Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ντόρα Μπακογιάννη : Δεν φοβόμαστε τίποτα από τα αρχεία του Κοτζιά



Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στον δημοσιογράφο Κ. Παπαχλιμίντζο

1. Τον Αύγουστο φαίνεται πως κλείνει η μνημονιακή περίοδος και ξεκινά η περίοδος της αυστηρής εποπτείας. Τι περιθώρια θα έχει μια κυβέρνηση της ΝΔ να ασκήσει τη δική της πολιτική

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και δεν υπάρχουν και κουμπιά τα οποία θα πατήσουμε και αυτόματα θα αλλάξουν τα πράγματα. Όμως μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που έχει σχέδιο και ξέρει πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα, μπορεί να επιβάλει την πολιτική της. Η προτεραιότητά μας είναι μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, διευκόλυνση και ενίσχυση των επενδύσεων που θα δώσουν δουλειές και ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Θέλω στο σημείο αυτό να επαναλάβω ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι των δανειστών και εταίρων η υψηλή φορολογία και τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγίζουν την αγορά και καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

2. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018; Με ποιον μπορεί να συνεργαστεί κυβερνητικά η ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία;

Ακούστε, θα αποφύγω να κάνω πρόβλεψη γιατί από αυτή την κυβέρνηση τα έχουμε δει όλα. Σε κάθε περίπτωση μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να προσφύγει σε κάλπες λίγους μήνες μετά τις νέες περικοπές των συντάξεων που θα πλήξουν τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία για να μπορέσει η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. Αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή μας, που δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο σας δηλώνω ότι θα εκπλήξει πολλούς και πάντως όσους δεν διαβάζουν σωστά την ελληνική κοινωνία.

3. Είμαστε κοντά σε επίλυση του Σκοπιανού; Τα συλλαλητήρια βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή;

Δεν το γνωρίζω, διότι η ενημέρωση την οποία έχουμε από την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη. Και δεν θέλω να σχολιάσω δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μετατρέψει ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα σε ένα ακόμη θέμα διχασμού του ελληνικού λαού. Τα συλλαλητήρια θα μπορούσαν έως ένα σημείο να βοηθήσουν διαπραγματευτικά την κυβέρνηση, όμως η πάγια άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να ασκείται η εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια.

4. Είχε προτείνει η ΝΔ ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς; Ποια ονομασία είχατε συζητήσει ως Υπουργός Εξωτερικών;

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προτείνει ποτέ την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια». Και σε ό,τι με αφορά ουδέποτε συζήτησα μια τέτοια ονομασία. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν συγκεκριμένη: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Αυτό προϋπέθετε συνταγματική αλλαγή και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διατάξεων. Αυτή τη θέση μας την έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τρεις φορές μέχρι σήμερα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν πέσει διάφορα ονόματα στα οποία όμως δεν συμφωνήσαμε ποτέ Η αδιαλλαξία και ο εθνικισμός του Γκρουέφσκι δεν βοήθησε να βρεθεί λύση και έτσι καταλήξαμε στην απόφαση του Βουκουρεστίου. Ταυτόχρονα όμως είχαμε πείσει τη διεθνή κοινότητα για τα εθνικά μας δίκαια αλλά και την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση. Πάντως η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την δημοσιοποίηση των εγγράφων με την οποία απειλεί ο κ. Κοτζιάς και σίγουρα είναι υπερήφανη για την διαπραγμάτευση που κάναμε. Αν ο υπουργός θέλει να κάνει φέιγ βολάν τα έγγραφα θα δείξει στη πράξη την έλλειψη σοβαρότητας που τον χαρακτηρίζει.

5. Θα ψηφίζατε στη Βουλή τυχόν συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα περιείχε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων;

Δυστυχώς η ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα προέρχεται από την άλλη πλευρά. Πρέπει να γνωρίζω το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας για να διαμορφώσω άποψη. Ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

6. Η έξοδος της χώρας στις αγορές γίνεται σταδιακά πιο ακριβή. Πρέπει να προσφύγουμε στην προληπτική γραμμή στήριξης;

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα το οποίο θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Οι παλικαρισμοί του κ. Τσίπρα δεν βοηθούν τη χώρα. Πρέπει με ρεαλισμό να δούμε τι είναι αυτό που θα βοηθήσει την οικονομία να έχει χαμηλά επιτόκια δανεισμού για να μπορέσει επιτέλους μετά από οκτώ χρόνια να σταθεί στα πόδια της. Θυμίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε δίχτυ ασφαλείας από τα αδιάθετα 27 δισ ευρώ από το δάνειο του τρίτου μνημονίου, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσότακης.

7. Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας υποστηρίζει ότι η χώρα του «δεν μπορεί να γίνει ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης». Χρειάζεται και η Ελλάδα να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό;

Καταρχήν η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει πιο αποτελεσματική γραμμή στο μεταναστευτικό. Εμείς έχουμε προτείνει εδώ και δύο χρόνια τι ακριβώς πρέπει να γίνει και με δύο λόγια επιβάλλεται επαναπατρισμός των οικονομικών μεταναστών και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Η τελευταία εξέλιξη με την Τουρκία μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Τυχόν ακύρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και πρόβλημα για την Ευρώπη η οποία δεν μπορεί να αρκείται σε δηλώσεις.


Έτοιμοι Τσίπρας - Κοτζιάς για το ξεπούλημα της Μακεδονίας στου Σκοπιανούς αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις




Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, αν περιμένουμε τηλεφώνημα σήμερα από τον Ζόραν Ζάεβ, ο Νίκος Κοτζιάς το επιβεβαίωσε και απάντησε ότι «θα γίνει».

Το σκοπιανό πρακτορείο makfax ανέφερε την πληροφορία πως σήμερα, με καθυστέρηση 10 ημερών, θα γίνει τελικά η επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων :  «Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες», ανέφερε το δημοσίευμα.


Αντί να παραιτηθεί ντροπιασμένος, ο Τόσκας προκαλεί : Λόγια του αέρα τα περί ατιμωρησίας του Ρουβίκωνα



Αμετανόητος ο συνταξιούχος Νίκος Τόσκας που κάνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και εκτελεί συγκεκριμένες εντολές προστασίας της δράσης αντιεξουσιαστών.

Αντί να παραιτηθεί πλήρως αποτυχημένος και να ζητήσει συγνώμη από την κοινωνία, πήρε θέση μετά την απόπειρα εισβολής μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο, χαρακτηρίζοντας «λόγια του αέρα» τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση για ατιμωρησία της συγκεκριμένης αναρχικής συλλογικότητας.

«Μέχρι τώρα έχουν γίνει 120 συλλήψεις μελών του Ρουβίκωνα» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με ψέματα.

«Την κανονικότητα μόνο ο ίδιος δεν τη βλέπει, τη βλέπουν οι τουρίστες που έρχονται κατά χιλιάδες», πρόσθεσε.

Μάλιστα είχε το θράσος να υπερασπιστεί την απόλυτη αποτυχία του χαρακτηρίζοντας την ώς το έργο του σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Αθήνα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο με τα χημικά και τα άγρια επεισόδια.

Η απόλυτη παρακμή του ανθρώπου που δεν θέλει να ξαναγυρίσει στην σύνταξη του και να ανακτήσει την αξιοπρέπεια του με μια παραίτηση.


Πέθανε η Βιργινία Τσουδερού



Η Βιργινία Τσουδερού, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών. 

Η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν κόρη του πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού. Σπούδασε Φιλοσοφία και Οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών.

Διατέλεσε εμπειρογνώμονας στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ κατά την περίοδο 1949-56, και στη συνέχεια δημοσιογράφος και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Ελευθερία». Στην τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον Ιούλιο του 1965, ήταν οικονομική σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχικά στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και έπειτα στο Υπουργείο Συντονισμού.

Κατά την διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών είχε αντιστασιακή δράση .

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της κίνησης των «Νέων Πολιτικών Δυνάμεων», Εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών το 1974 και το 1977 με την ΕΔΗΚ.

Το 1985 συνεργάστηκε με την Νέα Δημοκρατία επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και επανήλθε στην Βουλή, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 και του 1990 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών και στο Επικρατείας.

Στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη (13 Ιουνίου), στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.





Εισβολή αντιεξουσιαστών υπέρ της τρομοκρατίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Θεσσαλονίκη



Ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε λίγο μετά τις 10:00 στο κτίριο, όπου στεγάζεται η Ελληνοαμερικανική Ένωση, επί της οδού Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τέσσερα άτομα μπήκαν στο κτίριο και έγραψαν με σπρέι συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, πέταξαν τρικάκια και στη συνέχεια αποχώρησαν.




Συνολικά στο σημείο βρίσκονταν περίπου 20 άτομα, ωστόσο μόνο τέσσερις από αυτούς εισήλθαν εντός του κτιρίου.

Σημειώνεται πως δεν μπήκαν στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρά μόνο στην είσοδο και εξωτερικά αυτών.



Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, από το σημείο, έγραψαν συνθήματα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.


Πηγή : thestival.gr


Ο Τσίπρας ξέρει ότι θα διωχθεί ποινικά αφού χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση διαπραγματεύεται για το όνομα;



Είναι βέβαιο ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει με τα Σκόπια και δώσει το όνομα Μακεδονία θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες και ειδικά δικαστήρια σε βαθμό κακουργήματος, όπως και όλοι όσοι συναίνεσαν σε αυτό το ξεπούλημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ηγείται μιας κυβέρνησης συνεργασίας και ο εταίρος του οι ΑΝΕΛ, αποκλείουν με κάθε τρόπο να περιέχει η ονομασία το Μακεδονία, άρα δεν έχει ούτε τη στήριξη σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, ούτε της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι των Κομμάτων τους και όχι ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης γιατί δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και το κάνουν παράνομα και αντισυνταγματικά.

Η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να ψηφίσει μια συμφωνία που δεν έχει την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

Άρα; Δεν φοβάται τις συνέπειες και τις ποινικές ευθύνες ο Αλέξης Τίπρας; Αφού τελειώνει ο χρόνος του γιατί θέλει να αντιμετωπίσει και διώξεις εκτός από την χλεύη για την αποτυχία του και τα τόσα ψέματα που έχει πει για να εξαπατήσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν;

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ίδιο και την κυβέρνηση του και το μέλλον του σίγουρα δεν θα είναι ρόδινο μόλις βρεθεί εκτός κυβέρνησης.


Νέα ελεεινή πρόκληση του ακροαριστερού Κυρίτση που υπερασπίζεται τον Ρουβίκωνα



Με προκλητικό και ελεεινό θράσος ο ακροαριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης δηλώνει ότι το ντού του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι «Ήσσονος σημασίας» 

Παρατήρησε μάλιστα όπως φαίνεται γνώστης των σχεδίων του Ρουβίκωνα ότι «μέσα στα χρόνια που δραστηριοποιείται ο Ρουβίκωνας έχουμε καταλήξει ότι επιλέγουν μια τακτική που δεν επιφέρει μεγάλες ποινικές διώξεις».

«Το πετάω χαρτάκια είναι τελικά πετάω χαρτάκια. Το πετάω μπογιές είναι ένα σοβαρότερο αδίκημα, ένα πλημέλλημα για το οποίο δικάζεσαι για μερικούς μήνες με αναστολή» πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης χαρακτηρίζοντας μάλιστα προκλητικά ότι είναι καλό ότι υπάρχει αυτή η νομοθεσία και ζητώντας από τη Δικαιοσύνη «να δείχνει μια αναλογικότητα στο πώς επιβάλει τις ποινές».


Με συνθήματα υπέρ του τρομοκράτη η συμμορία του Ρουβίκωνα έκανε ντου στο Υ.Προστασίας του Πολίτη




Η κατάσταση με τις τρομοκρατικές συμμορίες των αντιεξουσιαστών έχει φτάσει τους Έλληνες πολίτες στα όρια τους, ειδικά για την ανοχή που δείχνει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του στην εγκληματική δραστηριότητα τους.

Μητσοτάκης: Λογικό να μπει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Ρουβίκωνας

Ομάδα αντιεξουσιαστών που ανήκουν στους αντιεξουσιαστές του «Ρουβίκωνα» επιχείρησαν να εισβάλουν το πρωί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να διαμαρτυρηθούν υπέρ του εκτελεστή τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Γύρω στα 30 άτομα πέταξαν τρικάκια και φώναζαν συνθήματα υπέρ του εκτελεστή,  στα τρικάκια που πέταξαν οι αντιεξουσιαστές έγραφαν «άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργούν πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα».

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι έχει προχωρήσει σε προσαγωγές και αυτή την ώρα τα μέλη του Ρουβίκωνα μεταφέρονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Μέσω twitter τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα εισβολή του Ρουβίκωνα, αυτή τη φορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Στην ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει : «Ο Ρουβίκωνας για να στηρίξει τον Κουφοντίνα εισέβαλε το πρωί ακόμη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λογικό είναι, με τόση προστασία που απολαμβάνει από την κυβέρνηση. Αυτή είναι η «κανονικότητα» του κ. Τσίπρα».





Κάτι πρέπει να γίνει με τις καισαρικές στη χώρα μας




Ταλανίζει εδώ και χρόνια, η έκρηξη γεννήσεων με καισαρική τομή στη χώρα μας, τόσο την κοινωνία όσο και το ιατρικό σύστημα, ενώ πλέον το ζήτημα έχει πάρει και πολιτική διάσταση, καθώς πολλές φορές έχουν τοποθετηθεί σχετικά, βουλευτές, ακόμη και υπουργοί Υγείας.

γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία

Από το 2014, η Επιτροπή για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών του ΟΗΕ (CEDAW) κατέληξε στο ότι τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών αποτελούν διάκριση κατά των γυναικών και παράλληλα πρότεινε πιθανές λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Πέρσι, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα αναλάβει δράση και θα καλέσει όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των μαιών, για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για τη μείωση των καισαρικών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, για το έτος 2017, όχι μόνο δεν άρχισαν να μειώνονται οι καισαρικές, αλλά αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα μου, ως εκπρόσωπος του Πρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, ανέδειξα ποσοστά του 2017, τα οποία σε κάποιες δομές υγείας φτάνουν ως και το 83% στο νοσοκομείο του Αγρινίου, καθιστώντας ίσως το πρώτο στην Ευρώπη Την ίδια στιγμή, ανεξέλεγκτα είναι τα ποσοστά καισαρικών τομών στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Ενδεικτικά, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως όριο το 15% των γεννήσεων να γίνονται με καισαρική τομή, σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το ποσοστό αυτό έχει σκαρφαλώσει στο 51%, δηλαδή 357 γεννήσεις με καισαρική και 343 φυσιολογικοί τοκετοί.

Τι γίνεται σε διάφορες πόλεις

Στο Ρέθυμνο αντίστοιχα, οι καισαρικές κατέχουν το 54, 1% των γεννήσεων, με 268 γεννήσεις να ολοκληρώνονται με καισαρική τομή και 227 φυσιολογικούς τοκετούς. Στη Λάρισα, σε σύνολο 1.445 γεννήσεων, στις 755 διενεργήθηκε καισαρική τομή και στις 690 ολοκληρώθηκαν φυσιολογικά και διαμορφώνουν το ποσοστό καισαρικών στο 52,2%. Παράλληλα, σε κλινική των Χανίων, οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 74,8% ή αλλιώς 157 καισαρικές και 53 φυσιολογικούς τοκετούς, ενώ το νοσοκομείο της Σύρου και ποσοστό καισαρικών 69%, ή 109 καισαρικές και 49 φυσιολογικούς τοκετούς.

Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι το ζήτημα των υπερβολικά αυξημένων καισαρικών τομών είναι μια πραγματικότητα που ισχύει για τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας, καθώς παρατηρούμε γεννήσεις με καισαρική παραπάνω από το τριπλάσιο του ασφαλούς ορίου.

Το θέμα στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός κατέθεσε πρόσφατα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, στην οποία ζήτησε από τον Υπουργό να πάρει θέση, τόσο σχετικά με τις αιτίες των αυξημένων καισαρικών όσο και με τα μέτρα που είναι διατεθειμένος να λάβει, ώστε να μειωθούν με ασφάλεια. Στην απάντησή του ο Υπουργός ανέφερε ως αιτίες των αυξημένων καισαρικών τα οικονομικά κίνητρα, την βολικότητα της μεθόδου για το χρονοδιάγραμμα του ιατρού, την άσκηση αμυντικής ιατρικής, αλλά και τη στρεβλωμένη πεποίθηση της κοινωνίας ότι η καισαρική τομή είναι πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη λύση σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό. Παράλληλα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε εκ νέου για την ενίσχυση των μηχανισμών που ελέγχουν τις αιτίες διενέργειας των καισαρικών τομών, την κατάρτιση και επανακατάρτιση των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με την περιγεννητική φροντίδα και τον τοκετό και την ενίσχυση του ρόλου των μαιών στη φροντίδα και στην ενημέρωση των ζευγαριών για το φυσικό φαινόμενο της γέννας.

Άλλωστε, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές της καισαρικής τομής για τη μητέρα και το παιδί (ενδεικτικά, για τη μητέρα, μεγαλύτερος κίνδυνος για αιμορραγία, λοίμωξη, υστερεκτομή, επιπωματικό/διεισδυτικό/αποκόλληση πλακούντα, μεγαλύτερος χρόνος ανάρρωσης κ.α., ενώ για το παιδί αυξημένος κίνδυνος για άσθμα, αλλεργίες, διαβήτη τύπου Ι, κοιλιοκάκη, λεμφοβλαστική λευχαιμία) είναι ένα πεδίο στο οποίο, τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και οι νέοι γονείς οφείλουν να ενσκύψουν προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη δυνατή περιγεννητική φροντίδα.

Κέντρα φυσιολογικού τοκετού

H δημιουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού, η δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών, η σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια βήματα για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-τών Πάτρας, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των συλλόγων μαιών-τών της χώρας, έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να του καταθέσει τις πάγιες θέσεις του για την ασφαλή μείωση των γεννήσεων με καισαρική, αλλά και γενικά στην ασφαλή μείωση των αναίτιων παρεμβάσεων.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Είκοσι απίστευτες επιστημονικές αλήθειες που δεν θα πιστεύετε!



Η επιστήμη κάνει ολοένα και μεγαλύτερα βήματα με την πάροδο του χρόνου και διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στη ζωή και στην εξέλιξη των ανθρώπων.

Εδώ θα δείτε 20 απίστευτες επιστημονικές αλήθειες:

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περισσότερα βακτήρια απ’ ότι κύτταρα. Δηλαδή, 75 δισεκατομμύρια κύτταρα και 10 φορές περισσότερα βακτήρια. Αποτελούμαστε στην πραγματικότητα στο 90% από βακτήρια.

Δεδομένου ότι η σύνθεση ενός μορίου του νερού το καθιστά στο 99,99% άδειο, ένα γεμάτο ποτήρι νερό είναι επίσης άδειο στο 99,99%.

Τα φυτά μπορούν να επικοινωνούν. Δέντρα όπως η ακακία, το σφεντάμι ή η λεύκα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν πτητικές οργανικές ενώσεις για να προειδοποιούν άλλα δέντρα και φυτά για την παρουσία κάποιου φυτοφάγου ζώου, έτσι ώστε να προλάβουν να απελευθερώσουν τοξίνες στο φύλλωμά τους και να προστατευθούν από τους εχθρούς.

Ένας ιός μπορεί να μολυνθεί. Ο ιός Mamavirus, για παράδειγμα, μπορεί να μολυνθεί από έναν άλλο ιό που ονομάζεται Spoutnik.

Υπάρχει 100 φορές περισσότερη ζωή στο δέρμα μας από τον συνολικό πληθυσμό των ανθρώπων στη Γη.

Τα ζώα έχουν, επίσης, τη συναίσθηση του θανάτου. Οι ελέφαντες και ορισμένα είδη πιθήκων παρατηρούνται συχνά να θρηνούν.

Ο συνολικός πληθυσμός των γαιοσκωλήκων στη Γη είναι ο διπλάσιος του συνολικού πληθυσμού όλων των άλλων ζωντανών οργανισμών.

Ο άνθρωπος δεν εφηύρε τα εργαλεία. Ενυδρίδες, μαϊμούδες, ελέφαντες και μερικά πουλιά χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα εργαλεία αρκετό καιρό πριν τους ανθρώπους.

Οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν. Τα γονίδιά τους είναι σε πολλά πλάσματα γύρω μας, όπως σε πάπιες, περιστέρια, κότες κ.ά.

Ο άνθρωπος μοιράζεται το 98% των γονιδίων του με το χιμπατζή. Αλλά και 35% με την ασφόδελο (κρινοειδές ποώδες φυτό).

5 με 10% των ανθρώπων που έζησαν ποτέ είναι ζωντανοί σήμερα.

6.000 χρόνια πριν, η έρημος Σαχάρα ήταν καταπράσινη.

75% των αποθεμάτων του γλυκού νερού είναι σε στερεή μορφή.

Η πολύ συμπυκνωμένη μορφή των 46 χρωμοσωμάτων του DNA μας θα μπορούσε να καλύψει 26.000 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης, αν τη τεντώναμε.

Την ίδια στιγμή, έχουμε μόνο τον μισό αριθμό γονιδίων του ρυζιού.

Το Bing Bang δεν ήταν μια έκρηξη, αλλά μια μακροχρόνια διαδικασία.

Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο έμβια όντα στον Άρη, όλα τα επιζώντα βακτήρια, δηλαδή, που προήλθαν από τη Γη από το 1971 με τις διαδοχικές ανιχνεύσεις μας.

Η Γη αποκτά 40.000 τόνους υλικών κάθε χρόνο από τις πορείες των αστεροειδών που προέρχονται από την άκρη του ηλιακού συστήματος και καταλήγουν στον πλανήτη μας.

Η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη περίπου 3,82 εκατοστά κάθε χρόνο.

Οι μαύρες τρύπες είναι τα φωτεινότερα αντικείμενα του Σύμπαντος, καθώς όλες οι ύλες πέφτουν στις τρύπες και τις μετατρέπουν σε γιγαντιαία πηγάδια φωτός.


Πηγή: ethernews.com


Ιταλία: Κλείνει τα λιμάνια -Δεν θα δεχθεί το πλοίο «Aquarius» με 629 μετανάστες



Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe, μεταφέρει «απελπισμένους της θάλασσας» που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη και διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, την περασμένη νύχτα. Στους επιβάτες του, συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και 7 γυναίκες που κυοφορούν.



Πηγή: iefimerida.gr 


Μια Ελληνίδα επιστήμονας «διάβασε» το DNA της πανούκλας




Δύο σκελετοί θαμμένοι μαζί σε ένα τάφο στην περιοχή της Σαμάρας στη Ρωσία, οι οποίοι ανήκουν σε δύο ανθρώπους που πέθαναν από βουβωνική πανώλη (πανούκλα) πριν από περίπου 3.800 χρόνια και αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά περιστατικά της τρομερής λοιμώδους νόσου, αποκάλυψαν τα μυστικά τους στους επιστήμονες.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η νόσος «θέριζε» ήδη από την Εποχή του Χαλκού, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, δρα Μαρία Σπύρου του Τμήματος Αρχαιογενετικής του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατάφερε να «διαβάσει» το DNA του βακτήριου Yersinia pestis, το οποίο προκάλεσε τη θανατηφόρα πανώλη στο άτυχο ζεύγος.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του αρχαίου βακτηριακού στελέχους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της νόσου, που έγινε γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» στη μεσαιωνική Ευρώπη και η οποία έχει προκαλέσει μερικές από τις χειρότερες επιδημίες στο πέρασμα της ιστορίας.

Το αρχαίο βακτήριο ηλικίας 3.800 ετών είναι πρόγονος αυτού που προκάλεσε την Πανώλη του Ιουστινιανού (μέσα έκτου αιώνα μ.Χ.), τον Μαύρο Θάνατο και τις θανατηφόρες επιδημίες στην Κίνα τον 19ο αιώνα. Αρχικός φορέας της νόσου ήταν οι ψύλλοι, που τη μετέδωσαν στα τρωκτικά και αυτά στους ανθρώπους.

Όπως δήλωσε η Μ.Σπύρου, «το Yersinia pestis είχε ήδη πριν από περίπου 4.000 χρόνια όλα τα γενετικά χαρακτηριστικά που επέτρεπαν την ταχεία εξάπλωση του βακτηρίου από τους ψύλλους στα τρωκτικά, στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μπερίσα: Ακραίος εθνικιστής και εξτρεμιστής ο Πάνος Καμμένος



Με μία ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ελλάδας, επιδιώκει την ολική πολιτική του επαναφορά ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Ξεπερνώντας και τον παλιό εαυτό του, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Ράμα, ο οποίος έβαλε σε δοκιμασία πολλές φορές τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς τον πράκτορα της Αθήνας.

Στη συνέχεια στοχοποίησε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο χαρακτηρίζοντας ακραίο εθνικιστή, υποστήριξε πως οι Οθωνοί, το δυτικότερο νησί της Ελλάδας, δεν είναι ελληνικό, υπονοώντας πως ανήκει στην Αλβανία.

«Τα νησιά Οθωνοί είναι θέμα σημαίνον και για τα εγχώρια ύδατα και για την ΑΟΖ. Σας καλώ να διαβάσετε τη δήλωση Καμμένου, ενός υπουργού αντι-Αλβανού και εξτρεμιστή, ενός ακροδεξιού κόμματος, ακραίος εθνικιστής, που ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα χωρικά σύνορα της χώρας του φυσικά εις βάρος της Αλβανίας, γιατί τέτοια κόλπα δεν μπορούν να τα κάνουν στην Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων ο Μπερίσα.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα πως τέτοιες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές και πως η γειτονικής χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον.


Πηγή: epiruspost.gr


Στη Βουλή το συμπληρωματικό Μνημόνιο: Κόβουν τρεις συντάξεις, δίνουν μια



Κάθε νοικοκυριό θα πληρώσει €7.000 την «καθαρή έξοδο» - Φόρος και σε όσους ζουν με 500 ευρώ το μήνα - Θα πάρουν μέτρα 43 δισ. ευρώ - Κατατίθεται ο νέος και μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Μόνιμα και συνεχώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα (43 δισ. σωρευτικά ως το 2022) τα οποία -όπως έλεγε πριν 4 ακριβώς χρόνια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- καμία χώρα δεν πέτυχε (πλην της Νορβηγίας που έχει πετρέλαια) και αποδεικνύουν το «καθεστώς Μνημονίου» μετά το Μνημόνιο, προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή με το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα όλοι γνώριζαν πως τα μέτρα του 2019 θα κόψουν 1,8 δισ. ευρώ από συντάξεις (1% του ΑΕΠ) και άλλα τόσα από τη μείωση στο αφορολόγητο. Το Μεσοπρόθεσμο όμως αποκαλύπτει ότι ο επαναϋπολογισμός των παλαιών συντάξεων θα αφαιρέσει τελικά 2,555 δισ. ευρώ (1,121 δισ. με αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου και 1,434 των κύριων συντάξεων των υπολοίπων Ταμείων). Άλλα 232 εκατ. ευρώ θα κοπούν από τις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, από την μείωση στο αφορολόγητο η κυβέρνηση προβλέπει αφαίμαξη 1,920 δισ. ευρώ.

Κόβουν 3, δίνουν 1

Το πολυνομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι τα νέα μέτρα, συνδυαστικά, αφαιρούν ακόμη και τρεις συντάξεις το χρόνο από το εισόδημα των συνταξιούχων. Ιδού πώς:
Οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι χάνονται 2,16 από τις 12 συντάξεις το χρόνο. Ταυτόχρονα χάνουν μισή σύνταξη ακόμα ή περίπου 400-500 ευρώ, αφού από 1.1.2019 καταργείται το οικογενειακό επίδομα συζύγου (περίπου 30- 40 ευρώ το μήνα για όσους συνταξιούχους δεν είναι χήροι ή χήρες). Άλλη μισή σύνταξη –έως 650 ευρώ- χάνουν το 2020 και από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ το χρόνο.
Το νέο στοιχείο, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να μην εφαρμοστούν ή να αναβληθούν τα μέτρα, είναι ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι για παροχές όπως η «13η σύνταξη» χωρίς όμως να εξηγεί τι σημαίνει. Τα περί «13ης σύνταξης» μπερδεύουν τους συνταξιούχους καθώς ακόμη κι αν δοθεί στο τέλος του έτους θα είναι εφάπαξ ως διανομή του υπερ-πλεονάσματος, κάτι που όντως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο (και συγκεκριμένα στο Μεσοπρόθεσμο) από την υπέρβαση του πλεονάσματος κατά 111 εκατ. ευρώ φέτος και 866 εκατ. ευρώ το 2019. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα δίνεται κάθε χρόνο ενώ οι απώλειες ακόμη και τριών συντάξεων από τα μέτρα ​ είναι μόνιμες.

Το τέλος των Μνημονίων φέρνει δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 42,9 δισ. ευρώ σωρευτικά στην προσεχή πενταετία. 
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αναλογούν επιπλέον βάρη ύψους 7.000 ευρώ κατά μέσο όρο μέχρι το 2022, για τα 6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας που θα «χρηματοδοτήσουν» τα πλεονάσματα ύψους 43 δισ. ευρώ, με μέτρα όπως μόνιμες μειώσεις παροχών και συντάξεων έως 18%, αλλά και με συνεχείς αυξήσεις φόρων (κατά 6,1%), την ίδια ώρα που για τις επιχειρήσεις προβλέπονται φοροελαφρύνσεις.

Νέος ΕΝΦΙΑ

Τα πιο δύσκολα μέτρα έρχονται μετά το 3ου Μνημόνιο. Το κτύπημα για τους πολίτες θα είναι τριπλό: 
1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα δουν άμεσα, από τον Αυγουστο φέτος, αυξήσεις στα κκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ από περίπου 20 ευρώ οι περισσότεροι, έως και 100 ευρώ. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα ή αύριο, με τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ «μονιμοποιούνται» καθώς οι αντικειμενικές θα αλλάζουν πλέον ανά πάσα ώρα και στιγμή και όχι μια φορά τον χρόνο για όλη την Ελλάδα όπως γινόταν ως τώρα, μέσω ενός μηχανισμού υπολογισμού της τρέχουσας αξίας των ακινήτων, ο οποίος δημιουργείται με ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.

1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν μόνιμες περικοπές έως 18% στην κύρια σύνταξη από τον Δεκέμβριο του 2018. 

1 εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που ζουν με 400-500 ευρώ και έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι, θα υποστούν «για πρώτη φορά» μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου και μείωση εισοδήματος, επειδή μειώνεται από 1.1.2020 το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ.


Πλεονάσματα αντί … «χαλάρωση» λιτότητας 

Από το 2018 που τελειώνει το Μνημόνιο έως το2022, το υπουργείο Οικονομικών προϋπολογίζει ότι τα μέτρα λιτότητας θα φέρουν πρωτογενή πλεονάσματα 42,86 δισ. ευρώ, αντί για 34,93 δισ. που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος. Για να τα επιτύχει, προβλέπει νέα λιτότητα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίμετρα (Προνοιακά επιδόματα, σχολικά συσσίτια, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ) ανέρχονται σε 14 δισ. σωρευτικά ως το 2022. 

50% μεγαλύτερα πλεονάσματα!

Με την θηριώδη λιτότητα, η κυβέρνηση ακυρώνει την ρητορική της με την οποία αναδείχθηκε στην εξουσία, αλλά και τα επιχειρήματα του ΔΝΤ που υποστήριζε πως τέτοια πλεονάσματα είναι ανέφικτα ή καταστροφικά.
Ειδικά το 2022 μάλιστα, 5 χρόνια από σήμερα και το τέλος του 3ου Μνημονίου, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 11 δισ. ευρώ, δηλαδή 50% από τα 7 δισ. ευρώ που είχε 2017! Την χρονιά εκείνη η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 6 δισ. ευρώ. Θα μπορεί δηλαδή από τα υπερπλεονάσματα, «χωρίς δεκανίκια» και ελάφρυνση των δανειακών βαρών, η χώρα να πληρώνει τα χρέη της ή -όπως δεικτικά σχολιάζουν κάποιοι στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών- «ακόμα και να δανείζει την Γερμανία"!

Δεν βγαίνει ο λογαριασμός

Παρά το «πλεόνασμα» θυσιών για τα νοικοκυριά (7.000 ευρώ κατά μέσο όρο για την πενταετία ως το 2022) η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, για να στηρίξει τις προβλέψεις της ότι θα συνεχιστεί η αύξηση του ΑΕΠ.

Η Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο φέρνει η κυβέρνηση στην Βουλή, περιγράφει ως υπερ-αισιόδοξες όλες σχεδόν τις βασικές παραδοχές της. Συγκεκριμένα διαπιστώνει:

1ον: Πολύ δύσκολοι στόχοι: «Τόσο οι προβλέψεις που αφορούν στη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και αυτές που αφορούν στην εξέλιξη του πραγματικού Α.Ε.Π. είναι κατά βάση αισιόδοξες». 

2ον: Οι νέες περικοπές συντάξεων είναι βέβαιες: «Η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μπορεί να συντελέσει στη σταθεροποίηση του απόλυτου ύψους της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σταθερές τιμές και το σταδιακό περιορισμό της σε χαμηλότερα επίπεδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ».

3ον: Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ετησίως 6,1% περισσότερους φόρους: «Η πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων άμεσων φόρων εδράζεται κυρίως στην υψηλή εκτιμώμενη απόδοση άμεσων φόρων Φυσικών και Νομικών Προσώπων με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1% και 5,3% αντίστοιχα την πενταετία 2018-2022. Η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου».

4ον: «Πίεση» στο λαϊκό εισόδημα: «Στην Ελλάδα το ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης στη διάρθρωση του Α.Ε.Π. κυμαίνεται περί το 70%. Συνεπώς είναι το μέγεθος του οποίου η εξέλιξη έχει την πλέον ισχυρή, βραχυχρόνια επίπτωση στη μεγέθυνση (…) Ωστόσο στο ΜΠΔΣ ο «πήχυς» τίθεται πολύ ψηλά, προβλέποντας αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,1% μεταξύ 2018 και 2022. Η πίεση που ασκούν στο διαθέσιμο εισόδημα οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών δεν φαίνεται να στηρίζουν μια τέτοια αισιοδοξία».

5ον: "Αναιμικές" Επενδύσεις: «Οι προβλέψεις του ΜΠΔΣ για αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου καθίστανται αρκετά αισιόδοξες σε σχέση με τις προβλέψεις για τις υπόλοιπες συνιστώσες του Α.Ε.Π. (…) Ο στόχος του Υπουργείου για μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην οικοδομή περί το 7,9% κρίνεται υπεραισιόδοξος».


Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr


Αυτοί είναι οι 41 Γεωργιανοί που είχαν ρημάξει στις κλοπές της Αττική



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες σαράντα ενός (41) ατόμων, μελών εγκληματικού δικτύου που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και εξαρθρώθηκε την 21-5-2018 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Αναλυτικότερα στην επιχείρηση που οργανώθηκε, συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων και του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου Κυκλάδων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων, προέκυψε ότι τα ανωτέρω άτομα τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2017 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματικό δίκτυο, το οποίο προέβαινε σε κατ’ επάγγελμα κλοπές - διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές, κυρίως της Βορειοανατολικής Αττικής .

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να ενέχονται σε (70) περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων, μιας ένοπλης ληστείας με αρπαγή, καθώς και σε περιπτώσεις αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ ερευνάται ακόμα η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης του δικτύου, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών τους, προέκυψε ότι ενεργούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα.

Κύρια χαρακτηριστικά των μελών ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών καθώς και η διαρκή δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας (Vor V Zakone – Thief in law).

Ειδικότερα κατά την παράνομη δράση τους τα μέλη των οργανώσεων σχημάτιζαν ομάδα (3) έως (5) ατόμων, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα για να προσεγγίζουν τις οικίες, τις οποίες είχαν στοχοποιήσει και αφού ενεργούσαν διερευνητικές διαδρομές σε παρακείμενες οδούς, αποβίβαζαν τα άτομα που θα ενεργούσαν την κλοπή, ενώ οι υπόλοιποι αναλάμβαναν ρόλο παρατηρητή-«τσιλιαδόρου».

Ως προς την επιλογή των οικιών - στόχων συνήθως δρούσαν με κριτήρια το βαθμό δυσκολίας της διάρρηξης και την απουσία ενοίκων εντός των οικιών. Προκειμένου μάλιστα να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους σε αρκετές περιπτώσεις προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους.

Όπως προέκυψε η τέλεση των κλοπών λάμβανε χώρα κυρίως πρωινές-μεσημβρινές ώρες, κατά τις οποίες οι ένοικοι των οικιών βρίσκονταν στις εργασίες τους ή σε καθημερινές ενασχολήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κομβικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων, φαίνεται να είχαν οι πληροφοριοδότριες των «επιχειρησιακών» μελών, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες σε υπερήλικα ή αναξιοπαθούντα άτομα, χορηγούσαν έναντι αμοιβής ευαίσθητες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα την ύπαρξη χρηματικών ποσών και τιμαλφών εντός των οικιών κ.λπ.).
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν δίσταζαν να προμηθεύουν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) ώστε με την αναπαραγωγή τους, οι δράστες να εισέρχονται άμεσα και χωρίς πρόβλημα στις οικίες που επιθυμούσαν να διαρρήξουν.

Μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων τους, οι δράστες συνήθως παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε κατ’ επάγγελμα κλεπταποδόχους, οι οποίοι έχοντας αναπτύξει «κατάλληλο δίκτυο πελατών», τα διέθεταν περαιτέρω, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομα οικονομικά οφέλη.




Μάλιστα, είχαν εκ των προτέρων δημιουργήσει την υποδομή για την διάθεση της «λείας» τους (κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια, χρυσές λίρες κ.λπ.), σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, με τους οποίους είχαν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης εξ αιτίας της μακρόχρονης «συνεργασίας» τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι αυτουργοί των κλοπών κατείχαν για ελάχιστο μόνο χρονικό διάστημα, τα πειστήρια των εγκληματικών τους πράξεων, με συνέπεια σε περίπτωση τυχαίου αστυνομικού ελέγχου ή έρευνας να μην μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτές και να αποδυναμώνεται δικονομικά η ποινική υπόθεση.

Τονίζεται ακόμα, ότι για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους από τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν συχνά τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα, τις οικίες στις οποίες διέμεναν, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «ghost phones».

Επιπρόσθετα, προκειμένου να δυσχεραίνεται το έργο των διωκτικών αρχών, πολλές φορές στους κόλπους του δικτύου συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι κατέφθαναν από το εξωτερικό επικαλούμενοι τουριστικούς λόγους και αφού διέπρατταν εγκληματικές πράξεις, στη συνέχεια επέστρεφαν στη χώρα καταγωγής τους.
Τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη τους εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, αντικλειδιών, κλειδιών πασπαρτού, λοστών, κοπτών, καθώς και κοσμήματα, χρυσαφικά, ρολόγια, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τραπεζικές κάρτες και άλλα τιμαλφή, μεγάλα χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. (επ) KUNTELIA ή MAMASAKMLISI ( o ν) SERGO ή KARLO του ARCHIL ή NUGZARI και της LONDA ή KHATUNA ή MZIA , γεν. 31-5-1984 ή 22-5-1984 ή 30-1-1984 στην Γεωργία
2. (επ) GIGIBERIA ή MIRONOF ( o ν) ANATOLI ή VLADIMER του REVAZI ή GRIW και της IRENE ή IRIN , γεν. 4-6-1981 ή 16-12-1981 στην Γεωργία
3. (επ) TSITSRIASHVILI ( o ν) GIORGI του GRIGORI και της LIA , γεν. 3-5-1986 στην Γεωργία
4. (επ) LICHELI ( o ν) LASHA του GELA και της NINO , γεν. 9-1-1989 στην Γεωργία
5. (επ) ΜΠΟΥΧΑΓΙΑΡ ( o ν) Κωνσταντίνος του Αντωνίου και της Αγγελικής, γεν. 24-02-1960 στην Κέρκυρα
6. (επ) STOIMENOV ( o ν) KIRIL του STOIMEN και της ANTOANETA , γεν. 23-12-1987 στη Βουλγαρία
7. (επ) HUSSEIN ή BENDIAN ή HOSSIN ( o ν) HASAN ή EHSAN ή HASSAN του HAMAD ή MAHMOUD ή HAMMAD και της BADEEAH - JIBRAEL ή BADIE ή BATIA BDIA ή CBRAIL , γεν.1-7-1954 ή 1959 στο Ιράκ
8. (επ) SHANSHIASHVILI ον. SOPIKO του LEVANI και της NATIA , γεν. 20-9-1994 στη Γεωργία
9. (επ) KUBANEISHVILI ή HUDZADZE ( o ν) TEMUR ή GIGLA του MURMANI ή MURMAN και της INEZA , γεν. 12-10-1985 ή 05-10-1985 στην Γεωργία
10. (επ) Μ RELASHVILI ( o ν) GIVI του GIVI και της MZIA ή LIA , γεν. 4-6-1988 στην Γεωργία
11. (επ) SHASHVIASHVILI ( o ν) ZURABI του ZAZA και της TCISANA γεν. 07-09-1991 στην Γεωργία
12. (επ) KACHLAVASHVILI ( o ν) LASHA του TEMO ή TEIMURAZ και της TSISANA ή CISANA , γεν. 2-10-1988 στην Γεωργία
13. (επ) MAMULASHVILI ( o ν) MALKHAZ του AMBESALOMI ή ABESALOMI ή ABECALOM ή ABESALOM και της ABESALOUM ή ANNA ή ANIA , γεν. 8-2-1983 στην Γεωργία
14. (επ) PURZALIANI ή PURTSALIANI ( o ν) PERDIA ή PETRIA του REZO και της INGA ή INKA , γεν. 6-4-1985 στην Γεωργία
15. (επ) BANDZELADZE ( o ν) NADIA του KIWI και της ITARIKOI , γεν. 14-10- 1984 στην Γεωργία
16. (επ) GUGESHASHVILI ( o ν) SHALVA του VAKHTANGI και της KATEVANI , γεν. 03-01-1989 ή 23-01-1981 ή 23-01-1991 στην Γεωργία
17. (επ) SIRBILADZE ( o ν) MALKHAZI του GIORGI και της MZIA , γεν. 5-9-1993 στην Γεωργία
18. (επ) TSAKADZE ( o ν) SHOTA του BAGRAT και της NUNU , γεν 28-9-1983 στην Γεωργία
19. (επ) OKROPILASHVILI ( o ν) SHOTA του DIMITRI και της LILI , γεν. 30-9-1984 στην Γεωργία
20. (επ) CHUBINIDZE ( o ν) BESIKI του TEIMURA Ζ ή TEIMURAS και της FOTIN Ι ή FOTINO , γεν. 22-8-1976 στην Γεωργία
και τους μη συλληφθέντες:
21. (επ) MAKHAROBLIDZE ( o ν) GAGA του ZAUR ή ZAURI και της LAMARA , γεν. 01-04-1982 στη Γεωργία
22. (επ) TZIKAEVA ή JIKAEVA ( o ν) NATO του YOURI ή IURI και της GULI , γεν. 24-7-1967 στην Γεωργία
23. (επ) TEVZADZE ( o ν) MAIA του SOSO και της TALIKO , γεν. 06-1-1978 στην Γεωργία
24. (επ) DZIGUA ( o ν) KETEVAN του MALKHAZI και της KHATUNA γεν. 2-9-1993 στη Γεωργία
25. (επ) PETROSIANI ή TXELIDZE ( o ν) SARDION ή OTARI του GOCHA ή IVANE και της SORENA ή LAMZIRA , γεν 23-4-1991 ή 29-9-1991 στην Γεωργία
26. (επ) PETROSIANI ή BITSADZE ή JANELIKI ή JANELIDZE ( o ν) ον. SIMONI ή SOSO ή IOSEB ή IOSEBI του VLADIMERI ή VLADIMIR ή VAJA VLADI ή LAMZIRA ή IVANE και της TSIRA ή LAMZIRA ή KAYA , γεν. 26-5-1987 ή 29-5-1987 ή 16-2-1993 στην Γεωργία ή Ουζμπεκιστάν
27. (επ) NATSARASHVILI ( o ν) OTARI του SHOTA και της TEA , γεν. 19-9-1989 στην Γεωργία
28. (επ) PATSIA ( o ν) PAATA του LEVANI και της ISOLTA , γεν. 10-2-1980 στην Γεωργία
29. (επ) KEINOSHVILI ( o ν) GIORGI του MICHAEL και της LISA , γεν. 28-05-1985 στη Γεωργία





30. (επ) MAKARIDZE ( o ν) OTARI του TEIMURAZ και της LELA , γεν. 14-2-1984 στην Γεωργία

31. (επ) DANAILOVA ( o ν) GERGANA του ROBERT και της ΜΑ RIA , γεν. 17/08/1973 στην Βουλγαρία
32. (επ) TEDIASHVILI ( o ν) TAMAR του MERAB και της MAKVALA , γεν. 21-05-1979 στην Γεωργία
33. (επ) OPREA ( o ν) Α RIA του LEU και της RENA , γεν. 10-11-1968 στην Μολδαβία
34. IVANOVA ( o ν) KARINA του ANATOLI και της TOMA γεν. 26-12-1987 στη Γεωργία
35. (επ) POPKHADZE ( o ν) GUGA του MERABI ή MERADI και της NANI , γεν.11-8-1995 στην Γεωργία





36. (επ) BIBICHADZE ( o ν) LEVANI του IAMZE και της XVICHA , γεν. 2-3-1993 στη Γεωργία



37. (επ) DIMITROV ή KOKOLARI ή KOBESI ή GOBESI ή GOPESHI ( o ν) IVAN TODOROV ή SUFA ή SOTA ή SHOTA ή IVAN TODOROU του TARIEL ή TALIE ή IVAN ή TARIE και της NADIA ή NANA ή VITA , γεν. 3-12-1987 ή 1991 ή 3-11-1987 ή 3-11-1993 ή 1987 ή 3-11-1990 στην Γεωργία ή Ρωσία ή Βουλγαρία
38. (επ) TSITSILASHVILI ( o ν) LEVANI του VALERIY και της HANDIBA ή PATIMA , γεν. 15-3-1991 στην Γεωργία




39. (επ) TEVDORADZE ( o ν) TORNIKE του MAMUKA και της ETERI , γεν. 13-4-1992 ή 23-4-1995 ή 13-4-1995 στην Γεωργία ή στην Νίκαια



40. (επ) PHRUIDZE ( o ν) ELENE του GRISHA και της TINATIN γεν. 15-09-1951 στην Γεωργία
41. (επ) KHAREBAVA ( o ν) INKA του KARLO και της TSIALA γεν. 07-03-1975 στην Γεωργία

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, χρονικής διάρκειας μέχρι την 6-9-2018, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων καθώς και στην διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6875210 της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.