Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Αθλιότητα από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη που χαιρέτησε ναζιστικά

 


Το μεσημέρι στην δίκη για την Χρυσή Αυγή ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ιωάννης Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, χαιρέτησε ναζιστικά στο δικαστήριο και αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα είπε στην κατάθεσή της: «Είναι πολιτικός κρατούμενος ο Λαγός; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων», υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τον ακροδεξιό Λαγό, πολιτικός κρατούμενος έχει δηλώσει και ο τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς και άλλοι ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές που έχουν οδηγηθεί στις φυλακές. Μάλλον δεν ξέρει κανένας τι σημαίνει πολιτικός κρατούμενος, ούτε η μητέρα του Παύλου Φύσσα.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος Πλεύρης πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα. «Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσατε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;» είπε η μητέρα του Φύσσα με το δικηγόρο να χαιρετά ναζιστικά πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα.



Μητσοτάκης: Ό,τι είχα να πω στον Ερντογάν του το είπα κατά πρόσωπο

 


H παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και στα «πηγαδάκια» στη σημερινή (7/10) άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες ανάμεσα στους οποίους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, περιέγραψε την αντίδρασή του στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου.

«Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.


Την απάντηση Μητσοτάκη προκάλεσαν οι αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της παρέμβασής του στο δείπνο όταν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε, τότε, άμεσα τον λόγο και απάντησε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.




Γελάει ο κόσμος με τον απαξιωμένο Ερντογάν που δεν περίμενε να του απαντήσει ο Μητσοτάκης


 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα και των εφημερίδων του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ερντογάν κάνοντας αναφορά ακόμα και για επιθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στην Τουρκία, η σοβαρότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η διπλωματία του και το κύρος του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ο εκνευρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έκδηλος μετά την αντιμετώπιση του στην Πάργα, και για το ότι έχει απέναντι του ένα σοβαρό Έλληνα πρωθυπουργό και όχι κάποιον σαν τον Αλέξη Τσίπρα. Όσα διημείφθησαν στην Πράγα με την κόντρα που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως προκύπτει από τις νέες δηλώσεις που έκανε σήμερα σε δημοσιογράφους μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής σε τέμενος στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δείχνει το πόσο εκνευρισμένος και προβληματισμένος είναι.

Συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο και τον εκπρόσωπο του κόμματός του, Φουάτ Οκτάι και Ομέρ Τσελίκ o Ερντογάν σχολίασε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος στο δείπνο ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. «Δεν ξέρει από κανόνες πρωτοκόλλου [ο Μητσοτάκης]. Δεν ήταν μεταξύ των ομιλητών εκεί. Εγώ ήμουν ένας από τους κυρίους ομιλητές, κι όταν ολοκλήρωσα την ομιλία μου, εκείνος σηκώθηκε και επιχείρησε να μού απαντήσει. Νομίζοντας ότι αυτός είναι και κανένας άλλος, ο Τούρκος είπε "εγώ ως πρόεδροςτης Τουρκίας να πέσω σε αυτό το επίπεδο;" Κάθισα και άκουσα κάποια λόγια που είπε. Λίγοι τον χειροκρότησαν, κανένας δεν χειροκρότησε», υποστήριξε ο Ερντογάν λέγοντας ψέματα γιατί όλοι οι ηγέτες ήταν υπέρ της Ελλάδας και των Ελληνικών θέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα διερωτήθηκε από ποιον πήρε άδεια για να του απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης, και ανέφερε: «Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε» δείχνοντας ότι έχει καταλάβει ότι δεν τον παίρνει να συνεχίσει να προκαλεί και να απειλεί την Ελλάδα.




Μπράβοι του Πειραιά μετά από εντολή έσπασαν στο ξύλο ηλικιωμένη και τον γιό της


 

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας στην Αίγινα, σε βάρος ηλικιωμένης ξενοδόχου και του γιού της, ενώ σοκάρουν οι φωτογραφίες του iefimerida.gr, τόσο από την επίθεση όσο και από τα τραύματα που είχαν προκαλέσει οι μπράβοι στην άτυχη γυναίκα, η οποία 13 μήνες μετά δεν έχει αναρρώσει ακόμα.

Η άγρια επίθεση των μπράβων του Πειραιά γνώριμοι της ασφάλειας, που διαπράχθηκε την 28-8-2021 στην Αίγινα, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν δύο ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί, καθώς και έτερος ημεδαπός, κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός, που διαθέτει νυχτερινό κατάστημα στην Καλλιθέα και ειδικότερα στην περιοχή των Τζιτζιφιών.




Ο 38χρονος ιδιοκτήτης κλαμπ πλήρωσε μπράβους προκειμένου να χτυπήσουν μία μητέρα και γιο, γιατί του είχαν κάνει καταγγελίες για ηχορύπανση, για τέτοιους "άντρες" πρόκειται.

Μία γυναίκα ξενοδόχος και ο γιος της διέμεναν σε οροφοδιαμέρισμα της τέρμα Λεωφόρου Βενιζέλου και Ποσειδώνος στην Καλλιθέα. Στο ισόγειο της ίδιας πολυκατοικίας στεγαζόταν κλαμπ, που τις νυχτερινές ώρες έσφυζε από όχι και καλό κόσμο, με τη μουσική να παίζει δυνατά και να διαχέεται εξωτερικά του καταστήματος αδιαφορώντας για το εάν ενοχλούν η όχι. Το κατάστημα αυτό έχει απασχολήσει και άλλες φορές για παραβατικές συμπεριφορές πελατών του.

Η ξενοδόχος και ο γιος της αρχικά προέβησαν σε παρατηρήσεις προς τον ιδιοκτήτη του κλαμπ και στη συνέχεια καλούσαν την αστυνομία για ηχορύπανση και διατάραξη κοινής ησυχίας. Τελικά, η κόντρα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον 38χρονο ιδιοκτήτη, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., να πληρώνει μπράβους για να χτυπήσουν την ξενοδόχο και το γιο της. Μάλιστα, η γυναίκα χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην εντατική με σοβαρά για την ζωή της τραύματα.

Η άτυχη γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τρεις μπράβους "άντρες" στην Αίγινα μαζί με τον γιο της μπροστά στα μάτια του εγγονού της, μίλησε χθες στο Mega για το δυσάρεστο περιστατικό τονίζοντας πως 13 μήνες μετά την επίθεση δεν έχει αναρρώσει ακόμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» είπε πως «ήρθαν τρεις άνθρωποι, άγνωστοι προς εμάς, στο ξενοδοχείο που έχει ο γιος μου, στο πάρκινγκ και ο ένας από αυτούς, ρώτησε τον γιο μου “πού είναι η θάλασσα;” και σήκωσε ο γιος μου το χέρι να του δείξει και τον χτύπησε πολύ άσχημα και μας χτύπησαν με σιδηρογροθιές».

Συνέχισε λέγοντας: «Ο γιος μου έπεσε πάνω στον μικρό εγγονό που ήταν τεσσάρων χρονών μπροστά και ο άλλος χτυπούσε εμένα, είχα πέσει κάτω».



Η άτυχη 67χρονη θύμα των τριών "αντρών" πρόσθεσε: «Έχω σπασμένα το μάτι μου το αριστερό, έχω τα ζυγωματικά, τη μύτη, τη γνάθο και τον λαιμό… και από το ύψος που έπεσα κάτω, έσπασα και το κεφάλι. Ξύπνησα μετά από μέρες στην εντατική. Ήμουν διασωληνωμένη στο Αττικό νοσοκομείο, έπαθα δύο φορές ανακοπή, μου έχουν σπάσει την τραχεία και μία χορδή και δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω, παρ’ όλο που έχουν περάσει 13 μήνες».

Η άτυχη γυναίκα, νοσηλεύθηκε για σχεδόν έναν μήνα. Οι δράστες τη χτύπησαν άγρια, προκαλώντας της σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το σώμα.

Οι αδίστακτοι μπράβοι που χτύπησαν ηλικιωμένοι γυναίκα, είχαν στήσει καρτέρι και τους επιτέθηκαν στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δράστες της επίθεσης κατόπτευσαν τον χώρο, προκειμένου να διαπιστώσουν τη δυνατότητα επίτευξης της πράξης τους, και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους επιτέθηκαν στους παθόντες, χρησιμοποιώντας σιδηρογροθιές και γάντια με σκληρή επένδυση, προκαλώντας τους βαριά τραύματα. Στη συνέχεια, διέφυγαν.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες, οι δράστες επιτέθηκαν ταυτόχρονα στην άτυχη ηλικιωμένη γυναίκα και τον γιο της. Αρχικά, ο άνδρας, μετά το πρώτο χτύπημα που δέχθηκε, σηκώθηκε και κάλεσε σε βοήθεια, ωστόσο η μητέρα του έμεινε αιμόφυρτη στο έδαφος, με τους δράστες να εξαφανίζονται.

Την άγρια επίθεση το βράδυ της 28ης Αυγούστου, για την οποία οι αξιωματικοί της Δίωξης Εκβιαστών κάνουν λόγο για συμβόλαιο θανάτου και σύμφωνα με πληροφορίες σφραγίστηκε για μόλις 500 ευρώ! Μάλιστα οι αρχές κάνουν λόγο για μια δεμένη υπόθεση καθώς οι έμπειροι αξιωματικοί της Δίωξης Εκβιαστών τη “δούλευαν” κάτω από άκρα μυστικότητα κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Μάλιστα έχουν ταυτοποιήσει τους φυσικούς αυτουργούς (δύο Έλληνες και έναν Αλβανό) από τα τατουάζ – ο ένας μάλιστα έχει τον Μίκυ Μάους- έχουν κατασχέσει τις σιδηρογροθιές, τα ρούχα τα οποία ταυτοποιούνται με αυτά της επίθεσης ενώ έχουν “κουμπώσει” από φωτογραφικό υλικό ακόμη και μέσω Facebook ακόμη και μια χοντρή χρυσή αλυσίδα που φορούσε ο ένας εκ των κατηγορουμένων. 

Παράλληλα έχει γίνει σάρωση κεραιών όπου φαίνεται ότι τα κινητά τους τοποθετούνται στην Αίγινα την ήμερα της πράξης, έχει γίνει ταυτοποίηση κινητών μέσω της άρσης  επισύνδεσης ενώ οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι φυσικοί αυτουργοί “δίνουν” ο ένας τον άλλον ενώ φωτογράφισαν ως ηθικό τον ιδιοκτήτη του μπαρ τον οποίο καταγγέλλει και επίσημα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Ο ξενοδόχος αναφέρει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η μητέρα του είχε ξυλοκοπηθεί άγρια “ Οι προστριβές ξεκίνησαν το 2015. Όμως το 2016 και το 2017 είχαμε δύο παρόμοια περιστατικά. Το 2016 η μητέρα μου υπέστη στην Αίγινα ξυλοδαρμό από άγνωστο άτομο. Ήταν μόνη της και την παραμόνευε κάποιος και το 2017 σε ένα κατάστημα που διατηρώ στην Αθήνα, μπήκε ένας Ρομά και την ξυλοκόπησε. Το ίδιο περιστατικό συνέβη και το 2021 όπου ήταν και το τελειωτικό”.



Τον δείχνουν οι κάμερες και κάνει ότι δεν είναι αυτός που έλιωσε το γατάκι με το πόδι του

 


Με καθαρό το πρόσωπο του στις κάμερες λέει ότι «Δεν το έκανα εγώ», ενώ φαίνεται καθαρά να «έλιωσε» με το πόδι του γατάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για θανάτωση ζώου συντροφιάς και αναμένεται να υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα ενώ, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις, οι αστυνομικοί επέβαλαν στον 39χρονο το διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ, με την κατηγορία της θανάτωσης ζώου.

Στο «Live News», επέμενε ότι δεν είναι αυτός παρά το ότι έχει ταυτοποιηθεί και τον δείχνουν οι κάμερες και δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκομαι σε κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Πριν ολοκληρωθούν τα βήματα της διαδικασίας δεν είναι δυνατό να τοποθετηθώ. Όλα πρέπει να γίνουν με τον αρμόδιο τρόπο και να αποσαφηνιστούν. Μόνο αν τα πράγματα είναι σαφή, θα τοποθετηθώ. Θα επιθυμούσα όλοι να δείξουν την ανάλογη εγκράτεια μέχρι να γίνουν οι διευκρινίσεις για το ζήτημα».

«Δεν εμπλέκομαι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι μπορεί να λεχθεί και τι όχι. Θα μιλήσω με τους κατάλληλους ανθρώπους και εκείνοι θα μεταφέρουν αυτά που πρέπει να μεταφερθούν. Είμαι ένας πάρα πολύ μορφωμένος άνθρωπος και έχω οικογένεια. Δεν θέλω να γίνει κάτι άστοχο έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα. Είμαι ένας άνθρωπος πάρα πολύ έγκριτος και επαγγελματικά και κοινωνικά. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι σε αυτό το περιστατικό» προσθέτει αδιαφορώντας για το ότι οι κάμερες έχουν αποτυπώσει την δολοφονία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ο 39χρονος που ταυτοποιήθηκε γι’ αυτή την κτηνωδία, φέρεται να έχει στενή συνεργασία με το ΑΠΘ και να έχει διδάξει σε φοιτητές.

Ο δράστης έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ αλλά και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά δίδασκε στο ΑΠΘ, ενώ η συνεργασία φαίνεται πως είχε προγραμματιστεί και γι' αυτή τη χρονιά.

Ο δράστης που φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά του πλησίασε το μικρό γατάκι και έπειτα το πάτησε με απίστευτη βιαιότητα, έχοντας ελέγξει ότι δεν τον βλέπει κανένας.

Το άτυχο ζώο ξεψύχησε λίγο αργότερα, με τον δράστη να φεύγει βιαστικός από το σημείο μετά την κτηνωδία και την δολοφονία που διέπραξε.

Ο ίδιος συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ σε βάρος του για θανάτωση ζώου.



Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Πράγα

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.


Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου, Vjosa Osmani-Sadriu. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αιρεσιμότητες που έχει θέσει η ΕΕ.

Εξετάστηκαν επίσης θέματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και σε υποδομές που αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa.


Συζητήθηκαν η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Nikol Pashinyan, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.

Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Απομονωμένοι οι δικτάτορες εύχονται ο ένας στον άλλο

 


Απαξιωμένοι και απομονωμένοι από τα σοβαρά κράτη, οι δικτάτορες ενώνονται για να επιβιώσουν.

Ευχές για τα 70ά γενέθλιά του έστειλε σήμερα στον ΡώSSο δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συγχαίροντάς τον για «τη συντριβή των προκλήσεων και των απειλών των ΗΠΑ», σε άλλη μια ένδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο περιθωριοποιημένων και απαξιωμένων ηγετών.

Ο δικτάτορας Πούτιν απαξιωμένος από την διεθνή κοινότητα, βλέπει με άλλο μάτι, τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, όπως και του Ιράν, όπως και τον καθεστωτικό πρόεδρο της  Τουρκίας Ερντογάν, όπως και όλους όσους ηγούνται καθεστώτων όπως η ΡωSSία.



Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν


 

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε 

Επανεξετάζεται η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι στο άμεσο διάστημα θα επανεξεταστεί και η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που τέθηκαν εκτός ΕΣΥ.

«Η θέση μου η προσωπική -και δεν την κρύβω- είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι εκτός ΕΣΥ, ασχέτως της πανδημίας. Είναι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην επιστήμη. Γιατρός και νοσηλευτής που δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν έχει θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας» ανέφερε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης και προσέθεσε:

«Η απόφαση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή και η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικό το μέτρο, ορίζει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα βάσει της πορείας της πανδημίας θα πρέπει να εκτιμούμε αν μπορούν ή όχι να επιστρέψουν. Το εκτιμήσαμε τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2021 και κρίναμε ότι πρέπει να πάμε μέχρι τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο του 2022. Τι λέμε τώρα; Ότι εντός Οκτωβρίου θα γίνει επανεξέταση του μέτρου. Επανεξέταση του μέτρου δεν σημαίνει επιστροφή. Σημαίνει ότι επανεξετάζεται. Μπορεί με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία να κριθεί ότι πρέπει να επιστρέψουν, μπορεί να κριθεί ότι θέλουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία του φθινοπώρου και του χειμώνα. Εάν παρθεί απόφαση ότι με βάση τα επιδημιολογικά μπορούν να επιστρέψουν, θα επιστρέψουν άμεσα».

Εξήγησε ότι τυχόν απόφαση για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ δεν έχει να κάνει με κενά, καθώς «στα 127 νοσοκομεία και στα 310 κέντρα υγείας της χώρας μόνο 200 γιατροί τέθηκαν σε αναστολή, οι περισσότεροι ήταν διοικητικοί». Προσέθεσε δε ότι για να καλυφθούν τα κενά των ανεμβολίαστων υγειονομικών είχαν «επιστρατευτεί» 1.000 άτομα, που θα φύγουν στην περίπτωση επιστροφής των ανεμβολίαστων, καθώς αυτό προέβλεπε ο νόμος.



Μητσοτάκης: Οι ηγέτες κατάλαβαν χθες ποιος είναι αυτός που προκαλεί

 


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Πράγα, θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι στις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας -και ειδικά του φυσικού αερίου- ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απόπειρας της Ρωσίας να εργαλειοποιήσει τις πηγές ενέργειες εις βάρος της Ευρώπης.


Πιστεύω, ότι οι συνθήκες έχουν πια πλήρως ωριμάσει ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου.


Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.


Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη χθεσινή στάση του κυρίου Ερντογάν και τα όσα διημείφθησαν στο δείπνο των ηγετών.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.


Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.


Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Επαναλαμβάνουμε: κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.


Δημοσιογράφος: Και ένα σχόλιό σας για τα τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο κύριε Πρόεδρε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα οποία έγιναν εχθές σε δύο ναυάγια στη Λέσβο και έξω από τα Κύθηρα. Νομίζω ότι όλοι διαπίστωσαν ότι με αυτοθυσία το Ελληνικό Λιμενικό, η ακτοφυλακή, αλλά και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.


Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων. Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές.


Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό το οποίο κάνει πιστεύω με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά, τα τελευταία τρία χρόνια: να υπερασπίζεται τα σύνορά της – ταυτόχρονα όμως να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα.


Bloomberg: Κύριε Μητσοτάκη, βλέπετε κάποια πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου; Πότε θεωρείτε πώς θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως γνωρίζετε, έχουμε προτείνει και υποστηρίξει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάρτιο. Βλέπω ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν συνταχθεί με το κάλεσμά μας για μία πιο δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μία δραστική -προσωρινή αλλά δραστική- παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου. Εκείνο που θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει για ακόμη μια φορά- είναι να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μερικές εβδομάδες από τώρα.


Είναι ώρα αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Πληρώνουμε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα έπρεπε. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας, αλλά υπάρχει ένα όριο όσον αφορά τα πόσα μπορούμε να κάνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας δύναμη με ενιαίο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τον Putin από το να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών.


Bloomberg: Μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την επόμενη Σύνοδο και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Σας ευχαριστώ.



Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Τραγικό θάνατο βρήκαν 23 αγγελούδια – Πρώην αστυνομικός ο δράστης

 


Ένα αδιανόητο μακελειό προκάλεσε πρώην αστυνομικός στην Ταϊλάνδη, βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες και προκαλώντας ερωτήματα για την εκτεταμένη οπλοκατοχή στη χώρα. Ο μακελάρης εισέβαλε σε παιδικό σταθμό και σκότωσε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 23 παιδιά - ορισμένα κάτω των δύο ετών. Στη συνέχεια, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του στο σπίτι τους και αυτοκτόνησε.

Η Αστυνομία ταυτοποίησε τον δράστη ως πρώην μέλος των δυνάμεών της, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από την υπηρεσία του πέρυσι, για λόγους που σχετίζονται με ναρκωτικά. Ο 34χρονος Πάνια Χαμράμπ είχε δώσει το «παρών» σε δικαστήριο για κατηγορίες περί ναρκωτικών χθες το πρωί, πριν επιτεθεί στον παιδικό σταθμό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Ο δράστης, οπλισμένος με τουφέκι, πιστόλι και μαχαίρι, προκάλεσε το μακελειό στον παιδικό σταθμό της πόλης Ουτάι Σαουάν, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μπανγκόγκ, στις 12:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αφού έφυγε από το δικαστήριο, πήγε στο νηπιαγωγείο και αναζήτησε το παιδί του. Οταν ανακάλυψε ότι το παιδί έλειπε, άρχισε να πυροβολεί το προσωπικό και να αναζητεί παιδιά τα οποία μαχαίρωσε. Περίπου 30 παιδιά βρίσκονταν στον παιδικό σταθμό όταν εισήλθε ο ένοπλος.

«Στην αρχή ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα», έλεγε ένας δάσκαλος, αναφερόμενος στους πρώτους πυροβολισμούς. «Αρχισε να πυροβολεί, να σφάζει, να σκοτώνει παιδιά…», έλεγε άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Στη συνέχεια, ο μακελάρης έφυγε πυροβολώντας κατά περαστικών. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της σφαγής αντίκρισαν σκηνές φρίκης, με δεκάδες παιδικά σώματα καταματωμένα στο έδαφος.

Μια νηπιαγωγός δήλωσε ότι ο δράστης συνήθιζε να φέρνει συχνά το παιδί του στο σταθμό και φαινόταν ευγενικός και ήρεμος. Οταν τον είδε χθες να επιτίθεται και να σκοτώνει παιδιά, κλειδώθηκε με άλλους δασκάλους σε μια αίθουσα.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα, διέταξε άμεση διενέργεια έρευνας για την τραγωδία, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα την πόλη όπου σημειώθηκε το μακελειό.

Αν και οι μαζικές πολύνεκρες επιθέσεις, όπως η χθεσινή, σπανίζουν στην Ταϊλάνδη, το ποσοστό οπλοκατοχής είναι υψηλό συγκριτικά με άλλες χώρες της περιοχής και κυκλοφορούν πολλά παράνομα όπλα. Η μη κυβερνητική οργάνωση gunpolicy.org βεβαιώνει ότι έχει υπολογίσει, μετά από έρευνες, πως στη χώρα των 70 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια όπλα και σχεδόν τα μισά από αυτά δεν είναι καταγεγραμμένα. Συγκριτικά, στη Νότια Κορέα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί περίπου 79.000 όπλα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Δέσμευση από σούπερ μάρκετ για συγκράτηση ανατιμήσεων σε 50 βασικά προϊόντα

 



Πενήντα διαφορετικά προϊόντα, απαραίτητα για τη διαβίωση του νοικοκυριού, στις τιμές των οποίων θα γίνει προσπάθεια συγκράτησης αυξήσεων, θα παρουσιάσουν τα σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, του ΣΕΛΠΕ και της ΕΣΕΕ.

Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε στην προαναφερόμενη συμφωνία, και το υπουργείο ανάπτυξης την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων.

Σε αυτό το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο θα προκύψει από 20 βασικές κατηγορίες και θα είναι διαφορετικό για κάθε αλυσίδα, όπως είπε ο υπουργός, θα συμπεριλαμβάνονται 50 προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού και θα δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές.

Την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης θα έχει συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να συμβάλλει και η βιομηχανία στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών. 

Ο υπουργός ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία κυρίων. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων και επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς.



Συμμορία Πολυτεχνειούπολης: Γίνονταν ναρκο-πάρτι, καταδυνάστευαν την περιοχή

 


Μία εβδομάδα μετά την εξάρθρωση της συμμορίας των επικίνδυνων κακοποιών που είχαν μετατρέψει την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου σε ορμητήριό τους, το iefimerida.gr βρέθηκε στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και συνομίλησε με κατοίκους του Ζωγράφου για τα όσα συνέβησαν εντός των χώρων του Πολυτεχνείου.

Η μαρτυρία εργαζόμενου σε επιχείρηση της περιοχής σοκάρει.

«Τη δική μας επιχείρηση την έχουν ληστέψει τα τελευταία δύο χρόνια δύο φορές και ακόμα μία μας έκλεψαν εμπόρευμα. Τη μία με όπλο. Ακινητοποίησαν τον υπάλληλο και πήραν από το ταμείο 900 ευρώ και εμπορεύματα. Τη δεύτερη με μαχαίρι και αφαίρεσαν 600 ευρώ, ενώ ακόμα μία φορά έκλεψαν εμπορεύματα αξίας άνω των 200 ευρώ. Και στις τρεις περιπτώσεις μπήκαν στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και εξαφανίστηκαν. Πηγαίναμε για μεροκάματο και φοβόμαστε για τη ζωή μας. Αυτές οι συμμορίες και κάποια από τα μέλη τους ήταν γνωστά στους φοιτητές, αλλά και στους κατοίκους του Ζωγράφου, καθώς πηγαινοέρχονταν στην Πολυτεχνειούπολη. Προσέξτε όμως, όχι όλοι. Όχι οι αρχηγοί. Αυτοί δεν εμφανίζονταν. Ήταν κρυμμένοι στο ρετιρέ της Πολυτεχνειούπολης. Αυτοί που τριγυρνούσαν και πουλούσαν ναρκωτικά ακόμα και στην πύλη Ζωγράφου ήταν οι τσιλιαδόροι και τα βαποράκια», λέει εργαζόμενος της περιοχής ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τσιλιαδόροι και βαποράκια

Και συνεχίζει: «Κάθε απόγευμα στον χώρο του Πανεπιστημίου παιζόταν το παιχνίδι του παραλόγου. Εμφανίζονταν αρχικά τα βαποράκια και καθόντουσαν είτε μέσα σε αυτοκίνητα σε απόσταση αναπνοής από την πύλη, είτε σε παγκάκια απέναντι από την είσοδο, είτε στα υπόγεια πάρκινγκ ακριβώς από κάτω. Οι τσιλιαδόροι παρακολουθούσαν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από την πύλη. Τσέκαραν τον κόσμο. Εάν κάποιος δεν τους άρεσε, περνούσε από έλεγχο. Είχαν τον νου τους για άνδρες της Ασφάλειας. Στη συνέχεια έφταναν οι πελάτες. Μικρά παιδιά από του Ζωγράφου αλλά και από άλλες περιοχές που είχαν πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών. Μετά τις 7-8 το βράδυ άρχιζε και η χρήση των ναρκωτικών. Απροκάλυπτα λίγο αργότερα. Βρομούσε χασίσι σε όλη την περιοχή. Πιο μέσα σε κάτι παλιά γήπεδα μπάσκετ, πολύ κοντά στη φοιτητική εστία αλλά και στην ταράτσα της φοιτητικής εστίας γίνονταν τα ναρκοπάρτι, με μεγάλη συμμετοχή νεαρών. Το τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία και την περιοχή είναι ότι αυτοί οι συμμορίτες προσέγγισαν και μικρά παιδιά που πήγαιναν με τις παρέες τους για να διασκεδάσουν και τα έμπλεξαν στα ναρκωτικά».

Οι κόντρες με άλλες συμμορίες

Τα πράγματα τον τελευταίο καιρό είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Κάτοικοι του Ζωγράφου περιγράφουν περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμορίτες της Πολυτεχνειούπολης ήρθαν σε λεκτική αρχικά αντιπαράθεση και στη συνέχεια... μίλησαν τα όπλα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

«Ήταν πριν από περίπου έναν μήνα», λέει στο iefimerida.gr κάτοικος της περιοχής. «Έφευγα με το αμάξι μου από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Ξαφνικά άκουσα φασαρία. Οι γνωστοί παραβατικοί που βρίσκονταν εντός της Πολυτεχνειούπολης ήταν σε έντονη αντιπαράθεση με κάποιους άλλους οι οποίοι ήταν έξω από την πύλη. Σταμάτησα λίγο παρακάτω να δω τι θα γίνει. Οι τσιλιαδόροι φώναξαν και τους υπόλοιπους της συμμορίας και λίγη ώρα αργότερα άκουσα πυροβολισμούς. Φυσικά, εξαφανίστηκα από το σημείο…».

«Πρέπει να μπει οριστικό τέλος»

Οι κάτοικοι του Ζωγράφου ζητούν συνεργασία μεταξύ των πρυτανικών αρχών, της Αστυνομίας αλλά και των φοιτητών ώστε να εξαφανιστούν οι εγκληματικές ομάδες από την περιοχή τους, όπως λέει πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών.

«Όλοι μας καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες μερίδας των φοιτητών για το πανεπιστημιακό άσυλο. Όμως οι φοιτητές έρχονται για 5 χρόνια και φεύγουν. Η παραβατικότητα παραμένει και τη βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Θα πρέπει όλοι να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βρεθεί λύση. Ώστε και η Αστυνομία να επεμβαίνει όταν είναι απαραίτητο, αλλά και οι φοιτητές να μπορούν να διακινούν ελεύθερα τις ιδέες τους. Οι κάτοικοι του Ζωγράφου λέμε "ναι" στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά λέμε "όχι" στην ελεύθερη διακίνηση κακοποιών. Κι αυτό είναι υπόθεση όλων μας».


iefimerida.gr



Στην Πράγα είδαν οι ηγέτες ποιος είναι ο Ερντογάν - Τα έχασε ο Τούρκος με την απάντηση Μητσοτάκη

 



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πληροφορηθεί εγκαίρως ότι ο Ερντογάν θα έπαιρνε το λόγο στο δείπνο και θα προκαλούσε.

Στο τέλος της παρέμβασης Ερντογάν και αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι δεν δίνει στην Τουρκία αυτά που ζητά σε θέματα όπως η βίζα, κατηγόρησε και την Ελλάδα με λέγοντας ψέματα ότι είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Τότε ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε άμεσα τον λόγο σοβαρός  μετρημένος και χωρίς να προβλέπετε, απατώντας ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, αφήνοντας άφωνο τον Τούρκο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός του τόνισε ότι αντί να προκαλεί θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αφήνοντας κατά μέρος τις εντάσεις και τις προκλήσεις, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Τούρκος έφυγε εκνευρισμένος γιατί δεν περιμενε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλήσει ευθέως επάνω του και θα τον βάλει στην θέση του,  αποχώρησε από το δείπνο, κατευθύνθηκε στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου. 

Από το βήμα της συνέντευξης εκεί που δεν υπήρχε Μητσοτάκης να τον περιλάβει για να τον αποστομώση, επιδόθηκε χωρίς να έχει μυαλό εκ νέου στη δημιουργία εντυπώσεων επανερχόμενος στο γνωστό του μονοπάτι της επιθετικής ρητορικής και των απειλών κατά της Ελλάδας. 

Όλοι όσοι ήταν στην συνέντευξη διέκριναν τον εκνευρισμό Ερντογάν μετά την απάντηση Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν βρήκε στην Πράγα και την παγωμένη στάση των ηγετών που σε όποια συνάντηση είχε έκαναν πώς δεν τον άκουγαν όταν προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για δήθεν προκλητικότητα της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με την τοποθέτηση του στο δείπνο, ποντάροντας και στο γεγονός ότι λόγω πρωτοκόλλου δεν θα έχει αντίλογο και δεν θα του απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πήρε το λόγο χωρίς να προβλέπεται.  Η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τους μονολόγους που έχει συνηθίσει στην Τουρκία, όπως αναφέρουν από την ελληνική πλευρά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι είναι ηγέτης, με ψύχραιμο και αποφασιστικό λόγο, του είπε να σταματήσει άμεσα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. 

Αποτέλεσμα ο Ερντογάν μπορεί να επέμεινε στις απειλές για να μην έχει προβλήματα στο εσωτερικό του ότι δείλιασε, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία των νησιών και άφησε ανοικτή και μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πλέον καταλαβαίνει ότι έχει να κάνει με ένα πολύ σοβαρό ηγέτη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με απειλές.