζεται από το χειρότερο ποσοστό πληθωρισμού στον κόσμο, βιώνει τραγικές καταστάσεις με τον επικεφαλής του τμήματος συλλογής αποβλήτων του Μαρακαΐμπο να δηλώνει ότι έξι από τις 10 σακούλες σκουπιδιών ή δοχεία απορριμμάτων λεηλατούνται από πεινασμένους ανθρώπους. «Η κατάσταση έχει χειροτερέψει από το 2015», είπε και πρόσθεσε πως η πείνα αυξάνεται σε μαζική κλίμακα.

Αλλά, το να καταφεύγουν οι άνθρωποι στα φλαμίνγκο για να τραφούν είναι κάτι πρωτόγνωρο και προκαλεί ανησυχία. Στο Los Olivitos, ζουν τουλάχιστον 10.000 φλαμίνγκο ζουν και η περιοχή αποτελεί ένα από τα μόλις τρία τέτοια σημεία στη Βενεζουέλα. Ενώ οι ντόπιοι είναι γνωστό ότι τρέφονται με τα αυγά τους, το να σκοτώσουν τα πουλιά ήταν κάτι ανήκουστο μέχρι τώρα, ενώ και οι ιθαγενείς της περιοχής, έχουν στο παρελθόν αρνηθεί τη θανάτωση των πουλιών. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία βιολόγου από την ομάδα Επιστημονικών Μελετών του Ινστιτούτου της Βενεζουέλας, που λέει πως τα φλαμίνγκο δεν θανατώθηκαν ούτε κατά την περίοδο της ισπανικής κατάκτησης.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι γαστρονομικές συνήθειες της χώρας στις αγροτικές περιοχές ενίοτε συμπεριελάμβαναν ελάφια, ιγκουάνα και άγρια πτηνά - αλλά όχι εξωτικά πουλιά, όπως τα φλαμίνγκο. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου Zulia λένε ότι τηρούν αρχείο και για τη θανάτωση μυρμηγκοφάγων για τροφή που θηρεύονται σε φτωχές πόλεις στις ανατολικές όχθες της λίμνης. Η Doris Rubio, Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων στη Βενεζουέλα, ανησυχεί, αλλά κατανοεί και τι έχει προκαλέσει την κατάσταση αυτή. «Θεωρούμε αυτές τις δολοφονίες γκροτέσκες, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε επικριτικοί απέναντι σε κάποιον που κυνηγά ένα περιστέρι, ένα σκυλί, μια γάτα ή οποιοδήποτε ζώο γιατί πεινάει;» ρώτησε. «Οι άνθρωποι κυνηγούν για σπορ και αυτοί το κάνουν επειδή πεινάνε», προσθέτει.

Όμως η σάρκα των κατοικίδιων και άγριων ζώων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, προειδοποίησε ο Hugo Hernandez, ένας καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Zulia. «Μπορούν να περιέχουν βακτήρια και ιούς που θα μπορούσαν να είναι θανατηφόροι για τον άνθρωπο», αναφέρει. «Στη Γαλλία, τρώνε άλογα και στην Κίνα τρώνε σκύλους και γάτες, αλλά αφού τα ζώα τεθούν κατάλληλα, σύμφωνα με τις υγειονομικές προδιαγραφές», δήλωσε ο Hernandez.«Στη χώρα μας, τα ζώα αυτά θηρεύονται στη φύση ή στους δρόμους και δεν μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο», προσθέτει. Όμως στη χώρα είναι ελάχιστοι πια αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τραφούν κανονικά και ο κόσμος στρέφεται πλέον σε εναλλακτικές πηγές τροφής που εκτός από ασυνήθιστες είναι και επικίνδυνες, αναφέρει η εφημερίδα Miami Herald που δημοσιεύει τα σοκαριστικά στοιχεία.

Η πείνα στους δρόμους

Ο 12χρονος Luis Enrique Guerra κολυμπά κάθε πρωί στα μολυσμένα νερά της λίμνης Μαρακαΐμπο μαζί με τους φίλους του. Ζουν στους δρόμους και προσπαθούν να βρίσκουν μικροδουλειές σε κοντινά καταστήματα. Αλλά, όταν δεν υπάρχουν χρήματα ή δουλειές, κυνηγούν.

«Έχω σκοτώσει περίπου 20 μικρά περιστέρια», λέει, περήφανος για τις ικανότητές του. «Χτες σκότωσα μια πάπια στο νερό. Προσπάθησε να με δαγκώσει αλλά της έστριψα το λαιμό με τα γυμνά μου χέρια» προσθέτει. Αυτός και η παρέα του κυνηγούν παπαγάλους, κοτόπουλα, καβούρια και σαλιγκάρια, τα οποία μετά μαγειρεύουν σε φωτιές με ξύλα μέσα σε σκουριασμένα τηγάνια. Για να πιάσουν τα θηράματά τους, στήνουν παγίδες με λεπτά σχοινιά και δολώματα ή αλείφουν ξύλα με κόλλα.

«Τα χτυπάμε δυνατά καναδυο φορές στο κεφάλι ή τους γυρίζουμε το λαιμό« λέει ο ίδιος. Φήμες θέλουν τον κόσμο να τρώει από την πείνα μέχρι και όρνια, γνωστά στη Βενεζουέλα ως «zamuros», αλλά τα συγκεκριμένα παιδιά το αρνούνται. «Μπλιαχ! Αυτά τα πουλιά τρέφονται με πεθαμένα πράγματα», λένε. Λίγες ημέρες νωρίτερα, λένε, είδαν έναν ντόπιο χωρικό να τρώει έναν μικρό αλιγάτορα.

Ο Luis Enrique λέει πως ποτέ δεν θα έτρωγε τέτοιου είδους ζώο, αλλά παραδέχεται πως λατρεύει τις σαύρες. «Νόστιμες! έχουν τέλεια γεύση, σαν κοτόπουλο. Πίνω ακόμη και το αίμα τους!» λέει, με ένα τεράστιο χαμόγελο. Ωστόσο αυτά που κυνηγούν δεν είναι αρκετά για να χορτάσουν την πείνα τους, λέει ο Andres, ένα 10χρονο αγόρι της παρέας, καθώς ξεφλουδίζει ένα μανταρίνι. «Πεινάω εδώ και πολλές μέρες» συμπληρώνει.




Με τα στοιχεία της Miami Herald/ www.lapatilla.com
Πηγή : lifo.gr


Πώς θα δώσουν έργα 252 εκατ. ευρώ σε αυτόν τον απατεώνα; Πού είναι η Δικαιοσύνη;



Τεράστια ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις των εκπτώσεων και της κατάτμησης των έργων στο δρόμο Πατρών-Πύργου - Πώς πέταξαν «εκτός μάχης» αξιόλογους ανταγωνιστές - Παίρνει έργα την ώρα που ελέγχεται για φοροδιαφυγή 73 εκατ. και χρωστά σε τράπεζες και εργαζόμενους

Την ρητορική της διάχυσης των έργων στον κατασκευαστικό κλάδο καταρρίπτει με εκκωφαντικό τρόπο, η επέλαση Καλογρίτσα στις δημοπρασίες του Πάτρα-Πύργος, ενισχύοντας πλέον την πεποίθηση ότι το έργο μετά την σαλαμοποίησή του οδηγεί στα τυφλά και την κατασκευή του.

Την ώρα που ο τεχνικός κόσμος της χώρας ετοιμάζεται να βιώσει μία από τις μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού λόγω της ολοκλήρωσης των αυτοκινητοδρόμων και της έλλειψης ωρίμανσης καινούριων έργων, μπαίνουν στη ρουλέτα και οι λιγοστές εργολαβίες που θα έδιναν δουλειά σε δεκάδες μηχανικούς και τεχνίτες. 

Η πλήρης αποδοκιμασία μεγάλων τεχνικών εταιρειών στον τελευταίο διαγωνισμό για το τμήμα Βάρδα-Κυλλήνη που οι εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα χτύπησαν για πολλοστή φορά με έκπτωση πάνω από το 50%, όχι μόνο θέτει εκτός παιχνιδιού τους αξιόμαχους παίκτες τη αγοράς, αλλά οδηγεί και σε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Ο προφανής λόγος είναι ότι οι εταιρείες του κλάδου για να παρακολουθήσουν την επιθετική πολιτική εκπτώσεων Καλογρίτσα, αναγκάζονται να παίξουν επί ίσοις όροις, προσφέροντας τιμές, με τις οποίες τα έργα είναι αδύνατο να κατασκευαστούν. Στην πρόσφατη δημοπρασία ο δεύτερος υποψήφιος προσέφερε έκπτωση 49,5% και ο τρίτος 47%! Στην αγορά των κατασκευών, μετά την επικράτηση Καλογρίτσα και στην τελευταία μεγάλη δημοπρασία συνολικού ύψους 74 εκατ. ευρώ, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα έργα δεν θα τελειώσουν ποτέ και ότι θα επαναληφθεί το σήριαλ με τα δεκάδες εγκαταλελημένα κουφάρια έργων που κόστισαν στο τέλος, χρυσάφι στο δημόσιο και για να τελειώσουν χρειάστηκε να δημοπρατηθούν συμπληρωματικές συμβάσεις και εργολαβίες «σκούπα». 

Για τις υγιείς εταιρείες το Πάτρα-Πύργος, (σημειωτέον το μόνο έργο οδοποιίας νέας γενιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη) αποτελεί χαμένη υπόθεση. Απόδειξη ότι οι προσφορές που έδωσαν στον πρόσφατο διαγωνισμό δεν ξεπέρασαν το 36% ενώ υπήρχαν περιπτώσεις μεγάλων κατασκευαστικών όπως η ΓΕΚ Τέρνα που απείχαν, για τους ίδιους λόγους από την διαγωνιστική διαδικασία. Το πιο απογοητευτικό συμπέρασμα είναι ότι κάποιοι παρακολουθούν σε ρόλο θεατή τις μεθοδεύσεις Καλογρίτσα και αλαζονικά συνεχίζουν να υπερασπίζονται την λογική των φθηνότερων έργων.

Το ερώτημα είναι αν τελικά, το έργο θα τελειώσει ποτέ. Οι εκπτώσεις με τις οποίες ο όμιλος Καλογρίτσα κυριάρχησε στους προηγούμενους διαγωνισμούς έφτασαν το 57%. Και επομένως δημιουργείται εύλογη ανησυχία πώς θα κατασκευαστεί το έργο... μισοτιμής και πώς το αρμόδιο υπουργείο αφήνει να πέσει στα βράχια ένα τόσο μεγάλο. 

Φοροδιαφυγή, ληξιπρόθεσμα χρέη και απλήρωτοι εργαζόμενοι 

Ωστόσο εγείρονται και πολλά περισσότερα και πιο καυτά ερωτηματικά:

Πώς ένας επιχειρηματίας που κατηγορείται για φοροδιαφυγή από το ΚΕΦΟΜΕΠ ύψους 73 εκατ. ευρώ μπορεί και παίρνει δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από τα χρήματα του ΕΣΠΑ; Και μάλιστα όταν ο ίδιος έχει και ληξιπρόθεσμα δάνεια 57 εκατ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και 4 εκατ. ευρώ προσωπικά δάνεια σε οριστική καθυστέρηση στον «Τειρεσία».

Για να μην αναφέρουμε τις καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους στις εταιρείες του και βέβαια τις ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν. 

Θεοδωράκης: Μοιράζουν λεφτά με το κόλπο της κατάτμησης

Στο μεταξύ ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συζήτηση για τη διαφθορά που είχε γίνει στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπορυγού τόνισε πως: «Στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους. Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, σπάσατε το έργο σε 8 εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες, έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας, Που ω του θαύματος, είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑTV, δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε,σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.

 «Είμαστε στον πάτο» της Ευρώπης το «ηθικό σας πλεονέκτημα»,όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

ΠΑΣΟΚ: «Θαύμα! Σπίρτζης-Καλογρίτσας τέσσερα στα τέσσερα»

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο  Τομέας Υποδομών του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως πρόκειται για «φαρσοκωμωδία» με πρωταγωνιστή τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.
Η ανακοίνωση αναφέρει : 

«Κι όμως στην εποχή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνονται θαύματα. 

Ο εκλεκτός εργολάβος της κυβέρνησης κ. Χρ. Καλογρίτσας κέρδισε και την τέταρτη συνεχόμενη εργολαβία του οδικού άξονα "Πάτρα - Πύργος". Μια ακόμη φαρσοκομωδία με πρωταγωνιστή τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος δήλωνε ότι με την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, επιτάχυνση του έργου και περισσότερες εταιρείες που θα ενεργοποιηθούν» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Οπως επισημαίνει «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβαν τον Ιανουάριο 2015 ένα ενιαίο έργο, δημοπρατημένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το ακύρωσαν για λόγους που σήμερα αποκαλύπτονται». Οπως τονίζει ο τομέας Υποδομών της Χ. Τρικούπη «Σήμερα, μετά από 2 χρόνια, το έργο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει χρηματοδότηση, δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και δεν έχει ακόμη υποβληθεί φάκελος μεγάλου έργου στην Ε.Ε. Όλα στον αέρα!»

Και το ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Άξιος ο μισθός τους υπέρ των αφεντικών τους και σε βάρος της κοινωνίας και της διαφάνειας. Μωραίνει Κύριος…»

ΝΔ για την τέταρτη εργολαβία στον Καλογρίτσα 

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας  τονίζει πως "πριν στεγνώσει το μελάνι της αθλιότητας της εφημερίδας ¨Documento¨, ο εκδότης της και επίσημος εργολάβος λάσπης της κυβέρνησης, κ. Καλογρίτσας, πέρασε από το ¨ταμείο¨ αναφορικά με το έργο του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος".

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως "αφού κατέτμησαν το έργο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, ο κ. Σπίρτζης, ως υπουργός και κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα, τού ανέθεσε σήμερα την 4η κατά σειρά εργολαβία, ύψους 74.000.000 ευρώ".

Η ΝΔ μάλιστα υπενθυμίζει πως ήδη η εταιρία του έχει πάρει και τα τρία προηγούμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 178.000.000 ευρώ, χωρίς το σημερινό. "Τσίπρας κερνάει και Καλογρίτσας πίνει" καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Επίσης, με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σχολιάζει με δηκτική διάθεση την ολοκλήρωση της δημοπράτησης του 4ου τμήματος του οδικού άξονα Πάτρα–Πύργος, όπου νικήτρια εταιρεία αναδείχθηκε η εταιρεία Τοξότης Α.Ε. συμφερόντων του κ. Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο βουλευτής Σερρών αναφέρει «με αυτόν τον τρόπο, η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε πλέον το 50% του συγκεκριμένου έργου, κάτι που ακυρώνει στην πράξη το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η “κατάτμηση” έγινε για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οφείλουμε, κατ’ αρχάς, να συγχαρούμε την κατασκευαστική εταιρία “Τοξότης Α.Ε.”, που αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά – τέταρτη κατά σειρά – μειοδότης σε εργολαβία του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος (τμήμα Βάρδα – Κυλλήνη).

Με αυτόν τον τρόπο, η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε πλέον το 50% του συγκεκριμένου έργου, κάτι που ακυρώνει στην πράξη το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η “κατάτμηση” έγινε για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Με την ευκαιρία, καλό είναι να θυμίσουμε πως:

-Μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή καμίας απολύτως σύμβασης, σε συνέχεια των τριών πρώτων δημοπρατήσεων
-Δεν έχει εξασφαλιστεί καμία απολύτως χρηματοδότηση του έργου
-Καταρρέει πλήρως το επιχείρημά τους ότι η “κατάτμηση” έγινε προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν πολλές και μικρές κατασκευαστικές εταιρείες

Η “κατάτμηση” είναι μια πρακτική, η οποία οδηγεί σε καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων και σε αύξηση του τελικού κόστους του έργου και γι’αυτόν το λόγο δεν την επικροτεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έλαβε, το 2015, τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος με έτοιμη δημοπράτηση και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δυστυχώς, εκείνοι επέλεξαν τη λογική των “κατατμήσεων”.

Θέλουμε ειλικρινά να ελπίζουμε πως, παρά τα συνεχή εμπόδια που προβάλλει η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τους “ημετέρους”, το έργο αυτό κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και δεν θα μείνει κι αυτό στα χαρτιά».



Πηγή : protothema.gr


Καμία κριτική απο Τσίπρα στην Κ.Ε. για την ανικανότητα του, αντίθετα κάνει ότι υπερασπίζεται τους Έλληνες




Δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού, είπε και καλά ο κάνω τον  πρωθυπουργό για να περνάω καλά Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επμένει παρά την ανικανότητα που έχει επιδείξει και ο ίδιος και τα στελέχη του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, ενώ κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ να αποθαρρύνει τον Β.Σόιμπλε από την διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας.

Δέν παρέλειψε να τα βάλει με την Νέα Δημοκρατία γιατί τολάμει να λέει την αλήθεια στους Έλληνες για την κατάντια του ίδιου και της κυβέρνησης του λέγοντας  «Όσο και αν το απεύχονται η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά, όσο κι αν το απεύχεται η ΝΔ. Χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και σε θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σήμερα βλέπουμε στην Ευρώπη ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις χάνουν έδαφος και δεν κερδίζουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη νέα αυτή πραγματικότητα αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό»

Δέν παρέλειψε να μοιράσει την επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας  ότι επιμένει να είναι η ουρά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

«Είχε ευκαιρίες να πάρει αποστάσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τους καλούμε να δουν ότι τα πράγματα αλλάζουν. Σε λίγο θα είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που επιμένουν να συνεργάζονται με μια Δεξιά που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και την ακροδεξιά ρητορική του κ. Γεωργιάδη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μην αναφερθούμε στα όσα εξήγγειλε στην Κ.Ε. επιτροπή ότι δήθεν θα γίνουν γιατί δεν τον πιστεύει κανένας πλέον.


Τσίπρας: Το ΔΝΤ να αναθεωρήσει για να επιστρέψουμε στη διαπραγμάτευση



Την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ως απαραίτητη προϋπόθεση για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για τις δηλώσεις του περί Grexit.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Περιμένουμε να αναθεωρήσουν αυτοί τις εκτιμήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση»  και προσέθεσε, «περιμένουμε  να αλλάξουν οι εκτιμήσεις για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο».

Τις «λανθασμένες«, άλλωστε εκτιμήσεις του Ταμείου, έσπευσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισημάνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας από το ΔΝΤ να συντάξει νέα έκθεση με επικαιροποιημένα στοιχεία, που θα βασίζονται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε καλώντας τον να σταματήσει «τη διαρκή επιθετικότητα».

«Όποιοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη δυο ταχυτήτων, για διασπάσεις και διαιρέσεις παίζουν με τη φωτιά και είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά», δήλωσε σαφώς απευθυνόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, την οποία  κάλεσε «να αποθαρρύνει τον κ. Σόιμπλε από τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και από τις αναφορές του τύπου ‘’Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους’’».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά όχι πράγματα που είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας και από το πλαίσιο της λογικής.

Τέλος, εκτιμώντας την πορεία της διαπραγμάτευσης ανέφερε πως «όσο και αν το απεύχονται ορισμένοι, η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς και σε ζητήματα αρχών».



Πηγή : kathimerini.gr


Ο Πούτιν στέλνει "πακέτο" τον Σνόουντεν στον Τράμπ



Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλέστηκε στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ τα οποία δεν κατονόμασε, για να μεταδώσει μία είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου: Ότι η ρωσική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πληροφορικό πρώην συνεργάτη της NSA που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της υπηρεσίας αυτής σε βάρος ξένων ηγετών.

Ένα στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ανέλυσε δημοσιεύματα σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα ίσως παραδώσει τον Σνόουντεν στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σαν «δώρο», μετέδωσε το NBC χθες Παρασκευή.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον Σνόουντεν, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει από τις ΗΠΑ αίτημα για την έκδοση του πρώην συμβασιούχου της NSA. Ο Κουτσέρενα εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα προσαγάγει τον πελάτη του ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.

Το NBC δεν δημοσίευσε κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει τη θεωρία αυτή, ούτε παρέπεμψε στα δημοσιεύματα που ανέφερε πως ανέλυσαν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τον Ιανουάριο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει μια συμφωνία με τη Ρωσία για να παραδοθεί ο Σνόουντεν στις ΗΠΑ από τις ρωσικές αρχές.

Η Ρωσική Ομοσπονδία χορήγησε προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν για έναν χρόνο το 2013, τη χρονιά που ο πρώην συνεργάτης της NSA αποκάλυψε τις πρακτικές της. Το 2014 του δόθηκε τριετής άδεια παραμονής στη Ρωσία, η οποία αργότερα παρατάθηκε ως το 2020.

Τί λέει όμως ο ίδιος ο Έντουαρντ Σνόουντεν για όλα αυτά; Με ένα μήνυμά του στο Twitter, δείνει πως αισθάνεται δικαιωμένος, αφού τονίζει πως η ιστορία αυτή αποδεικνύει ότι ουδέποτε συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

«Επιτέλους: ατράνταχτες αποδείξεις ότι ποτέ δεν συνεργάστηκα με τη ρωσική κατασκοπεία. Καμιά χώρα δεν παραδίδει σε άλλη κατασκόπους, καθώς οι υπόλοιποι θα φοβούνταν πως θα ακολουθήσουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Finally: irrefutable evidence that I never cooperated with Russian intel. No country trades away spies, as the rest would fear they're next. https://twitter.com/CNBCnow/status/830190986697523203 

Μάλιστα, έχει αναδημοσιεύσει κι ένα βίντεο που έχει αναρτήσει στο Twitter η δημοσιογράφος του Yahoo, Katie Couric, από μία συνέντευξή του, στην οποία του θέτει ακριβώς αυτό το ερώτημα και απαντά παρομοίως, δηλαδή ότι για τον ίδιο ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί δικαίωση.

Ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 30 ετών εάν δικαστεί και κριθεί ένοχος των κατηγοριών περί κατασκοπείας και κλοπής κυβερνητικής ιδιοκτησίας που τον βαρύνουν στις ΗΠΑ.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


Eρώτηση Μπακογιάννη σε Κοτζιά και Καμμένο για την απουσία από το «Νότιο κουαρτέτο»



Ερώτηση για την απουσία της Ελλάδας από την πρωτοβουλία ''Νότιο κουαρτέτο'', μια σημαντική ενέργεια στο χώρο της ευρωατλαντικής άμυνας, διατύπωσε σήμερα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. 

Στην ερώτησή της, η κ. Μπακογιάννη σχολιάζει ότι ''η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί ως θεατής τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ευρωατλαντικής άμυνας. Για άλλη μια φορά, απέχει από διεθνείς πρωτοβουλίες, παραμένοντας αμήχανη απέναντι στις αλλαγές που συντελούνται στον ευρωπαϊκό χάρτη ασφαλείας''.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής της ΝΔ αναρωτιέται για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Νότιο Κουαρτέτο» της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΜΑ: Απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση Υπουργών Άμυνας Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στις 6 Φεβρουαρίου 2017

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι Υπουργοί Άμυνας των 4 χωρών συναντήθηκαν στο Πόρτο, στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Πρόκειται για την πρωτοβουλία με τίτλο «Νότιο Κουαρτέτο», στην οποία οι ανωτέρω χώρες συμμετέχουν με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ και τις δυνατότητες συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, πριν τη συνάντηση στο Πόρτο, είχαν προηγηθεί άλλες δύο συναντήσεις, στη Βενετία (Ιταλία) και την Τουλόν (Γαλλία), κατά τους προηγούμενους μήνες.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι προκλήσεις και οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, καθώς και τα νέα δεδομένα ασφαλείας που διαμορφώνονται στην περιοχή. Επιπλέον, οι υπουργοί των 4 χωρών εξέτασαν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου πλαισίου συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στη βάση μιας κοινής στρατηγικής για τη Μεσόγειο και υπό το πρίσμα της ανάγκης για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινών πόρων. Εξάλλου, οι 4 χώρες έχουν διακηρύξει από τον Απρίλιο του 2016 το σχέδιό τους για έναν κοινό μηχανισμό ΝΑΤΟ και Ε.Ε. που θα καθορίζει τις ενέργειες στα κοινά πεδία δράσης των δύο οργανισμών.

Η Ελλάδα, παρόλο που συγκαταλέγεται στα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στο χώρο της Μεσογείου, απουσιάζει από το «Νότιο Κουαρτέτο». Αν και η χώρα μας βρίσκεται εγγύτερα στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι το πρώτο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, δεν συμμετέχει στην κοινή πρωτοβουλία Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που στόχο έχει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη στενότερη συνεργασία της βορειοατλαντικής συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ουσία, η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί ως θεατής τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ευρωατλαντικής άμυνας. Για άλλη μια φορά, απέχει από διεθνείς πρωτοβουλίες, παραμένοντας αμήχανη απέναντι στις αλλαγές που συντελούνται στον ευρωπαϊκό χάρτη ασφαλείας.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Νότιο Κουαρτέτο» της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας;

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και με δεδομένη τη ενεργό συνδρομή της συμμαχίας στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στενότερη συνεργασία των δύο οργανισμών; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;


Πηγή 


Απέτυχαν και πάλι και φορτώνουν τον Ελληνικό λαό με νέα μέτρα 3,6 δις




Απέτυχαν φορτώνουν και άλλο την χώρα και τους πολίτες με νέα μέτρα και μας λένε ότι έγινε και πρόοδο στις συνομιλίες.

Βγήκαν εχθές στο Μαξίμου και είπαν ότι στη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση χωρίς να κάνουν καμία αναφορά για τα νέα μέτρα ύψους 3.6 δισ. σε δύο δόσεις που προβλέπει η πρόοδο αυτή.

Η κυβέρνηση αφού έχει αποτύχει πλήρως για ακόμα μία φορά είναι έτοιμη να δεχτεί αφορολόγητο έως και 6.000 ευρώ αντί 8.636 που είναι σήμερα για ελεύθερους και 9.545 για οικογένειες και  την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στην απαίτηση των Θεσμών και πάλι ξεπουλώντας τα πάντα για να παραμείνει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στην κυβέρνηση.