Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Δέν βάζουν μυαλό οι Τούρκοι και συνεχίζουν να προκαλούν Ερντογάν και Τσαβούσογλου

 


Δεν βάζουν μυαλό οι Τούρκοι και δεν πρόκειται ποτέ να βάλουν μυαλό!! Ευτυχώς που δεν έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση στη Ελλάδα, και έναν ότι να΄ναι πρωθυπουργό, που δεν υπολογίζει κανένας, όπως υπήρξε ο Αλέξης Τσίπρας που ξεπουλούσε εύκολα τα πάντα, γιατί τώρα θα μοίραζε νησιά και βραχονησίδες όπως έκανε με την Μακεδονία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα μέσω ζωντανής σύνδεσης είπε να προκαλέσει λέγοντας : «Την ώρα που άλλες χώρες οι οποίες θεωρούν ότι είναι μοντέρνες, σκοτώνουν πρόσφυγες στη θάλασσα, εμείς με τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού μας σώζουμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές». Με λίγα λόγια είπε αυτά που διαδίδει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεφτιλίζοντας με ψέματα και προπαγάνδα την Ελλάδα. 

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι «το να έχουμε μια ισχυρή ναυτική δύναμη δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γίνουμε η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή και στον κόσμο με νέα πλοία, υποβρύχια και οπλικά συστήματα. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ύψιστη συμβολή στην υπεράσπιση της πατρίδας. Το προσωπικό μας ειδικών καθηκόντων που συμμετείχε στην άσκηση έδειξε ότι ήταν πάντα έτοιμο για την επιχείρηση εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του».

Συνέχεια στις προκλήσεις έδωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου : «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, αλλά υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε. Αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται από τη Λωζάνη. Η ειρήνη επήλθε, αλλά επειδή υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν, προκαλούνται εντάσεις κατά καιρούς. Απαντήσαμε στις κινήσεις τους στην Αν. Μεσόγειο. Η ένταση συνεχίζεται. Έχουμε διαφωνίες στο Αιγαίο. Τα προβλήματα δεν επιλύονται σε μία συνάντηση. Ξεκινήσαμε εκ νέου τις διαβουλεύσεις. Επιπλέον, η περσινή άφιξη του Δένδια στην Άγκυρα έφερε το άνοιγμα 25 άρθρων όπου έχουν να γίνουν ακόμα διάφορα. Όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται να βάλουν ποτέ μυαλό.



Εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας η 15χρονη που είχε εξαφανιστεί

 



Εντοπίστηκε πριν λίγο η 15χρονη για την οποία είχε σημάνει συναγερμός από το πρωί, καθώς είχε εξαφανιστεί και οι πληροφορίες για τα πρόσωπα που εμπλέκονταν ήταν ανησυχητικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η 15χρονη εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας και αυτή την ώρα οδηγείται στο ΑΤ Περιστερίου. 

Σύμφωνα με την αστυνομία η κοπέλα είναι καλά στην υγεία της και όλοι αναμένουν την κατάθεση της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν με μία φίλη της 17 ετών, Ρομά , η κοπέλα  μέχρι στιγμής εμφανίζεται «αντιδραστική» ως προς τις αρχές ωστόσο είναι καλά στην υγεία της. Η 15χρονη Φωτεινή βρέθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής που «χτένιζαν» το κέντρο για ώρες.




Εξαφάνιση 15χρονης στο Περιστέρι – Φόβοι για κύκλωμα “lover boys”

 


Συναγερμός έχει σημάνει για την εξαφάνιση της 15χρονης Φωτεινής από το Περιστέρι, με τον πρόεδρο του “Χαμόγελου του Παιδιού”, Κώστα Γιαννόπουλου, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανήλικη.

Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε δημόσια έκκληση για την 15χρονη που εξαφανίστηκε. Zήτησε να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν κάτι γιατί, όπως τόνισε, η ανήλικη έχει μπλέξει με ένα επικίνδυνο κύκλωμα, με τα άτομα που το αποτελούν να είναι γνωστά στο εξωτερικό ως “lover boys”.

“Είναι μια επικίνδυνη εξαφάνιση και το λέω γιατί συνήθως δεν βγάζουμε εντολή, αλλά βγαίνει με απόφαση εισαγγελέα. Υποτίθεται ότι έφυγε με την θέληση της, είναι σχετικό όμως. Είναι με κάποιους που είναι επικίνδυνοι. Ξέρουμε ότι αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν νέους για διάφορους λόγους”, είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Η ανακοίνωση για την εξαφάνιση της 15χρονης Φωτεινής

“Στις 19.04.2022 και ώρα 19:00, εξαφανίστηκε από το Περιστέρι, η Φωτεινή Γιαννοπούλου, 15 ετών. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ασφάλεια της ανήλικης βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς πιθανόν να είναι εγκλωβισμένη σε μια επικίνδυνη κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να διαφύγει. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της ανήλικης Φωτεινής, στις 20.04.2022 και προχώρησε άμεσα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού AMBER ALERT HELLAS¨” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

“Η Φωτεινή Γιαννοπούλου, 15ετών, έχει καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 1.60 και έχει κανονικό βάρος. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρο μπουφάν, σκούρο γκρι κολάν nike και μαύρα αθλητικά παπούτσια nike. Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Το Χαμόγελο του Παιδιού όλο το 24ωρο στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση” συνεχίζει η ανακοίνωση.



Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό


 

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των Τουριστικών Ημερόπλοιων.


Ο νέος νόμος:

Δίνει στη χώρα μας την ευελιξία, προκειμένου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα που έχει απέναντι σε ανταγωνίστριες χώρες.

Οδηγεί  το θαλάσσιο τουρισμό σε μια νέα εποχή με ασφάλεια, σχέδιο και όραμα, ενώ τοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη των ισχυρών κρατών του σύγχρονου yachting.

Ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τάσεις του θαλάσσιου τουρισμού και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αποκομίζοντας  σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Το νέο πλαίσιο εστιάζει:

Στην ανάδειξη του νησιωτικού και θαλάσσιου χώρου ως βασικού στοιχείου του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Στην περιφερειακή ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών των νησιών και των παράκτιων περιοχών.

Στη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Στην παράλληλη ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών και την εν γένει προώθηση της ελληνικής ναυτοσύνης και κουλτούρας.

Με το νέο νόμο, ανάμεσα στ’ άλλα:

Ορίζεται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη  δραστηριοποίηση και την εκμετάλλευση των πλοίων αναψυχής.

Εκσυγχρονίζονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής και των Εταιρειών Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής.

Θεσπίζονται ηλεκτρονικές εφαρμογές διασυνδεδεμένες με υφιστάμενα Μητρώα, ώστε σταδιακά να ψηφιοποιηθούν πλήρως όλες οι διαδικασίες.

Προσελκύονται για εγγραφή στην ελληνική σημαία, ιδιωτικά πλοία αναψυχής, μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο εξήλθε της Ε.Ε..

Καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία βοηθητικού προσωπικού σε πλοία αναψυχής, που απασχολείται σε μη ναυτικές ειδικότητες και δημιουργούνται προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών.




Προκηρύχθηκαν τα πρώτα 15 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

 


Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας συνεχίζεται, με την προκήρυξη των πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος -από τους συνολικά τέσσερις- κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσω του Προγράμματος εξελίσσεται για πρώτη φορά στην ελληνική Επικράτεια παράλληλος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% όλης της χώρας, με στόχο να μπει τάξη στον χώρο με κανόνες που θα έχουν τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα καθορίσουν – με Προεδρικά Διατάγματα – χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β΄ κύκλος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» περιλαμβάνει συνολικά 128 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και 8 μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όπως αναλυτικά αναφέρονται και στο σχετικό ΦΕΚ Β’ 6046 20.12.2021, οι προκηρύξεις των οποίων θα βγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μαζικά.

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» βάζουμε τέλος στα φαινόμενα χωροταξικής αυθαιρεσίας που οδηγούν στην υποβάθμιση του δομημένου χώρου. Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι πολίτες και οι επενδυτές θα αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα για τις χρήσεις γης σε ολόκληρη την Επικράτεια. Ο ορθολογικός πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη γενικότερα.




Περισσότερα από 225.000 ραντεβού με βιντεοκλήση έχουν πραγματοποιηθεί με φορείς του Δημοσίου

 



Τα 227.313 έφτασαν τα ψηφιακά ραντεβού μέσω της πλατφόρμας myDESKlive μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας στην αποφυγή αντίστοιχου αριθμού φυσικών επισκέψεων στους φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι τα ψηφιακά ραντεβού παρέχουν στους πολίτες τη δυνατότητα να προγραμματίσουν να συνδεθούν μέσω βιντεοκλήσης με υπάλληλο της υπηρεσίας στην οποία επιθυμούν να απευθυνθούν, σε ημέρα και ώρα που τους εξυπηρετεί.

Ξεκίνησαν τον Μάιο του 2020 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να αποκτούν κλειδάριθμο χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ τους.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ακολούθησε η δημιουργία του myKEPlive, μέσω του οποίου καθιερώθηκαν τα ραντεβού με βιντεοκλήση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για συγκεκριμένες υπηρεσίες των ΚΕΠ.

Τον Δεκέμβριο του 2020 τέθηκε σε λειτουργία το myOAEDlive για συμβουλευτικές υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού τόσο προς ανέργους, όσο και προς επιχειρήσεις.

Τον ίδιο μήνα ενεργοποιήθηκε και το myConsulLive για υπηρεσίες των κατά τόπους προξενικών αρχών, το οποίο σήμερα διατίθεται συνολικά από 86 πρεσβείες και γενικά προξενεία της Ελλάδας σε 55 χώρες.

Τέλος, σε πιλοτική λειτουργία βρίσκονται τα ραντεβού με βιντεοκλήση για τρεις ακόμα υπηρεσίες και, συγκεκριμένα, τον eΕΦΚΑ (myEFKAlive), το Ελληνικό Κτηματολόγιο (myKtimatologioLive) και τους δήμους (myDimosLive).

Με τον τρόπο αυτό, τα ψηφιακά ραντεβού έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας και της αναμονής των πολιτών στα φυσικά σημεία παροχής εξυπηρέτησης, στην εξοικονόμηση χρόνου και την αποφυγή συνωστισμού. Διευκολύνεται, ταυτόχρονα, το έργο της Διοίκησης, επιτρέποντας την αξιοποίηση του προσωπικού με τον βέλτιστο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Περαιτέρω, ειδική πρόβλεψη έχει ληφθεί για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, αλλά και για τον προγραμματισμό ραντεβού για λογαριασμό τρίτου προσώπου, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει κωδικούς Taxisnet ή ψηφιακές δεξιότητες.




Πρόσθετες δράσεις κατά της αισχροκέρδειας


 

Με την τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεσπίζεται, για πρώτη φορά, το ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας. Η δημοσιοποίηση μπορεί να λαμβάνει χώρα από την πρώτη κιόλας παράβαση, για περιπτώσεις σημαντικών παραβάσεων για τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα ύψους μεγαλύτερου των 50.000 ευρώ, ή σε περιπτώσεις επανάληψης της παραβατικής συμπεριφοράς από την επιχείρηση. Παράλληλα, με άλλες διατάξεις προβλέπεται:

Η θέσπιση πλαφόν αύξησης του μισθώματος στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις προκειμένου να προστατευθούν οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από ενδεχόμενες υπέρογκες αυξήσεις που οφείλονται στις πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται, έμμεσα, και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή από τις επιπρόσθετες ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προκαλούνταν από την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις δυσμενείς αυξήσεις των μισθωμάτων.

Η συμπλήρωση των διατάξεων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας με προσθήκες που αφορούν στην καταπολέμηση πρακτικών αποκόμισης αθέμιτου κέρδους στην αγορά των ζωοτροφών και των λιπασμάτων προκειμένου να προστατευτεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας από ενδεχόμενες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις αλλά και να κρατηθεί χαμηλά, στο μέτρο του δυνατού, το κόστος των διατροφικών προϊόντων.

Υπενθυμίζουμε τις δράσεις κατά της αισχροκέρδειας και της φορολόγησης υπερκερδών που ήδη εφαρμόζονται:

«Κόφτης» στο περιθώριο κέρδους: Με διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  έχει θεσπιστεί από τις αρχές Μαρτίου «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται, συγκεκριμένα, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Καταγραφή αποθεμάτων σε βασικά προϊόντα: Η Κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή υποχρέωσης των επιχειρήσεων να δηλώνουν κάθε πέντε εργάσιμες μέρες τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο κ.ά.. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Φορολόγηση 90% στα υπερκέρδη ηλεκτρικής ενέργειας: Η Κυβέρνηση -με δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή- έχει υπογραμμίσει ότι τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%, ώστε  να επιστραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη ανακούφιση των πληττόμενων από τις ανατιμήσεις, πολιτών. Για τον σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αναλύσει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Το πόρισμα αναμένεται ως το τέλος του μήνα.



Ένταξη της κατασκευής της Νέας Προβλήτας Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας στο ΕΣΠΑ


 

Εντάσσεται -με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», η κατασκευή  νέας Προβλήτας Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας.

Σκοπός είναι να συμβάλουμε, με την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τιμών του φυσικού αερίου.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας προβλήτας, παράλληλης προς την βορειοανατολική ακτή της Ρεβυθούσας που θα εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου  μικρής χωρητικότητας.

Το  συνολικό κόστος της ανέρχεται σε 18.070.000 ευρώ με την ιδιωτική συμμετοχή στα 9.185.000 και τη δημόσια στα  8.885.000 ευρώ.



Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας

 


Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας:

Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι' αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή είναι εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να πετύχουμε τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό η Ρεβυθούσα παίζει καθοριστικό ρόλο. Καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καινούριες επενδύσεις, οι πλωτές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως αυτή που δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη.



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αύξηση του κατώτατου μισθού

 






Καθημερινά σε πόλεις και γειτονιές συναντώ εργαζόμενους, και κυρίως νέους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η κοινή αγωνία που διακρίνω στα πρόσωπα όλων είναι η ακρίβεια από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές στο ρεύμα, στο ράφι του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο.

Ακούν για την οικονομία που αναπτύσσεται, διαπιστώνουν πολλές θετικές αλλαγές, όμως αναρωτιούνται αν αυτή η ανάπτυξη τους αφορά πραγματικά. Αισθάνονται ότι, χωρίς βοήθεια από την οικογένεια, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Ειδικά, μάλιστα, αν είναι αναγκασμένοι και να νοικιάζουν σπίτι.

Έχουν δίκιο. Γιατί οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

Ακριβώς σε αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται η σημερινή μου απόφαση. Έτσι, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους.

Οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη.

Πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος.

Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν.

Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως.

Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι. Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η σημαντική μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών.

Άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της.

Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας.

Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα.

Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Αλλά, πάνω από όλα, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους. «Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή Ανάσταση.