Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Προκηρύχθηκαν τα πρώτα 15 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

 


Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας συνεχίζεται, με την προκήρυξη των πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος -από τους συνολικά τέσσερις- κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσω του Προγράμματος εξελίσσεται για πρώτη φορά στην ελληνική Επικράτεια παράλληλος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% όλης της χώρας, με στόχο να μπει τάξη στον χώρο με κανόνες που θα έχουν τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα καθορίσουν – με Προεδρικά Διατάγματα – χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β΄ κύκλος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» περιλαμβάνει συνολικά 128 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και 8 μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όπως αναλυτικά αναφέρονται και στο σχετικό ΦΕΚ Β’ 6046 20.12.2021, οι προκηρύξεις των οποίων θα βγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μαζικά.

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» βάζουμε τέλος στα φαινόμενα χωροταξικής αυθαιρεσίας που οδηγούν στην υποβάθμιση του δομημένου χώρου. Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι πολίτες και οι επενδυτές θα αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα για τις χρήσεις γης σε ολόκληρη την Επικράτεια. Ο ορθολογικός πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη γενικότερα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου