Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Σε λειτουργία το σύστημα τηλεδιοίκησης και το νέο ΚΕΚ Λάρισας

 


Λειτουργεί πλέον πλήρης σηματοδότηση στα τμήματα Αγ. Ανάργυροι – Οινόη, και η Τηλεδιοίκηση από την Τιθορέα έως την Θεσσαλονίκη, καθώς και από Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Προμαχώνα

Σήμερα παραδόθηκε η διοικητική παραλαβή προς χρήση από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ της σηματοδότησης του τμήματος της διπλής γραμμής από Λάρισα μέχρι το Πλατύ, μήκους 130 χλμ. Με την ολοκλήρωση και του μέρους αυτού, λειτουργεί πλέον πλήρης σηματοδότηση στα τμήματα Αγ. Ανάργυροι – Οινόη, και η Τηλεδιοίκηση από την Τιθορέα έως την Θεσσαλονίκη, καθώς και από Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Προμαχώνα.

Παράλληλα, παραδόθηκε το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) της Λάρισας, το οποίο ελέγχει την κυκλοφορία των συρμών σε μήκος 200 χιλιόμετρων διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα από τον Δομοκό έως το Πλατύ.

Το ΚΕΚ Λάρισας είναι ένα υπερσύγχρονο κέντρο τηλεδιοίκησης το οποίο διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για τον έλεγχο και τη λειτουργία διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα σηματοδότησης, από Οινόη μέχρι Τιθορέα, το οποίο θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας του τμήματος ΣΚΑ – Τιθορέα.

Με την παράδοση και του ανωτέρου τμήματος σηματοδότησης και την ένταξή του στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ ο άξονας από την έξοδο της Αθήνας μέχρι και την Θεσσαλονίκη θα τηλεδιοικείται πλήρως ενώ θα λειτουργεί και το σύστημα επιτήρησης και ελέγχου συρμών ETCS επί γραμμής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.





Παπαθανάσης : H ΕΛ.ΑΣ. απέτυχε στο να προλάβει και να αποτρέψει το γεγονός



Για τα τραγικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια μίλησε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο Νίκος Παπαθανάσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου Μιχάλη και έκανε λόγο για μεγάλη αστοχία πρόληψης και αποτροπής από την ΕΛΑΣ.

«Νομίζω ότι αυτές τις δύο ημέρες θα μπορούσαμε να έχουμε μια γιορτή με τους δύο αυτούς αγώνες κι όμως έχουμε θλίψη. Ένα τραγικό γεγονός» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

«Ο αθλητισμός είναι γιορτή και η οπαδική βία και αυτές οι δολοφονικές ενέργειες αμαυρώνουν όλη αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ο Νίκος Παπαθανάσης. «Θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Εδώ η ΕΛΑΣ προφανώς απέτυχε στο να προλάβει και να αποτρέψει το γεγονός. Η έρευνα πάει σε βάθος» πρόσθεσε ο Νίκος Παπαθανάσης.



Καρατομήσεις στο αρχηγείο και την Αθλητική Βία άμεσα στείλτε τους στην τροχαία, σε σκοπιές και σπίτι τους

 


Το φιάσκο που οδήγησε στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη έχει υπεύθυνους που δεν κάνουν για την ασφάλεια της χώρας, και πρέπει να τους πάνε όλους στην τροχαία η να φυλάνε σκοπιά, μακριά από την ασφάλεια.

Οπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε από την Κυριακή ότι Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα έρθουν στην Ελλάδα ενόψει του αγώνα, και λειτούργησε με εγκληματική ανευθυνότητα που δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι τη στιγμή όπου ο κύριος όγκος των Κροατών χούλιγκαν πέρασε στην Ελλάδα, κυρίως μέσω της Κακαβιάς, δεν υπήρχε εάν είναι δυνατόν καμία έγγραφη διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το τι θα κάνουν στις πύλες εισόδου μαζί τους, και αυτό δείχνει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα όσων ηγούνται στην ΕΛ.ΑΣ. 

Όταν αυτή η διαταγή έφτασε, σε κανένα σημείο δεν έλεγε να τους απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα, παρά το ότι είχαν αυτοκίνητα με αριθμούς πινακίδων, τα οποία ήξεραν ότι κινούνται στην Ελλάδα.

Η πρώτη επικοινωνία με τις πύλες εισόδου της χώρας έγινε στις 11 το πρωί της Δευτέρας (7/8), αντί να έχει γίνει έγγραφο για αυστηρά μέτρα απο την Κυριακή.

Από τη Διεύθυνση Αθλητικής Βίας που πρέπει να ξηλωθούν όλοι από τον διοικητή μέχρι τον τελευταία αστυφύλακα η ειδικό φρουρό και να σταλούν μόνο στην τροχαία, ενημέρωσαν τους προϊσταμένους στις πύλες εισόδου ότι πιθανόν θα έρθουν Κροάτες για το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το μόνο που ζήτησαν από τους προϊσταμένους ήταν να κάνουν καταγραφή των ονομάτων και των οχημάτων. Τους ζήτησαν επίσης να δουν εάν είχαν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν, να κάνουν ενδελεχή σωματικό έλεγχο κ.λπ. και να μην τους απαγορεύσουν την είσοδο.

Όταν ρωτούσαν τους Κροάτες πού πάνε, διαβασμένοι ξέροντας ότι θα εξαπατήσουν εύκολα της ΕΛ.ΑΣ., άλλοι έλεγαν πως πηγαίνουν στην Πάτρα, ενώ άλλοι έλεγαν πως πάνε για μπάνιο ή ότι ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές. Έτσι και καλά, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τους απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα, αλλά δεν ήταν οποιαδήποτε ημέρα, υπήρχε έγγραφο συναγερμού από την Κροατία ότι έρχονται κακοποιοί, και αυτό δείχνει την ανεπάρκεια των αρχών.

Στις 15:00 περίπου της Δευτέρας, ο κύριος όγκος των Κροατών είχε περάσει στην Ελλάδα.

Είχε πλέον ενημερωθεί και προφορικά η Διεύθυνση Αθλητικής Βίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και γραπτή ενημέρωση.

Από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 από την Κακαβιά πέρασαν 20 ΙΧ και 4 βαν.

Αργότερα έφτασε και η διαταγή στην Κακαβιά, που έλεγε εάν είναι δυνατόν, απλώς, να κάνουν ελέγχους, και αυτοί που υπέγραψαν την εντολή πρέπει να πάνε σπίτι τους άμεσα.

Αποτέλεσμα οι Κροάτες κακοποιοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα και μετά στη Νέα Φιλαδέλφεια και γιατί δεν τους σταμάτησαν έστω στην Ελευσίνα.

Οπως προκύπτει οι Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ διένυσαν μια απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Κροατίας στην Αθήνα με αυτοκινητοπομπή αρκετών αυτοκινήτων, χωρίς να τους σταματήσει ΚΑΝΕΝΑΣ. Μόλις πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, διέσχισαν 600 χιλιόμετρα από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χωρίς κανείς απολύτως να τους εμποδίσει.

Οι Κροάτες ξεκίνησαν το ταξίδι θανάτου, οπλισμένοι ανεβάζοντας και βίντεο από την δολοφονική τους πορεία προς την Αθήνα.

Το κομβόι των Κροατών διέσχισε στην Εθνική Οδό 1.478 χιλιόμετρα, για να φτάσει το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια και να προκαλέσουν τα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στην δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ.

Περίπου 200 μέλη των «Μπλε Κακών Παιδιών», όπως είναι η ονομασία των Ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ξεκίνησαν για τη χώρα μας με σκοπό να προκαλέσουν έκτροπα. Το κομβόι των οπαδών  διέσχισε τα σύνορα τεσσάρων χωρών στη διαδρομή του: Κροατία – Σερβία – Βόρεια Μακεδονία – Ελλάδα. Η πλειονότητα των οχημάτων εισήλθε στη χώρα μας από τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και κάλυψε μία διαδρομή 541 χιλιομέτρων μέχρι το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι Κροάτες πέρασαν από 12 σταθμούς διοδίων, με τελευταία τα διόδια των Αφιδνών, αλλά δεν έγιναν δήθεν αντιληπτοί από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι τα οχήματα να διασκορπιστούν στην Αττική Οδό και μετά στους δρόμους της πόλης.

Οι χούλιγκαν μετέβησαν στον Περισσό χρησιμοποιώντας τους συρμούς του ΗΣΑΠ και ακολούθως, περπάτησαν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για να προκαλέσουν τα βίαια επεισόδια.




Σοκάρει το κύκλωμα εμπορίας βρεφών

 



Εμπορία βρεφών, παράνομες υιοθεσίες, παραποιημένα στοιχεία και πωλήσεις DNA ή ακόμα και γονιμοποιημένων ωαρίων συμπεριλαμβάνονται στην κακουργηματικού χαρακτήρα υπόθεση που σοκάρει.

Σύμφωνα με τις Αρχές, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από 8 μέλη, που κατηγορούνται για παράνομες υιοθεσίες, παρένθετες μητέρες, εικονικούς γάμους, πωλήσεις ωαρίων και DNA και πληθώρα άλλων κακουργηματικών πράξεων γύρω από την απόκτηση παιδιού με παράνομο τρόπο.

Η συμμορία δρούσε για τουλάχιστον 10 (!) χρόνια και είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ως ορμητήριo την Κρήτη και δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη.

Οι «δουλειές», ωστόσο, γίνονταν σε όλη την επικράτεια. Αττική, Αγρίνιο, Κατερίνη, Τρίκαλα είναι ορισμένες από τις περιοχές που έδρασε κατά τα προηγούμενα χρόνια η μαφία.

Οι οκτώ συλληφθέντες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για:

Εμπορία ανθρώπων

Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα

Κακουργηματικές και πλημμεληματικές παραβάσεις

«Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»: Αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα, Εφαρμογή μεθόδων Ι.Υ.Α. κατά παράβαση των ορίων ηλικίας

Συμμετοχή σε διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας χωρίς την τήρηση των άρθρων 1458 ΑΚ και του Ν. 3089/2002

Πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ

Ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση

Διατάραξη οικογενειακής τάξης (περιπτώσεις εικονικών γάμων)

Απάτη σε συνδυασμό με Απλή Σωματική Βλάβη

Άλλα αυτόφωρα

Το τμήμα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, μαζεύοντας ένα ένα τα κομμάτια του παζλ, κατάφεραν να φτιάξουν τη μεγάλη εικόνα και να φτάσουν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους.

Εκ των ηγετικών στελεχών φέρεται να είναι ένας γυναικολόγος, ο οποίος έβαζε «μεσίτριες» να στρατολογούν γυναίκες από Βουλγαρία και Γεωργία, που δεν είχαν στον... ήλιο μοίρα, έτσι ώστε είτε να γίνουν παρένθετες μητέρες είτε να πουλήσουν τα ωάριά τους.

Ο γιατρός έφερνε τις γυναίκες στα Χανιά και τις κρατούσε σε σπίτια όπου το περιβάλλον ήταν ελεγχόμενο, έτσι ώστε να μη γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος.

Το κύκλωμα που εμπορευόταν ανθρώπους αφαιρούσε με ιατρικές διαδικασίες κύτταρα και ιστούς (ωαρίων) και ουσιαστικά είχε αιχμάλωτες τις παρένθετες μητέρες.

Τα δύο «μεγάλα κεφάλια» φέρονται να είναι οι δύο επικεφαλής γιατροί του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ από «κάτω» βρίσκονταν δύο υπάλληλοι του κέντρου.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η στρατολόγηση των γυναικών από τα επιχειρησιακά μέλη, που ήταν το πρώτο βήμα, ώστε σταδιακά να προκύψει το οικονομικό όφελος για τα μέλη της οργάνωσης, αφορούσε είτε το εμπόριο ωαρίων είτε την έκνομη παρένθετη μητρότητα, αρκετές φορές δε η ίδια στρατολογηθείσα γυναίκα χρησιμοποιήθηκε από την οργάνωση, αρχικά στο εμπόριο ωαρίων και στη συνέχεια ως παρένθετη μητέρα.

Ενδεικτικό της έκτασης της παράνομης δράσης της κλινικής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ότι προσέρχονταν για απόκτηση τέκνου ζευγάρια από όλο τον κόσμο ή μοναχικοί άνδρες που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις απόκτησης τέκνου, γνωρίζοντας ότι απευθυνόμενοι στην κλινική αυτή θα υπερκεραστούν τυχόν νομικοί, ηθικοί ή άλλοι σκόπελοι.

Μία Ρουμάνα και μία Γεωργιανή είχαν αναλάβει τον ρόλο «μεσιτριών» σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη ακόμα και στο εξωτερικό και εύρισκαν τις ευάλωτες οικονομικά γυναίκες, τις οποίες έπειθαν να παρανομήσουν.

Στις γυναίκες αυτές, από Ουκρανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία και Αλβανία, έταζαν χρήματα και τις πήγαιναν στα Χανιά, όπου άρχιζε ο Γολγοθάς τους. Τις έβαζαν σε σπίτια ελεγχόμενα από την οργάνωση και τις υπέβαλλαν σε σωρεία ιατρικών παρεμβάσεων και επεμβάσεων στην κλινική.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανά περίπτωση προέβαιναν σε τέλεση πλήθους επιπλέον επιμέρους εγκληματικών πράξεων, με σκοπό τον πορισμό υπέρογκου παράνομου οικονομικού οφέλους, με την παράδοση παιδιού στην ενδιαφερόμενη πλευρά (οικογένειες ή μοναχικούς άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αμοιβή που ελάμβαναν προς τούτο έφθανε μέχρι τις 120.000 ευρώ ανά περιστατικό.

Η εγκληματική οργάνωση, έχοντας αναπτύξει δίκτυο επαφών-συνεργατών, αποτελούμενο από κλινικές, ιατρικά εργαστήρια, εξωτερικούς ιατρούς, μεριμνούσε για τη συγκάλυψη της δράσης της οργάνωσης. Παραποιούσαν τα στοιχεία στις καταχωρίσεις ωοληψιών, τους ιατρικούς φακέλους, έβρισκαν γυναίκες για να κάνουν εικονικούς γάμους και είχαν εντάξει στην εγκληματική οργάνωση δικηγόρους και συμβολαιογράφους για να φτιάχνουν τα εικονικά χαρτιά και να παίρνουν το «πράσινο φως» από τα δικαστήρια.

Ο γυναικολόγος-εγκέφαλος της οργάνωσης είχε μοιράσει τους ρόλους στους συνεργούς του και οι αμοιβές τους για την εξεύρεση γυναικών μέχρι και την ολοκλήρωση των παράνομων γεννήσεων και υιοθεσιών ξεκινούσε από 300 ευρώ και έφτανε τις 5.000 ευρώ.

Το κόστος για τους παραγγέλλοντες γονείς ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας που υλοποιούνταν στην κλινική υποβοηθούμενης μητρότητας ανερχόταν στις περισσότερες περιπτώσεις από 70.000 έως 100.000 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται οι μηνιαίες καταβολές αποζημίωσης παρένθετης εκ μέρους του ενδιαφερόμενου γονέα), εκ των οποίων το 70% αφορά σε καθαρό κέρδος του κέντρου, ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών καταγράφηκε και κόστος που έφτανε στις 120.000 ευρώ.

Τα ευρήματα της έρευνας

Από τον Δεκέμβριο 2022, που άρχισε η εκ βάθρων έρευνα στην κλινική, έως σήμερα καταγράφηκαν:

Εβδομήντα μία διαφορετικές γυναίκες, από τα σώματα των οποίων αφαιρέθηκαν κυτταρικοί ιστοί (ωάρια), ως επί το πλείστον αλλοδαπές, και κάποιες από αυτές να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη ως προς την αφαίρεση των ωαρίων τους από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ενενήντα οκτώ (98) γυναίκες-θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση από τα μέλη της οργάνωσης ως παρένθετες μητέρες, οι οποίες παρέμειναν εποπτευόμενες και αποκλεισμένες από το οικογενειακό τους περιβάλλον έως την επίτευξη του τοκετού.

Δεκατρείς (13) περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας.

Δεκατέσσερα (14) σπίτια που είχαν εξασφαλίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την προσωρινή διαμονή παρένθετων μητέρων-θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στα Χανιά.

Τέλος, η εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε και γυναίκες που απευθύνονταν στην κλινική για να τεκνοποιήσουν, με τις Αρχές να έχουν ταυτοποιήσει τουλάχιστον 11 περιπτώσεις.

Μετά τις συλλήψεις των 8 μελών της εγκληματικής οργάνωσης και την προανακριτική διαδικασία, θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξουν στόματα και θα αποκαλυφθούν κι άλλες, άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της εκμετάλλευσης γυναικών και της εμπορίας βρεφών.



Στον Εισαγγελέα ντελιβεράς που έδειρε μέχρι θανάτου 50χρονο για μία παρατήρηση

 


Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης θα οδηγηθεί σήμερα το πρωί, ο 27χρονος διανομέας που γρονθοκόπησε έναν 50χρονο το μεσημέρι της Δευτέρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη ημέρα.

Εις βάρος του 27χρονου που συνελήφθη μόλις ο 50χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, σχηματίστηκε δικογραφία για θανατηφόρα σωματική βλάβη από αμέλεια και θα περάσει το «κατώφλι» του εισαγγελέα. Επιπλέον, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

Όλα έγιναν περίπου στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Αλ. Σβώλου και το επεισόδιο φέρεται να ξεκίνησε μετά από παρατήρηση που έκανε το θύμα στον 27χρονο διανομέα, επειδή πέρασε με τη μοτοσικλέτα του από τον πεζόδρομο.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο 27χρονος διανομέας χτύπησε με μπουνιά στο πρόσωπο τον 50χρονο με αποτέλεσμα το θύμα να πέσει στο έδαφος, χωρίς όμως να χάσει τις αισθήσεις του.

Επί τόπου μετέβη σταθμός του ΕΚΑΒ, με τους διασώστες να μεταφέρουν τον μεσήλικα άντρα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εκεί που το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο διανομέας που γρονθοκόπησε τον 50χρονο συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης, στις 14.00, όταν το νοσοκομείο ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. ότι ο μεσήλικας άντρας είχε καταλήξει και οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του.

Για το συμβάν σχηματίστηκε δικογραφία για θανατηφόρα σωματική βλάβη από αμέλεια από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση, από την οποία αναμένεται να φανεί αν ο άντρας έχασε τη ζωή του συνέπεια του χτυπήματος που δέχθηκε στο πρόσωπο ή από άλλα αίτια.



Ο πρωθυπουργός είναι από χθες σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Οικονόμου - Έρχονται και άλλες καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

 


Ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ακόμα, και είναι βέβαιο ότι θα τους πάρει και θα τους σηκώσει στην ΕΛ.ΑΣ.

Δεν γίνεται να κάνεις προσπάθεια να στήσεις την χώρα και πάλι στα πόδια της, να γίνεται πρότυπο στην Ευρώπη για όσα έχει επιτύχει αυτά τα 4 χρόνια, και να υπάρχει θέμα ασφάλειας, που είναι βασικό για μια χώρα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα περιστατικό που χαλάει την εικόνα της ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου. 

Σε κανένα σοβαρό κράτος, δεν διασχίζουν την μισή χώρα χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ φτάνοντας ανενόχλητοι στην Αττική και να σκοτώνουν τον άτυχο φίλαθλο της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της ομάδας.

Το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ονοματεπώνυμο, και σίγουρα δεν είναι του υπουργού, αλλά των αξιωματικών που ήταν επιφορτισμένοι με την τάξη και την ασφάλεια της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από χθες σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Οικονόμου, και μετά την ΕΔΕ είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες καρατομήσεις και ψηλότερα.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί δια της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρο Μαυρόπουλο είναι μέχρι πού έφτασαν τα «σήματα» για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν προς την Ελλάδα. Δεν φταίνε μόνο οι διοικητές της τροχαίας που κατατομήθηκαν επειδή δεν σταμάτησαν το κονβόι, αλλά και όσοι έδωσαν εντολές, όσοι ήξεραν και δεν εκτίμησαν σωστά.

Η «χαλαρή» αντιμετώπιση της «διακριτικής παρακολούθησης», ήταν εγκληματική και ανεπίτρεπτη για την ασφάλεια της χώρας, και των πολιτών.

Δε νοείται η ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ακόμα και μήνα Αύγουστο μπροστά σε τέτοια πληροφόρηση να μην δρουν. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και σοβαρότητα και καλύτερη συνεργασία και όχι να βγαίνουν εντολές που να πασάρει ο ένας στον άλλον, όπως είπε και ο Γιάννης οικονόμου στον Alpha.

Οι επόμενες καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. είναι θέμα χρόνου και θα κριθούν πλέον με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το θέμα είναι το πόσο ψηλά θα φτάσουν οι καρατομήσεις, γιατί πρέπει να φτάσουν, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει αυτός να πάρει τις αποφάσεις του, δεν χρειάζονται κόλακες και σύμβουλοι να τον κατευθύνουν, δεν φαίνεται επιτυχημένη η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης γενικότερα και η ευθύνη δεν είναι μόνο του πρωθυπουργού.

Με λίγα λόγια ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι κακός έφυγαν επιτυχημένοι υπουργοί από τα υπουργεία τους, όπως των εξωτερικών.

Ζήτημα αποχώρησης του υπουργού Γιάννη Οικονόμου δεν τίθεται και σωστά, ο Γιάννης Οικονόμου έχει αναλάβει τη θέση αυτή μόλις πριν από 10 μέρες, μετά την καρατόμηση του Νότη Μηταράκη, μία απο τις άστοχες τοποθετήσεις σε τόσο σοβαρό υπουργείο που έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης στο κάδρο πρέπει να μπεί και η ΕΥΠ που σίγουρα έχει ευθύνες.



Ισχυρή έκρηξη στον Ασπρόπυργο

 



Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης έξω από σπίτι στην οδό Ειρήνης στην περιοχή Γκόριτσα Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε τέσσερα σπίτια και σε τουλάχιστον 10 σταθμευμένα οχήματα.

Στα σπίτια της περιοχής, διαμένουν ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στο σημείο της έκρηξης μετέβη κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) ωστόσο δεν βρήκε υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό υψηλής ισχύος με βραδύκαυστο φυτίλι και κοινό πυροκροτητή.

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Δυτικής Αττικής.



Έπιασαν άλλους 5 Κροάτες χούλιγκανς για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή

 



Άλλους πέντε Κροάτες χούλιγκανς για τους οποίους προέκυψε ότι συμμετείχαν στην δολοφονική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής εντόπισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας λιμενικοί και αστυνομικοί στη Θεσπρωτία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι πέντε Κροάτες εντοπίστηκαν από λιμενικούς στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

Αρχικά οι πέντε Κροάτες προσήχθησαν στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσπρωτίας με την έρευνα να δείχνει ότι συμμετείχαν στην φονική επιδρομή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ με θύμα τον άτυχο 29χρονο φίλαθλο του «δικεφάλου».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες όταν ολοκληρωθεί η έρευνα για τους πέντε Κροάτες θα μεταφερθούν με ειδική μεταγωγή στην Αθήνα.

H ανακοίνωση του Λιμενικού

Στη σύλληψη πέντε (05) αλλοδαπών, υπηκοότητας Κροατίας, ηλικίας 25, 41,29, 25 και 31 ετών, προέβησαν βραδινές ώρες χθες στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο με προορισμό το λιμάνι Μπάρι Ιταλίας διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς τον λόγο και την διάρκεια παραμονής τους στη χώρα και επιπλέον δήλωσαν πως έκαναν διακοπές στην Ελλάδα και επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να κατέχουν αποσκευές.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί κρίθηκαν ύποπτοι για πιθανή συμμετοχή τους στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του αγώνα ΑΕΚ – Δυναμό Ζάγκρεπ, ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και παραδόθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου προσαχθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας.

Χθες, Τρίτη, είχε συλληφθεί ένας 19χρονος Κροάτης, ο οποίος εντοπίστηκε να ταξιδεύει προς Αλβανία, με λεωφορείο, και θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση στη Νέα Φιλάδελφεια.

Στον έλεγχο που έγινε στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς αστυνομικοί τον θεώρησαν ύποπτο για συμμετοχή στα επεισόδια γιατί είχε μπει στη χώρα μας την προηγούμενη ημέρα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε και ανακρίθηκε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκε η συμμετοχή του στα αιματηρά γεγονότα και έτσι συνελήφθη.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει τους εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, αλλά και όσων επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, από τα συνοριακά περάσματα, όπου έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή.




Οικονόμου για τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα



Για «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα» και «κραυγαλέα, τραγική αποτυχία» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για την ανενόχλητοι κάθοδο των Κροατών διασχίζοντας την μισή Ελλάδα δολοφονώντας τον  29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ. 

Ο Γιάννης Οικονόμου είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ότι υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν,  «Υπάρχουν δύο αντιφατικά πρόσωπα της ΕΛΑΣ» σημείωσε και εξήγησε ότι από τη μία δεν αξιοποιήθηκαν οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί για τους χούλιγκαν και από την άλλη κινητοποιήθηκαν και οι συλλήψεις έγιναν άμεσα» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «δεν είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ, αλλά δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν. Αναλαμβάνω την ευθύνη να δουλέψουμε σκληρά και να αλλάξουμε την Ελληνική Αστυνομία».