Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Τραγικό θάνατο βρήκαν 23 αγγελούδια – Πρώην αστυνομικός ο δράστης

 


Ένα αδιανόητο μακελειό προκάλεσε πρώην αστυνομικός στην Ταϊλάνδη, βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες και προκαλώντας ερωτήματα για την εκτεταμένη οπλοκατοχή στη χώρα. Ο μακελάρης εισέβαλε σε παιδικό σταθμό και σκότωσε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 23 παιδιά - ορισμένα κάτω των δύο ετών. Στη συνέχεια, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του στο σπίτι τους και αυτοκτόνησε.

Η Αστυνομία ταυτοποίησε τον δράστη ως πρώην μέλος των δυνάμεών της, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από την υπηρεσία του πέρυσι, για λόγους που σχετίζονται με ναρκωτικά. Ο 34χρονος Πάνια Χαμράμπ είχε δώσει το «παρών» σε δικαστήριο για κατηγορίες περί ναρκωτικών χθες το πρωί, πριν επιτεθεί στον παιδικό σταθμό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Ο δράστης, οπλισμένος με τουφέκι, πιστόλι και μαχαίρι, προκάλεσε το μακελειό στον παιδικό σταθμό της πόλης Ουτάι Σαουάν, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μπανγκόγκ, στις 12:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αφού έφυγε από το δικαστήριο, πήγε στο νηπιαγωγείο και αναζήτησε το παιδί του. Οταν ανακάλυψε ότι το παιδί έλειπε, άρχισε να πυροβολεί το προσωπικό και να αναζητεί παιδιά τα οποία μαχαίρωσε. Περίπου 30 παιδιά βρίσκονταν στον παιδικό σταθμό όταν εισήλθε ο ένοπλος.

«Στην αρχή ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα», έλεγε ένας δάσκαλος, αναφερόμενος στους πρώτους πυροβολισμούς. «Αρχισε να πυροβολεί, να σφάζει, να σκοτώνει παιδιά…», έλεγε άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Στη συνέχεια, ο μακελάρης έφυγε πυροβολώντας κατά περαστικών. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της σφαγής αντίκρισαν σκηνές φρίκης, με δεκάδες παιδικά σώματα καταματωμένα στο έδαφος.

Μια νηπιαγωγός δήλωσε ότι ο δράστης συνήθιζε να φέρνει συχνά το παιδί του στο σταθμό και φαινόταν ευγενικός και ήρεμος. Οταν τον είδε χθες να επιτίθεται και να σκοτώνει παιδιά, κλειδώθηκε με άλλους δασκάλους σε μια αίθουσα.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα, διέταξε άμεση διενέργεια έρευνας για την τραγωδία, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα την πόλη όπου σημειώθηκε το μακελειό.

Αν και οι μαζικές πολύνεκρες επιθέσεις, όπως η χθεσινή, σπανίζουν στην Ταϊλάνδη, το ποσοστό οπλοκατοχής είναι υψηλό συγκριτικά με άλλες χώρες της περιοχής και κυκλοφορούν πολλά παράνομα όπλα. Η μη κυβερνητική οργάνωση gunpolicy.org βεβαιώνει ότι έχει υπολογίσει, μετά από έρευνες, πως στη χώρα των 70 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια όπλα και σχεδόν τα μισά από αυτά δεν είναι καταγεγραμμένα. Συγκριτικά, στη Νότια Κορέα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί περίπου 79.000 όπλα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου